- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kiadta majd visszavonta a legújabb GeForce drivert az NVIDIA
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple MacBook
- Milyen Android TV boxot vegyek?
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
FF23
őstag
válasz
czundermák
üzenetére
A P5B Premium is végig az, a Deluxe még nem.
-
arn
félisten
válasz
Pista0001
üzenetére
Az akkori topcpuk fogyasztasa mai mercevel lassan lowpower cpunak szamit desktopon. 2003ban a jobb hutok es hazak mar boven elegendoek voltak az akkori csucs technikahoz. Akkoriban gyakran vagy ketszeresen voltak tulhuzva a tdpben a hwek, szoval egy tuningolatlan cucc meg se kottyan… a homersekletekkel sincs semmi gond. Egy dragonban egy 80w koruli 3200+ es egy 50w koruli 9800pro sima ugy, a hazhutes sem kell feltetlenul.
Nekem perpill egy 92cmes venti van hatul, mindig hideg levegot fuj a dragonban.
-
FF23
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Az a C0 stepping még elég forrófejű lehet.
Egy 3,2GHz D0-t próbálgattam tesztpadon és tud melegedni rendesen. Házba szerelve konfigban közepes hűtővel (cnps9500) 1,4V-nál nem mennék feljebb.
Adtam neki 235FSB-nél 1,5V-ot és IBT(avx) alatt a hőfok 59°C-nál volt, de már throttlingolt. Szóval itt már a cnps9500 a tesztpadon is kevés volt.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Annyira nemtom, akkoriban majdnem hajléktalan szintre sűllyedtem.
Nekem ezek jöttek szembe anno(olcsón), nagy élmény volt mindegyik. Hogy pontosan mikor, milyen modelleken indult, nem néztem utána, ezeket rendeltem be, mert mindegyiken láttam hogy nem robbanó kondik vannak.
Később feltörtem a nyomor rétegből a szegény szintre, utána ami jött lap, már szerencsére egyiken sincs ELKO, kivétel az audio chip körüliek, de arra meg azt írják hogy Japán minőségűek.QLED : sima LCD, de tényleg mondom hogy tűélesebb...ma néztem a hülye boltban. Nekem nem kell 1 millió Hz- es kijelző, sem OLED(beég a Hustler felirat
), alap QLED elég. A meglévőben legyengültek a LEDek, bár még mindíg elég jó, a konyhába jó lesz. -
válasz
Turulbir
üzenetére
Ez így igaz, de itt épp a szilárdtest volt a fő csapásirány.

DarthSun:
Nem a Gigabyte használta először a felsőkategóriában az UltraDurable szériával? Valami rémlik ezzel kapcsolatban. Az IP35 Abiton is csak a CPU VRM környékén vannak szilárdtest kondik, a többi elko. Nézem épp a lapokat, ez igaz az Asusra is, a Maximus Formulán és a P5E-n már csak szilárdtest van, de a Gigabyte GA-965G-DS4-en már egy korszakkal előtte szilárdtest kondik voltak. Elég böllér lap így elnézve, nem a szívem csücske a Giga, de ez megsüvegelendő darab.
#127801 A QLED valójában LCD, talán ezért "gagyizzák". Hangzatos a kvantumpont benne, de ahogy nem LED úgy nem kvantum benne semmi sem.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Aha, értem. A kék LED meg hát persze, simítás utáni DirectLED, aztán meg kitalálták nemrég a mikro lukakat, QLED, amúgy sokak szerint gagyi, de tényleg látom a különbséget, lehet hogy idősödő koromra még jó a szemem, vagy nemtom, lehet hogy csak az újabb, modernebb panel csap be
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Kb 2007-ben "ert veget" a capacitor plague, Nem azert van baj a p3-p4 gepeken a kondikkal, mert maga az elektrolit kondi nem jo, azert van baj veluk mert rossz volt az elektrolit. Ezen hibas kondik elott es azota alapvetoen nincs baj a kondikkal. Abbol az idobol kb boritekolhato, hogy mindegyik tonkremegy, elotte csak kiveteles sorozatok voltak, amikrol kesobb kiderult, hogy elengedik az elektrolitot es lekorrodaljak a nyakot.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Mikor is jött be
, 2008-9 ? +40 év, akkor én már 89 éves leszek
, ha megérem, bár ma berongyoltam a városba busszal, visszafele az ismeretlen sofőr kérdi, meddig kéri a jegyet ?, de már a személyi a kezemben, kivette hogy szemcsivel közelről...azta 60- ban született...40- nek néztem hirtelen...bocs.Ehol ni, nálam ez az első ami stabil kondisnak tűnt(AM2+) - [link] , és a második - [link] - elpusztíthatatlanok, ma is működik mindegyik, az előbbiből van tartalék is.
-
Turulbir
tag
válasz
czundermák
üzenetére
Igazából a hagyományos elektrolitos kondi is nagyon sokáig bírja, ha megfelelő minőségű. Az elektrolit kiszáradása évtizedekben mérhető, nagy hőmérsékletű aszalódást feltételez. A probléma akkor van, ha az elektrolit kémiailag szar, és korrozív az alufóliára. Az ócska kondi szobahőmérsékleten a fiókban bezacskózva is kinyílik, úgy, hogy elektromos töltést sohasem látott, mert kémiailag elpusztítja önmagát.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
"Ez amúgy bíztató, bár nem értem hogy a modern technikában, a modernebb kondik miért csak az AM2+ környékén jelentek meg."
Azért mert drágább volt. Most is az, de akkora áramerősségek kellenek, hogy az elkok megsülnének maguknak, vagy nagyon sok kéne belőlük párhuzamosan.
A szilárdtest kondik ezt jobban tolerálják, nem fűti el őket a VRM.P3 korszakban igazából felesleges pénzkidobás lett volna, és akkor még sokkal scifi kategóriább cuccok voltak a polimer kondik. A 462-478 érában már tényleg lenne hasznuk, de az áraik messzebb voltak a valóságtól, mint mapanság. 100000 alaplapnál, vagy mennyit gyárthatnak egy egy típusból, nagyon nem mindegy a gyártónak, hogy mit használ.
Jó példa arra amit írsz, a kék led. Van róla egy nagyon jó Veritasium videó, érdemes megnézni. El sem tudnánk már képzelni nélküle a világot ami körülvesz, mégis alig 20 éve kezdett elterjedni. Az egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) elektronikai forradalom volt a tranzisztor feltalálása óta. Nem terjedt volna el az LCD kijelző sem nélküle, kell a háttérvilágításához.
-
válasz
czundermák
üzenetére
DarthSun:
Kíváncsivá tettél, közben bele túrtam a könyvekbe, hogy kiegészítsem az előző hsz.-t. Nem írnak semmit a kondik élettartamáról részletesen, ahogy a villanytan se, csak említés szintjén van róla annyi, hogy az elkók 10 celsius fokonként felezik az élettartamukat, a szilárdtestek pedig 20 celsiusonként.
Tovább kutakodtam a "környezetünk fizikája" vonalon, ami nem igazán érint, de mégis segíthet. Miszerint az Arrhenius egyenletnek hívott csodával, ami a hőmérséklet és a kémiai reakciók közt von párhuzamot az élettartamra, ki lehet matekolni a kondikat is.
A szilárdtest kondid ami az említett AM2+ lapon van, 40 fok körül használva 7200 év szigorúan elméleti 0-24 élettartamot tud, tényleg ráérünk aggódni.
Nyilván ennél hamarabb bedöglenek, de így is mernék saccolni nekik 30-40 évet. -
válasz
czundermák
üzenetére
CPU/NB/IMC/RAM/MB közelsem volt ennyi nálam, legalábbis amelyiket kijelzi a lap vagy Aida.
Ez amúgy bíztató, bár nem értem hogy a modern technikában, a modernebb kondik miért csak az AM2+ környékén jelentek meg. A fizikai tulajdonságokat tuti előtte is tudták, az átütéses alagút effektust is már ismerték a nagy kvantumfizikusok után is, kb már az 1950- es években is alap volt ezen mechanizmusok ismerete.Bár ha visszanézek ugye, a perdülő szerves vegyületekkel már 1900 előtt is kísérleteztek, de mégis a bumfordi elektronágyú terjedt el, majd csak 2000 után jöttek, először a gagyibb, majd az egyre jobban használható LCD kijelzők.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Nagyon sokára. 15-20000 óra kell nekik 105 celsiuson, hogy érdemben elkezdjenek problémázni.
A szilárdtest kondik brutál élettartamúak, az egy baj velük az, ha halnak a fáradástól akkor nem az ellenállásuk nő meg, vagy szakadást produkálnak, hanem rövidzárat.
Problémásabbak lehetnek, ha pusztulnak, de kétlem, hogy normál otthoni körülmények közt ez bekövetkezhet belátható időn belül. Van egy Slot 1 Intel desktop Boardom azon már vannak szilárdtest kondik gyárilag, de ha kiforrasztanám és lemérném őket 99%, hogy a gyári értékeket minden további nélkül tudnák a mai napig.
Eldurranni akkor tudnak, ha egy nagyságrenddel nagyobb feszültséget kapnak, ezt igazán labortáppal sem lehet otthon kivitelezni, mert 30 Volt környékét elviseli a legtöbb, amelyik nem, az sem durran el tőle. 2-300 voltot adva nekik simán elrepednek, mint egy LED, vagy egy IC.A belső polimerek sérülnek egyébként folyamatosan, ahogy a szilícium alapú eszközök is a régebben már említett módon feszültségtüskékkel. Csak itt nem a bázisszélesség vagy a gate szigetelés csökken le, hanem átüthet az elvékonyodott polimer, de tényleg felesleges ettől tartani, kivéve, ha 105 fokon tolod neki 2 éven át folyamatosan 0-24.

-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
mi mar a Pentium 1-be is raktunk elol-alulra az akkor meg AT hazba 80mm-s ventit a CPU ele 1997-98-ban, mivel ott volt meg a CPU helye akkor
csak az ATX-knel koltozott at a hatso oldalra fentre a CPU a Pentium2-ktol kezdve
volt vmi adapter is, amivel a HDD Molex csati 5V es 12V kozotti 7V-jarol tudott mukodni amolyan sufnituning "silent mode"-ban, ha vkit zavart a hangja
bar ezekbol mar akkoris volt tobb fele fordulatszamos, vmihez tokre nem kellett ez
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Ma már kizárólag az elöl-hátul 12centis ventik a perdöntőek, sima 478 P4 esetén is. Valamint a CPU- n meg minimálisan a 2x8centis ventis hatékony torony.
Annó elk*rták, a TDP kilőtt, nem is tervezték be, minek, az aktuális rendszer is 90 fokra melegedett, kit érdekel, az eladások nőttek... -
Pista0001
addikt
Azokban még 8 centisek voltak hátul, de legalább 2 darab. A nagyobbakban legalábbis. Elöl viszont a 92-es szerintem kevés volt.
2006-ban kompletten vettem egy Athlon XP-s gépet. MSI KT6 Delta alaplapban Tbred B 2400+ és 1 db 512 MB-os ram volt benne. Ehhez a laphoz 2004. novemberi az utolsó bios, 2003. közepe táján jelent meg a típus. Amiért szóba hoztam, az a ház. A típusa ismeretlen, nem volt rajta márkajelzés, viszont előre és hátra is 1-1 12 centis ventilátort lehetett bele szerelni, ami tekintve hogy max 2004-es darab, szerintem figyelemre méltó. Tesómnak pl akkoriban 2005-ben összerakott Athlon 64-e volt, pont Chieftec Dragon házban... -
Arra nem is emléxem milyen, én a P4/S775 konfigokat építettem már újan, a mai lehetőségeknek megfelelően, olyan házba, melybe még belepasszinthatóak, de esélyesen nem kapnak hőgutát, mint annó a saját korukban előfordult nem megfelelő házakban, és nagy probléma volt még mellékesen, a bőven nem megfelelő CPU hűtők gondja is.
-
Turulbir
tag
válasz
laskr99
üzenetére
Kondizásnál általánosságban ezek az irányelveim:
-Fesz: min. ami volt, nagyobb lehet.
-Kapacitás: min. ami volt, nagyobb lehet.
-ESR: tapasztalat az, hogy bármelyik low ESR-ként árult megfelel (nagyon speciális eseteket kivéve), nem volt még ebből problémám, de ökölszabály, hogy minél kisebb, annál jobb.
-Gyártó által megadott élettartam: értelemszerűen minél több, annál jobb.
-Méret/alak: szélesebb, de alacsonyabb általában szerencsésebb.
-Egy áramkörbe (érts: pl. proci VRM secunder oldal) teljesen azonos kondik legyenek, mert párhuzamosan vannak, és ha nem egyforma pl. a soros ellenállás, konyhanyelven fogalmazva "nem dolgoznak együtt, nem egyszerre fáradnak".És akkor a speciális eset: Toshiba laptop: (Pentium dual core , Merom magos), ultra low ESR tantál, valami BGA tokozás szerűségben a proci foglalat alatt. Gép indul -> Win betölt -> asztalon fagy. BIOS-ban nem fagy, memtest alatt szintén jó órákig...
. Win betölt, amint megjelenik az asztal /de még tölt a rendszer/ prime95 elindít --> nem fagy le
. Kis gondolkodás után: -Szóval amikor betölt a rendszer, visszaveszi az órajelet, és jó eséllyel a VRM frekijét is, amit meg már nem bír kisimítani a szarakodó kondi. Linux live CD betesz, kernelparaméterrel a proci C0-ba kényszerít, műkszik
. Viszont bármilyen kondival próbáltam, csak rosszabb lett, extrém alacsony soros ellenállás kell neki.#127782 DarthSun:
Én tavaszi ELKOvirágzásnak szoktam hívni.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Igen, ez van, ennél is a folytatás kaki, némelyik sikernek a következő része is jó lett, de ez a ritkább.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Polimerest még nem sikerült kinyírnom
-
-
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Ahogy a gumiarcú is mondta a Maszkban a csajszira, - eldurranok - a sima ELKOk is ilyenek...
-
válasz
czundermák
üzenetére
Gondolom ezek már régóta a tulajdonodban vannak, nálam a lapok többsége fél éve vagy "jobbik esetben" csak pár hónapja vannak nálam, ebből adódóan tárolva se voltak olyan sokat.
Meg hát mindig változik éppen melyikkel játszadozok. -
válasz
czundermák
üzenetére
A szilárdtest-kondis lapok mikor fognak meggárgyulni ? Erről még nincs tapasztalatom, mert ultrastabil még mindegyik, ebből kb az első az AM2+...legalábbis nálam. Az ilyen kondisok nem is durranak el ?
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Épp most rendeztem át a szobát teljesen, az elraktározott lapok közül állásában az Epox 8RDA3+ Pro és a dobozos NF7 is megpúpult állásában több helyen is.

-
-
Kell, ezeket ma már csakis modernebb házakba szabad építeni, legalább 3 12centis venti kell, elöl 2, hátul 1. A korabeliben megfőttek, de ma már lehetőség van rendesen használni.
Alsótápos modernebben gond lehet a kábelhosszokkal(régi felsőtáp esetén), de ma már mindenféle hosszabbító, átalakító, konverter kapható, úgyhogy a megfelelően szellőző/hűthető ház mostmár adott. -
-
arn
félisten
meg sose lattam olyan vlbs kartyat, amiben “szunet” van

-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Én már nem is foglalkozom a kondizással, úgy döntöttem. Ami működik, de púposkondis, meghirdetem kilóra, ha nem viszik, megy e-hulladékba.
Brutál ez a korszak, a kirobbanó, kifolyó kondikkal.
Az első értelmes kb az AM2+/775 P45 korszakban jött, azok már szilárdtest-kondisok, ezekből még egy sem hótt meg nálam.Kivétel egyelőre a 775i65G, ebből van összerakva AGP gép, bár ez is még robbanó-kondis, de megtartom, van hozzá még tartalék lap, bár lehet az is megkotlik a tárolásban...
+a régebbiek S3/S7/SS7, ezeknél még kisebb a terhelés, nem folynak ki a kondik, ill 0 kapacitással is még mennek.Meg ma már nem is kellenek, a lelkes retró programozók által, már a RyZen is teljesen alkalmas az XT szinttől a mai felhasználásig. - persze ez itt off/madness mániás vélemény, bár azért pár ultraretrót is megtartok. Nyilván aki naptárazós, nem alkalmaz ilyenféle aberrációt, és nem is próbálja ki, tehát nem is tudja megtapasztalni pld egy modern gépen futó '84- es XT game...milyen jól is fut (sebesség is kalibrálható nyilván az ultramodern DOS driverekkel).
-
envagyok
veterán
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Volt még egy lépcső feljebb: 8KNXP-Ultra
+1 LAN port
+2 SCSI port
+2 64 bit PCI
-Sima AGP AGP Pro helyett
- IDE Raid
[link] -
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Igen, nekem is úgy tűnik
Ezen tényleg van minden jó ami P4 alá kelhetett.#127767 envagyok : Aha, értem. Különleges megoldás.
-
-
-
-
FF23
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Még erre a topikra emlékeztem [link]
Az egy dolog, hogy elromlott meg kijött a füst, de mindig vitt magával mindent. -
envagyok
veterán
Anyámhoz menet beugrottam most egy hirdetett számítógépért.
Sajnos nem engedett a nem kevés árból az eladó, pedig nem volt tisztában az értékével.
Egy Gigabyte 8KNXP i875P alaplap volt benne DPS II VRM modullal.
Azért a 6 fázis vs. korabeli lapok pl ASUS P4C800-E Deluxe 3 fázisa szerintem 2003 legütősebb lapjává tette.
Azért a nyúzás előtt a pár púpos kondi cserélve lesz.
-
-
-
FF23
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Látom hűtőt keresel, mintha nemrég adtál volna el egy ilyesmit.
-
-
-
-
laskr99
addikt
Újrakondizásnak ti hogy álltok neki?
Csak a fesz+uf értéket nézitek?Alaposan utána jártam a dolgoknak, egy rakat dolgot kellene, ugye magát a soros ellenállást is kellene. És itt van a de:
Már nem gyártanak ilyen kondit, csak polimert
Vagy noname kondi, és nem tudok gyártói adatlapotDFI lapokat szeretném patentül átkondizni, japán kondikkal, mert elvileg ha az ellenállás több mint a gyári, a vrm-nek nem tetszhet/károsíthatja, szóval szeretném a gyárihoz megegyező értéket megoldani, mert ritka is, nem kéne tönkretenni
Másik, ugye van hogy a polimert se viseli/jó neki, de ez igazából csak a régebbi dolgokra igaz.
-
FF23
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
6+1 van a lapon ebből a sorozatból(1500uF/6.3V/8mm). Érdemes mindet kicserélni mert fél év és jön a többi.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
De talán te még ígyis többet fogod használni mint én tettem volna.
Egyébként pont ezen hozzáállásom miatt nem merek beszerezni egy 366-466 Celeront, mert azzal is ugyanez lenne. -
Turulbir
tag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Kondiból mind a hatot ki kell cseréni, mert egy áramkörben vannak párhuzamosan, a soros ellenállásuknak is egyeznie kell.
Egyébként ha az ember biztosra akar menni, akkor hibásakkal együtt az összes azonos (gyártmányra és értékre is egyforma) kondit érdemes a lapon kicserélni, ne legyen 1-2 év múlva meglepetés, amikor a kicsit hűvösebb helyen lévők is elkezdenek kinyílni. Egy A7N8X-et háromszor kellett ezért kiszednem konfigból, nem éri meg ezen spórolni.
Továbbá az sem mindegy, milyen kondit vesz az ember, 1000-20000h-ig szokott terjedni a megadott élettartam. Selejt kondi meg sajnos a mai napig van, volt olyan aktív használatban lévő AM2 lap, amit megkondiztam, két évre rá megint kifolyt. -Maradt még belőle, hova is tettem... Hát a fiókban lévő null km-esek is kinyíltak a simítós zacsiban.
10+ éve asszem valami 4K-ért vettem a lapot hibásként (a benne lévő A64 x2 szűken ért annyit, már a hűtő is kb. bónusz), előző gazdánál valaki próbálta megkondizni, kb. szétégette a nyákot, és kirángatta a furatgalvanizálást. A testtel nem volt probléma, az forrasztásoldalon van, a táp viszont belső réteg, azt kicsipogtam hova megy és egy épp forrszemhez odapatkoltam a hátoldalon. Nagy volt az öröm, amikor 1,5-2 év múlva kezdhettem elölről
. A lap viszont azóta is működik, csak az AGP kicsit kontaktos. -
-
-
envagyok
veterán
Igen, 2004 már fingreszelés volt, meg akkor már a 925x DDR2-es lapok voltak a menők 3.6ghz-es procival, meg a s939 is tarolt akkor.
2004-re ASUS P4C800-E-vel maximum egy ct479 adapteres konfigurációt dobnék össze.
A 2004-es P4 számítógépem nekem is lga775 p4
3.4GHz Gallatin magos P4 2M cache-el, DDR2 CL3-as korai tuningrammal, asus x800xt vga-val Abit AA8 lappal. (Ha egyszer lesz időm, Fatal1ty megy bele) -
FF23
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Gondolom az elsőt nem adta ki az asus.
Van egy másik is. Az egyik NB fület pótolni kellett és pár kondi bibis, amúgy rendben van.
-
arn
félisten
Ha en p4et epitenek az 3200 nw lenne p4c800 (nem e) lappal 2003 kozeperol. Akkor volt utoljara csucson a p4.
-
-
FF23
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Mert az az első bios, még sosem volt frissítve. 1002 volt a következő.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Köszi szépen!
Nyilván esélytelen megmondani pontosan mikor épülhetett, memórián illetve a két optikati meghajtón 2004-es dátumot találtam, illetve prociból egy SL79L van bent. A másik érdekesség, hogy a bios verzió ami rajta van nem szerepel se hivatalos ASUS oldalon se TheRetroWeb-en.
-
-
envagyok
veterán
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Szép is korlenyomat
-
-
-
FF23
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Nincs mit

Azt a tápot dobd ki
-
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
P4P800-E, király lap !
-
válasz
KROK640
üzenetére
Nyugi sok cuccnál nálam is ez a helyzet, pár órát foglalkozok vele megunom aztán elteszem, ezért is válogatom meg mit veszek meg mert ennek így számomra nincs értelme.
Például az AM2-es AGP félkonfighoz se nyúltam azóta amióta jöttem ide panaszkodni egy elhajolt pin miatt.
4CoreDual CPU mérések meg nem lettek elfelejtve, már Januárban megcsináltam, de annyira elenyésző egy-egy teszt / játékban a telejesítménybeli különbség, hogy nem láttam értelmét megosztani.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Egyáltalán nem haragszom! Én úgyis csak prüntyögtem volna vele pár órát, aztán ment volna a többi rég mellé. Nálad nagyon jó helyen lesz

-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
LOL! Te vetted meg előlem!

Nem baj, nálad nagyon is jó helye lesz, sok örömet vele
-
Jelentem megérkezett a gép, elég jó allápotban van, házról hiányzik két díszítő elem illetve a plexit meg kell csinálni mert két helyen már nem fogja a csavar de ezeken kívül semmi baja. Gond nélkül postol, igaz OS alatt még nem próbáltam ki de szerintem ott sem lesz gond. Még egyszer köszönet FF23-nak hogy ide belinkelte!
-
válasz
KROK640
üzenetére
Köszönöm, de ez még nem végleges, kábeleket is rendezni kell, és ha kidőlne a Fire GL akkor csak egy 9800XT-t tudnék mellé rakni, ami erős túlzás azért.

A ház nem korhű, és a hűtések sem, leszámítva a CPU coolert. Van egy becsípődésem a modernebb hűtések felé, és szívesen tele raknám a retro házakat Thermalright, BeQuiet vagy Noctua hűtőkkel. Valami kisebb modern házba is szívesen építenék slot 1 konfigot, de ezek caak ábrándok maradnak, igyekszem tartani a maximum 3 gép terveim.
Ebből az egyik egy SFF házba csomagolt Opteron 144, mATX lapban, hd6570 társaságában, amolyan nyúzható nem sajnálós retró állomás 7900 GTX teljesítmény szintű kártya a HD6570, szóval tökéletes csalás low profile házakba 2003-2006 környékére, ráadásul van hozzá XP driver. Kapott DVD írót, FTP elérést a helyi hálózatra és a NAS -hoz, így tökéletes hidat képez a még régebbi cuccokhoz.
Ami épp ez a gép a képeken, és egy további 1333 MHz-es Thunderbird, KG7, GF3 alapú masina. Persze ott a ráadás, ami csak kiállítás idejéig lesz megépítve (Asus P3C-D, dual 1000 Slot1, Ati Fire GL2, mátrixok inverzének számításához, random szimulációkhoz) utána bontom vissza és megy pihenni a többi cucc közé.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
ÚÚÚ de szép!

-
-
FF23
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Van RAID és IDE mód is.
-
-
Itt az a gond, hogy a FireGL X1 eleve iszonyat forró a kortársaihoz képest. Ezek Zalman sünik, még nem okoztak csalódást, egyszerűen muszáj volt tele aggatni, mert tapinthatatlanul meleg tud lenni akkor is, ha egy 12 cm-es ventillátor tolja neki a levegőt pluszban sünik nélkül.
-
-
-
FF23
őstag
válasz
czundermák
üzenetére
Jó cucc.
Nem szeretem az utólagos ramsüniket, mert volt, hogy lepotyogtak. Ha nincs rajta olyan passzosan, hogy nem lehet megmozdítani, mint a gyári megoldásokat, akkor megfőhet alatta a chip. -
Tothg86
aktív tag
Hogyan tudok retroweb-re feltölteni? Nem látok regisztrációt sehol, csak logint. Láma kérdés
-
Nálam a Deluxe verzió van beépítve gépbe, 2,6-os P4-el ami 3200-on jár.
Viszont a kártya sajnos lehet, hogy hamarosan el fog halálozni, teljesen véletlenszerűen fagy vele a kép kockásra. Gondoltam rá, hogy a táp lehet-e kevés az AGP Pro-n keresztül, vagy egyéb anomália hátráltatja. Mióta beépítettem a házba, azóta csinálja ezt. Tesztpadon hetekig nem volt gondja ebben a felállásban. Simán azt is el tudom képzelni, hogy a kártya függőleges helyzetben máshogy érintkezett az AGP Proval, mint fekve, sajnos ez a foglalat nagyon érzékeny mindenre.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Akkor azért nincs feszültség állítás...
-
FF23
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
A baloldali kettő mellett jól nézne ki ( a középső nem saját fotó, mert az a ct-479-nek van lefoglalva)
-
-
-
válasz
czundermák
üzenetére
Már én sem nagyon tuningolgatok, esetleg mértékkel, főleg az értékes félretró gépeket nem.
Bár P4- ből lehet hogy szénné hajtok mégegyet
A kiskedvenc Asrock P4V88+ viszont biztonságban van, nem lehet CPU feszt emelni a BIOSban. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Nekem meg nem is a csúcs adja a nosztalgiát. Anno nem volt korszak ahol a csúcsot birtokoltam volna, de (1-1 kivétellelel) a haveroknál, ügyfeleknél, stb. is az átlag gépeket látta az ember. Nekem azok sokszor sokkal jobban leírnak egy korszakot, mint a csúcs.
"A procik nem úgy fejlődtek, hogy azonnal az adott foglalat csúcsa került piacra" --- Ez igaz, bár sok esetben volt később még lefelé bővítés, illetve a Core sorozatnál már jellemzően az I7-ek jöttek előbb, és utána az I5 majd az I3 ...
-
FF23
őstag
válasz
czundermák
üzenetére
Teljesen értem, én sem dobnék ki egy P4G8X-et.
-
Igen ez tiszta, viszont már nagyon rá untam az állandó csúcs kergetésbe. 15 év alatt volt szerencsém tapogatni és birtokolni az összeset, ezért kezdtem egy ideje a korszakok alapján keresgélni. Nem cél a maximum kihajtása már nálam. Megvilágosodtam.

Nagyon sok és érdekes hardver marad ki, ha folyamatosan a felső 10 százalékot keressük. A procik nem úgy fejlődtek, hogy azonnal az adott foglalat csúcsa került piacra. Volt a paletta tetején a 2,53 GHz-es Northwood is.
-
FF23
őstag
válasz
czundermák
üzenetére
Az E7205 következő generációja a 875/E7210 chipset, a 845-é meg a 848/865(PE/G).
Az E7205 legfeljebb ritkább, de a 865/875 messze jobb, ha ki akarod hajtani a legjobb s478 P4 procikat. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
A jó kis granite bay, nagy kedvenc volt nekem is. Egy havernak van még vele egy működő Northwoodos konfigja

-
válasz
DarthSun
üzenetére
Nálam a kedvenc P4 lap még az 533-as korszak végéről származó P4G8X. Az első Dual channeles DDR lap, szintén a piacon először 8x AGP -vel, Granite Bay chipsettel. A 865-875 páros szép, de sokkal konzumerebb, és akkor már volt Athlon 64, mikor ezek a fénykorukat élték.
-
-
FF23
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Már tegnap este kiszúrtam, azt hittem hamar lecsap rá valaki.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- EAFC 26
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- 224 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13700HX, RTX 5060 (ELKELT)
- Xiaomi 12T 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ HP EliteBook 6 G1a Ryzen 5 PRO 230 4.9GHz 16GB DDR5 512GB FHD+ 16:10 már jobbik kijelző, gar 2028
- Limitált darabszám! Apple Mac Studio M2 Ultra 24 magos CPU, 60 magos GPU, 64GB RAM, 1024GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
), alap QLED elég. A meglévőben legyengültek a LEDek, bár még mindíg elég jó, a konyhába jó lesz.

, ha megérem, bár ma berongyoltam a városba busszal, visszafele az ismeretlen sofőr kérdi, meddig kéri a jegyet ?, de már a személyi a kezemben, kivette hogy szemcsivel közelről...azta 60- ban született...40- nek néztem hirtelen...bocs.
. Kis gondolkodás után: -Szóval amikor betölt a rendszer, visszaveszi az órajelet, és jó eséllyel a VRM frekijét is, amit meg már nem bír kisimítani a szarakodó kondi. Linux live CD betesz, kernelparaméterrel a proci C0-ba kényszerít, műkszik
. Viszont bármilyen kondival próbáltam, csak rosszabb lett, extrém alacsony soros ellenállás kell neki.

De nem gond hogy ez így előjött, mert legközelebb akkor nem így csinálom.
10+ éve asszem valami 4K-ért vettem a lapot hibásként (a benne lévő A64 x2 szűken ért annyit, már a hűtő is kb. bónusz), előző gazdánál valaki próbálta megkondizni, kb. szétégette a nyákot, és kirángatta a furatgalvanizálást. A testtel nem volt probléma, az forrasztásoldalon van, a táp viszont belső réteg, azt kicsipogtam hova megy és egy épp forrszemhez odapatkoltam a hátoldalon. Nagy volt az öröm, amikor 1,5-2 év múlva kezdhettem elölről
. A lap viszont azóta is működik, csak az AGP kicsit kontaktos.
Nyilván esélytelen megmondani pontosan mikor épülhetett, memórián illetve a két optikati meghajtón 2004-es dátumot találtam, illetve prociból egy SL79L van bent. A másik érdekesség, hogy a bios verzió ami rajta van nem szerepel se hivatalos ASUS oldalon se TheRetroWeb-en.
Például az AM2-es AGP félkonfighoz se nyúltam azóta amióta jöttem ide panaszkodni egy elhajolt pin miatt.