Hirdetés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Sziasztok! Előre is elnézést ha picit hosszú leszek, igyekszem a következő horror sztorit röviden összefoglalni, és leírni hogy mit találtunk ki. Kérem csekkoljátok mert én csak laikus vagyok aki innen-onnan szedi össze a tudását!

Adott egy kis cég (15-18 ember) és egy hát khmm khmm rendszergazda. Minden futó munkánk egy fájlszerveren van, napi szinten erre, és erről dolgozik mindenki. Egy hónapja masszív adatvesztésünk volt. Utána kezdtem el átnézni a rendszert és kiderült hogy a fájlszerver egy Synology 415+ volt ( c2000 hiba nem lett megoldva rajta ) amiben raid 0-ban volt 3db 2tb-os hdd ( 2cmr + 1 smr !!! ) és egy külső usb hdd-re ment a napi mentés. Persze semmi szünetmentes. A napi mentésről nem volt emailes warning, így amikor az valamiért leállt, senki nem értesült róla. Aztán egy hónapja a tömből egy hdd kidöglött, így egy csomó adatunk elveszett, mert ugye a napi mentés nem ment. :)

Az új rendszert nem akartuk erre a rendszergazdára bízni így olyat próbáltunk összerakni amit mi is tudunk kezelni és kellően hibatűrő. Így az alap egy Synology 923+ lett 4db új 4Tb-os wd red-el raid6+btrfs-ben, két volume-vel. Az elsőn van a fájlszerver a másodikra megy a napi növekményes mentés minden este 23.00-kor. A 415+ban megcsináltam a forrasztós hack-et a c2000 hiba ellen, ment bele 8gb ram, új elem, és újra is pasztáztam meg kipucoltam. Ebbe is került 4 db új 4TB wd red, szintén raid6+btrfs-ben. Erre két naponta 2.00-kor átmentődik a komplett 923+ tartalma (mindkét volume) Jövő héten meg veszünk Synology C2 tárhelyet és oda is fel fog menni. Meg persze szünetmenteset is vettünk mert az sem volt.
    Plusz bonyolítás hogy még van archive nasunk is. Ez egy syno 216+ ( raktam bele 8gb ramot, új elemet, újra pasztázva és pucolva) ebbe is raktunk 2db uj wd 4tb red-et, ez pedig raid 1+btrfs, és ennek is van egy backupja ami egy 214+ szintén 2 új 4tb wd red-el ez meg shr+ext4, erre napi szinten van átmentve a 216+ tartalma, és majd ez is megy fel a felhőbe.

Hát ezt találtuk ki, és most hétvégén ha lefut az összes backup, és szinkronizálás a nasok között akkor már csak a c2 felhő mentés van hátra. Természetesen bármi kritikát és ötletet szívesen fogadok amivel esetleg még tudunk javítani a rendszeren. :R

Új hozzászólás Aktív témák