-
PROHARDVER!

Ez a Zen4 (Ryzen 7xx0 / 8xx0) topic!
A Zen5 (Ryzen 9xx0) topic [erre található] !
Új hozzászólás Aktív témák
-
heavygrip
senior tag
válasz
heavygrip
üzenetére
Nyomtam memóra tesztet ( extrem anta777 )is Expo profillal, 1.205 Soc fesszel. Át ment. Ott párszor belenyalt a proci 85fokba,de átlag ilyen 55-60 körül volt.
BIOS-ban érdemes bekapcsolni az Expo alatta a low latency-it? Vagy inkább kézzel faragjak?
Egyébként frankó az összefoglaló
-
heavygrip
senior tag
válasz
heavygrip
üzenetére
Na nekem ezt tudja gyárilag
A hőfok parádés lett: maximum 76 fok [kép]
Egy bequiet pure rock3 pro hűti 1 ventivel [kép] .TechSpot a 7500X3D tesztbe egy igen komoly vízhűtéssel majdnem ugyanezt a hőfokot(75) érték el 
Amúgy kiváncsiságból bekapcsoltam az X3D túrbót BIOS-ban és 6/6 lett a proci..nem is tudtam hogy van ilyen.

-
Hozni hoz, hiszen az IoD (memóriavezérlő) és a CCD (CPU magok) közötti adatkapcsolat sávszélessége függ tőle. Azért kevésbé érzékeny erre, mert a nagyobb L3 cache miatt sok esetben picit kevesebbszer nyúl a memóriához, mivel a cache-ben meglehet még az információ, lévén kevesebbszer kell dump-olnia - a cache pedig ugye a CCD-n csücsül, tehát azt nem befolyásolja az FCLK.
Tehát a kérdés az, hogy mennyire szeretnél tuningolni. Ha minden ns-t és MB/s-t ki szeretnél sajtolni belőle, akkor lehet játszani a feszültségekkel az FCLK miatt.
RAM terén szerintem kb. gerincre vágtad.... csak nekem a GDM: Enabled zavaró. Hajdan én is beleestem abba, hogy GDM mellett teszteltem és boldog voltam, milyen stabil. Aztán felhomályosítottak, hogy simán lelép 2T-re, ha instabilitást tapasztal a rendszer. Tehát ha jól tippelem, GDM: Disabled esetén lehet bukik a stabilitásod... -
-
tomic
addikt
Én is vettem egy 7500x3d kíváncsiságból.
65.e volt gondoltam kipróbálom.
Sajna ez nem szalad úgy mint a 7500. Igaz csak ma volt kb 3 órám tesztelgetni.
2100 fclk már nem megy neki és a 6400 ram sebességet sem tudtam stabilizálni még.
Jelenleg itt tartok.
-
chopin42
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Nagyon köszönöm
steewcv65 #19655
emiki6 #19656
4264adam #19657
Csupingo #19658
Grave_444 #19659
Jó tippeket adtatok, de kell a pcie5,x16, így a sima b650 kiesik. Venti elosztó jó lenne, de így is 3 sw4 van egy csatin elől, 2 sw4 egy csatin hátul, 2 p12 egy csatin alul, és a moddolt gpu 3 p12 pro argb-vel az utolsón. Esetleg ha minden így marad, akkor az elsők és a hátsók egy +y beiktatásával mennek majd egyről, 5 ventit elbír (mindegyik 2 ampert tud). De igazából direkt van mind a 3 venticsoport külön, hogy tudjak tesztelni alkalomadtán különböző sebességek, ki-bekapocsolás, stb...Magamnak gyártok problémát, szóval tényleg köszönöm a segítséget.
7800x3d vs 9800x3d: előbbi tök jó lenne, de használom hobbimunkára a gépet is (pl videóvágás egy projekt miatt) és a mostani 7700 curve optimizerrel+200mhz 5,5ghzre boostol és 5,1 ghz felett van a többszálas terhelés is, így a játékon kívül minden másban veszítenék a 7800x3dvel.
Szóval lehet, hogy hagyom így a fenébe, úgy is az egészet a gpu mod okozza, amit a gpuval akartam vezérelni, de az valamiért nem olvassa az rpm-et.... -
steewcv65
őstag
válasz
chopin42
üzenetére
Költségvetésben ezeket ajánlanám....Minden más egyéni preferencia :
GIGABYTE B650 EAGLE AX Alaplap
GIGABYTE B850 GAMING WIFI6 Alaplap -
chopin42
addikt
Üdv! Némileg off, csak kicsit szomorú lettem*. Van egy asrock b850m pro-a alaplapom. Teljesen elégedett lennék vele, úgy is vettem tavaly, hogy végig elég lesz. De adódott 2-3 dolog. Kevésnek bizonyul rajta a venti csatlakozó (speciális igény, de +1 pont elég lenne, most fullon van, de egy kellene szabadon tesztelésre). Meg ugye az atx ház, amiatt, hogy matx a kábelek a gpu alól lógnak ki, kicsit fura. Valamint felmerült, hogy esetleg lesz a jövőben x3d, de azóta elterjedt, hogy asrock esetén leéghet az x3d cpu. Valamint a gpu tartó pöcök tejfölös pohárból van, 5x került ki be a gpu és letört belőle pár darab...pedig óvatos voltam.
Így elgondolkodtam, hogy eladom 25ért és ugyanennyivel kipótolva veszek valamit ami atx, de úgy látom ár-értékben csak asrockra tudnék váltani, az meg ugye az x3d miatt érdekes lenne, a többi vagy aránytalanul drága, vagy olyan ficsőrök vannak, amik nem kellenek, vagy próbáltam és nem volt az igazi (giga még am4 esetén).
Mindenesetre böngészem csomó lap adatlapját, és GAMING lapok AI ficsőrökkel vannak reklámozva...*emiatt vagyok szomorú, hogy mindent ezzel a sz@rral akarnak eladni.
Szóval van olcsó, atx lap 9800x3d-hez, amit van értelme megvenni, minimalisztikus, és van rajta elég usb meg venticsatlakozó?
Ha nincs, nem költekezek, kicsit feleslegesnek érzem... -
steewcv65
őstag
Ezért kérdeztem ,mert nem tudom mivel hasonlítani:
-
Dragon3000
nagyúr
Pár óra játék után, semmit sem zártam be, ami az óra mellett jelenik meg.
-
Veiled Bride
őstag
10 perces teszt, minden alapon:
-
steewcv65
őstag
Köszönöm mindenkinek a méréseket
-
gbela
senior tag
-
steewcv65
őstag
Sziasztok,
valaki csinálna egy multi-core tesztet cinebench 2026-ban ??(7800x3d)
Köszi
-
3L1T3
addikt
válasz
Találtgyerek
üzenetére
-
3L1T3
addikt
válasz
Grave_444
üzenetére
Árban az egész platform cserével ha marad ez a ram vagy újat veszek maximum 100K a különbség, hogy bejebb vagyok-e vagy sem. Én csak a felesleges szívást akarom elkerülni. Bulldozer óta nem volt AMD platformom, teljesen idegen, de annyit szívtam a 14. gen intel szutyadékkal, hogy most telt be a pohár.
-
3L1T3
addikt
-
válasz
Foxmulder89
üzenetére
Ezeket a rinyagépeket imádom.
Mintha a tuningra valaha is lett volna garancia...
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Foxmulder89
üzenetére
Szerintem annyit néznek, hogy tudja e a specifikációkat, akkor megy 9850-nek, ha nem, akkor 9800, ettől függetlenül még akár az is lehet, hogy egy magasabb boost órajelre nem képes megoldás jobban alul feszelhető lesz, voltak ilyen példányok am4-en is, hogy magasabb órajelen nem volt stabil, viszont valamivel alacsonyabb órajelen, meg elég alacsony feszültségen is stabil volt.
-
emiki6
veterán
válasz
Foxmulder89
üzenetére
Simán lehet, hogy szétbinelik, a rosszabb kihozatalú 9800x3d-k árát leviszik, de régi neven adják, a jobbakat meg régi áron 50-esként. Logikus marketingfogás. Hoztak is leárazást meg nem is.
És magyarázná, hogy tuningpotenciálban miért vannak régi 9800x3d-k olyan szinten, mint az új 50-esek. (Pl techyescity 9800x3d-je miért nem maradt el az 50-től a gyakorlatban).
-
Mindeneaetre ár/érték arányban a zen5 széria elmarad a zen4-től. Olyan, mint az rdna2 után az rdna3, szerintem nem érte meg a felárat.
Talán a zen6 jobb lesz ár/érték arányban, ahogy az rdna4 is már nem volt rossz. -
Foxmulder89
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Lehet, ugyanakkor elég sok reddit postot láttam mostanában, ahol arra panaszkodnak hogy a 9800x3D-jük alig alulfeszelhető és "gyenge" példányt kaptak. Ettől függetlenül gondolom semmi sem garancia.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Foxmulder89
üzenetére
Szerintem csak ugyanaz van, mint eddig minden emelt órajelű megoldás esetében, ahogy javul a kihozatal, úgy teljesíti egyre több megoldás a magasabb órajelet és ilyenkor szoktak magasabb órajelű megoldásokat hozni. Pl am4 esetében az xt megoldások esetében sem lehetett azt tapasztalni, hogy lenne válogatás elvégre volt olyan non x megoldás, ami túl is szárnyalta az xt megoldásokat, pedig ezen példányok még korábbi gyártások is voltak, mint az xt megoldások.
-
Foxmulder89
senior tag
Ha árban nincs túl nagy különbség és neked megéri, lehet hogy érdemesebb egy 9850x3D-re váltani. Nem tudom mennyire igaz, de azt hallottam, hogy egy ideje válogatja az AMD a 9800x3D-ket és az összes jobb példány kerül eladásra 9850x3D-ként. Szóval ha szeretsz tuningolni, állítgatni, elég valószínű, hogy olyan példányt kapsz, ami jobban alulfeszelhető, esetleg nagyobb eséllyel viszi a 6400-at 6000-6200 helyett, vagy egy hajszállal magasabb fclk-t stabilan. Ha kell, ebben tudok is segíteni. Illetve az Asrock alaplapokat kerüld, ha teheted. Én személy szerint egy jobb MSI vagy Gigabyte lapot ajánlanék hozzá.
-
3L1T3
addikt
14900K-m elkezdte megadni magat ezert valtani szeretnek 9800x3D-re, ilyen ramom van jelenleg: G.SKILL Trident Z5 RGB 64GB 6400MHz CL32 , érthető okokból a RAM-hoz nem nyúlnék. Fogom tudni ezt használni? Köszi
-
Köszi.
A RAM nincs piszkálva, csak beállítva EXPO II-re.
A Core Performance Boost, az alapértelmezett BIOS beállításon, azaz Auto-n, ahogy az Asus Performance Enhancement is, az meg Disabled.
Ami estleg még érdekes lehet a kérdés szempontjából, hogy az Advanced menüben, az AMD Overclockingnál van állítva a PBO, Advanced-re, a Curve Optimizier pedig ugyancsak az Advanced résznél állítva, All Core - 35-re, és nagyjából ennyi. -
-
Üdv!
Minden cuccom a profilomban látható. Olvastam olyat, hogy a CPU VDDIO/MC Voltage értéket célszerű hosszabb távon 1.4 V alatti értéken tartani, valahol az 1.35-1.40-es értékek között. A BIOS-ban, Auto-n hagyva, nálam 1.424 V, és ezt írja ki a HWinfo is.
Manuálisan átírtam az Auto-ról, 1.39 V-ra, és a BIOS-ból való kilépéskor, látszott, hogy ezt az értéket el is mentette.
Viszont a HWinfo, továbbra is az Auto értéket jelzi, azaz a 1.424 V-os értéket.
Mi lehet a gond, a HWinfo nem tudja rendesen kezelni ezt az értéket, nem jól olvassa ki, vagy hiába írtam át a BIOS-ban a megadott értékre, valami miatt mégis, az Auto-n lévő értéket alkalmazza a BIOS, és a HWinfo látja jól?
Még annyi megjegyzést, hogy a CPU SOC Voltage értékét viszont, a HWinfo jól olvassa ki, azaz annyi, mint a BIOS-ban beállított érték. -
emiki6
veterán
válasz
emiki6
üzenetére
A 7700 csak 6000-en bírta a ramot, mert 6200-nál a VGA ha befűtött elkezdett hibázni. 7800x3d-vel úgy tűnik még a 6200 is jó. Persze lehet más is a változás oka, pl hogy a 6800-at 9070xt-re cseréltem vagy az nr200-az jonsbo z20-ra és van top intake: [kép]
Megnézem 6400-zal is, hogy mi a helyzet, aztán még kicsit feszegetem az FCKL határait.

-
Találtgyerek
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Még szállitás se lett belőle végül. Mielőtt elhozta volna azelőtt megkértem, hogy futassa le a CB23-at meg a Furmark-ot és miután lementek a tesztek, megpróbálta a játékot is és ment.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Találtgyerek
üzenetére
Lehet, hogy valami nem érintkezett megfelelően, amit a szállítás megoldott.
-
-
gbela
senior tag
válasz
Találtgyerek
üzenetére
Hali, Sikerult kitalálni mi volt a gond? Ha már így belevonódtunk már érdekel mi volt

-
Foxmulder89
senior tag
A magok egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt a feszt kapják azonos beállításon. Nálam például a c6 a második leggyengébb mag, hiába az az egyetlen ami viszi a -48 CO-t. Még így is egy hajszállal nagyobb feszt kap mint például a c0,c1 -32-n. A c7 szintén -32-ig megy "csak" de nagyobb feszt kap mint a c6 -48-on, így az a leggyengébb.
-
-
-
emiki6
veterán
válasz
duronx
üzenetére
Hozzátenném, hogy lehet egy proci CO-10 -en jobb, mint egy másik -40 -en.
A gyári co értékeket bineléssel határozzák meg. Minél pobtosabban, annál kevesebb CO offset kell. Ha több tartalékot tesznek rá, mint kéne, mert pontatlanul binelték, akkor többet kell levenni co-val, hogy optimális legyen.Szóval a lottó független a CO-tól, de az optimalizált teljesítményre hatással lesz. Meg arra is, hogy mennyire engedi húzni a ramot.
A rosszul belőtt gyári CO leginkább annak hátrány, aki nem hangolja be.
-
Én éjszakára ráküldtem -30-ra a corecyclert, eddig stabilnak tűnik. Lejjebb szerintem nem megyek, mert
0 -> 30 számottevő, 30 -> 35 v 40 már annyira nem. Aztán ha játéknál gond van majd leveszek az offsetből 5-öt. -
Grave_444
nagyúr
válasz
Mostly Harmless
üzenetére
Inkább -20 amit a legtöbb tud.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- iPad topik
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Formula-1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- BestBuy topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Motoros topic
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 9800X3D - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900KS 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i5 10400 6 mag / 12 szál / Beszámítás OK!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i9 12900KF 16 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HP ProBook 445 G9 14" Ryzen 3 5425U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Motorola Edge 40 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- darkFlash GR12 Darkstorm Blue/Green
- 194 - Lenovo Legion 5 (15IRX10) - Intel Core i9-14900HX, RTX 5070 (ELKELT)
- ÓRIÁSI AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A hőfok parádés lett: maximum 76 fok
Egy bequiet pure rock3 pro hűti 1 ventivel