- Kivenné a részét az új HBM memóriák tokozásából az LG
- Az ASUS legfrissebb analóg billentyűzete az ízületeinket is kímélni szeretné
- A Team Group SSD-je gondoskodik arról, hogy az utolsó bitig letörölhető legyen
- Maximum 320 Hz-et képes magából kipréselni a Philips dual mode-os monitora
- A TSMC gyárthatja a Nova Lake legfontosabb komponensét
- Home server / házi szerver építése
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Mini-ITX
- OLED TV topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
BaLee
addikt
Sziasztok!
Adott egy DS115J nas. Dohányboltban volt 1 kamera, szépen működött a rögzítés mozgás esetén. Most vásároltak mellé egy másik kamerát egy Reolink 180°-os kültéri kamerát. Azt veszem észre, hogy rögzítésnél mindkét (!!) kameráról elkezdett szétesős videókat venni. Ami eddig működött ott nagy ugrások vannak benne, néha szemcsés a kép, az új kültérinél meg olyan videót vesz, hogy a mozgás esemény első 4-5mp-e kb. nem is látszik majd onnantól jó videót vesz.Ha a streamet nézem szép folyamatos a felvétel így nem gondolnám, hogy hálózati gond annak ellenére, hogy wifin kommunikálnak a kamerák.
Csatoltam egy minta videót: [link]
Dátumot kell nézni a tetején. Nem minden felvételnél ilyen durva, van ahol az első 3-4mp-et ugroja át.
Ez lehet a NAS HW gyengesége miatt? Vagy mi lehet még az oka? -
tobias40
veterán
válasz
Magnat #96297 üzenetére
Azért ez inkább router feladat mint nas,ezért nem is eröltettem a nas-on,próbáltam megoldani a saját routeremen.
Nem tudom mi lett vele mert vmi beragadt neki,de a reset és a full telepítés után minden megy pöpecül,a vpn server is és a vpn fusion is.
Ígynem kell még egy alkalmazás,pl a Tailscale-t használnom... -
cigam
titán
válasz
geogabcsi #96295 üzenetére
Amúgy működik? Pl. a https://portchecker.co/check-v0 nyitotnak mutatja?
A Synology tűzfalán ki van engedve?Mert ők aztán értenek hozzá ... Nekem egy HG8147X6-10 van, és semmi gond a porttovábbításával.
-
geogabcsi
tag
-
Multibit
nagyúr
válasz
poirot #96286 üzenetére
Nálam a szolga eszköz bridge, azaz PPPoE pt módban van. Fix IPv4 címe van a NAS-nak. UPnP-t soha sem használok. A routerben belőtt manuális port forward szolgálja az aktív torrentezést. A NAS-ban semmilyen beállítás nincs, ami buzerálná a routert (nem a NAS feladata!). A Transmission settings.json fájljában megadtam a korábban a routerben továbbított portot. Ilyen beállításokkal tökéletesen működik a TM. OFF-ba teszem, mert nem Syno NAS. De ez nem számít.
-
poirot
őstag
válasz
geogabcsi #96285 üzenetére
Nekem is elő szokott időnként jönni ez a hiba a transmission GUI-nál, 2-3 havonta. Akkor belépek a web-es felületen, a belső hálózaton a transmission felületére és ott is mutatja, hogy bizony zárva a port. Egyszer-kétszer állítgatom a nyillakkal jelölt kapcsolókat és kinyilik a port. Hogy miért van ez magam sem értem, de müködik.
-
geogabcsi
tag
Sziasztok!
Port nyitási gondom van, leírom a beállításokat:
*One internet Huawei HG8147X6-10 GPON beállítva a UPNP - ok
*Transmission 51413 port beállítva - ok
*DS-ben a Külső hpzzáférés/Router beállítás - ok lekérdezve
Transmission-ben a Port próba - NEM OK
Mi lehet a gond? -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
kareszkaresz #96283 üzenetére
Ez olyan, mint a biztosítás, ha normál garanciális időn túl, de a kiterjesztett garancián belül romlik el, akkor megérte kifizetni, ha megy 8-10 évet hiba nélkül, akkor meg csak pénz kidobás. Neked kell eldönteni, hogy megéri-e plusz pénzért +2 év nyugalom.
Vagy úgy is gondolkodhatsz, hogy a gyártó biztos a dolgában és talált pénz neki a garancia kiterjesztés. Persze műszaki cikkek bármikor elromolhatnak. -
kareszkaresz
tag
Sziasztok! fentebbi kerdeseimre mind kaptam valaszt megoldottam oket
más.
Olyan kerdesem lenne mi a velemenyetek a extended warrantyrol? Megeri kifizetni a +2 évet? A garancia global vagy mukodik már magyarorszagon is?
mit gondoltok errol? -
tobias40
veterán
válasz
Magnat #96248 üzenetére
Nah megoldottam,úgy hogy reseteltem az asus routerem,újra configoltam mindent és tökéletesen megy a vpn server és a vpn fusin funkció is!
Így megúsztam a NAS-on való mókolást amihez nem értek,ezzel meg megvoltam kb félóra alatt és pöpecül működik amit szerettem volna! (remélem nem kiabálom el)Köszi azért a helpet!
-
kareszkaresz
tag
Sziasztok!
Lenne két kérdésem amibe most futottam bele.
Megvolt a NAS upgrade, SHR kotetet hoztam letre 3 merevlemezzel.
A harmadik merevlemez kulon volt behelyezve mert adatmentesre hasznaltam elotte. Behelyezeskor a tartalmára nem volt már szuksegem, csak a bent levo 2 lemez adataira. Ugy tudom azt nem bantja uj lemez hozzaadasanal.A kötethez valo hozzáadás elott miutan bejeloli az ember a pipát listabol melyik merevlemezt adná hozzá az shr kotethez majd next, van ott mégegy kerdes ami alapbol nincs beikszelve , valami oylasmi hogy expandolja a kotet méretét vagy ilyesmi..
A pipával mibe egyezem bele az akkor kell ha 1 kotet 1 tarhelyet akarok akkor bepipalom de mikor nem ha egyszer mar bepipaltam hogy hozzáadja shr kotet meg ugye egybe van nincs mas opcio, nekem kicsit zavaros. Valaki leirna mire jo az az opcio igy?A masik kerdesem hogy a VPN synology NASnal mire jo ha ugyis mukodik a https DDNS-en keresztul mit tud még hozzáadni a történethez?
köszi a valaszokat ha valaki tudja rá.
-
akosxyz
senior tag
válasz
kis.zsolt #96278 üzenetére
Zseniális az egész. Most reggel ügyködtem éppen vele aztán akkor fogott el ez az érzés, hogy fú ezt most itt megosztom veletek
Számolgattam annó, hogy feleségem GDrive-ja, a kettőnk iCloudja, plusz a média miatt pl HBO Max, netlfix, Disney(És konkrétan ott sincs fent minden, szóval a torrentet meg se ússza az ember úgy sem), mennyi pénz havonta. És megoldható ez magamnak is, pár éven belül konkrétan behozza az árát.
Annyi nem volt belekalkulálva előre, hogy a szünetmentest kifelejtettem az elején a számításból, de itt konkrétan azt is ár/értékben tök jót ajánlottak, szóval nyugodt vagyok az áramszünettel kapcsolatban is -
huan
őstag
Sziasztok,
A napló központban az áttekintésnél vannak olyan események (System kategória ResourceMonitor program pl.) ami csak az áttekintőben látszódik a naplók menüben sem az általános,kapcsolat,álátvitel sem a meghajtóban nem. Ráadásul az áttekintés is csak az utolsó 50 elemet mutatja.
Hogyan tudnám megnézni a fenti kategórián kívüli naplókat viszamenőleg?
Köszönöm! -
akosxyz
senior tag
Sziasztok, most már pár hónapja használom a synology nas-om. Fotók telóról szinkronizálnak, így iCloud-ot kisebbre tudtam venni, szóval olcsóbb. Hiperbackup-al külső vinyómra időről-időre mentem az adatokat, hogy legyen backup mindenről. Megy királyul a download station, plex laptopon, tv-n nagyon zsír. Imádom az egészet!
Majd még openvpn-t valamikor beállítom rajta.
Igazából csak elfogott így reggel a jókedv, hogy milyen király az egész és muszáj volt kiírnom magamból! Plusz köszi itt mindenkinek a sok hasznos infóért. Ez a topic nélkül még mindig csak tervezgetném, hogy egyszer lesz nas-om.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Intelligencs #96274 üzenetére
-
-
Primary92
senior tag
A DS224+ miben kevesebb, mint a DS718+ vagy DS720+?
Nincs esata, meg a két nvme ssd foglalat? -
Magnat
veterán
válasz
tome0001 #96270 üzenetére
Nem a rögzítéshez, hanem már ahhoz is, h felvedd a kamerát a SS-be. Amúgy még ha az írást bírja is a diszk, 3 kamera felvételének folyamatos rögzítése kizárt, h ne fogja vissza a teljesítményt, hiszen bármilyen íráskor vagy olvasáskor folyamatosan rángatnia kell a fejet a rögzítések írása miatt.
-
-
Magnat
veterán
válasz
tobias40 #96267 üzenetére
ChatGpt elmondja lépésről lépésre ... azért ajánlom h inkább őt kérdezd (Mondjuk így: Synology nason szeretnék dockerben vpn (wireguard) gatewayt csinálni úgy, hogy a lanon más kliensek tudják átjáróként használni, hogy kezdjek bele?), mert egyrészt én nem Synologyn és nem Dockerben csináltam, másrészt meg csak Debianra van vagy 3féle tűzfal, mindegyiken máshogy kell beállítani és én is belekeveredtem (meg sztem az Ai is) a dologba egy kicsit, szóval tuti kérdezni kell menet közben is ... illetve tényleg teljesen jó szándékkal mondom, h ha az AI segítségével nem tudod megcsinálni akkor jobb lenne ha megkérnél vkit h csinálja meg neked, mert akkor egy step by step guide sem biztos, h segíteni fog, főleg ha ezek a dolgok teljesen kínaiak neked ... Szívesen segít sztem bárki aki tud, de sanszosan egy végtelen kérdezz-felelek lenne a vége.
-
Magnat
veterán
válasz
tome0001 #96260 üzenetére
Szia,
sztem igen, csak ugye kell egy licensz hozzá, az meg eléggé nem olcsó móka ... de elvileg egy DS 115 ezt bírja:
10 db (max. 300 fps 1280×800, 90 fps 1920×1080, 60 fps 204×1536 és 30 fps 2591×1944 pixeles felbontás esetén)Szóval 3 kamera biztosan nem lesz neki gond
Nekem egyébként van egy NVR1218-am 4 kamerával, annak 12 lenne a max, de gyárilag 4et enged. A rendszersebesség persze nem egy világbajnok, de működni működik.
-
Magnat
veterán
válasz
AiRLAC #96259 üzenetére
Bridged networkből kell neki ip címet kapni, tehát nem a nasról NAT-olva (hogy közvetlenül elérhető legyen a lanból), ip forwardingot be kell kapcsolni (hogy hajlandó legyen a lan ip címére jövő adatokat kitolni a vpn-en) és a masquaradingot engedélyezni a tűzfalban (hogy a csomagok visszataláljanak a küldőhöz, kvázi mint egy soho routerben).
-
tome0001
senior tag
Sziasztok,
Van egy DS718+-on, nem szívesen cserélném le egy 4 lemezesre, de szeretnék egy 3db Tp-Link kamerából álló házfigyelő kamerarendszert építeni, NAS-ra való rögzítéssel.
Ha csak 3 kameráról van szó, egy DS216 vagy DS115, stb. olcsó, használt NAS elég lenne csak erre a célra?
Semmi másra nem használnám ezt a NAS-t igazából!
Köszi előre is a válaszokat. -
válasz
Magnat #96248 üzenetére
Ha már Docker, akkor ott a Gluetun, nekem az mögött fut a qbittorrent. Előnye hogy nem fog minden forgalom a VPN felé menni, a Synology-n beállított VPN kliensnél meg igen.
Persze ez csak konténereknek jó, a NASon kívül hálózatból egy klienst kiszolgálni talán egy proxy/caching szerver lenne jó mint pl. a Squid.
-
-
Magnat
veterán
válasz
tobias40 #96246 üzenetére
Jaja így értem, én azt csinálnám, h dockerben vagy Vmm-ben futtatnék egy vmi kis linuxot aminek bridgelt csatolója lenne (tehát nem natolva a nas felé), és azon hoznám létre a vpn kapcsolatot. Aztán még engedélyezni kell az ip forwardot, meg a masquaradingot is. Ha ez megvan, akkor ennek a vm-nek a lan ip címét ha megadod DG-nek az adott kliensnek, akkor a vpn tunnelen fog kimenni a kérés. (Pont nemrég csináltam hasonlót, csak nem nason)
-
aladarka
tag
válasz
bluekoli #96243 üzenetére
Nekem a 220+ -ban nem mukodott. 2 modult is probaltam. Elnezve a tablazatot, amit korabban linkeltem en is, inkabb nem mukodott, mint igen, de azert van par sikeres eset is beirva. Mondjuk az ugye mindig lutri, hogy ki hogyan tesztelte. Probald a tablat bongeszni, es olyat valasztani, ami minden esetben (vagy legalabb az esetek donto tobbsegeben) sikeres volt. Lehet erdemes a hasznalt piacon is korbenezni.
-
tobias40
veterán
válasz
Magnat #96245 üzenetére
Tehát nem minden kliens csak amit én kiválasztok,az a 4-5 eszköz!
Nem tudom mi a megoldás de a lényeg az hogy a kiválasztott itthoni eszközeimmel ne külön-külön kapcsolódjak a proton vpn servereihez hanem választható legyen mint a routerben a vpn fusion menü alatt.
Nem biztos hegy kivitelezhető csak keresem a megoldást.Természetesen az alapértelmezett a routerem lenne ami mindent menedzyel itthon,csak mivel a ezt a funkciót most nem képes ellátni ezért jöttem ebbe az irányba.
Nem tudom érthetően írom-e le amit szeretnék...Végső esetben az lesz hogy külön-külön kapcsolódok azokkal az eszközökkel a protonhoz csak az elég erőforrás igényes pl egy enigma2-es sat vevőnél vagy egy Coreelecet futtató média lejátszónál amin Kodi fut.
-
tobias40
veterán
Sziasztok!
Ha a saját routeremen vmiért nem tudok vpn fusion-t beállítani hogy az itthoni hálózatomba tartózó eszközökből tudjak 4-5 db.-al kapcsolódni pl. osztrák vpn serverkhez akkor ezt megtudom csinálni a Syno220+ nasommal?
Első sorban wiregard-al szeretném de szóba jöhet az open vpn is...
Proton vpn előfizetésem van és ezt használnám erre!
(korábban ment az asus routerem de egy ideje nem megy és ezért akarnám ezzel kiváltani)Ha megoldható akkor hogyan és miként?
-
bluekoli
tag
Sziasztok!
Holnap jön meg a DS224+ NAS-om, már nagyon várom
Szeretnék benne RAM-ot bővíteni és némi google meg itteni fórumböngészés után arra jutottam, hogy ár-érték alapján egy 16GB-os modullal járok a legjobban. Hivatalosan ugyan csak +4GB-t támogat, de mindenhol azt írják, hogy valójában többet is (+8 vagy +16).
Mivel nem tudom még pontosan, hogy a jövőben mi mindenre fogom még használni, így vennék egy 16GB-os modult. Ezt néztem ki: Crucial SO-DIMM 16GB DDR4 3200MHz CL22 (CT16G4SFRA32A) [link]
Bele lehet ebbe a RAM választásba bonyolódni, de ez a konkrét típus a tapasztalatok alapján kompatibilis, gyakorlatban meg lutri, de ezért rendelném alzáról azonnali cseregaranciával.
Első NAS-om lesz és új nekem a téma. Jó a gondolatmenetem? Megrendelhetem szerintetek a linkelt RAM-ot? -
windlord
őstag
Az alapértelmezett program portokat hol tudom változtatni?
Sajnos a router nem engedi a vpn 1701 wan portját, át kellene állítanom, de sehol sem találom. Illetve ahol látom, ott nem tudom módosítani (info központ / szolgáltatás). -
Patice
Topikgazda
válasz
aladarka #96232 üzenetére
Persze, simán megoldható.
A kiválasztás szempontjai meg nagy vonalakban:
- mennyi tárhelyre van szükséged, ehhez mennyi lemezt szeretnél használni
- milyen célra akarod használni a NAS-t, csak általánosan, központi fájltárolásra, vagy specifikusabb céllal, pl. Médiaszerver, vagy Docker-es app futtatás, házi szerver feladatok, netán munkára, sok képpel, vagy videóval való munkaEzek alapján már könnyebb belőni, hogy melyik modell kell neked.
Ebben is tudunk segíteni. -
kareszkaresz
tag
válasz
Borisz76 #96235 üzenetére
Minden szavad értettem így is, köszönöm szépen
Az SSD-nel azert volt kerdes mert a scriptel elvileg nem csak cache hanem adat tömbbé is keszitheto, de elso merevlemezkent ugye nem, mivel csak a script utan ismerné fel synology tehat az mindenkeppen bukta hogy rendszervinyo legyen. (igy ertettem a kerdest.) Logikai bukfenc elobb a script aztán lehet tömb.
Maga a DSS file tartalmaz minden olyan beallitast amit maga a DSM rendszerben beallitottam ugy egyebkent?
Es minden más applikacio sajat beallitasa meg ha jol ertem ebbe nem kerul bele ellenben minden rendszerbeallitas userek tuzfal forward anyamkinja ezek igen, jol ertem?
Vegiggondoltam nincs eleg tarhelyem a SHR duplicate miatt hogy igy csinaljam sajnos pedig joval egyszerubb dolgom lenne
Marad az adatmentes friss install. DSS file restore , es plex migrate .
-
Borisz76
nagyúr
válasz
kareszkaresz #96234 üzenetére
Szia.
A masik kerdesem ha beteszek egy SSD-t ami nem synology , ugye az elso install lesz a fő drive ahonnan bootol, megoldhato e valahogy hogy az SSD legyen a NASban legeloszor bent arra tegye fel a rendszert es kesobb onnan bootoljon vagy ez csak synology SSD-kkel mukodne?
Mindegy hány db lemez HDD/SDD van a NAS-ban....
A rendszer MINDEN lemezre felkerül.
Ez alól a 2 db Cache SSD a kivétel !
Az papíron az írás és olvasás gyorsítását szolgálja.
Nincs rajta rendszer.Működhet e az, arra gondoltam migralom a merevlemezeket, beteszek egy harmadik üres lemezt, arra is rakerul a rendszer mert minden merevlemezen rajta van, majd a 2 JBOD kotetet kiveszem, igy vajon meglesz nekem minden beallitas?
A harmadik lemez ezesetben lehet SHR vagy ennek is JBODkent kotelezo ilyenkor funkcionalni?
Itt meg TE magad is írod, hogy minden lemezen rajta van...
Egyébként így működhet, igen.
2 db lemezt , amik JBOD kötetben vannak szépen migrálod.
Melléjük teszel egy 3. HDD-t és létrehozol rajta egy SHR kötetet.
Lehet JBOD is de amúgy pont nem ajánlott ez a kötet fajta !
Ekkor ugye arra is felkerül a rendszer.
Ha elég nagy méretű, akkor az adatokat simán át is lehet másolni a File Station-al .....JBOD kötetről az SHR kötetre...értelem szerűen egy MEGOSZTOTT mappába.
Majd lementem a JBOD koteteket mashol, es ugy teszem vissza a volt 2 JBOD merevlemezt ha lementettem es adom hozza SHR kotetként immáron akár formazhatja is oket?
Elvileg ez működik !!!
1 fontos dologra figyelj :
Az a lemez , amire SHR kötetet hoztál létre és egyedül van a NAS-ban....szóval ehhez a kötethez UGYANAKKORA vagy NAGYOBB kapacitású lemezt tudsz hozzáadni. Tehát lényeges kérdés, hogy a jelenlegi JBOD köteted lemezei mekkorák is ? !!!
JBOD-nál nem érdekes a méret.....mindenfajta lemezt lehet beletolni , tetszőlegesen a kötetbe....csak összefűzi a lemezeket , hozzáadja a kapacitását.Ellenben egy 1 lemezes SHR kötetnél csak ugyanakkora vagy nagyobb lemezt adhatsz hozzá !!!
Azért mert 2 db lemez , 1 db SHR kötetben majdnem RAID1...azaz tükrözés. Azért kell az ugyanakkora vagy nagyobb lemez , hogy az eredeti lemez minden adatát át tudja másolni az újonnan berakott lemezre....azaz meglegyen a tükör.
Kisebb lemezt nem tehetsz bele mert akkor nem tud minden adatot másolni / tükrözni. Nem fogja eldönteni, hogy mit másolhat és mit hagyjon ki....Azaz alapból tiltva van a kisebb lemez hozzáadásának a lehetősége !
U.i. :
NAS tipusok és lemez méretek hasznosak lennének ilyen esetben....
Melyik lemez mekkora és milyen kötet.
Csak annyit tudunk, hogy 2 db lemez JBOD-ban.
Ez soványka infó .....a konkrét segítséghez. -
kareszkaresz
tag
Sziasztok
Szeretnék néhány fontos dolgot kerdezni toletek.
NAS valtasnal jarok a regi rendszerem 2 kötet JBODban egybe téve. Az uj NASt SHR szeretnem. Eloszor migralni akartam de JBODbol sehogy sem lesz SHR csak formattal. Marad adatmentes. Ha a NAS konfiguraciot elmentem dss file-ba, az sajnos keves gondolom, mindent kezdhetek majd elolrol friss installnal beallitgatni ami ebbol kimaradt plex beallitas stb.... ?
Működhet e az, arra gondoltam migralom a merevlemezeket, beteszek egy harmadik üres lemezt, arra is rakerul a rendszer mert minden merevlemezen rajta van, majd a 2 JBOD kotetet kiveszem, igy vajon meglesz nekem minden beallitas?
A harmadik lemez ezesetben lehet SHR vagy ennek is JBODkent kotelezo ilyenkor funkcionalni?Majd lementem a JBOD koteteket mashol, es ugy teszem vissza a volt 2 JBOD merevlemezt ha lementettem es adom hozza SHR kotetként immáron akár formazhatja is oket?
" Mindezt azert hogy a konfiguraciom megmaradjon es az uj vinyokra kiterjeszti (mert minden vinyon rajta van ugye) megusznam a ujboli beallitasokat, szerintetek ez igy mukodhet?"A masik kerdesem ha beteszek egy SSD-t ami nem synology , ugye az elso install lesz a fő drive ahonnan bootol, megoldhato e valahogy hogy az SSD legyen a NASban legeloszor bent arra tegye fel a rendszert es kesobb onnan bootoljon vagy ez csak synology SSD-kkel mukodne? - Vagy akkor mar hasznaljam cache-nek az SSD-t maga az app maradhat HDD-n inkabb gyorsitana ha a metaadatok cache-ben lennének es nem merevlemezen. Errol mit gondoltok?
Köszönöm szépen mindenkinek az idejet aki reagal rá
-
-
Patice
Topikgazda
válasz
aladarka #96230 üzenetére
Intel prociban van IGP, amit a médiaszerver programok (Plex, Emby, Jellyfin) ki tudnak használni transzkódolásra.
AMD R1600: 2 mag, 4 szál
AMD V1500: 4 mag, 8 szálAMD-k nagyobb fogyasztásúak full terhelésen, idle, vagy alacsony terhelésnél szerintem hasonló, mint az Intel.
10G LAN-ra akkor érdemes befektetni, ha ki is használod, de ehhez komoly HDD tömb, vagy full SSD kötet kell.
2,5G LAN-t egy gyorsabb HDD már jobban ki tudja használni, átlag felhasználáshoz és jelenleg elérhető nethez jobb választás.
Ebbe az irányba könyebb már fejleszteni. A 10G már combosabb.
-
aladarka
tag
válasz
AiRLAC #96191 üzenetére
Készülvén a váltásra, jó lenne picit leszűrni a leginkább megfelelő opciót a 2025-ös modellekből. Azt értem, hogy egy erős érv a pénztárca része, de azért pár kérdés még felmerült. Mindenképp +-os modellben gondolkozom.
1) A 4/5/8 lemezes változatok között nagyságrendileg arányos árnövekedés. Van mégis olyan ezek közül, ami mégis kiemelkedik a többi közül? Azt értem, hogy a különböző RAID-ek mindenképp különbségként jelentkeznek.
2) A Celeron alapúaknak milyen előnye van az AMDs vonalhoz képest?
3) Vagy ha mégfeljebb nézünk, akkor érdemes lehet a 10GbE-t is megfontolni vagy sokkal észszerűbb egy 2.5GbE-s modellt venni és szükség esetén a háló részet fejleszteni?
4) A nagyobb procinál a fogyasztás mennyivel több? A feltüntetett W-k alapján számolható vagy azok maximális terhelésnél vannak csak úgy és idle módban elhanyagolható a különbség?
5) Milyen szempontok alapján választjátok ki a megfelelő modellt? -
boborján2
senior tag
válasz
boborján2 #96224 üzenetére
Odáig eljutottam ,hogy kikapcsolt tűzfal mellett működik az adguard dhcp is és a syno sajátja is, ha kell.
Bekapcsolt tűzfal mellett , a googleval és chat gpt segítségével javasolt összes erre vonatkozó szabályt lezongoráztam de semmi nem hoz eredményt.
Szóval aki használja a dhcp-t , megnézné milyen szabály kell , ami átengedi?
-
cigam
titán
A Hyperbackuppal mentettem volna a szomszéd NAS-ra, de többszöri nekifutásra sem sikerült:
Hiba
Rendszer 2025-03-13 23:02:37 SYSTEM[img_worker] stopped running because the system is out of memory.Egy mentésnél miért/mitől fogy el a memória?
-
boborján2
senior tag
Próbaképpen szerettem volna egy tesztet futtatni , hogy az alhálóban a nas a DHCP szerver.
Feltelepítettem a hivatalos syno DHCP szervert , illetve próbálkoztam az adguardhome DHCP szerverével is.
Az eredmény ugyanaz, egyik eszköz sem kap ip címet az alhálóban.Még kikapcsolt tűzfallal sem!
De vajon hol a hiba? Kliens újrainditva, hogy újra kérjen címet természetesen megvolt.
Mert biztosan van valami.... Ahogy a nasban kikapcsolom és bármelyik routerben visszakapcsolom a DHCP szervert , azonnal megkapják az eszközök a belső címüket. -
Multibit
nagyúr
válasz
Sanyi.mTs #96216 üzenetére
Igen, ez gond, főleg, ha nálad elsődleges fontosságú a tárkapacitás és kizárólag új meghajtókban gondolkodsz. De nem kell azonnal teletömni azt a hat foglalatot és némi türelemmel ki lehet fogni jó deal-eket pl. a HA-n
Az én NAS-om négy SATA portjából három foglalt, úgy, hogy az összes SSD csak kb. félig van tele. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
AiRLAC #96191 üzenetére
kérdezni akartam, hogy ezek mikorra várhatóak, de inkább bedobtam a képet google fordítóba: 2025 első fele
-
Magnat
veterán
válasz
Multibit #96197 üzenetére
Pont ezt akartam mondani, azért van bőr a képükön, h 2019-es chipsetet tesznek egy 2025-ös modellbe... mindezzel együtt valszeg vmi ilyesmi lesz a kövi nasom ha a 718+-ról lejárt a support, addigra már ezek is lesznek 3 évesek, hátha lehet jó áron találni majd... amit lehet, már úgyis inkább a kis homepc-n futtatok.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
boborján2 #96209 üzenetére
Ez igaz, valóban érdekes a kétoldalú hatás, amit említesz. Bár a reklámok blokkolása egyértelmű előnyökkel jár a felhasználók számára, mint a zavartalan böngészés és adatvédelmi szempontok, azért fontos szem előtt tartani, hogy sok online szolgáltatás a reklámokból finanszírozza magát. Így a hirdetések blokkolása ugyan előnyös számunkra, de hosszú távon hatással lehet a tartalomkészítőkre is, akik ezekből keresnek. Az egész téma érdekes, mert mindkét oldalnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és végső soron mi döntjük el, hogy hogyan szeretnénk támogatni az online világot.
-
kis.zsolt
aktív tag
Szia!
Köszönöm a hozzászólást, valóban érdekes szempontokat hoztál fel. Az összehasonlításaim és a tapasztalataim alapvetően a saját használatomra vonatkoznak, és nem feltétlenül célom bárkit meggyőzni a választott megoldásáról. Én mindig a legjobbat próbálom keresni a saját igényeimhez, és abban a helyzetben, ahol tartok, az AdGuard Home és a Pi-Hole közötti különbség számomra nagyon is érezhető volt.
Az AdGuard Home valóban egy plusz GUI a mögöttes DNS szerverhez, de sok felhasználó számára ez kényelmes és könnyen kezelhető megoldást biztosít. Az, hogy egy Raspberry Pi-n vagy Dockerben fut, nem zárja ki a használhatóságot, épp ellenkezőleg, lehetőséget ad a rugalmasságra, amit sokan preferálnak.
Ami a DNS IP címek átírását illeti, természetesen igazad van abban, hogy nem mindenki szeret extra programokat telepíteni. Az én esetemben a megoldás, amit választottam, egyszerűsítette a menedzsmentet és a rugalmasságot, de ha te másképp használod, az teljesen rendben van.
A Parental Control szempontjából is egyetértek: sokszor csak a megfelelő listák hozzáadása szükséges, de én azt tapasztaltam, hogy az AdGuard Home sokkal könnyebben kezelhető a szinkronizálás miatt, ha több példányt futtatsz.
Ami pedig a reklámblokkolás hatékonyságát illeti, elismerem, hogy minden megoldásnak van egy-egy gyengéje, és a teljes reklámmentességhez valóban nem elég csak a DNS szűrés. Épp ezért ajánlottam a Brave böngészőt, mivel teljes mértékben integrálva van, és automatikusan védi a felhasználót. A DNS szűrés mellett ez egy nagyon hatékony kombináció, amit én szívesen használok.
Az AdGuard vagy bármely más ingyenes szolgáltatás valóban nem ad semmit "ingyen", és tudom, hogy sokan aggodalmaskodnak a nyújtott szolgáltatások mögötti adatok kezeléséről. Mindig figyelembe veszem ezt, és igyekszem a lehető legjobb megoldásokat választani a saját adatvédelemmel kapcsolatos aggályaim figyelembevételével.
Mindezeket figyelembe véve, mindenki saját tapasztalata és preferenciái alapján hozhat döntést. Az én célom nem az volt, hogy másokat meggyőzzek, hanem hogy megosszam a saját tapasztalataimat, hátha segíthet valakinek. -
cigam
titán
válasz
kis.zsolt #96193 üzenetére
Jah... teljesen objektív összehasonlítás a saját termékem összevetése egy nyílt forráskódú termékkel.
Pl. Cross-platform ❌ (not natively, only via Docker) Akkor hogy a pékbe fut magán a raspberrry-n, amire ki lett fejlesztve?!
Miért kell egy plusz programot telepíteni ahhoz, hogy átírjam a DNS IP címét? Mert nem a telepített program maga a DNS szerver, csak egy GUI az adguard szerveréhez.Parental control (blocking adult domains)✅❌ (requires non-default blocklists)
Most nem mindegy hogy valamelyik menüpontban bepippantom, vagy hozzáadok egy plusz listát? Csak egyszer kell megcsinálni, és nem bonyolult.Az adguard ahogy a többi publikus ingyenes DNS szolgáltató is, nem a két szép szemedért adja ingyen. Ők bizony nem keresnek pénzt azzal, hogy profilozzák a DNS lekéréseidet (milyen oldalakat, milyen gyakran látogatsz), és/vagy nem adják át (jó pénzért) harmadik félnek.
AiRLAC
Jah, szép lassan utolérik a Qnap-ot, és az Asustore-tCsak ne lennének olyan drágák a hozzá való switch-ek.
-
-
hemaka
nagyúr
-
Patice
Topikgazda
válasz
AiRLAC #96191 üzenetére
Köszi az infót!
Végre meglépték a 2,5 Gigás LAN-t.
Procik meg eddig is tudták volna, bár az is igaz, hogy azokra is ráfért volna egy alapos frissítést.Mindegy, ez van. Kell valamit hagyni jövőre, meg azutánra.
Jöhettek volna pl. Intel N100 és hasonló procikkal.DS625slim egy kis ékszerdoboz lesz.
2,5 gigás csati, 6x 2,5 slotok. Ki lehet maxolni SATA SSD-kel és akkor egy tempós kis méregzsák csinálható belőle, ami csendben teszi a dolgát. -
válasz
boborján2 #96196 üzenetére
Nem sok értelme van az egyik DNS-t reklámszűrni ha a másik nem az (round robint csinál a legtöbb soho router).
Miért nem állítod be másodiknak az Adguard Home publikus DNS-ét? (94.140.14.14, 94.140.15.15 a két sima, 94.140.14.15 94.140.15.16 a két family protection). Ezek ugyanúgy szűrik a legtöbb reklámot mint a sajátod, persze a saját szabályok/szűrők nélkül.Vagy ahogy javasolták egy második eszköz, nekem az egyik a Synology-n fut konténerben, a másik egy Odroid N2+-on szintén konténerben (ezek egyébként Home Assistant megy, de van konténeres lehetőség ebben is).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AliExpress tapasztalatok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Villanyszerelés
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nyaralás topik
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Home server / házi szerver építése
- További aktív témák...
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- IPhone 15 128GB Zöld ÚJ! 12 Hó Jótállás!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest