- Akciókamerák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Androidos tablet topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
- Újra instabilitásba futott a Raptor Lake generáció
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Autóhifi
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98268 üzenetére
Csak egy apró de hasznos infó :
Ha a billentyűzeten megnyomod a "Print Screen" gombot egyszer....aztán megnyitod a Paint nevű windows alkalmazást és kattintasz a "Beillesztés" parancsra...akkor szépen berakja a képet.
Ezt követően lehet kijelölni majd körbevágni a kívánt részt vele.
Ha megvagy mehet a mentés másként .jpg formátumban.
Ezután azt a képet ide szépen be tudod illeszteni és kicsit jobban kivehető mint a telefonnal lőtt , ferde képek.
Íme a példa képem : -
Borisz76
nagyúr
-
Borisz76
nagyúr
válasz
boborján2 #98203 üzenetére
Szinte kizárólag PC-vel használom a DS-t.
Be kell lépni a böngészővel a DSM felületére majd katt a DS ikonra és akkor tudok hozzáadni új anyagot.Ha lenne DS kliens program PC-re , akkor nem kellene állandóan a DSM-be belépni.
Mondjuk már megszoktam....
Sőt a böngésző ( Google chrome ) úgy van beállítva , hogy adott weboldalak töltődjenek be induláskor.
Ez jelenleg kb 10 oldalt jelent....köztük a DSM-el. -
Borisz76
nagyúr
válasz
zsamiatt #98189 üzenetére
Pontosan.
Egy időben azt a megoldást választottam, hogy volt 1 db letöltős mappám.
Az ide került anyagokat áthelyeztem egy saját , másik könyvtárba , amiben kategóriákra bontva voltak almappák : Film felirat , Film szinkron , Dokumentum filmek , Dokumentum sorozatok , mese , stb....mappákkal.
Mindet a saját kategóriájába tettem át.
Viszont itt is volt egy "csavar".
Értelem szerűen egy filmet a Filmek mappába tettem de úgy , hogy a Film mappa neve eredeti nyelvű volt. A fájl benne pedig a magyar címmel szerepelt.Pl : Letöltöttem : Aliens.1986.DTS-HD.....
A Film mappa neve lett : Aliens - 1986
A benne lévő fájl pedig : A bolygó neve Halál - 1986
Így ha kerestem egy filmet a Total Commander segítségével, akkor tudtam keresni angol és magyar címre is...attól függően, hogy éppen melyik jutott azeszembefejembe.A legszebb pedig az volt , hogy a Download Station simán folytatta a seed-et.
Aztán mint kiderült....innen tudtam meg...., hogy ezt link-eléssel oldja meg a rendszer. Tehát nincs adatsuplázódás ( 1 nagy több lemezből álló , SHR kötet van ) a köteten belül.
Írtam is róla és csináltam egy szemléltető képet is :
-
Borisz76
nagyúr
válasz
valaki7697 #98180 üzenetére
Szia !
Minden egyes letöltés után indexeltetni kellene a mappát....
A TV DLNA segítségével kapcsolódik.
A tartalom , akkor jelenik meg ha a NAS indexelte az anyagokat.
A gyári Download Station használatakor nincs ilyen gond.
De bármi 3. féltől származó , külső program már ezt az indexelést nem végzi el automatikusan.
Mivel én DS-t használok így nem tudom a pontos hogyanját csak azt tudom, hogy írni kellene egy script-et ami időnként lefut és indexelésre buzdítja a rendszert.
Ha jól gondolom....Sőt DLNA-t sem használok mert nálam a PC a lejátszó.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98177 üzenetére
Az első lépés-nél arra gondoltam, hogy mit is csináltál pontosan.
Leírtad , hogy a meglévő kötethez adtad hozzá a plusz 18 Tb lemezt.Jó kérdés , hogy mit csinál ha áramszünet után újraindul....ezt nem tudom. Lehet előről kezdi de az is lehet, hogy ott folytatja ahol abbamaradt.....bár ennek kisebb az esélye.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98173 üzenetére
A kérdésem megint...csak másképpen :
Üres volt a NAS és beletettél 4 db lemezt ?
Erre telepítetted a DSM-et ( rendszert ) ?
Majd szépen létrehoztál a 4 db lemezből egy nagy SHR kötetet ?Vagy beletetted a 7 TB-s lemezt , telepítetted a DSM-et....
És most hozzáadtál 2 db 16 Tb-s és egy 18 TB-s lemezt ?Vagy minden ment és most "csak" a 18 Tb-s lemezt adtad hozzá ?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98170 üzenetére
amugy mit a masodik lepes? Mert csak az elso lepesnek ir kozel egy hetet.
Mi volt az első lépés ?
Mi volt és mit csináltál ?Mert SHR kötetet létre lehet hozni 1 db lemezzel is...meg akár 12 db lemezzel is egyszerre vagy akár egyessével is hozzá lehet adni a lemezeket.
amugy a kabeles 4k videonezet kiprobaltam es tokeletes.... de felmerul a kerdes ha teraszon stb nincs kabel.... akkor le kell mondjak a 4krol?
Teraszon nincs kábel....OK.
Wifi van gondolom....OK
Milyen wifi ? ( 2.4 GHz vagy 5 GHz ? )
Milyen eszközt használsz a teraszon ?
Laptop , tablet ? Régebbi vagy újabb ?
Melyik wifi szabványt ismerik ?
Ha a routered és a kliensed is ismeri az 5GHz-s wifi-t ( AC vagy AX szabványt ) , akkor ott a 4K-s videók is mennek....elviekben.
Gyakorlatban pedig majd kiderül. -
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98164 üzenetére
Idéznék egy korábbi bejegyzésemből :
A Napló központban lehet látni, hogy a 2 Tb-s SHR kötet 4 Tb-s lemezzel történő bővítése majdnem 7 és fél óráig tartott ! Nem kevés idő és ez csak nőni fog a további lemezek hozzáadásánál.
Nézzük a Napló Központot. A bővitési folyamat kezdete és vége.
Említettem, hogy több idő lesz mint az előző alkalommal ( 2. lemez - 7 és fél óra )
Valamivel több mint 15 órát dolgozott a bővítéssel a rendszer. ( 3. lemez - 15 óra )
Nézzük meg mennyi időbe is telt az utolsó lemez kötetbeillesztési folyamata.Elég megdöbbentő : Majdnem 25 !!! óra.
Itt a teljes leírás is :
Synology DSM 6 - DSM telepítése, Alap és SHR kötet létrehozása,bővítése,javítása. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98160 üzenetére
A szaggatás alapvetően 2 okból jöhet létre.
1. Kevés a wifi vagy a kábel "áteresztő" képessége.
Azaz mondjuk egy Fast Ethernet ( 10/100 ) kábelen átmegy 10-11 MB másodpercenként ....de a film kép és hang anyaga ezt néha meghaladja.
Vagy wifi esetén lassú ( 2.4 GHz ) a kapcsolat.
Erre megoldás , hogy a kábeles rész minimum Gigabites ( 10/100/1000 ) legyen ami elviekben 125 MB/s tempót tud.
Gyakorlatban olyan 100-110 MB/s összejön !
Wifi esetén pedig érdemes a kisebb területet lefedő de nagyobb sebességet tudó AC-s vagy AX képes eszközök használata....azaz 5 GHz-s rádiót használni.2.
Szar a lejátszó....
FW-t kell frissíteni - ha lehet... - vagy másik lejátszót választani. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #98158 üzenetére
- Nálam PC a lejátszó.
Dedikált VGA ( ZOTAC Gaming RTX 2060 ) van , amiből HDMI kábel megy a házimozi erősítőbe , majd onnan tovább egy másik HDMI kábel a TV-be.
A házimozi erősítőre pedig Dali Ikon hangfal szett van kötve és egy aktív sub is.- Páromnál egy kis mini PC adja a képet és hangot közvetlenül a TV-nek.
- A fiamnál pedig Mini PC-TV összekötve HDMI-vel.
TV-ből Toshlink ( optikai ) kábelen jön ki a hang egy régebbi házimozi erősítőbe , melyre 2 db házi építésű hangfal van kötve.- Samsung Tableten a File Station-t használom a kereséshez.
Aztán a kívánt fájl-ra rábökök és a VLC játsza le.- Laptop a teraszon szintén egy kis TV-re van kötve HDMI-vel.
A PC-ken lejátszónak a MPC-BE -t használom.
-
Borisz76
nagyúr
Elméleti kérdés :
Ha van egy eredeti Synology NAS-om de hardveresen gyengének találom.....
Építek egy PC-s gépet....
Valahogyan lehet eredetiként futtatni rajta a DSM-t ?
Persze ekkor már nem használnám a NAS-t. -
-
Borisz76
nagyúr
válasz
wolf13 #98041 üzenetére
Lehet nem elegáns módszer de simán tedd be a 2x3 Tb lemezt és telepítsd rá a DSM-et.
Kötet létrehozásnál figyelj a megfelelő RAID-re és a fájlrendszerre !Nem írtad, hogy mire használod és emiatt lehet csak 1-2 dolgot kell megint beállítanod de lehet, hogy sokmindent....
Aztán a fontos adatokat hálózaton át tudod másolni NAS-ról NAS-ra.Az amúgy okés, hogy RAID-ben szeretnéd használni....de melyikben ?
Mert RAID0 és RAID1 ( SHR ) is lehet !
Összefűzés vagy tükör ? -
Borisz76
nagyúr
válasz
wolf13 #98039 üzenetére
Szia !
Nem.
A migrálás azt jelenti, hogy a lemezt fizikailag áthelyezed eggyik modellből a másikba.
[Még DSM 6 altt így ment a migrálás.]Tehát az nem megoldható, hogy beraksz egy lemezt és telepíted rá a DSM-et...majd emellé beteszed a régi lemezt és migrálsz.
Azért sem mert nagy eséllyel eltérő DSM verzió lesz az új lemezen....más verzió lesz a régi lemezen.Ilyet még nem csináltam de lehet ekkor a régi lemezről az adatokat át tudod másolni az újra....ha bedobod mellé ?!
Amúgy alap dolgokat le lehet menteni és visszatölteni de nem mindent !
Vezérlőpult / Frissítés és visszaállítás / Konfig biztonsági mentése résznél.Amúgy mi a cél ?
2 lemez 1 kötet ?
2 lemez , 2 kötet ?
Tárhelyet akarsz bővíteni vagy lemezmeghibásodás ellen akarod védeni a kötetet ? -
Borisz76
nagyúr
válasz
Pékmester #97999 üzenetére
Képek alapján pedig rendben van....
Azaz a kötetek jók.
1,3 lemez RAID1-ben. ( 7 Tb )
A RAID 1 legfontosabb paraméterei
olvasás: nincs overhead (elemszám × olvasási sebesség)
írás: overhead - a tükrözés kétszer annyi írási művelettel jár (elemszám × írási sebesség / 2)
tárolókapacitás: a tükrözött elemek fele (elemszám × tárolókapacitás / 2)
meghibásodási tolerancia: (elemek száma - 1) elem2,4 lemez RAID0-ban. ( 18 Tb )
A RAID 0 legfontosabb paraméterei
írás: nincs overhead (elemszám × írási sebesség)
tárolókapacitás: egyenesen arányos (elemszám × tárolókapacitás)
meghibásodási tolerancia: nincsCsak halkan jegyzem meg, hogy én a 4 db lemezből 1 db SHR kötetet csináltam volna....így is lesz 1 db lemez meghibásodása ellen védelem .....és ami fontos, hogy MINDEN adat védett ekkor.
Míg jelenleg a 2 lemezes RAID0 kötet....rizikós.
Persze kinek mi a fontos...mi az elképzelés.
A másik, hogy a Gigabites hálózat miatt sem lesz gyorsabb ....hiába van RAID1 vagy RAID0Ha a kábelt sikerül javítani, akkor érdemes lenne megpróbálni egy megosztott mappát felcsatolni a PC-re mint hálózati meghajtó.
Szerintem elegánsabb mint FTP-n szórakozni a PC és a NAS között.
Erre azért kíváncsi lennék, hogy mit is hoz majd....ha kipróbálod ?!
( Meg más protokollt használ ha jól tudom ?! )A NAS-ban ( DMS-ben ) beállított fix ip is jó kell legyen...mert , akkor mindíg ugyanazt az IP címet "kéri" a NAS a routertől.
Persze jobb ha a routerben van fixálva. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Pékmester #97992 üzenetére
Nagy méretű fájloknál sem másol 10-11 MByte-nál gyorsabban, holott kb 90-110 között másolt korábban.
Ez 100% , hogy kábel hiba lesz.
Alap esetben a Gigabites ( 10/100/1000 )
sebességhez ( 100-110 MB/s )
kell mind a 4 pár vezeték ( 8 db ugye összesen )
....nos ha csak 1 db is érintkezési hibás ,
akkor visszaáll Fast Ethernet ( 10/100 ) módba ,
aminek egyenes következménye ,
hogy 10-11 MB/s sebességre esik le a maximális elérhető sebesség.A 2 db 8TB-os HDD ment RAID1-be, ez lett a Tárlókészlet 1, alatta kötet 1
a 2 db 10 TB HDD meg ment RAID 0-ba, ez lett a Tárolókészlet 2 kötet 2. (Itt tenném hozzá, hogy bármikor megnyitom a tároláskezelőt, kiírja, hogy a Beállítások alkalmazása sikeretelen. DE hogy itt mire gondol, azt nem tudom.
Erről kérhetek képet ?
Akár többet is....A Router-ben célszerű lenne FIX IP-t adni a NAS-nak.
Pl : 192.168.1.1 a routered....
NAS meg lehetne 1.2 végű.
Az Advanced IP Scenner nagyon hasznos tud lenni az IP címek kiderítésében a belső hálózaton :
[https://www.advanced-ip-scanner.com/hu/] -
Borisz76
nagyúr
válasz
Pékmester #97973 üzenetére
Ez jónak tűnik elsőre....mármint a kábeles kapcsolatok és az ONT Bridge módban való használata a saját routerrel.
Viszont leírhatnál pár példát, hogy az a bizonyos gyors / lassú rész mit is takar....
Azaz egy konkrét példát, hogy mikor jelentkezik a lassulás ?
Mondjuk NAS-ról másolsz PC-re ?
Nagy méretű fájloknál lassú vagy sok kicsi , apró fálj esetén ?
Milyen lemezek vannak a NAS-ban ?
Hány darab és milyen kötet vagy kötetek vannak a NAS-ban ?
1 db SHR kötet 1 vagy hány lemezből áll ?
Esetleg Basic / alap kötet ?
Esetleg a megosztott mappa fel van csatolva mint hálózati meghajtó ? PC-ben SSD vagy HDD van ?
Hálózati lejátszókon Gigabites csatik vannak ?
Ott megy simán a lejátszás ?...vagy ott van gond ?Bocs.....kicsit sok kérdés de talán lesz olyan amire rájövünk a válaszok alapján.
Remélem !!! -
Borisz76
nagyúr
válasz
Pékmester #97970 üzenetére
Szia !
Alapvetően az eszközök és azok összeköttetése az első lépés !
A lista alapján ezek vannak nálad :
- Digi szolgáltatói eszköze.
- Saját TP-Link router.
- Saját TP-Link switch.
- DS920+ NASKezdjük az elején :
Digi által adott eszközbe milyen kábel megy ?
- Koax
- Optika
- UTP ( LAN )Milyen módban van jelenleg ?
- Router
- Bridge
- DMZSaját router-ed milyen módban van ?
- Router
- Acces Point ( AP )
- Esetleg más....?A Switch melyik eszközre csatlakozik ?
- Digi által adott eszközre ?
- Saját TP-Link routered-re ?
- Esetleg a switch-re ?A Switch melyik eszközre csatlakozik ?
- Digi eszközére ?
- Saját routerre ?A Switch-re milyen eszközök kapcsolódnak ?
- Saját Router ?
- NAS ?Tehát első körben alaposan írd le, hogy mi a pontos kábelezés.
Vagy az is jó ha rajzolsz ....
Sematikus ábrák :
[link1] vagy [link2] vagy [link3]A felsoroltak alapján kb ez lenne a logikus :
Digi eszközébe megjön a net....mondjuk optika.
Digi eszközéből megy egy LAN kábel a TP-Link routerbe.
TP-Link router-ből megy egy LAN kábel a Switch-be.
Switch-re van kötve a NAS , PC , Nyomtató , TV stb...
Ebben az esetben 2 lehetőség a jó :
1.
- Digi eszköze router módban intézi a belső hálózatot.
- TP-Link router AP módban üzemel.2.
- Digi eszköze Bridge módban van.
- TP-Link router módban intézi a belső hálót. -
Borisz76
nagyúr
Belépsz a DSM felületére.
Elindítod a File Station-t.
Majd megint kattintasz a File Station-ra.
De úgy néz ki, hogy nem csinál semmit.....
Ha megnézed a fejlécet...ott 2X szerepel a File Station ikon !!!
Az ablakok pontosan egymáson vannak !!!
Elhúzod a File Station ablakát....és alatta ott a másik.
Elrendezed, jobbra - balra egymás mellé.
Innentől kezdve pedig Másol - Belilleszt egyik ablakból a másikba.
Mindezt intézed PC-ről vagy laposról.
Ha sok , nagy fájlt jelölsz ki ....akkor a PC-t ki is kapcsolhatod mert a másolást a NAS végzi....csak a parancsot adot ki a gépről.Régebben én PC-n indítottam a másolást a felcsatolt mappákból , mappákba...Total Commander-t használva.
Akkor előfordult, hogy csak 50 MB/s környékén másolt mert megjáratta az adatokat...NAS-tól PC-ig majd vissza a NAS-ra dugott usb-s HDD-re. -
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Az NC könyvesbolt nálatok megy rendesen ?
A weboldalon a profilomnál azt írja, hogy nem futtatok 1 torrentet sem....holott ez távol áll az igazságtól !
Pl : most töltöttem le egy filmet és a seed kötelezett anyagoknál semmit sem mutat.....azért ennyire nem gyors a netem, biztos, hogy nem osztottam még vissza és a seed idő sem telt le.
S ha már NC , akkor kérdezném, hogy hol lehet "hivatalosan" megnézni a legfrisebb híreket ha hiba van az oldalon vagy a trecker-el ? Mert amit az NC oldalán bedob mint linkek azok régi bejegyzések...
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Boss81 #97837 üzenetére
Nekem ugyan nincs Iron Wolf lemezem de öcsém 5-6 éve nyúz belőlük 4 db , 4 Tb-s modellt egy DS918+ NAS-ban.
Eddig hiba nélkül mennek.
Az is igaz, hogy ez semmit nem jelent megy egy gyártó régi és új szériában gyártott lemezei között lehetnek eltérések.
Ezt csak az idő tudja eldönteni.
Én alapvetően bizakodó vagyok...ami azt jelenti, hogy ha vennem kellene , akkor én megvenném. -
Borisz76
nagyúr
-
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #97778 üzenetére
A médiaszerver beállításai között :
DMA menü stílus : Egyszerű , Ipod , Haladó is lehet....
Talán változtasd meg....próba, hátha.Valamint ugyanott :
SSDP érték csökkentése ....esetleg. -
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #97776 üzenetére
Hülye kérdés következik :
Kábeles a kapcsolat ?
Esetleg az rosszalkodik , kontakt hibás ?
Másik kábellel esetleg ?Vagy ha Wifi-s a kapcsolat a TV és a Router / AP között , akkor DLNA hiba esetén a netes tartalmak mennek a TV-n ?
Másik eset , hogy net sincs és DLNA sem ?
Ez lenne a legjobb mert , akkor megvan a hiba.... -
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #97774 üzenetére
DSM 6-s verzión vagy , vagy már frissítettél v7-re ?
Régen , még v6 idelyén kipróbáltam és ment.
Akkor írtam is róla.
Amúgy nem igen használom ....mert nálam egy PC-n megy a filmezés......házimozi erősítőbe a HDMI kábel és onnan másik HDMI-vel a TV-be.
Tehát nálam a TV csak megjelenítő.
Viszont nemrégen ( már DSM v7 alatt ) is kipróbáltam a TV-vel való lejátszást és ment mindenféle anyag a DLNA segítségével.
Az jutott eszembe, hogy ha minden eszközöd látja a DLNA-s elérést....csak az a bizonyos TV nem.....akkor leginkább a TV a ludas.
Tehát annak lehet valami szoftveres gondja.
Van rá esetleg frissítés ?
Ha nincs.....akkor egy gyári alapállapotba történő visszaálllítás is szóba jöhet.
Hirtelen ez ugrott be....
Nem emlékszem már , hogy miket is csináltál eddig. -
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #97772 üzenetére
DLNA ? Igaz ?
Esetleg NAS-ra belépsz....
csomagkezelési központ....Médiaszerver eltávolítása.....
NAS restart.....
Csomagkezelési központban Médiaszerver újra telepítése....Annó hasonlót játszottam el többször is a Download Stationnal mert állandóan lehalt, beakadt.
Remélem ez segít !
Bár sok idő lesz az újraindexelés ha sok az anyag...és addig a többi eszköz sem éri el a tartalmakat. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97732 üzenetére
Le , fel töltés torrent esetében főleg a :
- Szolgáltató által adott netes sebességtől
- Seed-elők számától
- Aktív vagy passzív állapottól
- Egyidejüleg kezelt szálaktól
- NAS CPU-tól
- A letöltött anyag méretétől
- Letöltő kliens programtól függ !És ha minden klappol.....akkor is maximum Gigabites sebességgel megy át a netről a NAS-ra a LAN csatlakozó miatt.
Tehát egy zsír új HDD , ami elviekben tud 200 MB/s sebességet....nem lesz kihasználva ebben a formában.
Mindíg a "legszűkebb" keresztmetszet adja meg az elérhető maximális sebességet.
Torrent esetén ez nem a HDD....sőt nem is a Gigabites LAN lesz....hanem nagy eséllyel a NAS , kliens , seedelők száma stb... -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97730 üzenetére
azert nem szeretnem ezt azcegy lemezt kotetbe fuzni mert akkor felezodik az irasi sebessege es ezzel pont h nem segitettunk rajta...
[https://hu.wikipedia.org/wiki/RAID]
Idézem :
A RAID 1 legfontosabb paraméterei
írás: overhead - a tükrözés kétszer annyi írási művelettel jár (elemszám × írási sebesség / 2)
tárolókapacitás: a tükrözött elemek fele (elemszám × tárolókapacitás / 2)
meghibásodási tolerancia: (elemek száma - 1) elemElméleti sebesség legyen 100 MB/s írás olvasás lemezenként.
Ebből következik :
Olvasás = 2 lemez X 100 MB/s = 200 MB/s
Írás = 2 lemez X 100 MB/s ( azaz 200 MB/s ) osztva 2-vel azaz 100 MB/s....tehát amit a lemezek tudnak.....alapból !
Az írás amúgy egyszerre történik a lemezeken...olyan tempóban amit azok fizikailag tudnak.
Tehát a RAID1 nem csökkenti az írási sebességet.
Az olvasási tempót meg növeli is ! -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97728 üzenetére
2 db eltérő meretű lemeznél nem sok értelme van a RAID1-nek vagy az SHR-nek.
Pl : 8 Tb + 14 Tb lemezek SHR-ben vagy RAID1-ben "csak" 8 Tb kapacitást adnak !
Mindegy , hogy 1 db lemez vagy több van kötetben....mert a mai modern lemezek 100-150 vagy több MB/s sebességet tudnak.
Ha a Gigabites hálózat sebességét nézem....az meg elviekben 125 MB/s....a gyakorlatban inkább csak 100-110 MB/s......sebességelőny akkor van ha a NAS-on belül másolsz lemezről lemezre....azaz kötetről kötetre. Akkor tudja a nagy fájlokat maximálisan írni és olvasni.Mondok mást :
Vegyél még 2 db 8 Tb-s lemezt.
Fűzd egy db SHR kötetbe a hármat.
Így lesz 16 Tb használható tárhelyed és MINDEN adatod 1 db lemezhiba ellen védett lesz.
Ha fogytán a tárhely, akkor pedig dobj be melléjük egy 4. lemezt , ami szintén 8 Tb-s.
4 lemez , 1 db SHR kötetben ad neked hozzávetőleg 24 Tb használható tárhelyet. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97724 üzenetére
A migráció az , amikor a meglévő lemezedet teszed egy új eszközbe !
Nálad kb ezt kell :
- Új 12-14 vagy nagyobb lemezt beteszed.
- Létrehozol rajta egy kötetet.
- Adatokat átmásolod.
- APP-ok , telepített alkalmazásokat áthelyezed az új kötetre.
- Eredeti lemezen lévő kötetet törlöd.
- NAS kikapcs.
- Eredeti lemezt kiszereled. -
Borisz76
nagyúr
válasz
VANESSZA1 #97706 üzenetére
Azokat ne gyomláld ki....
Azok az Előnézeti képek :
A thumbnail egy kisebb kép, amely egy nagyobb kép vagy videó előnézetként szolgál.Mert pl otthon feleslegesnek tűnik....de távolról , mobilon nézegeted a képeket , akkor nem mindegy, hogy 3-4-5 MB / kép adatot kell letöltenie vagy csak pár kB / képet.
-
Borisz76
nagyúr
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97564 üzenetére
egy nagy nagy hdd az egyik rekrszbe ami csak es kizarolag torrentre lenne hasznslva.
A masik kettoben meg shr ben lennenek a fontosabb dolgok
Ez megoldható természetesen.
Előnye annyi, hogy a 2 lemezes SHR kötet....mivel ritkán lenne használva ezért az lekapcsolhat , pihenhet.
Hátránya , hogy ha a nagy torrentes lemez meghal, akkor arról ugrott minden film és sorozat....akarom mondani Linux ISO
Szerintem ha már 1 db lemezt is beáldozol a védelem miatt, akkor legyen MINDEN adatod védve lemezmeghibásodás ellen.
Legyen szó torrentről vagy érzékenyebb adatokról.
Az 1 db SHR kötet előnye még, hogy az APP-ok telepítésénél nem lehet gond....
Mert ha több kötet van egy NAS-ban , akkor egy APP telepítésekor megkérdezi, hogy MELYIK kötetre szeretnéd telepíteni.
Ez később gondot okozhat ha a lemez elszáll a telepített APP-al együtt.A fontos adatokról pedig illik 2-3 különböző helyen biztonsági mentést is készíteni...naponta , hetente.
Mert a RAID vagy SHR nem biztonsági mentés a szó klasszikus értelmében ! Az csak az adatok rendelkezésre állását biztosítja , akkor is ha 1 lemez meghal.... -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97558 üzenetére
Mondjuk használatba veszed 1+1 vagy 1+2 vagy 2+2 Tb-s lemezzel amiket RAID0-ban használsz.
Ekkor lesz 2 vagy 3 vagy 4 Tb helyed.Ezt követően ha veszel nagyobb lemezt , akkor az legalább akkora legyen mint a benne lévő kettő együtt.
Beszereled a nagyobb lemezt és létrehozol egy SHR kötetet.
Erre át tudod másolni az adatokat.
Ezt követően meg lehet szüntetni a 2 lemezes RAID0 kötetet.
A lemezeket ki is veheted.Ezt a bővítési folyamatot eljátszhatod úgy is, hogy 2 db nagyméretű lemezt veszel és azokat 1 db SHR kötetbe szervezed,
Ekkor a RAID0 kötetről másolás után egyből egy 1 lemezes védelemmel ellátott SHR kötetre kerülnek az adatok.
Makd ugyan úgy mint az első variációnál :
RAID0 kötet törlése, lemezek kiszedése. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97556 üzenetére
Az angol nyelvű leírásban nem szerepel a lehetősége : [link]
Jobban belegondolva....logikus is.
2 db lemez RAID0-ban "csak" összefűzi a lemezeket és a rendszer felé csak 1 db meghajtónak látszik.
Az SHR kötet : 2 vagy több lemez esetén véd 1 lemez hibája ellen.RAID1-ről tudsz átállni RAID5-re vagy SHR-re +1 lemez hozzáadásával.
Basic , Alap kötetről tudsz átállni SHR-re 2 db lemez hozzáadásával.Az a legegyszerűbb ha eleve 2 db lemezzel indulsz 1 db SHR kötetet létrehozva. Ha elfogy a tárhely , akkor pedig beszerelsz egy 3. lemezt és a kötethez adod.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
VANESSZA1 #97513 üzenetére
Persze , megoldható.
Annyi, hogy a 4. lemezt ...legyen az HDD vagy SSD akár.....nem kell a 3 lemezes kötethez adni , hanem egy önálló BASIC / ALAP kötetet kell létrehozni rajta.
És , akkor érdemes minden alkalmazást arra telepíteni , hogy a sebességét , reakcióidejét ki is tudd használni.Megj. :
Ha Download Station is kerül a rendszerre, akkor azt érdemesebb a 3 lemezes kötetre telepíteni....mert így nem lesz adatduplázódás. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97511 üzenetére
Akkor "brutálisabb" megoldást kell alkalmazni ... 2 verzió van :
Már ha a torrent fájlok megvannak....1.
Csomagkezelőben leállítod a DS-t.
NAS restart.
Csomagkezelőben elindítod a DS-t.2.
Ha ez sem segít akkor DS leállítás után töröld is a csomagkezelőben.
Nas restart.
DS újra telepítése és indítása.
Ezért kellenek a lementett torrent fájlok.....mert most újból hozzá kell adni.Egy párszor én is eljátszottam ezt.
A konkrét ok sosem derült ki , hogy miért csinálja.
De valamelyik megoldás általában segít. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Sanyi.mTs #97502 üzenetére
Persze....ha arra telepíted a Synology Assistant-ot.
Elindítása után jobb felül lesz egy fogaskerék ikon.
" Preferenciák " feliratot dob ha rajta hagyod az egeret.
Ott lesz benne :
Haladó Szolgáltatások Engedélyezése : Memóriateszt
Engedélyezed , okézod.
Az ablak eltűnik és a "fő" ablak fejlécében megjelenik egy Memóriateszt lehetőség.
Rákattintasz a NAS-ra.....elszineződik ....majd a tesztre. -
Borisz76
nagyúr
válasz
valaki7697 #97456 üzenetére
Olvastam már eleget , arról , hogy milyen körülményes a telepítése, beállítása , jogosultságok stb....
Évek óta a "gyári" Download Station használom.
Ez sem tökéletes ....néha beakad neki valami.....de alapvetően megfelel a célra.
Szóval próbáld ki ....aztán majd megszokod....
Ha mégsem, akkor pedig pihent , nyugodt elmével nekiugrasz megint.....hátha most menni fog alapon. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97313 üzenetére
Én előbb egy 12 fiókosat vettem...aztán egy 4 fiókosat.
Igazából a tárolni kívánt adatok mennyiségétől és attól függ, hogy hajlandó vagy e 1 db lemezt beáldozni a folyamatos adatelérésért ?!
Mert 2 fiókos modell esetén válastás elé kerülsz :
1. Vagy több tárhely kell....ezért a 2 db lemez 2 db önálló kötet lesz.
Így viszont ha meghal a lemez , akkor ugrottak a rajta tárolt adatok.
Másik lemez , adatokkal használható.
2. Beáldozol egy lemezt és SHR vagy RAID1 kötetnben használod a 2 db lemezt. Ekkor viszont "csak" 1 lemeznyi lesz a hasznos kapacitás.
Cserébe ....mint már írtam is.....ha bármelyik lemez meghal, attól még minden adatodat eléred.
Tehát a választás lényege röviden :
Vagy több tárhely vagy folyamatos adatelérés biztosítása 1 lemez "beáldozásával".Viszont ebből következik, hogy a tárhely bővítése is macerásabb egy 2 fiókos NAS esetében.
Ha 1. verzió van....azaz 2 fiók , 2 db kötet, akkor adatokat másolgatni , menteni kell majd lemez ki , nagyobb lemez be. Újból kötet létrehozás , adatok visszamásolása.
Ha 2. verzió van , akkor egy fokkal jobb a helyzet.
2 lemezes SHR vagy RAID1 kötetből kiveszel 1 lemezt.
Beszereled az új, nagyobban majd a kötetet javítod.
Eztután másik lemez ki , másik új lemez be és a kötetet megint javítod. Tehát itt mindkét lemezt cserélni kell ha nagyobb tárhelyet szeretnél.
Ezzel szemben a 4 fiókos modellben 2 lemez , SHR esetén....
Csak bedobsz egy 3. lemezt és a kötetet bővíted.
Ugyanígy a 4. lemezzel is.
Ezt neked kell eldöntened, hogy kell / nem kell , szeretnéd / nem szeretnéd. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97310 üzenetére
Nem működik videókazettával
4 fiókost érdemes venni.
Nen csak a NvSSD miatt hanem mert később egyszerűbb a kötet bővítése.Kezdésnél teszel bele 2 db lemezt.
SHR kötetet hozol létre.
Ekkor "'csak" fele kapacitás használható mert az adatok tükrözve vannak.
PL.: 2x4 Tb lemez, SHR kötetben.
4 Tb használható tárhelyet ad ...de bármelyik lemez meghibásodik attól még a rendszer elindul és MINDEN adatod elérhető.
Ha betelt a 4 Tb helyed, akkor meg mellédobsz egy 3. lemezt....minimum ugyanakkorát ( 4 Tb ) és szépen hozzáadod a kötethez.
Ekkor lesz egy 3 lemezből álló , 1 db SHR köteted , amiből 8 Tb használható lesz tárolásra. Ugyanúgy igaz : a 3 lemezből 1 db meghal, attól még a rendszer elindul és minden adatodat eléred.
Majd ha betelt a 8 Tb adattal, akkor mehet mellé egy 4 . lemez.
Ezért szeretem az SHR-t ....mert rugalmas.
Lehet 1 db lemezen is létrehozni de akkor semmi extrát nem nyújt.
2 lemezzel már van "védelem" lemezhiba ellen.
Ekkor kb mint a RAID1 üzemel....tükrözi az adatokat.
3 lemezzel szintet lép és már mint RAID5 üzemel.
Egészen 12 lemezig bővíthető.....
Nálam is ez van most....évek óta. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97304 üzenetére
Mindkét NAS-omat németországban vettem , amikor kint éltem.
Hazai kereskedővel nincs tapasztalat.
Ha jól tudom , akkor a [https://lejatszo.hu/] az hivatalos Synology partner....de biztosan lehet venni máshol is. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97298 üzenetére
DS223 / DS224+ / DS423 / DS423+ / DS925+ modellek összehasonlítása.
Torrenthez erős CPU ajánlott.
Sok lesz az adat ezért 4 fiók javasolt.
A DS324+ jó lesz. -
Borisz76
nagyúr
Korábban készült leírás a telepítés menetéről :
[Synology DSM 6 - DSM telepítése, Alap és SHR kötet létrehozása,bővítése,javítása egy DS918+ modellen.]Telepíted a Synology Assistant Programot.
Megkeresi a belső hálózatodon a NAS-t.
Tudsz hozzá csatlakozni és telepíteni.
Beállítgatsz pár dolgot és ne felejts el MEGOSZTOTT mappát létrehozni...amit fel tudsz csatolni a gépre mint hálózati meghajtó :Megnyitod a fájlkezelőt.
Bal oldalsó sávban katt a : "Ez a gép"-re.
Majd fent a : Fájl , Számítógép , Nézet hármasból katt a számítógépre.
Majd a leugró sávból : Hálózati meghajtó csatlakoztatása.
Majd megint a csatlakoztatás-ra kell kattintani.Ezután választasz egy betűjelet és tallózod hozzá a mappát amit szeretnél elérni.....
Ezzel a módszerrel a betújeles mappa megjelenik a fájlkezelőben , Total Commander-ben....stb. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97160 üzenetére
Torrentnek a minél magasabb 1 szálas CPU teljesítmény a lényeg.
Tehát lehet 2 vagy 4 magos is.....a CPU de az fog gyorsabban torrentezni , amelyiknek magasabb a sebessége ( MHz ).
Ez a gyári Download Stationra biztosan igaz.
Lehet, hogy más töltögető programok jobban kezelik a több magot.Viszont egy NAS-t általában 0-24 üzemeltetünk.
Tehát majdnem mindegy , hogy egy adott anyag 5 perc alatt vagy 10 perc alatt töltődik le.....
Mondjuk a letöltési sebesség nem csak ezen múlik...
Hányan seed-elik ?
Hány aktív kapcsolat van beállítva....stb.De az igaz, hogy a " J " modellek az amúgy sem erős harverekkel szerelt Synology termékpaletta alját képezik....azaz erősen belépő szint !
-
-
Borisz76
nagyúr
válasz
kezdő laikus #97020 üzenetére
YT találtam egy 3 részes videósorozatot :
[link1] , [link2] , [link3]Ebben a modellben ha jók az infók akkor :
System fan: 60 x 60 x 15 mm
[infó innen]Noctua honlapján található megfelelő méretű venti :
[link] -
Borisz76
nagyúr
válasz
futureboy #96953 üzenetére
Szia.
Egy PC-be beszerelsz egy lemezt és betűjelet adsz neki.
Ez ismert ....A NAS-ba beszerelsz 1-2 lemezt és létrehozol 1 vagy 2 kötetet.
A köteten létrehozott MEGOSZTOTT MAPPÁT lehet a PC-n felcsatolni mint HÁLÓZATI MEGHAJTÓ.A kötet neve Download.
Létrehoztam rajta egy Download és egy Photo nevű mappát.
( Meg egy NCore-t is...)
Majd ezeket a mappákat csatoltam fel a Win11-s PC-n mint hálózati meghajtó. Total Commander-ben így fest : -
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #96903 üzenetére
Lényeg, hogy megy !
-
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #96880 üzenetére
Nem nagyon van további ötletem....
Esetleg a TV-t húzd ki a konnektorból és pár perc pihi után indítsd be.
Lehet ott akadt be valami a szoftverben.
Másik "esetleges" megoldás :
NAS-on a csomagkezelőben töröld a Médiaszervet APP-ot.
Nas restart majd Médiaszerver újratelepítése és beállítása.
Megj. :
Nálam a Download Station-al volt hasonló régebben, hogy a csomagkezelőben állítottam le, töröltem, restart majd újratelepítés következett és , akkor már megint ment rendesen. -
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #96878 üzenetére
A TV-n van net ?
Azaz a Netflix , YT ...meg hasonlóak elindulnak rajta ?
Gondolom okos TV.... ?!
Esetleg próbáld meg "másik" módon a netes csatlakozást.
Ha most kábel van...akkor wifi-n.
Ha most wifi-n vagy , akkor kábellel.
Jut szembe...kábel ha van az jó ?
Mert meg is szakadhatott...vagy kontakt hibás is lehet.Ha van net a TV-n , akkor esetleg a NAS-ban nézd meg a Médiaszerver-t !
Mert ugye az is kell a DLNA-s eléréshez....Médiaszerver.
Bár ott nem is lehet olyan sokmindent állítani. -
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #96876 üzenetére
PC-n a Synology Assistant-al látod a NAS-t ?
Csatlakozni tudsz hozzá ?
Frissítés volt esetleg a NAS-on vagy a TV-n ?Alap ötlet :
Router és NAS újraindítása. -
Borisz76
nagyúr
válasz
bnorci71 #96872 üzenetére
Szia !
Lehet különböző méretű HDD-ket használni?
Igen lehet de feltételekkel.
Ha 1 db " nagy " SHR tömböt szeretnél, akkor a legkisebb méretű HDD-vel érdemes kezdeni.
Vagy mondjuk 4-5-6 fiók esetén mehet bele 1-2-3 db lemez is egyszerre.....de a kupac lemezből ezek legyenek a legkisebbek.
Pl : 1,2,2,3,4,5 Tb-s lemezekből érdemes az 1 Tb-s lemezzel indítani.....de ha van rá lehetőség akkor mehet 1+2 vagy 1+2+2 Tb-al is.Ha van egy SHR tömböd és egy kisebb HDD-t teszel melléjük, akkor azt nem tudod a tömbhöz adni ....DE mint önálló alap/Basic kötet mehet a többi mellett.
Magyarázat :
1 db lemez , SHR-ben , legyen mondjuk 4 Tb-os !
Ha emellé beteszel egy 2 Tb-s lemezt, akkor a 2 lemezes SHR tömb lényegében tükör....azaz a 2 lemez tartalma azonos lesz.
Nos egy 4 Tb-s lemez tartalma sehogy sem fér rá 2 Tb-ra.
Ezért van az, hogy azonos vagy nagyobb méretű lemezzel bővíthető egy már meglévő SHR kötet.Amúgy pedig : [link]
-
Borisz76
nagyúr
válasz
cidalain #96835 üzenetére
2002-ben vetem az első digiális fényképezőgépemet.
A mai napig összegyűlt anyag valamivel több mint : 1 TB
Képek és videók.
2002-től kb 2015-ig volt egy korszak....gyűjtögetés mappákba.
2016-tól megy NAS-ra automatizálva.
Jelenleg ...ahogy időm és kedvem engedi......pakolom egybe az egészet....persze átnézve, szortírozva.
Van, hogy 1 hét alatt sokra jutok....aztán 1 hónapig hozzá sem piszkálok....éppen milyen hangulatom van. -
Borisz76
nagyúr
válasz
cidalain #96828 üzenetére
A Synology Photos alkalmazásban ugye lehet "embereket" , "helyeket" , "cimkéket" megadni és külön hozza még a "videókat" és a "legutóbb hozzáadott" képek-et is.
De ez tényleg csak a SP-ban működik.
Egy időben csináltam úgy , hogy magát a fájlt neveztem át.
Teszem azt az eredeti kép neve az volt , hogy :
IMG_20250417_223553.jpg és én ezt neveztem át így :
IMG_20250417_223553 - Debrecenben Kis Pistivel.jpgRettentően macerás és még több idő így megcsinálni....
De így akár Total Commander-el is kereshető akár helyszínre , akár névre....illetve a dátum adott.
De írtad is , hogy 30K képet tettél most fel....hát én neki sem kezdenék ennyi képnek így átnevezgetni....
Ezt folyamatában, ahogy készülnek és másolódnak a képek....kellett volna.Sajnos más ötletem nincs ezzel kapcsolatban.
Talán másnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mobil flották
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- EAFC 25
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Az új vezér szerint már nincs a legjobb tíz chipgyártó között az Intel
- Google Pixel topik
- Formula-1
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Akciókamerák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- OLCSÓBB!!! DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest