- Újra instabilitásba futott a Raptor Lake generáció
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Autóhifi
- Milyen házat vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Léghűtés topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Androidos tablet topic
- Hővezető paszták
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lewisfm
aktív tag
A Jellyfin kliensét Samsung TV-re hogyan kell felrakni?
A Video Station-t kifizettem, amikor megvettem a NAS-t. Ez olyan, amikor veszel egy autó, de utólag kiveszik belőle az egyik ülést.
Amúgy akkor lett volna fizetős, mint a Survilance Station kamera liszenszeni. Szerintem sokan kifizettük volna a felárat, mert a Video Station sokkal hatékonyabban futott a vérszegény kis NAS-omon, mint bármi más. -
Borisz76
nagyúr
-
valaki7697
csendes újonc
Gondolom, mint ahogyan megköszöntem... a másik oldalon te segítettél az alap "qBittorrent"-tel kapcsolatos kérdésemben.
Azóta pár dolgot megtanultam a NAS-sal kapcsolatban...
És úgymond tényleg részben a segítségeitek által, részben magamtól kiszenvedtem, hogy normálisan használhassam a NAS-omon a qBittorrent konténert...
Már "csak" ez az apróság van, amit meg kellene oldanom...
Aztán teljesen beérne a ráfordított időmnek a gyümölcse.
És igen, valóban felesleges volt erre az egészre ennyi időt elcsesznem az életemből, hogy szerintem normálisan használhassam a NAS-on a qBittorrent alkalmazást a Container Manager alkalmazáson belül telepítve (ha tudtam volna, lehet, neki sem kezdtem volna... de tudtam, hogy nem pár perc lesz, ezért húztam már nagyon régóta ezt a tervemet!)...
De, és ugye a DE után jön a lényeg.
Csakis emiatt - így utólag levonva a konklúziót - , egyáltalán nem érte volna meg...
VISZONT szerintem olyan dolgokat tapasztaltam meg, és ezáltal tanultam, amik a későbbi életem során még elő fognak jönni, és akkor nagyon hasznos lesz ez a kevéske tudás is, amiket ezen témám kiindulásából, de minden hozzá kapcsolódó részből szereztem. -
boborján2
senior tag
Saját tapasztalat alapján azért egy valamiben agyonveri,az pedig a sebesség. Ugyanazon a hw-n , pl. 500-as nettel ,a qb azonnal fullgazon indul és végig tartja. A dls meg ahogy épp ahogy kedve van, jellemzően nagyon döcögősen tornázza fel magat a névleges sebességre , sőt a maximumot nem is szokta hozni.
-
Magnat
veterán
Vagy ha 3 havonta nem sajnálja rá az ember azt a pár percet akkor lehet egy aldomaint létrehozni a nason és azt importálni a másik rendszerbe ... egyszer próbaképpen egy teszt Xpenologyba berántottam, szépen működött vele ... meg már virtualizáltam a 216+-on DVA1622-t is VMM alatt (persze ezt is csak próbaképpen, van külön Syno nvr-em plusz licenszekkel
)
Btw, asztali SS klienset használ valaki Win alatt? Nem igazán értem h miért, de elég rendesen zabbantja a cpu-t, konkrétan annyira, h rá is untam, és mivel már minden kamerámat Reolinkre cseréltem, inkább a Reolink desktop kliensén nézem a kamerák élőképét, a SS-t csak akkor nyitom meg ha vissza akarok nézni valamit ...
-
zsamiatt
őstag
mivel van ahol van épített nas így most is tudom mondani, hogy nincsenek. Az egyik ügyfélnél már 3 éve megy. File server, win. virtuális gép-re van használva például. Akor is azért lett véve így mert ocsobb volt mint a syno nas és hasonló árfekvésben modernebb CPU megoldást kaptál, masszívabb RAM bővítési lehetőséggel. Plusz a lehetőség ha elfogyna a SATA akor van lehetőség SAS-ra átállni.
"A ds1019+ kb 200.000-et érhet használtpiacon."
Vicces, én biztos nem adnék érte ennyit. 6 éves cucc. Úgy látszik vannak madarak. -
zsamiatt
őstag
Eszmecserét folytatni és nem félre vezető információkat szolgáltatni. Az, hogy mi jobb mi rosszabb mindenki döntse el a beszélgetések által, hogy neki mi a fontos. Az, hogy neked mi a jobb és mi a rosszabb neked kell eldönteni. A magam részéről csak arra várok, hogy a 1019+ kidögöljön és épített lesz helyette vagy valaki linkelt itt korábban aszem ugreen NAS-t és megy rá free NAS szoftver meg docker.
-
zsamiatt
őstag
hagyjuk már ezt az idő kérdést. Komolyan mintha atom reaktor építésről beszéltünk volna. Most mondjam azt, hogy a synology szolgáltatását is be kell állítani? Annak is utána kell nézni, nem? Mintha mindenen órát kellene reszelgetni. Ehhez képest dockerben ha ráguglizol komplett megoldás ott van és csak meg kell adni.
Minőségi hw? Mi van? Az elavultra gondolsz? Szerintem ezt a szót kerested inkább.
Az OS és a biztonsági frissitések nincsenek ingyen, ebben az egyben igazad van. Viszont ha már idő. A synology sem garantálja egy prograjma élet tartalmát. Az elmúlt 5 évben több dolog is megszűnt ami kellett és használatban volt. Ilyenkor nem fog kelleni az időd? -
Dr.FantastiK
őstag
a Syno altal felcimkezett diskek semmilyen plus minosegre garanciat nem kepviselnek, mert alsopolcos minoseguek mind, de DUPLA Aron !!
Sunyi atveres az egesz !!
,,, mar a Gepeik is 10x Arba vannak , mikozbe idejemult elavult harmatgyenge hardver, amit sehol nem lehetne mar eladni !!Egy Ceg csak azert mert Ceg es penze van, nem kell kidobja a penzt a szarokra ezaltal. !!
a Synology megbukott mar mindenhol. mar csak vergodik mielott kifullad !
-
-
Nem fogja az ágya mellett tárolni, mert ott nincs ágy. De mivel ezek kvázi asztali modellek (és nem rackelhetőek), az nagyon is benne van a pakliban, hogy egy légtérben lesz a kollégákkal! Főleg egy pár fős irodában, akiknek van 1-2 helyiségük, és talán pont egy lakást használnak irodának. Akik vagy idegrohamot kapnak a diszk hangjától, vagy nem.
Be tudom írni parancssorban az 1 sort SSH-n, tekintettel arra, hogy munkámból adódóan naponta többszáz sort írok be SSH-n. Csak épp nem vagyok hajlandó hackelni egy olyan eszközt, amin a legfontosabb értékem van, az adataim. Mi van, ha a következő frissítéssel kiüti a Syno ezt? Volt már hasonlóra példa, amikor a BTRFS fájlrendszert egy frissítéssel elérhetetlenné tette az olcsóbb modelleken.
-
Akkor mondok egy másik szempontot, hangosság. Eleve ott kezdődik, hogy nem találsz hivatalos infót a Synology lemezek zajszintjéről. WD oldalán precízen meg van adva konkrétan modellenként dB-ben, hogy mennyire hangosak idle-ben, vagy seek alatt. Synology nem közöl ilyen információt. Csak úgy lehet következtetni, hogy megnézed azt a Toshiba modellt, amit elvileg átmatricáztak. Aztán vagy tényleg az a modell van átmatricázva, vagy már egy másik.
Fórumokon utánaolvasva az "unbearable" szó használata a Synology diszkek hangjára vonatkozólag nem hozta meg a kedvemet. Szóval egy 25 dB-s érték WD esetén összehasonlítva egy 35-ös dB értékkel Syno (Toshiba) diszk esetén, az már valami, nem?
Én sokáig lamentáltam a DS925+-on, és arra jutottam, hogy még a diszk árát meg is tudnám fizetni (bár semmi szükségem 7200-as fordulatra), de a hangot nem vagyok hajlandó elviselni. És nem, nem a nappaliban van a NAS, az étkezőben, de 4db ennyire hangos diszket az egész lakásban hallanék. A WD Red Plus-ok meg köszönik, jól vannak, csak akkor hallom őket, ha közvetlenül a NAS mellé állok.
Egyszerűen nem fair elvenni a választás lehetőségét, és kb. 1 vagy 2 modell lehetőségét hagyni a tucatnyi helyett.
-
zsamiatt
őstag
Mar bocs de ezt azert rendesen tul gondolod. Egy mikro-kis-kozep vallalatnal ha nincs mentes es adatvedelem alpbol az mar reg rossz. Ehez pedig rohadtul nem kell cert lemez hogy a megfelelo vedelem legyen. Barmilyen jo alapvetoen. A cert sima kamu hogy dragan adjunk valamit el ami egyebkent nem er annyit.
-
kis.zsolt
aktív tag
Köszi a pontosítást, kicsit benéztem...
Valóban, a Plex nem írt „saját” lejátszót a nulláról, hanem nyílt forráskódú motorokra épít - és az egyik legfontosabb ezek közül tényleg az MPV. Csak kicsit többet kellett hozzá Guggliznom.
Ami eközben kiderült:
A Plex MPV-t (és korábban VLC-t is) felhasználja háttérként több platformon, főként az asztali lejátszókban.Nem a teljes MPV GUI-t használják, hanem az MPV core engine-t, amit beágyazva kezelnek a saját UI-n keresztül.
A Plex HTPC verziók (pl. régebbi Plex Media Player, illetve Plex for Windows/Mac natív kliens) valóban MPV-alapú lejátszómotort tartalmaznak.
A webes lejátszó továbbra is HTML5-re épül, tehát ott nem MPV fut.
-
Sanya
nagyúr
-
-
boborján2
senior tag
A baj valszeg az én eszközömben volt, vagy csak olyan tartalmat/kodeket fogtam ki.
Természetesen az összes másik hiánypótló alternatív megoldásból(lejátszóból) az összes jól működik.
Szerintem ez valahol azért mégis csak beszédes.Megjegyzésként annyit hozzáfűznék, hogy csak ennek a kiherélése miatt, nem biztos hogy érdemes a márkát elengedni.
-
Tudom, olyan switcheket néztem ki, amin csak két 10gigás port van, a többi 2.5-ös. A tisztán 10 gigás switchek még sokkal drágábbak, és nincs is rá szükségem.
Ráadásul csak egyetlen egy eszköz miatt lenne mindez, egyedül az asztali gépem amin jelenleg is van 2.5 gbites NIC, vagy amit lenne értelme 10 gigára terelni. Minden más eszköz max. gigabites, vagy még annyi se.
-
Igen, pont azt néztem, hogy számításaim szerint, ha át akarok itthon állni 10Gb-re az asztali gépem és a NAS között, akkor vennem kell két 10 gbit képes switchet, 10 gbites NIC-et a gépembe, 10 gbites kártyát a NAS-ba, szóval még rá kell locsolnom kb. 300 ezer forintot. És abban sem vagyok biztos, hogy a falba beépített LAN kábel át tudná-e vinni ezt a sebességet, mert fogalmam sincs, hogy milyen szabványút raktak be anno. Ha nem, akkor még kábelt is húznom kell a fal tövében, igényesen.
Ha csak 2.5 gbitre állok át, akkor is lesz költségem, de mondjuk csak 100e, mert akkor csak a NAS-ba kell a kártya, meg kell két 2.5 gbit képes switch, amik sokkal olcsóbbak, és NIC sem kell. És ennyit még vszeg a falban lévő kábel is bír.
Mindegy, ezen majd később gondolkozok, egyelőre át kell vennem az új NAS-t meg lemezeket, be kell üzemelnem, át kell költöznöm.
-
-
Georedundánsan mentesz?
Mert nekem van lokálban is mentésem, arra tényleg elég egy sima merevlemez, de van 2 georedundáns mentésem is. Ahhoz valahogy fel kell építeni a kapcsolatot. Egy NAS van az anyósomnál, egy a szüleimnél. Szerinted mi lenne itthon a sorsom, ha a gyerekekről készült fényképek elvesznének? A feleségem felkoncolna.
(Tudom, ez már az én paranoiám, de én még bluray-re is mentek, évente egyszer, december 31-én kiírom a növekményt, mint egy last resort mentés.)
-
-
hódmaci
senior tag
akkor miért számít a sorrend? Miért olvasom többfelé, hogy az is számít?
-Hiszen a 2. pont azt mondja ki, hogy bármi bármelyik porton de csak Magyarországról léphet be.
Vagyis Németországból belépve már itt hasalnák, nem?
A3. pontig el sem jutok.-Viszont ha nem számít a sorrend akkor értem, hiszen 3. szabály "kiskaput üt" a 2. szabályon.
Továbbra is azt feltételezve, hogy Németországból csatlakozok.
csomi1977
Lényegtelen, hogy biztonságos vagy nem. Csak a működését szeretném megérteni -
sziszi-fuszi
senior tag
Megkerülni egyelőre lehet. De mit csinál a legközelebbi frissítésnél? Ha hozzányúl a syno, akkor ugrik az összes adatod?
Egyelőre nem látszik, hogy mi is lesz. Hiszen most ha régi gépből átrakod a lemezeket, akkor tovább működik a rendszer az új gép (2025) alatt is. De ha a raid-ből kiesik egy lemez, azt már csak synos lemezzel lehet pótolni. Elnézve a nemzetközii közösséget és kommunikációt, abszolút úgy van, hogy senki nem látja mi is következik. Hiszen a synology azt kommunikálja, hogy használhatóak lesznek 3rt party gyártók lemezei is. De a kompatibilitási listájukon ez még nagyon nem látszik!
Én tuti nem kockáztatnék.
Magamnál úgy oldottam meg, hogy a kifejezetten jó és nélkülözhetetlen Synologys programok (Aktiv Backup for Bussines, a hordozható email kliens licencek és még néhány szoftver) miatt vettem egy 923+-t, amihez nem szükséges az óriási tárhely, a többi dolgot pedig költöztetem egy izmos Qnapra.
Mert nem lehet azt a tárhelyárat megfizetni amit a syno elkér most. Ugyanakkor nagyon nagyon régen nem emelték a konfigok árát egy kicsit sem.
DE! Értem, és elfogadom a szoftverfejlesztés igen sokba kerül. S el kell nekik ismerni, hogy az ővék messze a legjobb, legáttekinthetőb, legkönnyebben telepíthető és konfigurálható rendszer a piacon. Gyakorlatilag bárki elboldogul vele, akinek van egy icipici affinitása hozzá. Ez a többi NAS rendszerről már nem mondható el.
És az is a syno mellett szól, hogy a legnagyobb a közösségi támogatottsága a világban. ha gondom van, szinte 100%, hogy megfelelő választ kapok. -
Tuto
aktív tag
Köszönöm, nekem itt 2 tanúsítványom is van, egyik a távoli, másik a belső hálózatról történő hitelesítéshez és bejelentkezéshez (nem kérek újat :-) ) de mégis a böngésző azt írja ki hogy nem hiteles :-(. Olyan mintha a böngészőbe kellene felvenni a tanúsítványt , mait amúgy nem tudom hol tárol a NAS...de lehet valamit rosszul gondolok...
-
kis.zsolt
aktív tag
A DS412-es időben, sőt, a DS918 első felében hasonlóképpen csináltam én is. Ez a minimum, és igazad is van. Most már csak filmezek, ipari Samsung TLC SSD-im vannak a tárolásukhoz. Nem adok a biztonságra, mert nem kell adnom rá.
De természetesen ez az otthoni szett, a céges az vérprofi. És elrontani sem tudom, mert a főnökeim a nyakamban lihegnek... jelentsen ez bármit is. -
Köszi, köszi !
Nem vagyok profi, ezért úgy gondoltam ha mindent fullra tolok akkor abból baj nem lehet.
Kérdés :
Amikor a hyper backupba beállítom a növekményes mentést, akkor az első mentés lesz ugye a fullos/legnagyobb méretű, a többi meg mindig csak az előző napihoz képesti a változást tartalmazza. (30 napnyi növekményt állítottam be). A kérdés hogy amikor a 30. naphoz ér és írná felül a legelső fullos/legnagyobb méretű mentést akkor elég okos a rendszer, és csinál egy újabb fullos/nagy méretű mentést ? Vagy mi történik ilyenkor ?
Előre is köszi a válaszokat ! -
Gardaai
senior tag
Azt írta már van két szervere, csak nem éri el, mert gondolom ugyanazon a porton vannak.
Jó lenne tudni, hogy csinálta, egyébként továbbra is Container Manager verziót ajánlom, mert nem kell minden módosításért SSH-ba lépkedni.Forrás:
0.) Plex mappa létrehozása a docker könyvtárban (docker -> plex2)
1.) Container Manager -> Project -> Create
- Project name: plex2
- Path: amit most hoztál létre docker -> plex2
- Source: Váltsd át Create docker-compose.yml-re
- Source tartalma:
======== EZ ALATTI RÉSZT MÁSOLD
---
services:
plex:
image: lscr.io/linuxserver/plex:latest
container_name: plex2
network_mode: bridge
ports:
- 32469:32400 #32469 helyett bármi lehet, de ez egy ajánlott port
environment:
- PUID=1026 (ha nem tudod biztosan, akkor nézd meg így)
- PGID=100
- TZ=Europe/Budapest
- VERSION=docker
- PLEX_CLAIM= innen szerzett token -> https://www.plex.tv/claim/
volumes:
- /volume1/docker/plex2/config:/config # az a volume, ahol van a docker mappád
- /volume2/Movies:/movies # az a volume és mappa, ahol a filmek vannak
- /volume2/Series:/series # az a volume és mappa, ahol a sorozatok vannak
restart: unless-stopped
======== EZ FÖLÖTTI RÉSZT MÁSOLD2.) Next -> Next -> Done
3.) Megvárod amíg letölt mindent és indítja a szervert, majd eléred a NASIP:32469-es porton a második szervered. -
Gardaai
senior tag
Csere előtt körbe kérdeztem, hogy 723+ vagy 423+ legyen, honlapokat futtatnék rajta.
Van jó pár oldalam, ahol 0/24 workerek futnak és folyamatosan dolgoznak. Amíg egy SATA SSD-n kb. 1 másodpercbe telik, addig "csak" egy PCI-e 3.0 SSD-n ennek töredéke alatt lemegy egy task (persze ha tudja a névleges sebességet). Nem gondoltam volna, hogy x1-es csatolót raknak bele (és ezt ennyire eldugják mint infó), amikor már akkor bőven volt PCI-e 5.0 is. Eléggé csalódott leszek, ha nem lesz erre megoldás, mert így a tervezett honlap gyorsítás füstbe ment és nagyjából értelmetlen volt a csere egy DS218+ról. -
Gardaai
senior tag
Én is így vagyok vele. Pont most adtam el az előző NAS-om és szinte mindenki azzal kezdte, hogy elég erős-e a transzkódolásra. Hiába magyaráztam, hogy az már eleve "hibás működés"..
Nekem Samsung TV-m van, se DTS, se DV támogatás.. ezért vettem egy lejátszót. Nincs nekem arra türelmem, hogy nézegessem egy adott film/sorozat milyen kodek, kiterjesztés stb.
Beírom a nevét, seed szerinte rendezem, 2160p és az első amit kiad jön is. -
IT user
tag
Na igen:
Mariushosting -
Dani0504
tag
Jogokat megadtam, de semmi. SMB verzióból elvileg v2 vagy v3-nak kell lennie, de ezt csak hétfőn tudom megkérdezni(Neten nem találtam semmi infot). Valami egyéb ötlet addig?
SMB verziónál most úgy van beállítva, hogy min SMB1, max SMB3
DS918+ a Nas egyébként a legújabb DSM van rajta -
paolinho
őstag
Rajzolni cifra lenne, de nagyon egyszerű a rendszer.
DIGI-kábel bejön a házba egy FiberHome modembe, ez csatlakozik a TPLink routerbe.
A routerből 4 hálózati szál jön ki, amiből egy megy a nappaliba , egy Mercusys MS108G switch-be (3 fel az emeleti szobákba). Innen jön egy szál a NAS-ba, a többi kamera, TV, Extender.Ráadásul, most csináltam mindere egy újraindítást, és most már a nas is csak IP-ről óhajt belépni.Ez megjavult. NAS, PLEX működik a synology.me-ről is, de a Jellyfin nem. Ott ezt írja többek között:
A kapcsolódás sikertelen
A Firefox nem képes kapcsolatot létesíteni a(z) felasználónevem.synology.me:8096 helyen lévő kiszolgálóval. -
paolinho
őstag
Köszi, de valami nem tetszik neki az IP címek kapcsán. "Az IP-címnek és a LAN IP-címnek ugyanabban az alhálózatban kell lennie!" Ez mit jelent?
A NAS fix IP-t kapott. -
Magnat
veterán
Pár éve kezdett el a WD ***gánykodni a Redekkel, sokan be is szoppantották, h a sérült meglévő raid tömbbe betettek egy új smr Redet a meglévő cmr mellé, aztán hullott is szét a tömb hamarosan ismét. Ismerősömnek meg smr-ből volt egy Red tömb, ott csak megmakkant az egyik diszk, amikor írta nekem, akkor mondtam neki ezt az egész cmr-smr dolgot, vett helyette gyorsan 2 Red Plust vagy Prot már nem emléxem, egyesével cserélte a diszkeket a tömbben, a meglévő smr meg azóta backup diszk lett.
Nekem meg volt egy WD80EFAX, ami cmr, de borzasztó idegesítő hangon képes sípolni időnként (új kora óta csinálja, egyébként tökéletesen működik), végül annyira felb@szott, h cseréltem Seagate Exosra ... mondjuk ennek meg a seekje jó hangos, de azért ezzel jobban együtt lehet élni -
boborján2
senior tag
-
Sanya
nagyúr
---version: "3"
services: minidlna-desktop:
image: giof71/minidlna
container_name: minidlna-desktop
network_mode: host
environment:
- MINIDLNA_ROOT_CONTAINER=M
- MINIDLNA_DIR_A_1=/music/library1
- MINIDLNA_DIR_V_1=/video/library1
- MINIDLNA_DIR_V_2=/video/library2
- MINIDLNA_ENABLE_INOTIFY=YES
- MINIDLNA_FRIENDLY_NAME=minidlna-desktop
- MINIDLNA_FORCE_SORT_CRITERIA=+upnp:class,-dc:date,+upnp:album,+upnp:originalTrackNumber,+dc:title
- PUID=1024
- PGID=100
volumes:
- /volume1/music:/music/library1
- /volume1/video/filmek:/video/library1
- /volume1/video/sorozatok:/video/library2
- ./config/log:/log
- ./config/db:/db
restart: on-failure:5ez a fórummotor is meg tud viccelni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újra instabilitásba futott a Raptor Lake generáció
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- N€T0X|N: SSD cserék
- Anime filmek és sorozatok
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Asztalos klub
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Futás, futópályák
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest