Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Önvédelmi fegyvernek is elmenne a Keychron analóg billentyűzete
- iPad topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- „Ezt a sorozatot emberek készítették!”
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Google Chromecast topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanyi.mTs
addikt
Ha most még nem jelzi a dsm a 7.3-at, akkor ezt a jövőben se fogja? Vagy nekem kell manuálisan telepíteni?
-
válasz
burgatshow
üzenetére
Már kijött a DSM 7.3 aminél már újfent bármilyen HDD megy.
-
4Grider
félisten
válasz
burgatshow
üzenetére
Olvasd el a linkelt Synology oldalt. A ds plus modellek már megint támogatják a nem listázott lemezeket.
Szerk.:
Kivéve M.2 NVMe SSD. -
-
4Grider
félisten
-
robertka
tag
Sziasztok, gondolkodom egy ds425+ nas vásárlásán, van olyan webshop ahol azt írják, hogy csak synology HDD-vel működik, máshol nem írnak ilyen. A hivatalos kompatibilitási listán csak synology merevlemezeket látok. Felismer más merevlemezeket is csak nem tudok minden szolgáltatást kihasználni vagy valóban nem tudok mást beletenni? Köszönöm szépen!
-
hunace
tag
Köszi a tippeket mindenkinek, már fut a Syno memtest
kb. egy fél órája mehet már 47%-nál jár. Majd megosztom az eredményt és a modult spect.Másik kérdés: úgy tudom HDD és SSD nem lehet keverten használni.
Ezért most átállnék 2db 2,5" SSD -re (nincs nagy adatigényem). Kérdésem hogy itt kell hogy ugyanolyan méretű legyen a két SSD vagy lehet eltérő is ? Illetve syno márkájú ssd-t nem vennék, van ajánlott típus normálisabb árfekvésű ? -
burgatshow
veterán
-
hunace
tag
Sziasztok,
most dobtam be egy kis plussz RAM-ot a 220 + -ba. Felismerte, egyből bootolt.
Melyik MEmtest-el érdemes ránézni, a gpt valami ilyet ajánl : opkg install stress-ng
De gondoltam a valós tapasztalattal rendelkezőket azért megkérdezem. -
Gardaai
senior tag
DS423+ DSM7.2
Lehet kapni ehhez a NAS-hoz valami támogatott USB HUB-ot? Vagy bármi jó hozzá az USB support hack után?
Sajnos csak 1 port van rajta és a szünetmentes elveszi azt, de kéne egy Bluetooth USB dogle-t rákötnöm. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Intelligencs
üzenetére
Az AI-t én is megkérdeztem, pont azért, mert hasonló aggályaim voltak, mint neked.
De megtanultam: nem feltétlenül hiszek neki, csak meghallgatom, mit mond.
Ebből kiindulva - és a sorok között olvasva - kezdtem el kacsingatni az Ext4 felé.
A kérdésedre válaszolva: igen, simán lehet, hogy én rontottam el valamit, amikor ráeresztettem a gondosan összerakott, 7.2.2-es DSM-mel futó NAS-omra a 7.3-at, és előjött a fájlfoglalási hiba.
Aztán bízva abban, hogy a 7.3.1-ben már javították, gyorsan azt is felraktam.
A többi már történelem.Nem vagyok fenn Facebookon, és a Prohardveren kívül csak Google-fiókom van, így vannak helyek, amiket nem látok, de a Redditet gyakran olvasom, és ott is futottam bele hasonló észrevételekbe - igaz, főként csak ötletelések mentek ez ügyben.
Elmentettem néhány nem Reddites URL-t, amit találtam a témában. Sajnos csak a 7.1.1-es DSM-mel kapcsolatosak, de tudtam meríteni belőlük. Itt vannak a linkek: [link] [link] [link]
Illetve volt Reddit URL is, de a könyvjelző nincs meg, de tuti a r/synology subredditben volt.
Az a lényeg, hogy szerencsére itt a Prohardveres csapatban "senkinek nem esett bántódása" a DSM 7.3 miatt, én meg hamar rövidre zártam. -
válasz
kis.zsolt
üzenetére
Nem tudom, hogy ez a BTRFS-es anomália egyedi hiba-e nálad. Én most rákerestem a neten, és csak az AI összefoglaló említett lehetséges BTRFS problémákat 7.3 telepítése után, de más jellegűeket, ezt a helyfoglalási dolgot ott sem említik. Konkrét user panaszt nem is találtam. Nem akarom elhinni, hogy a Synology üzemszerűnek gondolná azt, hogy az ember letöröl 5 terát, és az napokig nem szabadul fel. Hogy ez feature, és nem bug lenne.

Személyesen nem tudok nyilatkozni, mivel nekem még egyetlen NAS-omra sem kínálta fel automatikusan a 7.3-mal kezdődő frissítéséket, még 7.2-es verziókon van az összes. De mindenesetre először egyetlen NAS-on fogom megejten a frissítést, egy legkevésbé fontoson, amin nincs túl sok adat.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kis.zsolt
üzenetére
Ha az élet citrommal kínál, csinálj belőle limonádét.
(Korábbi bejegyzésem margójára)
A 10 napja linkelt posztomban arról írtam, hogyan szívatott meg a DSM 7.3.1 új Btrfs-modellje a metaadat-kezelésével - vagyis a törlések után bent ragadt, terabájtos „szellemhelyfoglalásokkal” és az általános belassulással.
A megoldás már 10 napja megvolt, de csak mostanra állt helyre a backup, és pár napig még teszteltem is, a biztonság kedvéért.A környezet: DS918+, 2×7,68 TB SSD és 2×8 TB HDD, DSM 7.3.1.
Csak qBittorrent, Plex, Tautulli, Kométa (Dockerben), a Home Assistant pedig visszakerült egy jó öreg Raspberry Pi 4B-re.
Automata scriptek: 30 napnál régebbi letöltések éjszakai törlése, SSD-trim hetente, gyanús IP-k gyűjtése és a lista bővítése naponta.
Van egy külön Backup megosztás, a fotók pedig az első kötetemen vannak (külső HDD-re is mentve).A lényeg:
Mivel a NAS belső „BIOS”-a is frissült, már csak a chip újraírásával tudnék visszalépni DSM 7.1.1-re. Szóval, visszautalva a bevezetőre, inkább csináltam belőle limonádét: kivettem az erőforrás-igényes és problémás dolgokat, valamint átrendeztem a köteteket.
Maradt a DSM 7.3.1, de Ext4 fájlrendszerrel, és ugyanúgy, mint korábban: négy BASIC kötettel.Az Ext4 jóval kevesebb CPU-t igényel, hiszen nem kell folyamatosan metaadatokat indexelnie, mint a Btrfs-nek. A különbség látványos: jelszó beírása után azonnal betölt a kezdőoldal, minden gördülékenyebb.
A qBittorrent letöltési megosztása átkerült az SSD-ről a HDD-re, mert azok jobban bírják a folyamatos I/O-t.
A Plex most gyönyörűen és gyorsan indexel: 1600 filmnél a korábbi órák helyett 4–6 perc alatt végez. A Kométa is szárnyakat kapott: a korábbi 2 óra 40 perces futás most alig több mint egy óra.A legjobb, hogy akaratlanul kaptam egy extra fícsört is: ha kikapcsolt NAS mellett kiveszek egy meghajtót, és bedugom a PC-be, a fájlok azonnal láthatók — a Windows 11 felismeri az Ext4-et (korábban be volt állítva rá).
Szóval elkészült a limonádé.
A majdnem agyvérzésből végül egy teljesen jól működő megoldás lett.
Nyilván komolyabb, céges környezetbe ez nem ajánlott, inkább érdekességnek szánom — de otthoni használatra (filmek, Plex, letöltések, pár dokumentum) tökéletes.
A család visszajelzése is pozitív: először azt hittem, csak a belső hálón érződik a gyorsulás, de kiderült, hogy mindenkinél. Még Walesben is, ahol csak 40 megabites net van, szinte azonnal betöltődnek a borítóképek a Plexben.
Egy tanulságot azonban mindig szem előtt tartok: nincs több ész nélküli DSM frissítés. -
Novics
senior tag
válasz
burgatshow
üzenetére
Na ez elkerülte a figyelmemet! -
-
Novics
senior tag
Ahoy!
Ugrottam egy hiperűrt a DS119-ről 224+ (6GB)-ra. Végre megy minden döccenők nélkül. Most próbálom a Photos-t. IOS app tök jól megy, látom a megosztott mappát, de a droidoson egyszerűen nem tudok átváltani a sajátról a megosztottra. Feleségem telefonja, saját felhasználóval, ami hozzá van adva a Photos app-ban meg a megosztott mappánál is. Neten keresgéltem, de amit írnak, hogy hol kellene átállítani, olyan menüpontot nem találok...
Jelenleg így néz ki a felület. Mit nézek be? (IOS alatt Fényképeknél tudok váltani a "mappák" között.) -
///Krisz\\\
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
Sikerült feltelepítenem és most délelőtt próbálgattam. Nagyon jó kezelőfelülete van, valóban csökkent a CPU terhelés alatta (30%-ról 15-20%-ra) és egy kicsit jobban kezeli a HDD-t, mint a Transmission.
Transmission-nél 3 MB/s volt a sweet spot, qBittorrent-nél 6 MB/s, de sajnos továbbra is a HDD a szűk keresztmetszet. 9 MB/s-nél már 100%-os volt a HDD kihasználtsága és 50-70% volt az I/O várakozás.
Szóval nem úszom meg az új NAS-t, de áttérek Transmission-ről qBittorrent-re, mert tényleg jobb. -
burgatshow
veterán
válasz
fermacht1994
üzenetére
Megtartja. Az eltero fajlrendszerekbol fakadhat siman ilyen elteres a fajl meretekben.
-
fermacht1994
aktív tag
Tegnap vásároltam egy 225+-t. Wd 2,5"-os sssd-vel használom.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy amit iphone-ról photos mobile programmal feltöltök a nasra megtartja az eredeti kép minőséget?
Mert ami a telefonon fotó 5,2mb azt a nason már csak 5-nek mutatja.
Illetve szeretnék bele extra ramot vásárolni. Melyik ram lenne a legoptimálisabb? Redditen sokat olvastam, hogy 8-16gb modulokat is raknak bele pedig elvileg csak 2+4gb a hivatalos amit elfogad. -
Sanyi.mTs
addikt
csak amíg nem szerzed be a második 8TB-set (akár az egyik 4-es helyett) addig lesz 3,6TB fel nem használt helyed.
-
ekkold
őstag
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
-
-
SFU
tag
Nem vagyok szagértő
de szerintem így van, ha SHR kiosztást választasz, akkor a később hozzáadott HDD-ket a Synology DSM hozzáadja automatikusan a tárolókészlethez, mivel alapesetben a DSM minden betett HDD-re felíródik.
(a HDD-k adatkezelési struktúrájukat tekintve nem jó keverni a tapasztalatok alapján a cmr és smr tekintetében, mert durva belassulás lehet belőle - ezt azem előtt érdemes tartani, de ebben végképp nem vagyok saját tapasztalat birtokában, mivel csak cmr technológiájú HDD-im vannak)Üdv!
-
atees
őstag
Ami érdekes, ahogy nézegetem ezen az oldalon a számokat, ha az itthon lévő 2 db 2tb-s nem használt hdd-t hozzá adom akkor azt a 4tb-t megkapom tárhelynek, lehet most ezt csinálom, mert kb 2 tb plussz hely kell csak.
Kérdés, ha úgy lesz a felállás, hogy bent lesz 4-4-2-2, később veszek 1 db 8/12tb, akkor ha kiveszem az egyik 2 tb-t annak a helyére simán mehet és nem kell semmit csinálnám a rendszer elintéz mindent ? -
atees
őstag
Sziasztok!
Van egy ds 423+ nasom benne 2 db wd red 4 tb hdd, amik egy kötetben vannak, hogyan lenne célszerű bővítenem? ha berakok még egy 4 tb hdd-t, akkor kapok plusz 4 tb-t? -
ekkold
őstag
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Nem kell konténer a qbittorrenthez.

-
///Krisz\\\
senior tag
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
A leírásban találtam egy linket, amin bemutatják, hogyan kell ARMv8-ra Container Manager-t felrakni, de az nem működik. Az SSH-s telepítés megáll a leírásban szereplő hibával, a manuális telepítés, pedig nem sikerül, mert bármelyik verziójú spk-t próbálom telepíteni, mindegyikre azt írja, hogy erre a DSM verzióra nem telepíthető.
Kicsit utána kerestem, de nem találtam egyéb működő megoldást, úgyhogy kell egy új NAS. -
///Krisz\\\
senior tag
Értem, de a te NAS-odban egy 2,7 GHz-es x86-os processzor van, az enyémben, pedig egy 1,4 GHz-es ARM. Azon túl, hogy sokszorosa a teljesítménye, én úgy tudom, hogy ARM-re nem tudok docker-t varázsolni, de még ha tudnék is, nem tudom, hogy ezzel a processzorral és 1GB RAM-al, egyáltalán futna-e.
-
huan
őstag
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Szia
Nálam Qbittorrent megy dockerben 1200 torrenttel, korlátozás nélküli le- és feltöltéssel egy usb-s rack-ben lévő 4db HDD-re. A processzor átlagosan 3-6%-át használja a DS720+-nak, a sebesség 120Mb/s full letöltésnél az 1000-es optikai telekommal.
Próbáld a Qbittorrentet.
-
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Mielőtt ezt meglépnéd én még tennék egy próbát qbittorrenttel.
Harmadik feles csomagforrásokból felrakható.
Az támogatja a több magos letöltést.
Hátha… -
///Krisz\\\
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Azt bírta, nálam 32 MB/s-re van korlátozva a letöltési sebesség és ilyen tempó mellett (mielőtt elkezdte gyilkolni a HDD-t, mert nem egyből csinálta) 28-30%-os volt a CPU terhelés és az I/O várakozás 5% alatt maradt.
Most arra jutottam, hogy két lehetőségem maradt: vagy megbarátkozom ezzel a 3 MB/s letöltési sebességgel, amit még elvisel a HDD vagy veszek egy 2 fiókos NAS-t, átrakom abba az SSD-t és a HDD-t, a DSM és az app-ok mennek az SSD-re, plusz a Transmission ideiglenes mappája is, és a HDD lesz a torrentek végső helye, mert az 1,3 MB/s-es seed-et elbírja a HDD.
-
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Mindegy is lenne, az USB lényegesen nagyobb CPU terhelést okoz magas IO-nál, amit nyernél vele azt elviszi prociban.
-
///Krisz\\\
senior tag
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Hátha valakinek hasznos lesz.
Nem működik. Ez a "remek" DSM nem volume-ként kezeli az USB-s SSD-t és így ugyan a torrenteket le lehet tölteni az SSD-re, de ugyanúgy a HDD-re cache-el, amivel olyan terhelést kap a HDD-t, amitől megint visszaesik a letöltési sebesség.
-
Downsampling
senior tag
válasz
Sketch001
üzenetére
Hollandia. Ez a kulcsszó...az még EU. Ez itt UK - Skócia (nem tudom, hogy az egész Királyság ennyire beleszarós, vagy csak a skótok, de ha mondjuk a vezetésből, az autók állapotáúból indulok ki, akkor az egész szigeten van baj bőven.) Nem tudom, ezek azért léptek ki az EU-ból, mert ott voltak szabályok, mert most a boldog tudatlanságban elég jól elvannak.
Másfél éve élünk itt, és ha nekem ezeket meséli valaki, amiket azóta át- és megéltünk, biztosan nem hiszem el. Nyáron egy hónapra "visszamentünk" Horvátországba. Furcsaa volt azt megélni, hogy anno, minor Magyarországról mentünk, mindig kicsit balkánnak éreztük (csúnya ezt leírni, és pláne úgy, hogy mi mindig is imádtunk ott lenni, évenet többször jártunk oda), de az idén UK-ból odaérve inkább egy komoly, fejlett, felelős országot, népet láttunk az itteniekkel szemben.
Én az eddigi 3 db HDD-ből 1-et kaptam perfekt csomagolásban, egyet az elmegy kategóriában, és az utolsót úgy, hogy egy bubis borítékban volt (antisztatikus zacskó persze nem volt), a futárcég két hétig szarakodott vele, lehet, hogy körbe-körbe járt itt a Királyságban, de a futár azzal tette fel az i-re pontot, hogy bedobta az ajtónk levélnyílásán, ahol a földre esve koppant egy nagyot. Na, másnap a HD Sentinel visított is rendesen. Kuka.
Az Exos itt is olcsóbb.,mondjuk úgy 150-160 GBP, de azzal meg az a bajom, hogy ha SATA-t rendelek, tuti, SAS-t küldenek... Az első IronWolf-ot sikerült 160 font alatt venni. Akkor most már legyen az... -
Sketch001
junior tag
válasz
Downsampling
üzenetére
"Viszont tegnap és ma elgondolkodtam mégis a Raid0-án vagy még inkább a SHR-en, "
Amíg megjon a lemez olvass synology tudastarban dolgokat, mert az shr két lemezen kvázi raid 1, tehát 8+8 tb lemezből csinál 8tb tarhelyet... Ha egy harmadikat adsz hozzá akkor lesz 16tb egy lemez védelemmel tehát kvázi raid 5
Egyébként a recert white label 10tbs exosokat vettem hollandoktol 114 gbp körül, és gyönyörűen be volt csomagolva... Idk mi a nehéz országon belül ha eun keresztbe más meg megoldja...
-
Troy66
kezdő
válasz
Downsampling
üzenetére
én extra biztonságos csomagban kértem a hdd-t, amit külön utólag rendeltem, offline mentésre, mert itt is, sima zacskóban küldenék 0 védelem. Ez megért pár száz forintot nekem.
"mi a NAS-on van 80 százalékban újra beszerezhető (csak hatlamas meló,"
Már ameddig beszerezhető, sok cucc tűnik el, online.) -
Downsampling
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Köszönöm! Biztos lesz még miben segíteneket...

Most egy darabig félre teszem a NAS telepítést, megvárom, amíg visszatérítik a tegnap visszaküldött HDD-t, mert ahogy nézem, kezd egyre drágább mulatság lenni ez az egész DS215j--->DS224+ projekt. A NAS-t jó áron vettem, de most már ott tartunk, hogy ha biztos forrásból akarok HDD-t (biztos forrás itt egyenlő Amazon, mindenhol máshol szarnak az ember fejére, jó skót szokás szerint minden jó úgy, ahogy van - egy Oázishoz, Aqua-hoz, Alza-hoz hasonló helyen simán szarnak a szállításra, a csomagolásra, és még arra is, hogy eladják újnak a már több mint 1000 órát futott HDD-t, vagy lecserélik a kerekeidet télire, de nem a gyári Honda csavarokat rakják vissza, hanem ami épp a szerelő kezébe kerül a földről, és utána még én érzem szarul maga, mert érzem, hogy ők nem értik, nekem az miért nem jó?) az 220-230 font egy 8 TB-s IronWolf vinyónál, és ugye most rendelem a negyediket (eddig egy volt jó, kettő szar).
Viszont tegnap és ma elgondolkodtam mégis a Raid0-án vagy még inkább a SHR-en, mert ahogy Multibit is írta, a bizonsági mentés megoldott és a cucc ami a NAS-on van 80 százalékban újra beszerezhető (csak hatlamas meló, ezért jobb, ha van egy mentés), ami pedig megvásárolt, azt lifetime vásároltam meg. Viszont ha azt nézem, hogy a mostani 8,1 TB nettó tárhely bizony kicsi (van két HDD is rádugva a DS215j-re pluszban), akkor a lemezenkénti 7,2 TB elfogyhat, és nem tudok majd átmenni a másik kötetre. Hm, meglátjuk.
-
Alvin76
tag
DS116 ban szeretnék HDD-t cserélni, a jelenlegi 1Tb helyett 4TB-ra.
Ha van Hyperbackup mentésem, akkor arról vissza tudom állítani az új lemezre is?
Vagy van valami "okos" módszer az adatok (kb 120ezer kép, videó) költöztetésére?
Ha későbbiekben NAS-t cserélek a HDD átrakásával át lehet vinni az adatokat, vagy teljesen új rendszeret kell telepíteni? -
Multibit
nagyúr
-
válasz
Downsampling
üzenetére
Szívesen segítünk, legalább te előtte kérdezel, nem utána, amikor a RAID0 egyik lemeze megállt mint a szög és jajaj van
-
Troy66
kezdő
Én egyszer csináltam ilyen pc-nél, a lemezönteszteléssel, kiiktatott hibás szektorokat, viszont a lemez sokáig nem volt rendesen használható. Mert ugyan úgy kezdődött elölről. A mentés is napokba telt, anno. (nyilván anno mentéssel kezdtem).
Tehát az normális jelenség, hogy ilyenkor több hibás szektor keletkezhet.
-
Downsampling
senior tag
válasz
Sketch001
üzenetére
Biztos vagyok benne, hogy Basic-re volt állítva. Hogy utána mi történt, na az már nem tiszta. Először csak egy vinyó volt a NAS-ban, azzal próbáltam az első telepítést, de ugye mivel nem akartam a DSM 7.3-at, újra kezdtem (akkor még nem tudtam, hogy azt már cseszhetem), de az újratelepítésnél már két Seagate bóvinyó volt benne.
Mindegy, nem érdekes már...
De köszi, hogy segítesz (illetve másoknak is), kb 5 éve telepítettem először Synology NAS-t, azóta ez a második alkalom, finoma szólva nem vagyok expert.
-
Sketch001
junior tag
válasz
Downsampling
üzenetére
"Én ott "mentem félre", hogy azt gondoltam (gondolnám), hogy egy tárolókészletbe két kötet is létrehozható."
Persze hogy létrehozható, sose mondtam mást. Tessék csináltam is egyet. Ez egy 240 gb-os ssd, mert épp az volt mellettem, basic tárolókészlettel, és két majdnem egyforma méretű kötettel rajta

De ezt nekem kellett csinálni nem magától lett ilyen, amikor azt mondtam hogy a kötetet létre akarom hozni, akkor itt látod hogy a tárolókészlet 1-re csinálom ami az egyetlen épp elérhető, a kiosztott méretet pedig nem max-ra kattintom, hanem beírok egy tetszőleges számot.

Ezzel azt értem el, hogy az egy darab ssdmre lett két előre megadott méretű kötet, aminek akkor lenne értelme, ha az adott kötetre így szeretnél pl kvótát tenni. De ez otthon filmeket meg miegymást tárolni teljesen fölösleges butaság.
Nem lehet hogy amikor a két vinyót betetted és azt mondtad hogy tárolókészlet létrehozás akkor az shr-t hagytad itt benne?

Két lemezzel az egy tárolókészletet fog neked csinálni csak raid 1 ként fog működni, tehát a kapacitás felét látod és az egyik vinyón az adatok a másikra is átkerülnek tükrözve, hogy ha az egyik meghal még mindig ugyanazt eléred a másikon is. -
Sketch001
junior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Ha két lemezből volt egy tárolókészlete az akkor raid 0 vagy jbod volt. Más opció nem nagyon van... Ha feltételezem hogy nem next next next finish módon, nem olvasva telepítette egyszerre a két lemezt, mert akkor sikerült egy shr-1-et ráhúzni és tükrözni az egészet...
A raid 0-jbod készletre viszont miért csinálna otthon bárki két kötetet? Oké ha céges környezetben lun-okat csinálsz akkor a kvótázás miatt lehet értelme, de otthon azért kevesen használnak bármit ahol a legkisebb haszna is lenne egy ilyen megoldásnak...Két készletre egy kötetet meg nem tudsz csinálni normál esetben, anno volt erre a petaspace ami szerintem már nincs is, meg az egy nettó problémaforrás home use.
Magnat:
"-én személy szerint egy raid tömbbe nemhogy eltérő méretű, de még különböző típusú lemezeket sem tennék főleg az eltérő hozzáférési idők miatt, szóval ha tegyük fel 4 lemezes nasom van és bővítenem kell, vagy kapható még az a típusú diszk ami az eredeti kettő volt, vagy csinálhatom azt mint 2 lemezes esetén, h adom el a régieket"De ez egy saját magadnak kreált probléma... smr és cmr lemezeket vegyíteni nyilván nem szerencsés raidben, de ott se mindig okoz gondot. Azon túl meg simán beszórsz wd red mellé egy ironwolfot meg egy exos-t meg egy toshi n300-at és kacagva elszalad vele bármilyen raiden a syno. Ha valaki green-t akar exos közé tenni az vad, de ott sem lesz semmi különös egyébként ami miatt adatvesztés lenne, max a green hamar hullik ki mert nem arra van hogy 0-24 terheld. A wdred smr balhé is csak azért pattant ki, mert amikor túlírta a cache-t, akkor olyan extrém válaszidőket produkált a lemez, amire joggal hihette azt a nas, hogy az meghalt.
De egy mittom én wd40efpx-et simán beteszel egy efrx mellé és pont semmi nem történik tőle
-
Downsampling
senior tag
válasz
Sketch001
üzenetére
Egyértelmű, hogy én vagyok, aki nem ért itt dolgokat és biztosan lesz még így...
Köszönöm szépen a részletes magyarázatot, eléggé érthető.
Én ott "mentem félre", hogy azt gondoltam (gondolnám), hogy egy tárolókészletbe két kötet is létrehozható. Ezt erősítette bennem, hogy elsőre (dögöljek meg, ha nem így volt
) egy basic Tárolókészlet jött létre, ami alá ment a két kötet. Azóta sem tudom ezt a verziót elérni.
Amúgy valszeg a hülye frusztrációm miatt problémázok ennyit, mert még mindig nem tudom beüzemelni a lassan egy hónapja vásárolt DS224+-t... hogy pusztulna el az olyan kereskedő, aki bár új HDD-ket árul, de nem tudja rendesen csomagolva elküldeni, illetve vele együtt pusztuljon az olyan futár cég (EVRi, nem tudom, más országban léteznek-e, de itt sajnos nagyon sok mindent ők szállítanak ki - viszont még normálisan sosem sikerült nekik semmit sem), aki egy szerencsétlen HDD-t két hétig utaztat, mert közben valahol eltűnt a rendszerükben (aztán hazudoztak összevissza, a pénzvisszafizetés előtti napon - 14 nap - meg hirtelen előkerült). Ezek után a faszacsávó futár bedobja az ajtón, ami akkor is csúnya dolog lett volna, ha a feladó rendesen becsomagolja. Egyből ránéztem HD Sentinellel, de akkor minden oké volt. Ma reggelre meg a DS224+ tesztje végén már kiritkus állapotban volt - végül is csak pár százszor dobálhatták ide-oda, utoljára a mi ajtónkon b@.ta be a futár. Senki ne költözzön Skóciába!!!
-
Sketch001
junior tag
válasz
Downsampling
üzenetére
"Olyan nincs, hogy csak egy Basic Tárolókészlet és ahhoz két kötet"
Akkor induljunk az elejéről mert vagy én nem értem hogy mit szeretnél, vagy te nem érted hogy mi a difi a tárolókészlet és a kötet között

A tárolókészlet mindig az első lépés, mert az az első réteg a fizikai vinyó fölött. Amikor készletet hozol létre, akkor meg tudod mondani, hogy a lemezeket milyen konfigurációban akarod használni. Ez lehet basic, shr1-2, és raid 0-1-2-5-6-10-f1 attól függően hogy milyen nasod van.
Beteszed a két lemezt pl, és létrehozás-tárolókészlet létrehozás. Itt meg tudod mondani hogy milyen módon legyenek vagy ne legyenek összefűzve a vinyók. Ha azt akarod hogy a két lemezből egy készlet legyen, az shr1-raid 1- raid 0 vagy jbod lehet. Jelen helyzetben mivel nem akarsz tükrözni adatot a két lemez között ezzel 50%-át budni a területnek, így raid 0/jbod lesz, de azt nem akarsz azt mondod. Basic készlet pedig kizárólag egy lemezes lehet nem kettő, tehát ha azt mondod hogy basic kötetet hozol létre, akkor nem is tudsz hozzáadni több lemezt, amint kész az első készlet, mehetsz vissza újra hogy létrehozás- tárolókészlet és a második lemezre is csinálsz készletet ugyanúgy basicet
A tárolókészletre tudsz a következő lépésben csinálni kötetet, tetszőleges mérettel. Otthoni felhasználásra nem hiszem hogy van értelme többet létrehozni egy készletre, de kinek mi. Csinálhatsz egy basic 8tb-s készletre 4-4 tb-s kötetet, vagy 2-2-4 tb-set vagy bármilyet és bármennyit, csak meg kell mondanod hogy mennyi helyet foglaljon el a készletből rendelkezésre álló területből.
A megosztott mappák pedig ezekre a frissen elkészült kötetekre kerülhetnek.
Ezek így rétegződnek egymásra. Basic tárolókészletet csinálhatsz de az 2x8 tbs lemezből 1x16-oz nem fogsz tudni azzal, mert az nem arra van.
Mivel mentésed van, és letölthető adatokról van szó, így neked kell eldönteni hogy melyik felállás a szimpatikus. Ha basic készletet csinálsz akkor lesz 2 belőle 1-1 a vinyóknak, majd arra csinálsz 1-1 kötetet. Viszont így a kötetek maximális mérete 8-8 tb lesz, tehát ha van egy megosztott mappa kötet 1-en ami legyen egy letöltés mappa, és az eléri a 8 tb-t akkor nincs tovább, át kell pakolászni kötet 2-re dolgokat vagy törölni.
Ha raid 0 vagy jbod készletet csinálsz a két lemezből, akkor lesz egybefüggő 16 tb-d csak, van némi kockázata, de mentéssal mögötte és letölthető anyagokra főleg ha egyes mappák mérete dinamikusan nőhet nagyon nagyra is lehet értelme...
Ez így már tisztább hogy mi a difi a készlet meg a kötet között?
-
Downsampling
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Semmiképp nem akarok Raid 0-át és JBOD-ot sem. Mellesleg ma reggelre kiírta az egyik új HDD-re (ez volt, amit cseréltek, mert az első (is) rossz volt), hogy kritikus állapot (aztán HD Sentinel is egyből a kuka kategóriába tette), tehát amit kb 30 évig nem tapasztaltam, hogy egy HDD tönkre mehet, itt két hét alatt ment tönkre kettő új!!! (amúgy a búbánatos jó büdös francba, mi van itt Skóciába, hányszor kell vennem HDD-t, hogy végre egy jó legyen??? Most fogom másodszor visszaküldeni, 3-4 nap mire visszaér, utána 5-7 nap, mire jóváírják, azért basszus, kb. 200 font itt egy 8TB IronWolf. Nagyon tele van a tö....
) -
Magnat
veterán
válasz
Borisz76
üzenetére
Tényleg soxor leírtad, de attól ez még egy erősen kisarkított álláspont marad, mégha bizonyos szemszögből van is benne igazság, de:
-ha valakinek 2 lemezes eszköze van és bővíteni akar, rendelhet 2 új, nagyobb diszket, a régieket meg aladja (szóval nem csak 1 megoldás van ahogy említetted)
-én személy szerint egy raid tömbbe nemhogy eltérő méretű, de még különböző típusú lemezeket sem tennék főleg az eltérő hozzáférési idők miatt, szóval ha tegyük fel 4 lemezes nasom van és bővítenem kell, vagy kapható még az a típusú diszk ami az eredeti kettő volt, vagy csinálhatom azt mint 2 lemezes esetén, h adom el a régieket
-paritás számolásos tömb esetén (tehát RAID 1 fölött) rebuild alatt olvasási hiba bekövetkeztekor az egész tömb elveszik (tükrözött tömb esetén csak az adott szektor). Egy ilyen URE hiba bekövetkezésének esélye WD Red, Ironwolf, stb szinten 10 a 14-en az 1 hez nagyságrend, és egy 8TB-os diszk kb 6,4x10 a 13-on nagyságrendű bit, ergo egy 8TB-os diszk esetében rebuildnál már benne van a pakliban, h bekövetkezik az URE, emiatt sem javasolt már ekkora méretben a paritásos raid (főleg nem az ahol 1 lemezes a hibatűrés)
-gyakorlati példa: a 225+ meg a 425+ között van kb 60k difi. Ha valaki megveszi a 225-öt, akkor 60k-val többet költhet lemezre azonos ktg szinten. Seagate Ironwolf 8TB kb 80k, 12TB 120, 16TB 150 - szóval ha a 425-be 2db 8TB-os kerül akkor a 225-be egy 20-ast rádobva 2db 12 TB-os lemezt lehet venni, de ha a 425-be 2x12 TB kerül, akkor a 225-be ugyanannyi pénzért mehet 2x16TB - és voila, már előre megvan a bővítés, ráadásul egy URE hiba esetén sem fog elveszni minden adat ...
Persze nem állítom, h a 4 lemezes eszköz semmire sem jó, de közel sem az az egyetlen üdvözítő út ... arról nem is beszélve, h valljuk be, ennyi adat egy háztartásban ritkán van ami annyira kritikus lenne az "üzletmenet" szempontjából, h annak kelljen a raid, de ha mégis akkor ezt valahova menteni is kell minimum 1 helyre, ami legalább még egyszer ennyi tárhelyet feltételez a fiókban v vhol máshol, ezt sokan elfelejtik ... ha meg csak 2 diszkre van keret, én otthonra sokkal okosabb döntésnek érzem ha nincs is raid, hanem 1 lemezre dolgozik a nas, a másik slotban meg lehet mondjuk egy kisebb ssd a vm-eknek vagy bárminek aminek kell a gyorsabb IO, és mind a két lemezről mehet napi mentés vhova, plusz azonnali felhős szinkron esetleg snapshot replication vagy rsync egy másik eszközre.
-
///Krisz\\\
senior tag
Egy DS118-at használok, egy 4TB-os Seagate IronWolf HDD-vel, Transmission-ben a letöltési limit 32 MB/s és 256 MB cache van beállítva. Eddig 20 GB alatti torrentek esetén kisebb letöltési sebesség beesések mellett, de teljesen jól működött.
Tegnap elindítottam egy 200 GB+ torrentet, elképesztő letöltési sebesség beesések voltak (lement 1 MB/s alá), 80%-os volt a processzor I/O várakozás és 30 perc után kikapcsolt a NAS. Gondolom a HDD nem bírta ezt a tempót, mert miután átállítottam a letöltési sebesség limitet 3 MB/s-re, onnantól gyönyörűen ment.
Az megoldás lehetne erre, ha USB-n rádugnék egy 500/500 MB/s sebességre képes SSD-t, amire átrakom a Transmission ideiglenes mappáját? Ha jól tudom a letöltés befejeztével már csak lineáris írás lenne a HDD-re.
-
válasz
Downsampling
üzenetére
Jogos, úgy értettem hogy amikor egy tárolókészleted volt akkor is volt két kötet.
RAID0 számomra túl rizikós és senkinek sem ajánlom. -
válasz
Downsampling
üzenetére
Két lemezed van, azért. Miért gond ez? Megcsinálod, két kötet lesz ugyanúgy mint RAID0-nál, nem is értem a problémát.
-
Downsampling
senior tag
válasz
Sketch001
üzenetére
Nem. Olyan nincs, hogy csak egy Basic Tárolókészlet és ahhoz két kötet (a két HDD-ből)? Mintha elsőre olyat csinált volna... (csak utána kiderült, hogy az egyik lemez nem oké, és ezért újra kell csinálnom).
Ezen a NAS-on sosem csináltam Raid 0-t. Csak Basic köteteket.
Azt írja, a kötet a legkisebb egység. Ok. De miért kell tárolókészletből is kettő? -
Sziasztok!
Segítsetek egy nehezen megmagyarázható hiba feltárásában.
224+-on három megosztás van Download (videó, audió), Zene (audió), Család (kép, videó). DLNA-n 3 eszköz látja ezeket a tartalmakat LG tv webos5 nappali, Yamaha soundbar tv előtt nappali, Yamaha hálózati zene lejátszó emeleti szoba. Minden kábelen van a kis helyi hálózaton (meg egyébként wifin is a meshen, 224+ kivételével). DLNA-t jobb híján a media station csinálja, eszközök mind láthatóak benne. A hibajelenség meg az, hogy egyszer csak a Yamaha hálózati zene lejátszó nem talál lejátszható zene tartalmat. A szervert látja csak tartalmat nem, mindeközben a tv meg igen (videót, képet). Emiatt nem DLNA problémára gondolnék, lehetne a Yamaha hibája, de tök érdekes módon, ha átrakom máshova a hálózatban (fizikailag máshol csatlakoztatom) a 224+-t akkor helyreáll a rend. Egy darabig minden jól működik, minden eszköz látja a megosztott tartalmakat, aztán egy meghatározhatatlan hosszúságú idő (inkább hetek, mint napok) után a Yamaha megint produkálja a jelenséget. Akkor fogom visszahozom arra a helyre ahonnan korábban elvittem és újra működik egy darabig. Még annyi, hogy a 224+ egyszerű, ki-be kapcsolása, vagy újraindítása nem változtat a helyzeten csak ha átviszem máshova. -
Sketch001
junior tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Az első teleputeskor kivalasztottad hogy raid 0 legyen, majd csináltál egy tarolokeszletet a két lemezből. Arra az adott kapacitáson belül hozhatsz létre kötetet amit akarsz. Azon belül csinalhatsz megosztott mappákat amiket utána használsz.
Ha két tarolokeszlet van akkor legalább két kötet kell legyen összesen ha használni akarod őket... Ezt úgy csináltad hogy mindkét vinyot valszeg külön vetted fel tarolokeszletnek, és mindegyikre csináltál egy max kapacitasu kötetet. Ezzel semmi baj sincs, de nem értem mi lenne a cél...
-
Downsampling
senior tag
válasz
Borisz76
üzenetére
Teljesen igazad van, de nekem bőven jó így, mert külső mentés történik (a heti, sőt, a havi változás a NAS-on nem túl nagy mértékű).
A kérdésem az, hogy miért lesz két tárolókészletem? A legelső telepítéskor egy tárolókészlet volt, amiben volt két kötet. Az nekem teljesen oké (2x7,2 TB), az sem fontos, hogy egyben lássam a 14,4 TB-ot. DE most két tárolókészletem van és mindegyikben egyetlen kötet.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Na igen....sokszor leírtam már ebben a fórumban :
A 2 fiókos NAS tulajoknak választaniuk kell :
- Vagy több tárhely , védelem nélkül ( RAID0 , JBOD , 2 db alap kötet )
- Vagy RAID1, SHR kötet , hogy "biztonságosabb" legyen a rendszer 1 lemezhiba esetén....cserébe 1 lemeznyi lesz a kapacitás.
Erre egyedül 1 megoldás van :
4 vagy több fiókos modell.
Lehet 2 db lemezzel indítani , SHR-ben.
Ha betelt a tárhely, akkor mellédob az ember egy 3. lemezt.
Kötethez adja és nő a tárhely.
Majd ugyanígy a 4. lemezzel is.... -
Downsampling
senior tag
válasz
Sketch001
üzenetére
Nem, RAID-1-et biztosan nem akarok, ahhoz kevés a 8TB.
Nem, nem szenzitív az anyag, médiacucc (zene, filmek, sorozatok, koncertfilmek - van köztük olyan, amiért pénzt adtam ki, de bármikor beszerezhetők, elvileg). A gond inkább az, hogy ekkora mennyiségnél (8-10 TB alapból lesz a tartalom, ehhez jön majd ami időről időre változik) rengeteg idő újra beszerezni.
Szóval biztonsági mentés biztosan lesz (egyrészt a régi DS215j 2x6TB-vel), másrészt külső 8TB HDD.
A gond ott van, hogy nem akarok két Tárolókészletet (most valahogy így sikerült, nem értem, miért). Az még elmenne, hogy legyen egy Tárolókészlet, s azon belül két kötet. De nekem a Basic-et most két külön Tárolókészletre tette.
A régi NAS-on RAID-0 volt, de nem hiszem hogy hoz annyit sebességben. Mondjuk minden gond nélkül majd 5 évig ment (megy még most is).
Köszi mindenkinek a választ!
-
Sketch001
junior tag
válasz
Downsampling
üzenetére
De ezt nem értem. Raid 0 az pont hogy egy nagyobb területet hoz majd ahogy akarod, csak ha az egyik lemez fekszik akkor minden adat fekszik. De a jbod is ugyanez. Más megoldás meg nincs arra, hogy egybefuggo tarhely legyen a kettő.
Nem a raid 1-et nem akarod, a tükrözést?
Ha nem szenzitiv adat akkor raid 0 vagy jbod. Ha mégse annyira fontos hogy minden adat ugorjon egyszerre akkor két külön kötet.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Két külön kötet vagy egyben JBOD.
Inkább a két alap/Basic kötet.... -
válasz
Downsampling
üzenetére
Két külön basic kötet. Nem fogod egyben látni, de nem is szívsz vele ha bármelyik lemez tönkremegy.
-
Downsampling
senior tag
Sziasztok!
Megint újrakezdem a DS224+ konfigurálást...
2 db 8TB-os vinyó van, ezeket szeretném összevontan használni, tehát egy Tárolókészletet szeretnék, de nem akarok RAID 0-át. Melyiket módot javasoljátok?
Olyan lehetséges, hogy a két 8TB-t egyben látja a rendszer? Tehát 16 TB-t (kb. 14,4-et)?
Köszi!
-
Borisz76
nagyúr
válasz
TaliGa
üzenetére
Nálam lassú...több okból :
- Sok képem, videóm van
- Nagyon sz@r a telefonom is....
( Néha perceket kell várni, hogy egy mezei hívást el tudjak indítani.....tervezem is a cseréjét ! )Amúgy egy jó telefonnal is várni kell mert idő mire a bélyegképeket letölti az APP a telefonra ....elő alkalommal biztosan.
De ezt majd megmondja valaki , akinek jobb telefonja van és sok képet tárol a NAS-on. -
TaliGa
aktív tag
Egy DS124-nél a Photos app mennyire lassulna be, ha 200GB fényképet kéne kezelnie?
-
bexinho23
őstag
válasz
Tamarel
üzenetére
Hazaérek, megnézem, viszont az egészben az a furcsa, hogy telefonváltás (Samsung S21FE --> S25) óta van ez. Semmi más nem változott, se szoftveresen, se hardveresen.
Párom iOS alapú telefonján elég egyszer megadni a kódot (én felhasználómmal tud belépni), a telefonom synology authenticator alkalmazásból mondom a számot.
Ezt a problémát csak a Photo androidos appnál vettem észre, a DS Get appnál nincs ilyen gondom. A NAS kezelőfelületére pedig push megerősítéssel lépek be, ami minden alkalommal hibamentes.
-
Tamarel
senior tag
válasz
Magnat
üzenetére
nas már másik kódot vár vagy még az előzőt
Az előzőt is elfogadják a rendszerek és a 30-60 mp csúszás elég sok lenne.
bexinho23:
Offline megoldást érdemes használni, a push üzeneteseket elkerülni (a késve megérkezés teljesen kizár).
Azt nézd még meg, hogy ugyanonnan szinkronizál-e az idő, illetve a hálózaton a dhcp szervered oszt-e ntp címet. Ha igen, akkor mit. -
bexinho23
őstag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Másodpercre nem tudtam megnézni, de automatára van állítva mindkettő, ugyanazt az időt mutatják. Azért fura, mert párom telefonján és esetemben az előző telefonomon 2 éven keresztül hibátlanul működött.
Közben azért megnéztem a NAS beállítást, az időzóna ugyan +1en volt, de az amsterdam, brüsselin, és nem az alatta lévő budapestin. Átállítottam, frissítettem, 2x kérte most.
-
Magnat
veterán
válasz
bexinho23
üzenetére
Szia,
mondjuk az fura, h csak a Photosban, de ha van pár mp eltérés a két óra között akkor simán lehet ilyen gond ... Google Authenticatorban jobb oldalon van egy kis kör ami fogy el ahogy az adott kód ideje lejár, nézd meg, h akkor nem fogadja-e el amikor nagyon az elején vagy a végén van az időnek, mert akkor valszeg mégis ilyen gond lehet és egyszerűen a nas már másik kódot vár vagy még az előzőt.
-
bexinho23
őstag
Sziasztok!
218Play-em van, minden naprakész frissítéssel ellátva és a kétlépcsős belépés aktiválva van.
Androidos (Samsung S25) telefonon, ha a Synology Photo-ba be szeretnék jelentkezni, minden alkalmazás indításakor meg kell adnom egymás után legalább 3x a kétlépcsős azonosító kódot. Bosszantó, mert pl. a Letöltés appal nincs ilyen problémám, ott néhány naponta kéri csak.
Az előző Samsung telefonomnál nem volt ilyen probléma, de még a párom jelenlegi telefonjánál is (iPhone 13) elég 1x megadni a kódot.
Bosszantó, mert minden este egy ütemezett időpontban a telefon elindítja a Photo alkalmazást, hogy a napi fotókat szinkronizálja. Viszont a kód nélkül ez automatikusan nem teljesül.
Mi lehet a gond? Ez így használhatatlan. -
Süvi
őstag
válasz
Multibit
üzenetére
Köszönöm a választ. Mintha korábban olvastam volna, hogy HDD Sentinel "helyrehozhatja", lemezjavítás funkció vagy stb.
Csak ez az egy lemez volt a NAS-ban, 10 évet ment, jó lesz feleleveníteni a beállíításokat
Synology214 play NAS-ba milyen merevlemezt javasolnátok 4 TB körül?
(Vagy ha újraformázom, lehet, hogy használható lenne még? A fontos adatokról készülnek biztonsági másolatok) -
Süvi
őstag
Sziasztok!
Összeomlott a kötetem a merevlemez hibája miatt. Az adatokról sikerült biztonsági mentést csinálni.
HDD sentintel-ben indítottam egy olvasási tesztet, de sajnos a felénél 15 óra után megállt (olyan mintha elaludt volna a gép, pedig be volt állítva, hogy ne). 4 hibás szektor helyett 5 lett, az állapot 98%ról 97%.ra csökkent.
Indítottam egy rövid ön.tesztet, de : "Sikertelen az olvasóegység hibája miatt"Érdeklődnék, hogy mivel lenne még érdemes próbálkozni?
Köszönöm -
Troy66
kezdő
válasz
Magnat
üzenetére
Azért sok helyen, más területeken is hallani, ha más hozzányúl vagy más alkatrész, elem stb kerül bele, azért már nem vállalnak felelősséget a komplett ökoszisztémáért sem.
Itt nem tudom , hogy van, de kb így magyarázták, itt is, hogy nem a regg kártya a valódi probléma. Hanem pl garanciáztatás, support egyéb.
-
Troy66
kezdő
Én úgy tudom, ha pl a 2+4 gb helyett 16 gb-al bővíted a nast-t vagy nem olyan ramot használsz ami "elfogadott", akkor a gyártói support, mondhatja, hogy bocsi, nem olyan alkatrészeket használsz, amit mi engedélyeztünk, old meg egyedül. (sőt, állítólag, nem mondhatja, hanem konkrétan mondja is. ) Ehhez nincs köze a reggkártyához.
#99723Tamarel
És a rendszer problémád van? Lehet összefügg vele? vagy csak nem akarnak vele foglalkozni, aztán keresnek egy kifogást?"Amúgy egyszerű, kiveszed a plusz modult ügyintézésnél…"
Elvileg látják, hogy volt benne korábban. Vagy ez sem igaz? -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Mivel én rontottam el valamit a frissítés során (ez alapjában azért érdekes, mert a frissítést elindítod, lefut, és nem lehet elrontani), ezért még akkor is volt a Volume3 Btrfs lemezemen 1,7 TB foglalt hely, mikor már az utolsó fájlt is letöröltem az akkori 7.3.1-es DSM-et használó NAS-ról.
Én így tapasztaltam a saját masinámon. A fél internetet átnyálaztam a megoldásért. Ez okafogyott azoknál, akiknek nincs fájlberagadása, de én még egyszer nem kockáztatok, erre nincs időm.
Most az az ábra, hogy érezhetően kezelhetőbb a DS918, minden szépen működik, a szabad hely szépen, dinamikusan változik (csökken vagy nő). A Backup most megy vissza. Csak a Home Assitant került át virtuális gépről Raspberry-re, minden más maradt.
Maradjunk annyiban, hogy normál esetben Btrfs, de ha valakinek ugyanúgy összekuszálódik a gépe, és 3 nap után sem sikerül megoldani a problémát, akkor egy jó menekülő útvonal lehet az, ahogyan én megcsináltam a saját NAS-omat.
De mindenki a saját cseresznyéjének a pogácsa. -
ssgt1981
senior tag
Gépen lévő mappáról hogy tudok folyamatos biztonsági mentést készíteni a nas-ra? A DS Drive-ot néztem, de azzal csak a home mappába tudnék ilyet csinálni, de én egy a 2. köteten lévő mappába szeretném ezt megtenni.
-
TaliGa
aktív tag
Sziasztok,
Munkakönyvtárnál a One way sync vagy a continuous backup a jobb megoldás? Folyamatos biztonsági mentést szeretnék... -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
PhoenixK
üzenetére
Nincs link, csak szomorú tapasztalat.
Nem kell elfogadni, egyszerűen az én felelőtlen döntésem miatt ez van. Ki-ki döntsön saját belátása szerint:
A 918+ ext4-en meglepően jól muzsikál — főleg 7.3 alatt. Nem lesz snapshot, de a rendszer lélegzik, az I/O is lineáris marad, és a CPU sem pörög föl állandóan a Btrfs metadata miatt.
Ha újratelepíted, érdemes figyelni pár apróságra:- Volume újra létrehozásakor kézzel válaszd az ext4-et, ne hagyd automatikusan Btrfs-en.
- A DSM újratelepítése előtt a köteteket érdemes teljesen törölni (Storage Manager → HDD → Wipe), mert a Synology szereti „visszajelölni” a Btrfs maradványokat.
- A Plex, Drive és Docker ugyanúgy működik ext4-en — csak a fájlrendszerszintű snapshotok és “versioning” funkciók hiányoznak.Cserébe kapsz:
Kevesebb CPU-terhelést
Jobb fájlrendszer-választ és sebességet
Stabil hibernálást
Tiszta lap, tiszta lelkifurdalás nélkül.
De ki mit szeret. Mindenesetre sajnos a DSM 7.3.x után nincs visszaút, ebből a legjobbat akarom kihozni. Nekem most ez a legjobb... másnak nem biztos.
Később, ha valaki feltalálja, akkor én a 7.1.1-re fogok visszatérni. Addig is ez van. -
Troy66
kezdő
Ha a NAS-on tárolt videót nyitom meg helyi hálózaton (DLNA) keresztül a TV-vel akkor a transzkódolást a TV végzi, igaz?
Ez tv és app függő lehet. pl vlc valószínűleg lejátszik mindent. De simán dlna, nálam pl nem játszik le mindent. főleg régebbi kódolásnál vettem észre.Pxc vagy melyik oldal kommentje alapján, a +4gb ram, nem syno ram, hanem sima más márkás ram lesz mellé. Amikor én érdeklődtem utána, azt válaszolták, hogy "valószínűleg az volt raktáron, azt rakták bele". - tehát, nincs garancia, sőt nagyobb valószínűséggel, nem márkás ramod lesz.
Találtam gyári memóriával (6gb) szerelt változatot, ami árban jóval kedvezőbb mintha az alap modellhez külön venném a modult, de nem jár mellé a fórum regisztrációs kártya. Ragaszkodnék a saját márkás RAM-hoz, nincs sem időm és idegrendszerem kísérletezni más modulokkal. Mekkora érvágás a hivatalos fórum hiánya?
Jó eséllyel, ha 2 gb-osat veszel és kérsz hozzá +4 gb-ot, akkor jó esetben olyant kapsz, amihez él a garancia is. (support). pl Ds224+-ba is lehet több memóriát rakni, maximum gari nem lesz rá - support szempontból.Amikor én kérdeztem, akkor azt mondták, nem annyira a fórum az "érvágás", hanem, ha bajod lenne a hivatalos support (syno) azt mondaná, bocs, de neked ez és ez van a gépbe, nem tudunk segíteni. Így meg elvileg lehet kéréseket, kérdéseket, javaslatokat, technikai dolgokat kérdezni - elvileg. Magában a fórumban, a magyar fórumra gondolom, nincs olyan nagy élet. De válaszolnak az adminok, más nagyon nincs. Meg vissza lehet olvasni.
A regisztrációs kártya előnye, elvileg, hogy nem szürke importos nasod van. -
Mezga Aladár
veterán
Sziasztok!
Az a kérdés, ha van egy pl, Ákos felhasználó és azt átnevezem Akos-ra akkor a felhasználói fiók működni fog utána is? Jogosultságok?
-
Sanya
nagyúr
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Még egy fontos dolog:
A DSM 7.3.1-ben elég gáz a BTRFS kezelés, emiatt erősen javasolt a hibák javításáig EXT4-et használni, mikor új kötetet hozol létre. -
Downsampling
senior tag
válasz
kis.zsolt
üzenetére
Hááát...köszi!
Igazából csak remélem, hogy én annyira egyszerű, alap dolgokra használom a DS224+-t, hogy nem lesz ebből gondom. Ma délelőtt már bele is nyugodtam és elkezdtem telepíteni a 7.3-al.
(amúgy lehet, hogy korábban is már 7.3 volt rajta, mert "használtan" vettem - pár hónaposan adta el itt egy emberke UK-ban, mert neki 225+ kellett).
Hát akkor ez van...
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Rossz hírem van mindkettőnknek:
A helyzet a következő:
A DSM 7.3.x-szel a Synology új kernel-, driver- és firmware-csomagot (microcode + modul-set) hozott, ami nem kompatibilis visszafelé a DSM 7.2.x-szel.
A DS918+-on a 7.3-ra való frissítéskor a NAS-on lévő alacsony szintű firmware (ami az AHCI, NVMe és USB alrendszereket inicializálja) is frissült, és nem downgrade-elhető külön.Én próbáltam de nem jött be.
Régen (DSM 6.x–7.1 körül) még lehetett trükközni a/etc.defaults/VERSIONfájllal, és az “Assistant” simán felvette a régebbi .pat fájlt. De 7.2 óta a Synology a bootloaderbe (a synobios modulba) tette a firmware-verzió ellenőrzést is.
Most már a downgrade ellenőrzés nem csak a DSM userlandban történik, hanem a hardver inicializáláskor — vagyis a NAS “tudja”, hogy újabb firmware van rajta, és a régi DSM nem telepítheti magát fölé.A DS918+ esetében a 7.3.1 alatt futó firmware build (a kernelmodulok és microcode) frissültek, és ha ezt egyszer felment, a bootloader nem engedi, hogy a 7.2-es DSM újraírja a régebbi
synobiosvagysynohdpackkomponenseket.
-
munky
őstag
Köszönöm szépen mindenkinek a választ!
-
Multibit
nagyúr
A NAS ki tudja használni a 2.5Gbps LAN-t.
A transzkódoláson nem kell pörögni. Inkább szerezz be egy jó külső lejátszó eszközt
A tévé megjelenítő és a nem lejátszó
Éveken át egy Synology DS713+ volt nálam a Plex szerver. Azzal a vérszegény vassal esély sem volt transzkódolásra, mégis tökéletesen kiszolgálta a családot, köszönhetően az Infuse Pro-nak. -
emre33
addikt
Az a synology-forum.hu regisztrációs kártya nem ér semmit. Ott segítséget nem kapsz.
DX525 kapcsán kérdeztem, hogy a Ventilátorát lehet-e szabályozni (USB-C keresztül ez szerintem lehetséges)
Válasz az admintól: "Nekem fogalmam sincs."
Ők a hivatalos forgalmazók, az oké, hogy nem tudják, kérdezzék meg a gyártót!
De írtam nekik (lejatszo.hu is az ővék) plusz dolgot szerettem volna venni, elég sok pénzt nálunk hagyni.
És olyan válasz jött.... Minta eladni se akarnának. Hatlamas csalódás. -
Dzsekó
addikt
1. Igen, ahogy írtad.
2. Ha 1-2GB memória van, akkor nincs szükség többre a Te felhasználásodnál. A regisztrációs kártya jól jöhet, ha kell segítség.
3. Transzkódolást nem tudják kivenni a régebbi modellekből, ha nem frissítik rajta a DSM-et. Hogy tervezik-e kivenni, azt nem tudom. -
munky
őstag
Sziasztok!
NAS vásárlás előtt állok. Régóta szemezek a Synology márkával. A 2 lemezes változatok között nézelődöm. Semmi extrém felhasználás, dokumentumok, képek tárolására (külső HDD lemezre történő biztonsági mentésekkel) használnám, de a fő feladat a videók megosztása lenne egy LG TV-vel. Ezek lejátszásához a TV belső lejátszóját használom. Eddig ez külső HDD-ről ment TV-re kötve közvetlenül. Nem futtatok PLEX-et vagy hasonló programot, nem is tervezek ilyesmit. Nem zavar a fapad kinézet.
Sokáig a DS224+ volt a kiszemelt, aztán láttam, hogy megérkezett az utód a DS225+ képében. Tetszett, hogy végre van rajta 2,5 gigabites Ethernet. (A belső LAN hálózatom, tudja ezt a sebességet, a NAS nem tudom mennyire képes kihasználni.) Örömmel fogadtam, hogy a feloldották a HDD-k felhasználására vonatkozó korlátozást. Minden szempontból kezdett a mérleg nyelve az idei modell felé billeni. Teljesen véletlenül a Synology fórum egyik híre alatt a megjegyzéseknél észrevettem, hogy az Intel processzoros DS225+ és DS425+ nem képes a hardveres transzkódolásra jelenleg.
Ha szerény tudásommal jól értelmezem, ennek akkor lenne jelentősége, ha a PLEX vagy ahhoz hasonló programokkal szeretnék videókat megosztani? Ha a NAS-on tárolt videót nyitom meg helyi hálózaton (DLNA) keresztül a TV-vel akkor a transzkódolást a TV végzi, igaz? Tehát ez elvileg nem befolyásolna esetemben semmit, amit a TV belső lejátszója támogat az ugyan úgy menne, mint eddig egy külső HDD-ről közvetlenül? Meg tudnátok erősíteni ezt kérlek?
A másik lényeges kérdésem az lenne, hogy érdemesebb a 6GB memóriával szerelt változatot választani? Találtam gyári memóriával (6gb) szerelt változatot, ami árban jóval kedvezőbb mintha az alap modellhez külön venném a modult, de nem jár mellé a fórum regisztrációs kártya. Ragaszkodnék a saját márkás RAM-hoz, nincs sem időm és idegrendszerem kísérletezni más modulokkal. Mekkora érvágás a hivatalos fórum hiánya? Mivel semmi speciális felhasználást nem tervezek elsőre nem érezném létszükségnek.
A korábbi Inteles modelleknél is ki fogják venni a hardveres transzkódolást? Van erről infó? A fentiek tükrében érdemes az idei modellt választanom, vagy a tavalyi mindenképpen jobb lenne?
-
Csabroncka
addikt
Sziasztok egy mentési tanács érdekelne:
1db Google drive felhasználóval, tudok több lokációban lévő NAS-ról menteni, akár egy időben is?Értem ez alatt, hogy nem akadnak össze vagy balhézik a google az eszközbejelentkezések miatt?
Új hozzászólás Aktív témák
- SNES Edge Sharpener (Enhancer) modkit
- ÚJ GIGABYTE A16 3VH - 16" WUXGA 165Hz - Ryzen 7 260 - 16GB - 1TB - Win11 - RTX 5060 - 3 év garancia
- Dell Latitude FHD IPS Intel core i5-1345u 16GB DDR4 256gb SSD WIN11
- Surface STUDIO AIO PC 28col 4k TOUCH / Intel i7 /32gb ram / 512NvMe + 1TB / NVIDIA 4gb dedikált
- Asztali Gamer Gép Garanciális Ryzen 7-7800x3d 4070 Super
- HP 14 Elitebook 640 G9 FHD IPS i5-1235U 4.4Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS37701 100% Akkumulátor
- LG 27UL500P-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3963, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

de szerintem így van, ha SHR kiosztást választasz, akkor a később hozzáadott HDD-ket a Synology DSM hozzáadja automatikusan a tárolókészlethez, mivel alapesetben a DSM minden betett HDD-re felíródik.