- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
defy456
aktív tag
válasz
Magnat #96499 üzenetére
Köszönöm.
Yt-on biztos van róla videó. Van valami olyan amit tudnom kell hozzá, de ott nem mutatják? Tényleg megelehetősen analfabéta vagyok ezen a területen.
Távolról meg tudom csinálni?
Van még esetleg arra mód, hogy mac-en a finder-ben elérhem távolró úgy mint helyi hálózaton? -
defy456
aktív tag
Sziasztok!
Olyan problémába ütköztem a ds218play-emmel, hogy távolról(nem helyi hálózaton) iszonyúl lassan tudok letölteni a nas-ról a gépemre(350-40 kbit/s). Nagyobb fájlokat szeretnék rendszeresen átmozgatni (1-40Gb) és így gyakorlatilag lehetetlen. Quickconnect-el csatlakozom rá. Informatikai ismereteim nem nagyon vannak(gondolom ez a fő gond) kérlek emberi nyelven próbáljatok segítni. -
Magnat
veterán
válasz
boborján2 #96493 üzenetére
Attól függ, mennyire jó a memóriád és mennyi portot használsz
Pl mondjuk, h a nas https portját (5001) elteszed az 55001-re a routerben, akkor ha lanon vagy és a nas címe 192.168.1.100, a ddns címed meg boborjan.ddns.org, akkor távolról így éred el:
boborjan.ddns.org:55001
lanon meg ha ddns névvel használod és van a routeredben nat loopback akkor szintén
boborjan.ddns.org:55001 vagy 192.168.1.100:5001
Ha viszont a nason állítod át, akkor lanon is az 55001 portot használhatod:
boborjan.ddns.org:55001 vagy 192.168.1.100:55001
Nem nagy ügy, de amikor tesztelsz valamit és van még más 10 dolog ami miatt lehet, h nem műxik akkor bele lehet zavarodni, ennyi.
-
Magnat
veterán
l2tp-n a Synoban tényleg nincs állítási lehetőség, de ha a kolléga azt mondja, h műxik akkor biztosan be kell kapcsolni ezt az opciót amit mondott ... valójában az történik, h a nas tűzfalában van egy postrouting szabály ami egy masqarading, tehát ilyenkor te a virtuális csatolójával kerülsz egy hálózatba, és a nas úgy fog működni mint az otthoni routerek, csak neki a wan lábán nem az internet lesz hanem a te lanod, vhogy így:
Csak ugye ahhoz, h a lanon elérd a többi eszközt, meg kell mondani az eszköznek amin fut a vpn kliens, h ne csak a 10.2.0.0 ip-re menő forgalom menjen a 10.2.0.1 csatoló irányába, hanem mondjuk a 192.168.1.50-re menő is, (mondjuk ez a lanodon lévő másik eszközöd címe amit el szeretnél érni), de ezt l2tp esetében csak így tudod megtenni, h bekapcsolod az "Alapértelmezett átjáró használata a távoli hálózaton" opciót, viszont ebben az esetben a teljes forgalom át fog menni az otthoni hálózatodon ami egyébként kimenne a netre ... szóval ha be van kapcsolva a vpn és letöltesz egy 5 gigás Ubuntu image-t, akkor ez be fog menni az otthoni hálódra és onnan megy hozzád, szóval ott generál 10GB forgalmat ... meg persze annyira lesz gyors az internetelérésed, ami az otthoni upload/download/ahol vagy download közül a legkisebb. És ha megnézed a neten a what is my ip.com-ot, akkor az otthoni címedet fogja visszaadni.
Ha ezt el akarod kerülni, akkor még meg lehet próbálni egy statikus route-ot csinálni, h csak a 192.168.1.x (ha nem ez az otthoni címtartományod, akkor persze arra kell megadni) irányba menő forgalmat küldje a vpn csatolód felé vhogy így:
route ADD 192.168.1.0 MASK 255.255.255.0 10.2.0.1
Ha ezt kiadod Win parancssorban, akkor restartig vagy a parancs törléséig a vpn csatoló felé fog menni a 192.168.1.0/24 alhálózatba menő összes kérés. (Ha meg -p paramétert is megadsz, akkor a restart sem törli)
-
Magnat
veterán
-
-
IRO21
senior tag
Nálam működik L2TP-n is.
A kliensgépen a VPN kapcsolatnál be van pipálva az "Alapértelmezett átjáró használata a távoli hálózaton"? (a speciális TCP/IPv4 fülön van)
OpenVPN-nél meg a VPN szerver beállításainál van egy "Ügyfelek kiszolgáló LAN-hoz való hozzáférésének engedélyezése".
Nullára végződő ip cím nem érvénytelen, ez csak a maszktól függ!
-
Patice
Topikgazda
válasz
makoss #96445 üzenetére
Nekem DS923+ van és megvettem bele a 10 gigás LAN kártyát.
Ehhez a belső hálózatomat is fejlesztettem olyan switch-el, amin 2,5 gigás portok vannak + két SFP+ amik 10 gigásak.
Meg persze kelletthozzá egy SFP+ --> RJ45 adapter, hogy hagyományos rezes CAT kábellel be tudjam kötni.Nekem elsődlegesen a 2,5 gigás belső háló kihasználásához kellett, mert akkor nem voltak még ilyen Syno modellek. Szerencsére a Syno LAN kártyája kezeli az 1G és 10G közötti sebességeket is.
Viszont a 10G kihasználásához nem csak a hálózat kell, hanem a NAS-t is olyan gyors meghajtókkal kell megrakni, amik ki tudják használni ezt a sebességet, még ha nem is 100%-ig.
Meg a másik oldalnak is képesnek kell lennie erre.Amúgy nemsokára itt vannak a 2025-ös Syno modellek, azokon már gyárilag 2,5 Gigás LAN lesz, akár ezek is jók lehetnek neked.
-
cigam
titán
válasz
boborján2 #96478 üzenetére
A tűzfal köszöni szépen jól van. Pl. ha kikapcsolom, akkor sem változik semmi. Ez inkább routolási problémának tűnik. Most hirtelen meg se tudom mondani, hogy a nullára végződő cím micsoda, mert hogy nem érvényes az szinte biztos.
makoss
BeeStation kicsit vakvágánynak tűnik mivel itt senkinek nincs
Ez ám a kikezdhetetlen színtiszta logika. Nem is értem miért gyártanak ilyen eszközöket
Ennyi idő alatt már vehettél volna magadnak egy (használt) belépő NAS-t, és megtapasztalhattad volna, hogy kell-e ez neked. Látszólag nem vagy hajlandó tanulni, megfogadni a tanácsokat, csak futod ugyanazokat a köröket. -
merqree
őstag
válasz
kicsi83 #96468 üzenetére
Ha kizárólag VPNen keresztül kapcsolódik valaki a NASra, akkor miért jó birizgálni a default portokat?
Vagy csak én nem értem a dolgot?
Ha VPN-en keresztül lépek be, akkor az azt jelenti, hogy helyi hálózaton vagyok.
Ahhoz, hogy valaki be tudjon lépni a helyi hálózatra VPNen keresztül, ahhoz rendelkeznie kell egy VPN klienssel, és a hozzá tartozó konfigurációs file-lal.
Ha a NASon fut a VPN, akkor beállítható, hogy minden usernek külön legyen VPN profilja, és ahhoz is meg kell adnia a saját user jelszavát.
A routerben meg minden máshol csak a VPN portját kell forwardolni.Nekem így működik, igaz, nekem a routerben fut egy wireguard és szintén a routerben van beállítva a DDNS.
-
hemaka
nagyúr
válasz
makoss #96479 üzenetére
Ha bazi nagy fajlokat kell mozgatni es van olyan gep, switch ami tudja a 10gigabitet, akkor van ertelme. De egyebkent erosen overkill. Az enyemen is van 10es, a mac minin is van 10-es port, szoval ott oke. De a router pl csak 2.5gigabites, szoval a ott mar overkill erosen.
-
tobias40
veterán
Vmi hasonló gond van nálam is mert az openvpn-el elérem a távoli routeremet böngészőben,de ha uanígy beírom a távoli nas belső ip-jét akkor nem jön be a DSM felülete.
Lehet vmi tűzfal szabály de ahhoz meg qrvára nem értek,hátha vki tud segíteni ebben...
Webdaw serverrel elérem a távoli nas felületét böngészőből.. -
makoss
veterán
-
boborján2
senior tag
Ennyire már én sem vágom a témát
Saját tudásból + némi chatgpt segítséggel raktam össze én is, mire kb. minden a helyére került és működik ahogy kell.
Nálad valami tűzfal szabály nem oké ,vagy a 10.x.x.x vpn tartományból tiltva van a route a belső hálózat felé.
Mivel nem vágom én sem teljesen az ilyeneket chatgpt-vel szoktam kisakkozni és sokszor töredék idő alatt megvan a megoldás ,mint netes keresésekkel és leírások olvasgatásával. És közben elkezdem megérteni ,mi miért és hogyan működik.
Egy próbát megérhet nálad is.
-
-
boborján2
senior tag
válasz
akosxyz #96472 üzenetére
Nekem a QC alapból nem játszik ,mert most xpenologyval (pc-re telepített 7.2DSM) tolom.
Ddns névvel érem el ,open vpn -en keresztül.
Ugye az ovpn -nek akár mobilnethez vagy bármilyen egyéb net irányából kell a ddns név ,hogy tudja mi a nas külső wan oldali ip címe és hova kell csatlakozni (kivétel ha a szolgáltatótól van fix publikus ip címed), ha meg a vpn már fel van csatlakozva , akkor elegendő az appokba a nas belső címét megadni , hiszen ha otthon vagy a saját hálódon akkor az is elég. Ha meg távol vagy de vpn -el becsatlakozol , akkor megint csak otthon vagy
Szóval érted !? -
akosxyz
senior tag
válasz
boborján2 #96471 üzenetére
Lehet én kevertem itt meg a dolgokat, vagy rosszul fogalmaztam.
A lényeg, hogy beállítottam az OpenVPN-t és így gondoltam, hogy elég az az egy port forward a routerben, mivel kívülről úgyis vpn-en keresztül lépek majd be. Így a quickconnectet is kikapcsolnám, hogy lehető legbiztonságosabb legyek. Viszont a telefonomon a quickconnecttel léptem be a DS file alkalmazásba és a Driveba is. Gondoltam beírom az IP címet a belépéshez, de ott meg hibát dob. Szóval ezért kérdeztem, hogy milyen módon tudom használni az appokat a telefonomon, ha a quickconnect ki van kapcsolva? -
akosxyz
senior tag
válasz
kicsi83 #96468 üzenetére
Eddig így is használtam neten keresztüli eléréshez, természetesen megváltoztattam a gyáriról őket, csak gondoltam, ha már vpn-t beállítok, akkor azon keresztül fogom elérni. De akkor ez nem játszik. Így visszarakom a port forwardingot az alkalmazásokhoz és ennyi. Köszönöm a segítséget!
-
akosxyz
senior tag
válasz
MrCsiT #96466 üzenetére
Azt hittem meg tudom úgy oldani, hogy pl a DSM-nek beállított, amúgy alapból 5001-es portot, nem nyitom ki a routerben. És csak a vpn port lenne nyitva. De akkor ez nem opció, mindenképp kell forwardolnom azt a portot is, ha használni akarom a ds file és ds drive alkalmazást.
-
MrCsiT
addikt
Tudtok valami fejleményt arra, hogy a levelezőben (ha a MailPlus-ban nem, akkor vélhetően a "gyengébb" Mail Station-ben sem) nem lehet felvenni outlook.com -os SMTP fiókot? Mivel ugye alkalmazás jelszót már nem támogat a Microsoft, és az OAuth2 technológiát meg vélhetően nem ismeri a szerencsétlen MailPlus, így az utolsó infó az volt, hogy várni kell, hogy a Syno méltóztasson végre implementálni a technológiát.
Itt írogattak erről a témáról.
Tehát, tud valaki valami biztatót a témában?
akosxyz: a quickconnect-et magasabb szinten (azaz, ha kicsit is szeretnéd biztonságosabban üzemeltetni a NAS-odat) szépen le kell tiltani.
Az elérésekhez az adott alkalmazások saját portokat használnak. Ezeket a portokat a saját routered tűzfalán ún. port továbbítással (más nevén: port átirányítással, azaz port forward) tovább kell, hogy irányítsd a NAS felé, és akkor szépen működni fog minden.
A rendszer által használt alapértelmezett portokat pl itt is megnézheted.Ezekből vannak, amit át szoktak állítani, pl. az alapértelmezett 5000/5001-es http/https portot is (amellett, hogy a http->https átirányítást beállítani is célszerű elvégezni.)
A https beállításhoz tanúsítványt akár a Let's Encrypt is biztosíthat Neked, és erről szerintem a Syno maga is ad tutorialt, ha szükséged volna rá.A port átirányításra itt a topicban is találhatsz infót rákeresve, de a routered help-je is segíthet, hogy nálad hogyan kell ezt megoldani.
A Synology tűzfalának beállításában pedig ez a leírás segíthet.
-
akosxyz
senior tag
Sziasztok, a DS File, Drive, Photos alkalmazás csak quickconnecttel működik?
Most jutottam odáig végre, hogy az OpenVPN-t is beállítottam a nas-on. Működik is jól. Ezért a DSM port forwardingot kikapcsoltam a routerben, csak a vpn-é maradt meg és a download stationé. Viszont így nem tudom, hogy quickconnect helyett hogyan lépjek be az alkalmazásokba
Vagy igazából maradhat a quickconnect is? Vagy az kevésbé biztonságos megoldás? -
cigam
titán
válasz
makoss #96459 üzenetére
Látom volt értelme a Milyen NAS-t vegyek? topikban válaszolni.
-
IRO21
senior tag
válasz
tobias40 #96447 üzenetére
"...megosztott könyvtárakat szinkronizálni..."
Van egy funkció, amit pont így hívnak
Shared Folder Sync | DSM - Synology Knowledge CenterA háttérben ez is rsync-et használ és nagyon egyszerű beállítani.
-
válasz
Kisnyikhaj #96428 üzenetére
Bocs csak most vettem észre, hogy írtál.
Egy kicsit más megoldást készítettem -
boborján2
senior tag
válasz
makoss #96457 üzenetére
Beállítani jó esetben egyszer kell.
Utána meg évekig nem kell hozzányúlni , max akkor ha jelszó csere van van 1-2 júzer jön megy akinek kell account.Az elején van még az újdonság varázsa nevű dolog, hogy az ember többet is nézegeti a kelleténél, de az is elmúlik és utána csak ketyeg a sarokban.
-
-
makoss
veterán
Én leginkább nagyobb fájlokkal foglalkozom, mostanában 99% videó, sorozatok, 1080p,4K mozifilmek.
De még ráér + az optika sincs még kiépítve teljesen nálunk, de amire kell az otthoni hálózat + távoli elérés, ismerősökkel való megosztás irányítottan (3-5 embertől nem több egyszerre)#96453 Sanyi.mTs Egyáltalán nem sűrgős! Kb július-augusztus attól függ melyik, mert amiket betettem (DS723+
DS224+, durván 50eFt a különbség)
havonta 50-70eFt-ot tudok félretenni a hasonló "szórakozásaimra"
De most még érdeklődöm, 0-án vagyok mert másra kellett...#96454 Multibit Hozzáteszem ha lehetséges! Ha nem, akkor szerintem a DS224+ is elég
-
cigam
titán
válasz
makoss #96451 üzenetére
Ha ez kérdésként felmerül, akkor nincs rá szükséged. Mi indokolja, az ekkora sebesség kiépítését?
Nézd meg mennyibe kerül egy 10GB-es switch. Plusz miket kötnél rá? Azokon is ki kellene építeni ezt a kapcsolatot, nem beszélve az újrakábelezésről.
El nem tudom képzelni, hogy otthon mi szükséged lehetne rá. Mennyire jellemző, hogy többb 100GB-ot vagy TB-okat mozgatsz napi rendszerességgel? -
makoss
veterán
válasz
Magnat #96446 üzenetére
Köszi, de amúgy elég nekem az is, hogy jó-e ez, használja így valaki, van értelme vagy nem?
Egy ds223 tulaj mondta, hogy elég gyors már az is, de ha újat venne akkor DS224+et venne#96448 Borisz76 Nem néztem teljesen végig, de ahogy AnonimInc. Balázs is mondta: SSD gyors, tár kicsi, drága. HDD lassú, nagy, olcsóbb
#96449 Magnat Az első linkedet nem értem mivel abszolut kezdő vagyok, még nem vágom mi mi
A 2. link jó megoldás, mindig bírtam az ilyen kütyüket -
Borisz76
nagyúr
-
tobias40
veterán
Ha 2 Syno nas között akarnék megosztott könyvtárakat "szinkronizálni"(először lementeni) akkor melyik megoldás a legjobb?
Openvpn kapcsolat megvan a 2 eszköz között,a Hyper Backup-al egy mentési filét hozott létre ami ót csak specko syno alkalmazással lehet tallózni.
Vagy maradjak a Webdav megoldásnál?
Szeretnék a vpn megoldást mert azt biztonságosabbnak érzem,de lehet nem így van?
Rsync-et is néztem de ott nem értem teljesen hogy mit hogyan kell beállítani.
Hetente/havonta 1x mentenék A-ból B-be,és nem is szinkron lenne ez csak egy távoli "mentés" a családi fotókról-videókról,fontosabb dolgoktól.
220+-ról mentenék 212j-re(tudom régi de talán erre még való) telekom optikán,le-fel töltési sebességek megoldottak.
Ki hogyan oldaná ezt meg a vpn kapcsolaton belül? -
Magnat
veterán
válasz
makoss #96445 üzenetére
Szia,
2 lemezes tömbhöz sztem semmi ... a 2.5Gbe tökéletes, bár nem tudom, h ezekre a nasokra van-e megoldás, régebbikre igen. Ha ssd-t teszel be lemezek helyett akkor persze már látod a sebességnövekedést, illetve még akkor, ha az nvme ssd-t a 723+-ban megmókolod storagenak, de azt sem szabad elfelejteni, h ahhoz azért kell 10gigás switch is ... biztos van az a felhasználás amikor jól jön (mondjuk Proxmox HA clusterhez), de sztem általánosságban SOHO környezetben kevesen használnák ki.
-
makoss
veterán
Üdv!
Van itt valaki olyan aki használ 10 GbE csatlakozást és van is értelme?
Azért kérdezem mert e kettő között variálok melyik kellene:
DS723+
DS224+
Nem tudom később kelleni fog-e nekem...
A DS224+-ról is vannak jó vélemények... -
stigma
addikt
Hi, nem tudom neked mi a kényelmes, docker-compose.yml vagy Portainer, de az alábbi sort szúrd be a stackbe, valahogy így nézzen ki:
Ez az a sor ami kell:
network_mode: host
Stackem/docker-compose fájlom így néz ki.
services:
qbittorrent:
image: lscr.io/linuxserver/qbittorrent:latest
container_name: qbittorrent
network_mode: host
....Hosszú a leírásom, de Syno tűzfal bekapcsolva, Docker alhálózat engedélyezve, routerben TCP/UDP port engedélyezve és már csak ez kellett, de végül meglett, hogy ne passzívan töltsek fel, hanem aktív legyek a Syno NAS-on.
-
Patice
Topikgazda
-
fatal`
titán
-
stigma
addikt
válasz
fatal` #96435 üzenetére
Hi, köszi az infót.
Az elmúlt 2 évben nem igazán dockeretem, így eléggé elfelejtettem sok mindent.
Vagy a Stackben a network_mode mód esetében "bridge"-ről gondolom "host"-ra írjam át (Ezt találtam), vagy portfowardoláshoz van valami példád mit írjak be?Gyors rágugliztam, de össze-vissza atlálok leírást róla.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Abban kérnék segítségwet, hogy a múltkori változtatást melyet javasoltatok megtettem (Tűzfal kikapcs, router újrahúz) de sajnos nem oldották meg a gondot bajt, mégpedig hogy Dockerbe telepített Qbittorrent esetén Passzív vagyok, pedig nem vagyok NAT-olva.
Eredeti hsz-em egyben itt van: Link
Synology routerben ezek a tűzfalbeállítások: [kép]
Sorban így néz ki:
- Első részben minden alkalmazást kijelöltem engedélyeztem
- Második részben az itt látható összes alkalmazást engedélyeztem benne, ami az alábbi alhálózatba van (Docker)
- Harmadik a publikus IP címem
- Localizáció : csak magyar és német IP-K ellenőrzése
- Minden alkalmazás tiltása.
Dockerben Qbittorent telepítve, Synology tűzfal bekapcsolva, sajnos Passzívat mutat.
Routerben TCP és UDP portok engedélyezve, melyeket a Qbit feltöltésre beállítok.
Passzív maradok akkor is, ha:
- Kikapcsolom a synology tűzfalat
- Újra is telepítettem a router
- Újra is telepítettem a Docker konténert és használtam más portokat is.
Amit nem értek viszont az az, ha megvizsgálom a nyitott portjaimat, melyeket megadtam, akkor azt írja a portchecker, ping.eu hogy nyitva vannak.
Ha asztali gépemre telepítem a Qbit Windows Kliens-t , beállítom ahogy szoktam akkor ott viszont azt mutatja hogy aktív vagyok.
Amiben még gondolkodtam aza Docker esetében az iptables...Ide hogy engedélyezek portokat az egyes alkalmazásokhoz?
-
válasz
AiRLAC #96426 üzenetére
Köszi, már tisztul a kép !
@Csabroncka : Igen, most van napvégi hyper backup 23.00-kor, de akkor ezt a snapshotot is bedobom a főnökségnek, hogy van-e rá igény! ( Az mostani rendszergazda ezt soha nem vetette fel, én meg tök laikus vagyok, és most ásom bele magam a témába
)
@cigam : Köszi, köszi, már tényleg kezdem kicsit jobban átlátni ezt az egészet!
-
válasz
Csabroncka #96427 üzenetére
Ez pl. nálunk nagyon kevés lenne, itt 5-7-30 napos snapshot megtartási szabályok vannak attól függően hogy miről van szó és még néha így is kevés lehet (bár ez inkább az 5-7 naposokkal fordul elő). Ezen felül vannak persze VM snapshotok is külön ha kell.
-
Csabroncka
addikt
válasz
nubu015 #96425 üzenetére
"mondjuk egy hónapig ha óránként ment" változást ment. Szerintem rendszeres napvégi mentés mellett (amiből van visszamenőleges X hónapra forgatás) csak adott napon belül munkaidőben van rá igény. Én így állítottam be fél óránként a törzsidő +- 2 órára. Ennek a lényege az, hogy a felülírnak valamit, törölnek, megsérül és azt észre is veszik akkor rögtön orvosolható a hiba. A snapshot forgatását pedig úgy állítottam be, hogy az egyes mentések 24 óránként törlődtek: a mai 7 órás spshot felülírta a tegnapit...
-
köszi, köszi !
Nagyjából lejött hogy mit csinál, a snapshot, de a részletek érdekeltek volna, hogy ez valamiféle hyperbackup, ami rendesen fizikailag lementi a fájlt, meg tömöríti meg a duplikátumokat kiszűri, vagy valamiféle metaadatokat ment csak le amiből vissza tudja állítani fájl, meg hogy mennyi erőforrást, és helyet zabál. ~2.2Tb-nak mennyi a snapshot-ja mondjuk egy hónapig ha óránként ment ? Ez mennyire fogja meg a nast ?Otthon, saját adataimon szívesen kísérletezek vele, de munkahelyi cuccal, azért nem merném bevállalni!
( A kollégák meglincselnek nyomtatópapírral, ha ledöglesztem a rendszert, és belassulnak az autocades, meg térinfós rajzaik.
)
-
kis.zsolt
aktív tag
A DS412-es időben, sőt, a DS918 első felében hasonlóképpen csináltam én is. Ez a minimum, és igazad is van. Most már csak filmezek, ipari Samsung TLC SSD-im vannak a tárolásukhoz. Nem adok a biztonságra, mert nem kell adnom rá.
De természetesen ez az otthoni szett, a céges az vérprofi. És elrontani sem tudom, mert a főnökeim a nyakamban lihegnek... jelentsen ez bármit is. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AiRLAC #96419 üzenetére
Mindenki a saját cseresznyéjének a pogácsa.
A legeslegeslegelső NAS-omon nekem is JBOD volt. 15 éve...
De komolyra fordítva:
Csak filmek vannak a NAS-on? Behal az egész? Nopara! Újra letöltöm a filmeket, mintha semmi sem történt volna.Én jártam már így egy USB HDD-vel...
-
forintuser
őstag
válasz
kareszkaresz #96416 üzenetére
Köszönöm. JBOD lesz.
Fényképekről naponta, más fontos dologról hetente megy egy Hyper Backup mentés egy, a NAS-ra kötött WD külső lemezre. A filmekről meg felesleges mentés szerintem. Nekem legalábbis.
-
boborján2
senior tag
válasz
AiRLAC #96419 üzenetére
ha valaki konkrétan kijelenti hogy "nem a biztonságra megyek, mindenről van mentés" ,akkor miért ne?
Esküszöm Te be vagy oltva ellene, hogy ezt mindig elsütöd.
Én is használtam raid0-át amikor több kisebb lemezem volt , szépen tette a dolgát amíg kellett.
Ez már lassan az a szint ,hogy ne igyatok pepsit mert utálom , mindenki coca-t igyon csak mert az a jó , én csak azt szeretem
Tényleg nem kötekedés , de ez van....
-
válasz
kareszkaresz #96416 üzenetére
JBOD-t meg RAID0-t légyszi ne javasolj senkinek.
-
kareszkaresz
tag
Sziasztok.
Megosztanám veletek a tapasztalatomat hátha valaki érdekelt benne.
Mivel nem jott hozzaszolas a kerdesemre ugy dontottem 19re lapot húzok es annelkul hogy valaki probalta volna már vagy megirta volna megcsinaltam az ötletemet. Ugy tunik nagyon bevalt.
DSM 7.2 SSD.
Fogtam a nativ konyvtarat HDD-n atmasoltam SSD-re amit elotte kotetkent beallitottam a scripttel amit anno linkeltetek nekem, a nativ konyvtarat (SSD-n immár) chmod után symlinkeltem az SSD-re, es ugy tunik ennyi eleg is volt plexnek bevalt. Végre úgy működik ahogy én akartam használni.
Azota folyekonyan jonnek elo sokkal gyorsabban a metadatak, mint anno HDD-n jött. Pörgetem a képet és sitty-sutty egyből bejönnek a képek. Indulasnal meg semmi töltés egyből ott vannak a képek is.
Transcode HW eddig is memoriaba ment /dev/shm, plex pedig sajat DDNS-en httpsen keresztul megy nem app.plexen keresztul, igy megkerulendo mindenfele port korlatozast is sikerult elérnem.
Igy is lehet. Köszönöm szepen mindenkinek aki segitseget nyujtott eddig nekem, mindenkinek nagyon koszonom az idejet es turelmét.Üdv
-
kareszkaresz
tag
válasz
forintuser #96403 üzenetére
Szia!
Ha a biztonsag egyaltalan nem erdekel akkor fuzd ossze JBOD 1 kötetbe, Ilyenkor nulla biztonsag de egyben latod az egeszet. Van 30TB tarhelyed minusz amiknek kell a hely és csokolom. Hatranya, hogy kesobbiekben ugyanennyi méret kell a menteshez mert nem szétszedhetőek a vinyok egyenkent. + buksz mindent ha 1 vinyo tonkremegy.
Biztosan lehet 2 kotet is ahol egyik elromlik csak azt bukod, ha nem egybe van fuzve a 2 koteted hanem kulonallo egysegkent mukodnek az is egy opcio szerintem bár igy sosem hasznaltam.
Ha lenne biztonsag SHR pl az mindig a legkisebb merethez igazodik ugyhogy ott a 20TBos vinyo maradekolna mert a 10TB lenne amihez az SHR igazodik. Ezesetben lehetne 2 kötet 1 a plexnek 10TB +10tb a redundancia, és 1 a fotoknak a 20TB maradeka, ami szinten 10TB. Tehetsz ide is plex konyvtarat senki nem mondja hogy nem lehet. Ennek igazabol sok ertelme igy nincs
de ez is egy opcio.
A tobbi raid opciot nem ismerem de nem tudom van e koztuk olyan ami felezné 15 az adatnak 15 a redundanciának talan ebben masok okosabbak. -
válasz
CactuS #96409 üzenetére
Mi sem értjük a dolgot, és már pár hete kérjük hogy hozza vissza, egy ideig nem válaszolt semmit, utána meg hogy valamiket még le kell válogatnia róluk, de nem írta hogy mit.
A podacastet majd meghallgatom köszi!
@AiRLAC : Próbáltam utánajárni ennek a snapshotnak, de nem találtam jó leírást, hogy ez pontosan hogy működik mit csinál, és mekkora a mentések mérete. Tudsz linkelni erről valami jó anyagot ?
@Csabroncka: A sebesség annyira nem lényeges, illetve amit a hdd-k tudnak az elég. ( 15-18 user ) Ssd-ből kialakítania rendszert azért jelentősen dobott volna az áron, ami így sem két fillér volt ( Syno 923 +12db 4tb hdd + 2x8gb ram + hdd fiók a 415-be + synology c2 előfizú 5TB-ra )
-
Csabroncka
addikt
válasz
AiRLAC #96410 üzenetére
Nem is értem, nem olyan sok adatról van szó, eleve miért nem SSD-vel lett felépítve a pár terrás tömb.
nubu015: pillanatképekkel én 30 perces mentéseket állítottam, emellett volt napi mentés külön NAS-ra 30 napos rotációval. Ezenkívül fél évente volt egy komplett USB mentés normál HDD-re amit széfben tárolt a cég - utóbbi kettő mindig más lokációban volt.
Adatvesztés még akkor sem volt, amikor egyik pillanatról a másikra szállt el a DS 1516+-ban a proci. A félórás pillanatképből tulajdonképpen bagatellizálható lett a veszteség, 30-50 user dolgozott egyszerre a fájlszerverről. -
Sziasztok!
Sonarr, Radarr letöltőnél ti milyen letöltés értesítőt szoktatok használni, ha szoktatok?
Vagy csak a sima letöltő kliens értesítőt? -
válasz
nubu015 #96408 üzenetére
Mi az, hogy mindent elvitt?
De az a cég tulajdona, nem? Anyám, tényleg van baj a fejekben...
A 30 napon túli mentésekkel kapcsolatban érdemes a Préda podcastot meghallgatni, legalább az első részét: [link].
Nekem nem volt adatvesztésem az elmúlt 20+ évben, mióta infós vagyok, de ettől felállt a szőr a hátamon amikor hallottam. Kellenek a kiemelt mentések régebbről is.
-
válasz
CactuS #96404 üzenetére
A fura az hogy itt nem a szarrágó eset áll fenn. Ha mondjuk hogy kell valami a melóban/melóhoz akkor azt megveszik. Ha mondta volna a rendszergazda hogy nem biztonságos a rendszer ezt vagy azt venni kellett volna akkor megvették volna.
Nem csak egy Nas volt hanem három, szóval akár még ebből is jól kigazdálkodhatta volna a rendszert. Egy 415+ raid 0-ban 3*2tb-os hdd-vel, egy 216+ nem tudni milyen hdd-vel, és egy 214+ szintén nem tudni mivel, mert az új hdd-k beszerelése után mindent elvitt. Ja meg ezekhez volt 5db külső hdd. Ráadásul ezek is agyatlanul voltak elrendezve, mert az egyik nas (214+) csak egy ~100gb-nyi külön könyvtárt kezelt. A másikon volt az archive, (216+) a harmadikon meg a fő fájlszerver (415+)@cigam:
Azért csak 30 nap mert a futó melókhoz elég ennyi, olyan még nem volt hogy valakinek 30 nap utána jutott eszébe hogy törölt valamit amit nem kellett volna, de ha egy ilyen is lesz akkor feljebb toljuk.Meg hát van külön archive ( ez a 216+) ahová a kifutott munkák átmennek. ( meg ennek a backupja a 214+)
Az integritás check jó tipp köszi, holnap ránézek !
A törlésen/zsaroló víruson gondolkodtam, és lehet hogy 10 naponta egy-egy verziót belockolok a hyper backupban, egy régebbit meg ki ? Bár még futok ezzel egy kört. Vagy majd a C2-synology felhőmentéssel csinálom ez meg ?@hemaka :
Itt biztos hogy nem spórolásból történt ez ( lásd fent a hozzászólásom elejét ) Azon sokat tököltünk hogy a backup nasokat hová vigyük, de végül úgy voltunk vele, hogy a harmadik mentést tároló c2-felhő elég lesz offsite-nak. -
hemaka
nagyúr
válasz
nubu015 #96387 üzenetére
De szép történet, és hány ilyet hallani majdnem miden héten.
Általában a spórolás és/vagy a hozzá nem értés szüleményei ezek. Egy helyre ennyi nas-t betenni sem túl okos megoldás, tegyetek be data centerbe inkább egyet, nálam is így van. Ha én kibírom fizetni, egy kkv is kibírja. -
cigam
titán
válasz
nubu015 #96402 üzenetére
Jó kérdés, így kellene végezni a dolgát. Ki kell próbálni
Vagy kérdezz rá a támogatásra. Az lenne a logikus, de ki tudja az ő programozóiknak mi az elképzelése.
Pl. a Hyper Backup nálam elhasal, ha HyperBackupVault-ra ment, mert "elfogy a memória". Hivatalosan az a megoldás, hogy vegyek bele memóriát. Na persze... Az fel sem merül, hogy készítsenek jobb programokat. Évekkel ezelőtt (talán még csak 6-os futott rajt), ez nem volt probléma)
Ugyanakkor ha mezei rsync-el mentek ugyanarra a NAS-ra, akkor probléma nélkül létrehozza mentést. Ki tudja mit "fejlesztenek" a következő kiadásokba?! Ezért lett volna jó más cég termékeit is bevonni a mentési láncba.Miért csak 30 nap? Miért nem állítod be a "smart"-ra, így jóval több(régebbi) adat kerül(het) mentésre. Ha nem módosul, nem foglal plusz helyet, és lehet egyfajta archívumként is használni.
Legyen bekapcsolva az integritás ellenőrzés, de mérd le kb meddig tart neki, nehogy ütközzön egy mentési feladattal. A hétvége jó alkalom erre, ha nem dolgoztok.
Érdem főpróbákat tartani. Készíteni egy vészhelyzeti itinert a különböző esetekre. pl. Véletlen/szándékos törlés, (zsaroló)vírus támadás, Meg amúgy is letesztelni, hogy működik-e a visszaállítás egy korábbi időpontra, egy teszt könyvtárba, gépre.
-
válasz
Patice #96393 üzenetére
Nem ismerem a szitut, de a KKV-kat igen. Az is egy érdekes adalék lehet, hogy miért csak egy NAS és egy külső HDD volt összesen a rendszerben eddig (bár rendesen beállítva 1 NAS és 2 forgóban lévő külső HDD is elég lehet, egy max 15-30 napos vesztésig, ha nagyon durva a szitu). Lehet, hogy adatmentés előtt még arra a szerencsétlen 415+ NASért is könyörögni kellett, hogy megvásárolható legyen - volt hasonló eset, milliárdos árbevételű KKVnál, ahol kb. az asztal alól kellett összeszedni az ügyvezetőt, amikor tálalva lett neki, hogy a windows alatti könyvtármegosztás jogosultságok nélkül rohadtul nem jó ötlet, ahelyett legalább valami alap fileservert/nast használjanak és az mibe kerülne -....
De nyilván, az, hogy a backupokról nem futja át az értesítéseket senki, az nagyon nagy hiba, főleg, hogy a Syno még a levél tárgyában is írja, ha valami gáz van, tehát könnyen észrevehető - már ha be van állítva.
Protezis: Ott ahol néhány tíz GB az össz. céges adat, fölösleges 10-20 TB-os HDDket használni.
-
forintuser
őstag
Sziasztok sziasztok. Segítséget, illetve tanácsot szeretnék. DS220+. 10 TB, illetve 4 TB háttér. Kinőttem sajnos. Vettem egy 20 TB-s háttértárat. A 4-s kikerül. Teljes gyalulás lesz. A kérdésem az lenne, hogy ti milyen fájlrendszert állítanátok be? Hogy járok a legjobban? Plex, illetve fotó mentés van csak. Nem a biztonságra megyek, mert a fontos dolgokról megy a mentés.
-
Köszi, köszi !
Nem vagyok profi, ezért úgy gondoltam ha mindent fullra tolok akkor abból baj nem lehet.
Kérdés :
Amikor a hyper backupba beállítom a növekményes mentést, akkor az első mentés lesz ugye a fullos/legnagyobb méretű, a többi meg mindig csak az előző napihoz képesti a változást tartalmazza. (30 napnyi növekményt állítottam be). A kérdés hogy amikor a 30. naphoz ér és írná felül a legelső fullos/legnagyobb méretű mentést akkor elég okos a rendszer, és csinál egy újabb fullos/nagy méretű mentést ? Vagy mi történik ilyenkor ?
Előre is köszi a válaszokat !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia
- ÚJ CORE I7 12700 Z690 RIPTIDE GAMER MAX PC 32Gb RAM 1.0TB SSD GEFORCE RTX 3070TI 8GB DDR7 2ÉV GAR!
- Elektronikai hulladékot vásárolok!
- Bambu Lab P1 Series Hardened Steel Upgrade Combo
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R 5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Corsair 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest