- Új helyreállítási funkció jöhet a Windows 11-hez
- Zuhannak a PC-s eladások, csak az Apple tapsolhat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- SSD kibeszélő
-
26125 - 26001
26125 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
veterán
Ha már OTA.
Anyósnak Volvo EX30, tavaly volt is vele kötelező szervizen, kifizete, nem ragozta hogy mennyi.
Idén megint jött értesítő hogy letelt 1 év, goto éves szerviz.
Most mondja hogy idén jobban fog figyelni, mert szerinte tavaly átb*szták. Hisz ő mindig frissíti a szoftvert, de neki kiszámláztak egy szoftverfrissítést is.
Odament, előre mondta hogy idén nem kér fizetősen szoftverfrissítést, megcsinálja magának. Erre a munkafelvevő elgondolkodott és kibökte hogy hát elektromos autónál most neki nem is kell éves karbantartás, csak majd később (2 évente vagy 30k km).
Ha nem szól akkor megint lehúzzák + csinálnak egy felesleges "szervizt" is?
-
biga
őstag
Attól, hogy írtál róla, még nem feltétlenül igaz. A Tesla nélkül rohadtul nem tartana itt a világ:
-a model s egy rohadt kívánatos autó volt, senki másnak nem volt hasonló
-supercharger hálózat: ilyet se csinált senki korábban, és nélküle nem lehetett volna elhitetni az emberekkel, hogy töltéssel is el lehet menni messzire, nem csak benzinnel
-szoftver / ota: ebben is úttörők voltak (nem biztos, hogy a legelsők, de ők tették széles körben ismertté)Persze kellettek nekik a környezetvédelmi szabályozások, állami mentőövek, a dieselgate, de a Tesla nélkül több évvel le lennénk maradva a mostani helyzethez képest.
Isten örizz, hogy védjem, de amit felsorolsz, abbol kb a supercharger halozat az, ami valoban fegyvertény a Tesla oldalan. En még kiegésziteném azzal, hogy megjelent vele az a szemlélet, hogy az auto mara gurulo szamitogép. Ezt mindenki sorolja a pozitiv vagy negativ fejlemények soraba, ahogy akarja, de az biztos, hogy ebböl valoban divatot csinalt.
De azért nem ö volt az elsö sorozatgyartott tömegesen elérhetö villanyautoban, és ahogy én tudom, az OTA-ban sem volt elsö, Viszont igen-igen agressziv kampannyal nyomult, ami miatt mindenki azt hiszi, igazabol de.
Megjegyzem, ettöl még nagyon is fontos szereplöje volt az autoiparnak, mert ezen agressziv kampany igen is kellett ahhoz, hogy egyaltalan felfigyeljenek a villanyautozasra, de ez inkabb egy jo helyen-jo idöben mhelyzet megtolva Musk egyedi stilusaval és az emlitett agressziv marketingkampannyal.Pl egy lista a BEV-ek sorozatgyartott modelleiböl:
- Detroit Electric (1907–1939) – Korai, ólom-akkumulátoros BEV, de nem modern technológiájú. (na jo, ezt inkabb ne szamoljuk
)
- General Motors EV1 (1996–1999) – Az első modern BEV, de korlátozott számban (kb. 1100 darab).
- Nissan Altra EV (1998) – Sorozatgyártású, de szűk piacon.
- Tesla Roadster (2008) – Az első modern, lítiumion-akkumulátoros, tömeges forgalomban is elérhető BEV (kb. 2450 darab)
- Mitsubishi i-MiEV (2009) – Az első tömegesen gyártott BEV (Japánban).
- Nissan Leaf (2010) – Az első globálisan sikeres, tömeges BEV.
- Tesla Model S (2012) – A Tesla első tömegesen gyártható, premium BEV-je
- Renault Zoe (2012) – Európában népszerű, kompakt BEV.
- Ford Focus Electric (2013) – Az első tömeges Ford BEV.
- BMW i3 (2013) – Innovatív, szénszálas karosszériájú városi BEV.
- Kia Soul EV (2014) – Az első tömeges Kia BEV.
- Volkswagen e-Golf (2014) – A Golf elektromos változata.
- Mercedes-Benz B-Class Electric Drive (2014) – Mercedes első tömeges BEV-je.
- Chevrolet Bolt EV / Opel Ampera-e (2016) – Az első 200+ mérföldes (EPA) hatótávolságú, megfizethető BEV.
- Tesla Model X (2015) – Tesla első SUV-ja, BEV-kategóriában.
- Hyundai Ioniq Electric (2016) – A Hyundai első dedikált BEV platformon alapuló modelle.
- Tesla Model 3 (2017) – A Tesla tömeges piaci áttörést hozó modellje -
Balázzs
senior tag
-
-MarhaRépa-
tag
Ez nem hangzik jól.
Én régebben valami olyat olvastam, h ha jól tudom kb 27ezer taycant vissza is hívtak mert zárlat esélye miatt tüzveszélyesnek itélte a gyártó, aztán volt valami töltési százalék és Gyorstöltés sebesség korlátozás is, de gondoltam az újabbaknál már minden gebaszt kiküszöböltek. Hisz Marharépa is megmondta, h sokkal robosztusabb, jobb a taycan akkuja mint a plaid-é.
Amúgy nem tudom mennyire gyakori a probléma ami nálatok jelentkezett, de ezek szerint az újabbakkal sincs minden rendben.
Egy minőségbiztosítási problémát nem érdemes összekeverni egy tervezési feltételrendszerrel.
Egyébként meg tele a net a Plaid akku problémáival is.
-
bigdigit
addikt
Ez nem hangzik jól.
Én régebben valami olyat olvastam, h ha jól tudom kb 27ezer taycant vissza is hívtak mert zárlat esélye miatt tüzveszélyesnek itélte a gyártó, aztán volt valami töltési százalék és Gyorstöltés sebesség korlátozás is, de gondoltam az újabbaknál már minden gebaszt kiküszöböltek. Hisz Marharépa is megmondta, h sokkal robosztusabb, jobb a taycan akkuja mint a plaid-é.
Amúgy nem tudom mennyire gyakori a probléma ami nálatok jelentkezett, de ezek szerint az újabbakkal sincs minden rendben.
Én nem tudom milyen akukat pakolnak a német autókba de tele a face minden csoportja cella hibákkal. Vagy a BMS szar eleve.
-
Kroni1
veterán
Ez nem hangzik jól.
-
tboy93
nagyúr
amúgy mi a bajuk a GT-knek? Mivel rohadnak le állandóan?
Nagy akkuban sorban mennek tonkre a cellak es nem hajlandoak egyben kicserelni az akkumulatort, csak cellat javitanak. Megcsinalnak egyet, par napon belul az uj cella kinyirja a mellette levo regi cellakat. Egyet vagy tobbet, allitolag fesz kulonbseg miatt. Folyton trelezni kell, mert reggel nem indul be

-
madgie
titán
Én nem így látom, igaz én nem is csak pár éve követem az autóipart. A Tesla nélkül is itt lennénk kábé, ahol vagyunk, mert egyszerűen ez a kényszerpálya lett kijelölve az iparágnak 20 éve.
Illetve egy dolog biztos a Tesla "érdeme": az undorító nagyméretű tévék középen. Ezt megadom.Ühüm, ezt pont olyan, mint ahogy az okostelefonok is pont itt tartanának az iPhone nélkül.
-
CharlieDrop
veterán
-
tboy93
nagyúr
Arra a 230k$-s Taycanra gondolsz aminek a korai verzióiban igencsak próblémás volt az akkumulátor?!
Egyébként az ilyen blamáktól eltekintve egy történelmi prémium sportautó gyártó érthetően komolyabb nívójú, és ezért jóval drágább terméke tényleg legyen is jobb, mint egy 20 éve alapitott cégé, amely piaci kapitalizációban lelépte a világot, és úgy néz ki köszöni szépen kezd máshol kapizsgálni..
Ja, a taycan audi megfeleloje van a cegben, 3 eves, epp most keszulunk perelni a PoHu-t
8x javitottak mar es 4 napnal tovabb nem marad jarokepes a kocsi. -
-MarhaRépa-
tag
Én meg így látom. És nem tudom te hány éve követed az autóipart, de én meg pont annyi ideje, plusz húsz év.
Olyan jókat lehet itt értelmesen eszmét cserélni, csak aztán mindig te is megjelensz.

Saját írásodat belinkelni érvként, az meg egyenesen zseniális. Kicsit olyan vagy ennek a topiknak, mint Donald Trump a politikának.
Nem érvként linkeltem be, hanem azért, mert nem akarom leírni még egyszer.
Szíved joga úgy látni ahogy akarod, mint ahogy nekem is.
-
Kroni1
veterán
Én nem így látom, igaz én nem is csak pár éve követem az autóipart. A Tesla nélkül is itt lennénk kábé, ahol vagyunk, mert egyszerűen ez a kényszerpálya lett kijelölve az iparágnak 20 éve.
Illetve egy dolog biztos a Tesla "érdeme": az undorító nagyméretű tévék középen. Ezt megadom.Én meg így látom. És nem tudom te hány éve követed az autóipart, de én meg pont annyi ideje, plusz húsz év.
Olyan jókat lehet itt értelmesen eszmét cserélni, csak aztán mindig te is megjelensz.

Saját írásodat belinkelni érvként, az meg egyenesen zseniális. Kicsit olyan vagy ennek a topiknak, mint Donald Trump a politikának.
-
-MarhaRépa-
tag
Attól, hogy írtál róla, még nem feltétlenül igaz. A Tesla nélkül rohadtul nem tartana itt a világ:
-supercharger hálózat: ilyet se csinált senki korábban, és nélküle nem lehetett volna elhitetni az emberekkel, hogy töltéssel is el lehet menni messzire, nem csak benzinnel
-szoftver / ota: ebben is úttörők voltak (nem biztos, hogy a legelsők, de ők tették széles körben ismertté)Persze kellettek nekik a környezetvédelmi szabályozások, állami mentőövek, a dieselgate, de a Tesla nélkül több évvel le lennénk maradva a mostani helyzethez képest.
Illetve egy dolog biztos a Tesla "érdeme": az undorító nagyméretű tévék középen. Ezt megadom. -
F-ECT$
titán
Írtam már erről is, nem a Tesla indította a villanyautós hullámot.
[link]Attól, hogy írtál róla, még nem feltétlenül igaz. A Tesla nélkül rohadtul nem tartana itt a világ:
-
-MarhaRépa-
tag
Mondjuk vonatkoztassunk el Musktól aki nekem sem éppa szivem csücske, de ha csak magát a autóipari hatását nézzük akkor azt azért bevallhatjuk, hogy ha nincs a Tesla akkor a történelmi gyártók köszönnék szépen még mindig ülnének a babérjaikon, és az elektrifikáció a béka segge alatt lenne, mondván, hogy nincs hozzá infrastruktura, drága, stb.. Ha így nézzük, több más tényező mellett, (politika, kína) a Tesla se kedvezett éppenséggel a német gyártóknak.
Írtam már erről is, nem a Tesla indította a villanyautós hullámot.
[link] -
Kroni1
veterán
Ma szolnokon gyorstöltöttem az Auchan mellett.
Az E-on valamiért 299Ft-ért akar app-ból inditva is 1kW-ot eladni az 50kW-os töltőn, úgyhogy azt eleve számitásba se vettem.
De van itt pár 50kW-os és 2db 300kW-os Mobility is. Furcsamód az ötvenesen 250, de a 300as oszlopokon csak 160Ft volt 1kW, még volt is egy szabad, úgyhogy arra áltam, és valóban annyit fizettem. Ki érti ezt az árazást, mert én biztos nem..
-
Kroni1
veterán
Jaja, nyilván azért van szarban minden más gyártó, mert a Tesla elad (nagy nehezen) évi másfél millió autót.
LOL.
Mondjuk vonatkoztassunk el Musktól aki nekem sem éppa szivem csücske, de ha csak magát a autóipari hatását nézzük akkor azt azért bevallhatjuk, hogy ha nincs a Tesla akkor a történelmi gyártók köszönnék szépen még mindig ülnének a babérjaikon, és az elektrifikáció a béka segge alatt lenne, mondván, hogy nincs hozzá infrastruktura, drága, stb.. Ha így nézzük, több más tényező mellett, (politika, kína) a Tesla se kedvezett éppenséggel a német gyártóknak.
-
-MarhaRépa-
tag
Jaja, nyilván azért van szarban minden más gyártó, mert a Tesla elad (nagy nehezen) évi másfél millió autót.
LOL.
-
F-ECT$
titán
Arra a 230k$-s Taycanra gondolsz aminek a korai verzióiban igencsak próblémás volt az akkumulátor?!
Egyébként az ilyen blamáktól eltekintve egy történelmi prémium sportautó gyártó érthetően komolyabb nívójú, és ezért jóval drágább terméke tényleg legyen is jobb, mint egy 20 éve alapitott cégé, amely piaci kapitalizációban lelépte a világot, és úgy néz ki köszöni szépen kezd máshol kapizsgálni..
Azt azért tegyük hozzá, hogy a Tesla nem csak autóipari cég. A részvényei értékét az MI, robotika, energetikai fejlesztések és jövőbeli ígéretek adják (no meg a Musk faktor).
-
WiZARD
veterán
Majd megkapod hogy ez semmit se jelent, meg lufi meg társai.
De ne bántsd, bízik benne hogy a Tesla jelenlegi iránya nem fog bejönni, mert ha az is bejön akkor még nagyobb szarban lesz sok gyártó mint ahol most tart. Pedig már pont sikerül behozniuk az évtizedes lemaradásukat
-
Kroni1
veterán
-
-MarhaRépa-
tag
Az AI modellre átállás elég hamar meghozza, sőt meghozta a gyümölcsét: lásd a kínaiak is egész jó szinten állnak ezzel. Most már megvan a hardware és a fejlettségi szint is. 10 éve rohadtul nem volt és más módszerrel közelítették a Tesláék is.
Már 10 éve vakítanak az AI-val is, azóta mióta szakítottak a Mobileye céggel. Persze mindig voltak azóta is óriási áttörések, ami után már tényleg csak pár hónap volt hátra a célig.
-
GhostRelay
kezdő
Ahhoz nem ártana ha működne az önvezetés. Azt meg ugye 10 éve várjuk.
Az AI modellre átállás elég hamar meghozza, sőt meghozta a gyümölcsét: lásd a kínaiak is egész jó szinten állnak ezzel. Most már megvan a hardware és a fejlettségi szint is. 10 éve rohadtul nem volt és más módszerrel közelítették a Tesláék is.
-
-MarhaRépa-
tag
-
Balázzs
senior tag
-
WiZARD
veterán
De, eddig is versenypályáról és sportkocsikról volt szó. Hogy neked erről fogalmad sincs, de szokás szerint próbálod osztani róla az észt, az nem meglepő.

Én csak elektromos családi szedánokat láttam.

(Sorry hogy Rimacot véletlen említettem) -
-MarhaRépa-
tag
Egyébként most érzelmektől, rajongástól függetlenül, a Tesla miért nem fejleszt szinte semmit? Nyilván az FSD fejlődik, egy faceliftet is kiadtak (mondjuk új autónak álcázva, de ez most mindegy), de egetrengető fejlesztést én sem látok, pedig azt gondolná az ember, hogy ez törvényszerű. A ma kapható Tesla-k szinte pont úgy néznek ki, mint az első példányok. Pár apró változtatás volt, de ez tényleg max. egy faceliftnek felel meg. Nincs új modell, új design, új belső, új extrák esetleg. Pedig nyilván rengeteg visszajelzés van, hogy mire lenne és mire nem lenne igény. Tényleg nem értem, miért nem hoznak igazán új modelleket?
Röviden: mert ez már nem szolgálja Musk céljait.
-
szebe
addikt
Egyébként most érzelmektől, rajongástól függetlenül, a Tesla miért nem fejleszt szinte semmit? Nyilván az FSD fejlődik, egy faceliftet is kiadtak (mondjuk új autónak álcázva, de ez most mindegy), de egetrengető fejlesztést én sem látok, pedig azt gondolná az ember, hogy ez törvényszerű. A ma kapható Tesla-k szinte pont úgy néznek ki, mint az első példányok. Pár apró változtatás volt, de ez tényleg max. egy faceliftnek felel meg. Nincs új modell, új design, új belső, új extrák esetleg. Pedig nyilván rengeteg visszajelzés van, hogy mire lenne és mire nem lenne igény. Tényleg nem értem, miért nem hoznak igazán új modelleket?
Mert Musk épp nem az autóiparban látja a meggazdagodás lehetőségét, hanem kb minden másban (rakéták, humanoid robotok, stb)
-
Vesa
veterán
-
-MarhaRépa-
tag
Te jöttél azzal hogy gyengébb autó előfűtés nélkül is leadja a maxot. Hát azt a Leaf is tudja

De eddig kanyarról, versenypályáról szó se volt. Maradjunk annyiban, hogy egyenesben messziről nézte a régi Taycan a Teslák seggét. [link]
De megszokhattuk hogy mindig félrebeszélsz és nem a témára válaszolsz.
De, eddig is versenypályáról és sportkocsikról volt szó. Hogy neked erről fogalmad sincs, de szokás szerint próbálod osztani róla az észt, az nem meglepő.
-
WiZARD
veterán
Nyilván, bár még senkitől sem hallottam hogy a Leaf sportautó lenne

Ja, gyorsulási verseny. Tipikus amerikai. A sportkocsinal pont nem lényeges hogy mit tud egyenesen. A versenypálya a lényeges.
Te jöttél azzal hogy gyengébb autó előfűtés nélkül is leadja a maxot. Hát azt a Leaf is tudja

De eddig kanyarról, versenypályáról szó se volt. Maradjunk annyiban, hogy egyenesben messziről nézte a régi Taycan a Teslák seggét. [link]
De megszokhattuk hogy mindig félrebeszélsz és nem a témára válaszolsz.
-
-MarhaRépa-
tag
Nyilván, bár még senkitől sem hallottam hogy a Leaf sportautó lenne

Ja, gyorsulási verseny. Tipikus amerikai. A sportkocsinal pont nem lényeges hogy mit tud egyenesen. A versenypálya a lényeges.
-
-MarhaRépa-
tag
-
WiZARD
veterán
A Taycant 2019-ben mutatták be.
Amúgy meg senki sem tiltotta meg a Teslának hogy fejlesszenek.
Igen, a Model S-t meg 2008ban. De nem erről van szó.
(a 2024es facelift Taycan Turbo GT ami már felveszi a Plaid-del a versenyt)
-
-MarhaRépa-
tag
-
WiZARD
veterán
Tán 10 fokos akku felett a maxot adja. Sokkal robosztusabbra tervezték az egész hajtásláncot.
Egy 2020ban bemutatott $120k-s autót hasonlítasz egy 2024ben bemutatott $230k autóhoz. Legyen is jobb

-
-MarhaRépa-
tag
-
WiZARD
veterán
Nem, más márka alacsonyabb akku hőmérsékletek mellett is le tudja adni a maximális teljesítményt.
Plaid akkut is csak akkor kell fűteni ha hideg, vagy hűteni ha több gyorsulás van egymás után.
És egy Taycan se fogja hidegen a maxot leadni. -
-MarhaRépa-
tag
-
WiZARD
veterán
"launch mode zseniális"
Mármint amit negyed óráig tart aktiválni? Aha, tényleg az.
Mert más márka állandóan melegen tartja az akkut? Vagy tud hideg akkuval is ennyit?
Jöhet rá példa. -
-MarhaRépa-
tag
-
Balázzs
senior tag
Én mentem 1 órát Plaiddel, a Teslától kölcsön tesztvezetésre, amiből 10-10 perc volt az oda/vissza jutás a márkakereskedésig, a maradék 40 perc meg egy előre kinézett iparterület, ahol semmi mást nem csináltunk, csak 0-140 kmh-t ( 140 volt a lekorlátozott vége, amit kb 2,5 másodperc alatt értünk el ) gyorsultunk, vagy 25-30 alkalommal.
Soha nem pörgött ki a kerék, csak a konstans, mindig ugyanolyan gyorsulást kaptuk.
Szóval elektromotorral, ha jó a szoftver, nagyon szépen lehet szabályozni.
De a Tesla M3P-m sem pörgött ki sosem, csak tolt irgalmatlanul bárhol bármikor.+1, model x plaid-el, valami iszonyat mit gyorsul és a launch mode zseniális
-
Kinder
senior tag
Én mentem 1 órát Plaiddel, a Teslától kölcsön tesztvezetésre, amiből 10-10 perc volt az oda/vissza jutás a márkakereskedésig, a maradék 40 perc meg egy előre kinézett iparterület, ahol semmi mást nem csináltunk, csak 0-140 kmh-t ( 140 volt a lekorlátozott vége, amit kb 2,5 másodperc alatt értünk el ) gyorsultunk, vagy 25-30 alkalommal.
Soha nem pörgött ki a kerék, csak a konstans, mindig ugyanolyan gyorsulást kaptuk.
Szóval elektromotorral, ha jó a szoftver, nagyon szépen lehet szabályozni.
De a Tesla M3P-m sem pörgött ki sosem, csak tolt irgalmatlanul bárhol bármikor. -
-MarhaRépa-
tag
hát illetve ne felejtsünk el még egy dolgot: le szabályozzák ezek önmagukat. Tehát írhatnak itt 5000 Nm-t is a komputer mádospercenként tízezerszer néz rá a kerék elfordulásra és alakítja a nyomatékot. Emiatt lehet, hogy a katalógus tudás sosem megy le az aszfaltra. Amúgy Répa jól mondja: mivel nincs váltó a villanymotor tengely nyomatéka kurvára nem egyenlő a kerék nyomatékkal, hiszen a 20 col + gumi akkora erőkart ad, hogy a nyomaték leoszlik a bányász béka segge alá.
Elütöttem a kocsimat, 6 TME volt az, mondjuk ez tök mindegy. és a rallis rövid váltóval ami a végáttétellel együtt 13,5:1 áttételt adott azt eredményezte, hogy a kerékre 9720 Nm nyomaték érkezett meg, míg a villany cicánál meg Répa írja, hogy a plaid tudott 3644-et. Persze a ICE váltani kényszerül, de ALS meg csattogós váltó
a plaid le is ment ahogy kellett....
Ennek ellenére a merci jónak tűnik, csak tapasztalatból mondom, hogy ilyen tömegnél még ha a futómű meg is oldja a gondot. meg netán szén fékes és bírja, akkor is a nap végére a tapadó felület olyan erőket kap hogy garantáltan elmelegszik és vége a mosolygásnak, míg pl a Lancer 1130 kiló volt nélkülem....Nyilván az cél az, hogy a mindenkori tapadáshatárt ki tudja használni az autó. A villanyautóknak pont ez a hiányossága sportautós szempontból, hogy fix áttétellel mennek, és adott motorfordulatszám felett csökkenni kezd a nyomaték, ezért kevésbé lehet dinamizálni az autót adott pályaszituációkban, míg egy belsőégésű simán visszavált (nyilván az adott fordulatszámhatárok között) és máris nagyobb keréknyomatéka van, lehet gázzal kanyarodni, enyhén tolni kifelé a kanyarban az autó hátulját nagyobb tempónál is.
A számaid annyiban korrigálnám, hogy veszteséget is figyelembe kell venni (azért írtam kábé 8.000Nm-t) és ugye ez négy keréken oszlik el, azaz 2000 a max kábé per kerék (nyilván valamivel több is lehet, de nem sokkal)
-
hunspikey
őstag
Igen, azzal a korrekcióval hogy elől is egy 250kW-os motor van, és annak a nyomatéka két kerékre oszlik.
Kábé 80ig van a max, utána esni kezd.
A Lancer Evo-nal persze 4 kerékre oszlik a 8000Nm, de azért vannak ettől potensebb belsőégésűek is.
hát illetve ne felejtsünk el még egy dolgot: le szabályozzák ezek önmagukat. Tehát írhatnak itt 5000 Nm-t is a komputer mádospercenként tízezerszer néz rá a kerék elfordulásra és alakítja a nyomatékot. Emiatt lehet, hogy a katalógus tudás sosem megy le az aszfaltra. Amúgy Répa jól mondja: mivel nincs váltó a villanymotor tengely nyomatéka kurvára nem egyenlő a kerék nyomatékkal, hiszen a 20 col + gumi akkora erőkart ad, hogy a nyomaték leoszlik a bányász béka segge alá.
Elütöttem a kocsimat, 6 TME volt az, mondjuk ez tök mindegy. és a rallis rövid váltóval ami a végáttétellel együtt 13,5:1 áttételt adott azt eredményezte, hogy a kerékre 9720 Nm nyomaték érkezett meg, míg a villany cicánál meg Répa írja, hogy a plaid tudott 3644-et. Persze a ICE váltani kényszerül, de ALS meg csattogós váltó
Ennek ellenére a merci jónak tűnik, csak tapasztalatból mondom, hogy ilyen tömegnél még ha a futómű meg is oldja a gondot. meg netán szén fékes és bírja, akkor is a nap végére a tapadó felület olyan erőket kap hogy garantáltan elmelegszik és vége a mosolygásnak, míg pl a Lancer 1130 kiló volt nélkülem.... -
-MarhaRépa-
tag
Igen, azzal a korrekcióval hogy elől is egy 250kW-os motor van, és annak a nyomatéka két kerékre oszlik.
Kábé 80ig van a max, utána esni kezd.
A Lancer Evo-nal persze 4 kerékre oszlik a 8000Nm, de azért vannak ettől potensebb belsőégésűek is.
-
WiZARD
veterán
Utánanéztem Model S Plaid egy hátsó motor 482Nm főtengelyen, keréken 3644Nm.
Nem egy gigantikus érték.
Pláne hogy esik a sebességgel, egy relatív alacsony sebességről.
akkor abból van 2 (2x250kW), meg elöl egy harmadik (500kW)
-
-MarhaRépa-
tag
A Tesla össznyomatékot ad meg tudtommal a 3 motorra összesen, hogy mennyi a keréknyomaték azt csak tippelgetni lehet.
Utánanéztem Model S Plaid egy hátsó motor 482Nm főtengelyen, keréken 3644Nm.
Nem egy gigantikus érték.
Pláne hogy esik a sebességgel, egy relatív alacsony sebességről.
-
-MarhaRépa-
tag
Model S Plaid 1420 Nm, és azért elég jól le tudja tenni. (Rimac Nevera meg 2360 Nm)
Szóval nem hiszem hogy ezzel gond lenne.Nem vagyok képben sportosabb, legújabb autók kipörgésgátlóival, de azt tapasztaltam hogy a 160 lovas 6os Golfom után meglepett hogy mennyivel kevésbé pörög el a Nissan Leaf az azonnali nyomaték ellenére, utána pedig ilyen szempontból is űrugrás volt a 320 lovas hátsókerekes Model3...
Arra tippelnék hogy elektromos motor sokkal pontosabban, kisebb laggal szabályozható, főleg ha 3-4 külön motort kell szabályozni.A Tesla össznyomatékot ad meg tudtommal a 3 motorra összesen, hogy mennyi a keréknyomaték azt csak tippelgetni lehet.
-
-MarhaRépa-
tag
az a baj, hogy 1760 nyújtómétert
nem lehet útra tenni. Nekem volt evo5 lancer, okosra csinálva, 710 Nm volt benne 580 pacival és a 265 széles pálya gumit még harmadikban tekerte. Szóval maradjunk annyiban hogy utcai gumit 1760Nm még 200-nál is elteker = garantált koporsó....Sokkal értelmesebb lett volna valahogy áttételezni a kihajtást és csak 1000 Nm de cserébe 1000 lóerő
A keréken ébredő nyomaték nem annyi, mint a főtengelyen, felesleges ezeket a dolgokat összekeverni.
Az EVO 5 Lancerben a hatásfokokat is figyelembe véve kábé 8000Nm volt kerekeken egyes fokozatban.
-
WiZARD
veterán
nem lehet útra tenni. Nekem volt evo5 lancer, okosra csinálva, 710 Nm volt benne 580 pacival és a 265 széles pálya gumit még harmadikban tekerte. Szóval maradjunk annyiban hogy utcai gumit 1760Nm még 200-nál is elteker = garantált koporsó....Sokkal értelmesebb lett volna valahogy áttételezni a kihajtást és csak 1000 Nm de cserébe 1000 lóerő
Model S Plaid 1420 Nm, és azért elég jól le tudja tenni. (Rimac Nevera meg 2360 Nm)
Szóval nem hiszem hogy ezzel gond lenne.Nem vagyok képben sportosabb, legújabb autók kipörgésgátlóival, de azt tapasztaltam hogy a 160 lovas 6os Golfom után meglepett hogy mennyivel kevésbé pörög el a Nissan Leaf az azonnali nyomaték ellenére, utána pedig ilyen szempontból is űrugrás volt a 320 lovas hátsókerekes Model3...
Arra tippelnék hogy elektromos motor sokkal pontosabban, kisebb laggal szabályozható, főleg ha 3-4 külön motort kell szabályozni. -
hunspikey
őstag
Most utólag gondolkodva ezen a mercin hülyeséget írtam abban az értelemben, hogy a motorok kombinált teljesítményét nem lehet váltóval befolyásolni, szóval az a lóerő, vagy inkább a Kw érték (500 Kwattos ha jól számolom) fix és kész. Azt nem tudom mennyi ideig lehet az akksijából kivenni 500kw-t, bár ha tölteni lehet 400-al akkor meríteni is valószínűleg lehet percekig hasonló tempóval. A gond ezekkel mindig ugyan az: nehezek. Hiába a bődületes erő, a 2 tonna feletti cucc benyújtja a számlát.
-
hunspikey
őstag
-
Kinder
senior tag
Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC+
3 motor, 680 LE, 1760 Nm.
2,7 másodperc 0-100 kmh, 270 kmh végsebesség
94 kWh, 800V akku, 10-80% 22 perc. ( 670 km WLTP ) -
Kinder
senior tag
BMW-s bajtársaim: az hogy a fakkba sikerült a bajor sauerkraut fejű csíráknak előadni, hogy megnyomom a kormányon a mikrofon gombot, beleüvöltöm az éterbe hogy telefonhívás : húgyos Jóska. Ezt 100% helyesen kiírja a képernyőre mint a gazda által tollbamondott szöveg, majd csilingelő édes hangon bemondja: ezt most sajnos nem értem..
Máskor ugyan így ugyan ez meg simán hívást eredményez..
Ha ki tudja írni amit mondok akkor miért nem érti meg?
Ez olyan, mint amikor diktálsz az okosórának.
mondom: "RZB-556"
eredmény: R6
mondom megint: R Z B 5 5 6
eredmény: erzé
mondom megint, ingerülten: Róbert, Zoltán, Balázs ötszázötvenhat
eredmény: Róbert Balázs 506 ÉS az utca túloldaláról még hallotta valakitől, hogy "Rózsikám, akkor 15.45-re megyek és a piros kalapot viszem, mert az multkor nagyon teszett neked Puszika!"Szóval amig nincs valami AI szerű cucc ,addig ez lesz.
-
FIREBLADE78
addikt
BMW-s bajtársaim: az hogy a fakkba sikerült a bajor sauerkraut fejű csíráknak előadni, hogy megnyomom a kormányon a mikrofon gombot, beleüvöltöm az éterbe hogy telefonhívás : húgyos Jóska. Ezt 100% helyesen kiírja a képernyőre mint a gazda által tollbamondott szöveg, majd csilingelő édes hangon bemondja: ezt most sajnos nem értem..
Tud ilyet?
Hiába nyomtam,semmi. Kijelzőt nyomkodom vezetés közben mert ugye az annyira kell,fancy és nem balesetveszélyes.
-
hunspikey
őstag
-
mjani1172
addikt
Jaaa, hogy ez volt az eredeti hozzászólás. Ezt adom, tényleg kevés embernek nem fáj a 40 milliós autó megvétele.
Viszont Európában az új autók 60-70%-át veszik cégek, a lent leírt okok miatt nem véletlenül. És egy működő cégnek sokkal kisebb teher ez, mint egy átlagos magánszemélynek. Ezért tud belőlük viszonylag sok fogyni, ebből él a Merci és a BMW is jórészt.
De ha már itt tartunk, akkor egy kis matek: ha az emberiség 99.9%-nak fáj ilyen autót venni, akkor 0.1%-nak nem fáj. Az emberiség 0.1% jelenleg kb 8.3M embert jelent, de ez kicsit kevés.
A világon élő dollár milliomosok száma ugyanis kb 58M ember. Azt gondolom, hogy nekik nem fáj a vagyonuk ~10%-át autóban tartani (talán), tehát pontosabb azt mondani, hogy az emberek 99.3%-nak fáj ilyen autót venni

Köszönöm a pontosítást, így már korrekt . 😀
-
biker
nagyúr
Engedd meg kérlek, most már a te stílusodban, a te szavaiddal válaszoljak.
Ezzel szemben a valóság.:

Tehát nem értesz hozzá, azt sem tudod miről van szó, csak folyamatosan beleszólsz.
Innen indult ez a szál, ami a 40 milliós autóról szólt. Amit te tévesen beidéztél az már bőven a "vita" közepe.
De mindegy.mivel engem nem érdekelt a 40milliós szál marharépától, és arra reagáltam, hogy tévesen reagáltál Rolly autóvásárlására, a céges proft vas 25milliós autó, ami másik szál, de mindegy. Neked van igazad, ennyi. sőt, múlt hét keddről indultunk, ok?
nem a marharépa vs mjani hanem a Rolly vs mjani szálba szálltam bele, de nehéz ezt is megérteni
Lapozhatunk -
mjani1172
addikt
Engedd meg kérlek, most már a te stílusodban, a te szavaiddal válaszoljak.
Ezzel szemben a valóság.:

Tehát nem értesz hozzá, azt sem tudod miről van szó, csak folyamatosan beleszólsz.
Innen indult ez a szál, ami a 40 milliós autóról szólt. Amit te tévesen beidéztél az már bőven a "vita" közepe.
De mindegy. -
biker
nagyúr
Jaaa, hogy ez volt az eredeti hozzászólás. Ezt adom, tényleg kevés embernek nem fáj a 40 milliós autó megvétele.
Viszont Európában az új autók 60-70%-át veszik cégek, a lent leírt okok miatt nem véletlenül. És egy működő cégnek sokkal kisebb teher ez, mint egy átlagos magánszemélynek. Ezért tud belőlük viszonylag sok fogyni, ebből él a Merci és a BMW is jórészt.
De ha már itt tartunk, akkor egy kis matek: ha az emberiség 99.9%-nak fáj ilyen autót venni, akkor 0.1%-nak nem fáj. Az emberiség 0.1% jelenleg kb 8.3M embert jelent, de ez kicsit kevés.
A világon élő dollár milliomosok száma ugyanis kb 58M ember. Azt gondolom, hogy nekik nem fáj a vagyonuk ~10%-át autóban tartani (talán), tehát pontosabb azt mondani, hogy az emberek 99.3%-nak fáj ilyen autót venni

Amúgy nem onnan indult, hanem innen, de mindegy is
-
Rolly
veterán
-
TayRol
nagyúr
Lassan érkezik a faceliftes ID.7-esem (1-2 hét).
Gondoltam valamit bedobok ON-ba is ide… -
F-ECT$
titán
És?? ki mondta az ellenkezőjét???
Egyszerűen annyit mondtam: "Szvsz 40 millio az a világon mindenhol az emberek 99.9% - nak fájna". ---egy autóért.
Azóta folyamatosan magyarázza mindenki, hogy nem sok, mert így, meg úgy, meg amúgy, meg egyébként is.meg máshol, és ha meg sem veszed csak fizetsz, megmegmeg.
Ezzel egyébként arra is céloztam, (de ezt már úgysem értené itt senki), hogy ha könnyen megengedheti is magának, még akkor sem biztos, hogy megér ennyit az autózás. Mert sok pénz egy tárgyárt ami iszonyúan veszít az értékéből. De ezt nem fogom tudni bebizonyítani, hiszen ez lesz a következő, már tudom, de ez már Monty Python-os.
De, hogy mindenkinek megnyugodjon a lelke, és vége legyen,bevallom hülyeséget mondtam, ezért most az ellenkezőjét mondom, így talán jó lesz, hiszen ebbe boldog boldogtalan belekötött.
Szvsz. 40 millio az a világon mindenhol az emberek 99.9% - nak nem fájna", (Egy autóért.)
Tehát nem sok.Akkor ezzel remélem lezártam.

-
mjani1172
addikt
Nem akarok belekotyogni, de miért gondolod azt, hogy egy versenypiaci szereplő könyvelése nem képes kiszámolni, mi éri meg a cégnek és mi nem? Nekem olyan érzésem van, hogy nem érted az egészet még mindig, és a saját eleve téves elképzelésed mellé próbálsz görcsösen magyarázatot találni. Egyszerűbb lenne beismerni, hogy nem értesz a céges autóvásárláshoz, ami miatt az egész elképzelésed egy 40milliós autó piaci szerepéről téves.
A cégek vezetésének/gazdasági vezetőinek/könyvelésének/adótanácsadójának többésge, grammra kiméri az adott évben rendelkezésre álló lehetőségeket, hogy a profitot maximalizálni tudják. Ennek része az is, hogy lízingelnek-e autókat és ha igen, akkor milyen konstrukcióban.És?? ki mondta az ellenkezőjét???
Egyszerűen annyit mondtam: "Szvsz 40 millio az a világon mindenhol az emberek 99.9% - nak fájna". ---egy autóért.
Azóta folyamatosan magyarázza mindenki, hogy nem sok, mert így, meg úgy, meg amúgy, meg egyébként is.meg máshol, és ha meg sem veszed csak fizetsz, megmegmeg.
Ezzel egyébként arra is céloztam, (de ezt már úgysem értené itt senki), hogy ha könnyen megengedheti is magának, még akkor sem biztos, hogy megér ennyit az autózás. Mert sok pénz egy tárgyárt ami iszonyúan veszít az értékéből. De ezt nem fogom tudni bebizonyítani, hiszen ez lesz a következő, már tudom, de ez már Monty Python-os.
De, hogy mindenkinek megnyugodjon a lelke, és vége legyen,bevallom hülyeséget mondtam, ezért most az ellenkezőjét mondom, így talán jó lesz, hiszen ebbe boldog boldogtalan belekötött.
Szvsz. 40 millio az a világon mindenhol az emberek 99.9% - nak nem fájna", (Egy autóért.)
Tehát nem sok.Akkor ezzel remélem lezártam.

-
Elemental
addikt
Tényleg AI segítség kell hozzá, hogy azt gondoljuk a másikról hogy teljesen vakon van?
De ha lenne BMW AI...
-
Vesa
veterán
Egyébként a lízing egy érdekes dolog. Rárakódik még (itt mondjuk a villanyautók még pont kivételek)
- a cégautóadó is, (egy erősebb, korszerű de nem villanyautónál ez 51.000/hó) persze ebből valami kevés levonható... máris 2,4 mill 4 évre
-hiába számol ezzel mindenki nem tudod mind levonni az áfát, és ha kapsz egy ellenőrzést, akkor el is magyarázzák hogy miért...
-A bank költsége, thm stb
-nem engednek annyit az árból ( bár van olyan is, ahol meg többet ha náluk kötöd a lízingszerződést)
-általában sokkal drágább a casco és a kötelező.
Így könnyen előfordul, hogy mindent összeadva drágább mintha egyszerűen megvennéd.
Nincsen ingyen ebéd.Nem akarok belekotyogni, de miért gondolod azt, hogy egy versenypiaci szereplő könyvelése nem képes kiszámolni, mi éri meg a cégnek és mi nem? Nekem olyan érzésem van, hogy nem érted az egészet még mindig, és a saját eleve téves elképzelésed mellé próbálsz görcsösen magyarázatot találni. Egyszerűbb lenne beismerni, hogy nem értesz a céges autóvásárláshoz, ami miatt az egész elképzelésed egy 40milliós autó piaci szerepéről téves.
A cégek vezetésének/gazdasági vezetőinek/könyvelésének/adótanácsadójának többésge, grammra kiméri az adott évben rendelkezésre álló lehetőségeket, hogy a profitot maximalizálni tudják. Ennek része az is, hogy lízingelnek-e autókat és ha igen, akkor milyen konstrukcióban. -
szebe
addikt
-
szőröscica
addikt
Visszaterhetnenk a topik eredeti temajahoz? Bar reszben szakmamba vag a szamvitel, de az elektromos autos topikban szivesebben szornyulkodnek a luxus EV-k elkepeszto ertekvesztesen mint a konyvelestechnikan.
-
F-ECT$
titán
-Cégautóadó: elektromosnál asszem pont nincs,
Igen, ezért is írtam: Rárakódik még (itt mondjuk a villanyautók még pont kivételek)-Áfa 50%-a simán levonható, a 100%-os levonáshoz tényleg figyelni kell.
Igen, ezért is írtam: nem tudod mind levonni az áfát,A pénz direkt kivétele valóban nagyon drága. De ez már tényleg nem ide tartozik.
És ezzel mit akarsz mondani? Továbbra sem tudom hogy hova akarsz kilyukadni. Aki tud, cégre vesz autót, mert úgy jobban megéri, még ezekkel együtt is.
-
tboy93
nagyúr
-Cégautóadó: elektromosnál asszem pont nincs
-Áfa 50%-a simán levonható, a 100%-os levonáshoz tényleg figyelni kell
-Igen, a lízingnek van egy kis plusz költsége
-Alku: passz, de szerintem azért ott se a teljes áron lehet csak megvenni
-Casco - gfb: ha rábízod a lízing cégre, akkor lehet drágább, de magadnak intézve azért lehet jobb ajánlatot találniDe mindezeket összesítve is a pénz kivételénél a cégből nincs drágább dolog. Biztosan kevesebbe kerül cégre autót venni, mint magánszemélyként, max az arány a kérdés. (És a fenntartás is olcsóbb, mert az is mind költség a cégnek, nem a leadózott pénzedből kell kifizetni.)
Minden céges autónk lízingelt volt, bmw-nél pl egész nagyot tudtak alkudni a tulajok mindig. KIA-nál meg szinten semmit.
-
mjani1172
addikt
-Cégautóadó: elektromosnál asszem pont nincs
-Casco - gfb: ha rábízod a lízing cégre, akkor lehet drágább, de magadnak intézve azért lehet jobb ajánlatot találniDe mindezeket összesítve is a pénz kivételénél a cégből nincs drágább dolog. Biztosan kevesebbe kerül cégre autót venni, mint magánszemélyként, max az arány a kérdés. (És a fenntartás is olcsóbb, mert az is mind költség a cégnek, nem a leadózott pénzedből kell kifizetni.)
-Cégautóadó: elektromosnál asszem pont nincs,
Igen, ezért is írtam: Rárakódik még (itt mondjuk a villanyautók még pont kivételek)-Áfa 50%-a simán levonható, a 100%-os levonáshoz tényleg figyelni kell.
Igen, ezért is írtam: nem tudod mind levonni az áfát,A pénz direkt kivétele valóban nagyon drága. De ez már tényleg nem ide tartozik.
-
mjani1172
addikt
Ezzel szemben a valóság, operatív lízingnél pedig (gyakorlatilag egyfajta nyílt végű lízing, tartós bérlet)
- a kezdő befizetés és az összes havidíj áfája levonható, legalább 50% de útnyilvántartással akár 100% is lehet
- egy havidíj tartalmaz mindent, karbantartást, gumicserét és tárolást, casco-t kötelezőt súlyadót, nem neked kell minden befizetéssel bajlódni külön
- casco és kgfb olyan kedvezménnyel, amitől sírva fakadnál örömödben, mert a szerződőnek van mondjuk 2000 autója és kicsit jobb kedvezményt kap mint te akármilyen B10-ben
- pontosan tervezhető fix díjak, nincs hirtelen félmiliós gumicsere költség, vagy 300ezres éves karbantartási díj, amit megterveztél az adott futamidőre, az jár
- jobb helyeken évi 5-10nap csereautó is az árban van javítás idejére, akár hozom-viszem szolgáltatással
- ha meggondolod magad, általában minimális díjért ki lehet szállni, nem te vergődsz eladással, csak befizetsz egy új autóra
- nem üti ki a cashflowt a cégben, nem terheli a mérleget sem a nagyértékű eszköz (nem lefoglalható, ha valakit ez is érdekel)
- ha nagyon akarod, magánszemélyként megveheted a végén, de a legtöbb helyen vagy megy flottába utána, vagy eladják jó áron.igen, nem a tied. soha nem lesz az, de ennek is megvan az előnye.
"Ezzel szemben a valóság"....
Neked valami kényszeres dolog ez. -
F-ECT$
titán
Egyébként a lízing egy érdekes dolog. Rárakódik még (itt mondjuk a villanyautók még pont kivételek)
- a cégautóadó is, (egy erősebb, korszerű de nem villanyautónál ez 51.000/hó) persze ebből valami kevés levonható... máris 2,4 mill 4 évre
-hiába számol ezzel mindenki nem tudod mind levonni az áfát, és ha kapsz egy ellenőrzést, akkor el is magyarázzák hogy miért...
-nem engednek annyit az árból ( bár van olyan is, ahol meg többet ha náluk kötöd a lízingszerződést)
Így könnyen előfordul, hogy mindent összeadva drágább mintha egyszerűen megvennéd.
Nincsen ingyen ebéd.-Cégautóadó: elektromosnál asszem pont nincs
-
biker
nagyúr
Nincsen ingyen ebéd.Ezzel szemben a valóság, operatív lízingnél pedig (gyakorlatilag egyfajta nyílt végű lízing, tartós bérlet)
- a kezdő befizetés és az összes havidíj áfája levonható, legalább 50% de útnyilvántartással akár 100% is lehet
- egy havidíj tartalmaz mindent, karbantartást, gumicserét és tárolást, casco-t kötelezőt súlyadót, nem neked kell minden befizetéssel bajlódni külön
- casco és kgfb olyan kedvezménnyel, amitől sírva fakadnál örömödben, mert a szerződőnek van mondjuk 2000 autója és kicsit jobb kedvezményt kap mint te akármilyen B10-ben
- pontosan tervezhető fix díjak, nincs hirtelen félmiliós gumicsere költség, vagy 300ezres éves karbantartási díj, amit megterveztél az adott futamidőre, az jár
- jobb helyeken évi 5-10nap csereautó is az árban van javítás idejére, akár hozom-viszem szolgáltatással
- ha meggondolod magad, általában minimális díjért ki lehet szállni, nem te vergődsz eladással, csak befizetsz egy új autóra
- nem üti ki a cashflowt a cégben, nem terheli a mérleget sem a nagyértékű eszköz (nem lefoglalható, ha valakit ez is érdekel)
- ha nagyon akarod, magánszemélyként megveheted a végén, de a legtöbb helyen vagy megy flottába utána, vagy eladják jó áron.igen, nem a tied. soha nem lesz az, de ennek is megvan az előnye.
-
mjani1172
addikt
2-3 beszélgetésfolyam kavarodott össze a 40M Ft-os autók, lízing, mi mennyibe kerül, hány ülés kell hátra, stb.
De ha már említetted: ha 18M Ft-os autót venne cégként, az is kb fele / kétharmada lenne cégként véve, mintha magánszemélyként vennéd. És ez magyarázza, hogy miért tud több millió db drága autó is fogyni éves szinten, mert ezeknek a havi törlesztőjét már egy egészen kicsi cég is lazán ki tudja termelni.
Nincsen ingyen ebéd. -
F-ECT$
titán
2-3 beszélgetésfolyam kavarodott össze a 40M Ft-os autók, lízing, mi mennyibe kerül, hány ülés kell hátra, stb.
De ha már említetted: ha 18M Ft-os autót venne cégként, az is kb fele / kétharmada lenne cégként véve, mintha magánszemélyként vennéd. És ez magyarázza, hogy miért tud több millió db drága autó is fogyni éves szinten, mert ezeknek a havi törlesztőjét már egy egészen kicsi cég is lazán ki tudja termelni.
-
Elemental
addikt
Összegzés
Rolly: ★★★★★
A saját pénzügyi döntését írja le. Ebben nem látok logikai hibát.
biker: ★★★★☆
A számviteli magyarázat alapvetően helyes irányba mutat.
Viszont túl sok szakzsargont használ, emiatt nem segíti a másik megértését.
mjani1172: ★★☆☆☆
Szerintem összemossa
eredményt,készpénzt,beruházást,lízinget,
emiatt ugyanoda tér vissza többször.
Viszont teljesen érthető, hogy egy laikusnak ez elsőre zavaros.
Hangnem
Rolly: 10/10
Nyugodt.
mjani1172: 8/10
Csípős, de kulturált.
biker: 5/10
Többször átmegy személyeskedésbe.
“nem értesz hozzᔓne szólj bele”“amit te vizionálsz”“direkt trollkodsz”
Ezek már nem a vitatott állításokat, hanem a másik vitapartnerét minősítik.
Kinek van inkább igaza?
Ha kizárólag a szakmai tartalmat nézem:
Rollynak van igaza a saját példáját illetően.
biker lényegében helyesen magyarázza a számviteli és finanszírozási hátteret, bár a stílusa rontja az üzenetet.
mjani1172 egy valós félreértésből indul ki, és azt következetesen viszi tovább. Nem érzem, hogy szándékosan félremagyarázna vagy trollkodna; inkább nem fogadja el azt a különbséget, hogy a számviteli eredmény, a készpénzáramlás és a finanszírozás (lízing) három külön fogalom.Mindjárt ezt is megadom, neki, hogy a te ai-d mit írt

-
WiZARD
veterán
Nem, a döntést így sarkította.
Vehetett volna 18m értékű autót cégként is és marad több pénz a cégben profitra/befektetésre/növekedésre/bármire.De ez már egyéni ízlés kérdése, hogy mi a preferencia, és ki mire költi a pénzét.
-
-MarhaRépa-
tag
Összegzés
Szerintem összemossa
Hangnem
Nyugodt.
Csípős, de kulturált.
Kinek van inkább igaza?
biker lényegében helyesen magyarázza a számviteli és finanszírozási hátteret, bár a stílusa rontja az üzenetet.
mjani1172 egy valós félreértésből indul ki, és azt következetesen viszi tovább. Nem érzem, hogy szándékosan félremagyarázna vagy trollkodna; inkább nem fogadja el azt a különbséget, hogy a számviteli eredmény, a készpénzáramlás és a finanszírozás (lízing) három külön fogalom.Tényleg AI segítség kell hozzá, hogy azt gondoljuk a másikról hogy teljesen vakon van?
-
biker
nagyúr
Összegzés
Szerintem összemossa
Hangnem
Nyugodt.
Csípős, de kulturált.
Kinek van inkább igaza?
mjani1172 egy valós félreértésből indul ki, és azt következetesen viszi tovább. Nem érzem, hogy szándékosan félremagyarázna vagy trollkodna; inkább nem fogadja el azt a különbséget, hogy a számviteli eredmény, a készpénzáramlás és a finanszírozás (lízing) három külön fogalom. -
mjani1172
addikt
Ez tényleg nem ide tartozik.
Én nem így gondolom, és nem is így csinálom, van más lehetőség, de nincs kedvem már leírni sem, pláne utána vitatkozgatni.
És nem is innen indultunk ki, messzire jutottunk.,ez nem adótanácsadói és befektetési topic.Elemental
-
Elemental
addikt
"A személyeskedést nem tudnád csak egyszer nélkülözni?"
Nos..
Ezzel kezdtél:
"Azaz ha az ember a cége teljes nyereségét + még egy kicsi fordítja egy személyautó vásárlására ezt hívjuk hogy észre sem veszi?"Jeleztem nem értesz hozzá a jelek szerint, ne szólj bele.
Erre csak azért is értetlenkedtél"Mit írt? Én ezt látom..."
Erre még hogyan kellene türelmesen válaszolni?
hagyjuk, látom minden tudás birtokában vagy mégis, akkor viszont direkt trollkodsz, abban nem leszek partner
Bedobtam az csetnek az eszmecseréteket

-
biker
nagyúr
A személyeskedést nem tudnád csak egyszer nélkülözni?
Amit leírsz nem a bölcsek köve, a lízing fogalma ismerős nekem is, volt is, van is, zárt és nyílt végű.
Mégsem írom úgy, mintha én találtam volna ki és hogy közben még le is hülyézlek.Mindenesetre én nem csak pénzügyileg máshogy oldom ezt meg, de az elképzelésem is teljesen más erről.
Részemről ennyi."A személyeskedést nem tudnád csak egyszer nélkülözni?"
Nos..
Ezzel kezdtél:
"Azaz ha az ember a cége teljes nyereségét + még egy kicsi fordítja egy személyautó vásárlására ezt hívjuk hogy észre sem veszi?"Jeleztem nem értesz hozzá a jelek szerint, ne szólj bele.
Erre csak azért is értetlenkedtél"Mit írt? Én ezt látom..."
Erre még hogyan kellene türelmesen válaszolni?
hagyjuk, látom minden tudás birtokában vagy mégis, akkor viszont direkt trollkodsz, abban nem leszek partner
-
F-ECT$
titán
A döntés kb így nézett ki:
-Vagy vesz cégre egy 31-32M Ft értékű autót
-Vagy kiveszi a pénzt, és vesz egy 18M Ft értékű autót magánszemélykéntMindkét esetben ugyanakkora költség ez a cégnek és ugyanúgy 0 Ft nyereséget tud emellett kivenni a cégből. Te melyiket választanád?
-
mjani1172
addikt
A nyereség ugye az ami már a költségek kifizetése után marad amiben a bérek is benne vannak. Most vegyem ki osztalékként vagy mire gondoltál?
Amugy az autót juttatásnak gondolom ami kell a munkához is. S mivel napi 1-2 órát is ülök benne gyakran, ezért nekem nem mindegy, hogy azt az időt miben töltöm.
Most vegyem ki osztalékként vagy mire gondoltál? Nem ide tartozik, pláne ezek után....
Amugy az autót juttatásnak gondolom ami kell a munkához is. S mivel napi 1-2 órát is ülök benne gyakran, ezért nekem nem mindegy, hogy azt az időt miben töltöm.
Persze, használd egészséggel.

-
Rolly
veterán
A nyereség ugye az ami már a költségek kifizetése után marad amiben a bérek is benne vannak. Most vegyem ki osztalékként vagy mire gondoltál?
-
mjani1172
addikt
Nem értesz hozzá, ez van.
ha sarkalatosan vesszük, akkor ha 30m nyereségem lenne, de veszek egy 25m-s autót, akkor 25mFt-nyi tárgyi eszköz keletkezik a cégben, ezzel a kiadási oldalt növelem, vagyis a nyereségem 5mFt lesz
Az autót lízingre vettem, ezért bár könyvelési oldalon a nyereségem eltűnt, pénzügyi oldalon most csak 13mFt-ot fizetett ki, a többi megy a hosszú lejáratú kötelezettségekbe, 3 évre, tehát a pénze megmaradt, mert most 13m fizetett ki, a maradék 13m 3 év alatt lesz kifizetve, miközben a TE ÉCS-je is csökkenti a nyereséget.a teljes áfa a beruházás kezdetén elszámolható, de a fizetések 3 év alatt teljesülnek.
ha hamarabb eladja, akkor ki kell számolni az értékcsökkenéssel az eszköz értékét, és ha nem pont annyiért adja el akkor nyereség vagy veszteség még keletkezhet, ami utólagos áfabevallással is korrigálandómondom, könyvelés, számvitel, nyereség, bevétel, eredmény, adózott eredmény, stb.
A személyeskedést nem tudnád csak egyszer nélkülözni?
Amit leírsz nem a bölcsek köve, a lízing fogalma ismerős nekem is, volt is, van is, zárt és nyílt végű.
Mégsem írom úgy, mintha én találtam volna ki és hogy közben még le is hülyézlek.Mindenesetre én nem csak pénzügyileg máshogy oldom ezt meg, de az elképzelésem is teljesen más erről.
Részemről ennyi. -
biker
nagyúr
Nem értesz hozzá, ez van.
ha sarkalatosan vesszük, akkor ha 30m nyereségem lenne, de veszek egy 25m-s autót, akkor 25mFt-nyi tárgyi eszköz keletkezik a cégben, ezzel a kiadási oldalt növelem, vagyis a nyereségem 5mFt lesz
Az autót lízingre vettem, ezért bár könyvelési oldalon a nyereségem eltűnt, pénzügyi oldalon most csak 13mFt-ot fizetett ki, a többi megy a hosszú lejáratú kötelezettségekbe, 3 évre, tehát a pénze megmaradt, mert most 13m fizetett ki, a maradék 13m 3 év alatt lesz kifizetve, miközben a TE ÉCS-je is csökkenti a nyereséget.a teljes áfa a beruházás kezdetén elszámolható, de a fizetések 3 év alatt teljesülnek.
ha hamarabb eladja, akkor ki kell számolni az értékcsökkenéssel az eszköz értékét, és ha nem pont annyiért adja el akkor nyereség vagy veszteség még keletkezhet, ami utólagos áfabevallással is korrigálandómondom, könyvelés, számvitel, nyereség, bevétel, eredmény, adózott eredmény, stb.
-
mjani1172
addikt
"éves nyereség 30 millió lett volna a cégben vettem egy 25+ áfás autót..."
Mit írt? Én ezt látom...
Bár mindegy is, nem ez volt a kiindulás,amire én először válaszoltam. -
biker
nagyúr
nyílt végű lízing esetén igen, 50%-a vagy útnyilvántartás alapján igényelhető vissza
de többféle pénzügyi és könyvelési megoldás is létezhet.Bár a matekben az nem passzol, hogy nyílt végű lízing esetén nem kerül TE-be az autó így nem a teljes összeggel csökkenti a nyereséget, az a zárt végű lízing ahol bekerüléskor teljes értéken kerül TE-be és a futamidő idejére hosszú lejáratú kötelezettsgbe kerül az ellenoldala, így számviteli szempontból lenullázza a nyereséget, pénzügyileg meg kézben marad, de ekkor nem lehet áfát visszaigényelni személyautóra.
De egyébként ezek a jó megoldások vállalkozásoknak
-
tamaslacc
csendes tag
S a papír mindent elbír... :)
Amugy 2025ben vettem a Q6ot így éves nyereség 30 millió lett volna a cégben vettem egy 25+ áfás autót... s máris nem kellett befizetnem közel 2,5 millio iparűzési adót...
Az auto onereje valami 13m netto volt havi 250e ftot fizetek nettó 3 évre és bruttó 6,6 millió a zárás...
Tehát a cégnek nettó 22m lesz az autó, majd nekem 6,6m
Szóval jobban megérte volna kívenni osztalékként a 22,5m ftot, amiből marad 18m és vettem volna egy Tesla Model Yt inkább? Na ne már :D
Amúgy most porschekra 1%os nyílt leasing van... nekem az audi fix 3%os...
Az önerőre nincs áfa? Vagy le tudod írni?
-
biker
nagyúr
ha nem értesz a kettős könyvvitelhez ami egy áfás vállalkozás alapja, akkor ne szólj bele

Csak egy pro tipp attól aki 17 éve vállalkozó, gazdasági informatikus, és számvitelből meg könyvelésből is kellett emiatt vizsgáznia.
Nem ezt írta amit te vizionálsz. nagyon nem ezt írta... -
emvy
félisten
Nem ezt írta.
-
mjani1172
addikt
Amugy 2025ben vettem a Q6ot így éves nyereség 30 millió lett volna a cégben vettem egy 25+ áfás autót... s máris nem kellett befizetnem közel 2,5 millio iparűzési adót...
Az auto onereje valami 13m netto volt havi 250e ftot fizetek nettó 3 évre és bruttó 6,6 millió a zárás...
Szóval jobban megérte volna kívenni osztalékként a 22,5m ftot, amiből marad 18m és vettem volna egy Tesla Model Yt inkább? Na ne már :D
Tehát 30 millió volt a teljes évi nyereséged, ezért vettél egy 25+ áfás ~32 milliós autót, ami így szinte ingyen van,hiszen nem te fizeted, hanem a céged?
Azaz ha az ember a cége teljes nyereségét + még egy kicsi fordítja egy személyautó vásárlására ezt hívjuk hogy észre sem veszi? -
Rolly
veterán
-
WiZARD
veterán
Nincs áfa ha 100% céges felhasználás, út nyilvántartással. De az önrész és maradvány érték esetén még asszem akkor se lehet áfát levonni.
Igaz más a céges bruttóból fizetni, mint fizetésként kivett leadózott nettóból. -
-MarhaRépa-
tag
Az a zárt végű lízing, én a nyílt végűt írtam.
A lényegen az se változtat. 3 ev alatt kifizeti kb az értékvesztést meg a cég hasznát, 44k eur, a végén nem marad belőle neki semmi. Persze biznisz kérdése hogy ez hogy fér bele.
Árbevétel szép nagy szám is lehet, a lényeg a nettó profit ami marad a végén. Az meg egyéni ízlés kérdése hogy a havi "fizetés" 10%-át akarja-e valaki egy autó értékcsökkenésére költeni, vagy befekteti, házat vesz, bizniszt épít, milyen egyéb hobbira kolti, stb.Nem azt nézik mennyit fizetnek ki X év alatt, hanem azt, hogy mekkora terhet bír el a cég. Ez egy teljesen más megközelítés, mint azt számolgatni, hogy a 100.000 eurót mennyi idő alatt rakja össze egy magánember az adózott nettó jövedelméből.
Ha ezt az 1300 eurót ki akarná venni a cégből fizetésként/osztalékként, akkor a felét vinné az állam, maradna belőle havi 650 nettó. Autó meg akkor is kell. (Havi tízezer nettót meg amúgy is kivesz már belőle)
Nyilván sokan olcsóbb autót választanak, mert az is megfelel nekik. De az a kérdés, hogy "ki vesz 40 millióért autót a szegényedő Németországban" egyszerűen hülyeség.
És akkor az ukránozást meg az arabozást elő sem hozom.
-
F-ECT$
titán
Attól még ugyanúgy ki kell fizetni a 40 milliót előbb-utóbb vmilyen formában, az értékcsökkenést is a cég fogja benyelni, ez persze a profitból megy...
Persze tök jól hangzik hogy a 20.5 milliós autót havi 123ért el lehet hozni és milyen jó a cégeknek. Persze ott a nettó 8m (bruttó 10.3m) önrész, aztán a havi is nettó, ami igazából bruttó 156k, meg a végén is van 5,15m maradványérték. Ezeket ha összeadogatjuk akkor kiderül hogy a q jó és könnyű céges lízingbe a bruttó 20.5 milliós autóra bruttó 23m lett kifizetve 4 év alatt.Persze van adózási előnye, meg cashflow, stb de csodák azért nincsenek, az autó attól nem lesz olcsóbb.
Az ugye megvan, hogy a cégeknek nincs áfa "költsége", ott csak a nettóval kell számolni. Nem lesz ingyen az autó, de kb fele annyiért hozod el cégként, mintha ki akarnád venni a cégből a pénzt és magánszemélyként vennéd meg ugyanazt. (Persze ha a tiéd a cég.)
-
WiZARD
veterán
Nem. Nulla önrész van, csak havidíj, jellemzően 24-36 hónapos futamidő, a végén meg megy vissza az autó a lízingcégnek, ami gyakran az autógyár saját tulajdonú bankja, aztán jön a következő.
Ez egy 86e eurós iX3 lízingajánlata, direkt a konfigurátorban. Havi 1230 euró évi 30.000 kilométer futással.
Itt egy egyszemélyes fogorvosi rendelő csinál éves egymillió eurós árbevételt. Egy kis 10-20 emberes építőipari cég meg tízmilliót.
Szerinted mennyire komoly gond egy havi 1300 eurós költségtétel?
Az a zárt végű lízing, én a nyílt végűt írtam.
A lényegen az se változtat. 3 ev alatt kifizeti kb az értékvesztést meg a cég hasznát, 44k eur, a végén nem marad belőle neki semmi. Persze biznisz kérdése hogy ez hogy fér bele.
Árbevétel szép nagy szám is lehet, a lényeg a nettó profit ami marad a végén. Az meg egyéni ízlés kérdése hogy a havi "fizetés" 10%-át akarja-e valaki egy autó értékcsökkenésére költeni, vagy befekteti, házat vesz, bizniszt épít, milyen egyéb hobbira kolti, stb. -
-MarhaRépa-
tag
Attól még ugyanúgy ki kell fizetni a 40 milliót előbb-utóbb vmilyen formában, az értékcsökkenést is a cég fogja benyelni, ez persze a profitból megy...
Persze tök jól hangzik hogy a 20.5 milliós autót havi 123ért el lehet hozni és milyen jó a cégeknek. Persze ott a nettó 8m (bruttó 10.3m) önrész, aztán a havi is nettó, ami igazából bruttó 156k, meg a végén is van 5,15m maradványérték. Ezeket ha összeadogatjuk akkor kiderül hogy a q jó és könnyű céges lízingbe a bruttó 20.5 milliós autóra bruttó 23m lett kifizetve 4 év alatt.Persze van adózási előnye, meg cashflow, stb de csodák azért nincsenek, az autó attól nem lesz olcsóbb.
Nem. Nulla önrész van, csak havidíj, jellemzően 24-36 hónapos futamidő, a végén meg megy vissza az autó a lízingcégnek, ami gyakran az autógyár saját tulajdonú bankja, aztán jön a következő.
Ez egy 86e eurós iX3 lízingajánlata, direkt a konfigurátorban. Havi 1230 euró évi 30.000 kilométer futással.
Itt egy egyszemélyes fogorvosi rendelő csinál éves egymillió eurós árbevételt. Egy kis 10-20 emberes építőipari cég meg tízmilliót.
Szerinted mennyire komoly gond egy havi 1300 eurós költségtétel?
-
CharlieDrop
veterán
Fhú, ha ez ennyi lenne csak, de lapozzunk ez nem az a topik.
-
WiZARD
veterán
Mire gondolsz, a lízingelt autó ingyen van? Vagy ha részletre veszed akkor olcsóbb?
Igen, pont az a céges autó lényege, hogy olcsóbb lízingre venni, mint a cégből kiszedni a pénzt és magánszemélyként megvenni. (No meg cashflow szempontból se mindegy, hogy egyben kell 40 milliót letenni, vagy havonta 1-et.)Attól még ugyanúgy ki kell fizetni a 40 milliót előbb-utóbb vmilyen formában, az értékcsökkenést is a cég fogja benyelni, ez persze a profitból megy...
-
F-ECT$
titán
"Leírtam már hogy ezeket az autókat nem készpénzre veszik és nem a magánemberek."'
És? Miért gondolod, hogy nem tudom?
Egyébként meglepően sokan gondolkodnak így, hogy te. Főleg olyanok akik multinál dolgoznak vagy politikusok. Amit a cég fizet (autó, gép, ruha, szerszám) azt nem kell kitermelni, az csak úgy van. Mire gondolsz, a lízingelt autó ingyen van? Vagy ha részletre veszed akkor olcsóbb? Nekem elmondta a polgármester mikor az ingatlanadó a 10X lett, hogy azt ne így számoljam, hiszen a a cég fizeti.
Aztán ha ezek vállalkozók lesznek, megnyúlik a képük.Mire gondolsz, a lízingelt autó ingyen van? Vagy ha részletre veszed akkor olcsóbb?
Igen, pont az a céges autó lényege, hogy olcsóbb lízingre venni, mint a cégből kiszedni a pénzt és magánszemélyként megvenni. (No meg cashflow szempontból se mindegy, hogy egyben kell 40 milliót letenni, vagy havonta 1-et.) -
CharlieDrop
veterán
Komolyan mondom, miattad gondolktam el az előfizetésen hogy letilthassal. Annyira bosszantó hogy itt megjelentél.
VAN rá igény. Én is szívesen vennék olyan elektromosat amibe kényelmesen elférünk 5en. Sőt 7embert is le tunék ültetni, néha 8at. De 2 kocsival kell járkálnunk gyakran. Tudod, mi jóban vagyunk a tágabb családdal is, unokatesók, ismerős gyerekek is gyakran utaznak velünk, mint ahogy a mi gyerekeinket is elviszik ismerősök. Szerencsére jó a közösség az oviban/iskolában.
Szóval igény volna rá. Ne magadból indulj már ki.
Kia PV5-öt nézegetem amúgy, csak szegény az eklézsia.Ez egy tök jó dolog, hogy elvinnék szívesen több embert és neked igényes is van erre.
viszont 2 dolog ötlött fel bennem:
1. Erre egy kisbusz már jobb lehet, persze értem hogy elektromosba oldanák meg. De talán van 1-2 modell arra is.
2. írtad a példáddal, hogy akkor ez egy igény. Igen az, egy ember igénye. Elég kicsi. De tegyük fel, vagytok 100 ezren, amiért még mindig nem biztos, hogy megéri csinálni, de a példa kedvéért. Vajon a gyártó honnan tudja, hogy van igény? Onnan, hogy ha készít egy ilyet, akkor megveszik sokan. De valamiért a 20 évvel ezelőt népszerű egyterűek kihaltak, ahogy a szedánok is (bár csak-csak tartják magukat).
——-amúgy értem én, hogy mi a bajotok Répával, de nem ő dönti el, mi kell a piacnak. Az itteni fórumozók többnyire hasonló véleményen vannak, de az hány fő, maximum 30?
Megértelek titeket, ha valami nem tetszik egy BMW-ben, de akkor ne vegyétek és ha sokan nem veszik, majd változtatnak rajta. -
-MarhaRépa-
tag
"Leírtam már hogy ezeket az autókat nem készpénzre veszik és nem a magánemberek."'
Egyébként meglepően sokan gondolkodnak így, hogy te. Főleg olyanok akik multinál dolgoznak vagy politikusok. Amit a cég fizet (autó, gép, ruha, szerszám) azt nem kell kitermelni, az csak úgy van. Mire gondolsz, a lízingelt autó ingyen van? Vagy ha részletre veszed akkor olcsóbb? Nekem elmondta a polgármester mikor az ingatlanadó a 10X lett, hogy azt ne így számoljam, hiszen a a cég fizeti.
Aztán ha ezek vállalkozók lesznek, megnyúlik a képük.Azért gondolom, hogy nem tudod, mert folyamatosan azzal jössz, hogy hát ki vesz 40 millióért autót, meg már a németek is elszegényedtek.
Ebből pontosan az jön le, hogy egész egyszerűen nem érted, hogy működik ez a szegmens, és valójában mekkora anyagi terhelést jelent, illetve mekkora cég tudja kitermelni.
-
mjani1172
addikt
"És itt sem sűrűn fordul elő, hogy valaki kivágja egy autóért a 40 millát, (még ha meg is engedheti magának könnyedén) amire én azt mondtam ez a világban sincs másképp"
Leírtam már hogy ezeket az autókat nem készpénzre veszik és nem a magánemberek.
Kicsit próbálj már meg elvonatkoztatni a saját kis mikrokozmoszodtól, és menj el nyugatra, nézz körül.
Ráadásul lent elkezdted összekeverni a kommersz árkategóriát a prémium/luxus kategóriával, majd behoztad az általános globális keresletet és eladásokat...
Keveredik minden mindennel.
Aztán ha ezek vállalkozók lesznek, megnyúlik a képük. -
-MarhaRépa-
tag
Megváltozott az igény, egyre többen vettek Mondeo kategória helyett SUV kategóriat (többek között én is, 8 évig volt egy Mondeo kombim)
-
F-ECT$
titán
Pedig van igazsága bőven abban amit ír, nagyon emlékeztet ez a beszélgetés arra, ami a kisméretű felsőkategóriás okostelefonok környékén megy, állandó a cirkusz hogy ilyet szeretnének a fórumozók, aztán amikor megjelenik egy ilyesmi termék akkor idáig kivétel nélkül mindegyik bukott a piacon.
Itt is a kérdés az, hogy a kis méret mellett milyen kompromisszummal jár még az adott telefon. Mert általában nem csak a méret a különbség, hanem sok más is, és így nehéz megmondani, hogy ténylegesen mi az oka a sikertelenségnek.
Mellesleg mindig jelennek meg olyan cégek, amik ráéreznek egy olyan igényre, ami nincs kielégítve, de az autóipar pont olyan, hogy oda nem nagyon tudnak új cégek könnyen / gyorsan betörni.
-
Vesa
veterán
Folyamatról van szó, tehát nem egy adott modell nullázta le a keresletet. Ráadásul, ha megnézed, számos gyártó vezette már ki a szedánjait, nyilván ez egyértelműen egy erőteljes keresletcsökkenést jelent.
Új hozzászólás Aktív témák
-
26125 - 26001
26125 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- eBay
- Új helyreállítási funkció jöhet a Windows 11-hez
- Óra topik
- Zuhannak a PC-s eladások, csak az Apple tapsolhat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Linux felhasználók OFF topikja
- Metal topik
- További aktív témák...
- Asus ROG Strix G16 Notebook! i9-14900HX / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 1TB NVMe! BeszámítOK
- Apple iPad 11 (A16) 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Kezdő Gamer PC! Csere-Beszámítás! I3 10100F / GTX 1060 6GB / 16GB DDR4 / 256 SSD
- 27% - ASUS TUF Gaming Z690-PLUS WIFI D4 Alaplap
- Benq G922HDL monitor eladó táp és adatkábellel

)
8x javitottak mar es 4 napnal tovabb nem marad jarokepes a kocsi.