Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- Gigantikus fordulatot vett a GeForce RTX 50 Super sorozat törlése
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amazon Fire TV stick/box
- Processzor - VGA párválasztó topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- „Ezt a sorozatot emberek készítették!”
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Mini PC
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Rowon
üzenetére
Nem egészen. A csatlakozások aranyozásában az a logika, hogy ugyan ezek is oxidálódnak, mint akár a réz, vagy ezüst bevonat, csak kevésbé, és az arany-oxid jobb vezető, mint a többi fém oxidja. Legalábbis tudtommal.
Az ilyen gender-fordítók nem rontanak a minőségen, egy kábellel könnyebb mellényúlni. -
válasz
Rowon
üzenetére
Egyébként most bocsánat... Nem bírok elmenni ez mellett a maszlag mellett, amit kiírnak az oldalra. Mi és hogy garantálja a veszteségmentes jelátvitelt, amikor a jel a csatlakozón belül lévő tüskén megy át, nem pedig a külsején lévő aranyozáson? Ez egy akkora parasztvakítás, hogy ihaj és azon kívül, hogy pazarolják vele az aranykészletet, semmi másra nem jó.

-
válasz
efemm
üzenetére
Hmm... ez is jó lehet? Azon gondolkodom, hogy azért, mert ott az átalakító, az rontani fogja-e a képminőséget? Nekem amúgy az Alza jobb lenne, mert az tényleg itt van gyorsan, viszont rövid apa/anya kábelt csak Alin látok, az meg k* sokára ér ide.
Szerk.: mindegy, nem agyalom túl, megrendelem az Alzától, aztán, ha nem lesz jó, akkor max visszaküldöm nekik.
-
válasz
Rowon
üzenetére
(Alza, másnapra nálad van/lehet) VGA female to female vagy male to male
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Köszi, rákeresek így is a neten.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Rowon
üzenetére
A VGA kábel hósszabitóra - keressélrá,én így ismerem is azt amit a képen megmútattál.
A hósszabitó volt régebben is nekem és ha jól is emlékszem 1-1,5 méteres vólt és ez problámát nem is ókózótt,mert teljesen árnyékólt is volt a kábelem.
A kábel témádra tömören ezt tudom most mondani.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Hasonló : ez nagyon nem ajánlott vinyó amúgy, de nekem bejött. Bár már 30TB környékén is kezdenek jönni az SMR vinyók. Ajánlani nem merem, csak saját tapasztalat eddig, hogy kb Enterprise szint az éves írási TBW mennyisége, a HDD topikos vélemények alapján, nálam már az első évben meg kellett volna pusztulnia, de időnként riportolok az orruk alá
, hogy még mindíg 100/100.
A kettő 2TB Barracuda SMR laptopvinyóm, szintén 24/7- ben, 4 és 5 éve tekernek, közel leállítás nélkül, 5 éve néha voltak kikapcsolva, 4 éve meg folyamatos üzem.Érdekesség : a P4 elfüstölésekor, a márkásabb WD retró vinyó meghótt, a Seagate Barracudának semmi baja nem lett.
Hasonlóan a budget SSD- imet is széklábalátét jelzővel illették, valójában mocsok jók, főleg az SPCC a brutális sebessége miatt, az Intenso pedig a megbízhatósága miatt, kb tönkretehetetlen.
Az 1TB SATA Apacer nemtom milyen lesz...majd kiderül. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Nekem anno a Celeron 366-osban volt ilyen VGA, de tele volt artifact-el, buggal. Igaz az akkori legújabb játékokat próbálgattam rajta, mert úgy adták el a gépet, hogy "persze van benne 3D kártya". És akkor S3 Trio 3D/2X volt benne. ha lett volna mellette egy Voodoo 2 teljesen más lett volna a helyzet.
Végül egy ASUS V3400TNT 16MB váltotta, ami összehasonlíthatatlanul komolyabb kártyának érződött akkor. Hirtelen egy rakás új játék is elindult, és ami korábban szaggatott meg hibás megjelenésű volt, az is szép lett.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Nekem végülis semmi szükségem sem volt a 64GB RAMra, de ha már HEDT vadállat gép, akkor feelingesebb. X99- be meg ECC 32GB ment(4x8), 4x8 asztali kijött, a fiókban van, ha kevés lesz majd az X299- ben a 64, akkor bepattintom a +4 szabad slotba, aztán a 96Giga talán még egy ideig elég lesz.
Bár az X299- hez is van ECC- s UEFI, de a 4x16 asztali miatt a normál utolsó verzió maradt a lapon. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Igen, a dicső múltban ez így volt.
Sajnos ugyanazt tapasztalom itt is mint a HDD piacon. 2012-ben 12 ezer ft volt egy 2TB-os HDD, akkor 3 éves technikaként. Most 18-20 ezer ft, úgy, hogy 16 éves múlt ... Már rég sör csoki árban kéne mennie!
Félek, hogy a VGA-kkal is így járunk valahogy, hogy rájönnek a gyártók, hogy drágábban is megvesszük őket.Azért jó sok winyód van neked

Van egy 1TB-os HDD-m, ami 2007-es gyártású és napi használatban van (érdekesség, hogy 2010 tavaszán vettem; míg a 2009-es nyárit 2009 szeptemberében).
kapacitásból én is kezdek kifutni, nem vételen fontolgatok egy 8TB-osat. Ráadásul az egyik külső tokom is igencsak megadta magát
(bármelyik USBre kötöm nem ismeri fel a gép
) -
KROK640
nagyúr
válasz
Yutani
üzenetére
Azért az úgy nem rossz gépecske

Nekem inkább arra kell figyelnem, hogy a sok nyitott programból össze tud jönni egy csinos RAM foglalás, de önmagában a Spiderman 2 volt (ha a Forza H5 ram bugját nem számolom) ami a legtöbb RAMot foglalta, az képes volt 14-16GB-t is enni egymagában.
28GB az szép ...
Nyilván egy ilyen kaliberű bővítés azért meglátszik.Nekem is bőven elég még a 3060 12GB ...
-
laci1128
tag
válasz
Rowon
üzenetére
Ha nem jó IRQ slotba rakom a kártyát, akkor attól gondolom nem károsodik, max nem fog képet adni?
Valószínűleg túlgondolod ennek a jelentőségét és ne haragudj, én is jócskán túlmagyaráztam.
Nem fog semmi károsodni, legrosszabb esetben lefagy a gép, olyankor ki lehet próbálni más PCI foglalatot.Az alaplapod kézikönyvében sajnos valóban semmit nem írnak erről, más gyártóknál szokott lenni egy hasonlóan kinéző táblázat, viszont ez a társítás alaplaponként eltérhet, így a tiéden más lesz az elrendezés.

Ki kell próbálnod melyik foglalatban működik a 2D kártyád problémamentesen. A Voodoo behelyezése egyszerű, ugye ahogy korábban említettük nem használ IRQ-t, így az bármelyik PCI foglalatba beleilleszthető. A fő videokártyáddal pedig amennyiben szintén PCI csatolós, de nincsen lefagyás és a Windows 9x eszközkezelő sem panaszkodik a videokártya tulajdonságainál erőforrás ütközésekre (a driver feltelepítése után természetesen) szintén nincsen teendő. Ha gond lenne, akkor ki lehet próbálni a 2D kártyát következő PCI foglalatban. A Voodoo és a 2D kártya sorrendje teljesen mindegy, és akár AGP-s is lehet a fő kártyád.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
A dicső múltban az újabb vga generáció kb ugyanannyiba került, mint az előző, az előzőt meg a kifutó időszakban olcsónban adták. Nem is tudom, melyik generációval kezdődött, hogy az új generációt úgy árazták, hogy felülről a második került annyiba, mint az előző csúcsa. Tehát korábban a teljesítmény szint volt beárazva, aztán már maga a teljesítmény. Ezt megfűszerezve ilyen olyan katasztrófákkal meg kriptolázzal hamar összejöttek a mostani árak.
Nálam van 2 db 4 terás a WD nasban, természetesen olyan szíriából, amiről nemrég írták, hogy korán halós lehet.
Ezek lassan 3,5 évesek nálam, a gyártási idejüket most nem nézem meg inkább.
A többi nagy vinyóm offline, ezeket dokkolóban használom, ha épp kellenek. 2 db 4 terás, ezek 2020. október 31-én készültek, de fogalmam sincs, mikor vettem őket. Valamikor '20 decemberében talán.
Ezek a filmezős vinyók. Van még 4 db 2 terás, ezeket is párosával vettem, de nem emlékszek már, hogy mikor. A gyártási dátumok 2011. 38. hét vasárnap (ha jól értelmezem a 11387-et
) és 2013. 48. hét csütörtök illetve péntek. Ezek közül egy szintén filmes, 2-n Epic-es játékok vannak (meg még 3 db 500-ason
), a negyediken hirtelen nem is tudom, mi...
Hát ezekből kezdek lassacskán kifutni kapacitásban, a koruk meg magárt beszél. 
-
Yutani
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Nekem 3060 Ti van, R7 5700X és 32GB memória mellett. Utóbbi kettőt mostanában újítottam, mert a Borderlands 4 erősen kérte, és kellett is. Memória használatot láttam 28GB-ot is, és nem akadozik, az 5700X meg kellett a jobb FPS-hez, mert az R5 3600 nem bírta. A Stalker 2 is meghálálta a bővítést.
RTX 5070 Superben gondolkodtam (nem adok ki 200+ rugót 12GB-os VGA-ra, ezért nem lesz sima 5070), de a memória hiány miatt csúszik 6-9 hónapot, meg az ára is gondolom magasabb lesz, így elvetettem a VGA cserét. Szerencsére a DLSS sokat segít, hogy még egy ideig maradhasson a 3060 Ti.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Nálam is ez a helyzet, hogy amit a VGAm meg a procim még elvisz, annak szerintem elég a 32GB RAM is.
Az új VGA árak sosem mentek le igazán
Az egyben új gép vételnek az az előnye, hogy csak egyszer szerelsz. Meg korban és összképben jobban passzol.Nekem 2db 4TB-os HDD-m van, ami aggasztó, hogy a fiatalabbik is 5 éves. Régóta tervezek venni egy 8TB-osat, de az ára istennek sem akar lemenni a lélektani határ alá, már-már ott tartok, hogy akkor egy fene alapon ennyiért is megveszem amennyiért most van, de most meg nincs pénzem
Ráadásul a közeli kilátásaim sem fényesek anyagilag. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Memória téren én most ezzel a mebnyiséggel már megleszek, max a 2 AM4 ITX-et cserélem mATX-re, és akkor össze tudok rakni mindkettőbe 64 gigát, a 9. gen-t meg felszámolom. De nem hinném, hogy ezt meg kéne lépnem, amit a vga-m elvisz, ahhoz a 32 giga ram is elég lesz szerintem.
Ha már a vga szóba jött (mert szóba hoztam, ahogy Hofi mondta
), az is aggasztó terep. 6000-es Radeonom van, egyelőre elég, amire kell, de na! Ha ez a gép kiöregszik, akkor egyben újat kell majd vegyek, az biztos. Mondjuk ezt is úgy vettem, és hosszabb távon lehet, hogy jobb ez így, mint egyszer platformot, egyszer vga-t fejleszteni.
Ami még aggasztó, az a háttértár. Lehet, hogy beleugrok 2 db 4 terásba még most, fene tudja, hogy alakul később. Nagyobbat nem szeretnék, 4 tera is épp elég adatvesztés egyszerre, ha beüt a krach. Ssd-vel talán megvagyok, de persze mindig jó, ha van sztokk. 2,5-esből lenne klassz egy 2 terás, de azoknak amikor legutóbb néztem, nem volt valami jó az ár-érték arányuk.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
" ennek a sztorinak baromira nem látszik a vége." ---- és ez baromira aggasztó

Anno a criptos szarság miatt 2 évet és 3 hónapot csúszott a VGA váltásom. Most a helyzet annyiból jobb, hogy - hiába 5 éves - egy arányaiba véve sokkal modernebb gépem van, amivel nem tartom elképzelhetetlennek, hogy még 2 évet simán kihúzzak. Az persze más dolog, hogy senki sem tudja, hogy mennyit kell... -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Hát, jelen helyzetben nem mondanám, higy felesleges, ennek a sztorinak baromira nem látszik a vége.
2×16 GB 2666-os "brandgép ram" van a fiókban, meg egy db 8 gigás Corsair 2400-as. Egyedül a Dell Precisionbe tudnék 2-nél több modult tenni (8-at
), de az meg nem core i-s, hanem Xeonos, csak ecc-t eszik, ezért a "maradék". Meg is írtam, kicsit több, mint 1 hónapja volt egy szerencsés üzletem, 1×8 2400-at kerestem, 2×16 2666-ért indultam, végül 50€-ért vettem 4×16 giga 2666-ot.
32 giga van amúgy nálam is mindegyik ddr4-ben, a 3 diy gépben 2×16, a Dellben 4×8.Valamennyire nekem is, de nem konkrétan a ddr5, hanem a vele járó újabb processzorok. Majd meglátjuk... '14-ben meg voltam győződve róla, hogy a 4 ki fog maradni, aztán végül úgy elhúzódott a haldoklása, hogy még mindig tart. Ha az 5-tel is így lesz, lesz az is... Úgy 3-5 év múlva.
-
válasz
laci1128
üzenetére
Valaki plz meg tudná-e nézni, hogy a lapomban ez az IRQ igény szükséges-e vagy mi van vele? Nekem ez nagyon kínaiul hangzik... Ha nem jó IRQ slotba rakom a kártyát, akkor attól gondolom nem károsodik, max nem fog képet adni? Ez a manualja:
https://theretroweb.com/motherboard/manual/6xv94a-60bdd26905a01939855753.pdf
-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cbmfan
üzenetére
"ez egy Kontron ipari lap mobil procikhoz amivel akármit csinálok jelszót kér indulásnál, BIOS-ba belépésnél szintén. elemet kivettem, CMOS clear junpert átraktam és úgy hagytam percekig, nem segített. van valami ötletetek rá? esetleg ha nincs más beégetem biost másik chipbe és kicserélem arra."
A bios témádra - azt tudom most mondani,hogy a biosban-van beleírva a jelszó - gondolom a rendszernek a bíztónságós-használata-miatt és a CMOS-clear az eepromnak a memóriáját biztósan is nem fógja-kítőrőlni és ezt tutíra is bíztósan is mondom.
Azt mondod hogy egy másik eepromba íród majd a biosnak a tartalmát,szerintem - ha az eredeti órígínált biosnak a tartalmát - íród is bele - akkor is megmarad a jelszókérése az alaplapodnak,tömören ennyit tudok mondani a biosnak a kapcsán.A kérdésem az Budapesten holl mejik boltban is tudnék venni egy ijen - eeprom-hoz és 8pines széríáhóz is való rogramózót,köszönöm ha esetleg ebben - tudnál is segíteni,mert a retro gépemnek 100%-ig bíztósan is a biosa 8pines ic-je ami smd-tókózású és érthetelen módón és a miértjét nem is értem miért is felejtette is el a memoriája a beleírt programmot,ami az alaplapnak a müködését kellene - biztósítanía.
Az alaplapot teljesen átvízsgáltam műszerrel és lemértem - mindent is amik a legfontósabbbak,táp modulok müködnek biztósan is mert,éppen is most is fójamatósan fűtyűl a bippem és szerintem újjra is kellene - írnom a bios-ict.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Szerintem nagyjából le is írtad, hogy mit kéne mellé rakni. Mivel PRO kártya ezért inkább nem a mezei 2400+-al hajtanám, hanem egy XP-M 1800+ OC-val, hogy akkor a proci is legyen már kicsit különleges.
A 9700 Pro maga viszont, 2500+@3200+-os Bartonnal vagy 2700+-os Athlon XP-vel, P4 oldalon 2600-3000MHZ. Akkoriban ilyen CPUkkal ment az a kártya.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Igen, és azért ilyen, hogy szükség esetén dolgozni is tudjon rajta, de főleg játékra van használva.
A legjobb az egészben, hogy miután megvette és leadta a számlákat a melóhelyén, 80%-át kifizették neki, úgyhogy a történet végén szó szerint a piaci ár ötödéért lett ilyen gépe. Így főleg megérte neki! -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Az szép

Ha van fölösleges 2×16-os 3200-as KITed, még az is lehet, hogy vevő leszek rá. Persze csak ha eleget engedsz a feléből
Nekem sikerült az SD óta az összesbe beletenyerelni, a DDR1 az 1700-as Celeronnal és az Athlon XP-vel volt meg, a DDR2 a Phenom 9500-al, a DDR3 az I3 4330-al, a DDR4 meg az I5 10400F-el. És gyanítom, hogy lesz DDR5 is, mivel azért csak piszkálja a fantáziámat az AM5 ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Őrület mi megy most, különösen a DDR5 árakkal
De hogy húzza magával a DDR4-et is 
Akartam venni +32GB RAMot a gépbe, de elég lesz ez a 32GB is inkább
Platform váltás : Januárban eljátszadoztam volna a gondolattal, de már látom, hogy jó lesz ez ígyis, nem kell még ide AM5...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Akkor mit mondanál másik haver gépére?

GIGABYTE B650 EAGLE AX
AMD Ryzen 7 9800X3D 4.70GHz AM5 BOX
PATRIOT 64GB Viper Venom DDR5 6000MHz CL36 KIT PVV564G600C36K
MSI Radeon RX580 8GB GDDR5 256bit
Samsung 990PRO 2TB M2
WD Red Plus 8TB 3.5" 5400rpm 256MB SATA WD80EFPX
FSP VITA GM 1000W
COOLERMASTER MasterBox TD500 MESH V2 ARGB feketeTavasszal épült. Úgy volt, hogy majd nyáron vesz VGA-t meg monitort, de ehelyett inkább nyaralni ment, ősszel meg a kocsira költött, és egyelőre így maradt a gép. Bár azt mondja, hogy fullHDban minden is hasít rajta amivel játszik, nem is olyan feltűnő, hogy a GPU mintha csöppet visszafogná

-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Na most azt gondol el, hogy én 2015-ben Cipruson egy olyan laptoppal voltam, ami : 1700MHZ Dothan Celeron (1C1T 1700MHZ, 1MB l2), 768MB RAM, 320GB HDD.
A böngésző max 2 ablakot bírt, a váltás közöttük szó szerint 1 perc volt, ha pedig leküldtem a tálcára vagy vissza, akkor láttam ahogy soronként rajzolja ki az új tartalmat a gép
"sokkal hasznalhatobb volt a 4c4t A64-II-X4-631 a 8GB RAM +SSD-vel, mintha vettem volna ~ugyanennyibol egy i3 4GB RAM-l" --- nyilván, csak sok helyen megy a CPUval a parasztvakítás.
Anno a Phenom 9500-at +2GB RAMot, egy Phenom 965BE + 6-8GB RAMra akartam cserélni, de mire lett pénzem még feljebb léphettem az akkor frissen megjelent I3 4330-al (2C4T, 3500MHZ, 4MB L2), ment mellé 16GB DDR3, 120GB SSD, 1TB 7200-as HDD, és a HD4890 1GB
Elég patent gépecske volt az akkoriban. -
cbmfan
senior tag
-
czundermák
aktív tag
Dilemmázok egy ideje. Szeretném egy retró gépben tudni az AGP Pro Fire GL X1-et.
Korban 2002 közepét írjuk, ekkor a 2400+ Tbred magos Athlon XP-k és a 2533-as P4 volt a plafon nagyjából, bár itt hónapról hónapra potyogtak az egyre nagyobb órajelű variánsok, szóval nincs kőbe vésve.Arra gondoltam, hogy vagy egy Tbred 2700+-al vagy egy XP-M 1800+ OC-val hajtom, Intel oldalról pedig egy 2266-os P4-el valahol 2600-2800 körül, hogy legyen memória órajel.
Barton és a 800-as P4-ek kizárt, hogy bekerülnek a kártya mellé.Mindkét platformon adott több darab AGP Pro alaplap, de főképp egy Asus A7N8X -re gondoltam AMD oldalon, vagy egy P4B533-T-re Intel oldalról. Ez utóbbi korban közelebb állna a kártyához, és valamiért nekem jobban becsípődött, mert nagyon jól lehet benne tuningolni. Viszont az Athlon XP közelebb áll hozzám mint a P4, szóval dilemma.
Melyik platform való inkább egy 9700 Pro kaliberű kártya alá? Mivel "autentikusabb"?
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Na ezaz, szerintem ez kell nekem.
-
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Igen, a rövid az csak wifis, de van mellette 2 teljesértékű is.
-
válasz
Pista0001
üzenetére
4-ből nekem semmi más nincs, még ilyen tartalék sem magyarul ha véletlen valamiért beszarna az egyik akkor cumi van.
Ha valami komolyabb felhasználásra kellene a gép akkor azért àtgondolnám a fejlesztést, de így hogy javarészt csak netezek, sorozatot / filmet nézek meg néha-néha játszok (olyanokkal amikre elég a Radeon Graphics 512SP) feleslegesnek tartom.
Ezért nem is bánom hogy megléptem ezt az ATX-ről ITX-re való váltást, mondhatni most felesleges lenne az a nagy gép. Nekem egyik DDR se maradt ki.
-
Pista0001
addikt
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Egyelőre én is elvagyok, ha jól számolom, 168 GB ddr4 van a háznál.
Kár, hogy egyik gépembe se tudok 32-nél többet tenni ebből a készletből. 
Gépfejlesztés nálam sincs kilátásban egyelőre, most azt mondanám, hogy a ddr5 ki fog maradni. Eddig aktív napi használatú gépnél csak a ddr2 maradt ki. Sokáig úgy tűnt, hogy a ddr4 is erre a sorsra jut, de végül egyáltalán nem bánom, hogy inkább ddr4-est vettem 2023-ban. -
-
-
Pista0001
addikt
válasz
hobizoli
üzenetére
Valamikor 2008. végére, 2009. elejére nekem is meglett a 2 GB, de csak 1 magos S939 A64 mellé. 2009. nyár végén vagy őszén raktam össze az AM3-as Athlon II X2 konfigot, abba már 4 GB-ot tettem, az volt még aztán az i5 760 mellett is 2012. augusztus/szeptember környékéig, akkor egyszerre lett 8 GB és ssd, utóbbi szintén Samsung 830, mindkettő megvan a mai napig, de nálam ugyanabban a gépben. Már ami az alaplapot illeti.

-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
2008-ban vett A64-s notimban is 2GB RAM volt es qrva konnyen "telement" csak sima YT-web hasznalattal az is, lecsuktad a bongeszot es 8-10sec volt amire szo szerint betoltotte a desktop-t meg az ikonokat egyesevel

aztan amikor vettem a desktop PC-t megint, az amugy eloszor 4GB-l kezdett, de kb 1-2 honap mulva olyan occso lett a RAM, hogy vettem inkabb 8GB DDR3-1600-t bele, es a Geil 2x2GB DDR3-2133 kit-t meg atraktam egy masik PC-be, amit eppen raktam ossze vkinek
tobb RAM-nak nagyobb ertelme volt vegulis, mint a magas orajelnek, mert a kevesebbet swap-lt, akkor meg a HDD-re.... SSD meg heroin dragasagu cucc volt
aztan utana vettem bele karacsony korul SSD-t is, amikor a "lelektani" 30k-s ala ment mar a 120GB-s darabok ara
Samsung 830-s ment bele, ma is megvan meg ebben az i5K-ban is
na, az meg jol seggbe rugta a kis A64-tsokkal hasznalhatobb volt a 4c4t A64-II-X4-631 a 8GB RAM +SSD-vel, mintha vettem volna ~ugyanennyibol egy i3 4GB RAM-l, mert a hasonlo szintu anyulap is tobbe kerult ahhoz, meg a CPU is joval tobbe fajt
az ardiffibol meg ~kijott az SSD ara
RAM nem par 6-7k volt akkor 4GB, amikor 8GB-t vettem akkor az brutto 10k(!) alatt volt hajszallalsima web meg YT kozben sokkal "pattogosabban" ment minden, ablakvaltasok, barmi megnyitasa, a tobb RAM miatt kevesebb volt a swap is, meg az is HDD helyett SSD-re
de a Win7-x64 8GB RAM-l mar ritkan swap-lt amugy is siman Win-ben hasznalva meg csak web-zgetve, YT-zgatva -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
A 4th genbe mind 32GB RAM a maximum, mindegy, hogy I3 vagy I7 ...
A Xeonjaik valószínűleg másabb.768GB RAM már emberesebb, egy haveromnak a munkahelyi gépében (3D tervezés és gyártás) van ennyi.
Neki mondjuk az otthoni gépe is ilyen, és ezt hívja a "kis gép"nek, a munkahelyi után :
ASUS ROG STRIX X870-F
Ryzen 9950X3D (5700MHZ, 16C32T, 128MB Cache)
ASUS ROG Strix LC III 360 AIO Cooler
128GB DDR5 Kingston Fury BEAST Dual Channel 6000MHZ (2×64GB)
GeForce RTX 3090 24GB GDDR6X OC PCIE (ASUS ROGSTRIX)
2× 4TB Samsung 990Pro
2× 4TB SAMSUNG 860 PRO SATA 3 2.5" MZ-76P4T0B/EU SSD
FSP Vita GM 1000W
ASUS ROG STRIX Helios ház -
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
A mai RAM árak mellett (nézted a DDR4 és DDR5 árakat? 2×16GB-os GSkill AEGIS DDR4 3200MHZ KIT 21 ezer ft volt júniusban. Most a hét elején hétfőn 51 ezer volt, ma pedig 68(!) ezer ft. Egyetlen hét alatt 17 ezret emlekedett az ára.) ez igazi bátorság

-
Használtok olyan cuccot, ami a satát alakítja át IDE-re? Van egy PGA370-es lapom és össze akarnám hozni egy SSD-vel. Kib*ssza a fülem a karattyoló 5 gigás merevlemez. Tudom, nagyon elvan már kényeztetve, de hát a jóhoz könnyebb hozzászokni, mint a rosszhoz.
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
, az már úgy aggya rendesen. -
-
Ti emlékeztek még az Eagle/EAGLES márkára? Került fel tegnap apróra ilyen néven egy TNT2 Pro, nekem is ilyen márkájú volt a TNT2 M64-em annak idején.
A hozzá adott telepítőlemezre ma is jól emlékszem:
Ezt találtam róla. -
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Ja, igen, ilyen mATX lapnál jól jöhetnek a különleges adapterek.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Nekem így van egy x16 meg egy x4 vga-m.
Annyi, hogy az SSD-t nyugodtan áttehetném a chipset által adott ssd slotba, ahol nem a CPU 20 darab PCI-E lanejét használja, minimálisan lassab lenne, a második VGA meg közvetlen a CPU-ra csatlakozna. Csak ott nincs hűtőborda rögzítő csavar.
De vannak alaplapok, amiken van második PCI-E csati ami 4X és elég távol van az első PCI-E X16-tól. Olyan lapokhoz ez nem kell. Az én alaplapomon csak X1 slot van és 2-re az X16-tól, ez így nagyon ergya:
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Értem, nem semmi. Kicsit tán bonyolult. A fő és félretró dual VGA- t csak simán az alaplapra pattintom - X99/299 gépen, valamint RyZenen is, de azon már csak csökkent PCIe sávot kap a retró kártya, használathoz príma, teszt pontgyűjtéshez már kevés.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Nekem van egy hasonló, csak jobb. Ilyen. Igaz elgondolkodtam most az eladásán, de egy nagyon jó cucc egyébként.
Egyetlen baja, hogy PCI-E 3.0, pedig létezik 4-es is belőle, és azt hinné az ember, hogy csak vezeték, semmi több.
Én a következőre használtam asztali gépben:
- Fő videokártya a PCI-E X16 slotban, ezen fut a játék
- Egy második, gyengépp videokártya m.2 slotra kötve az átalakítóval. Ezen fut a Lossless Scaling Frame Generation. Már egy GTX960 is elég 1440p-n 144FPS-re duplázni, triplázni frame generation-nel a látszólagos FPS-t. Reakcióidőn természetesen nem javít, de a látványon igen.
Még egy spéci 12V 220W Dell tápot is beszereztem hozzá, hogy ne kelljen egy második bumszli ATX táppal szórakozni (de a fő gép tápegységéről PCI-E kábellel is tudtam hajtani).
-
Vga kábelről eszembe jutott hogy még a crt korszakban jelentős eltérés volt a kábeleknél és minél nagyobb felbontás/frissítés annál inkább jelentkezett. A vastag régiek nálam szebb képet adtak mint a modernebbek de low end monitorhoz szántak. A nagy dög mitsu 2070sb-nél nagyon kijött (2048x1560 86hz), zavatokat összeszedék a gyenge kábelek.
-
Pista0001
addikt
Pedig láttam a lelki szemeim előtt, ahogy lekapsz egy ilyen kábelt a szekrény tetejeről, kirohansz a konyhába, kirántod a bárdot a fiókból, vele együtt kirepül egy nagy kés is, az beleáll a szemközti falba, de erre ügyet se vetve a bárddal kettécsapod a kábelt a konyhaasztallal együtt, majd fotózol.
-
válasz
Rowon
üzenetére
Igen, az egy ferrit gyuru. Alapvetoen ha nem hosszu a kabel, akkor nem feltetlen kell ra. Ha rajta van, az soha nem ront. Belulrol egyebkent, kb igy kellene kineznie a kabelnek:

Jol latszik rajta, hogy az R G B az egy "mini" koaxialis vezetek a kabelen belul.
szerk: a kepet googlebol szereztem, nem sajat.
-
ata99
tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Nem hinném, hogy gyártanak grafikuskártyát M.2-be. Viszont [átalakitót] , hogy rá tudd csatlakoztatni azt igen. Azt viszont még ki kell deritenem, hogy az XP miért tiltja le az oda berakott grafikus kártyákat. Win10/Win11 elég sokat tud kezelni, de mindet azok sem. Na de ez nálam már januári időtöltés
-
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Milyen a nem teljes értékű ? X99 lapból még nem is láttam olyat. Ezek rendszerint extrán felszereltek, főleg a kínai változatok.
Minimum 2 db M2 NVMe, 8 SATA, 2x16 sáv PCIe slot + x4/x8 slotok vannak rajtuk. A nem kínai lehet annyival gagyibb, hogy pld ECC RAMokat nem tud, szóval ilyesmi. Ha létezik ennél gyengébb X99, akkor az valami brand butított lehet, melyen x16 PCIe sincs, de olyannal még nem találkoztam...szerencsére. -
válasz
ata99
üzenetére
Nem tudtam hogy M2 foglalatba is létezik grafikus kártya. Valamint desktop szerver/HEDT gépben a PCIe slotok használatosak persze, pont emiatt jó az X99/299, mert két különböző kártya is kap x16 sávot, a gagyi, sima asztali lapoknál mindíg van valami kompromisszum, letiltódik valamelyik SATA, vagy a második PCIe csak x8, vagy akár x4, stb marhaságok.
-
ata99
tag
válasz
DarthSun
üzenetére
A wifi számára kialakitott M.2-ben csak x1 módban tud futni a grafikus kártya, de az SSD számára kialakitottban már x4-ben. Asztali gépben semmi értelme, de egy noti életét szépen meg lehet hosszabitani vele. Amikor elszállt a Shenkerben a dGPU akkor a második SSD számára fenntartott M.2-es foglalatba kellett átalakitót venni, hogy tudd használni a külső monitort is, mert az iGPU oda nem ad jelet. Na, pont ezért próbálom beleerőszakolni az XP-t, hogy belerakhassam a GTX970-est, de ugyanúgy belemehetne a 6600-as is
-
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Az nálam is megy természetesen, kettő sima M2 NVMe foglalat van a lapon, az elsőben a Win11 boot SSD van, a másodikban semmi, a harmadik a wifi foglalat, de azt nem használom, minek, kábellel csatlakozok, ha meg éppen wifi kéne adott esetben, akkor bedugok egy USB sticket, aztán jónapot...
[kép] - jól látható a kettő teljes hosszú M2 NVMe csati, valamint a harmadik rövid, melybe csak wifi adapter tehető.
-
cbmfan
senior tag
ismét mókoltam BIOS-t, most az áldozat egy Amptron PII-3100 volt ami csak 66 MHz FSB-s PII procival és Celeronokkal volt hajlandó elindulni. beleraktam újabb PII és PIII Katmai mikrokódját, így már 100 MHz FSB-sek is mennek benne. az eredeti BIOS 128kb volt de mivelhogy nem fért volna bele ezért 256kb-os lett, így EPROM-ot is cserélni kell. feltöltöttem ide, talán jól jön még valakinek. viszont VRM miatt Coppermine nem megy benne sehogy, hiába próbáltam SlotKet átalakítóval, akkor is csak nullák voltak POST kártyán.
-
laci1128
tag
válasz
Rowon
üzenetére
Az alaplapod kézikönyvében érdemes megnézni a megszakításkérelmek (IRQ) kiosztását, a Voodoonak ha jól emlékszem nincsen IRQ igénye, de a másik videovezérlõnek lehet, így azt érdemes abba a PCI foglalatba rakni, amelyik nem osztozik más eszközzel az IRQ-n, a Voodoo meg mehet a maradèk foglalatok közül az egyikbe.
-
válasz
laskr99
üzenetére
Köszönöm! Ez azért is lenne érdekes, mert ilyen VGA kábel nekem van itthon elfekvőben, bár feltételezem, hogy minél hosszabb a kábel, annál gyengébb lesz a minőség, de az is lehet, hogy nem jól gondolom. Teszek majd otthon egy próbát vele és írok.
Szerk.: amúgy számít-e valamit, hogy a PCI slotokban milyen sorrendben vannak a kártyák? Gondolok itt arra, hogy fentről lefelé haladva melyik kártya hol legyen, egymástól milyen távolságra? Első slotba menjen a 2D és alá a Voodoo, vagy fordítva? Mi ennek a menete? -
-
Üdv!
Érdeklődnék, hogy honnan tudok szerezni Voodoo 2-es kártyához kábelt? Ti már biztosan értitek ezt, én még nagyon kezdő vagyok ezen a retró vonalon... az a kábel, ami a 2D kártyát összeköti a Voodoo-val.
Meg ennek mi a pontos megnevezése, mert rákeresni se tudok a neten....
-
ata99
tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Régebben a notikban abba a foglalatba rakták a wifi kártyákat, de megtalálható pár asztali HP-s alapon is. Újabban a káoszvariánsos M.2-es foglalatot használják rá, hogy be lehessen késziteni egy maréknyi átalakitót, ha másra szeretnéd használni, mint amire szánták. Na jó, nem tesz jót egyetlen grafikuskártyának sem, ha x1 módban akarod futtatni...
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Ez már aggya a feelinget rendesen !
Az AGP komp lapokkal amúgy nekem az a gondom hogy sima elko kondik vannak rajtuk. Meghagytam a 775i65G- t AGP konfignak, aztán lehet hogy ritka használattal, állásában is megkotlanak a kondik.
Szilárdtest kondis nem krepált még nálam. A P5Q már ilyen, de a szintén modern kondis MSI KA780G az AMD oldalról lenyomta mint a bélyeget, az maradt belépő szintű félretróra.
A későbbiek is mind, kivétel nélkül, robbanómentes kondis cuccok.Nagy találmány a szilárdtest kondi, már a sokéves tapasztalat is erre utal, kb 2-3x- os lesz az élettartamuk, tippre. Aztán még a Zen2 szerkezet is kompatibilis XT- től a mai napig kb.
P4- emben is lehet valamelyik kondi rosált, aztán vitt még valami IC- t, vagy mittomén, fenének van kedve keresgetni ezt, meg hát csak részlegesen értek az elektronikához.
Az XP- s WD vinyót is vitte, az már biztos, mindegyik lappal csak kerreg/pattog a folyamatos seek-hang. A Win98- as békebeli Seagate Barracuda megúszta, az bootol és műkszik rendesen.UI : pld a P4- ben az Inno 6600GT is full szilárdtest-kondis, az is megúszta a gép elfüstölését.
-
ata99
tag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Eredetelig az atom proci mellé akartam berakni a kártyát, mert abban a kategóriában nincs induló, de az XP is meg a win7 is letiltja a mini PCIe-n keresztül bekötött grafikuskártyákat.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Ez már voltmodos eredmény, 310-zel bootol majd SetFSB-vel felvittem 316-ra (ha biosban állítom be akkor nem bootol). Northbridge feszt kellett kicsit emelni gyári 1,61V-ről ~1,68-72V-ra.
-
-
ata99
tag
Ó, én ezekben a dolgokban le vagyok maradva vagy 10-15 évet, mert miután átvette tőlem a fiam a gépfejlesztéseket a rokonságban, azután már nem foglalkoztam vele csak annyit, hogy félreraktam azt, amit valamire használhatónak találtam. Az idén ültem neki újra, miután elköltözött otthonról. Köszi, hogy szólsz, megspóroltad nekem a fórumozást. Újra bezacsizom és mehet vissza a többi közé...
-
ata99
tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Felesleges beirni. A proci alapon, a ramok lebutitva mentek. Bármit akartam megemelni már nem is indult el a lap. Vagy fórumozni kellene hozzá vagy átrakodni egy másik lapba. Van itt még egy Gigabyte GA-H61M-DS2 is, kb abba, mert nem hiszem, hogy a Dell Vostro 260S-ben több lehetőség lenne. A netező gépet nem akarom megbontani. Legközelebb majd kb 2 hét múlva lesz újra időm kisérletezgetni
-
P4 hibakeresés : Geil RAMok és a 6600GT ok. Táp, alaplap, proci lehet hibás, valamelyik. Feltettem Northwood procival a Via lapot.
Érdekes ez a lap, feltekertem az FSB- t, BIOS már 5GHz- et mutat, de 3460- on megy valójában.
Giga lap nem indul a D0- ás procival. Jobboldalt forró a lap alja.
Via lapban még le lehet próbálni a procit, vagy a másik D0- ást.
Ha sikertelen hagyom a fenébe. Nyűgös ez a P4 szint. -
-
FF23
senior tag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
SetFSB-vel sem megy tovább win-ben?
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Kártyát húzva meg ennyi lett. Ehhez is kéne valami bios mod mert amúgy csutkára ki van húzva a mag illetve memória is. Na majd talán egyszer.
Ez meg 775i65G + Pentium E6700
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen monitort vegyek?
- Gigantikus fordulatot vett a GeForce RTX 50 Super sorozat törlése
- ARC Raiders - Máris túl 4 millión
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Linux Mint
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 6-7 gen i5 T procik
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, 4.6GHz) AM4 Processzor
- Intel Core Ultra 7 265 20-Core (30M Cache, up to 5.30 GHz) LGA1851 OEM Processzor!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3766, 100% Akksi
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / Rog RX580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Playstation 4 GoldHEN 12.02 FW - BD-JB Lapse lemezzel és sok játékkal
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 (5TW10AA) - 3x4K felbontás
- iMac Pro 1.1 2017 Intel Xeon W2150B 64GB 1TB VEGA 64 16GB!!! 1 év garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Arra legalább jó.
Tehát ilyen:

Ezek a filmezős vinyók. Van még 4 db 2 terás, ezeket is párosával vettem, de nem emlékszek már, hogy mikor. A gyártási dátumok 2011. 38. hét vasárnap (ha jól értelmezem a 11387-et

De hogy húzza magával a DDR4-et is