- Kellemes karácsonyi ünnepeket!
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Mini PC
Új hozzászólás Aktív témák
-
panoly
tag
válasz
Jahno
üzenetére
Most nem vagyok otthon, úgyhogy csak egy GX80-al készült példát tudok mutatni, de ugyanez a szitu a g9-en is. A lényeg, hogy néha egész stabil a tele végen:
https://youtu.be/nq2ufFBB56gDe elég gyakran beremeg így, ami utólag sem szépen stabilizálható:
https://youtu.be/vpqYmhP1rgE
Most amúgy Karácsony után megyek megnézni majd egy Oly 14-150-et, szerintem az lesz a megoldásom, hogy csak a vázstabival sokkal jobb lesz a helyzet. -
gyapo11
őstag
válasz
panoly
üzenetére
Kérdeztem AI-t megerősítette, hogy ha az obiban van OIS akkor azt használni is fogja a G9, ha pedig lekapcsolod, akkor az IBIS-t is lekapcsolja. Olyan obikkal működik a csak IBIS, amelyekben nincs OIS. Manual obikkal megadva a gyújtótávot működik az IBIS, de egy 14-140 esetén ez nem járható út.
-
panoly
tag
Sziasztok!
Pana G9 és 14-140 mk2. Sajnos jitteres tud lenni ha videózok a tele végén és travel videókhoz használnám. A g9 stabija bőven jó lenne az ois nélkül, de nem lehet külön kikapcsolni az ois-t. Ha az obin lekapcsolom, nem működik a vázstabi. A vázon pedig nem lehet beállítani külön, amikor ez az obi van fent. Van olyan utazó zoom ami ebből a szempontból jobb lenne videóra? Oly 12-200 vagy oly 14-150? Legalább nem lenne a jitter. -
MrChris
nagyúr
válasz
weiss
üzenetére
Pedig ez felcsigázott!
csurgoi: Mikor kerestem és vettem a Lumix 100-300-as obim napokon át nagyon sok képet sasoltam össze a 100-400-al és azt vontam le hogy nagyon éles képű objektív, nem lenne ez ügyben kifogásom vele, ha aktívan használnám a nagytelét arra váltanék. Viszont drágább, nagyobb, nehezebb.
-
aginor
veterán
válasz
Throme
üzenetére
A többi részét is olvasd el a posztnak, ne csak egy mondatot ragadj ki.
Én is konverterezem a PRO lencséimet (amit lehet persze), de nálam a nagytele csak egy kiegészítés, mert inkább közelképekhez használom a 40-150-et. Ilyen esetben abszolút jó megoldás, mert könnyebb egy konvertert cipelni (és olcsóbb is), mint egy második telét.
A 100-400 nagy előnye lehet ugyanakkor a beépített képstab, ami csak az 50-200-ban van, ha a 2.8-as lencséket nézzük. -
aginor
veterán
válasz
Throme
üzenetére
"Ha így van, akkor képminőségre jobb egy pro." - elméletileg igen, de azért meg kell nézni, mert nem 2.8-on karcol a legszebben szinte egyik 2.8-as sem. Ugyanakkor ha konverterezed, akkor még tovább romlik a rajzolat valamennyit. Az 1.4-el többet, míg az x2-vel kevesebbet (tapasztalat alapján).
"A 2x adapterben nincs lencse" - de van.
Kevered a közgyűrűvel szerintem. -
Jahno
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Kiszállást nem tudom, attól függ mi a cucc. Van 1-2 hirdetés ami órák alatt elmegy, szóval van remény de pld. most G9et hirdetett egy srác 200-ért elég jó állapotban sok akkuval, másik haver meg azért sírt, hogy milyen alacsony árakon látja a 2.8/40-150 obiját, mert váltáson gondolkozik. Mondjuk Ő szerintem világ végéig fog gondolkozni és azt sem tudom fotózik-e :-D Nyilván ha alacsonyra tájolod, akkor el lehet adni.
-
Throme
veterán
ok, szépen sorban...
#104441aginor
Lehet tévedek, de a 100-400 szerintem nem tagja a PRO vonalnak, míg az f2.8-ak alapból azok. Ha így van, akkor képminőségre jobb egy pro. A 2x adapterben nincs lencse, így az nem ront a képminőségen, csak a fényerőn.#1044420519
A 100-400 és az oly em5mk3 együttműködik stabi esetében?#104443Jahno
Ok, de ehhez váza sincs még.
Manapság mennyire egyszerű kiszállni MFT-ből? -
válasz
MrChris
üzenetére
Bocs, most visszaolvastam, és nem sok értelme volt a hsz.-emnek a threadben. Eredetileg arra gondoltam, hogy ha Oly géped van, akkor igazából mindegy hogy jpg-be lősz-e vagy raw-ba, mert raw-ből is ugyanazokat a színeket kapod, és ott nem is kell vele foglalkozni, mert csak másik profilt kell választani, de pl. Nikon színekhez szerezni kell olyan profilt /ha lehet egyáltalán/.
-
aginor
veterán
válasz
Throme
üzenetére
"Esetleg valamely MFT f2.8 tele és egy 2x-es adapter. De így is szenzorhátrányban leszel FF-hez képest." - 2.8-as teléből nem 200mm a leghosszabb? Ha azt duplázod, akkor is 400mm F5.6-ot kapsz, ami nem jobb igazán, mint a 100-400 (képkivágásban, fényerőben). Ha a pénz nem számít annyira és nem kell a zoom, akkor 300/F4, ha tényleg nem számít a zsé, akkor pedig 150-400..
-
Throme
veterán
ugyanonnan 73-300 mkII
[link]#104428csurgoi
Fényerőben és némi fókusztávban előrébb leszel, de nem kapsz f2.8 lencsét.
Szerintem mindkettőhöz fény kell a jó képekhez.
FF gépekhez képest elmaradásban leszel.
Madarászáson belül mire lősz? Kis testű madarakra, vagy nagyokra?
Én kis madarakhoz használtam a pro-capture funkciót és ha nem akartam, hogy bemozdultak legyenek, akkor min iso 3200, de inkább felette (75-300 II).
Ha nem nagy nyomat kell, vagy valamely versenyre készülsz és nincs pixel kukkolás, akkor szerintem elfogadható eredményt lehet kapni 75-300-zal is, de a 100-400 biztos hogy kicsivel jobb lesz, mert fényerősebb. Robin Wong nagyon jó eredményt ki tudott hozni a 75-300-ból, persze jellemzően nem reptében fotózta a maláj nemzeti parkban a madarakat, akik hozzá vannak szokva az emberhez...
Másrészt a vázad is limitet képez a témakövetésben. ebben egy sony biztos, hogy jobb lesz.
Én is néztem a 6700-at (amit #104432Jahno említ), de lencsék is elég drágák, így letettem bármi féle upgrade-ről.
Én személyes véleményem - úgy hogy sosem próbáltam a 100-400-as obikat - nem biztos, hogy a kívánt előnyt fogod vele elérni....
Komoly előrelépést FF vázzal és telével fogsz elérni, ami nem egy olcsó cucc...
Esetleg valamely MFT f2.8 tele és egy 2x-es adapter. De így is szenzorhátrányban leszel FF-hez képest. -
-
Jahno
veterán
Ha lenne még Olym akkor simán mondanám, hogy hasonlítsuk össze. Vagy mutatok 3 másikat és nem bukik ki a Sony sem, hogy olyan rossz lenne. Legfeljebb azt látom, hogy valaki a Canon színeire esküszik, más a Nikonra, erősen futnak és filmsimeznek a Fujisok, aki meg kettő percnél komolyabban gondolja az úgyis RAWt használ. 1-2szer már raktam össze albumot a nagyszájúaknak, aztán hirtelen csendben maradtak. Én meg folyton dolgozhatok vele.
-
Jahno
veterán
válasz
csurgoi
üzenetére
Madarászni a kivágás miatt végy 6700at, aztán valami Sigma 150-600 vagy 200-600, hogy meg legyen a gyutávod is. Mer' a kocsog gém úgyis mindig pont 20 méterrel repül odébb és sokat kell majd vágni. Eleve a 75-300as vége az 600mm. Nekem mondjuk pont kevés bír lenni, de kinek mi.
Naponta szórja a jó képeket és vigyorog, mint egy jól lakott óvodás:

-
Jahno
veterán
"Madarászáshoz kell a gyors sorozat, illetve jó követő fókusz, ebben az A7 lll nem a legerősebb."
Hanem mi? Partifecskét viszi, mint állat. Kell annál több? Vagy ár-értékben?

Szomszéd csoportban van egy Zorgel Zsolt nevezetű csávó, vergődött mindenféle vázzal, aztán A6700ra váltott, azóta csak termeli a jobbnál-jobb képeket.
-
wms
senior tag
válasz
csurgoi
üzenetére
A 100-400 Mll-est nagyon dicsérik mindenhol, mint ahogy az l-est szériát is. Úgyhogy szerintem azzal csak jól járhatsz. A Sony rendszer szintén nagyon jó, bár aki hozzászokott az Olympus színeihez, annak nem biztos, hogy tetszeni fog.

Madarászáshoz kell a gyors sorozat, illetve jó követő fókusz, ebben az A7 lll nem a legerősebb. Obiban a 200-600 nagyon jó, de a súlya, illetve az ára is megvan. Komplett rendszer cserénél sokkal nagyobb, és nehezebb lesz minden, ezt is érdemes figyelembe venni.
-
csurgoi
aktív tag
Sziasztok!
Nagy dilemma előtt állok: kb 12 éve Olys lettem, szépen haladtam a vázakkal, obikkal.
Volt PL szériám, aztán OMD-ből a 10, majd 10M2, három éve meg egy OMD 5MIII.(9800 expóval)
Az obiparkom egy 45/1,8-as, egy 12-40/2,8 első széria és madarazásra egy 75-300-as.
Tájképre a 12-40/2,8-al meg vagyok elégedve a minőségével, de madarazásra a 75-300-as gyengécske.
Gondolkodom egy Olympus M.Zuiko 100-400 MII telében , de az einfinityn is 410-420e körül van és nem tudom mennyire éles és használható madarakra, vadakra?
Néztem a SONY A7 III-at, de mondjuk egy jobb természetfotós lencsével, és egy telével biztosan nagyon húzós lenne a csere.
Valakinek véleménye? -
válasz
Throme
üzenetére
#104426-ban én nem látok semmi, csak az idézetet tőlem. Én is kb. ezt tudom amúgy elképzelni, hogy ebben a kategóriában az aktuális(vagy eggyel előtti) váz.
----------
Köszi a reakciókat a képekre.
Igazából csak a rendszert akartam "méltatni", hogy használható, xar lapos fényekkel a Nikon FX képe is xar volt, nyilván kicsit több rángatás bírt. Azért a M43 tényleg több odafigyelést igényel, ráadásul én sokat használom az ISO64-et, ami a tesztekkel ellentétben simán jobb képminőséget ad, mint az ISO200.
Színvilágra meg az Oly-k jobbak nekem, mint a GX9 volt, de ez máshol márkán belül is megvan. Pl. a Nikon Z5, vagy D7200 nekem sokkal jobban tetszett, mint a Nikon Z6/Z6II. -
Jahno
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Attól függ mit csinálsz vele, vagy mennyi pénzt öntenél bele. Újabb cuccal űrtechnikát kapsz, de nem mindig vagyok róla meggyőződve, hogy ár-értékben tartósabb lesz vagy valami. Azért mikor a G6ot 130ezresért vettem újonnan és évekig el voltam vele, az az arany élet, még akkor is ha rögtön belefutottam a korlátaiba.
Újabb Canonokra meg semmi fasza Sigma/Tamron obi, Nikonra éppen most írta fotós haversrác, hogy kezd beoboázni mert még fotós léptékkel is drága. Jó ég tudja, ha megfelel akkor hajtasd míg szét nem esik, utána jöhet a végtelenített Amex.
-
Jahno
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Április óta ipari mennyiségben rendezvényezem, ISO6400 meg ilyenek mellett /200as záridő. Volt amikor félre ment, de ez nem mérvadó több 10ezer expóból. Pár hete este 11kor minimál Hold fényénél Csepel művekben akartam egy sarkot lefotózni, azt már nem mindig akarta 2.8on. Panával meg sem próbáltam ezt semmi nem hozta volna. Érdekes dolog, eléggé pisoogtam, nehéz megfejteni mert T5/OM vonalon többet vártam. Emberek jöttek-mentek több fényben és mégis folyamatosan mellé tudott menni. Persze ilyenkor jön, hogy "érteni kellene hozzá" vagy rendesen beállítani de ezt szerintem ugorjuk át.
Aztán most zasszony közölte, nem vihetek nagy táskát nyaralásra, oszt vakarózom, hogy Pana kit legyen az egy szem gép, vagy FF Sony egy APSC obival. Vagy amit kapok kölcsön. Bár alkupozíciónak jó lehet, hogy egyik helyen megkapta a drágább szállást mert 101 kiskutyás Dizni tematikus
-
Jahno
veterán
válasz
gorgo
üzenetére
100-300as telét Panára 100ezresért vettem, annak meg ugye FFre mérve rögtön 600mm. Csak reptérre nem az igazi, vagy vinnem kell létrát
Új ára 250ezer, de úgyis mindegy, mert mindig minden rövid és lesz még nekem ASPC-re 150-600am, csak győzzem kivárni. Minden is kellene, meg végtelen Amex :-D Ez utóbbit viszont tavasszal eliszom, szóval még akármi is lehet. -
Jahno
veterán
válasz
gorgo
üzenetére
Eredetileg telefonálásra van, meg navi, SMS és fotós appok futtatására. Aztán mindenki jön ezzel a fotós témával. Bagolyra elég nehéz a rálátás, körbejártam, legközelebb lehet viszek létrát vagy kocsira felépítményt akkor kicsit jobb a szög. El voltam vele rendesen. Fujira meg már telém sincs, de ilyen 600as gyutávot főleg nem vettem volna rá. Amikor ezt megszereztem G9re akkor szerintem még hasonló alternatíva sem volt, főleg nem ennyiért. Aztán nem követtem a piacot, még 1-2 obi meg kölcsön cucc van, aztán azon vettem észre magam, hogy szerintem idén nem is sokat használtam.
Havi egy jó képem akadt, többi az bétateszt. Reptéren hamar kiderült, hogy MFT az hátrányban van mindenfélével, ott már erősen vakaróztam, hogy mi legyen. Csak ez a sok fotós meló ne zuhant volna rám, most meg nem tudom melyik jobb, egyik üffél akinek sokat rohangáltunk most lemondta a továbbiakat, gondolom az előző kerek 6 hónap egy éles üzemi teszt volt, mint a szoftveriparban aztán van egy táblázata /helyszín, kilométer, óra, kiszállás, átadott képek, satöbbikről, meg jól kitapostuk az utat és ezzel már oda lehet állítani bárkihez, hogy ez meg ez van, ezt és ezt csináljuk, ez volt a múltban, ezt kellene beárazni. Őszi képem meg majd lesz jövőre :-D
-
válasz
Jahno
üzenetére
Jó az a bagoly (még úgy is hogy nem fujival készült 😆), meg a második linkelt kép az fasza. Az a Note 12 tenyleg nem nagy eresztés. Nekem 11-es volt a céges telo, 2 hete cserélték le, minden nap imádkoztam, hogy csak még 1 napot kibirjak anélkül hogy földhözb***om. Kibírtam, de nehéz volt...
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Meg vannak csinálva az biztos, de legtöbbhöz helyszín is kell. Tegnap végre megtaláltam a baglyomat, aztán megfejtettem, hogy sokat szórakoztam vele de semmi egyéb érdekes nincs benne:
Jön majd a fényvillamos napi giccs aztán van 1-2 tervem, csak ez is olyan, hogy mikor pályazár van reptéren meg 31R irány akkor nehéz csak úgy hirtelen ott teremni.
Most néhány helyről meg tervről csináltam megosztható SharePoint oldalt, hogy legalább ezt kövessem és a csapongó gondolataim. Ott van némi leírás, teszt képek, távolság/idő és nem kell sokat dumálni, meg mindig ugyanazt előszedni ha közösen alkotnánk. Jövőre kicsit össze akarom kapni magam, bár lett pár használható képem idénre is. Szoktam mondani, hogy téma az utcán haver, de ez sem mindig ilyen egyszerű, 50-70 km-nél messzebb kell menni, megdolgozni bármiért és ki kell, hogy adja. Ez ilyen.
Vannak a klasszikus dolgok, mindenkinek van ilyen képe, nem is tudom kellene-e vagy ér-e ennyit, mennyit kell utómunkázni aztán a megállót ismerjük, de azon belül nekem több alkalom kellett, hogy betájoljam pontosan hova is kellene állni meg milyen kivágások, gyutávok legyenek és ezeket kell szépen a fényfogaskerakűvel mikuláskor megcisnálni:
-
Jahno
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
A6700. Újabb OMeket megnéztem, nekem elsőre nem jött be, de szerintem írtam róla itt is. Ár-értékben sem, bár a csendes zár hang azért nagyon rendben van, ember alakra meglepően sokszor ment félre a fókusz is, A6400 óta nem vagyok ehhez hozzászokva ami 5+ éves cucc a piacon. Teléből APSCre a 70-350 van fent a képzeletbeli Ekcelemben 250ezer körül, de 55-210 is teljesen rendben van 100ezer körül. Tudja fene. Oly a kerek 1 milliós árával nem hatott meg, hogy bármivel többet érne, mint a kisebb és régebbi modellek, picit nehezebb is, mint az A6700.
Ráadásul nekem extra szívás, hogy más a meló és más a hobbi, tegnap egyik Pana váz dobott egy csomó hibát akkura panaszkodva, annak még utána kell járnom aztán ha nyugdíjba kell küldeni akkor fogalmam sincs mi legyen helyette. Kb. 5 éve vettem használtan. Valószínű megy mellé az egyik obi is, akkor lehet inkább elborítom az egész rendszert E bajonett felé.
Itt azért úgy vagyok vele, hogy néha sok pénzből sem tudnék mit kezdeni, vagy irreálisan sok cuccot kellene betárazni, ami az idő nagy részében állna a sarokban.
-
Jahno
veterán
2FÉ lehet nem lett volna elég, de ez is benne van a rinyámban, hogy lassú a kezelése. Csoda ha a makka ott maradt a kép közepén, de legtöbb appnál még a korrekciót és hasonlót is nyomni bonyolult. Egy álló vonattal 2 percet szórakoztam, hogy miképpen tudom értelmesen kiexponálni. Néha megpróbálom, aztán megmondom, hogy ez lófasz. Na majd csinálok egy képet aminél rendesen belövöm, aztán jövök, mert összes statikusabb és megcsinált mintám is letöröltem. Kerestem azt a Samus képet is, de nem találtam, pedig emailban küldtem el. Drága volt azt tudom :-D
Most két kis kompakttal szórakoztam, mer' nem a technika számít ugye. Egyiknél a korrekció fizikai jobbra-balra gomb, tök egyszerű használni, másiknál menü, almenü, lefelé mész, belépsz, odatolod ahova kell, leokézod, kilépsz, fotó. Nappal néha tök jó képeket csinál, de egyik kompaktnál csak középső fókuszpont van vagy dinamikus valami, ami többnyire félremegy. Egy középen álló ember alaknál simán képes a háttérre fókuszálni. Telefon meg oda méri a fényt ahova fókuszálok, aztán lehet szórakozni, hogy most EV-t húzkodok, utána megint máshova méri a fényt vagy toszogatom a fókuszpontot és 150 kép lesz teljesen egyszerű bármiről is. Ezért inkább a telefonom szériaszámokkal és kajákkal van tele.
Ezt most tesztelni fogom, ISOt nem is írt EXIFbe, de kaptam egy /60as zárat.
Másik kompakton van punk mód, az fasza :-D Ilyenkor gondolkoztam, hogy ezeket telefonnal meg tudnám-e csinálni, de szerintem egy átlag gyalogló embert nem adna ki. Valahogy úgy, hogy ellenfényt, erős fény/árnyék kontrasztokat alapban nem bír, ha mozog akkor szívok.Ezt így megcsinálja, addig okés:
Utána havernak meg küldenék némi életképet és meghalok, hogy mi lesz belőle:
-
válasz
gorgo
üzenetére
Én főként utazásra és hegyi túrázásra használom a szettet. Hosszú teléken kívül elbírnám a FF szettet is, de elég a M43. Ha egyszer cserélnem kell a em5mk3-at, bajban leszek.
Ahogy a telefonoknál a beépített SW, gépnél meg az utómunka dolgozza át teljesen a képeket.
A flikkerem, ha valakit érdekelne: [link]Az elégedett(len)ség oka nem a fényminőségben rejlik? Igen, szerintem van a fénynek is minősége. Pl. szoktuk mondani, hogy lapos fények vannak.
-
válasz
forceberg
üzenetére
Sztem is egészen fasza az m43, sokat nyúztam és most visszagondolva teljesen elégedett voltam vele (ööö, vajon télleg
?). Inkább azt ragadnám ki, hogy kiegyensúlyozottan voltam elégedett.
Aztán a kurva Fuji behúzott valamivel. Talán a színeivel, meg hogy mennyire fotózásra teremtett kamerái+üvegei vannak. Ezzel viszont nem vagyok kiegyensúlyozottan elégedett. Néha (ritkán) extatikus vagyok, néha nem vagyok túl elégedett és nagyon ritkán teljesen felbasz, mennyire nem olyan az eredmény, mint vártam (=szar
).
Idő kell és megnyugszom, visszanézve azokat a képeket amelyekkel mocsokul elégedetlen voltam, később már nem is rossz. Fax tudja miért... De volt pár rohadt jó üveg m43-ra amivel vígan elvoltam.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / QHD 2K / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / HDMI 2.1
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3654
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3644
- Apple iPhone 14Pro 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Kevered a közgyűrűvel szerintem.

Igazából csak a rendszert akartam "méltatni", hogy használható, xar lapos fényekkel a Nikon FX képe is xar volt, nyilván kicsit több rángatás bírt. Azért a M43 tényleg több odafigyelést igényel, ráadásul én sokat használom az ISO64-et, ami a tesztekkel ellentétben simán jobb képminőséget ad, mint az ISO200.
?). Inkább azt ragadnám ki, hogy kiegyensúlyozottan voltam elégedett.