- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- Computex 2025: megújult a Cherry kapcsolókínálata
- Computex 2025: két GPU-t is rejt a Maxsun Arc Pro B60-ja
- Autós kamerák
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Johnzy #25349 üzenetére
Először is azt próbáld ki, hogy egy vendéghálózatra csatlakoztatott eszközből tudsz-e pingetni normál hálózatra csatlakoztatott eszközt. Az, hogy válaszol a pingre, még nem azt jelenti, hogy ő maga is tud kifele kommunikálni. (ld. stateful firewall, amit a többiek is írnak).
Az tényleg furcsa, hogy ugyanabban az alhálózatban vannak a vendéghálózatra csatlakoztatott eszközök, mint a normálban lévők. Lehetséges, hogy ebben az Asus modellben másképp oldották meg a vendéghálózatban lévő eszközök szeparációját, és nem alhálózattal (másik VLAN-nal)? Nem tudok erre válaszolni.
Viszont, ha kipróbálod, és a vendéghálózatbra csatlakozott eszközről ki tudsz pingetni a normál hálózatba, akkor sajnos valami tényleg nem működik rendesen. Akkor valószínűleg ennél a routernél is úgy kéne lennie, hogy a vendéghálózat egy külön szubnet (másik IP tartomány), de ez valamiért nem jön létre. Ilyenkor esetleg egy gyári állapotba visszaállítást érdemes lenne megejteni.
-
dudika10
veterán
válasz
Johnzy #25349 üzenetére
A valasz nem baj, mert a firewall lehet stateful (mint nalam peldaul, egyebkent nem sok ertelme lenne hagyni a kerdezgetest a kevesbe biztonsagos halozatba, ha onnan nem johetne valasz), azaz tudja, hogy honnan indult a keres, amire jon a valasz.
Ugyanez igaz a IP cimekre is, a router magaban tudhatja ki kicsoda.Szoval ahhoz, hogy megtudd van-e problema, a vendeghalozatbol probalj elerni dolgokat.
-
Johnzy
tag
válasz
dudika10 #25348 üzenetére
A vendég hálózatra alapvetően okoseszközök csatlakoznak (okosdugalj, Xiaomi Hub, stb...) viszont a kérdésre sajnos igen a válasz: a normál hálózatból ki tudok pingelni a vendéghálózati eszközökre és azok sajnos válaszolnak is. Ami még furább, hogy a 4G-AC68u-n státusu felületén meg sem jelenik az eszközök csoportjánál a "Vendéghálózat", ráadásul a vendéghálóra csatlakozott eszközök ugyanabból az IP-tartományból kapják az IP-címeket
-
dudika10
veterán
válasz
Johnzy #25347 üzenetére
A kerdes amire valaszolnod kell, hogy a guest networkbol tudod-e pingelni a normalt (illetve egymast eszkozok a guest networkon belul).
Gyakori felallas, hogy az outbound es inbound trafficra mas a rule (pl nalam is igy van konfiguralva 2 network, a harmadik teljesen szeparalt, nem Asus).
-
Johnzy
tag
válasz
kpityu2 #25345 üzenetére
Bocsánat, de nem értem, hogy mi köze van a VLAN-oknak ehhez.
SSH-n nem szívesen másznék bele az agyába ha nem muszáj.
Nekem csak annyi a problémám, hogy egy RT-AC88u-n vagy egy AX88u-n gond nélkül szeparálódik a vendég hálózat az alap hálózattól, Ráadásul az 5 és a 2,4GHz-es Vendéghálózat is teljesen más-más IP-tartományba kerül (.101. és .102.) és nem is tudnak egymással kommunikálni sem a vendéghálózatok egymással, sem az "alaphálózattal".
Ezen "szegregálás" egy "tiltás / engedélyezés" kapcsolóval lenne bekapcsolható, de mégse megy a 4G-AC68u-n
Létezhet, hogy mégis bele kellene nézni parancssoron keresztül, hogy szeparálja-e ezeket a VLAN-okat egymástól vagy sem?Köszi az infót!
-
KunEmber
senior tag
válasz
Exelsior24 #24613 üzenetére
Jó hírek! Samsung S23 Android 15 + One UI 7-tel végre nem produkálja a folyamatos router hibát, az AX mód is működik (RT-AX52, RT-AX53U). Azt kell mondanom, hogy a Samsung verziófrissítése talán elhozta a megoldást.
-
Johnzy
tag
Sziasztok!
4G-AC68U router-en, "3.0.0.4.384_82230" Firmware-el (legutolsó elérhető FW) olyan hibát tapasztaltam, hogy hiába van beállítva egy 2,4GHz-es vendéghálózat, hiába állítom be, hogy "intranet letiltás", ennek ellenére sajnos gond nélkül tudom ping-elni a vendéghálóra csatlakoztatott eszközöket. Természetesen teljesen más SSID-val a "házi Wifi" és a vendéghálózat is. Megpróbáltam, hogy átállítom "engedélyez"-re aztán vissza, aztán reboot, de nem változott a helyzet, mintha teljesen ignorálná a vendégháló szeparációt:
Mi lehet a tippetek?
Nagyon köszi! -
cekkk
veterán
Sziasztok.
Új helyre költözünk ahol a one(volt digi optikai) hálózata lesz. A korábbi házból hozom a két darab ASUS RT-AX55 AX1 router, ezeket, hogyan kell mesh-be beállítanom itt vagy a one huawei routerét kell bridge módba állítanom? -
Tin
veterán
válasz
MaCS_70 #25340 üzenetére
Nekünk nem olyan nagy, és egy szintes a lakásunk, és az Arris is csak ősz óta van. Az előző szolgáltatói router a hátsó szobában már gyengén muzsikált, az Arris rendben van. Van egy sarok a lakásban, ahol alszunk (éjszaka ott a telóm a fejem mellett), épp lakás széle, ráadásul fedésben van két vasbeton fal, na oda kicsivel jobban szór az Arris mint az Asus, de összességében, ha jó a rálátás, az Asus valamivel nagyobb átviteli sebességet tud.
Viszont, mint mondtam, nem a WIFI-vel van a gondom, hanem a stabilitással. Az egész lakás be van kábelezve, gyakorlatilag az összes fix eszköz (számítógép, tévé, játékkonzol, stb) kábelről megy, úgyhogy a WIFI inkább csak a mobil eszközöknek van, azoknak meg aztán kb mindegy, hogy 200 vagy 500 Mbps-t tudnak, viszont baromi bosszantó, amikor nem tölti be a weboldalakat, eldobálja a kapcsolatot, és így tovább.
Most elképzelhető, hogy a december elején vásárolt AX4200 a novemberi firmware-el már eleve nem volt az igazi, de az összességében heti 1-2 leakadás meg a havi 1 újraindítás még akár tolerálható is lenne, viszont a márciusi firmware óta katasztrófa.
Most várok a következő firmware-re, hátha az stabilabb lesz. Az eredeti terv az volt, hogy megnézem, mennyire stabil az AX4200 a saját telómmal mint egyedüli csatlakozó eszközzel, és ha oké, akkor átrakom az Arris-t bridge módba, és az AX4200 lesz a router. Ehhez képest nem győzött meg az Asus, úgyhogy egyelőre marad kísérleti eszköz.
Nem bántam meg, összesen 90€ volt, annyit simán megért az erős proci és a jó háttér, idővel úgyis kevés lesz az Arris, de én ezzel minimum atomstabilitásra számítottam a kapcsolatot illetően, és azt bizony nem kaptam meg.
-
Az én történetemben pont az volt ez egyik fontos pont, hogy az Arris szűnjön meg routerként funkcionálni, aminek több oka is volt.
Ott, abban a házban durván sokat vert a 4200-as az Arrisra. Az Arris kb. másfél szintet látott el wifivel, az Asus az egész házat.
Persze, ez a wifi bája: nincs rá egységesen megbízható eszköz, recept.
Maga az eszköz tudomásom szerint 2023 vége óta stabilan működik, amire ott az ifjabb generáció miatt van is igény.
De azt nem tudom, hogy a frissítéseket hogyan kezelték.
Amint Tibbikeis idézte, nálam a 4200-as wifiben nagyon jól teljesített, de az csak próba volt, nem hosszú távú használat.
MaCS
-
tibbike01
őstag
"a megfelelő lefedettség eléréséhez"
Kinek mit jelent a megfelelő lefedettség. Nekem pl elég, ha a hátsó két gyerekszobában éppen van 100 Mbps körüli sebesség.
-
BB9000
senior tag
válasz
kpityu2 #25337 üzenetére
". . .a Wifi 6 a több eszközre lett kitalálva, a Wifi 7 a nagyobb sebességre. . ." a mesh meg a jó lefedettségre . . .
Csorbi a legelső -#25333 hozzászólásában is kiemelte, hogy a megfelelő lefedettség eléréséhez nem az egy routeres megoldás az optimális, hanem a mesh alkalmazása. Meg lehet oldani egy routerrel is, de azzal a végeredmény (a lefedett terület nagysága) sose lesz olyan jó, mint egy jól összerakott mesh rendszerrel. -
tibbike01
őstag
válasz
Alex91 #25335 üzenetére
Nem vettem át végül a BE550-t, mert csak az asszony iphone 16 proja wifi 7 képes itthon és nem is tervezünk vásárolni wifi 7 eszközöket. Ezért maradnék a wifi 6 vonalon.
Azt gondoltam, hogy ti néztek/olvastok teszteket, látjátok a felhasználói tapasztalatokat...stb és egyszerűen meg tudjátok mondani, hogy manapság melyik routert érdemes venni, amelyikkel a legkevesebb szívás lesz és sebességben is igyekszik a legtöbbet nyújtani. 60ezer ft-ig gondoltam elmenni. De úgy látom ez nem ennyire egyszerű, mint, ahogy az én fejemben van. Majd veszek egyet, ami épp szembejön. 2 hónapom van még rá amúgy is.Ilyen hozzászólásokra gondolok:
-
Alex91
félisten
válasz
tibbike01 #25332 üzenetére
Neked is csak azt tudom mondani, hogy szamold ki, hogy azon eszkozok amik a routeren fognak logni mennyibe kerultek! Aztan elgondolkodni, hogy mennyit erdemes a routeren sporolni, ha ezek mukodese nagyban fugg a halozat milyensegetol…?
Nem tudom, hogy a valoban jo aron megvett TP-Link BE550-el mi volt a gond…?
-
kpityu2
őstag
válasz
tibbike01 #25327 üzenetére
A Wifi teljesítmény ugyanaz lesz minkettőnél. A sebességben lehet javulás, de csak mert a sebesség nem kizárólag a kisugárzott telejsítménytől függ. A drágább routerben erősebb, gyorsabb proci van, több RAM, ennek van valami hatása a sebességre és a stabilitásra. De ez inkább akkor jön elő, ha több eszközt kell kiszolgálni, vagy az elmélelti sávszélességet jobban kihasználni. Szóval ha nem a sugárzási teljesítmény a szűk keresztmetszet.
-
tibbike01
őstag
Sziasztok!
Van olyan Asus router, ami a kifejezetten jó lefedettségről híres és tégla falakon is "szívesen" áthasít? 88nm-es lakást kellene lefednie, de nem a lakás közepéről, hanem az egyik széléről, kb 13méterre a legtávolabbi ponttól. Tégla és ytong falak környezetében.
Plusz kérdés, hogy a wifi 7-nek van bármi értelme 6Ghz sáv nélkül? Hogyan tud a wifi 7 5Ghz-n működni? Egyelőre egy Iphone 16 pro van a családban, ami wifi 7 képes. Egyelőre nincs is tervben új eszköz beszerzés.
-
Tin
veterán
válasz
Exelsior24 #25323 üzenetére
Na amit leírtál jelenség, pontosan ugyanazt tapasztaltam. A novemberi firmware-el nagyjából jól működött, oké, havonta egyszer újra kellett indítani, meg tényleg ritkán eldobta a kapcsolatot, de tolerálható volt. A márciusi firmware-t kb 1 hónapja raktam fel, azóta egy rakat sz.r lett. Pontosan hasonló dolgokat csinál, mint amiket leírsz.
Na de ez a firmware 2 hónapos, és a neten is írják, hogy hibás. Elvileg a béta firmware-ben javították, de nem gondoltam, hogy az Asus ilyen minőségben dolgozik, úgyhogy majd ha kijött a következő, kipróbálom újra, aztán elfelejtem a firmware frissítéseket is, merthogy minek, ha nincs normális QA-juk sem.
Mindegy, én ezt csak azért írtam le, mert a router topikban a leginkább ajánlott és orrba-szájba dícsért router az AX4200, és hát én az elmúlt fél évben rohadtul nem ezt tapasztaltam.
-
Exelsior24
aktív tag
Szia!
Hasonló hibával szenvedek már egy ideje.
Van a fő router-em egy ASUS TUF-AX5400-as , ezzel soha semmi gondom nem volt se korábban, se most, amióta beállítottam minden szuperül működik rajt (DHCP, DNS, WiFi, port továbbítások, stb ....).
Vettem mellé egy ASUS RT-AX59U és AiMesh-be kapcsoltam őket, nincsenek messze egymástól kb 3,5 - 4 méter van a két router között illetve két vékonyka fal egy folyosóval, 5Ghz-en jó, erős, stabil kapcsolattal kapcsolódnak egymáshoz.Az első hetekben nem volt semmi gond, aztán jött pár Firmware frissítés mindkét eszközre, azóta ha a lakás távolabbi felében vagyok és a laptop vagy okostelefon az RT-AX59U-ra kapcsolódik, néha fogja magát és nem akarnak betölteni a weboldalak, vagy nem töltődnek be a képek, mobilon a Wifi-nél kiírja hogy nincs internet kapcsolat, pedig van és a két eszköz között stabil 5Ghz-es AiMest kapcsolat van.
Egy ideig szépen normálisan netezek vele, aztán fogja magát és lehal a rendszer, nem töltenek be a weboldalak, facebook-on a képek,videók, csak megy a homokórázás, vagy a betöltő csík.
Ilyenkor ha kikapcsolom a mobilon vagy laptop-on a WiFi-t és újra bekapcsolom és felcsatlakozok rá vissza akkor egy ideig újra normálisan működik, majd fogja magát és megint nem akarnak betöltődni a netes tartalmak. Tényleg olyan mintha a DNS adatokat nem adná át egymásnak a két router AiMesh-en , vagy valami miatt megborul az egész rendszerük. Nem értem, hogy mi okozza, és a log-ban sem látok semmi hasznos információt ami segíthetne a hiba megszüntetésében. -
Tin
veterán
válasz
kpityu2 #25321 üzenetére
Nem a WIFI-vel van gond. Ezek, hogy percekre elszáll a netkapcsolat, miközben a WIFI-n meg csatlakozva vagyok, a másik routeren keresztül vagy vezetéken pedig végig van eközben kapcsolat, meg ezek a félig történő lapbetöltések másra utalnak. Ilyenkor vagy a DNS lekérés száll el alóla, vagy nem tud abban az időben kirouteolni, nem tudom. Azért kérdeztem az összeakadást, mert lehet, hogy egyszerűen a router "tiltja le" az AX4200 "klienst" a túl sok kérés vagy akármi miatt. De ezt valószínűtlennek tartom. Ez inkább az AX4200-nak valami túl "élesre" állított beállítása. De amúgy az volt az első, hogy full alapbeállításra raktam mindent, és azzal is ezt csinálta.
-
Tin
veterán
válasz
MaCS_70 #25319 üzenetére
De nálad az Arris bridge módban van, és az AX4200 AP-ben? Mert nálam az Arris a router, az AX4200 pedig AP módban van.
Jelerősségben nem jobb, mint az Arris. Ugyanott van a két router, az Arrisnak még picit jobb is a hatótávja, az AX4200 jele a lefedettség szélén gyengébb. Ez amúgy nem zavar annyira, lehet, hogy egymást is zavarják, ahol azért van rendes lefedettség, ott azért az AX4200 stabilabb.
De az AP módú működése nem győzött meg. Most 2 hete tértem vissza a mobilommal az Arrisra, előtte decembertől az AX4200-on voltam, 2 hete nulla eldobás, nulla szakadás, minden oldal betölt, ahogy kell, nincs akadás, nincs a világon semmi probléma, atomstabil a kapcsolat, pont, mint előtte.
Decembertől bő 4 hónapig az AX4200-on voltam, és mint mondtam, egyedüliként. Az első 2 hónapban azzal küzdöttem, hogy több naponta el-eldobálta a kapcsolatot, vagyis várni kellett 5-10 mp-et, amire magára talál, esetleg újracsatlakozni, kb havonta egyszer csak a router újraindítása segített. A kb 1 hónappal ezelőtti firmware frissítés után katasztrófa lett: félig betöltődő oldalak, többszöri frissítés után talált magára. Akkor frissítettem a Samsung telót is, az elején azt hittem, a böngészővel van a gond, aztán 2 hete meguntam, és visszatértem az Arrisra: az összes probléma azonnal megoldódott.
Újra jelzem: nincs baj az AX4200-al. Nem hibás, amikor működik, akkor rendesen működik, de amennyire itt fel van magasztalva, minimum azt hinné az ember, hogy valami "jobbat" kap tőle, de nálam használatban az derült ki, hogy nem olyan stabil és megbízható, mint amilyennek itt elmondják. Vagy csak szimplán nem szeretik egymást az Arrissal. Vagy ez nem AP módú használatra való. Vagy nem tudom.
-
Tin
veterán
válasz
rgeorge #25314 üzenetére
Ugyanezzel a kombóval szenvedek. Ősz óta van nálunk az Arris modem, semmi gondom nem volt vele, tökéletesen üzemel és kezeli az eszközöket. Decemberben azért vettem egy AX4200-at, de első körön az Arris maradt a router, az AX4200-at pedig próbaképp rádugtam AP módban, és csak a saját telefonommal csatlakoztam rá a WIFI-jére, mondom tesztelem egy ideig, mennyire stabil, és aztán esetleg berakom routernek, az Arris meg megy bridge módba.
Hát én nem értem az AX4200-al kapcsolatos dícséreteket. A jelerőssége nem jobb, mint az Arrisnak, pedig mellette van, cserébe néha befagy a kapcsolat egyetlen klienssel (a telefonommal), és havonta egyszer újra kellett indítani a routert. Pár hete aztán kijött egy firmware frissítés az Asushoz, na utána böngészés közben már csak félig töltötte be az oldalakat, nem jöttek le a képek, többször kellett ráfrissíteni mindenre. Mivel csak a telefonommal használtam, egyszerűen átcsatlakoztam 1 hét után az Arris-ra azzal is, és az összes probléma megszűnt, atomstabil a kapcsolat, jó a jelerősség.
Úgyhogy a csoda Asus jelenleg kikapcsolva és kihúzva ott van a polcon, és lehet, hogy meg a dobozba. Nem akarom kitalálni, mi lehet a baja, van egy N18U a hátsó szobában, ha gyenge lenne a fő router jelerőssége, azzal soha nem volt semmi gond.
-
válasz
tobias40 #25313 üzenetére
Nem biztos, hogy értem a helyzetet...
Ha az OVPN szerver magán a routeren fut, nem kell portot nyitnod, mivel azt ő maga megoldja a gépháztető alatt.
A port módosítása nagyon helyes döntés, és be is kerül az .ovpn fájlba, amivel a klienst indítod be. Próbálj újat készíttetni vele, abban jónak kell lennie a portszámnak.
MaCS
-
zsolt501
nagyúr
válasz
rgeorge #25315 üzenetére
Adj neki egy kis kontakt tisztítót, lehet nincs tökéletes kontaktus, az is tud ilyen hibát okozni, és ellenőrizd a LAN csatlakozó aljzatot hogy nem e por, vagy oxidáció illetve fizikai sérülés van e a lábaknál.
Amúgy milyen hosszú a router és a modem közt a kábel, illetve gyári vagy saját szerelésű a csatlakozó a kábel végeken? -
rgeorge
addikt
Üdvözlet!
TUF Gaming AX4200: többedszer fordul elő, hogy a WLAN csatlakozó visszaáll Fast Ethernet-re. A modem egy One (Vodafone) Arris Touchstone TG3442DE, a kettő nagyjából egyszerre állt szolgálatba. A kábelt már cseréltem (CAT 5e) korábban, de ma újra észrevettem, hogy 10/100-as lett a kapcsolat. Két napja volt router újraindítás, lehet azóta volt ilyen? -
tobias40
veterán
Open VPN servert futtatnék az Asus ExpertWiFi EBM68 a routeremen, és ha wg servert csináltam ott ad alapból egy 50000 feletti portot ad és azzal megy is,az openvpn sajnos nem.(51000-es portot adtam neki)
Portot nem nyitottam a routeren egyikre sem hiszen ezért is lenne a vpn a jó megoldás számomra.(és biztonságos)
Elvileg uanazok a beállítások amit alapból ad a router és egy samsung tablettel tesztelem mobil netről.
Mi lehet a gond és a megoldás az openvpn alatt?(sajnos a kliens csak ezt tudja wg nincs hozzá) rzért kellene ez. -
jackal79
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #25311 üzenetére
Szia!
Erre nem is gondoltam
Köszönöm! -
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni, Asus rt-ax1000u routeren, hogy tudom beállítani a torrentet és a DLNA-t? Köszönöm!
-
zsolt501
nagyúr
válasz
Bazs1981 #25307 üzenetére
Én a tápegység elgyengülésére (elöregedésére) gondolnék, nagy valószínűséggel, meg kellene mérni kijön e a tápegységből a megfelelő feszültség üresjáratban és terhelten is, ha az normális akkor lehet még valami ami a wifi hálózatot zavarja e.
Amúgy nem írtad, hogy hány készülék kapcsolódik wifin a routerre, és minden készüléknél elő jön e ez a wifi eldobási hiba, mert ez is lényeges lenne. -
enginev3.0
félisten
válasz
Trailbreaker #25306 üzenetére
Fel is raktam
-
Trailbreaker
tag
válasz
enginev3.0 #25299 üzenetére
Kint van a stabil is.
-
válasz
Kicsirics77 #25304 üzenetére
Valószínűleg ez lesz akkor, nagyon néztem az új 7 routereket TP link vagy Asus BE92 azok már nagyon jól kezelik ezt. Csak így a az van mint amit fentebb is tanácsoltattok minimális plusz kényelmen kívül nem adna semmit.
-
válasz
Kicsirics77 #25301 üzenetére
Igen azt dobta fel első lehetőségnek de gondoltam csinálhatok egy teljesen új hálozatot.
-
Bazs1981
aktív tag
Sziasztok!
Van egy RT-AC66U B1 routerem, amin egy kb. 5 éves HGG firm. van. Évek óta nem használtam, most elő kellett szednem és olyat tapasztalok, hogy időnként ledob a wifi de kb 1 másodperc alatt újra kapcsolódok és megint normálisan megy kb fél óráig.
Mit és hol kellene állítani? Köszi ha segítesz!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NBA és kosárlabda topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- Építő/felújító topik
- Formula-1
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - Black Titanium - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest