-
14904 - 14801
14904 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-02-09 15:12 Téma összefoglaló

AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9850X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
deathcrow42
Topikgazda
Sziasztok!
Van egy Asus strix B650E-F + 7800x3d kombó, és most lehet belekerül a 7800x3d helyett egy 9800x3d..
most 3279-es biosom van..
Kell, vagy érdemes procicsere előtt a legújabbra váltani? Stabil bios ez a 3854?Nem kell, de érdemes, mert a procicserével amúgy is kapsz egy bios defaultot, akkor meg már miért ne

-
Sziszifeca
őstag
Sziasztok!
Van egy Asus strix B650E-F + 7800x3d kombó, és most lehet belekerül a 7800x3d helyett egy 9800x3d..
most 3279-es biosom van..
Kell, vagy érdemes procicsere előtt a legújabbra váltani? Stabil bios ez a 3854? -
Dragon3000
nagyúr
Nem csak VGA-ra!
attól függ mivel terheled? játék alatt lehet felmegy de pl AVX 512.alatt nem fog, és ugye az effektív órajelet nézed mert az a valós!
AVX512 esetében nem hiszem, hogy a hőmérséklet miatt van, egyszerűen más limitbe ütközik a cpu.
-
DroiDMester
nagyúr
Ööö ez inkább VGA-ra értendő, nem? 90 fok alatt fullon megy a boost nálam 5.4Ghz egy 280 AIO alatt.
Nem csak VGA-ra!
attól függ mivel terheled? játék alatt lehet felmegy de pl AVX 512.alatt nem fog, és ugye az effektív órajelet nézed mert az a valós!
-
deathcrow42
Topikgazda
valóban!
csak azt ne felejtsd el, hogy 70 fok felett már egyre jobban vissza veszi a Boost órajelét
igazából 60. fok az ahol még jól érzi magát, e felett már nem megy olyan magas értékre a Boost
Ööö ez inkább VGA-ra értendő, nem? 90 fok alatt fullon megy a boost nálam 5.4Ghz egy 280 AIO alatt.
-
DroiDMester
nagyúr
Még mindig 95 fok a maximum, 89 fok az csak a 7800X3D
valóban!
csak azt ne felejtsd el, hogy 70 fok felett már egyre jobban vissza veszi a Boost órajelét
igazából 60. fok az ahol még jól érzi magát, e felett már nem megy olyan magas értékre a Boost
-
deathcrow42
Topikgazda
-
hokuszpk
nagyúr
"Kiváncsi vagyok hogy mennyi lesz az annyi, így is úgy is, amikor beüt az igazán meleg idő."
ha pbo, akkor ~90 fok, ezt akárki megmondja
esetleg nem fog addig boostolni, mint eddig ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
hackeeeee
Jómunkásember
Üdv!
Nagy boldogan használom lassan két hete a 9800x3dt negatív 20as offset mellett, eddig probléma nélkül. Főleg 4K játék a gépem létezésének célja. Azt gondolom semmi, de azért megkérdezem, van értelme további kísérletezésnek... 25, 30as offsetnek vagy órajel emelésnek, esetleg bclk mókulásnak?
msi pro x870es lapban van.Anno az enyem is -20-ig ment allcore, -21-en mar volt hiba tesztek alatt. Persze ingame lehet semmi baja nem lett volna. A 9950x3d is -20-on megy, lentebb az is hibazik

-
Sontir Fel
őstag
Üdv!
Nagy boldogan használom lassan két hete a 9800x3dt negatív 20as offset mellett, eddig probléma nélkül. Főleg 4K játék a gépem létezésének célja. Azt gondolom semmi, de azért megkérdezem, van értelme további kísérletezésnek... 25, 30as offsetnek vagy órajel emelésnek, esetleg bclk mókulásnak?
msi pro x870es lapban van. -
hackeeeee
Jómunkásember
Nem nagyon, az agesák már elég stabilak, minimális gyorsulás vagy stabilitás fejlesztés megy akár éves távlatban így. Alapesetben szerintem elég egyszer biost frissítgetni évente, ha nincs különösebb késztetésed ilyen akcióra.
A hackee tagunk az kivétel, de őt ezért tartjuk itt.
Lapja, és bios-a válogatja.. Nekem azt hiszem 2 váltásnál sikerült asorck esetén, hogy megette a régit, igaz a többinél nem. Szóval, full lutri.

Ha ha ha..

Én csak szeretem ha minden up to date.. igaz most épp egy hónapja rá sem néztem semmire, most néztem épp h az utóbbi időben nem jött bios, meg is lepett.

Ha több mindent állítgatnék akkor nem csinálnám, de szerencsére extra beállítást nem használok így gyorsan megvan az új setup, frisssítés után.
Örülök, ha bárkinek is segít ez..
-
Broken heart
aktív tag
Nem nagyon, az agesák már elég stabilak, minimális gyorsulás vagy stabilitás fejlesztés megy akár éves távlatban így. Alapesetben szerintem elég egyszer biost frissítgetni évente, ha nincs különösebb késztetésed ilyen akcióra.
Hackee megcsinál mindent így nekünk nem kell
Hackee: Innen is köszi, sok időt spórolsz nekem, és még ki tudja mennyi mindenkinek itt a fórumon
-
s.bala31
őstag
Pont nála láttam hogy volt neki egy kis szívás a korábbi ram beállításaival egy ilyen Agesa frissítésnél. Most amúgy minden klappol ha nem szükséges nem is akarom újra ram időzítések állítgatásával tölteni az időt
-
deathcrow42
Topikgazda
-
s.bala31
őstag
-
omfgk
veterán
Érdemes váltani.
Így lesz elég béta tesztelő és nem nekem kell a szar bios-al baszakodnom.Akarom mondani... ha nincs gond vele, vagy nincs egy áhított új funkció a frissben, akkor nem aggódnám túl.
1.3.0-al például már állítható a Refresh.
-
s.bala31
őstag
Üdv. Amennyiben új Agesa-ra váltanék és szeretném megtartani vagy visszatölteni a korábbi bios beállításaimat van rá mód vagy csak a fényképezgetés?
Egyáltalán érdemes-e mindig a legújabbra váltani? -
Lendova
őstag
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ha jobb a proci akkor +200 mhz-vel 140w korul kimaxolhato, ott meg vigan hutheto a maga modjan leggel is. 🤷🏻♂️
-
Locutus
veterán
-
omfgk
veterán
Vagy benyomod azt a bizonyos usercfg-s megoldást, amivel -10 fok, és nincs érezhető fps veszteség. Nekem ezzel kb 70 fokig megy el, ha nem lenen, akkor a 80-at nyaldosná ingame. Persze ezt is játéka válogatja, de a BF tipikusan rohadt nagy terhelést tud rárakni, sokszor indokolatlanul is pl menükben.
Én csak wallhacket nyomok. Usercfg-t nem.
-
deathcrow42
Topikgazda
És mi a gond pontosabban, ha eléri a CPU a 90 fokot? Vagy a 80-t a másik fórumtársnál?

(Megsúgom: semmi. 95 foktól van a cpu throttle)
Én biztosan nem szórakoznék custom cfgvel meg SMT kikapcsolással. 9800X3D itt is. -
Lendova
őstag
"Tapasztalat."
Kérdezd itt meg a gurukat, hogy milyen hatással van 1-1 játékra az, ha nincs bekapcsolva az SMT? -
Locutus
veterán
Hát nevezheted ahogy akarod, de a tapasztalat azt mutatja, amit.
Te kipróbáltad egyáltalán? Vagy csak simán egy másik "hozzáértő tartalomgyártónak" hittél, mert az volt épp kéznél?
-
Lendova
őstag
Vagy benyomod azt a bizonyos usercfg-s megoldást, amivel -10 fok, és nincs érezhető fps veszteség. Nekem ezzel kb 70 fokig megy el, ha nem lenen, akkor a 80-at nyaldosná ingame. Persze ezt is játéka válogatja, de a BF tipikusan rohadt nagy terhelést tud rárakni, sokszor indokolatlanul is pl menükben.
Egy hozzá nem értő elkezdte terjeszteni, a többi meg folytatta. Ennyit ér a tartalomgyártók többsége...
PPT limit sokkal jobb megoldás. Szinte nem érinti a minimum fps-t és más játékban/felhasználásban is jó. -
Találtgyerek
veterán
-
Locutus
veterán
Csak ilyen kis infó morzsának itt hagyom. Ahogy melegszik az idő, most már belenyal a 90 fokba is simán BF6 alatt a 9800X3D-m.

Értsd, közel top tier léghűtő+top tier airflow ház mellett is kaphat akkora gaming workload-ot, hogy elfogyhat bármilyen léghűtés. Nem általános eset, de benne van ez is a spektrumban. Ugye a VGA is rendesen ráfűt alulról.
(TR Peerless Assassin 140+Fractal Torrent)Vagy benyomod azt a bizonyos usercfg-s megoldást, amivel -10 fok, és nincs érezhető fps veszteség. Nekem ezzel kb 70 fokig megy el, ha nem lenen, akkor a 80-at nyaldosná ingame. Persze ezt is játéka válogatja, de a BF tipikusan rohadt nagy terhelést tud rárakni, sokszor indokolatlanul is pl menükben.
-
Lendova
őstag
Alapon megy vagy megkapta a + 200Mhz-et?
Igen. Meg magonkénti CO. Ahogy néztem ~10 fok nyerhető a +200 elengedésével.
Kiváncsi vagyok hogy mennyi lesz az annyi, így is úgy is, amikor beüt az igazán meleg idő.
-
Találtgyerek
veterán
Csak ilyen kis infó morzsának itt hagyom. Ahogy melegszik az idő, most már belenyal a 90 fokba is simán BF6 alatt a 9800X3D-m.

Értsd, közel top tier léghűtő+top tier airflow ház mellett is kaphat akkora gaming workload-ot, hogy elfogyhat bármilyen léghűtés. Nem általános eset, de benne van ez is a spektrumban. Ugye a VGA is rendesen ráfűt alulról.
(TR Peerless Assassin 140+Fractal Torrent)Alapon megy vagy megkapta a + 200Mhz-et?
-
Lendova
őstag

(TR Peerless Assassin 140+Fractal Torrent) -
abridabri
veterán
-
Dragon3000
nagyúr
Gondolom valaki próbálta vagy csak volt bekötve egy pendrive és neki nem jött elő, aztán amikor nem volt bekötve a pendrive máris fagyot... Ez olyan, mint régen a call of duty 4 multis részénél, valamelyik kifagyásra az volt a megoldás, hogy a mikrofon bemenetre kellett kötni valamit, akár egy sima 3,5-es csatlakozó is elég volt, amire nem volt kötve semmi és máris ment hiba nélkül...
-
Zsohi
őstag
-
SZKEBE75
senior tag
-
Locutus
veterán
-
abridabri
veterán
Igen , integrált ON + usb pendrive bedugva az alaplapba megoldja a fagyást.
-
SZKEBE75
senior tag
Szevasztok,
Találkoztatok olyannal,hogy X3D procinál bf6 kifagy kb 10 percnyi játék után.
bios új,expo off,feszt lejjebb vettem,integrált graf off.
Amíg megy álomszép,majd reccs . gépet resetelni kell,csak arra reagál.Van valami ötlet?
-
Dragon3000
nagyúr
Vrm hűtés esetében mire gondolsz? A van vagy nincs vagy van és az mekkora? Ha az első eset, akkor már egy alapon használt 8 magos esetében is simán lehet olyan, hogy visszavesz a vrm miatt, de ez a kb belépőkategóriában van jelen, ha a második, akkor meg nem hiszem, hogy valaki oc-hoz annyira olcsó lapot tenne egy ilyen drágább cpu mellé, hogy a vrm hűtéssel akármilyen gond lenne.
-
omfgk
veterán
Üdv,
Nem volt betervezve, de egy visszautasíthatatlan ajánlat miatt 5800x3dről 9800x3dre váltottam. A probléma, hogy nyilván egy másik országban hagytam a tápom dobozát (Corsair 1000 rmx) és csak 1 CPU kábelem van. Azt gondolnám, hogy elég lesz ez, ha az 5800hoz az volt, de nem vagyok pro user
biztos ami biztos, az alaplapon (MSI x870e-p pro) lévő extra tápcsatit is bekötöttem, bár ez talán nem foglalkozik a CPU van csak minden mással. A lényeg, kell aggódnom vagy jól van ez így? Majd valami negatív offset szeretnék állítani, ha végre sikerül BIOSt frissíteni, won't felrakni stb A 2 kábel Zen 4 és 5 esetén az kizárólag a tuningolt 7950X-9950X-9950X3D territóriuma.
Ugyanígy például az alaplapok vrm hűtése is itt kezd releváns lenni.8-12 magnál nincs ilyen.
-
Sontir Fel
őstag
Szia!
Elég az egy kábel a 9800X3D-hez.Köszi, akkor nem barmolom szét a gépet, miután megszereztem a dobozt.
-
Hegyirabló
veterán
Üdv,
Nem volt betervezve, de egy visszautasíthatatlan ajánlat miatt 5800x3dről 9800x3dre váltottam. A probléma, hogy nyilván egy másik országban hagytam a tápom dobozát (Corsair 1000 rmx) és csak 1 CPU kábelem van. Azt gondolnám, hogy elég lesz ez, ha az 5800hoz az volt, de nem vagyok pro user
biztos ami biztos, az alaplapon (MSI x870e-p pro) lévő extra tápcsatit is bekötöttem, bár ez talán nem foglalkozik a CPU van csak minden mással. A lényeg, kell aggódnom vagy jól van ez így? Majd valami negatív offset szeretnék állítani, ha végre sikerül BIOSt frissíteni, won't felrakni stb Szia!
Elég az egy kábel a 9800X3D-hez. -
Sontir Fel
őstag
Üdv,
biztos ami biztos, az alaplapon (MSI x870e-p pro) lévő extra tápcsatit is bekötöttem, bár ez talán nem foglalkozik a CPU van csak minden mással. A lényeg, kell aggódnom vagy jól van ez így? Majd valami negatív offset szeretnék állítani, ha végre sikerül BIOSt frissíteni, won't felrakni stb -
hackeeeee
Jómunkásember
És azzal a rammal kemény 1%-t vernek a 4400-s ramra...
Brutális, hogy mennyire ram inszenzitív az X3D. 
A multkor linkelt video alapjan azert mondtam h a 6000 cl40 vagy mennyi ami benne volt elhanyagolhato szazalekkal volt lassabb a tobbinel.
-
Zsohi
őstag
Bekerült egy Apex lapba is a proci és ennyire magas SP pontokkal még nem találkoztam, mellé az IMC is elég marcona.
Érdekesség, az Apex-ben a 6800 1:1-ben még annyira se megy mint a Tachyon-ban. A Giga lapban van annyira stabil, hogy lehessen vele villogni és filmezésre, netezésre használni a gépet. Az Apex éppen csak boot-ol és ha szerencsém van a Zentiming betölt.
-
abridabri
veterán
Tudom láttam azokat is persze
De nem foglalkozok az eredményekkel, nem vagyok hajlandó elhinni, hogy tök felesleges x3d nél a RAM OC /meg a PBO is egyébként..../ . Én akkor is OCzok hiszen ingyen teljesítmény ! Jobban alszok tőle
-
Zsohi
őstag
Friss RAM scaling teszt hiteles forrásból : [From JEDEC to DDR5-9000! – Intel Arrow Lake Refresh and Ryzen 9000 X3D in a comparison of RAM scaling]
6400 cl24 (1,85V VDD ) na elmennek ezek a fenébe
Buildzoid is rakott ki a napokban par videot a temaval kapcsolatban. [link] A 7600X-n eleg sokat tud dobni a RAM, a X3D a nagy 0.
-
Lendova
őstag
Ez is csak a valóság egy szelete, de vajon mennyire fedi le?
Azt tudjuk, hogy vannak játékok, ahol az X3D nem igazán számít. Azt is tudjuk, hogy sok játékban alig vagy semmit se ér a RAM OC X3D mellett.
De vajon mennyi olyan cím van, ahol érdemben is ér valamit a RAM OC X3D mellett?
Talán Star Citizen és Escape From Tarkovnál láttam olyat, ahol még X3D mellett is számított, nem is elhanyagolható mértékben a RAM OC. -
omfgk
veterán
Nem meglepő példa.
Pont ACC-ben van talán a legnagyobb előnye az X3D-nek.Az lett volna itt érdekes ,hogy egy 9700X mennyit gyorsul egy tűhegynyire húzott rammal.
Valószínűleg átlag felett.Valószínűleg az Intel is felzárkózna.
12000 CL36-on.
Brutál egyébként a Cyberpunk frame time variance az Intel-nél. Hogy mennyire fontos az a szétcincált ram.

Gyakorlatilag kötelező a tuning.
Ez még a non x3d-hez képest is extrém.Mondjuk lehettek volna jobb játék példák mint ezek.
ACC full AMD cím. De nagyon.
Tomb Raider Intel, már 12 gen-el is az volt. Én egy 12700K-val toltam végig. -
omfgk
veterán
Nem meglepő példa.
Pont ACC-ben van talán a legnagyobb előnye az X3D-nek.Az lett volna itt érdekes ,hogy egy 9700X mennyit gyorsul egy tűhegynyire húzott rammal.
Valószínűleg átlag felett.Valószínűleg az Intel is felzárkózna.
12000 CL36-on.
Brutál egyébként a Cyberpunk frame time variance az Intel-nél. Hogy mennyire fontos az a szétcincált ram.

Gyakorlatilag kötelező a tuning.
Ez még a non x3d-hez képest is extrém. -
deathcrow42
Topikgazda
Friss RAM scaling teszt hiteles forrásból : [From JEDEC to DDR5-9000! – Intel Arrow Lake Refresh and Ryzen 9000 X3D in a comparison of RAM scaling]
-
abridabri
veterán
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
SoupSayse
tag
Sapphire lapokkal borzasztóan kevés a tapasztalat. Szóval a Turbo mód náluk... valamit csinál.
De ezt a valamit manuálisan beállítva sokkal jobban fogja tudni a proci.
Ez kb az összes bios-os okosságra igaz. Amikor valamilyen profil alapján a gyártó XY%-nyi teljesítményt ígér, nyilván kis betűvel a végén ,hogy *up to.
Curve Optimizer-ben lehet piszmogni, kevesebbet vagy többet ,hogy a feszültség-frekvencia görbét tologatva a proci többet ki tudjon hozni magából.
Memóriával szintén érdemes foglalkozni non X3D esetén.
Hogy érdemes-e, azt te fogod tudni. Hogy a játékoknál, a gépeddel van-e cpu limit.
Szimplán melegedés szempontjából mindenképpen érdemes a Curve Optimizert használni. Mert ha nem is kell nagyobb fps, a proci kisebb fogyasztás mellett is tudni fogja a stock teljesítményt.Köszi. Kikapcsoltam, majd futtattam egy benchmarkot Wukong, illetve Avatar alatt. Semmivel sem lett kevesebb fps, sőt ahogy látom kevesebb is a kilengés, legalábbis ezalatt a két játék alatt.. majd még azért megnézem 1-2 címnél.
-
omfgk
veterán
Sziasztok. Egy 9600x procinál (játékra) érdemes bekapcsolva hagyni a biosban a turbo mode-ot? Lényegesen hangosabb a gép ha ez be van kapcsolva, akár 65fokig is felmegy a cpu c•, nem tudom hogy javít-e ez valamit a teljesítményen vagy sem, még nem teszteltem, a lap alapból bekapcsolta. Sapphire nitro+ b850m. Hátha valaki jobban ért hozzá. (Tuti)
Sapphire lapokkal borzasztóan kevés a tapasztalat. Szóval a Turbo mód náluk... valamit csinál.
De ezt a valamit manuálisan beállítva sokkal jobban fogja tudni a proci.
Ez kb az összes bios-os okosságra igaz. Amikor valamilyen profil alapján a gyártó XY%-nyi teljesítményt ígér, nyilván kis betűvel a végén ,hogy *up to.
Curve Optimizer-ben lehet piszmogni, kevesebbet vagy többet ,hogy a feszültség-frekvencia görbét tologatva a proci többet ki tudjon hozni magából.
Memóriával szintén érdemes foglalkozni non X3D esetén.
Hogy érdemes-e, azt te fogod tudni. Hogy a játékoknál, a gépeddel van-e cpu limit.
Szimplán melegedés szempontjából mindenképpen érdemes a Curve Optimizert használni. Mert ha nem is kell nagyobb fps, a proci kisebb fogyasztás mellett is tudni fogja a stock teljesítményt. -
Lendova
őstag
Ez a "3 pipa" engem is érdekel. Úgy is picit belenyúltam, éjjelre ráengedem. Köszi az infót!
-
SoupSayse
tag
Sziasztok. Egy 9600x procinál (játékra) érdemes bekapcsolva hagyni a biosban a turbo mode-ot? Lényegesen hangosabb a gép ha ez be van kapcsolva, akár 65fokig is felmegy a cpu c•, nem tudom hogy javít-e ez valamit a teljesítményen vagy sem, még nem teszteltem, a lap alapból bekapcsolta. Sapphire nitro+ b850m. Hátha valaki jobban ért hozzá. (Tuti)
-
abridabri
veterán
Állítólag jobban terheli így a CPU-t mintha a RAMot is tesztelné. Így még jobb a CO tesztelésére. Van akinek lefut 4pipával sok óra ,de 3 pipával már hibázik. Mindenesetre én mostmár csak 3 pipázok. RAM tesztre úgyis vannak jobb progik (TM5 / Karhu / RAm Test Pro)
-
Locutus
veterán
-
abridabri
veterán
Közben felvilágosítottak OCN en az okosok,hogy 3pipással kell tesztelni, a RAMot nem kell bepiálni.
-
Locutus
veterán
Ja, csak 10-ből 9 ember ki se teszteli a 4 pipás aidával

Nyilván mondhatjuk, hogy azért mert nem számít sokat, de akkor is. Allcore -15-tel is dob nekem pl hibát fél óra - óra után. De mégse hasalt még el semmilyen stresstest, program, vagy játék se soha.
-
Hegyirabló
veterán
-
hackeeeee
Jómunkásember
Sziasztok!
Raktam a 9800X3D-re egy all core -10-et. A Cinebench multi simán végigment, tíz fokkal hidegebb volt, és magasabb pontszámot is kaptam, mint stock. De az okostojás AI azt mondja, hogy még így is kifagyhat sima desktop használat közben is akár. Ez igaz, vagy az AI megint hülyeségeket beszél?
Ha jo kocka akkor allcore -20 sima liba.

-
Hegyirabló
veterán
-
omfgk
veterán
Segíts kérlek, mert ez nekem teljesen új! Melyik számot nyomjam?
2, utána vagy kiveszed csak a BBP-t, vagy a VT3-om kívül mindent.
Az adott teszt előtti számmal lehet elvenni vagy hozzáadni a körhöz.
-
Hegyirabló
veterán
Segíts kérlek, mert ez nekem teljesen új! Melyik számot nyomjam?
-
omfgk
veterán
Ez most a Gemini volt.
Akkor nézek más tesztet, köszönöm!
Aidát most nem venném meg emiatt. OCCT is jó?Az is szerintem bizonyos idő felett fizetős.
Töltsd le a Y-Crunchert.
v0.8.6.9545 például.BBP-n kívül mehet az egész program. Az feleslegesen gyilkolja a procit.
Ha mész felfelé a Curve Optimizerben akkor meg VT3. Aztán ha megvan egy stabil ezzel, akkor az egész kör. -
Hegyirabló
veterán
Milyen AI?
Illetve Cinebench nem stabilitásteszt.
Y-Cruncher VT3 vagy Aida mind a 4 teszt bepipálva például.
Kinek ez jobb, kinek az.
Procitól függ ,hogy pontosan hol a gyenge pont, ahol a feszültség-frekvencia görbe elhasal.Ami biztos ,hogy a Cinebench senkinek nem jó stabilitástesztre.
Talán alacsony SOC fesz-nél képes elhasalni, de ott se megbízható.Ez most a Gemini volt.
Akkor nézek más tesztet, köszönöm!
Aidát most nem venném meg emiatt. OCCT is jó? -
omfgk
veterán
Sziasztok!
Raktam a 9800X3D-re egy all core -10-et. A Cinebench multi simán végigment, tíz fokkal hidegebb volt, és magasabb pontszámot is kaptam, mint stock. De az okostojás AI azt mondja, hogy még így is kifagyhat sima desktop használat közben is akár. Ez igaz, vagy az AI megint hülyeségeket beszél?
Milyen AI?
Illetve Cinebench nem stabilitásteszt.
Y-Cruncher VT3 vagy Aida mind a 4 teszt bepipálva például.
Kinek ez jobb, kinek az.
Procitól függ ,hogy pontosan hol a gyenge pont, ahol a feszültség-frekvencia görbe elhasal.Ami biztos ,hogy a Cinebench senkinek nem jó stabilitástesztre.
Talán alacsony SOC fesz-nél képes elhasalni, de ott se megbízható. -
Hegyirabló
veterán
Sziasztok!
-
hackeeeee
Jómunkásember
Lüke voltam, Nvidia driver jött. Rossz topik
De volt chihpset is, pár napja, szóval végülis nem annyira

-
deathcrow42
Topikgazda
-
hackeeeee
Jómunkásember
Mármint, chipset?

Észre sem vettem, hohgy van új, felteszem, köszi.

-
hackeeeee
Jómunkásember
-
Hegyirabló
veterán
Tetszik ez a hűtő.
45 fok az idle, egy hűtővel (kettővel nem tudom rátenni az oldallapot, jön az új ház mellé). Az biztos, hogy a tüskék durvábbak, mint AIO-val, de még a görbét is csak tessék-lássék állítottam be. -
jimpo
őstag
Na és milyen ez a hűtő a 9950X3D-n?
Attól függ....
Idle tutira jó.
28 Celsiusfokos "szoba hőmérsékleten" több órás rendelés alatt, már kicsit más...
-
Hegyirabló
veterán
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hát végül is ha ártani nem árt...

Igy. En vegul azert is tettem így. Illetve a legtobb teszben azt is írják, hogy am5-bél így kell, azert is maradtam ennel.
-
Hegyirabló
veterán
-
hackeeeee
Jómunkásember
Sziasztok!
Holnap szerelem fel a 9800X3D-re a Noctua NH-D15 G2 LBC-t. Kell ennél offset -7mm rögzítés, vagy felesleges?
Köszi!Nekem sima van, offsettel van felrakva, 9950x3d-re, mert ezt irta a manual.

-
Hegyirabló
veterán
Köszönöm szépen a gyors válaszokat mindenkinek!

-
omfgk
veterán
Víznél többet számít, mert maga a coldplate sok esetben kicsi.
Vagyis az eltolt CCD, a coldplate szélén van stock.

És a coldplate azon része ahol konkrétan fizikailag mozog a víz, az minden széltől beljebb van még kb 1 centivel. Tehát a sárga négyzet az a rézblokk.A szóban forgó arctic coldplate (ehhez küldtek cserét, bizonyos szériáknál, mert retek volt benne).
-
Zsohi
őstag
Sziasztok!
Holnap szerelem fel a 9800X3D-re a Noctua NH-D15 G2 LBC-t. Kell ennél offset -7mm rögzítés, vagy felesleges?
Köszi!Kell, 3-5C-t nyersz vele.
Szerk: Ugy latszik csak viz alatt nyersz vele annyir.
-
omfgk
veterán
Sziasztok!
Köszi!Minimális, gyakorlatilag hibahatáron belüli különbségeket kapsz.
Itt egy teszt, még Zen 3-as 200W-al.
https://youtu.be/heriTDWIU2g?t=763
Vagyis vastag IHS nélküli 200W. Ahol kevésbé oszlott el a hő és sokkal jobban kirajzolódott a hotspot.Intelnél sokkal többet számít.
* Közben rájöttem ,hogy direktbe LBC és offset. Na erre nem találtam így hirtelen tesztet, de az offset szintén így működik.
-
Hegyirabló
veterán
Sziasztok!
Köszi! -
hackeeeee
Jómunkásember
-
jimpo
őstag
Ja, csak nála a 9700X nem akar működni.

Ami egyre kevésbe alaplapi hibára utal... -
hackeeeee
Jómunkásember
-
korcsi
veterán
9700X saga folytatás.
Ki vettem a VGA-t és a 8700F-et a gépből, máshoz nem nyúltam, 9700X be, elem pár percre ki, cirmos klír, elem be, indít, szokásos DRAM led...
Átjöttem másik géphez, foglalatról feltöltöttem fotókat, szerintem rendben van, az egyik lábnál van egy kis szösz, de az érintkező jónak tűnik.
Megyek vissza gép kikapcsolva. Próbálom bekapcsolni, semmi.
Betáp (230V) kihúz, bedug, bekapcsolom, pillanatra elindulnak a ventilátorok, táp tik-tak, és kikapcsol, bekapcsolni nem lehet. Na mondom baró, meghalt az alaplap, újra próba táp ki-be, röccen, tik-tak, és leáll.
8700F-et beraktam, indul, sóhaj, bios beállít, minden klappol. Ilyenkor mi van?Szereztem egy 7600X-et, jövő hétre itt lesz. Abban ugyanaz a IO csip van mint a 9700X-en (ha jól néztem az adatokat) tehát ha megy akkor az alaplap rendben, ha nem akkor az a ludas.
7600X-el megy a masina.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
abridabri
veterán
Amennyi időt a RAM ocra szántál eddig ( kb mint a topiclakók együttvéve ) helyette már kitesztelhetted volna egyesével a max -CO-t , az többet hozna mint a ram oc
-
hackeeeee
Jómunkásember
Igen ezert is gondolkoztam mar parszor ezen is mert nekem minden procim allcore -20-ig megy.. de sosincs hozza idegem, bar idom sem.
-
MPowerPH
félisten
-
abridabri
veterán
-
MPowerPH
félisten
Nem csak arra jó. Kifejezetten tudsz pakolni pluszt a maximum és magas frekvencia tartományra is. Nekem is fixen -20 a CO, de shaperberben ez még -20 és -15 az említett tartományokban.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Igen csak azert szoktak mondani h a shaper akkor kell ha fokent idle, es onnan hirtelen valtasra tapasztalsz anomaliat, az korrigalhato vele, ha amugy stabilnak tunik.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ha nem jo atlagosan max 2 ora alatt megborul. Ha nem akkor az mar feligmeddig jonak mondhato. Azert is szoktak mondani h 2 ora alt eleg.
-
MPowerPH
félisten
-
Lendova
őstag
Most ráküldtem hosszabb időre egy 4 pipás Aida-t. Amit 2 hónapja ~2 óra alatt beállítottam, azt eddig 8 óra Aida nem borította.
Szóval elég közel visz a stabil értékekhez. Utána meg tesztel mindenki annyit, amennyit gondol. -
abridabri
veterán
-
s.bala31
őstag
-
MPowerPH
félisten
-
hackeeeee
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
-
14904 - 14801
14904 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Bittorrent topik
- Crimson Desert
- Vezetékes FEJhallgatók
- Villanyszerelés
- World of Tanks - MMO
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- PlayStation 3
- iPhone topik
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Harmincegyedik rész
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Apple iPhone 13 128 GB Midnight 100% Akkumulátor 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac Mini M4 2024 16GB 256GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÚJ - MACBOOK PRO 16" M5 MAX 18C CPU / 32C GPU / 36 GB RAM / 2TB + ÁFÁ-s
- SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 7600 8G
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest

esetleg nem fog addig boostolni, mint eddig ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egyáltalán érdemes-e mindig a legújabbra váltani?
Akkor inkább nem piszkálom.
biztos ami biztos, az alaplapon (MSI x870e-p pro) lévő extra tápcsatit is bekötöttem, bár ez talán nem foglalkozik a CPU van csak minden mással. A lényeg, kell aggódnom vagy jól van ez így? Majd valami negatív offset szeretnék állítani, ha végre sikerül BIOSt frissíteni, won't felrakni stb

Szerencsére idle is atomstabil.