- Törölte az idei asztali csúcsprocesszorát az Intel
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- VR topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple asztali gépek
- Apple MacBook
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Mini-ITX
Új hozzászólás Aktív témák
-
erik365
senior tag
Sziasztok!
Opel Astra K 1.4 turbo 2017 125ló, gyári akku megadta magát, nem start-stop-os.
Mit vegyek bele? Varta Dynamic SLI, vagy Yuasa Ybx3012?
Köszönöm. -
ANDROID???
addikt
A lidl-ben hétfőtől beszerezhető a kis töltő 6k, de van még a vastagabb kábeles is 20k-ért.
(most van obd olvasó is) -
attiss66
senior tag
Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó kis cucc, e a CTEK MXS 5.0 okostöltő [link] .
Folyamatosan rajta van az aksi a töltőn(amikor a garázsban áll. ha megyek vele, akkor nincs rajta a töltőn, mert nincs olyan hosszú vezetékem
).
Amikor januárban megvettem a kereskedőtől(akinél 5 hónapot állt az udvarán), 12.4 volt rajta a max.
Most zenét hallgatok full-on sub.-al, több, mint egy órát a teljesen feltöltött aksin, na az megszedi, 12.4-re lemegy. Amikor megvettem az okostöltőt, rajta volt egy napig 12.81-re nyomta fel. Most, ha rajta van egy napig 13.45-öt mutat a multiméter.
Van egy olyan érzésem, hogy ez a kis töltő sokat javít az aksin.
Ha beállok a garázsba, rögtön megy rá a töltő és indulásig tölt.
Az összes hangteszt cd-t átfuttattam jópárszor, hallatszik is, hogy sokat javult a hangrendszer. -
DigitXT
félisten
válasz
janakbacsi
üzenetére
Nézd, hátránya nincs: kicsivel nehezebb, de az autó tömegéhez képest elhanyagolható.
Nagyobb kapacitás, több puffer, jobban tudja simítani a feszültséget, bármi lehet.
Vagy ugye a három női vagyis bocsánat, rendőr-indok: azért, mert, csak.
Mert elfért.
(Esetleg van valami olyan fogyasztó, ami egyik autóban van, a másikban nincs: passz.)Indítóáram nyilván nem kell több egy kisebb köbcentis motornak, főleg, ha nem dízel...
(Egyszer bikáztam a 2000 ccm3 dízelt motor akkuról: ott azért repkedtek az amperek.) -
Tothgera30
veterán
válasz
janakbacsi
üzenetére
Volt már róla szó. PMGR - Permanent Magnet Gear Reduction)
-
Csöves
őstag
válasz
janakbacsi
üzenetére
Biztos van rá magyarázat, márkaszervízben elmondják.
-
Csöves
őstag
válasz
janakbacsi
üzenetére
Start-Stop rendszer (EcoDynamics)
Intelligens töltésvezérlés és még más.. -
DigitXT
félisten
válasz
janakbacsi
üzenetére
Köszi a képet! Szóval egy 70Ah akkuról van szó, ami nem kicsi. Ehhez képest a töltő 9Ah-t tudott belepréselni, pedig meglehetősen le volt merülve a produkció kezdete előtt: erre azt biztos nem mondanám, hogy hű de jól veszi a töltést. Ha jóval kisebb akku lenne, talán.
Szerk: a Yuasa drága, de jó.
Mármint régen ez igaz volt. De azt írják, mára mégsem...Szerk: jó ég, szemüveget a bírónak, legutóbb jöttem itt 7 órával, de újra látom, hogy 17 az, magyarán iszonyat sok ideig volt rajta és ennyire futotta. Durva, hogy annyi a vesztesége, hogy csepptöltés fázisban is megy bele 0.2A, tehát ebben a fázisban megmaradva órákig, csak ebből összejön ~2Ah "töltés", ami valójában nem maradt az akkuban: szerintem baj!
-
DigitXT
félisten
válasz
janakbacsi
üzenetére
Távol álljon tőlem, hogy egy akkus bolt szakembereivel vitatkozzak, így fel kell tennem a kérdést, hogy azt az infót megosztottad-e velük, hogy a mért érték 7 órás töltés utáni?
Véleményem szerint a GOOD - RECHARGE azt jelenti, hogy ahhoz képest jó, hogy NINCS feltöltve jelenleg, tehát a megoldási javaslata a teszternek, hogy töltsd fel az akkut. 
Tudom, néha sarkosan fogalmazok, de úgy könnyebb átadni a véleményt: halott akku az nem ez, hiszen ennek még van mérhető indítóárama. De a kapacitása: ki tudja mennyi... Talán fele sincs az eredetinek (valószínűleg), a feszültséget meg nem tartja 12,8V körül, töltés után, hanem esik rögtön 12,4V-ra, ami szerintem nagyon rossz ómen. Szóval nem mondunk nagyon mást (jelentősen elhasználódott = erősen a végét járja): használható? Igen, talán. De azt kérdezted, hogy biztonsággal használható-e. Szerintem nagyon nem! Leginkább arra tekintettel, hogy igazából nem lehetett normálisan feltölteni. Viszont így csattanóként a végére elárulhatnád az akku gyári paramétereit... Indítóáram/kapacitás?
Szerk: talán még az is beszédes a töltős képről, hogy csepptöltés fázisban van és 0.2A csordogál még mindig bele. Az kegyetlenül sok, szerintem... (Ha ugyanennek a boltnak átküldöd utóbbi képet is, kíváncsi lennék, mit szólnak: csere
a közeljövőbenesedékes.) -
janakbacsi
őstag
válasz
DigitXT
üzenetére
Teherautó szervizben dolgozom, tőlük kértem kölcsön a töltőt. Az egyik akkus bolt ezt írta:
A mérés alapján az akkumulátor jelenleg még használható.
A műszer szerint az SoH (State of Health) érték 42%, ami azt jelenti, hogy az akkumulátor már jelentősen elhasználódott, de még működőképes. A készülék „GOOD – RECHARGE” állapotot jelez, tehát a töltést elfogadja és jelenleg nem minősíti hibásnak.
A 12,40 V feszültség és a 395 A mért indítóáram alapján az akkumulátor még képes működni, viszont a kapacitása már csökkent. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy:
még használható,
de hidegben vagy nagy terhelésnél már gyengébben teljesíthet,
várhatóan a csere a közeljövőben esedékes lesz.
Összefoglalva: jelenleg még használható az akkumulátor, de már az élettartama vége felé jár. -
embe
nagyúr
A fórumot érdekelheti:
-
ANDROID???
addikt
válasz
janakbacsi
üzenetére
AHA, de ez semmit nem mond!

Szerk.: jaaa, hogy 17 óra után, maradt ilyen tré? Akkor ennek DigitXT is, ahogyanírta "kapa", keresnék kiváltó akkut.
-
DigitXT
félisten
válasz
janakbacsi
üzenetére
Szóval 17h-n keresztül nyektette, 9Ah ment bele, és 12.4V-ra esett azonnal: halott akku.

(Amúgy ha ilyen töltőd van otthon, meg még akku tesztered is, miért kérdés, hogy cserés?
Mondjuk ha szervizben* hozták ki, akkor nem szóltam, de akkor miért nem mondták, hogy az akku erősen a végét járja, nem veszi a töltést, a SOH a béka segge alatt marad = okkal.)*: csak azért, mert azt írják a típusra, hogy műhelyeknek szánt, ami a 260K-s árát tekintve hihető. Meg aztán otthonra, személyautó esetén 40A töltőáram teljesen felesleges tudás.
-
attiss66
senior tag
válasz
janakbacsi
üzenetére
Köszi, van egy olyan megérzésem, hogy én venni fogok egy ilyet is
Tudsz ajánlani valamit? -
janakbacsi
őstag
válasz
ANDROID???
üzenetére
-
DigitXT
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Akkor meg öröm bódogság.

-
DigitXT
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Jó, hát én is jártam úgy, amikor "sürge" kellett az akku, hogy levettem az Auchanban a polcról, hogy "nagyjából" jó lesz (jó volt, csak az alacsonyabb kivitel, lásd 175 vs 190), viszont ha csak bedobod a Google-ba a két akku nevét, már ontja is a méret adatokat.
Hivatkoznak DIN H4 és H5 illetve EN L1 és L2 szabványra ezeknél a méreteknél, azaz konkrétan két különböző kategóriába esik a két akku, azért nagyobb a Bosch. Viszont annyira már nem volt "barátom" a Google, hogy megmondja, hogy hol van hivatalosan meghatározva a dolog: az amerikai verziónak megtaláltam a honlapját, ennek nem.

Ui: az AI alapú áttekintés sokszor nagyon szépen összeszedi, viszont látszik, hogy kb. mindent IS figyelembe vesz, Reddit posztoktól kezdve a FB-on át a kereskedőkig, sőt, meglehet, hogy idővel ez a HSZ is alapját fogja képezni az "okosságnak", de azt ugye véletlenül sem mutatja, hogy ha ez ismert szabvány, akkor hol az egészet megtalálni:
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
DigitXT
üzenetére
Az alapján, hogy nem webáruházból rendeltem.
Kíváncsi leszek mit bír majd. Mondjuk, ha 2 évet bír én elégedett leszek, nem volt nagy pénz. Az 1.4 benzint csak betekeri
Ez a Varta majdnem 10 éves de még mindig indított csak folyt belőle a sav és emiatt leoxidáltak a saruk. -
DigitXT
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
De mi alapján gondoltad?
Szabvány méreteken futnak ezek, szóval
a webáruházak mm-re megadják, hogy a Bosch mennyivel hosszabb...Varta C22: 207 x 175 x 190Bosch S3 005: 242 x 175 x 190
Az lehet baj, ha nem EU szabványú akkut veszünk. Khm: piros Totachi. -
ANDROID???
addikt
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Leírásban megjelölikna méreteket
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Na megjött. Elég furcsa, hogy ennyivel nagyobb. Arra gondoltam, hogy ugyan akkora lesz. -
ANDROID???
addikt
válasz
janakbacsi
üzenetére
Mennyiből tudja a 395-öt?
Töltés után közvetlenül 12.4V?
Az nem túl combos, legalább 1 órát várj de inkább 2-3 órát töltés vége és teszt között.
Hány órát volt töltve? -
attiss66
senior tag
válasz
janakbacsi
üzenetére
Ez direkt egy akku állapotmérő? A multiméterrel nem lehet akkuállapotot mérni, gondolom.
-
DigitXT
félisten
válasz
janakbacsi
üzenetére
Amikor töltés után (!) azt mondja a teszt, hogy töltsd fel, az azért gyanús, nem?

Biztonsággal használni szerintem így merész elképzelés, hogy nem tartja a feszt... -
Qru
MODERÁTOR
válasz
janakbacsi
üzenetére
Nem túl.acélos, most még elmegy de a következő télnek már nem mennék neki ezzel.
-
janakbacsi
őstag
feltöltöttem az akkut, a képen látható az állapota. szükséges lecserélnem vagy használhatom még tovább biztonsággal? köszönöm.
-
DigitXT
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Én is úgy voltam, hogy a Bosch nem fos, de lebeszéltek róla itt. Lehet jobban jártam volna azzal a Totachi helyett. Sose tudjuk meg... Vagy esetleg 2 év múlva ha összefossa magát.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Na elkövettem a rendelést. Bosch lett.
-
attiss66
senior tag
Á, azért két aksit nem teszek a kocsiba. Álló helyben nem fog szólni a zene, csak, ha rajta van az okostöltő és járatom a rendszert. Csak menet közben fog szólni, azt meg jól bírja még ez az aksi is, a generátor vissza bírja tölteni tűrhetően. Amúgy meg elég lesz megvenni egy új töltőt is 62e Ft
-
attiss66
senior tag
válasz
ANDROID???
üzenetére
Nem azért írom, mert kötelező megoldani ezt a problémát.

Leírom, ami tény, hogy qrvára nem látszik az aksin semmi dátum, pedig átnéztem jópárszor, zseblámpával is.
Mindegy amúgy, ezt itt valaki kérdezte, hogy meg kéne állapítani, hogy mikori gyártmány. A lényeg a lényeg, hogy szerintem is elég gatya az aksi. Egy éjszaka alatt(hideg időben) 12.6-ról 12.2-re esik. Amig megy megy, aztán veszek egy vadiújat.
Addig meg az okostöltő hagy tanítgassa.
-
ANDROID???
addikt
válasz
attiss66
üzenetére
Na, most csupa kíváncsiságból. Mit vársz? Más megoldja a Te problémádat a haldokló akksiddal??

Annó a Te korodban (szerintem 1ó20 évvel ezelőtt a fenét sem kérdeztem meg, DE a Varta ezűst "döglött dízel" akku segített a cuccot bejératni, nem vergődtem, a kocsi utána is "pöciröfi" és menet közben járattam be jobban a "cuccot", és nem olyan lagyma izéket ami most van, hanem amit akkor gyártottak, és mindenki (főleg én) ÖRÜLTEM 1000-el, de Tudodmit, várj csodát 2026-ban az ócccsó tőtttőktőőőő, járasd "okosan" egy helyben a cucmót és hátha holnap se fog a kocsi beindulni. Szóval, csak így tova.........................
Ja öcsém, csak mondom, hogy GOOGLEEEEEEa TE és a számodra azonos korosztály is, ISTENSÉGG KÉNT kezelt "gúgli", mi a szrra van? Kerestlél az istenségetek által bármit? 
Semmi rossz indulat nincs benne, de ezt a szutyok akkut amu már bizony gazdagon ráérett, hogy kukára b.zd, nem tegnap gyártották, de segítek, hogy bele van nyomva a qrva akku házba!!!!!!!!!!!
További minden jót is!

-
attiss66
senior tag
Ezt az aksit is gyártották valamikor?
[link] , mert keresgélem a gyártási évet, de nem találom. Hol lehet vajon? Az ára rá van írva, 47870 Ft. Ebből lehet következtetni valamit?(most 62e, de van ahol 71e), hogy mikori lehet? Az árából következtetve nem 2-3, inkább 5-6 éves lehet. Na , de erre nem mernék azért fogadni(egy ilyen akkumulátorban
) -
ANDROID???
addikt
válasz
Kalandor
üzenetére
Tudja a ...
Há, ott a típusszám ugye. 
Tehát, pl itt pillants reá, de ha keresel tovább, lehet találsz más "informésönt" is
-
DigitXT
félisten
válasz
Atomgeszi
üzenetére
Szerinted nekik mond valamit ez a sok minden leírva?
Szerintem bőven.
Lehet, meglepő lesz, épp azért mert ma már nyugdíjas, simán lehet hogy 40-50 évet lehúzott autózással, így találkozott már akkumulátor karbantartással is. Emlékszem, szüleim anno még vizet is töltöttek után az akkuba. Ma ez elképzelhetetlen. (Nem azért, mert a mai fiatalok hülyék, hanem mert ma már tipikusan zártak az akkuk...)Én tudom.
Bocs, nem olvastam visszább, nekem úgy tűnt, hogy kérdezel.
Szóval apósod kérdezi. Nem kell ezen aggódni: ha szerinte a haldokló autója még jó, mert a Lidl "teszter" azt írja, hogy 91%, akkor rá kell hagyni. Nekem az a megértésem, hogy egy tapasztalt öreg előbb hisz annak, amit érzékel az autójával kapcsolatban, mint egy LCD-n megjelenő számnak. (Mondjuk azt én is látom/hallom, hogy faterom az évek során egyre érdekesebben vezet, mintha kevésbé érzékelné a motor fordulatszámát, és úgy pörgeti elindulásnál, hogy fáj.)ezt a töltőt nem fogja érteni már
Azért az RTFM még igaz.
Legrosszabb esetben beállítod neki, és utána csak a START gombot kell nyomkodnia: nem nyomkodja a TEST gombot. Nem fogja tudni, hogy 91%-e (senkinemtudjahogymi), nem fogja neki azt mondani a töltő, hogy az akkuja jó, vagy sem. -
válasz
ANDROID???
üzenetére
Szuper, akkor már csak az a kérdés, hogy tud-e újrakondicionálni mint a CTEK?
(esetleg az, hogy valós segítség-e az újrakondicionálás vagy igazából humbug?) -
Atomgeszi
nagyúr
válasz
DigitXT
üzenetére
Én pl apósomból indulok ki, akinek konkrétan Parkside és mindenféle lidl-s cucokkal van tele az egész tercia... amíg ott voltam a Lidlben konkrétan 4 nyugdíjas vette velem együtt a töltőt. Szerinted nekik mond valamit ez a sok minden leírva?
"Legrosszabb esetben annyit, hogy a pillanatnyi kapocsfeszültségből "táblázatos alapon" kibüfög egy töltöttségi százalék értéket, ami egy rossz akku esetén teljesen félrevezető:"
Én tudom. Fentebb már írtam, hogy a műterhelés nélküli akkuteszterek gyakorlatilag semmit nem érnek.
Ezt sem tudom pl megmagyarázni apósnak. Állandóan jön ezzel a lidl-s akkuteszterrel, hogy hát de az azt írja, hogy jó.
Hiába mondom neki, hogy az nem jelent semmit.Na, én ilyenekre gondoltam, mint laikus.

Egyébként alapból neki vettem, de tudom, hogy ezt a töltőt nem fogja érteni már. Én ebből az átlagból indultam ki, bocsánat, hogy le mertem írni.
-
DigitXT
félisten
válasz
ANDROID???
üzenetére
Ezen elsőre felnevettem, de amúgy valid, mivel a CTEK-en nincs ilyen gomb, rögtön kezdi a töltést adott programmal.
Gyanítom persze, hogy azért van ez a különbség, mert annak nincs semmiféle teszt funkciója, viszont úgy nem lehet még csak feszültséget mérni sem, hogy már nyomjuk is befelé az áramot, ezerrel... Mondjuk kijelzője sincs a CTEK-nek, azért szerintem rakhattak volna rá: jobban lehetne látni, hogy éppen mit csinál, mint 3-4 leddel... (Nyilván laikusként elég az, hogy éppen hol van a zöld pötty, úgyis sokáig tart a dolog, nem nézegeti az ember, ám ha éppen kíváncsi, és ránézne, hogy mennyi az annyi, akkor ez nem ad semmi plusz infót. Ilyen aktuális feszültség meg töltőáram érdekelheti a nagyérdeműt.) -
ANDROID???
addikt
válasz
ANDROID???
üzenetére
Ja igen, az lemaradt, hogy a töltés startot is meg kell nyomni rajta.
-
DigitXT
félisten
válasz
Atomgeszi
üzenetére
De, hogy ez mit jelent?
Legrosszabb esetben annyit, hogy a pillanatnyi kapocsfeszültségből "táblázatos alapon" kibüfög egy töltöttségi százalék értéket, ami egy rossz akku esetén teljesen félrevezető:
Mert nem az a lényeg, hogy terhelés nélkül hol áll, hanem terhelésre hogy szakad össze. Utóbbi mérésre vannak célszerszámok, amik vagy ténylegesen meg is terhelik az akkut, combos árammal egy rövid ideig (terhelővilla), vagy csak "pöckölgetik" digitálisan és az eközben látott feszültségesésből következtetnek az akku elérhető indítóáramára. Ekkor jelenthet a 91% olyasmit, hogy eredetileg mondjuk 500A-t tudott, de már csak 455A-t.
Ui: a fenti táblázatból látszik, hogy miért kell(het) megadni neki, hogy milyen típusú akku: digitális teszterek szintén kérik, ahogy azt is, hogy mihez kéne majd hasonlítaniuk (CCA). Köztünk szólva nem tudom, hogy milyen teszt funkciója van a Lidl töltőnek, de gyanítom, hogy azért nem egy rendes digitális teszter van benne, ha annyit tud mondani, hogy 91%.
Szerk: meg persze nem csak a teszt, hanem kicsit másképp kell tölteni is ezeket... Pl. az AGM-et magasabb végfeszültségre, amit úgy szoktak kombinálni, hogy AGM/hópihe.
Mert a sima akkut meg télen (hidegben) kell magasabb végfeszültséggel tölteni. Amúgy ha jól látom a képen, tud LFP módot is. Bár ilyen tuti nem lesz az autóban, szerintem.
honnan tudjak, ha mondjuk laikus vagyok?
Ha annyira laikus vagy, akkor nem fogsz otthon töltögetni, hanem szerelőt hívsz.
Amennyiben el tudod olvasni az akkumulátorodra írt értékeket, akkor onnan tudod... 
-
ANDROID???
addikt
válasz
Atomgeszi
üzenetére
Rá van írva az akkura, ha AGM, EFB, a standard meg ugye sima akku. Laikusként meg olvassa el az ember a használatit stb.

A "táblacsoki ultimate", hópihe az AGM/EFB-re használatos..
Ugyanúgy adja magát. Mode az autó/teherauto, Battery az AGM+EFB, Standard (a hagyományos ugye), talán van ott még Gel, de sok időt nem töltöttem el vele. Bedug, próba, jó működik faja. Rokonom is boldog.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
ANDROID???
üzenetére
Én vettem tegnap egyet kíváncsiságból, lévén 60 napon belül indoklás nélkül visszaveszik.
Az akku teszter nem tudom, hogy mit néz, egy 6 éves akksira, amit lecseréltem, mert már fél éve azt írta ki a fedkomp, hogy Gyenge akkumulátor, azt írja, hogy 91%.
De, hogy ez mit jelent?A töltés elkezdésnél viszont magunknak kell kiválasztani az akkumulátor típust, amit én magam honnan tudjak, ha mondjuk laikus vagyok? A használati útmutatót nem néztem még, de sajnos a készülékházon lévő piktogramok is csak AGM és ilyen típusokat ír ki.
Most ez egy 3 perces gyors teszt után mondom, lehet, hogy kevesebb kérdés marad, ha jobban megismerem a készüléket, de van még itthon ilyen lidl-s Ultimate, ami a táblacsoki forma, ott rárakod, kiválasztod, hogy auto piktogram, teherautó piktogram, vagy hópihe és csinálja a dolgát.
-
ANDROID???
addikt
válasz
Kalandor
üzenetére
Van benne anyag, a csíptetők is masszívak, a kábelek nem cérnák, a ház fém.
Elsőre vállalhatónak tűnik. Ja 6A tölt. Akkumulátor- és generátorteszterrelPush funkcióval az alacsony töltöttségű akkumulátorokhoz12 V, 8-250 Ah kapacitású akkukhozPólusfelcserélés, rövidzárlat és túltöltés elleni védelemIntelligens mikroprocesszoros vezérlés diagnosztikai programmal és ellenőrzött töltési folyamattalDigitális LCD-kijelző feszültségmérővel, töltöttségi állapottal és a hibás akku kijelzésével
Cikkszám: 486181
-
válasz
ANDROID???
üzenetére
Ez a LIDL töltő mennyivel jobb/rosszabb/másabb mint egy CTEK MXS 5.0 12V 5A?
Ez is tud újrakondicionálást mint a CTEK?
(Push funkció van benne, azt látom a leírásban) -
Qru
MODERÁTOR
válasz
ANDROID???
üzenetére
Teszter funkció hasznos.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
ANDROID???
üzenetére
Igen, teljesen korrekt.
-
ANDROID???
addikt
-
attiss66
senior tag
válasz
Lordc0re
üzenetére
Azt olvastam, hogy az aksinak 12.4 V alá nem ajánlatos mennie, mert szulfátosodik vagy mi. Az én aksim este 10 feltöltve 12.6, reggel nyolcra 12.2. Tehát, ha nem megyek a kocsival, folyamatosan rajta kéne tartani, hogy ne menjen 12.4 alá?
Mik azok a jelek az aksin, amikor már nem ajánlatos vele hosszú útra indulni?
Megkeresem rajta a gyártási dátumot.
Mindenesetre nekem most nincs kedvem kiadni 60e Ft-ot aksira a skót elvek szerint.
-
Lordc0re
csendes tag
Így van, csak feszültség alapján nem lehet tudni mire képes az akku. Mert lehet jó a kapocsfeszültség miközben indítóáram leadás tekintetében nem tud már kiszolgálni (kapacitás-szegény).
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
attiss66
üzenetére
Nem lesz attól baja, ha mindig rajta van. De egy idő után már az sem fog segíteni, mert a belső ellenállása az akkumulátornak annyira megnő, hogy míg multiméterrel kiméred a megfelelő feszültséget, az Ampert már nem bírja leadni egy indítás során.
Ezek a "teszterek", amik csak a feszültséget nézik műterhelés nélkül eléggé becsapósak. Hiába mutatja, hogy megvan az üresjárási feszültség, ha annyira gatya az akksi, akkor maximum kislámpát tudsz róla üzemeltetni huzamosabb ideig, de nem autót indítani.
Ha már az akkumulátor elmúlt 5-6-7 éves, akkor én sokat nem jósolnék már neki.
-
attiss66
senior tag
válasz
Atomgeszi
üzenetére
Az jó tesz neki, ha folyamatosan rajta van? Már arra gondolok, hogy az javíthat rajta, "edzi" az akkumulátort úgymond?
Mostmár ha beállok vele a garázsba, utána mindig rajta lesz a töltő.
Keresgéltük, hogy mikori gyártmány lehet, de eddig nem találtuk rajta az írást.
Amig indul, és nem hagy ott az útszélen, addig nem cserélem, merthogy zúzós ára van, 60e Ft és ugyanilyet veszek, ha venni akarok."Gondozásmentes akkumulátorba nem ajánlott vizet tölteni(amúgy is csak roncsolással lehetne)."
Az unokaöcsém is azt mondja, hogy ezeket nem lehet házilag tölteni deszt.vízzel. -
Atomgeszi
nagyúr
válasz
attiss66
üzenetére
Gondozásmentes akkumulátorba nem ajánlott vizet tölteni(amúgy is csak roncsolással lehetne). Azt inkább "eldobni" kell.
Percenként mérni töltés közben sem érdemes, mert, ha leveszed hirtelen a felületi töltöttséget méred. Mérni csak állás után érdemes.
Ne szedd le, nyugodtan rajta maradhat akár több napra is. Én télen, ha nem megyek az egyikkel sokáig, van, hogy 1 hétig is rajta hagyom.
Ezekben van elektronika, lekapcsolja, ha nem kell tölteni. -
attiss66
senior tag
Tegnap este 10-kor12.6-on volt töltés. Reggel nyolcra 12.2. Ez nem valami jó jel, nem?
Ez a kevés desztilláltvíz miatt lehet, vagy szulfátosodás vagy mik miatt lehet még?
Felül elvileg lenni kéne csavaroknak az aksin [link] , nem? ahova lehet önteni a desztilláltvizet.
Van rajta valami burkolat és az alatt vannak?
Na nem gond, az uncsiöcsém érti az ilyen szereléseket, majd szólok neki. Csak a desztilláltvízért be kell menni egy benzinkútra. -
attiss66
senior tag
Januárban vettem kereskedőtől a kocsit. Elvileg 5 hónapig volt a kereskedés udvarán. Kérdés az, hogy a kereskedő mennyit foglalkozik a kocsi állapotával(konkrétan , hogy figyelt e az aksira, amikor átvette lett e ellenőrizve, vagy csak annyi, hogy induljon, oszt faxa.
)
Mindenesetre ezt a desztilláltvizes dolgot megnézzük.
Ha én forraltam el a vizet, azt mivel tudtam? Azzal, hogy merítgettem a nem járó motornál a zenehasználattal? -
attiss66
senior tag
Lordc0re: akkor kihagyom azt a RECOND módot az AGM aksinál.
Viszont a hagyományosnál egy 45A-os Perion-nál lehetne, ami 10V-on van és ha rárakjuk az orosz töltőt el kezd fortyogni.
Nem gondolnám, hogy a legjobb formájában van.
Talán az okostöltő megmenthetné.
Az okostöltő károsodhat, ha rossz akkumulátort akar tölteni?Ma délután fél ötre felment a 5-ös ledig a CTEK-en a töltöttség. Na annak örömére el is kezdtem a tesztlemezekkel bombázni a hangrendszert. 10 percenként ránéztem a töltőre, nem esik e vissza a töltés. Fél óránként levettem a töltőt és mértem az aksit a multiméterrel. 12.7. Na onnantól bátran teszteltem a hangrendszert. Egyszercsak azt vettem észre, hogy a hangtesztelés ellenére felment a 7. ledig a töltő.
Hm, bírja ez a kis töltő a kiképzést.
Egész este fél8-ig futtattam a rendszeren a tesztlemezeket, aztán a zenék tesztelése ment. Jól alakul a hang.
Most nem szól semmi, csak tölt.
Kérdés, hogy elég volt e neki mára a töltés, vagy mehet reggelig?
Valahol azt olvastam, hogy a töltőt ne hagyjuk felügyelet nélkül, tehát éjszakára lehet le kéne venni(éjfélig fent vagyok, akkor levenném a töltőt az aksiról), aztán reggel megint lehet folytatni a töltést(és a teszthangokat). -
Lordc0re
csendes tag
válasz
attiss66
üzenetére
Alapvetően max. 1 alkalom/év a RECOND használati javaslat SLI/EFB akkutípusoknál. Mivel ott nem kötött az elektrolit ezért, ha hosszú ideig alacsony töltöttséggel használjuk ott savrétegződés alakulhat ki. Ennek csökkentésére van fejlesztve ez a töltőprofil.
AGM esetében nincs ilyen, mivel a benne található hígított kénsav szorosan a lemezek között lévő üvegszálas szövetben van felitatva. Viszont, ha RECOND módot használjuk, ennek a kiszáradását idézhetjük elő.
-
attiss66
senior tag
válasz
Laybee
üzenetére
Voltaképpem majdnemhogy azért lett véve az okostökltő, hogy álló motornál töltés közben tudjam rá nyomatni a teszthangokat.
Amúgy azok nem nagyon dolgozzák meg az akut, mert főleg sustorékolás megy, kb 1.5-2 percenként van nagyobb terhelés ami dolgoztatja a membránokat. Töltés mellett bírja.
Tesztelés közben rámértem, 12.7-en volt az aku. Aztán levettem a töltőről indulás előtt és úgy rányomattam Bob Marley-t(ott dolgoznak a mélyek), na az egy pár perc alatt leszedte 12.7-ről 12.2-re. Eztán kikapcsoltam a hangrendszert, majd vagy 2-3 km út után újra. Haza érve 40km után 12.4-et mutatott. Most megint ráraktam a töltőre, de teszthang és zenélés nélkül. Mehet korlátlanul, vagyis hány óráig mehet így a töltés auto+AGM? -
Atomgeszi
nagyúr
válasz
Laybee
üzenetére
Nem fog lefüstölni.
Szimplán a töltő (mondjuk) max 5A tud a rendszerbe pumpálni, miközben mondjuk a HIFI kérne 30-40 A, akkor a maradékot az akksiból fogja kivenni.
Annyi fog történni, hogy lassabban merül le az akksi, de az áramkorlát miatt nem tudja kiszolgálni a hifirendszert.
-
attiss66
senior tag
Levettem a töltőt, amig rámértem az aksira. 12.7 Bírja a kiképzést akkor ezek szerint.

-
attiss66
senior tag
válasz
Lordc0re
üzenetére
Rátettem megint a töltőt. auto+AGM, 12.17 V. A hangteszt(sustorgó hang, néha, 3-4 percenként 4-5 ismétlődő sub.hang ) mehet a töltés mellett?
Bírja a töltő a kiképzést, vagy a teszthangoktól merülgetni fog az aksi?pl óránként vegyem le a töltőt és nézzem meg, hogy mi az ábra hány volton van az aksi?
Mennyi alá nem ajánlatos meríteni az aksit?
rorrberth: mibe kerül egy olyan a cucc? -
attiss66
senior tag
válasz
ANDROID???
üzenetére
0.30-kor levettem a töltőről az aksit. Rámértem, 12.7 volt, 06-30-kor reggel rámértem 12.5 volt, járattam a hangrendszert 10 percet, hogy már a sub is rajta van, 11.9-re lement.
-4 C fok van kint.
Most akkor mi a helyzet, nyekken megfele ez az aksi?/vagy ez még normál viselkedés?/
Ráteszem megint ma a töltőt. Hangtesztet akarom járatni rajta. A töltő megint az auto+AGM-en legyen? Akkor mehet folyamatosan(és közben járatgathatom a hangrendszert, csak méricskéljek , nehogy nagyon lemerüljőn? vagy már ez is határeset alatt van, és először töltsem fel megint?) ? Nem kéne még a Recond Option-is rátenni? Tehát Auto+AGM+Recond -
attiss66
senior tag
Most voltam megnézni a töltést, már 7-esen van? Akkor vegyem le a töltőről? Vagy maradhat reggelig, nem lesz baja az aksinak?
levettem, 12.7-et mért a multiméter -
Lordc0re
csendes tag
válasz
attiss66
üzenetére
Akku állapota, merültségi fok, külső környezeti hőmérséklet mind befolyásolja a töltési időt. Tedd autó/AGM üzemmódra mert ott magasabb töltőfeszültség szükséges (14,7V) utána hagyd egész éjszakára menni. Reggel, ha ránézel és az állapotsoron a 7. LED világít (teljes töltöttségi szint) akkor kész is. Nem lehet hibázni.
-
-
attiss66
senior tag
Úgy töltöm, hogy csak a Normal Battery Program ledje világít.
-
attiss66
senior tag
Megjött a packetás pontra a CTEK MXS 5.0-ás okostöltő. Már érte is mentem, március2-3-ra írták, úgyhogy ez jó kis meglepetés volt.

De ezen minden lengyelül van.

Net-en nincs vajon meg magyar nyelven a haszn.-i utasítása?
Van téli meg nyári beállítás rajta? Mintha valami ilyesmit olvastam volna róla a kommentek közt a topikban.
A MODE gombbal lehet télire meg nyárira állítani?
1. Tehát odaviszem a kocsihoz a töltőt
2.Ráteszem a krokodilokat pozitív a pozitívra, negatív a negatívra.
3. Csatlakoztatom a töltőt a konektorhoz.
4.A MOD gombon állítom, hogy nyári vagy téli?
Ja, látom a rajzon valami olyasmi lesz, hogy a MOD gombbal lehet állítani:
Small batery program
Normal batery program
AGM program
Record Opcion1 2 3 4
+ a, 1
+ + b,1-3
+ + c,1-4
+ + + d,1-3-4
+ e 2
+ + f 2-3
+ + g2-4
+ + + h2-3-4
+ 1
A ledek (1,2,3,4)
A plusz jelek a világító ledeket jelzik. A betük a MODE gomb következő nyomását.
Na a kérdés, hogy nekem a Mitsubishi ASX akujához VARTA D52 Silver Dynamic AGM 60Ah 680A right+ (560 901 068 D852) [link] melyik variáció kell?
Nem jó, a plusz jeleket összenyomta a program, kiírom számmal mellé. -
attiss66
senior tag
válasz
gabor9991
üzenetére
Már kifizettem, úton van. Persze, jó az, csak én türelmetlen vagyok, mert már tölteném az aksit, hogy utána a teszt cd-kkel tudjam járatni.
Na meg 12.25-ön van az aksi lemerülgettem a járatással, tovább szerintem nem ajánlatos, előbb fel kell tölteni maxra. 
LordCore:már úton van, csak nyüglődök, mert türelmetlen vagyok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A Föld teraformálásával építene galaktikus birodalmat Elon Musk
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7390 2in1 360 fokban kinyitható 13,3" FHD IPS touch, 8650u, 16GB RAM, jó akku.
- DELL Latitude 5420 Core i5-1135G7
- Eladó LG 43UN71003LB 43 4K UHD Smart TV
- Kicsibe van ennél jobb ár-ér arány? Phanteks - Enthoo Evolv ITX - PH-ES215P BK INGYEN Szállítva!
- A kis CUKISÁG! IWIN A1 ITX 600W PSU Ingyen MPL-el Érdekelhet?
- Apple iPhone Air Black 256GB használt karcmentes 100% akku (20 ciklus) garancia 2026.12.20.-ig
- Csere-Beszámítás! Apple Macbook Pro 2013 vége! 512GB SSD, I7, 16GB DDR3, Intel Iris Pro! Olvass!
- HP ProBook 445 G9 14" Ryzen 3 5425U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4517, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Mert elfért.
Szerk: a Yuasa drága, de jó.

Szabvány méreteken futnak ezek, szóval

úgy, úgy
Mert nem az a lényeg, hogy terhelés nélkül hol áll, hanem terhelésre hogy szakad össze. Utóbbi mérésre vannak célszerszámok, amik vagy ténylegesen meg is terhelik az akkut, combos árammal egy rövid ideig (terhelővilla), vagy csak "pöckölgetik" digitálisan és az eközben látott feszültségesésből következtetnek az akku elérhető indítóáramára. Ekkor jelenthet a 91% olyasmit, hogy eredetileg mondjuk 500A-t tudott, de már csak 455A-t.
De, hogy ez mit jelent?