-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanya
nagyúr
-
Sanya
nagyúr
válasz
lewisfm #98311 üzenetére
Úgy van, kifizettük, de sajnos elvették.
https://logout.hu/bejegyzes/sanya_jellyfin_kliens_telepitese_samsung_tizen_rendszeru.html -
Sanya
nagyúr
Ott nincs hercehurca a codecek miatt. A video station amiatt zárt be, mert rengetegbe került a liszenszdíj, nem volt rentábilis.
Lewisfm: emiatt használom a Jellyfint. Még mindenre föl tudtam varázsolni, még 1x sem volt bajom, hogy a 923+ nem tud transzkódolni, a plex teljes funkcionalitását élvezem, ingyen.
-
Sanya
nagyúr
válasz
valaki7697 #98180 üzenetére
Használod a beépített download stationt és kész. A qbittorrent semmivel sem tud többet.
-
Sanya
nagyúr
válasz
VANESSZA1 #98145 üzenetére
Leginkább azon kommunikál, igen ki kell nyitni a tűzfalon és a routeren a portot.
Így lehet, hogy a dockerben futtatott, csak http protokolt ismerő programodat a https://akarmi.vanessza1.synology.me -hez tudod rendelni de a nason belül a localhost 12341234 portjára http kapcsolattal megy. Jó kis cucc.BTW, a 7.2.2 DSM 2025 decemberben end of life lesz, nem fog többé frissítést kapni, de sem a 7.3, sem a 8.0-ról sincs semmi hír, hogy készülne, jönne, bármi. Túl nagy a csend. Bár a napokban ez-az frissült, (docker, smb, alkalmazásszerviz, jött office béta, jött calendar beta, az AI konzol nagyon brutál tud lenni (a google free AI API-val), de a nyár előtt jöhetne valami, hogy végigdebuggolhassuk a nyarat
-
Sanya
nagyúr
válasz
Borisz76 #98138 üzenetére
Hát, ha linuxot teszel rá, akkor dockerben futtathatod a virtuális DSM-et, amellyel a legfrissebb DSM-hez juthatunk, amíg van Synology NAS-od, még majdnem legálisan is.
A probléma ott kezdődik, hogy bizonyos szolgáltatásokhoz, mint DDNS, mailplus, stb, szükség van a NAS eredeti azonosítóira, mint mac Address, és sorozatszám, stb, tehát ha ezek még a birtokodban van, akkor jó eséllyel beparaméterezve ezek futtathatók. Elméletben.
Ja, meg Xpenology, de hasonló szívás az is. -
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98136 üzenetére
tavaly egy 916+-t adtam el 100.000-ért. Én sem adtam volna annyit egy 8 éves NAS-ért igen gyenge atom procival. A tied 5 lemezes erős processzorral, simán ér többet.
Nekem még rizikós az épített NAS, egyelőre én megküzdök a Synologyval. A 923 egy darabig elég lesz 10gbe lan csatlakozóval. Ha majd 4-5 év múlva ajánl jobbat, akkor megveszem, ha nem, akkor építek egyet és dockerban futtatok egy vDSM-et és kész. -
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98132 üzenetére
Nem írtam félrevezető dolgokat, a legtöbb állításom mellett van forrás.
A ds1019+ kb 200.000-et érhet használtpiacon.
Az épített nasról majd számolj be, hány éve megy, instabilitási gondok vannak-e, random újraindulások, összességében olcsóbb lett-e, és NAS-t építettél, vagy mini mindenes szervert(otthonra kb inkább ezt csinálja az ember magának)
Az épített NAS is lehet jó, mehet rá xpenology, a hibáival, megkötéseivel együtt, ha megfelel, akkor jó.
OMV is jó lehet, nem Synology, de az alap synology szolgáltatások is befagytak 6 éve, nem nagyon fejlődnek, a dockeres része meg tényleg elgondolkodtató, hisz a synologynak is sok saját csomagja is eleve dockerben fut, sőt, rengeteg plusz szolgáltatást én is dockerben futtattatok.
Munkatársam épített magának NAS-t, de inkább mini szervert, core i7 6. Gen, 32gb ram, 12 lemez, 2ssd, de a leghosszabb uptime rajta 30 óra körül volt, mert mindig fagyott. Bár egy másik munkatársam egy lemezes synologyja is kifagy hetente, szóval itt is ki lehet fogni a "jót". -
Sanya
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #98118 üzenetére
Nem rosszabb, mint bármely random webshop, ahonnan tudsz itthon vásárolni.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #98101 üzenetére
A sok konkrétum miatt csak kapkodom a fejem. Ez nem a facebook politika csoport, ahol hitvallásokkal kell meggyőzni a másik kamuaccountot. Sem az alsó polcról, sem a túlárazottságról nem tudsz meggyőzni. Az OS ingyen van? A minőségi hw(nas) ingyen van? A biztonsági frissítés ingyen van? Az épített szervernél a beleölt időd ingyen van?
Tudnék magamnak építeni Nas-t, erősebbet, jobbat, frisebb kernellel, meg minden nap lefuttatni az apt-t upgrade, update szavakat, de amikor valami lyukra fut, akkor debuggolhatom magamnak. Ezt az időt sajnálom a gyermekeimtől, magamtól. A nas árát merevlemezzel együtt megkerestem egy 15 perces fölkért előadással. Túlárazott az időm? Az is, jobban mint a synology. Lecserélném? Nem.Dupla áron lenne? Itthon tutira, mert Jóska Bt idén is billiárdos akar lenni és 90%-os haszonnal adja. Felcsattogsz az amazonra és kinyílik a világ. Vettem onnan már objektívet, fényképezőt feláron a magyar bolti árakhoz képest, sőt, Nast is onnan vettem, mondjuk azzal pont ráfizettem
-
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98099 üzenetére
Értő olvasás az általános iskola második osztályban követelmény.
Hogyan jutottál arra a következtetésre, hogy nekem azt kellene megvenni? Kis és középvállakozás vagyok? Nem írtam, hogy magánembernek, mint nekem mi a jó? Nem fér a világképedbe, amit írtam és egyből támadni kő. -
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #98095 üzenetére
Körülbelül ez is az egyik indoka lehetett a Synologynak, hogy meglépi ezt a megosztó lépést: a konkurencia a fasorban sincs.
Az épített NAS is jó lehet, ha értesz hozzá, de rengeteg időt elvesz.
BTW, nekem is 923+ van csak 4x4tb lemezzel. -
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #98092 üzenetére
12+ vagy nagyobb modellek halkabbak, mint bármely más merevlemezek.
Ha nem írod be, akkor vagy veszel Synology lemezt, vagy veszel másmilyen nas-t. És elfogadod, hogy az olyan, amilyen. Jóbarátom Asustor-t vett, mert olcsóbban jobb specifikációt kapott, mint a Synology. Majd elveszett 8 év családi fényképe, mert volt egy ransomware. De van még a Qnap, nagyon hasonló, mint a Synology, de majd meglátod. Építhetsz is, de az idő pénz. -
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #98088 üzenetére
Értem, senki nem fogja egy kis-középvállalkozás NAS rendszerét a nappaliban tárolni, vagy az ágya mellett.
Ha otthonra vennék NAS-t, én is a leghalkabb merevlemezzel venném. Az előző 4tb-os lemezeim 5900-as perdületűek voltak 25dB seekkel, a mostani 5400-as, de 2 decibellel hangosabb.
Otthonra ha megveszed a 925-öt, akkor parancssorban be kell pötyörészni 1 sort az első telepítés előtt. Ha valakinek ez nem megy, mert meghaladja a képességeit, akkor annak nem ez a NAS az ajánlott. Nem fog változni a dolog, a jöjjön vissza a video station petíciót 220-an írtuk alá a világon.
Toshiba N300 [link] 20 decibelt ír 12 terabyte és a nagyobb típusokra (alatta igen, befigyel a 34 is!)
De ha ez tényleg ilyen halk, lehet veszek egy 16 terás diszket. Nem is drága, meg halkabb is, mint a mostani setupom. -
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98084 üzenetére
adatvisszaállítás sebessége mentésből egy 16 terás partíción.
Tételezzük fel, hogy adatot állítasz vissza egy 16 terás diszken, ahol van olvasás, tömörítés, btrfs, stb, mondjuk 40 megabyte/sec sebességgel:
[link]
Minél nagyobb a tömb, annál nagyobb fájdalom az adatvisszaállítás.
A raid a rendelkezésre állási időt javítja, de raid tömb újraépítéskor (hibás disz ki, új diszk be és épít) közben egy másik régi lemez ugyanúgy megadhatja magát, és akkor: hopp! Trust me bro csávót meg hívogatja a főnök. -
Sanya
nagyúr
válasz
Magnat #98085 üzenetére
Értem. A Synology specifikáció a blackvoidról: [link]
A Synology 16 terás lemez specifikáció: [link]
Seagate ironwolf pro specifikáció: [link]
mindkettő 7200-as. 18 terásat meg vegyél teén merevlemezből csak a 4tb vagy a többszörösét vagyok hajlandó megvenni, mégpedig a technológiai kialakításuk miatt (hibás 20 terás? legyen belőle 18! majd megveszik)
-
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98079 üzenetére
Ahol a termék működésképtelensége miatt nem termel a cég, oda nem fognak olyan cuccot megvenni, ami szerinted működik, mert a "trust me bro" cuccokat nem lehet beárazni.
Ha egy cégben szükségem lenne tárhelyre, otthon, egy Synology NAS-on (fotósként tárolod, videót vágsz, stb), akkor csak gyári cuccokat vennék bele, mert bár megy a nemgyári cuccokkal is, de nem feltétlen kifizetődő egy váratlan hiba.
Otthonra meg persze, én sem fizetem ki a gyári szarjait -
Sanya
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #98077 üzenetére
Igazából kis és közepes vállalatoknak ajánlja a nasait a synology, ahová illene olyan HDD-t venni, nem jóska megmondta, hogy lyau lesz oszt megvettük lemezeket.
Ugye a Synology 925-be illene Ironwolf pro, vagy WD red pro lemezeket rakni, amelyek eleve drágábbak. A 16 terás ironwolf pro és a synology 16 terás lemezei között olyan 13 euró a különbség az amazon.de-n, szóval a különbség nem jelentős. Talán a synology lemezeken ritkábban lesz meghibásodás, mint a legolcsóbb lemezeken.
Ugye egy kis és középvállalat milyen dzsunka ócsó lemezt fog belerakni, vagy az ezt a munkát elvégző informatikus cég? Hát, a legócsóbbat, ha meg tönkremegy, akkor adunk újat, meg elkérjük a pénzt az "adatmentésre".
Na erre jó a certi-s merevlemez.
Otthonra meg nem. Oda meg elég bepetyerészni egy parancssort és már telepítheted is magadnak.Linux alatt gui-ról szervizeket leállítani? Hát, ott meg elég jól megy a parancssoros leállítás is. Windowson igen, ott jobban ki van vezetve gui-ra, de linuxon ez még mindig hiányzik.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #97975 üzenetére
Írási vagy olvasási cachenek lesz?
Írásra felesleges, hacsak tényleg sok apró filelal dolgozol, vagy 10 gigabiten tolod rá az adatot,.
Olvasásinak én 2db 16 gigás intel optane memóriát használok, 1 év alatt 2%-ot használódtak -
Sanya
nagyúr
válasz
AiRLAC #97904 üzenetére
A legtöbb reklamációm ott volt életemben! Sem az alin, sem az itthoni használtpiacon, sehol nem akartak úgy átvágni, mint a német ebayon. Ésszel onnan bármit. Megkérdezni, konfirmáltatni, videózva kibontani és csak akkor vásárolni. Bár az is igaz, hogy sokat vásároltam onnan, a sokból az a 6-7 reklamáció lehet nem olyan sok, de ez itthon 0.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #97882 üzenetére
16 napot bírt? Szép
-
Sanya
nagyúr
válasz
Virag.h #97861 üzenetére
Kell egy Hd sentinel pro liszensz, a feltelepített programba a szgépeden betallózod a html-t a nasról.
Azt hiszem a file-nas eszköz figyelése, vagy valami ilyesmi. Én használok usb-s merevlemezeket is, azok adják az offline mentéseimet, azokat is monitorozza, emiatt a 10 perces futás. -
Sanya
nagyúr
válasz
Virag.h #97856 üzenetére
letöltöd a legfrisebb HD sentinelt a linkről.
felrakod valahová a NAS-ra.
beléps a task schedulerbe:
control panel --> task scheduder--> new
neve: HD SENTINEL
user: root
második tab:
run on following days: daily
start time: 00:00
continuous running on each day: pipa
repeat: every 10 minutes
last run: 23:50
harmadik tab:
maga a parancssor:
/hol/van/a/hdsentinel/program -r /hova/tegye/a/reportot -html (mármint hogy ebbe tegye majd ki)
pl:
/volume1/docker/sentinel/HDSentinel -r /volume1/docker/sentinel/hdsreport.html -html -
Sanya
nagyúr
válasz
HoppMaster #97789 üzenetére
-
Sanya
nagyúr
válasz
HoppMaster #97783 üzenetére
Tegyél a NAS-ra egy Jellyfint, és ha van windowsos, esetleg linuxos laptopod, akkor tudsz a tévédre is rakni.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Virag.h #97669 üzenetére
ddr4 so-dimm megy bele úgy tudom. 1 slot szabad, 2 giga az alaplapra van forrasztva. Kingstone-t nem szereti.
https://hardverapro.hu/aprok/hardver/memoria/notebook_ram/ddr4_ram/index.html -
Sanya
nagyúr
írási cache akkor kell, ha lassan tudsz a merevlemezre fölmásolni dolgokat, torrentezel rajta, stb.
Mivel engem nem érdekel, hogy mikorra tölti le a cuccokat (bár így is kb 800 megabittel tud jönni max bármi, mert mire fölgyorsul, lenn is van).
Ellenben érdekel, hogy reszponzív legyen a rendszer, nekem olvasási cache van beállítva. (meg 28 gigányi írási cache nem releváns, 32 giga memória mellett. Bár olvasási cachenek sem.
Az írási cache faék egyszerűségű: Mindent ráír, és csak utána írja ki merevlemezre. Emiatt ha meghal az SSD, lehet adatvesztés.
Az olvasási cache már nehezebb tészta, mert meg kell jósolni, hogy mely fileokra lesz majd szükséged és azokat kell ott tartani. Értékeli is a találati arányt, nekem olyan 60-70% körül szokott lenni. -
Sanya
nagyúr
válasz
Virag.h #97632 üzenetére
nem fog gyorsabban lefutni az ellenőrzés, akár írási, akár olvasási cache-nek teszed bele az SSD-t.
Célszerű lett volna leállítani a download station-ben az összes torrentet, majd max tizessével újraindítani. Most mindegyiket ellenőrzi egyszerre.
SSD cache: Nem kell túltolni. Én gombokért (1500ft/db) vettem a NAS-omba 16 gigás intel optane "memóriákat", kb 1 év alatt 2%-ot romlottak, tehát olyan 50 évig bírják ( a nas és a merevlemezek is elromlanak addig)
28 gigányi olvasási cache nagyon fluiddá teszi a rendszert. -
Sanya
nagyúr
-
Sanya
nagyúr
válasz
Reinhardt #97487 üzenetére
Hány éves?
SOrozatszáma alapján csekkold le, hátha visszaküldhető:
https://myapps.taec.toshiba.com/myapps/admin/jsp/webrma/addRequest1NoLogin.jsp?Action=NEW -
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #97433 üzenetére
Olyat tudsz, hogy már van 10 gigabites SFP+ a 2.5GBE switcheken, amihez veszel egy átalakítót (sfp+ to rja45) oda megy bele a NAS, és kb mindent ki tud szolgálni az ingatlanon belül.
Hány végpontnak kellene 2.5gbe csatlakozás?
Nekem még csak 1db 2.5gbe 5 portos switchem van, és 2db 2.5gbe végpontom (a többi gigabites), a lakásba cat6 kábeleket húzattattam be. A nasban 10gbe kártya, de az is a 2.5gbe switchbe megy még. egyelőre nekem elég. -
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #97429 üzenetére
meg ezen van 10gbe csatlakozó lehetőség egyedül.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #97370 üzenetére
Mert a hangot kódolja át, éppen nem a képet.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #97356 üzenetére
Meg ecc nélkül is.
Nekem 10 gigabites hálókati is van benne.
Ha fullHD-s filmeket nézek böngészőben a 923-ról meg sem röccen. De van asztali kliens, mobilkliens, stbJa és én a butább, jellyfint használom, ingyen. 2 napig kellett olvasni, tudom LG-re, samsung tv-re is telepíteni
-
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #97273 üzenetére
Nekem is transzkódol ha firefoxszal nézem.
De, a mobil klienseknek, a tévés appoknak nem kell transzkódolás (Jellyfin), bár ha kellene a 923+ kitolja CPU-ból.
Plusz, a transzkódolás minőség néha igen csapnivaló. -
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #97059 üzenetére
Nem fogja kiterjeszteni.
Itt a megkerülő lehetőség a DS925+ Synology lemezéhségének:
https://github.com/007revad/Synology_HDD_db -
Sanya
nagyúr
A 8 terás exos lemezek 6x.000 forint környékén kaphatók. Ha valaki most szeretne lemezt venni.
-
Sanya
nagyúr
válasz
AiRLAC #96654 üzenetére
Nem mindenki szereti magát authentikálni egy tök idegen szerveren és megkapni az engedélyt, hogy a saját háztartásomban lévő eszközről nézhessem a médiáimat. Van, akinek bejön a plex, van, akinek nem. Nekem nem jött be, emiatt használok Jellyfin-t. Az sem a legjobb, de nekem elég.
-
Sanya
nagyúr
Mailplusba jött valami AI stuff bétában. Van vele valami tapasztalat?
-
Sanya
nagyúr
válasz
masvilagx3 #96107 üzenetére
Rendben.
0.: container managert telepítsd fel a NAS-ra
1.: lépés, SSH-t engedélyezed a NAS-on: vezérlőpult --> connectivity, terminal és SNMP --> terminal SSH engedélyezése, és adsz neki egy portot. letöltöd a putty nevű programot elindítod.
2.: puttyban megadod az elérést: 192.168.178.55 és a portot, amit adtál, vagy a 22-t
belépéskor megadod a felhasználó nevedet és a jelszavadat
Itt még beírod a parancsot:sudo -i
mégegyszer beadod a felhasználó nevedet és a jelszavadat. Most lettét root, bármit csinálhatsz a NAS-on, el is ronthatod, figyelj most majd oda!
3.: nézzük meg, hogy hogyan hívja a NAS a hálózati interfészeket,ip a
itt vélhetőleg az az eth0 lesz az a hálózati interface, amelyiknek az IP címe a 192.168.178.55
4.: ha az, akkor csináljunk egy új gépet a hálózatra:docker network create -d macvlan \
--subnet=192.168.178.0/24 \
--gateway=192.168.178.1 \
--ip-range=192.168.178.60/32 \
-o parent=eth0 \
plex1_macvlan
itt annyit csinálunk, hogy létrehozunk egy új IP címet, ami csak vitruálisan létezik, de a te NAS-od kezeli majd. Ez az új címe a 192.168.178.60 lesz. Ha az foglalt, akkor írd át másikra, ami szabad a hálózatodon.
5.: A /docker mappában hozzunk létre egy plex1 nevű mappát, és a filmeid legyenek a video/movies mappában, ha nem ott vannak, akkor átírod az elérést.
6.: lépj be a plex oldalára és csinálj egy tokent magadnak: https://www.plex.tv/claim/ ilyen lesz: claim-XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
7.: menj vissza a puttyba és add ki a parancsot:docker pull plexinc/pms-docker
8.: ha letépte, akkor utána a következő parancsot add ki úgy, hogy előtte notepadban átszerkeszted:docker run -d \
--name plex \
--network plex1_macvlan \
--ip 192.168.178.60 \
-e PLEX_CLAIM=claim-xxxxxxxxxx \
-v /docker/plex1:/config \
-v /video/movies:/data \
plexinc/pms-dockeritt a claim részt szerkezd át, meg a /video/movies részt írd át arra, ahol az ide tartozó filmek lesznek. Ha lesz több, akkor duplikáld. Fontos, hogy nincsen benne szóköz, tehát elérés a nason:elérés a dockeren belül.
Ha működik, akkor a 4-es pontot megismétled, csak most másik IP-vel és másik macvlan névvel, mondjuk plex2_macvlan és a végső konfig file is más lesz, illetve a konfig foldert is csinálnod kell neki docker/plex2 néven
-
Sanya
nagyúr
válasz
masvilagx3 #96099 üzenetére
Írd meg a nas típusát, belső ip címét (192.168.x.x)
-
Sanya
nagyúr
válasz
Gardaai #96033 üzenetére
Ha már valami transzkódol, akkor ott ette meg a fene. Nem tudom, de nekem egyik tévém sem transzkódol, az androidos telefon/tabletek meg simán lejátszák a filmeket.
923+-om van, nincs is benne hardveres transzkódolás, de nem is akarom használni. Ha egy eszköz nem játsza le az adott médiát, akkor rossz verziót szedtem le.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest