Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 3D nyomtatás
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Máris elfogytak az idei évre szánt HDD-k a Western Digitalnál
- Milyen házat vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Döbbenetesen sok energia kell az érkező Nova Lake működéséhez?
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.12.07)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
HUN_Szuh
üzenetére
Valószínűleg a 2TB-oson van a Volume 1, azon meg a programok. Én csinálnék egy konfig mentést a gépedre, aztán csere, elvileg újra fel kell telepítened a hiányzó programokat (amit a Volume 1-en vannak gyárilag) de a beállítások nagy része meg szokott maradni. Mentés legyen, egy tesztet megér.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
HUN_Szuh
üzenetére
Igen jól érted.
Kivesz, beszerel , nem lehet gond.A 2 TB-s lemzen mennyi adat van ?
Mert ha a 4 TB-s lemezen van hely, akkor a legjobb megoldás, hogy a 2 TB-ról másolsz adatot a 4 TB-ra.
Majd ezek után veszed ki a 2 TB-s lemezt.
Beszereled a 4 TB-s , új lemezt.
Készítesz belőle egy kötetet.
Visszamozgatod az adatokat.
Azért ez lenne a jobb mert ez lényegesen gyorsabb másolást eredményez !
Azt érdemes tudni....és ez kimaradt ...de Magnat kolléga már jelezte , hogy több kötet esetén , amikor telepítesz egy alkalmazást ( VideoStation , Download Station , Docker stb...) szóval a telepítéskor megkérdezi, hogy MELYIK kötetre is szeretnéd telepíteni ?
Tehát ha a telepített APP-ok azon a köteten ( lemezen ) vannak, amit most kiveszel, akkor az app-okat újra kell telepítened ! -
niof
veterán
Hát, úgy látom a jelenlegi trendeket, hogy ez a csere időben el lesz tolva nekem. Bármennyire is utálok olyan terméket használni, aminek nincs már supportja, ennél ezt el kell engedjem. Még a NAS-t megvenném, de úgy vagyok vele, mint fentebb írta valaki, ha új NAS-t veszek, szeretnék tiszta lappal indulni, és új lemezeket is venni bele. Na most, a jelenlegiben egy 10T-s lemez van. Vagy ekkora kellene, vagy nagyobb, 12-16T, és abból rögtön kettő. Így, ha csak 10T-s lemezekkel számolok, akkor is 500k lenne ez a móka. Mikor a jelenlegi lemezt vettem, akkor is kb. 90k volt, amire akkor azt mondtam, OK, de most egyszerűen a több mint másfélszeresét nem akarom kifizetni rá. És az a baj, ahogy olvastam, hogy a WD és a Seagate az idei gyártókapacitását már értékesítette, valamint rebesgetik, hogy a Toshiba is. És valószínűleg a jövő évi is hamarosan elkel. Ez meg azt fogja magával rántani, ami jelenleg a RAM piacon zajlik. Szóval, a kilátások, minimum nem jók...
-
Borisz76
nagyúr
válasz
HUN_Szuh
üzenetére
Szia !
A rendszer minden - a nasba behelyezett ! - lemezre felkerül.
Tehát ha a kettőből egyet kiveszel, akkor ugyanúgy feláll a rendszer.
Innentől viszont 2 variáció van , amit nem írtál meg....:
- A 2 lemez 2 db külön-külön kötet ?
- Vagy a 2 lemez 1 db kötetben van ?Ha "csak" 1 db kötet van ( RIAD1 vagy SHR ...remélhetőleg nem JBOD !!! ) , akkor a NAS sípol és felirattal figyelmeztet, hogy a kötet összeomlott és a kivett lemezt pótold egy ugyanakkora vagy nagyobb méretű lemezzel.
Ez esetben az új 4 Tb-s lemezt beteszed és indítani kell egy kötet javítást.Ha 2 db kötet van ( 2 lemezzel ) , akkor egyet kiveszel és behelyezed az újat. Innentől megint lehet variálni :
- Az új lemezen létrehozol egy új kötetet....azaz megint lesz 2 lemez, 2 kötet felállás.
( ekkor a kivett lemez tartalmát egy külső usb-s tokba helyezve és rádugva a NAS-ra visszamásolhatóak az adatok.)
- Vagy a meglévő kötetethez adod....azaz RAID1 vagy SHR lesz belőle. Ekkor a 4 Tb használható méret nem nő meg ....cserébe lesz redundancia, azaz lemezvédelem. Bármelyik lemez meghalna a rendszert és MINDEN adatot elérsz....mivel tükrözve lesz a lemez tartalma.A Synology Migration Assistant nem elérhető alkalmazás a te modelleden : [link]
-
poirot
őstag
Sziasztok!
Tegnap nagyon megijedtem. Van egy 718+-os NAS-om, 2 db 6 TB-os winchesterrel. Néztem a Transmission GUI-t, semmit nem látok ott, csak homokórázik, lista semmi. A Total commanderről nem értem el. Egy másik szobában van, átmentem, ránéztem, látszólag minden rendben volt, ledek villágítottak, ahogy kell. Áramtalanítottam, aztán lassan felállt a rendszert, és minden elérhető lett.
Szerintetek, mi lehetett itt a gond? Van szünetmentes hozzá. -
HUN_Szuh
tag
Sziasztok!
Van egy D218J-m, amibe először egy 2tb-os wd green-t tettem (ami már akkor se volt épp új), majd később egy 4tb-os wd redet. Szeretném cserélni egy másik wd red-re a 2 terrás öreget, viszont azon van kvázi a rendszer (ezt nem tudom mondjuk, csak sejtem). Meglehet oldani valahogy az áttelepítést?
Arra gondoltam, h kiveszem 4 terrásat, berakom helyette az újat és vlhgy áthúzok rá mindent a 2 terrásról. Erre van lehetőség v módszer?Előre is köszi!
U.i.: a Synology oldal a Migration Assistant porgramot javasolta, de nem találtam a csomagkezelőbe. -
Ablakos
addikt
válasz
IRO21
üzenetére
Köszönöm az útmutatót.
Annyit cizelláltam a jogosultságon, hogy nem mindenkinek, hanem a docker/project konfigban (PUID=1026 PGID=100) beállított usernek kell R/RW jog. Ez valamiért csak R joggal jön létre. (Ahová írni akar az nginx/php) De install után kijavítva, már rendben működik. -
huan
őstag
Sziasztok.
A telekomos ONT csatlakozott az internethez, de a wifit itthon az utána kötött asus router adta. DHCP az ont-n volt, minden jó volt. Most megcseréltem. Az ont csak bridge módban van a PPPoePassthrough-al, dhcp-t az ont-n kikapcsoltam, az asus jelentkezik fel a netre. Az asus router látja a 192.168.50.102-n a synology-t, de a böngészőben nem tudok csatlakozni hozzá. Az assistant sem látja. Még szerencse, hogy van a nas-on tailscale, úgy tudok csatlakozni pc-ről.
Mit rontok el? Wifi működik, csatlakozások ok-k, de a nas-t sehogy nem érem el lan-on. Az asus device disovery sem látja a routereket, pedig mennek.
Köszi előre is! -
IRO21
senior tag
válasz
Ablakos
üzenetére
"Álmomban sem mertem erre gondolni, hogy aki él mozog az írja-olvashassa a mappát
"
Na igen, ezen most én is meglepődtem! Még sosem láttam erre ilyen megoldást, és ráadásul a Synologytól!
Annak idején egy chmod 777-ért kb. minden linuxos fórumban leharapták a fejedet
Burgatshow, köszi, hogy ezt belinkelted!Ha ennél kicsit precízebben akarod, kb. ezek a lehetőségeid a jogosultságproblémákra:
Szabványos docker megoldás:
docker run --user PID:GID vagy compose-ban user: "PID:GID" paraméter
Ilyenkor a konténerben futó fő processz a megadott user és group id alatt fug futni.
group_add paraméterrel további csoportokat is hozzá tudsz adni.
Ha az image készítője egyéb trükköket alkalmazott (lásd a következő részt), akkor nem feltétlenül éred el vele a kívánt végeredményt.
Synology Container Manager GUI-n csak compose módban tudod használni.
Running containers | Docker DocsA megfelelően elkészített image funkció használata:
A linuxserveres (és jónéhány egyéb készítőtől származó) imagek úgy vannak megalkotva, hogy környezeti változóként meg tudod adni a user/group id-ket. Ilyenkor a konténerben létrejön egy új felhasználó a megadott adatokkal és az Ő nevében fog futni az app.
Az adott image dokumentációjából fog kiderülni, hogy tud-e ilyet.
Mivel Te most pont Linuxserverest használsz, és náluk az összes így készül egy alapra, nálad ez egy jó megoldás lehet.
Understanding PUID and PGID - LinuxServer.ioNem bind mountot, hanem named volume-t használsz:
Ilyenkor nem egy konkrét elérési utat adsz meg, hanem hagyod, hogy a docker kezelje a hoszton maradó fájlokat. Ez egy elegáns hordozható megoldás, mert nem függ a hoszt könyvtárszerkezetétől a compose fájlod., és nem kell a jogosultságokkal sem foglalkoznod. Mondjuk, ha állandóan szerkesztgetni kell a fájlokat, akkor macerásabb.
(A Synology pl. a rettegett kukacos mappákban tárolja a volume-ket
)
Synology Container Manager GUI-n csak compose módban tudod használni.
Volumes | Docker Docs -
ssgt1981
senior tag
Használ itt valaki ibkr tőzsde botot dockerben?
-
burgatshow
veterán
válasz
Ablakos
üzenetére
Ez messzire vezet. Mindket kerdesed. Tisztes container maintainer megadja, hogy a containere milyen uid+gid bitekkel fog operalni es akkor beallithato lenne a hoston is, de a legtobb… Na erted…
Addig meg marad az Everyone…A docker halozat meg egy kulon tema. Erdemes megertened es valaszt kapsz a 172-es kerdesedre is.
-
Ablakos
addikt
válasz
IRO21
üzenetére
Mindent GUI-ból szalajtok. A linuxserver.io előírás szerint hoztam létre a project config fájlt. A probléma megoldás (burgatshow írta): everyone r/w jog megadás. Álmomban sem mertem erre gondolni, hogy aki él mozog az írja-olvashassa a mappát
Most már elindult a freshrss, de nekem ez a docker feketelyuk. Nem értem mit akar a 172.18.0.0 hálózattal.
-
burgatshow
veterán
válasz
IRO21
üzenetére
A legtobb esetben az szokott lenni a gond, hogy a csatolt volume-ra nincs az Everyone-nak iras joga. Ami egyebkent le is van irva Syno doksiban. En azzal futnek neki eloszor.
-
IRO21
senior tag
válasz
Ablakos
üzenetére
A docker képfájlban minden benne van, ami az adott alkalmazás futtatásához kell, semmilyen függősége nincs a hoszton (se kukacos mappa, se másmilyen!)
Ha csak simán, minden paraméter nélkül elindítod, az esetek többségében működik.Tehát a Te esetedben egy gyors teszt lehet, ha mindenféle állítgatás nélkül csak simán futtatod, majd megnézed, hogy milyen portot dobott neki a docker, és arra csatlakozol. Úgy működnie kell, a többi csak finomhangolás.
Ha úgy nem lesz hibaüzenet, akkor a becsatolt mappával lesz a gond. (Docker run esetén -v opció, docker compose esetén volumes paraméter)Hogyan futtatod? Container manager GUI-ból? Sima futtatás vagy projekt? Vagy parancssorból? Docker run vagy docker compose? Neadjisten valami Mariushostingos nyakatekert módon?
Nézzük meg konkrétabban! -
Louro
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítségét kérnék. Cseréltem tárolót a NAS-ban és emiatt lehet kicsit változtatnék. Csak nem tudom megéri-e.
Az előzőn qBittorrentet használtam - docker nélkül. Tudom, 3rd party nem túl biztonságos, de hát na. Most lehet adnék esélyt a Download station-nek, de a mappakezelése gyenge.
A Download mappában van nekem pár kategória (Action, Comedy, Horror, Scifi,....) és azokban már a fájlok vannak. Nem almappázgatok. A qBittorrentben ezt simán tudtam kezelni, ráadásul át is tudtam nevezni a fájlokat. A Download station-ben viszont almappát létrehozza mindenféleképpen és a fájlt sem tudtam átnevezni. Borul a megszokott rend.
Lehet csak esztétikai dolog és megszokás kérdése, de ti mit gondoltok? A qBittorrent egy lyukat üt a védelembe és maradjak a Download station-nél?
-
Ablakos
addikt
Docker kérdés, de talán synology-s. Feltettem egy freshrss konténert a linux.io előírás szerint. Úgy tűnik minden rendben (hibamentes install, nincs hiba a syno/konténer logban), de a konténer mappa log alatt ilyen hiba jön. Sqlite kapcsolat nem akar elindulni.
2026/02/14 18:09:43 [error] 293#293: *1 FastCGI sent in stderr: "PHP message: PHP Warning: file_put_contents(/app/www/data/config.php): Failed to open stream: Permission denied in /app/www/app/install.php on line 162" while reading response header from upstream, client: 172.18.0.1, server: _, request: "POST /i/index.php?step=2 HTTP/1.1", upstream: "fastcgi://127.0.0.1:9000", host: "192.168.200.3:9009", referrer: "http://192.168.200.3:9009/i/index.php?step=2"Esetleg valakinek ötlete?
-
IRO21
senior tag
válasz
Whynot?
üzenetére
Végignéztem a posztokat:
A screenshotokon synologynas név van, nem synology. Korábban ide synology-t írtál.Látom, hogy beállítottad WINS szervernek a saját ip címét? Engedélyezted a WINS-et parancssorból, vagy ez miért van ott? (Úgy tudom, hogy alapból tiltva van és GUI-ban nem is tudod engedélyezni, de most nem vagyok gépközelben.)
A gépen az nbtstat /c mutat valamit?
(nslookup itt nem jó, mert az csak a DNS szervert kérdezi le.)Egyébként, ha mindenáron név szerint akarsz hivatkozni a NAS-ra, jobb megoldás beírni a hosts fájlba, mint a NetBIOS-ra hagyatkozni. Manapság ezt nem nagyon szokták már használni.
A tűzfalak megfoghatják a választ. 137/udp-t befelé engedélyezni kell.
Mit jelent az, hogy nem látod pl. a tévét?
Azt hol kellene látni? Azon is fut SMB szerver, vagy mi?
-
konyi79
addikt
válasz
Whynot?
üzenetére
Start menü ->- Terminál (REndszergazdaként) ->- Powershell (rendszergazda)Írd be:Get-SmbClientConfiguration | Select EnableSMB1Protocol, EnableSMB2ProtocolHa true-t kapsz vissza SMB2-e az ok. A GUI-ban grafikusan csak az SMB1-et tudod kapcsolni, hagyhatod kikapcsolva, nem az a gond.
Most látom visszább olvasva figyelmesen, hogy IP-vel már csatoltad, tehát az SMB lehet gond.Használsz vírusirtót, valami tűzfal van külön?
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Úgy döntöttem futok egy utolsó kört vásárlás előtt.
Melyik Synology NAS-t javasoljátok most leginkább a 4 lemezes eszközök közül?- iPhone fotó szinkronizálásra
- torrent kliens futtatásra
- VPN szervernekValószínűleg egy Mac Mini fogja a Plex serveremer kiszolgálni, mert megvásároltam a Plex Pass-t és hardweres transzkodolás az nem érhető el az új Synok közül egyikben sem, illetve lehet, hogy a torrentet is a mini pc fogja kezelni.
Mit javasoltok? -
Whynot?
aktív tag

-
Whynot?
aktív tag

-
konyi79
addikt
Engedélyezve vannak a W11-ben az SMB megosztások? Hányas verziójú SMB-t használ a 220+?
Nekem nagyon úgy tűnik, mintha SMB korlátozás lenne a gondod... -
Whynot?
aktív tag
válasz
burgatshow
üzenetére

-
Borisz76
nagyúr
válasz
Whynot?
üzenetére
Ha IP-vl megy , akkor lehet a Windows-ban nincs engedélyezve a hálózat felderítése ezért nem találja kiszolgáló név alapján.
Win11-ben :
Beállítások / Hálózat és internet / Speciális hálózati beállítások
Speciális megosztási beállítások....majd ott :
Hálózat felderítése ( be ) -
Whynot?
aktív tag
válasz
IRO21
üzenetére
Anyám, de hülye vagyok...
Nem tudtam, hogy IP-vel is fel lehet csatolni, ezért nem is próbáltam. És így az előző kérdesre, hogy "IP címmel megy" is azért válaszoltam igennel, mert azt értettem alatta, hogy be tudok lépni a NAS adminisztrációs felületére.
Köszi a segítséget, már fel is csatoltam a kívánt mappákat! Továbbra is zavar, hogy a hálózat elemeit (desktop PC, TV, stb) nem látom, de ezt le tudom nyelni -
Whynot?
aktív tag
Sziasztok, hálózatban kéne kis segítség. Vettem egy HP omnibook notebookot, win11 Home oprendszerrel. Nem látja a hálózaton a DS220+ nast (DSM7.3.2-86009 Update 1 van fent). Otthon WIFI hálózaton keresztül próbálkozok. IP címmel tudok hozzá csatlakozni, de a fájlkezelőben nem látszik. Próbáltam a neten fellelhető SMB beállításokat, de semmi eredménye. LAN-on PC látja, linuxos másik notebook szintén nem látja. Esetleg valakinek nincs rá megoldása?
-
esoum
csendes tag
Sziasztok!
Kinőttem a DS218- amat. Szeretném cserélni egy 5 vagy 6 tálcásra. Már majdnem lemondtam a Synology- ról, erre most látom, hogy elengedték a merevlemez korlátozást. Jól olvasom a hivatalos oldalukon, hogy a DS+ os szériáknál a DSM7.3 al már tehetek bele más merevlemezt is mint "Synology termék"?
1525+ lenne a kiszemelt, WD RED PRO lemezekkel.
Az fog működni, vagy maradjak a 1621+ nál és vegyem inkább azt? -
Rent
senior tag
Annyira bevalt ez a ds925+, hogy kapott par napja 32GB ramot (torrent kozben erezhetoen csokkent a kerreges), meg ma egy masodik WD Gold 16TB-ot a torrent meghajto melle igy most raid0-ban megy a 2db gold 16TB es minimalisra csokkent mar a kerreges es folyamatosan 240MB/s a letoltes! Nem lassulgat! Felelmetes mennyisegu hely lett a download kotetnek, gondolom a feltoltes is combosabb lesz, eddig kozel 1TB feltoltes jott ossze minden nap
1700+ torrent kezdetnek belove, 800+ siman ment 1 meghajtoval.Illetve kapott egy Eaton 3P Ellipse 700 szunetmentest ma, mert tegnap is volt egy aramszunet.
Az Infuse ra elofizettem, az egy alom! Koszonom annak, aki ajanlotta! Apple tvn, macbookon, mindenhol par perc utan mindent is beolvas es hibatlanul futtat! Netflix 2
-
IRO21
senior tag
válasz
s7evcsenko
üzenetére
A régebbi modellekben simán megy a third-party NVME SSD cache-ként.
Ott azért használtak egy scriptet, hogy kötetet is létre tudjanak hozni rajta, mert alapból csak Synology NVME SSD-n engedett kötetet létrehozni.Mondjuk ez Téged nem érint, mert a DS720+ egyáltalán nem tudja kötetnek használni az NVME SSD-t:
Which Synology NAS models support using M.2 SSDs to create storage pools? - Synology Knowledge CenterA 2025-ös modelleken tovább szigorítottak, itt már cache-nek sem használható!
Drive compatibility policies FAQs for Synology storage systems starting from 2025 (DSM 7.3 and above) - Synology Knowledge CenterPersze ettől még lehet hibás a DS725+ NAS-od, de a nem hibásnak is így kell működnie, szóval ez nem jelenti azt, hogy az!
Akkor jelenthetjük ki egyértelműen, hogy rossz, ha Synology SSD-n (vagy third-party SSD+script) sem enged létrehozni sem cache-t, sem kötetet. -
válasz
IRO21
üzenetére
Mondjuk lehet, hogy tényleg hibás a 725+, ugyanis most visszaraktam a 720+t, beraktam egy nvme-t, hogy majd scriptelem, de egyből berakta cashe-be, mindenféle varia nélkül.
A 725+ semmit nem látott, csak a típusát. -
tibbike01
addikt
Sziasztok. A DS118 mire elég? 4k remux filmek mennének belső hálózaton gond nélkül?
-
konyi79
addikt
Az Ai azért még szakmai kérdésben sokszor segghülye. Engem a Gemini próbált korábban meggyőzni arról, hogy ne tegyek DS423+-ba 7200-as levegős HDD-t, mert a zárt műanyag házban az meg fog sülni és idő előtt meghal.
-
IRO21
senior tag
válasz
s7evcsenko
üzenetére
Főleg hülyeséget ír

Első csillag:
A DSM 7.3 drive policy pont, hogy nem szigorúbb, azáltal, hogy normál meghajtóhelyre már tehetsz third-party driveokat. Előtte oda is csak Synology mehetett.
Második csillag:
Az NMVE-re nem vonták vissza, csak a 2.5/3.5 meghajtókra a pluszos modellekben.
Harmadik csillag:
De, blokkolja is, nem csak figyelmeztet!Az AiRLAC által linkelt második repo-t olvastattad vele? Akkor diszlexiás

Mit szól a gyári doksihoz?
Drive compatibility policies FAQs for Synology storage systems starting from 2025 (DSM 7.3 and above) - Synology Knowledge Center -
válasz
s7evcsenko
üzenetére
ennyit az AI-ról -
Az a helyzet, hogy én elhiszem nektek, de a Copilot-ot nem lehet meggyőzni..
100%-ig biztos benne, hogy a 725+ban mennie kell ennek az ssd-nek.
kettő
Elolvastattam vele a github-ot, és még azután is tartja magát.
Úgyhogy visszaküldöm a 725+t, visszarakom a 720+t és azt fogom megscriptelni. -
IRO21
senior tag
válasz
s7evcsenko
üzenetére
Ezt normális!
A 2025-ös modellekben hivatalosan csak Synology NVME drive lehet.
A DSM7.3-mal feloldott korlátozás csak a normál 2.5/3.5 diszkekre vonatkozik.
Az AiRLAC által linkelt második scriptet próbáld meg.Frissítésnél gond lehet, ha kötetnek használod.
Írtak erről itt korábban. -
válasz
s7evcsenko
üzenetére
Ugyanaz az oka (nincs benne az adott típus a támogatott adatbázisban), ugyanaz a script megoldja, ezt olvasd át hogy minden világos legyen: [link]
-
-
válasz
s7evcsenko
üzenetére
-
Borisz76
nagyúr
válasz
s7evcsenko
üzenetére
Normál esetben csak olvasási , írási gyorsítótárnak lehet használni.
Hekkeléssel lehet kötet. -
Üdv.
Használ valaki Synology DS725+ben NVMe ssd-t kötetnek?
Próbálom 3 félével, de egyiket sem engedi...
Samsung 990 PRO 1TB - még ezzel sem, pedig a Copilot szerint ez a legkompatibilisebb ezzel a nas-al.
-
IRO21
senior tag
válasz
smallmer
üzenetére
A RAM-ot itt nézd meg:
Synology RAM Compatibility List
6db van a listában a DS425+-hoz és 30db a DS225+-hoz, ami mások szerint figyelmeztetés működik.
Pár hónapja, amikor én is kerestem találtam közülük valamelyik magyar webshopban, de már nem emlékszem melyik volt az.DSM 7.3 óta már csak két hivatalos visszalépés van a korábbi modellekhez képest:
Az NVME SSD csak gyári lehet, illetve nincs GPU driver.
Az előnyöket meg megtalálod a specifikációban
Eredetileg én is ilyenre akartam cserélni a DS220+-t, de végül a hardveres transzkódolás miatt nem veszem meg.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
DS425+-ba ismertek olyan RAM-ot ami nem Synology, de tökéletesen működik?
Szemezek a 425+-al és szeretném látni a költségeket.
Jó választás a 425+? -
Sanya
nagyúr
Semmitől nem kell. Bithiba lehet az egyetlen, amit maga a ram javít, de ugyanilyen hiba lehet máshol is.
A bithibátkat leginkább a háttérsugárzás okoz ilyen kicsi csíkszélességen, ha pont ott nyelődik el az energia. Ilyen leginkább az űrben van, a mélyűri küldetésre vastag csíkszélességgel gyártott számítógépet küldenek, plusz be tudja vetni, hogy felküld 3 gépet, és mindegyiken pontosan ugyanaz a kód fut, és ha 2 gép eredménye ugyanaz, akkor az a jó.
Én még nem láttam olyan hibát, amit az ecc ram megfogott volna, de extra step a vállalati audit során, amit javasol az auditor. -
Magnat
veterán
válasz
burgatshow
üzenetére
Mert a 2 és 4 lemezes +-os vonalon a 723-mal és a 923-mal jelent meg az ECC support tudtommal...
-
IRO21
senior tag
válasz
Magnat
üzenetére
"én amikor arm-ről Intelre váltottam (218 Play -> 718+) sem veszett el semmi"
A Tied egy group 2-ről (rtd1296) group 3-ra (Apollolake) váltás volt, ahol támogatott a HDD migráció.
A DS214play Evansport architektúra, ez külön ki van emelve a linkelt doksiban, hogy csak ugyanilyenre migrálható. Az egyetlen ugyanilyen architektúrájú modell a DS415play.How do I migrate data between Synology NAS (DSM 6.0 and later)? - Synology Tudásközpont
-
-
konyi79
addikt
válasz
burgatshow
üzenetére
Igen, van, ezért bontogattam ne menjünk teljesen vakon a topikban ebben a témában.
A bit rot tipikusan az, amit senki se látott, de mindenki retteg tőle, aki tudja, hogy mi az.Senki se vegye magára, de hülye példával az ECC RAM-ot kivenni a NAS-ból biztonság szempontjából pontosan olyan, mintha egy új autóból kiveszed a légzsákot, végülis még sose volt rá szükséged. Azt el tudod adni, így olcsóbbnak tűnik a végszámla. Meg végső soron könnyebb lesz az autó ezáltal jobban megy meg kevesebbet is eszik.
-
konyi79
addikt
Ezt az ECC RAM kérdést szerintem kicsit pontosabban járjuk körbe.
Az ECC nem feltétlen RAM hibától véd. Minden adat ami a RAM-on átmegy ki van téve annak, egy bit BÁRMI akár külső körülmény miatt átfordul rossz értékre. És így lesz rossz esetben a NAS-on rögzítve.
Az ECC képes RAM ezt ismeri fel és javítja automatikusan.
Ez a hiba egy videóban egy pixel, esetleg képkocka hibát képes max generálni, egy excelnél már zavaróbb tud lenni, egy tömörített adatbázist viszont meg tud akasztani, a hozzá tartozó hibásan kiszámított checksummal meg teljesen kinyírni. Még SHR mellett is szélsőséges esetben összaomolhat emiatt a RAID tömb. Nem azt mondom fog, de az ECC RAM ezt előzi meg.
Ritka jelenség, de akinek fontos a bitpontos adatmegőrzés, annak bizony kell az ECC, Akinek torrentek futnak a tárolón, teljesen felesleges. DE tény, minél több memória van a NAS-ban, annál nagyobb eséllyel fog egy kósza neutron, egy napvihar abban hibát generálni.
Szóval én sem azt mondom, hogy veszélyben vannak az adataitok nonECC RAM és támogatása nélkül, de kezeljük helyén, hogy mire való és mikor kell. -
boborján2
senior tag
Pár éve olvasgatok a neten synology témában.
Ha egymás mellé teszem, hogy mennyi syno üzemel globálisan és ,hogy egyetlen nem ecc ram miatti fálj hibát sem olvastam, szerintem eléggé egyik oldalra billen a mérleg. -
Borisz76
nagyúr
Soha nem volt gondom RAM-al.
Akár NAS , akár asztali PC , akár laptop esetében.
Viszont ...hoztak hozzám már asztali PC-t amiben kiderült, hogy 1 ram modul hibás.
Tehát nem gyakori a dolog....de nem esélytelen, hogy egy RAM megadja magát.
Lassan 30 éve foglalkozom számítástehnikával ....igaz hobby szinten....de ez az 1 alkalom volt csupán.
ECC-s RAM-ot még a kezemben sem fogtam. -
Rent
senior tag
van mitol tartani nonECC rammal?
-
válasz
burgatshow
üzenetére
Kezelek pár száz TiB ECC RAM-ot szóval ismerem a különbséget, csak a korrupt fileokkal ijesztgetést nem értem. Előbb lesz gáz döglődő HDD-ből, az sokkal gyakoribb.
-
válasz
burgatshow
üzenetére
A sok millió nem ECC-s Synology felhasználó még nem panaszkodott olyan rengeteget erre. Otthoni felhasználásra nem feltétlenül kell ECC, főleg nem a mai RAM árak mellett.
-
Magnat
veterán
válasz
burgatshow
üzenetére
Nyilván benne van a pakliban, de akkor ezen szemléletmód alapján az összes 23 előtti modell is kuka ...
-
sztothj
tag
válasz
burgatshow
üzenetére
Köszönöm, már csak a NAS-om utódját kell megtalálnom. Van valami ajánlásod?
-
válasz
sztothj
üzenetére
1) Ha RAID1-ben / SHR-ben vannak a diszkek, akkor átrakod az egyiket az újba, felhúzod a rendszert. Utána a régi NAS-ról átmented az adatokat, majd a maradék diszket is átrakod az újba. Adat nem veszik el, amikor kiveszel egy lemezt a régi NAS-ból, mert tükrözve vannak. A bent maradt egyetlen lemezen is ott van minden.
2) Ha BASIC-ben vannak a kötetek, magyarán mindegyik diszk önálló entitás, akkor találnod kell annyi tárhelyet, amennyit egy diszk igényel, tehát maximum 8 terát. Lemented a kettes számú diszket a régi NAS-ról egy külső helyre. Átrakod az újba, felhúzod rá a rendszert. Átmented a meglévő NAS-ból az adatokat az új NAS-ra. Utána átrakod a maradék diszket is az új NAS-ba, leformáztatod a rendszerrel, és átmásolod a külső helyre kimentett adatokat.
Illetve abban az esetben, ha a két lemezen lévő adat összesen nem éri el a 8 terát, akkor NAS-on belül is össze tudod másolni egyetlen diszkre. Akkor nem kell semmit külső helyre menteni.
Egyébként én minden NAS cserét arra is szoktam használni, hogy lecseréljem a lemezeket. Egyrészről mert addigra ezekben nálam már 5-7 évnyi működési idő van, meg növelni is szoktam a méretüket. Plusz még egy előnye az új rendszer felhúzásának, hogy kigyomlálok minden következetlenséget, konfigurációs hibát, amit elkövettem a régi telepítésénél.
Így azokat nem viszem át az új telepítésbe. -
IRO21
senior tag
válasz
sztothj
üzenetére
Arra figyeljetek, hogy a DS214play pont egy kakukktojás HDD migráció szempontjából!
A CPU architektúra miatt, ha jól látom, zökkenőmentesen csak DS415play-be lehetne átrakni a lemezeket.
Minden egyéb modellre váltásnál a beállítások és a csomagok elvesznek, elvileg csak a data partíció marad érintetlen. Amit lehet menteni kell előtte!
How do I migrate data between Synology NAS (DSM 6.0 and later)? - Synology Tudásközpont -
Rent
senior tag
na ez lesz szerintem a ds925+-ba: 2x16gb SK hynix 2666 MHz HMA82GS6DJR8N-VK
remélem semmilyen kompatibilitási gond nem lesz
-
sztothj
tag
válasz
burgatshow
üzenetére
Köszi, az mindegy, hogy melyik sorozatot veszem? Olyat szeretnék amiben tudom a RAM-ot bővíteni.
-
sztothj
tag
DS 214play-ről költöznék egy komolyabb NAS-ra. Jelenleg 2db 8 TB-os merevlemez van a 214play-ben SHR-ben. Biztonsági kamerák mentése, telefonok biztonsági mentése, dokumentumok megosztása, torrent a cél. Most is ezek mennek rajta, de baromi lassú szegény. Milyen NAS-t javasoltok? A költözés mennyire bonyolult folyamat? Köszi
-
válasz
IRO21
üzenetére
Sose néztem parancssorból hogy mennyin megy, ez a gyakorlati tapasztalat 100+ Synology után. Rendszersebesség szempontjából szerintem ezrednyi a különbség, szóval nincs jelentősége.
Keverni nem szabad a különbőző késleltetéseket, azért is finnyás a ramokra az összes olyan modell ahol forrasztott a gyári ram és nem foglalatos. -
IRO21
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Lemaradtál az elejéről:
Az volt a kérdés, hogy a 3200 Mhz-es memória ad-e valami pluszt a 2666-oshoz képest egy DS925+-ban.
Szóval úgy tűnik, hogy csak 2400-on megy, és ha ugyanez a helyzet a 2025-ös modellekben is, akkor teljesen mindegy melyiket teszed bele.
Erről tudsz esetleg valamit?
Új hozzászólás Aktív témák
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Használt számítógépek/merevlemezek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost/PostaPont!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 229 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13700HX, RTX 5060 (ELKELT)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4403
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

"
Azt sem tudom mit hol keressek.)

Nem tudtam, hogy IP-vel is fel lehet csatolni, ezért nem is próbáltam. És így az előző kérdesre, hogy "IP címmel megy" is azért válaszoltam igennel, mert azt értettem alatta, hogy be tudok lépni a NAS adminisztrációs felületére.
1700+ torrent kezdetnek belove, 800+ siman ment 1 meghajtoval.
ennyit az AI-ról