Hirdetés
-
27358 - 27301
27358 - 27301 27300 - 27201 27200 - 27101 27100 - 27001 27000 - 26901 26900 - 26801 26800 - 26701 26700 - 26601 26600 - 26501 26500 - 26401 26400 - 26301 26300 - 26201 26200 - 26101 26100 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-02-18 07:45 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fil
őstag
Külön router nekik. A vendéghálózaton nem tudsz dhcp szabályokat beállítani. Az első vendéghálozat a 192.168.101.x tartomány felső régiójában kap ip címet, és egyébként az 501 VLAN címkén fut. Meg lehet próbálni a normál LAN DHCP-t is ebbe a tartományba áttenni de nem biztos, hogy a router örülni fog neki.
Köszönöm, én is erre gondoltam. Akkor marad így.
-
enginev3.0
félisten
-
kpityu2
addikt
Külön router nekik. A vendéghálózaton nem tudsz dhcp szabályokat beállítani. Az első vendéghálozat a 192.168.101.x tartomány felső régiójában kap ip címet, és egyébként az 501 VLAN címkén fut. Meg lehet próbálni a normál LAN DHCP-t is ebbe a tartományba áttenni de nem biztos, hogy a router örülni fog neki.
-
zsolt501
nagyúr
Akkor inkább marad így
Azt hiszem eddig minden szoftvernél ez volt veleHa ez már régi dolog az azért elég elszomorító, ez melyik router típus is? Csak hogy kerüljem.
-
enginev3.0
félisten
Akkor inkább marad így
Azt hiszem eddig minden szoftvernél ez volt vele -
zsolt501
nagyúr
Igen, az nekem is ezt írta, de nincs is aicloud
és szinte minden ki van kapcsolva a routerbenMerlin FW van rajta, a legfrissebb
Szoftver frissítés és reset még talán segít, régebben a AC86U is tudott hasonló hibákat generálni, nem egyszer volt, hogy régebbi szoftverre kellett visszaállni hogy ne legyen hiba, és ez eléggé bosszantó.
-
fil
őstag
Sziasztok. Aimesh-ben a guest network vannak a smart eszközök. Szeretném az ip címüket fixálni - sikertelenül. Azt kapom ,hogy érvénytelen helyi cím. Mindenképpen külön subnet-en akarom tartani őket. Van rá megoldás?
-
jilian
addikt
Én csak annyit javaslok, hogy jelenleg lehetőleg Broadcom chipes Asus routert vásárolj. A Broadcom chip esetén elképzelhető, hogy Merlin firmware is lesz rá, másrerészt a Mediatek chipes routerekkel jelenleg van probléma. Lásd TUF-AX4200 DNS feloldási bug wifin a Mediatek driver miatt a gyári firmware-ben.
Néha elég nehéz kinyomozni, hogy milyen chip van a routerben, a gyártó nem túlzottan hirdeti.Pfff
Most hogy említed az ax6000-ren is egy régi fw van mert valamelyik frissítés pont elfosta az egész Mesh-t...ott is Mediatek van..Akkor elvileg csak a V2-es ax3000 játszik. Vagy az AX58U?
Ujabbat flesleges néznem ha egyszer a "leggyengébbhez" igazodik a rendszer.
-
enginev3.0
félisten
AI szerint ez történi:
Ez a logrészlet egy ASUS router (vagy Asuswrt-Merlin firmware-t futtató eszköz) rendszernaplójából származik, és egy belső szoftveres szolgáltatás végtelen hurokban történő újraindulását (úgynevezett log spamet) mutatja. [1, 2, 3]
A naplóbejegyzések pontos jelentése a következő:
## Mi történik a háttérben?* rc_service & watchdog: A router beépített figyelőszolgálata (watchdog), amely ellenőrzi, hogy a háttérben futó folyamatok megfelelően működnek-e. [4]
* stop_aae & start_mastiff: Az AAE (Asus Cloud/AiCloud-hoz vagy távoli eléréshez köthető modul) és a Mastiff (egy belső ASUS-specifikus értesítési/regisztrációs szolgáltatás) folyamatosan váltják egymást. [5]
* Mastiff: init: A Mastiff nevű szolgáltatás megpróbál elindulni, de pontosan 30 másodpercenként összeomlik vagy leáll, a watchdog pedig újra és újra megkísérli újraindítani. [1]## Okoz ez problémát?
Általában nem. Ha az internetkapcsolatod stabil és a Wi-Fi is megfelelően működik, ez a hiba csupán egy ártalmatlan háttérbeli szoftveres bug (programozási hiba) az ASUS firmware-ében. Egyetlen hátulütője, hogy feleslegesen teleszemeteli (teleírja) a router hibanaplóját. [2, 6, 7]
## Hogyan lehet megoldani?* Firmware frissítése: Mivel ezt a hibát a [különböző fórumok visszajelzései alapján](https://www.snbforums.com/threads/getting-rc_service-log-non-stop.88142/) egy hibás ASUS kódrészlet okozza, az első lépés a router szoftverének (firmware) frissítése a legújabb verzióra. [2, 8]
* Router újraindítása: Egy egyszerű áramtalanítás vagy szoftveres újraindítás átmenetileg megszakíthatja a végtelen hurkot. [9, 10]
* Távoli elérés / AiCloud kikapcsolása: Ha a router beállításaiban be van kapcsolva az ASUS Router App távoli elérése, a Web Access from WAN vagy az AiCloud, próbáld meg ezeket teszt jelleggel kikapcsolni. Ezek a funkciók használják ugyanis az érintett háttérfolyamatokat. [7, 11]
* Gyári beállítások visszaállítása (Hard Reset): Ha a hurok nem szűnik meg és lassítja a routert, egy teljes gyári visszaállítás, majd a beállítások kézi újrahúzása (nem biztonsági mentésből!) megoldja a beragadt konfigurációs hibát. [11, 12]Igen, az nekem is ezt írta, de nincs is aicloud
és szinte minden ki van kapcsolva a routerbenMerlin FW van rajta, a legfrissebb
-
kpityu2
addikt
Mjnden cat7-tel van össze kötve.
Egyedül az ax58 csatlakozik most az ax57-re wifivel onnét szórja tovább a kert felé.ONT-->ax6000-->ide kell egy az alagsorba aminek erős a wifije-->innét megy cat7-tel tovább az emeletre , ide is erős wifi kell, mert ezt látja az ax58
A jelnlegi ax57 menne a leendő házrészbe direkt az ax6000-re csatlakozva.
Ax4200 és még egy ax57?
Mindegyiknek egyforma erős a wifije, EU szabályozás korlátozza. Új eszköznél általában érdemesebb az újabb, modernebbet venni aminek tovább van FW támogatása.
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
Én csak annyit javaslok, hogy jelenleg lehetőleg Broadcom chipes Asus routert vásárolj. A Broadcom chip esetén elképzelhető, hogy Merlin firmware is lesz rá, másrerészt a Mediatek chipes routerekkel jelenleg van probléma. Lásd TUF-AX4200 DNS feloldási bug wifin a Mediatek driver miatt a gyári firmware-ben.
Néha elég nehéz kinyomozni, hogy milyen chip van a routerben, a gyártó nem túlzottan hirdeti.Általában a wikidevi vagy az OpenWrt oldalán fent vannak ezek az infók, egy jól irányzott Google keresés meg hamar oda is vezet.
-
Capella
őstag
Egyedül az ax58 csatlakozik most az ax57-re wifivel onnét szórja tovább a kert felé.ONT-->ax6000-->ide kell egy az alagsorba aminek erős a wifije-->innét megy cat7-tel tovább az emeletre , ide is erős wifi kell, mert ezt látja az ax58
Ax4200 és még egy ax57?
Néha elég nehéz kinyomozni, hogy milyen chip van a routerben, a gyártó nem túlzottan hirdeti. -
zsolt501
nagyúr
Ez mi lehet?
Jun 5 09:12:40 rc_service: watchdog 2655:notify_rc stop_aae
Jun 5 09:12:40 rc_service: watchdog 2655:notify_rc start_mastiff
Jun 5 09:12:40 rc_service: waitting "stop_aae"(last_rc:start_mastiff) via watchdog ...
Jun 5 09:12:41 Mastiff: init
Jun 5 09:13:11 rc_service: watchdog 2655:notify_rc stop_aae
Jun 5 09:13:11 rc_service: watchdog 2655:notify_rc start_mastiff
Jun 5 09:13:11 rc_service: waitting "stop_aae"(last_rc:start_mastiff) via watchdog ...
Jun 5 09:13:12 Mastiff: init
Jun 5 09:13:42 rc_service: watchdog 2655:notify_rc stop_aae
Jun 5 09:13:42 rc_service: watchdog 2655:notify_rc start_mastiff
Jun 5 09:13:42 rc_service: waitting "stop_aae"(last_rc:start_mastiff) via watchdog ...
Jun 5 09:13:43 Mastiff: initAI szerint ez történi:
Ez a logrészlet egy ASUS router (vagy Asuswrt-Merlin firmware-t futtató eszköz) rendszernaplójából származik, és egy belső szoftveres szolgáltatás végtelen hurokban történő újraindulását (úgynevezett log spamet) mutatja. [1, 2, 3]
A naplóbejegyzések pontos jelentése a következő:
## Mi történik a háttérben?* rc_service & watchdog: A router beépített figyelőszolgálata (watchdog), amely ellenőrzi, hogy a háttérben futó folyamatok megfelelően működnek-e. [4]
* stop_aae & start_mastiff: Az AAE (Asus Cloud/AiCloud-hoz vagy távoli eléréshez köthető modul) és a Mastiff (egy belső ASUS-specifikus értesítési/regisztrációs szolgáltatás) folyamatosan váltják egymást. [5]
* Mastiff: init: A Mastiff nevű szolgáltatás megpróbál elindulni, de pontosan 30 másodpercenként összeomlik vagy leáll, a watchdog pedig újra és újra megkísérli újraindítani. [1]## Okoz ez problémát?
Általában nem. Ha az internetkapcsolatod stabil és a Wi-Fi is megfelelően működik, ez a hiba csupán egy ártalmatlan háttérbeli szoftveres bug (programozási hiba) az ASUS firmware-ében. Egyetlen hátulütője, hogy feleslegesen teleszemeteli (teleírja) a router hibanaplóját. [2, 6, 7]
## Hogyan lehet megoldani?* Firmware frissítése: Mivel ezt a hibát a [különböző fórumok visszajelzései alapján](https://www.snbforums.com/threads/getting-rc_service-log-non-stop.88142/) egy hibás ASUS kódrészlet okozza, az első lépés a router szoftverének (firmware) frissítése a legújabb verzióra. [2, 8]
* Router újraindítása: Egy egyszerű áramtalanítás vagy szoftveres újraindítás átmenetileg megszakíthatja a végtelen hurkot. [9, 10]
* Távoli elérés / AiCloud kikapcsolása: Ha a router beállításaiban be van kapcsolva az ASUS Router App távoli elérése, a Web Access from WAN vagy az AiCloud, próbáld meg ezeket teszt jelleggel kikapcsolni. Ezek a funkciók használják ugyanis az érintett háttérfolyamatokat. [7, 11]
* Gyári beállítások visszaállítása (Hard Reset): Ha a hurok nem szűnik meg és lassítja a routert, egy teljes gyári visszaállítás, majd a beállítások kézi újrahúzása (nem biztonsági mentésből!) megoldja a beragadt konfigurációs hibát. [11, 12] -
enginev3.0
félisten
Ez mi lehet?
Jun 5 09:12:40 rc_service: watchdog 2655:notify_rc stop_aae
Jun 5 09:12:40 rc_service: watchdog 2655:notify_rc start_mastiff
Jun 5 09:12:40 rc_service: waitting "stop_aae"(last_rc:start_mastiff) via watchdog ...
Jun 5 09:12:41 Mastiff: init
Jun 5 09:13:11 rc_service: watchdog 2655:notify_rc stop_aae
Jun 5 09:13:11 rc_service: watchdog 2655:notify_rc start_mastiff
Jun 5 09:13:11 rc_service: waitting "stop_aae"(last_rc:start_mastiff) via watchdog ...
Jun 5 09:13:12 Mastiff: init
Jun 5 09:13:42 rc_service: watchdog 2655:notify_rc stop_aae
Jun 5 09:13:42 rc_service: watchdog 2655:notify_rc start_mastiff
Jun 5 09:13:42 rc_service: waitting "stop_aae"(last_rc:start_mastiff) via watchdog ...
Jun 5 09:13:43 Mastiff: init -
jilian
addikt
Ezt te látod. Node-nak nem kell erős eszköz, mert a nem végez router feladatokat, elég a legolcsóbb is. Annyiból érdemes egy erősebbet is venni, hogy ha a fő router valami miatt megadja magát, akkor gyorsan be lehet állítani a helyére másikat. Annyit még, hogy a mesh-t ahol csak lehet kábelezéssel oldd meg, mert a wifi felezi a sávszélességet ha nem három sávos eszközöd van dedikált backhaul rádióval.
Ax4200 és még egy ax57?
-
kpityu2
addikt
Ezt te látod. Node-nak nem kell erős eszköz, mert a nem végez router feladatokat, elég a legolcsóbb is. Annyiból érdemes egy erősebbet is venni, hogy ha a fő router valami miatt megadja magát, akkor gyorsan be lehet állítani a helyére másikat. Annyit még, hogy a mesh-t ahol csak lehet kábelezéssel oldd meg, mert a wifi felezi a sávszélességet ha nem három sávos eszközöd van dedikált backhaul rádióval.
-
jilian
addikt
A fő router a garázsban is fő router. Maximum a wifije nem lenne kihasználva, annak a teljesítményét visszaveheted vagy akárteljesen ki is kapcsolhatod ha ott nem kell. A felső kategóriás router nem attól erős, mert erősebb a wifije, hanem mert erősebb a procija és több RAM van benne. Ha jól értem, az ONT is a garázsban van. Amit az kibír azt a router is kibírja.
Akkor ax6000 menne az ONT mellé közvetlen.
A fő házba menne egy ( kettő) ax4200 (nem tudom lehet rosszul néztem de én 5€ különbséget látok ax4200 ax3000 v2)
Az ax57 meg menne az új hazrészbe.
Az ax58 extender meg maradna ott ahol van. -
kpityu2
addikt
Én is erre gondoltam először. Ax menne a garázsba, a helyére egy másik és a leendő szobába még egy router. De az AX6000 túl jó ahhoz hogy ott a garázsban huzza le az életét...Mi az ami bírja a hideget és az lenne a fő fej?
Most lent az alagsorban van az AX 6000, emeleten AX 57, és a kertben az AX 58.
Mire érne meg beruhazni? Az ONT mellé és a leendő szobába?A fő router a garázsban is fő router. Maximum a wifije nem lenne kihasználva, annak a teljesítményét visszaveheted vagy akárteljesen ki is kapcsolhatod ha ott nem kell. A felső kategóriás router nem attól erős, mert erősebb a wifije, hanem mert erősebb a procija és több RAM van benne. Ha jól értem, az ONT is a garázsban van. Amit az kibír azt a router is kibírja.
-
jilian
addikt
Én is erre gondoltam először. Ax menne a garázsba, a helyére egy másik és a leendő szobába még egy router. De az AX6000 túl jó ahhoz hogy ott a garázsban huzza le az életét...Mi az ami bírja a hideget és az lenne a fő fej?
Most lent az alagsorban van az AX 6000, emeleten AX 57, és a kertben az AX 58.
Mire érne meg beruhazni? Az ONT mellé és a leendő szobába? -
enginev3.0
félisten
Igen, ez jó ötlet, hogy az ONT mellé fizikailag odatenni az AX-et és onnan vinni tovább a kábeleket a mesh node-ok felé
-
kpityu2
addikt
Hello,
adott egy kiépített jó rendszer.
ahogy a képen látszik abba a helységbe szeretnék egy szobát. Oda kellene egy router, a tv,pc, wifi-nek.
Viszont szeretném az egészet egy fedél alatt tudni. Tehát a meglevő Mesh-be illeszteni.
Hogy tudom megvalósítani?
Az ONT után (AX 6000 elé) kéne egy átjáró (switch vagy még egy router) hogy tudjon az ax6000 kommunikálni a leendő szobában lévő router-rel?
Vagy mi erre a megoldás? Még egy kábelt nem tudok befűzni az ONT ax 6000 közé.Szerintem az ONT mellé kellene tenni az AX6000-et és annak a LAN portjairól vinni kétfelé a két szobában lévő node-okhoz. A node-hoz is tudsz további node-okat kötni (AX57,58)
-
enginev3.0
félisten
Hello,
ahogy a képen látszik abba a helységbe szeretnék egy szobát. Oda kellene egy router, a tv,pc, wifi-nek.
Viszont szeretném az egészet egy fedél alatt tudni. Tehát a meglevő Mesh-be illeszteni.
Az ONT után (AX 6000 elé) kéne egy átjáró (switch vagy még egy router) hogy tudjon az ax6000 kommunikálni a leendő szobában lévő router-rel?
Vagy mi erre a megoldás? Még egy kábelt nem tudok befűzni az ONT ax 6000 közé.Ha az AX-es hálózatra akarod kötni, akkor mindenképp az ax utáni részbe kell dugnod a kábelt az új routerhez
Ha az ONT-be dugod, akkor egy külön hálózat lesz belőle
Kivéve akkor ha az ONT végez mindent, és az AX6000 most is csak egy továbbító/átjáró stb...
-
jilian
addikt
Hello,
Vagy mi erre a megoldás? Még egy kábelt nem tudok befűzni az ONT ax 6000 közé. -
bigdigit
addikt
Lehet, hogy nincs összefüggés, meg nem is biztos, hogy rajtad segít, de leírom a legutóbbi tapasztalatomat.
A TUF-AX4200 mögött van nálam egy Redmi AX5 mesh rendszer kiterjeszteni a hatótávot az IoT eszközöknek.
A 2,4 GHz-es SSID azonos, így az IoT eszközök bármelyikre tudnak csatlakozni, ami nekik szimpatikusabb térerő, jelszint alapján. Ráadásul az Asuson WPA2/WPA3 hitelesítést állítottam, a Redmin csak WPA2-t.
A korábbi tapasztalat az volt, hogy az Asus 2,4 GHz-es sávján alig néhány eszköz van. Ha kilőttem egy időre a mesh rendszert, vagy akadt valami probléma, akkor persze sok eszköz csatlakozott az Asusra, de hamarosan visszaálltak a Redmire, amikor az is üzemelt. (Kínai firmware, nagyobb sugárzás.)
Nemrég a TUF-AX4200-en kényszerűen ki kellett kapcsolnom az IPv6-ot az ominózus DNS feloldási probléma miatt.
Ezután azt vettem észre, hogy az IoT eszközök nagy része már az Asus wifire csatlakozik, és ott is marad. Megfordult a "vándorlási irány". Az elhelyezés, távolság nem változott.
Az jó kérdés, hogy ezt az IPv6 kikapcsolása okozta-e, vagy más.Egyébként az az érdekes ezt megelőzően az volt a jellemző hónapokig minden rendben működik aztán összefossa magát valamiért. Az IOT eszközökkel azért volt gond korábban is de rájöttem pl arra nem kell magát az IOT eszközt resetelni és újra megadni neki a WiFit hanem router és IOT is kikapcsolás majd először IOT be és utána router be.
Most az a furcsa a meshben is kiesik a 2.4-es sáv. Vagyis fel le csatlakozgat . -
proradeon
őstag
-
gippazoid
őstag
Szia!
Olyan router-t sajnos nem tudok javasolni, ami tudja a 6GHz-et, és "nem sokkal drágább". A legolcsóbb 6GHz-et tudó Asus router a TUF-BE9400 (~65000 Ft), de azzal többeknek volt itt korábban problémája, így nem merném ajánlani. Én jelenleg egy Zenwifi BT10-et használok nagy megelégedéssel, de ez jó eséllyel messze átlépi az általad elképzelt keretet (150000 Ft, illetve néha amazonon van belőle felbontott, 100000 körül).
Így ha azokat a routereket nézzük, amik nem tudnak 6GHz-et, de korszerűbbek, akkor talán egy RT-BE58U lehet jó választás (broadcom alapú, nem mediatek). Én ezt állítanám be router-nek, tenném az ONT mellé, és kötném rá a HDD-t. A meglévő UTP másik végére pedig rákötném az RT-AX58U-t, mesh node-ként beállítva (és az RT-BE58U admin felületén beállítva, hogy mindenképp az ethernet legyen a backhaul).
Olyan értelemben számít, hogy melyik eszköz van beállítva routernek, hogy az RT-BE58U várhatóan gyakrabban és tovább fog firmware frissítéseket kapni, így potenciálisan biztonságosabbnak mondható, mint az RT-AX58U (utóbbinál kevésbé számít, hogy mennyire friss a firmware, hiszen a BE58U "mögött" lesz).
Korábban én is szeparálva tartottam az 5GHz-es és 2.4GHz-es hálózatokat, külön SSID-ken. Most a BT10-zel leszoktam erről. Egy SSID alatt van az összes frekvencia, és a csatlakozó kliensek eldöntik, hogy ebből melyiket használják. Az IoT eszközöknek pedig létre van hozva egy 2.4GHz-es vendéghálózat. Talán érdemes lesz majd neked is ezt megfontolnod.
További érdekes alternatíva lehet az RT-BE82U, aminek már nem csak a WAN portja, hanem a LAN portjai is 2.5gbps sebességűek, így ha később esetleg gigabitnél nagyobb internetcsomagra váltanál, 2.5gbps-ig nem jelentene szűk keresztmetszetet a router. A fentebb említett RT-BE58-nál csak a WAN port 2.5gbps-os, így abban az esetben legfeljebb WiFi-n keresztül tudnál 1 gbps-nál nagyobb sávszélességet elérni.
Köszönöm!
A BE58U V2 és a BE82U is Broadcom-os?
-
Capella
őstag
Hát én pont nem vagyok elégedett ismét. Rog GT-AX6000. Ismét elkezdte ledobálni a 2.4 wifin az eszközöket. Restart után 1 max 2 napig jó aztán pár IOT lehal róla. Sőt a vele meshben lévő eszközön is lehal a 2.4. Azt hittem frissítés után lett ilyen így vissza tettem eggyel korábbi firmware-t de így is szar.
Lehet, hogy nincs összefüggés, meg nem is biztos, hogy rajtad segít, de leírom a legutóbbi tapasztalatomat.
A TUF-AX4200 mögött van nálam egy Redmi AX5 mesh rendszer kiterjeszteni a hatótávot az IoT eszközöknek.
A 2,4 GHz-es SSID azonos, így az IoT eszközök bármelyikre tudnak csatlakozni, ami nekik szimpatikusabb térerő, jelszint alapján. Ráadásul az Asuson WPA2/WPA3 hitelesítést állítottam, a Redmin csak WPA2-t.
A korábbi tapasztalat az volt, hogy az Asus 2,4 GHz-es sávján alig néhány eszköz van. Ha kilőttem egy időre a mesh rendszert, vagy akadt valami probléma, akkor persze sok eszköz csatlakozott az Asusra, de hamarosan visszaálltak a Redmire, amikor az is üzemelt. (Kínai firmware, nagyobb sugárzás.)
Nemrég a TUF-AX4200-en kényszerűen ki kellett kapcsolnom az IPv6-ot az ominózus DNS feloldási probléma miatt.
Ezután azt vettem észre, hogy az IoT eszközök nagy része már az Asus wifire csatlakozik, és ott is marad. Megfordult a "vándorlási irány". Az elhelyezés, távolság nem változott.
Az jó kérdés, hogy ezt az IPv6 kikapcsolása okozta-e, vagy más. -
proradeon
őstag
Sziasztok!
Úgy látom, le kell porolnom egy régi tervet, ami nem valósult meg akkoriban.
Jelenleg AX58U van a szobámban, ez csatlakozik a szolgáltatóhoz (DIGI gigabit), rádugva egy HDD az USB porton amelyre letöltök Download Masterrel és amelynek tartalmát látják a LAN-on lévő eszközök.
Két külön SSID-m van a 2.4-es és 5 GHz-es WiFi-nek.A lakás másik részére sajnos nem ér el a wifi, így ott a telefon mobilnet egyenlege pörög, vagy épp billeg a mobilnet és a wifi között és nem tölt be semmit csak vár. Viszont a lakás azon részén van a DIGI ONT és onnan egy CAT5e LAN kábel van kihúzva a szobámig ahol az AX58U van.
Vennék egy új routert és Mesh-be kapcsolnám őket. De ha már újat veszek, akkor valami korszerűbbet vennék, akár 6 GHz-es képességgel is, de csak akkor, ha nem sokkal drágább.
1. Azt már kitárgyaltuk itt pár éve, hogy az lenne logikus, hogy a szolgáltatóhoz csatlakozó router lenne az ONT mellett és a LAN kábel itteni végén pedig az "al" router.
Jól emlékszem?2. Milyen router-t vegyek? Pár éve a TUF AX6000 volt kinézve, de már szerintem túlhaladott lett közben.
3. Melyik router-hez legyen csatolva a HDD? Mindenképp a fő router-hez vagy mehet az al-routerhez is? Számít, hogy melyik router csatlakozik a szolgáltatóhoz?
Köszönöm előre is!
Szia!
Olyan router-t sajnos nem tudok javasolni, ami tudja a 6GHz-et, és "nem sokkal drágább". A legolcsóbb 6GHz-et tudó Asus router a TUF-BE9400 (~65000 Ft), de azzal többeknek volt itt korábban problémája, így nem merném ajánlani. Én jelenleg egy Zenwifi BT10-et használok nagy megelégedéssel, de ez jó eséllyel messze átlépi az általad elképzelt keretet (150000 Ft, illetve néha amazonon van belőle felbontott, 100000 körül).
Így ha azokat a routereket nézzük, amik nem tudnak 6GHz-et, de korszerűbbek, akkor talán egy RT-BE58U lehet jó választás (broadcom alapú, nem mediatek). Én ezt állítanám be router-nek, tenném az ONT mellé, és kötném rá a HDD-t. A meglévő UTP másik végére pedig rákötném az RT-AX58U-t, mesh node-ként beállítva (és az RT-BE58U admin felületén beállítva, hogy mindenképp az ethernet legyen a backhaul).
Olyan értelemben számít, hogy melyik eszköz van beállítva routernek, hogy az RT-BE58U várhatóan gyakrabban és tovább fog firmware frissítéseket kapni, így potenciálisan biztonságosabbnak mondható, mint az RT-AX58U (utóbbinál kevésbé számít, hogy mennyire friss a firmware, hiszen a BE58U "mögött" lesz).
Korábban én is szeparálva tartottam az 5GHz-es és 2.4GHz-es hálózatokat, külön SSID-ken. Most a BT10-zel leszoktam erről. Egy SSID alatt van az összes frekvencia, és a csatlakozó kliensek eldöntik, hogy ebből melyiket használják. Az IoT eszközöknek pedig létre van hozva egy 2.4GHz-es vendéghálózat. Talán érdemes lesz majd neked is ezt megfontolnod.
További érdekes alternatíva lehet az RT-BE82U, aminek már nem csak a WAN portja, hanem a LAN portjai is 2.5gbps sebességűek, így ha később esetleg gigabitnél nagyobb internetcsomagra váltanál, 2.5gbps-ig nem jelentene szűk keresztmetszetet a router. A fentebb említett RT-BE58-nál csak a WAN port 2.5gbps-os, így abban az esetben legfeljebb WiFi-n keresztül tudnál 1 gbps-nál nagyobb sávszélességet elérni.
-
McClane
aktív tag
-
bigdigit
addikt
Hát én pont nem vagyok elégedett ismét. Rog GT-AX6000. Ismét elkezdte ledobálni a 2.4 wifin az eszközöket. Restart után 1 max 2 napig jó aztán pár IOT lehal róla. Sőt a vele meshben lévő eszközön is lehal a 2.4. Azt hittem frissítés után lett ilyen így vissza tettem eggyel korábbi firmware-t de így is szar.
-
gippazoid
őstag
"...és nincs semmi megoldandó probléma velük?!"
Ezt azért így nem mondanám.

A TUF-AX4200 és esetleg némely más Mediatek SoC-os routerrel van a DNS feloldási bug.
Az igaz, hogy egyrészt nagyjából kitárgyaltuk, másrészt megkerülő megoldásnak ott az IPv6 letiltása, esetleg Tailscale használata.
És várjuk, hogy a firmware-ben végre megoldják.Na, akkor melyek nem Mediatek SoC-os router-ek? Azokból választanék.
-
Capella
őstag
"...és nincs semmi megoldandó probléma velük?!"
Ezt azért így nem mondanám.

A TUF-AX4200 és esetleg némely más Mediatek SoC-os routerrel van a DNS feloldási bug.
Az igaz, hogy egyrészt nagyjából kitárgyaltuk, másrészt megkerülő megoldásnak ott az IPv6 letiltása, esetleg Tailscale használata.
És várjuk, hogy a firmware-ben végre megoldják. -
fravik
tag
-
tobias40
veterán
Sziasztok!
Jelenleg AX58U van a szobámban, ez csatlakozik a szolgáltatóhoz (DIGI gigabit), rádugva egy HDD az USB porton amelyre letöltök Download Masterrel és amelynek tartalmát látják a LAN-on lévő eszközök.
Két külön SSID-m van a 2.4-es és 5 GHz-es WiFi-nek.A lakás másik részére sajnos nem ér el a wifi, így ott a telefon mobilnet egyenlege pörög, vagy épp billeg a mobilnet és a wifi között és nem tölt be semmit csak vár. Viszont a lakás azon részén van a DIGI ONT és onnan egy CAT5e LAN kábel van kihúzva a szobámig ahol az AX58U van.
Vennék egy új routert és Mesh-be kapcsolnám őket. De ha már újat veszek, akkor valami korszerűbbet vennék, akár 6 GHz-es képességgel is, de csak akkor, ha nem sokkal drágább.
1. Azt már kitárgyaltuk itt pár éve, hogy az lenne logikus, hogy a szolgáltatóhoz csatlakozó router lenne az ONT mellett és a LAN kábel itteni végén pedig az "al" router.
Jól emlékszem?2. Milyen router-t vegyek? Pár éve a TUF AX6000 volt kinézve, de már szerintem túlhaladott lett közben.
3. Melyik router-hez legyen csatolva a HDD? Mindenképp a fő router-hez vagy mehet az al-routerhez is? Számít, hogy melyik router csatlakozik a szolgáltatóhoz?
Köszönöm előre is!
Nekem van mesh rendszerem de nem torrentezek routeren,erre való nekem a syno nas.

Hátha jön vki aki tudja a választ... -
Intruder2k5
MODERÁTOR
Sziasztok!
Köszönöm előre is!
Üdv!
1. Igen, ez lenne kézenfekvő.
2. Ezt én passzolom, annyira nem követem a piacot mostanság, nekem bevált a Flint 2.
3. Én ugyan sosem használtam ASUS AiMesh rendszert, de korábban mintha arról lett volna szó itt, hogy a node-ok nem érhető el külön. Na most ha ez igaz, akkor azon bajos lenne torrent klienst, meg más egyéb szerverszolgáltatásokat futtatni.
-
gippazoid
őstag
Ha így leült az Asus topic lehet más típust kellene néznem?
-
gippazoid
őstag
Sziasztok!
Köszönöm előre is!
-
KunEmber
senior tag
-
Csorbi
addikt
-
odrif
MODERÁTOR
Sziasztok!
Egy barátom a tanyájára keres routert.
Az ASUS 4G-AX56 router tudja a wireguard-ot? -
SztiviVander
addikt
en mondjuk nem vennek agyut ha csak verebre tudnek vele lovoldozni, de nyilvan mindenki arra szorja el a penzet amire akarja
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
kpityu2
addikt
Köszi, köszi, azt néztem, a stabilitást előnyben részesítve én ax-eset néztem elsőre, de a milyen routert topicban azt mondták, inkább 'be' irány legyen. És mivel saját tapasztalat csak annyi, hogy mediatekes asus és a samsung nem voltak sokat barátok, más elvárásom a broadcom lapkán kívül igazából nincs is, alap firmware-t használok, mindenféle okosdologgal együtt is max 10 féle eszköz lóg rajta egyszerre.
Csak ugye mindig ott a gondolat, hogy most megveszem, 2-3-4 évig azért nem akarok majd hozzányúlni, ne legyen-e inkább 'be'.
Hiába BE a fő router, ha a node-ok AX-esek. Persze ha később fejlesztesz akkor ezt nem kell cserélni. Az sose baj, ha a fő router a legcombosabb, rá hárul a meló java. Ha anyagilag belefér mindig érdemesebb az újabbat/jobbat venni.
-
Acélfarkas
őstag
Köszi, köszi, azt néztem, a stabilitást előnyben részesítve én ax-eset néztem elsőre, de a milyen routert topicban azt mondták, inkább 'be' irány legyen. És mivel saját tapasztalat csak annyi, hogy mediatekes asus és a samsung nem voltak sokat barátok, más elvárásom a broadcom lapkán kívül igazából nincs is, alap firmware-t használok, mindenféle okosdologgal együtt is max 10 féle eszköz lóg rajta egyszerre.
Csak ugye mindig ott a gondolat, hogy most megveszem, 2-3-4 évig azért nem akarok majd hozzányúlni, ne legyen-e inkább 'be'.
A neten rákeresve azt találtam hogy mind2 Broadcom chip alapú.
-
KunEmber
senior tag
-
kpityu2
addikt
-
KunEmber
senior tag
-
N.otorious
senior tag
Én egy sima ac66u raktam kintre, fedett zárt helyre, egyenlőre bírja.
-
KunEmber
senior tag
Illetve, ha már itt vagyok. Két ax53u/ax52 mellé keresnék egy harmadik routert, amit fő egységként használnék. BE-55 és TUF-AX3000 v2 között vacillálok. Valami ötlet, segítség, fény a ködben?
-
KunEmber
senior tag
Köszi!
Azért (is) kérdeztem, mert ugye én meg Flint 2 routert használok, amiben ugyanaz a MediaTek SoC van mint a TUF-AX6000-ben, de nálam nincs ilyen probléma. Igaz én Tomato64 firmware-t használok, lényegében az miatt vettem meg ezt a típust, abban meg OpenWrt driverek vannak. Bár ennek a gyári fw-je is OpenWrt alapú. Ja, és nincs a családban Samsung S25 se.
Halkan jegyzem meg, hogy évekig szenvedtünk a mediatekes ax53u-val és egy Samsung S23-mal és nálunk a problémát kizárólag az androidos verziófrissítés oldotta meg. Szóval, a probléma sajnos 2-3 éve biztos fennáll, csak nem tudom mitől tudják megjavítani és mitől jön más eszközökön újra elő.
-
N.otorious
senior tag
Az áramtalanítás és az IP visszaállítás megoldotta. Köszönöm a segítséget.
-
N.otorious
senior tag
Egyenlőre azt fogom csinálni, hogy adok egy hardresetet a kamerának, ha akkor sem látja, akkor állítgatom. Jelenleg 192.168.1.1 re állítottam az IP-t, alhálózat 255.255.255.0, DHCP ...1.2 -> ..1.254
-
Capella
őstag
A 192.168.50.x az Asusok default tartománya. Ha vissza szeretnél állni a 192.168.1.x-re, akkor a:
LAN -> LAN IP-nél 192.168.1.1 legyen a router címe, és - ahogy írták - elég lesz a 255.255.255.0 a subnet masknak.
A következő fülön (DHCP Server) meg állítsd be a IP Pool Starting Addressnek a 192.168.1.2-t, a végének meg elég lesz - gondolom
- a 192.168.1.254.
Én ha fix ip-t akarok beállítani, akkor a dhcp szerver fülön, alul teszem meg, nem az eszközben. Talán rugalmasabb - legalábbis bizonyos szempontból
Azért nem árt hagyni némi fix IP tartományt is. Inkább legyen mondjuk 192.168.1.100 - 192.168.1.254 a DHCP tartomány.
És valóban jobb a routeren beállítani a fix IP-t az eszköz MAC címéhez, amelyik DHCP beállítással csatlakozik. Így az eszköz egy másik hálózatra kötve is fog IP címet kapni az ottani DHCP szervertől. -
Capella
őstag
Oké, de mi ezzel a baj? Nem "belefér"?
Ez a legegyszerűbb számolgatás nélkül.
Lehetne az alhálózati maszk 192.168.192.0 is, és akkor "csak" 16382 kiosztható cím lesz.
De a router IP címének hozzáállítása a több fix IP-s 192.168.1.x eszközhöz a másik. Viszont ha esetleg a 192.168.1.1 már ki lett osztva, akkor ütközés lesz. Ezért mondtam a netmaszkot is. -
bcl
senior tag
Az lehet, mert 192.....50.1 meg iylenek az IP-k, a régin 192....1.1 voltak. Hogyan tudnám akkor visszavarázsolni? Adjak nagyobb tartományt?
A 192.168.50.x az Asusok default tartománya. Ha vissza szeretnél állni a 192.168.1.x-re, akkor a:
LAN -> LAN IP-nél 192.168.1.1 legyen a router címe, és - ahogy írták - elég lesz a 255.255.255.0 a subnet masknak.
A következő fülön (DHCP Server) meg állítsd be a IP Pool Starting Addressnek a 192.168.1.2-t, a végének meg elég lesz - gondolom
- a 192.168.1.254.
Én ha fix ip-t akarok beállítani, akkor a dhcp szerver fülön, alul teszem meg, nem az eszközben. Talán rugalmasabb - legalábbis bizonyos szempontból
-
McClane
aktív tag
Ha tényleg fix IP-k vannak a kamerákon és több más eszközön, akkor összhangba kell hozni a dolgot, hogy egy hálózaton legyenek.
A router LAN beállításánál állítsd az alhálózati maszkot 255.255.0.0-ra. Vagy az IP címét 192.168.1.1-re. Ha nem volt más jelenlegi eszközöd erre a fix IP-re állítva.65000 kiosztható cím kicsit sok lesz
-
Capella
őstag
Az lehet, mert 192.....50.1 meg iylenek az IP-k, a régin 192....1.1 voltak. Hogyan tudnám akkor visszavarázsolni? Adjak nagyobb tartományt?
Ha tényleg fix IP-k vannak a kamerákon és több más eszközön, akkor összhangba kell hozni a dolgot, hogy egy hálózaton legyenek.
A router LAN beállításánál állítsd az alhálózati maszkot 255.255.0.0-ra. Vagy az IP címét 192.168.1.1-re. Ha nem volt más jelenlegi eszközöd erre a fix IP-re állítva. -
Alex91
félisten
Beszelgess rola egy AI-al…!
Új hozzászólás Aktív témák
-
27358 - 27301
27358 - 27301 27300 - 27201 27200 - 27101 27100 - 27001 27000 - 26901 26900 - 26801 26800 - 26701 26700 - 26601 26600 - 26501 26500 - 26401 26400 - 26301 26300 - 26201 26200 - 26101 26100 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos cigaretta 🔞
- Gyúrósok ide!
- OpenWRT topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Motoros topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- HP ZBook Fury 15 G7,15.6,FHD,i7-10850H,32GB DDR4,1TB SSD,T1000 4GB VGA,WIN11
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Apple Watch Series 10 42MM 94% (1év Garancia)
- AKCIÓ! Gigabyte B650 R7 7700X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 5080 16GB Lian Li Vector V100 1000W
- 27% - Crucial 16GB / 32GB DDR5 SO-DIMM RAM
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Gubek-Einste