- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Milyen házat vegyek?
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Apple MacBook
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Dual Mode-os, Mini LED-es IPS monitor jött az MSI műhelyéből
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
HEAHEA
aktív tag
Korábban írtam, hogy a Valerion projektorommal az ALR vásznamra vetítve tapasztalom a világos részleteknél a csillogást. Találtam egy írást [link] , melyben többek között azt írja:
"Káros-e a lézerfény az emberi szemre?
A válasz igen, igaz, hogy a foltos képek hosszabb ideig tartó nézése szemfáradtsághoz és a szem jelentős károsodásához vezethet."
Mint projektorozásban jártasaknak erről mi a véleményetek? -
Ájvé
veterán
válasz
motown5l #70851 üzenetére
Fényes nappal sötétítés nélkül nem fogsz tudni élvezhető minőségben vetíteni ez egészen biztos. Gondolj bele moziba is teljesen sötét van pedig házi vetítőknél sokkal komolyabb projektorokat használnak. Ez után még szóba lehet hozni a környezeti fényt ami a projektor fényéből a közeli tárgyakról visszaverődő fény ami szintén rontja a képminőséget.
Úgyhogy legkönnyebb ha nagyon jól sötétíted a szobát (redőny stb.) és ha tudod legalább a vászon környezetében csökkenteni a tárgyakról visszaverődő fényeket (pl sötétítő függöny elé helyezed a vásznat), ez után van értelme tovább gondolkodni, ha ez se megy akkor szerintem engedd el a vetítést és vegyél tv-t.
230 körül már 75"-os tv-t tudsz venni persze alap LCD LED, de úgy is jobb mint bármilyen projektor illetve bárminél amit ennyiért vetítésből össze tudnál hozni.
300-ért már van OLED tv is ami verhetetlen képminőség terén (persze ez belépő szint OLED téren, de jobb mint bármely LCD tv). -
motown5l
senior tag
válasz
yanpec #70850 üzenetére
a wimiusnak elég gyenge a fénye. csak esténként tudom, normálisan látni. 700 körül, vsn a fénye. És hiába van benne por filter, mégis köze megy a por. vsn tisztítási lehetőség benne, de, képtelenség hozzá férni normálisan, a lencsekhez. Ezért szeretnék váltani valami jobb pdojectorra. Árba ez az epson, a haromszorosa.
esetleg tudnál valami árban közeli projectort, mint az, epson?
Vasznam van ! -
motown5l
senior tag
sziasztok. Segítséget szeretnek kérni..
Most egy olcsóbb wimius p63 van,
és szeretném le cserélni egy Epson EB-W06 ra. Érdemes le cserélni? esetleg mennyire zajos..?milyen a kép minőség. Nem nagyon, vagyok, jártas a, projectorokba. Filmezesre használnám. Androd box lenne rá dugva. -
Ájvé
veterán
válasz
Khaosz55 #70847 üzenetére
Van fehér vásznam, igaz egy olcsó Celexon, de nem igazán vettem észre semmilyen csillogást Xyscreenel.
Az biztos hogy mindenki másként reagál, színkerék sem zavar, mintha múltkor láttam volna de csak egy pilanatra, de egyébként soha.
Fényerő veszteség oké, de az sem zavar igazából, mélyebb a fekete, fényerő meg van hozzá, volt hogy filmjelenetbe nap villant a visszapillantó tükrön egy jelentebe, rendesen vakított, szóval én elégedett vagyok. 0,6 gaines vászonra kell fényerő az biztos.
Keresgélni meg nem fogom a hibákat, mert utána már azt fogom mindig keresni és látni, úgyhogy ha így is van ahogy írod, jó ez így nekem, mint a színkerék.
Vannak magasabb gaines vásznak, ha jó lenne a Fresnel a Nebula x1-hez akkor biztos megvenném, de mivel ennyire csillog így biztos nem, mondjuk a korábban linkelt képből kiindulva ez neked sem lenne jó. -
Khaosz55
addikt
Valaki érzékeny rá valaki nem. Szerintem akkor látnád igazán, ha látnál egy matt fehér 1.0-as vásznat ahol totál homogének a színek. Ha viszonyítani akarok akkor a Black Crystal-hoz képest a mostani vásznam kb 0 csillogás, közben meg van. Számomra a Black Crystal-on látszottak legjobban a fekete mák szemek, illetve a függőleges savasodás és fényerő veszteség.
Szóval nem javaslom mégsem a matt fehér vászon megtekintését egy optimalizált szobában. Vagy fogj egy matt fehér A3-as lapot és maszkolószalaggal ragaszd fel a vászonra. Persze ne a feketét nézd hanem pl teljes képernyős fehér képnél milyen a csillogás. Tuti látni fogod, sárgán, piroson is jól látszik, illetve látod a fényerőveszteséget. -
Ájvé
veterán
Hát jó neki sok volt ami nem felelt meg, nem tudom lehet ő érzékenyebb erre, nekem az említett vászonnal semmi bajom nincs és párom is szokott velem filmezni ő sem említett ilyen problémát, de mind mások vagyunk. Sony 590 egyébként lámpás projektor, ebben nincs egyáltalán a lézer projektorokra jellemző csillogás, neki maga vászon se volt jó.
Ha viszont tudsz sötét szobában vetíteni akkor nem kell ilyenben gondolkodnod. Fehér vászon legalább jóval olcsóbb vagy jobbat kapsz ennyiért. -
Ájvé
veterán
Ez foszfor kerekes vagyis nincs olyan lézer csillogás probléma (vagy nem olyan szinten), mint 3 lézer esetén, nekem ALPD van most ez 2 lézer és egyik foszfor kerekes és nincs gond. Xyscreen szerintem Black Crystal van nekem és nem láttam semmilyen csillogást, de vannak itt sokat tapasztalt emberek, majd ők megírják mi jó.
-
Khaosz55
addikt
Én ajánlom, hogy többfélét is nézz meg. Ez személyes ízlés kérdése melyik tetszik, nagyobb lehet az eltérés mint két fehér vászon között. Illetve ki mire érzékeny, betekintési szög, csillogás, fekete szint fényerő veszteség. Ezt jobb ha te magad látod.
Viszont azt mondtad lesz dedikált optimalizált szobád, akkor nem is kell ALR-ben gondolkodnod. -
Ájvé
veterán
0,8 gaint írnak, rendeltem mintát (többet is, mert maga a minta csak 0,01$ posta meg 28,5$) és majd kiderül. Egyelőre jónak tűnik kép alapján, sötét persze mert ALR, ezzel nekem nincs problémám, ezzel jár. Alternatíva meg ALR téren nincs igazából, Fresnel is csillog, csak fehér Woven acoustic nem. Fényerő lesz a Nebula X1-ben, úgyhogy gain miatt nem tartok ettől.
Közben elérhető Európai oldalon is a Nebula X1, 500€ kedvezmény van rá miközben német amazonon ugyan ennyiért még hozzád vágnak Accessoires Setet ( 2 külső hangszóróval, táska, 2 mikrofon, gimbal stand), ez azért dühítő, írtam is a supportnak, nagyon sajnálják ... Szóval ha van haver németbe akkor jól lehet járni.#70836
Ezért rendeltem a samplet, hogy lássam
Nem írtam hogy alacsony gainel kevesebb a csillogás.
Fresnelbe az tetszik hogy magas a gain, közben fekete szint nem változik, elvileg növeli a kontrasztot, tudom ez hülyeség, de akkor mégis? Persze alacsony a betekintési szög, gyakorlatilag csak a vászon előtt látható tökéletesen a kép. De 3 lézer nem szereti, úgyhogy nem jó. -
Khaosz55
addikt
Szerintem fénykép alapján nem látod a csillogást, mivel mozgáskor jelentkezik legjobban. Ha egy statikus pl fehér képet kiraksz, akkor úgy jön elő legjobban ha mozgatod a fejedet kicsit balra-jobbra. Csinálhatok az enyémről fényképet 0 csillogás lesz rajra viszont film közbe világos felületen látható ha nagyon azt nézed.
Azt meg nem igaz, hogy az alacsonyabb gain-en kevesebb csillogás. Amiket láttam 0.8 és 0.6-os ALR vásznaknak nagyobb volt a csillogása mint az én elméletben 1.2-es valóságban jó ha 1.0-ás ALR vásznamnak. Ahogy korábban írtam, enyémnek nem annyira sötét szürke az alap színe mint a 0,8-0,6-nak valószínűleg ezért is nem annyira feltűnő a csillogás, lehet a sötétebb szürkén nagyobbat kell erősíteni. Alacsonyabb gain-es esetén jobban láttam az apró csillogó "mákszemeket".
Mivel az enyémnél világosabb a szürke anyag felülete ezért enyhén magasabb a fekete szint is, de a 0.0031-es fekete szint már így is elég jó.
Ha láttam volna olyan 0.6-0.8-as ALR-t ami kevésbé csillog mit a jelenlegi vásznam akkor lehet már az lógna nálam, viszont fényerő veszteséget sem szerem annyira mivel láthatóan nem üt akkorát a kép, persze ez fényerő kérdése is. Ezek az én személyes tapasztalatom. -
Q
senior tag
Ez így nagyon félre tud vinni. A Nano Grey szinte egy fekete lyuk a többihez képest.Nem csodálom, hogy nem csillog. Az én vásznam kb. 20fL felett kezdett csillogni, alatta szinte semmi. Ezt úgy lenne érdemes nézni, hogy a különböző vásznakon mért fénysűrűségek közelebb legyenek egymáshoz. De így képről valóban a Nano Grey a leghomogénebb. Kíváncsi leszek majd a mintára.
-
Ájvé
veterán
válasz
Khaosz55 #70834 üzenetére
Fresnelre azt mondják csökkenti a csillogást, ehhez képest ez fénylik a legjobban, meg Black Diamond is jobb így képen, bár lehet alsó szögből eltolással vetítették, minden esetre ez alapján jobb hogy nem azt választottam, hiába a magas gain, jó ALR képesség és kiváló kép, ha így csillog.
-
Ájvé
veterán
Akit érdekel annak írom, akit nem az lapozzon
Keresgéltem 3 lézeres projektorhoz vásznat és egyik kínai kereskedő linkelte, hogy egy ALR vászon van ami ehhez a típushoz van (vagy Acoustic fehér), elvileg nincs csillogó hatás vele, íme egy fotó:
[kép]Rendeltem samplet hogy kipróbáljam, csodás Nano Grey fantázia néven fut, Aliexpressen van akit érdekel.
#70817 Turbo73
Rugózol ezen az on/off kontraszton, de mennyi az ansi kontraszt? Ez sokkal közelebb áll ahhoz amit egyébként vetít is, mert on/off-ról beszélni tényleg csak az a bizonyos méregetés. -
Vhiktor
nagyúr
Amíg nincs mellé téve közvetlenül egy rendes megjelenito ami tudja addig nem biztos hogy feltunik, de amint mellé van téve egyből lehet látni, pl erdős jeleneten lazán
Attol hogy szépen megjeleniti attól még nem lesz helyes.Az avatar víz útjának rettentően gyenge a hdr kiadása. Meg hogy ezek a filmek atlépik a p3at az nem azt jelenti hogy mindig, lehet 3 óra alatt összesen van benne 1 perc jelenet ahol igen.
-
makkmarce
őstag
ami nincs, azt nem tudod megjeleníteni, nem tudja megjeleníteni azt a hullámhosszt, hiába kódolgatod át.
-
-KP-
addikt
válasz
Vhiktor #70828 üzenetére
Már miért nézne ki xarul? Még az a néhény (tényleg nagyon kevés) film amit valóban 2020-as színtérben vettek fel is gyönyörűen néz ki a madvr segítségével a 709-es megjelenítőn. Még soha egyszer nem volt narancssárga semmi, aminek pirosnak kellene lennie.
Nyilván egy gagyi médiajátszó ezt nem fogja jól lekezelni. Abban persze igazad van, hogy nincs mindenkinek madvr-je. De aki olyan vetítőt használ ami nem tud 4k/hdr jelet fogadni ill. nincs nagy színtere (értsd minimum p3) annak szvsz kötelező a madvr. Vagy nem használ madvr-t, de akkor mindenből az sdr verziót nézi/tölti. Ez is egy járható út.
Itt egy közel sem teljes lista olyan filmekről, ahol p3-nál nagyobb a színtér. Lehet tesztelgetni.
1917
Alien: Covenant
Ambulance
Aquaman
Blade Runner 2049
Dungeons and Dragons: Honor Among Thieves
Encanto
The The Greatest Showman
Inside Out
John Wick 3
La La Land
Lego Batman
Lucy
Mad Max: Fury Road (2015)
Planet Earth II -
Vhiktor
nagyúr
Nem mindenki használ madvrt. másrészt az sem tud csodát tenni, ha fejen áll akkor sem tud 709 színtérben megjeleníteni p3 színtérbe eső színeket, le tone mappeli 709-re, innentől kezdve nem valós színek azok és ekkor lehet az amit makkmarce mond.
Az megint más kérdés, hogy sok esetben nincs nehéz dolga a madvrnak, mert rengeteg HDR anyag nem lépi át kb soha a 709 színteret
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Turbo73 #70822 üzenetére
Szerintem arra gondolt, hogy P3 esetében jóval több színárnyalat és szaturáció jeleníthető meg. Tehát olyan színek is amik kívűl esnek a 709 színtéren.
Na mos tegy P3 színtérre masterelt anyag nyílván nem fog jól kinézni 709-es megjelenítőn, iléletve 709 anyagnál P3 színtérre állítani a megjelenítőt meg túlszaturált lesz minden.Szóval extrém esetben tényleg lehet olyasmi különbség ami benq oldalán látható. A BT2020 színtér sem olyan széles mint amit látni tudunk, ergo a színek egy része végülis nem úgy fog megjelenni ahogy a valóságban.
De ha egy film 709 színtérre van masterelve, akkor az úgy fog kinézni ahogy ki kell néznie.
Szóval értem mire akart célozni makkmarce, csak nem olyan egyszerű megfogalmazni.
A másik lényeg, hogy olyan színtérrel kell nézni a filmeket, amikben azok készültek. Az SDR tartalmak kivétel nélkül 709 színteresek, tehát ezeknél nem lesz semmi különbség, egy csak 709-et lefedni képes és egy BT2020-at lefedni képes megjelenítő között, persze, ha a BT2020-as jól van beállítva. Ha nincs jól beállítva akkor a BT2020-as sokkal "színesebb" lesz és az lesz a természetellenes, rosz.
-
Turbo73
tag
válasz
makkmarce #70818 üzenetére
Egyébként ez a szentírásként belinkel Benq oldal egy abszolút félreérhető magyarázatokkal operáló, teljesen fals következtetésekre jutó valami. Valószínűleg te is ezért élsz a narancssárga fejek világában. Ha egy gép 110%-ban lefedi a BT709-et, az pont azt is jelenti. Ebből nem tudom, hogy lesz 90%-os lefedettség. Itt egy valódi mérés:
Itt a pirosból csak akkor lenne narancssárga, ha a végpontot extrém mértékben eltolnánk. De jó lenne, ha egy szakember, mondjuk Vhiktor hozzászólna a témához, hogy akkor most hogy is van ez.
-
makkmarce
őstag
-
Turbo73
tag
Basszus, nagyon nem megy a szövegértés. Ki beszélt itt Barco-ról?
Akkor szájbarágósan: A Nebula X1 3500 lumenes. Trükkök nélkül a feketéje 0.246 nit (ez világos szürke). Dinamikus kontraszttal meg csutkára bezárt írisszel meg 0.04nit (ez sötét szürke)
Az én régi Epson 8100-em meg 0.0067nit volt nyitott írisszel, és ez még csak nem is JVC.
-
Turbo73
tag
válasz
makkmarce #70777 üzenetére
Most komolyan: ha a színek el vannak tolódva, akkor vagy szar a projektorod, vagy be kell állítani. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyi a színtér átfogása. A jelenlegi projektoromnak a BT709 (SDR) színtere 110%. Szerinted amíg nem volt BT2020 meg HDR, addig mindenkinek narancssárga feje volt?
-
mandju
senior tag
válasz
Morph76 #70810 üzenetére
A sim2-ről 1-2 héten belül tudok elsőkézből infókat, ha megérkezik Ausztriába. A screensound-nál meg is lehet majd tekinteni, ha elkészül a demo2 szoba.
a referencia szobában a heimdall + lesz, a demo2-ben az ultranero.
Balder: nem hoz lázba. Láttam párszor. A Christie-t sem cseréltem volna el rá. Amúgy is túl van lőve szerintem az ára. De majd az idő eldönti.
-
Vhiktor
nagyúr
A nagy kontrasztnak nagy súlya van
-
Q
senior tag
Egyre jobb, már súlyra választunk projektort
-
mandju
senior tag
Lehet mosolyogni rajta... valóban igazad van. 2023 szeptembere óta használtam a JVC Z1-et. Kellett a 4K felbontás és nem volt számomra elérhető 4K DLP alternatíva, így ezért kerestem egy kompromisszumos megoldást. Mivel a Z1 átmenetileg sztenderre került, vásároltam egy Sony-t, de ezt is csak azért, mert nem akartam kiadni 8-10 millió forintot egy Bragi CS-ért... más alternatíva meg nem igazán van, ami full HD-nál nagyobb felbontást tud és még DLP is. Vagyis van, csak számomra megfizethetetlen... Hodr, vagy egy christie M 4K15 RGB, ami az álmom.
Így valóban, "most is" Sony-t használok. A kényszer szülte és ráadásul nem is szeretem. Nehezen tudok vele együtt élni, de most ez van.... azért is írtam, ha lesz értelmes alternatíva, amire cserélném, akkor egyszerre megy az apróra.
Bár ha valaki most megkeresne, hogy megvásárolná, nem igazán gondolkodnék rajta egy percet sem... max azon, hogy mit rakjak fel helyette...
-
-KP-
addikt
válasz
yanpec #70802 üzenetére
Egy dlp vetítő felépítése, működése eleve egyszerűbb egy lcd-hez képest. Kevesebb alkatrész, kisebb gépház, kisebb súly. Ennek megint semmi köze a minőséghez.
Stihl gépet példának felhozni meg nettó hülyeség, hiszen azok komoly mechanikai igénybevételnek vannak kitéve. Erősítők terén pedig pikk pakk elérkezünk az A/AB osztály vs. D osztály kérdéséhez. Ahol egy D osztályú erősítő töredék méreten, töredék áramfelvétel, hő és zajtermelés mellett simán működik és nem igényel 10kg hűtőbordát és negyed köbméter térfogatú készülékházat.
-
yanpec
senior tag
Pont ezért 15kg az új JVC és nem 20. De továbbra se 6-7kg. 😉
Régen rossz a példáznom kell.
Régi stihl gépek 20-25kg. Mai napig mennek, több év munka mellett nehéz volt kinyírni öket. Az újak, huszadát nem bírják, igaz 10kg-15kg, jaj de jó, egy hónap alatt mennek a kukába sorba.
Melyik a minőségibb, szerinted? A könnyű müanyag fogaskerekes, burkolatu konyhai robotgép, vagy amiben fém alakatrészek vannak és rozsdamentes acélburkolat?
Melyik a minőségibb erősítő, a műanyagvázas és burkolatu 5kg erősítő, amiben van egy alulméretezett semmi ellen nem védett tápegység, vagy egy alumíniumból, esetleg rozsdamenres acélból kimart váz, minőségi táp, fém burkolat stb.
Stb
Remélem megfelel.
Ezzel befejeztem. Köszönöm a lehetőséget.
-
-KP-
addikt
válasz
yanpec #70798 üzenetére
Továbbra sem tudsz semmi konkrétumot írni meglepő módon.
Abba meg bele se gondolsz, hogy elképzelhető, hogy a lézer fényforrásnak lehetséges, hogy kevesebb a hőtermelése emiatt kisebb hűtés is elég rá, mint egy hagyományos lámpás gépnek. Vagy szimplán fejlettebb hőcsöves,vagy folyadékkristályos(víz) hűtést alkalmaz, ami kisebb felület és súly mellett nyújtja ugyanazt a hűtési teljesítményt, mint a hagyományos "bazi nagy hűtőborda" plusz léghűtés(ventilátor) felállás. Szintén JVC-nél maradva NP5 420W fogyasztás, NZ500 280W fogyasztás és 4kg-al kisebb súly. Mindezt úgy, hogy utóbbinál elvileg a fényerő is picit több. Ettől még biztosan nem kevésbé minőségi az NZ500, mint az NP5. Sokan örülnének egy olyan gépnek azt hiszem.
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest