Hirdetés
-
PROHARDVER!

Új hozzászólás Aktív témák
-
kavalkád
senior tag
válasz
katyilkadr
üzenetére
nekem a Cura szokott ilyet mondani más slicerrel készült fájlokra, gyanítom 3mf és 3mf között is van különbség, és ha Curával rámentesz akkor a többivel már nem kompatibilis.
-
katyilkadr
tag
Az miért van, hogy egy 3mf fájlt, amit régebben probléma nékül kinyomtattam, most a cura-án kívül egyik slicer se tudja kezelni? Azt írja mind, hogy nem tartalmaz geometriai adatokat. Ez egy régi fájl, megromlott?
-
Sketch001
junior tag
Sok jó dolgot csinált ez tény, hogy amit lehet euban gyárt az meg egyenesen kiemelkedő. De ha látnok, akkor nagyon rövidlátó... Lásd prebambu korszakban 0 fejlesztések, nevetségesen magas áron azért nem vitték nagyon előre senki szekerét... És most is kb csak kapálózik inkább mint diktálja a trendet. Sajnos, mert a bambu mellé elférne egy komoly konkurencia. Én pl karácsonyra akarom magam meglepni valamivel, eddig a h2s volt a befuto, de vártam a a core one L-t is. Hát... Marad a h2s...
-
Imy
veterán
Ilyen modelleket (figurákat) hogyan, mivel lehet tervezni, generálni?
-
NF-
tag
válasz
marci92hun
üzenetére
Sunlut vásárolok allegron keresztül Lengyelországból.
-
Imy
veterán
válasz
marci92hun
üzenetére
Ha nyomtatót veszel, akkor lesz filament kedvezmény nyomtató vásárlásakor.
Én nagy részt Bambut használok, meg Anycubicot, de amikor nem ingyen volt akkor Sunluból rendeltem többet meg Azurefilmből. -
marci92hun
csendes tag
Köszi a válaszokat srácok! Azt hiszem ezt rövidre lehet zárni. A1 lesz a befutó.
Filament-et hol és milyet vasároltok? Bambo honlapján elég drágák ahogy néztem.
Én PLA-t és PET-G szeretnék nyomtatni. -
Imy
veterán
válasz
marci92hun
üzenetére
Jobban jársz a gyártótól. Ha van EU készleten akkor max 1 hét, és nálad van a nyomtató. Ha valami gond van vele, jobb ha Te írod meg a gyártónak, nem egy közvetítő.
Nekem volt 1-2 kérdésem, észrevételem, és gyorsan reagáltak.
A H2D nekem szinte ingyen volt, mivel rengeteg modellem fent van a markerworld oldalon. -
válasz
marci92hun
üzenetére
A1-em, van lassan 1 éve és nem bántam meg, csak ajánálani tudom

-
NF-
tag
válasz
marci92hun
üzenetére
A1-et ajánlom én is. Három A1-en nyomtatok, egyiknek sincs semmi baja. Nem csak hogy érdemes és kockázat mentes, hanem kimondottan ajánlott a bambutól rendelni.
-
marci92hun
csendes tag
-
Imy
veterán
válasz
marci92hun
üzenetére
Én Bambura szavasok. 2 éve Bambu gépem van, semmi gondom nem volt velük. X1C-vel kezdtem, most H2D van.
-
marci92hun
csendes tag
Sziasztok!
Gép vásárlás előtt vagyok. Szeretném kikérni a véleményüket a tapasztalt felhasználoknak.
Az alábbi gépeket néztem ki, de nem sikerül dönteni:
Bambu Lab A1 - kb 100e és 110e Ft közötti.
Anycubic Kobra 3 V2 - kb 98.000 Ft
Creality Hi - szintén kb 98.000 Ft(Több színes nyomtatást/adagolós/combo nem szeretnék)
Köszönöm szépen előre is a válaszokat, segítséget!
Szép estét! -
Tomika75
tag
Egyszer már kérdeztem, de nem nagyon jött válasz talán nem olvasta mindenki.
Van itt olyan fórumtárs akinek van Creality Sonic Pad-je? Ha igen akkor megkérdezném mennyivel lehet gyorsítani a nyomtatót? -
Samott
addikt
Sziasztok, nem nagyon lattam itt semmit a Bambu P2S-rol meg a Crealty K2-rol se. Ilyesmit keresek, AMS/CFS-el. Miben tud tobbet a Bambu hogy egy bo szazassal dragabb? Van hasonlo meretben, tudasban jobban ajanlott cucc? Koszi!
-
Imy
veterán
válasz
Silent77
üzenetére
Én ezt szoktam használni: https://3dp.rocks/
-
Sziasztok!
lithophane képet készíteni, melyik a legjobb oldal, vagy program?

-
Sketch001
junior tag
válasz
kavalkád
üzenetére
Sokat nem lehet dolgozni a technologoan, mert a tpu azért nem jó bele általában mert túl rugalmas, elakad. Ha keményebb lesz úgy már működik, csak.. Kemény...
Tomitesnek passz, de azt eddig is ki lehetett nyomtatni külso etetessel, ha meg modellen belül van 99.9%-ban inkább rendesen meg kell rajzolni inkább
-
Warton
őstag
Végül 0,4-re állítottam, de valószínűleg nem is ez volt a baj, hanem azért airprintingelt, mert a filament begubancolódott a tekercsen és az extruder nem tudta húzni a szálat. És ezt csak a sokadik próbálkozásra vettem észre.
Végül sikerült összehozni egy normális printet PET-G-vel.
A lecserélt fúvókát ti meg szoktátok tisztítani egy újabb használat érdekében, vagy inkább kidobjátok?
-
kavalkád
senior tag
jól értelmezem, hogy a Bambu gyárt olyan TPU-t amit az AMS-be lehet tenni?
vajon az ACE is megeszi? -
Reggie0
félisten
válasz
peugeotmate
üzenetére
Nem hinnem, hogy maga a Sony ezt megosztana, nekik az a jo, ha ujat veszel. Meg elhagyas elott kellett volna gyurmaba mintat venni es akkor ki lehetne onteni epoxibol.
-
peugeotmate
addikt
Sziasztok,
kicsit speciálisabb kérdésem lenne. Egyik barátomnak adott egy Sony WF-C500 earbuds fülese aminek az egyik teteje sajnos levált és el is veszett. Felmerült bennem, hogy lehetne 3D nyomtatni egy ilyen tetőt, de ugyebár a gomb is ott van. Tudtok esetleg illetékest, vagy hallottatok ilyenről, hogy a Sony megoszt ilyen 3D modellt kérés esetén?

Az alábbi kettőt találtam eddig, de ezek még elég részmegoldások eddig:
Button cover
Render
A második linkkel az a bajom, hogy ugye renderhez készült, ezért a belsején tuti sokat kéne még alakítani. Bár tudok 3D modellezni (SolidWorksben elsődlegesen), csak mostanában kevesebb rá az időm.
Köszi! -
Warton
őstag
PETG nyomtatásban kérném a segítségeteket. Ender 3 NEo nyomtatóm van, Prusa Slicer által javasolt normál beállításokkal nyomtatnék és rendszeresen eldugul a fuvókám, cseréltem újra, az is eldugult. A filament alza féle olcsóbb verzió, PLA-val nem volt ilyen gondom. Minden ötletet szívesen fogadok, hogy ez miért lehet.
-
krono.
tag
Sziasztok,
Egy Anycubic Kobra S1-et használok csak magában, tehát a színváltós szárítós sztori nincs hozzá. Elegoo PLA-t nyomtatok vele, eddig nem volt gondom, minden nagyon szép és nagyon jó lett, viszont most rendre megakad a tekercsen a filament. Nem tudom, hogy a karton filament holder a probléma, vagy esetleg megszívta volna magát nedvességgel a filament és ezért szorul, de amikor a külső falnál tart a tekercs, akkor megszorul, a nyomtató meg nyomtat tovább anyag nélkül.Erre mi a megoldás?
Aliról rendeltem ilyen ételtartó edény szerű szárítódobozt, amiben két tengelyen szabadon forog az anyag, tehát etethető belőle a gép, csak még a silica gél nem jött meg, úgyhogy szárítani egyelőre nem tudom, de a filléres hőmérséklet/pára mérő 18-20 fokot és 50%ot mutat.Más: Rendeltem a SUNLU-tól is matt pla-t, mikor cserél az ember egy flow calibrationt kell nyomni, vagy az fölösleges? Az elegoohoz képest ez sorjásabbnak tűnik sokkal, és leszedni róla is macerább.
-
azbest
félisten
amúgy pla helyett petg lehet alkalmasabb ilyen vékony dolgokhoz. Eleve nem törik, hanem hajlik inkább. Múltkor a jobb hőtűrés miatt pl számítógépes kártya hátlapot próbáltam nyomtatni és túl rugalmas lett petg-ből
de ha valaki mégis névjegykártyát akarna, akkor a rugalmassága ott előny. Másrészt, régen, az egyszerre egy színt kezelő nyomtatóknál is volt trükk, hogy több színben legyen valami, akár egy szinten is - ha vékony. A z hop értékkel lehetett ugyanoda nyomtatni kétszer és mozgás közben felemeli eléggé elvileg a nozzlet, hogy ne ütközzön bele. Inkább tényleg a szöveg felbontása a probléma, mert ahhoz túl vastag. Csak nagyon minimál, név esetleg rövid weblap cím, nagy betűkkel, lehet fdm-mel normálisabban olvasható valsz.Esetleg még úgy lehet trükközni, mint valamelyik videóban láttam, hogy rányomtattak valami hagyományos nyomtatóval készült képre és a pigment átragadt a 3d nyomtatott dolog hátuljára. Bár lehet pont petg nem az igazi arra. Meg ugye akkor már nem is igazán 3d nyomtatott, max ha az egyik oldalán van valami nyomtatott minta vagy szöveg és a másik hagyományosról átdiffundált. [link]
Mondjuk itt spéci tintával is csinálták a linkes videón most épp. De mondja, hogy hagyományossal és utána a papírt leáztatva vagy átlátszó fóliára nyomtatott képpel is működhet normál tintákkal.
-
aldebaran
addikt
válasz
fecke78
üzenetére
Na, elindult az érdemes, vagy nemérdemes manapság névjegykártyát készíteni egyáltalán vita.
Én is amellett vagyok, hogy nincs értelme a névjegykártyának, helyette inkább valami használható repicuccot kellene készíteni amit esetleg normális dolügra lehet használni és arra írni/nyomtatni az elérhetőséget. -
Joshi
titán
"Egyébként egy névjegykártya méretű lapra szöveget nyomtatni max úgy lehetne, ha a szöveg nem pozitívan kiáll a felületből, hanem süllyesztve van. Zalán úgy tartósabb lehetne. De ahogy már írtam, inkább gyantás nyomtatóval érdemes ilyesmit nyomtatni."
Ehhez még annyit fűznék hozzá (időközben lejárt a szerkesztés), hogy ha negatívba van a szöveg a felületen, akkor azt valamilyen akril festékkel ki is lehetne tölteni akár különböző színekkel, majd a végén lecsiszolni a teljes felületet. De még mindig azt mondom, hogy én nem sok értelmét látom egy merev és vastag műanyag névjegykártyának. Ha valaki egy ilyet a kezembe nyomna, nem is tudnám mit kezdenék vele. -
Joshi
titán
válasz
Reggie0
üzenetére
Én névjegykártyákat már rég nem "gyűjtök", nincs sok értelme. Olyan ritkán kell, hogy mire legközelebb kell hasonló szolgáltatás, már lehet hogy a telefonszám se él. Én mindent a neten keresek, esetleg ajánlás alapján. De nem vagyunk egyformák és ezért volt igaza fecke78-nek.
ui.: egy vállalkozó nekem ne a névjegykártyába tegye az időt és energiát, hanem az elvégzett munkába. De persze lehet hogy valakinek ez is fontos.
Egyébként egy névjegykártya méretű lapra szöveget nyomtatni max úgy lehetne, ha a szöveg nem pozitívan kiáll a felületből, hanem süllyesztve van. Zalán úgy tartósabb lehetne. De ahogy már írtam, inkább gyantás nyomtatóval érdemes ilyesmit nyomtatni. -
Reggie0
félisten
Pedig tok meno, ha valaki a nevjegykartya kivitelezesere ra tudja huzni a sajat iparat es munkajat es ezzel reklamozza is a sajat tevekenyseget, foleg ha azt nagyobb nehezsegekbe/koltsegekbe is utkozik, mint a papir alapu. Pl. PCB gyartok PCB-bol csinaljak benne specko technologiai elemekkel, a szinterezos szinterezett fem/muanyag kartyat ad, villanymernok egy ratervezett es epitett otletes aramkorrel(nem szimpla villogo/csipogo), stb.. Az ilyeneket kb. orokre megorzi az ember, a papir meg legjobb esetben is szkenneles utan kuka vagy max hozza lesz tuzve egy szamlahoz.
-
SaPeter
kezdő
válasz
baalintg
üzenetére
Úgy látom erre nem kaptál választ. 3D nyomtató minőségen több félét lehet érteni. Milyen lesz a felület oldalt vagy felül, vagy egy arc szerű modellen (gömb/tojás). Mennyire pontos és mérettartó a nyomtató (levonva a filament azonnali zsugorodását és a vízfelvétel miatti alakváltozását), mekkora az ismétlési pontossága vagy Z és XY irányú hibája, vagy az elméleti felbontása.
Nem tudom neked melyik számít, mit szeretnél nyomtatni, de ezek összefüggenek és sok tényező befolyásolja.
A legérthetőbb a váz merevsége és tengelyek pontatlansága. Egy váz minél robusztusabb, minél vastagabb építőelemekből épül fel, várhatóan annál stabilabb lesz és nem lesz hajlamos rezgésre, vagy elhajlásra. Tengelyeknél a legelterjedtebb görgős tengelyvezeték. Ettől jobb lehet a lineáris sín.
A nyomtató felépítése: hagyományos Y tengely rángató (karteziánus, bed slinger), vagy olyan ahol ágy Z irányban mozog, COREXY gépeknél. (általában ez a jobb)
Z tengely felbontása és pontossága függ a menetemelkedéstől. 2-3mm már jó, de elterjedt a 4mm. Az irányváltáskori hiba kompenzálására általában elég a gravitáció, de 2 vagy több trapézorsó és motor javíthatja a Z irányú minőséget
Az XY tengelyek meghajtása általában GT2 szíj. Alacsony felbontás jellemzi, és a pontosságot befolyásolja a szíj anyaga és nyúlása amely a méreteitől is függ. És a feszessége is.
Az extruder és a hotend is befolyásolhatja a minőséget, lehetőleg 1:1-nél jobb áttétel, max hőfok és fűtési teljesítmény (extrudálási egyenletesség miatt.)És mindezt felülírja/javítja hogy milyen elektronika van a gépben. Lehetőleg új generációs, gyors legyen és ismerje az olyan funkciókat mint a rezgés kompenzáció és az ágy szintezés.
Az FDM technológia natív mechanikai pontossága meglepően csekély 0,1....0,15mm, de ennek ellenére nagyon szép és pontos nyomatok készülhetnek. És ezt nagyrészt olyan innovációk okozzák amiket nem is ismerünk vagy csak felületesen.Ha választanom kéne, akkor:
Robusztusabb váz, lineáris tengelyek, nem Y rángatós, de ha az akkor legalább széles Y tengely. Lehetőleg 1-nél több Z trapézorsó. Gyors processzor, ismerje a rezgéskompenzációt, az ágy szintezés kevésbé fontos szerintem, de jó ha van.
És egyéb extra tulajdonságok. Pl. Bambunál. anyagáramlás kalibráció. Nekem minden nyomtatás előtt lefut.A kérdésed Kobra 3 V2 és a Bambu A1. Szinte mindenben azonosak (ha a kobra 3 extrudedálás kalibrálása + rezgésmentesitő metódusa megegyezik a Bambu A1-el), de a Bambu A1 lineáris síneket alkalmaz, Ez elég fontos, de ha nincs extra elvárás lehet csak észrevehetetlen különbséget ad. A Kobra 3 V2 két évvel újabb modell. lehet csak utolérték a Bambu technológiát és minőséget..... Szóval az ár vagy a márka hájp lehet döntő. Esetleg a szervíz, és alkatrész csere + upgrade.
A kobra moddolható, ha ez számít. Mivel nem túl drágák ezek a nyomtatók a kíváncsiság miatt a Kobra 3 V2-öt választanám általános célra. Ha nagyon pontos menetes alkatrészeket kéne nyomtassak akkor Bambu A1. De erre megfelel az A1 mini is a gyengébb félkaros mechanikájával. -
SaPeter
kezdő
válasz
fecke78
üzenetére
Ezt úgy probálnám kivitelezni, hogy rajzolok két testet, egyik a szöveg 0,2mm magassággal, másik a kártya 0,2-0,4... magassággal és benne a szöveg süllyesztve 0,2mm-el. Slicerben egymásra illesztem a két tárgyat és egymás után nyomtatom, közben filament csere. Szóval az első réteg a szöveg 0,2mm vastagsággal - az asztal felé sima PEI-re nyomva, és utána a kártya 0,2 kezdővel és annyi 0,1mm amennyire szükség lehet.
Vonalvastagság 0,46.... 0,5 között. A pontos illesztéshez kicsit játszani kell ezzel. Ez a módszer csak alsó réteggel működik és ez korlátozza a szöveg magasságát. Kicsi felületek a sima PEI-n szerintem ragasztót is igényelhetnek.Alkatrészre 5-6 mm magas betűket rajzolok 0,8mm mélységgel süllyesztve és nem túl szép....
-
icemad
nagyúr
válasz
fecke78
üzenetére
Egyik ismerősöm próbálkozott vele. Ha a lapba nyomtatta a feliratot másik színnel, akkor túl sok volt a hulladék. Nem nagyon érte meg. Ha meg a lapra nyomtatott másik színnel, akkor pár zsebbe/tokbarakás után leperegtek a betűk. Plussz úgy már elég vastag is volt.
Talán, ami működhet az a card wallet, amibe berakod a jogsit, személyit, bankkártyát, stb, és ebbe nyomtatod a feliratot, céges logót, vagy amit akarsz. Hasznosabb is, meg talán könnyebb is. Egyik oldalra mehet nagyobb betűkkel a szöveg (név, cég, cím, stb.) Másik oldalra telefonszámok, email címek, ilyenek. Vagy csak valami qr kód, amit nyomtatni is könnyebb, meg minden infót tartalmazhat.
-
Joshi
titán
válasz
Sketch001
üzenetére
fecke78 kérdezte a névjegykártya témát, lehet hogy neki kellett volna írnod a hsz-t. Igazság szerint a névjegykártya mint olyan, már elavult dolog. Aki egy drága időt és pénzt pazarló módon elkészített giccset akar gyártani hogy kitűnjön a tömegből, az szerintem ultra gáz. Inkább a szolgáltatásának minőségét erősítse, és adjon egy sima papír alapú névjegykártyát ha már ennyire fontos ez.
-
Sketch001
junior tag
Ha nem az van a nevjegykartyan hogy legolcsobbnyomtatas.hu akkor nem hiszem hogy van sporterteke... Uv resin nyomtató mint az uefymake e1 olcsón csinál rendes felbontasu darabot nem horror áron, színeset, ha különleges kell akkor meg kell venni egy rendes fiber lézert meg alirol egy marék blank kártyát. Az különleges. Egy fdm nyomtatott pla ízé... Nem tudom, szerintem inkább kínos, de lehet én mozgok rossz körökben.
-
Joshi
titán
válasz
fecke78
üzenetére
Az igaz hogy különleges, de egy papír alapú névjegykártya sokkal strapabíróbb. Hozzáteszem, manapság nincs is létjogosultsága a névjegykártyának, de ez egy másik dolog. Ha jó minőségű névjegykártyát akarsz nyomtatni, akkor mindenképpen gyantás nyomtató az ajánlott. Azzal sokkal nagyobb felbontásban tudsz nyomtatni. De ugye az csak egyszínű lesz amit még festeni kell.
-
ptesza
senior tag
válasz
fecke78
üzenetére
Találsz egy tanulmányt a printablesen. Ott kidolgozta valaki, hogy milyen betűtípusokat érdemes nyomtatni. Van olyan típus amit egész jól lehet 0.4 nozzle-vel is és kis méretben. Amúgy a 0.4 nozzle nem csak 0.4 széles csíkot tud ám húzni. Akár a 0.2 is beállítható. Szerintem két réteg elég. Szoktam ilyen kis kártyákat készíteni. Az ékezetes betű lehet, hogy kihívás kategória.
-
fecke78
senior tag
bambu a1 -el szeretnék névjegykártyát nyomtatni sok szöveggel 0.4 es alap fúvókával felejtős ugye ? Kisebb betűméret miatt gondolom
-
tsilver
aktív tag
válasz
LouiS22
üzenetére
Jogos

Eibos szárító, 1 tekercsnek, eddig jól működött de most 2 db Sunlu PLA -ál van ez a történet, az egyi 6 a másik 12 órár ment de nem változott, A hőfokot nem tudom de tekerentyűje a PLA-n ált természetesen. az egyik PLA-t kissé is össze ragasztotta ezen idő latt a nyomtatónál állandóan szorult, ki is kellett dobni. Lakás 54% os A szívás az, hogy elfogyott a filamnet ki sem tudom próbálni amíg nem jön meg az új. -
NF-
tag
válasz
aldebaran
üzenetére
A saját weboldalukon van most akció. https://www.sunlu.com/collections/halloween-sale
-
aldebaran
addikt
Sunlu filamentet rendelnék nagyobb mennyiségben az aliexpressről. Lehetséges, hogy most majd a 11.11 vagy blackfriday akciókban leesik az áruk? Szokott ilyen lenni?
-
NF-
tag
Szilikon nyomtatás a Prusától https://www.youtube.com/watch?v=Ugew7tXiU38
Open source filament tag-ek, szintén a Prusától https://openprinttag.org
Prusa Core One L https://www.prusa3d.com/product/prusa-core-one-l-2/
-
kavalkád
senior tag
Specifikációk a videóban, a forrás oldalt már törölte az Anycubic.
https://www.youtube.com/watch?v=hSVit97q5Cs -
kavalkád
senior tag
lám, lám, mit fújt be a szél?
Anycubic Kobra S1 max combo -
LouiS22
veterán
válasz
tsilver
üzenetére
6 óra vagy 10 óra? Nem mindegy. Illetve az "alacsony hőfok" sem mindegy, hogy esetedben mit jelent. PLA 40-50 fok (simán mehet az 50 is), minimum 6 óra.
Feltételezve, hogy nem az Amazonasnál laksz, a lakásod páratartalma valahol 40 és 50 között kell legyen. Így biztosan nem ok, ha a szárítás után még mindig 30 százalékot mutat a kijelző.
Nem derül ki, hogy milyen szárítód van és eddig rendben volt-e vele minden.
Megpróbálhatod azt, hogy nem zárod teljesen légmentesre (hagysz egy kis rést a fedél és a ház között), hogy a bent felgyülemlő pára távozni tudjon. Indítás után látszani fog, hogy az induló érték csökken-e.
-
tsilver
aktív tag
Sunlu PLA kinnt volt több hétig a szobában, utána beraktam a szártóba olyan 6-10 órát alacsony hőfokon, de a kijelző szerint nem nagyon ment le 30%-a le a páratartalom. A PLA ment tőnkre, vagy a szárítom?
-
baalintg
csendes tag
Sziasztok! nyomtatási minőség szempontjából melyik lehet jobb választás bambu a1 vagy kobra3? köszi!
-
Janos46
tag
válasz
SaPeter
üzenetére
#52019SaPeter
#52018ParadoxH
#52017kavalkádSziasztok, és köszi a válaszokat. Artillery X1-em van, évek óta teszi a dolgát, és saját hülyeségem miatt csak a fejet kellett cserélnem, igaz csak magamnak nyomtatgatok. Én eddig csak PLA-val dolgoztam, annak megvannak a megfelelő beállításai, ragasztóak én is az iskolai kék színű ErichKrause-t használom. Az üveglap igazából egy 3 mm-es tükör, azért tükör, mert azon jól lehet látni az esetleges egyenletlenségeket. Elnéztem a rendelést, azért lett PETG, de ha már megvan, akkor megpróbálom el is használni. Akkor indul a tesztelés úgy tapadásra, mint egy használaton belüli vegyes alkalmazásra.
-
SaPeter
kezdő
válasz
Janos46
üzenetére
Szia!
Szinte már csak CR Hyper PLA-t használok PLA-ból, mert probléma mentes és gyors,, viszonylag olcsó.
Kezdő - többi réteg 210/55 - 205/50 Hűtés 70/100 Sebesség 50/100 (...200-ig jó)
A 60 fok szerintem sok.
Fűtetlen ágyra is tudom nyomtatni 20-25 fok. Néha kap stift ragasztatót (elegoo a legjobb, de a papírboltban kapható zöld is jó, a piros hamar szárad - vagy csak régit kaptam) A ragasztó spray nem túl hatásos hidegen , mert ahhoz melegebb ágy kell, talán 50 foktól tapad jól.PETG-ből meg csak prusa-t használok, mert tapad, pontos (????) és kiismertem, hogy 1 hét alatt mennyit változik a méret a vízfelvétel miatt. 2-3 nap után már tartja a méretét ez finom menetes alkatrészeknél fontos. ahol 50...100 mikron is számít.
Kezdő - többi réteg 255/80 - 250/80 Hűtés 30/55 Sebesség 30/80 (...150-ig jó)A sebesség nálam alacsony a finom részletek miatt. Az első réteg tapadását kissé befolyásolja ezért az is alacsony.
Az üveglap tulajdonságait nem ismerem, mindig Textured PEI. A PETG annyira tapad rá, hogy ragasztó sprayt kell használjak a normális leváláshoz. (ez csökkenti egy normális szintre)
Ezek a hőfok adatok Bambu A1 mini-re vonatkoznak, de másik 3D nyomtatómon is elég jól működik.Ha tapadási gondjaid vannak az elvileg "jó" hőfokok mellett , próbáld meg az első réteg flow-t növelni, legegyszerűbben a vonalvastagsággal lehet pl. 110...125%
Ha nem vagy teljesen kezdő, akkor kérdezd meg az AI-t (szerintem a chatgpt a legjobb műszaki téren) - kifejezetten kérd a fórumos/felhasználói tapasztalatok összegzését és adjon ajánlást a problémára. Ebből szűrd ki ami szerinted megfelelő. Kezdőket tuti tévútra visszi, mert mindig akar jó választ adni.
Még nem próbáltam különböző filamenteket egymásra nyomtatni. Erről is érdemes megkérdezni az AI-t, ha bizonytalan vagy. Nincs benne értelem, de 1000x gyorsabban keres 1000x nagyobb szöveghalmazban, mint ahogy amatőr 3D nyomtatósként megtehetjük. Nekem segít a profilok finomhangolásában. Főleg ha nem tapad vagy szálaz. PC 275-el több hétig kínlódtam.
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
Janos46
üzenetére
A PLA és a PETG nem igazán tapad egymáshoz. Ezért is használják sokan pár réteg erejéig suport érintkezőnek is. Sőt sokan külön lapot tartanak petg-re és pla-ra mivel gyakoribbak a tapadási gondok ha mindkettőt használod gyakran ugyanazon a lapon.
A laphoz tapadás megint más kérdés. Alap, hogy jól meg legyen tisztítva - a petg amúgy üvegre inkább nem ajánlott direkben mint igen. Ajánlott valami választórétegnek és figyelj, hogy ne a hideg üvegre nyomtatsd. Ezután kell csak a hőmérséklettel játszani. Itt már azért több mindentől függ, hogy mi az ideális.
Milyen gépről van szó?
-
-
Janos46
tag
válasz
SaPeter
üzenetére
Szia.
Véletlenül elnéztem a rendelést és PLA helyett PETG-t rendeltem. Menet közben fogyott el a PLA és a PETG-vel folytattam. Látszólag jó lett, de mikor levettem, széthullott a PETG része. A PLA 205/65 fokon ment. Akkor láttam, hogy a PTEG-nek magasabb hőmérséklet kell. Be is állitottam 260/60 fokra, és a szokásos iskolai kerek ragasztót használtam, de ezzel egy idő után levált a munkalapról (üveg). Ha nem használtam semmit, akkor jó lett, de a széle kicsit felkunkorodott. Ez az asztal hőmérsékletének a beállitásától függhet? Látom dolgozol vele, tudsz tanácsot adni?
Űdv. János -
Joshi
titán
Megtaláltam a Porsche 911 GT3 RS Manthey Kit-es videót. Nagyjából így néz ki egy igazi Porsche ezzel a kittel. A Makerworld-ös modell egy RC autó, szóval ott nem az a lényeg hogy pöpecül nézzen ki, hiszen a használat során úgy is sérülni fog. Én viszont elmegyek a pöpec kinézet irányába, cserébe csak egy jól kinéző autó modell lesz.
-
cross56
senior tag
Sziasztok!
Tegnap tartottam egy kis karbantartást a P1S gépemen, amihez a gyárilag kapott zsírt használtam fel. Sajnos az a része kimaradt, hogy az orsókat előtte megtisztítsam valamivel.
Erre tudtok ajánlani valamit?Valamint a hivatalos karbantartási leírásban az orsókra Super Lube 92003-at, a lineáris rudakra pedig Super Lube 52004-et javasolnak.
Ezekre tudtok alternatívát, ami olcsóbb de ugyanolyan jó?
3Djake-en Synco Lube néven ugyanezt a terméket árulják?
Illetve a lineáris rudakra most szilikonos WD-40-et használtam, remélem azzal rosszat nem tettem. -
Joshi
titán
Készül a kedvenc autóm.
Egyelőre csak a kasznit csinálom meg, az rc vonalat nem tervezem. Mindenképpen csiszolni - glettelni - csiszolni szeretném, és értelem szerűen kapna egy metál fényt. Még soha nem csináltam ilyet, de bízom benne hogy jó lesz a végeredmény. Az autó nyomtatása a modellnek megfelelően 100%-os, tehát így összerakva ~40cm hosszú.
-
SaPeter
kezdő
100mm-ig már több prototipust is nyomtattam ezzel a beállítással ezzel az anyaggal, sokkal kisebb tapadó felülettel. A tengely egy TR16x8 trapézorsó módosított trapéz profillal, 1mm menetmélységgel. "Csendes" DIY 3D nyomtató X és Y meghajtása lenne max 600 rpm. favázas nyomtató szerény pontosság/sebesség elvárásokkal. Mellette fut egy másik projektem is, de nem bírom kivárni, hogy az alkatrészek megérkezzenek.
A fektetett vagy állított verzió sok problémát vet fel. Menet profil lépcsőzése vagy a tárgyasztallal való érintkezéskor elefántláb menetetorzulás, belógás, negatív felületek. Sok idő volt mire ezt az optimális helyzetet megtaláltam.@Sketch001: szükséges a 20 fokos döntés (PETG--ből ment a 45, sőt 57 fok is 240mm-el) hogy minimalizálja a menet profilon a lépcsőzést. A nagyobb döntéseknél támasz kell, ami mindig károsította a menet belső/alsó felét. Sem szerszámom, sem időm nincs elvégezni a szükséges utómunkát. Vagy az anyát döntöm, vagy a tengelyt, különben mint egy reszelő úgy működik + hangos. Most finoman csendben lepereg az anya, közepes holtjátékkal (a 100mm hosszú prototípuson).
-
Sketch001
junior tag
válasz
SaPeter
üzenetére
Letapadt de én úgy látom hogy az feljott, a brim közepe se így kéne kinezzen... Az elején lehet jó, de ahogy megy fel nő az erokar ami mozgatja az alját, azért is néz így ki a teteje, egy darabig rángatta magával a nozzle a tengelyt.
Ha nem 200%-ig muszáj, én soha nem nyomtatok így semmit. Simán vágok egy lapos síkot a hengerre, arra teszem a lapon és vízszintesen nyomtatom.
-
SaPeter
kezdő
válasz
Sketch001
üzenetére
Köszi! Lehet igazad van, de az a Y irányba mutató tajtékot és a fej poziciót nem indokolná hogy a tengely előre dől a talp elengedése miatt,. Márpedig nem előre, a 20 fok döntés írányába indult meg a deformáció/y-hiba hanem az ellentétesen.
hacsaknem a képen épp nem hajlik fel a talp. Lehet az egész mozgot csak az első talp tartota a helyén....
Közeli kép: Nekem úgy tűnik letapad a brimmel együtt.
De bővitem a brimm területét. Ragasztó sprayt már eleve kapott.
Z-hop 0, de lehet azt is be kéne állítani?

-
Sketch001
junior tag
válasz
SaPeter
üzenetére
Szemre ez nem 20 fokon áll. És a kép alapján a tengely alja nincs a buildplate-en már teljesen...
Az extrudalt műanyagot amikor leteszi a nozzle, némi erővel húzza a nyomtatott tárgyat is. Itt már van jelentős erokar, úgyhogy várható hogy eleged az alja ha nincs elég tapadasi felület.
-
SaPeter
kezdő
válasz
kokokka
üzenetére
"Mindhárom
nyomtatómmal Textured-ra nyomtattam az összes PETG-t, sosem volt gondom vele"
Nálam is így van, kivéve PETG-PTFE, küzdeni kellett a tapadással és egy 50x30x30 alkatrész is vetemedett - ezt feladatam.
Viszont a "sima" PETG-nél Bambu-ról áttértem a Prusa fekete mattra. Legjobb szerintem. -
SaPeter
kezdő
Sziasztok! Segítséget kérnek. Tengelyt nyomtatok, 200mm hosszú 20 fokban döntve.
120mm-nél megszakadt a nyomtatás. A tengely a döntéssel ellentétes írányba kezdet el hajolni, kb 100mm-től.
Először azt hittem PC vetemedés (talpnál küzdöttem vele), de aztán megláttam az utolsó képet ahol megszakadta a kapcsolat.
A fej olyan Y pozícióban van ahol nem lehetne. gyak a tengely utolsó rétege felett kéne tartózkodnie, ehelyett az utolsó 150-160 réteget y írányban eltolta, kezdetben csak mikrométereket, aztán egyre többet.
Flashforge AD5M pro zárt kamrás XYCORE, 0.1 mm réteg kb 8 órás nyomtatás. Nyomtattam tesztet utána és nincs gond az XY mozgással. Szíjak feszesek, minden rendben,Mi lehet ennek az oka?

-
Tomika75
tag
Üdv!
Érdeklődnék,hogy használ-használt valaki Sonic Pad-et?
Arra lennék kíváncsi mennyivel lehet felgyorsítani a nyomtatást? Alany egy Ender3 S1 Plus. -
Tegnap nyomtattam 2012-es filamentet. Jó pár métert le kellett tekerni az elejéből és végig lestem kamerán, hogy mikor fut ki, de valami csoda megóvott ettől. Aztán amikor kiparkolt a fej hallottam a roppanást. Pont a szenzor után tört el, szóval a nyomtató észre se vette volna. Néha kell egy kis szerencse hozzá.
Mielőtt kérditek miért tettem ilyet: Gyorsan kellett valami sötétben világítót nyomtatni és csak ez volt kéznél, mert valamikor elfelejtettem kidobni.
Még egy tanulság: A KLP1 ha megtöltik a szabad tárhelyet régi gcode-dal, akkor nem akar a következő alkalommal elindulni csak noszogatásra. Erre oda kell figyelni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Gaming notebook topik
- Milyen TV-t vegyek?
- No Man's Sky (PS4, PC, Xbox One)
- Anime filmek és sorozatok
- Ne várj sokat a vásárlással: drágulás a láthatáron
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Linux Mint
- Opel topik
- További aktív témák...
- Z790 Strix-A, 14700K, 2x16GB 7200 mhz, Tuf 4080, Corsair H1000i
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- Üzletből, garanciával, DeLL Inspiron 16 5630 -i5-1340P-16 szál/16RAM/512SSD/16,1"FULLHD IPS
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: i5-14400F (10mag/16szál) +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- Thrustmaster T-GT II bázis - Thrustmaster Sparco P310 - Thrustmaster T3PM pedál - Playseat Evolution
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T2000 32GB 512GB 15.6" 1év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó szerverek!
- Redmi 15C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN NULL Perces
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 512 SSD!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Végül sikerült összehozni egy normális printet PET-G-vel.

poli27