Új hozzászólás Aktív témák
-
pacman789
aktív tag
Bocsi, akkor lehet, hogy én értettem félre valamit, vagy csak nem értem teljesen. Ilyen töltőket én is láttam már, de úgy tűnik, hogy ezek úgy teljesítményelosztósak, hogy ha például van 20A összesen, és két töltő van, akkor azok egymás között automatikusan elosztják a rendelkezésre álló áramot. Abból gondondolom, hogy ezekhez nem nagyon látok olyan tartozékot, ami a ház teljes fogyasztását mérné, és annak függvényében szabályozná a töltők áramfelvételét.
szerk.: látom írják, hogy az is tartozék, csak a képek között nincs. -
pacman789
aktív tag
válasz
CsodaPOK #2268 üzenetére
Köszi mindenkinek a hozzászólásokat és a segítséget!
Nem is tudtam, hogy létezik hordozható, 3 fázisú töltő — lehet, hogy végül ennél maradok. Van ajánlott típus?
Néztem én is a teljesítménymegosztós megoldásokat, de eddig mindenhol külön láttam a fogyasztásmérőt és a töltőt, és a kettő együtt már inkább a 400 ezer forintos szintet súrolta.
Az esetek 60–70%-ában amúgy is a cégnél tervezem tölteni a munkanapi 120km-es ingázást.
Tavaly szeptember óta 17 alkalommal mentem napi 200 km-nél többet. Ha ezeket levesszük, akkor az átlagos napi futás 100 km körül alakul.
Az elmúlt egy évben néztem az otthoni fogyasztásomat, és éjfél és hajnali 6 között sosem volt 400 W-nál nagyobb terhelés. Ezért gondoltam, hogy a 3×8 A töltés bőven elég lenne itthonra.
De ha tudtok ajánlani olyan teljesítménymegosztós megoldást, ami nem kerül 400 ezer körülre, azt szívesen megnézem! -
WiZARD
addikt
válasz
CsodaPOK #2277 üzenetére
Minél lassabban töltünk annál rosszabb a hatásfok. Persze apróság, de felesleges pazarlás, környezet terhelés.
Használtam itthon töltőt árammegosztó nélkül 1 évig, amíg nem volt kész itthon minden, utána lett árammegosztós.
Igen, lehet élni nélküle, lehet alkalmazkodni hozzá, nem is kell mindennap a funkciója. Meg lehet szokni, megtanítani asszonynak is hogy ő az autóját ne dugja rá csakúgy, és szóljon ha épp süt, vagy hajat szárít, vagy a mosógép megy vagy mosogatógép, és figyeljek hogy a hőszivattyú mikor kapcsolja épp rá a kiegészítő fűtőpatront a havi 1x HMV fertőtlenítéshez, stb.
De ha megvan a lehetőség rá, akkkor biztos nem ezen akarnék 50ezret spórolni.Ha már Ali árakat nézünk, akkor ott is van árammegosztós töltő, igaz nem 50ezer, hanem 95ezer.
-
CsodaPOK
senior tag
Átlag felhasználásban szvsz ritka, hogy minden nap este ér valaki haza nulla közeli akkuval és másnap kora reggel indulni kell 100%-ra töltött autóval. Ha van pl 3x16A, abból jó eséllyel éjszakára oda lehet adni az autónak 3x10A-t. 8 óra alatt (pl este 10 - reggel 6) durván 50kWh-t lehet tölteni. Ez majdnem egy RWD teljes kapacitása, de még egy LR-nél is ~70%.
Ha 1x32A van, akkor éjszaka mondjuk oda lehet adni 20A-t töltésre. 8 óra alatt lehet tölteni durván 30kWh-t. Ez még mindig több mint a fele egy RWD kapacitásának.Ha átáll az ember a "benzines gondolkodásról" (havonta egyszer elmegyek tankolni, jól telenyomom, majd leközelebb akkor megyek, amikor világít a nyomorjelző) arra a gondolkodásra, hogy hazaérek, kiszállok, bedugom a töltőt és visszatöltöm a napi elhasznált km-eket (mint ahogy a mobilt is reflexből este feldugjuk töltőre), akkor szerintem az emberek nagy részének nem jelent érdemi hozzáadott értéket egy árammegosztós töltő.
Nyilván lehet ezerféle szituáció (kis betáp, nem átlagos autó használat, nem átlagos lakás oldali terhelés, több autó, stb), amikor nagyon jól jön egy áramfigyelős töltő. Nem vitatom a létjogosultságát, tök jó technológia, tök jó, hogy létezik, de sokszor olvasom, hogy úgy állítják be, mintha enélkül nem lehetne élni.Árakat nézve a Tesla falitölőjét is túlárazottnak gondolom. Egy fali töltő nem rakéta tudomány. De ott legalább fel lehet sorolni olyan előnyöket, hogy integrálódik a Tesla világba, ott a kis gombocska a töltőfejen, egy alkalmazásban lehet látni az autóval. Lehet korlátozni, hogy csak bizonyos autókat töltsön, stb. Meg hát igen, a kis "T" betűt meg kell fizetni.
Egy 3rd party töltőnél ez mind hiányzik. Funkcionalitásban kb. pont ugyanott van, mint az Ali-s ~50e-s. A maradék ~250e-ből meg párszor el lehet ugrani a SUC-ra, ha épp mégis gyorsan kell sok áram. -
WiZARD
addikt
-
ÓÓ nehogy azt hidd, azonnal meg fog jelenni csomó webshopban 5-10eFt-ért az ESP32 alapú modul, szépen bedobozolva. A villanyórák P1 portos leolvasójára is ezt mondta mindenki, aztán már dunát lehet belőlük rekeszteni, annyian gyártják. A Tesla ebbe persze beleszólhat, de ha RS485 modulként árulják, és nem Tesla logós TWC smart meterként, akkor nem tudnak vele mit kezdeni.
-
WiZARD
addikt
Szép és jó amiket írtál, de ezekkel a userek nagyon kis része tud/akar foglalkozni. Kész, plug&play megoldás kell. Ha a shopban 2 kattintással megvehető lenne mellé a Neurio akkor tök jó lenne, addig meg maradnak a 3rd party töltők. (szerintem)
Most, hogy kilinccsel lehet unlockolni a kábelt, már a rajta lévő gomb se hiányzik.
-
Egyébként érdemes a TWC gen3 körüli community fejlesztéseket követni, nyilván ha a Tesla tudja vezérleni azzal beszerezhetetlen/túlárazott Neurio eszközzel, akkor van rá mód. A reverse engineering már tart egy ideje, csak sajnos elég kevesen foglalkoznak vele. Most ránéztem újra, és voltak pozitív fejlemények idén is:
- Tudják már állítani a töltőáramot modbuson, de még nem teljes a támogatás, pl. stop küldés esetén a töltő hibaüzenetet dob, és nem lehet újra elindítani, csak ha az autót lecsatlakoztatják, majd visszadugják. Valamint teljesen dinamikusan azért nem megy a töltőáram vezérlés, erről nem írnak részletesen, de ilyen másodpercenkénti változtatások nem mennek, gondolom a global configot tudják írni, amit a Tesal One app-ból is lehet. Viszont ígéretes, hogy ez már egy POC jelleggel megépített működő eszköz, filléres elektronikával (ESP32+szintillesztő az RS485-höz).
- A TWC internetelérését korlátozva a routeren a beépített wifi AP mode nem kapcsol ki, így az ott elérhető API-n vezérelhető a töltő custom sw-ből is. Ez egy kicsit kényelmetlen, ugye külön hálózat, a Tesla appban nem fog megjelenni, firmware upadteket nem kap meg, stb...
- Ami izgibb: maga a Tesla megkérte és meg is kapta az OCPP minősítést a TWC3 g3-ra, ami azt jelenti, hogy teljesen szabványos API-n, IP-n, és/vagy modbuson lehet vezérelni majd a töltőt. A baj csak az, hogy 9 hónap eltelt, de azóta sem érkezett olyan end-user firmware, amiben ez a funkció benne lenne.Amúgy nagyon egyszerű dologról van szó szerintem, de mint ahogy az itt is látható, 1-2 ember van csak a világon, akiknek van Neurio-ja, értenek hozzá, tudják reverse engneerelni, és mindezt akarják is csinálni, sőt, meg is osztják. Nagyobb community esetén szerintem 1 héten belül lenne megoldás. Ahogy írják a fenti issue-ben, a TWC group management funkciója felől is lehetne "támadni", mert az már nagyon régóta tudja, az aktuális firmwareben is benne van, csak hát megint oda kanyarodunk vissza, hogy kinek van otthon 2-3db TWC-je, és azok közül hányan tudnak/akarnak ezzel foglalkozni?
Amúgy meglesz ez még idén szerintem. Ha sikerül nekik, akkor utána elég best-buy kategória lesz egy TWC3.
-
Doki16
addikt
Igen, teljes mértékben igazad van, hogy jobb így mint ha leveri a kismegszakítót. Én azt csinálnám a kolléga helyében, hogy terhelésmegosztós töltő 3x10-re állítva és a többit megoldja a töltő neki. Este meg jól tudja tölteni akár 3x9-el is.
Tudok egy egy extrém példát hozni. Az Ioniq 28-nak a gyári EVSE állítható 6A-re. És ha így tölti az ember akkor a kocsiban még lehet lejjebb venni az áramerősséget. Elég viccesen lehet "tölteni" a kocsit ilyen 2 amperrel is
Nem értem, hogy hogyan lehetséges de elméletileg megy. -
WiZARD
addikt
Még mindig jobb, ha automatikusan leáll a töltés, a standard leállítási protokollon keresztül, mint ha a kismegszakítót csapja le, és ki van rántva alóla az áram.
Manuálisan állítgatni, és figyelni "nem lehet" (persze lehet, csak unalmas, benne van a hiba, extra erőfeszítés)Amúgy a Tesla enged a szabványon kívüli 5A töltést is, de ezt megintcsak manuálisan kell állítani, és csak a hatásfok romlik még jobban. 1 fázis esetén nagyon pazarló. 3 fázisnál azért annyira nem gáz.
(Árammegosztós töltővel nem fog 6A alá menni. Nem tudom hogy a Tesla fali töltő a saját árammegosztó megoldásával enged-e 5A-t automatikusan) -
Doki16
addikt
Terhelésmegosztós töltő jó ötlet, de ilyen kevés árammal azt is óvatosan kell használni. Hiába van 10-10-16, ez egy 3 fázisos töltő esetén 3x10-nek minősül. És ha 3x6 A minimumot állít be akkor marad 4 amper neki az adott fázison. Tehát ha nap közben beindít 1000W feletti készüléket, akkor egyből le fog állni a töltés. Erre azért figyelni kell, mert, ha hajat szárít, lefőz egy kávét, mikrózik stb. akkor mindig le fog állni a töltés és állandóan így ki be kapcsolgat.
Sajnos így is odafigyelést igényelne mindenképpen. -
WiZARD
addikt
válasz
CsodaPOK #2268 üzenetére
"- ritkán szoktam értelmét látni, de itt pont jó lehet az olyan fajta töltő, ami figyeli a ház fogyasztását és ez alapján szabályozza a töltést. Szvsz indokolatlanul drágák, de kényszerhelyzet kényszermegoldásokat szül."
Szerintem pont hogy kb az a ritka, hogy ne lenne értelme. Egyedül akkor nem látom értelmét árammegosztós töltőnek, ha van dedikált 3x16A autó töltésre.
Ebben a helyzetben is pont ilyen kellene, és akkor nem kell manuálisan azzal szórakozni, hogy nappal meg éjjel mikor mennyivel tölt, épp eszébe jut-e hajat szárítani, este, meg hasonlók.Az túlzás, hogy indokolatlanul drága, 217k egy Tesla fali töltő, 250-300k egy árammegosztós töltő.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
pacman789 #2266 üzenetére
Van hordozható három fázisos töltő is. Nem kell mindenképp fali töltő. Piros csatis kiállást kell kiépíteni hozzá.
Az éjszakai 3x8A egyébként sokmindenre elég. Ha nem mindig pár százalékkal érsz haza és másnap reggelre már kéne a teli "tank", akkor szerintem simán élhető.
Ha nappal is akarsz tölteni, akkor két dolgon gondolkodnék:
- a fázisokat méricskélni egy ideig és úgy átkötögetni, hogy a nappali "nagyobb" fogyasztók a két 10A-es körre kerüljenek. Minél több szabad kapacitás maradjon a 16A-es körön és arról tölteni egy fázison (gyári UMC úgyis csak 13A-rel tölt max mezei konnektorról).
- ritkán szoktam értelmét látni, de itt pont jó lehet az olyan fajta töltő, ami figyeli a ház fogyasztását és ez alapján szabályozza a töltést. Szvsz indokolatlanul drágák, de kényszerhelyzet kényszermegoldásokat szül. -
Doki16
addikt
válasz
pacman789 #2266 üzenetére
Nem lehet 6 A alatt tölteni három fázisról sem. A minimum a 3x6 A.
Én nem javaslom az egy fázisról töltést 6 amperről. Kb. 1,5-2 amper mindig elmegy az autó fedélzeti rendszerének működésére. Tehát ez azt jelenti, hogy kb 900-1000 watt hasznosul ami bejut az akksiba. Bazi nagy lesz így a veszteséged és kb 60-70 óra feltölteni így a kocsit. -
pacman789
aktív tag
Sziasztok!
Pár héten belül érkezik az M3-am, és a gyári fali töltővel kapcsolatban lenne egy kérdésem: lehet-e 6A-nál kisebb áramerősséggel tölteni? Vagy ez a minimum, még 3 fázis esetén is?Sajnos mindenképp fali töltő kell, ha szeretnek normálisabb tempóval tölteni, mert 3 fázis áll rendelkezésre (10A, 10A, 16A). Éjszaka fázisonként csupán kb. 1A a csúcsterhelés, így ilyenkor simán menne a 3x8A töltés. Viszont nappal ez már problémás lenne.
Arra gondoltam, ha napközben is kellene tölteni és 3 fázis esetén sem lehet 3x6A-nal lassabban tölteni, akkor a 16A-es fázisról, a gyári mobil töltővel töltenék, 6A-re állítva.
Sajnos hálózatbővítés nem opció, mert a speciális helyzet miatt alapból kb. 1,3 millió Ft lenne.Koszi,
pac -
válasz
tibaimp #2261 üzenetére
Ott a motor, csak könnyebb és az akku határozza meg inkább a súlyeloszlást.
Nekem performance van, haladósan megyek, eddig nem érzem vészesnek a gumikopást 23 km óta van meg az autó, gyári gumit vettem le tavaly ősszel akkor volt abba a gumiba 35e km kb, még egy szezont elmegy odaadtam egy ismerősömnek, aki nem akart épp újat venni, szóval szerintem nem kell itt nagyon aggódni… -
-
Danex
addikt
válasz
tibaimp #2258 üzenetére
Hát azért terjedt ez el, mert először is alapból nehezebb az autó (vagy legalábbis mikor kijött, akkoriban azért a 2T még nem hétköznapi súly volt.. ma már..
)
Ha nem chillben használod és odalépsz neki akkor nyilván a 400+ nyúlmókus megtekeri a gumit azonnal.
Mivel aránylag elég stabil autó, így kanyarokat is nagyobb sebességgel akar az ember bevenni ez is koptatja pluszba. -
WiZARD
addikt
válasz
tibaimp #2254 üzenetére
Vezetési stílus függő.
Nekem a gyári nyári Michelin PS4 az kb 45k km-t bírt, a télit 15k km után eladtam még használható állapotban. Most 4évszakosban van 22k, el is kéne vinnem gumishoz hogy megforgassák.
M3 SR+Nagyon taposva biztos le lehet nagyon hamar radírozni, de ezt bármi sokszáz lóerős füstös is tudja, ha hasonlóan használva van.
Mondjuk Teslával akár 10% akkut elhasználva kukás lehet 1 szett hátsó gumi -
h1mpi
félisten
válasz
tibaimp #2254 üzenetére
30 000 km-nél 6 mm-es a prifilmélység a nyári gumin, amit felváltva használtam a négyévszakossal. LR Y Dual Motor és nem mondom, hogy nyomom állandóan, de temposan haladok.
30 000 km-nél a M3 RWD 5 mm profilmélység ezt csak Michelin CC2 négyévszakossal használtuk a feleségemmel. Nem kopik jobban a gumi, mint másik autón. Kb. 60 000 km egy szett.
-
stickrs
senior tag
válasz
tibaimp #2254 üzenetére
136k km-nél vagyok, téli még egy szezont biztos elmegy, nyárit kell cserélni, de csak mert félrekopott... későn vettem észre, és nem lett időben állítva a futómű, de ott is még bőven 2mm fölötti borda van. Az enyém dual motor LR, és ritkán gyorsulgatok. Évente azért elég extrém vezetési stílus kell, hogy egy normális gumi elfogyjon. (Drift mode stb)
-
tibaimp
nagyúr
Üdvözlet ismét!
Kérdésem lenne aktív Tesla használókhoz:
Egy ismerősöm állítja, hogy évente kell ezeken az autókon gumit cserélni, több 100e Ft-os költség, ez igaz lehet?Tudom, sok mindentől függ ez, főleg a vezetési stílustól, megtett km-től, kimész pályára és ott széthajtod, stb, de én a "normál" évi 10-20e km-re és "normális" vezetési stílusra kérdezném. Nem vagyok az az állat gyorshajtó...
-
CsodaPOK
senior tag
Abszolut jogos, amit írsz. Ilyen esetben nem szabadna visszaaktiválnia az Autosteer-t. Szerintem is ez egy bug. Remélhetőleg javítják az Enhance-nál.
Viszont ami mégszomorúbb, hogy az EAP ezt magától is megteszi gyári állapotban, S3XY nélkül. Mármint, hogy elkezd egy manővert és a sávváltás felénél bimbammol egyet, majd visszaránt az eredeti sávba. Értem én, hogy megijed valamitől vagy lejár valami timer vagy mittudomén mi baja van ilyenkor, de hogy olyan erővel rántson vissza, mintha szarvastesztet csinálna éppen, azt nem tudom megérteni.
-
fo_di
őstag
válasz
CsodaPOK #2251 üzenetére
nálam is a sexy commander ezt megoldja, de legutóbb úgy jártam, hogy előztem, kigyorsultam kicsit, ezért lekapcsolta az autosteert. a commanderben az állítottam be, hogy 140 alatt tegye vissza. na most a 140 alá pont akkor értem, amikor indexelés közben éppen a két sáv között félúton vagyok már, hogy visszamegyek a külsőbe, erre bevágta a sávtartót és visszarántott a belsőbe
utána írtam is a hibajegyet. nem is értem, hogy ha az index is felfüggeszti a sávtartót, akkor itt miért nem veszi figyelembe, hogy csak akkor tegye vissza, amikor nem indexelek -
CsodaPOK
senior tag
Szerencsére a S3XY Commander megoldja ezt a problémát.
Amibe én most belefutottam, hogy egy útszéli sárga villogó "bóját" kerültem ki úgy, hogy "tartósabban" a felezővonalon mentem, erre a Sávelhagyás figyelmeztető bedobta a duzzogást: nem elérhető az út további részén, következő indulásnál talán megjavul". És az út további részében nem is vinnyogott, nem is terelt vissza a sávba, ha közelítettem a felező vonalat.
Azért elég véleményes, hogy egy biztonsági funkciót letilt, mert egyszer nem úgy viselkedik az ember, ahogy a fejlesztők elgondolták. Az autó kéne legyen értem és nem én ő érte. Ha ezerszer se pont úgy történnek a dolgok, ahogy ők elképzelték, akkor is elvárom, hogy ezeregyedszerre is jelezzen/beavatkozzon, ha a helyzet azt kívánja. -
Doki16
addikt
Semmi. Ha nem figyelsz az autopilotra, akkor kapsz büntetést és 5 bünti után tiltják a funkciót.
De ha most te lámpától lámpáig állandóan padlógázzal mész és folyamatosan cikázol, azért nem kapsz semmit. A kocsitól nem, de rendőrtől igen, vagy felkerülsz a BP-i autósok oldalára -
modd3r
őstag
Sziasztok!
Mi igaz abból, hogy bizonyos "agresszív" vezetési stílusnál bizonyos korlátozásokkal "büntet" a Tesla? -
Danex
addikt
Én chill+ módban mentem a long range Awd-vel és nagyon élvezetes volt, viszont mikor mi voltunk akkor úgy képzeld el hogy a Porsche egy népauto, gyakorlatilag 20bol 15 az volt 😅 egy ferrarit egész jól meg tudtam kergetni az emelkedőn még 4 fővel is (2600m-en amúgy a szívó autók közel 30%al gyengébbek)
Szerencsére nekünk nagyon jó volt a forgalom egy keddi napon délelőtt. Visszafelé viszont már elég sok turista autós volt.
A legjobban ez tetszett. Ignis nem zavartatta magát 😅
Viszont kicsit megfeszültem mikor az M-es BMW pont mellém húzódott le, hogy elengedje az F1 SafetyCar-os Astont 😅 Mikozben jönnek szemben is.
-
fo_di
őstag
válasz
gixxergabi #2239 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek
-
fo_di
őstag
sziasztok,
a model 3hoz adott vonóhorog mit bír? el kéne hoznom a praktikerből (10 km) egy utánfutón néhány hosszú cuccot (pergolához való faanyag és egyebek, mint 1-2 zsák beton), a futó tömegén kívül kb 100 kg. viszonylag könnyebbnek kinéző futót kölcsönöznek a boltban
erre még elég? a 2x10 km alatt nem érdekel, ha nem 15-öt, hanem 30at eszik, majd otthon feltöltöm ha kell, de akkor megspórolnám a kiszállítást és időben is gyorsabb lenne -
Danex
addikt
A mi utunk Mittersill környéke volt, sajnos pont ebben a hosszú völgyben nem található se Tesla, se Ionity, Smatrics is gyakorlatilag csak Mittersillben volt (részben ezért is esett a választás,hogy ehhez közeli legyen a szállás).
Alapesetben elég volt az, hogy minden nap este bevásároltunk a Billában és a 200kW-os töltőn feltöltöttem másnapra, viszont mikor a Grosslockneren ment az élményvezetés és utána még volt egy kis kitérő akkor viszont már előjött az, hogy egyik töltőből (Tesla, Ionity, Smatrics) se volt a közelben.
Ezen kívül, ha amúgy átutazni kellene akkor biztosan semmi gond nem lenne, mert a főbb útvonalak bőven el vannak eresztve gyors töltőkkel és mindenhol jött is rajta a maximum teljesítmény.
De pl az is, hogy fogalma sincs az embernek, hogy mondjuk melyik töltő mennyibe kerül, pl plugshare esetében nagyon kevés gyors töltőnél látom az árazást kiírva, amit el is hiszek ,mert pl ezen töltő esetében is végtelen árazási opció van.
Persze SOS esetében "leszarja" az ember és egy roaming kártyával megoldja valamelyik ismert töltőig. Készültem Plugshare, Electroverse kártyákkal is. De csak a Tesla navira hivatkozva nem lett volna sikerélmény. -
WiZARD
addikt
válasz
DopeBob #2234 üzenetére
A nagylátó csodája, nem látszik ami mögöttem van
Épp most tervezek kert végébe szerszámosházat, hogy oda ki tudjak vinni rakás cuccot a garázsból.
6x7m a garázs, de rohadt kicsi. Szélességre is kevés a 6m ahhoz hogy igazán kényelmes legyen a 2 autóval és ne kelljen állandóan azt figyelni hogy ajtót épp a másik autóba vagy a falba nyitjuk, autók előtt-mögött is lehetne több hely.
Arról nem is beszélve, hogy be se férne az az autó amit a tervezőnek mondtam hogy ahhoz méretezze.(Cybertruck, bár valószínűleg sose lesz - épp akkor mutatták be, amikor a házat terveztük, és a mekkora legyen a garázsra ez volt a válaszom)
-
Nálam ismerősi körben meg a családban az a tapasztalat, hogy az előnyök, meg a BEV-ekkel járó vezetési élmény és kényelem miatt, inkább foggal-körömmel megtanulja az idősebb korosztály is amit meg kell, mert a másik opció az lenne, hogy visszavált ICE-re, de az sokkal jobban fájna neki. Egyetlen ismerőst tudok mondani aki feladta, érdekes módon ő fiatalabb (40 körüli), de 1 évet se bírt ki, pedig szinte csak helyben használta. A többiek, korosztálytól függetlenül úgy látom, hogy már soha többé nem akarnak visszanézni.
A véleményed ettől még maximálisan igaz, csak szerintem nem dealbreaker annyira ez, mint ahogy gondolod.
-
chaosmonger
tag
Azért fura amit írsz, mert tavaly nyáron mi is Ausztriában nyaraltunk a Teslával, nekem kifejezett célom volt, hogy más töltőket is kipróbáljak, de annyira kézenfekvő volt mindig SUC-on tölteni, hogy erre végül nem került sor. Pedig alig 1 hónapja volt villanyautóm. Még a szállodánál lévő AC töltőt sem használtam, mert minimálisan drágább lett volna.
Ha a komoly kutatómunka alatt azt a 3 mp-et érted amíg felhozza a google Smartics szolgáltatást akkor egyetértek. És az valóban van minden bokorban.
Még ha azt mondanád hogy kezdőknek ebből a szempontból a Tesla a legjobb választás, azt megérteném, ha nyugat felé mész annyira jó a saját töltőhálózat, hogy tényleg minden gond nélkül lehet menni. -
WiZARD
addikt
Én nem látom ennyire rossznak a helyzetet. Sőt, pont a Tesla+SUC volt amivel úgy voltam hogy faterom is gond nélkül meglesz vele, nem kell roaming, meg applikációk meg hasonlók.
Ausztriába szokott menni, meg Olaszországba, 2 év 35k km után a Teslát Teslára cseréli. Közben tudtommal semmi más töltőre nem regisztrált, és ha ezzel kellene szarakodnia akkor már rég visszaült volna valami füstösbe. Nyugdíjas orvos, ha muszáj megoldja a dolgokat, de nem szeret applikációkkal szórakozni, a mobilját is csak akkor volt hajlandó újabbra cserélni, amikor egy esést nem élt túl a régi 5-6 éves. (úgy, hogy 1 éve ott volt a fiókban az újabb, csak azt mondta ő nem akar ezzel küzdeni) -
Danex
addikt
válasz
Balázzs #2227 üzenetére
Maga az autó és a technológia élhető ez nem is kérdés, viszont gondolj bele mennyi ember nem tech guru, számukra egyszerűen nem alkalmas a mai formájában és ők a túlnyomó többség.
Ha csak a Tesla navijára hagyatkozom akkor az egyik 15 perces töltés jócskán több lett volna mert egy közel teli V2-es töltőhöz vitt, nem mellesleg olyan helyen volt a szállás, hogy ott pont nem volt közel 1 órás körben se Tesla, se Ionity töltő.
Rendes kutatómunkára volt szükség, hogy melyik szolgáltató az értelmes és nem túlárazott és éppen van elég töltője az adott régióban. (itt amúgy kiemelném a Smatrics szolgáltatót Ausztriába, Billa shop-oknál láttam főleg, gyors és egyszerű az app és mindössze .063 EUR/kWh)
És ha jobban belegondolok ezen a ponton válna lehetetlenné a villanyautózás pl a rokonságom összes többi tagjának.
Sajnos a szállások nincsenek felkészülve erre, nagyon kevés olyat találtam ahol lett volna opció töltésre, viszont mindegyik durván több pénzbe került volna.
Szóval úgy gondolom amíg nincsenek a gyártók kötelezve arra, hogy a gyári navik szinte kivétel nélkül mutassák az összes legalább gyorstöltőket, illetve a roaming nincs annyira gatyábarázva, hogy mondjuk maximalizálva legyen a roaming költség +10-15% felárban addig szerintem joggal lehet ezt nagy negatívumként felhozni.
(Azt a múltkori hozzászólásban elfelejtettem a Tesla negatívumaihoz hozzáadni, hogy határátlépéskor nem lépett vissza a hálózatra még a 3 gombot reset után sem és közel 10 órával később sikerült csak neki újra feltalálnia. Ez annyiban okozott kellemetlenséget, hogy az elfoglalt töltőnél így az étteremben nem láttam éppen, hogy áll az autó töltöttsége így vakon kellett kimenni megnézni, hogy ne kapjak percenkénti extra büntetőpénzt.) -
Balázzs
senior tag
Szia!
Köszi a beszámolót, a feketeleves résszel nem értek egyet, élhető a villanyos hosszabb úton is 600-1300km-en van tapasztalat, remélhetőleg ez a sokféle app eltűnik lassan és marad valami egyszerű, normális megoldás (bár múltkor Ionity nem ment appból, érdekes módon jóval drágábban simán bankkártyával meg indult az oszlop). -
WiZARD
addikt
Na meglett az Y, garázsban tartott, nyugdíjas orvostól (faterom
)
Asszony oda van érte, engem annyira nem mozgat, jobban szeretem az M3-at. Mostantól ez a családi autó, és végre többé nem kell gyereküléseket oda-vissza pakolni, ha bárhova megyünk.Egy polír kell majd, meg kerámia és akkor egész jó lesz, most este ennyit bírtam kihozni belőle.
-
Danex
addikt
Hát srácok úgy néz ki marad a Tesla M3 LR
Most voltam vele 4 napot osztrákban közel 2100km-t utazva, úgy voltam vele jó teszt lesz, hogy mennyi érzem élhetőnek hosszútávra is és amúgy pozitív élményekkel jöttem haza
Töltések rendben voltak, 1x alkalommal volt az, hogy a Tesla töltő csak V2-es volt ráadásul szinte tele is, így alig csordogált 60kW, de szerencsére a szemközti parkolóban volt alternatíva ami tolta 190kW-al.
Illetve sikerült úgy szervezni a programokat is, hogy a napvégi bevásárlásnál szinte mindig sikerült feltölteni másnapra az autót. Éttermeknél még probléma is volt, hogy hamarább ki kellett jönnöm mert már 100%-on volt az autó.
Nagy élmény volt, hogy az erő ott volt mindig, legyen bármilyen emelkedő, 4 fővel és csomaggal és nagyon élvezetesen lehetett "csapatni" a szerpentineken.
Grosslockner-t is megjártuk, hát nem kellett szégyenkeznem, még egy Ferrárival is egész jól tudtam tartani emelkedős szakaszon a tempót 4 fővel is, ugye a szívó technika 2500-2800méteren már közel 1/3-addal kevesebb erővel rendelkezik
Fogyasztásból én rosszabbra számítottam, ahhoz képest hogy mindenhol haladósan mentünk és ahol kiadta ment az élményvezetés is, az összátlag fogyasztásom 18.6kWh/100km lett, összesen pedig 87eFt-ot fizettem töltésért.
Na és a feketeleves:
Egyáltalán nem tudom ajánlani az elektromos autózást nagyobb utazásokhoz az átlag embernek még a fejlettem nyugati országokban sem, kivéve ha nagyon felkapott helyre megy és van Tesla/Ionity töltő a szájában. Ugyanis vezetőként nem tudod nyomogatni a töltős alkalmazásokat, a random nem jártas utasoknak meg még a sima google maps/waze is fel tudja adni a lecsót, nem még normális töltőket keresgélni.
A tesla gyári navijából ugye hiányzik egy rakás töltő, emiatt nem lehet egyedül arra támaszkodni.
Az pedig kész vicc, hogy országonként szükség lenne vagy 3-4 alkalmazásra alsóhangon, a roaming töltős appok pedig nagyon nagy felárral dolgoznak, ezt pedig ha mondjuk az átlag embernek kéne managelni az agyhalál lenne.
Szóval összességében amúgy tetszett a dinamika és ,hogy nem kell váltogatni bőgetni a motort stb és mivel nagy többségében nagyon rövidtávokon használom az autót így jó eséllyel a következő autó is elektromos lesz, főleg, hogy helyben nincsenek olyan szép szerpentinek amiknél kijönne egy játékosabb belsőégésű zenéje -
CsodaPOK
senior tag
Ahol olvastam eredetileg, ott ~600 dollárt írt a srác az első lengéscsillapítókra, rugrókra és a hátsó lengéscsillapítóra. Plusz 200 dollár a két hátsó rugó.
Hogy ez itthon vajon mennyi, passz. Ki kéne cikkszámozni service.tesla.com-ról, aztán az alapján lehetne érdeklődni. -
CsodaPOK
senior tag
Eszerint a Juniper lengéscsillapítója egy az egyben berakható a korábbi Y-ba.
-
Balázzs
senior tag
-
-
Mosqu!to
addikt
Tudom, ez nem az a topic, de ha esetleg valaki pont egy ilyet keres, akkor nálam van van egy. 1x 16A-re kialakítva, de átépíthető 3x16-ra is akár, van benne még 2 üres kismegszakító slot és csak csatlakozót kell cserélni. Továbbá lakattal zárható és van benne egy külön fogyasztásmérő is. A biciklitartó fül ajándék, nekem a korábbi EVSE pont ráakasztható volt. [link]
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
aleister #2203 üzenetére
Ezt a dobozt, amit linkeltél, meg tudod venni üresen is és olyan szerelvényeket szerelsz rá/bele, amit akarsz: [link]
Vagy megveszed, amit linkeltél és az egyik Schucko-t, cseréled benne: [link]
Vagy raksz a kábel végére egy kicsi pár modulos dobozt, abba kismegszakítókat és abból kiállsz kék és piros falra szerelhető ipari csatival is.
50-ért Aliról komplett töltőt kapsz.
-
aleister
veterán
válasz
CsodaPOK #2202 üzenetére
Na ezt sem tudtam.
Alapvetően elég lenne a 16A-s, csak láttam, hogy pont le van akciózva a 32A-s. Igazából mindegy, mert sokallom érte az 50k-t. Bár fázom az adapterbe-adapter dugástól, de nem marad más, mint amit írsz.
illetve az lenne az ideális, ha találnék olyan szerelt aljaztot, amiben van 5 pines CEE, 3 pines CEE és schuko aljzat is. Ilyen, csak az egyik schuko helyett jó lenne az egy fázisú (kék) ipari aljzat.Chal:
Igen, ez megvan. Csak írtam lentebb, hogy egészségesebb lenne a böszöm vastag alu kábeleken töltenem, mint a 1.5-ös rézen. Ígyis-úgyis 1 fázis, de legalább izmosabb. -
CsodaPOK
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- Kompakt vízhűtés
- Formula-1
- Sega, Nintendo - retro konzolok
- Az évtized végéig maradhatnak a PC-kben a PCI Express 5.0-s SSD-k
- Nem viszi az USA-ba az adatainkat a Microsoft
- Elkészült a PCI Express 7.0-s szabvány
- Hálózati / IP kamera
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- PayPal
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest