- Azonnali alaplapos kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- Milyen SSD-t vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Hobby elektronika
- Házimozi belépő szinten
- Steam Deck
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.12.07)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Protezis
őstag
Illetve több hálózatra is rá tudod kötni a NAS-t. Nálam egy a surveillance VLAN-on van, egy hálózatban a kamerákkal. A másik IoT VLAN-ban van a Homebridge miatt, a harmadik meg (USB-s 2.5G ethernet) a default, DMZ VLAN.
-
jerry311
nagyúr
válasz
atees
üzenetére
Hibatures
Ha az egyiken megszunik a kapcsolat, akkor hasznalja a masikat."Dupla" sebesseg
Link Aggregation (LACP) tudja egyben hasznalni (megkotesekkel) ha switch is tud LACP-t. A legolcsobb LACP implementaciok jellemzoen forras vagy cel IP cimet neznek csak, ugyhogy 1 PC fele mindig 1 portot fog hasznalni. Minel tobb PC kapcsolodik, annal egyenletesebb a terheles elosztas. Nyilvan a HDD-k sebessegetol, es egyeb beallitasoktol is fugg, hogy elgyaltalan kepes-e akar 1 portot is kihajtani vagy sem... -
atees
őstag
Sziasztok! Ds423+-on a 2 lan portot mire tudom használni együtt vagy miért van 2 port?
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Beüzemeltem a DS425+-t. Most létrehoztam egy tárlókészletet és egy kötetet az SSD-re. Elindítottam egy meghajtó ellenőrzést is.
Ha van mellette egy HDD ami 8TB arra is menjen ugyanez? Egy élet lesz gondolom mire végigcsinálja
teljesen új minden.
-
BFeco
aktív tag
-
P1eTr0
aktív tag
Sziasztok!
Az alábbi kérdésben kérem tanácsotok, tapasztalatotok.
Adott egy régi, de még működó 411j NAS. Sajnos a ventik már hangosak voltak, ezért cseréltem őket. Sikerült ugyanolyan típust is vásárolni. A cserét követően a rendszer jelzett, hogy a ventilátorok nem működnek megfelelően. A csipogás addig ment, amíg a beállításokban le nem állítottam.
Természetesen a ventik mennek szépen, csendben, csak a hibajelzés akasztott meg. Újraindítás után megint csipog, amíg le nem állítom.
Ez így normális? Elvileg azért vettem ugyanolyan típust, hogy ilyen probléma ne legyen, de ezek szerint valami trükk is lehet a dologban... Amíg mennek a ventik, akkor gond nem lehet, de azért hátha van erre valami kultúráltabb megoldás is. Amennyire néztem, még a sebesség szabályozása is működik.
A segítséget előre is köszönöm.
-
Sanyi.mTs
addikt
ha van egy ütemezett feladat (ami csak egyszer fut le, nem ismétlődik) és a feladat idején ki van kapcsolva a nas, akkor mi történik, ha a feladat után visszakapcsoljuk gépet? A) semmi vagy B) lefut a feladat?
-
boborján2
senior tag
válasz
Grg325
üzenetére
Direktbe hiába kötöd.
Ahhoz IP címet kell manuálban konfigurálni mindkét oldalon + fordított bekötésű kábel kell.Ha pedig nincs dsm ,nem tudsz neki ip címet adni.
Természetesen ha nem így volt, és minden feltétel adott volt a direkben bekötésnek ,akkor tárgytalan amit írtam.
-
Sanyi.mTs
addikt
Használ még valaki Hyper backup-ot és Hyper backup vault-ot?
HB legutóbbi frissítése óta az előző heti mentés sikertelen lett. Most mind2 nas bekapcsolva. DDNS-en keresztül elérhető mind2. De a frissített HB nem tud csatlakozni a célhoz.
Más nem tapasztalt ilyet?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Grg325
üzenetére
https://www.advanced-ip-scanner.com/hu/
Ezzel a hálózaton található minden eszközt megtalálsz.
Ha minden eszközt megtalál csak a NAS-t nem, akkor lehet alaphelyzetbe állítani :
Segíthet egy reset , amely több dolgot alaphelyzetbe állít.
Többek között a hálózati beállításokat is !
2 verziója van az alaphelyzetbe állításnak !!!
Saját írás a reset-ről.
Synology oldaláról származik az infóm.Fontos :
Ha az adatokat meg akarod tartani, akkor 1X reset ( bip hang ) kell.
2X reset gomb nyomásra MINDEN törlődik. -
Grg325
újonc
Sziasztok!
DS918+-om eddig teljesen jól tette a dolgát, de most nem érem el a DSM-et. Fájlokat elérem, de a webes felület nem elérhető, gyakorlatilag kizárt. Az assistant-tal sem enged csatlakozni. Van esetleg valakinek ilyen tapasztalata, illetve megoldása?

-
allein
addikt
Sziasztok. Egy ideje be volt állítva az RSS automata letöltés kettő kategóriára, linkkel innen, jól is működött, VPN-en, HU szerveren keresztül csatlakozom-csatlakoztam a trackerre, eddig nem volt semmi gond. Egyszer csak azt vettem észre leállt az automata letöltés, próbálom újra hozzáadni a linket, a képen látható üzenet jelenik meg:
-
-
válasz
PhoenixK
üzenetére
Log Center
"Level : Warning
Log : Network Backup
Time : 2026.mm.dd hh:mm
User : System
Event : Shared Folder Sync failed to sync task [Test-Sync] to [Ds216-T] due to some files' attribute cannot be set, or they are vanished temporarily. Please refer to Help for more information."vagy
"Level : Error
Event : Shared Folder Sync failed to sync task [Test-Sync] to [Ds216-T]. (error code: 53)"De van, hogy nincs hibaüzenet. Gondolom ilyenkor sikerül neki.
"Level : Info
Event : Shared Folder Sync failed to sync task [Test-Sync] to [Ds216-T]." -
lange04
csendes tag
válasz
Marc22
üzenetére
Próbáltad többször újraindítani a NAS-t? Amikor 7.3 verzió kijött, frissítés előtt elolvastam a lehetséges hibákat 007revad oldalán, hogy ne érjen meglepetés, úgy emlékszem volt olyan, akinek azt ajánlotta, hogy indítsa újra, illetve indítsa újra -n opcióval, vagy nélküle, erre már pontosan nem emlékszem...nekem hiba nélkül frissített, így végül nem volt szükségem rá, azt javaslom, hibalistában (007revad oldalán) keress a tiédhez hasonló hibát, lesz ott megoldás is...
-
UTIT
csendes újonc
Sziasztok!
Leírást nem találtam, a próbálkozásokba meg belekavarodtam, ezért írok ide!
Van egy Synology NAS-om, azon van egy megoszttott mappám, amit több felhasználó használ, de nem mindenkinek van joga minden mappához. Újra be szeretném állítani az egész megosztott mappa jogosultságait mert kezd kaotikus lenni.
Vannak felhasználói csoportjaim, és van egy olyan csoportom, amibe mindenki benne van. Azt szeretném elérni, hogy mindenki csak a nekik kiosztott mappát lássa a megosztott mappában, és ezen belül tudja a fájlokat olvasni, futtatni, módosítani vagy törölni. A megosztott mappa többi mappája ne legyen számára elérhető, ne lássa a tartalmuka.
A gondom az, hogy a mappajogosultságoknál nem világos, mi mire való, és leírást meg nem találtam róla, csak általánost... (pl. itt tudja beállítani az írási és olvasási jogoka...)
Tud valaki linket a leírásokhoz, vagy néhány szóban leírná, hogy mi mit takar pontosan?
Köszi!
-
Hali! Beállítottam két NAS között a "Shared Folder Sync" , "Rsync" funkciót.
Ami érdekes, az első szinkronizálás lefut szépen, utána viszont folyamatosan hibát dob a forrás NAS.
Event Detail
Category : Sytem Event
Subject : Unable to complete Shared Folder Sync task (Test-Sync)
Time : 2026-03-31 01:11:27Unable to complete Shared Folder Sync task (Test-Sync) on Ds223. Please check the backup log at DSM -> Log Center for further information.
Task : Teszt-Sync
Destionation server : Ds216
Task started at : 2026-03-31 01:11
Syncing duration : 0 days 0 hours 0 mins 26 secs.Ha letörlöm a cél NAS-on a cél mappát, akkor az első szikronizálás lefut szépen.
Mit néz(het)ek be? -
Marc22
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Synology DS425+ NAS amiben az NVMe M.2 már működött, de valami frissítés után nem akarja felismerni.
Fel lett töltve a Sy.... HDD db v3.6.124
De nem segít rajta.
Hátha tud valaki segíteni köszi. -
Protezis
őstag
válasz
jozsi252
üzenetére
Tépőzáras mod: https://www.reddit.com/r/synology/comments/2tc4og/synology_and_vibration_problems_my_velcro_solution/
OBI-ban lehet méterre venni tépőzárat, néhányszáz forint szerintem. -
válasz
jozsi252
üzenetére
Ha a házat megnyomva elhallgat, akkor a ház és a belső frame közé raknék valami gumi vagy szivacs távtartót ami nyomja el egymástól a kettőt minimálisan, hátha így megszűnik, ha csak ennyi nem raknám dobozba. De lehet az is hogy valami lötyög benne, érdemes megnézni leszedett burkolattal nem-e mocorog valami aminek nem kéne, csavarok meg vannak húzva, stb.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Van egy Synology DS423+ NAS 3db 12TB-os winyóval. Kezd kicsit elegem lenni belőle mert néha annyira rezonál hogy zavar az alvásban. Nem szeretném más helyiségbe kirakni de a szobába bárhova elrakom bármibe. Ti milyen kis tárolóba raknátok bele amiben nem lehet hallani hogy rezonál néha? Valami kis rack szekrényt kellene vennem?
Amúgy próbáltam azt hogy veszek kis gumi talpakat a lába alá de nem sokat segített. Akkor mikor rezonál néha egy picit arrébb rakom akkor van hogy abbahagyja. Persze ha az oldalát megnyomom kicsit akkor abbahagyja.
Magával a NAS-sal nincs semmi bajom, ha a rezonálás nem lenne bőven elviselhető számomra a hangja, de így néha nagyon zavaró..Köszönöm a segítséget!
-
IamGabor
tag
Sziasztok!
Létezik, hogy egy régebbi, 1GB LAN porttal rendelkező DS216SE -re mindeössze 20MB-al tudok másolni vezetékes hálózaton? Annyit látok, hogy elkezdődik az adatátvitel, a proci terhelés felugrik 98-99%-ra.
Full új install, két új 1TB HDD RAID1.
Nem várok 100-as írási értéket, de ez elég kevésnek tűnik, és már más ilyen régenni NAS-on is ezt tapalasztalom. (firmware a legújabb, amit a NAS fogad)
Kábel minőségi, és pl. ugyan ezen a hálózaton egy újabb QNAP NAS-ra (vagy más PC-re) fullon megy a másolás.
Köszi!
Gábor -
weeweew
csendes tag
válasz
Sanya
üzenetére
Oh basszus, megvan mi volt a hiba. Telót váltottam pár hete, és a secure signin appban csak a synology account volt beállítva OTP-ben, a DSM nem. Mivel a régi telón kb 2 éve állítottam be, nem tűnt fel, hogy ez hiányzik. Már mérgemben azon voltam, hogy kikapcsolom a 2faktorost a DSM-nél, amikor látom, hogy ott a beállítás lehetősége miután a megbízható készülékeket töröltem. És tá-dám, működik. Mivel mindig a synology account 6 jegyű kódját akartam megadni, persze, hogy nem stimmelt. Én hülye.
-
weeweew
csendes tag
válasz
Sanya
üzenetére
oké, de http-vel, https-el sem és quickconnect id-val sem működik. Mindegyikre tanúsítvány hibát dob. Pedig 4 nappal ezelőtt legutóbb próbálva és előtte is 2 éven át működött. Aztán egyik percről a másikra nem.
De oké elfogadom, hogy valami amit nem veszek észre változott. Akkor mivel lépjek be, hogy működjön az asztali verzió?
-
smallmer
őstag
Azt hiszem, hogy nem volt elég a kérdésem, ezért írok egy hosszabb szösszenetet, hogy jól gondolom-e.
Az alábbiak állnak a rendelkezésemre:
- DS425+ NAS
- 8GB redditezők által tesztelt kingston memória. Elvileg kompatibilis.
- HDD: Western Digital Red Plus 3.5 8TB
- SSD: Western Digital WD Red SA500 2.5 1TBAz alábbiak szerint tervezem:
- Első Körben beszerelem a memóriát:
A lemeztálcákat a lemezfiókokból eltávolítom. Így kellő helyem van a memóriához.
Az üres foglalatba a NAS jobb oldalán behelyezem a memóriamodult.
- Az SSD-t behelyezem az első helyre szemből bal oldalról nézve.
- A HDD-t behelyezem a második helyre szemből bal oldalról nézve.A meghajtótálca kulcsával lezárom meghajtótálcákat.
Így bal 1-2 ben lesz lemez.
Bekapcsolom a NAS-t.
DSM telepítése a Web Assistanttal.
A telepítés során van egy pár kérdésem:
1. Azon a felületen, ahol megadom az eszköz nevét, admin accountot, admin jelszót van egy checkbox --> engedélyezni lehet a Web Assistantban történő megjelenést. Ezt érdemes bekapcsolni vagy inkább nem? Én úgy gondolom, hogy rizikó. Jól gondolom?
2. A storage pool beállításoknál a RAID típus SHR legyen mindkettőnél? Most egyelőre csak ez a két lemez lesz benne és nem lesz "mentés".
3. Btrfs fájrendszert válasszak?Egyelőre most ennyi jutott eszembe.
Minden tippet, tanácsot szívesen fogadok :) -
tobias40
veterán
válasz
Borisz76
üzenetére
Próbáltam ezt a megoldást de belépve a Photo Backup beállításban azt írja hogy ellenőrizzem a Quick connect ID állapotát.
Helyi hálózaton próbáltam wifivel,ehhez kell vmi Photo alkalmazásnak telepítve lenni a Nas-on,és csak Quick connect-en keresztül működik?
Vagy mi lehet a gond itt nálam?(a nas-on a könyvtárat még régebben beállítottam de nem is néztem ezt a lehetőséget)szerk: igen kell hozzá a Quick connect,bekapcsoltam és megy,vmiért kikapcsoltam régebben,de nem gondoltam hogy a belső hálón is ezen keresztül fog kapcsolódni...
-
weeweew
csendes tag
Sziasztok,
találkozott valaki ezzel a problémával?
win11 alatt böngésző/DSM/synology surveillance station belépés oké, asztali program pedig SSL hibát ad, hiába választom hogy tovább, majd a 2 faktoros hitelesítés után kiírja, hogy hibás kód. Néhány nappal ezelőttig oké volt. Azóta nem tudok arról, hogy változott volna bármi is. NAS 423+, DSM 7.3.2-86009 Update 3, asztali surveillance 2.2.3.2598 -
Kísérlet képen beállítottam egy Resync-et a fúrumon talált leírás alapján
[Shared Folder Sync | DSM - Synology Tudásközpont]
Kértem egy "Sync Now"-t, ami sikeresen le is futott : Last sync result : Success.
Szerettem volna ezt megnézni a cél (destination) NAS-on, de nem találom.
Hol keressem? -
Borisz76
nagyúr
válasz
EAndrew
üzenetére
Droidos telón elviekben a régi DSPhoto-ban beállítható volt az autómata feltöltés.
Az új Photos alkalmazás nálam nem míndíg teszi a dolgát....
Ezért a telón lévő DSFile alkalmazással oldom meg.
Indítás után a bal felső sarokban van egy kis jelzés....a további beállításokhoz. Ott a legalsó lehetőség a Photo Backup menüpont.
Beállítás után abba a mappába menti amit belősz neki.
Első alkalommal.....azt hiszem.....minden képet , videót ment.
Kövi alkalomnál már csak az újakat menti. -
EAndrew
aktív tag
Sziasztok,
Mi a legjobb megoldás most arra, hogy a telefonon készült új képek automatikusan szinkronizálásra kerüljenek a NAS-sal (DS218j) amikor egy wifi hálózatra kerülnek?
-
huan
őstag
Sziasztok,
Használ valaki Tailscale Funnel -t? Érdekelne a beállítása, mert van, hogy Tailscale-nélküli helyről kellene elérnem az otthoni dolgokat.
Köszi -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Na úgy néz ki sikerült összeszedni mindent a DS425+ elindításához.
Nincsen esetleg valami átfogó részletes leírás, hogy mit érdemes beállítani. Mire érdemes figyelni stb... a NAS telepítésekor?Köszönöm szépen!
-
VANESSZA1
őstag
válasz
FrezeR
üzenetére
A fő különbség a RED és a Purple között az optimalizált firmware. Az előbbi tud alvó módba menni az utóbbi pedig 0-24-re tervezett és tudtommal nem alvásra optimalizált. Én használok közel 20 éve Purple/Pro lemezeket, és szerintem ugyanolyan jók, és pár éve használom a Red Plus-t és eddig azzal sincs semmi. Ha nem fontos az alvás akkor simán bevállalható a Purple is.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
tibbike01
üzenetére
Igaz de felhasználó függő, hogy mindenről van e backup vagy csak a nagyon fontos dolgokról....ez pedig meghatározza, hogy mekkora lemez is van backup-ra használva.
Nálam backup-ra 2 db 4 Tb-s lemez is van.
De ha mindenről lenne backup, akkor 30 Tb-ot kellene ráfordítani....
Csak a fontos dolgokról tartok biztonsági másolatot. -
tibbike01
addikt
válasz
Borisz76
üzenetére
Persze, de ha backup van, az úgy sem csak egy helyen van tárolva, szóval a második (ha van akkor esetleg a harmadik) backup helyről lehet másolni. Ha nincs más hely, akkor eleveveszett a dolog.
Akár felhőből is. Akár venni 10TB-ot és 14 napon belül lemondani. Vagy csak egy havit fizetni. Akár cégtől, havertól kölcsön kérni hddt....stb.
Én nem szeretném, hogy 2, 3 vagy akár 4 hdd ketyeg, zajong, áramot zabál, figyelgetni az állapotukat, egymást melegítik...stb holott egy hdd-vel meg lehet oldani.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
tibbike01
üzenetére
Elviekben EGYSZERŰEN lehet tárhely méretet növelni nagyobb lemezzel. Igen.
De nézzünk egy példát :
2 db 2 Tb-s lemez van a NAS-ban , 2 db önálló kötet formályában.
Egyszerűség kedvéért legyen mindkét kötet ALAP / BASIC.
Ne legyen tele....csak 1.5 Tb adat LEMEZENKÉNT.A csere előtt adatot kell menteni....mert 1 lemez tartalma nem másolható át a másikra....ugye fizikailag nem fér el.
Tehát pluszban kell egy minimum 2 Tb-s lemez, amire az egyik kötet tartalmát kimásolod.
Ezt követően a lemezt kiveszed és beszereled az új, nagyobb ( mondjuk 4 Tb ) lemezt. Majd mehet az adatok visszamásolása.Most akkor a NAS-ban van egy 2 Tb-s lemez és egy nagyobb ( 4Tb-s ) ...plusz van a külső ( 2 Tb ) , amire mentettél.
Majd hasonló elven lehet cserélni a másik 2Tb-s lemezt is....
Azaz másolás , csere , visszamásolás.Összességében lesz a NAS-ban 2 db 4 Tb-s lemezed és az eredeti 2 db 2T-s lemez mellett még ott a "másolós" lemez is.
Így összesen 5 db lemezed van.De megoldható 4 db-al is :
2 db 2 Tb-s van eredetileg.
Veszel 2 db 4 Tb-s lemezt....melyből az eggyiket felhasználod mentésre.Ezzel a módszerrel "csak" 4 db lemez kell.
Na ...szóval mégsem olyan egyszerű a tárhely növelése 2 fiókos NAS-ban ha önálló kötetként vannak benne a lemezek.
Nem lehetetlen .....de macerásabb mint elsőre gondolná az ember.
Szóval ezért szoktam 4 fiókos NAS-t ajánlani és ha lehet akkor valamilyen RAID , SHR tömböt mert akkor tényleg egszerűbb a csere, bővítés.
Persze ennek is megvan a rizikója : a tömb újraépítésénél. -
Borisz76
nagyúr
válasz
burgatshow
üzenetére
Így van.....aztán 1-2-3 év múlva tárhely méret növelésnél rájössz, hogy jobb lett volna egy 4 fiókos.
-
Meizubee
tag
Sziasztok,
Szeretnék venni egy Synology DS725+ NAS-t otthoni használatra. iPhone backup menne rá, biztonsági mentések, meg szeretnék streamelni a TV-re filmeket (4K-ban). Van most ettől jobb jobb vétel hasonló árban (újat szeretnék, használt most nem jön szóba).
Köszönöm előre is
-
Ablakos
addikt
Van olyan synology alkalmazás, ami tud mappát tömöríteni és azt feltölteni egy másik helyre(pl. cloud)
-
Met
nagyúr
A DS115j-ben van valami szenzor a ventilátor monitorozására?
Pár napja néha mintha búgna (mint amikor pár lakással arrább centizik a mosógép), gondoltam lehúzom a ventit (ha le lehet) hogy kiderítsem a HDD vagy a venti nyűglődik.Egy 3TB WD Red WD30EFRX van benne, 2018-ban lett összerakva.
-
válasz
Intelligencs
üzenetére
CDN különbözőség, rate limit, csillagok állása, bármi lehetett

-
-
válasz
Intelligencs
üzenetére
Valószínűleg nem ez volt, hanem a gyorsan egymás után kiadott U2 és U3 miatt történt, az U2-t elérhetetlenné tették egy idő után mert már release előtt volt az U3. U3 ma reggel felment nekem gond nélkül (DS620slim)
-
válasz
Sanyi.mTs
üzenetére
Szerintem ez az internetszolgáltatóval összefüggő hiba. Miért mondom ezt? Én 5 NAS-on frissítettem, és abból egy nekem is ugyanezt csinálta. Ráadásul egy olyan modell (DS124), amiből van még egy ugyanolyan, és azon simán felment. Az egyetlen különbség, hogy az másik netszolgáltatónál van.
Az én gyanúm az, hogy ez konkrétan a Vodafone (UPC) szolgáltatással összefüggő issue, mert ott nem ment fel a frissítés, ahol ez a szolgáltató. Szerintem a NAS látja a frissítést, le is akarja tölteni, de valamiért (a szolgáltató hibájából) nem éri el a frissítő szervert. Én úgy meg tudtam oldani, hogy letöltöttem itthon, telekomos nettel a DSM-et, betallóztam a távoli NAS-on, és úgy feltöltve/áttöltve már ment a frissítés. Neked azért nem járható az út, mert eleve a letöltőközpontot sem éred el.
Alternatív megoldásként megpróbálhatod letölteni mobilinternetet használva a DSM-et, és utána betallózod.
(Tudom, hogy már minden Telekomtól független otthoni szolgáltató elvileg a ONE, de technikailag azért a háttérben gondolom még nagyon is eltérnek, Digi, Voda (UPC), Invitel, meg mit tudom én hány szolgáltatót olvasztottak magukba.)
Én egyébként is szenvedek a Vodafone-os nettel (anyósnál van), a közte és köztem lévő Asus routereken hol működik a VPN, hol nem. Ha én is vodás netre váltok a routeren (két internet előfizetésem van itthon), egyből működik. Bezzeg a Telekom - Digi között mindig fent van a tunnel.
-
Frissítés nálam pipa DS923+on.
Restart után minden megy tovább.Tegnap éjszaka jött a távoli DS220j-től is az e-mail, hogy elérhető egy DSM frissítés.
Ma azt is sorra kerítem. -
FrezeR
senior tag
paolinho
merqree
Csixi68
Csabroncka
Köszönöm szépen nektek a válaszokat!
Valóban nincs könnyű helyzetben most az ember ezek mellett az árak mellett, alaposan meg kell gondolni minden lépést. Nekem is Purple és Red oldalon vannak jó és gazdagabb tapasztalataim, szóval elsősorban ezeket nézem majd meg. -
IT user
tag
Sziasztok!
Akit érdekel, hogy mennyire megbízható és tartós egy Synology NAS, annak íme egy nekrológ:
Múlt héten, 16 évnyi, szinte nonstop működés után egy áramszünetet követően megadta magát a DS410-esem. Teljes reset és DSM 5.2(!) újratelepítés után sem éledt fel, ezért úgy döntöttem, hogy nyugdíjba küldöm. Utódja egy DS423 lett, remélem ő is bírja minimum ennyi ideig.Nyugodj békében és jó pihenést, DS410!

-
Sanyi.mTs
addikt
érdekes. DS423+
7.3.2-86009 Update 2 elérhető. rányomok, hogy letöltés, a rendszer küld üzenetet, hogy telepíthető, de a vezérlőpult / frissítés és visszaállítás / DSM frissítésnél a telepítés gomb nem jelenik meg
volt már NAS restart is, nem segített
szerk.: most nézem, hogy a synology letöltőközpont honlapja se akar betölteni
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Csixi68
üzenetére
Annó a migrációval / költöztetéssel kapcsolatban írtam egy rövidebb bejegyzést és , akkor még megemlítettem a fiókok számozását.
Az oldal alján találod a leírást.
Link a fiókok számozásáról is : [link]Aztán, hogy ez befolyásolja e azt amit szeretnél.....jó kérdés.
-
pzstm
titán

Nekem ilyet mutat
-
Csixi68
tag
Sziasztok!
Öt forintos kérdés: számít-e a HDD méret sorrendje a NAS-ban? Tehát 8 fiókos NAS-ban a jelenlegi sorrend 3-3-24-24-3-3-3-3 TB HDD. Ha felcserélem a HDD-ket jelent valamit? -
kis.zsolt
aktív tag
Ma frissítettem az új DSM-re és leszakadt a NAS-om (DS918+) az újraindulás után a linkaggregációról. Azóta távolról elérhetetlen. Úgyhogy csak óvatosan a frissítéssel.
-
Gaultier
csendes tag
Sziasztok,
hyper backup alkalmazassal kapcsolatban kerdeznek. Letrehoztam egy task-ot, ahol beallitottam hogy mely mappakat backupolja. Ez USB-n keresztul tortenik, kb 1-2 havonta mikor eszembe jut lefuttatom. Kulso vinyo ezutan levalaszt, majd pihen a polcon aramtalanitva. Amikor uj backupot keszitek, ugye akkor csak az uj adatokkal egeszul ki a meglevo allomany, tehat a 3.5TB-os backup bovul mondjuk 12 GB-tal. Ez egeszen eddig igy is mukodott, most viszont azt tapasztalom, hogy ha elinditom a backup folyamatot, nagyom sokaig tart, es mar tobb szaz GB-ot hozzairt a meglevohoz. Olyan mintha nem ismerne fel a regi adatokat a backup-ban, vagy a NAS-on levo osszes tartalmat ujnak latna. A regi mentesek megvannak a kulso vinyon. Elvileg semilyen konfiguracio valtozas nem tortent, nem lettek a NAS-on levo adatok athelyezve, nem lettek nagy mappak atnevezve.
Szerintetek mi okozhatja ezt?
Koszi
-
Csabroncka
addikt
válasz
FrezeR
üzenetére
Most néztem rá az árakra
... Red nálam döglött meg,de azokat használtan vettem. A bővítésnél 6Terrás N300-as Toshibákat vettem, ahogy nézem akkor kettőt a mostani egy árában (k..va gáz).
Szóval mit vennék? Használtan egy ugyan olyat, most újat biztosan nem, ilyen árakon
-
Csixi68
tag
válasz
FrezeR
üzenetére
Szia, most nézem van 2 db WD80EFAX HDD-m 56992 - 56990 óra üzemmel és eddig tökéletesen mennek.
Én szeretem ha legalább két egyforma HDD-m van, de szerintem semmi problémát nem okoz ha eltérő márkájú lesz...
Most a 1821+-ba 2 db 24TB IronWolf, 2 db 3 TB WD RED és 4 db 3 TB WD Purple van, teszi a dolgát szépen és eddig semmi hátrányát nem látom... de ugye majd kiderül ez a felállás még csak 1-2 hetes. -
Bence_
tag
Nekem reggel szólt, hogy jött egy frissítés DSM 7.3.2-86009 Update 2.
Most nézem, hogy kint van a 7.3.2-86009 Update 3, fel is teszem. -
*H*
aktív tag
válasz
Gipsz75
üzenetére
Fizikailag a RED is bírja a folyamatos írást. A célzott felhasználási területnek megfelelően a firmware optimalizációban van különbség a kettő között, de az nem a folyamatos írási terhelhetőség lehetősége. A RED fw optimalizálva van Nas-ra/raid-re, több felhasználós egyidejű írás/olvasásra, adatintegritásra. A purple a hibajavítással szemben a szekvenciális írásra, folyamatos adatfolyamra optimalizált. Pl. nem próbálkozik újraírással, javítással, hanem átugorja a hibás szektort, hogy ne hiányozzanak képkockák.
Ui.
Nekem egy Seagate hdd hibásodott meg, úgyhogy szűkül a kör, hogy mit lehet venni.
-
Gipsz75
csendes tag
válasz
Sanyi.mTs
üzenetére
Így van a purple család lényege, hogy 0/24-ben bírnia kell a folyamatos írást, míg a red inkább a NAS-ba való, ott kifejezetten a 0/24 üzemmódra van tervezve, de az nem bírja elvileg a folyamatos írást. Kamerához előbbi, adattároláshoz az utóbbi javasolt. Persze NAS-ba én inkább a Pro változatát ajánlom.
-
paolinho
addikt
válasz
FrezeR
üzenetére
Na én annak idején, amikor megvettem az első Synology (talán) DS216Play nasomat, abba raktam egynek egy 6Tb-os Purple-t, ami egy-két év alatt ki is fingott. Ezt követően ruháztam be helyette egy Red-be, ami a szintén Red társával az immáron 4. éves DS220+ - ban hibátlanul teszi a dolgát.
Én biztos nem vennék 0-24-es üzemre mégegyszer Purple-t. -
FrezeR
senior tag
Sziasztok!
Pár év hűséges szolgálat után az egyik vinyóm úgy döntött átköltözik az örök bitmezőkre és megadja magát.
Egy WD Red-ről van szó 4 TB-os. Van még egy a NAS-ben ugyan ilyen, WD40EFRX. A kérdésem az lenne, hogy érdemes ugyan ezt a típust (RED) venni (baromi drága most sajnos) vagy pótolható egy olcsóbb Purple típussal is? A feladatai főleg torrent futtatás és kamera felvételek rögzítése lenne. Lehet abból gond, ha mondjuk egyik ilyen másik olyan típus? A válaszokat előre is köszönöm! Ja, egy Synology 218+ gépem van. -
Csixi68
tag
válasz
boborján2
üzenetére
Nálam sem így van, én csak a kérdezőre válaszoltam, de mivel semmit nem tudok, hogy Nála milyen NAS van így ez tűnt a legoptimálisabb válasznak.
Nálam 1821+ NAS ment a 40 km-rel távolabb lévő 918+ NAS-ra és igaz ez visszafelé. A nasokban 4-8 HDD SHR-ben és Btrfs fájlrendszerben. A 1821+-ba még ment távolról +2 db NAS. Mindezt megfejelve még egy RAID5-ös USB backuppal.
Szóval én védem az anyagaimat és másokét is kellőképpen.
-
Csixi68
tag
válasz
smallmer
üzenetére
Szia!
Milyen neten menne az egész?
Én nem látom értelmét a két külön kötetnek, főleg annak nem, hogy a torrent az 1 TB-ra menne.
A fotókat én egyből a HDD-re raknám.
Nekem nincs akadás a torrent letöltés és a Plexen való filmek nézése közben (918+ a NAS 32Gb RAM és 1TB cache 2x24TB és 2x8TB HDD van benne)
Fullban megy a visszatöltés és általában 2-3 kliens nézi a filmeket-sorozatokat.
Ráadásul így nincs semmi védelmed, ha valami probléma lenne... akkor a fotókat elveszíted...
Én SHR-be raknék 2 db 8TB-os HDD-t és azon 1 kötetet alakítanék ki, így van védelmed. Igaz nem tudom milyen nasod van, de ha csak 2 helyes akkor így a legbiztonságosabb... szerintem... -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Két újabb kérdéssel fordulok hozzátok.
Tegyük fel, hogy van két kötetem:
- Az első egy 2.5-ös 1TB-os SSD
- A második egy 3,5 -ös 8TB-os HDDA fotókat az 1TB-os SSD-re töltöm fel az iPhone-omról mondjuk Synology Photossal.
Éjszaka lefutna valami job, ami az SSD-ről az összes képet a HDD-re rakja egy megfelelő könyvtárba. Van ennek értelme? Gyorsítana a feltöltésen vagy egyből a HDD-re rakjam?A torrenteket és a plex servert az ssd-re tervezem rakni, amiatt, hogy ne legyen akadás a Plex-nél, miközben mondjuk töltök egy újabb részt. Max 4K filmeket nézek.
Ti hogyan csinálnátok?
Leírom, hogy mi a felhasználási terv:
Alapvetően szeretném a fotóimat hetente több alkalommal feltölteni a NAS-ra.
A torrent éjjel nappal menne. A visszatöltés korlátozva alacsony sebességre, tehát csak letöltéskor lenne nagyobb terhelés.
Plex Server futna transzkódolás nélkül. Erről nézném a filmeket.Minden tippet szívesen fogadok

Még nincsen meg a HDD és SSD, de holnap - holnapután megrendelem, mert hétvégén már szeretnék bíbelődni vele.
-
Downsampling
senior tag
válasz
IRO21
üzenetére
Szia!
Igen, valószínűleg igazad van és nekem ez a megoldás lenne a jobb. Csak egyelőre azzal szembesülök, hogy bár a linkelt oldalon látom a leírást, nem nagyon boldogulok - nem vagyok éppen profi a NAS beállításokban.

Amúgy nem lenne problméa a Hyper Backup sem, csak ha egyszer szükséges lesz, akkor a .hbk-ból hogy tudom visszaállítani a megosztott mappákat, azok tartalmait?
-
IRO21
senior tag
válasz
Downsampling
üzenetére
"A .hbk-t nem lehet elkerülni?"
Ha a Hyper Backup mentés célja egy Hyper Backup Vault, akkor nem.
Vaultba csak többverziós mentést támogat, ami alapból hbk formátumban van.
USB diszkre, vagy belső meghajtóra tudsz egyverziós mentést is készíteni.Neked szerintem jobb lenne a megosztott mappa szinkronizálása funkció, mert amit leírtál amúgyis inkább szinkronizálás, mint backup.
Azt is be lehet állítani, hogy ne azonnali legyen, hanem ütemezett. -
Downsampling
senior tag
válasz
Patice
üzenetére
A mentési változatnál persze, elég az 1 darab. Mondjuk legyen heti mentés.
Van a NAS-on 5 megosztott mappa (ebből 3 mappa menne a másik NAS-ra backupként, 2 meg USB-s HDD-re). Mondjuk video, filmek, sorozatok, stb.
Mindegyikben történhet változás, de általában hetente, kéthetente adódik hozzá új almappa - de van, hogy valami mégsem kell már, amit törlök. Ezért jól jönne, ha a következő backup-ban már nem lenne benne.
A .hbk-t nem lehet elkerülni? Talán még a múlt év végén kérdezte ezt valaki és mintha lett is volna erre megoldás. Csak nem találom.
Köszi -
válasz
Downsampling
üzenetére
A .hbk fájl olvasásához van desktop progi = Hyper Backup Explorer.
Csak jól kell beállítani és napi szinten menti a változásokat ugyanabba a fájlba.
Próbálkozz vele, a mentési változatok számát is gondold át, nálam 1 van beállítva. -
sulu1701
aktív tag
Köszönöm mindenkinek az ötletelést.
Ezek alapján akkor én egészen túlbiztosítottam a dolgot.
Akkor módosítom, és kitart még a tárhelyem. -
Gipsz75
csendes tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Szia!
Erre használd az rsync funkciót

Egyébként ha jól be van állítva a Hyper Backup, akkor 1 fájlba ment mindent, és ha kell valami vagy a mentésnél vissza tudsz tölteni egy adott fájlt, vagy van asztali segédprogram is (ez jóval körülményesebb). Én a sima Hyper Backup-ot használom éve óta 2 NAS között, és semmi problémám nincs. Ráadásul a két NAS két különböző városban is van

-
Downsampling
senior tag
válasz
Patice
üzenetére
Sziasztok!
Most jutottam el odáig, hogy kellene biztonsági mentést csinálni a DS224+ NAS-ról.
A forrás NAS-on fut a Hyper Backup, a cél NAS-on pedig a HB Vault.
Meg tuzdom csinálni az időzítést, mindent, de azt hogyan lehet elérni, hogy ne.hbk kiterjesztéssel hozzon létre egy fájlt.
Olyat lehet csinálni, hogy mondjuk a "video" megosztott mappát (és annak tartalmát) egy az egyben tegye át a másik NAS-ra? Illetve még egy fontos dolog lenne: mondjuk heti vagy havi időzítés lenne beállítva, s ha már mondjuk az "XY" mappa már nincs a forrás "video" mappában, akkor azt tüntesse el a cél NAS-ról is?
Valami olyat szeretnék, amit a különböző backup progik is tudnak, ha már van egy backup mappa, akkor csak az abban történt változásokat aktualizálja. Vagy sokat kérek?
Ahogy most működik: csinál egy .hbk fájlt, majd a következő alkalomkor egy újabbat. Majd megint. Ez a .hbk miatt nem jó, illetve azért sem, mert rohadt hamar megtelik a cél NAS.
Ugyanezt meg tudom tenni USB háttértárra is?
Köszi szépen!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Assetto Corsa Rally
- Fogyjunk le!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Kétezer eurós csomag lehet a Vivo X300 Ultra
- Viccrovat
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- Milyen SSD-t vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- Gamer PC - Számítógép Ryzen 7 9800X3D // RX 9800XT 16GB // 64GB DDR5 // Számla // Garancia //
- White GAMER PC! Ultra 265 / RTX 5070 Ti / 32GB 6000MHz / 1TB NVMe / B660 / 850w Gold! BeszámítOK
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 27% - Lenovo N27q IPS Monitor! 2560x1440 / 100Hz / 4ms
- Licencek
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

... Red nálam döglött meg,de azokat használtan vettem. A bővítésnél 6Terrás N300-as Toshibákat vettem, ahogy nézem akkor kettőt a mostani egy árában (k..va gáz).
Neki meg egy RED döglött meg, szóval akkor azt se vennél?