Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a Zen4 (Ryzen 7xx0 / 8xx0) topic!
A Zen5 (Ryzen 9xx0) topic [erre található] !
Új hozzászólás Aktív témák
-
steewcv65
őstag
Sziasztok!
Van köztünk olyan akinek volt vagy van 7600x3d procija?
Lenne par kérdésem :R -
Az, hogy két vagy három monitor van a VGA-n, már általában majdnem mindegy, az 1 és több monitor között van ugrás. Az RX7600 esetén (akkor, amikor kijött) [2-4W az egy monitoros és 18-20W-os a multi-monitoros nyugalmi fogyasztás].
Amúgy az IGP-re is lehet két monitort rákötni (ha van annyi kimenet az alaplapon)A CPU hűtő "rated" teljesítménye azért ne keverjen meg. A CPU bár TDP 65W-os, valójában 88W-os fogyasztásig megy el (ezt PPT fogyasztásnak hívják, 88W a PPT limit). Ezzel együtt feltehetően probléma nélkül megbirkózik majd vele, de már nagyon nem azokat az időket éljük, hogy oké, 65W-os TDP az 65W-os fogyasztást jelent, a 105W-os TDP pedig 105W-os fogyasztást....
Nekem egy Noctua NH-D15-ösöm van, és teljes fordulatszámon sem tud egy 105W-os TDP-s, 142W PPT-s 7700X-et alapbeállítások mellett thermal limit (95°C) alatt tartani. Ez ugye nem probléma (lásd összefoglaló), de sokan a szívükhöz kapnak ettől. A sima 7700 fogyasztása ugye jóval szerényebb szintre van belőve (és csak nagyon minimálisan lassabb cserébe), tehát feltehetően egy jobb hűtővel olyan 80-85°C körüli hőmérséklet még normális lehet.
-
Én is az alaplapira raktam a második monitort. Hátrányát igazán nem vettem észre.
Az IGP használatának előnyei:
-Az elsődleges VGA nem fog multi-monitor üzemmódban működni
-Az elsődleges VGA-n kevesebb VRAM lefoglalás lesz (kevér VRAM-nál számíthat)Hátránya:
-A rendszermemóriából lecsíp pár száz MB-ot (akár kicsivel többet)
-A CPU SoC bizonyos szintig (pár Watt szint) több energiát vesz fel. Nem igazán fogsz emiatt kimérhető teljesítményt veszteni, de picit jobban fűti a rendszert. -
-
Sziasztok!
Zen4 (R7 7700) esetén az RDNA2 IGP használható egy 7600-zal együtt bármilyen célra, pl. Blender render gyorsítás, stb.?
Illetve van bármilyen előnye vagy hátránya annak, ha egy harmadik monitort az alaplapra dugok és nem a VGA-ra?
Fogyasztás, TDP keret, akármi.Még nincsenek meg a cuccok, így kipróbálni nem tudom, de ha semmi értelmes haszna nincs, akkor nem is vesződöm az IGP-vel.
Kössz!
#17424 pilu85:
-
válasz
deathcrow42 #17420 üzenetére
Szerintem van benne L1 cache, csak az AMD oldalán valamiért nem tüntették fel (amúgy egyik APU-nál sem), ezért aztán szinte az összes tesztoldal is úgy adta le a saját kis review-ját, hogy copy-paste-elte az adatokat.
Valójában 64KB L1 cache van bennük, ugyan annyi, mint a desktop Zen4-ben.
Ezt például a [TechPowerUp database] jól listázza.De ha belegondolsz logikus is. Ha van L2 és L3 cache, de nem lenne L1, akkor valójában az L2 lenne az L1 (hiszen az lesz a Level1 így) illetve az L3 lenne az L2.
-
hokuszpk
nagyúr
"A nagy kérdés, hogy mennyire hihetek a nagyon kevés tesztnek, hogy nem is sokkal lassabb proci, mint egy 9700X."
attól függ, milyen felhasználás. A 8xxx az még Zen4 alapú proci, tehát avx 512 terhelés alatt biztosan lassabb. Aztán mivel APU, a fele L3 cache ment a levesbe. Az is lassít valamennyit. ( Annó a finomhagolt 5700G ( APU ) és a default 5800X között 5-10% különbség volt ; // az 5700G is felezett caches // de ez igazából csak akkor jött ki, amikor az 5700G -t sikerült maxra leterhelni. )
** És még ami lehet fontos, a 8xxx csak pcie4 -et tud ! -
válasz
deathcrow42 #17420 üzenetére
-
-
Itt is van egy összefoglaló, írtam benne a 8000-es szériáról, és especiel minden Téged érintő kérdés érintve vagyon.
1.: Teszteknél a 8700G-t is megnézheted - a 8700F ugyebár egy iGPU nélküli 8700G, illetve 100Mhz-el alacsonyabb base - és boost frekivel. Teljesítményre egyébként valahol a sima Ryzen 7700 körül van, kicsivel talán alatta. Ez a 65W-ra visszafogott 9700X esetén (ami cirka a 105W-os TDP-re lőtt 7700X teljesítményét hozza kb.) azért egy jó 5-10%-al alacsonyabb.
2.: A 8700G-ben van NPU, a 8700F-ben nincs NPU! Az AMD egy marketing maszlaggal "AMD Ryzen AI Ready"-nek titulálja, ami annyit tesz, hogy ha mellé raksz egy Radeon 7000 (9000) videókártyát, akkor van a gépedben NPU.
3.: A 8000-es széira csak Gen4-es PCI-Express sávokat támogat. A 7000-es és 9000-es széria Gen5-öt. Hogy ennek most mennyi értelme van, azon lehet vitatkozni, de ha hosszabb időre (3-5 év) veszel gépet, ezt azért írd fel a margóra.
4.: A 8700G néggyel kevesebb PCI-Express sávval rendelkezik, mint egy 7700(X) vagy 9700X. A legtöbb esetben ezt a VGA felé vezető sávokból csípik le, tehát 16 helyett csak 8 sáv megy az első PCI-Express csati felé. Ami Gen4-es. Tehát ha egy VGA-t raksz mellé, akkor a sebessége olyan, mintha x16 Gen3 sávot kapna.
Ezt tovább bonyolítja, hogy az alaplapoktól függ, hogy is dobálják a sávokat. Vásárlás előtt nézd meg az alaplap honlapját és kézikönyvét! Sajnos egyes gyártóknál nincs kiírva, hogy az APU-k esetén milyen csatik felé hány sáv megy!
Ez például az MSI B650 Tomahawk honlapján az infó, 8x az első, x2 a második csatin:5.: Ha NPU-zni akarsz, akkor 8700G, de privát vélemény - akkor már inkább lehet jobb, ha raksz egy AI gyorsításra képes kártyát a VGA csatiba (és abból is nVidiát
).
6.: Technikailag ár / teljesítmény arányban együtt mozog a 8700F, 7700, 9700X. Pénz kérdése tehát, hogy melyiket választod, mint említettem, a 8700F esetén a PCI-Express sávok terén is mennyiségi és sebességi korlátot is kapsz.
-
válasz
BaKeSZ87 #17416 üzenetére
Köszi!
Igen, láttam, de ahogy nézem az kb. annyival gyorsabb pl, passmark szerint (9-10%), mint amennyivel drágább (69000 vs 75000).A nagy kérdés, hogy a valóságban mekkora a különbség, mert nyilván nem passmark-ozni fogok a procival.
Azért nem ugrok egyből a 7700-re, mert a 8700F-ben van NPU, ami pont jól jönne kísérletezéshez, amibe bele akarok vágni.
Persze, ez önmagában nem elég a választáshoz, csak ha nincs a 8700F-nek azon a 10%-on kívül valami egyéb buktatója. -
Sziasztok!
Programozásra és hobbi grafikára tervezek használni egy AM5-ös 8 magos procit a 65W-os modellek közül.
Eddig a 9700X volt a kiszemelt, de ahogy nézem 70 alatt lehet kapni 8700F-et, ami alig több, mint a fele a 9700X árának.A nagy kérdés, hogy mennyire hihetek a nagyon kevés tesztnek, hogy nem is sokkal lassabb proci, mint egy 9700X.
Nem szeretnék később szembesülni valami kellemetlen meglepivel, ezért inkább kérdezek, hátha van valami buktatója.
Köszi előre is!
-
.LnB
titán
válasz
Dragon3000 #17412 üzenetére
Akkor ez lesz a gond. Oké, akkor majd kiszedem, feleslegesen ne legyen benne.
Köszi mindenkinek a segítséget. -
Csupingo
veterán
Olyan szokott lenni régebbi alaplapoknál, ha jól rémlik, pl. az egyik foglalat nem szereti a sata alapú ssd-t, csak az nvme-t, stb. Ha jól láttam az alaplapod könyvében, nálad nem kéne hogy ilyen gond legyen, de próbából megcserélhetnéd őket. Talán akkor se látszik mindig a biosban, ha a windows tárolóhelyek közé került. (Lehet, az mbr és csak akkor látnád a biosban, ha bekacsolod a csm-et, vagy a legacy+uefi módot?) Nem tudod valahol leformázni és aztán kipróbálni?
-
.LnB
titán
Lenne egy kérdésem. Bár inkább offba teszem, mert lehet, hogy nem is ide kellene írnom.
Nekem is AsRock B650M-HDV/M.2 alaplapom van.
Amin van két slot M.2-es SSD-nek. Az egyik fantázianeve Blazing M.2, ebben van az új Gen4-es SSD, amiről fut a rendszer.
A másikban, a Hyper M.2-be viszont beletettem egy jó régi SSD-t. Amit fel sem ismer a rendszer. Crucial SSD M.2 MX300 (CT275MX300SSD4). Mióta összetettem a gépet, ott van bent a foglalatban.Csak most már eszembe jutott, hogy vajon miért nem működik? Néztem BIOS-ban a beállításokat, én nem találtam semmit. Gondoltam rá, hogy már annyira régi lenne?
Nem fontos, nem baj ha nincs, max ráraknék pár játékot, semmi több. De mi lehet az oka?
-
Bib
őstag
válasz
tal-garius #17403 üzenetére
Akkor nagyon sokunknál lenne ilyen.
-
rolkaDb
aktív tag
Sziasztok,
Végre ide is sikerült eljutnom.
Olyan kérdésem lenne, hogy egy barátomnak kell egy buildet összehoznom és AI traning lenne a fő hangsúly, illetve WM-et is használ, 5 felé szétosztva is akár.
A kinézett CPU ryzen 9 7900x, volt előtte ryzen 7 9700x varióció is, de elvetettem a 8 mag miatt.
Árban 160k lehet ezek alapján a plafon, de ha 200-ig kell menni, mehet.
Lap MSI b850 tomahwak max wifi lett a kiválasztott, illetve 32gb CL30 6000mhz kerül mellé.
Azért nehéz számomra a kérdés, hogy mi lenne a jó választás, mert itt nem a játékon van a hangsúly, hanem a munkán. Játszana is rajta természetesen, de a fő csapásirány nem arra kihegyezni.
Ehhez szeretnék segítséget kérni, mi lenne a lejobb opció számára! -
tal-garius
aktív tag
Memory Context Restory okozhat játékokból instant kilépés hibát? (dxgi error device hung stb.)
-
válasz
Victorio #17399 üzenetére
A kérdés, hogy a segéd monitort és az erősítőt érdemes-e átdugni az alaplap DP és HDMI portjába, tehermentesül-e ettől valamennyire a 6800?
Én is az alaplapi kimenetre dugtam a második monitort, semmi problémám nincs ezzel az összeállítással. A hang viszont nálam analóg megy az erősítőbe az alaplapi hangkártyáról.
Igazából annyiból lenne érdemes ilyen felállásba rakni, hogy az RX6800 VRAM-jából kicsivel több maradna - dehát ott aligha a 16GB VRAM fogná vissza a kártyát. Az, hogy multi-monitor használod, az alapjárati terhelést / fogyasztást befolyásolja nagyon minimális mértékben.
Szóval összeségében igen, nagyon-nagyon minimálisan tudsz tehermentesíteni rajta, de őszintén szólva 4K-ban kétlem, hogy ezt észre fogod venni... -
válasz
Curtain #17393 üzenetére
7800x3d-nél érdemes letiltani az igp-t ha nincs rá szükségem?
Privát vélemény, de szerintem felesleges lekapcsolni.
Ha mégis mindenáron szeretnéd, az UEFI menüben Advanced fül alatt, ez alatt az Advanced \NB Configuration menüpontnál találod.
A lenti kép ASUS ROG, de a színeket leszámítva a fő felépítése a menünek ugyanaz az összes ASUS-nál (nyilván vannak eltérések a kiépítéstől függően persze, de elvben ugyanitt kellene megtalálnod ezt). -
Victorio
aktív tag
Sziasztok,
B650 alaplap, 7700X proci, RX6800 videokártya, 32GB RAM, W11 a konfig.
A fő monitor 4K, DP-n bedugva a 6800-ba. Ezen játszok egyedül.
Van egy segéd WUXGA (1920x1200) monitor (DP-n bedugva) amit nem mindig használok (csak akkor van bekapcsolva ha épp 2 monitor kell valamiért), és egy FHD 5.1 AV erősítő (HDMI-n bedugva) amit viszont állandó jelleggel hangkártyának használok.
Ezeken nincs 3D gyorsítást igénylő dolog, a prociba integrált GPU ereje is bőven megfelel.A 6800 csak kompromisszumokkal jó játékra 4K felbontáson, jó lenne minden cseppnyi erőforrását felhasználni.
A kérdés, hogy a segéd monitort és az erősítőt érdemes-e átdugni az alaplap DP és HDMI portjába, tehermentesül-e ettől valamennyire a 6800?
Ha oda dugom, fog-e bármilyen gondot okozni? -
jeni
félisten
válasz
Dragon3000 #17394 üzenetére
Korábban a Gen3-ra tettem ,nem lett jó,lehet a Gen 1/2 re kell állítani?
-
Curtain
senior tag
7800x3d-nél érdemes letiltani az igp-t ha nincs rá szükségem? Ha igen akkor hogy keressem a bios-ban? Asus Tuf b650-es lap.
-
jeni
félisten
MSi 3070 SUPRIM VGA van ott bár a 7900 procim már tudja GPU-t. Bár nem gondolnám,hogy a PCIe 1 slotjában kell azt az Avermedia-t tennem.
A PCIe 2 slot kiesett a VGA vastasága miatt,így a Pcie 3 és Pcie 4 próbáltam.
Az MSi supporttal is leveleztem egy ügyben. Ők a BiOS frissitésre esküsznek. Az is meg volt.
Igen ,megszünt az Avermedia támogatása bár a Win 10 fel van tüntetve mint driver hely elérhetőség,de ennek ellenére korábbi lapokkal is mentek sőt a HP Pro 400 G3 SFF gépben vígan megy most is és azon a Win 11 van.
Végül is egy USB 3.0 OSB cuccot rendeltem a Ali-ről. Ezzel van kép és hang rendesen. One modemmel hajtom meg.
A többi B650(E) +840+B850+és a X870(E) ezeknél jobb a támogatása és teljesen mindegyikhez kapcsolódik a PCie slot szerint? -
Zsohi
őstag
Probaltad mar a legfelso pci-e slot-ban a videokartya helyen? Mert ezek a capture kartyak nem szoktak szeretni, ha a chipseten keresztul vannak bekotve. A te alaplapodon, pedig csak a legfelso megy kozvetlenul a prociba es az M.2_1, illetve az is feltunt, hogy mar ~7 eve megszunt a termektamogatasa a kartyanak.
-
jeni
félisten
válasz
MZsoltee #17389 üzenetére
Multimédia terén korlátozásba futottam.
Kompatibilitás probléma.
Bezzeg egy HP Pro 300 SFF G3 gépben Win 11 alatt tökéletesen teszi a dolgát.
Avermedia H727.
Ami ment korábbi lapokkal (Asus X470 Tuf- Rog,MSI X570,Unify,Asrock X570 Taichi) Win 10 és 11 alatt az nem ment az Msi Pro X870P- Wifi alaplapon sehogy sem. -
MZsoltee
veterán
Mi a csalódottság oka? Attól hogy a B650-ek is megkapták (meg ugye nem tudjuk pontosan, hogy ez melyekre igaz és mennyire üzembiztos), attól a Te kapod nem tud kevesebbet. Mindez egy olyan tulajdonság, ami teljesen lényegtelen. Valós, érzékelhető teljesítménynovekedest nem is jelent.
-
4264adam
veterán
Testmem5 extreme Anta preset admin mode:
Talán már tárgytalan mert ismeritek, de most az új bios miatt előröl teszteltem a memoria OC beállitásaim és ismét nem akart indulni error-ra kiállt de csak admin modeban—> megoldás : MSI AB bezárás valamiért nem indul ha fut a VGA OC is
-
Zsohi
őstag
Szerintem itt szimplan sporolasrol van szo, egy adott gyarto, hiaba kinal csillio-millio kulonfele termeket, ugyan azt a pcb-t hasznalja fel tobb alaplapon is. A legjobb pelda erre talan a Gigabyte, 3-4 pcb-t hasznalnak csak, amivel lefedik a teljes piacot. A B650E es X670E lapok validalva lettek es a gyarto garanciat vallal erte, hogy az adott termek Gen 5 kompatibilis. Ha neked B650-en a Gen 5 nem megy, igy jartal.
-
4264adam
veterán
Ugye itt arról van szó, hogy az adatvonalak ugyan annyi számúak max zavarvédett amin a gyártó állítja, hogy 5.0. Az én tipusomon biztos nem fektettek ennyi erőt a rétegekbe de valamiért biosban engedélyezték. Megfelelő VGa esetén pedig indulásnál megkérdezi a VGa-t mit tud max és most az 5070Ti TUF 5.0
Ettől függetlenül nemkizárt idővel az anomália megléte mert ugye ez nem egy kőbe vésett PCI5.0 alaplap. Csak a feature biosban engedélyezett.
roviden: van de nem biztos hogy hibamentes. Mérések alapján tényleg semmi pontszám különbség hogy 4 vagy 5 th gen
-
Ferke77
aktív tag
Ezt a vitát egyszer már lefolytattuk, én állítottam (először kérdeztem, hogy miért van ott az opció) hogy tud gen 5.0-t a sima b650, mások meg jöttek a gyártók marketing anyagával és kaptam "hideget-meleget": [link] , igen tudom a hwinfo ilyenkor nem autentikus forrás, máskor meg persze a szent tehén, épp mikor mi a cél...
-
jeni
félisten
válasz
4264adam #17374 üzenetére
Azt szeretnéd mondani,hogy olyan lap amelyiken a gyártó nem tüntette fel,hogy az adott lap tudja PCIe 5.0-t ezzel úgy mond félrevezette a vásárlókat a drágább lapok vásárlása felé azokon amelyeken fel van tüntetve a PCIe 5.0?
Kérdés,hogy az a CPU-z valós adatokat közöl-e? -
4264adam
veterán
Köszönöm, meglett a gond --> takaritani kellett
Kártya ki, csati és a foglalat eltöröl. Tegnap takarítottam a gépet AIO próba miatt ki de nem fért a házba. Maradt a Dark Rock Pro 4. Ez a kivétel okozhatta a malőrt.Megvan a PCI-E 5.0 is.
Sajnálom azokat akik drágán vettek direkt PCI-E 5.0 lapokat, mert ez már megy a PCI-E 4.0 tulajoknak is.
50k-s Asrock B650M-HDV/M.2-n megvan. -
-
Rewmac
tag
válasz
Lessmessino #17369 üzenetére
Bocsánat. Csak youtube, google mindent nézek. Igyekszek összegezni.
-
-
Rewmac
tag
válasz
Lessmessino #17367 üzenetére
Bocsánat csak most hoztam haza Ipon szerelte össze most nem én és csomó olyan van ami tüök furcsa a GPU a sajátom volt itthonról. 9800x3d a proci, b650m TUF, 6000mhz gskill ram, 4070 Ti.
TUF boardon hol tudom kikapcsolni? AMD GPU drivert már le tudtam DDUuzni.
Illetve 5800x3d-hez képest nagyon magasnak ítélem a nyugalmi hőfokot. Ugyanazzal a hűtővel 47-48 fok, az 5800x3d-m meg 35 körül szokott.
-
Rewmac
tag
Hol tudok segítséget kérni (melyik topicban) arra, hogy NVidia kártyám van, de fenn van az Andrenalin driver a gépen mert AMD CPU-m van és két VGA-t lát minden, de ezt nem szeretném így. DDU-ban meg nem akarok mindent leszedni teljesen mert végre sikerült életet lehelnem bele. Bocsi, ha nem rthetően írom csak nem igazán látom át én sem.
-
válasz
Sawyer7733 #17362 üzenetére
Itt és a Zen5 topicban is van összefoglaló. Szépen leírtuk, hogy jelenleg a Zen4 / Zen5 procikhoz felesleges a DDR5-8000, nem is biztos, hogy mennyi fog (sokan kudarcot vallottak a stabil elérésével), a DDR5-6400 bőven elég lesz. Hogy a Zen6-nál mi lesz, azt nem tudjuk (BTW most már az Intelnél is fontosabb lett az alacsony latency a nyers sebességgel szemben).
-
jeni
félisten
válasz
AMD esetén max 6400Mhz CL28-30 közti ram KIT alkalmas AM5-re.
-
kispal87
aktív tag
válasz
Inkább Zen5 topikban kérdezném.
-
Sawyer7733
csendes újonc
Sziasztok!
Segítséget/magyarázatot szeretnék kérni a ramokkal kapcsolatban.
Ezt a gépet építem majd:
-X870 Hero
-9800x3D
Ramok közül valamelyik:
-G.SKILL Trident Z5 Royal Neo 32GB (2x16GB) DDR5 8000MHz F5-8000J3848H16GX2-TR5NS (CL38)
-G.SKILL Trident Z5 Royal NEO RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6400MHz F5-6400J3039G16GX2-TR5NS (CL30)Rengeteg komment és youtube teszt után sem tudok dönteni. Igazából nüansznyi különbségek vannak a tesztek alapján...
Ugye ha jól számolom akkor 6400-nál: MCLK=UCLK=3200Mhz FCLK=2133Mhz
míg 8000-nél: MCLK=4000Mhz UCLK=FCLK=2000MhzÉs elvileg 8000-nél alacsonyabb a Vsoc is, amivel kapcsolatban olvastam pár helyen, hogy okozhat pattogó/recsegő hangot a windowsban, random fagyást/újraindulást (és a jelenlegi 7800x3d rendszerem pont ilyeneket csinált expo 6000-es ramokkal, majd manuálisan 5600-ra állítva stabil lett, de a Vsoc 0.9xx - 1.0xx V között van egy strix x670e-e lapon friss bios-szal).
A cél a lehető leggyorsabb, legstabilabb gép, de brutális tuning nélkül. Max egy enyhe tuninggal, vagy nevezzük optimalizációnak. Az sem zavar ha egyszer (kétszer) át kell bogarásznom az időzítéseket akár, de cserébe stabilabb és/vagy gyorsabb lesz a gép. De heteket nem szeretnék tesztelgetéssel tölteni.
Szóval ez a Vsoc dolog egyáltalán valid?
Illetve melyik ramot válasszam és miért azt?Köszi előre is
-
.LnB
titán
Úgy néz ki, hogy összeállt a rendszer. Eddig minden oké. Szóval köszönöm az elmúlt napok segítségét nektek! Majd ha lesz valami, akkor jövök. De a tervek szerint én nem piszkálom tovább, így jó ahogy van.
-
-
válasz
Nagya21 #17357 üzenetére
Tudsz a HWinfo64-nél RAM chipet nézni? (Mint minden, ez is ott van amúgy az összefoglalóban... )
HWInfo64, bal oldali listából válaszd ki a Memória - sor -t a listából, és az SDRAM gyártó / DRAM Steppping sorok, nálam a Kingston modulok pl. SK Hynix A-Die-al szereltek:
Ebből lehet kiindulni. Ha pl. Micron chipesek, akkor nem biztos, hogy érdemes lenne piszkálni pl. a tRFC-t...
Ezzel együtt amit szerintem próbálni kellene:
1.: VDD / VDDQ feszültséget vedd feljebb (1.4V először kísérlet képen)
2.: tREFI emelése, 24575 -> 32767 -> 49151 -> 65536
3.: Ha SK Hynix chipes a RAM kit, akkor tRFC csökkentés, mondjuk 852 -> 756 -> 640 -> 544 (összefoglalóban részletesebben)
4.: Innen kezdve az időzítésekkel a szabadidőd és kedved alapján lehet nekimenni. -
.LnB
titán
-20 CO All core + 85W Cap
Eddig úgy néz ki, hogy minden oké. -
Nagya21
addikt
válasz
deathcrow42 #17353 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek a választ, akkor holnap tesztelek tovább, teszek fel képet is Zentiming-ről.
Üdv Nagya -
válasz
Nagya21 #17352 üzenetére
A processzorom 7600x, ez elvileg 5200Mhz-ig támogat ramot, nem lehet ott a bibi??
Nem, az a "tutyibiztos, hogy menni fog" sebesség.
DDR5-6000 gyakorlatilag 99.9%-ban, a 6400 is olyan 95%-ban menni szokott.
Olyat meg lehet próbálni, hogy egy modullal tesztelsz.
Ha az egyik megy DDR5-6400-en, a másik nem, akkor az már gyanús lehet. -
-
Nagya21
addikt
-
A 120-as AIO a sima egy tornyos léghűtési megoldásokkal viaskodik, és általában alul marad.
Privát vélemény, de még a 240-es AIO is felesleges, a felett van értelme az AIO-knak.
[Amazon.de-ről TherlamRight Peerless Assassin 120 SE] , vagy itthonról [Be Quiet Pure Rock Pro 3] és kész. Ha örök lét a tét, akkor most éppen 25e Ft-ért már van Noctua NH-D15 Chromax Black is aprón... -
.LnB
titán
válasz
deathcrow42 #17349 üzenetére
Köszönöm a (megnyugtató) választ.
-
-
.LnB
titán
Tegnap, amikor sos-ben kerestem hűtőt mára. Akkor belefutottam ebbe: [link] De gyanús volt az olcsósága. Ezért nem mertem bevállalni. Ide meg gondoltam ha kérdezek róla, mire bárki válaszol... Szóval inkább rendeltem egy ajánlottat. De így utólag azért érdekelne, hogy hülyeség lett volna egy ilyen olcsó vízhűtést venni a 7600X-re? Jobban tettem, hogy maradtam az ID 224-nél?
-
-
Nagya21
addikt
Hali!
Naszóva hogyasszongya!!
Régebben panaszkodtam, hogy random nem ébred fel a számítógépem, csak ha kiveszek 1 Ramot, és utána a bios panaszkodik holmi frekvenciákra....aztán ujraindít 1 Rammal, és jó a rendszer. Expo fut 2*8Gb 5600Mhz kingston Fury ram clk 40.Ram visszarak, és minden O.K.
Na tegnap vettem Viper Venom 2*16Gb 6400Mhz clk 32 ramokat, ram berak, Expo bekapcs, ramellenörzés lefut, rendszer felál O.K.
Aida Stress tesz ram error..... Memteszt Ram error kékhalál ujraindul.....
Ram alapra visszaállít minden O.K., Expo1 6000Mhz minden O.K.
Leszedtem a legfrissebb bios-t (F32b helyett F34) du felrakom, és kisérletezek tovább..
Szerintetek mi lehet a gond, mert már tökzom kivan....
Már már arra gondolok, hogy alaplap lesz.....
Üdv Nagya -
.LnB
titán
válasz
viperabácsi #17343 üzenetére
Tegnap elkezdtem kislapáttal játszani, szépen elkenni. De ma már nem fogok tökölni vele. Ergo két módszert is csináltam. Bár az egyiket full feleslegesen a rossz hűtő miatt.
-
viperabácsi
addikt
-
-
.LnB
titán
válasz
Csupingo #17333 üzenetére
Próbáltam, csipesszel is, de nem sikerül. Meg mintha sorjás is lenne a menet vége, és attól sem mozdul. Fura az egész, sajnos.
Rendeltem másikat Alzától, 224-eset. Elvileg holnap reggel Alzaboxban lesz. Ezt meg teszem be a boxba, megy vissza. Remélem tényleg megjön reggelre. Mert már ma akartam összerakni a gépet. -
Csupingo
veterán
Ha jól látom, a rugós hengerben van belül menet és abba szorult bele valami. Ha szerencséd van és valamivel meg tudod fogni azt a csonkot, majd a rugós csavart tekerve talán kijönne.
-
.LnB
titán
Proci hűtő amit kaptam..
-
.LnB
titán
Pont azért kérdeztem itt meg ma, mert tegnap egy YT videóban láttam minden félét. Gondoltam akkor majd itt megmondjátok a tutit. Erre már itt is mindenki mást ír. Te meg ráadásul jössz itt az X-Men-ekkel..
De ez is egy válasz. Tehát jó mindegyik, csak normális mennyiség legyen felvíve. Így én a monogramomat fogom odabiggyeszteni (nem).Az a lényeg, hogy a fólia legyen lehúzva a hűtőről!!
(De iszonyat ciki lesz, ha ezek után rajta felejtem!
De bele fogok állni, be fogom vallani!)
-
-
MaddeNNNN
addikt
Minimális különbség van köztük, főleg egy ilyen "hatalmas" hőmennyiséget leadó cpunál.
Nem kell ezen parázni. Én kíváncsiságból háztakarításoknál (~3 havonta szoktam) mindig máshogy viszem fel. Volt borsó, X, vakolás stb... nincs nagy különbség. Feltéve ha nem túl sokat és nem túl keveset raksz. -
.LnB
titán
Srácok,
7600x esetében milyen pasztázási módszert alkalmazzak? Nekem a régimódi, "kis borsónyi nagyságú paszta középre, aztán rányomni a hűtőt" van meg. De látom most ezt a "kislapátos homokozós" módszert, hogy szépen el kell egyengetni a pasztát, a tokozás teljes felületén.. És amit kaptam kölcsön pasztát, ahhoz van is "kislapát".
Melyik a jó? Csak mert ez a széria forrófejű, azért kérdezek inkább rá.
-
Bafna
csendes tag
Egyetértek, sokszor az user csinálja magának a legnagyobb problémákat, amik csak az ő fejében léteznek.
Én csak szeretem mindenből kihozni a maximumot, illetve féltem, hogy valamit elrontottam a beállításokkal, pasztázással srb.
Nem tudtam mi a normális, mit kell lássak, tapasztaljak.Egyébként valóban a busz-órajeleket néztem én is
-
Már hogy érted, az órajelről? vagy a hőfokról?
Mindkettő véleményes. Engem a HWinfo64 hetekig kergetett az őrületbe, hogy a memória hőmérséklet max. értékek felugrottak 63.8°C-ra. De fixen ilyen maximum értékeket láttam. Tekergettem mindent, nem ment lejjebb, végül vettem 4cm-es ventiket, hogy aktív hűtést adjak nekik, aztán felhomályosítottak, hogy ez egy HWinfo64 bug...
Köszi, pont ez lenne a program célja, erre megbízhatatlan...
Ami az órajelet illeti, ott azt sem árultad el, hogy milyen értékeket nézel.
Ha a HWinfo64 mag órajeleket, vagy a busz órajeleket? Nagyon nem mindegy...Nézd csak meg az enyémet CB23 multi-thread alatt:
Kezded sejteni mekkora nyuszibarlang ez?
A felhasználók oroszlánrésze még mindig azt a mesét olvasgatja este, hogy a magok egy adott (így is több Ghz-es) frekvencián pörögnek, és amikor terhelést kapnak, akkor még magasabbra boostolnak fel.Csakhogy már jó ideje nem így működnek.
A rendszer figyel kismillió változót, mint terhelés, feszültség, áramerősség, hőmérséklet, stb. Ezek alapján másodpercenként több százszor, ezerszer módosíthatja az aktuális frekvenciát. Mindig dinamikusan változnak, a programszálakat össze vissza dobálhatja is a rendszer a magok szálai között, hogy minél hatékonyabban működjön.
De hogy magyarázod ezt el egy átlag felhasználónak?Nagyon nehéz, általában nem is sikerül. Itt is volt olyan kolléga, aki fix órajeleket akart beállítani magának, hogy ne ugráljanak a frekik, meg aztán szépen nézegeti mindenki a "Mag órajel" értékeket...
A HWinfo64 pedig valójában lebuktatja magát, ha fölé vinnéd az egeret, szépen, magyar nyelven ki is írja:
A kulcs az, hogy "...ezért nem reprezentálja jól a későbbi CPU-k rendkívül dinamikus viselkedését."
Nézzük meg a "Busz Órajel" értékeknél mit ír:
Upsz. Külön kiemeli, hogy az érték jobban tükrözi a dinamikus állapotát.
Most nézzük meg még egyszer az értékeket. A Mag órajelnél nálam 5,500Mhz látható, ez látszólag oké, a 7700X max. boost frekije ennyi. De hát leírja, hogy ez nem igazán megbízható adat a modern prociknál.
Nézzük meg a Busz órajelet, hiszen az közelebb áll a valósághoz. De hát ott a legmagasabb érték és 5000Mhz alatt van (talán 4,962.4Mhz?).Jajj, átlag userként most tele kéne sírnom a fél világot, hogy milyen sz@r a procikám, mert hát bő 10%-al alacsonyabb frekin mozog a busz órajel szerint. Az eredmény még rosszabb, ha a CB23 single core értéket nézném. A busz órajelnél azt látnám, hogy sokszor 4000Mhz alatti a legmagasabb 'jelenlegi' érték, ráadásul az is ugrál össze-vissza a magok/szálak között (mondjuk itt már a preferált magok/szálak között ugri-bugrál).
Most mit lehet ezzel kezdeni? Tippre a HWinfo64 a felhasználói nézetek miatt okkal egy kicsit fals információt mutat inkább a Mag órajelek alatt, hogy ne kapjanak az átlag egyorrú userek szívrohamot, hogy vannak olyan magok a gépében, amelyek nem boostolnak fel a megadott értékre, más magok meg miért szundikálnak, ahelyett, hogy pörögnének... üresjáratban...
A hosszú levezetés végére (ha még itt vagy) szerintem egyszerűen engedd el a témát. Ha a CB23 pontszámod megfelel plusz-mínusz pár százalékkal a nagy átlagnak, akkor minden rendben, ne foglalkozz a kiírt értékkel, egyszerűen élvezd a gépeddel való játékot / munkát.
(Ezt most beleraktam az összefoglalóba is, nyilván kicsit átdolgozva...
)
-
Bafna
csendes tag
Már hogy érted, az órajelről? vagy a hőfokról? Minden más app is ezeket írja. Nem mondom, hogy valótlan amiket kiírnak, csak nem tudom normális-e.
Olvastam itt valahol, hogy az erősebb magok hűvösebbek és feljebb boostolnak. Na nekem csak hűvösebbek, de nem boostolnak feljebb a többitől. Olyan mintha a leggyengébbhez viszonyítva lőné be az órajelet. Ami egyébként logikus, csak azt hinném tud vele variálni. -
Bafna
csendes tag
válasz
deathcrow42 #17312 üzenetére
Nincs Thermal limit beállítva. -CO nélkül lazán elmegy 90 fokig.
PPT limit auto-n 140-engedi, nem? Nekem 110 a max. De próbáltam már manualba 160 wattot beírtam de úgy se változott semmi. -
-
Bafna
csendes tag
Sziasztok!
Az mitől lehet ha 7600x cb23 alatt 5,3ghz fölé nem megy, hiába vannak viszonylag normális hőfokaim? 85 alatt van a legmelegebb mag, a többi 80 alatt.
-15 -35 közt vannak -CO-zva per core, léghűtővel megy, pbo liimitek auton vannak, de messze vannak még a határoktól. Single core 5450-ig megy fel.
Így hoz max 15000 pontot. -CO nélkül 14000.
Illetve az normális ha minden mag egyforma órajelen jár all core cb 23 alatt? Magok közti hőfok eltérés akár 10 fok is van köztük, attöl függően mennyire vannak agresszívan negative co-zva.
Msi mag tomahawk b650 wifi deszka van alatta a legfrissebb biosszal.
Még alacsonyabb hőfok kellene neki? Mellé kevésbé agresszív negatív co? -
-
.LnB
titán
& #17298csaba951
Köszönöm szépen a választ!
Cifu, direkt kavartad meg azt a kommentet mi? Tegnap elsőre amikor olvastam, néztem csak bambán, hogy akkor most menjek elsőre 10-re le, a végén meg már -60 ra?!..
A második bekezdésnél is azt hittem elsőre, hogy ez egy felsorolás és szép sorban kell haladni. De azért értettem, köszi.
Tegnap írtam is, hogy nem merek, és nem akarok mélyen belenyúlni. Erre te rittyentesz egy fél tuning képzést nekem. Tele olyan rövidítésekkel, amiknek utána kell/kellett néznem.
Csaba ezzel szemben nagyon szépen, egyszerűen leírta a dolgokat.
Egyébként az egész gondolat abból a 7 perces YT videóból indult nálam, ami korábban itt is volt linkelve. [link] -
válasz
csaba951 #17300 üzenetére
Cifu is csak azért rakja fel a Ryzen Master-t, mert szereti szívatni magát, és első kézből megtapasztalni azokat a dolgokat, amivel mások riogatnak.
Olykor kiderül, hogy a riogatás mögött nincs semmi, csak tudatlanság és féligazságok köde, máskor kiderül, hogy sajnos okkal riogattak...
-
válasz
Rewmac #17304 üzenetére
Ilyenkor ez undervoltot a biosban visszaállítja vagy ilyesmi?
Ha felülcsapod a BIOS-t, akkor 99%-ban minden is alapértelmezettre áll vissza.A legtöbb alaplapnál van lehetőség user profile-t csinálni, ami elmenti a beállításokat, csak éppen ez sokszor nem jó út, mivel az UEFI menüben új beállítások jelentek meg vagy a korábbiak módosulhatnak.
Szóval a legbölcsebb ilyenkor az, ha csinálsz fotókat / képernyőmentéseket és szépen újra mindent beállítasz kézzel, miközben imát mormolsz a gépisten lelkéhez, hogy stabil legyen újraindítás után.
Inkább arra gondolok, hogy időről időre van-e értelme ezzel foglalkozni mint pl. a GPU esetében. Nagyon nem találom min változtatnak.
Persze, mert a gyártók nem szeretnek kirakni Release Notes-okat, azokban ugyanis benne van, mit szúrtak el korábban. A Youtuberek és hasonló influenszer ingyenélők ezeket kiforgatták, ami miatt a gyártók szépen lebutították az RN-eket. Ma annyit olvasni a legtöbben, hogy bugjavítások vannak benne, meg javult a stabilitás és kompatibilitás.
De érdemes azért felrakni, az esetek nagy részében inkább használnak, mint nem...
-
Rewmac
tag
Sziasztok,
Van értelme frissíteni a chipset drivert időnként ezt most egy 9700x esetében kérdezem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Futás, futópályák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- iPad topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Politika
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- AKCIÓ! Asus Vivobook M1502IA 15 notebook - R5 4600H 8GB RAM 256GB SSD AMD Radeon Vega IGP WIN
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest