- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyugyo79
addikt
válasz
skiskett #44096 üzenetére
/usr/syno/pgsql/bin/psql -t -A -U admin -d download -c "UPDATE Download_queue SET username='user1'"
Ez jó megoldás ránézésre. Természetesen a user1 az egy nálad létező felhasználó legyen.
Annyit csinál, hogy az adatbázisban átcseréli az admin -t a megadott felhasználóra.Annyi lehet hogy így kell (tehát nem -U admin hanem -U postgres) de az is lehet, hogy mind a 2 jó én a postgres -t szoktam használni az adatbázishoz kapcsolódáshoz és törléshez biztos jó. :
/usr/syno/pgsql/bin/psql -t -A -U postgres -d download -c "UPDATE Download_queue SET username='user1'"
-
fulton
addikt
Hát nem igaz. Nem találom akár hogy keresem ahol valaki válaszolt nekem, így megkérdezném megint.
Jön a napokban a 418 play NAS. Kivettem a DS 218j ből a red 4TB-osom. Ezen vannak már adatok, SHR kötetként formázta alapba a nas anno mikor üzembe helyeztem.
1 es fiókban volt.Azt mondtuk beteszem ezt a lemezt az 1. helyre a 418play-ben, majd bekapcsolom. Ekkor ugye nem fog formázni, hanem felkínálja majd nekem a "költözést" ezt végig viszem ekkor felrakja majd a DSM-szoftját.
Csináltam a régi beállításokról egy mentést, ezt betöltöm a vezérlőpult frissítés és visszaállítás menüpontnál. És ezzel kész.
A routeren mit is kellesz átállítanom hogy minden menjen ahogy korábban? -
gyugyo79
addikt
válasz
zpapp28 #44095 üzenetére
Lehet, hogy sehogy.
Volt megoldás, egy darabig, hogy melyik VideoStationt kellet vissza rakni meg az, hogy az alól mit kell az új alá átmásolni. Utána páran írták, hogy már az se jó. De nem tudom, hogy valós e mert nem követem, hogy épen hogy áll. Én meg PLEX -et használok PLEX pass -al.
Itt: https://github.com/SynoCommunity/spksrc/issues
olvass bele az FFmpeg- VideoStation os dolgokba.Én még ezt olvasgattam anno egy darabig de azóta nem tudom mi a helyzet.
-
skiskett
csendes tag
Sziasztok!
Van egy DS214-em, és szeretném letiltani az admin usert, de akkor a download station-ben az adminnal hozzáadott torrentek nem mennek.
Hol lehet átállítani az egyes fájlok felhasználó nevét?
Találtam egy régebbi megoldást rá, de nem tudom, hogy jó-e:[link]Tudnátok ebben segíteni?
-
zpapp28
csendes tag
EAC3-at hogyan lehet lejátszani Video Station alatt? Fent van az ffmpeg, de ugyanúgy nem működik mint előtte
-
BullZeye
veterán
Cloud Station a legjobb módja annak, hogy asztali gépen és Nason 2 külön kötet között szinkronizáljon 1-1 mappát? Mennyire eszi meg ez a gépet, most hogy friss a rendszer szeretni valóan pattogó, de a szinkronizálás hasznos lenne.
-
Sanya
nagyúr
válasz
toth_janika #44092 üzenetére
Pl nincs kiengedve a 6881-es tcp port.
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Még egy kérdésem lenne a DS-el kapcsolatban. Be van állítva a sorba jópár torrent. De mindegyiket azt mutatja az oldal, hogy nincs feltöltés, mindegyik Stopped állapotú. DS-ben mindegyik "Megosztás"-ban van. Ez miért lehet? -
Sickboy25
addikt
válasz
Core2duo6600 #44086 üzenetére
-
-
Elemental
addikt
válasz
Core2duo6600 #44086 üzenetére
Elméletileg csak akkor foglal duplán helyet, ha az ideiglenes mappa és a célmappa külön köteten van.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Sickboy25 #44085 üzenetére
A napló beállításokat itt :
A DS rejtett mappáját itt, nálam a Volume 1 van megadva mind a végleges mind az ideiglenes fajlok számára.
Ahhoz, hogy a rejtett mappához hozzáférj, fel kell tenni a midnight commancdert, simán a csomagkezelővel, de a forrást meg kell adni.
Ugyanaz kell hozzá, mint a transmissionhoz
http://packages.synocommunity.comHa ez megvan, akkor engedélyezni kell az ssh-t, és egy klienssel belépve az admin és a hozzá való jelszóval elindítani az mc-ét egyszerűen mc majd enter.
@-al kezdődőek a rejtett mappák, azok közül a @download -ban lesz, nekem üres a DS most, így nem látszik benne semmi sem, ezért nem a mappán belül csináltam képet. -
Sickboy25
addikt
válasz
Core2duo6600 #44084 üzenetére
Köszi
Hol találom a rejtett mappát és a logolást?
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Sickboy25 #44083 üzenetére
Ha használod a DS-t akkor a letöltött anyag duplán foglal, mert van egy rejtett mappa is, arra az esetre ha letörölnéd amit letöltöttél, akkor onnan átmásolja, nálam legalábbis így volt, amikor nem találtam, hogy hol a helyem.
Volt, hogy ebből a rejett mappából nem akarta kidobálni, amiket már rég töröltem a DS ből.
Jött egy verzió frissítés, és meglepődtem, hogy mennyi helyem lett.
Ez volt az a pont, ahol érzékeny búcsút vettünk egymástól a DS el.
Azóta transmission.Ha be van állítva a logolás mentése, ott is érdemes egy felső korlátot szabni, mert a Diskstation azt is logolja, ha csak ránézel.
-
Sickboy25
addikt
Sziasztok!
Synology 216se nas-em van. egy 1TB-os és egy 4 TB WD vinyóval.
Nos a z 1TB-osnál kiírja, hogy már 98% -os a telítettsége a lemeznek. Viszont ami igazán foglal video mappa csak 637 GB.
Gondolom a rendszer nem foglal további 350 GB-ot? Vagy igen? Ki tudom valahol listázni, hogy mi mennyit foglal és hogy mennyi a rendszer mérete?
Köszi
-
MrCsiT
addikt
válasz
lewisfm #44081 üzenetére
Jól, mert tud másik nas-ra backup-ot készíteni. (tapasztalat.) Azonban a Hyperbackup mentés nem olyan formátumban szinkronizál, mint a fájlok eredetije, hanem csomagokat képez. Tehát az otthoni NAS-on lévő pl. "kiskacsa.doc" fájlt a távoli NAS-on a HyperBackup mentés után nem fogod megtalálni, ott nem lesz a fájl olvasható.
Van a NAS főmenüben egy szinkronizálás opció, amit még nem próbáltam (volt itt a topicban kép róla.. update: megtaláltam. ) az lehet, hogy 1:1-ben olvasható szinkront készít. -
bb.bocs
őstag
válasz
Mezga Aladár #44079 üzenetére
okosabb lettem, melóhelyi router ipje, nincsen gond.
-
bb.bocs
őstag
válasz
Mezga Aladár #44076 üzenetére
aha. egy ipt dob ki ami számomra ismeretlen, (androidos eszköz) de többet nem tudtam meg. Pont most gondoltam rá lehet a telefon, de aza meg bevan lépv, még a ds note is amit tegnap feltettem.
UI: lehetséges hogy a ds finder egy 81.182-es ipvel csatlakozik? mert amikor blokkolom akkor az nem enged be! -_-'
-
MrCsiT
addikt
válasz
Mezga Aladár #44076 üzenetére
"Becsapós mert amikor a pc csatlakozik akkor is a te user/pass párosodat használja."
Ha megadta a - feltehetően admin jogú - saját felhasználóját egy hálózati mappa felcsatoláshoz, akkor azt bizony nem jól csinálta szerintem.A megosztott mappák felcsatolásához célszerű egy olyan fehasználót létrehozni, akinek az adott megosztott mappára van csak joga, és azzal felcsatolni a mappát. Akkor szerintem nem fog így járni.
Mit gondolsz?
-
bb.bocs
őstag
sziasztok, kérdés. ds 218+ nas
most reggel jelzett hogy valaki belépett a nevemben
kb 25 karakteres kis nagybetűs számos jelszavam van, 5 próbálkozás után kitilt, quickconnetel nem találni a nasomat,httpsel érhető el,mégis hogy lehetséges hogy valaki bejelentkezett elhasználónevemmel és jelszavammal? (csak én tudom)Mit tanácsoltok mit tegyek? jelszót változtattam, 2 lépcsős azonosítást bekapcsoltam ismételten, igaz akkor lehet olyan alkalmazás ami nem működik megfelelően)
tegnap annyi változás történt a nason hogy egy ds note ot feltettem.
Lehet valami biztonsági rés a nasomon? minden ötletet várok, mert ez nem vicces, igaz nincsen nemzetbiztonsági adat a nason, de a cuccaimat mégis féltem... -
BullZeye
veterán
Otthon mappát webdavon felcsatolja az egész család, régen valahogy megoldottam, hogy amihez nincs írás-olvasás joga valakinek nem látta az almappát. Topicban visszakeresve azt írjátok, hogy nem kell felcsatolni a mappát, de nem tudom, hogy mappán belüli mappánál lehet e, ha igen, akkor hogy, és régen nem volt ennyire túlbonyolítva emlékeim szerint valami triviális egyszerű megoldása van.
Volume1/Otthon/Munka
Nem szeretném, ha rajtam és a csoporton kívül amit beállítottam a mappára lássa bárki is ezt a mappát. Mint sokan írták itt, nem olvashat, belelépni nem tud senki csak én, viszont szeretném teljesen elrejteni is.
Neten chmod 750-et találtam, de az nem opció, mert feleségem és én is ebben a csoportban vagyunk, így csak ő meg én kéne hogy lássuk ezt az subfoldert. Lehetni lehet, de nem emlékszem már hogy, és nem találom a megoldást.
-
Digger
senior tag
válasz
peteralbert7 #44063 üzenetére
Az "indexelés", illetve a miniatűrök elkészülte után, a DS Photo megdöbbentően gyorsan működik, még gyengusz mobilnet esetén is! Ha akarsz ilyet használni!
-
Core2duo6600
veterán
-
krealon
veterán
válasz
Core2duo6600 #44059 üzenetére
"Röviden.
UPNP kikapcs mindenhol.
Port beállítása a Ds ben vagy a transmissionban
majd ugyanezen port átirányítása a nas ip címére a routerban mind tcp,mind udp.
A syno-t meg beszéld le arról, hogy a router állítgatására még csak ne is gondoljon.
Ezek után mennie kell !"Kiveve, ha mar a szolgaltatoi NAT miatt, eleve privat IPv4 cime van az ASUS router-nek a WAN oldalon.
-
Infomaker
tag
Sziasztok,
új vagyok a témában, amit szeretnék:
tud olyat mondjuk egy DS118, hogy:
Veszek egyet otthonra 1 HDD-vel,
veszek egy másik DS118at anyukámhoz egy másik HDD-vel.A nálam lévő DS118ra mentegetek, és azt folyamatosan a neten backupolja az anyukámnál lévőre?
Ezt találtamki ahelyett, hogy vennék 1db 218-at, mert ha azt ellopják mondjuk, akkor annyi...
Cloud tárhelyet meg nem akarok bakupra venni, mert 4TB-ról lenne szó.
-
claire78
senior tag
válasz
peteralbert7 #44065 üzenetére
Remek.
Ez nem működik? [link] -
claire78
senior tag
válasz
peteralbert7 #44063 üzenetére
Ha nem használod a PS-t, akkor minek van fent? Lehet akkor nem készítené a miniatűröket..
Vagy az indexelt mappák közül a photo-t ki kell szedni. -
peteralbert7
tag
válasz
Csabroncka #44056 üzenetére
Szia.Igazad van,rengeteg képről van szó.Viszont nem szeretném használni a PS-t így nem lenne szügségem az indexelésre.Amúgy ez felett elsiklottam,és nem jöttem rá,hogy emiatt rokkan meg a proci.Türelmesen kivárom míg végez.Az indexképeket is ua. a mappában tárolja majd mint amit indexel?
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Digger #44057 üzenetére
Röviden.
UPNP kikapcs mindenhol.
Port beállítása a Ds ben vagy a transmissionban
majd ugyanezen port átirányítása a nas ip címére a routerban mind tcp,mind udp.
A syno-t meg beszéld le arról, hogy a router állítgatására még csak ne is gondoljon.
Ezek után mennie kell !
A DS ben valahol van olyan, hogy megosztás x arányíg ideig mindenhol 0 legyen, vagyis addig seedel, amig akarod. -
válasz
Csabroncka #44056 üzenetére
Ezzel azert vitatkoznek reszben. Az 50GB kep 10e es 100e kozotti darab, ezek indexelese max orakban lenne merheto. Ami igazabol sokaig tart, az a thumbnailkepek generalasa, amire egy csomo usernek semmi szuksege, viszont legalabb kikapcsolhatatlan, es long idle periodusra sem utemezheto. Jelen esetben sztem nem a user turmetlen, hanem a szoftver keszitoje lusta.
-
Digger
senior tag
Synology DS- 213j NAS-om és Asus RT-AC68U routerem van.
Jelenleg az a bánatom, hogy a torrent nem seed-el!
Az EZ-Internet futtatása során a Hálózati környezet ellenőrzésekor piros felkiáltójelet kapok és szövegesen azt üzeni, hogy az UPnP rendszerű router nem felelt meg a kompatibilitási teszten és kézzel állítsam be a portszabályokat.
A NAS próbálja állítani a portnyitásokat a routeren?
Ehhez az UPnP-re van szüksége?
Valamit állítanom kell a router UPnP konfigban?
Az EZ-Internet futása után a torrent működik, a letöltés megy, csak a seed nem! Valamilyen portnyitás sikerült és másik meg nem? -
Csabroncka
addikt
válasz
peteralbert7 #44053 üzenetére
Több fontos dolog!
1 részt hihetetlen emberek mennyire türelmetlenek, 50 Gb kép, barátom számold már meg hány darab!
Igen ha a Photo Station szolgáltatást akarod használni akkor erre az időre hagyd békén a NAS-od, de ez az első bekapcsolást követően mindig! mindenkinél így van!
Miután lement az indexelés béke lesz hidd el, csak hagyd addig békén és ne futass +-ban rajta egyéb feladatokat, mert nem egy erőmű (torrent...stb)!
-
Sanya
nagyúr
válasz
peteralbert7 #44053 üzenetére
Van asztali program talán photo station uploader néven, ha azzal pakolod fel, akkor nem indexel, mert a pc elvégzi a nas helyett. Keresd a synology letöltőközpontban!
-
peteralbert7
tag
válasz
Core2duo6600 #44048 üzenetére
Szia.Valóban tettem rá képeket.Az indexelés abba marad majd,vagy esetleg van ennek tiltására lehetőség?Kb 50 GB-kép kerűlt a nasra.3 napja használom és azóta ez fennáll.Tegnap már inkább leállítottam míg nem lessz hosszabb időm leülni elé.
-
WaterWave
veterán
válasz
Core2duo6600 #44050 üzenetére
telnet lesz vagy az ssh- ?
-
Core2duo6600
veterán
Miután ma beléptem a nas ba a webes felületen /DS410/
Az a szöveg fogadott, hogy biztonsági kockázat található a következő eszközön : nas neve egy időpont volt megjelölve valamikor ma hajlalban 01 - 02 óra között.De semmi részlet, mi lehet ez ?
-
peteralbert7
tag
Sziasztok.Egy DS115j tulajdonosa vagyok.Van valakinek ötlete arra,hogy a proci miért megy folyton 80-99% között?Kb 20 torrent fut/upload/ rajta és csak pc-vel vagyok bejelentkezve rá.Mobilokat,tabletokat leválasztottam.Tippeket előre is köszi.
-
Met
nagyúr
A DS115j-be a 2,"-os tálca az nem jár hozzá ugye? Külön kell megvenni.
-
fulton
addikt
Nincs valaki aki használ IP amerát Synology NAS-on , és ott rögzit?
Meg tudná nekem nézni, ki lehet e választani rögzitésnek külső HDD-t? -
bb.bocs
őstag
válasz
toth_janika #44043 üzenetére
mintha úgy emlékeznék hogy telón újrraktam a ds getet és jó lett. nálam is ez volt.
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Utánanéztem a fórumban és 2016-os az utolsó ilyen problémaHa a DS-ben a DS Get-ből állítok be egy torrentet letöltésre, akkor nem csinál a DS semmit. Egy sárga lefelé mutató nyil és mellette egy óra látszik, állapota "Várakozás". Ha ugyanazt a fájlt kézzel adom hozzá, akkor rögtön szedi le... Mi lehet a probléma?
(DS218+, DSM6.2) -
nimfas
addikt
válasz
BullZeye #44040 üzenetére
Nálunk 5 éves a kiscsaj, a rajzfilmek kb 1 TB helyet foglalnak. Vegyesen sd és hd (720p) minőségben. Ebben még nincsenek benne a 3D rajzfilmek a maguk 7-8GB méretükkel. 😉 Plusz vannak olyan filmek amiket megnézés után sem törlök: SW filmek, vissza a jövőbe trilógia stb. 😁
-
TheMarci
addikt
-
TheMarci
addikt
Szia!
Hasonló célból vettem én is egy ilyen NAS-t. Relatív, hogy hangos -e, nappaliban nem zavaró, de azért nem aludnék mellette.Időnként felpörgeti ez is a HDD-ket, akkor kicsit hangosabb, egyébként alszik, amikor nem csinál semmit, majd amikor TV/telefonról szeretnék filmet nézni, akkor kapcsol be, így szerintem amikor nem használom csak készenléti állapotban van.
-
Met
nagyúr
Sziasztok!
NAS beszerzésén gondolkozom és lenne néhány buta kérdésem.
DS115j lenne a kiszemelt példány az ára és tudása miatt.Mennyire hangos? Amikor a HDD már idle módban van és esetleg csak a hűtés megy.
Olvastam másik topicban hogy időnként valamelyik NAS felpörgeti a lemezeket, ez is?
A Wake on lan van? Úgy is működhet ha a mediplayer-t bekapcsolom és tallóznám be a filmeket?
Mennyire ártalmas neki a ki-be kapcsolgatás (áramellátás)?
EXT4-et a windows-os gép felismeri? Live linux felismer? Egy esetleges adatmentés miatt kérdezem.
A HDD állapotának monitorozására van mód?
Ütemezett ki-be kapcsolásra van lehetőség? Hétköznap 17-24-ig, hétvégén meg egész nap amikor használhatnám, ezen időpontokon kívül nem vagyok itthon, nincs is rá szükség.Csak és kizárólag egy média playert kellene kiszolgálnia hétköznap este és hétvégén napközben is.
Annyit tudni kell hogy kapcsolós hosszabbítóban van a router, tv, erősítő, media player és amikor elmegyünk itthonról azok le vannak kapcsolva. A PC is de az csak hétköznap este van bekapcsolva amíg gépezek és hétvégén napközben. A kevesebb ki-be kapcsolás miatt a tv hosszabbítójába lenne bedugva a NAS.Tudom usb-s HDD egyszerűbb lenne de azt nem akarok.
-
holden72
tag
válasz
gyugyo79 #44029 üzenetére
Szia,
Nagyon szépen köszönöm a lelkiismeretes választ.Végül úgy oldottam meg a problémát, hogy:
1. Visszatelepítettem a Web Station-t és a PhP x.x csomagot.
2. Ekkor a WebStation konfigjában (Virtual Host menü) betudtam állítni egy másik http és https kérések esetén érvényes default (80-tól eltérő) portszámokat.
3. Így a Photostation jön mostmár be a http://oldalcime.synology.me/photo kérésre.
4. Ezután leállítottam és uninstalláltam a Web station-t és a php csomagot.
(természetesen a routerben a 80-as port a diskstation IP-jére van irányítva)Úgyhogy most minden f@xa!
Köszi mégegyszer a tippet!
Tanulság: ha valaki felteszi, majd letörli a Web Stationt, a Synology azután is a 80-as portot "elveszi" a PhotoStation-től (a már nem létező Webszervernek tartja fenn)!
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Két napja tűnt fel, hogy búg a nas, mint az állat. Most ránéztem és azt látom , hogy a 99%-on megy a proci és a folyamatokból úgy tűnt, hogy a Download Station tekeri. Le is állítottam és tényleg az tekeri állandóan. Mivel a restart nem segített, ezért leállítottam és most szépen ketyeg, de azért használom minden nap a download stationt. Valaki tapasztalt ilyet? Mitől van?
-
bb.bocs
őstag
Kérdés .
Alarm clock nevű programmal lehet olyat hogy oké ébreszt, de ehhez a tvnek bekapcsolva kell lennie...esetleg felébreszti? (mondjuk ez pedig csak lanon keresztül lenne lehetséges ha egyáltalán az.) -
fulton
addikt
Nem tudom használ e itt valaki ip kamerát a synology nas ján, szerintetek tudja kezelni akár a 4k felbontást egy ds 218j.?
-
gyugyo79
addikt
válasz
holden72 #44028 üzenetére
Ha fut a web station akkor a web mappába rakott index oldal az amit alapból a 80 porton át el lehet érni.
Ha ebbe a mappába az index.html -t lecseréled egy olyanra aminek a tartalma pld.:<!DOCTYPE html>
<html class="img-no-display"><head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1"><meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
<META HTTP-EQUIV="Refresh"
CONTENT="0; URL=http://oldalcime.synology.me/photo">
<style>
</style>
</head>
<body>
</body></html>Aminél a URL=http://oldalcime.synology.me/photo adja meg, hogy mit töltsön be akkor ha a http://oldalcime.synology.me (azaz ez) van kérve.
A 80 port be van irányítva a routeren a NAS -ra ugye ?
-
gyugyo79
addikt
válasz
holden72 #44026 üzenetére
Ha beírod a böngészőbe:
http://nascime.synology.me/photo
akkor se jön be?
Ha nem akkor próba így:
http://www.nascime.synology.me/photonascime.synology.me -> cseréd a te címedre értelem szerűen
Az alap 80 -as portról elvileg ha van/volt Web Station már nem dob át jól. De az meg lehet csinálni, hogy te csinálsz egy index oldalt amivel átirányítod. Persze ha csak ennyi a baj.
-
holden72
tag
Sziasztok,
Sajnos a Web Stationt-t feltelepítettem, így a PhotStation többet kívülről nem lett elérhető.
Hiába állítottam le a WebStationt, sőt el is távolítottam, gondolom config helyre beírt valamit (ami az eltávolítással nem törtlődött) , így továbbra sem megy a Photostation.
Sajnos nem találtam ezzel kapcsolatban megoldást, hogy a fentiek után, hogy lehet kintről újra elérhetővé tenni a Photostationt.
Valakinek valami ötlete? Tapasztalata?Előre is hálásan köszönöm!
-
BullZeye
veterán
válasz
nimfas #44024 üzenetére
De nem mindenki gyűjtöget, 3TB lemezen sorozatok és filmek terén évekig elvoltam vele. Filmeket nem tárolgatom, ha megnézem törlöm. Sorozatokat ha lemegy az évad törlöm, minek tárolgassam?
Egyszerre 4TBnyi film és sorozat nehezen jön össze nálam, ha igen, akkor törlök, és megint fél évig nyugi van. -
nimfas
addikt
válasz
WaterWave #44021 üzenetére
Azt csak hiszed...
2db 4TB hdd van a nasban. Amelyik eléggé tele van azon vannak sorozatok, Szinkronos és feliratos filmek, 3D filmek és a gyerek 1TB mese gyűjteménye, fényképek. A másik winyó a letöltő winyó, Dokumentumok.
A dokumentumok és fényképek megosztást külső USB lemezre is mentem időnként. Biztos ami biztos.
-
Tuomas
addikt
Köszi mindenkinek, berendeltem egy 2 tb-osat.
WaterWawe
Nem cél a 4k, max a fullhd, azzal pedig eddig is szépen elfértem
-
gyugyo79
addikt
válasz
Tuomas #44014 üzenetére
Az, hogy milyen döntés szerintem az mindegy jelen esetbe . A lehetőségeket írom csak le. Igen ha most egy 2 TB -osat raksz be és adatvédelmez 1 mererv lemez meghibásodása esetén adod hozzá akkor összesen 1 TB helyed lesz. Ha a jövőben veszel egy 2 TB -osat és az 1 TB kicseréled rá akkor a helyreállítás után 2 TB helyed lesz hacsak nem döntesz másképpen. Alapból ki van jelölve ilyenkor , hogy kibővíti a kötet méretét.
De nyilván ha a jövőben 2 Tb -al használnád és tervbe van a közeljövőben a 2 TB-ra bővítés akkor jobb döntés most azt venni.
-
Tuomas
addikt
Az 1 tb 19 körül mozog, a 2tb 25 körül, a 3tb pedig 34 körüli. Az 1-2 tb között a legkisebb a difi, az tény, hogy a 3tb esetében a rb-ra jutó költség kisebb
-
Tuomas
addikt
válasz
Multibit #44010 üzenetére
Van rendszeres biztonsági mentés, külső merevlemezre, nem a teljes lemez tartalmáról, hanem csak a személyes dolgokról (Képek, zenék, dokumentumok, adatbázisok, stb).
A 2 tb-os tehát jobb döntés lenne, mert ha valamikor bővíteni szeretném 2 tb-ra, akkor lehetőség lesz rá.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Tuomas #44008 üzenetére
2 lemezes NAS -ba az SHR is csak max RAID1 lesz és mindig a legkisebb lemez méretéhez fog igazodni a kötet mérete. A nagyobb lemez maradéka nem lesz használható. Ha a jövőben a kisebb ki lesz cserélve egy a nagyobbal megegyezőre vagy nagyobbra akkor felajánlja, hogy kibővíti a kötet méretét.
Ráadásul több lemezesbe is csak bizonyos lemez kombinációkkal lesz az SHR -ne olyan előnye, hogy több hely lesz a köteten tehát 3 db 1 TB mellé hiába lesz egy akár milyen nagy berakva még mindig csak 3 TB lesz a használható méret mintha egy 1 TB lenne a 4. lemez is.
-
kgymac
őstag
válasz
gyugyo79 #44009 üzenetére
+ az SHR-t talán könnyebb másolni is, főleg csak wines usereknek, ha csereérett lenne (pl. smart). Csak be kell tenni mellé a második disket, a második kötet helyére, majd helyreállítani a kötetet. A helyreállítás végén meg ki kell venni a hibás hhd-t, visszatenni a másik kötet hdd-jét.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Tuomas #44008 üzenetére
Ahhoz azonos méretű HDD-k javasoltak. Arról az "apróságról" nem is beszélve, hogy a RAID1 csak egy HDD meghibásodásakor nyújt védelmet. A valódi adatvédelmet a rendszeres, több példányos biztonsági mentés jelenti. Neked a teljes lemeztartalom pótolhatatlan, érzékeny adat? Szerintem gazdaságosabb, ha csak a valóban pótolhatatlan adatokat mented.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Multibit #44007 üzenetére
Ezt így nem kell. Ha csak a 2 lemezt 2 külön kötetként szeretné használni elég berakni a második lemezt, csak annyi, hogy külön kötetként kell hozzá adni ami szintén lehet SHR vagy BASIC néven teljesen mindegy.
Ha nem szeretné is berakhatja mellé a másikat és másolhat egyikről a másikra.Szóval azért mert egy több lemezes NAS -ba valamikor amikor az első lemez bele lett rakva az SHR -nek lett elkészítve az nem jelenti azt, hogy a következő hozzáadott lemezzel azt kell "bővíteni".
Amíg nem adunk hozzá másik lemezt és csinálunk belőle egy lemez védelemmel tényleg RAID -et addig az SHR csak egy hülye elnevezés a Synology részéről mert semmilyen RAID nincs még és nem is kötelező azt csinálni belőle.Tehát az, hogy az első lemez BASIC vagy SHR csak annyit befolyásol, hogy utána azt mire tudjuk bővíteni ha akarjuk. De nem kötelező egyiket se tovább bővíteni.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Tuomas #44006 üzenetére
1. Készíts konfiguráció mentést
2. Csatold fel USB meghajtóként a 2 TB-os HDD-t a NAS-ra
3. Másold át az adataidat a régi 1 TB-os lemezről az USB-s 2 TB-ra
4. Szüntesd meg az SHR-t, hozz létre az 1 TB-os lemezen egy mezei, adatvédelem nélküli kötetet
5. Másold vissza az USB-s lemezről az adatokat a NAS-ban lévő lemezre
6. Tedd be a 2 TB-os lemezt a NAS-ba és hozz létre rajta egy adatvédelem nélküli kötetet
7. Töltsd vissza a mentett konfigot
8. Telepítsd a korábban használt alkalmazásaidat -
Tuomas
addikt
Alex91
Értem, köszi!
Akkor így marad az 1tb-os változat, pedig árban a 2 tb-os jobban megérte volna. -
BullZeye
veterán
-
BullZeye
veterán
válasz
gyugyo79 #44002 üzenetére
Ezt használom én is, de köszi a tippet, ugyan nem itt, de googlebe 5 órája megtaláltam~
Helyesen amúgy DiskInternals Linux Reader. És ezzel csak 2 bajom van, hogy 40mb/s-el állít helyre, ami 3teránál sok. Másik pedig, hogy körülményes a visszamásolás, mert nem drag and drop, nem nézőke, nem total commander, nem fájlkezelő, hanem egy külön program, aminél egyesével kell mindenre "save" parancsot adni, és végigvinni, hogy hova miként mit rakjon.
Basic-ben remélhetőleg read/write és Total Commanderből egyszerűen kezelhető, mint írtam 3tb-ból nem szeretnék mindent visszarakni, szortíroznom kellene hozzá, ahhoz pedig nem praktikus.
-
gyugyo79
addikt
válasz
BullZeye #44001 üzenetére
Basic = Windows Ext4 mount lehetősége, engem csak ez mozgat most.
Pont annyira mint az SHR amíg csak 1 lemezből áll.
Azért a keresést lehet ám használni bármennyire is olyan amilyen.
Pld. ebből a topikból egy hozzá szólás : (#30870) A_ScHuLcZ
-
BullZeye
veterán
válasz
gyugyo79 #44000 üzenetére
Értem, elmondtad előző HSZekbe, viszont
Basic = Windows Ext4 mount lehetősége, engem csak ez mozgat most.3TB-ot nem tudom Basicre rakni adatvesztés nélkül és azon van 2,5tb adat (egy része munka, nagyobb része pótolható sorozat, film), így kénytelen vagyok az újat, és az megy gépbe majd, és 3TB vissza NASba 1-2 napig míg átmásolok rá mindent.
Így most nem a bővíthetőség érdekel, hanem az, hogy meglegyen minden adat, utólag letölteni a pótolható dolgokat is hetekbe kerülne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia
- ÚJ CORE I7 12700 Z690 RIPTIDE GAMER MAX PC 32Gb RAM 1.0TB SSD GEFORCE RTX 3070TI 8GB DDR7 2ÉV GAR!
- Elektronikai hulladékot vásárolok!
- Bambu Lab P1 Series Hardened Steel Upgrade Combo
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest