- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- Computex 2025: megújult a Cherry kapcsolókínálata
- Computex 2025: két GPU-t is rejt a Maxsun Arc Pro B60-ja
- Autós kamerák
- Fujifilm X
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
-
PROHARDVER!
Ez a Zen4 (Ryzen 7xx0 / 8xx0) topic!
A Zen5 (Ryzen 9xx0) topic [erre található] !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csupingo
veterán
válasz
rup1u5 #17766 üzenetére
Már nem emlékszem a konkrét beszélgetésre, de talán lehet futtatni parancssorban, vagy kézzel beírni a regedit-be. Esetleg erre kérdezz rá máshol is, de ha nem indítottál linux-ot és úgy is előjön a hiba, akkor valóban más gond lehet.
Olyan talán van a bios-okban, hogy hibás beállítás esetén reset-elődik, ha úgy van beállítva. Nincs valami tuning, vagy ilyen együttállás: MCR on, Power Down off?
Talán lefagy boot közben, csak nem veszed észre és újraindul alap beállításokkal. (Persze az óra ilyenkor nem állítódna el gondolom.)
-
rup1u5
nagyúr
Nincs feszmérőm, meg ahogy írtam, baromi macerás az elemhez hozzáférni mert az okosak a chipset hűtőbordája alá tették. Az egész gépet szét kell szerelni hozzá, alaplapot kivenni, és az NB hűtőbordát leszedni. Plusz a borda nem érintkezik direktbe a chipsetel csak egy kb 5mm vastag thermal padon keresztűl aminek a visszahelyezésével külön szívtam legutóbb. Kihagynám inkább. 9 hónapja tettem bele teljesen új elemet, úgyhogy jónak kéne lennie hacsak nincs valami zárlat ami leszívja.
#17765Csupingo
Kösz! Ez akkor is előfordúl ha Linuxba hónapok óta be se bootoltam?
Ránézek. Legutóbb is így kezdődött. Elöszőr az órát felejtette el, aztán később már az egész bios resetelve töltött be minden indításnál.
A második linken lévő text-el amúgy mit kell csinálni? -
Csupingo
veterán
válasz
rup1u5 #17763 üzenetére
Ha más nem állítódik el, csak az óra, akkor én pedig a linuxra tippelnék. Évtizedes ismert dolog. Nálam is csinálta mindig, ha linuxot indítottam.
-
rup1u5
nagyúr
válasz
Csupingo #17762 üzenetére
Nem hinném, hogy Linux okozza mert biosban állítódik el és látszólag onnan folytatja ahol elöző este leállítottam és áramtalanítottam. Rögtön bekapcs után csekkoltam a biost még mielőtt bootmenühöz érne.
30 éve PC-zek. Az összes gépemet, mindig áramtalanítottam mikor nem használtam. Számtalan konfig megfordult már a kezeim alatt de ilyet még sosem tapasztaltam. Ez az első olyan újonnan vásárolt alaplapom ahol a CR2032-es elemet cserélni kellett alig másfél év után.
És mivel ezen a Giga lapon rendkívűl szopatós az elem csere, ezért most marad így amíg rá nem jövök, hogy mi okozza ezt. Lehet hogy semmi köze az elemhez. -
-
válasz
steewcv65 #17758 üzenetére
A Maxxmem hivatalos oldalán egy utoljára 2023-ban frissítet verzió van fent, nálam az alap adatokat (OS, RAM, stb) sem tudja kiolvasni.
Amúgy a reális érték nehezen értelmezhető, mert más a helyzet mondjuk egy játék vagy videó feldolgozás közben. Tehát mit tekintünk akkor reálisnak?A teszt programok lényege az lenne, hogy egy nagyjából életszerű esetet stabilan, koherensen tudjon mérni többszöri tesztelés esetén is (kicsi legyen a szórása). Hogy az elérhető maximális vagy egy átlagos körülmények közötti értéket mér az már a tesztelési forgatókönyv kérdése (amire írják a programot).
Az AIDA azért terjedt el, mert könnyen hozzáférhető , sok mindenre jó és folyamatosan frissítik. A Maxxmem ebből egyiket se hozza, így meglátásom szerint nem ok nêlkül nem lett etalon...
Persze pont emiatt a gyártók sem optimalizálnak rá... -
-
omfgk
veterán
válasz
szabeska #17751 üzenetére
Ami hoz az a szűkebb késleltetés.
Azokat érdemes beállítgatni.Főleg ,hogy ha jól látom akkor 7700-ről van szó. A non X3D szereti a finomhangolt ramok.
6000 CL30-at érdemes megcsinálni az összefoglaló mentén.Itt van egy friss teszt, 9700X-el.
https://www.youtube.com/watch?v=Fr7Bfr-wPYw&t=0s
És az ebben szereplő CL30, csak a gyári profil, tehát tCL, tRCD, tRP, tRas, tRC és csókolom. Trefi és társai a lapra bízva. Szóval ennél jobbat hoz ha végigmész az összefoglalón.
-
omfgk
veterán
válasz
szabeska #17749 üzenetére
Mert a High Bandwidth után a késleltetések változnak, amiket szintén leokéztál amikor kiléptél.
Innen a disable ezeket már nem teszi vissza.MSI lapnál is így van a felosztás.
Itt Latency Killer, nem Low Latency és High Bandwidth mode.
Illetve van még Hynix profile külön. Utóbbi kettő a késleltetésekkel játszik.
-
szabeska
addikt
Kikalcsoltam az LL-t, maradtak a "tuningolt" értékek ZenTimings-ben, ugyanazt kapom, mint amikor be van kapcsolva. Na jó, + 0,5 ms-t... Szóval mégis a HB javít valamit, mivel az időzítéseken állít. Nem értek hozzá, lehet hogy csak parasztvakítás, de az összefoglalóban is szerepelnek ezen értékek "gyorsító" hatásai.
-
omfgk
veterán
Az a baj ,hogy ezek a latency killer és társaik direkt a Zen 5 féle magasabb latency miatt jöttek, gyakorlatilag kifejezetten Aida alá.
https://www.msi.com/blog/the-latency-killer-killing-ddr5-latency-for-your-am5-platforms
Máshol semmit se hoz és ez még a jobbik eset.
Tehát a userek által látott magasabb számokra egy ilyen ragtapasz. Amit nem látunk, az nem fáj.MSI B650 Tomahawk-nál, egy már egy 99%-ban finomra hangolt 9800X3D és ram párosnál 4-5 ns ugrk le Aida alatt.
Ennél többet hoz ha clean install és/vagy szimplán csökkentett módban mérünk egyet. Akkor villanhat az 56ns körüli 9800X3D, de ez szintén csak ennyi. Egy kamu.
-
szabeska
addikt
-
szabeska
addikt
Egy kis ram tapasztalat/infó tőlem (DDR5 EXPO Fury Beast 6000@30):
- Power down enabled
- MCR enabled
- Low Latency Support disabled
- High Bandwidth Support disabled
[kép]- Power down enabled
- MCR enabled
- Low Latency Support enabled
- High Bandwidth Support enabled
[kép]- Power down disabled
- MCR disabled
- Low Latency Support enabled
- High Bandwidth Support enabled
[kép] -
Lessmessino
tag
válasz
Gabe69 #17737 üzenetére
K: Mi az, hogy nagyon lassan bootol be egyes alaplapokkal a Zen4?
V: Ez a DDR5 ram training miatt lehet így, beállítás kérdése, normális esetben ez akár 14-15 másodperces boot időt jelent, amit azért nem neveznék lassúnak.
A teljes DDR5 tréning 32GB RAM mellett ~20-30 másodperc, 64GB RAM mellett ~40-60 másodperc, amíg induláskor fekete képernyőt látsz, és csak utána érkezik a POST képernyő.Lentebb bővebben is írva vagyon róla, de röviden arról szól, két opció van, vagy bekapcsolva van a Memory Context Restory (MCR) opció alapból, vagy nem. Bekapcsolt MCR mellett alaphelyzetben pár másodperc után átugrik a tréningen.
Az alaplapgyártók némelyike (pl. az ASUS) úgy döntött, hogy az MCR-t alapból kikapcsolja, ennek pedig részben az az oka, hogy létezik egy bug, amely egy másik opciót, a PowerDown kikapcsolásával együtt használva betonkeményre fagyasztja a rendszert.Tudni kell viszont, hogy az MCR "csak" annyit csinál, hogy egy "teljes" RAM tréning után X alkalomig az ottani állapotot tölti vissza, tehát bekapcsolt MCR esetén is az első-, illetve időről-időre újra és újra szintén lesz egy hosszabb memória tréning periódus.
-
Gabe69
tag
Az normális ha DDR5-el hosszabb a boot idő? kb 30-40 mp. Beállítottam az EXPO-t 6000-re. vagy mit kellene még beállítanom?
7600
Asus B650M-K
G.Skill FlareX 32GB 6000Mhz cl36 -
fila
senior tag
Sziasztok!
Bocs, hogy ebbe a topicba írok, de tanácstalan vagyok egy hálózati problémával kapcsolatban, és már nem tudok másra gondolni, minthogy alaplappal kapcsolatos a probléma, hátha tud itt vki megoldást. TUF GAMING B650-E WIFI alaplapom van, 8600G procival.
A gép otthoni Aimesh hálózaton van, kábellel csatlakozik sorrendben PC -> Dahua Switch-> ASUS TUF AX3000 v2 -> ASUS TUF AX3000 v2
A problémám az, hogy a gép fél/egy naponta minden előzmény és változtatás nélkül bekapcsolás után nem tud felcsatlakozni a hálózatra. Ekkor a switchen lévő összes eszközön megszűnik az internet, semmi sem tud arról felcsatlakozni. Újraindítom a switcht, és minden helyre áll. Próbáltam, hogy csak a PC csatlakozik a Switch-re, ugyanaz maradt a hiba, tehát nem más eszköz okozza.
- kicseréltem az összes hálózati kábelt, nem oldotta meg a problémát
- kicseréltem a switch-t egy másikra TP-link/Dahua csere, ugyanaz a hiba, PC bekapcsolás után minden leszakad az adott switch-ről
- a switch utáni routert kicseréltem egy másikra, semmi nem változottGépben egy Realtek Gaming 2.5 GbE Family csati van az alaplapon:
- cserélgettem drivert, semmi nem változott
- most a Realtek oldaláról letöltött driver van rajta: 10.74.1126.2024Win 11 van a gépen. AdGuard van még a gépen, semmi extra.
Pls, valaki segítsen...
-
Vigneau
félisten
válasz
errorcode06 #17723 üzenetére
Én azt vettem észre, ha legalább 3-4 napig nincs bekapcsolva, akkor egy hosszú tesztet csinál, aztán utána helyreáll a rend.
-
errorcode06
őstag
Csak kíváncsiságképp ma lemértem a memória tréningemet, és 1:30 körül volt az asztalig (későn jöttem rá hogy csinálja). Szerintem 1 héten egyszer simán belefér...
Mondjuk nem tudom hogy ez alaplapfüggő-e...
-
tomgabor
senior tag
válasz
tomgabor #17597 üzenetére
Leteszteltem a 2x16 kit-et is a B850-Plus-ba, hogy pontosabb legyen az összehasonlítás. Azért a dual-rank kit jóval melegebb. 90perc TestMem5 DDR5 Ryzen3D @ anta777
Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Beast Black EXPO - KF560C36BBEK2-32
Kingston FURY 64GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Beast Black EXPO - KF560C30BBEK2-64Mondjuk azt nem tudom miért feleződik az ULCK a 2x32GB kit esetén. Pedig csak kikapcsoltan az Expo-t, kivettem a 64GB kit-et, betettem a 32GB-t és Expo-t bekapcsoltam, mást nem babráltam.
-
-
omfgk
veterán
Ha a 7800X3D újra megcélozná a 135-140 ezres sávot, akkor ismét közönségkedvenc lenne.
Hiába telt el 1 év, ennyiért elképesztően fogyna.Persze a gond a Zen 5. Így se viszik a 9700X-et.
Pedig nagyobb arányaiban is az árkülönbség a 9700X és 9800X3D között, mint a 7700x és 7800X3D között bármikor. -
válasz
westlake #17715 üzenetére
Most nézem én is, 00A60F13 (kijövetelkor 00A60F11 volt, majd jött a 00A60F12).
Én tippre nem várnék érdemben javított szériát (nyilván valami módosítás van benne, ha steppinget emeltek).
Egyszerűen tovább gyártják a Zen4-et, hogy az N5-ös node-os megrendelést kitöltsék.
Azt nem tudom, hogy így alapvetően milyen leosztást vihetnek tovább.
Ezek az árak vannak most pl. a Newegg-en:7700: 280 USD
7700X: 280 USD
7800X3D: 380 USD
9700X: 310 USD
9800X3D: 490 USDNagyjából a 7800X3D az, ami a Zen4 Raphael felhozatalból itt érdemleges, a 30 USD felár a 9700X-ért vicc szint, nyilván jobban megéri....
-
westlake
félisten
Lesz új stepping a Raphael-ből. Ez lényegében egy újabb (hardveres) verziót jelent a CPU-nál. Ennél többet jelenleg nem lehet tudni. De kiindulva abból, hogy az AMD az AM5-öt 2027-ig tervezi "támogatni", és hogy például a 7800X3D milyen keresett, abszolút van értelme egy javított szériának.
-
Veled szemben normális hangnemben és korrekt formában szólt hozzá, illetve az alaplap téma mindig is része volt a topicnak, hiszen szorosan összefüg a kettő.
A Te hozzászólásaid azért kerültek törlésre, mert sem hangnemben, sem tartalmilag nem voltak szerintem és mások szerint sem megfelelőek. Ezt privátban le is írtam...
-
válasz
4264adam #17706 üzenetére
Azért találsz írást hogy az integrált hangkártya “talán” nem jó mert egy Apple USB C dongle ADC (5 ezer Ft) is több teljesítményt tud leadni mint bármely alaplap Realtek hangkeltője. Egyszerűen hifi szemmel nézve minden utólag vásárolt dolog papíron erősebb mint az alaplapi
Két észrevétel:
-Amit írsz csak és kizárólag akkor igaz bármennyire is, ha drótos fejhallgatóról beszélünk. Ha hifi szemmel nézzük, akkor vannak, akinek a fejhallgató is szentségtörés, külső végfok és hangfal mellett.
-Több alaplapnál már eleve van integrált erősítő az elülső kimenetre. Az ASUS ROG Strix B650E-F és B650E-E esetén a Savitech SV3H712 AMP van például, tehát ez esetben már csak ezért sem igaz, amit írsz, és ugye ez volt a kérdés... -
-
4264adam
veterán
válasz
csakdzsó #17705 üzenetére
Azért találsz írást hogy az integrált hangkártya “talán” nem jó mert egy Apple USB C dongle ADC (5 ezer Ft) is több teljesítményt tud leadni mint bármely alaplap Realtek hangkeltője. Egyszerűen hifi szemmel nézve minden utólag vásárolt dolog papíron erősebb mint az alaplapi
az pedig már teljes hifi audiofil érzés hogy mennyire hallod ki a különbséget.
150 ezret költöttem el USB DAC + fejhallgato erősítő + szinte a legjobb(70k-s ársávban) zárt fejesre. De én annyit tudok mondani hogy valamivel jobb de nem lehengerlő a változás az alaplapit lecserélve. ( az érzés megvan hogy mindent megtettem ezügyben de ennyi)
Sokan pedig Bluetooth fejhallgatot használnak teljes megelégedéssel holott hifi szemmel nézve szentségtörés ha nem vezetékes.
hasonló cucc ez mint az automobil. Helyváltoztatásra minden alkalmas. Nekem szinte mindegy mi a márka és tipus autóból valaki meg csak a felső kategóriára összeg elköltésével érzi azt annak
-
csakdzsó
tag
Köszi mindenkinek a segítségét
-
ETOM
addikt
Valaki felrakta az új B650 TOMAHAWK biost? 7D75v1M
Nekem a 12 havi van még fent.. csak kíváncsiságból -
csaba951
veterán
válasz
csakdzsó #17700 üzenetére
LAN-nál: otthon 2,5 Gbps-os belső hálózatod van otthon? Mert ha csak 1 Gbps-es módban használod, akkor nem lesz vele gondod.
ALC4080 ... erről a hangcuccról is olvastam rosszat: Mégis mit? Ha valakinek Hi-Fi igényei vannak, annak van ennél jobb megoldás is (nyilván nem olcsón). De egy átlagembernek teljesen jó cucc.
-
-
válasz
csakdzsó #17700 üzenetére
Van ilyen lapom, nincs gondom se a LAN-al, se az audioval (HTPC-ként működik, analóg kimenetre erősítő kötve).
A B650E-E-ben szintén ez a LAN és Audio Codec van, a játékos / dolgozós gépben dolgozik, szintén nincs vele negatív tapasztalatom (ez is analóg kimenetre kötött erősítőn lóg).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- Computex 2025: megújult a Cherry kapcsolókínálata
- Építő/felújító topik
- Computex 2025: két GPU-t is rejt a Maxsun Arc Pro B60-ja
- Suzuki topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- PR-Telecom
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Új, kipróbált
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest