-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
bb0t
őstag
Az összefoglalóban nem találtam konkrét ajánlást - Megkotlott a BenQ MW523 (zárlatos lett) projektorunk a cégnél, amit nem bánok, mert nem mai darab. Egyszer már cseréltem a lámpáját. Tárgyalóban használjuk, 99%-ban excelek kivetítésére. Kb. 2,5-6m-es távolságból szoktuk nézni, attól függően ki hol ül a tárgyalóasztalnál. Plafonra van rögzítve, vászonra vetítünk. Nagyon idegesített a BenQ-nál, hogy csak teljes sötétítésnél láttuk jól, villany le, reluxa lehúzva - valami fényerősebb darab kéne, de árban max. bruttó 200-250 e Ft-ig. Négyen vagyunk az irodában, szóval nem kell nagy csoda, csak egy halk, megbízható jó fényerejű projektor. Tudtok ajánlani konkrét típust?
-
m3ss
veterán
Akkor utalj arra, amire gondolsz és fogalmazz pontosan
ez jogos. amugy azt irtam, hogy kozel maxon. ami igaz is
de osszefoglalva sztem, meg masok szerint is, egy 1060 gtx boven eleg madvrezni legtobb juzernek 4k hdr dtmre, sztem minden igenyt kielegito modon. ha nem kell svp meg a sallangok. azon felul nuanszok vannak, amiket atlag juzer nem fog eszrevenni. sot nem atlag juzer se, max ha screenshotolgat, pixelpeepel etc. prizma, hany ember prizmazik..de hagyjuk, nem akarok ebbe belemenni. -
-KP-
addikt
Akkor utalj arra, amire gondolsz és fogalmazz pontosan. Pl. írd azt,hogy kisebb kártyára is be lehet lőni némi kompromisszumok megkötésével és használható, és egy szavunk nem lenne. De ne állítsd azt, hogy ki lehet maxolni, mert ez szimplán nem igaz. Senki nem sugallta azt, hogy gamer pc alatt nincs média lejátszás. 10+ éve madvrezek. Használtam ez idő alatt NV oldalon GTX1050/1060, AMD oldalon pedig RX460,480,580, RX6600-as kártyákat, most kb. 2 éve 4070-et használok. Ismerősnél 3060 van. Szerintem amúgy a 3060 olyan arany középút. Már nagyon jól használható és 70-80 ezer aprón. Ez az ár bőven emészthető.
-
m3ss
veterán
van ez a madvr tutorial amit linkeltek a hazizmozi topicban anno. ott le van irva vegig lepesrol lepesre, hogy melyik beallitas a max quality es melyik a max performance. minden fulon. azoknak a beallitasoknak a 90+ szazaleka maxon van sztem.
persze szinte max terhelesen fut. tovabbra is allitom, ami nincs maxon, azt se nagyon szurna ki senki vakteszten random tartalomnal...ezek nuanszok.
arra utaltam csak, hogy nem kell laikusoknak azt sugallni, hogy itt gamer pc alatt nincs szinte minden igenyt kielegito media lejatszas. persze en nem svp-zek, vetitom tudja nekem kielegito minosegben. prizmat is max akkor hasznalok, amikor fotozokupscaling refinement-hez en sem nyultam. amugy ebbol a tutorialbol amirol beszeltem:
"upscaling refinement is useful for any upscale, especially for those who prefer a very sharp image. NGU Sharp is an exception, as it does not usually require any added enhancement " -
Khaosz55
addikt
válasz
sony89 #71362 üzenetére
Akkor nem olvastad el alaposan. Rife AI interpoláció esetén kell böszme VGA. Sima esetén nem kell. Ahogy írtam a tesztemben, a Rife nélkül sokkal jobb eredményt értem el.
Beállításokkal vissza lehet venni jócskán a gépigényt. Az más hogy én kiaknázom 4080 képességeit ami most 70% pörög, de simán leviszem 40-re is úgy hogy kiváló az eredmény. Illetve a madvr-ből is lehet visszafogni.
Amíg nem póbálod ki nem nem tudod mi az eredmény és mi az erőforrás igénye, de semmi esetre sem az auto beállítást kell az svp-nél alkalmazni. -
-KP-
addikt
Nincs érdekes stílusom, csak nem bírom, amikor nyilvánvalóan téves információt terjesztesz. Bőven 50-60% gpu kihasználtság körül megy a 4070-es gpu-m nagy átlagban egy 4k hdr film alatt a saját beállításaim mellett és bizony messze vagyok a maximum beállításoktól. Ilyenkor még nem használom a madvr-t croppolásra, nem használom a madvr-t anamorfikus prizmához való nyújtásra a processing fül alatt és az upscaling refinement fülek alatt nincs bekapcsolva semmi. Ja és nem használok svp-t. Valamint 4k hdr 24 fps a forrás, nem 4k hdr 60 (pl. Gemini Man), ahol már bőven kell játszadozni a beállításokkal. Egyébként a 1660 egy jó kis kártya kis pénzért. Biztosan bőven élvezhetőre be lehet lőni vele a madvr-t, csak ne állítsunk olyat ami nem igaz. Hogy ki lehet maxolni vele a madvr-t, mikor még hozzá képest 3-4x olyan gyors kártyákkal sem feltétlen lehet.
-
m3ss
veterán
erdekes stilusod van
nem kell bankot robbantani, hogy elvezheto madvr 4k hdr dtm kepet csinalj atlag kartyaval. kivancsi vagyok vakteszten megmondod-e hogy ngu sharp maxon van-e vagy low-n. vagy egyeb szamomra ismeretlen dolgot ha meg bekapcsolsz, szivesen csatlakozom egy ilyen vaktesztre amikor mozgokepen ezeket differencialod.
amugy 1660 super 30 ezres kartya, ngu sharp low, osszes performance tradeoff offon, ilyesmi beallitasok amire emlekszem. elozo kartya ami filleres dolog volt, azzal sem kellett lenyegesen jobban lebutitani, 1-2 performance tradeoff-ot be kellett kapcsolni, en nem vennem eszre egy random filmen ha vki atallitana es hirtelen azt neznem -
sony89
tag
válasz
Khaosz55 #71360 üzenetére
Nem átlagot írtál te sem hanem említetted hogy a 4K hoz valószínűleg kell egy RTX5090 na az nem olcsó és alá egy gép sem olcsó...
Ha pl lenne egy JVC NZ500 vagy NZ700 projektorom akkor nyilván nem FULL-HD ban szeretném nézni a filmeket hanem 4K HDR legalább...
Erre gondoltam, hogy az általad leírt dolgok működjenek 4K-ban oda kell az erős gép! -
Khaosz55
addikt
válasz
mandju #71356 üzenetére
Na azt még kipróbálom, hogy 30 vagy 50 FPS-re interpolálom. Viszont amit lent írtam, hogy a saját beállításon nagyon jól működik artifact nélkül mozis mozgással. Ez a beállítás mozisabb mint a sony smooth low, de nem tűnik fel a judder remegés. Nz700-al így meg is érkeztem, egyáltalán nem hiányzik hogy nincs benne interpoláció, persze ehhez kell egy PC is, de legalább paraméterezhető.
Amit láttál gondolom a FHD-ben ment, az rtx 5090-el van esély arra hogy 4K-ban tudja RIFE a megjelenést, persze a fps sem mindegy.
-
mandju
senior tag
válasz
Khaosz55 #71355 üzenetére
Kösz, hogy vetted a fáradtságot. A kérdésedre, a beállításokkal kapcsolatban sajnos nem tudok válaszolni. Nem nálam teszteltük, mert nekem nincs hozzá megfelelő hardverem.
Az osztrák ismerősömnél néztük meg egy barco hodr-val.
RIFE vs madVR envy extreme AI és nagyon hasonlóan működött az envy-hez a RIFE algoritmus. Nem volt "kivasalt" és nem volt artifact. Nagyon érzékeny vagyok erre, de ott nem láttam problémásnak. Lehet, hogy az a titok nyitja, hogy nem 60p-re, hanem 47.952 volt interpolálva...
Időközben megnéztem a sony smooth low beállítását, hát nekem már az is túl mesterkélt és művi... mondjuk én tényleg interpoláció nélküli 24p-n szocializálódtam.... -
Khaosz55
addikt
válasz
mandju #71251 üzenetére
Kipróbáltam a SVP Rife AI alapú frame interpolációt 60Hz-en. Letöltöttem hozzá vagy 12 féle AI modellt. 4K-ról FHD-re vissza kellet raknom a felbontást mivel RTX4080 nem bírkózik meg 4K esetén a Ai Interpolációval, FHD-ben már megy neki.
SVP Rife estené bármelyik modellt használtam mozgás totálisan ki volt vasalava, teljesen elviselhetetlen mértékben. Pont ami annyira szídva van, elrtűnik totálisan a mozis hatás, mintha Sony vagy JVC a legmagasabb fokozatba lenne az interpolációt. Ráadásul tele volt artifact hibával. Topgun esetén a repülőgépek vezésrsíkja, a rakéták, a szárnyvéglapok artifactoltak rendesen. A mozgás meg annyira sima volt mintha 240Hz-es monitoron játszanék. Az AI modellek között annyi volt a különbség, hogy valamennyivel kevesebb volt az artifact, de a mozgás mindegyikkel vasalóval vasalt volt. Mi volt az a beállítás ami alapján nagyon jónak ítélted az SVP Rife Ai alapú interpoláciot? Nem is találtam lehetőséget arra hogy a mozgás megjelnítás állítani tudjam Rife esetén. Ai nem tudja mit szeretnék...
Utána visszaraktam 4k-ra és a saját magam álltal kipróbált paraméterekkel próbáltam a SVP-t. Persze ez így viszi a 4K-t és mozis hatás megvan, kb 0 artifact, egy film alatt ha párszor észre veszed. A mozgás ugyan úgy megmarad a 24p Judder nem tünik el, de csökken olyan szintre hogy nem zavar. A kép nem lesz kivasalt.
Sokak nem is láttak jól beállított SVP, csak meghallják hogy interpoláció aztán rossz meg az ördögtől való. Meg azt várják, hogy alap belállításon jó lesz.
Ez a beállítás több szintel jobb mint az SVP Rife, mozis hatás megmarad, judder csökken, szinte semmi artifact. Pesze ha valakinek nincs bika VGA-ja akkor is a paraméterekkel csökkentésével jól be lehet állítani, hogy jó eredményt hozzon.
-
Janaboy
Topikgazda
Van egy csatorna a srác ilyen olcsó projektorokat tesztel és hasonlít össze: [link]
-
Henker2
addikt
-
Henker2
addikt
válasz
tobias40 #71343 üzenetére
Az a fal 4m hosszú. Szerintem 3m tuti van a vetített kép hossza. Azt a videót amiből kifotóztam a képet ¼ 10-kor készítettem. De majd készítek világosabban is mit mutat. Meg az sem mindegy azért, hogy a vászon még nem érkezett meg hozzá és csak simán a világos kávé színű falra van vetítve
-
-KP-
addikt
válasz
Henker2 #71340 üzenetére
A gyári adatlap általában nem több, mint egy ordas nagy hazugság. Nem láttad még a többmilliós on off kontraszt értékeket az adatlapokon? A másik a fényerő. Nem volt még vetítőd, de szemre megmondod, hogy szerinted biztosan megvan az 1000 lumen. Bocs, ha ezen összeráncolja a szemöldökét valaki. Egyrészt mert ledes vetítő, és a lednek megvan az a tulajdonsága, hogy az emberi szem fényesebbnek érzékeli, mint amennyi valójában. Erre meg van a tudományos magyarázat, nyugodtan kérdezd meg chatgpt-t akár, ha nekem nem hiszel. Másrészt a gyári fényerő adatok is olyanok, amit nagy fenntartással kell kezelni. Szinte mindig a legfényesebb mód fényerejét adják meg, ahol pl. full zöld az egész kép. Aztán színhelyesen meg jóval kevesebb. Hogy mennyivel, azt készüléke váltogatja. Van ahol csak 10-15% az eltérés. Van ahol 20-30%, de az ettől nagyobb eltérés se ritka. Aztán egyes gépek még ilyen olyan filtert is igényelnek, ha a dci p3-as színtért el akarjuk érni. Aztán akkor még bele se megyek abba, hogy a fényerőd még a zoom mértékétől is függ. Ugyanis mérhető külünbség van aközött, hogy adott képszélességet minimum zoom, vagy maximum zoom mellett éred el. Itt is van olyan készülék, ahol minimális 10% körüli különbség van. De az is előfordulhat, hogy akár 30-40% is. Mert ilyet is láttam már. Szóval nem kell fennakadni azon, ha az emberek kétkedve fogadják a "gyári adatokat" mérés nélkül.
-
Henker2
addikt
válasz
tobias40 #71339 üzenetére
BBéci -től akkor elnézést kérek.
Én csak a gyári adatokat írtam le. De kicsit pontosítom:
Tehát natív 1080p felbontást tud HDR10 támogatással, és 4K dekódolással.
Készítettem már videót is milyen képet ad, de mint tudjuk ez nem fogja teljes valójában visszaadni. De szívesen eljöhet bárki és megnézheti milyen.
Én csak megosztottam az ezzel a projektorral való első tapasztalatomat, hogy aki nem gondolkodik 1080p-nél nagyobb felbontásban, illetve kültéren is szeretné használni, szerintem simán megállja a helyét. Főleg, hogy most jól árasított. NAGYON is jól árasított. -
tobias40
veterán
válasz
Henker2 #71338 üzenetére
Ez nem beszólás volt sztem hanem a tények,ne sértődj meg érte...
Kipróbálod és ha neked tetszik akkor mindenki örül,ha nem akkor nézel majd másikat ... (amit itt ajánlanak erre a célra)
Teraszra én is akartam anno proji-t de mikor megláttam hogy mennyi a különbség a sötétítés nélkül a szobában akkor lemondtam róla és tettem egy 65"-os tv-t oda.
Így tudom a teraszon napközben is nézni még napsütésben és látszik,proji meg csak késő este nézhető sztem.
Hidd el nem rossz szándékból írnak be itt legtöbben hanem segítenek,az meg hogy mire költöd a pénzed az a te dolgod,kíváncsi leszek a tapasztalatodra. -
-
-
Henker2
addikt
Sziasztok!
Mi is megvettünk a céljainknak megfelelő projektort.
A Hunkstar P3 -ra esett a választásunk. 1000 ANSI Android projektor, natív 1080P, 4K, HDR10, automata trapézkorrekció, Android 9.0, BT 5.0, WiFi 6, 2×5W hangszóró
Meglepően jó kis projektor. Világos nappaliban is jó képet ad.
Aki nem gondolkodik drága projektoron, és megelégszik az FHD-val, bátran merem ajánlani. És most fél áron van. -
-KP-
addikt
Én inkább a Valeriont vagy a Nebulát venném, mint egy régi ls5-öt prizmával. Ls5-nél lehet lámpákat cserélgetni, ajánlott alá egy jó htpc, ami a prizmával együtt jól megdobja a költségeket stb stb. Ha használt dlp inkább keresnék 3 chipest prizma nélkül, de a htpc még oda is javasolt. Vagy jóval olcsóbban egy f32-t.
-
makkmarce
őstag
-
edekon
csendes tag
Hali.
Olyan projektort keresek ami USB stickről képes pdf-et vetíteni.
Elég a 720P. Ne legyen nagyon hangos. Nem kell nagy fényerő.
Max 50K a keret.
Előre is köszi. -
m3ss
veterán
válasz
Turbo73 #71316 üzenetére
en is szivesen megneznek egy ilyet...soot, nagyon jo lenne. de tenyleg csak deneverbarlangban van ertelme. sot igazan akkor lenne, ha elotte bekalibralnank oda minden vetitot ugyanolyan gammaval. Viktornak biztos felcsillant a szeme
olyan sok nem is kellene. vmi high end 3 chipes dlp, runco vagy f32, vmi pixelshiftes cucc 4e koruli kontraszttal, mint az ls12000, meg vmi megfizetheto sony, jvc 4k.csinaljuk Viktornal, bonusznak ott az o kontrasztbetyar fullhd jvcje is. mikor mehetunk?
-
Turbo73
tag
-
16sziszi
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni projektorok vásárlásához és kiválasztásához. Iskolánkban a termekben lévő projektorokat szeretnénk korszerűsíteni, mivel a képüket új utángyártott izzóval (nincs már nagyon más 15-17 évesek) is alig lehet látni. Olyan projektort keresünk, amiben sokáig működő és később is cserélhető lámpa van. (gondolom a DLP és lézer projektorokban is lehet cserélni). Nincs elköteleződésünk az Epson márka iránt, van BenQ projektorunk is.
Jelenleg használt projektorok, amiket leváltanánk: Epson EB-X6, Epson EMP-X3, Epson EB-824
- mire szeretnéd használni a projektort
A projektort iskolai célra, prezentációk és videók lejátszására használnánk, legyen benne hangszóró és FHD felbontású megjelenítés.
- mire szeretnél vetíteni, mekkora méretű képet szeretnél vetíteni
A projektorok 100"-os vetítőtvászonra vetítik a képet
- milyen távolságból néznéd azt, mekkora a szoba
A termeknek változó a mérete, általában 6-7m közötti távolságból (van pár 10-11m hosszú) 45-55nm
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort
A plafonról lóg minden esetben kb 2-3 méterre a vászontól, vele szembe
- mennyit szeretnél rá költeni
1,5 millió Ft a keret (bruttó, számlás), ebből szeretnénk minél több projektort vásárolni
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
Elég világosak a termek, ezért a legfontosabb szempont a jó láthatóság -
juve600
nagyúr
Sziasztok !
[link] ehhez a vászonhoz kellene projektor,jellemzően kültéri vetítéshez, tudtok segíteni ?
-
Turbo73
tag
Huhh, hogy milyen indulatok feszültek itt... Én Mandju véleményével értek egyet, mindenkinek megvan a saját preferenciája, így ahhoz mérten vegyen valamilyen projektor típust és akkor nem fog mellélőni.
Ugyanakkor szívesen csinálnék egy jó kis projektor összehasonlító csoporttesztet, egyidőben, ugyanazzal a forrással, ugyanolyan körülmények között, mint anno még az AV fórumon volt.
A tapasztalat azt mutatja, hogy személyesen mindenki kulturáltan viselkedik és nem esik a másik torkának, mint itt írásban.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
feketekakas #71308 üzenetére
Epson C0 FH02
Van hozzá gyárilag andorid tv a csomagban, így a streaming és youtube is megoldott. Nagy fényerő, kicsi, könnyen mozgatható, persze a képétől nem fog hasra esni senki, de erre a célra tökéletes.
-
feketekakas
csendes tag
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni projektor választásban.
Egy óvoda szeretné használni. Néhány rövid videó levetítése, esetleg egy-egy prezentáció, ballagási videó vetítés főleg vászonra. Felhasználás 8-9 külön csoportban lenne, nem fix helyen. Alkalmanként kinti vetítés sötétedés után. A termek redőnnyel vagy függönnyel sötétellhetőek, de vak sötét nincs.
A vetítési távolság 3-5 m körül.A keret bruttó 300 000 Ft. Számlaképes helyről kellene. Online beszerzés nem akadály, de külföldi (kínai) rendelés nem megoldható.
Jó lenne, ha egy youtube videó könnyen átjátszható lenne, kábelek nélkül.
Esetleg Debrecenben tudtok ajánlani szakboltot?
Előre is köszönöm
-
Khaosz55
addikt
válasz
mandju #71251 üzenetére
SVP RIFE-t ismét megnézem. 4K-ban nem megy el max FHD-ben. Korábban linkeltem SVP setupot ami nagyon jó, de összehasonlítom rife-vel csak fhd film vagy 4k-fhd lekonvártálás kell.
Resolve videószerkesztőben is szoktam használni frame interpolációt, ott nem voltam elégedett a AI alapú interpolációval. -
proci985
MODERÁTOR
Nincs energiám kibogozni, hogy ki ütött vissza először. Maradjunk kultúrált mederben.
-
Ájvé
veterán
Nem gondolnám, hogy annyira el van tolva a kép, máshol nem ilyen színes azért. Filmben sem minden ilyen színes. Biztos hogy nem tökéletes a szín megjelenítés nyilván, ISF profilok 3,2 és 4,6 delta E-t mutatnak, DV profilokról nincs adat, de ennél nem rosszabb szerintem.
"lehet persze, de nem biztos.."
Egészen biztos hogy látom a színtér lefedettség különbséget, ha mindenképp rossz a színtér akkor azért látszik meg, előző sem volt kalibrált hanem egy másik ALR vászonra ajánlott beállítást használtam vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Xbox Series X|S
- Gaming notebook topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- bambano: Bambanő háza tája
- PlayStation 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mikrotik routerek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest