Hirdetés
- Apple MacBook
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ne várj sokat a vásárlással: drágulás a láthatáron
- Megérkezett a hardverszállítmány
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- A jövőre utal a CoD: Black Ops 7 egy új beállítása?
- Home server / házi szerver építése
- Ezzel jobban keresel, mint az arannyal
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
Ha valaki Vágási módra be akar szállni a Wifi7-es internetbe, annak a MR27BE Wifi7-es router most féláron van a szőrőstalpúaknál
(openWRT nem valószínű rá, mert úgy néz ki, Broadcom a szentem
) -
totron
addikt
Ja. Az újat úgy értettem, hogy még kereskedelmi forgalomban, szolgáltatói kínálatban fellelhető. A frissen bejelentett meg nyilván elmebaj, a cirkusz legfényesebb pillanata/pontja. Arra is akad vevő persze. Nem tudom ma mi a mondás, a szocreál idők után nemsokkal is még nagy divatja volt a nekem volt elsőnek az országban dumának. Ovisok, fizetéssel.
-
-
BiP
nagyúr
válasz
totron
üzenetére
Hamarosan érkezik az új széria, gondolom amiatt. (asszem januárban szokott lenni a Samsung Unboxing)
Meg hát az új modellek mindig k drágák, van honnan esnie az árnak.
De az új modellek kb. bármelyik gyártónál már túl van az ésszerűség határán.
Sőt, már az A széria 5-ösei (pl. A55) bevezető árai is drágák nekem.#47354 szebe : Szerintem jó az ötlet mindkettőnél, csak túlárazott.
A Fold kinyitva pont jó médiát fogyasztani, egy kisebb tablet mérete.
A flip meg kinyitva nem nagyobb egy sima S Plus modellnél, vagy egy akármilyen A szériás telónál. De az összes kínai teló is ebben a méretben operál. (165 x hetvenvalamennyi x 7-8mm)
Amúgy nekem is nagy ez a méret, ezért esik ki az összes középkategóriás telefon, mert abból nincs kicsi. Marad a Samsung S széria, ami drága, úgyhogy korábbi évek modelljei. (most S22)Épp ezért a Flip összecsukva nagyon is elég lenne a nap nagy részében (óra, jött-e valami, stb), de ennyiért egyszerűen no-go.
-
szebe
addikt
Én ezeket a hajtogatós telefonokat továbbra sem értem, de meggyőzhető vagyok.
A Fold kinyitva 10:9 képaránya tökéletesen nem optimális semmire, az ára meg almás szemmel nézve is masszív (a 16 pro mellé kb belefér egy macbook air, és akkor megvagyok a tartalomfogyasztással is).
A Flipben több lehetőséget látok, bár nekem az is nagy kinyitva (de ez nyilván szubjektív) -
BiP
nagyúr
válasz
Aljasvip
üzenetére
Flip-et én is szeretnék, nekem nagyon bejön az összecsukva kis méret, sokszor elég lenne a külső kijelző. De az ára mindig lebeszél róla.
4080S - akkor már inkább sima 4080, a super ugyanazt tudja, de drágább.
De inkább 5070Ti-t lenne jó, az újabb. (de kb. bármelyikkel kiegyeznék).
De prociban én azt hittem, nagyobb a különbség. Igaz, nagyon nem mélyedtem bele.#47348 koby11h : Nem mindig önámítás.
pl. ha azt mondod, hogy 100k a limit a telefonra, de találsz egy tuti vételt 110-ért, akkor lehet, hogy hülyeség ragaszkodni (betartani a döntésedet) a limithez, és egy kompromisszumos döntést hozni.
Nyilván a 100k lélektani határ és a 3-400k-s flip között már más a dinamika
De alapvetően az elméleti döntés után a gyakorlati helyzethez való igazodási készség nem ördögtől való.
-
szebe
addikt
válasz
koby11h
üzenetére
Kevés a valóban értékes régi pénz.
Nagymuter elrakott anno egy kisebb gyűjteményt a hiperinflációs sorozatból. Amikor rákerestem hogy mennyit érhetnek a bankók, akkor inkább visszatettem a polcra a füzetet, mert nem érné meg az értékesítéssel vesződni.
Van 1-2 címlet, széria amire van kereslet, a többinek max eszmei értéke van
-
totron
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
akik egész életükben irodában ücsörögtek, és továbbra is azt képzelik el
Várjál uram, mekkavarodtam, eddig nem az volt, hogy az irodai nem meló, csak a fizikai az? Mekkorát fordul a világ mindjárt.az alapjövedelem bevezetése szerintem is elkerülhetetlen lesz
Ingyen lehet menni fogyasztani a megszűnt falusi vendéglátóegységekbe. Ha megtanulod látni az üres halmazokat, egészen jó buli tud lenni. A baj csak az, hogy erről a valós folyamatok nem tudnak, például korog a gyomor, meg nem jönnek ki a számok se makro-, se mikro-, se mikorgazdaság szintjén. Szóval igen, az enyhe kifejezés, hogy akadnak árnyoldalai. A másik kedvencem, ami logikailag eléggé rokon ezzel, az az időről időre erős céltudattal felbukkanó igazságos vagyonelosztás szent teoretikáját pengető emberek. Fel nem fogva, hogy az ő vélt igazságuk sem kevésbé szubjektív, mint másokéi. Osszuk el amit elfelejtettünk megtermelni, imehol a számológép hozzá, ennyin múlik hiszen csak.két almás telefonom volt, pont azt a kettőt szerettem a legkevésbé.
Szeretned kell a decens eleganciát, mivel a másik retinájába közvetlenül tudod beleküldeni, hogy ki is vagy valójában. -
koby11h
őstag
válasz
Aljasvip
üzenetére
1, Elfogadják, numizmatikások rendszeresen keresik, de külföldön is el lehet jól adni a nagyon magas címleteket.
2, Azért döntök el valamit, mert okom volt rá és ha eldöntöttem és rajtam múlik, akkor be is tartom. Ha mások nem így tesznek, akkor vagy rosszul mérték fel az igényeiket vagy önámítás hibájában szenvednek
-
szebe
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Úgyis visszatérnek
-
válasz
koby11h
üzenetére
Én 1 milliárd millpengőért keresek telefont, de már nem fogadják el a dunyhába' talált pénzet'.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szépek amúgy ezek a kerek számok. Feleségem is 100k-ig keresett, amíg bele nem szerelmesedett a kihajtogatós (flip) telefonjába. A boldogságnak nagy ára volt az eredeti elképzeléshez képest.

*tévedtem, 3080 -> 4080S csak nyersen +20%, és arra jön még rá pluszban, amit az újabb DLSüSü támogatás, így valahol +30...50% között lesz a vége.
-
Ezzel a konfiggal ne legyél annyira szomorú azért. Pont egy VGA csere kellene neki, pl 4080S-re és kész is vagy.
Amit az a 9600X hoz, max 5%-ot és bezuhanásokat kisimítja, azt te nem fogod látni sehol, ellenben az ajánlott VGA csere 20+% lenne, amit bőven kihajt az 5800X.
32GB DDR4 pont jó, DDR5-nek még kell egy kis idő, mire olcsóbbak lesznek a jó RAM-ok. Addig is, mindenki fizeti a "tuning" felárat.2027 körül tervezek váltani AM5-re. Az életciklus ~közepén nem érdemes már beszállni, majd a vége felé, amikor jönnek az igazi gyöngyszemek - mint AM4-re az 5600X3D, 5700X3D, brutál olcsó top RAM kit-ek...
-
E.Kaufmann
veterán
Az Aqua már csak virtuális...
-
-
válasz
KROK640
üzenetére
Mesélted már a navigációs cuccot.
"de nyilván ettől már nem csökkentek az árak"
Ja, azt nem szokott semmi :S Ha nincs kereslet, akkor." Mindenki megvan róla győződve, hogy na őt aztán"
Nem, az én munkám pl. most pont olyan, amit papíron kivált (sysadmin).
Na most a gyakorlatban nem tartunk ott. Ha kivált, akkor gondolom visszamegyek local supportnak
Tömeges elbocsátások vannak, aztán azok a cégek előbb-utóbb szembesülnek a döntés következményeivel
Merthogy éles rendszerek közelébe ilyesmit még nem jó engedni. Pláne nem kódot gyártatni vele."Pontosan. De belegondoltál, hogy mi lesz ezekkel az emberekkel?"
Bele. Még meg is írtam valahova, csak nem találom, mert sok évvel ezelőtt volt, még bőven az AI hype előtt. Ugyanaz lesz, mint amikor valamilyen más ok miatt bezár egy gyár, vagy kifut egy technológia, vagy megjelenik egy új technológia. (Vagy bedől egy politikai lufi, mint itthon a 90-es években.)
Felesleges lesz egy csomó ember.
A baj az, hogy ez az idióta társadalom nem képes ezzel a felszabaduló munkaerővel mit kezdeni (miközben lenne mit tenni máshol), hanem kidobja őket.
Lejátszódott már ez többször, kezdve a szövőszékekkel. Nem kellemes, de az emberiséget láthatólag nem zavarja
@dabadab : Ilyesmi.
" hogy egy telefonért ennyi pénzt nem fogok adni,"
Én se. 100k se adok ezekért. A mostani iPhone SE 2020-am 40 volt. 25 a törött telefon, 10k a kijelző meg az akku, összeraktam
Zsebből tudnék venni bármilyet amúgy. A tököm, az ad fél millát egy telefonért. -
hobizoli
nagyúr
válasz
koby11h
üzenetére
Samsung A sorozat....hibatlan
A17 8GB/256GB =110k -
koby11h
őstag
Nekem 100k a lélektani határ, amiért már kapok olyan készüléket, amivel tudok telefonálni, levelezni, néha minimális net, alap fotózni (pl. hibák, árcédulák... amit 1-2 hét/hónap után úgyis törlök), más igény nincs.
Lányomnak Samsung A26 6/128 lett, szolgáltatói akciósan ismerős révén 40k-ért, fél éve használja, nekem tetszik. Elég is lenne saját célra, ha nem lenne a céges. Az most 90k körül van talán, többet nem adnék egy telefonért. De kocsiért sem 10 misit vagy TV-ért 800k-1m-t.
Nekem ezek nagyon használati tárgyak, amihez van egy elvárási szint, ha tudja, akkor ok. -
KROK640
nagyúr
-
BiP
nagyúr
válasz
dabadab
üzenetére
de nekem az iPhone mindig is annak a kategóriának tűnt, hogy egy telefonért ennyi pénzt nem fogok adni,
Dettó. Most épp azon megy az agyalás, hogy a 3 generációval ezelőtti samsung s22-met lecseréljem-e egy újabbra, de black fridayben se akarok 200e Ft-ot egy szintén nem legújabb s24re kiadni, agyonakciózva se.
Azt meg, aki megveszi 5-600e-ért a friss telókat (pl.fold széria vagy nagyobb iphone-ok), nem tusok mit mondnai. -
KROK640
nagyúr
válasz
koby11h
üzenetére
Igen, az alapjövedelem bevezetése szerintem is elkerülhetetlen lesz, de vannak árnyoldalai is. 15 éve foglalkozok időnként az alapjövedelem kérdésével.
"költözz olyan helyre, ahol még nincs AI de van végzettségednek megfelelő lehetőség" --- well... és mit gondolsz, hogy hány iylen hely lesz? és mekkora ingatlanáremelkedés lesz amikor tömegesen ilyen helyekre mennek majd az emberek?
" kétkezi munka" --- igen, minden ilyen helyen tetemes túljelentkezés lesz, még akkor is, ha nem számoljuk oda azokat akik egész életükben irodában ücsörögtek, és továbbra is azt képzelik el. A fizetésemelést pedig a munkaerőtúlkínálat miatt szépen el lehet felejteni...
-
KROK640
nagyúr
Igen, emlékszem erre az időszakra, én is aktívan figyeltem akkor a piacot, lés 265-nél azt mondtam, hogy hajrá, legyen. De valami 400Któl már figyelgettem. És jaja, pont én is azt néztem, hogy 150K-ért ha elmenne, annyiért meg maradjon.
Nekem FHDra még az RTX 3060 12GB is elég, és ha lenne egy sokkal erősebb proci, meg gyorsabb, több RAM, akkor tuti, hogy pláne jobban mozogna a kártya is, ergo méginkább elég lenne. A cseréje még csak tervben sincs.Az, hogy sokaknak kevesebb munkája lesz (ha mellé rövidülne a munkaidő is) egy üdvözülendő dolog lenne... de attól tartok inkább leépítések, elbocsájtások várhatóak. És nem kell konkrétan te vagy az én elbocsájtásom, elég ha rengeteg embert elbocsájtanak, és neked meg nekem is érezhető gondok jönnek majd. Az egekbe szökő bűnözési hullám csak az egyik lesz ... De pl a fizetésemelést is el lehet felejteni.
Én most úgy látom, hogy 10-15-20 év múlva ez egy hatalmas kihívás lesz, hogy hogy csináljuk azt, hogy a megélhetés ne a munkához legyen kötve.
-
koby11h
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
Be kell majd vezetni valamilyen alapjövedelmet, ami éhenhalás ellen jó. Ha többet akarsz, ház, autó, nyaralás, nagy TV, akkor tanulj olyat, ami életképes, vagy költözz olyan helyre, ahol még nincs AI de van végzettségednek megfelelő lehetőség / kétkezi munka. Leírták.
-
Ezt egyébként én se értem, én nyugati mércével se keresek rosszul, de nekem az iPhone mindig is annak a kategóriának tűnt, hogy egy telefonért ennyi pénzt nem fogok adni, mert az én keresetem mellett is a pénz és a telefon határhaszna köszönőviszonyban sincs egymással.
Aztán tényleg azt látom, hogy olyanok rohangálnak vele, akiknek aztán főleg érezhető tétel az ára.
Ha nagyon kellene valami hipotézis, akkor az, hogy ők szerencsétlenek tényleg annyira csórók, hogy egy félmilliós valami az már státuszszimbólumnak tűnhet a nézőpontjukból. -
KROK640
nagyúr
Imádom, hogy ezen a fórumon mindenki ennyire nyomja a wishful thinkinget. Mindenki megvan róla győződve, hogy na őt aztán nem tudja egy AI vagy egy robot kiváltani sosem. Mindeközben pedig tömeges elbocsájtásokról hallani máris az AI miatt.
"rengeteg olyan munka van, ami vagy felesleges, vagy emberrel csináltatni felesleges/degradáló" --- Pontosan. De belegondoltál, hogy mi lesz ezekkel az emberekkel? vagy mi lesz egy országgal, ahol 1 millió dolgozóból 2-3-5 év leforgása alatt 7-800 ezer munkanélküli lesz?
"Ebből inkább csak új munkák fognak kinőni" --- persze egy darabig lehet majd mindenféle AI simogató munkaköröket kitalálni, de a cégek nem sokáig fognak a magasabb haszonról lemondani csak azért, hogy ne tegyenek utcára embereket.
"A végén mindig oda jutunk, hogy a 8 milliárd ember egyszerűen sok" --- ez így van, pedigaz utóbbi időben rendesen volt hullás, mert előbb n+1 db Covid hullám, utána meg Orosz-Ukrán háború
-
TomMusic
őstag
Azért annak nem lehet rossz, akinek van annyi jövedelme, hogy fizesse a 200 millás ház, meg a böszöm nagy SUV törlesztőjét.
Az már más kérdés, hogy én a 200 millás ház helyett vennék 100 - 150 millásat (alatta konkrétan nincs, legalábbis a környékemen), a SUV helyett meg valami mezei kis népautót. A többit meg befektetném. -
BiP
nagyúr
Sok ilyen munka van régebbről is.
Így van. Erre akartam kifuttatni. Hogy persze, bizonyos munkákat ki tud, ki fog váltani, de amiben tapasztalat, valódi hozzáadott érték van, azt nem. Sőt, esetleg az ő munkáját fogja segíteni, így még hatékonyabb lehet a minőségi munka.#47325 KROK640 : Én 320-ért vettem, amikor elindultak lefelé az árak. Most meg csoda, ha 150ért el tudnám passzolni. De egy 50%-kal gyorsabb kártya (pl. 5070Ti) meg alsóhangon 2x annyi lenne. Használtan.
Úgyhogy VGA csere még kevésbé prioritás, (így sincs rendesen kihasználva) a platformot szerettem volna frissíteni. De én is letettem róla egy időre.
(amúgyis másra kell most a zsé)#47327 KROK640 : azon sajnos nem.
Ahogy most ezzel a szintű AI-jal is sokaknak kevesebb munkája lesz.
De még nem vizionálnám azt, hogy tömegek fognak a híd alatt az olajoshordó tüze körül melegedni. -
KROK640
nagyúr
és #47317 E.Kaufmann :
Tulajdonképpen belegondolva jah, már most is az. A 2000-es években volt egy szakasz amikor tök olcsón lehetett tök jó gépeket összerakni, de tulajdonképpen mindig drága hobbi volt. A '90-es évek végén 2000-es évek elején a gyors fejlődés miatt, ma meg azért mert darabonként is drága.BIP : Óh, hát te még aztán egész jó gépről váltanál, az enyémtől is gyorsabb (fun fact : Nekem is van itthon egy RTX 3080 10GB, még 265K-ba jött anno).
A terv nekem is valami hasonló lenne mint neked, csak a VGA maradna. De mint írtam, most inkább letettem róla. -
KROK640
nagyúr
ÓÓó volt NAVos story, csak finomabban : Akkoriban a drága autóknak DVD-n jött a navi szoftver, bitang drága volt egy ilyen navigációs lemez, 100-150 ezer ft-okért mentek darabjai. Na főnök kitalálta, hogy mi áruljuk ezeket a lemezeket, persze a weboldalra az eredeti képe kipostolva 1/5-öd áron, mellé a mese hogy mi az Audival meg a BMWvel meg a többivel olyan jó viszonyt ápolunk (egy magyar nimand cég) hogy nekünk ötöd áron ideadják ezeket a lemezeket, és mi csupa jófejségből így adjuk tovább. Természetesen a TDK együttes lemezeire kerültek fel a szoftverek, és 10-20 ezer ft-okért keltek útra a csomagok. Nem egyszer nekem kellett ezeket átmásolni, átírni.
Egy napon aztán felhívott minket az APEH/NAVtól egy nő, hogy ő rendelt ilyen lemezt és valami másolatot kapott, és hogyha nem kap kielégítő magyarázatot, akkor hatalmas balhé lesz ebből! A főnök persze rögtön rám és kollégámra kente a dolgokat, hidegvérrel idiótázott le minket, a jelenlétünkben, hogy mi a belső használatos lemezünket nem tudjuk megkülönböztetni az eredetitől és véletlenül rosszat küldtünk el neki, de no para küldjük az eredetit.
Fogta a főnök az eredeti lemezt, leheggesztette fóliával frankón lezárta és feladatta velünk. Azon mondjuk jót röhögtem, hogy az 1/5-ös nyomott áron odaadtuk az eredetit is, meg a másolatot is, két postázással, eléggé bukó volt a kör, de sajnos ugyanakkor ennyivel véget is ért a történet. Jó lett volna, rendelnek még pár lemezt ...
Huh, erről a helyről van még pár necces storym
Pl a céges fórumos nyereményjáték... na az is rideg volt
RAM : Azzal indult, hogy bejelntették, hogy lellnak a DDR4 gyártással. Ettől a DDR4 ára a DDR5 mellé repült. 2 héten belül bejelentették, hogy mégsem állnak le a DDR4 gyártással, de nyilván ettől már nem csökkentek az árak
Aztán még jött is a nagy emelkedés.
A viszonylag up to date konfig nekem azért kell, már csak a játékok miatt is... -
válasz
KROK640
üzenetére
Ebből inkább csak új munkák fognak kinőni.
Jelenleg még tuti nem vált ki semmit, mert nem számonkérhető, és nem is mostanában lesz az. Jogi eljárásokban már most is rengeteg esetben kibukik, hogy valaki AI bullshittel dolgozna, és szar.
Viszont jelenleg is nagyon sok esetben segíti a munkát, nem csak a generatív AI. Az analitikai AI max. a kis monitoringos kínait váltja ki, aki 10 éve még ott ült a karámban, figyelte a monitort, és ticketet nyitott, ha pirosat látott.Ugyanakkor rengeteg olyan munka van, ami vagy felesleges, vagy emberrel csináltatni felesleges/degradáló. Persze magasabb hozzáadott értékű melókhoz magasabb képzettségű munkaerő se árt.
A végén mindig oda jutunk, hogy a 8 milliárd ember egyszerűen sok.@BiP : Sok ilyen munka van régebbről is. A műbútorasztalos meg a kovács munkáját elvette a tömeggyártás, az a pár maradt meg, aki a legjobb volt.
-
BiP
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
ja, csak ugye aki google fordítóval csináltatta, azt jelenti, hogy megelégedett a közepes minőséggel is. Ezek a munkák estek ki.
Az AI is azt váltja ki, ahol elég a kisebb minőség. (vagy inkább leadnak a minőségből, hogy olcsóbb legyen). Ahol igazi hozzáadott érték van, az megmarad. Csak ritkább és drágább lesz. -
BiP
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Mi az, hogy lassanként? Már most is gyakorlatilag az.
(és nem i9 meg 5090-ről beszélek).inkább csak foglalkoztatta a fantáziámat a váltás. Mostmár nem ...
Nálam is ez van/volt, mert égető szükség nincs rá, csak ha viszonyleg értelmes áron tudna az ember váltani, akkor belemenne. De most ez a része borult.
Ryzen 5800x, MSI B450, 32GB DDR4, 1TB nvme, RTX3080-ról váltanék valami picit jobbra.
pl. Ryzen 9600x, B850, 32GB DDR5, 2TB pcie5 nvme, RTX5070Ti.
Vidkártyacsere nélkül egész emberi áron lehetett volna váltani. Egész up-to-date és gyors lett volna.
De majd máskor. -
KROK640
nagyúr
Pontosan. Emlékszem, hogy mikor anno a nyelviskolában dolgoztam, akkor egy időben havi szinten összejött még egy fizetés a fordítgatásokból. Aztán ahogy egyre ismertebb lett a google fordító, meg egyre jobb, úgy kezdtek elmaradni egyre inkább a fordítgatások, a végén már ünnepnap volt, ha 1-1 oldal beesett.
-
KROK640
nagyúr
Még vannak hibái, de nagyon gyorsan tökéletesedik. Elég a chat GPT-re gondolnom, hogy milyen volt a korai, és milyen most. Iszonyú sokat fejlődött 2-3 év alatt.
Véleményem szerint az emberiségnek 10-20 éven belül ezt a munkaalapú társadalmat fel kell adnia. Le kell mondani arról, hogy a megélhetés a munkából van. Ugyanis hatalmas tömegek lesznek munkanélküliek, akik korábban olyan területen dolgoztak, amit az AI kivált(hat). Ezáltal fizetőképesek sem lesznek, gyakorlatilag tömegek tűnnek majd el a klasszikus gazdaságból, ki nyomor negyedekbe, ki öneállátó független gazdaságokba stb. Akinek lesz munkája az is alul lesz fizetve, elvégre 100 másik van a helyére, így a béremelés fel sem kell majd merüljön a munkáltatókban. A társadalmat hatalmas összeomlás fenyegeti, már csak az anyagiak okán is majd. Persze ideig óráig lehet majd szabályozni meg lassítani az automatizáció terjedését, de csak a versenyképesség feláldozása révén. Maximum úgy működne ha a világon minden cég aláírna és betartana egy egyezményt, amire lássuk be semmi esély sincs. -
KROK640
nagyúr
Igazából az AI még mindig jóval hasznosabb mint anno a cripto volt.
A gond viszont az, hogy 2-3 évente mindig jöün valami ami felrúgja az árakat a csillagos égig
Komolyan mondom, lassanként egy saját up to date PC konfig luxus lesz
(És gondolom laptop/noti fronton is megy a drágulás) -
válasz
KROK640
üzenetére
"(hát kolléga úgy dolgozott neki 1,5 évet, hogy egy percet nem volt bejelentve, és amikor ezt szóvá tette, akkor egyszeri 10000ft-ot ajánlott fel neki ez a majom, hogy 1, ne szóljon a többieknek 2, kompenzálásként"
Nem a többieknek kellett volna szólni, hanem a NAV-nak
@RAM, nyilván amiből már nincs gyártás, de még használatos, az drágulni fog.
Asszem én sem fogok venni RAM-ot a hostba
Viszont : azt sem értem, hogy milyen hardveren futtatna bárki LLM-et, amibe DDR4 kell.
Az up to date konfigról meg már 25 éve vagy még régebben letettem
-
KROK640
nagyúr
Én is tervezgettem a platformváltást, de lefújtam.
Szerencsére a gépem - habár 5 éves - nem olyan elavult (I5 10400F, 32GB DDR4 RAM, RTX3060 12GB, 1TB M2, 6TB HDD), hogy feltétlenül most cserélni kelljen, inkább csak foglalkoztatta a fantáziámat a váltás. Mostmár nem ...Amúgy a kálvária júliusban kezdődött mikor bejelentették, hogy leállnak a DDR4 gyártással, akkor a DDR4 felugrott a DDR5 árszintjére, aztán október közepén meg elszabadult a pokol az AI miatt
Elvileg konkrétan a Vera Rubin NVL144, ami 75TB RAMot kér rendszerenként, de lesz 365TB-os változat is. -
KROK640
nagyúr
A 2×16GB-os GSkill AEGIS DDR4 3200MHZ KIT 21 ezer ft volt júniusban. Múlt a hét hétfőn 51 ezer volt, most hétfőn pedig 68(!) ezer ft. Egyetlen hét alatt 17 ezret emelkedett az ára.
Úgyhogy határozatlan időre letettem a RAM bővítésről, sőt, egy esetleges platformváltásról is.
Úgyis van 32GB RAMom, szóval elleszek majd azzal....A legrosszabb, hogy senki sem tudja meddig fog tartani, de tippem szerint minimum(!) pár hónapig.
-
KROK640
nagyúr
Szerintem ő tényleg ezt gondolta. A hátunk mögött nagyon sokszor iszonyú lenézően beszélt rólunk (visszahallottuk többször is), és volt olyan, hogy ügyfél előtt hülyézett le minket rutinosan (mi meg tudtuk, hogy ő rontotta el a dolgot).
Amúgyis egy gerinctelen féreg volt, szóval egy pillanatig sem érdekelt, hogy mekkora szarba marad.Azon a késő júliusi reggelen 3 hét után jött haza a Karib tengerről, mi mindent is megcsináltunk amit ránkbízott, sőt vittük az egész céget, és akkor neki a szar is ízetlen volt. Ő három hétig süttette a hasát mi meg vasárnap is bejártunk dolgozni, és még neki állt feljebb, hogy ez a minimum, meg jöttek a szokásos emberkedései, én meg meguntam. Akkor jöttem rá, hogy az a 3 hét volt a legszebb időm a cégnél míg ő nem volt ott.
Pár hónappal később a falubeli kollégám is otthagyta, és mesélte hogy iszonyú inkorrekt volt vele, meg milyen sunyi disznó volt (hát kolléga úgy dolgozott neki 1,5 évet, hogy egy percet nem volt bejelentve, és amikor ezt szóvá tette, akkor egyszeri 10000ft-ot ajánlott fel neki ez a majom, hogy 1, ne szóljon a többieknek 2, kompenzálásként. Ez már 2007-ben sem volt egy világrengető összeg). -
totron
addikt
Igen ám, de fordítva ez miért nincs így? Ha lekrégebbi telóval vagy, akkor nincs gondolkodás, mi lehet mögötte jellegű. Lefele kizár, felfele álmoldozik/követ, ez az alapképletünk.
#47300E.Kaufmann, jaja, aztán mikor lemerült.., hát beállt a halkulás fázisa.
1x használatosok voltak ezek. -
-
Lenry
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
én tegnap is láttam, igaz a viselőjét épp az oviból kísérte haza az anyukája
-
KROK640
nagyúr
Piros. De meglepően kultúráltan közölte velem, hogy rendben, akkor menjünk és rendezzük a papírokat.
A közvetlen kollégám aki mellettem dolgozott falubeli volt, tőle tudtam, hogy távozásom után vele ordibált, hogy én miért léptem le (ahogy velem mikor ez a kollégám egyszer beteget mert jelenteni), és még hetek múlva is csak mindenféle 1-2 próbanapos emberke adta egymásnak a kilincset. -
-
BiP
nagyúr
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
oviban most is van, akik azt hiszik, hogy menő. De nekik meg van bocsájtva. 30felett azért már ciki. -
BiP
nagyúr
sose tudhatod, hogy mennyi hitel van mögötte.
Én mindig erre gondolok, amikor látok valamit a legújabb telóval, böszöm nagy SUV-val, 200milliós házzal, mindig új ruciban villogva.
Lehet, hogy semmi megtakarítása, de közben többtízmilliós hitele van, semmi sem az övé, mert mindenre ott a törlesztő. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Menő az még mindig, csak most már lépésszámláló meg GPS is van benne.
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Hátöööö

@Top Cat :
Mé' nem vesz bringalámpát?@koby11h : Ezek az arcok jellemzően nem olyan helyen dolgoznak, ahol céges telefon van

Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone-t használók OFF topikja
- Gitáros topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Trollok komolyan
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Google Pixel topik
- BestBuy topik
- Ekkor startol és ennyit gyártanak a Galaxy TriFoldból
- Parkside szerszám kibeszélő
- További aktív témák...
- Szép állapotú Wireless Xbox Stereo Headset
- Ryzen 7 5800X3D + Strix B550-A + 32GB Corsair Dominator + RX 7900 XTX NITRO+ 24G + 1200W 80+ plat
- HP ZBook Fury G8 - RTX A3000 - ajándék dokkolóval és laptop hűtővel
- Heatkiller Tube 100 D5 - full extra
- Gigabyte AORUS 17 - i7-12700H - RTX 3070 Ti - 32GB RAM - 1TB M2 SSD -FHD 360H- eredeti csomagolásban
- Lenovo X1 Yoga Gen5 Intel i7-10610U Esztétikai hiba, akciós! - Garancia
- Creative Sound BlasterX G6 7.1 USB külső hangkártya
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3258,100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
(openWRT nem valószínű rá, mert úgy néz ki, Broadcom a szentem
)

)

De inkább javítatnám, minthogy megint kiadjak 2-300 ezret egy vadi új telefonra.

Mé' nem vesz bringalámpát?