- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Philips LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Extrém tartós SSD-t prezentált a Gigabyte
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
Futto
csendes tag
válasz
VaniliásRönk #10095 üzenetére
tudom, de annyi zsém nincs, és olyan sokat úgysem használom a gépet, majd egyszer, ez meg jó lesz a lányomnak.
-
-
Zolee11
senior tag
Ma nekiáltam megoldani a problémát, és odáig jutottam, hogy az Asus saját Catalyst és drivere után is pont ugyanott voltam ahol eddig. Még a felugró menü se jelent meg ahol meg kellett volna jelennie.
Átraktam a képet a TV-re majd megpróbáltam aktiválni a 2. megjelenítőt de sehogyse ment, majd átdugtam a monitort (az általam eddig 2. kimenteknek tartott) a másik csatlakozóba és megpróbáltam úgy aktiválni és hoppá, megjelent a kép, ill. csak a háttér és innentől kezdve már megtaláltam a helyes beállítást.
Ezek szerint nem mind1, hogy melyik csatlakozóba van a monitor bedugva, én eddig úgy tudtam, hogy ha szemből nézzük a csatlakozókat, akkor a jobboldali az elsődleges és a baloldali a másodlagos, de akkor ezek szerint ezt jól benéztem. Most tökéletesen működik, a menü is előjön ott, ahol elő kell jönnie. A beállításokat is megjegyzi, sőt ha csatlakoztatva marad akkor a bootolás alatt is van kép, eddig ott se volt...
Leírtam, mert valaki kerülhet még hasonló helyzetbe. -
Futto
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy a jelenlegi 6600gt 256 gddr3 agp-s karimat milyenre lenne érdemes cserélni? A konfig abit is7e-2, 4*512 ddr dual, intel p4 3Ghz(3,75Ghz tuninggal).
Ilyen alternatívák vannak:
VGA ATI RADEON X 2600PRO 512 AGP ASUS 3ÉV
VGA ATI EAH3650 512MB AGP ASUS SILENT 3ÉV
RADEON X850XT 256MB/DDR3 AGP XPERTVISION 2ÉV
VGA RADEON HD3650 512MB/GDDR3 AGP SAPPHIRE 2ÉV
Nagyjából végig olvastam az összes hozzászólást, de még mindig nem tudok dönteni.
Légyszi segítsetek! -
Matamata
aktív tag
Ezt a zalman vnf100 hűtővel sikerült elérni
-
Matamata
aktív tag
Hát sehogy se megy a képfeltöltés már ilyenkor
-
Matamata
aktív tag
[IMG:%5Burl=http://kepfeltoltes.hu/view/080524/C_fok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg%5D%5Bimg%5Dhttp://kepfeltoltes.hu/thumb/080524/C_fok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg%5B/img%5D%5B/url%5D][/IMG]
-
válasz
fagy53 #10008 üzenetére
Készen van - kissé nehéz szülés volt...
-
Zolee11
senior tag
válasz
fagy53 #10077 üzenetére
ejej...
a kérdésem ez volt: és az tuti, hogy van benne önvédelem? az ok h van benne egy szenzor, de le is kapcsolja a vga-t, ha az túlmelegszik? viszont a win hajlamos restartolni, ha a kártya "mókázni" kezd.tehát én azt kérdeztem, hogy van-e benne védelmi áramkör és nem azt, hogy tönkremegy-e ha leáll a hűtés. te erre azt válaszoltad, hogy már hogya viharba ne lenne, erre kértem, hogy részletesen magyarázd... arra vártam, hogy leírod hol olvastad, azt, hogy van benne pont ugyan olyan védelem mint a CPU-ban... szal itt elbeszéltünk egymás mellett rendesen.
tehát megállapodhatunk, hogy maximum szoftveresen állítja az órajelet visszább, vagy kapcsolja ki a kártyát a védelem, persze ha még nem fagyott le az egész rendszer... -
Zolee11
senior tag
értem. a játékok nem terhelik 100%-osra, használd terheléses teszthez a GPU Caps Viewer nevü programot, abban vannak olyan tesztek amik megnyúzzák rendesen.
a 100 fok kb. a vége az üzemi hőmérsékletnek.
számold ki mennyit ér százalékosan 100 Mhz órajelnövelés és kérdezd meg magadtól, hogy megéri azért az 1-5 fsp többletért
nekem pl ha jól emléxem 860 vagy 870 fölé nem ment a kari, még 950-re is állítottam de ahogy rányomtam az Apply-ra kép eltünt és a gép újraindult pár mp múlva, minden programot kipróbáltam amit ajánlottak, pont mindegyikkel pont ugyanaddig a Mhz-ig bírta, utána end...fagy53: ez nem magyarázat barátom
nagyon jól tudom, hogy amíg a borda rajta van a GPU-n nem megy tönkre, de azért levenni róla működés közben nem merném, mert van egy olyan gyanum, hogy kijönne belőle a füst terhelés alatt, még mielőtt a gép újraindúlna végzetes hiba miatt...
de a CPU-ról bármikor leveszem, mert semmi baja nem lesz, alapjáraton simán elmegy 30 másodpercet is borda nélkül az X2 4200-es procim és még csak 70 foknál jár... -
gyiku
nagyúr
válasz
Zolee11 #10055 üzenetére
cod4et toltam (mast nem jatszom) everest fut, 1 ora game utan alt+tab, es 65 fok. akkor?
ugy tudom, ez a kartya mehet 100 fokig is, vagy nem?
az a kerdesem, hogy mondjuk huto nelkul mit merjek neki adni a mostani 850/850 helyett, hogy meg ne legyen gaz? hol van az a 17 mhz lyuk? 850-867? nem emlexem hol bugos ez a vacak -
Zolee11
senior tag
válasz
fagy53 #10067 üzenetére
Aha
és hogy müködik a maglassulás ha a GPU már fagyott ? A védelemnek nem csak a szétolvadástól kell védni-e hanem attól is, hogy nem fagyjon a kártya a túlmelegedés miatt. A 6600-as esetében működő hűtővel is 97 fok volt a GPU terhelve, szal az bőven 127 fok fölött volt álló ventivel.
A CPU más tészta, ott hardveres hűfokvédelem van, AMD procik 120 foknál kapcsolnak le, de addig lassulás sincs és fagyás sem, legalábbis az én CPU-m esetében.
De a GPU-k esetében nem tudok ilyen hardveres védelemről, persze ez nem azt jelenti, hogy nincs. Ezért is kérdeztem, de a magyarázatod eddig nem volt túl meggyőző. -
fagy53
nagyúr
válasz
Zolee11 #10065 üzenetére
Működik a maglassulás, csak az elektronika nem a monitort nézi, hogy aszerint szabályozzon, hanem a hőfokot. Sok kártya már 80-90°C-nál fagyogat, mások 100°C környékén is simán játszhatóan működnek. Az adott GPU-tól és annak gyári beállításaitól függ a dolog.
A szabályozás a tönkremeneteltől óv, a CPU sem megy tönkre ha leáll a venti. Volt aki hűtő nélkül kapcsolta be a gépet, persze az rögtön ki is kapcsolt és károsodás nem történt. -
Zolee11
senior tag
és az tuti, hogy van benne önvédelem? az ok h van benne egy szenzor, de le is kapcsolja a vga-t, ha az túlmelegszik? viszont a win hajlamos restartolni, ha a kártya "mókázni" kezd.
annó a 6600-as is elméletileg lassította magát ha elérte a 127 fokot a GPU, ez mégsem működött, csak elkezdett szétesni a kép majd fagyott a kártya a túlmelegedéstől, mert leállt rajta a venti. -
-
-
bolcsodal
addikt
válasz
Zolee11 #10055 üzenetére
Ezeknél a kariknál nem gázos a 65fok.
ATT-vel meg tudod nézni, hogy mekkora a GPU kihasználtság. Nekem alapból a DSII csak 40%-on pörgeti a GPU-t. Ha ATT-ben belövöm a max AA+AF-et, amit enged Direct3D-alatt, akkor felmegy 99%-ra a GPU usage ezzel egyidőben kb 66-67fok úgy, hogy a házventik is maxon pörögnek. Kikapcsolt házventikkel még a 70 fokon sem lepődnék meg...
-
válasz
Zolee11 #10055 üzenetére
Nekem is Sapphire van.
Ha rendesen ki van tisztítva, D3D9 alatt hamar felmegy a hőmérséklet 60 fokra, de egy óra után is annyi marad. Amikor pedig klépek, pár másodperc alatt gyorsan esik a hőmérséklet és kb. 10-15 s múlva már az alap 45-ön van. szerintem ez korrekt és annyira nem melegszik ahhoz képest, mikori kártya. -
Zolee11
senior tag
válasz
barnam_ #10053 üzenetére
Nem hiszem, hogy azt a load 65 fokot 2-3 óra nyúzás után érte volna el. Én építettem már be ilyen kártyát, és valami eszméletlen módon melegszik. Nem hinném, hogy megérné 10-15% tuning miatt, forralni az így is elég meleg karit. És abban sem vagyok biztos, hogy az a 65 fok 100%-os VPU terheléses adat! Ezt kevésnek tartom.
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
bolcsodal #10052 üzenetére
Hát igen, ha számít a hangerő, akkor a 8 centis házventi. Mivel a kis coolert 12V-on kellene járatni, hogy megfelelően hűtsön, az meg már zajos, de nem is kicsit.
bolcsodal:A sapphire-ral én is így vagyok mostmár, igaz tapasztalataim szerint kb 2 havonta ki kell fújatni belőle a port, mert máskülönben alapon lesz 65C°-os, én már csak tudom. -
bolcsodal
addikt
Szerintem símán rá lehet drótozni a passzív bordára egy 9cm-es házventit és 5V-on járatni. Már az sokat segítene. Bár elnézve elég gagyi az a passzív borda. Ha garis még, akkor én csak az extra ventit ajánlanám....vékony kábelkötegelővel símán lehet rögzíteni és belógatni alá.
Nekem a Saphire gyári hűtővel játék alatt 65fok. 100%-os terhelés mellett (AA+AF 8x+16x) mértem már 67-et is. De van rá 3év garanciám. Ha a tervezők szerint ez jó, akkor én hozzá nem nyúlok...
-
tzsolesz
nagyúr
Ha már úgy tervezték, hogy sima hűtőbordával bírja az alapórajeleket, akkor szerintem elég, ha ráraksz egy régi PGA370-es coolert, én a radeon 9550-enemet 100%-os túlhajtással nyomtam egy socket7-es cooler-el, és elég volt neki, sőtt még hideg is volt, nyáron a szobában a 28-30-fokos hőségben. De kérdezz okosabbakat is. Ne hogy miattam égjen szét a gpu-d, ami nem hiszem hogy bekövetkezne.
-
gyiku
nagyúr
passziv giga xt-mnek mit merjek meg adni?
igy terhelve 65 fok. igaz huzas nelkul is annyi
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azt észrevettétek, hogy 8.5-ös catalyst uninstall ablakában nincs szöveg, csak 2 rádiógomb?
Most visszaraktam 8.4-et, és ismét szépen megy az 50Hz. Kicsit mintha béta lenne a 8.5, talán majd a 8.6...
-
aphra2
senior tag
FAGY53: nekem ugyan NV kártyám van de ez a memória túlcsordulás érdekel, hogy ezt hol lehet :mérni, látni,megnézni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ramos dolognak itt lehet utánnaolvasni: [A Windows XP 32 bit memóriakezelése]
ÁÁÁ felraktam friss windózt, és rá a 8.5-ös catalystet, erre csak 3 féle felbontás állítható be a tévémnek, és hiába teszem 50HZ-re, mindig 60-at rak ki, amitől összenyomott, mosott képem lesz. Külső refresh rate állító progi sem tudott rajta állítani.
Lehet az volt a baj, hogy win telepítése alatt nem volt bekapcsolva a monitor?
-
válasz
Zolee11 #10030 üzenetére
akkor még konkrétabban:
- nem az OS hibája, hanem az alaplapé (asszem a chipseté, de itt nem mozgok annyira biztos talajon)
- az OS nem a fizikai memóriából foglal, hanem minden egyes processz virtuális címteréből. így 1 processznél megvan a 2G korlát, de 2 processz már ki bírja használni a 4G fizikai memóriát. -
Zolee11
senior tag
nem az OS hibája? így is lehet fogalmazni, de ha 64 bites a processzor akkor 64 bitesben is tud címezni, és ekkor már a 32 bites OS hibája
azt viszont nem tudtam, hogy amit az OS lefoglal (2 GB) az teljesen tiltott a processzeknek, és ezáltal jön létre a 2 GB-os korlát, így már értem Captön Pörk hozzászólását
mindig tanul az ember valamit. ha vistat tolok egyszer akkor az tuti 64 bites lesz. -
válasz
Zolee11 #10015 üzenetére
a levágás (ha van) nem az OS hibája, a virtuális memóriakezelés miatt nem gond, ha több forrásból 4G-nál több memóriát kell címezni. a baj ott kezdődik, hogy a 32-bit miatt a processzek virtuális címtere is 4G-ban korlátos - és ott lesz nagy (mármint a baj), hogy ebből a win 2G-t lefoglal magának, azaz az alkalmazás (ha 1 processzből áll) max. 2G-val tud gazdálkodni, és ebből még vmennyit a VRAM-ra is el kell pazarolni. XP-n ez relatíve kevés, de a korai Vistán pl. a teljes VRAM-ot le lehetett vonni, így nagyon érdekes volt Vista alatt 88GTX-szel Supreme Commanderezni... ezen segít vmennyit a Cpt.Pirk féle kapcsoló.
-
grunge
addikt
válasz
M@trixfan #10003 üzenetére
De szépen fogalmaztál
amugy én high beállitásokal toltam, szintén dinamikus fényekkel. kevés helyen lassult be igy a játék, és szép is volt rendesen
nem 2g ram a szük keresztmetszet, az biztos! söt! ez a másik oylan játék a sturmovik 1946 mellett, ami sokat profitált abbol hogy a procit 3ghz-re uztam. markok, hl2 1 fps-el se lett több...
(#10001) bolcsodal igen starforce...ne mvolt kedvem gépet szétberhelni emiatt! egyszer win reinstal llett valami hasonlo okosság miatt
-
fagy53
nagyúr
válasz
bolcsodal #10023 üzenetére
A túlcsordulás azt jelenti, hogy a VGA memóriája megtelt, 100%-osan használt, ezért a RAM egy meghatározott méretű területét használja a VGA a GPU számításaihoz.
Ez így van a PCI-E és AGP-s kártyáknál is. A hozzáférés sebessége a különböző, az AGP sokkal kisebb.
Ahhoz, hogy véleményt tudj mondani az AGP-s 2600-as túlcsordulási jelenségéről, a bekövetkezett sebességváltozásról, legalább 600MB-ot kellene igényelnie a GPU-nak, ez pedig egyhamar nem következik be.
A PCI-E-s 256MB-os 2600-asom 200MB-os túlcsordulást alig vett észre, ezért írtam, hogy az ATi az nV-val ellentétben milyen jól oldja meg ezt a problémát.
Neked az 512MB-tal egyenlőre nem kell félned.bubuka71: menj a Ford-dal!
-
M@trixfan
addikt
Kipróbáltam a kapcsolókat de maradt ugyanannyi a látott memória. Azt hiszem a bootcamp fikszen ennyit ad a 32 bites XP-nek. Na mindegy, úgyis felteszek valami 64 bites wint. Azért köszi az inókat.
-
fagy53
nagyúr
válasz
stevve #10017 üzenetére
Pont oda kell! Mármint az AGP-nek.
Az AGP-s karik döntő többségben natív PCI-E-k és egy átalakító chip segítségével illeszthetők az AGP-s buszra. A RAM és a VGA közötti kommunikáció így nagyon lelassul, ezért ha egy AGP-s VGA memóriája elfogy, sokkal többet veszít a sebességéből mint a PCI-E-s. Erre a gyártók rájöttek időközben, és ezért lehet, hogy az AGP-s kártyák 512MB-osak.Aggregátor: kormánnyal jobb a helyzet mint billentyűzettel, de a grafikától nem vagyok elájulva, még úgy sem, hogy mindent maxra tettem. A Codemasters nálam a Colin McRae 3-al kifújt, mint autós játék.
De 2008-as tesztnek jó!
-
válasz
Zolee11 #10015 üzenetére
Akkor marad a kánon!
Már megijedtem, hogy csak nálam nem megy akkora felbontásban semmi, amikor már a 256-ot túllépné. Persze ezt nem néztem vagy mértem ki, csak tapasztalás...Az tetszik a legjobban, hogy AGP-set szinte már nem is lehet kapni 512 alatt, pedig oda aztán plána nem kell
fagy53, akkor a RaceDriver GRiD nem képviselteti magát nálam egy ideig -
fagy53
nagyúr
válasz
tzsolesz #10013 üzenetére
Kösz!
Nem, a 2600-as remekül megvan az 512MB nélkül is, a CoD4 játszható 256MB-tal és nem csinál problémát a 2600-as ha a textúrázást felteszem extra-ra. A sebessége alig csökken, de a 256MB feletti részt hozzálapátolja a RAMhoz, ennyivel megnövelve annak kihasználtságát.Egyébként valóban 2008-ban találkoztam az első olyan játékkal, RaceDriver GRiD, amely 12x10-es felbontásnál jól játszható FPS-szel 500MB felett felett volt.
-
Zolee11
senior tag
32 bites oprendszer maximum 4Gb-ot tud megcímezni, azaz ha 4Gb RAM van a gépben akkor abból le fog vágni annyit, amennyi az összes más memória (VRAM, vinyók gyorsítótárjai, stb.) összmérete, de ez esetben a rendszermemória kisebbnek fog tünni, pl. 3.8Gb vagy 3.5Gb, mintha nem is lenne 4GB RAM a gépben.
A fizikai cím kiterjesztése alapból be van kapcsolva, kivéve ha valami probléma van a memóriavezérlővel (akár szoftveresen is).Egy 2600-os kártyára teljes mértékben fölösleges 512MB ram, a memóriaszükséglet összefügg a felbontással, a 2600-os rég kinyiffan teljesítmény terén (a felbontás nagysága miatt) mire értelme lenne 512 ramnak. Ez szintén egy parasztvakítás, és pénkidobás, dehát a sok ramot el kell adni
-
válasz
tzsolesz #10013 üzenetére
Hatalmas textúráknál és memóriaigényes dolgok felhúzúsa esetén nem árt az 512 MB, ez igaz. De megy annyira jól 2600 alatt a Cod4, hogy feltegye az ember 1600x1200 fölé? /Nem játszottam vele./
Nekem eddig elég volt a 256 MB, kb. 1440-ben játszok mindent.
Tényleg érdekes, mert eddig szinte kánonnak számított, hogy ebben a kategóriában, ahol a HD2600 van, még nem kell 512 MB, de ez mégis megdől?
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
fagy53 #10012 üzenetére
Gratulálok uram! Nem emlékszem mi is voltál előtte?
Hogy is van ez, kiderül itt, hogy csak kell az az 512Mb-os VGA 2008 közepe táján?
szerk: egyébként hogy a fenébe is van ez a rangsorolás? Biztos nem csak a hsz-ok száma számít csak, hanem a regisztráció óta eltelt napok száma is?
-
fagy53
nagyúr
Megfigyeltem egy-két játéknál, vagy tesztnél, hogy a 2600-as 256MB felett egyértelműen a RAM-ból használ, de az alap 256MB miért kell a 2GB RAM-ba beleszámolni?
Minden alkalmazásnál adott, hogy a proci mennyi átmeneti tárolót használ a számításokhoz, a játékokra is igaz ez azzal kibővítve, hogy a VGA felhasználhatja a RAM egy bizonyos területét, mint vmem kiterjesztést. Amikor a 256MB elfogy ezt meg is teszi, mert a CoD4 440MB vmem használatánál a RAM használat majd 200MB-tal megemelkedett.
A PCI-E-nél mennyi lehet ez a lefoglalt terület a RAM-nál, ill. be lehet-e ezt állítani valahol?Hoppá, ez éppen a 4000. hsz!
-
válasz
M@trixfan #10009 üzenetére
csak óvatosan, mert egyes rendszerek hajlamosak befagyni tőle (nem ismert az egzakt ok) - legyen kéznél vmi DOS, amivel vissza tudod írni a boot.ini-t, ha kell :-)
Cpt.Pirk: nem ennyire rossz a helyzet a 2G RAM terén - alkalmazásonként él ez a korlát, és nem az egész VRAM számít bele. a 2G-t gyakorlatilag még csontig ki lehet használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
M@trixfan
addikt
Nálad is 2 Gb ram van, illetve nekem is ennyit lát a 32 bites XP ami most fönt van. Nagyon gyanakodtam, hogy kevés a játéknak a két giga, de akkor nem ez a helyzet. Azért látom a 2600xt teljesítménye hasonlóan tökéletes egyensúlyban van a te gépedben is a többi komponenssel.
-
M@trixfan
addikt
válasz
Májsztró #9989 üzenetére
Teljes dinamikus fényekkel tolom max beállításokkal mert úgy tetszik a grafika. Ezáltal ingadozik rendesen. Most a bárbanis , azaz kis térben érezhetően berántgat. Azelőtt azért a 30 fps megvolt átlagban. Minden esetre most már "What the hell!" alapon kipróbálom a 8.5-öt, de takarítok előtte egyet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Philips LCD és LED TV-k
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Spórolós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Extrém tartós SSD-t prezentált a Gigabyte
- Linux kezdőknek
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Keresünk dokkolókat
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged