Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nagyon sok Blackwellt tud gyártani az NVIDIA
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Blu-ray lemez tapasztalatok
- Évtizedek óta létező technikát dobott ki az AMD-féle RDNA 4 architektúra
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
Talán kérdeztem már régebben...valaki találkozott már olyannal, hogy nem érzékeli az autó az usb-be dugott háttértárat? Több pendrive-val is próbáltuk, természetesen exFat-ra formázva. Sima LR. A középkonzolnál lévő 2 db sima USB Type A aljzatot próbáltuk. Máshol nem is találtunk.
-
-
aleister
veterán
válasz
sagesz93 #1683 üzenetére
Igen. Hasonló volt egyébként a konklúzió az említett FB csoportban is. Volt egy srác, aki egy egész posztot írt az ő privát kalandjáról, matekról, stb. Összességében kb fél milliót lehet fogni egy első genes LR-en.Ez is pénz természetesen, és ha minden rendben van, akkor megérheti a kiruccanás. De, ha bármi okból aódódan problémák lesznek a kocsival a későbbiekben, és az ember szeretné a jogait érvényesíteni, akkor már problémás lehet.
Összességében úgy döntöttem, hogy maradok a honi beszerzésnél.A fenti illetőenek egyébként elég konkrét elképzelései voltak a potenciális jelöltet illetően, így, ha valakinek tágabb keretek között mozognak az elvárásai, akkor tud fogni többet, akár 1 misit is.
-
-
sagesz93
addikt
válasz
aleister #1682 üzenetére
A kezdeményezésben partner lennék, de az ottani "használtautó.hu-n" nem tudsz ilyen áron autót venni, én ahogy nézegetem a legtöbb kereskedő ott is licit útján jut hozzá és úgy adja el magasabb áron. Ilyen liciten meg nem tudom magánszemélyként hogyan lehetne részt venni, szerintem céggel lehet csak.
Ezek a 2020 év végi 2021 eleji kocsik kb drágábbak kint mint itthon. A 2019esekben van potenciál magánszemélyként behozni, de ott sincs 3 milliós profit -
aleister
veterán
válasz
sagesz93 #1680 üzenetére
Ha jól látom az első lökős anyós oldalán volt megkarcolva. A HaHu-s HD-s képeken ez már nem látszik, szóval javították. A holland hirdetés alapján 75 kW-s az akksi, szóval fura ez a 490 km-es becsült táv, még úgy is, hogy tudjuk, hogy a fedélzeti kompjuter álltal írtak fenntartásokkal kezelendők.
Hát ja... kb 6 misi volt a vételár. Erre ráment a behozatal, regisztráció, full polír + teljes belső takarítás, és lett belőle 9.
Nincs ezzel majd. A Tesla-s FB csoportban egyébként szerveződött egy "utazzunk ki közösen Hollandiába, és hozzunk be M3-at" kezdeményezés, de a kezdeti fellángoláson túl nem lett belőle semmi. -
sagesz93
addikt
válasz
aleister #1679 üzenetére
[link] ezt az aukciós oldalt találtam alvázszám alapján, volt azért 1-2 komolyabb karc rajta, nem tudom azt eltüntették-e. Nagyon más érdemi infót én innen nem látok, nem annyiar értem az oldalt, de ha ezt 15150-ért vették meg, az nem rossz... Szervizelőzményt nem nagyon fogsz megtudni a kocsiról, az is lehet, hogy szervizt sem látott.
-
aleister
veterán
Igen, bennem is ez volt/van. 1, nagyon max 2 évig lesz még akksi és hajtás garanciám.
A 100e km alatti futás ritka, hogy teljeskörű gari legyen a kocsira. Én a 150e alatti példányokat lőttem be, viszont pre-facelifthez képest a linkelt nagyon jó áron van.sagesz93
A 490 km-es hatótáv engem is meglepett. Jó lenne tudni, hogy milyen volt a szervizelőzménye a kocsinak, de a kereskedő semmit nem tudott róla, csak hogy Hollandiából hozta be. Esetleg van valami nemzetközi Tesla nyilvántartás, ahol VIN szám alapján lekérdezhető ez? -
sagesz93
addikt
válasz
aleister #1674 üzenetére
Ebben már chrome delete, indukciós telefontöltő(más a középső monitor alatti rész), elektromos csomagtartó nyitás is benne, az akksit nem tudom hogy ez 82kwh vagy 75? Ennyire nem vagyok pro, de a 2019-es LR model 3asok teletöltve 420-450km szoktak mutatni, ez meg majdnem 500-at a képek alapján. Még 20 ezer km van a 192ezres garanciából, kérdés mennyit mész vele, milyen hamar éred el ezt a limitet.
#1677F-ECT$: azok facelift előttiek, én úgy látom azokat a kocsikat a 7-8m ársávban viszik nagyon, amik afelett kerülnek fel, azokat nagyon gyorsan nem adják el.
-
stickrs
senior tag
-
aleister
veterán
Ez csak pre-facelift, nem teljes értékű FL Hőszivattyús klíma és a ledmátrix fényszóró van benne a sima led fényszóróval és izzószálas melegítéssel szemben. Róla lenne szó. Szerintem jó áron van.
Igazad van, hogy az FSD-t utólag is meg lehet venni, de az 2.5+ mFt. Én ennyit biztos nem adnék ki érte. Így, hogy a használtpiacon elolvadt ez az összeg, így alternatíva, de egyébként felejtős.
-
sharp4
őstag
-
aleister
veterán
Mivel úgyis nagy a csend, segítsetek dönteni.
Általánosságban akinek van FSD-je vagy EAP az mennyire használja? Parkolásra, summonra? Pletykálják, hogy májustól használható lesz már az FSD az EU-ban.Azért kérdem, mert két kiszemelt M3 maradt fent a rostán. Az egyik tud FSD-t, de alapmodel LR (114e km és helyben van), a másik nem, cserébe pre-facelift (173e km, és 150km-ről hoznám). Az áruk kb ugyanaz.
-
sharp4
őstag
válasz
Vismajor01 #1670 üzenetére
Én a helyedben inkább (természetesen, ha van keret) a Long Range irányában nézelődnék. Hosszabb távon jobb lesz, és jobban eladható lesz később.
-
Vismajor01
addikt
Erről vki vélemény?
-
Ha a gyári EVSE-t használod (Tesla Mobile Connector), akkor én is a kék IEC ipari aljzatos megoldásra szavazok. Veszel egy ilyen adaptert hozzá, és nyugodtabban alszol:
https://shop.tesla.com/hu_hu/product/blue-adapter---16a_32a?web=true
Ha pedig mész valahova, és kell a schuko dugós EVSE, akkor egy mozdulattal visszateszed rá.
-
Doki16
addikt
Igen tudom, pont ezért írtam a Peter.70-nek, hogy nem tudom milyen az EVSE amit használ, de a gyári max 13 A. Például a VW-nél még régebben 10A volt a max amit a schuko engedett. A Hyundai 12A. Mindegyik cég más tart biztonságosnak.
Igen, egy ilyen a legjobb választás: [link]
-
Peter.70
addikt
válasz
chaosmonger #1665 üzenetére
Én is ipari aljzatban gondolkodok
-
chaosmonger
tag
-
Doki16
addikt
válasz
Peter.70 #1662 üzenetére
Ne tölts rajta huzamosabb ideig. Az átlagos aljzatok nem fogják bírni a több órás 16A-es töltést. Nem tudom milyen EVSE van a kocsihoz, de ha fali aljzatról akarsz EV-t tölteni, akkor maradj meg a 10 Ampernél. Gyári EVSE 13 A-t tud én nem merném egy kommersz dugaljra bízni, hogy 10-12 órát töltsön róla a kocsi. Mindenképpen ajánlatos egy lakáselosztót kiépíteni a megfelelő védelmekkel és közvetlen a kismegszakítóra kötni a töltőt. Én így csináltam magamnak. Min 5x6 mm2 és egy fázisról töltve 20 amperrel még csak langyos sem lesz.
-
Peter.70
addikt
Sziasztok,
Töltéssel kapcsolatban kérdezném, nálunk a teremgarázsban lehet kialakítatni töltő pontot ( vannak, akiknek már van )
Külön mérő óra van hozzá külön kismegszakitó, viszont 220 V-os aljzat.
Kérdésem az lenne, hogy erről huzamosabb ideig lehet / szabad tölteni villany autót? Rajta maradhat az autó esténként?
Van a ki Plug in hybrid töltéshez használja a házban. -
aleister
veterán
válasz
sagesz93 #1655 üzenetére
Hát ez az! Én is megállnék 8-nál, de amiket néztem 7.7-ért mind gatya volt.
Ehhez van téli+nyári gumiszett, igaz felni csak egy.A Teslás FB csoportban olvastam, hogy pl a futómű és a töltőelektronika csere minden M3-as esetében előbb-utóbb elvégzendő. Ennél a kocsinál még csak 2 szervizbejegyzést láttam a telefonos appban (mindkettő gumicsere). 100e km környékén lett behozva Svájcból. Esetleg van valami globális adatbázis, ahol mondjuk VIN szám alapján lekérdezhető a szerviztörténet?
fo_di:
Köszi!
Igen, találatként kijött ez az oldal is. Inkább a felhasználó tapasztalatokra lennék kíváncsi, mert pl az APS hibáknál azt írja, hogy az autopilot működéskételenségét is okozhatja az adott hiba, ami tök komolynak tűnik; viszont fórumokban meg olvastam, hogy sokszor csak az oldalsó kamerák párásodása okozza, és a klímával ki lehet szárítani pár perc alatt...ebből a tekintetből meg bagatel probléma. -
Elso furcsasag: a klima 'auto' modban mintha nem stabil homersekletet allitana elo. Ma faztam 21-ben, de van, amikor kifejezetten meleg a 20. Otlet?
-
fo_di
őstag
válasz
aleister #1654 üzenetére
https://tesware.net/alerts/model3 itt rá tudsz keresni a hibakódokra, hogy mit jelentenek, meg hogy mit mondanak róla neten
-
aleister
veterán
Úgy egyébként megéri szerintetek, amit linkeltem? A tulaj azt mondta, hogy 9 alá nemigen menne le árban. Érzésem szerint minimálisat tudnék még alkudni (100-200e).
A karoszéria sérülésmentes, nincsenek rajta kavicsfelverődések. A felnik közül kettő enyhén padkázott, de fekete festékkel javítva van, szóval csak közelről látszik. Nincsenek nagy illesztési rések a karoszéria elemeknél, a futómű nem kopog, nem recseg. A belseje sincs kikopva. FSD ezek szerint van. 114e km-t futott.Ő az.
-
aleister
veterán
válasz
Kapanyél #1648 üzenetére
Szóval, ha a service menüben ott a Homelink inicializálás lehetősége, akkor azt tudja az autó?
Általában FAT32-re kell formázni a pendrive-okat, viszont ami számomra fura, hogy a kocsi menüjében inaktív ez a gomb. Azt érthető, hogy pl NTFS fájlrendszerrel nem akar működni a rögzítés, de a formázás szerintem mehetne.h1mpi:
Köszi! Ezt mondja az eladó is. Meg mintha láttam volna a menüben a summont, ami minimum AEP-ot feltételez. -
Kapanyél
őstag
válasz
aleister #1646 üzenetére
Nem minden autóban van HomeLink hardver.
Ebben csak a legalapabb Autopilot van. A teljes önvezetés képessége csak a hardverre vonatkozik, ami M3 és Y esetén már érdektelen infó, mivel mindben van FSD hardver (még ha més verziók is).
szerk: mégsem, az enyém FSD-s és ugyanez van az appban.
A Sentry rögzítés nem tudom, miért nem megy. Már nem emlékszek, hogy mire formáztam le a pendrive-ot, pár éve benne van. -
aleister
veterán
Ma elmentem itt helyben megnézni őt. Tudnátok segíteni a lent felmerült kérdésekben?
1. Jól gondolom, hogy a HomeLink-es garázsnyító hardvere minden kocsiban ott van, és csak előfizetéshez kötött, hogy használható-e?
2. A tulaj elmondása szerint valamiért nem működik neki a kamerákról a rögzítés. Volt egy teslás pendrive-ja, amit valóban hiába dugtunk be, a menüben inaktív volt a formázás lehetőség. Próbáltuk másik pendrive-val is, ugyanez volt az eredmény. Ez valami ismert hiba?
3. Honnét lehet biztosan megállapítani, hogy az FSD megvan a kocsin?
Az applikációból ezt fotóztam ki. Itt a legelső sor a megvásárolt feature vagy csak a hardver?
4. A szerviz menűben ezeket a figyelmeztetéseket találtam. Az ECallSystem itt is bent van
. Kell ezektől tartani?
-
válasz
aleister #1642 üzenetére
Biztos vagyok benne, hogy ez nincs igy. Az egesz hazam nem fogyaszt 1 kW-ot ugy, hogy ebren van az auto, es ebben benne van a mukodo haztartasi gepek sora, tobb szerver, UPS, tucatnyi halozati eszkoz, stb. stb.
Most nezem, hogy 800 watt fogy el a hazban jelenleg: 40" monitor + Ryzen 7950X, egy NAS 8 maggal es 8 diszkkel, 4 wifi AP, huto, jopar felkapcsolt lampa, osszesen 30 aktiv ethernet portot eteto switchek, fel tucat kamera, egyeb okoseszkozok, stb., es a kocsi ebren van mar egy ideje, es log a tolton.
-
mazsi
senior tag
válasz
Richard #1635 üzenetére
Mondok jobbat, már az negyed óráig plusz fogyasztást és készenléti szintet generál, ha ránézel a kocsira a mobil alkalmazásában. De a telefonod widgetje is rendszeresen frissül tőled függetlenül. Sőt geek vezetők összekötik minden szarral a Tesla profiljukat amik rendszeresen ébren tartják az autót. Ez pedig 200-1100 Wattos fogyasztást hoz magával. Elvileg a CyberTruck fogyasztása ötöde-hatoda a Roadsterének, ami elég jó evolúció 17 év alatt.
Töltés közben pedig azért megy folyamatosan a számítógép, mert az autó a töltő. Méri az összes cella/blokk feszültségét, hőmérsékletét; optimális áramerósséget kér a feszültség függvényében; melegíti, vagy épp hűti a rendszer összes elemét; kiegyenlíti a hőmérsékletkülönbségeket; wifit keres; státuszjelentéseket küld a szervernek; szoftvert próbál frissíteni; mentett kameraképeket/videókat szinkronizál; futtatja a videós és szenzoros védelmi rendszereket; kiszolgálja a lekérdezések adatigényét; plusz minden mást megold amit az esetleges benne ülők érdekében szükséges. Igazából egy töltés során csak a kijelző(k) és az autopilot nem fogyaszt áramot, de a legtöbb elektronika igen.
Sokan vesznek drága "töltőt" otthonra, pedig azt már megvették a kocsival együtt - a szerencsések duplán. -
aleister
veterán
Urak, köszi mindenkinek a válaszokat!
-
Danex
addikt
válasz
aleister #1634 üzenetére
Igen, mivel gyakorlatilag a legtöbb rendszernek fel kell ébrednie, hiszen a 12V-os rendszer zárja össze a relét a nagyfeszültségű akksinak, kapcsolja be az invertert stb. Tehát a 12V-os akksira rá kell tölteni, ergo a DC-DC konvertert is be kell üzemelni.
Ugye, hogy a mobilappról is tudd követni a töltést/állítani a töltés erősségét ehhez mennie kell a modemeknek és a fedélzeti számítógépnek is.
Persze nyilván lehetséges lenne mindenre külön alacsonyfogyasztású vezérlőt készíteni, de csak növelné a kezdeti költséget, komplexitást és gyakorlatban minimális lenne csak az amit spórolna.
De 70Ft-os áram mellett én nem gondolnám túl. -
WiZARD
addikt
válasz
aleister #1634 üzenetére
Lényegében nem attól függ a veszteség hogy 1 fázis vagy 3 fázis.
A töltéskor működő rendszereknek van egy fix fogyasztása, legyen 400W.
Ha konnektorról 1 fázis 10A a töltés, akkor 400/2300= 17%
32A -> 400/7360=5,4%
3*10A -> 400/6900=5,8%
3*16A -> 400/11040=3,6%(Persze ennél mindig nagyobb lesz a veszteség és van egy teljesítmény függő összetevő is, hisz nem lesz 100% hatásfokú a töltés, de az arányaiban nagy töltési veszteséget alacsony töltőteljesítmény mellett lényegében a fix fogyasztók adják)
-
aleister
veterán
-
aleister
veterán
Otthon van garázs és három fázis, szóval ott tud aludni a kocsi, mert biztonságban érezheti magát. A cégnél azért jó, ha megy a Sentry, de nem tudom, hogy ott milyen lehetőségeim lesznek majd a töltésre.
Leginkább a DC-AC konverzióra gondoltam eredendően, de igazad/igazatok van, messzebről kell nézni a dolgokat, ha az ember a megterülést számolja.F-ECT$:
Köszi!
A 20% elég soknak tűnik. Van sima konnektoros fogyasztásmérőm. Azzal tesztelek majd egyet, ha meglesz végre a vas. -
sharp4
őstag
Ez így teljesen rendben van. De miért is kellene mindent bele számítania? Sentry mód pl. nem közlekedésre használja az energiát, úgy mint az előfűtés-hűtés sem.
A hálózati veszteség egy másik kérdés, de az meg a töltés sebességétől is függ, ami indokolatlanul rontja, a helyzetet egy lassabb töltésnél. -
fo_di
őstag
a bejátszott 3 másodperces videórészlet alapján éjjel (este 10 után) tette meg, 15 fokban, szóval valószínűleg minimális forgalomban és mindenféle fűtés/hűtés nélkül
mondjuk az 1000 km-es teszjeinél is elég konstans sebességgel megy a videók szerint, ami azért segít a fogyasztásnak, hogy nem gyorsít-lassít sokat -
Hát igen az otthoni gond ott jön elő, hogy nekem a lakásba hiába ki van cserélve a vezeték maga a társasházban még a régi vezetékek vannak szóval egy kis aggodalomra az adhat okot. Bár megkérdezem, hogy a három fázist be lehet-e vezetni és amennyiben igen mennyiért.
Közben utána jártam és a cégnél 152 Ft szóval az nem igazán opció.. -
WiZARD
addikt
Ha a 3 fázis nem kivitelezhető, akkor azért 1 fázisról is lehet akár 32A-rel is tölteni, és az már annyira nem kevés. Csak legyen meg hozzá a kellő infrastruktúra - védelem, kábel vastagság, elérhető áram.
Az autóhoz adott evse elég is hozzá, csak egy kék ipari csatlakozót kell rá venni. -
WiZARD
addikt
A kiírt fogyasztás az nagyon csalóka, túl sok minden van amit nem számol.
Itt vannak az OBD-n kiolvasott adatok, meg lehet nézni adott km alatt mennyi lett beletöltve. Így 20,11 kWh/100km átlagfogyasztás jön ki, meg legyen 8% töltési veszteség, azaz 21,7 kWh/100km a teljes átlagom. Előfűtéssel/előhűtéssel, sentryvel és mindennel együtt. (itthon hűtött/fűtött garázsban áll, itthon dolgozok szóval sentry se megy sokat)
Ezzel szemben 16,1 kWh/100km amit az autó kiír. -
mazsi
senior tag
A cég simán adhatja neked juttatásként a fizetés mellé. Ha balfaszok a könyvelésen akkor ajánlani kell nekik a Parkl, vagy valamelyik konkurense számlázási rendszerét.
Otthon érdemes a lehető leggyorsabb még működő megoldást választani. Egy normálisabb rendszer fel-egy millióba is kerül, de kiépített védelem nélkül a kar is ekkora lehet. De persze a töltés is olyan mint az autó: legjobb a leglepukkantabb céges, mert azt nem te fizeted.
-
Igazából az a szám csak azt az időt fedi le amikor az autó sebességbe van rakva - az átlag autó az év 1-4 százalékában.
Azért ennyire egyáltalán nem rossz a helyzet, 3298 kWh ment bele összesen, ezt ha leoszotd, akkor is csak 16.6kWh jön ki. A Sentry munkanapokon ~8 órát megy, meg default be van kapcsolva, ha nincs az autó itthon. A KIA Niro EV-m ezzel szemben 17.6kWh-t kamuzik egy évre, elvileg beleszámol mindent, valahogy mégis meg kell vele állnom Debrecen előtt az M3-ason ha 130-al megyek (többre meg gondolni se szabad vele), úgy, hogy nagyobb az akkuja, a HL-ben meg marad 10% mire a városba érek a SUC-ra (mindeközben jó 40%-al magasabb sebességre lövök vele amikor tiszta a pálya).
Garda tippeket köszi, Palmanova már fel volt írva, az a hely még google maps-on is szájtátós
Végül szállás kapcsán arra hallgattam ami tetszett, nem ahol perfekt a töltő közelsége, nem akarom azt az EV-s nyomorúságot, majd valahogy kiadja. Skóciában behúztam egyszer egy 2200km-es körútat egy Polestar 2-vel, és ott aztán meredek a helyzet a töltők kapcsán, de ott is mindig lett valahogy
.
-
Igen pontosan ezért számolok én inkább 25-el előre is..
Van saját udvar szóval oda be tudok állni ezért az otthoni töltéssel nem lenne gond már csak azt nem tudom, hogy a 3 fázis megoldható-e vagy marad a sima 220V, mert gondolom a veszteség miatt az sem ugyan annyira jönne ki, ennek utána járok még.
A másik, meg a munkahelyen belül is van parkoló és ott vannak töltő oszlopok csak azt nem tudom, hogy azt állja-e a cég vagy sem..Ha igen, az úgy még jobb lehetne..
-
mazsi
senior tag
Az a 15,1 inkább 18-19 lesz mindent hozzáadva. De a kocsi jóindulatból nem számolja a töltés közbeni filmnézést, klímát, előfűtést, vagy a sentry mohóságát. Igazából az a szám csak azt az időt fedi le amikor az autó sebességbe van rakva - az átlag autó az év 1-4 százalékában.
A Garda tó pedig remek ötlet. Negyed annyi idő, mint Sicilia és tavasszal még araszolni sem kell órákon keresztüla forgalmas parton. Az északi oldal a sznob rész több kirándulással és hangulatos kisvárosokkal. A déli pedig pörgősebb éjszakai élettel és naposabb teraszokkal. Mindkettő limitált még áprilisban. Több nap esetén Affiban érdemes bevásárolni és telepakolni az elektrontáskákat. A tó két végében van inkább töltő, de szálláshelyen, pékség oldalában és kikötőben is tudtunk már tölteni. Ha időtök engedi járjátok be mindhárom tavat, a legszebb pillanatok nem az instáról jönnek szembe. Ha van roller, vagy bicikli kéznél, az északi part közepén többet láttok vele.
És ne hagyjátok ki Palmanovat az utolsó gyorstöltő előtt! A legtöbb olasz sem ismeri azt a csodát, pedig... -
Kösz az infókat.
Szerintem én már előre számolhatok inkább 25 kWh-val, de még akkor is sokkal jobb vagyok, mint jelenleg..
Igen az valószínű, hogy a "hajó" után ami érezhetően kisebb lesz az M3 viszont valamit valamiért..
Amikor már belátható időn belül lesz a Superb továbbadása keresni fogom valamelyik itteni kollégát és megnézem tüzetesebben élőben is, de addig nem akarom magam túlságosan bele élni a dologba, mert nem is hirdetem az autót csak elvileg viszik.. -
Danex
addikt
Igen, ezt amúgy nagyon nagyon kevés helyen említik vagy beszélnek róla, pedig elég régóta elég sok nemzetközi youtubert is nézek a témával kapcsolatban, de legjobb esetben is maximum a töltésnél említik ,hogy ott keletkezhet veszteség.
Persze sok Youtuber-nek ott van a 20kW napelem meg az amúgy is akkora ház a fűtött garázzsal, hogy az a néhány kWh-t észre sem veszik, de mikor elsőre megláttam ezt a számot én is meglepődtem.
Annyi "szerencsém" volt, hogy nálam Golf GTI / i30N lett volna az alternatíva, amik ugyancsak éhesek, tehát még a 30+ kWh-ás átlag fogyasztásom se vészes hozzájuk képest és megtérülést se számoltam fogyasztással.
Majd juniusban tervezünk menni Miskolcról Ausztria mélyébe, hát kíváncsi leszek milyen élményekkel térek haza erről a közel 2200km-es útróllegrosszabb esetben lesz fent még egy M3 LR a ha.hu-n
-
Danex
addikt
válasz
aleister #1610 üzenetére
Ez megint sok mindentől függ, azt tudni kell ,hogy ha ébren van az autó akkor olyan 300-400W körül is fogyaszthat a sok számitógép és rendszer benne, ergo ha a gyenge elektromoshálózat miatt te csak 2kW-al tudsz tölteni, akkor máris 20% veszteséggel lehet számolni.
Ha viszont 11kW-al tudsz tölteni (3 fázis) akkor pl az autó alap éberi fogyasztása már csak 3-4%.
És akkor még persze van a töltési veszteség az átalakítás miatt is (váltóáramról egyenáramra az akksiba) és itt is különbség van aközött, hogy a kocsi mobiltöltőjét használod vagy éppen valami minőségibb fali töltőt telepítettél ki otthonra. (Ezekről sajnos nincsen tapasztalatom, más majd kisegít számokkal) -
F-ECT$
titán
A 7l üzemanyag kb 4000-4500 Ft manapság, ha egy átlag 20 kwh/100 km-es fogyasztást hozol az M3-mal, akkor az otthon töltve 1500 Ft. Évi 40k km esetén ez már 1.2M Ft előny az M3-nak.
De persze kérdés hogy végig tudsz-e otthon tölteni, mert a nyilvános töltők sokkal drágábbak.
Én ültem m3-ban és y-ban is, előbbi azért lehet pici lesz a Superb után.
Akkut nyugodtan lehet nagy út előtt 100-ra tölteni.
-
Lazán kapcsolódik: most lett 1 éves az M3 HL RWD, 19825km -re 15.1 kWh az átlagfogyi. Ennek kb. fele agglomerációs ingázás, a másik fele nagyrészt autópálya és egy kisebb része mindenféle egyéb főút. Pályán ha tehetem 140-150 közötti tempóban nyomom, szóval elégedett vagyok teljesen.
Áprilisban le akarok vele nyomni egy BP - Garda tó - Milánót oda-vissza, meglátjuk majd hogy muzsikál. Valakinek van tapasztalata amúgy azon a környéken EV-vel? Főleg a Garda tó körül fogunk kóvályogni , ezért az érdekelne (a többit letudom ahogy adják a SUC-ok, meg az éttermek/szállások, sok ilyen tapasztalatom van, ez a része nem probléma). Viszont ott elég nagy szintkülönbségek vannak, és hiába kicsi a terület, a nagy kerülők miatt simán repkednek 200-300km-ek ha pl. az északon levő szállástól leugrunk délre, majd vissza. SUC meg csak 2db van, nem akarok folyton azok miatt kerülni, meg azokhoz igazodni (a nyugati oldal ráadásul teljes töltősivatag). Szóval érdekelne általános tapasztalat a Garda tóra, ha van valakinek.
-
Y az nekem már kiesik, mert még a használt is bőven 13M+, de attól maga az összehasonlítás nagyon érdekelne úgy ámblokk is, ha elmúlt az újdonság érzet és van kialakult vélemény a csere után.
2018-as szintén eléggé kimaxolt Superbe III-m van és ebből ülnék át Model 3-ba, ha minden össze jön.Mindenkinek;
Garázs nekem sincs csak mobilgarázst tudnék az udvarra felhúzni, de azt nem igazán akarok. Udvar van szóval tölteni tudom konnektorból, de a három fázis már annyira nem megoldható, de utána kell járjak.
Elég nehéz a lábam szóval szeretek gyorsan közlekedni városban és pályán is egyaránt. Átalgban 147 tempomattal szoktam járni pályán néha viszont nyilván meg-meg nyomom neki ott is.
Fogyasztásom most olyan 7 körül van átlagban és javarészt csak prémium dieselt tankolok szóval ehhez képest leszek majd kíváncsi, hogy mennyi is az annyi.
Városon belül mozgok hétközben, napi 10-20 km átlagban hétvégente pedig "beugrik" pár száz km pálya, mert ha nem vidékre megyünk haza akkor kirándulni..
Szóval évi szinten én egy olyan 35-40k-t megyek bár szeretnék ezen csökkenteni..
Kicsit a kWh/100 számítást még nekem szokni kell és utána fogok tudni matekozni, de inkább a nagyobb fogyasztással számolok, mint a kevesebbel...
Ugye itt nincs olajcsere 10k-nként, de van bármi olyan ami időszakos szervíz és annak a "megfelelője"? Pl váltó az hogyan van vagy mire kell oda figyelni?
Akksikat úgy tudom, hogy 20-80 között a legjobb tartani, de gondolom, ha két nap feltöltöm 100-ra egy héten, hogy haza érjek meg utána vissza is az annyira nem degradálja? Vagy jobb inkább rá tölteni útközben és 80-nál tovább sosem? -
Danex
addikt
Ezt neked kell tudni kimatekozni a futás teljesitményedből, ugye kb 70-75Ft-al számolhatsz kWh-ánként.
Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy amit te látsz a videókban, hogy X kWh/100 az a nettó fogyasztás, ebben nincs benne a töltési veszteség, az, hogy mondjuk a mobiltelefonról előfűtöd az autót, az hogy üresjáratban napi 0.5-1% akksi mondjuk "elpárolog".
Én speciel nagyon extrém negatív eset vagyok, mert utcán parkol és csak publikus töltőn használom és nagyon sok rövidtávon, tehát sokszor kell felfűteni az autót anélkül, hogy sokat mennék vele.
így pl a mostani téli statisztikám az kb 24kWh/100km-re menet közben, de ha azt nézem, hogy mennyit töltöttem bele akkor viszont már 32-33kWh/100km-re jövök ki.
Tehát Tesla Superchargeren töltve, kb 9.1L-re jön ki a fogyasztásom, de pedig Parkl-nél töltök akkor 5.5L, ha pedig konnektorról tudnám akkor pedig 3.85L
De előtte a 1.4T 6AT Vitarám is megevett közel 9L-et ebben a hidegben, de ott a rövid utakon, meleg se volt, meg menni se úgy ment szóval... -
Fogyasztást tudod számolni, nem téma, mennyit mész el egy évben, ebből mennyi pálya kb? Egész évben ugyanannyit mész havonta, vagy van amikor kiemelkedően többet?
Én alapvetően gyorsan megyek, nem spórolok semmin, se fűtésen, se hűtésen, magas is az átlagfogyasztásom, illetve 20"-os felniken is közlekedek, ez megint egy "hátrányos" tényező.
3,8 mWh-t használtam el összesen, mióta megvan az autó - 9 hónapja, 18e km alatt, tehát 21,1 kWh / 100 km az átlagom, ez nem autós számolás, ez az itthoni mért, töltési veszteséggel együtt elhasznált energia. Az autó 19,5 kwh-t ír, az utóbbi 14e km-re.
A többség 17 kWh környékén elvan átlagosan 100km-re vetítve (az ilyen kamu Fb-os 13-15 kWh fogyasztásokat ne vedd mérvadónak semmiképpen se), kisebb átmérő, keskenyebb gumi, 1 motor nem kettő, máris sokkal kedvezőbben lehet kijönni.
Szóval évente mondjuk 10e km, 17 kWh átlaggal, 1,7 Mwh, 72 Ft-os villanyárral: 122e Ft, ezt könnyen tudod szorozgatni. Ez egy nagyságrendi adat lesz persze, de nagy különbség nincs, nálam ez 151e Ft lett volna. (van napelemem, meg túltermelésem is) -
Köszönöm a válaszokat és a rugalmasságot is, hogy időt szánnátok rám.
Bp-n lakom így bármelyik opció érdekel aki tudna segíteni és megmutogatni az autóját, hogy mire is kell "számítani".
Még megvan a Superb, mert ismerősöm bolondult bele igazából el sem akartam adni, de ez mindegy..
Valószínűleg jövőhónapban viszi csak el szóval van időm olvasgatni és videókat nézegetni. Persze azért nagyjából követtem a Teslás dolgokat, de nem merültem el sosem benne szóval mostmár időt kell majd szánjak rá, mert amennyiben megy a Skoda (és elvileg megy) úgy csak ez jöhet most szóba még úgy is, hogy itthon nincs napelem.
Alapból nagyon szeretem a technológiát és ez a "next level" számomra amit a pénztárca is engedhet.
Egyébként van itt olyan akinek nincs napelem otthon és tud nyilatkozni, hogy kb mennyival dobta meg a villanyszámlát az autó? -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Magyarországon is élesedett a Pixel 9 műholdas segélyhívója
- iPhone topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Nagyon sok Blackwellt tud gyártani az NVIDIA
- AliExpress tapasztalatok
- Sorozatok
- További aktív témák...
- 4/8/16 Gbps FC HBA-k, transceiverek készletről (áfás számla, 1 év garancia)
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Alcatel TAB 10" 32GB LTE / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest