- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alc
tag
válasz
Ablakos #90091 üzenetére
Amennyiben megnézed az oldalát, azt csinálta az ember, hogy megadott egy 120 karakteres jelszót a NAS-on, kinyitotta az összes portot, és minden próbálkozó aki rátalál a neten, már megy is a blokkolási listára.
Mivel a NAS elbír jó sok címmel, szóval miért ne tegyen bele az ember egy jó kis listát, amit tele van támadó címekkel? Naponta írja mik a változások: https://mariushosting.com/changelog.txt
Persze vannak ingyenes listák is a neten, viszont részemről az volt, hogy nem egy programot telepítettem már az oldalán lévő képekkel illusztrált útmutatók segítségével, szóval egy kis támogatás belefért részemről, ha már így megkönnyítette a dolgomat.
Mivel külföldről is hozzá akarunk férni a nashoz ezért minden országot én sem tilthattam le. Így nekem ez a lista megfelelő volt. -
Ablakos
őstag
Transmission BT-t használja valaki a Transmission Remote GUI windows alkalmazással?
-
Bence_
tag
válasz
Mikulás108 #90087 üzenetére
Szia!
Létrehozol egy mappát és azt megosztod
Kapsz egy linket, ezt elküldöd annak aki majd le szeretné tölteni.
Aztán újra jobb klikk a mappán és a fájligénylés létrehozása pontra nyomsz, ezt a linket megadod annak aki fel szeretne tölteni. -
boborján2
senior tag
Szerintem meg a tűzfal megoldja.
2-3 próba után megy pihenni x időre.Egyébként sem volt jellemző ,hogy napi szinten próbálkoztak. Mióta csak magyarorazág van megengedve , azóta havi max 1-2.
Nem látom értelmét ,hogy fizetős vagy ingyenes listákkal kellene bajlódni.
-
kissdani
senior tag
Egy olyan kérdésem volna hogy egy Synology ds918+ nas lekezel szerintetek egy TOSHIBA HDD 14TB 3.5" SATA 7200RPM 512MB X300 PERFORMANCE hdd-t?
-
RockCNC
őstag
válasz
phanzetomox #90084 üzenetére
A nasban lévő lemezeket ha kiveszed a PC nem fogja látni.
Ezt csak úgy tudod, ha
1, hálózaton keresztül lementesz mindent a nasról a PC-re
2, veszel egy nagyobb vinyót, rádugod usb-re a Nasra és mentesz.
Mentés utána ha megszünteted a nasot, természetesen megmarad a lemezeid, csak formázni kell a PC-nek. -
Mikulás108
lelkes újonc
Sziasztok
Én is egy amatőr kérdésben kérném a segítségeteket.
DS418 Nason 6-os DSM mellet, egy mappát szeretnék megosztani két ismerőssel. Az egyik feltöltene kb 200gb anyagot, a másik pedig letöltené.Csak ehhez az egy mappához férnének hozzá.
Mit javasoltok, hogyan tudnám ezt megoldani legegyszerűbben ? -
Alc
tag
Naponta frissíti a listát, és igen, a jelszó ugyanaz amit kaptál.
Viszont tudja valaki, hogyan lehet legegyszerűbben törölni a blokkolási listát?
Mivel ugye ha frissíted a listát, akkor csak hozzáadja az új címeket, de ha közben van olyan ami már "biztonságos" cím, azt nem veszi ki a meglévőből!
Eddig csak azt találtam (ami egyszerű volt) hogy exportálni a jelenlegi listát, majd azt újra importálni, de beállítani hogy 1 nap múlva lejárjon. Akkor másnapra üres lett a lista.
Szóval tud valaki valami nagyon egyszerű módszert a lista ürítésére? -
phanzetomox
őstag
Sziasztok, lehet nagyon amatőr a kérdés de segítségre lenne szükségem, hogy ne veszítsem el a családi fotógyűjteményt.
Van egy ds218 play típusú NAS benne 2x3tb RAID-be rakott vinyóval. Megszüntetném a nast, és vinyókat pedig be raknám a gépembe. Hogyan tudom ezt megtenni adat vesztés nélkül?
A számítógépen természetesen a windows és egyéb programok az ssd-re mennek tehát a 2db 3 terás vinyót továbbra is csak adat tárolásra használnám (ha van rá mód) akkor raid-ben ahogy eddig is. Ezt meg lehet oldani valahogy?
Hálásan köszi a segítséget. -
TooCool
aktív tag
Sziasztok!
Régebben már volt ilyen gondom, de nem emlékszem mi volt a megoldás, de az még 6-os DSM volt. Most már 7-es van fenn, 2bt 2T HDD-vel, raidban és nagyjából 250Gb adattal azt mondja, hogy megtelt a NAS. Lomtár kiürítve és kikapcsolva. Torrent nem is ment rajta soha. Nem tudom hova tűnt nagyjából 1,7T hely.
Ha valakinek lenne valami ötlete megköszönném. -
noorbertt
őstag
Ha már lista alapján megy a tiltás ez is jó lehet:
https://app.crowdsec.net/hub/author/crowdsecurity/collections/synology-dsmlenyege annyi hogy közösség alapján frissül a lista, neki kell adni a synology logot és onnan gyűjti az infokat és ha pistánál tiltás keletkezett egy címre, akkor bekerül a közösségi listába és így ferinél már tiltva lesz alapból. Kb így működik.
-
Borisz76
nagyúr
A DSM MINDEN LEMEZEN FENT VAN , ami a NAS-ban található és nem hotswap funkciót lát el.
Minden lemezen 3 db particiót hoz létre a DSM :
- DSM részére , rendszerpartició
- Gyorsítótár részére partició
- Adatoknak partició
2 Tb-s lemez , külső usb-s házban, rádugva egy DS918+ -ra. -
devilzero
tag
Sziasztok!
A Photos alkalmazás 1 napja beragadt, egy 130 megás videót nem hajlandó feltölteni és olyan mintha blokkolná is a többi feltöltést. NAS-t ujraindítottam, Photos app cache-ét töröltem, illetve kikapcsoltam meg újra engedélyeztem a fotófeltöltést.
Ki milyen egyéb praktikát használ, aki járt már így és bevált? -
psg5
veterán
Sziasztok!
Lementettem minden adatot a tönkrement tárolóról(hdd-ről). Már amit lehetett. Elvileg alap alkalmazások ezen a tároló köteteten vannak. Valahogy át tudom a másik kötetre (hdd-re) tenni ezeket az alkalmazásokat, mielőtt kiveszem a hdd-t? -
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
fulcrum #90055 üzenetére
Én is használom, amolyan vésztartalékként. Melóhelyen mindent (is) blokkolnak, de ezt a QuickConnectes hozzáférésemet nem bírják lelőni (hála Istennek).
@Patice: ez a tűzfal beállítás nálam is szerepel a tervben, de nem kispályás, és igencsak aprólékos. Kinő a szakállam, mire bepötyögöm.
-
Ablakos
őstag
Néhány alkalmazást nem lehet eltávolítani. A syno beüzemeléskor még csak 1db hdd volt és arra kerültek az appok. Bekerült egy második ssd. Az újonnan installált csomagoknál már tudok cél lemezt (ssd) választani, de a régieket hogyan tudnám ide, a lényegesen gyorsabb lemezre átmozgatni?
-
Ablakos
őstag
Szóba került az ssh-n történő illegális próbálkozás. Létezik bővítmény, hogy ezekre a sikertelen loginokra ne csak levél hiszti, hanem tűzfal tiltás legyen? (Bővülő black lista.)
Routereknél nagyon gyakori megoldás. -
fulcrum
tag
Üdv!
Minden syno NAS-on beállítom az IP kitiltást, ha 2-3 alkalommal rossz jelszóval próbálkozik valaki belépni. Egyikre rászálltak pár hete, óránként tilt ki 3-4 külföldi IP címet, root userrel próbálkoznak (nincs ilyen) SSH-n belépni.
Igazából csak bosszant, hogy folyton jön róla az email, meg az actice insight csipog folyton. Hiába kapcsolom ki az SSH szolgáltatást benne, nem változtat rajta semmit.Eddig csak azt találtam a tűzfalban, hogy országokat egyesével tudok letiltani, vagy csoportosan max ötöt. Hiába tiltom ki a legáltalánosabb hackerhonokat, az IP-k alapján továbbra is eljutnak onnan is a jelszavas próbálkozásig.
Már unom.... Van erre valami tuti tűzfal beállítás, vagy egyéb trükk, hogy ne is tudjon SSH-n próbálkozni külföldről? -
tome0001
senior tag
Sziasztok,
A Synology Photossal kapcsolatban kérnék egy kis segítséget.
Az én és az asszony telefonjának mentése is megy a NAS-ra egy-egy külön mappába. A gyerekkel kapcsolatos képeket egy megosztott albumba rakjuk bele mindketten.
Ami a problémám, hogy amikor hozzá akarok adni fotót a megosztott albumhoz, akkor nem látom hogy melyik volt az utolsó fotó amit hozzáadtam (Google Photosnál a miniatűr sarkában volt egy kis pipa, ami ezt jelezte) és ha rányomok egy már olyanra amit korábban hozzáadtam, akkor duplán fog szerepelni az albumban a kép/videó.
Van ennek kiküszöbölésére valamilyen megoldás esetleg?
Köszi előre is a válaszokat! -
Ablakos
őstag
A DS423+ tárolásra is vagy csak cache célra használja az NVMe tárolót?
-
kis.zsolt
aktív tag
Kedvenc NAS-os weblapomon szépen értekezik Marius arról, hogy mi micsoda.
-
Protezis
őstag
válasz
burgatshow #90033 üzenetére
Az SHR-nek semmi köze a JBOD-hoz.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
burgatshow #90033 üzenetére
-
Borisz76
nagyúr
válasz
burgatshow #90030 üzenetére
Hát nem.....
A JBOD tulajdonképpen nem valódi RAID-kötet, de a RAID-vezérlők többsége felkínálja ezt a lehetőséget. A JBOD (Just a Bunch Of Disks – csak egy köteg lemez) megoldás lényege, hogy több merevlemezt egynek lásson az operációs rendszer, de ehhez nem használ redundanciát; szimplán összefűzi a merevlemezeket, tehát a lemezek kapacitása összeadódik, ettől fogva egyetlen nagy lemeznek látszanak. Komoly hátránya, hogy ha az egyik meghajtó meghibásodik, minden adatunk elvész. Használata éppen ezért csak korlátozottan ajánlott, fontos állományok tárolására inkább ne vegyük igénybe.
Az SHR kötet egy speciális RAID....
- Ugyan is lértre lehet hozni 1 db lemezen is.
- 2 lemez esetén hasonló mint a RAID1 ....tehát van lemezmeghibásodás elleni védelem....."tükör" de :
- 3-4-5-6-7-8-9-10-11-12 lemezig bővíthető.
Egy DS918+ modellen mutatom meg lépésről-lépésre az SHR kötet létrehozását és azt követően a bővítését. -
válasz
burgatshow #90030 üzenetére
Öööö nem.
-
csizo
aktív tag
Sziasztok!
Tudom nem ez a megfelelő hely a kérdésemre,de a megfelelő topikban nem jött rá válaszol,így gondoltam hátha valaki itt tud segíteni.Adott egy WD My Book Duo 6TB kapacitással.Azt szeretném megtudni,hogy szabadon cserérlhetek-e benne merevlemezeket?Estleg 1db 10TB és 1db 8TB-ra vagy egyforma nagyságúaknak kell lennie?JBOD módban lenne használva a szerkezet. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
atomstefi #89987 üzenetére
Szia!
Let's Encrypt-tel tanúsítványt igényelsz hozzá itt:
Belépés/Vezérlőpult/Biztonság, Tanúsítvány/Hozzáadás --> Új tanúsítvány hozzáadása --> Tovább --> Leírás: ide adsz egy tetszőleges nevet, majd kipipálod a "Tanúsítvány kérése a Let's Encrypt kiszolgálótól" részt --> Beállítás alapértelmezett tanúsítványként --> Tovább --> Tartománynévhez beírod a QuickConnect címet https:// előtag nélkül, megadod az email címedet eggyel lejjebb, majd ráböksz a Kész gombra.
Utána még feldob valamilyen ablakot, ha jól emlékszem, azt is el kell fogadni.
Végül pár párc után regisztrálva vagy, és a https://atomsteficíme.quickconnect.to URL biztonságos lesz 90 napig, ami jó esetben magától megújul majd.
Nálam ezek vannak:
Ez pedig csak a QuickConnect:
Néha egy NAS újraindítás nem árt ezek után.
Ha így belépsz majd a https://quickconnect....:5001 címen, akkor már biztonságos lesz a kapcsolat.
Régen csináltam ezt, lehet kimaradt valami, így kérlek javítsatok ki, ha valamivel mellélőttem. -
Ablakos
őstag
Speciális módon kell 1db lemezt inicializáni a synoban, hogy később ebből raid1 tükör lemez pár legyen? Egyáltalán lehetséges?
Más eszközről szeretnék áthozni hdd-ket, de az adatok miatt csak egy lemez menne egyszerre.
-
huan
őstag
Sziasztok,
Macbook-ot használóktól a fotókönyvtár áthelyezésével kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy ha egy külső usb-meghajtóra helyezem a fotókönyvtárat, akkor ki tudom választani és használni, azonban ha a külső meghajtó a nas hálózati meghajtó, akkor nem tud működni. Miért? -
válasz
Krisz26 #89990 üzenetére
A 18-20 körüli Realtek modelleknél a venti-vezérlés problémás. Nekem eddig 2/2 előjött: Először egy DS220j (pár héttel azután, hogy eladtam - nem is volt barátságos a vevő), majd egy DS118 játszotta el. Jelenleg egy DS124-em van, ott nincs ilyen gondom!
szerk.: Ami megoldás lehet, hogy egyszerűen kikapcsolod a riasztást a ventire. Cserébe ekkor is időnként felpörgeti, majd 1 perc múlva visszaáll a normális fordulatszámra.
-
PROTRON
addikt
válasz
boborján2 #90016 üzenetére
Előre megjegyzem hogy alapvetően Veled értek egyet.
De ha már belemegyünk a részletekbe, azt írja hogy "és ne 8 óráig tartson, mint wifi-n."...na most melyik diskstationben van beépített wifi?
Mert ha nincs, akkor ott kell legyen valamilyen router, vagy netszolgáltatói ONT.Az más kérdés hogy sokaknál nincs lehetőség közvetlen az ONT-ből még 1 kábelt kihúzni, de valamilyen egység kell legyen.
Ettől függetlenül ne idegesítsetek engem hogy nincs lehetőség közvetlen lokális ethernet hálózatot kialakítani a NAS és 1 db PC között router nélkül, csak simán a 2 egységet összedugva, pláne hogy pl a 4 lemezesen szokott lenni második LAN port...21. században élünk könyörgöm.
-
csomi1977
aktív tag
Kell hozzá DHCP szerver https://mariushosting.com/can-i-connect-my-imac-to-my-synology-nas-via-ethernet-cable-directly/ . De nem tudom lehet e közvetlenül USB kábellel összekötni ,esetleg Thunderbolt csati nincsen rajta? az jóval gyorsabb.
https://recoverit.wondershare.com/nas-recovery/synology-nas-mac.html
Tévedtem ,nem kell DHCP csak egy fix IP cím -
-
boborján2
senior tag
válasz
Borisz76 #90014 üzenetére
Úgy oké ,csak eredetileg vagy szó szerepelt.Nem mindegy.
Illetve magamból indultam ki. Én többször kötöttem össze így eszközöket, amíg a műhelyben nem volt gigabit router.
Szerintem ebben az égvilágon semmi bonyolult nincs.Meg ha visszaolvasom a kérdezőnél fel sem merült ,hogy van kéznél megfelelő router vagy switch.
-
Borisz76
nagyúr
Talán de nem biztos...., hogy a 3 partició közül valamelyik sérült.
Leginkább a DSM számára létrehozott partició szokott sérülni....általában az az első partició a lemezen.
Lehet ha kiveszed a hibás lemezt , PC-n törlöd a particiókat ....mindent , majd visszateszed és újból lértehozol rajta egy kötetet, akkor megint jó lesz.
Ezt sajnos nem tudom garantálni de egy próbát megér. -
huan
őstag
Sziasztok,
Hálózati kábellel szeretném összekötni a nas-t és a macbook-ot (rj45-ös lan csatis usb hub-bal), hogy egy több száz gigabájtos mappát a nasra másoljak és ne 8 óráig tartson, mint wifi-n.
A csatlakoztatást követően mit kell beállítanom? -
Vladek83
tag
Sziasztok!
A naptár email értesítés nálatok megfelelően működik?
Mert nálam néha elküldi néha nem.. gmail a küldő cím.Üdv,
-
Borisz76
nagyúr
válasz
-Maujuri- #90000 üzenetére
Nem.
Az ext4 is ugyanolyan gyors.
Meg hát korlátoz a Gigabit Ethernet.
Elviekben az tud 125 MB/s sebességet.
Gyakorlatban ez 100-110 MB/s folyamatos sebességet jelent NAGY MÉRETŰ fájlok másolása esetén.
Egy mai modern HDD pedig tud 120-180 MB/s tempót is.
Tehát nem a fájlrendszer lesz a lassító tényező, hanem a hálózati sebesség , a NAS CPU-ja és az esetleges SOK KIS FÁJLOK másolása is lassú....de ez a HDD fejmozgatása miatt elfogadott.
Ha sok kis méretű fájlt használnak , sokan egyszerre ....mondjuk egy irodában, AKKOR megéri SSD-t rakni HDD helyett.
De otthonra , általános felhasználásra csak felesleges pénzkidobás.
Akkor már inkább egy szünetmentes tápegységet kell venni a NAS mellé....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia
- ÚJ CORE I7 12700 Z690 RIPTIDE GAMER MAX PC 32Gb RAM 1.0TB SSD GEFORCE RTX 3070TI 8GB DDR7 2ÉV GAR!
- Elektronikai hulladékot vásárolok!
- Bambu Lab P1 Series Hardened Steel Upgrade Combo
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, külső akkumulátor eladó
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- 30+ típus!!! Lenovo Thinkpad X1 Carbon, Thinkbook, 2-in-1 Workstation, Yoga, 5-14.gen. Ultra 7!!!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest