- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
- Melyik tápegységet vegyem?
- Gaming notebook topik
- Apple MacBook
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hővezető paszták
- Ha a fejlesztőkön múlik, akkor nem tér vissza a GPU-s PhysX
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Sanyi.mTs #98047 üzenetére
How do I migrate data between Synology NAS (DSM 6.0 and later)?
- 1 lemezesről 2 lemezesre: Hivatalosan nem lehet, de eddig 2/2 teszt nálam lement (ds118 --> ds1815+, illetve ds415+). Ezek teszt-migrálások voltak, nem volt benne rizikó! Nem lehetetlen, de nem támogatott, legyen mentésed a fontos dolgokról...
- arm-ről x86-ra: DSM7-töl fölfelé nem okoz gondot. -
blakey
titán
válasz
Sanyi.mTs #97954 üzenetére
A 30 mp kevés, néha veszélyesen az és értelmetlenül áll le a NAS, nekem már volt ebből szívás, mert rövid időt adtam meg és az áramszünet is rövid volt, emiatt kár volt a NAS-nak leállnia. Érdemes percekben gondolkodni. De mindenki tegyen belátása szerint. Mivel nálam nagyon ritka az áramszünet, így hagyom az alacsony akkuszintig.
-
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Sanyi.mTs #97502 üzenetére
Persze....ha arra telepíted a Synology Assistant-ot.
Elindítása után jobb felül lesz egy fogaskerék ikon.
" Preferenciák " feliratot dob ha rajta hagyod az egeret.
Ott lesz benne :
Haladó Szolgáltatások Engedélyezése : Memóriateszt
Engedélyezed , okézod.
Az ablak eltűnik és a "fő" ablak fejlécében megjelenik egy Memóriateszt lehetőség.
Rákattintasz a NAS-ra.....elszineződik ....majd a tesztre. -
-
válasz
Sanyi.mTs #97483 üzenetére
Egy NVMe esetén csak olvasási cache van, olvasási esetén nincs adatvesztés értelemszerűen. Kettő NVMe esetén állithatsz be írási és olvasási cache-t, ott akkor lehet adatvesztés ha mindkettő egyszerre meghal vagy mindkettőt eltávolítod fizikailag anélkül hogy előtte a hozzá rendelt kötetekről eltávolítanád. A mai NMVe árak mellett én mindig kettö egyforma használatát és R/W cache javaslok.
-
aladarka
tag
-
válasz
Sanyi.mTs #97476 üzenetére
Ahogy burgatshow kolléga leírta, Synology Assistant-nak van ilyen funkciója. A végén ne számíts harsonára vagy bármi csinnadrattára. A NAS sorában szépen számolja a százalékokat, és ha nem talál hibát akkor simán kész (ready) állapotra vált, amilyenben a memóriateszt elindítása előtt is volt. (Csak azért írom ezt, mert korábbi NAS-omnál ez kissé megzavart, és nem voltam benne biztos, hogy lefutott-e. De igen, ha nincs semmi hiba, akkor nincs semmi extra üzenet.)
-
Magnat
veterán
válasz
Sanyi.mTs #97397 üzenetére
Szia,
gondolom az volt a hiba, h az openvpn csatolója meg a lan2 csatoló között nem volt ipforward engedélyezve a tűzfalban és mivel a lan1-m eg nem default gateway volt, így arra nem engedte a forgalmat ... lehet, h 2 csatolóval újra kéne konfigolni az openvpn-t, akkor talán lan2-re is lenne ip forwarding szabály.
-
-
válasz
Sanyi.mTs #96811 üzenetére
Sajnálnám elengedni a Synology-t, de ez egyébként már tényleg undorító (a vacak hardveren meg sem lepődtem, az a Syno védjegye. Terveztem egy 1525+ modellt és nagy ovációval bejelentették a ryzen v1500b-t, mint világmegváltó újdonságot, ami egy 2018as proci...) A cikk pontatlan, már egy 8TB-os HDD esetén is dupla a felár mondjuk egy SeagExos vs Syno HDD esetén (75k vs 150k). Lassan tényleg kell valami alternatívát nézni az ABB helyett, ami univerzálisan viszonylag tűrhetően működik...
-
IRO21
senior tag
válasz
Sanyi.mTs #96597 üzenetére
"pluszos nasról át lehet menteni a felhasználókat (jogokkal, jelszavakkal, 2FA adatokkal együtt) másik pluszos nasra?"
Igen, minden gond nélkül.
Én utoljára DS215+-ról DS220-ra költöztem így. (Korábban DS211-ről DS215+-ra is ment simán.)
Régebben még csak fájlba tudta menteni a konfigot, most már syno felhőbe is megy.Visszaállításnál ki is tudod választani, hogy a mentésből miket állítson vissza.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Sanyi.mTs #96597 üzenetére
Vezérlőpult / Frissítés és visszaállítás résznél a Konfiguráció Biztonsági Mentése fül alatt az Exportálásnál ezeket menti :
Ezek alapján lehet menteni a kívánt jogosultságokat.
De , hogy egy másik NAS-ra ezt hogyan teszed át....
Mert ugye sok más dolgot is ment és azok meg nem kellenek....sőt biztosan más beállítások ( hálózat , megosztott mappa stb...) miatt még lehet el is ronta azok beállításait.
Tehát.....szerintem....nem lehet. -
válasz
Sanyi.mTs #96590 üzenetére
Az 1u méret pont jó lenne nekem, mert nem magas a rack-em. Így hát az lenne a legjobb megoldás rá. A 822+-t meg pont azért venném meg, mert ehhez még hozzá lehet fúzni rack-et.
DS széria nem igazán érdekel, mert a rack-be tenném a lehet hogy minden egy helyen legyen.Raid dolgon nem gondolkoztam még el, így hát egyelőre külön köteteten mennének (ha egyszer meglesz a nas).
Már van amúgy egy 12 terás a másik nasban, de az tele van. Elsőnek a rack kellene, menne bele még memória, meg utána egy 12 terás hdd. Ez nem egy napos vásárlás lenne, csak agyalok rajta hogy ez jó lenne. Néztem másik gyártótól is egy 1u magas racket, de a mobil procitól félek. Oké, ez is az, de ez messze erősebb mint amit néztem. -
makoss
veterán
-
MrTwister
őstag
válasz
Sanyi.mTs #96315 üzenetére
Csak Exos-ok. 4 db. Azért nem ez lesz a probléma amit leírtál, mert eddig tökéletesen mentek, SMART-ot is tudtam ellenőrizni az Állapot információk alól amióta megvan a NAS, ezekkel a vinyókkal (kb. egy éve). A fenti hibát nagyjából 3 hete csinálja. Fura. Mondjuk HDSentinel azóta is ellenőrzi naponta és persze ő minden további nélkül le tudja kérni. Biztos valamit elbarmoltak a DSM 7.2.2-72806 Update 3-ban, hiszen ha nem is rögtön, de utána jött elő kb. 2-3 héttel miután frissítettem erre az Updatre. Más semmi nem változott a NAS-ban.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Sanyi.mTs #96216 üzenetére
Igen, ez gond, főleg, ha nálad elsődleges fontosságú a tárkapacitás és kizárólag új meghajtókban gondolkodsz. De nem kell azonnal teletömni azt a hat foglalatot és némi türelemmel ki lehet fogni jó deal-eket pl. a HA-n
Az én NAS-om négy SATA portjából három foglalt, úgy, hogy az összes SSD csak kb. félig van tele. -
Schnorkel
tag
válasz
Sanyi.mTs #96178 üzenetére
A port maga él, mert egy power line adapteren keresztül kapcsolódik.
A topológia kb így néz ki:
[router] -- [PowerLine_1] ..... [PowerLine_2] - Asztali PC | [PowerLine_3] - NAS(nem egy helyiségben és nem egy emeleten vannak, albérlet, furkálni nem lehet)
A power line adaptert már kicseréltem (típusazonos), azon mind a 3 led világít, és asztali PC-n is van Internet kapcsolat (és ezzel együtt LAN is)
Most még megpróbálom, hogy megcseréltem a PC és a NAS UTP kábeleit, bár gyanítom nem ez lesz a baja... -
Magnat
veterán
válasz
Sanyi.mTs #95384 üzenetére
Sztem is, de csak mert már betette a nas-ba az új lemezt és a nas átállította a tárolót 2 lemezes shr-re ... ha a külső rendszerben klónozással kezdett volna akkor működött volna az AiRLAC által adott tipp ... sztem mostmár mindenképpen kell az mdadm trükközés, mert le kell degradálni a tömböt 1 lemezes shr-re.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Sanyi.mTs #95171 üzenetére
Nem tudtam, hogy bad sectoros, odáig nem mentem vissza a szálban
Kérdés, hogy mikor omlik össze, amikor átmásolod róla az adatokat, vagy ő újraépíti a raidet és átmásolja a szoftveres vezérlő az adatokat.
Mindkettő rizikós, de talán a te megoldásod ilyenkor jobb lehet, mert az olvasási oldalon egyszerre van jelen mindkét hibás lemez, és az a rossz állapot, hogy mindkét merevlemezen egyszerre ugyanazok a szektorok rosszak, annak az esélye kisebb. De ez csak egy becslés tőlem. -
Black Dragon
addikt
válasz
Sanyi.mTs #95171 üzenetére
A NAS állítása szerint a Drive 1-en van bad sector, elviekben 855 ami tavaly november óta kezdett gyűlni a semmiből. Tegnap futtattam le rajta data scrubbingot, nem tudom az többé kevésbé megfogja-e a dolgot vagy semmit nem ér, tehát hogy még van-e így benne mondjuk 1 hónap.
A Drive 2-n a NAS állítása szerint nincs bad sector és a smart sem jelzett semmit, legalábbis arra nem.
Ettől függetlenül hybrid backuppal a fontos mappát lementettem egy külső vinyóra és futtattam rajta backup integrityt is.
-
válasz
Sanyi.mTs #94839 üzenetére
Szerintem nincs havi, a gyáriban biztos. Én is használom ugyanilyen célból, mondjuk én pont heti mentésben gondolkodom, szóval nekem megfelelő.
Amit tehetsz:
1) Hetente egyszer bekapcsolja magát a NAS, de a négy alkalomból csak egyszer történik rá mentés.
2) Kipróbálsz valami 3rd party csomagot, például ezt, hogy ez tudja-e.
3) Saját scriptet írsz, azzal szerintem meg lehet valósítani. Esetleg létrehozol egy heti poweron task-ot, és CLI-ből módosítod, hogy havonta egyszer fusson le. Ha lehet ilyet, ennyire mélyre még nem mélyedtem le a DSM lelkivilágába. -
FeRRaR1
őstag
válasz
Sanyi.mTs #94199 üzenetére
Köszönöm mindenkinek.
Egyenlőre a nagyobb NAS tűnik szimpatikusnak. Akkor a 3db jó 6tb bele mehet meg veszek hozza amennyit kell hogy meg legyen a 8 vagy 12db. Bővítő meglepően drága ahhoz képest hogy "csak" egy bővítő így azt kizártam.
4 fiókossal nehéz megoldani hogy kapjak tárhelyet meg redundanciát is olyat ami szimpatikus. Kimásolás nem gond, most is van offline backup.
Jelentkezek még ha lesz jelölt. Használtakat érdemes nézni vagy felejtős?
AiRLAC
Tisztában vagyok a kockázattal de a fontos dolgok megvannak gépen D meghajtón meg offline backupban is. A nagyon nagyon fontosak még egy 4. offline backupban is, máshol tárolva.
Magnat
Köszönöm, agyalok valamin hogy a 3 jó lemez bemegy egy nagyobb NAS-ba vagy külön helyre. De az az igazság hogy az adatvesztéstől nem annyira tartok a 3 helyen tarolás miatt (4 a legeslegfontosabbakról). Inkább a "kényelem" hogy lemez hiba eseten csak kicserélem és megy tovább minden.
Jó gondolatmeneteket futtatsz. Még képlékeny a dolog, de én is gondoltam második NAS-ra. Bővítő irreálisan drága így azt kizártam. Szerintem nézek ma este árakat, mérlegelek, és jelentkezem egy konkrétabb ötlettel.
Mar így is annyi mindent tartok karban, 5 kocsi, 5 bicaj, 3pc, 3 laptop, 3 telefon, 1 nas, 1 CCTV, 1 riasztó rendszer, 1 tablet meg sok apróság. A legkevésbé se szeretnék több dolgot feltenni a listára
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektronikai hulladékot vásárolok!
- Bambu Lab P1 Series Hardened Steel Upgrade Combo
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Asztali PC , i7 6700K , 1080 Ti 11GB , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 500GB HDD
- Asztali PC , R5 8400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 500GB NVME , 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest