-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Magnat
veterán
válasz
AiRLAC #98121 üzenetére
Mondjuk konténerre pont orbitális pazarlásnak érzem a nas-t, akkor már inkább egy külön kis minipc Proxmox-szal vagy vmivel és akkor mehet a virtualizálás anélkül, h az ember kifizetné a DSM felárát ... persze értem, h van az a szitu amikor külön vas nem éri meg, de alapvetően nem Syno specifikus dologra használni a nast elég nagy pénzkidobás, pont azért, mert ott inkább a szoftver ami drága
-
Sanya
nagyúr
válasz
AiRLAC #97904 üzenetére
A legtöbb reklamációm ott volt életemben! Sem az alin, sem az itthoni használtpiacon, sehol nem akartak úgy átvágni, mint a német ebayon. Ésszel onnan bármit. Megkérdezni, konfirmáltatni, videózva kibontani és csak akkor vásárolni. Bár az is igaz, hogy sokat vásároltam onnan, a sokból az a 6-7 reklamáció lehet nem olyan sok, de ez itthon 0.
-
Dzsekó
addikt
válasz
AiRLAC #97792 üzenetére
Köszi a választ. Nem is gondoltam, hogy ebben van ilyen, mivel hogy mindig is elvesztette az időt, amikor ki lett kapcsolva valamiért. Neten sem találok semmit róla, hogy hogy kéne cserélni. Gondolom szét kell szedni hozzá panelig. Egyébként még csak 4 éves a NAS.
Viszont amit nem értek, hogy bekapcsoláskor miért nem hangol rá automatikusan a time.google.com-ra? Mindig kézzel kell rányomni. Van erre valami trükk, akár egy script, ami ráveszi a NAS-t, hogy bootkor szinkronizáljon időt, még a DDNS beregisztrálás előtt? Köszi szépen! -
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
AiRLAC #97382 üzenetére
Most távol vagyok, ezért nem opció a kábel kihúzás (majd este).
Az IP átírásra gondoltam, de kicsit félek, nehogy gond legyen, mert a routerben rendeltem IP-t a nas lan2-höz (MAC cím alapján). Nem tudom, hogy a forgalom ezek után nem-e a "hibás" IP cím felé menne.Ezért lenne jó a port letiltás, ami szerintem alapnak kéne lennie. Majd este foglalkozok a problémámmal.
-
Virag.h
aktív tag
válasz
AiRLAC #97331 üzenetére
Nas rol masoltam egy 20gb os filmet a macbookra finder segitsegevel. Atlagban jott a 80mb/s de volt h 100 is🤞🙂
-
Virag.h
aktív tag
válasz
AiRLAC #97317 üzenetére
Mediatarolasrol jut eszembe. Az mennyire gaz ha ugy nezem laptopot a nas on letoltott videokat h megnyitom a finder - halozat - megosztott mappat es onnan inditom el a filmet.
Azt figyeltem meg h igy elegge lefoglalja a halozatot amikor nezem a filmet. Vagy rosszul csinalom?
-
Delfi
tag
válasz
AiRLAC #97177 üzenetére
Szia!
Azt hiszem most löktél a 423+ felé.
Épp vásárláson gondolkodom, és a 923+ felé hajlottam, mert úgy néztem, hogy csak neki van NVMe slotja(két napja valamiért így olvastam) és az én elképzelésem szerint azért tennék oda egy ssd-t, hogy az legyen a torrent kötetem. Jelenleg éjszakára le van tiltva, mert a HDD-k hangja nem hagy minket pihenni(nem tudom kirakni a szobából sajna).
Viszont amikor az előbb olvasgattam a régebbi bejegyzéseket, akkor az egyik fórum társ azt mondta, hogy ő simán cache-nek tette be és a diszkek azóta nemigazán morognak nála. Így kicsit most bizonytalan vagyok, melyik lenne a jobb megoldás. A letöltés sebessége nem igazán érdekel, hiszen lejön amikor lejön, utána meg 0-24 majdcsak visszatölti a kötelezőt.
A 10 gigás kártyát 70k-ért tuti nem venném meg, és igazából nem is látom, hogy miképpen lehetne kihasználni. A szolgáltatói modem szerintem szintén egy gigás, így már a router 2,5 gigás portját sem tudom kihajtani.
A memóriából nem csak 18-at tud? Hivatalosan 2+4 van deklarálva és a netes keresgélés is csak 1db 16gb-os modult írt(DDR4-2666 non-ECC unbuffered SO-DIMM 260pin 1.2V).
Ennek megvásárlásán én is gondolkozom, mert a kettőt kevésnek tartom, a 8 vs 16 esetén meg nincs akkora árkülönbség.Ami viszont számomra kérdéses, hogy milyen legyen az ssd?
Ez olcsóbb : 2TB Kingston SSD M.2 NVMe NV3 meghajtó (SNV3S/2000G) 46k HuF
Ez 58k 2TB Kingston SSD M.2 NVMe KC3000 meghajtó (SKC3000D/2048G)
Ez meg már 60k 2TB Kingston SSD M.2 Fury Renegade meghajtó (SFYRD/2000G)Az elsőnél nem látom, hogy mitől olcsóbb, talán az átviteli sebességtől, de valaki írta, hogy a NAS nem képes kihajtani az 5-6000MB6s sebességet sem, ráadásul az utolsóra(a SYFYRD) az iponnál írták, hogy 70 fokra felmelegedett. Ott a NAS aljában nem biztos, hogy ez jó hír.
Szóval melyiket érdemesebb megvenni és download kötet legyen vagy cache inkább?
-
hódmaci
senior tag
válasz
AiRLAC #96764 üzenetére
"B verzióként bármilyen másik kéznél levő HDD-vel vagy SSD-vel is kísérletezhetsz"
Igaz, erre nem is gondoltam.
Van is itthon egy másik HDD-m
Vagyis akkor belehelyezem azt magába, teszek, veszek, majd mikor vissza akarok térni akkor csak visszahelyezem az eredeti HDDket és kész.
Köszönöm. -
Sanya
nagyúr
válasz
AiRLAC #96654 üzenetére
Nem mindenki szereti magát authentikálni egy tök idegen szerveren és megkapni az engedélyt, hogy a saját háztartásomban lévő eszközről nézhessem a médiáimat. Van, akinek bejön a plex, van, akinek nem. Nekem nem jött be, emiatt használok Jellyfin-t. Az sem a legjobb, de nekem elég.
-
válasz
AiRLAC #96426 üzenetére
Köszi, már tisztul a kép !
@Csabroncka : Igen, most van napvégi hyper backup 23.00-kor, de akkor ezt a snapshotot is bedobom a főnökségnek, hogy van-e rá igény! ( Az mostani rendszergazda ezt soha nem vetette fel, én meg tök laikus vagyok, és most ásom bele magam a témába
)
@cigam : Köszi, köszi, már tényleg kezdem kicsit jobban átlátni ezt az egészet!
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AiRLAC #96419 üzenetére
Mindenki a saját cseresznyéjének a pogácsa.
A legeslegeslegelső NAS-omon nekem is JBOD volt. 15 éve...
De komolyra fordítva:
Csak filmek vannak a NAS-on? Behal az egész? Nopara! Újra letöltöm a filmeket, mintha semmi sem történt volna.Én jártam már így egy USB HDD-vel...
-
boborján2
senior tag
válasz
AiRLAC #96419 üzenetére
ha valaki konkrétan kijelenti hogy "nem a biztonságra megyek, mindenről van mentés" ,akkor miért ne?
Esküszöm Te be vagy oltva ellene, hogy ezt mindig elsütöd.
Én is használtam raid0-át amikor több kisebb lemezem volt , szépen tette a dolgát amíg kellett.
Ez már lassan az a szint ,hogy ne igyatok pepsit mert utálom , mindenki coca-t igyon csak mert az a jó , én csak azt szeretem
Tényleg nem kötekedés , de ez van....
-
Csabroncka
addikt
válasz
AiRLAC #96410 üzenetére
Nem is értem, nem olyan sok adatról van szó, eleve miért nem SSD-vel lett felépítve a pár terrás tömb.
nubu015: pillanatképekkel én 30 perces mentéseket állítottam, emellett volt napi mentés külön NAS-ra 30 napos rotációval. Ezenkívül fél évente volt egy komplett USB mentés normál HDD-re amit széfben tárolt a cég - utóbbi kettő mindig más lokációban volt.
Adatvesztés még akkor sem volt, amikor egyik pillanatról a másikra szállt el a DS 1516+-ban a proci. A félórás pillanatképből tulajdonképpen bagatellizálható lett a veszteség, 30-50 user dolgozott egyszerre a fájlszerverről. -
Magnat
veterán
válasz
AiRLAC #96259 üzenetére
Bridged networkből kell neki ip címet kapni, tehát nem a nasról NAT-olva (hogy közvetlenül elérhető legyen a lanból), ip forwardingot be kell kapcsolni (hogy hajlandó legyen a lan ip címére jövő adatokat kitolni a vpn-en) és a masquaradingot engedélyezni a tűzfalban (hogy a csomagok visszataláljanak a küldőhöz, kvázi mint egy soho routerben).
-
aladarka
tag
válasz
AiRLAC #96191 üzenetére
Készülvén a váltásra, jó lenne picit leszűrni a leginkább megfelelő opciót a 2025-ös modellekből. Azt értem, hogy egy erős érv a pénztárca része, de azért pár kérdés még felmerült. Mindenképp +-os modellben gondolkozom.
1) A 4/5/8 lemezes változatok között nagyságrendileg arányos árnövekedés. Van mégis olyan ezek közül, ami mégis kiemelkedik a többi közül? Azt értem, hogy a különböző RAID-ek mindenképp különbségként jelentkeznek.
2) A Celeron alapúaknak milyen előnye van az AMDs vonalhoz képest?
3) Vagy ha mégfeljebb nézünk, akkor érdemes lehet a 10GbE-t is megfontolni vagy sokkal észszerűbb egy 2.5GbE-s modellt venni és szükség esetén a háló részet fejleszteni?
4) A nagyobb procinál a fogyasztás mennyivel több? A feltüntetett W-k alapján számolható vagy azok maximális terhelésnél vannak csak úgy és idle módban elhanyagolható a különbség?
5) Milyen szempontok alapján választjátok ki a megfelelő modellt? -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
AiRLAC #96191 üzenetére
kérdezni akartam, hogy ezek mikorra várhatóak, de inkább bedobtam a képet google fordítóba: 2025 első fele
-
hemaka
nagyúr
-
Patice
Topikgazda
válasz
AiRLAC #96191 üzenetére
Köszi az infót!
Végre meglépték a 2,5 Gigás LAN-t.
Procik meg eddig is tudták volna, bár az is igaz, hogy azokra is ráfért volna egy alapos frissítést.Mindegy, ez van. Kell valamit hagyni jövőre, meg azutánra.
Jöhettek volna pl. Intel N100 és hasonló procikkal.DS625slim egy kis ékszerdoboz lesz.
2,5 gigás csati, 6x 2,5 slotok. Ki lehet maxolni SATA SSD-kel és akkor egy tempós kis méregzsák csinálható belőle, ami csendben teszi a dolgát. -
cigam
titán
válasz
AiRLAC #96180 üzenetére
Nem értjük egymást. Én arra gondoltam, hogy ha új NAS "sok" fiókos, akkor az új lemezekkel elkészíti a btrfs kötetet, és csak ezután rakja _mellé_ a régi lemezeket. Így házon belül képes a lemezek sebességével másolni.
A Link Aggregation nem megy közvetlenül 2 NAS között?
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC #96094 üzenetére
"Hol kérdeztél körbe pontosan?"
Milyen NAS-t vegyek topikban. Most vissza olvastam és ott is kifogásoltam a PCIe 2.0 slotot és inkább a DS723+ lett volna a választás, aztán ott is elkanyarodtunk a "tök mindegy, a gigabites LAN csatlakozó rajta úgy se tud többet" irányba és (sajnos így utólag látom) elkönyveltem, hogy akkor úgy is mindegy. Közben sajnos nem az. Bár a 723+ is csak PCIe 3.0 x1, de mégis csak előrébb lennék, így sok értelme nem volt cserélni azon kívül, hogy 6 helyem van, 2 helyett."Ez egy NAS, Celeron procival, az előző modelled is az volt."
Igen, viszont a 3x CPU erő és a PCIe 2.0 (amiről nem tudtam, hogy x1 - úgy eldugták, hogy egy Reddit postot láttam csak utólag, aki darabokra szedte a NAS-t és megnézte az alaplapon a chipeket/csatlakozókat) már előrelépés lett volna, de így nem az."Irreális elvárásaid vannak szerintem"
Mint kiderül igen. Ezért is írtam feljebb az OFF-ba amit írtam: [link]
Úgy gondolnám 2025-ben, amikor a telefonom 3x olyan erős mint egy csúcs consumer NAS, akkor legalább egy 2010-es technológiát tudjon hozni max sebességen. De most ebbe felesleges belemenni, tévedtem.
Legalább legközelebb könnyebb lesz a csere. Vagy megvárom az új modelleket és tudják-e már legalább a PCIe 3.0 x4-et vagy épített NAS lesz."(azt nem tudom hogy tesztelted-e már egyáltalán a sebességét az újnak a régihez viszonyítva)"
Nincs szükség tesztelni, ez a sebesség nagyon kevés: [kép]
(Csak hogy mit látunk: Reggel 5 óta a NAS-nak 16.500, ami az írásom óta 17.200 feladatot kéne, hogy elvégezzen és nem, hogy csökken, folyamatosan növekszik. Nap végére valahol utoléri magát (nem mindig), amikor már elfogynak az eleve lightweight, de azon belül közepes taskok.) -
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC #96088 üzenetére
Hogy ne számítana?
Ahogy Magnat is írja:
"sztem neki nem a hálózat a bottleneck, hanem h a proci milyen gyorsan jut hozzá az adathoz"
Semmi adat nem megy ki ebből a netre, kizárólag adatbázis műveleteket végez, ami nagyon nem mindegy, hogy 0.2s vagy 2s. Egy este alatt feltorlódik 1000 elvégezendő adatbázis művelet. -
Magnat
veterán
válasz
AiRLAC #96088 üzenetére
9 ha jól tudom, de igen, azért írtam, h ami tudja amit kell mert nem tudom h ebből az m2 slot melyik konkrét vason mennyit kap meg ... sztem neki nem a hálózat a bottleneck, hanem h a proci milyen gyorsan jut hozzá az adathoz, egyáltalán nem biztos, h utána abból mind kimegy a hálózatra.
-
bnorci71
addikt
válasz
AiRLAC #96045 üzenetére
az honnan derül ki mert ebbe a mélységbe elvesztem a fonalat
.mp4 azt látom.2160p.DSNP.WEB-DL.P8.Dolby.Vision.SL.DDP5.1.Atmos.h265-HUN-UFO971
2016.2160p.UHD.BluRay.REMUX.Dolby.Vision.SL.DDP.Atmos.5.1.HEVC-UFO971
2160p.UHD.BluRay.REMUX.Dolby.Vision.SL.DDP.7.1.HEVC-UFO971nem azok nem tudják lejátszani akiknek nem képes H.265 kódolásra a lejátszója?
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC #95928 üzenetére
"én általában inkább nulláról újra beállítom új lemezzel és hálózaton átmásolom az adatokat a régiről."
Nem tudok sajnos 12 TB-nyi helyet felszabadítani. Pont erre a célra van a NAS.Kérdés továbbra is adott. Tudok adatvesztés nélkül valahogy DSM-et telepíteni vagy valahogy helyre kell állítanom a rendszert?
DSM-nek van valami archive oldala, ahol adott típushoz bármilyen DSM-et letudok tölteni visszamenőleg?
Terv, hogy egy üres rendszert felrakok az újra, pontosan azt a verziót ami volt a régin és szépen kitöltöm a lyukakat.Szerk.:
Ezt megtaláltam, viszont ez az adott rendszer lehet, hogy nincs a DS423+ra? Az update7 viszont van, ez hogyan lehetséges? -
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC #95925 üzenetére
Most bontottam ki, zsír új, de megnézem a friss telepítést.
Szerk.:
Most hogy beraktam egy ürest lemezt, azonnal más a helyzet.
Synology Assistant-al nézve, amikor átraktam a lemezeket, akkor 169.61.20.6 IP-t kapott (csak hasamra ütöttem, de nagyon hasonló volt), manuálisan kellett megadnom neki a local IP-t.Most viszont beraktam egy ürest lemezt és azonnal jó IP-t kapott és el is indult a telepítő. pár perc és végez. [kép]
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC #95918 üzenetére
Sosem volt RAID-em.
Egy DS214-ről költöztem egy darab diskkel DS218+-ra.
Mindig különálló köteteim voltam amikor bővítettem 2 disk-re akkor is.Most visszaraktam a DS218+ba, adatok rendben, viszont az appok megdöglöttek. Nem is javíthatóak. Rányomok, dolgozik kicsit és semmi se történik.
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC #95915 üzenetére
1. DS423+
2. mindkettőt beraktam ami a DS218+-ban volt (egy ext4 egy btrfs)
3. 7.2.1-69057 Update 7
4. Valóban csak az updatet töltöttem le, próbáljam meg manuálisan a teljes verziót? Kicsit tartok tőle, ha automatikusan nem tudja telepíteni a letöltött verziót..Szerk.:
Ezzel sem megy (369 MB). -
Gardaai
senior tag
-
Magnat
veterán
válasz
AiRLAC #95888 üzenetére
Jaja 718+, 1-2 hete upgrade-ltem 6.2.2-ről 7.2-re. Basicnak látszik, de 2 dolog zavar, egyrészt úgy rémlett, h az egyik hdd 1 lemezes shr volt, de csináltam 1-2 éve egy reinstallt, lehet, h akkor csináltam helyette basic-et, másrészt meg ha megnézem ssh-n, akkor mdstat-ban ott van md2-ként az aktív raid:
Plusz ha raid típust akarok állítani, nem enged SHR-t:
Illetve ami még izgalmas (gondolom ez azért van, mert nem supportált az ext4), h hiába van még szabad hely a diszken, másik storage poolt sem tudok létrehozni, úgy látja, h nincs több szabad hely pedig van:
(itt az elsőt véletlen karikáztam be, a két alsó a lényeg, meg amit viszont nem karikáztam be, h a 7.3TB foglalt mellett 0 byte szabad a 9.1 TB-os diszken)
Közben megnéztem egy 216+-t amiben csak egy db basic btrfs kötet van és ott is van mdstat szerint raid, szóval lehet, h ez alapvetően nem probléma ... jah és ott sem lehet shr-ré alakítani a basic kötetet csak raid1 vagy raid5 lehetőségek vannak.
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC #95875 üzenetére
Vinnék a régi NAS-t, viszont tartok tőle, hogy nálam ez nem így fog működni és akkor bajban leszek, ha nincs itt a régi.
Azt nem tudjátok, hogy mit nem fog migrálni, vagy minden egy az egyben átmegy?
pl. (beállítások) Syno Photos, Drive, Download Station taskok, Container Manager, Web Station.... -
stigma
addikt
válasz
AiRLAC #95778 üzenetére
2 gyorskédéseem lenne, mert tegnap este szenvedtem vele, viszont nem javult meg a dolog:
- Tűzfalat kiszedtem, router/Docker konténer restar/Syno restart is megvolt de maradtam Passzív
- 172-es sorhoz tartozó részbe felvettem a Docker Qbit portokat, de nem javult a szitu.Viszont ami nagyon fura nekem..Bármilyen portot portfowardokolok az erre fenntartott oldalak pl: portchecker, ping.eu, stb mind azokat írják hogy a routerben kiengedett portok be vannak zárva. Ez mitől lehet?
Felhívtam a szolgáltatót, hogy rákérzdettem a NAT-ra , és megerősítették, hogy nem vagyok NAT-olt.
Ezenfelül egy ötletem van, de szerintem hülyeség, hogy használok reklámblokkolt, melyet dockerben egy külön macvlan-ra tettem fel, és egy másik ip-n elérem. Ennek nem kéne belekevernie ugye?Ötletetek van erre?
Lehet innen inkább át kellene ugranom másik topicba megkérdezni :
ASUS routerek - PROHARDVER! Hozzászólások
Router gondok - PROHARDVER! HozzászólásokAmi biztos, az az, hogy szolgáltatós modemem van, ami a Routeremhez (AX82U) csatlakozik WAN portba, NAT-om nincs, és mégis valamiért a Portfowardolt portjaim zárva vannak. Gyári FW-t használok a leg frissebbet. Ha kifogyok az ötletekből, akkor lehet újrahúzom nulláról a routert, mert ennek 1 kattintásnak kellene lennie.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
AiRLAC #95402 üzenetére
Ma kipróbáltam (volna) az active backup for business, de már mentéshez is btrfs-en létrehozott megosztást kért.
Keresgélés után synology oldalán ezt találtam: "A biztonsági mentés célhelyén lévő fájlrendszernek Btrfs formátumúnak kell lennie"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi 14 PRO 5 G 8/256 DUAL garanciával
- Dell Precision 7670 FHD+ i9-12950HX 16C / 64G D5 / 1T G4 / Quadro RTX A4500 16GB / HU vb Pro tervező
- LG OLED55G42LW LG Gyári garancia 3 év
- HP EliteBook 840G6 ! AKCIÓ!!! a készlet erejéig!
- Kobo Aura Edition 2 (N236) 6" háttérvilágításos kijelzővel, 4 GB-os tárhellyel - jó állapotban
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest