-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsohi
őstag
-
tlac
nagyúr
Olyanoknak lehet hozzá köze, hogy én pl. JEDEC értékekkel használom RAM-ot (5600CL46) és emiatt pl. vSOC is csak 0.9V?
csak most találtam meg, hogy jedec szabvánnyal használod a 9800x3d-t
az a vsoc 0,9v az fixen ennyi nálad terhelés alatt is?
kézzel állítottad be vagy az alaplap automatán?milyen ramat használsz?
benne van a jedec 5600 cl46 a profiljában gyárilag? -
Rewmac
tag
Uncore móddal rekord idő alatt, 8 percnél leállt az AIDA64. Van esetleg amit még meg tudok próbálni mert azért félek elállítok valamit.
-
Rewmac
tag
Most fut az AIDA64 megint mert biztosra szeretnék menni.
-
Rewmac
tag
Az a Powered Down-t kikapcsolja. Amit nem találtam meg külön másik menüben meg arra sem találtam infot mit csinàl ezért eddig féltem hozzányúlni.
Akkor ezt így nyomjam be? 1.24-en sem volt stabil 1 óra után. Csak az 1.25 a tuti eddig. Ha valami nem jó ezt vissza tudom kapcsolni?
Edit: Bekapcsoltam.
-
Rewmac
tag
Én továbbra sem értem, hogy ha BIOS-ban itt beállítom 1.23-ra akkor mellé aktuálisként miért írja 1.272-nek stb.
Itt a képen 1.21 volt, de mellette 1.224 az aktív. Az 1.21 nem volt stabil a kép régebbi. Most 1.25 volt stabil onnan megyek lefele, de 1.25 fixnél is megdobta tegnap 1.3 fölé. Illetve PBO2-n belül van még egy SoC Voltage menü, de ahhoz nem mertem nyulni.
-
RI/OS
addikt
-
-
Rewmac
tag
Sziasztok,
Úgy hagytam a képet, hogy Steam-ről telepítsen. Az SoC le van véve 1.250-re ott stabil mindig 1.240-en látom.
1 órát volt töltésen, játék közben Last of Us 2 sosem láttam ilyesmit. Most jöttem vissza csak a képernyő ovlt kikapcsolva, de nem jövök rá mitől méri ezt.
Aki nem tudná vagy nem emlékezne. Alap EXPO 6000/CL30, ASUS TUF650M-e WIFI, 9800x3d.
Nem tudom hogy kaphat a SoC 1.3 majdnem 1.4-et fixált SoC feszültséggel. Shaderezés, 100%-os használat, 4 órás AIDA teszt alatt se megy 1.240 főlé sőt néha 1.237-en áll. Kell félnem?
-
omfgk
veterán
Tudom.
Az benne volt már a hsz-ben amire válaszoltam.
Mert ugye csak a venti más, minden más ua..
Erre írtam az Inteles felfogatót.
AMD részen tényleg csak a venti változott.
Nem is fizetnék emiatt nagy felárat a sima 360-hoz képest.
1-1,5 fokos különbségek vannak csak noise normalized.Még az Arctic saját mérése is ilyen hibahatár közeli különbségeket mutat.
-
R3laX
addikt
válasz
deathcrow42 #6783 üzenetére
Köszi!
Elvileg a RAM is egész stabil
...., ment 2 órát az Anta Extreme, volt Diablo 4 + Battlefield 2042 KB 2-2 óra, de még teszt fázisban vagyok. Próbáltam magamba szívni az itteni tapasztalatokat
. VSoc 1.2V tuti kell a 2133FCLK-hoz ennél a 9600X-nél. Lehet nem is megyek nagyon feljebb, latency legyen jó +1000-2000MB írás/olvasás nem oszt, nem szoroz.
#6784 hackeeeee:
Tényleg, azt eddig nem is figyeltem. Láttam neked is hasonló kit-ed van, enyém az sima Trident Z5 lett, nem Neo. Mire meg meg tudtam rendelni már csak beszerezhető volt, aztán mivel Zen1, Zen2, Zen2+, Zen3 óta a memóriákkal mókolok
, így úgy voltam vele jó lesz az XMP-s
. Egyedül a 7xxx Zen maradt ki.
-
-
R3laX
addikt
Sziasztok!
Benézek én is most már egy kis 9600X-el, Asus ROG B850-A-val + Gskill Trident Z5 2x24GB 6400 CL32 RAM-mal. Hűtő egy ID-Cooling SE-224-XTS ARGB, ezt egy PHANTEKS Glacier One 360M25 Gen2 váltja majd. Ideje volt már AM5-re érkeznem
.
Így első nekifutásra:
-
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #6779 üzenetére
Az Intel-es felfogatás változott.
Az Arrow Lake miatt jött egy offset.D15 G2-nek tényleg nincs értelme.
Az árából kijön egy Arctic 360 Pro meg egy Thermalright Pretor is.
Tehát egy hűtésben top aio és egy hűtésben top toronyhűtő is. Szóval a Noctua kicsit elpofátlanodott. Még akkor is ha azzal számolok ,hogy 100 évet bír a venti. -
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #6776 üzenetére
Természetesen hasonló a fáma, ergo 120W-ig simán 80-85 fok cruncher alatt, 132W-n ~90, 142W-n (így ment a freezer 360-nal) ott mondhatni folyamat 90 fok.
Reménykedtem h huzat hoz egy kicsit rajta de nem.. Ergo maradt a régi felállás h a phantom spirit 120 SE 120W-ig jó.. Persze trepli terhelésen.
Most ha a D15-tel ez annyi lenne h menne a 142W, az nekem nem ér meg +20-25k-t.. akkor inkább marad 120W-n.
Szummázva, 132W-ig jó.. De néma a gép az aio-hoz képest, ami azért sokat számít.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Najó csak mondjuk 5 fokért nem fogok elkölteni rá összeg szinten egy 20-ast, mert annyit nem ér
Mert itt a wattokat, és a hőfokokat nézve ennyit tud a freezer is, sőt majdnem a PS is.. ahogy annó tesztelgettem, sőt ezzel a CO setuppal még a PS-t nem is néztem.. azért említettem h lehet felpattintom megnézem most..
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #6773 üzenetére
Elgondolkoztam rajta, mert, elgondolkoztam.. kb. váltani tudnék, mert itt van a Phantom spirit is, de ugye az kb. ugyan azt hozta mint a freezer, de lehet most tesztre feldobom, h az AIO-hoz képest milyen, h cúgos házban van.
Mert a fractal-ban kb. ugyan azt hozta..
csak őszinte leszek, jobban tetszene a fazon.
Szerencsére nem tart sokáig a csere..
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #6762 üzenetére
Most agyaltam rajta pont, hogy lőnék egy D15 G2-t, a freezer 360 helyett, mert kicsit jobb lenne szellőzés szempontjából..megforgatnám, de akkor lehet inkább elengedem..
Kicsit a rendszer miatt, nem lenne itt a cső, stb, nekem jobban tetszene.. de most ha még lehet rosszabb is lenne akkor nem bántom.. ~142W-n megvan a cucc ~85-90 fok között Cruncher közben.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ha már felmerült itt h 0-ról kéne biost konfigolni, gondoltam akkor felrakom.
Ha már úgyis resetelek..
Elsőre megborul a setup, de sztem a soc fesz lesz a ludas.. Holnap HO, kitesztelem. De már 1.2V 1.22V-n megy és már tovább ment mint eddig.. Ugyan úgy 1.24V-n megy, ergo 2 századdal többet ad neki.
De olvasgattam az Asus topic-ot, van akinek expo-n 1.35V-n megy.
-
Félreértés ne essék, a 9950X3D-t szerintem elég simán be lehet úgy állítani, hogy ne 220 wattot fogyasszon, hanem mondjuk biosban kap egy 150 watt maximumot, mellé még egy -20 CO-t, s így leadja erejének a 95-97%-át saccra és ITX-ben is elfér a hűtőjével throttling nélkül
És akkor egy röhejesen durván erős géped lesz abban a kis ITX téglában
Kérdés azért, hogy ezt akarod-e, szükséged van-e a 16 magra illetve elfogadod-e ezt a kompromisszumot.
-
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #6762 üzenetére
nekem a tesztek bújásából az jött le, hogy a két chipletes cuccokat könnyebb hűteni relatíve, mivel nagyobb a felület
persze többet fogyaszt, de nem ugyanolyan kis területen összpontosul, mint egy 9800x3d-nélde azért ha van 330 ezer huf egy 9950X3D-ra, akkor nehogy ne legyen 20-25k legalább egy jó kéttornyos coolerre
de ez nem jó érv, mert így az égig is elmehetnénk a 20k-s lépcsőkben
viszont akkor inkább veszek kisebb cpu-t, valahol muszáj kompromisszumot kötnöm
itx-es gépem van, itt nem olyan könnyű csereberélni a hűtőket, mert méretkorlátjaim vannak
amikor a mostani hűtőmet vettem, ez volt az egyik legjobb, ami befért -
Sokat változott a hűtők dizájnja az elmúlt években, még ha első ránézésre kisebb is, simán lehet sokkal hatékonyabb. Nem véletlen, hogy pl. a batár nagy, nehéz Dark Rock Pro 4 sorra veszíti el a teszteket a Thermalright fele annyiba kerülő, könnyebb, kisebb toronyhűtői ellen, elavult a dizájn a modern AMD CPU-khoz.
-
Nekem sima 9950X van Thermalright Phantom Spirit 120 SE alatt, ami azért egy jóval komolyabb hűtő, CO után elbírja 80-90 fok között throttling nélkül teljes terhelés alatt, még elviselhető hangerő mellett (két venti ~1500 rpm).
Azért lett ez, mert ITX gépbe ment, de amúgy ha normál házba vennék, hasonló áron vannak nagyobb, csendesebb hűtők.
Részleges terhelésen (csak pár mag kimaxolva) és játék alatt viszont síri csend van, szóval átmeneti megoldásként teljesen jó bármilyen gagyi hűtő, ameddig nem veszel jobbat. -
Noctua NH-D15 itt, két torony, két venti - 9800X3D - 140-150W fogyasztás.
Cinebench/Prime95 alatt 91-92-93 fok. Igaz LN adapterrel. Nem hiszem, hogy a 9950X3D hűvösebb lenne 220W maxon
Kipróbálni simán lehet, de azért ha van 330 ezer huf egy 9950X3D-ra, akkor nehogy ne legyen 20-25k legalább egy jó kéttornyos coolerre. Vagy inkább 35-40k egy 360-s ARCTIC Liquid Freezerre, hogy mehessen a Prime95 naphosszat.
-
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #6760 üzenetére
hm, én nagyobb esélyt adtam volna neki
abból indulok ki, hogy van itt egy Thermalright teszt egy másik hűtőről, ami ránézésre kisebb hűtő, mint az enyém, de az intelen 225W-nál throttlingolt
[link] -
-
tlac
nagyúr
léghűtéssel használ valaki 9950x3d-t?
van egy régi Thermalright hűtőm, elvileg 200W-os, vajon egy elég lehet alapon mindenféle állítgatás nélkül? [link]
(a cél az lenne, hogy prime95 szintű terhelést is vigyen throttling nélkül) -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #6757 üzenetére
Tudom.
Az eddigi tapasztalatom az, amikor írja, hogy nem ajánlott használni, akkor nem is kompatibilis, és nem is hagyja visszatölteni.
-
válasz
hackeeeee #6756 üzenetére
ASUS ROG fórumon ahol megjelennek a kiadás előtti bios verziók érdemes olvasgatnod!
MELEGEN AJÁNLJÁK hogy NE TŐLTSD vissza a korábban mentett cmo.t, nem csak a friss AGESA végett.
Persze próbálkozni lehet, és lehet hogy szerencséd van és minden megy rendesen!
De mint mondtam vannak olyan bios verziók ahol NEM IS ENGEDI vissza tölteni, tehát ha akarod sem tudod vissza tölteni a korábbi cmo.t, mert ki írja hogy nem kompatibilis, ha nem találkoztál még ilyennel akkor szerencséd van
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #6754 üzenetére
Ez nem feltétlenül igaz.
Nekem most az utolsó 2 frissítés után gond nélkül visszament cmo-ból. Sztem most a D agesa utan kell majd egy manual. És ez ment a b650-nél és annó az apex-nál is intel vonalon. A b650 tuf-nál sztem ketszer kellett manualiasan visszaallítanom.
Azért emítettem h sztem agesától függ, intelnél talán ME-től.
-
tlac
nagyúr
válasz
DroiDMester #6754 üzenetére
felületesen olvastok, képernyőmentésről beszélt
-
válasz
csaba951 #6751 üzenetére
hiába mented penre a bios profilt, csak ugyan arra a BIOS verzióra tudod vissza állítani amelyiken mentve lett! tehát amit a 3.20.on mentettél az csak a 3.20.ason tudod vissza állítani! szóval max akkor van értelme ha felteszed a 3.25.öst és valamiért nem működik jól és vissza teszed utána a 3.20.ast akkor tudod használni a pen.en lévő mentést!
Egyedül az ASUS engedi(az se minden bios verziónál, ha túl sok módosítás történt a frissebb biosban akkor ő sem engedi) hogy egy korábbi mentést vissza tölts egy frissebb BIOS-ra.
-
Maelephant
senior tag
NaháP,
az X670E chipsetes ASROCK lapokra még nem jött ki a 3.25-ös BIOS, lehet ennek valami különleges oka a frissebb chipsetek preferálásán túl? Továbbra is 3.20-asat látom a legújabbként. -
csaba951
veterán
ASRock X870 Nova + 9800X3D
3.20->3.25 Nekem eddig is megfelelt, és frissítés után is jó.Jó tudni, hogy a frissítés törölni fogja az összes bios beállításodat. A (bios) profil mentésed is törlődik. Reddit szerint ha volt pendrive-ra mentésed, akkor nem fogod tudni betölteni (ezt nem próbáltam meg). Tehát frissítés előtt érdemes az összes bios beállításodról mentés készíteni a biosban. Bedugsz egy pendrive-ot, és az F12-vel máris lehet képernyőmentést készíteni. Ha kész vagy, feltöltöd a kedvenc (személyes) online tárhelyedre, pl. Google drive. Frissítés után mobilról megnézed a képeket, miközben a bios-ban szépen visszaállítasz mindent.
Esetleg csinálhatsz frissítés előtt egy ZenTimings képernyő mentést is. Utólag gyorsan tudod vele ellenőrizni, hogy pl. a memória beállításokat jól írtad-e vissza.
Én nem használok bitlocker-t. Ha te viszont igen, akkor frissítés előtt érdemes a kulcsot kimenteni. Felesleges? Igen, ha belépsz az online fiókodba, akkor eleve ott van. Viszont mit csinálsz akkor ha eleve nem tudsz boot-olni, mert kéri a gép a bitlocker kulcsot?! Na, ugye!
-
tlac
nagyúr
válasz
csaba951 #6744 üzenetére
Itt szerintem szép lassan maga a cpu degradálódót. Ezeken már nem fog segíteni az új bios, mindenképpen tönkremennek
persze lehetséges
(és most még jön még egy nagy adag feltételezés)
de arra gondoltam, hogy ha ez volt a hiba és a bios megoldja és mondjuk az élettartama már feleződött, még így is lehet pár évig el fog menni -
Blaise
veterán
ASRock X870 Nova + 9800X3D kombóra felraktam a héten kijött 3.25 friss BIOS-t, egyelőre jónak tűnik, EXPO megy ugyanúgy, 3.15-ről váltottam.
-
omfgk
veterán
válasz
csaba951 #6744 üzenetére
A rossz batch teória akkor lenne valid, ha ezek a batch-ek más lapokban is hullanának.
És ugye eleve több már aktívan használt régebbi batch-es proci van.
Ami mondjuk 25 márciusi-áprilisi, az még lehet ,hogy nagyrészt eladásra vár.Tehát nem lehet a statisztikákat úgy ábrázolni ,hogy akkor 2024 decemberiből elhullott 30db, márciusiból meg 3db ezért a régebbi batch érintett a problémában.
A decemberiekből több a már használatban lévő és eleve több órányi terhelést kaptak.
1 év múlva fogjuk azt látni ,hogy akkor a 24 végi procik nagyobb számban érintettek, mint a 25 eleji procik.
Illetve heti szinten se konstans mennyiség jön le a szalagról.
Több helyszínről érkeznek a procik, más felfutással. -
gejala
őstag
válasz
csaba951 #6744 üzenetére
Kétlem, hogy a batcheknek bármi köze lenne ehhez. Pont annál a két gyártónál hullanak folyamatosan a procik, akik már évek óta folyamatosan túlfeszelnek mindent. Asrocknál ráadásul random módon ingadoznak is a feszek, nem is kicsit, ilyet egyik gyártó sem produkál rajtuk kívül.
Giga meg MSI stabil és biztonságos feszültségeket tart, érdekes módon nincs is náluk gond. Ami volt, ott sok esetben bebizonyosodott, hogy pl. fejjel lefelé lett berakva a proci meg ilyenek. -
csaba951
veterán
Viszont ez is egy régi cpu batch volt. Akik most vásárolnak, azok már másikat kapnak. Persze lehet, hogy ezek meg majd szeptember-október körül kezdenek elhullani.
#6743 tlac
>hátha a friss bios-szal kevesebb leszItt szerintem szép lassan maga a cpu degradálódót. Ezeken már nem fog segíteni az új bios, mindenképpen tönkremennek. Az új bios azoknak lesz jó, akik most rakják össze a gépüket. Ha jól sikerült, akkor ez már nem fog degradálódni (illetve csak a szokásos, normál ütemben).
-
omfgk
veterán
Itt egy friss és korrektül troubleshoot-olt Asrock - 9800X3D sztori.
Another cpu bites the dust :'). I have the ASRock x870 Steel Legend motherboard. This is frustrating unfortunately and it sucks that this is happening after almost 6 months.
I am just copying and pasting what I've sent to AMD and ASRock for RMA.
On May 14th, 2025, I left my computer idle for about 1 hour with minimal applications running: Discord, Steam, Valorant Client, Spotify, and Brave Browser. Upon returning, I found that I couldn't use Alt-Tab or move my mouse, so the screen was frozen. I attempted to shut down the computer by holding down the power button, but it didn't respond. Eventually, I unplugged the PC, which successfully powered it off.
After waiting 30 seconds to a minute, I turned it back on, only to see the CPU red light illuminate on the motherboard. This was unexpected, as I had never encountered any issues with my computer since building it on November 30th, 2024.
All my fans spun, AIO was working, and RAM RGB was lighting up.
Things I've tested:Reset CMOs by taking out the battery and waiting 15 minutes
Reseated CPU and applied new thermal paste
Also checked for bent pins with a magnifying glass
Minimal boot up with 1 RAM on slot A2, CPU, and Motherboard. No GPU, SSD, or HDD.
Minimal boot up with 1 RAM tested 8x basically cycled the RAM. Testing each RAM slot with the 2 RAM sticks totaling 8x. Plugged in the HDMI to a working monitor, all 8x showed 'No Signal'
Tested my partner's RAM from their working computer.
Jumped the CMOs
Swapped the CMOs battery, and tested both batteries with a multimeter
BIOS Flashback to 3.20 on May 14th, 2025. A new update 3.25 came out the next day (05/15/2025) so we tried that today May 17th, 2025. Saw that people did a flashback to 3.10 so we tried that too.
Bought the same MOBO, issue persisted so the CPU will be RMA'd through AMD. We only installed the CPU, 1 RAM stick on A2, then 2RAM on A2 and B2. The motherboard CPU red light still came on.
Redid the wiring on the PSU.
Notes:
CPU has no discoloration or burn marks
CPU slot does not show any noticeable bent pins
A szokásos, idle alatt.
Hogy pontosan melyik feszültséget sikerül ennyire megküldenie a lapnak ilyenkor, totál indokolatlanul... Azt már illett volna az Asrocknak tudnia 2 hónapja is már. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Icewloxy #6700 üzenetére
Aztan az ilyenek jonnek kerdezni, h ez az van beallitva, es instabil, kibobal jatekokbol, stb stb..
Nekem voltak olyan tesztjeim, ami 2 ora y cruncher stabil volt, illetve lement 30 perc r23, de random ingame hibazott.. majd hopp, az aida 4 pipas tesztet eldobta par perc utan..
rossz volt a co setup.. finomhangolni kellett.. es csak az auda teszt mutatott hibat..
-
-
Ájszii
tag
válasz
ImpersonatoR #6736 üzenetére
Ha beírod a keresőbe akkor 3db SVM fül fog feljönni én azokra gondoltam múgy
Az NX és a PSS az teljesen más.
-
PuMbA
titán
válasz
ImpersonatoR #6733 üzenetére
Csak az SVM-et. Hol olvastad, hogy mindhármat?
-
itr_henrik
csendes tag
A hőmérséklet sokat számít, nem csak az a kérdés eléred-e a TJMax-ot vagy sem. Alacsonyabb hömérsékleten eleve kevesebb voltot kér, amitől persze kevésbé melegszik és így könnyebben tudja tartani is. És az ellenkezője is igaz, a nyári kánikulában majd nem lesznek ilyen szépek a számok, úgyhogy még most kell lemérni a dolgokat
-
[kép]
Mindenképpen ki kell kapcsolni mind a 3 -mat ha ki akarom kapcsolni a hypervisor -t ?
Eléggé megdobja sajnos az idle fogyasztást : 177W(PBO -val de akkor is sokallom)
-
tlac
nagyúr
válasz
itr_henrik #6729 üzenetére
ez tök jó, köszi a tesztet
-
válasz
itr_henrik #6729 üzenetére
Hmm... ez érdekes.
Megkövetem magam, ezek szerint a 9800X3D esetén ezt tényleg tudja tartani. Ma is tanultam valamit!
Elnézést kérek mindenkitől (@Icewloxy kolléga elsődlegesen) és vonulok a sarokba kukoricára térdepelni. -
itr_henrik
csendes tag
-
Erősítsetek meg pls , jól értelmezem, hogy a lapomnál [Asus B650E-E] tudok használni egy gen5 SSD-t a felső slotban (cpuhoz van bekötve gondolom) és emellett működni fog a VGA is a teljes X16 5.0 módban ?
-
itr_henrik
csendes tag
-
PuMbA
titán
Nem OC-zok
Tudom, hogy az AMD Overlay az effektívet írja, ami a helyes, ezért írtam, hogy azok a progik amelyek nem az effektívet írják, mint alapból az MSI Afterburner ott több száz MHz különbséggel mellémutatja. Nálam 200-300 MHz a különbség, ami elég jelentős, így az MSI Afterburner alkalmatlan CPU monitorozásra.
-
tlac
nagyúr
válasz
itr_henrik #6719 üzenetére
avx-szel teszteltek, ott meg volt, de avx2-vel nem nézték
a képeken full alapon ment a proci?
-
-
Ájszii
tag
Igazából ez hőmérséklet és -co függvénye ha nem fix órajelet használsz. Ha rendesen le van hűtve a chip akkor -40co nál már kb nem is ejti az órajelet a max frekihez képest ahogy az effektív órajelet sem. Viszont az a maghőmérséklet amit hwinfóban látsz az nem tükrözi a valóságot inkább a tcl/die hömérsékletét érdemes alapul venni.
-
omfgk
veterán
Mindig a kézzel belőtt SOC fesz volt a kívánatos.
Tehát az auto SOC fesz mindig hülye ötlet volt. Továbbra is az.Ami most bekavart a történetbe, az az Uncore SOC mode.
Nálam mindig is enabled volt MSI B650-en. Továbbra is az. És a legtöbb lapnál auto-n szintén be van kapcsolva.A techyes videó arról szólt ,hogy az adott Asrock lapnál ez valamiért disabled volt. És hátha ez okozza a gondot.
-
-
Kérdés, most akkor mi az utolsó mérvadó álláspont?
Fix SOC feszültség jó order rossz?
Amint belőttem a RAM-hoz az EXPO-t, azóta fix 1.2V-t ad a lap SOC-nak, kb nulla kilengéssel (már amennyire SW mérésnek hihetünk):
-
PuMbA
titán
Nagyban függ az is, hogy mivel mérték, ezt sajnos nem írja
Az MSI Afterburner alapértelmezetten például totál alkalmatlan CPU frekvencia monitorozására, mert nekem fixen szinte mindig maximum frekvenciát írt. AMD Software Overlay-re átváltva láthatóvá vált a valós frekvencia, ami 200-300MHz-zel alacsonyabb volt és e körül változott folyamatosan.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #6707 üzenetére
Vagy AMD oldalon egy 9700x.
Stock eléggé megfogja a TDP többszálon.
Plusz a memória tuningnak is több lesz a látszata játékban. -
-
hokuszpk
nagyúr
turbógomb utoljára a 33 -> 40 váltást intézte ( 386/486 ) onnantól kezdve rád volt bízva, hogy jumpereld be ha akarod. Aztán jött az ABIT....
* nekem a Homelab 3 után ZX Spectrumom volt ; izé még megvan ; szerintem ha fabrikálnék hozzá tápot, akkor talán életre is lehetne kelteni. ( bár meg kellene nézni, mert amikor a Homelabot 64KB ramra akartam bővíteni, akkor kiszedtem belőle a ramot ( mert a 32Kb -s sorban "jó az oda" hozzáállással gyárilag 64Kb -s ic -k voltak ... ) és nembiztos, hogy visszatettem. De még a Homelab 3 is megvan, szóval akár vissza is pakolhatom. )
-
hokuszpk
nagyúr
"Az első tuning élményem az volt, hogy egy PentiumPro 150Mhz-es proci esetén az alaplapon lévő jumpert a "150Mhz" szitázás mellettiről áthelyeztem a "166Mhz"
akkor lemaradtál az ilyen "XT turbógomb" ( 4.77 -> laptól függően 8 vagy 10 Mhz ) ; (i|am)286 cpu 8 -> 12 ; i386( +i486 ) DX 33 -> 40 ; Cyrix 486Dx2 50 -> 66 ; AM486 DX 120 -> 150 ( vagy akár 160 !... ) ; és a legendás Intel Pentium MMX 166 ( 2.5x 66 ) -> ~290 ( 3.5x83 ) időkről ?
nemtudod, mit vesztettél
-
válasz
Icewloxy #6700 üzenetére
Az előbb épp erről írtam.
Több száz órát raktam a saját gépem tuningolásába, a finomhangolás rész max. benchmarkokban hozott mérhető változást, játékok alatt igazából nem. Aztán jött egy játék (esetemben a Mechwarrior 5: Clans) és esett-kelt a játék, de brutálisan (ott a -CO volt a ludas).
Ilyenkor pedig nem baj, ha realistán hátra dől azért az ember, és végiggondolja, hogy ez megéri-e? Nem értelmesebb inkább játékkal, sorozatnézéssel, stb. eltölteni ezt az időt?Még egyszer: mindenki maga döntse el, hogy mire fordítja a szabadidejét, tehát ha Neked az a célod, hogy órák százait ölöd a tuningolásba, tedd bátran. De especiel én úgy látom, hogy az AM5 Zen4/Zen5 esetén nagyjából egy nagyon minimális tuningnak van értelme, amit pár óra alatt le lehet zavarni alapvetően, és utána már viszont csak időpazarlás az egész, mert nem fogsz valóban értékelhető eredményt elérni. Az pedig szerintem valahol egy önbecsapás, hogy pár száz, esetleg ezer pontnyi CB23 eredményért (ami amúgy így is tized - század százalékos eredmény) mégis megtesszük ezt.
[#6551 hozzászólásban] ezeket a javaslatokat leírtam, kb. ennyi a meglátásom a témában.
-
válasz
hokuszpk #6698 üzenetére
Egyetértek, de igazából az egész tuning témakör átment egy kicsit egy extrém sportba, ami az átlag felhasználónak már régen nem pálya...
Az első tuning élményem az volt, hogy egy PentiumPro 150Mhz-es proci esetén az alaplapon lévő jumpert a "150Mhz" szitázás mellettiről áthelyeztem a "166Mhz" mellettire. Majd a gép elindult és működött (180Mhz-nél már nem volt stabil...
).
A Zen4 esetén már ipari mennyiségű időt fordítottam a tudásbővítésre, a tesztelésre, az értelmezésre. Majd meguntam. Már a memóriatuning is olyan baleset, ahol van vagy 50 paraméter, sakkozd ki, az adott memóriamodul mire hogy reagál. CPU ugyanez.
Továbbra is megértem azokat, akiknek ez a hobbijuk, de mára eljutottam oda, hogy igazából ha valaki belekezd, és nem az a célja, hogy akkor fő állásban ezzel foglalkozik, vagyis nem játszik, hanem tuningol meg tesztel, akkor engedje el alapvetően a mélyebb dolgokat. A RAM jól legyen beállítva, játsszon egy picit a tRFC / tREFI-vel, esetleg -CO és ennyi.Mérvadó, hogy egyre inkább specializált benchmark programokban lehet csak kimutatni a tuning eredményét. Nálam a pofon az volt, amikor iszonyú hosszan és alaposan, minden tesztparaméterre 5x lefuttattam és átlagoltam egy CP2077 tesztet (nem a gyári benchmarkot, mert az nem ad valós képet) és szembesültem vele, hogy a komolyabb változások is pár százalékot jelentenek maximum. Érdemes ezért ennyit küzdeni, pláne úgy, hogy aztán jön a második pofon, hogy az addig stabilnak gondolt beállításoknál egy új játék esik-kell?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- Apple asztali gépek
- Synology NAS
- Háztartási gépek
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Acer Predator Helios 300 - 15,6"FHD IPS - i7-7700HQ - 8GB - 256GB SSD+1TB HDD - GTX 1060 6GB -MAGYAR
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest