Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fred23
nagyúr
Nálunk a terv az, hogy 2 hónapig csak minimálisan költünk majd rá. A korábbi lakásunkból viszont hamarosan ki kell költöznünk, jön az átadás ideje, és nem szeretnénk a cuccaink felének raktárt bérelni, meg albérletbe vagy olcsóbb szállodába menni. Inkább költünk egy kicsit a házra és a kertre úgy, hogy még nem is a miénk.
-
biker
nagyúr
válasz
Fred23 #27692 üzenetére
de, ez az eladó/vevő megállapodása, de a vevő 100% rizikója. ha beköltözöl, költesz rá, majd valaki élt a jogával, akkor hónapokkal nyúlik vagy meg is hiúsulhat az adásvétel, és költözhetsz tovább, de ez állítólag ritka.
mi mivel költenénk rá, kivárjuk a jegyzői végzést, de a bejegyzést már nem -
biker
nagyúr
-
Fred23
nagyúr
válasz
modflow #27689 üzenetére
Művelés alól ki nem vont zártkerti ingatlanba szeretnénk költözni a lehető leghamarabb, akár egy jó szerződés után azonnal. Ez megoldható valahogyan? Pénz van, ki tudnánk fizetni az egészet egyben, eladó se bánná, ha emiatt őt semmi hátrány nem érheti, de ugye él egy 60 napos kifüggesztési kötelezettség. Ez esetleg nem is gond?
Azért ide írok, mert az ügyvéd még nem válaszolt a levelemre, hátha valaki itt gyorsabb lesz.
-
modflow
veterán
Sziasztok!
Sajnálatos, hogy ilyen világot élünk, de egy kivitelező, akivel szerződésem van, ki van fizetve, már direkt nem veszi fel a telefont, nem reagál emailre.
Hogyan tudok levelet küldeni magánszemélyként a cégkapujára?
-
daninet
veterán
Olvastam, agyaltam stb.
Szóval a GDPR nem tilt semmit. Ez csak az adatok kezeléséről szól. Ha az adatot megfelelően kezeled nem ütközöl ezzel kapcsolatban problémákba. Mivel egy nem rögzített kamera esetén létrejövő adat stream is adat így azt is kezelni kell, de az az adat rögzítés híján azonnal megsemmisül, így további tennivaló nincs vele.
Következő kérdés, hogy van-e magyar törvény a közterületre néző kamerákról?Ptk alapján más személyek magánszférájának védelme létezik, de ez közterület esetén (értsd nem az udvarába nézel be) nem értelmezhető, illetve ugyanebben az esetben birtokvédelem is felléphet, de utca esetén az sem áll meg.
Szóval szerintem semmi nem akadályozza kapucsengő kamera telepítését jogilag.
-
daninet
veterán
jó a magyar fordítás egyébként??
angolban a betekintés nincs benne:
Art 4 part 2 says
‘processing’ means any operation or set of operations which is performed on personal data or on sets of personal data, whether or not by automated means, such as collection, recording, organisation, structuring, storage, adaptation or alteration, retrieval, consultation, use, disclosure by transmission, dissemination or otherwise making available, alignment or combination, restriction, erasure or destruction; -
J o e
tag
válasz
daninet #27682 üzenetére
Szerintem ilyen esetekben csak az a kérdés, hogy van-e "jóakaró szomszéd". Ha van, akkor lehet számítani problémára, ha nincs, akkor viszont vígan el lehet működtetni mindenféle korlátozás nélkül (ahogy azt a legtöbben meg is teszik, hisz ilyen bejelentés is csak nagyon elvétve fordul elő).
-
biker
nagyúr
ha nem tárolod le, nem végzed ezen tevékenységeket sem.
élőképet látsz, nem gyűjtesz, rendszerezel, feldolgozol stb egyiket sem végzed az élőképen.ha csengetéskor elküldi a képet a teleofnra, vagy csengetéskor rögzíte egy képet, az már más, de ameddig semmit nem tárolsz le, sőt adattároló sincs esetleg benne, íddig mi alapján lenne igaz ez a paragrafus?
-
daninet
veterán
ez egyébként kemény, hogy Mo.-n minden eladott kamerás kaputelefon lényegében illegálisan létezik. A halszem optika miatt lehetetlen őken úgy felszerelni, hogy nem látszik minden az utcából. Maximum ha valami beugrásban van ahol a saját kerítésed látszik, de a széles látószög miatt ott is látszani fog az utca.
-
J o e
tag
GDPR 4. cikk. 2. pont
Adatkezelés:
"személyes adatokon vagy adatállományokon automatizált vagy nem automatizált módon végzett bármely művelet vagy műveletek összessége, így a gyűjtés, rögzítés, rendszerezés, tagolás, tárolás, átalakítás vagy megváltoztatás, lekérdezés, betekintés, felhasználás, közlés továbbítás, terjesztés vagy egyéb módon történő hozzáférhetővé tétel útján, összehangolás vagy összekapcsolás, korlátozás, törlés, illetve megsemmisítés" -
biker
nagyúr
nem vagyok jogász, de szerintem nem. ha nem rögzítem, az nem adatkezelés. mivel nem kezelem az adatot. Ez olyan, mintha elolvasok egy emailcímet, vagy valaki elmondja nekem az emailcímét, az adatkezelés. nem, mert nincs letárolva. létre sem jön az adat...
Ennyi erővel ha nézek ki az ablakon, az is adatkezelés. -
J o e
tag
válasz
daninet #27678 üzenetére
Sajnos nem, ha csak élőképet figyelsz meg pl.: a telefonodon, már az is adatkezelésnek minősül. Kivételszabályt (háztartási kivétel) csak akkor lehetne alkalmazni, ha a kamerás kaputelefon alkalmazása csak magáncélokat szolgálna, de ebben az esetben a látószög alapján alkalmas közterület megfigyelésére is a rendszer.
-
J o e
tag
válasz
daninet #27676 üzenetére
Kiindulva a szomszédod "jóindulatából", sanszosan a telepítést követően fel is nyomna a NAIH-nál.
Amiket javasolt megtenned, biztosítanod:
- ne nézzen a kamera látószöge a közterület felé/szomszédos ingatlanok felé,
-ha mégis arra néz, alkalmazz maszkolást biztosító szoftvert (persze, ha lehet ilyet), mellyel kitakarható a közterület/szomszédos ingatlan stb.,
-ha szoftveres út nem megoldható, akkor mechanikai úton takard ki azt a részt, amely a közterület felé néz.Ha a fentiekről nem gondoskodsz, akkor a hatóság egy esetleges bejelentésre - sanszosan -a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének megsértését fogja majd megállapítani (jogalap nélküli adatkezelés). Amit kiemelnék, hogy a hatóság jogsértés megállapítása esetén, első alkalommal -általában- figyelmeztetéssel él. Ilyen esetben gyakorlatilag egy határozatban felhívja a figyelmed, hogy 30 napon belül szüntesd meg igazolható módon a jogellenes adatkezelést és, hogy hozd összhangba az adatkezelésed a jogszabályi rendelkezésekkel.
Ha a kedves szomszéd esetleg adatvédelmi bírság kiszabását is kérné, annak indokoltságát a hatóság a GDPR 83. cikk (2) bekezdésében foglaltak alapján fogja megítélni. Csekélyebb jelentőségű ügyekben bírság kiszabásától a hatóság legtöbbször eltekint, de természetesen előfordulhat, így jobb előre gondolkodni, ahogy tetted is
-
daninet
veterán
azért kérdezem, mert azt írta a jogszabály, hogy akkor nézhet közterületre, ha nem a közterület megfigyelése a cél. Az én kapum előtt közterület van, ergó a közterület megfigyelése a cél.
Van egy "kedves" szomszédom, ez a sztori megérne egyébként itt még egy kibeszélést, de rosszindulat és írigység hajtja. Tüzifát raktak le a saját kapubejárómba ahol csak saját magam akadályoztam, hogy behordjam, az ott volt két napig mert nem értem rá és már ezért írogatott mindenhova a városgazdaságnak meg a képviselőnek, hogy hogy képzelem, hogy közterületen tárolom a tüzifát
A helyi képviselőnek írogatott, hogy a karácsonyi izzósor amit a házra raktam "fényárban tarja az utcát és nem tud pihenni tőle". Szóval egy ilyen emberrel kell mindent amit csinálok lemeccselni.
Amint meglátja a kamerás kapucsengőt, garantáltan felnyom valahol. Ezért be kell legyek 100% védve. Ha táblákat kell megfelelő szöveggel kiraknom akkor azt is tudnom kellene miket kell kirakni.
Rögzítés nem lesz. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Kamerás kaputelefon ami az utcára néz legális magyarországon? Standard halszemoptikás, 160 fokban lát mindent az utcán. -
envagyok
veterán
A NAV amennyiben nincs az eladott termékről bizonylatod, számlád, adásvételi szerződésed, az eladási ár 25%-át számolja jövedelemnek, ha nem veri rád az üzletszerűséget. Ez ajándékként kapott termék eladására is igaz. Ebben az esetben 800.000ft-ig adhatsz el adómentesen, de 600k felett nagyon figyelned kell, nehogy rád húzzák az úzletszerűséget, mert azt nagyon szeretik. Ha egy pc-t szétbontasz, és alkatrészenként adsz el, a táp, ház, alaplap, ram, processzor, ssd, hdd, videókártya, billentyűzet, egér, monitor már 11db pc alkatrész, már kereskedőnek néznek, és a mostani árakon simán átlövöd a 600k-s keretet. És üzletszerűség esetén ha nincs papírod a beszerzésről, akkor az eladási ár 87%-át veszik alapul, és nemcsak szja-t, hanem szocho-t is számolnak, így 30% az adó, amit duplázni szoktak, így az alkatrészenként eladott számítógép mondjuk 800k-s áránál ez önmagában kb 400k, meg 800k bírság várható, hogy adószám, engedély nélkül kereskedsz. (Még annyi, hogy 6-7 évig magánszemélyként köteles vagy mindenről megtartani a blokkot, számlát, hivatalosan nem büntethetnek egy 10 éves cuccnál, hogy nincs róla papírod, viszont ez is borul üzletszerűségnél, mert ott leltárt kell vezetned, és minden eladásra kerülő termék eredetét tudnod kell igazolni. Szóval jobb betartani a 600k keretet, viszont családtag segíthat, mert mindenkinek van 600k kerete)
Amúgy fura tényleg, hogy az illetékek, bírságok minden duplázódott tavaly, de a 600k adómentes keret maradt
Simán emelhetnék 1.2M ft-ra.
Úgy tudom, Ausztriában kb 11000€ ez keret. -
asdf_
veterán
Sőt, ha jól értelmezem, mivel a bekerülési összeg lényegében nulla*, már egyetlen termék eladásával is fizetni kéne, mert a 200 ezres jövedelemhatár (ami szintúgy változatlan minimum egy évtizede), az nem a 600e feletti bevételnél, hanem azzal vagylagosan értelmezendő.
* lenne, ha én lennék az eredeti tulajdonos, még nem is éltem akkor, lol. A bekerülési értékem akkor ha jól tippelek, amikor birtokomba került, az akkori becsült/piaci ára, így nálam akkor nem gáz a szitu, de mondjuk ha egy nyugdíjas eladja a mittudomén szuperritka macskaszemes rádióját 1960-ból, a pedálos gyerekmoszkvicsot, valami értékes hanglemezt 1930-ból ő pl. pont beszívja a fentit. -
asdf_
veterán
válasz
Ajándékok #27669 üzenetére
Ha nem kereskedsz szerintem inkább ezt érdemes nézni: a költségek levonásával számított jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot.
Speciális eset, a termék hasra úgy 50+ éves (így a bekerülési összeg értelmezetetlen, de anno nem volt egy ökör ára), most meg mondjuk hatszámjegyú összeg és nem egyessel és nem kettessel kezdődik Azaz ha egy évben kettőt eladnék belőle, már lehetne is a kasszához járulni (plusz még lehet, hogy az üzletszerűt is rámhúznák).
-
Ajándékok
aktív tag
Ha nem kereskedsz szerintem inkább ezt érdemes nézni: a költségek levonásával számított jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot.
Ha nem kereskedsz, hanem a használt dolgaidat adod el, elég ritkán lehet a vásárláskori árnál drágábban eladni.
Itt számolhatok az inflációval?
Ha több dolgot adok el, a veszteséget is beleszámolhatom?"Az adásvételi szerződésekben az eladó felelősségét csakis a termék olyan hibája alapozza meg, amely hibának az oka már megvolt a termékben a vásárlás pillanatában is"
Amikor kereskedőtől vásárolok új terméket, ha jól tudom 1 éven belül a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy nem volt hibás, 1 év után már a vevőnek kell bizonyítania, hogy gyártási hiba. Ez használt terméknél is így van? -
mephi666
nagyúr
az autó egy komplex dolog (és értékben is magasabb kategória) és ott lehetnek olyan rejtett hibák, amiket lehet bizonyítani, hogy már vásárlás előtt is fennálltak és az eladó eltitkolta...
plusz másik oldalon ott van csomó kopóalkatrész, meg amik nem megfelelő használattal akár hetek alatt is gallyra vághatók... (pl új autónál sincs garancia a gumira, hiába viszed vissza, hogy 2 hónap alatt nullára fogyasztottad
) kereskedőtől vett autónál sem mindenre vonatkozik a szavatosság, viszont ha pl x elad rejtett hibával kereskedőnek járművet, amit y megvesz, akkor ha ez a rejtett hiba kiderül, a kereskedő x-hez visszamehet 1 éven belül
(nővéremék jártak rosszul olyan kocsival, aminek repedt volt a blokkja és bizonyítani lehetett, hogy ez a hiba jóval korábban keletkezett... ezt kereskedő is leverhette volna magánszemélyen)
magánszemélyek közti adásvételre jó példa a zsibvásár: megnézi az ember a terméket, esetleg kipróbálja és viszlát... nem megy vissza 1 hónap múlva, hogy elfüstölt a 40éves hifi elektronikája
-
asdf_
veterán
Nekem tökre úgy rémlik, hogy (autóvásárlásnál jön mindig elő), hogy kereskedőtől vett autón mindig van szavatosság, magánszemély eladó meg kikötheti, hogy szavatosság nélkül ad el.
De most már este elolvasom mit írnak (szerintem is nonszensz lenne, hogy eladsz egy 25 éves Astrát, vagy egy 1980-as HiFi erősítőt és arra egy év szavatosságot kéne vállalni, más kérdés persze, hogy a másik oldalról meg gyakorlatilag minden jelentkező hibát le lehet rázni, mert egy 25 éves 310e km-t futott autónál bármilyen jelentkező hibára lehet azt mondani, hogy életkora és futásteljesítménye alapján a hiba jelentkezése várható volt, az autó eladáskori állapota meg megfelelt a hasonló korú és állapotú autóknak, melyeknél egy ilyen hiba jelentkezése pont ugyanígy várható lett volna, így lehet menni isten hírével...) -
Sanyi.mTs
addikt
Ingatlan (lakás) eladása után mindenképpen kell átadási papírt is írni? Semmilyen mérőóra nincs a lakásban, villany kikötve, vízóra és távhőmérő nincs.
-
mephi666
nagyúr
válasz
f4lcon #27655 üzenetére
...de magánszemély mi alapján vállaljon 1 év garanciát (szavatosságot) olyan termékre, aminek már rég lejárt a hivatalos garanciája?
én is vettem vga-t 30-40ezer körül, amire adott az eladó 1 hét próbagarit... 1 hónap után meghunyt... eladtam hibásként hirdetve kb 10ért, hogy csökkentsem a veszteséget és betudtam annak, hogy "így jártam" ...nem mentem vissza fenyegetőzni meg verni az asztalt... más lett volna, ha garanciális a termék, de akkor sem az eladót zaklatom, hanem azt, aki felé tudom érvényesíteni a garanciális igényem
(persze a rejtett hiba más téma, de úgy voltam vele, hogy 1 hét masszívabb terhelés alatti használatnál ez kiderült volna...)
-
válasz
D.Orion #27657 üzenetére
nálunk van kamera, és az árubiztonság a fő szempont.
a mi kamera rendszerünk nem vesz fel hangot, de elkerülhetetlen, hogy egyes folyosókon vagy áru átadó helyeken látszódjon a munkavállaló
emiatt van a cégnek adatvédelmi szabályzata, ami szabályozza, hogy mire lehet felhasználni a kamera felvételt, meg meddig őrizzük meg, mi a jogalapja, meg ilyesmi, illetve ki van táblázva a bejáratnál is, hogy kamerával megfigyelt terület.
már az állásinterjún felhívom mindenki figyelmét a kamera rendszerre, és a munkaszerződésnek is van egy kiegészítése, ami tartalmaz erre vonatkozó információt. így akinek nem tetszik, az nem jön ide dolgozni.
elképzelhető, hogy vannak még olyan dolgok, amiket ezen túl is meg kellene tennem, de szerencsére eddig nem volt probléma belőle. -
D.Orion
veterán
Tiszteletem!
Nagy hirtelen nem találtam munkajoggal kapcsolatos topikot, így feltenném itt a kérdésem. Válaszokat, iránymutatást előre is köszönöm.A legtöbb munkahely már kamerával felszereltség terület, legyen az egy bolti eladótér, raktárépület vagy egy cég/raktár udvara.
A kérdésem az lenne, hogy az ilyen kamerákkal ellátott területen miként és milyen módon figyelhetnek meg? Ki kell e ezt táblázni a bejáratnál? Az ott dolgozók szerződésébe mit és hogyan kell ezzel kapcsolatban bele írni?
Ha jól sejtem, akkor az ilyen kamerák vagyon és életvédelmi célokat szolgálhatnak. Gondolom figyelhetik a ki és bejövő áruforgalmat, a polcokon lévő áruk mozgását, a rakodást. Minden olyan dolgot ami az áru mozgatásával kapcsolatos. Pl tévesztesek(hibás átadás-átvétel, rakodás soráni áru és személy sérülés, lopás, ilyesmikre gondolod.
Továbbá a kamerafelvétel irányulhat e célzottan és nyíltan az alkalmazott megfigyelésére és esetlegesen hangrögzítésre? Ezzel kapcsolatban ha ilyenre szeretnék kell e külön szerződést írni, illetve ezt megtagadhatja e a munkavállaló?
Nagyjából ezeket szeretném megkérdezni, akár konkrét jogszabályok is jöhetnek, szeretek olvasni.
Ha már szempont is van amiről nem írtam, akkor azt is nyugodtan megemlítheti aki válaszolna.Előre is nagyon köszönöm, és szerintem írhatom több száz dolgozó nevében akár úgy is, hogy Nagyon Köszönjük!
-
Attix82
addikt
Köszönöm mindenkinek a válaszát. Ha továbbra is akadékoskodik ide fogom irányítani és hátha megváltozik a véleménye.
-
válasz
Attix82 #27647 üzenetére
A magánszemélyek közötti adásvétel esetén is érvényesek a Polgári Törvénykönyvben rögzített kellékszavatossági szabályok, vagyis a vásárlástól számított egy éven belül eladóként felelősséget kell vállalni az értékesített termékekért. A "3 nap próbagari" egyébként ennek a felelősségnek a kizárása, ami elméletben NEM lehetséges.
Az adásvételi szerződésekben az eladó felelősségét csakis a termék olyan hibája alapozza meg, amely hibának az oka már megvolt a termékben a vásárlás pillanatában is, csak akkor még nem volt felismerhető (ezért nevezik rejtett vagy gyártási hibának). Az eladó kellékszavatossági felelőssége független attól, hogy tudta-e, hogy hibában (pontosabban hiba-okban) szenvedő terméket adott el, vagy sem, tehát a jóhiszemű eladó is felel a hibás teljesítésért a vevővel szemben. Ez azt jelenti, hogy a rejtett hiba jelen lehetett az eladott VGA-ban attól függetlenül is, hogy az az átvétel napján egyébként működött, így az alapján jogos lenne a reklamáció, de mivel elmúlt egy év, így sajnos hiányzik a megfelelő jogalap a vevő részéről bármilyen igényre.
Azt kell mondjam véleményem szerint ő most ebben az esetben így járt. Én nem folytatnám vele a kommunikációt, és biztosan nem fizetnék, vagy vennék vissza terméket. -
classic B
senior tag
Sziasztok! Munkajogban jártas személy látogatja-e a topikot?
-
J o e
tag
válasz
Attix82 #27647 üzenetére
Szia!
Tényleg komoly, hogy ezzel bepróbálkozott
Ami a panasz jogosságát illeti:
Feltételezem, magánszemélyek között jött létre az adásvétel, így jótállásra nem vagy kötelezett (kivéve, ha pl. önként vállaltad volna, de erről gondolom nem volt szó köztetek a 3 nap próbagarancián kívül).
Hibás teljesítésnél ami felmerülhet, az a kellékszavatosság, amely fogyasztó és vállalkozás között létrejött szerződés esetén 2 éves elévülési időn belül érvényesíthető (használt termék esetében rövidíthető, azonban 1 évnél ebben az esetben sem lehet rövidebb), míg magánszemélyek között létrejött adásvételi szerződés esetén a kellékszavatossági igény a teljesítéstől számított 1 év alatt évül el.
Amivel le tudod szerelni, az az, hogy esetetekben nem értelmezhető a hibás teljesítés, mert a vevő letesztelte a terméket, visszajelzett, hogy minden rendben és aztán nem is jelentkezett több, mint 1 éven keresztül (az pedig nem releváns, hogy a polcon volt-e a vga, vagy széthajtva futott egy gépben- nyilvánvalóan egy vga-t nem azért vesz az ember, hogy kitegye a polcra, reggel megcsodálja munkába indulás előtt és néha törölgesse róla a port).
Kiindulva az Általad feltüntetett dátumokból, 2024. március 04. napján ért oda a csomagautomatába a csomag, 2024. március 08. napján jelzett Neked vissza, hogy minden rendben, majd 2025. március 22. napján írt legközelebb, hogy tönkrement a termék.
Akárhogy is nézem, eltelt a kellékszavatossági igény érvényesítésére nyitva álló 1 éves elévülési határidő, melyet jogszabály alapján a teljesítéstől kell számítani (az elévülés nyugvása, megszakadása pedig esetetekben nem "játszik"), így bírósági úton nem lesz érvényesíthető a követelés. -
UserX
addikt
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
Attix82 #27647 üzenetére
Neked fognak szerintem igazat adni, ha ő Hardveraprón keresztül problémázik... Honnan tudhatod te vagy bárki, hogy nem hajtotta (húzta agyon adott esetben) a kártyát az elmúlt 1 évben? Veszek egy kártyát és felteszem a polcra? Pont IT eszközöknél nem nagyon szokta ez megérni... Fura.
-
UserX
addikt
válasz
Attix82 #27647 üzenetére
Én sem vagyok jogász, de ez nevetséges!!! Bepróbálkozni minden esetre lehet! Ha velem történik és én lennék az eladó sz-nék rá magasról!!!
Szerk.: Azt gondoltam beírom, hogy bizonyítsa, hogy nem használta, de ez akkor is oltári baromság, így teljesen értelmetlen!!! Több. mint 60 pozitívumom van... -
Attix82
addikt
Üdv.
Adott egy termék (VGA) amit itt hirdettem meg. 50k értékben 5 éves volt a termék amikor megvette . 3 nap próbagaranciával adtam el ahogy a hirdetésbe is volt.
2024-03-04 13:07:54 Ekkor ért oda a megbeszélt csomagautomatába de jelezte a vevő, hogy 2 nap múlva tudja csak átvenni. Írtam neki semmi gond.
2024-03-08 22:37:54 Jelezte, hogy minden rendben a termékkel letesztelte. Köszöni szépen.
1 év + eltelte után:
2025-03-22 18:54:27 Jelezte felém, hogy tönkrement . Viszont az Ő állítása szerint letesztelte és félre rakta, majd most vette elő és a hiba jelentkezett. Tehát az elmondása szerint nem használta csak letesztelte.Azóta sok vitás privát üzenetünk volt egymás között, és nem tudunk dűlőre jutni. Most szétszedeti szervizzel a VGA-t és sérülés nyomokat keres gondolom. Írtam neki 5 év alatt 1x volt pasztázva annyit tudok.
Mondtam neki, nyugodtan szedje szét és nézze meg. Nem én vagyok az első tulaj de én használtam.
Egy véleményt szeretnék kérni aki ebben jártas, mert ha jogos a panasz elfogadom ha nem akkor nem. Köszönöm.
-
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Egy vállalkozói szerződésemben a megrendelő aláírta, hogy 30 napra fizet. A későbbi datumú megrendelőlapon, illetve "beszállító regisztrációs űrlapon" viszont 60 napot tüntetett fel.
Kiállíthatom-e 30 napos fizetési határidővel a számlát jogszerűen?
Én úgy gondolom, hogy a mindkét fél által aláírt szerződés "erősebb" jogi értelemben. Nem szeretném, ha utólag vergődnének, hogy sztornózzam és állítsam ki újra, 60 nappal.
Köszi. -
nem tudom, mennyi a forgalmi értéke az ingatlannak, így ilyet nem feltétlenül jelentenék ki, hogy "ennyit nem ér"
meg ugye kinek mi a sokén vettem úgy lakást 2013-ban, hogy az eladó éppen másodfokon volt a lakásszövetkezettel szemben egy korábbi széljegyre tett követelés vitatásában. ott például benne volt az árban, hogy elképzelhető, hogy bukja a másodfokot, és marad a széljegy, amit nekem majd ki kell fizetnem. szerencsém volt, nem kellett. de ez tükröződött az árban.
ha teszem azt az ingatlan értéke 30 egység, és ebből a 75% az 22,5 egység, akkor meghirdetném 15 egységért, aztán megnézném jön-e rá madár. -
amargo
addikt
Sziasztok,
Orvosi műhiba miatt van olyan ismert jogász, akit érdemes felkeresni? Itt találtam pár nevet: [link]
-
a piaci ár töredékét fogja érni az épület, ha úgy akarod eladni, hogy van egy másik tulajdonos is.
a 75%-od forgalomképes, de ha van rajta jelzálog, akkor jellemzően készpénzes vevőkre leszel szorulva - és a vevőnek ott marad a probléma, hogy a 25%-ra van egy végrehajtói követelés is
ha ezt a lakást akarnám megvenni, akkor bele számolnám, hogy valószínűleg nekem kell majd kifizetnem a végrehajtót a legvégén... -
Dr.Én
veterán
Hali!
Azt szeretném meginformálni , hogy ha ingatlan tulajdonrészre van be jegyezve cib jelzáloghitel ami nem sokára lemegy (3 év), de időközben került rá végrehajtó által is pénz követelés? Azon tulajdonrésszel mit tud tenni a végrehajtó ha lemegy a cib jelzálog?
Tesómnak van a házból 25% része, nekem 75% .
Tesóm van végrehajtók nyomása alatt, de totál tojik rá igazából . Nincs bejelentett meló helye, feleségét perlia gyerekek miatt, gyerek tartást nem akar nagyon fizetni folyton el van vele maradva stb
Gondolom ha lenne bejelentett meló neki, akkor le tiltanák a fizetésésből?
Részemről az évek folyamán többzsör felajánlottam, hogy neki adom a tulajdonrészemet, nem kell mást ki fizetni mint a vele járó átírási költségeket. De mindig halogatta hogy majd meg lesz, intézni fogja. De sose tett semmit
Most szeretném igazából eladni a 75%-om ... de gondondolom nagyon nem egyszerű? -
hdanesz
őstag
Sziasztok,
Remélem tud valaki segíteni.
Egy Apple terméket vettem, egy ismert magyarországi webshop-ból. De nem a hivatalos Apple weboldalról. Gyakoroltam ez elállási jogomat és azt közölték, hogy mivel Apple termék és aktiválásra került...ezért csak értékcsökkent termékként tudják visszavenni. És kevesebb pénzt fognak visszaadni. Bevizsgálja az istyle (nem náluk vettem...de hozzájuk küldik)...és majd ők döntenek mennyit csökkent az értéke.Ez helyes eljárás így? 1 napos cucc...de kompatibilitási hibák miatt visszavittem.
-
modflow
veterán
Megtaláltam:
A cég jótállási feltételei között ez áll:
"A jótállási idő a terméknek vagy a termék részének kicserélése (kijavítása) esetén a kicserélt (kijavított) termékre (termékrészre), valamint a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik." -
J o e
tag
válasz
Dan-szan #27629 üzenetére
Üdv!
Első körben mindenképp javasolt egyeztetni a munkáltatóval (miért nem jelentette be, holott ez kötelezettsége volt a Tbj. 66.§ (4) bekezdése alapján). Amennyiben ismerősöd továbbra is itt kíván dolgozni, javasolt valahogy megállapodni, ez a felekre van bízva.
Ha ez nem fontos és a munkáltató teljességgel elzárkózik a megállapodástól, nem hajlandó kifizetni az összeget, jöhet a második lépcső:
Írásbeli felszólítás, amelyben leírjátok, hogy ha 8 napon belül nem fizeti ki a munkáltató az összeget, akkor közérdekű bejelentést tesztek a NAV-nál [link] ,illetőleg a foglakoztatás-felügyeleti hatósághoz is bejelentitek az esetet. A bejelentést követően a NAV -amennyiben megalapozottnak találja a bejelentést- határozatot állít ki, amely ha véglegessé válik, az Art. 265.§ (1) bekezdés alapján közzéteszi az alkalmazottat bejelentés nélkül foglalkoztatók adatbázisában a munkáltatót (bővebb infó itt: [link] ), illetve bírságot is kiszabhat.
Ha a felszólításra sem reagál a munkáltató, akár peres útra is terelhető a dolog, de nem gondolnám, hogy szükség lesz rá, a felszólítóra sanszosan fizetni fognak, mert nem akarnak maguknak további problémát. -
Dan-szan
senior tag
Sziasztok.
A barátom munkahelyet váltott, és most derült ki, hogy jó ideig nem volt bejelentve. Kapott egy közel 60 ezres csekket.
Én javasoltam neki, hogy elsőnek beszéljen a volt munkaadójával és kérdezzen rá mi történt, (bár kétlem, hogy nem tudja) és fizesse ki.
Valószínűleg nem fogja, akkor pedig jelentse fel/be a megfelelő helyen.
Ebben kérnék segítséget,útmutatást, hogy hol és hogyan lehet ezt megtenni. Úgy rémlik van ingyenes jogsegély ilyen esetekre, mert többek közt az is visszatartja, hogy nincs pénz ügyvédre.
Köszönöm. -
J o e
tag
Üdv!
Egy ötlet, ami esetleg segíthet: közös tulajdonban lévő ingatlan esetében a tulajdonostárs saját tulajdoni hányadával szabadon rendelkezhet, ami azt jelenti, hogy nem kell a tulajdonostárs(ak) hozzájárulása ahhoz, hogy a saját tulajdoni hányadát értékesíthesse Feleséged (ahhoz kellene mindkét tulajdonostárs hozzájárulása, ha az egész ingatlan értékesítésre kerülne).
Ez persze egyértelműen kihatással lesz a vételárra is:
-amennyiben 50-50%-ban tulajdonosok a testvérek, abban az esetben a saját, 50%-os tulajdoni hányad értékesíthető, amelynél valószínűleg a piaci ár alá szükséges menni, tekintettel arra, hogy közös tulajdonban van az ingatlan, amely jogi kockázatot jelenthet a vevőnek. Jellemzően 35-40% környéke lehet ilyen esetben, amennyiért reálisan értékesíthető a tulajdoni hányad.
-más a helyzet, ha Feleséged testvére pl.: a családjával az ingatlanban él életvitelszerűen, vagy folyamatosan, naponta használja, akkor az 50%-os tulajdoni hányad körülbelül 30% környékén lesz reálisan értékesíthető.
Viszont, valószínűleg bármelyik esettel jobban jártok, mint a 2 évvel ezelőtti értékbecslő által meghatározott ár felével, amelyet Feleséged testvére ajánlott volna.Amire figyelni kell:
Amennyiben Feleséged úgy dönt, hogy értékesíti a saját tulajdoni hányadát, abban az esetben a testvérét, mint másik tulajdonostársat elővásárlási jog illeti majd meg, azaz a meghatározott vételárért Ő is megvásárolhatja az eladásra kínált tulajdoni hányadot. Feleséged és harmadik személy között kötött adásvételi szerződés abban az esetben lesz érvényes és hatályos, ha figyeltek az elővásárlási jogra is--> pl.: amikor jön az első komolyabb érdeklődő, tájékoztassátok írásban a másik tulajdonostársat arról, hogy érdeklődő van a meghirdetett tulajdoni hányadra és nyilatkoztassátok arról, kíván-e élni az Őt jogszabály szerint megillető elővásárlási joggal (kérjetek írásbeli tájékoztatást rövid, 5 napos határidőn belül). Amennyiben a meghatározott áron nem kíván élni a tulajdonostárs az elővásárlási joggal, harmadik személlyel megköthető az adásvételi; ha viszont élni szeretne vele, akkor a testvérek, mint tulajdonostársak között fog létrejönni az adásvételi szerződés.Fentiekkel elkerülhetitek a pereskedést és a kapcsolódó tetemes költségvonzatot. 2025. 01.28. napjától változott az Itv., a bíróság már e sávos rendszer szerint állapítja meg az illetéket, amely ingatlan esetében biztos, hogy több millió forint lenne (Itv. 42.§ (1) bek. ae) pontja pl. egy általános eset--> 30.000.001–50.000.000 forintig 1.889.500 forint és a 30.000.000 forint feletti rész 4,5%-a lenne a fizetendő illeték).
Remélem, tudtam segíteni
-
modflow
veterán
A kazánra a BOSCH 5 évet adott, a Computherm a termosztátra 2 évet.
A rendszer kivitelezésére kötött szerződésben a jótállás résznél az áll csak, hogy a vonatkozó törvények alapján adja a garanciát a kivitelező.Ezért kérdezem, hogy most akkor milyen esetben mi a helyzet.
-
modflow
veterán
Ha elromlik egy 1,5 éves kazán vezérlő termosztát, amire 2 év garancia van és kicserélik, akkor újraindul a 2 év garancia?
-
6120
tag
Feleségem és a testvére örököltek egy házat, kb 2 éve. Nekünk nincs rá szükségünk, ezért szeretnénk eladni. A másik fél szeretné megvenni, de csak a két évvel ezelőtti ertekbecslo által meghatározott (pofátlan) alacsony áron. Két év alatt azért a környékbeli házak árai jelentősen változtak, annyiért nyilván nem adnánk. Most fogalmaztam neki egy levelet amiben ajánlok egy összeget, amiért eladnánk illetve ugyanazért az összegért meg is vennénk (az összeg a piaci ár alatt van, Szal ha megvesszük akkor masnap kb el tudom adni..)
Nincs túl jó viszony a testvérek között; a másik fél a tulajdoni jog elbirtoklására játszik (közös ismerős mesélte). Nyilván az 15 év. De mi külföldön lakunk, így nem nagyon látunk rá az otthoni történésekre.
Nyilván azt kell tudom majd bizonyítani, hogy én foglalkoztam az ingatlannal és eszem ágában sem volt lemondani róla.
Koltoztessek be egy ‘norvég rakétatudóst és kis családját’ a mi felünkre?
Bármi ötlet?Esetleg van valaki jogász itt? Akivel konzultálhatnék mondjuk egy fél órát ebben a topikban (telefonon és utalással fizetve)?
-
HdRew
őstag
Sziasztok!
Közjegyzőt vagy annak megfelelőjét keresnék Erdélyben, lehetőleg Hargita megyében. Tudtok/ismertek ilyet, vagy hol tudnék én ilyet keresni? Próbáltam guglizni, de sokra nem mentem. És nem lenne rossz, ha tudna magyarul. Köszi előre is a segítséget.
-
flash-
veterán
Hat igen... Ráadásul cegledi kapitánysagon annyira teljes volt a sotetseg hogy emiatt nem akarták akkor megadni a vagyonőrit, aztán mondtam nekik hogy pedig meg fogják adni, errebehivtak hogy beszéljuk meg és mondták hogy ami náluk van kinyomtatott regi jogszabaly azon ez áll, hát vittem az aktuálisat nekik, amit megkoszontek es aztán elismerték es odaadták a vagyonőrit.
Ja aztán a házkutatas utan egy evvel ujra jottek, mert nem tudták hogy azelott egy evvel mar jartak a kollégái nálam es elvitték a ketto darab bűnjelet (az írt cdket 😂)Szerintem ők se tudják mit csinálnak, sőt, ebben biztos vagyok.
-
Sziasztok!
Adott apósóm, a testvére és az anyukájuk. A mama otthonban van, eladnák az 1/1 nevén lévő házát, hogy abból fedezzék a felmerülő költségeket. Van vevő. Mamának nincsen bankszámlája.
Járható-e az út, hogy a vevő rögtön apósomnak és a testvérének utal vagy mindenképp kelleni fog a mamának egy bankszámlát nyitni? Szülő - gyerek között tudom hogy van ingyenes ajándékozás, szóval elvileg a pénz hivatalosan a két testvérhez kerülhet adómentesen, a kérdés hogy ez egy vagy két lépcsőben történhet?
-
biker
nagyúr
válasz
maximilian4 #27604 üzenetére
7 hónapra a megelző 3-6 hónap átlagbérét venném alapul, és minusz a táppénz, ezt a különbözetet felszorozni a 7 hónappal.
de még ahogy írták, 5 hónap táppénz jár, utána leszázalékolás várhat rá, és akkor ha maradandó egészségkárosodás, akkor akár életjáradék igénnyel is élhetne talán. de ez már komolyabb kérdés.+ a segédeszközök, mankó, bot, kötszerek, akármik, amikre költöttetek
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
maximilian4 #27604 üzenetére
ne csak az elmúlt hónapokat számold, a jövőbeliket is! lesz még plusz:
- 1 műtét, aztán rehab
- orvosi segédeszközök,
- gyógyszerek, stb.
- műtéti hegek plasztikai eltüntetése/halványítása. (csúnyán fogalmazva: "eredeti állapot visszaállítása")
a végén le lesz-e százalékolva vagy újra 100%-os lesz?nem vagyok jogász, de én még azt is beleíratnám, hogy ha a következő műtét + rehab után visszamegy dolgozni és a kiesett munkaidő, leszázalékoltság miatt elküldik, akkor újabb igénnyel fogtok élni.
szerk.: és mintha a táppénz csak 12 hónapig járna (ebben nem vagyok biztos)
-
maximilian4
addikt
Neki netto 650 ezer forint az alapbére. 90%-os táppénzt kap 7 hónapja. Akkor ezt a 650 ezret kell beszorozni a kieső idővel. Vagy a 10%-ot kell beszorozni a kieső idővel?
Vagy a bérjegyzékek alapján számolunk egy átlagot (amikor dolgozott, a pótlékokkal együtt olyan 750-800 ezret vitt haza havonta, abból kivonjuk a táppénz összegét és beszorozzuk a kieső hónapokkal? Mert igazából az lenne a kieső jövedelme.
-
biker
nagyúr
válasz
maximilian4 #27602 üzenetére
két összeg is létezik, egyik a kiesett bére, mert a táppénz ugye nem a fizetése, és azt bizony lehet kérni, mint kiesés, és biztosan forintosítható, meg az összes kezelési költség, orvosi segédeszközök, stb. Ezt szinte automatikusan befogadják
Minden más, ami szellemi/fájdalomdíj, az meg polgári perre második körre szokott küldésre kerülni, és nehéz bizonyítani, és beindul a fingreszelés, hogy jogos-eÉn az elsőt símán kiszámolnám, és bedobnám hogy ennyit kér.
-
maximilian4
addikt
Sziasztok. Sérelemdíjjal kapcsolatos kérdésem lenne. Sajnos a páromat elütötték tavaly nyáron, és a héten kerül sor a mediátori eljárásra. Ha itt megegyeznek a felek, ha minden igaz a balesetet okozó elkerülheti a bírósági eljárást. Az ügyész azt mondta, hogy egy összeget ki kéne talákni. De nem igazán találtam a jogi gyakorlatban erre vonatkozó összeghatárokat. Nyilván minden eset más és sok minden befolyásolja. Elég komoly sérülései lettek a páromnak. Eltört a felkarcsontja (élete végéig benne marad egy lemez és 10 csavar, meg a nyoma, kb 20 centis vágás). Könyöke szilánkosra tört, 5 csavar van benne, lemez, hurok, amire vár még egy műtét, mert azt kiveszik. Eltört az orra is. 7 hónapja nem tud dolgozni. A lelki részt meg ki sem fejtem, nekem is nagyon nehéz volt, mert nagyon összetört szegény, komoly lelki jelenlét kellett hozzá, hogy sokszor én se sírjam el magam. Mégis milyen összeget kéne mondani? Nem állunk rosszul anyagilag nem arról van szó, de valamit mondani kell. Azt hozzáteném, hogy egyszer nem kereste meg a páromat a gázoló, hogy figyelj már, amúgy hogy vagy, vagy sajnálom vagy valami...
Köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Gumi és felni topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Ózongenerátor a háztartásban
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Latitude 5400 27% 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe IR kam gar
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- XPS 15 9520 15.6" 4K+ IPS érintő i7-12700H RTX 3050 Ti 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T495 27% 14" FHD IPS Ryzen 7 PRO 3700U 16GB 512GB NVMe ujjlolv új akku gar
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS érintő Intel Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Apple iPhone 12 64GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest