- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Apple MacBook
- Eddigi legerősebb csatamágusát dobta piacra az Intel
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- A DirectX 11 natív támogatását bizonygatja az Imagination
- Apple asztali gépek
- Bluetooth hangszórók
-
PROHARDVER!
Autós topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Peter.70
addikt
Sziasztok,
Ki hogy áll a téli / nyári kerék cserével? -
cOxeR
Ármester
válasz
focvis
üzenetére
A gyári az a sima átlagos felépítés: [kép] ez meg hepa, ilyen kis golyócskákkal: [kép]
Az több nagyobb koszt szedett össze, de a beszívó oldalon is tettem ilyen rácsos cuccot (filtert is, de azt kidobtam hamar) így inkább a por jön be. A szívó oldalon meg lehet néha porszívózni.
Ez lehet picit kevesebb levegőt enged be, de nem vészes. -
-
KoVee84
senior tag
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Írni nyilván bármit lehet, az enyém is így volt hirdetve.
OV mondta vmelyik pénteken a Kossuth rádióban.
-
cOxeR
Ármester
válasz
Emunem
üzenetére
Nekem is van annyi a listámon… zörög az első toldat, le kellene venni, visszatenni, hátsó toldatot se ártana ragasztani, azt nem kell leszedni hozzá.
No meg sehol se tartok a hangszóró cserével eddig csak szívok vele és a hangszigetelés sehol (ajtók, csomagtartó, kerékjárati ívek).
Műszaki előtt Julius egy fékfolyadék csere, no meg ugye itt a törött szélvédőm… és ez csak a kocsi. Ez se normális, hogy este 9-kor “akarok” kocsit szerelni.
Menjél csak, nem lesz para.
- viccet félretéve van benne kockázat de nem törvényszerű, hogy szivsz… -
Emunem
őstag
válasz
cOxeR
üzenetére
én elvagyok maradva, van ultrahangos párologtatós, van ózon, a bomba nekem túl rövid ideig hatásos.
(túl érzékeny az orrom) Most szerintem ózonos lesz, mert az még sosem volt megkezelve, és kíváncsi vagyok, hogy a gyerek szerinti "autószag" vajon eltünik-e. (újautóba amikor beleült, akkor érezte ezt a szagot... vajon mi lehet? 2016-s gyártású az autóm, nincs bör ülés)
Hütöfolyadék saga célba ért. Radiátor jó. Vízpumpa folyik.
20e km híján amúgyis kellene vezérlés csere, akkor most megejtjük, osztrák áron, ha minden kötél szakad... 
Mennyire lenne lutri ilyenkor egy 500 km-s utat még megtenni? Sógor szerint beállhat a pumpa, és akkor ránt magával mindent? Senkitöl nem várom el, hogy a varázsgömbjéböl olvassa ki nekem, csak a tapasztalat érdekel. (ha volt ilyen jellegü) -
cOxeR
Ármester
-
bulikavagyok
nagyúr
válasz
KoVee84
üzenetére
Láttam néhány olyan hirdetést, amiben azt írták, h az autó rozsdamentes. Nyilván ez vagy igaz, vagy nem.

Jaja, az M-es alkatrészeknél elég nagy a szorzó. Ha hobbiautónak szánod, akkor hibátlan választás a 330Ci is. Hosszútávú befektetésnek talán jobb lenne egy M3, de egyáltalán nem biztos, h annál végül jobb lesz a matek.
Megadóztatott bankbetét? Ez honnan jött?
De azért nyugtass meg, h nem bankbetétben tartod a pénzed!
tboy93: Végül is nem sok, de engem meglepett ez a szám. Érdekes látni, h a nyilvános töltés mellett a dízel (hosszú távon) visszavette a vezetést gazdaságosságban.
-
-
tboldi
nagyúr
Szép kék.

-
tboldi
nagyúr
válasz
BigBlackDog
üzenetére
De lehet, hogy EU7, innen nézve nem derül ki, hogy milyen motor van benne. A 7 az 1.4-est jelöli, a 8 az 1.6-ost.
-
ParmaBoy
aktív tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Nem meglepő, közel van a Bikás park.
Amúgy kb 1.5 hete kerültek ki, de sok helyen marad még polcon, én tegnap a béke tériben futottam bele.
-
tboldi
nagyúr
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Ez a karosszériakódja, mint az én Jazzemnek a GD1.

-
macilaci78
nagyúr
Újbuda Fehérvári úti Lidl-ben van pár autós motyó. Olcsó és drágább, okosabb töltő, bikázó powerbank.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BigBlackDog
üzenetére
7gen biza.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Nem gondolnám én sem, de ha találok is rá embert, nem biztos, hogy ilyen jó fej, mint a műanyagos srác, hogy beszorít a többi kuncsaft elé. A legtöbben elhajtanak, vagy azt mondják, várd ki a sorodat.
Amúgy arra is gondoltam már, hogy direktbe kötöm a vákuumszivattyúra a szolenoidot, megkerülve a tartályt, de biztos nem lenne kellemes élmény a puffer nélkül. Hosszabb útra nem indulnék így el vele, max. a városon belül.
-
tboldi
nagyúr
válasz
ncc1701
üzenetére
A kapcsolati tőkét bevetve (apám munkatársának a lányának a férje ismer valakit, aki…) találtam Óváron egy csávót, aki elvállalta. De ő sem tudja visszahegeszteni a műanyagot, túl mélyen van, nem fér hozzá, viszont egy fémcsatlakozást tud rá varázsolni, illetve a vákuumot is le tudja tesztelni, úgyhogy bizakodó vagyok. 🤞
Tegnap molnarpeter is javasolt hasonló megoldást, de akkor inkább az új alkatrészre szavaztam, illetve szavaznék most is, de így, hogy azt visszadobták, nincs jobb opcióm, ami jövő hét keddig meglenne.Jártam az Unixnál is, visszaadták a pénzt. De a jövőre való tekintettel lehet, hogy megrendelem ezt - ugyanaz az alkatrész, csak Opel/PSA cikkszámmal.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Steve_Brown
üzenetére
eleve igy kellett volna megcsinalniuk
azert egy Lexus kifejezetetten nem egy Peugeot 206 arkategoriaja volt ujkent, hogy ez ott ne ferjen bele
itt az felejtodik el, hogy ezen szinten a vasarlot nem igazan erdekli az ar, mert megveszi, mert o egy ilyen auto akar maganak
ugyhogy ha ezert 1k USD-vel tobbe kerul is, o azt ki fogja fizetni
foleg, ha cegre veszi nettoban es lizingeli isaz csak a fapad, also kategorias autoknal volt 20+ eve is meg erdekes a vevonek, hogy alaparon egyikben tekeros vagy e.ablak van meg a centralzar alap-e vagy opcios es ugy mennyi az annyi...
es ezzel kell neki a szomszedban allo masik gyarto kereskedojevel (ár)versenyezni
ex-kollega 1.6TDI Touran-jaban, ha nyomod a feket hiaba nyomod melle gazt is, nem porog fel a motor, alapjaraton potyog tovabb
ugyhogy meg lehet ezt oldani, csak az USA-ban mas eloirasok vannak
az EU autok sokkal safety-bbek ebbol a szempontbol is
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Az a baj, hogy a TÜV rengeteg safety dolgot megkövetel. Lehet, hogy most már lazítottak rajta, de régen biztos egy agyrém volt.
Példa:
A Pugom elektromos gázpedálján 2 db potenciométer van, különböző ellenállástartománnyal és különböző tápfeszültséggel. A motorvezérlő ebből a 2 feszültségjelből 2 különböző módszertannal számol gázpedál állást és ezeket hasonlítja össze. Ha eltér letilt.
A poén része, hogy egy az elektromos folytószelepnél is ugyan így van 2 potenciométer + 2 különálló tekercs a mozgatáshoz. Egyik a nagy mozgatásokhoz, másik a finom mozgatáshoz. Az egyik PWM jelet kap a másikra fokozatmentesen nyitja rá a tranzisztort egy Digital->Analog converter.Na most ha ide bejön még, hogy ebbe a féklámpa kapcsoló is beleszóljon...
Nem annyi a dolog, hogy:
if(brake){driverThrottle = 0.0f;} -
hobizoli
nagyúr
válasz
Steve_Brown
üzenetére
mi?
az, hogy sw figyelmen kivul hagyja a TPS barmilyen jelet egy veszfekezeskor?
alapbol igy kene mukodnie, hiszen minek nyomnad a gazpedalt is fekezeskor....? -
hobizoli
nagyúr
egy ilyen minden IS elektromos szenzoros autonal eleve fura, hogy fekpeldalra nem ejti ki a szinten elektromos gazpedal 0%-nal nagyobb barmilyen jelet safety okokbol
sot, mas gyartoknal ez ugy szokott lenni, hogy TPS az ket szenzor eleve
az egyik 0-100% a masik 100-0% kozott erzekel es ketto osszegenek 100-nak kel lennie
ha nem annyi, akkor csekkendzsinn beugrik -
válasz
Steve_Brown
üzenetére
XIII. kerület

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
focvis
üzenetére
RWD és AWD-nél szokás hátra tenni, mert azoknál a fékerő kicsit jobban hátra van súlyozva.
Elvileg a Toyota beragadó gázpedálja miatt lett kötelező, hogy padlógázra is meg kell tudni fognia a kocsit a féknek, ezért amik hátul (is) hajtanak azokban más a fékerő elosztás a 2 tengely között.
-
norbert1998
nagyúr
Haversrácnak sikerült az új SKF kormányösszekötőn örökmozgóssá tenni az anyát. A külső gömbfej anyát.
Elvileg 37 Nm-re állította a nyomatékkulcsot, és elvileg nem is húzta túl rajta, egyszer kattant, de szokás kétszer kattintani, na másodszor már nem kattant.
Ami fura, hogy én ezeket évekig akkus géppel simán 100 fölé húztam, és sose szakadt el.
Ennyire szar lenne az SKF? Vagy kifogott egy selejtet? Bár a mángorlásnál elég ritka a selejt... Mert általában a csavarmenet megy tönkre, az anya jellemzően erősebb. De persze még nem tudjuk, most melyik mehetett el, mert lefelé se jön. És nem, nem a gömbfej forog el
Laguna 2. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Frankó! Az eleje miért ilyen magas? Vagy a hátsó rugó van összeesve?
Jah oké, a gátló miatt, most olvasom.
-
tboldi
nagyúr
válasz
focvis
üzenetére
Lehet, hogy azért, mert RWD? 🤔
Nálunk csak a japók akusztikus jelzősök, a WagonR kizárólag a jobb első keréknél (vagy a balnál, ahova épp sikerül tenni azt az egy szem betétet
), a Jazz meg mind a 4-nél. A digóknál elektromos jelzés van, az Ypsilonnál csak bal elöl, a MiTónál viszont mindkét oldalon.Az előző hsz-emhez: megmértem kíváncsiságból, 3 cm mély az üreg, a csőben maradt csonk átmérője pedig 3 mm, viszont a tartályon pont a törés alatt szűkül ~1 mm-re a nyílás. Továbbra is vannak kétségeim.
-
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Szép, jó kiállású felni, passzol.
Viszont tényleg úgy áll a képen, mint amiben nincs motor. -
válasz
macilaci78
üzenetére
Ingyenes adatbázis, ebből tartják fenn. 🤗
85 vagy 95 Nm rémlett, maradtam inkább a középértéknél. -
válasz
tboldi
üzenetére
Meg lesz kenve a nyereg.

DE most kicsit körülnéztem a fékbetét beszállítók termékei között az MX-hez. Jellemzően:
- normál első fék: nincs kopásjelző
- performance / "nagy Brembo" első fék: akusztikus kopásjelzővel
- hátsó fékből csak egyféle van: akusztikus kopásjelzővelMagyarán az én normál fékes MX-emen a hátsó tengelyen lesz az akusztikus kopásjelző. Nagyon furcsa. 🤷♂️
Ahogy vissza tudom idézni, 20+ éve nem volt akusztikus jelzővel szerelt fékem, de azokon mind az első tengelyen volt (Opel), és inkább sípolt. -
tboldi
nagyúr
válasz
setup
üzenetére
Az ár most nem szempont, a lehető leggyorsabb megoldás kell. Nincs arra kapacitásom, hogy ember után kajtassak, aki hajlandó elvállalni.
Amúgy a kivitelezés felől is lennének kétségeim. Egyrészt 1-1,5 cm mélyen ül ez a csonk, és az azt körülvevő “falak” megnehezítik a hozzáférést, másrészt a csonk belső átmérője alig 1 mm körül lehet, a legkisebb odaolvasztott darab is jelentősen lecsökkentheti a keresztmetszetet.
-
hobizoli
nagyúr
-
setup
aktív tag
válasz
tboldi
üzenetére
Simán le lehet mondani. Hozzám ez a srác olyan közel van, hogy gyalog is oda tudnék menni, emiatt sosem kerestem mást. Nekem legutóbb egy robogó idomot javított meg. Úgy vettem a motort, hogy a fejidom oldalán egy fél tenyérnyi lyuk volt és nem volt meg a hiányzó rész. Azt kipótolta meg feltett rá olyan letört pöcköket, amikbe a csavar fúródik bele, annak darabja volt hasonló, mint ez a csonk, ami neked benne maradt a csőben és az egészre együtt mondott akkor egy ötöst. Igaz nem tegnap volt, de az a csonk szerintem max 5k-s munka még mindig, de még az is lehet, hogy pénzt sem kér érte, ha jobb hangulatban kapod el így, hogy tudod vinni a letört darabot is magaddal.
Én tuti nem vettem volna emiatt komplett újat. -
hobizoli
nagyúr
válasz
Steve_Brown
üzenetére
off-road-ra?

a torzios hidnal odebb kell rakni ehhez par foggal a bordastengelyt, nem? -
hobizoli
nagyúr
válasz
Steve_Brown
üzenetére
csitti, de egy csüccsért kiabál az eleje
-
válasz
macilaci78
üzenetére
Wheel-size-on feltehetően megtalálod.
(Jobb híján tipp: 90 Nm, ill. 120 Nm)
-
macilaci78
nagyúr
Suzuki Ignis (KLA rendszám) és Skoda Rapid kerékcsavar meghuzási nyomatékát tudjátok?
-
tboldi
nagyúr
válasz
setup
üzenetére
Igen, ez az a tartály, ami az önindító mellett van. Bár ahhoz nem kell lehúzni a csöveket, neked elég lesz csak a 2 csavart oldani, aztán lóghat, alig pár gramm az egész.
Én erővel próbáltam lefeszíteni a csövet. Le is vághattam volna ugyan, de nem akartam, mert ha nem passzolna a szilikoncső, akkor vissza tudom tenni az eredetit.
Műanyagost nem ismerek Óvár környékén.
-
setup
aktív tag
válasz
tboldi
üzenetére
Mennyire jó, hogy ez így törik. Pont azt néztem, hogy egy ilyen vákuumtartályt kell kiszedni ahhoz, hogy ki lehessen venni a Linea-ból alulról az önindító motort Isteni.
Amúgy amelyik műanyagos nem tesz vissza egy ilyen csonkot hibátlanul az visszaadja a diplomáját szerintem. Ezek azért elég könnyen javíthatók, lehet hogy nem lesz szép, de most nem iparművészeti díj kell, csak hogy ne szívjon falsot nem? -
-
tboldi
nagyúr
A mai nap sem telt szívás nélkül.

Nekiálltam az Ypsilonon is a vákuumcsöveknek. A turbó és a boost control szolenoid között gördülékenyen ment a csere, ahogy a szolenoid és a vákuumtartály között is, de a szivattyú és a tartály között történt egy kis malőr. Letört a műanyagcsonk, benne maradt a csőben.
Az Ypsilonhoz tartozó cikkszám már megszűnt, viszont találtam még 6 másikat, köztük egy opeleset is, ránézésre teljesen azonos alkatrésszel. Nem is ez a baj, hanem az, hogy szorít az idő, jövő hét szerda reggelre készen kell állnia az autónak. Gyorsan az Unixnál megrendeltem egy Fiat Doblóhoz tartozó cikkszámút, 2-5 munkanapra ígérik, így van némi esélyem, hogy időben ideér.

-
ncc1701
veterán
válasz
=WiNTeR=
üzenetére
Pöccintesz felfele párat, h ne tartsd fel őket, ennyi az egész. Sokat csal az órád, mert ők valós 86-88 körül mennek, a 90 többnyire nincs meg.
Na, mondjuk találkoztam olyannal is, ahol még a yarissal 90-nél nyomtam 5-ben padlót, és 130--ig jött a kamion velem a seggemben. Az vicces volt.
-
=WiNTeR=
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Hasonlóan 90-re belőtt tempomatnál a kamionok szépen a seggembe utaztak és levillogtak. Dühöngő az egész M1
-
szőröscica
addikt
válasz
BigBlackDog
üzenetére
En a multkor 90-re allitott tempomattal mentem vegig, a kamionokon kivul MINDENKI megelozott a 40km-es terelesen.
-
tboldi
nagyúr
válasz
setup
üzenetére
Nem volt még ehhez hasonló gondom a Bernerrel. Ez volna az, de ahogy látom, van mencibb verzió is.
-
=WiNTeR=
senior tag
Az M1-es bővítés alatt álló részén állítólag tömegével telepítik a sebességmérő kamerákat, tud erről valaki valamit? Releváns facebook csoportban gyorsan eltűnt a topik, redditen meg nem igazán tudnak semmi biztosat, de hátha majd itt.
-
Qru
MODERÁTOR
Indul a dugoszezon a palyakon: [link]
-
setup
aktív tag
válasz
tboldi
üzenetére
Nyilván jó lehet száz féle lónyál csak relatíve drágák is ( a denszesz literes, szóval egy ilyen ablakmosó flakont többször fullra feltöltesz vele) meg nem tudod pontosan mi van az ilyen brand-elt spray-ben és az mennyi idő alatt párolog el.
Én úgy szoktam, hogy ha esetleg valami nagyon ilyen "gumis" jellegű a felület, akkor kevésbé látható helyen egy próbafújás.
Egyik kezemben a flakon, másikban meg a kompi pisztolya és akkor az tényleg ilyen 1 másodperces "cancel" ha bármi gixer van, mert ahogy megfújom a levegővel azonnal elpárolog és még akkor sem lesz gáz belőle, ha ne adj Isten oldana valamit, de még sosem fordult elő autóban, hogy oldotta volna a gomb sapkáját.
Egyetlen alkalommal volt egy Razer Boomslang egérnél, hogy a gombján lévő fekete gumi elkezdett fogni a denszesztől, de az még golyós egér volt. A golyósok között magas felbontású, szóval már a vége felé, de még golyós, szóval mára már az is 100 éves+1. -
Micsurin
nagyúr
válasz
Steve_Brown
üzenetére
De én azt elrettentésnek mutattam ...

-
tboldi
nagyúr
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Nekem az a szokatlan, hogy elöl van, nem az, hogy fehér.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Futás, futópályák
- BestBuy topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- Varia Aku Mini barista mérleg
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Nespresso Delonghi tejhabosítós kávéfőző - Bontatlan, 2 év garancia - Eredeti ára 125e!
- UrbanFlow Inox kihúzható konyhai csaptelep
- ELADÓ FOXWELL NT630 Plus OBD2 autódiagnosztikai eszköz
- Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4475
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- 235 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Asus BTF White GAMING PC! 7800X3D / RTX 5070 Ti / B850 / 32GB 6000MHz / 2TB NVMe / 850w Gold!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
- viccet félretéve van benne kockázat de nem törvényszerű, hogy szivsz…
(túl érzékeny az orrom) Most szerintem ózonos lesz, mert az még sosem volt megkezelve, és kíváncsi vagyok, hogy a gyerek szerinti "autószag" vajon eltünik-e. (újautóba amikor beleült, akkor érezte ezt a szagot... vajon mi lehet? 2016-s gyártású az autóm, nincs bör ülés)
20e km híján amúgyis kellene vezérlés csere, akkor most megejtjük, osztrák áron, ha minden kötél szakad... 
Telefon fénye meg kevés volt kioltani a kontrasztkülonbséget.

Imádom ezt a felnit.