- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Teljes fényárban: Chieftec Apex Lumo gépház
- Gigabyte alaplap topik
- Gyártófüggetlen módon oldja meg a részletes geometria problémáját az AMD
- Steam Deck
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
A jó múltkorában ment itt egy elég kiterjedt beszélgetés fotós táskákról, illetve mellkas megoldásokról. Én a hétvégén tök véletlenül ezeket találtam a témában, és bár ugyan nem olcsó motyók, viszont -különösen a hátizsák- elég hiánypótlónak tűnik, pláne ha elég széles a vállad is hozzá.
OnePro Focux Backpack
Camera Top LoaderNálam szerintem az "átalakítok egy túrazsákot" projekt jöhet szóba (vagy egy mellkas megoldás, de az nem mindig kényelmes). Ide keresek olyan 20-25l-es feszített háttámlás valamit, amit a tetején és az elején cipzárral lehet nyitni, mint ezt.
totálkezdő:
Köszi. Közelképekhez ott a 40-150, én kifejezetten arra lettem volna kíváncsi, hogy raynoxal és/vagy közgyűrűvel kinek mi a tapasztalata, de megnézem a linket is, mert tök jó ötlet. -
totálkezdő
tag
válasz
aginor #104043 üzenetére
Szerintem lehet vele (önmagában is, pláne, ha még Raynox előtétet is használsz): https://www.flickr.com/search/?cf-turnstile-response=0.mzTBwoFqRJgrJv_odNGxVQ5L1Q5o_MSJBJvnCOFlim5gjCKiKebFTTchztfrzIjxadEWtqHr6MEXdwwH_a6cxnJhPV5ZGxL81uFQHpCizvYuv_avv3pM1EIXNvJIBw2xCmzPEJyLikldEb5rMcJ1NtUme_5H31JJSgtRUOZqL2JhDaIhRDoCgihOsrkBrpOWxYffEHZm2jaccaEJds_mhw84pIRuN3jdM0fukXLw32CnYhrNEegP9eXeG6jMgETWlM_wuDg9CXF2zsexyeHzjHrluxrSb5pPEHz2Wbe4nD5Nn1uWoZJsJH7P6l9m0E561Bnu8_ZVmNeRdldTtNtUh-1U4XRSVJHBNDya3_zlNfspoNcQKJTAjUlwazgKJzAaHrrVZuiPtLhII5Apf-T-xto2IWeHdLtsppaLC4mjQRFza74m7PyIF5XrHZQrSwiuDJfKX0yFr4Gin06KQudaRu33W4EV0r5guq7E4r6iVZfDBi--7hIP3UUgI6KgVZ5-vXxaIBxhd3VmUpnF2B-Qqi-Kg_itM-SlWmiwWI38UdWMr9TddKY8_s8C9KXnxfeTHP8oiKWfMNUvDoWLAHoAQgwv-kwa8myU3YUPFt6C65DNCN9FTRC5z-OXaWLD5ZeRoBM9mebupCASdByYo84D_WPcSK-KdGYh-u2NuK5iv8J7GcqPyDbZvHyJPn8aEcZofgOQCrlISBLJgcKTjrV2-EozvP-_NcILmhgxxVJxVEPSZchNX0qJOAxe11I_JfUzjitQR-D5lDYN0rWPZKMsw07H2y0pGEi3dIC6tC0PPNgjRJJuYG4DNUB-ajPjnsdoZOuq1_ljQGN8hBUmIewrDA.5UAhZWwfensqk3Z_JZTC6w.949df4f7c65ea8e1dc0a7d286985c6e3106609e94947c7527b529a2d7ec522e1&text=OLympus+75mm+f1.8+macro
-
aginor
veterán
Szokott innen valaki 75mm 1.8-at használni makróra?
-
aginor
veterán
válasz
Lassú Víz #104039 üzenetére
Igazából pont emiatt raktam ide be, mert jól látható, hogy meglehet ezt idealizálni, és akkor viszont csak ez lesz a jó, az egyetlen.
Nem mondom, hogy nem lett jó gép az OM-3, de azért az meredek, hogy egyesek szerint mindent ver. Igazából mindegy, nem az én pénzem. Annyiban lehet aggasztó a jelenség, hogy ha ezen az áron is jól fog fogyni, akkor az Isten se ment meg minket a további emeléstől..Mercutio_: és ez egy nagy elérésű poszt, fotós csoportban.
simes: nem valószínű. Szerintem olyasmi fotós lehet, akinek a flickr fiókja tele van drága holmival készült digitális hulladékkal.
-
-
aginor
veterán
Érdekes szösszenet az FB bugyraiból:
"Now, to all you who complains about "no innovations" and "how expensive" OM-3 is, read below. All prices and data are taken today from the same "normal price store". It is normal price and not temporary discount prices, as far as I could see. IN THE WORLD, there are ONLY 28 stacked BSI cameras released. (Some are 1" sensor cameras and some also discontinued)Half of them, 14 cameras, has less megapixels or smaller sensors, mostly 1" sensors. And many of them are still more expensive than the new OM-3. One is
3 times as expensive.Data about the rest of the 14 cameras, that have stacked BSI;
- 2 more are by OM System. OM-3 is the cheapest the 3 OM BSI cameras.
- 4 are by Sony. Compared to OM-3; Only 2 have considerably more megapixels. All 4 have more than double price.
- 3 are by Canon. Compared to OM-3; all 3 have double or triple price. Only 1 has considerably more megapixels
- 3* are by Nikon. 1 has slightly more megapixels 1 higher price (Z6ii) and Nikon gas one retro at the same price (Zf)* and with 24mp, but I now saw that Zf only has BSI not stacked sensor, so I will let it be for now, and take it as an extra for comparison despite its not stacked, the rest are 35-50% more expensive but also has much more megapixels.
- 1 is by Fuji. It has $500/500€ higher price and slightly more megapixels too. And is heavy.
OM-3 is by far the lightest and smallest of the proper Stacked BSI cameras. OM-1 mk1 and OM-1 mk2 are also light cameras compared to the other stacked BSI cameras, but are still 100 g heavier than the OM-3.
So to summarize this. Among the proper BSI stacked sensor cameras, OM-3 is cheap, light, small, - and, I say beautiful too.
Do you still complain?
I also hope that OM System in coming year makes a smaller retro designed rangefinder style camera. But understand that that camera can't have 40 megapixels to be cheap enough for you. Reasonably, if it gets a new non-stacked sensor, it will be around 25 mp (likely not over 30 mp), and that is reasonable number and normal amount of megapixels. That also means that it will have more megapixels than some professional stacked cameras (like the Sony A9, Canon R1 and R3).
None of them have Live Composite, Live ND and Live GND (except for OM-1mk2). OM-3 is the only retro designed stacked sensor camera that have lens mount.
Do you still complain about OM-3?
Now, there are cheaper cameras with more megapixels, but none have the tech level of the OM-3, not even Zf.
There are a bunch of rangefinder style cameras that are cheaper than OM-3, but ONLY OM-3 have IP rating and live GND. There are a few more retro styled cameras that are cheaper than OM-3, but they are old tech, despite maybe more megapixels. There are cameras with better sensors, or more video capabilities, or smaller, but no camera on the market is created with the package level inside the OM-3. A camera that is actually cheap compared to its competitors. And the only cameras in the same price category is OM-1mk1.
Sorry that OM-3 isn't even cheaper, but you will not find a more complex and competent camera at that price. By far. THIS IS THE FACT - 9th of Feb 2025!" -
-
MrChris
nagyúr
válasz
lugosi #104027 üzenetére
Ahogy Mercutio írja. ffmpeg-el nagyon hatékonyan lehet konvertálni FHD-ra és mindezt content menüből, előre beállított paraméterekkel. Ha GPU kodeket használsz, előre definiált célmappával akkor alig lassabb mint mikor simán kimásolod PC-re a kártyáról. Ezzel nagyon jó minőségű FHD-t kapsz.
A másik előnye a 4k-nak, hogy lehet kroppolni, krop zoomolni, akár stabilizálásra használva a többletet. Zajcsökkentés is szebb lesz, de megdolgoztatja a gépet.
Nálam is a végeredmény FHD. Kinek mire van igénye, lehetősége. -
Allien
veterán
válasz
lugosi #104026 üzenetére
Szerintem rosszul látjátok. Eddig is sokszor a külcsint IS jobban megtolták, ha épp nem jutott más az eszükbe. Lásd a sok-sok színes burkolat. Rengetegen csináltak, csinálnak ilyeneket, nem is beszélve a speciális kiadásokra, gondolok itt például az "Olimpiai" verziókra. Lásd Zenit-e moszkvai Olimpiára kaidott verziója. Japánban még speciálisabb a helyzet. Például, a Pentak kiadott nem 1x olyan bodykat, hogy szinte tuti, hogy máshol nem juthatsz hozzá, csak ott. Lásd Pentax K1- mark 2:
[link] és [link]
Ez csak a Pentax, Canon is csinált hasonlót, ha jól emlékszek...
Vagy, a Pentax K-S1, asszem 12 verzióban:
-
-
-
MrChris
nagyúr
válasz
simes #104020 üzenetére
Ja, az árazás mára nagyon elszállt, gyakorlatilag a gépvázaknál megyszűnt a szenzor méret differenciálás és még az objektíveknél is. Begyűrűzött az a jóslat, hogy hiába a kisebb szenzor, hardverben ugyan azt kell összehozni 20-25mp-hez, 4k videóhoz... mint nagyobb felület esetén. Nem lehet ennek jó vége.
Throme: EP7-ből kihagyták a kommunikációs csatlakozót. G9 mellé vennék egy kis vázat, nekem direkt nem kellene kereső, mert kicsi méretet szeretnék. Csak nem ilyen áron!
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz
MrChris #104019 üzenetére
Van hozzájuk EVF kereső (pl : Olympus VF-3), csak külön és a vakupapucsot "fel kell áldozni" hozzá.
Most már nem emlékszem, hogy ez EP és EPL kompatibilis, vagy csak EPL....Én gondolkodtam ilyen megoldásban régebben.
Pana GF7-ből kiindulva, erős napsütésben szerintem tud szívás lenni az LCD kereső.[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz
Mercutio_ #104000 üzenetére
Leggyakrabban makró/közelfényképezek, és sajnos a témának van egy olyan jó szokása, hogy nem kényelmes magasságban/helyen van, így szükséges az a tulajdonsága a gépnek, hogy lehessen minél jobban megfogni, és akár egy kézzel is kitartani (+forgatható kijelző). Emiatt a kisebb vázak nálam ilyen célra nem jöhetnek szóba, annak pedig nem látom értelmét, hogy két vázat tartsak.
Nézegettem ezeket a Fuji cuccokat és elvileg össze tudnék rakni egy jó szettet, de sajnos az extra szoftveres fícsőrök eléggé gyerekcipőben járnak még (Hi-Res csak állványról megy még) , bár az irány egyértelműen jó. -
simes
csendes tag
válasz
MrChris #104019 üzenetére
Igaz, de akkor normálisabb áron kellene adni azt is.
Azért az nagyon nem oké, hogy lassan ott tartunk, hogy nem a kép számít, hanem a kinézet.
A full frame gépeket lassan fillérekért adjàk, lásd Z5 már 250-300 ért van használtan de sorolhatnám.
Arról nem is beszélve, hogy az 1 colos szenzorok ott vannak a telefonokban, van hozzá markolat.
Vajon mikor lesz elérhető egy m4/3 as teló retro külsővel? 😏 -
MrChris
nagyúr
válasz
simes #104017 üzenetére
EP7-ről sok beszámolót néztem, némelyik nem tudott leszállni arról, hogy nincs rajta kereső, újra és újra ezen pörgött. Valszeg nem ismerhetik a szériát, az EP és EPL -nek soha sem volt keresője, 15 év és 6-7-8 generáció alatt megtanulhatták volna. Ha tettek volna rá akkor nem EP7 lenne, hanem például PenFmk2. Amit hiányolni lehetne e téren az az opciós lehetőség., mert az nincs.
-
simes
csendes tag
válasz
Throme #104016 üzenetére
Itthon nem lesz sikeres mert általában vagy az árát cseszik el, vagy a dizájnt.
A Fuji xe3 sikeres volt, az xe4 már nem az, a Zfc nagy dög lett.
Az ep7 kereso nelkuli, ez meg a hivatásosoknak kevés, kényelmetlen.
Kizárólag hobbira való, arra meg csak az veszi meg aki Leicát is. -
Throme
veterán
válasz
simes #104008 üzenetére
Szép lassan azért belátják a nagykövetek, om milc fanok, a 'jutuberek', hogy ez az OM3 nem való azoknak, akik teleobival dolgoznak.
Egy mindennapi kirándulós, városnézős váz....
Erre nem kevés kisebb váz inkább ad megoldást. Kisebb vázak könnyebben tárolhatók és észrevétlenebbek.
Marad a vintage kedvelők tábora.
Kérdés, hogy ők elegendően vannak az új váz sikerének megalapozásához?
Mi itt nem vagyunk mérvadók.
Én nem bánom, ha az OM3 sikeres lesz, félreértés ne essék.
Az új obik kapcsán is megnéztem milyen árszínvonal van om táján. Elengedtem.
OM3 árából majdnem 2 tengerparti nyaralást kihozunk.
Inkább az élményt választom. -
simes
csendes tag
"Továbbá minden OM System OM-3 vásárlónkat, megajándékozzuk
egy prémium bőrszíjjal" -
gyapo11
őstag
-
yle_greg
aktív tag
-
simes
csendes tag
-
gyapo11
őstag
válasz
lugosi #104006 üzenetére
Teljesen igaz, a divat, a trend meg a csordaszellem viszi az embereket. Emellé társul a műszaki tájékozatlanság tömeges mérete. Rácsodálkoznak egy képre amiről fogalmuk sincs hogy lehet megcsinálni, pedig kis utánanézés után kiderülne, hogy az ő gépük is tudja, csak ők nem tudják hogy miket tud. Ha elkezdek magyarázni, akkor meg leállítanak, hogy ők ebből semmit nem értenek.
-
Grillo
őstag
válasz
simes #104008 üzenetére
Nekem elsőre tetszett, de olyan, mint a zsiráf, szép-szép, de otthonra nem kéne.
Alapvetően egy modern, nem rossz belső (ok, akkor is m4/3), viszont a külső egyértelműen azoknak szól, akik egyrészt Oly fanok, másrészt ha jól értem inkább fotóra, mint videóra jó.
Kicsit azt érzem, hogy ezzel az OM rakott egy szereplőt a Pana S9-cel szemben lévő sarokba. Csak itt kevésbé kiherélt a dolog vs érzékelő méret.
Más kérdés, hogy ha régies kinézetet akarok, akkor ott van a Z fc/fc a Nikontól, vagy kb. bármelyik Fuji, vagy az én esetemben kicsit hunyorítok, és előveszem a Pana GX8-at, aztán hajrá. És annak van fogása. -
simes
csendes tag
válasz
lugosi #104006 üzenetére
Pontosan! Szerencsétlen Olympus nagyköveteknek feladták a leckét, hogy kell eladni valamit ami nem ér annyit.
Ráadásul nagyobb lett mint az Om5, kivéve a vastagságát, nehogy meg tudd fogni rendesen. Nem arról volt szó, hogy az m4:3 nál a kis méret az előny? Lásd epl sorozat...
A hátsó része olyasmi lett mint a Nikon zfc, nem tetszik, amúgy is a felhajthato kijelzőt részesítem előnyben.
Mindegy mert nem jött értesítés, hogy kötelező megvásárolni, ez azért mindenképpen pozitívum.
Egy darabig én is egy rakat pénzt költöttem mindenféle csúcs gépekre de használat közben rájöttem, hogy csúnyán átvertek, sokat csalódtam.
Ezt a gépet az veszi meg akinek nem számít a pénz, illetve akinek a gép megjelenése számít, nem a képeké.
Szóval lehet ezt magyarázni de ezt ezzel az árral elcseszték. -
vakablak93
őstag
-
válasz
aginor #103996 üzenetére
Jó nagyokat mosolygok a kijövő OM-3 teszteken. Ha ez a gép egy átlag om vázba került volna, senkit se érdekelne. De mivel jól néz ki, sorba jönnek ki vele a tesztek hogy hú milyen jó gép. Az OM-nél felfedezték végre a kanálban a mélyedést, hogy az átlagfelhasználó részére a mai gépek tudása kb azonos, tökmindegy melyiket veszik, a vásárlás érzelmi alapon történik. Vajon a Fuji x100 szériát azért vették, mert az embereknek szüksége volt egy 35mm ekvivalens fix objektíves gépre? Van arra szüksége egyáltalán valakinek?! Nem azért vették, hanem mert trendi a megjelenése. A gyártó nem tud belőle eleget gyártani. De minden youtuber jól megmagyarázta, hogy ez miért kellett neki. Ez az OM gép hiába drága, rengeteget el fognak adni belőle mert a külső eladja majd.
Figyeljétek meg, hamarosan jönni fognak a miért váltottam erre típusú videók. És a youtuberek majd megmagyarázzák. Holott egy 3 mp-es videó tök elég lenne. Mert tetszik ahogy kinéz. -
Lassú Víz
addikt
válasz
Throme #103984 üzenetére
Nem tudom, de kipróbálnám
Másik oldalról nézve először el kellene indulni képelni a meglévő cuccal, aztán ha majd lesz értelme, akkor pénzt adni érte. Nem vagyok közel a NER-hez, hogy pusztán birtoklási vágyra el tudjak költeni 850 ezret. Két hét boldogság után jön a lelkiismeretfurdalás, hogy ezen a pénzen elmehetett volna a család nyaralni akár egy hétre a Balatonra is. Na jó, külföldre három hétre is...
-
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11 #104003 üzenetére
Hason rossz, ahogy tekersz beleütközhet a combod, ha meg az övtáskát hason úgy akarod rögzíteni hogy ne mozogjon, akkor a légzést is korlátozhatod.
Szvsz ha nincs hátizsák akkor erre kitalált heveder háton, ha van hátizsák akkor övtáska (csak nem övre rögzítve) hátul derék környékén, de picit oldalra inkább hogy normálisan hozzáférj.
Vagy ha csak aszfalton mész egy kormánytáska ami párnázott, és kicsit függetlenítve van a bicótól. Nyilván a rezgések valamit árthatnak a gépnek, de sokan túráznak terepen hetekeig-hónapokig úgy hogy laptop-ot, fényképezőt, meg drónt visznek a bicón. -
gyapo11
őstag
válasz
schumy1 #103995 üzenetére
Jó az öv, ha van rajtam. De nyáron nincs, rövid nadrág van gumis derékkal meg madzaggal, arra nem akarok még egy övet is, nincsenek bújtatók, nem jó. Az átlós vállszíjon a táska/gép meg beleütközik a hátizsákba, előre jön és verem bele a kormányba. Hasra kell rögzíteni, erre jó az övtáska vagy a heveder.
-
Throme
veterán
válasz
Mercutio_ #103993 üzenetére
Tudom ízlés dolga, de nekem a fuji vintage dizájnja egy rémálom.
Az oly/om közelebb áll a klasszikus filmes vázak kinézetéhez.
Szerintem az EM10 és EM5 olyan vintage vázak, amik kaptak markolatot (sokkal szolidabbat, mint az EM1, de még használhatót).
Így picit modernebbekké váltak.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
HollyBoni #103998 üzenetére
Jaja, ez a rendszer szerintem is arról szól, hogy majdnem FF képminőség majdnem telefon méretben.
GX9 -et használok főleg, de van egy GM1 -em, ami oké, hogy csak 16 MP -es, meg nincs kukucs, de cserében 99 x 55 x 30 mm és 20 deka az egész gép. Múlt nyáron letettem az asztalra a havernál, és amikor indultam, a cigis dobozát fogtam meg, mert hasonló színű volt, lévén cirka akkora. Értitek? Cigis. Doboz. Méretű. Fényképezőgép.
Amikor a GX9 után készbe veszem, az egy olyan fun érzés, hogy csak na. Az ember el sem hiszi, hogy felrakhatja rá ugyanazt az objektívet, pedig de.
Ez az OM-3 meg 139 x 89 x 46 mm. És fél kiló. Ennyi erővel lehetne FF gép is. Nyilván egy csomó mindenben jobb, mint az ezer éves GM1, de ha ritkábban van velem, akkor ritkábban jobb. Nem érzem a boogie -t, hogy lecseréljem a GX9 -et, lévén annál is többet tud, de nem annyival, hogy megérje lecserélni. Nagy mázli, hogy a nekem a lapostetős távmérős külső jön be, és nem a pentaprizmás alak, mert így nincs birtoklási vágyam az OM-3 felé.
Ha kicsi kell: GM1. Ha sokat tudó kell: GX9. A rontott képek úgyis miattam lettek rosszak, nálam nem a gép a nem elég jó, hanem én.
-
aginor
veterán
válasz
Mercutio_ #103997 üzenetére
Nekem ami kell: egy alaplencse 12-40 helyett, egy nagylátó 7-14 helyett, valami közelfényképezéshez 40-150 2.8 helyett. Erre vannak alternatívák: 10-24 vagy ha puccolunk akkor a 8-16, 50-140 + TC vagy közgyűrű (itt erre is van gyári megoldás). Vázból valami markolatos jószág az E-M1 helyett, ami itt szóba jöhet az a H1 vagy H2, esetleg markolattal az X-T5 (ez utóbbiban nem vagyok biztos).
-
HollyBoni
veterán
válasz
Mercutio_ #103997 üzenetére
Nekem az egész rendszer lényege a méret lenne. Teljesen úgy tűnik mintha elfelejtették volna hogy a 4/3 előtt ott van a "micro" szó.
Van még egy ősrégi GH1-em a szüleimnél. Miután megvettem a GX9-et és használtam pár hónapig, megint a kezembe került a GH1. Meglepődtem rendesen.
Igazából alig nagyobb a GH1 mint a GX9, de van egy normális markolat, és normális kereső, meg kihajtható kijelző. Na meg majdnem 100g-al könnyebb a GH1, ami brutál feltűnő. Igen, nagyon műanyag az egész gép, de én lehet elviselném a kisebb súly miatt. A GH1 egy Pana 20-as obival majdnem olyan súlyban van mint a GX9 pucéran.
Mikor a Pana elkezdett kihozni m4/3 gépeket amik ugyanazt a vázat használták mint a full frame S széria, én nyomtam egy nagy facepalm-ot és kb. lemondtam erről a rendszerről. -
Mercutio_
félisten
válasz
Grillo #103992 üzenetére
Tudom kisebbség vagyok, de számomra már a GX80/GX9 is határeset, ezek a 25MP-s vázak számomra batár nagyok
az Oly/OM vázak pedig nem állnak kézre kezelhetőség szempontjából.
aginor: Pana 12-32, 45-150, 20mm, Oly 45mm számomre ez az optimális felszerelés (25mm látószöge nem jön be
), erre az összeállításra
szerencséresajnos nem találtam kellően kicsi méretű/súlyú keresős váz+obikat Fujinál.
Fenti 3 kicsi obi elfér 1 övtáskában, a 45-150 egy karabínerrel kis vászon szütyőben övre akasztható.[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz
lugosi #103990 üzenetére
Ezek egy része már korábban is megvolt, bár valóban jól lehetnek. A billenőkapcsolónak csak akkor van értelme, ha nincs elégséges dedikált gomb, amúgy tök felesleges (tapasztalat). Ezzel az árral nem fognak jelentős piacot szerezni, de attól még persze nem baj, hogy van egy ilyen váz is, mert aki már itt van, de szereti ezt a vonalat, annak jó lehet.
Mercutio_: volt. Oly 20mpx BSI szenzorra ált át, míg a Pana 25mpx-en van. Jelenleg szerintem technikai értelemben a Pana G9mk2 a legjobb váz a rendszeren.
Én felbuzdultam és meg is néztem, hogy Fuji-éknál mi a helyzet. Igazából azt találtam, hogy szinte minent meg tudok ott is oldani, mint itt, cserébe nem drágább jelentősen maga a rendszer (használ árakkal számolva). -
schumy1
aktív tag
válasz
gyapo11 #103903 üzenetére
Én is legtöbbször bicajozás közben használom, de végül az övre akasztós verziónál maradtam. Sikerült találnom egy pont tökéletesen passzoló táskát, amiben az obi, és a váz obival elfér. Ennél jobb megoldás nem igen van szerintem mint az övre akasztás.
Az már megint egy más kérdés, ha valaki mezben bringázik, mert nem hord övet.
Ilyen estben átlóba átvenni a vállon, és háton cipelni. -
válasz
aginor #103983 üzenetére
Első benyomás alapján nem láttam jónak a kezelhetőségét, a bemutató videók alapján tetszik. Van mode 1, mode 2 választó gomb, két különböző setupot tudsz beállítani, és még ez a kapcsoló is testreszabható (olyan kapcsolók is, amikre más platformon nincs lehetőség, nem is gondoltam volna). Tetszik hogy a custom beállítások egyesével a tárcsán vannak (nekem a panámon csak egy C állás van, és menüben lehet 3 közül a képernyőn választani, így tárcsán sokkal jobb).
Nekem szimpatikus az előlapon lévő stílusválasztó tárcsa, ha ilyen lenne a vázamon tuti hogy használnám.
A hátsó kezelőszervek ránézésre rendben vannak, az összeszerelés minőségét mindegyik bemutató kiemelte, fém az alja és a teteje is. A fogása, mivel nincs semmilyen markolat-jellegű kitüremkedés, nem lesz erős pontja, de ahogy mondták ezt inkább egyfajta hipszter-"streetfotós" gépnek (fordítás: divatcikknek) szánták, viszont ez megy most a piacon és ezzel lehet piaci részesedést szerezni.
A pár kép amit a videókban mutattak, nekem tónusokat, színeket tekintve rendben volt, olyan szokásosan szemnek kellemes olympusos. -
aginor
veterán
válasz
Throme #103985 üzenetére
Én már a szép lépésnél kiszálltam, mert nekem nem tetszik..
Amúgy ha nem, akkor az árnál mindenképpen.
Én most Fuji-t nézegettem, és bár az sem olcsó, de azért ennyire nem is tűnik drágának, pláne ha számítok a használt piaccal is.HollyBoni: technológiailag nem lenne rossz ez a rendszer, a megfelelő árazással. Én is okkal léptem be, ill. okkal maradtam (ami ugyanakkor az utolsó alkalommal már csak a megszokás és a lustaság volt, ez viszont nem tart örökké).
-
Throme
veterán
válasz
jaanoo89 #103986 üzenetére
Egy OM5 mk2-n, 25mpx szenzorral, om3 stabival, jobb követőfókusszal, jelenlegi akksival, de kisebb energiaigénnyel, sok custom lehetőséggel, kedvezményekkel 400k huf áron elviselnék.
Sajnos ilyen nem lesz vagy nem ezen az áron (új, nem használt).
Marad álom, mint egy lottó5-ösSzerintem az OM3 más életérzést ad. Egyetértek ebben a magyar figurával.
Ha ez elkap téged, akkor egyenes út a vásárláshoz (ár függvényében, ahogy írtad).Nekem 75-300 a legnagyobb obim, de súlyban nem több, mint a 40-150 f4 és igényli a markolatot. Az EM10-en is nagyobb markolat van, mint most az OM3-on, erről felváltva OM5.3 vázra még kényelmesebbé vált a fotózás. Nem áldoznám be a dizájnért.
-
HollyBoni
veterán
válasz
aginor #103982 üzenetére
Ha új vázakat és obikat néznék, szerintem nálam nem m43-ra esne a választás. Viszont én főleg azért döntöttem újból m43 mellett, mert használtan szvsz nagyon jó áron ki lehet fogni cuccokat. Nyilván ez mást rendszerekre is igaz, de szerintem m43-ra határozottan, mert sokak szerint haldoklik, inkább nagyobb szenzor stb.
Hogy mi lesz a rendszer jövője, az jó kérdés... Nekem sem tetszik amerre halad a dolog.[ Szerkesztve ]
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme #103985 üzenetére
Én arra jutottam, hogy mindenképp megtapizom, hogy tudjam, ha lesz rá akció Karácsony előtt, vegyek-e vagy sem. Ha nem zavaró a 40-150/4-el (ez a legnehezebb üvegem) akkor egy jó kis 100.000-es pénzvisszatérítéssel, törzsvásárlóival és az OM-5 eladásával jöhet. Ez így 850-ért viszont ott marad a boltban.
Az új 17/1.8-hoz végre mellékelnek napellenzőt, a műanyag 25/1.8 pedig fém lett. Gondolom ha eladnak ezekből is párat, megfontolják, hogy a 12, 45 és 75 is csepp és porálló legyen. 12, 17, 20, 25, 45, 60, 75 kis méretben, csepp és porálló kivitelben egy jó sor lenne. -
aginor
veterán
válasz
Balage85 #103961 üzenetére
És igazából kimondtad az igazságot: "és ahhoz képest ugyanolyan drága"
Pont ez a baj a jelenlegi m43-al, hogy FF rendszer árban van, miközben már csak a telék esetén tud kisebb lenni (márahol)."A Nikon jobb lett volna, fájó szívvel váltottam. De a FF sokkal zsebbenyúlósabb lett volna." - az attól függ, hogy mire használod. Ha kellenek a nagytelék, akkor valóban, ellenben ha portézni akarsz, akkor egy 2-2.8-3.5 fixel még akár olcsóbban is ki tudsz jönni, mint itt.
-
Allien
veterán
válasz
Lassú Víz #103980 üzenetére
Na igen. Érdekes a Magyar bejelentő videó is. Mindenütt azt hangoztatják, milyen szééép, és "olcsóbb", mint az om-1, szinte ugyan azt tudja...
Közben meg külföldön IS akciózzák az Om-1-t, gondolom, hogy egyiket vegyük már meg.
Ha tapizni akarod, írj akár a márka boltnak, vagy szerintem bármely nagyobb hazai fotós szaküzletben van egy tapi példány. A fotop... már több embernek is mondta, hogy gyere be tapid meg...Gondolom, a többi is "megengedi", még ha nem is veszed meg. Az meg tuti, hogy lesznek "wokshop" rendezvények, ahol majd kipróbálható lesz a többi optikával is.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #103976 üzenetére
Ebben a videóban azt hajtogatják, hogy ez egy OM-1 MkII belső egy retro tokban, amire nem lesz markolat. Közben bagatelizálják a gyengébb EVF-et, az 1 FÉ-kel gyengébb stabilizátoron is kecsesen átlépnek. De dícsérik a fém vázat, azt meg én teszem hozzá, hogy lehet eljutott a menedzserekhez a hír, hogy a kitörő állványmenet nem a legjobb marketing fogás. Végig arról beszélnek, hogy egy hobbi kamera, rövid kis obikkal. Munkára ott az OM-1 igásló. Szívesen elmennék egy tapinapra, ha meg tudom oldani. Kíváncsi vagyok, hogy kézben milyen.
-
Allien
veterán
válasz
lugosi #103976 üzenetére
Jaja, Daniel egy másik figura. Jól elmondja, hogy a design más gyártóknál is megvan. Már, ez a tégla test vonal... Vintage. Ami az árat illeti, az Om-S Magyarországnál például az OM-1 markii egy 10ezerrel olcsóbb. Gondolom, nem véletlenül. De, sajnos, engem nem győztek meg, bár, nagyon vonzó a live nd cuccos az Om-1-ben. De, továbbra is tervezem inkább a G9 mark ii-t...
Például, mpb.com-on van használtan. Csak, sajnos az árfolyam miatt nem annyival olcsóbb... 630-650 körül már inkább itthon újonnan egy kis kedvezménnyel veszem inkább meg... -
Throme
veterán
válasz
jaanoo89 #103971 üzenetére
Most nagyon mutogatják a beépített képmanipulációs lehetőségeket.... megyünk a mobiltelók felé. Lehet persze ezzel lehet behúzni új vásárlókat, nem tudom...
Bal oldalt van a bekapcsoló gomb. Ez más vázaknál, pl EM5mk3 problémaként lett kiemelve, mivel így nem lehet egy kézzel működtetni a gépet.
A sok custom lehetőséget nagyon irigylem. Mind a tárcsán, mind a hátsó gombokkal.
Gomb programozhatóságban még az EM10 mk2 is jobb az EM 5 mk3-nál...Lehet szép az OM-3 és sokan vártak pont erre a kombinációra, ahol a vintage külső és a modern belső találkozik, nekem továbbra is az EM10 és Em5 vonal tetszik.
-
LiquidStep
csendes tag
Szerintem meg egy nagyon szép vázzal rukkoltak elő Om-ék.
Önmagában nem egy nagy fényképezőgép, csak picit szélesebb mint az átlag, de ennek is megvan az oka: mivel retro kinézetű, ezért nincs markolat (mert régen se volt ugye), de mivel szélesebb, így jobban rá tudsz fogni a gépre. Plusz persze vizuálisan is jobban hozza a retro "fílinget". Absolute respect.
Én a Fuji X-Pro szériához tudnám hasonlítani mint méretben, filozófiában és árképzésben.
Annak is megvan a vásárlói rétege, ennek is meglesz. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme #103970 üzenetére
Én is ezt gondolom. Azok az objektívek, amik ki tudják használni a sebességét, kényelmetlenül nagyok ehhez a váz kialakításhoz. Ha ezt elvesszük tőle, akkor viszont ezért az árért elég kevés az előnye egy OM-5-ös képest.
Ha mindezt az E-M5II pici fém vázába rakták volna, amihez lehetett venni portrémarkolatot, azonnal előrendelném.
A 25/1.8 II nálam viszont azonnali vétel. A régi az egyik legjobb objektív a rendszerben és ez végre fém és csepp és porálló. -
Throme
veterán
Megnézek majd pár ismertetőt erről az OM-3-ról. Robin is biztos csinál róla videót, mármint a véleményéről, mert nem nagyon fog kapni vázat. A haverjai is minden mással fotóznak, csak nem MFT-vel.
Első látásra nem jön be ez az új váz.
Ahhoz nagy és nehéz, hogy ne kapjon markolatot, minimum OM5 stílusban.
Olyan, mint amikor egy képszerkesztőben csak egyik irányban nagyítják fel / nyújtják meg a képet.
Technikailag semmi forradalmit nem látok rajta.
Árban viszont odab@sz. Ez utóbbit nem volt nehéz megjósolni.
Nem hiszem, hogy ez meg fogja dobni az OM-S eladásokat.Használhatóságát sem értem.
Vadfotózáshoz kényelmetlen, mert a nagyobb obikhoz már kéne a váz markolat. Városban rohangálósnak max OM-5 méret.
Stúdióban nem tudom mennyire könnyebb ez a számítógép gomb funkció, de nem hiszem, hogy emiatt lesz lecserléve egy EM1/OM-1.
Kirándulásnál is számít a méret és van pár másik váz erre, olcsóbban.#103946Mercutio_
Nem gondoltam volna, hogy a G7-et még árulják boltokban, de tényleg elérhető... -
aginor
veterán
válasz
jaanoo89 #103953 üzenetére
A tudása önmagában még vállalható is lenne, de nem ezen az áron (sikerült nekik az X-T5 fölé árazni egy százassal.. no comment..). Ezért én már kicsit többet várnék, de a dizájn miatt amúgysem én vagyok a célközönség, viszont hipszterkedni jól lehet majd vele, mert tényleg elég autentikus lett a forma. Őszintén -még úgy is, hogy nem tetszik- ez lett az eddigi legegyedibb, legemlékezetesebb gurításuk.
-
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11 #103962 üzenetére
Sosem volt még nagyobb övtáskám, de vannak nagyobbak is amit rendesen megpakolnak, pl. vizes palackokkal is, és elvileg működik:
20mm 1.7 vs 17mm 1.8:
A Pana 20-nak nagyon szeretem a képét, de építési minőségre nem valami csúcs. Nagyon műanyagos fly by wire fókuszgyűrű, ami szorul ha picit már jobban megszorítod. ~15 éves kitobi szint. Az AF pedig legendásan lassú.
Az Oly-n kapsz rendes fókuszgyűrűt meg normális AF-et. Szerintem innen jön főleg az árkülönbség. Ha használtat nézel, Panából szerintem jóval több is van, ez is befolyásolhatja az árat. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
gyapo11 #103963 üzenetére
"és a 17/1.8 majdnem másfélszer annyiba kerül mint a 20/1.7"
Nem szeretem én sem az OM árazását, de a 20/1.7 nagyon sok esetben használhatatlan a lassú AF miatt, ráadásul manuálisan is nehéz fókuszálni vele és nem csepp és porálló. OM vázakon még jön a sokszor javíthatatlan purple fringing is mellé. -
gyapo11
őstag
Mi kerül ezen a fotelon 3200 Ft-ba?
Nézem az árakat MPB-n, és a 17/1.8 majdnem másfélszer annyiba kerül mint a 20/1.7, a 25/1.7 meg felébe. Miért? Mit tükröznek ezek az árak? Gyújtótávban nem túl nagy különbségek, fényerőben szinte azonos. Pusztán a kereslet-kínálat? Vagy minőség?
A legolcsóbb 25-öst hosszúnak érzem, főleg hogy akkor kell amikor kevés a fény, az meg leginkább beltér, ahol nincs hely hátrálni. -
gyapo11
őstag
válasz
HollyBoni #103951 üzenetére
Láttam extra nagy övtáskát is, szóval biztosan van egy közepes méret. De az is eszembe jutott, hogy kis egy gépes fotós táska, egy pánt a nyakamba, egy meg a derekamra, és így egy függesztett övtáska lesz belőle. Mert ha nem a GX7-et viszem, hanem egy tükröset pl. egy 24-105 obival, akkor azért a kg fölötti súly sima övtáskával lehet nem annyira nyerő.
-
Balage85
tag
válasz
aginor #103938 üzenetére
A Z5-nél akkor rosszul emlékeztem, azt hittem abban nincs benne ez a funkció se.
Nem sikerült átadnom azt a gondolatmenetet, amit szerettem volna. Nem akartam egyáltalán kizárni azért mert régi. Azt mondtam, hogy a Nikon ugyanúgy alig tesz bele újat és ahhoz képest ugyanolyan drága.
"Ne érts félre, én nem akarlak meggyőzni arról, hogy a Nikon jobb választás lett volna"
A Nikon jobb lett volna, fájó szívvel váltottam. De a FF sokkal zsebbenyúlósabb lett volna. -
Allien
veterán
No, az árazás bosszantó számomra. Habár, a váz 850 ezer. Csakhogy, az OM márkaboltban beakciózták az OM-1 ii-t, és belőtték ez alá, 840 ezerre! :-) Ok, még se lesz olym továbbra se. A Pana G9ii 700-750 körül számomra nyerőbb még úgy is, hogy sok oly optikám van...
A Pana S5 ii-ről nem is beszélve, ami most éppen 760e (de van amikor olcsóbb is), ok, obipark, stb. Csak hát, az mégis ff, és oda gyárt még a sigma, ide meg nem.[ Szerkesztve ]
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
MrChris #103957 üzenetére
Igen, túl széles, először azt hittem, hogy azért, hogy bele férjen az OM-1II piacvezető IBIS megoldása, de nem, ebben OM-5 IBIS van teljesítmény alapján. Na most, akkor egyszerűen csak le kellett volna porolni a jó öreg fém E-M5 II vázat és belerakni abba ugyanezt, belefért volna.
Ha már új, nagyobb fáz, 1-2 plusz gomb jöhetett volna, vagy joystick. Az új szenzor nagyon jó, viszont a sebességét csak a nagy PRO obikkal lehet kihasználni, amiket viszont ilyen kialakítású vázzal nem fogsz tudni kényelmesen megtartani. Az EVF ennyiért elég alacsony felbontású.
Ami mindenképp jó, jött valami, valami új, ami ráadásul jó nagy akkut kapott és a Live GND nagyon nagyon hasznos. Ha valamiért, ezért megvenném, már ha az OM-5 árára nem kellene még egy új OM-5 árát is ráfizetnem
Az "új" csepp és porálló objektívek viszont nagyon kellettek. Valószínűleg a jelenlegi változataimat lecserélem azokra, így végre nem csak a macro meg a 40-150 lesz csepp és porálló. Ez eléggé hiányzott, mert Olympusosként csak a Pana purple fringing megoldásai voltak. -
Mercutio_
félisten
válasz
MrChris #103954 üzenetére
A dizájn jó, a funkcionalitás örök panásként már kevésbé jön be
(gondolom a 4 irányú gombok még mindig nem szabadon programozhatóak, hátsó tárcsa nem tud benyomásra funkciót váltani
)
LCD már touchscreen, tud fókuszpont rábökéssel kiválasztás, pöccintésre fókusz+expót, keresőbe nézésnél fókuszpont abszolút/relatív arrébb tolást?
Mondjuk mindegy, ennyit az életben nem adok egy m4/3 vázért -
Allien
veterán
Na, már több helyen kijött, hogy OM-3...
[link]
Közben ha jól látom, ismét beakciózzák az OM-1 mark ii-t itthon is... -10%...
Külföldön obikat is akcióznak. Sajnálom, hogy legutóbbinál lemaradtam az Oly 40-1500mm pro-ról (-110.000). Persze, épp lett volna egy használt is, de Murphy segített mind kettőről lemaradni...Ja, meg persze, a G9 mark ii is volt pár napig -10%-on....
Ez van...jaanoo89, #103953
Anno ezért nem vettem meg az 5-st. Most se, mert pár funkciót kispúroltak belőle. Asszem, a madár követést, meg az nd szűrőt is...[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Think Tank Digital Holster 5 lett.
Tökéletesen belemegy az OM5 + 14-150, nem szorul, nem lötyög, pont passzentos, mintha ráöntötték volna.
Jó stabil, merevített, széles deréköv-bújtatója van, oldalt egy pici zseb, lenspen, pótakksi, törlőkendő pont belefér (gyárilag itt az esőhuzat), a fedélen belül egy lapos zsebbe a CPL filter, az elején meg egy rugalmas hálós részen a 20-as palacsinta neoprén tokban.Elválasztókat kiszedve és vállpánt nélkül 187g, ez akár 175re is csökkentkető lenne ha levágnám a vállpánt vastag fém D-csatlakozóit
Jah, vállpánt: akkora fém karabinerek vannak rajta hogy önvédelmi eszköznek is elmegy, magában 100g
-
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11 #103937 üzenetére
Ha nagyobb övtáskát nézel, túrás/bringás vonalon érdemes nézelődni.
Szerintem egy speckóbb heveder a legjobb megoldás. Én csak azért nem hevederezek mert sokszor megyek hátizsákkal, és/vagy terepen nem akarom hogy a gép kapja a port, bekapjon valami ágat/fát stb.
Ha aszfalton mész, a heveder jó lesz. -
MrChris
nagyúr
válasz
aginor #103947 üzenetére
Ja kiköpött OM váz. Szemből nekem tetszik. De a hátulja számomra nagyon béna lett. Kicsinek tűnő kijelző és forgatós. Amilyen univerzális annyira útban van a bal kéznek, csuklónak. Fura nagy placc lett mellette a gomboknak. Hagyományos, de nem túl előnyös pánt tartó fülek.
-
aginor
veterán
válasz
jaanoo89 #103943 üzenetére
Teljesen úgy néz ki mint egy filmes OM váz. Nem tetszik.
Szerintem mind a mai napig a legszebb MILC a Pen-F. Már csak a formája miatt is megérné venni egyet.
A lencsék viszont a képek alapján elég kompaktnak néznek ki, és szigeteltek is, ami jó. Sok év után végre eljutottunk ide is. -
Throme
veterán
válasz
jaanoo89 #103943 üzenetére
"Kíváncsi vagyok, de már nem annyira, mint régen"
Durva, de én is hasonlóképpen vagyok ezzel.
Az OM még olcsó, vagy kedvező árú cuccot nem adott ki ehhez a rendszerhez.
Bármi is lesz az újdonság, kurva drága lesz az tuti, ez az egy "fícsőr" garantált....[ Szerkesztve ]
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Mercutio_ #103940 üzenetére
Valószínűleg megkapja az OM-1II szenzorját és szoftveres újításait. A stabira azt pletykálják, hogy 1 EV-vel gyengébb lesz, de még így is elég jó.
Az árazása valszeg horror lesz, tudásban valahol az OM-5 és E-M1 között, képminőségre az utóbbi várható.
A napokban megfogdostam a Nikon ZF-et, nagyon rossz a fogása, nehéz és beleraktak egy pici markolatot, de pont arra jó, hogy tőrje az ujjaimat. Ahogy nézem, itt legalább egyenes az egész, talán jobb lesz megfogni.
Kíváncsi vagyok, de már nem annyira, mint régen, kevesebbet technózom. Ami nagyon érdekel, az a Live-GND.
17/1.8 remélem optikailag javított példány, csepp és porállóságra végre odafigyeltek. -
Throme
veterán
válasz
aginor #103941 üzenetére
"gy kicsit sántít is, mert az PR tudásban gyengébb, "
Igen, ezt jó hogy hozzátetted, mert az RP egy fapad FF.
Nem használtam még ki, de többször van ilyen visszatérítési akció OM cuccokra. Néztem, hogy azzal kb 420-430k huf lenne ez OM-5.
Mivel nem pixelkukkolok, így nekem au EM5.3 a jobb választás a canonnal szemben.Másrészt ezt a stratégiát hiányoljuk itt páran az OM system-től, ami pl a Canonnál most leírtál. Van beugró opció azoknak, akik ismerkedni szeretnének a rendszerrel, de nem egyből 1 millát akarnak rááldozni....
A 0-ról indulnék fotós cuccok terén, nem biztos, hogy az MFT venném egyből célba...
Biztos van ennek a canon RP váznak valami dual obis kitje, ami nagyon sok mindenkinek elég és lehet kijön egy OM-5 váz árából.Vissza-visszanézek nikon felé, mert egy Z5 + adapterrel én is ki tudnám próbálni az FF életérzést....csak aztán rájövök, hogy nem akarok fotós cuccra több pénzt már költeni.
Off:
(ez a nikon adapter tudja kezelni a tükrös nikon bajonettes 3rd party (sigma, tami) obikat is, vagy csak a nikkor-t? ) -
aginor
veterán
válasz
Throme #103939 üzenetére
Az egyikük a Naturalt elnöke, így lehet kicsit komolyan veszi ezt a hobbit.
Olympus soha szóba sem került, mert kicsi a szenzor (nem ideális low light szituációkra), valamint MILC-re is már csak akkor váltottak, amikor megjelent a blackout mentes kereső, mert így könnyebb követni a repülő madarat. Még az analóg idők Nikonosak, így hozták tovább a lencseparkot is, amit FTZ adapterrel az elmondásuk szerint natív élménnyel tudnak tovább használni az új vázakon.
Nézd meg most az OM-5 árát. 530k. Canon RP 280, csak, hogy egy példát mondjak (ami ugyanakkor egy kicsit sántít is, mert az PR tudásban gyengébb, csak szenzorban jobb).
Mercutio_: az útitervben elég sok lecse van, így én erre tippelnék. Ami viszont biztos, hogy jelentősen túl lesz árazva jó szokásukhoz híven.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Mit tippeltek, lesz bármi érdekes fejlesztés, vagy csak felpimpelt korábbi váz, átmatricázott 3rd party obi?
-
Throme
veterán
válasz
aginor #103938 üzenetére
Ha madarászni használják a nikont, akkor oda kell egy tele obi. FF-re nem túl olcsók. Melóznak vele, vagy csak hobbira használják?
Nálam hobbira elég az em 5.3 és a 75-300 II. kombó madarászni.
Ezek így együtt 500 huf volt anno.
Hobbira elegendő.Biztos vannak über profi megoldások madarászásra, de azért az árcédulát sem árt figyelni.
Olcsóbban kijöttek, mint az OM-1.2 + nem tudom milyen teleobi? -
aginor
veterán
válasz
Balage85 #103921 üzenetére
Leírom meglátásaimat a dologról, persze nem kell egyetértenünk:
Z5: Beszéltem olyan fotóssal, aki használja ezt a funkcióját a gépnek (focus swift a neve). Ugyanakkor mivel sokaknak nem tiszta, hogy mi a különbség a focus bracketing és a focus stacking között, így sok a félreértés a témában. A Z5 megcsinálja a sorozatot, de nem rakja össze a képeket egy nagy mélységélességű képpé, azt neked kell megtenned. Ugyanakkor az én személyes tapasztalatom szerint a jó eredményhez elengedhetetlen a képek manuális illesztése, és lokális "összedolgozása". Tehát, ha csak bracketing van a gépben, az szerintem nem hátrány, én magam mindig számítógépen dolgozom fel az ilyen sorozatokat. Azt viszont nem tudom, hogy kézből használható-e a funkció, és ha igen, akkor mennyire (ebben jó az Oly). Viszont van a Nikonnak olyan beállítása ide, ami szerintem tök hasznos. Történetesen tudja az ilyen sorozatokat külön mappába tenni, és külön számozni, ami jelentősen megkönnyíti a válogatást és az utómunkát.
AF: valóban nem a legjobb, de általános célra megfelelő, legalábbis a tesztelők szerint (magam még nem próbáltam). Ugyanakkor ismerve a szenzor korlátait, gyorsan mozgó témára eleve nem használnám a rolling shuttel miatt, de oda már az AF teljesítménye is kevéske lehet (pl: madárhoz), de az arc és szemkövető fokuszát pl dicsérik.Z6mk2: régi? Kicsit. Az OM-2 új? Nem annyira. Van két olyan ismerősöm is -Naturart arcok- akik madarazáshoz Z6mk2-őt használnak, és magam is láttam az azonos szituációban készült képeket, és nem egy liga M1mk3-al összevetve..
Az OM-2 egy frissített OM-1, ami viszont kb. egykorú a Z6mk2-vel. Mivel ugyanaz a szenzor van az OM-1 és OM-2-ben, így a lényegben megegyeznek. Fejlesztést pár szoftveres fícsőr, és a processzor/buffer kapott igazából. Ezek alapján csak azért kizárni a Z6mk2-őt mert régi, nem valid.Ne érts félre, én nem akarlak meggyőzni arról, hogy a Nikon jobb választás lett volna, csak rá akartam világítani, hogy van pár dolog, amit én másként látok.
-
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11 #103903 üzenetére
Én övtáskában viszem. Olyan lazán hagyom, hogy tudjam "forgatni" a derekamon az övtáskát, és így pikk pakk elő lehet venni a kamerát. Néha elmászik, de főleg csak terepen lefele, ugrálásnál stb. Nekem a GX9 kisebb fix obikkal elfér egy miniatűr övtáskában, de vannak nagyobb, stabilabb, párnázott övtáskák is. Egy pici csuklópánt van a kamerán, ezt hagyom hogy kilógjon az övtáskából, így egyszerűbb elővenni.
Vannak direkt bicós hevederek is amivel a hátadon tudod vinni.
Olvasd el ezt a cikket, nézd meg a kommenteket is:
[link][ Szerkesztve ]
-
-
rtrace
junior tag
válasz
Mercutio_ #103924 üzenetére
"ha cropp-olni kell - főleg nagyobb látószögnél - azért jön a vízfesték a részleteknél"
Igen, de ez leginkább amiatt van, mert a közízlést és a közösségi médiás felhasználást szolgálják ki a túltolt élesítéssel és zajszűréssel, nem annyira a fizikai adottságok miatt. Igazából sokkal többet ki lehetne hozni belőlük.Pár GCam-os példa:
Mi 10 Ultra vs Ricoh GR III [link]
Pixel 8 Pro 50MP [link] [link]
Mi 10 Ultra 48MP éjszaka, kézből [link]
Mi Note 10 27MP éjszaka, kézből [link] -
ROBOTER
addikt
válasz
Mercutio_ #103924 üzenetére
Ez igaz, de "szerencsére" romlik a szemem
Az én telóm most ezt tudja 2,5x-ös optikai + 2x-es digitális (5x-ös hibrid) zoommal, 135mm eq-n.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz
ROBOTER #103913 üzenetére
Igen, sajnos a képfeldolgozáshoz is értő jó fejlesztőket lenyúlták a mobilgyártók (vagy megfordítva, hagyták elmenni a fényképezőgépgyártók) hiszen annyivla nagyobb mennyiségben adnak el mobilt, hogy ezeknek a szakiknak a fizetése 1 telefonra leosztva filléres tétel. (Persze a milc gyártók se szakadtak volna meg, ha inkább rendesen megfizetik őket)
Ami számomra kérdéses a mobiloknál az egyrészt a lencsék minősége/biztosított látószögek, másrészt a szenzor mérete/felbontása
(ha cropp-olni kell - főleg nagyobb látószögnél - azért jön a vízfesték a részleteknél)
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Balage85 #103921 üzenetére
Ne hajszold a pixeleket. Ezzel a huszon Mpixel felbontással lehet kb. optimumot csinálni. Feldolgozás, zaj, dinamika, diffrakció stb. Ettől még lehet portrésoknak a 48, 64 stb felbontás, de ők nem rekeszelnek erősen. Az átlag polgár meg annak örül, ha karcol az írisz, de már nem kivehető a füle. Nem véletlen, hogy a pro reklám és portré fotó inkább a középformátum birodalma és ott kellemesen elérhető a 100 Mpixel felbontás is.
Egy 64 Mpixeles FF szenzor pixelszinten kb azt tudja mint azonos technológiájú 16-os mFT. Aztán persze lehet arról elmélkedni, hogy kell-e pixel szinten kukkolni egy képet vagy elég a képernyő méretben, nagyítási méretben.
-
Balage85
tag
válasz
Throme #103905 üzenetére
+1
Pont ez volt nekem is a bajom. Ilyen Z70/Z80-as szériát vártam évekig. A FF-hez meg ugyanúgy kevés az obi. A Nikon drága, a Sigma meg még csak mostanában kezdte el a Z-s gyártást.
A Z5-t kb csak statikus témákra ajánlják, annyira alap a fókuszrendszere. Focus stacking meg ilyenek nincsenek... Néztem, de nem tetszett.@aginor: az a bajom ezzel, hogy egy 4 éves gépet (Z6 II) hasonlítunk egy újhoz. Tudásban ugyanaz, de pl pixelszámban nem ad annyival többet.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz
Lassú Víz #103918 üzenetére
Pontosan ilyesmire gondoltam.
Egyelőre ezeket sikerült találni, amik kimondottan ultralight verziók (a legtöbb ilyen toploader nekem feleslegesen túlépített, nem kell ezer zseb meg 4 zipzár meg hasonlók). Egyik sem olcsó, de hátha segít valaknek a jövőben:1. Hyperlite mountain gear
Pont amit keresek, semmi extra csak egy esőálló, porálló tok pár hurokkal a rögzítéshez. Kontra: A kisebbik is túl nagy. 80gr, 130-140EUR
2. Leichtmut
Picivel könnyebb, jóval drágább. A kicsi verzióba koppra beleférne elvileg, de jó lenne belepróbálni.
Viszont német kézműves cucc ezért 180EUR és még van pofája 14eur szállítási költséget is rászámolni. 63g.... És kb. ennyi. Minden más 300gr felett van (WANDRD, Shimoda, stb.) Még a Zpacks-nak van pár mellkasra csatolható ilyen-olyan táskája de azok nem kimondottan fényképezőnek.
No még alszom rá párat. Egyelőre a Crumpler jön, mert az már megvan, és szűken is, de belefér a cucc. Lehet egyszerűen ebből keresek egyel nagyobb méretet. Vagy tényleg egy Kajka és kap egy insertet a mellkasra átrakható felső rész
Több napos sátras vándortúrára igazából ez lenne az ideális megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
Beszállok én is az ajánlásba
Van 2, különböző méretű objektív tokom. 2 féle képpen nyitható, hogy melyik módon egyszerűbb kivenni belőle az obit. Oldalán keskeny zseb, pl obi sapkát megőrzi és törlőrongyot is lehet benne tárolni. Tetején fül egy akasztónak (karabiner).
A vázhoz elég egy kisebb táska, vagy kisebb táska betét.
Ezeket egy hagyományos túrazsákba oda teszed, ahova akarod.
Az obi tokot kiteheted övre, zsákra, hogy kéznél legyen egy cseréhez, de ha éppen közlekedsz, akkor jobb becuccolni a zsákba mindent.szvsz
Nekem is volt hasonló gondom, hogy a fotós táska kevés volt mindenhez. További, bazi nagy fotóstáskát meg már nem akartam venni. Túrazsák is van, amiben a kaja, ruha elfér, de nincs fotós cucc kialakítás, ezért kellenek az obi tokok és a váznak valamilyen védelem (de volt, hogy a váz egy obival a táska tetjében egy pulcsiban volt és mellette az obitokok. Ezzel lehet variálni)
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
Van egy Case Logic táskám, amit övre is lehet fűzni, meg egy levehető vállpánt is van hozzá. A két oldalán zippzáras zseb, elfér benne pótakku, lenspen, FL-LMx vaku, akár egy kisebb obi. A fő zsebbe pedig egy E-M1 markolat nélkül akár egy 14-150-nel.
Ezt úgy vettem, hogy vittem magammal a boltba a cuccot, amit bele szántam, és próbálgattam.
Ez a kis táska felkapcsolható a túra hátizsák vállpántjára elölről, és a derékpántnak csak annyi a szerepe, hogy a kamera ne lengjen menet közben. Nem teherhordó. Mivel hasi-tasi szerűen könnyen hozzáférhető a kamera gyorsan elővehető és elrakható. A "beöltözés" kényelmetlensége bőven megtérül menet közben.
-
Off persze, de akinek van fotós cucca, az szokta hurcolászni is, így láthat új szempontokat táska ügyében.
Jogos, amiket írsz, főleg annak fényében, ha az emberk megszokott valamit, abból nem akar engedni.
Egyébként túra ügyileg biztos nagy hiba, de én a derékpántot nem is használom, le van cserélve egy sima keskenyre, ha kényszerből kellene. -
Alg
veterán
válasz
forceberg #103915 üzenetére
Nagyonoff már, de ezek jutottak hirtelen eszembe:
Tömeg, bár ez magyarázható az extra védelemmel, szóval ezt elnézem
Zsebek a derékpánton
Hátsó rugalmas, hálós külső zseb
Kompressziós pántok
Load lifter a vállpánton
Vállpánt/derékpánt kialakítása, anyaga, ergonómiája
Derékpánt állítás ergonómiája (ha jól látom a lowepro-t kifelé húzva lehet feszíteni, ez sokkal kényelmetlenebb mint amikor befelé kell húzni)Arról nem is beszélve hogy egy több napos túrára (Fjallraven Classic-re készülök idén is) mindenképpen kelleni fog a nagy túrazsák.
Biztos lehet ezek nélkül élni, de már nagyon megszoktam. Illetve tényleg nem kell még egy hátizsák, így is van 3 túrázni (11, 22, 48l), egy városi/munkábajárós meg két terepfutós... azért hogy két liternyi fotós cuccot vigyek, felesleges egy egész fotós hátizsákot venni
Szerintem valamelyik apró toploader lesz a megoldás. Pótakksi, pana20, egyéb csetreszek elférnek a derékpánt zsebében.
-
Mi az ami miatt neked fapados? Nyilván nem többnapos túrára való, arra kicsi. Tele van kis rekeszekkel, kívül is egy halom rögzítési pont és esőhuzat. A hát hálózását írtam, de egyébként nagyon jól variálható.
Bár az újabb verziói nem tetszenek már annyira.
Az a biztos, ha szétnézel.
Ja, és most decemberben egy óriásit seggre ültem jégen. A gyári merevítések + a drón köré gyárott védőkeret miatt semmi sem sérült.#103913 ROBOTER:
Már nagyon jók a telefonok, főleg amiknek legalább 1/1,5"-os a szenzora. A DNG-k azért elég jól püfölhetők, nekem egy Moto telefonom van, de a gcam-ot használom, megtáltosodtak vele a rawok.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz
forceberg #103912 üzenetére
Köszi!
Egyelőre nem akarok másik hátizsákot venni, így is több van mint elég. Max. ha nagyon felmérgelem magam veszek egy Fjallraven Kajkát, annak a felső rekesze lecsatolható és átrakható a mellkaspántra, egy ilyen megoldás lenne tökéletes.
Az a Flipside lehet jó fotós hátizsák, de túrázásnál 100% hogy az agyamra menne, annyira fapados. És biztos hogy a túrázás marad előtérben egyelőre, nem a fotózás.Itt van a szomszédban a United Camera, mindjárt átsétálok és megnézem látok-e valami érdekeset.
[ Szerkesztve ]
-
ROBOTER
addikt
válasz
Mercutio_ #103906 üzenetére
Jópár éve látszik, hogy a mobiltelefon fejlesztők 100x annyi energiát fordítanak a szoftverbe, mint a fényképezőgép gyártók.
Két éve volt egy érdekes fotós szituáció. Egy bungaló sötét galériájában, a franciaágy felett volt egy ablak, ami egy tóra nézett. Lefényképeztem a fényképezőgéppel is, és a telefonnal is.
Egy 110 E Ft-os Xiaomi telefonnal olyan dinamikájú képet csináltam, amit megközelíteni sem tudtam az E-M5 III + 12-40 kombóval. Nyilván, ha készítek egy bracketet és dolgozok vele fél órát, akkor lesz belőle valami.
De ugyanez a helyzet a panorámával. Egyszerűen nem értem, 2025-ben miért nekem kell szenvednem. Kiadok egy vázért 400..800 E Ft-ot, miért nem fűzi össze nekem a panorámát, miért nem vezet végig és mutatja merre forgassam a gépet, miért nem használja ki a dinamikát több fotóval.
Mostanában próbáltam mobil RAW-ot feldolgozni. Hát... amit a gyári szoftver művel (most nem az AI hülyeségekre gondolok), azt rohadt nehéz megközelíteni egy mezei RAW konverterrel, olyan zajszűrés, élkiemelés, dinamika, szaturáció van.
Egyszer úgyis az lesz a vége, hogy kinyílik az egész börtön és lesz egy open source MILC. Nem lehet elkerülni.
-
Tizeniksz éve átmentem ezeken a dolgokon.
Sokan elfelejtik, hogy a túrázás nem egyenlő a kis dombidombi sétákkal.
Túrázásra egyszerűen minden hulladék volt, így maradt a Lowepro Flipside 400AW.
Ez a hát felőli oldalon nyitható,
Jó sokáig bírta is, aztán megcsíptem még egyet. Belül jól át van rendezve, hogy a ruhák mellett pl. a Krivánra 3,75l vizet is vittem benne.
A fotós cucc: E-M5 mk3, Pana 14-140, Laowa 7,5. + DJI Mini 3 Pro + távirányító.
Ha könnyebb a terep, előveszem a gépet, ha keményebb, akkor megy a táskába.
Ugyanilyen stílusú táskából van egy kisebb és egy nagyobb is, de szinte mindig ezt a 400-ast viszem magammal.
(Ha érdekel, Bp.-en meg is nézheted élőben is őket)
Egy dolog nincs: háttól eltartó hálós rész.+ infók, már korábban leírtam itt: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz
Throme #103910 üzenetére
Utánaolvasgatva: Állítólag azt nyilatkozták hogy megerősítették, gyakorlatilag tele van a net vele hogy letört a PD Clipről az embereknek... az F38 ugyanaz a design mint a PD clip.
Az a baj a féloldalas válltáska-szerű megoldásokat nagyon nem szeretem, ha valami van a vállamon hosszabb távon akkor mindkettőn legyen, vagy mégjobb ha a derekamon. Illetve zavar ha a hónom alatt lengedezik a táska.
Túrazsákkal járok, ráadásul olyannal aminek már van övtáskás zsebe (Osprey Talon meg Exos). Ezért kerenék inkább chest rig / övtáska szerű megoldást, bár talán egy bő kilós pakk még elmegy sling-ben is, csak ugye akkoris útban van a hárizsáknak. A mostani pici Crumpler quick escape tok felmegy a mellkaspántra középre, de akár egy karabinerrel bárhova a hátizsákra ahol kényelmes. Viszont tényleg semmi nem fér bele a gépen kívül. -
Throme
veterán
Amiket én olvastam a neten ott a Peak Design gyorskioldós kamera rögzítők (vagy hasonló kivitelű) esetén történt.
Nikon vázakat és az EM10-et vállpánttal hordtam, szintén az állványmenethez volt rögzítve, csak ugye ez lóg, míg a PD megoldásnál gyakran kb 90 fokban a szíjra, hátizsák hevederre...stb van rögzítve.
Szóval lehet tudnám az EM5 esetében is használni a vállpántot, de jobb a békesség.
Mostani nyak és csuklópánt a váz nyakpánt szemekbe vannak befűzve és van rajtuk ez a gombos gyorskioldó lehetőség.
A legnagyobb súlyt a váz + 75-300 obi adják, ezt meg elbírja majdnem minden.Kíváncsi lennék az OM5-nél ezt a részt vajon megerősítették, vagy tényleg lemásolták 99%-ban (1% a logo
) az elődöt?
-
Alg
veterán
válasz
Throme #103904 üzenetére
Köszi, szerintem veszek egy gyárit hozzá, a BLS-5 is ha kibírt ennyit, úgy hogy volt hogy egy évig nem is volt töltőn... GoPro utángyártott akksikkal is csak rossz tapasztalatom volt eddig.
Cserébe meg visszaküldöm az F38-at, utánanéztem kicsit és inkább nem kockáztatom a baseplate törést. Nézek valami chest rig szerűséget, talán a PD-nak van ilyen 2/3 literes ami egész jól testreszabható és nincs is túlépítve. -
-
Mercutio_
félisten
válasz
lugosi #103902 üzenetére
A mobilok egyre nagyobb részét felzabálják a fényképezőgép piacnak, így a gyártóknak szűkűl a mozgástere és a méretgazdaságosságból előnyök is elolvadnak/-tak.
Kisebb mennyiség, aminél ugyanúgy megvannak bizonyos fix költségek, ha 5 és ha 15 ezret adnak el a termékből, emiatt drágulnak az árak.
Tömegtermékből egy szűkebb vásárlói réteg játszótere lesz fokozatosan, és emiatt mint "luxus termék" az árak csökkentése se cél. -
Throme
veterán
válasz
Balage85 #103898 üzenetére
Mikor megjelentek a milc szettek nagyon vártam, hogy a nikon mikor jön ki a saját megoldásával... vártam...vártam...aztán beleugrottam az MFT-be.
Mikor kijött a Z50 (nekem bőven elég lenne az aps-c vonal) hiányoltam a beépített stabit és a 2 kártya helyet.
Az adapternek viszont igen, hogy meglévő obikat ne kelljen "eldobni".
Tudom, hogy a tükrösökben se volt stabi, na de ha már egy OMD-ben belépő szinttől adják, akkor nikon is megerőltethette volna magát...
Nemrég kijött a Z50 mk2 .... ezek nem változtak....FF-re meg drága lenne váltani, mert lehet 400k körül vannak vázak, de azokat etetni kell obikkal is.
Fotózási szokásokat nézve nem kell fejlesztenem. -
Throme
veterán
Patona-hoz nem volt még szerencsém, valami jupido, vagy mi a fene volt és elkezdett púposodni.
Még az EM10 mk2-höz kerestem pótaksit, aztán az eset után vettem egy gyárit.Az EM5 mk3 akksija is ez (valszeg az OM5-nek is), amiért szidták is az oly-t, mert az elődökben combosabb van, viszont nekem szerencsém van vele, így már van 3 akksim.
Írták más fórumban is, hogy ha már veszel egy vázat drágán, akkor az eredeti akksi ára - ehhez képest - nem olyan vészes és kár kockáztatni.
Nem foglalkoztam vele, mindaddig, amíg majdnem megjártam (beszorult a vázba az utángyártott akksi kissé) ....
Persze sokan vannak, akiknek nem volt még rossz tapasztalatuk utángyártottal.Rajtad áll melyik tábort választod
-
gyapo11
őstag
Ha már a hordozás szóba került. Biciklivel megyek egy városban, magyar útminőség, szétrázza mindenemet. Itt-ott megállok, fotózok, újra felülök a bicajra, és ez megy kb. 3 órán át. Hogyan vigyem a gépet? Fotós hátzsák kiesett, övre csatolható bármi kiesett, övtáska kicsi. Eddig a nyakpánt van, ez az elejtésre is jó, de ahogy előre dőlök a biciklin eléggé lengedezik. Próbáltam átvetni a vállamon, de előre mászik, gyalog jó. Legjobb lenne valami olyan heveder, ami fixen testközelben tartja, tutira nem esik le bármilyen kockakövön se, de nem kell két percet eltölteni a levétellel.
-
Nagyon megdrágult a belépés, és a márkaváltás a fotózásnál. Ezt pár éve az alkatrészhiányra fogták, azóta szerintem ez nem áll meg, csak a gyártók szép csendben hagyták a megemelt árakat, mert így is kifizetik az emberek. Ha ma akarnék váltani, meggondolnám és inkább nem váltanék el m43-ról, olyanok az árak. Igaz nem is "váltottam" csak lett egy másik rendszer is, valójában feleslegesen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Autós topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Azonnali játékos kérdések órája
- Teljes fényárban: Chieftec Apex Lumo gépház
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Ingatlanos topic!
- Gigabyte alaplap topik
- További aktív témák...