- Már csak több évre szóló szerződésekben gondolkodnak a memóriagyártók
- Analóg fényképezés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házimozi haladó szinten
- Modding és elektronikai kérdések
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- VR topik
- Nem csak nagy, de gyors is az LG önerőből AI felskálázást biztosító monitora
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.12.07)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Grg325
üzenetére
https://www.advanced-ip-scanner.com/hu/
Ezzel a hálózaton található minden eszközt megtalálsz.
Ha minden eszközt megtalál csak a NAS-t nem, akkor lehet alaphelyzetbe állítani :
Segíthet egy reset , amely több dolgot alaphelyzetbe állít.
Többek között a hálózati beállításokat is !
2 verziója van az alaphelyzetbe állításnak !!!
Saját írás a reset-ről.
Synology oldaláról származik az infóm.Fontos :
Ha az adatokat meg akarod tartani, akkor 1X reset ( bip hang ) kell.
2X reset gomb nyomásra MINDEN törlődik. -
Borisz76
nagyúr
válasz
EAndrew
üzenetére
Droidos telón elviekben a régi DSPhoto-ban beállítható volt az autómata feltöltés.
Az új Photos alkalmazás nálam nem míndíg teszi a dolgát....
Ezért a telón lévő DSFile alkalmazással oldom meg.
Indítás után a bal felső sarokban van egy kis jelzés....a további beállításokhoz. Ott a legalsó lehetőség a Photo Backup menüpont.
Beállítás után abba a mappába menti amit belősz neki.
Első alkalommal.....azt hiszem.....minden képet , videót ment.
Kövi alkalomnál már csak az újakat menti. -
Borisz76
nagyúr
válasz
tibbike01
üzenetére
Igaz de felhasználó függő, hogy mindenről van e backup vagy csak a nagyon fontos dolgokról....ez pedig meghatározza, hogy mekkora lemez is van backup-ra használva.
Nálam backup-ra 2 db 4 Tb-s lemez is van.
De ha mindenről lenne backup, akkor 30 Tb-ot kellene ráfordítani....
Csak a fontos dolgokról tartok biztonsági másolatot. -
Borisz76
nagyúr
válasz
tibbike01
üzenetére
Elviekben EGYSZERŰEN lehet tárhely méretet növelni nagyobb lemezzel. Igen.
De nézzünk egy példát :
2 db 2 Tb-s lemez van a NAS-ban , 2 db önálló kötet formályában.
Egyszerűség kedvéért legyen mindkét kötet ALAP / BASIC.
Ne legyen tele....csak 1.5 Tb adat LEMEZENKÉNT.A csere előtt adatot kell menteni....mert 1 lemez tartalma nem másolható át a másikra....ugye fizikailag nem fér el.
Tehát pluszban kell egy minimum 2 Tb-s lemez, amire az egyik kötet tartalmát kimásolod.
Ezt követően a lemezt kiveszed és beszereled az új, nagyobb ( mondjuk 4 Tb ) lemezt. Majd mehet az adatok visszamásolása.Most akkor a NAS-ban van egy 2 Tb-s lemez és egy nagyobb ( 4Tb-s ) ...plusz van a külső ( 2 Tb ) , amire mentettél.
Majd hasonló elven lehet cserélni a másik 2Tb-s lemezt is....
Azaz másolás , csere , visszamásolás.Összességében lesz a NAS-ban 2 db 4 Tb-s lemezed és az eredeti 2 db 2T-s lemez mellett még ott a "másolós" lemez is.
Így összesen 5 db lemezed van.De megoldható 4 db-al is :
2 db 2 Tb-s van eredetileg.
Veszel 2 db 4 Tb-s lemezt....melyből az eggyiket felhasználod mentésre.Ezzel a módszerrel "csak" 4 db lemez kell.
Na ...szóval mégsem olyan egyszerű a tárhely növelése 2 fiókos NAS-ban ha önálló kötetként vannak benne a lemezek.
Nem lehetetlen .....de macerásabb mint elsőre gondolná az ember.
Szóval ezért szoktam 4 fiókos NAS-t ajánlani és ha lehet akkor valamilyen RAID , SHR tömböt mert akkor tényleg egszerűbb a csere, bővítés.
Persze ennek is megvan a rizikója : a tömb újraépítésénél. -
Borisz76
nagyúr
válasz
burgatshow
üzenetére
Így van.....aztán 1-2-3 év múlva tárhely méret növelésnél rájössz, hogy jobb lett volna egy 4 fiókos.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Csixi68
üzenetére
Annó a migrációval / költöztetéssel kapcsolatban írtam egy rövidebb bejegyzést és , akkor még megemlítettem a fiókok számozását.
Az oldal alján találod a leírást.
Link a fiókok számozásáról is : [link]Aztán, hogy ez befolyásolja e azt amit szeretnél.....jó kérdés.
-
Borisz76
nagyúr
-
Borisz76
nagyúr
válasz
hódmaci
üzenetére
Nálam a DSM-ben csak a QC van engedélyezve...így már osztottam meg teljes mappát és tartalmát másnak.
Routerben nem kellett semmit sem állítani.
Esetleg használhatsz mást is ...DDNS-t.
Azt is 1X kell beállítani , hogy működjön.
Ezután ha FS-ben megosztasz valamit, akkor azon keresztül megy.
Röviden : nem kell külön portot nyitogatni a FS megosztásoknál. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Bitpalace
üzenetére
És mi a cél ?
- Tárhely növelése ?
Tegyél be bármilyen lemezt és hozz létre egy alap / basic kötetet rajta. Így db lemezed és 2 db köteted lesz....védelem nélkül természetesen.- Redundancia / Lemez meghibásodás elleni védelem ?
Tegyél bele egy ugyanakkora vagy nagyobb lemezt és készíts belőle 1 db RAID1 vagy SHR kötetet.
A 2 fiókos NAS-oknál ez a helyzet :
Vagy a tárhelyet növeled vagy a redundanciát állítod be....
A kettő együtt nem megy.....ahhoz minimum 3 db lemez kell RAID5-ben vagy SHR-ben. S , mivel 3 fiókos Synology NAS nem létezik ezért a 4 fiókos modellekkel - és felfelé még több fiókkal - lehet ezt megoldani. -
Borisz76
nagyúr
válasz
smallmer
üzenetére
Szia !
A rendszer ( DSM ) minden lemezre felkerül ami a NAS-ban van !
Nincs olyan, hogy DEDIKÁLT rendszer lemez.
Több Alap kötet / Basic kötet lemezes NAS esetében ha egy lemez meghal...attól még a működő lemezről elindul a rendszer és a jó lemez(ek) tartalmát eléred.
Több lemezből álló RAID vagy SHR tömb esetén pedig ha meghal egy lemez, akkor szól a rendszer, hogy a kötet összeomlott.
Adatokat eléred de a hibás lemezt cserélni kell.4 fiókos NAS-ban én SHR-t javaslok.
Ezáltal MINDEN adatod védve lesz lemez meghibásodása ellen.
Minimum 2 db lemezből álljon.
Ha betelt a tárhely , akkor mellé dobsz egy 3. lemezt.
Ugyanakkorát vagy nagyobbat.
Majd mehet a kötet bővítése.
Ezután ha elfogy a tárhely, akkor beledobsz egy 4. lemezt.
Ez a lemez is akkora kell legyen mint az előzőek vagy nagyobb.
( Ha a 3. lemez nagyobb mint az első kettő , akkor a 4. lemeznek akkorának kell lennie mint a 3. lemez vagy nagyobb. )A sok apró fájl ( képek ) miatt tényleg jobb az SSD.
De akkor lehetne 2 db egyforma méretű SSD 1 db kötetben.
Ez lehet RAiD1 vagy SHR is.
Torrentre pedig mehetne egy nagyobb HDD.
Viszont több kötet esetében figyelni kell , hogy melyik APP-ot hová, melyik kötetre telepíted !
Mert ha a Download Station (letöltős progit ) az SSD-re telepíted, akkor az bizony oda fogja letölteni is !
Ha a DS-ben megadod, hogy a CÉLMAPPA a HDD-n legyen, akkor oda pedig MÁSOLJA....azaz minden adat 2X foglal helyet !
Ez esetben jobb figyelni és a DS-t a HDD kötetre kell telepíteni !!! -
Borisz76
nagyúr
válasz
IRO21
üzenetére
Az SHR kötet lehet 1,2,3,4 stb lemezből is.
Ha csak 1 db van és ahhoz adsz még egy lemezt, akkor kvázi RAID1 lesz belőle....azaz életbe lép a lemezmeghibásodás elleni védelem.
( Redundancia )
Magyarul tükrözni fogja az eredeti lemez tartalmát az újonnan berakott lemezre....persze ha az új lemez mérete ugyanakkora vagy nagyobb mint az eredeti.Szóval elméletben mennie kell egy 1 lemezes SHR kötet bővítésnek !
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Joshi
üzenetére
Igen, letöltöd a .torrent fájlt majd a DS ablakban hozzáadod.
Vagy megoldás lehet még :
Szűrt RSS továbbítása a Download Station RSS-éhez !
Ez főleg sorozatokhoz használható remekül.Másik megoldás :
A Könyvjelzős módszerÍme a leírás róluk : [link]
A lap közepén és végén van a két leírás.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Joshi
üzenetére
Szia.
Nincs külön PC-s alkalmazás a DS-hez.
Én magam is sokáig úgy használtam , hogy beléptem a DSM felületére a PC-ről majd ott megnyitottam a DS-t.
Ezután használtam.
Viszont van egy hasonló de mégis elegánsabb megoldás :
Vezérlőpult / Bejelentkezési portál / Alkalmazások résznél be lehet állítani , hogy "önállóan" egy külön böngésző ablakban csak a DS felülete jelennyen meg.
A böngészőben van lehetőség beállítani, hogy induláskor mely weboldalak nyíljanak meg...
Egyszerűen hozzáadtam a DS "web-oldalát" a böngészőben.
Így nálam a böngésző indulásakor 19 oldal nyílik meg...
Mindenféle hír és tech oldal , Napelemrendszerem oldala , űrkutatással foglalkozó oldalak és gazdasági hírekkel foglalkozó is van. -
Borisz76
nagyúr
válasz
HUN_Szuh
üzenetére
Meg lehet próbálni de biztos, hogy nem tud minden beállítást lementeni !
Emlékeim szerint felsorolja , hogy mely dolgokat tud lementeni...és azokból te magad választhatod, ki , hogy mit akarsz a menteni.
Mod : Gyorsan feltettem de nálam nem engedi menteni a DS-t !
Mondjuk nálam a DSM v7.1.1 fut.
DS verzió pedig v3.9.5-4627
Lehet ha újabb , akkor engedi.
Ki kell próbálni. -
Borisz76
nagyúr
válasz
HUN_Szuh
üzenetére
Ezt neked kell kinyomozni...de segítünk !
- Korábban írtam, hogy ha több kötet van a NAS-ban létrehozva, akkor APP telepítésnél megkérdezi, hogy melyik kötetre akarod telepíteni.
Ez tiszta sor.- Viszont ...ha 1 db lemezzel indultál...azaz 1 db köteted volt és akkor telepítetted az APP-ot, akkor nem kérdez ilyesmit !
Mert nincs értelme...csak 1 helyre ....arra az 1 szem kötetre települhet.
Ha ezek után szerelsz be mellé másik lemezt és hozol létre másik kötetet....azon nem lesz rajta a telepített APP , csak a rendszer és az ráküldött adataid.
Nem bonyolult , csak megvan ez a hátránya a több kötetes rendszernek.
Szóval ha a Download Station azon a lemezen van , amit ki akarsz venni, akkor igen meg fog "gajdulni"
Újra kell telepítened , beállítanod stb... -
Borisz76
nagyúr
válasz
HUN_Szuh
üzenetére
Igen jól érted.
Kivesz, beszerel , nem lehet gond.A 2 TB-s lemzen mennyi adat van ?
Mert ha a 4 TB-s lemezen van hely, akkor a legjobb megoldás, hogy a 2 TB-ról másolsz adatot a 4 TB-ra.
Majd ezek után veszed ki a 2 TB-s lemezt.
Beszereled a 4 TB-s , új lemezt.
Készítesz belőle egy kötetet.
Visszamozgatod az adatokat.
Azért ez lenne a jobb mert ez lényegesen gyorsabb másolást eredményez !
Azt érdemes tudni....és ez kimaradt ...de Magnat kolléga már jelezte , hogy több kötet esetén , amikor telepítesz egy alkalmazást ( VideoStation , Download Station , Docker stb...) szóval a telepítéskor megkérdezi, hogy MELYIK kötetre is szeretnéd telepíteni ?
Tehát ha a telepített APP-ok azon a köteten ( lemezen ) vannak, amit most kiveszel, akkor az app-okat újra kell telepítened ! -
Borisz76
nagyúr
válasz
HUN_Szuh
üzenetére
Szia !
A rendszer minden - a nasba behelyezett ! - lemezre felkerül.
Tehát ha a kettőből egyet kiveszel, akkor ugyanúgy feláll a rendszer.
Innentől viszont 2 variáció van , amit nem írtál meg....:
- A 2 lemez 2 db külön-külön kötet ?
- Vagy a 2 lemez 1 db kötetben van ?Ha "csak" 1 db kötet van ( RIAD1 vagy SHR ...remélhetőleg nem JBOD !!! ) , akkor a NAS sípol és felirattal figyelmeztet, hogy a kötet összeomlott és a kivett lemezt pótold egy ugyanakkora vagy nagyobb méretű lemezzel.
Ez esetben az új 4 Tb-s lemezt beteszed és indítani kell egy kötet javítást.Ha 2 db kötet van ( 2 lemezzel ) , akkor egyet kiveszel és behelyezed az újat. Innentől megint lehet variálni :
- Az új lemezen létrehozol egy új kötetet....azaz megint lesz 2 lemez, 2 kötet felállás.
( ekkor a kivett lemez tartalmát egy külső usb-s tokba helyezve és rádugva a NAS-ra visszamásolhatóak az adatok.)
- Vagy a meglévő kötetethez adod....azaz RAID1 vagy SHR lesz belőle. Ekkor a 4 Tb használható méret nem nő meg ....cserébe lesz redundancia, azaz lemezvédelem. Bármelyik lemez meghalna a rendszert és MINDEN adatot elérsz....mivel tükrözve lesz a lemez tartalma.A Synology Migration Assistant nem elérhető alkalmazás a te modelleden : [link]
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Whynot?
üzenetére
Ha IP-vl megy , akkor lehet a Windows-ban nincs engedélyezve a hálózat felderítése ezért nem találja kiszolgáló név alapján.
Win11-ben :
Beállítások / Hálózat és internet / Speciális hálózati beállítások
Speciális megosztási beállítások....majd ott :
Hálózat felderítése ( be ) -
Borisz76
nagyúr
válasz
s7evcsenko
üzenetére
Normál esetben csak olvasási , írási gyorsítótárnak lehet használni.
Hekkeléssel lehet kötet. -
Borisz76
nagyúr
Soha nem volt gondom RAM-al.
Akár NAS , akár asztali PC , akár laptop esetében.
Viszont ...hoztak hozzám már asztali PC-t amiben kiderült, hogy 1 ram modul hibás.
Tehát nem gyakori a dolog....de nem esélytelen, hogy egy RAM megadja magát.
Lassan 30 éve foglalkozom számítástehnikával ....igaz hobby szinten....de ez az 1 alkalom volt csupán.
ECC-s RAM-ot még a kezemben sem fogtam. -
Borisz76
nagyúr
válasz
korcsillio
üzenetére
0% és örökre.
Ekkor letöltés után végtelenségig seed-ben marad.
Te távolíthatod el a feladatot ha meguntad.
A beállítást követően az új feladatokra ( torrentekre ) lesz érvényes. -
Borisz76
nagyúr
-
Borisz76
nagyúr
Köszönöm az NC-al kapcsolatos visszajezéseket !
NAS restart megoldotta. -
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Ha jól átom gond van az NC oldalával.
NAS megy, seed-ben több mint 3000 anyag....az oldalon viszont 0-t ír.
Nálatok megy ? -
-
Borisz76
nagyúr
válasz
TaliGa
üzenetére
Mire gondolsz ?
Mert én pl. PC-n böngészek....
Letöltöm a torrent fájlt a PC-re.
Webfelületen hozzáadom a feladatot a Download Station-hoz....nem a centerhez ...olyan nincs.
Így a torrent fájl a PC-n van.
Ha kell onnan törlöm a "gyári" letöltés mappából.
A Download Station-ban meg csak simán megállítom a feladatot , majd törlöm ha már nem kell.
Viszont ekkor még az anyag megvan a Download Station-ban beállított "CÉL" mappában , amit a felhasználó határoz meg, hogy hol is legyen.
Onnan én szintén PC-t használva a Total Commander-el szoktam törölni ha valami nem kell.
Általában úgy járok el, hogy ha valamit törlök a DS-ben, akkor a hozzá tartozó anyagot is törlöm a célmappából. -
Borisz76
nagyúr
válasz
ssgt1981
üzenetére
Nem én próbáltam de itt a kapcsolódó hozzászólás :
[hsz_100324-100324] -
Borisz76
nagyúr
válasz
pzstm
üzenetére
Nem , a torrent kliens portját kell átirányítani.
A kliens használja a 16882-s portot.
Routerben a Port Forward beállítása :
Sorban ( balról , jobbra ) :
- Ezt adtam meg mint külső port.
- Mellette a protokoll : TCP
- Aztán az eszköz ( NAS ) belső hálós IP címe.
( Ez fixálva a routerben )
- Majd a belső port ....ami ugyanaz.
- Utolsó ablakban lehetett nevet adni a port forward szabálynak. -
Borisz76
nagyúr
válasz
blountex
üzenetére
[Seed beállítása, kép]
Arány : 0
Megosztás : Örökre
Így letöltés után magától seed-be áll, addig amíg te ki nem veszed a feladatot a kliensből. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Celithrandi
üzenetére
Korábban a Csomagkezelőben telepítetted az Antivirus Essential-t ?

Elindítva pedig :
Meg tudod nézni, hogy mi van karanténban.
Lehet visszamenőleges infót kapni a Napló-ból.
Napi / Heti időzítés csak rendszerre és / vagy mindenre ! -
Borisz76
nagyúr
válasz
tibi020
üzenetére
Egy - adatokat megtartó - reset jó lehet.
[Összefoglaló] 13. pontja. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h
üzenetére
Beharangozták, hogy a 2025-s modellekbe csak Synology HDD-t lehet rakni......aztán aki tehette inkább az 1-2 éves modelleket vette , mert ott nem volt ilyen korlátozás.
( Synology név alatt futó HDD-k többe kerülnek mint a más gyártók modelljei.....pedig a Synology nem gyárt merevlemezt....mástól veszi és átcimkézi ( nagy vonalakban ennyi ).
Persze azóta változott a helyzet és már nem csak Synology lemezeket lehet belerakni....azaz a cég "visszatáncolt" ha úgy tetszik. -
Borisz76
nagyúr
válasz
csomi1977
üzenetére
Ebből az a logikus lépés következik, hogy kell egy eszköz , ami a tűzfalat intézi és csak azon az eszközön keresztül lehet kommunikálni a nagyvilággal....az összes mögötte lévő eszköznek.
Elviekben egy router erre - is - jó....de olvastam korábban, hogy nagyobb cégeknél erre a feladatra egy önálló céleszközt , PC-t , Rasbery-t használnak. Mert azt jobban lehet konfigolni, beállítani.
Azért otthoni átlag felhasználónál ez nem igazán elterjedt megoldás....bár biztos van , akinél működik ez a megoldás. -
Borisz76
nagyúr
-
Borisz76
nagyúr
válasz
boborján2
üzenetére
Ha már ezt leírtad, akkor tanácsot is adhatnál, hogy mit és hogyan....
Nem piszkálom minden nap ezeket a beállításokat....de amióta így van még nem riasztott a rendszer, hogy valaki próbálkozott volna.
Előtte volt rá példa sajnos de csak próbálkozás mert név + jelszó ( jó erős ) ismeretében nem sikerült neki.
+ Be van állítva a 3 próbálkozás utáni tiltás....5 percen belüli esete is.
Ezek után mit javasolsz még ?
Tegyél be képet a sajátodról , hogy lássam is mert úgy nekem is könnyebb.Köszönöm.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
IRO21
üzenetére
Nálam régebbi a DSM verzió és ime a beállítások :
- különböző protokollok engedélyezve
- Alkalmazások engedélyezve
- Magyarországi hozzáférés engedélyezve
- Minden más ország tiltvaAmióta így beállítottam...azóta nem is volt belépési kísérlet sem.
Nem is emlékszem már, hogy mikor olvastam erről.....de az biztos, hogy itt , ebben a fórumban volt. Így én is megléptem ezt.
Nálad lehet , hogy valamelyik DSM frissítés okozta ?!
Másnál meg a Download Station szórakozik.
Nálam az is rendben fut, most is.....35 napja.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
tothferenc
üzenetére
Mindkettő használható arra amit tervezel.
[DS223J adatlap] , [DS124 adatlap]
Alapvetően ugyanaz a hardver.....CPU+memória
A különbség a fiókok száma : 2 vs 1Képeket, videókat tárolni és torrentezni is tudsz velük.
Torrentnél lehet nem lesz a leggyorsabb ( Lassú CPU ) de ez sok minden mástól is függ :
- Milyen internet előfizetésed van ( le/fel töltési sebesség ).
- Hányan töltik ( seed-elik ) az anyagot éppen.
- Gyári Download Station-t vagy más klienst használsz.
- A kliens beállításainFilm nézésekor - ideális esetben - a NAS csak kiküldi , stream-eli az adatokat a lejátszónak.
A lejátszó alkot képet és hangot az adatokból és tovább küldi a TV-re vagy a projektorra.
Tehát a lejátszó dekódolási képességei a fontosak.
Vagy lehet úgy is megközelíteni, hogy tudom, hogy mit "eszik" meg a lejátszóm és eleve olyan anyagot tölteni le....s , akkor biztosan lesz kép és hang is. -
Borisz76
nagyúr
válasz
tothferenc
üzenetére
Az említett modellekbe bármilyen gyártótól mehet lemez.
Amire érdemes figyelni :
- CMR legyen , ne SMR a meghajtó
- Garancia idő , ár / érték aránya ! -
Borisz76
nagyúr
válasz
atus72
üzenetére
Tényleg jó de miért is ide posztoltad ?
Tán van benne egy flash alapú NAS is ?
Mert ez egy Synology NAS fórum....Talán a [World Of Warships] játék fórumában jobban elfér....
-
Borisz76
nagyúr
válasz
kiskoru
üzenetére
Szia !
( Pár perce küldtem el a válaszokat PM-ben...
)
De ide is berakom....hátha segít másnak is.Ezidáig szinte csak "torrent" megosztásra használtam, de szeretném media szerverként is használni, tehát cserélném a DS 115j-t, DS 223-ra.
Médiaszerver-t kell telepíteni a csomagkezelési központból.
Ezután beraktam másodikként egy 8 Tb-os Wd-t, Tárolókészlet 2, kötet 1. Basic-ben. És persze nem látom a bővülést a File Station-ban.
Persze, hogy nem látod....mert nem magát a kötetet látod, hanem a köteten létrehozott megosztott mappát !
Hozzál létre egy megoszott mappát.
A terv az, hogy az első lemezről menne továbbra is a "torrnent", és a kettesről pedig itthoni film, zene a lejátszókra, TV-re, stb.
Mehet mindkettőről a lejátszás.....lentebb kifejtem....
Igazából úgy szeretném látni a két lemezt, mint a Pc-n, tehát külön-külön, nem egyben, ahogy az 1-es tárolókészlethez hozzácsatoljuk a 2. kötetet. Persze, ha így nem megy, akkor marad az "egyben láthatóság".
Egyiket sem fogod látni ( nem úgy ahogy szeretnéd ) ha a Médiaszervert felteszed....mert az DLNA elven működik. [link]
Ha a TV lesz a lejátszó és DLNA-n kapcsolódik a NAS-hoz, akkor a TV-n 3 fő téma lesz : Audió , Videó és Képek
És ezek NEM MAPPÁK !!!
Ezek KATEGÓRIÁK !!!
Ha a nason létrehozol egy "kedvenc filmek" megosztott mappát és annak VIDEÓ kategóriát adsz, akkor a TV-n a Videó téma alatt fogod megtalálni a tartalmát.Ugyanígy lehet megosztott mappát csinálni mondjuk "MP3" és "Saját fotók" néven....majd beállítani , hogy az egyik AUDIO kategória a másik Képek kategória.
Minden mappánál be lehet állítani, hogy milyen kategóriába tartozik.....sőt egy mappának lehet 1-2-3 kategóriája is !
Mondjuk csinálsz egy mappát "Koncertek" névvel és megadod neki, hogy VIDEÓ és AUDIÓ kategória is.
Ekkor a TV-n mindkét kategória alatt megjelenik a koncertek mappa tartalma !Az általad létrehozott mappákat és tartalmukat indexelni kell.
Ezt a Vezérlópult / Indexelési szolgáltatás résznél tudod indítani.
Ott lehet új mappákat hozzáadni és a kategóriájukat megadni !
És ilyen szempontból lényegtelen, hogy melyik köteten is van az adott mappa !.....na ezért mindegy, hogy melyik köteten is vannak a filmek....
Üdv . :
József -
Borisz76
nagyúr
válasz
papi77
üzenetére
Egy NAS-t nem "csak" filmnézésre lehet használni.
Sok másra is alkalmas.
- Én azzal töltöm le a "könyvtárból" a filmeket, sorozatokat.
- Telefonnal lőtt képeket / videókat arra mentem le.
- Neten keresztül hozzáférek a tartalmához.De a lényeg a filmezés.
A NAS "csak" tárolja és ha kell hálózaton át kiküldi a nézendő anyag adatait.
Ezen adatokból a LEJÁTSZÓ állítja elő a képet és hangot.
De a lejátszó sokfajta lehet :
- TV , saját belső lejátszója.
- TV-re telepített külső APP
- Mini PC
- asztali, hálózati lejátszó
- Valami kis TV okosító.Igazából ha jó a lejátszó , akkor az ismert konténerekben ( .mkv , .ts , .mpeg stb....) lévő képi kódolásokkal ( x264 , x256 stb....) és hang kódolásokkal ( .mp3 , .aac , flac , DD , DD+ , DTS , DTS-HD , Atmos stb....) megbírkózik !
Viszont ha a TV belső lejátszóját használod ( DLNA-n keresztül megy ) , akkor előfordulhat , hogy bizonyos kódolásokat nem ismer fel, nem tudja dekódolni.
( Persze ezek az új 4K-s , okos TV-k azért manapság már sokmindent megesznek ! és lehet nem is kell külső lejátszót venni. )Ennek elkerülésére 2 megoldás is létezik :
- Az olcsóbb : Eleve olyan anyagot letölteni amit ismer a lejátszó.
- A drágább : Másik , külső lejátszót venni , használni.HA rendelkezel normálisabb házimozi rendszerrel ( Házimozi erősítő + 5.1-s , 7.1-s , 5.1.2-s stb...hangfalakkal , aktív subládával ) , akkor még az is beleszól a dologba.....ugyan is a "nagy felbontású" hangok nem jönnek ki a TV optikai azaz Toshlink csatlakozóján.
Egy fokkal jobb a HDMI ARC és még jobb a HDMI eARC csati.....de ehhez olyan TV és erősítő is kell , amin megvannak a csatlakozók.De az igazi , ha a külső lejátszóból megy egy HDMI kábel közvetlenül az erősítőbe....majd onnan tovább egy másik HDMI kábel a TV-be.
-
Borisz76
nagyúr
Nem tudom....az is lehet, hogy "beragadt" valami a DS-ben....mert szokott. Nálam is előfordult már.
Esetleg próbáld ki :
- Törölsz 1-2 anyagot a letöltős mappádból ( 10-20 GB-ot )
- Törlöd a hozzá tartozó feladatokat a DS-ből is !
- SSH / Telnet -n megint belépsz és megnézed, hogy változott e a foglalt méret.Mod :
Látom már írtad, hogy a törlés megvolt és mégsem szabadult fel az 50 GB tárhely.Akkor marad ez :
- Csomagkezelőben a DS leállítása.
- Rendszer újraindítása.
- Csomagkezelőben DS indítása.Hirtelen más ötletem nincs....
-
Borisz76
nagyúr
Az lesz az....
Egy köteten van igaz ?
Mármint a Download Station és az abban beállított "cél"mappa.
Ha törölsz a Videó mappából egy anyagot.....attól még a seed megy tovább a "rejtett" @download mappából !
Tárhely , akkor szabadul fel ha törlöd a feladatot is !Érdekesség :
Az általad letöltött anyag....mondjuk a UserDownload mappába kerül.
Ezután te áthelyezed a Videó mappába és át is nevezed a fájlt.
A seed akkor is megy......próbáld ki nyugodtan.
Pont azért mert linkeléssel van megoldva.....tehát fizikailag nem lesz áthelyezés stb....
Akkor kapod vissza a tárhelyet ha a "linkelt" anyagot és a DS feladatot is törlöd. -
Borisz76
nagyúr
válasz
coolrob
üzenetére
Szia.
2 lehetőségre gondoltam :
- Nem kell több tárhely....elég a 3 Tb.
Akkor áthelyezed fizikailag a lemezt....azaz migrálod.
Ekkor a DS224+ -ban 1 fiók foglalt és egy üres.
Veszel 1 db 3 Tb-s lemezt , beszereled és a kötetet RAID1-re vagy SHR-re állítod. Ennek eredménye az lesz, hogy a 2 db 3 Tb-s lemezből lesz 1 db kötet, amely 3 Tb adat tárolására alkalmas és 1 db lemez meghibásodása ellen véd.- Több tárhely kell mint a jelenlegi 3 Tb.
Ez esetben veszel 4-6-8-10 Tb-s lemezeket , 2 db-ot.
Beszereled , telepíted a DSM-et , létrehozol 1 db RAID1 vagy SHR kötetet és hálózaton ( LAN ) átmásolod az adatokat.
Ekkor szintén lesz 4-6-8-10 Tb helyed ( a lemezek méretétől függően. ) és 1 db lemez meghibásodása ellen védett lesz a kötet.Indulhatsz a DS224+ -al úgy is, hogy csak 1 db nagyobb lemezt szerelsz bele. Ekkor a beszerelés, DSM telepítése után lehet BASIC azaz alap kötetet vagy SHR kötetet létrehozni.
Majd ezt követően az adatokat lehet másolni.Idővel megveszed a második lemezt is....ugyanakkorát mint az első.
Ha Basic kötet van az első lemezen, akkor a második lemez behelyezésénél át kell állítani a kötetet RAID1-re vagy SHR-re.Ha az első lemez alapból SHR-re készíted , akkor a második lemezt csak hozzá kell adni a kötethez.
A 2. lemez hozzáadásánál "aktiválódik" a lemez védelem is.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Tedd át a lemezeket...azaz migráld.
-
Borisz76
nagyúr
Szia !
Nem megy folyamatosan, kb minden nap ki van kapcsolva.
Értem én, hogy más appok is foglalnak helyet, de hol? Ha nincs a meghajtón levő mappákban, akkor hol?Előrébb lennénk ha a kérdésre válaszolnál....
( Az, hogy nem megy folyamatosan....lényegtelen. )
Tehát milyen APP-ok vannak feltelepítve ?Azt írtad korábban , hogy a Videó mappából töröltél és a Download Station-ból is töröltél.....azaz kivetted a feledatokat belőle.
Ezzel felszabadul az a tárhely , amit a DS lefoglalt....ez OK.Akkor van más olyan alkalmazásod , ami még is csak foglalja a helyet. Már csak az a kérdés....már megint...., hogy
Milyen APP-ok vannak telepítve ?
Ha bedobsz ide egy képet a telepített csomagokról, akkor előrébb leszünk....pl egy ilyet :
Mert vannak olyan APP-ok , aminek a beállításai eredményezhetik azt , amit írsz......azaz lassan de biztosan pusztítják a tárhelyet.
Például a Hyper Backup - amikor kipróbáltam - alapból 256 verziót tartott meg..... -
Borisz76
nagyúr
1 db HDD esetén nem mindegy hogy :
- Kicsi vagy nagy fájlokat másolsz e ?!
Ugye a fejnek van egy pozicionálása és a lemeznek is oda kell forognia.
- Nem mindegy , hogy fizikailag, hol vannak az adatok a forgó tányéron......belső sávokon vagy külső sávokon.
Nálam több lemez van SHR kötetben.
PC-ben SSD.
Oda-vissza kihasználja a Gigabites kapcsolatot. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Na igen....sokszor leírtam már ebben a fórumban :
A 2 fiókos NAS tulajoknak választaniuk kell :
- Vagy több tárhely , védelem nélkül ( RAID0 , JBOD , 2 db alap kötet )
- Vagy RAID1, SHR kötet , hogy "biztonságosabb" legyen a rendszer 1 lemezhiba esetén....cserébe 1 lemeznyi lesz a kapacitás.
Erre egyedül 1 megoldás van :
4 vagy több fiókos modell.
Lehet 2 db lemezzel indítani , SHR-ben.
Ha betelt a tárhely, akkor mellédob az ember egy 3. lemezt.
Kötethez adja és nő a tárhely.
Majd ugyanígy a 4. lemezzel is.... -
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Két külön kötet vagy egyben JBOD.
Inkább a két alap/Basic kötet.... -
Borisz76
nagyúr
válasz
TaliGa
üzenetére
Nálam lassú...több okból :
- Sok képem, videóm van
- Nagyon sz@r a telefonom is....
( Néha perceket kell várni, hogy egy mezei hívást el tudjak indítani.....tervezem is a cseréjét ! )Amúgy egy jó telefonnal is várni kell mert idő mire a bélyegképeket letölti az APP a telefonra ....elő alkalommal biztosan.
De ezt majd megmondja valaki , akinek jobb telefonja van és sok képet tárol a NAS-on. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Gery0505
üzenetére
Szia !
Hány db lemez van benne ?
Hány darab kötet van létrehozva ?Teszem azt 2-3-4-5-6-7-8 db lemez , 1 db SHR kötet van akkor egszerű a dolog :
- Nas kikapcsol.
- 1 db lemezt kiszerelsz
- 1 ÚJ , nagyobb lemezt beszerelsz.
- Bekapcsolod a NAS-t.
- A rendszer ( DSM ) sípol és felirattal is figyelmeztet :
A kötet összeomlott.
Javításhoz javasolt egy ugyanakkora vagy nagyobb kapacitású lemez !A Tároláskezelőben : kötet / kezelés / javítás lehetőség.
Szépen kijavítja a hibát....azaz az új lemezt hozzáadja a kötethez.Amikor ez megvan, akkor ugyanez a folyamat a többi "régi, kicsi" lemezzel....
Azaz egyessével kell cserélni a lemezeket.
Minden csere után kötet javítás.
Lemezek számától és meretétől függően ez a folyamat napokig fog tartani !Itt írtam róla , képekkel illusztrálva....a kötet javítása a legvégén van.
-
Borisz76
nagyúr
Kockázatot jelent ezért nincs ilyen funkció.
Létrehozol mindenkinek 1-1 user-t.
Létrehozol nekik 1-1 mappát.
Aztán megosztod mindenkivel a saját user nevét és jelszavát.
Persze mindeni csak a saját mappáját tudja írni.
Olvasást pedig be lehet űllítani, hogy ki mit láthat , olvashat.kb....így hirtelen.
Bár lehet van "barátságosabb" módszer is. -
Borisz76
nagyúr
válasz
total90
üzenetére
Sajnos igaz a hír.
A NAS és a bővítő között egy eSata kábel van.
Ez a kábel ha kimozdul , érintkezési hibás lesz , akkor a kötet összeomlik !
Ezért célszerű a NAS-ban is és a bővítőben is külön-külön kötetet létrehozni. Akkor nem összeomlik, csak nem látja a bővítőt és a benne lévő kötetet.Bár nekem nincs DX517-s bővítőm de használtam hasonlót PC-vel.
Konkrétan egy Sharkoon 5-Bay RAID Station-t.
Ezt eSata kábellel kötöttem az akkori PC-re.
Sajnos többször előfordult, hogy a Windows nem látta az egységet , a rajta létrehozott megosztott mappát mert a kábel kimozdult.Más jellegű de szintén hasonló tapasztalat :
Van egy DS2415+ modellem , ami 12 fiókos.
Ehhez vettem egy 12 fiókos bővítőt , DX1215-t.
Bár ennek már sokkal komolyabb az összekötő kábele , biztonsági csavarral is el van látva de mégis úgy döntöttem, hogy a bővítőben megtalálható lemezekből egy külön kötetet hozok létre.Amúgy sajnos eléggé túlárazottak ezek a bővítők.
Lehet érdemes lenne elgondolkodni inkább egy önálló NAS-on.
Használtan egy DS918+ vagy újabb modellen. -
Borisz76
nagyúr
4 db egyforma méretű lemez esetén ugyanazt a kapacitást nyújtják.
Nem is ez a lényeg.
Idővel ha több tárhelyet szeretnél , akkor RAID5 esetében csak akkor kapod ezt meg , ha minden lemezt kicseréltél nagyobbra !SHR esetében már a 2. nagyobb lemeztől elérhető a plusz tárhely.
[link] -
Borisz76
nagyúr
válasz
Tamarel
üzenetére
Még jó , hogy írod !!!!
Most jutott eszembe, hogy a Synology Assistant-al nem csak a hálózaton található NAS-t lehet megtalálni DE :
Van benne memória teszt is !!!
Az assistant indítása után :
- Jobb felső sarokban a fogaskerékre katt.
- Haladó szolgáltatások engedélyezése alatt :
Memóriateszt....pipáld ki.
- OK-d le a beállítást.
- Katt a NAS-od nevére.
- Katt a memóriateszt-reEz fogad majd :
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Teljes reset alatt a 2X nyomom a kis gombot érted ?
Mert van 1X-s és van 2X-s reset gomb nyomás.
1X-s reset esetén az adaok megmaradnak, hálózati és egyéb dolgok alaphelyzetbe állnak.
2X-s reset gomb nyomásnál viszont minden megsemmisül.
A DSM-t is újra kell telepíteni. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Próbáltad többször is bekapcsolni ?
Hagytad 2-3-4-5 percig....hátha elindul. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Belépsz a Synology weboldalára.
A letöltő központban kiválasztod : Nas
Ezutén a tipust : DS224+
Felajánlja a 7.3-t.
De van ott egy lenyítható ablak.... : Operációs rendszer verziója
Itt választható a : DSM7.2 sorozat
Egyből látható és letölthető lesz a DSM 7.2.2 verzió.
Elmented a gépre ( letöltés mappa )
Ugyanerről a gépről indítasz egy DSM telepítést és KÉZZEL betallózod a letöltött fájlt.Szívesen !
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Amúgy az SMB megosztásnál a Btrfs-t is látja pl. a TV, a médiajátszó. Azt EXT4-et biztosan.
Persze mert ennek semmi köze a megosztáshoz.
Ezek a lemez fájlrendszerei.....kb mint az asztali PC-knél a FAT vagy az NTFS.Viszont a BTRFS-nek vannak előnyei.
Valamint vannak olyan alkalmazások a NAS-on....aminél alap feltétel ennek megléte....különben nem működik.Ha ilyesmit nem fogsz használni, akkor jó lesz az maradék
EXT4 fájlrendszer is. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
Igen csak a NAS-ban tudod !
Új beüzemelésnél a rendszer létrehoz 3 db particiót MINDEN lemezen.
- DSM ....azaz a rendszer számára.
- Gyorsítótár számára
- Adatok számára
A képen egy 2 TB-s lemez látható , amit kivettem a NAS-ból és beszereltem egy usb-s házba....majd visszadugtam a NAS-ra.
Ez utóbbinál tudsz választani, hogy mi is legyen.
- Ext4 , ez az alap.
- Btrfs is választhatóSajnos a formázás lassú.....több órás folyamat , bár ez erősen függ a lemez(ek) méretétől is.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Downsampling
üzenetére
A transzkódolást kerülni kell - ha lehet.
Kell egy normális lejátszó eszköz....ami megbírkózik az erősebb kódolással is.A transzkódoláshoz erős CPU kell mert menet közben , " röptében " alakítja át a videót olyan formátumra , amit a lejátszó ismer.
Mondjuk a TV a lejátszó ....akkor eleve olyan anyagot kell " kölcsönözni a könyvtárból " , amit a TV lejátszója ismer és dekódolni tudja....így nem kell venni semmit sem.
Olcsóbb megoldás. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Spórolós topik
- Fejhallgatós találkozó
- Már csak több évre szóló szerződésekben gondolkodnak a memóriagyártók
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Vicces videók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- További aktív témák...
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Rog C VIII / R9 3950X / RTX 3080 / 1TB SSD / 32GB
- Samsung galaxy watch 7 44mm (ezüst) + 1.5 év garancia
- iPhone 15 Plus 128GB gyári független normál állapot
- iPhone 15 128GB gyári független mint az új 2027.02.27. Apple jótállás
- iPhone 15 128GB gyári független One új közel 1 év jótállás
- BESZÁMÍTÁS! Lian Li Galahad II 360ARGB white bontattlan vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 11 128 GB Lila 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HP ElitBook 840 G10 netbook / 12 hónap jótállás
- 277 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Meg tudod nézni, hogy mi van karanténban.
- különböző protokollok engedélyezve

Patice