- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hővezető paszták
- Ha a fejlesztőkön múlik, akkor nem tér vissza a GPU-s PhysX
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- E-book olvasók
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- LG LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
huan
őstag
Sziasztok,
Sok szerver házban látok képeken mini pc-t nas mellett. Ezt mire használják a legtöbben? Transzkódolásra? Mit futtatnak rajta?
Köszi -
Sanyi.mTs
addikt
mindenkinek köszönöm a tanácsokat a LAN2 port tiltásával kapcsolatban.
Leírom, miért érdekelt és mit okozott, hogy mind2 LAN port aktív volt.
- LAN1 porton keresztül konfiguráltam a NAS-t, erre volt beállítva routerben a fix IP, port forwardok is ide lettek beállítva.
- gondoltam legyen forgalom megosztás az otthoni hálóban, így én otthonról LAN2-n keresztül fogom SMB-n elérni a megosztásokat, a többi szolgáltatás mehet LAN1-en. routerben szintén fix IP beállítás LAN2-re és mivel nem akartam távolról elérni ezen keresztül, itt nem volt port forward.Igen ám, de másnap (tegnap) távolról nem tudtam belépni vpn-en keresztül. OVPN kliensben csak az látszott, hogy volt pár kb küldött adat, fogadott semmi, nem is épült fel a kapcsolat rendesen, sárga volt a vpn ikon a tálcán. De DSM felületen a vpn szerveren látszódott egy kapcsolódás arról az IP-ről, amiről próbálkoztam.
- vezérlőpult/hálózat/általános fülön LAN2 volt az alapértelmezett átjáró és nem engedte LAN1-re váltani, mert annak is ugyan az volt az IP címe (mármint az átjárónak)
- vpn szerveren LAN1 volt beállítvaVégül tegnap este lehúztam LAN2-t és mára már működik a vpn egy távoli gépen.
-
valaki7697
csendes újonc
Sziasztok!
Synology NAS-ra Container Manager segítségével telepítettem a qBittorrent szoftvert.
Az alábbi hivatkozással el is érem azt:
http://192.168.0.111:1234/
Csakis a böngésző címsorába írt IP:PORT megadásával tudom elérni?
Nem tudom valahogyan a DSM-ről belülről is indítani?
Illetve a DSM asztalára parancsikont kitenni?
Olvastam, hogy "Synology DSM Fordított proxy (Reverse Proxy) beállítása" esetén a böngésző címsorába pl. "synology/qbittorrent" elérési útra is be lehet állítani.
A "hosts" fájlba beírtam a "192.168.0.111 synology" sort, és úgy elérem a DSM-et!
Viszont a "Fordított proxy" beállításnál valami miatt a "Forrás" "Állomásnév" mezőjébe megadott érték nem megfelelő...
Mit kellene még beállítanom?
Remélem, sikerül megértenetek a problémámat.
Bízom abban, a segítségetekkel sikerül megoldanom a hiányzó beállítást. :)
A segítő válaszaitokat előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdv. -
IRO21
senior tag
válasz
Virag.h #97376 üzenetére
Ha arra gondolsz, hogy a DS923+ szoftveresen tudja-e hozni a DS423+ hardveres transzkódolási teljesítményét, akkor a válasz nem, annyival nem erősebb.
A Plex saját tesztjei szerint a DS923+ maximum 720p, esetleg kisebb bitrátájú 1080p-vel birkózik meg, a DS423+ jó 4k felbontásig is.Ha transzkódolás is kell, akkor a DS423+ jobb választás.
-
SeaShark
tag
válasz
Multibit #97354 üzenetére
Csak most jutottam gép közelbe.
Sajnos ne oldotta meg a QC kikapcsolás.
Egy barátomat ikerült elérni és úgy nézz ki, hogy szolgáltató függően a dolog.
Magyarországról a One szolgáltatói interneten keresztül ugyanúgy lassan 1-2MB lehetett letölteni. de gy másikkal ment 10MB is. Sajnos most nem ugrik be mit mondtak melyik is volt az.hemaka fórumtárs javaslatára majd megpróbálom VPN-el is és majd visszajelzek.
De az még odébb lesz mert ma haza kellet jönnöm.Köszönöm a segítségeteket.
-
huan
őstag
Sziasztok,
Jellyfin-nel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy akár transzkódolással, akár anélkül, akár ddns-en, akár vpn-en csatlakozon a szerverhez az iPhone-on nem indulnak el a videók. Csatlakozik, minden ok, csak épp nem indul el semmi.
Találkozott már valaki ilyennel? Milyen beállítás van hatással a lejátszás minőségére (csökkentett minőség is megfelelő lenne)? A plex míg nem volt fizetős "mindenevő" volt.
Köszi -
Sanyi.mTs
addikt
download station / beállítások / hely menüben használja valaki (sikeresen) a "betöltött torrent/NZB fájl(ok) törlése" opciót?
nálam nem akarja törölni, továbbra is átnevezi a .torrent kiterjesztést .torrent.loaded kiterjesztése.
-
merqree
őstag
válasz
Intelligencs #97271 üzenetére
Tudom, régi hozzászólás!
Ezt a típust Te írtad: Crucial CT16G4SFRA266.C8FB
aladarka DS220+-ban nem működött. Crucial CT16G4SFRA266.C8FF
Nekem a DS220+-ban működik: CT16G4SFRA32A.C16FTGardaai forumtárs által küldött google táblázatban pedig benne van mind a kettőnk "eredménye".
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
AiRLAC #97382 üzenetére
Most távol vagyok, ezért nem opció a kábel kihúzás (majd este).
Az IP átírásra gondoltam, de kicsit félek, nehogy gond legyen, mert a routerben rendeltem IP-t a nas lan2-höz (MAC cím alapján). Nem tudom, hogy a forgalom ezek után nem-e a "hibás" IP cím felé menne.Ezért lenne jó a port letiltás, ami szerintem alapnak kéne lennie. Majd este foglalkozok a problémámmal.
-
Tyson5
tag
Ha már plex, hozok én is egy témát.
Synology 224+ nason futott a plex szerver natívan, hiba nélkül. Pár hónapja lefrissítettem a 7.2.2-72806 verzióra, amelyben ez szerepel:Starting from this version, the processing of media files using HEVC (H.265), AVC (H.264), and VC-1 codecs will be transitioned from the server to end devices to reduce unnecessary resource usage on the system and enhance system efficiency. These codecs are widespread on end devices such as smartphones, tablets, computers, and smart TVs. If the end device does not support the required codecs, the use of media files may be limited.
[Release notes]Azóta a hisense TV-n kb. 20 percenként lefagy a film, de olyan szinten, hogy ki kell húzni a konnektorból a TV-t és visszadugni, mert semmire sem reagál. Azt hittem, hogy a TV a ludas (mert ugye az fagy le), így a MI box 4-ről néztem a filmet. A jelenség ugyan az. Kipróbáltam egy raspberry pi4-ről streamelve a filmet, onnan tökéletesen működött. Telepítettem a plexet docker konténerbe a NAS-on, de sajnos itt is fennáll a probléma annyi különbséggel, hogy nem 20 percenként, hanem kb. óránként hal le a TV.
Találkozott valaki ilyen problémával? Hol érdemes megindulni a debugolásban? Sajnos nem tudom hol kezdjek neki. -
Sanyi.mTs
addikt
két aktív LAN porttal rendelkező NAS-on le lehet valahogyan tiltani az egyik portot (mind2 DHCP-n kap IP-t)?
-
válasz
Intelligencs #97364 üzenetére
Anno én is így voltam, egy soha el nem romló Mikrotik routerrel - és tényleg az amúgy, tucatszám üzemeltem már be, van amelyik legalább 10 éve megy 0/24 gond nélkül és egy volt rossz, amit nyilván hónapokig postázgattunk fel és alá, mert hirtelen kellett venni és egy sima webshopból gyorsan át tudtam venni. Így történt az, hogy többkörös garizás után a márciusi vásárlásból végül szeptemberben lett belőle egy másik router. Mikrotik esetében pl. hivatalos forrásból kb. annyi a nettója egy routernek, mint árukeresőn a legolcsóbb boltok bruttója.
Szóval igen, van, amikor megéri a gyári garancia.
-
Virag.h
aktív tag
Ahogy vigigolvasom itt a hozzaszolasokat egyre tobben partolnanak at ds423+ rol a ds 923+ ra.... Akkor nagyobb teljesitmeny siman hozza a transzkodolas adta hianyossagot?🙄
-
Összegezve: a DS423+ bashing indokolatlan és konfigurációs/PEBKAC hiba. De legalábbis valaki olcsón jut alig használt újszerű Synology-hoz
-
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #97370 üzenetére
Mert a hangot kódolja át, éppen nem a képet.
-
IRO21
senior tag
válasz
Intelligencs #97371 üzenetére
"A sávszélességet akkor a kliensben kell beállítani, a másik oldalon? Tehát nem a szerveren?"
Igen, a kliensoldalon kell. Minden kliensben külön-külön, sajnos.
Mi használunk LG, Samsung, Andoid, Android TV és webes klienseket is. Mindegyikben be kellett állítani, különben gyakori a sávszélesség miatti transzkódolás.
(Ami valójában csak a hibás detektálás miatt van, amit elvileg egyszer majd kijavítanak.)Az előbbi példában, amit bemásoltam Neked, két szintén Digis végpont között indítottam el a lejátszást automatikus felismeréssel.
Ha kézzel beállítok bármi magasabbat, mint a film bitrátája, akkor már nem transzkódol.Ez a webes felület menüje, de minden kliensben megvan ez a beállítás:
-
IRO21
senior tag
válasz
Intelligencs #97370 üzenetére
Nálad a videó közvetlen lejátszással megy, csak a hangot transzkódolja, arra meg nincs hardveres gyorsítás.
Próbálj olyat keresni, ahol a videót is transzkódolnia kell, mondjuk mobilneten az appban leveszed a sávszélességet, és úgy indítasz el valamit!Egyébként a naplóknál az ffmpeg-transcode logokban is látszik, hogy talál-e hardware segítséget.
Ilyesmi nálam DS220-on:
>>>>>> Hardware Decoders for h264
[X] VAAPI GeminiLake UHD Graphics 600 - H.264 (AVC)
[X] QuickSync GeminiLake UHD Graphics 600 - H.264 (AVC)
>>>>>> Hardware Encoders for h264
[X] VAAPI GeminiLake UHD Graphics 600 - H.264 (AVC)
[X] QuickSync GeminiLake UHD Graphics 600 - H.264 (AVC) -
-
Köszönöm az infókat. Igen, tudom, hogy a kis zöld ikon jelezné az aktív rásegítést. Na, ez a jel nekem sosem jelent meg.
Ma még lehet, hogy tesztelgetem kicsit. A távoli lejátszásnál történő transzkódolásos tippet külön köszönöm, erre is ránézek.
Pl. most elindítottam a Gyűrűk Urát chrome-ban. Semmi jelét nem mutatja, hogy akarna hardveresen besegíteni.
-
IRO21
senior tag
válasz
Intelligencs #97356 üzenetére
Lejátszás közben a szerver vezérlőpulton vagy a lejátszó szakértői statisztikában látszik, hogy használja-e a hardveres transzkódolást. SSH-n nem kell semmit állítani, ha normál appként telepítetted, csak bekapcsolni és a prémiumot megvenni a szerverre.
Az alábbi kép a vezérlőpultból van, itt a kis zöld chip ikon a videónál jelzi, hogy aktív a hardveres rásegítés.
A lejátszási sávon az alsó piros csík azt jelenti, hogy már végzett az átalakítással.
Alapból átkódolás közben nem lesz kisebb a processzorterhelésed, mert minden szabad erőforrást kihasznál, csak hamarabb fog vele végezni.
Akadozni akkor fog, ha nem tud olyan sebességgel transzkódolni, mint ahogy le kellene játszani a filmet.A távoli lejátszásnál a felesleges transzkódolásokat általában az okozza, hogy a sávszélességet nem tudja megfelelően detektálni. Érdemes a kliensben fixen beállítani a helyi sávszélességet!
-
Sanya
nagyúr
válasz
Meg ecc nélkül is.
Nekem 10 gigabites hálókati is van benne.
Ha fullHD-s filmeket nézek böngészőben a 923-ról meg sem röccen. De van asztali kliens, mobilkliens, stbJa és én a butább, jellyfint használom, ingyen. 2 napig kellett olvasni, tudom LG-re, samsung tv-re is telepíteni
-
csomi1977
aktív tag
válasz
Intelligencs #97361 üzenetére
https://ipon.hu/shop/termek/synology-diskstation-ds423/2161114
itt vettem kb 3 éve . Teljesen normális cég
-
válasz
fatal` #97362 üzenetére
Köszi, király vagy!
Mondjuk azért írtam a boltnak, hogy csak azért adnak 3 év garanciát, mert ez a sávos kötelezettségük (250 ezer forintnál többe kerül), vagy azért, mert megadják rá a gyári 3 éves garanciát.
Az az igazság, hogy nem vagyok arról meggyőzödve 100%-osan, hogy mindenki a hivatalos disztribútortól szerzi be. Sok itthon a szürkeimport, konkrétan az Aqua-nál futottam már bele többször is ilyenbe. A túl alacsony ár mindig gyanús, hogy tudnak ennyivel a konkurencia árai alá menni. Például csomi1977 által beadott Ipon oldalán ki van írva a 943+ alatt, hogy 3 év gyári jótállás. Többe is kerül 20 ezer forinttal.
És hogy miért van annak jelentősége, hogy gyári jótállás? Azért, mert ha bármi baj van, akkor az a kiskereskedő, aki hivatalos úton szerezte be, az nem fog szórakozni a garanciáztatással, mert ő is visszaküldi, ergo nincs kára. A szürkeimportos viszont bebukja, ezért kekeckedni fog.
Két AC86-os routert vettem. Egyet Aqua-ban, egyet Rufusznál. Mindkettőt visszavittem, mert hibásak voltak, de nem úgy, hogy elromlottak, hanem olyan hibájuk volt, hogy leszakadtak az eszközök 5GHz-en egy idő után. Utánaolvasva ez hardverhiba. Rufusznál megvonták a vállukat, visszaküldték az Asusnak, és visszaadták a pénzt. Aqua-nál már nem voltak ilyen elnézőek, mivel a hiba szerintük nem egyértelmű. Aztán nagy nehezen hajlandóak voltak adni egy másik ugyanolyat, de pénzt nem adtak vissza. Lehet tippelni, az egyik cég miért volt rendes, a másik meg miért nem. De WD merevlemezekkel is jártam hasonlóan Aqua-nál. Szóval őket én pl. kerülöm ezen esetek óta.
-
fatal`
titán
válasz
Intelligencs #97361 üzenetére
Itt a disztribútor lista. Az összes kisker ezektől vásárol, szóval bárhol megveheted.
-
Nézegetem hol lehet venni a 923+-t. Az egyetlen a hivatalos forgalmazó webshopok közül, ahol még lehet kapni, az Oázis Computer, szerényen 294 ezer forintért. Ellenben a FirstShopnál csak 254 ezer forint, az már elég durva különbség, 40 ezer forint. Elvileg ott is megadják a 3 év garit, de én még sose vettem Synology-t máshol, mint hivatalos forgalmazónál (Oázis vagy Rufusz). Ti meg mernétek venni a FirstShop-nál? Ha csak 10 ezer lenne mondjuk a különbség, nem gondolkoznék, de ez már baromi nagy differencia.
-
válasz
csomi1977 #97358 üzenetére
És ehhez ott is kellett venni valamiféle szerverlicencet? Amúgy én már nagyon ráálltam az Emby-re, minden NAS-on azt állítottam be, minden usernek megvettem az kliens licencet, nem szívesen váltanék már másik alkalmazásra.
Ezt a mostani gikszert leszámítva nekem nagyon bejött az Emby.
-
csomi1977
aktív tag
válasz
DS423+ és Plex simán meg a transzkódolás , kb 10-20 % terhelés . DE már én is bánom,hogy nem DS923+ - t vettem .
-
-
Transzkódolás hardveres támogatása téma. Korábban kardoskodtam amellett, hogy nekem azért kell 423+ és nem 923+, mert hogy a transzkódolás hardveres támogatása milyen fontos. Na, tegnap ennek vizsgálatával eltöltöttem vagy 2-3 órát. Az egészhez az ötletet az adta, hogy a húgom panaszkodott, hogy az én NAS-omról játszott filmek néha akadoznak. (Ő távolról csatlakozik a NAS-omra, és olyankor gyakran transzkódol, pontosan nem értem, hogy távolról miért, ha lokálban meg sosem. Ő is google chromecast + tv-t használ, ahogy én.) Mindenesetre itt a fórumon kaptam az ötletet Sanya-tól, hogy itthon is ki tudom kényszeríteni a transzkódolást, ha böngészőn keresztül nézem a filmet a NAS-ról. És valóban így van, böngészőből PC-n nézve masszívan beindul a transzkódolás.
Itt jött az első pofon, 40-60%-os processzorterheltség, DS220+-on, amiben Intel proci van, és pont ugyanaz a beépített grafika, mint ami a DS423+-ban is (Intel UHD Graphics 600). Hát jó, nyomozzunk, miért nem segít be a transzkódolásba. Ja, mert be sincs kapcsolva menüből a hardveres rásegítés (Emby). OK, bekapcsoltam, így sem. Ja, hogy ez csak Emby szerver licenccel működik. Jól van, vegyünk meg egy hónapot, aztán ha beválik, akkor megvesszük 120 dollárért örökre. Megvettem, aktiváltam, látszik, hogy most van aktivált Emby szerver licencem. Na, és innen jött a masszív 2-3 óra szívás, ugyanis sehogy, semmilyen körülmények között nem tudtam rákényszeríteni a hardveres kódolásra. A magas processzorterheltség megmaradt, ami ugyan egy idő után visszaesik, de csak azért mert bekapcsoltam a Thorttling engedélyezését, illetve egy idő után előre be tud cahce-elni részeket, és akkor már kisebb processzorterheltséggel is fenn tudja tartani a lejátszási folyamatot. De ahogy előre tekerek, máris visszajön a magas processzorterheltség. Kattintgattam mindeféle advanced beállítást, kikapcsoltam a feliratot is, mert azt írják, hogy sokszor, mivel a feliratot bele kell "égetnie" a filmbe, az mindenképpen processzort terheli. Pedig ez nem is életszerű, mert mi mindent feliratosan nézünk, tehát a való életben ez nem lesz kikapcsolva. Kipróbáltam különféle kódolású filmekkel, legalább 5-6 filmet megnéztem, de semmi sem segített. Ráadásul csak 1080p-sek voltak, semmi 4K-s nyalánkság.
Olvasgatva a fórumokat, elvileg van trükk, hogy SSH-n belépve, néhány parancsot kiadva be lehet állítani, hogy valóban működjön is a transzkódolás, de azt csak a konténerben futtatott Emby-nél tartják szükségesnek, natív applikációnál alapból működnie kéne, én meg a natív alkalmazást használom. Ráadásul ennél a pontnál már el is vesztettem a lelkesedésemet, kicsit csalódtam, és egyébként sem akarom az SSH-t túrni egy ilyen menüből beállítandó funkció miatt, pláne, ha megvenném 120 dollárért az Emby szerver licencet, akkor az nekem működjön mókolás nélkül.
Szumma szummárum, elengedtem a transzkódolás témát, az Emby szerver licencdíját inkább hozzácsapom a DS423+ árához, és veszek egy DS923+-t, egy film transzkódolását az is simán lenyomja izomból szoftveresen, több meg úgysem kell. Ráadásul akkor még lehet 10 gigás interfészem is a későbbiekben, ha akarom, tehát az új modellek egyetlen előnyét a 2.5 GBps-es interfészt is ki tudom váltani. További előny, hogy ahhoz még itthon is tudok venni ECC-s RAM-ot, nem kell ebay.de-ről rendelnem használtat, mint a DS423+ esetén, ami vagy működik vagy nem.
-
Virag.h
aktív tag
válasz
SeaShark #97351 üzenetére
Ez a hiba fogad mar egy honapja barmit is csinalok...😕
-
SeaShark
tag
válasz
Multibit #97343 üzenetére
Sajna annyira nem értek hozzá.
Tudtommal ilyenek nincsenek beállítva,
csak érdekes hogy korábban nem volt bele gond Magyaroszágon. Digis hálózaton volt másolás.
Otthon MikroTik routerek vannak majd belenézek, bár ott már évek óta nem volt változtatása a configon.
Eddig csak országon belül másoltam és ott , igaz az is már régen volt akkor meg nem volt fent a 7.2.2.. arra tippeltem hogy ott van valami gond. -
SeaShark
tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre volna szükségem.
Jelenleg Görögországban vagyok és szeretnek az otthoni nasról letölteni fájlokat., de valamiért 1-2,5mb-nál gyorsabban nem tudok letölteni. Feltölteni viszont 30mb-al is megy. Az görög net 500 míg az otthoni 1000-es. Átfutva a beállítások és az emlékérmet nem találtam és emlékszem, hogy korlátozás lenne beállítva Utoljára mikor otthon kellet átmásolva a barátomhoz fájlokat ott nem voltgond (sajnos ezt most nem tudom tesztelni, talán majd egy kicsit később), valamit a barátom szerveréről, gyorsan lehet letölteni fájlokat.
Valaki már találkozott ilyennel, van esetleg ötlet, hogy mit kene megnézném és átalítanom. Jelenleg a legfrissebb szoftver fut a nas-on (ds716+ - DSM 7.2.2-72806 Update 3)
Lassan utazom vissza és jól lenne ha sikerült a fájlokat átmozgatni, mert most lenne rájuk nagy szükség.Segítségeteket előre is köszönöm.
-
Virag.h
aktív tag
válasz
AiRLAC #97331 üzenetére
Nas rol masoltam egy 20gb os filmet a macbookra finder segitsegevel. Atlagban jott a 80mb/s de volt h 100 is🤞🙂
-
-
Virag.h
aktív tag
válasz
Multibit #97329 üzenetére
En azert mindenre is felkeszultem mert cat7 est annyiert tudtam venni mint a cat6 t. Raadasul nem 20 hanem 30m es db ot. Mert a kovetkezo projekt atvinni a nast a gardrob szekrenybe ahol senkit nem zavar es oda mar kell a 30m vezetrk...🙄
A 30m meg belefer h ne negyen vesztesseg?
-
Virag.h
aktív tag
válasz
burgatshow #97327 üzenetére
próbáljam meg a cat7 es kábellel esetleg?
-
Virag.h
aktív tag
válasz
burgatshow #97324 üzenetére
Jelenleg cat6 kabellel van osszekotve a router ( https://www.alza.hu/alzapower-patch-cat6-utp-20m-fekete-d12481396.htm )es a nas. De van cat7 es kabel is bar azt mar tulzasnak erzem...
https://www.alza.hu/alzapower-patch-cat7-s-ftp-30m-fekete-d12481420.htm
vagy nem? -
Multibit
nagyúr
válasz
burgatshow #97323 üzenetére
Ezt akkor tudnám elképzelni, ha a CPU erőből végezné a switch feladatot. A mai műanyag routerek is hw rásegítéssel, azaz cél IC-vel látják el a switch funkciót.
-
Virag.h
aktív tag
Akkor megsem sok... azt hittem van mas megoldas esetleg...
1080p filmeknel 2-3mb/s
2160p filmeknel 6-7mb/s de itt mar szenved a rendszer...😀 -
hemaka
nagyúr
válasz
Virag.h #97318 üzenetére
Azt figyeltem meg h igy elegge lefoglalja a halozatot amikor nezem a filmet. Vagy rosszul csinalom?
Én is így használom, meg így is másolok fel rá mindent, de a hálózatot nem fogja meg. Egy 20 gigás 1080p filmnél az a 3-4megabájt/sec nem kellene hogy lelassítson bármit is. Valószínű a router gyenge, mint a harmat. -
Virag.h
aktív tag
válasz
AiRLAC #97317 üzenetére
Mediatarolasrol jut eszembe. Az mennyire gaz ha ugy nezem laptopot a nas on letoltott videokat h megnyitom a finder - halozat - megosztott mappat es onnan inditom el a filmet.
Azt figyeltem meg h igy elegge lefoglalja a halozatot amikor nezem a filmet. Vagy rosszul csinalom?
-
válasz
Virag.h #97316 üzenetére
Egy évtizede még a 2-3TBos HDDk voltak ár-érték arányban a megfizethetőek a piacon akkor volt inkább jogosultsága a soklemezes lehetőségnek, azóta már egy 4 lemezesbe is bele tudsz tenni 60-70TB-ot. Gondolom médiatárolás, általában otthoni környezetben ez foglalja a legnagyobb helyet.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97313 üzenetére
Én előbb egy 12 fiókosat vettem...aztán egy 4 fiókosat.
Igazából a tárolni kívánt adatok mennyiségétől és attól függ, hogy hajlandó vagy e 1 db lemezt beáldozni a folyamatos adatelérésért ?!
Mert 2 fiókos modell esetén válastás elé kerülsz :
1. Vagy több tárhely kell....ezért a 2 db lemez 2 db önálló kötet lesz.
Így viszont ha meghal a lemez , akkor ugrottak a rajta tárolt adatok.
Másik lemez , adatokkal használható.
2. Beáldozol egy lemezt és SHR vagy RAID1 kötetnben használod a 2 db lemezt. Ekkor viszont "csak" 1 lemeznyi lesz a hasznos kapacitás.
Cserébe ....mint már írtam is.....ha bármelyik lemez meghal, attól még minden adatodat eléred.
Tehát a választás lényege röviden :
Vagy több tárhely vagy folyamatos adatelérés biztosítása 1 lemez "beáldozásával".Viszont ebből következik, hogy a tárhely bővítése is macerásabb egy 2 fiókos NAS esetében.
Ha 1. verzió van....azaz 2 fiók , 2 db kötet, akkor adatokat másolgatni , menteni kell majd lemez ki , nagyobb lemez be. Újból kötet létrehozás , adatok visszamásolása.
Ha 2. verzió van , akkor egy fokkal jobb a helyzet.
2 lemezes SHR vagy RAID1 kötetből kiveszel 1 lemezt.
Beszereled az új, nagyobban majd a kötetet javítod.
Eztután másik lemez ki , másik új lemez be és a kötetet megint javítod. Tehát itt mindkét lemezt cserélni kell ha nagyobb tárhelyet szeretnél.
Ezzel szemben a 4 fiókos modellben 2 lemez , SHR esetén....
Csak bedobsz egy 3. lemezt és a kötetet bővíted.
Ugyanígy a 4. lemezzel is.
Ezt neked kell eldöntened, hogy kell / nem kell , szeretnéd / nem szeretnéd. -
Virag.h
aktív tag
válasz
Borisz76 #97312 üzenetére
Ertem ez nagyon jo megoldas a synologytol.
Amugy sebesseg vagy barmely elteres van a raid 5 es a shr kozott? Vagy szinte egy az egyben ugyan azt tudja a shr irasban 4 lemezzel mintha raid5 lenne?Es meg akkor is megeri a negy
kazettas😀 fiokost valasztani ha egy jo darabig csak ket lemezzel uzemelne? -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97310 üzenetére
Nem működik videókazettával
4 fiókost érdemes venni.
Nen csak a NvSSD miatt hanem mert később egyszerűbb a kötet bővítése.Kezdésnél teszel bele 2 db lemezt.
SHR kötetet hozol létre.
Ekkor "'csak" fele kapacitás használható mert az adatok tükrözve vannak.
PL.: 2x4 Tb lemez, SHR kötetben.
4 Tb használható tárhelyet ad ...de bármelyik lemez meghibásodik attól még a rendszer elindul és MINDEN adatod elérhető.
Ha betelt a 4 Tb helyed, akkor meg mellédobsz egy 3. lemezt....minimum ugyanakkorát ( 4 Tb ) és szépen hozzáadod a kötethez.
Ekkor lesz egy 3 lemezből álló , 1 db SHR köteted , amiből 8 Tb használható lesz tárolásra. Ugyanúgy igaz : a 3 lemezből 1 db meghal, attól még a rendszer elindul és minden adatodat eléred.
Majd ha betelt a 8 Tb adattal, akkor mehet mellé egy 4 . lemez.
Ezért szeretem az SHR-t ....mert rugalmas.
Lehet 1 db lemezen is létrehozni de akkor semmi extrát nem nyújt.
2 lemezzel már van "védelem" lemezhiba ellen.
Ekkor kb mint a RAID1 üzemel....tükrözi az adatokat.
3 lemezzel szintet lép és már mint RAID5 üzemel.
Egészen 12 lemezig bővíthető.....
Nálam is ez van most....évek óta. -
huan
őstag
Sziasztok.
Tudom, hogy van szünetmentes topic is, de kíváncsi lennék Ti milyen UPS-t használtok, ha használtok és miért pont azt.
Utóbbi időben több kimaradás is volt itthon és nem akarom, hogy legyen bármelyik hdd-nek baja..
Mit ajánlotok?
Van egy ds720+ egy 4lemezes icybox, egy ont, egy router, egy nvr amihez szeretném.
Köszönöm! -
Synology E10G22-T1-Mini helyettesítő SKN-A113-MINI tapasztalatok (150€ helyett 50€)
Hozzájutottam egy ilyenhez egy DS1522+-ban, gyári DSM nem ismeri fel, ezek a lépések kellenek neki:
1. VMM telepítése és elindítása, ami engedélyezi az OpenvSwitchet
2. SSH engedélyezése
3. SSH-n belépni, majd "sudo -i" hogy root-á váljunk
4. Ellenőrizzük a PCI-ID-jét a kártyának:lspci
A kimenetből ez a sor érdekel minket:
"01:00.0 Class 0200: Device 1d6a:14c0 (rev 03)"
Ez a parancs:
lspci -q
lekérdezi a neveket is"01:00.0 Ethernet controller: Aquantia Corp. AQC113C NBase-T/IEEE 802.3an Ethernet Controller [Marvell Scalable mGig] (rev 03)"
5. A PCI Class és Device értékeket ide behelyettsítjük (ha más mint az enyém) és futtatjuk a parancsot:
/usr/bin/echo 1d6a 14c0 > /sys/bus/pci/drivers/atlantic_v2/new_id
6. Elvileg megjelenik egy új network script aktuális timestamppel itt:
7. Kell neki egy
/etc/rc.network restartés a GUI-n is megjelenik az ötödik hálókártya:
Bónuszpont:
Az ebben a népszerű NAScompares leírásban linkelt scriptet NE töltsd le és NE futtasd, felesleges a fentiek miatt és furcsa dolgokat csinál (busybox-ot tölt le pl. ami egy big no-no). -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #97304 üzenetére
Mindkét NAS-omat németországban vettem , amikor kint éltem.
Hazai kereskedővel nincs tapasztalat.
Ha jól tudom , akkor a [https://lejatszo.hu/] az hivatalos Synology partner....de biztosan lehet venni máshol is. -
Virag.h
aktív tag
válasz
Borisz76 #97303 üzenetére
Akkor nem erdemes huzni olcsobb ugysem lesz gondolom....
igy Te is azt javaslod h ahol a legolcsobb onnan erdemes beszerezni mivel hasznaltan tuti nem lesz mostanaban....
esetleg van megbizhato bevalt uzlet ahol erdeves venni?
gondolom nagy valtas lesz egy ds218j utan...😂 -
lange04
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektronikai hulladékot vásárolok!
- Bambu Lab P1 Series Hardened Steel Upgrade Combo
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Asztali PC , i7 6700K , 1080 Ti 11GB , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 500GB HDD
- Asztali PC , R5 8400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 500GB NVME , 2TB HDD
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- HP OMEN MAX 16T-AH000 - Ultra 9 275HX, 32GB, 1TB SSD, NVIDIA RTX 5090
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest