- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Autóhifi
- Újra instabilitásba futott a Raptor Lake generáció
- Milyen házat vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Léghűtés topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Androidos tablet topic
- Hővezető paszták
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
Topikgazda
-
Patice
Topikgazda
válasz
valaki7697 #98197 üzenetére
A problémádra ugyan nem tudok megoldást írni, de megosztom, hogy én hogyan oldaottam meg az évek során a torrent + médiafogyasztást.
Én is Dockerben használok qbittorrentet a letöltésekhez, ezek mind egy mappába mennek, és ott maradnak, amíg seedben tartom.
Médiaszervernek Plexet használok, mert az tudja figyelni bármelyik mappát, amit megadok neki, mint média mappa.
Így a letöltés után automatikusan frissíti a Plex a tartalmat, nem kell áthelyeznem, mert ott marad, csak jól kell összehangolni ezeket.A DLNA jónak tűnhet a médiatartalmak elérésére, de nem mindegyik TV tudja, vagy ha tudja is már nagyon gyérek a mai kodekekhez a képességei.
Viszont megjelenítőnek még teljesen jók, így kaptak külső lejátszót, aminél nekem az volt a lényeg, hogy jó legyen Plex kliensnek is.Így mindenhol egységes felületet lát mindenki, nálunk többen használják, több profilt is létre lehet hozni a Plexben, hogy mindenkinek külön legyenek az előzményei.
+ Távolról is használják akár a nagyszülők, akár az ott nyaraló unokák, vagy a tesóim is.Újabb TV-ken elég jó a Plex kliens is (újabb LG TV-k), oda nem kellett külön lejátszó.
A letöltéseknél egy dolog van még amit nem tudtam automatizálni: amikor hozzáadom a torrentet, akkor még manuálisan adom meg a tartalmak kategóriáit, így a közös letöltési mappában vannak almappák, amit így a Plexben is el tudtam különíteni, pl. filmek, sorozatok, természetfilmek, rajzfilmek.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Pékmester #98152 üzenetére
Működhet, én is így csinálom.
Nálam a felállás:
Itthon DS923+, DIGI 1000/300 optika
Anyáméknál 220 km-rel odébb DS220j 1db 18 TB Seagate Exos-al, T-kom optika 1000/1000 net. Éjszaka kapcsol csak be időzítetten minden nap. Hyper backup időzített feladatok inkrementális mentéssel, csak a változásokat kell lekövetnie.Az első szinkron az eltartott pár napig, mert olyan 12 TB adatról van szó.
Ugyanezeket az adatokat itthon is kimásolom hetente külső vinyóra.
-
Patice
Topikgazda
Szeretnék megkérni mindenkit, hogy ne menjünk el személyeskedésbe!
Az értelmes, ész érvekkel alátámasztott vita rendben van.
Köszönöm szépen! -
Patice
Topikgazda
válasz
Mezga Aladár #97947 üzenetére
Köszi!
Ezt eddig csak routereknél láttam, amiken van USB3 csati.
Syno menüjében még nem figyeltem fel rá.
De akkor ez a legvalószínűbb OK a zavaráshoz.
A csatlakozó olyan frekvenciát szór, ami zavarja a 2,4 GHz wifit.
Viszont ha ezt bepipáljuk, akkor szerintem lassabb lesz a kapcsolat sebessége, nem? -
Patice
Topikgazda
válasz
wolf13 #97945 üzenetére
Gugli barátunk szerint 2025. Június 4-től (külföldön) elérhető már, további részletet nem írt.
Első hullámban a nagyobb piacú országokban szokott megjelenni ténylegesen, nálunk akár hónapokkal később.
Hivatalos itthoni forgalmazó asszem a Neon Multimédia Kft., vagy tőlük veszik az itthoni forgalmazók, ekkor van mellé regisztrációs kártya, vagy más külföldi kereskedőktől párhuzamos importtal. -
Patice
Topikgazda
válasz
Devil Smile #97248 üzenetére
Én mindig a kamerákra bízom a detektálást, a NAS pedig csak rögzít + az SS appjában nézev vissza a felvételeket és értesítéseket.
Ehhez persze olyan kamera kell, ami tud sokindent érzékelni.
Nálam most TP-Link VIGI kamerák vannak, nincs gondom velük, szépen teszik a dolgukat.
Rendben van a mozgásérzékelés is.(TP-Link VIGI C250 most egész jó áron van....)
-
Patice
Topikgazda
válasz
draveczfoto #97189 üzenetére
A Synology NAS-ok OPrendszere a DSM elég felhasználóbarát ahhoz, hogy különösebb IT ismeretek nélkül is be lehessen állítani.
Meg amúgy szerintem jobb, ha legalább az egyikőtök a csapatból megérti a konfigurálását és a logikáját, mert utána elég egyszerű lesz használni, tovább konfigolni.A NAS-t egy olyan helyen kellene beüzemelni, ahol van elegendő fel- és letöltési sebesség és a szolgáltató tud adni publikus IPv4 címet, mert ez kell a megfelelő sebességű távoli eléréshez.
A távoli PC-k közötti szinkronizáláshoz kell majd egy csapatmappa és a Synology Drive alkalmazás telepítése a NAS_on ill. minden csapattag PC-jén a Synology Drive kliens program, amit csak le kell töletni a Synology oldaláról.
Ahhoz, hogy ez működjön kell majd először a távoli elérés, ill. mindenkinek kell majd egy felhasználót létrehozni, hogy könnyen tudjátok kezelni a jogosultságokat.
Érdemes egy admin felhasználói fiókot is létrehozni, amivel a beállításokat végzitek, neki legyen mindenhez joga, a többieknek csak ahhoz a mappához és alkalmazáshoz, amire feltétlenül szükségük van.
Van videós magyar segítség is, de ha megy az angol, akkor még több tutorial van fent youtube-on.
Van magyar használati utasítás is. -
Patice
Topikgazda
Olyan szünetmentest kell választanod, amin van USB csatlakozó, ezzen keresztül tudod majd összekötni a NAS-sal, hogy kommunikálni tudjanak.
A szünetmentes tápegységek topikban segítenek az ajánlott típusokban.
Saját tapasztalat alapján tudom ajánlani a CyberPower VP700ELCD típusát, vagy a nagyobb tesókat, ha mást is rákötnél a szünetmentesre (pl. router, switch, modem, stb.).
-
Patice
Topikgazda
Kérek szépen mindenkit, hogy az OFF-olást máshol vitassátok meg, ne itt.
Köszönöm! -
Patice
Topikgazda
válasz
makoss #96445 üzenetére
Nekem DS923+ van és megvettem bele a 10 gigás LAN kártyát.
Ehhez a belső hálózatomat is fejlesztettem olyan switch-el, amin 2,5 gigás portok vannak + két SFP+ amik 10 gigásak.
Meg persze kelletthozzá egy SFP+ --> RJ45 adapter, hogy hagyományos rezes CAT kábellel be tudjam kötni.Nekem elsődlegesen a 2,5 gigás belső háló kihasználásához kellett, mert akkor nem voltak még ilyen Syno modellek. Szerencsére a Syno LAN kártyája kezeli az 1G és 10G közötti sebességeket is.
Viszont a 10G kihasználásához nem csak a hálózat kell, hanem a NAS-t is olyan gyors meghajtókkal kell megrakni, amik ki tudják használni ezt a sebességet, még ha nem is 100%-ig.
Meg a másik oldalnak is képesnek kell lennie erre.Amúgy nemsokára itt vannak a 2025-ös Syno modellek, azokon már gyárilag 2,5 Gigás LAN lesz, akár ezek is jók lehetnek neked.
-
Patice
Topikgazda
-
Patice
Topikgazda
válasz
aladarka #96232 üzenetére
Persze, simán megoldható.
A kiválasztás szempontjai meg nagy vonalakban:
- mennyi tárhelyre van szükséged, ehhez mennyi lemezt szeretnél használni
- milyen célra akarod használni a NAS-t, csak általánosan, központi fájltárolásra, vagy specifikusabb céllal, pl. Médiaszerver, vagy Docker-es app futtatás, házi szerver feladatok, netán munkára, sok képpel, vagy videóval való munkaEzek alapján már könnyebb belőni, hogy melyik modell kell neked.
Ebben is tudunk segíteni. -
Patice
Topikgazda
válasz
aladarka #96230 üzenetére
Intel prociban van IGP, amit a médiaszerver programok (Plex, Emby, Jellyfin) ki tudnak használni transzkódolásra.
AMD R1600: 2 mag, 4 szál
AMD V1500: 4 mag, 8 szálAMD-k nagyobb fogyasztásúak full terhelésen, idle, vagy alacsony terhelésnél szerintem hasonló, mint az Intel.
10G LAN-ra akkor érdemes befektetni, ha ki is használod, de ehhez komoly HDD tömb, vagy full SSD kötet kell.
2,5G LAN-t egy gyorsabb HDD már jobban ki tudja használni, átlag felhasználáshoz és jelenleg elérhető nethez jobb választás.
Ebbe az irányba könyebb már fejleszteni. A 10G már combosabb.
-
Patice
Topikgazda
válasz
AiRLAC #96191 üzenetére
Köszi az infót!
Végre meglépték a 2,5 Gigás LAN-t.
Procik meg eddig is tudták volna, bár az is igaz, hogy azokra is ráfért volna egy alapos frissítést.Mindegy, ez van. Kell valamit hagyni jövőre, meg azutánra.
Jöhettek volna pl. Intel N100 és hasonló procikkal.DS625slim egy kis ékszerdoboz lesz.
2,5 gigás csati, 6x 2,5 slotok. Ki lehet maxolni SATA SSD-kel és akkor egy tempós kis méregzsák csinálható belőle, ami csendben teszi a dolgát. -
Patice
Topikgazda
válasz
akosxyz #96187 üzenetére
Szükséged lesz a Hyper Backup nevű gyári appra, csak telepíted a Csomagkezelőben.
Külső vinyót rádugod a NAS-ra, nem muszáj formázni, NTFS-t is felismeri.
Hyper Backupban pedig létrehozol egy ismétlődő feladatot az általad szinmkronban tartandó mappákkal.
Időzíted, futtatod.
Az első alkalommal mindent átmásol, következő alkalommal csak a változást követi le, azaz csak az újabb képeket másolja át. -
Patice
Topikgazda
válasz
stanley00 #96126 üzenetére
Az indexelést úgy kvázi ki tudod kapcsolni, hogy kiveszel minden mappát az indexelésből.
De ha használod a Médiaszervert, akkor meg kell az indexelés, másképp nem fogja látni a TV a tartalmakat.NFS-hez nem kell indexelés.
#96134 beteg:
Igen, ezeket a kamera webes felületén érdemes / kell beállítani.
SS-ben meg csak azt adod meg, hogy minden a kamera szerint menyjen. -
Patice
Topikgazda
válasz
Gardaai #96068 üzenetére
PCIe 3.0 kb. 1 GB/s-et tud, az kb. 2x akkora sebesség, mint amit egy SATA SSD tud.
De a SATA SSD-nek sem gond a gigabites LAN csati sebességét teljesen kihasználni.
Még a 2,5 Gbps-es hálózatot is szaturálni tudja.Honlaphoz jól jöhet a NVMe SSD, mondjuk RAID1-ben, de hálózati sebesség is kell hozzá.
MOst proci limited van, vagy I/O wait a meghajtókra? -
Patice
Topikgazda
válasz
kareszkaresz #95983 üzenetére
Az NVMe SSD-kre jelenleg NEM lehet a DSM-et telepíteni.
Synology M.2 SSD lehet gyárilag kötet.
Nem Synology M.2 SSD csak cache lehet.Utóbbi mókolással viszonylag könnyen áthidalható.
Olvastam róla, hogy sikeresen lehet telepíteni a DSM-et is egy NVMe SSD-re, vagy kettőre, RAID1-be fűzve.Kérdés, hogy szükséges-e?
Synology DS423+on gigabitesek a LAN csatik, még összefűzve is ki tudja szolgálni egy SATA SSD első kötetnek, amire az alkalmazásokat tudod telepíteni, meg mérettől függően a kisebb fájlokat.
És akkor újabb kérdés, hogy kell-e egyáltalán ez is?
Ha nem dolgozol kis fájlokkal, nem használsz olyan alkalmazást, ami adatbázist épít, akkor - szerintem - még a SATA SSD is felesleges.NVMe foglalatok sebessége:
Synology azért nem támogatja a jelenlegi modellekben az M.2 SSD-kre a DSM telepítését, ill. nem Syno SSD-k használatát, mert nem elégséges a hűtésük az intenzívebb használathoz.
Valószínűleg ezért limitált a foglalat csatlakozójának sebessége is PCI3 v3.0 x1-ben, azaz kb. 1GB/s sebességet lehet kihozni belőle, ami kb. meg is felel a 10 gigabites hálózati maximumnak.
Szóval ha raksz is bele M.2 SSD-t tök felesleges PCIe v4-es szabványút belerakni.
PCIe v 3.0 tökéletesen megteszi és könnyebb olyat találni köztük, ami nem melegszik annyira.Szóval ezeket gondold végig. Remélem sikerült segítenem ebben a fentiekkel.
-
Patice
Topikgazda
válasz
masvilagx3 #95857 üzenetére
Szerintem megoldható.
Egyik natívan futhat, másik meg Docker-ben.
Ha Docker képes a NAS. -
Patice
Topikgazda
válasz
stigma #95819 üzenetére
Ha tűzfal kikapcsolás sem oldotta meg, akkor nem az lesz.
Akkor routerben kell körbenézni --> irány a saját topikja.Asus routerben lehet olyat, hogy lemented a mostani konfigot?
Reset előtt érdemes.
De én is ezt csinálnám, hogy teljes gyári visszaállítás, aztán előröl elkezdeni a beállítását. -
Patice
Topikgazda
válasz
gabka86 #95784 üzenetére
Igen, sok múlik a kliensen, hogy az milyen kodekeket támogat.
Mobilnet nagyon változó, hogy épp milyen átviteli sebességet tud, Ahhoz mindig szeretne átkódolni sztem.Nálam a távoli lejátszás LG TV-ken történik leginkább, vagy utazáskor viszek magammal egy Googel Chromecast with Google TV 4K lejátszót és azzal wifin is egész jól szokott menni a filmezés. Akkor szívás csak, ha sokan vannak a hotelben és leesik a wifi sebessége bitráta közelébe, vagy alá.
-
Patice
Topikgazda
válasz
stigma #95775 üzenetére
A többi beállítás szerintem rendben, valóban a tűzfalnál lesz a megoldás.
A tűzfalban az utolsó (Tiltó) sorban miért pár alkalmazás van megadva?
Szerintem ott lesz a bibi.
Ott a portoknál az összest kell megadni és előtte engedélyezni azt, amit használni akarsz.+ A belső hálózatod sora legyen az első.
++ A Docker-nek létrehozott sorban (172-es privát háló) a szabályon belül át vannak engedve a Qbit portjai? Mert szerintem abban a sorban kellene megadni, nem a legfelsőben. -
Patice
Topikgazda
válasz
stigma #95748 üzenetére
Szerintem is a Qbittorrent Docker image-ében nincs még jól összelőve.
Ugyanazokat a portokat, amit forwardoltál a NAS-ra, azt a Docker-ben is meg kell adni.+ Saját megfigyelés: ha a Container Manager-ben rányomsz az automata frissítésre, akkor a Tűzfalon újra be kell állítani a Qbitet.
-
Patice
Topikgazda
válasz
s7evcsenko #95743 üzenetére
Sajnos nincs a támogatott protokollok között se FTP, se SFTP. Így akkor felejtős a távoli felvétel mentése NAS-ra.
MicorSD kártya bele és akkor azt az appból meg tudod nézni távolról is.#95745 merqree:
Sima Syno NAS-on nem, a mozgásdetektálás a kamera feladata, a NAS csak a felvételt menti.A folyamatos kameraképből pl. a DVA sorozat tagjai képesek saját maguk a fejlett detektálási funkciókra, mert azokhoz nagyobb számítási kapacitás (CPU erő) kell.
Ezért kell "okos" kamerát párosítani Syno NAS-hoz és ezeket intézze a kamera maga, Syno NAS meg adja a tárhelyet hozzá NVR helyett és nekem még nagyon bejön a Surveillance Station app mobilokon, meg a Desktop kliens is.
-
Patice
Topikgazda
válasz
burgatshow #95741 üzenetére
Igen, az már jó lenne, csak tudja a kamera.
-
Patice
Topikgazda
válasz
s7evcsenko #95731 üzenetére
Ha tud a kamera FTP-t, akkor elméletben megoldható, csak nem túl biztonságos.
Helyi hálón ez persze nem akkora gond.
Neten keresztül már az.
Ha sima FTP, akkor a felhasználónév és a jelszó titkosítatlanul utazik a neten. -
Patice
Topikgazda
Srácok! Kérek mindenkit, hogy ne menjetek el személyeskedésbe.
Ha mégis, akkor takarítani fogok a hsz-ek között.
Köszönöm! -
Patice
Topikgazda
válasz
gabka86 #95709 üzenetére
Docker-nek külön belső hálózata van, azt kell a tűzfalon kiengedni.
Mariushosting-os leírás nagyon jó a tűzfal helyes beállításához.Amúgy más tartalmak is nagyon jók ezen az oldalon Syno NAS-hoz. Rengeteg útmutatója van a srácnak.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Doky1988 #95652 üzenetére
Gyere át a szünetmentes topikba…
-
Patice
Topikgazda
válasz
Magnat #95564 üzenetére
Lehet a két LAN csati teljesen külön hálózatban. Csak konfiguráció kérdése.
Ergó ha mindkét router aktív, akkor mindkettőt tudja egyszerre használni.
Értelem szerűen a két hálózat egymást ilyenkor nem látja, de a NAS-t így többfelől el lehet érni.
Nem a NAS dolga lesz a kettő közötti váltás. Ha az egyik elmegy, akkor még mindig ott a másik.Az egy teljesen más történet, amikor egy eszközzel akar valaki többfajta netet egyszerre kezeltetni.
Arra egy megfelelő router kell.Szóval igen, amelyik Syno NAS-on több LAN csati van, azokat lehet teljesen külön hálózatokra konfigolni.
-
Patice
Topikgazda
válasz
tobias40 #95321 üzenetére
Le lehet annyira korlátozni tűzfallal, hogy pl. csak Magyarországról engedjen be bármit.
VPN sem rossz megoldás, de lehet az a vas már nem tudna hozni túl nagy sebességeket.
Persze kérdés mennyi adatot akarsz rátolni naponta, hetente, stb.
torrent feltöltéshez ugye kell nyitott port, hogy ne passzív legyél, akkor csak zárt oldalakról, ill. egyéni portot használva.
Szóval csak a minimumot engedve a távoli eléréshez. -
Patice
Topikgazda
válasz
attilanatina #95258 üzenetére
DDNS esetén a választott host név helyettesíti a dinamikusan változó IP címedet, amit a NAS-on futó szolgáltatás frissít, ha kell.
Ha ez OK, akkor kellenek portok (port számok) és a routeredben port továbbítás (port forward), hogy a NAS-t és az azon futó appot elérd távolról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- BMW topik
- Építő/felújító topik
- Nintendo Switch 2
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
- Autóhifi
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest