Hirdetés
- Lassacskán fenyőfát állítanak a hardverek
- Tudjuk, de nem tesszük: a magyarok többsége nem törődik adatai védelmével
- Mesébe illő csodakábelt tervezett a GeForce-ok leégése ellen a Segotep?
- Irodát kért, de gyárat kapott Elon Musk a Samsungtól
- Nyílt forráskódú lett a legegyszerűbben használható AI tartalomgeneráló
-
PROHARDVER!
Sorozatokkal kapcsolatos gyakori kérdések és alapvető tudnivalók.

Mi az a "SPOILER", miért van szükség a spoiler jelzésre / formázásra (spoiler gombra)?
Spoilernek számít a cselekmény részleteinek vagy egészének a leírása. Különösen fontos a spoiler jelzés, ha valami váratlan, megdöbbentő fordulatot, eseményt stb. írunk/lövünk le (például: XY szereplő meghalt), mert nem szeretnénk elrontani mások szórakozását.
Új hozzászólás Aktív témák
-
AD4MINATOR
nagyúr
A férfi a csecsemő ellen
Man vs Baby (2025)Megnéztem, merthát a lead Rowan Atkinson + a méhes (man vs bee) jó volt.. ez viszont nem annyira. Próbáltam szeretni, de ez a babás téma nem jött be, túl sok volt az erőltetett "konfliktus" a babával kapcsolatban, és a mellékszereplők se erősek de a legnagyobb gond, hogy elveszett a humor vagy csak nyomokban találni.. ami azért egy ilyen jellegű komédia sorozatnál elég problémás.
-
bobalazs
nagyúr
[link]
Harmadik típusú emberrablások
Steven Spielberg féle Emmy díjas Taken, amit valahogy sehol sem sugároznak. Itt meg a teljes évad 4Kra felskálázva. -
Tasunkó
őstag
válasz
cattus
üzenetére
A milói vénusz mióta nem szép? Jellemzően szép embereket ábrázoltak, de nem kizárólagosan, mert a téma olykor nem tette lehetővé. Persze vannak egyéni preferenciák, minthogy a meleg divattervezőknek a fiús kinézetű nők jönnek be, így nem biztos hogy ami látszik az tükrözi is az adott kor szépségideálját.
-
ripla
addikt
válasz
dellfanboy
üzenetére
A felütés izgalmas, látszik hogy a showrunner több mint 100 X-akták részt is rendezett, de mostanra már csak nyűglődve nézem, látszik hogy csak időhúzásra játszanak, ami eddig történt az max. 4 részben elfért volna.
-
ripla
addikt
Pluribus 07
Messze az eddigi legunalmasabb rész, konkrétan semmi nem történt benne. Úgy az ötödik résztől kezdve egyre lassabban és lassabban halad a sztori, kezdem elveszíteni az érdeklődésemet.

-
cattus
addikt
válasz
[HUN]NIMROD
üzenetére
>korábban a helyes utat követték az alkotók, nemcsak a mozivásznon, TV képernyőn, hanem a festészetben, szobrászatban is, azaz szép és egészséges embereket ábrázoltak, ezt állították példának.
Ez úgy ahogy van nem igaz
Amúgy ez a korábban mikortól számítandó? Goya Szaturnusz festménye minek számít? Vagy Hieronymus Bosch alkotásai? A milói vénusz szobor?Meglepődnél hogy a médiában ábrázolt emberek kinézete és a mindennapi megjelenésük között mekkora különbség van. De akkor tökéletes csak akkor lehet valaki ha dehidratált (jobban látszanak az izmok), vagy 24/7 ki van sminkelve (elfedve a bőrhibákat).
-
Invázió (Invasion) S03
Jól indult, de átcsapottsablonosba, meg végig voltak komoly logikai hibák. -
Laraxior
titán
Csak szerintem lett mókásabb az Olajügynök második évada?
Minden részben van valami amikor szakadok a röhögéstől
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
[HUN]NIMROD
üzenetére
Lenne még kiegészíteni valóm a témával kapcsolatban, de amit írtál annak nagy részével egyetértek és nem akarok most belemenni a fejtegetésbe. Viszont csak annyi korrekciós meglátásom lenne, hogy az anorexiás topmodelleket és szétplasztikázott nőket és "akármiket" nem éppen nevezném objektíve "tökéletesnek". Kvázi, aki tényleg a "tökéletességet" hajszolja, az pont nem rájuk akar majd hasonlítani.
-
[HUN]NIMROD
senior tag
Bocs ha valaki már említette (átpörgettem 200+ hsz-t) : indult a Percy Jackson 2. évad. Játék mellett fél szemmel nézni elmegy.
Az olajügynökről már volt szó, az is most fut, szerintem remek. Andy Garcia csatlakozott, Demi Moore főszerepbe lép elő.
Látom, a woke-kérdésnél probléma az örökös ismétlés. Nos hát azt hiszem még senki sem mondta ki mi a fő baj ezzel, talán így érthető lesz: korábban a helyes utat követték az alkotók, nemcsak a mozivásznon, TV képernyőn, hanem a festészetben, szobrászatban is, azaz szép és egészséges embereket ábrázoltak, ezt állították példának. Az új, hamis, beteg trend pedig azzal az "elmélettel" mutogat csupa testi és lelki nyomorékot, hogy mindenki "reprezentálva" legyen, mindenki lássa a saját deformitását hősként bemutatva hogy tudjon azonosulni. Ezzel "csak" az a probléma, hogy ezáltal feladjuk a jobbulás irányába a törekvést, azt sugallják hogy mindenki úgy jó ahogy van, nem kell fejlődni, gyógyulni, vagy akár csak változni. A betegség normalitás, a deviancia "másság", a csúnya és a kövér az új szépség stb. Értjük hogy a tökéletesség hajszolása sem helyes lásd pl vékony szupermodellek és plasztikai sebészet, de nem kellett volna szokás szerint átesni a ló túlsó oldalára.
-
gyuromoj
veterán
-
envagyok
veterán
Köszönöm mindenkinek
Akkor nézzük, amíg bírjuk
-
Dottorei
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
nekem mindegyik tetszett, az idei Beast in me is remek.
-
GhostVector
junior tag
Sziasztok!
Van valami nagyon kutyás nagyon jó sorozat?
A kis szarosunk már 12 éves, párom pedig nagyon kutyás. Az összes menhelyi kutyát szíve szerint hazahozná.
Erre elkezdtünk két sorozatot.
Twisted Metal és Malice(Métely).
Elképzelni nem tudjátok mit kaptam,amikor TM-ban mutatták, hogy az idegbeteg bohóc kiskorában szanaszét szurkált egy kutyust, aztán a Maliceban a gyökér megmérgezte a kutyát.
-
-
envagyok
veterán
Homeland hány évig volt jó, meddig érdemes nézni?
-
AD4MINATOR
nagyúr
válasz
Rigormortiis
üzenetére
rövid??
-
Oldman2
nagyúr
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Minden szavaddal egyetértek.
-
Rigormortiis
veterán
Végére értem a Dark-nak, álljon hát itt egy rövid kis értékelés és kedvcsináló.
Mivel kb két hónap alatt jutottam el az elejétől a végéig, nagyjából egyben meg van a fejemben a sztori, ahogy a készítők is szánták. Igen, ez is azon ritka sorozatok egyike, amit már az elején teljesen megírtak, pontosan 3 évadra és 24 epizódra tervezve azt, így nem esett abba a hibába, mint a hasonló sorozatok nagy része, amiket a népszerűség miatt tovább húznak, aztán kapunk egy semmilyen lezárást (üdv Lost). És számomra nem is volt darálható, mert a legtöbb részt emésztgettem magamban, a megnézésük után gondolkoztam, mi-miért történt, ez is hatalmas plusz pont.
Ez a sorozat részről-részre épül a kis puzzle-elemeiből, és igazából egy kielégítő lezárást is kapunk bár bevallom, pár youtube videót megnéztem azóta, hogy tisztuljanak a dolgok. Ez olyan alkotás, ami elvárja, hogy a néző 100 százalékban rá figyeljen, de maradéktalanul meg is hálálja. Nem való mindenkinek, de ha csak fél szemmel nézzük (mint kb a sorozatok 80 százalékát, legalábbis én), akkor hamar el fogunk veszni.
Mondhatni német precizitással és tudatossággal van összerakva az egész. Technikai oldalról remek audiovizuális élményt ad (a harmadik évad ráadásul szintet lépett fényképezés terén), az intro az egyik legjobb, amit valaha láttam és baromi tudatos az is, igazából csak a szereplők felszínességébe tudok belekötni.
Ez egy kőkemény hard scifi-dráma, ami leginkább a szabad akarat-determinizmus kettősséget vizsgálja az időutazás és paralell univerzumok oldaláról tekintve. Csak nem olyan ostoba és hatásvadász módon, mint mondjuk a Marvel csinálta (bár ezzel együtt imádom, amit felépítettek a végtelen háborúig).
Nehéz spoilerek nélkül beszélni a történetről, úgyhogy nem is mennék bele a konkrét sztoriba, de tele van az egész wtf pillanatokkal, amik kezdeti félelmem ellenére nem hatásvadászok. Az első évad után azt gondoltam, hogy majd biztos öncélúan agyon lesz bonyolítva, de nem így lett. A 24 rész egy kerek egész, gyakorlatilag lezárt sztorit mutat be, sebészi pontossággal adagolva a kirakós részeit.
Aki ezt a bejegyzést elolvassa az joggal érezheti, hogy lelkes vagyok a az anyaggal kapcsolatban. Így van. Nagyon rég nem volt rám ekkora hatással sem sorozat sem pedig film. Zseniális a maga nemében. De nem való mindenkinek.
Kicsit sajnálom, hogy a karakterek leginkább felszínesen vannak megírva, de igazából nálam nem sokat vont le az értékéből. Ezzel együtt volt néhány karakter-ending, ahol a torkomba ugrott a szívem.
Számomra hihetetlen, hogy ezt az egészet, két, nemzetközi szinten nem túl magasan jegyzett alkotó hozta össze, eredeti tervből (nem adaptáció), közben meg a foshalmazt nyakunkba szabadító hollywoodi írók lázadnak az mi használat ellen
És igen, tele van a sorozat szimbolikus utalásokkal is. Nem csak ezekért, hanem a még teljesebb élményért is lehet újranézem így, hogy már tudom, mikor-mire figyeljek, de nagyrészt első nézésre is teljesen átélhető ez a tévés-mozis szinten egyedülálló utazás.
Ha számszerűsítenem kéne, akkor egy erős 9est adnék a 10-ből. A mínusz pont kizárólag a néhol sekélyes karaktereknek szól, ezzel együtt számomra az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb és értékesebb sorozata lett.
Az intro zene pedig instant ugrott fel a legtöbb playlistemre.
-
gyuromoj
veterán
-
bobalazs
nagyúr
[link] Van már új Sandokan sorozat, most megy az első évadja.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Beegabor81
üzenetére
Úgy tudom 2. és 3. évad is berendelve.

-
Grave_444
nagyúr
It – Welcome to Derry
s1e7Na végre megérkeztünk. Tartalmas, merész rész volt, ahol főszereplő sincs biztonságban, Pennywise most először "félelmetes", már amennyire lehet egy ilyen karakter.
Remélem csak idő kellett a felvezetéshez, ezt a színvonalat szívesen folytatnám.
-
negyven2
nagyúr
‘Pushing Daisies’ Season 3 In The Works, Says Creator Bryan Fuller
Bár csak ennyi belőle a lényeg:We have a season three pitch, and the entire cast wants to come back, and we’re hoping we get to return to them. We just have to find somebody who wants to make it.
We’re working on a Season 3, and the whole cast wants to come back. And, we’ve got a whole story. We’re trying to do another season this year.
-
AD4MINATOR
nagyúr
válasz
AD4MINATOR
üzenetére
Trigger Point
season 3Megint elfelejtettem, hogy utálom ezt és megnéztem a következő évadot is.
...és meglepően egész korrekt volt (a sorozathoz mérten) egészen az évad feléig... utána 0.Amúgy az a sok taktikai hiba amit vétenek a műveletek során néha már fáj nézni
-
bobalazs
nagyúr
'The Pitt' Season 2 Január 8án HBO Maxon.
-
Túllicitálta a Paramount a NetFlixet, meglátjuk mit hoz jövő. Azért egy icipicit lehet jobb lenne.
-
bagyulajuve
addikt
válasz
freeland0806
üzenetére
amit spoiler mögé raktál azt én sem értem
-
envagyok
veterán
Van most valami élőszereplős Star Wars sorozat, vagy várható a közeljövőben?
-
freeland0806
aktív tag
IT: Welcome to Derry E7
Na idáig is eljutottam. Ez az utolsó előtti rész kimondottan tetszett, bár volt néhány wtf pillanat. Volt itt minden. A 6. szinte már fillernek tűnő rész után ez most üdítőnek hatott nálam.
Mondjuk a tábornok célja eléggé röhejesnek tűnik elsőre.
És azt sem értem, hogyPennywise ugyebár 27 évente tér vissza, addig alszik úgymond. Amikor elveszik a csapdát hirtelen felkel. Tehát most akkor a csapdák miatt hibernálja magát 27 évente? -
freeland0806
aktív tag
válasz
Tasunkó
üzenetére
Nekem úgy rémlik, hogy volt egy nagy Yellowstone láz, amikor mindenki arról cikkezett az IGN-től kezdve. Dehát remek színészekkel dolgozott együtt Sheridan, nyilván nagy volt a hírverés körülötte. A Landmant is felkapták egy időben. Habár annak a témája engem abszolút nem mozgat, gondolom pont annyira izgalmas, mint amennyire a címe sugallja. Nem hiszem, hogy nekem való. A Major of Kingstownban még bízom úgy ahogy, bár azt is kezdik már túl nyújtani.
-
Tasunkó
őstag
válasz
freeland0806
üzenetére
Hypeolva azt nem tudom, de mégcsak az sem igaz hogy sokan nézik. Múltkor szembejött youtube-on 20 év toplistája gyorsan lepörgetve és a nézettségi listán a Yellowstone kúszott fel, de elhanyagolható mértékben. Se nem sokáig és nem is túl magasra, a többi Sheridan meg egyáltalán. Inkább úgy saccolnám az okozza a stúdiók vonzalmát, hogy egy olyan befutó amivel tuti nem vesztenek, mégha nyerni se fognak túl nagyot.
-
-
HoTaZo
addikt
Sziasztok!
Nyűglődve bár, de befejeztem az Ozarkot.
Szvsz. fele ennyi részből is meg lehet volna oldani, akkor talán még elmegy is lehetett volna.
Sok felesleges jelenet (nem, nem a pecásoké...,
), kevés fordulat. Ha terveznek 2. évadot, én kihagyom. -
freeland0806
aktív tag
válasz
AD4MINATOR
üzenetére
Nagyon jól megfogalmaztad. 3 rész maradt még, de 2 naponta nézek 1 részt, ami nem vall rám. Az első 2 évadot 4 nap alatt ledaráltam. Egyelőre nálam Sheridan felemás. Majdhogynem az jut eszembe róla, hogy túlhájpolt. Pedig a Major of Kingstownt is szeretem tőle, de közel sem hibátlan az se. Úgy mondanám, hogy nem azt a szintet kapom tőle, amit elvárok azok alapján, amiket neten olvasni róla, hogy mekkora istencsászár.
-
válasz
AD4MINATOR
üzenetére
Első évadot néztem meg, de akkor ebben valszín ennyi volt és nem több. Inkább akkor nekikezdek a Mayor of Kingstown aktuális évadának..
-
Pro Koryak
addikt
válasz
Buboraek
üzenetére
"Stallone erőltetett balf.sz járása meg csak hab a tortán...krvagáz."
Ez is a botoxtól van? Mert én ettől elsírom magam.
Az egész sorozat számomra nevetséges, nem tudom mit láttok benne, amitől jó...
Az 1. évad addig volt érdekes, emészthető, amíg a "nagyalmában" játszódott + egymást ba..ogatták, azaz nem sokáig.
Onnantól egy erőltetett, megjátszott bullshit.
Amit Stallone játszik/képvisel benne = khakha!
A mellékszereplők sokkal jobbak!Landman
Na a másik baromság az alkoholista kőműves kinézetű "olajbáróval". -
nagyatt
tag
válasz
AD4MINATOR
üzenetére
Nekem is az első volt a legjobb, én már a másodiknál is szenvedtem olykor olykor. Ezek alapán az S03-nak neki se fogok.
-
AD4MINATOR
nagyúr
válasz
freeland0806
üzenetére
Tulsa királya
Tulsa King (2025)
season 3 finalevalahogy nehezebben csúszik le, mint az előző két évad, amik nagyon szórakoztatóak voltak nekem és elég hamar le is daráltam. Az okára még nem jöttem rá
Az oka annyi, hogy ezt is túlnyújtották a kelleténél. Sylvester Stallone karaktere érdekes volt az elején, amikor a semmiből építkezett, de utána unalmassá vált. Arról nem is beszélve, hogy a szétbotoxolt fejével alig tud beszélni, felirat nélkül néha csak motyogás lenne nála. A többi mellékszereplő is túlságosan mellék lett, a főgonosz is egy gyenge imitátor pedig Robert Patrick jó színész de amikor megjelenik a fiát alakító Beau Knapp, mindig komédiába fullad a jelenet, egyszerűen annyira mókás ahogy próbál "keményen sétálni". Tovább rontja az évad értelmét maga Stallone lányának szála is, Spencer karaktere csak arra van, hogy az időt húzza ahogy Tysont alakító Jay Will karaktere is csak csapódik ide-oda minden értelem nélkül. Nyilván az egész titkosügynökös mellékszál egy nevetség tárgya, a kormányzói választósdi meg szintén csak időhúzásra van benne. Egyedül az alkoholos ital-szál az, ami említésre méltó de azt 2 rész alatt le lehetett volna rendezni, nem kell hozzá 10...
Jól indul az 1-2 évad de ez kakaó volt. Kifáradt a sorozat, ezt be kéne ismernie Taylornak... -
freeland0806
aktív tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Akkor még engem beránott ez a laza félig komoly félig vicces stílus. Stallone meg hát már 80 lassan.
-
Buboraek
lelkes újonc
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Kezdjük azzal, amit már máshol is olvastam, hogy Stallone a sok botoxtól borzasztóan nehézkesen beszél.
Ha nem Gáti Oszkár lenne a szinkron, én tuti nem nézném.
Pedig a COVID óta nagyon letekertem a szinkronos dolgokat..Szerintem az első két évad teljesen jó volt, de ez a harmadik gyenge volt.
Idei évad ellenségei nem igazán ugrották meg a lécet. A másik legnagyobb probléma, hogy nem igen tudnak mit kezdeni a bandatagokkal. A fekete srác a páváskodáson kívül mire van ? Bodhi láthatatlan volt az évadban, Goodie pár mondatra lép be, kocsmás srác meg egy gyenge románcon kívül csinált valamit ? Stallone lányának erőltetett dílerkedése is mi volt már ? Bigfooton kívül mindenki meeh...
Sámuel karaktere is borzasztó klisés. NOLA Kingből én biztosan kimaradok.Ellenben a Landman szerintem most is jó, nem markol sokat, lehet pont ezért. Hangulatosak a külső bejátszások Texasról.
-
Pro Koryak
addikt
válasz
freeland0806
üzenetére
Pedig az 1-2. évad kis picsogás volt ehhez képest. Igaz újat nem tud mutatni, de úgy a komplett sorozat nem, sajnos k. gyenge az egész, szerintem.
Stallone erőltetett balf.sz járása meg csak hab a tortán...krvagáz.
-
arcitec
addikt
válasz
freeland0806
üzenetére
Jól látod, de mi az ok, hogy lanyha, langyos lett? Hát az, hogy lemerült az ötlet, túl gyorsan jött a folytatás, nem regenerálódott az alkotó.
Szóval klisé halmaz az egész, semmi értelmes történet ami fenntartaná az érdeklődést olyan, hogy katarzis meg még sok más társában sincs. Szokták volt mondani sok búzában sok a törek, ami manapság csak
növekszik.
-
Narxis
nagyúr
The Boys - Final Season Teaser Trailer [link]
Nagyon messze van április....
-
HoTaZo
addikt
válasz
dethroner
üzenetére
Az első rész nagyon tetszik. Egyik kedvenc színészem, nem is baj, ha nem húzzák el.
Sajnos ez nem mondható el az Ozarkról. Még két rész maradt, de volt, hogy felváltva aludtunk bele a párommal. Ő elmesélte azt a részt, amit én aludtam az, én meg az övét.
Ez is lehetett volna egy 5-6 részes sorozat. -
freeland0806
aktív tag
Tulsa King S3
Igazából nem végeztem még vele, csak a felénél tartok, de valahogy nehezebben csúszik le, mint az előző két évad, amik nagyon szórakoztatóak voltak nekem és elég hamar le is daráltam. Az okára még nem jöttem rá. Igazából nem is tudnám rossznak nevezni. Van amikor beránt. Stalloneval kapcsolatban egyébként is elfogult vagyok, mert meghatározta a gyerek és fiatal felnőtt koromat a filmjeivel.
De valahogy mintha ez az S3 vérszegényebb lenne valamiért. Lehet még beindul és jobban elkap majd, de egyelőre ezt érzem. A színészekkel semmi gondom nincs és a sztorival sem különösebben, habár kicsit mintha önismétlő lenne. Dehát ez egy maffia sorozat (egy csipetnyi humorral), nehéz újat mutatni ebben a műfajban szerintem. -
gerii
addikt
Az új Spartacus sorozat valahol nézhető, vagy nincs streamingen?
House of Usher -
-
Janaboy
Topikgazda
válasz
grizlisandor
üzenetére
Mert ki is maradt, majd fogják mutatni mi történt.
-
Invázió (Invasion) S03-ba kezdtem bele. Mitsuki(Yukió Deadpool
) 2. részben mutatta volt főnökének a tarkóján a hegeket, de ez nekem nagyon kimaradt.
Új hozzászólás Aktív témák
● a spoiler formázás a topikban elérhető. A használatával kapcsolatban olvasd el a téma összefoglalót az oldal tetején!
● Ha spoilert észleltek egy hozzászólásban, akkor a moderátoroknak tudjátok jelezni a modkerben. Linkeljétek be a problémás hozzászólást és írjátok le, mit kellene spoilerbe tenniük.
● A topicban tilos a warez mindennemű formája!
Ennek értelmében nemkívánatos témák:
- filmek, sorozatok torrent- és egyéb letöltőoldalakon való fellelhetősége
- ki, mit, hogyan, mikor, milyen minőségben warezolt magának
- a különféle release-ek, illetve az azokat készítők munkásságának kitárgyalása
- másolási és egyéb védelmek kikerülése, rip-készítés, letöltött tartalmak konvertálgatása, szerkesztése
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B150M i5 6402P 8GB DDR4 500GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- Letshuoer S12 PRO 14,8 mm planár IEM fülhallgató (bontatlan)
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / 16GB DDR4 / RX 6600XT 8GB / 256SSD + 2TB HDD
- Samsung odyssey neog8 4k240hz 2hón híján 3 év oázis garancia pixel garancia ill. premium kalibrálás
- Apple iPhone 16 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte M27UA 27 160Hz IPS UHD 4K 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4143
- Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 256GB 1 év garancia
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21Fe
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

A másik hasonlóan lelkileg megviselő sorozat számunkra az 1883, ha esetleg kimaradt volna és nem szégyellsz néha 1 könnycseppet elmorzsolni gombóccá zsugorodott gyomor mellett, nagyon javasolt

Amúgy ez a korábban mikortól számítandó? Goya Szaturnusz festménye minek számít? Vagy Hieronymus Bosch alkotásai? A milói vénusz szobor?