Hirdetés
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
krealon
veterán
"valóban a HDD. Hiába tudja az elméleti 200+ MB/s-et, gyakorlatban közel sincs ehhez az értékhez."
A 200+ MB/s átvitelt szekvenciális átvitel mellett, a lemez külsö részén (a lemez eleje) tudja a HDD.
A torrent és társai erősen többszálas átvitelű műveleteket végeznek, amihez sok fejkozícionálás kell.
Amíg a pozícióváltás megtörténik, az adatátvitel szünetel.Legroszabb esetben 1 pozícióból csak 1 blokkot (4kB) tud írni / olvasni a HDD.
Az átlagos pozicionálási idő 10-20 milisecundum, azaz másodpercenként 50-100 pozícionálás lehetséges.
100 pozícióból 100 db 4 kB-os blokk beolvasása esetén az adatátvitel 400 kB/s.SMR (átlapolt rögzítésű meghajtó) esetén, a blokk írás több tányérfordulatot igénybe vesz), így a véletlenszerű írás még a fentinél is lassabb.
Persze a sok RAM segíthet átmenetileg tárolni az adatokat, így gyorsítva a hatásos sebességet.A 9-30 MB/s átvitel torrentnél, kiválónak számít, HDD használata mellett.
Ha nagyobb sebességre vágysz, kénytelen leszel SSD-re beruházni.
-
Borisz76
nagyúr
1 db HDD esetén nem mindegy hogy :
- Kicsi vagy nagy fájlokat másolsz e ?!
Ugye a fejnek van egy pozicionálása és a lemeznek is oda kell forognia.
- Nem mindegy , hogy fizikailag, hol vannak az adatok a forgó tányéron......belső sávokon vagy külső sávokon.
Nálam több lemez van SHR kötetben.
PC-ben SSD.
Oda-vissza kihasználja a Gigabites kapcsolatot. -
Nekem 218+ van két hdd, pc-re 100-110 között másol. PC-ben ssd van.
1 gigabit minden hálózati eszköz ami ebben szerepet játszik. Fordítva nem néztem hogy őszinte legyek, de ha érdekel teszek egy próbát.Azért kérdeztem a gyári hálókártyát hogy nem-e az usb-sel van valami gond.
-
-
-
Sakab
senior tag
válasz
burgatshow
üzenetére
Igen, ez van, és ezt szeretném így 8 év után frissíteni szintén egy kétlemezesre, ami a belső hálón legalább 200 Mb/s sebességgel tudna írni és olvasni
-
Sakab
senior tag
válasz
burgatshow
üzenetére
Ez tiszta sor, csak nem értem, hol megy el… HDD tudja, a NAS 100 feletti Mb/s-t ígér a gyári 1 GB RAM-mal, a hálókártya meg vígan tudná. Egyetlen MKV-t belső hálón oda-vissza max 30–40 Mb/s-t tudok írni/olvasni, ami kb. a beígért sebesség 30%-a.
Két tálcásból, ami legalább tudná ezt a 200 Mb/s-t írni/olvasni, nagyságrendileg használtan milyen ársávban mozog? És esetleg, ha konkrét típust/évjáratot írnátok, azt megköszönném, és elkezdenék szétnézni. Ez pedig megmaradna backup-nak.
-
burgatshow
veterán
A HDD elmeleti maximuma az soktenyezos dolog: nyilvan kell a disk maga, a disk controller ami kepes etetni, kell egy megfelelo processzor ami a disk controllert tudja etetni es ezen felul kell egy jo tempoju halozati kartya + kontroller ami birja a tempot.
Hovatovabb az hogy a speedtest-en atmegy a dolog az csak azt bizonyitja, hogy az internet sebesseged kepes erre.
Raadasul az sem mindegy, hogy sok apro csilliard fajlt kell irnia a lemeznek (torrent use case) vagy 1 vaskos meretu fajlt folyamataban. Szoval soktenyezos a dolog.
-
Sakab
senior tag
Sziasztok! Otthon van egy DS216+-om 8 GB RAM-mal és egy 18 TB-os Seagate Exos X18-cal. Illetve ehhez csatlakoztattam egy 2,5 Gb/s, USB 3.0-s Ugreen hálókártyát, ami a terminálon keresztül futtatott speedtest szerint vígan tud 2000 Mbit / 1300 Mbit sebességet. Viszont...
Tudom, hogy nem mai darab, és hogy régi stb., de belső hálón maximum 40–50 MB/s sebességgel tudok le-fel másolni (a másik oldalon szintén 2,5 Gb/s, Cat7), illetve torrentnél, amikor kiválasztom a legtöbbet visszaseedelt fájlt, maximum 9 MB/s feltöltést és kb. 30 MB/s letöltést érek el. Ez eléggé sovány a gyári reklámszöveghez képest:
Az Intel® Celeron® kétmagos processzornak (CPU), a beépített AES-NI hardveres titkosítómotornak és az 1 GB DDR3 RAM memóriának köszönhetően a DS216+ RAID 1 konfigurációban és Windows® környezetben átlagosan akár 111 MB/s olvasási és írási sebességre képes, titkosított adatok esetén pedig 113 MB/s olvasási és 109 MB/s írási sebességre.
Főleg annak tudatában, hogy azóta került bele 8 GB RAM és a 2,5 Gb/s hálókártya. Szerintetek mi lehet a gond?
-
boborján2
senior tag
válasz
Csixi68
üzenetére
Nekem 2db Tapo kamera van. Saját szoftverével használom , a nas csak a nyers RTSP streamet rögzíti pár napra.
Így igazából nem eszik cpu-t és a hdd használat is lényegében semmi.Kamerás topikokban mindig megy a riogatás hogy SD kártya majd mindig tönkremegy , szokásos blablabla...
Ezért is lett belőve a +rögzítás nasra. (meg egy mentés nem mentés)
Erre kiderül ,hogy lassan két éve megy de nem akar megdögleni egyik sem, pedig van mit rögzíteni bőven minden nap -
Sinu
senior tag
-
Magnat
veterán
Szia,
Axis, Hikvision, Amiko és Reolink kamerákkal használtam és használom (mostanra mind Reolink). Ha tudja a kamera az onvifet vagy az rtsp-t, akkor a kép és hang rögzítése működik (van olyam kamerám, ami hiába van dedikáltan a listában, valamilyen beállítás csak akkor jött elő, ha onvif kameraként csatlakoztattam, de már nem emléxem pontosan, mi volt). A forgatás valamivel lassabban műxik mint saját szofverrel, illetve nekem a kétirányű hang Reolink és Hikvision esetében is problémás volt, torz volt ha én akartam a kamera felé beszélni.
Ha mégis amellett döntesz, akkor vedd figyelembe, h a plusz licensz nem olcsó (nekem sikerült venni egy 8-ast itt a HA-n), illetve, h pár kamera biztos meg tudja fogni a diszke(ke)t ... én lehet, h inkább dedikált nvr felé mennék azonos típusú kamerákkal. -
Csixi68
tag
Szia, mivel 2 ingyenes licenszem van, így 2 db ilyet vettem: TP-Link VIGI C340-W, ezt támogatja a Synology.
Szerintem rendben van, bár néha feleslegesen riasztott, de csak a szükségeset állítottam be és így jól működik. Kellett hozzá POE switch és tápleválasztó pluszban (ha nincs külön áram a közelben). A többi kamerám az központtal működik... -
atees
őstag
Sziasztok!
Van egy ds423+om, tervben van a ház bekamerázása, melyik az a kamera/kamerarendszer amelyik jól működik a nassal ? Milyet érdemes nézni? Kinek mik a tapasztalatai? -
Gardaai
senior tag
A letöltés még oké (Synology is tudja ezt), de feltöltés?
Kizárt dolognak tartom, hogy náluk lenne ilyen megoldás.. Google-nél biztosan nincs.Szerk.: Azért tűnhet úgy, hogy bárki feltölthet pl. Google Drive-ba, mert nyilván szinte nincs olyan ember akinek ne lenne és ne lenne bejelentkezve a Google fiókjába.
-
-
Sinu
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék létrehozni egy olyan mappát, ahová a link birtokában bárki fel és le tölthet fájlokat. Úgy szeretném megoldani, hogy a külső felhasználóknak ne kelljen fiókot létrehoznom.
Próbálkoztam File Station és Drive alkalmazásokkal, de nem sikerült úgy megoldani, hogy belépés nélkül is fel tudjanak tölteni.
Tudnátok nekem segíteni ezzel kapcsolatban?
DS224+
DSM 7.3.1 -
Bitpalace
senior tag
Sziasztok!
Kérdésem annyi lenne hogy mi lenne a legegyszerűbb módszer ha 1 slotos NAS-ban lévő 4tb hdd-ről szeretném az adatokat az új 8tb hdd-re átmásolni. Van erre valam külső eszköz, vagy asztali PC-be bonyolítsam le ezt a műveletet?
Illetve mi a különbség a WD Red Pro és a Plus között? Én pro-t vásároltam, a 4tb-s is az volt.
Köszönöm

-
hunace
tag
válasz
hunace
üzenetére
Sziasztok,
220 + NAS-ba raktam + 8GB RAM-ot.Ezt a típust választottam és teszteltem sikeresen:
Patriot SO-DIMM 8GB DDR4 2666MHz CL19 Signature Line.
(rendelve a manós webshopból )Azért esett erre a választásom mert korábban egy Crucial CT4G4SFS8266 volt benne megegyező paraméterekkel
(de csak 4GB-os ) :
DDR4 típus, 2666 MHz frekvencia, CL19, 1.2VAmennyiben érdekel a Crucial 4GB valakit PM,mert eladóvá vált.

-
Sanyi.mTs
addikt
Ha most még nem jelzi a dsm a 7.3-at, akkor ezt a jövőben se fogja? Vagy nekem kell manuálisan telepíteni?
-
válasz
burgatshow
üzenetére
Már kijött a DSM 7.3 aminél már újfent bármilyen HDD megy.
-
4Grider
félisten
válasz
burgatshow
üzenetére
Olvasd el a linkelt Synology oldalt. A ds plus modellek már megint támogatják a nem listázott lemezeket.
Szerk.:
Kivéve M.2 NVMe SSD. -
-
4Grider
félisten
-
robertka
tag
Sziasztok, gondolkodom egy ds425+ nas vásárlásán, van olyan webshop ahol azt írják, hogy csak synology HDD-vel működik, máshol nem írnak ilyen. A hivatalos kompatibilitási listán csak synology merevlemezeket látok. Felismer más merevlemezeket is csak nem tudok minden szolgáltatást kihasználni vagy valóban nem tudok mást beletenni? Köszönöm szépen!
-
hunace
tag
Köszi a tippeket mindenkinek, már fut a Syno memtest
kb. egy fél órája mehet már 47%-nál jár. Majd megosztom az eredményt és a modult spect.Másik kérdés: úgy tudom HDD és SSD nem lehet keverten használni.
Ezért most átállnék 2db 2,5" SSD -re (nincs nagy adatigényem). Kérdésem hogy itt kell hogy ugyanolyan méretű legyen a két SSD vagy lehet eltérő is ? Illetve syno márkájú ssd-t nem vennék, van ajánlott típus normálisabb árfekvésű ? -
burgatshow
veterán
-
hunace
tag
Sziasztok,
most dobtam be egy kis plussz RAM-ot a 220 + -ba. Felismerte, egyből bootolt.
Melyik MEmtest-el érdemes ránézni, a gpt valami ilyet ajánl : opkg install stress-ng
De gondoltam a valós tapasztalattal rendelkezőket azért megkérdezem. -
Gardaai
senior tag
DS423+ DSM7.2
Lehet kapni ehhez a NAS-hoz valami támogatott USB HUB-ot? Vagy bármi jó hozzá az USB support hack után?
Sajnos csak 1 port van rajta és a szünetmentes elveszi azt, de kéne egy Bluetooth USB dogle-t rákötnöm. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Intelligencs
üzenetére
Az AI-t én is megkérdeztem, pont azért, mert hasonló aggályaim voltak, mint neked.
De megtanultam: nem feltétlenül hiszek neki, csak meghallgatom, mit mond.
Ebből kiindulva - és a sorok között olvasva - kezdtem el kacsingatni az Ext4 felé.
A kérdésedre válaszolva: igen, simán lehet, hogy én rontottam el valamit, amikor ráeresztettem a gondosan összerakott, 7.2.2-es DSM-mel futó NAS-omra a 7.3-at, és előjött a fájlfoglalási hiba.
Aztán bízva abban, hogy a 7.3.1-ben már javították, gyorsan azt is felraktam.
A többi már történelem.Nem vagyok fenn Facebookon, és a Prohardveren kívül csak Google-fiókom van, így vannak helyek, amiket nem látok, de a Redditet gyakran olvasom, és ott is futottam bele hasonló észrevételekbe - igaz, főként csak ötletelések mentek ez ügyben.
Elmentettem néhány nem Reddites URL-t, amit találtam a témában. Sajnos csak a 7.1.1-es DSM-mel kapcsolatosak, de tudtam meríteni belőlük. Itt vannak a linkek: [link] [link] [link]
Illetve volt Reddit URL is, de a könyvjelző nincs meg, de tuti a r/synology subredditben volt.
Az a lényeg, hogy szerencsére itt a Prohardveres csapatban "senkinek nem esett bántódása" a DSM 7.3 miatt, én meg hamar rövidre zártam. -
válasz
kis.zsolt
üzenetére
Nem tudom, hogy ez a BTRFS-es anomália egyedi hiba-e nálad. Én most rákerestem a neten, és csak az AI összefoglaló említett lehetséges BTRFS problémákat 7.3 telepítése után, de más jellegűeket, ezt a helyfoglalási dolgot ott sem említik. Konkrét user panaszt nem is találtam. Nem akarom elhinni, hogy a Synology üzemszerűnek gondolná azt, hogy az ember letöröl 5 terát, és az napokig nem szabadul fel. Hogy ez feature, és nem bug lenne.

Személyesen nem tudok nyilatkozni, mivel nekem még egyetlen NAS-omra sem kínálta fel automatikusan a 7.3-mal kezdődő frissítéséket, még 7.2-es verziókon van az összes. De mindenesetre először egyetlen NAS-on fogom megejten a frissítést, egy legkevésbé fontoson, amin nincs túl sok adat.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kis.zsolt
üzenetére
Ha az élet citrommal kínál, csinálj belőle limonádét.
(Korábbi bejegyzésem margójára)
A 10 napja linkelt posztomban arról írtam, hogyan szívatott meg a DSM 7.3.1 új Btrfs-modellje a metaadat-kezelésével - vagyis a törlések után bent ragadt, terabájtos „szellemhelyfoglalásokkal” és az általános belassulással.
A megoldás már 10 napja megvolt, de csak mostanra állt helyre a backup, és pár napig még teszteltem is, a biztonság kedvéért.A környezet: DS918+, 2×7,68 TB SSD és 2×8 TB HDD, DSM 7.3.1.
Csak qBittorrent, Plex, Tautulli, Kométa (Dockerben), a Home Assistant pedig visszakerült egy jó öreg Raspberry Pi 4B-re.
Automata scriptek: 30 napnál régebbi letöltések éjszakai törlése, SSD-trim hetente, gyanús IP-k gyűjtése és a lista bővítése naponta.
Van egy külön Backup megosztás, a fotók pedig az első kötetemen vannak (külső HDD-re is mentve).A lényeg:
Mivel a NAS belső „BIOS”-a is frissült, már csak a chip újraírásával tudnék visszalépni DSM 7.1.1-re. Szóval, visszautalva a bevezetőre, inkább csináltam belőle limonádét: kivettem az erőforrás-igényes és problémás dolgokat, valamint átrendeztem a köteteket.
Maradt a DSM 7.3.1, de Ext4 fájlrendszerrel, és ugyanúgy, mint korábban: négy BASIC kötettel.Az Ext4 jóval kevesebb CPU-t igényel, hiszen nem kell folyamatosan metaadatokat indexelnie, mint a Btrfs-nek. A különbség látványos: jelszó beírása után azonnal betölt a kezdőoldal, minden gördülékenyebb.
A qBittorrent letöltési megosztása átkerült az SSD-ről a HDD-re, mert azok jobban bírják a folyamatos I/O-t.
A Plex most gyönyörűen és gyorsan indexel: 1600 filmnél a korábbi órák helyett 4–6 perc alatt végez. A Kométa is szárnyakat kapott: a korábbi 2 óra 40 perces futás most alig több mint egy óra.A legjobb, hogy akaratlanul kaptam egy extra fícsört is: ha kikapcsolt NAS mellett kiveszek egy meghajtót, és bedugom a PC-be, a fájlok azonnal láthatók — a Windows 11 felismeri az Ext4-et (korábban be volt állítva rá).
Szóval elkészült a limonádé.
A majdnem agyvérzésből végül egy teljesen jól működő megoldás lett.
Nyilván komolyabb, céges környezetbe ez nem ajánlott, inkább érdekességnek szánom — de otthoni használatra (filmek, Plex, letöltések, pár dokumentum) tökéletes.
A család visszajelzése is pozitív: először azt hittem, csak a belső hálón érződik a gyorsulás, de kiderült, hogy mindenkinél. Még Walesben is, ahol csak 40 megabites net van, szinte azonnal betöltődnek a borítóképek a Plexben.
Egy tanulságot azonban mindig szem előtt tartok: nincs több ész nélküli DSM frissítés. -
Novics
senior tag
válasz
burgatshow
üzenetére
Na ez elkerülte a figyelmemet! -
-
Novics
senior tag
Ahoy!
Ugrottam egy hiperűrt a DS119-ről 224+ (6GB)-ra. Végre megy minden döccenők nélkül. Most próbálom a Photos-t. IOS app tök jól megy, látom a megosztott mappát, de a droidoson egyszerűen nem tudok átváltani a sajátról a megosztottra. Feleségem telefonja, saját felhasználóval, ami hozzá van adva a Photos app-ban meg a megosztott mappánál is. Neten keresgéltem, de amit írnak, hogy hol kellene átállítani, olyan menüpontot nem találok...
Jelenleg így néz ki a felület. Mit nézek be? (IOS alatt Fényképeknél tudok váltani a "mappák" között.) -
///Krisz\\\
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
Sikerült feltelepítenem és most délelőtt próbálgattam. Nagyon jó kezelőfelülete van, valóban csökkent a CPU terhelés alatta (30%-ról 15-20%-ra) és egy kicsit jobban kezeli a HDD-t, mint a Transmission.
Transmission-nél 3 MB/s volt a sweet spot, qBittorrent-nél 6 MB/s, de sajnos továbbra is a HDD a szűk keresztmetszet. 9 MB/s-nél már 100%-os volt a HDD kihasználtsága és 50-70% volt az I/O várakozás.
Szóval nem úszom meg az új NAS-t, de áttérek Transmission-ről qBittorrent-re, mert tényleg jobb. -
burgatshow
veterán
válasz
fermacht1994
üzenetére
Megtartja. Az eltero fajlrendszerekbol fakadhat siman ilyen elteres a fajl meretekben.
-
fermacht1994
aktív tag
Tegnap vásároltam egy 225+-t. Wd 2,5"-os sssd-vel használom.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy amit iphone-ról photos mobile programmal feltöltök a nasra megtartja az eredeti kép minőséget?
Mert ami a telefonon fotó 5,2mb azt a nason már csak 5-nek mutatja.
Illetve szeretnék bele extra ramot vásárolni. Melyik ram lenne a legoptimálisabb? Redditen sokat olvastam, hogy 8-16gb modulokat is raknak bele pedig elvileg csak 2+4gb a hivatalos amit elfogad. -
Sanyi.mTs
addikt
csak amíg nem szerzed be a második 8TB-set (akár az egyik 4-es helyett) addig lesz 3,6TB fel nem használt helyed.
-
ekkold
őstag
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
-
-
SFU
tag
Nem vagyok szagértő
de szerintem így van, ha SHR kiosztást választasz, akkor a később hozzáadott HDD-ket a Synology DSM hozzáadja automatikusan a tárolókészlethez, mivel alapesetben a DSM minden betett HDD-re felíródik.
(a HDD-k adatkezelési struktúrájukat tekintve nem jó keverni a tapasztalatok alapján a cmr és smr tekintetében, mert durva belassulás lehet belőle - ezt azem előtt érdemes tartani, de ebben végképp nem vagyok saját tapasztalat birtokában, mivel csak cmr technológiájú HDD-im vannak)Üdv!
-
atees
őstag
Ami érdekes, ahogy nézegetem ezen az oldalon a számokat, ha az itthon lévő 2 db 2tb-s nem használt hdd-t hozzá adom akkor azt a 4tb-t megkapom tárhelynek, lehet most ezt csinálom, mert kb 2 tb plussz hely kell csak.
Kérdés, ha úgy lesz a felállás, hogy bent lesz 4-4-2-2, később veszek 1 db 8/12tb, akkor ha kiveszem az egyik 2 tb-t annak a helyére simán mehet és nem kell semmit csinálnám a rendszer elintéz mindent ?
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S21 Ultra 5G / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AY Universal USB-C Dock
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA CHIEFTEC 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

de szerintem így van, ha SHR kiosztást választasz, akkor a később hozzáadott HDD-ket a Synology DSM hozzáadja automatikusan a tárolókészlethez, mivel alapesetben a DSM minden betett HDD-re felíródik.
Patice