Hirdetés
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.12.07)
Új hozzászólás Aktív témák
-
burgatshow
veterán
-
Rent
senior tag
válasz
boborján2
üzenetére
Na ez a gond, nálam sem jött DS-el több óránként, mint 150GB, kb., ami durván 42 MB/s, (kb. 350 Mbps), most viszont 430GB körül jön óránként, ami 122MB/s átlagosan (1023Mbps). 2/1-es neten, tehát még marad mellette ugyanennyi az asztalinak letöltésre
most emeltettem meg pont a netet, amikor megvettem a nast, mert vettem mellé egy 2.5gbps 5 portos tplink switchet és így az emeleten összelőttem vele az asztalit is meg a nast is, mondván, hogy maradjon tartalék, ha a nast tényleg kilehet használni, így már megérte, valószínűleg nem is lesz elállás se a switch, se a nas terén, még a lényeg hátravan, ha majd lejött az összes, akkor mit tud seedben.
Remélem max egy kis ram fog neki kelleni, mert azért az nem vészes még mindig. 
-
Rent
senior tag
válasz
boborján2
üzenetére
ment 12 órát és nem ment feljebb, qbit meg hasít folyamatosan (25% fölé még nem ment se a cpu se a ram, altalaban 11/24% on vannak), a másik ami megfogja a gépet és most törlöm is az a drive szolgáltatás, nem csak hogy nem ment feljebb a ds, hanem qbittorrenthez képest harmat gyenge a beállítási lehetőségek
-
válasz
boborján2
üzenetére
Láttam reggel, hogy Rentnek is sikerült.
Közben kaptam egy szép választ a Synology-tól, de nincs benne semmi extra:First and foremost, please accept our sincere apologies for any inconvenience or frustration caused by the recent server connectivity issues earlier today.
We would also like to express our heartfelt gratitude to those who proactively reported the situation. Your timely feedback was instrumental in helping our technical team pinpoint the root cause and implement a fix swiftly. We are pleased to inform you that all affected services have been fully restored.
-
válasz
boborján2
üzenetére
A fenti Home Assistant jó példa, sokminden nem támogatott ha konténerben futtatod.
Másik példák lehetnek opensense, wifi kontroller stb. ezek egyike sem akar túl sok erőforrást de van 2-3 ilyened és máris 8-10GB RAM kell pluszban.Nekem mondjuk minden konténerben fut már, a HA-t kiszerveztem egy Odroid N2+-ra.
De mondjuk nekem 8GB van csak a DS1821+-ban is, de szerintem 4 is elég lenne. -
csomi1977
aktív tag
válasz
boborján2
üzenetére
pl egy windowson fut az Apple iCloud vagy egy csak windowson futó céges leltár+számlázó program . Vagy egy alap Linux + böngésző? De szerintem nem annyira nevezhető ez az eszköz már hagyományos NAS-nak . Inkább mini szerver már. Lehet nem ideális de kis cégeknek elég .
-
ekkold
őstag
válasz
boborján2
üzenetére
- Nem lehet, hogy a beállított port ütközik valamivel?
- Próbáld eltávolítani, és ujratelepíteni, de más portot adj meg telepítéskor.
- Vagy ha SSH-val be tudsz lépni, akkor (leállított qbittorrent mellett) a qbittorrent.conf fájlban át tudod írni másra portot.
- További ötlet: egy port szkennerrel (ha nincs agresszív tűzfal ami kizár) meg lehetne nézni milyen portok vannak nyitva a NAS-on, hátha meg lehet találni másik porton.

-
Sketch001
aktív tag
válasz
boborján2
üzenetére
Én a backblaze - nek hiszek csak akik 300.000+ lemezt futtatnak különböző gyártók különböző modelljeibol, és elég transzparens módon postolják az eredményeket. 40.000 azonos lemezből már le lehet vonni valamit, de az sem garancia arra, hogy amit te kapsz egy év után is jó lesz. Arra van a gari. És őket nem fizeti le egyik gyártó se...
Pl [link]
-
Magnat
veterán
válasz
boborján2
üzenetére
Sztem ez pont az a téma ahol felesleges saját tapasztalatra építeni, egyszerűen túl kicsi hozzá a mintha ... kivéve persze ha saját szerverparkot üzemeltet valaki ahol 10 ezres nagyságrendben vannak diszkek a szerverekben.
1-1-db esetén még a legtrágyább sorozatnál is sokkal nagyobb az esélye h évekig nem lesz vele gond ... persze ez nem jelenti azt, h bármelyiknél ugyanakkora az esély, csak azt, h ez nem abból fog kiderülni, h egy ugyanilyen jól bírta eddig vagy éppen nem. -
Sketch001
aktív tag
válasz
boborján2
üzenetére
Ennél ez azért bonyolultabb... Ha nem kell raid, és nincs nagy írás mennyiség egyszerre, van backup, akár a green is tökéletes lehet vagy bármi desktop low level cucc. De ezek smr rendszerű vinyok általában , amik rettenetesen le tudnak lassulni ha megtelik iraskor a beepitett buffer... Ha ezt raidben teszik, simán ki is dobhatja belőle a dsm hogy hibás pedig semmi baja...
Ezen túl meg pl a nas/enterprise vinyok nem igazán szeretik ha altatva vannak, arra vannak kitalalva hogy dolgozzanak. Ha bekapcsolva maradt a lemez hibernalas, valszeg az se segít...
Nyilván van az a felhasználás ahol nem feltétlenül éri meg a drágább lemezeket venni. És a hdd üzlet még mindig lottó. Én eddig szerencsés voltam, a legrégebbi redjeim 2013-as beszerzések, és hiba nélkül futnak 24/7/365, amikor utoljára néztem volt bennük 10-12 start - stop... De kvázi bármikor bármelyik vinyo meg tud halni, a backblaze akik ipari mennyiségben használnak mindent is kb statisztikái alapján a mentés nem opcionális...
-
huan
őstag
válasz
boborján2
üzenetére
Sziasztok,
Tűzfal témában:
Ahogyan Marius-írta a RULE 6 (Mandatory if you use Docker) -pontban is, hogy a docker ip-jét is hozzáadja a tűzfalhoz kivételként, lehet ezt egyszerűsíteni egy sorban? Van 13 docker és jelenleg mindegyik külön sorban a tűzfalszabályoknál és új konténernél újból fel kell venni...
Valamint ha Tailscale VPN-t használok telefonról, akkor a telefon VPNip-jét beállíthatom minden engedélyezés-re?
Köszi -
Borisz76
nagyúr
-
Borisz76
nagyúr
válasz
boborján2
üzenetére
Ha már ezt leírtad, akkor tanácsot is adhatnál, hogy mit és hogyan....
Nem piszkálom minden nap ezeket a beállításokat....de amióta így van még nem riasztott a rendszer, hogy valaki próbálkozott volna.
Előtte volt rá példa sajnos de csak próbálkozás mert név + jelszó ( jó erős ) ismeretében nem sikerült neki.
+ Be van állítva a 3 próbálkozás utáni tiltás....5 percen belüli esete is.
Ezek után mit javasolsz még ?
Tegyél be képet a sajátodról , hogy lássam is mert úgy nekem is könnyebb.Köszönöm.
-
hunace
tag
válasz
boborján2
üzenetére
Bocs, lehet félreérthető voltam. Korábban omlott össze a kötet a HDD-n egy közeli villámcsapás/áramkimaradás/túlfesz miatt. Ezután kiszedtem a HDD(ket) és át szeretnék állni SSD + HDD kombóra. Az SSD-re telepített rendszerhez akarom most az egyik HDD-t beköltöztetni. A HDD win alatt semmi hibát nem mutat, de a NAs-ba betéve nem ad életjelet.
-
Magnat
veterán
válasz
boborján2
üzenetére
Ha van egy komolyabb router (Mikrotik pl), akkor annak a tűzfalában meg lehet csinálni olyat, h az eredeti portokra (5000,5001, 22) csinál az ember egy honeypotot, ami annyiból áll, h aki oda benéz, azt egyből feketelistára teszi és onnantól egyáltalán nem engedi be a forgalmat arról az ip-ról a router a hálózatra ... ez annyiból poén, h a robotok úgyis a default portot nézik meg először és akkor onnantól nincs is esélyük a valid portot keresgélni.
Vagy egy másik jó trükk szintén Mikrotik v más normális tűzfalakhoz minimális IT vénával könnyen megoldható talán makoss kolléga tollából itt: [link] Aminek a lényege, h egy adott kódot elküldve a webszervernek az megkéri a routert, h a tűzfalat a kérést küldő ip címnek nyissa ki egy órára.
-
Magnat
veterán
válasz
boborján2
üzenetére
Jah, a Teamviewer felhasználói is ezt hitték ... aztán mégis volt már két incidens, amiből az elsőt talán nyilvánosságra sem hozták, a másodikat már igen, állítólag a user adatbázist nem sikerült megszerezniük, de nálunk azért cégszinten mindenhol le lett tiltva biztos ami tuti
-
csomi1977
aktív tag
válasz
boborján2
üzenetére
Tudd lenni a NAS exit node , nálam is így működik . https://pkgs.tailscale.com/stable/
itt van fen a legfrissebb verzió , szerinte elég egyszerű a beállítása . Nekem is ment nulla angol nyelv tudással de a chatGPT elég jól segít plusz van YouTube video is róla a Tailscale oldalán . az egész alháló elérhető ha úgy állítod be . És semmilyen portforward meg tűzfal beállítás nem kell a routerben .
-
Borisz76
nagyúr
válasz
boborján2
üzenetére
Szia !
Ha a telefonon bejelentkezel egy Synology APP-ba , akkor azt mivel teszed ?
- Quick Connect
- DDNS
- Belső hálón IP címmel
- Még lehet van más is .....Lehet ugye a "gyári" Quick Connect-el , ami kényelmes.
Cserébe ki tudja merre megy az adat, milyen Synology szervereken át kering mire a céleszközhöz jut. Ezért lehet lassú.Ha otthon vagy, akkor gondolom a saját wifi hálózatodra kapcsolódsz. Akkor is ilyen lassú ....vagy csak mobilneten próbáltad.
Én többnyire itthon használom a tableten a File Station-t.
A saját wifi hálózatomra csatlakozik.
Quick Connect-el lépek be de .....mintha azt olvastam volna, hogy ha a forrás NAS és a céleszköz egy belső hálón van, akkor a QC ezt érzékeli és nem utaztatja az adatot akármilyen szerverek felé....Vagy a másik távoli elérési lehetőség a DDnS.
Lehet azt kellene kipróbálnod....ha eddig nem tetted volna.Hirtelen más ötletem nincs.
-
sziszi-fuszi
senior tag
-
Alc
tag
válasz
boborján2
üzenetére
Köszönöm a tippet.
Végül maradtam én is ennél a DS file-nál.
Mondjuk ez se egy zseni, mert ha bekapcsoltam a Photo backupot benne, akkor pl. a DCIM mappában van nálam Screenshots mappa, meg Screen Recordings mappa is. Na most amik itt találhatóak képernyőmentések és videók, azt szépen egy mappába beletolja vegyesen a fényképekkel együtt. Mondjuk a Samsung is egy nagy zseni, hogy a gyári fényképezőgép alkalmazásnál mi a francért nem lehet engedélyezni hogy másik mappába mentsen?!
Végül a képernyőmentéseket átállítottam egy másik mappára, azt szerencsére engedélyezte a telefon. A screen recordings mappa meg nem lényeg, videókat úgyse sűrűn rögzítek vele, ellentétben a képernyőmentésekkel.
Amúgy igen, a google driveban is vannak dolgok, pl. nem érdekli hogy véletlenül benne marad pár régebbi kép, feltolja azokat is újra, ott meg mindjárt duplán jelentkezik.
Lényeg, hogy számomra a három közül Synology Drive, Photos, File közül ez a DS File tűnik a legmegbízhatóbbnak jelenleg. -
Alc
tag
válasz
boborján2
üzenetére
Akkor kipróbálom azt is.
Itt a másik gyönyörű programjuk is, a "Photos"
[link]
Most kérdem én, mi az anyjáért kell újrakezdeni a feltöltést ha valamiért nem sikerül neki? Miért nem folytatja onnan, ahol abbahagyta? Amúgy volt közben, gyorsítótár ürítés, program eltávolítás, újra feltelepítés, a router itt van 4 méterre, és van internet is rendesen, csak ez a félkegyelmű alkalmazás ilyen.
És persze nem sikerül neki feltölteni. Néha továbbugrik és feltölt egy képet közben, az ilyen nagyobb videókon meg csak dolgozik, 1000x megpróbálja feltölteni, aztán vagy sikerül, vagy nem. -
IRO21
senior tag
-
huan
őstag
válasz
boborján2
üzenetére
A HSTS-t engedélyezd sztem, valamint a Custom headert is állítsd be.
-
Nemo1
tag
válasz
boborján2
üzenetére
A Plex-et javítottam/korlátoztam (csak Magyarország).
A torrent meg...nem csak magyar torrent oldalakal kell kapcsolatban lennem, ott ezt nem tudom megtenni.
A kici kíni had port scan-eljen, csak a foglalt, de nyítot portokat találja, aztán lehet probálkozni azokon bejutni, az alkalmazásokon keresztül.
Én is ebben bizom, hogy kiderül, én vagyok hunyo...de eddig nagyon nem úgy néz ki...
Ketté van válsztva, már most is probléma.
A tűzfalban azért lett a DMZ-be téve(az egy másik probléma, majd egy másik topik-ban
), így ha valaki hülye akkor az már csak a Syno lehet...
És egyik probléma (IP helyet, csak név elérés, és SMB könyvtár tallozási hiba) sem a tűzfal oldalán van...
Ezért neked is és mindenkinek köszönöm a tippeket és jó tanácsokat.
Mindig tanul az ember...
-
-
Magnat
veterán
válasz
boborján2
üzenetére
Persze nas os, de a hangsúly pont azon van, h a DSM jóval kényelmesebb a legál rendszereknél, legalábbis amit én próbáltam, azoknál mindenképpen.
"Az eltérés a foltozás telepíthetőségének késése , xpeno oldalon meg kell várni mire elkészül a frissített bootloader a pendrivehoz" - meg a lustaság, mert azért sokan nem csinálnak mindig új pendrievot a telepítéshez, maradnak az aktuális verzión, jó az úgy alapon ...
"Egyébként meg a személyes véleményem.Ha már 1x beszívtam a ransomware-t vagy bármit , ráadásul úgy hogy jó volt a konfig és nem admin/12345 volt az admin belépés , akkor azért minimum berakom VPN mögé és feláldozom a kényelmet." - persze nyilván, igazából még a naprakész DSM-et sem ártana, bár nekem sincs

-
Magnat
veterán
válasz
boborján2
üzenetére
Az épített nas telepítésén azért általában nem azt értjük, h egy Xpenologyt feltolsz rá, hanem egy valóban épített vasakra szánt NAS os-t

"Illetve a ransom kártevőt hogy sikerül begyűjteni?" - a konkrét eseteket nem ismerem, de lehet felhasználói beavatkozás nélkül is, ha hibás az admin felület ... Synologynak is volt ilyen pár éve, mentségükre szóljon, h csak azokat a nasokat tudták támadni, amik nagyon régen nem voltak frissítve (meg persze Xpenologykat főleg), mert a hiba már réges-régen javítva volt.
-
Magnat
veterán
válasz
boborján2
üzenetére
Nem a domain névre gondoltam hanem a portra, de az igaz, h ahol van hairpin nat ott tökmindegy és kb minden router tudja, csak nemrég volt hasonló egy ismerősömnél ahol kivételesen nem tudta a router, na ott van sux (csak ezt meg már nem írtam bele az előzőbe), h vmilyen trükkel eléred h felodja a domain nevet a lan címre (adguard, saját dns zóna vagy simán csak host fileba ha egy gépről kell elérés), de olyankor az eredeti portján kell elérni, szóval a domain név az ugyanaz lesz de a port különböző, pl kintről mydomain.com:25000, lanon viszont mydomain.com:5000 ha mondjuk a routerben a 25000-es portot forwardoltad a nas 5000-esére.
-
Magnat
veterán
válasz
boborján2
üzenetére
Vpn típusától is függ, Wireguard pl sokkal akkubarátabb mint az OpenVpn a tapasztalatom szerint.
Illetve ahogy mondtad korábban, lehet a routeren is DSM port elérést módosítani, csak az abban kényelmetlen, h akkor belülről más porton éred el, szóval ha a notebookodat hozod-viszed, akkor mindig figyelni kell rá h otthon vagy vagy nem, mert akkor más az elérés ... emiatt célszerűbb a nason módosítani a portot.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Automata kávégépek
- Soha nem szabta ilyen pénztárcabarátra új CPU-it az Intel
- Tőzsde és gazdaság
- Feketelista, avagy a rossz boltok topicja
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- Einhell akkumulátoros fűnyíró eladó!
- Bomba ár! Panasonic CF-20-2 Tab+Laptop: i5-7G I 8GB I 256SSD I 10,1" WUXGA Touch I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G2 - i5-11G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E15 G2 - i7-11G I 8-16GB I 512SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 15 G2 - i5-11G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- 223 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
- HP EliteBook 640 G10 - 14" FullHD IPS - i5-1335U - 8GB - 512GB - Win11 - 1 év garancia - MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Precision 5560 i7 32GB RAM 512GB SSD NVIDIA RTX A2000 FHD+
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

HDD-vel meg maga a pokol.

Végül maradtam én is ennél a DS file-nál.

Patice