Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- Milyen videókártyát?
- OLED monitor topic
- Apple asztali gépek
- Nem csalás, nem ámítás: megérkeztek a Xiaomi notebookjai
- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #6126 üzenetére
Akkor az ugy oke, elvileg
-
Arról csak olvastam, hogy volt, akinek a CB23 meg mindenféle tesztprogramban stabil volt a 7800X3D, de negatív CO esetén időnként lefagyott.
Nálam a Mechwarrior 5: Clans esetén tapasztaltam ugyanezt, a 7700X per core negatív beállítással egyetlen más programnál nem tapasztaltam ilyet (CyberPunk 2077, Robocop: Rogue City, Baldur's Gate 3, Kerbal Space Program 2, stb.). Az MW5: Clans esetén még -10 CO all core beállításnál is fél óránként lefagyott... -
Rewmac
tag
Na sikerült itt kitapogatni. 74 fok maxba, lefutott Aida64 15 percig nem tudom az elég-e max 1.24V. 23167 pont Cinebech. Lefutott az OCCT 45 perces is. CO -22
Akkor ha ez így stabil ennyi tesztnél akkor maradhat vagy csináljak még valamilyen programmal?
-
-
pRoject22
őstag
válasz
steewcv65 #6130 üzenetére
Szerintem ezek a procik az X3D miatt érzékenyebbek az olyan terheléskere amiket még egy normál stressz teszt alatt sem kapnak, ezek a lebegőpontos számítási részek a prociban valszeg az X3D miatt érzékenyebbek, de való igaz, hogy ha 5 percet elmegy akkor már jó, tovább nem érdemes "kínozni" ilyennel a procit.
Nekem a jelenlegi beállítás már stabil és gyors is, ezt meghagyom.
-
steewcv65
őstag
válasz
pRoject22 #6129 üzenetére
Én azt vettem észre(sajáton),ha 45másodperc után fagy akkor még lehet stabil minden más, ne kérdezd, hogy miért, de akkor még elketyeg. Amikor alatta akkor meg lehet fagyás , újraindulás bármi.Én úgy állítottam be, ha 5 percig fut akkor megyek tovább, ha alatta kifagy vagy bármi anomália történik akkor lépek vissza abban amit álítottam.
-
steewcv65
őstag
válasz
pRoject22 #6125 üzenetére
Tapasztalatom szerint, ha jo fpu-ban, akkor mindenhol jo lesz.ami azokat a szamitasokat erinti.9xxx szeria sokkal erzekenyebb erre mint az elodok.Kepes lefutni minden mas, de az fpu nem,akkor mar egy rendereles is valamikor kifagyhat.Illetve jatekok is, amik erzekenyek erre.Ami nem az akkor is menni fog, ha instabil a rendszeres.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #6112 üzenetére
Ha jó a terhelt/idle (amiről most ment itt a csevej nem rég) akkor nem kell.
-
válasz
csaba951 #6122 üzenetére
Igaz, nem zárom ki
POE2 megjelenéskor is ugyanez volt (mondjuk ott többrétegű volt a probléma, nem csak CO érték, hanem kb MINDEN)
Mondjuk nálam a CO állítgatás az már kb. automatán megy, ha fagyogat valami többször, vissza a default CO-ba. Nem benchmark terhelésen van a proci, úgysem fogja a 95 fokot elérni huzamosabb ideig, max shader compile közben.
(És az AMD CPU jól érzi magát 95 fokon, ez nem GDDR memória, hogy ettől megmurdál
)
-
csaba951
veterán
válasz
deathcrow42 #6119 üzenetére
Expedition 33 másoknak is fagy itt-ott, szóval ez simán lehet a játék hibája is. Nagyon új még, biztos lesz hozzá rengeteg patch.
-
-
Rewmac
tag
válasz
deathcrow42 #6119 üzenetére
Nekem anno simán crashelt a gép amikor nem bírta és utána ment a finomhangolás, tilitoli. Neked is 9800x3d van jól vettem ki ugye?
Mondjuk nekem ez az egész tesztelgetés, undervolt stb egyelőre izgalmas téma mert sokat tanultam itt is meg amióta igyekszem megérteni mi is ez .
-
Uraim, összefoglalóban benne van.
Tesztelgetheted több órán át benchekkel, de ha a kedvenc játékod kőkeményre fagy, akkor esélyesen a CO lesz a ludas. Nálam így most -10, és tegnap szénnéfagyott az Expedition 33 egyszer, szóval ha még egyszer megcsinálja, megy rögtön a CO default
-
omfgk
veterán
Húsvét óta beleöltem jó pár órát ,hogy meglegyen a vége.
Nem egy bajnok anyag a proci.
De egyértelműen ez a sweetspot.FCLK 2167 és 6200 atomstabil 1,13V SOC mellett.
6400 1,3V mellett is dob hibát pár óra után. Szóval 0,2V kéne a 6200-hoz képest egy stabil 6400-hoz. Na az egyértelműen nem éri meg. Mert közben az FCLK is menne a kukába.5250-ig (5225-ig) atomstabil 2 magon a -25, 1 magon a -30, a maradékon meg a -35.
+200-al, megnyitva a görbe tetejét viszont -12 és -25 között van a magok vége. A napokra otthagyott és stabil 5250-es CO másodpercek alatt crashel.
Maradok a stock 5250-nél a kitesztelt CO-val.Corecycler-t ismét bevetettem ,de ismét megbukott. Nagyjából be lehet vele lőni ,hogy hol lehet stabil, de ez számokban azt jelenti ,hogy 5 kör után benyögi ,hogy a -35 nem stabil. Ennek ellenére egy rendes y-cruncher 15 perc alatt elhasal még -32-őn is.
FCLK 2200-at próbálgatom most, illetve gdm disabled.
És a ram-ban lehet még valamennyi. Az nincs kicentizve.
De ahhoz vissza kell majd tennem a procihűtőre a második ventit, mert így a ramoknál nem nagyon van fuvallat. 55 fokig elszaladnak fftv4 közben simán. -
Rewmac
tag
Köszi.
Igen ezt tapasztaltam mert két 5800x3d se bírta ugyanazt. Igen tudom, hogy nem, csak én az összeset amit ismerek meg szoktam csinálni ha bármi mókolok a procival a biztonság kedvéért. Aida64 failem még sosem volt csak a OCCT. Picit sajnálom, hogy nem bírja a -30-at, de amúgy teljessen elégedett vagyok most a 20-al is nem vészes így sem, ha jól tudom bírnia kell 95C-ig.
-
Ezen érdemes valamit állítani?
pbo -30, 105w tpp, 85 fok, soc 1.1v, ami most van de lehet ezt sem kellene auton hagyom. Nem tudom hogy llc kell-e egyáltalán ilyen kis fogyasztású procihoz. Előző 400+w i9-nél sem nyúltam hozzá és lvl2-n volt de ott mintha 10-ig is ment volna. Be akarom biztosítani hogy a vsoc ne szálljon el biztosan.
-
Rewmac
tag
Most az törént, hogy lement a Cinebnech 23 tesztelés single és multicore teljesen jól, lement az OCCT Extreme 45 perces, viszont az Aida64 azonnali hardware hibával leállt. Akkor gondolom nem bírja a proci a -30-at igaz?
Aida64-nél nekem be van állítva, hogy Stress CPU, FPU, Cahce and Memory. Gyakorlatilag azonnal kidobta, hogy hardware hiba.
-
Rewmac
tag
Egy olyan kérdésem lenne, hogy két helyen talàltam a BIOS-ban PBO-t. Az egyik ugye Advanced-on van és ott be van állítva a Undervolt ami most All Core Negative -30 (éppen fut rgy 45 perces OCCT teszt h bírja-e), de van egy másik is az ASUS lap Favoritesnél ami Auto-n és mások a beállítások. Nem mertem hozzányúlni vagy ilyesmi csak kérdezem, hogy ez mi? Ehhez és kéne az undevolthoz állítani?
A másik amiben az Undervolt van állitva az AMD overclocking alatt van.
Illetve a 9890x3d-re is érvényes ha átmegy egy 45 perces OCCT core cycle extreme CPU teszten hibák nélkül akkor stabil?
-
Nemrég volt szó róla: [128GB (2x64) DDR5-6400 tCL52 kit]
-
-
pRoject22
őstag
-
válasz
pRoject22 #6091 üzenetére
Úgy próbáltam én is elsőre, alap XMP profilt majd abból vissza vettem 6000 ig, de kb 15 féle verzióval sem megy le a memtest
Ezzel megint nem tudunk mit kezdeni adatok nélkül.
Most beraktam egy expo ramot Corsair 6000 cl36, ezzel expo profillal így néz ki, viszont ezzel nem fagy.
Ez alap expo profil?
A tREFI 46800-as érték alapján meglepődnék.
Nem tudom hogy a SOC feszültség fix vagy AUTO (az 1.2V normális amúgy). -
pRoject22
őstag
-
darkhorse
tag
válasz
KAMELOT #6061 üzenetére
Parancsolj: [link]
Első két kép minimumok és maximumok linux alatt, harmadik pedig hwinfo. Windows alatt hagyni kellett volna tovább üresjáratban de nem volt most rá több időm, így ott a max 1.235V. A minimumot könnyű összehozni, elég hozzá egy Karhu vagy linux alatt pl stressapptest.
-
válasz
pRoject22 #6088 üzenetére
Pontosan milyen beállításokat használsz?
[Zentimings] képernyőmentés például sokat lendítene...Illetve látatlanban már ott vakarom a fejem, hogy miért akarsz itt látott profilokat másolni?
Kezd ott, hogy XMP profil betölt, és a RAM sebességet DDR5-6400-re veszed vissza, és minden mást érintetlenül hagysz.
Stabil? Lehet tuningolni - egyszerre egy dolgot (tCL -> tesztel, tRFC -> tesztel, stb.).
Nem stabil? Akkor lehet feszt emelni, vagy az időzítésekkel játszani, adott esetben sebességben vissza lépni. -
pRoject22
őstag
Memtest antaextreme nekem sehogy sem fut le, pár órája közdök már vele, még gyári alapbeállításokon is fagy a gép a teszt közben, sem a kézzel beállított sem pedig az xmp profilal sem jó.
Ilyen cl30/6000 profilokat próbálgatok, illetve itt a topikban megosztott profilokkal sem, ez a ram enynire intel ram lenne?
corsair 7000 cl34-es ram
-
-
-
Rewmac
tag
válasz
deathcrow42 #6077 üzenetére
Köszönöm. Bocsánat, hogy ennyit kérdezek. Elvileg legfrissebb BIOS van fen, Ipon szerelte a gépemet sajnos nem volt energiám magamnak csinálni idén. Akkor elég a BIOS nem kell állítgatnom a feszültséget?
-
-
Rewmac
tag
Köszönöm, bevallom félek ettől egy picit nem akarok hazavágni semmit. Elég csak azt az egy értéket 1.25-re állítani vagy célszerű lenne mást is?
Mivel érdemes tesztelni, hogy stabil-e? Occt? Aida64?
Közben indítottam egy cinebenchet és nem ugrott fel viszont elmentem itthonról bekapcsolva maradtam gép közben valamikor volt egy 1.329 max, de 1.240 volt amikor hazajötttem azóta se ugrott fel. Cinebench alatt 1.239-1.240 között van most.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Valamennyit tolhat túl.
nekem is vna egy szenzorom aminek az a neve, hogy CPU soc, és az mutatja az adott értéket.
1.215V van beállítva, és 1.240V körül kap a proci. Vagyis, 3 szádaz a divi, vagyis ha 1.26V-t adok neki, akkor kap cirka 1.3V-t. De lentebb úgy néz ki nem is nagyon megy.
De, ha mondjuk neki alapból 1.3V-t ad, akkor lehet 29 ezred a plusz, ha nekem is rátol 3 századot..PL LLC nekem sincs a SOC-hoz, így nem tudom korrigálni.. Ergo így simán átléphet az 1.3V-n, ha nem is sokkal..
-
Még az özönvíz előtt, valami 2023 elején vót egy kis haccacáré amiatt, hogy a Zen4 procik olykor csúnyán megpusztultak. Mint kiderült azért, mert a VSoC feszültség 1.4V-ig volt elengedve, és az AGESA kód ezt szépen ki is használta, mert az akkori memóriavezérlő kód biza nem volt egy sikertörténet és olykor még a DDR5-6000 sebesség elérése is kemény kihívás volt.
Tehát fogta a jóember, belerakta az EXPO / XMP memórakitet, beállította a profilt, majd a SoC elszaladt a mennyezetig feszültségben, hogy ki is bírja hajtani. Ha meg úgy adta ki a lépés, akkor szépen ropogósra sült közben, megpúposodva...
Ezt 2023 májusában kezelte az AMD, és 1.3V-ban maximalizálta a VSoC feszültséget, és 2023 nyarán a memóriavezérlő is kapott végre egy olyan kódot, ami egész korrektül elműködött DDR5-6400-es sebességig.Ha tehát 1.3V felett látsz feszültséget és az valós, az elvben lehet probléma - bár inkább hosszú távon. Itt jön az, amit viszont én feltételezek, hogy a kiolvasott feszültség vagy nem tűpontos, vagy valami árulás van a rendszerben, mert 1.329 azért alsó hangon is 0.29V plusz, és ez már nem kevés, hogy mérési pontatlanságnak tekintsük.
Itt jön még egy szépség: a Cinebench23 pont nem a memóriától függ, az szinte nyers CPU teszt. Szóval ha ott ugrált fel a HWinfo64 max. érték, akkor én ott azért élek a gyanúval, hogy mégis valamit a HWinfo64 szúrt el.Másik érdekesség: hogy a fenébe változott menet közben az UCLK és az MCLK a képernyőmentéseden?
Én a helyedben azt csinálnám, hogy az UEFI menüben mondjuk fixre beálítod 1.24V-ra és megnézed így stabil-e mindenhol. Ha két hétig stabil, lehet még lejjebb venni, 1.20V például. Ez már viszont szerencse kérdése (szilícium lottó).
De igazából már egy 1.25V is bőven jó kell legyen. -
omfgk
veterán
A batch-es marhaságot valamelyik nagyon ráérő reddit huszár kezdte el gyűjteni.
Pedig továbbra sincs kiugró sorozat.A korai batch-ekből több van, mert azok már gépben vannak és használják őket. Surprise.
Így kapásból megjósolom ,hogy a még a Mediamarkt raktárban lévő TV-kből kevesebb a hibás mint azokból amik már kiszállításra kerültek.
-
iceQ!
addikt
válasz
itr_henrik #6020 üzenetére
Nem követtem mostanában a fórumot, de mi ez a halállista? Ez valahol össze van foglala mely sorozatszámos procik halnak meg?
Lehet törölni is akár, sry -
Sikerült pont 2 olyan esetet felhoznod, ahol kb minden rendszernél fenn áll ez a SMBus bug!
Legfőképp ASRock lapoknál, de ASUS nál is ha az EC engedélyezve van ez ismert hiba, a többi mért értéket nem befolyásolja!
Nincs gond a hwinfo által mért értékeivel nem kell így leírni! Főleg ahogy írod is sokszor user error van, mert több monitorozó programot indítva össze akadnak 1mással!
-
Nem mondom, hogy ne használd, mert amúgy jó kis program, csak ne kezdj el rögtön száraz jeget önteni a gépbe, ha egy hőfok hirtelen kiugróan magas. Plusz a kijelzett CPU freki értékeket kezeld fenntartással.
Ebből fakadóan abban sem vagyok betonbiztos, hogy a feszültségértékek 100%-ig megbízhatóak.
Ha látsz 1.3V feletti SoC feszültséget, azért próbáld megnézni az UEFI menüben is, hogy ott mit látsz. -
Rewmac
tag
Áh így értem. Nekem anno ezt javasolták amikor az első saját PC-met raktam össze, hogy nézzem a hőfokokat. Nagyon megbízhatatlan?
Mondjuk az SOC Voltage-ot én nem merem állítani mert nem tudom okoz-e másban bármit, csak tudod megijedtem itt a proci téma miatt és elkezdtem figyelni.
Akkor azt mondod nem érdemes nagyon figyelni, hogy akkor 1.240-et vagy 1.329-et kap így HwInfo-ban?
-
válasz
hackeeeee #6053 üzenetére
Nem, a HWinfo64-nél csak a VDDCR_SOC feszültséget jelzi ki (ez az SVI3 érték). Nálam ez 1.06V-ra van állítva, a HWinfo64 1.064V-ot mutat.
A probléma az, hogy a [HWinfo fóruma is tele van hasonló aggódó bejegyzésekkel] , ezek egy részénél kiderült, hogy másik monitorozó program is futott mellette (az egyiknél még a FanControl is bejátszott talán?), és erre lehetett visszavezetni az eltéréseket.
De több olyan is nyitottként maradt, ahol nincs válasz arra, miért mutat a HWinfo64 többet, mint elvben kellene.
(De olyan is volt, hogy több UEFI beállítás van a SoC feszültségre, az egyiknél beállította, 'oszt jól nem történt semmi...) -
-
tlac
nagyúr
válasz
itr_henrik #6058 üzenetére
hm, őket pont én is néztem, de akkor lehet alza-tól kellene vennem majd, ott gyorsabban pöröghetnek ki az újabb darabok
-
tlac
nagyúr
válasz
honnan vetted?
-
hokuszpk
nagyúr
az hagyján, de 137 kvintillió év múlva már kb. csak fekete yukak lesznek az univerzumban, ha akarnánk, se tudnánk hova menekülni.
-
Rewmac
tag
válasz
deathcrow42 #6045 üzenetére
ASUS B650M-E WIFI lapon van. Mi az, hogy 1.2V soc fix érték? NEkem undervoltolva van a proci, de láttam maxon 1.329V-ot de átlagban 1.240V-on volt.
-
-
Rewmac
tag
válasz
deathcrow42 #6043 üzenetére
Mondjuk én is beszartam egy picit. Az a baj hiába mélyülök el benne nem érzem, hogy beljebb lennék. A reddit mostanában kicsit zavaros ki mire mit ír.
-
-
csaba951
veterán
válasz
Ne aggód túl a dolgot. Ez csupán azt jelenti, hogy ha pont ez a CPU-t egy Asrock alaplapban használod, akkor van rá esély, hogy 1-90 napon belül egyszer csak nem működik. Külön-külön jó mindkettő, de így együtt meg nem.
Asus alaplapban fogod használni, szóval emiatt (nagyon nagy valószínűséggel) nem lesz gondod vele. Neked elég csak arra ügyelned, hogy szakszerűen szereld össze. Pl. ha elsőre szorul, nehezen megy a foglalatba leszorításkor a kar, akkor ne erővel próbáld meg megoldani a problémát (jó lesz ez, csak erősebben kell nyomni!
). Meg ne emeld az égig a feszültségeket. (Vajon elindul-e Vsoc 1.4-el a gép?
)
Szóval ilyeneket ne csináljál és nem lesz gondod.
Első lépésként jó ötlet bios-t frissíteni, alap bios beállításokkal kipróbálni, hogy elindul-e. Aztán szépen állítgathatsz ezt-azt, de mindig csak 1 dolgot. Ha nem jó, akkor az utolsó dolgot állítsd vissza.
Meg teszteld ki, hogy stabil-e a rendszered. Cinebench 23 például látható hibák nélkül simán lefut instabil gépen is. Azt, hogy mit és milyen sorrendben állítgass, megtalálod a Téma összefoglalóban.
-
IzI
senior tag
válasz
parandroid #6039 üzenetére
értettem
-
gejala
őstag
válasz
Nincs semmilyen halállista, a halott statisztikából annyi derül ki, hogy a régebben gyártott batchekből több halt már meg, mint az újakból. Ami nem meglepő.
Szinte az összes halott proci Asrock vagy Asus lapban volt és pont ez a két gyártó az, akiknek a BIOS-a rendszeresen fura, sokszor már veszélyes dolgokat művel a feszültségekkel meg a memóriákkal. Nem csak most, hanem már évek óta.
Giga és MSI lapokban alig pár proci halt meg, és azoknak is legalább a fele bizonyítottan user error volt. Szóval náluk lényegében csak egy-két random halálesetről tudni, ami bármi lehet. MSI lapok mindig is stabilak és biztonságosak voltak ilyen szempontból, Giga is csak egyszer tolta túl a bulit, de tanultak belőle és gyorsan korrigáltak. -
omfgk
veterán
válasz
Egyáltalán nem kiugró az adat ennél a batch-nél.
Az egyetlen adat ami furcsa, az az asrock-os szám.
-
válasz
Minden rossz indulat nélkül:
A "halállista" batch-ek mennyi procit takarnak? 100 000? 10 000?
Hány halálozott el belőle követhetően? A te szériádból 0.06%? Vagy 0.006%?
Legyen 10x ekkora a valós szám, mert ugye nem minden Redditel. A legrosszabb esetben is 0.6%.Banyek, ekkora hibaszázalék kb. minden procinál, alaplapnál, stb. volt.
Én egy kicsit túlzásnak érzem ezt a túlaggódást, de nyilván mindenki a saját szintén döntsön...
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #6021 üzenetére
Elvileg az enyém is benne van, asszem 2450 vagy 2452-es, de már nem emlékszem pontosan.
De, használom, aztán ennyi. -
IzI
senior tag
2502PGE
erről nem halottam még,ez mit takar? -
itr_henrik
csendes tag
válasz
deathcrow42 #6021 üzenetére
Csak az összefoglalóból az alap dolgokra gondoltam, mint EXPO+minimalis RAM timing, PBO CO -10. Bár ahogy olvasom olyanok is döglöttek meg, ahol még az EXPO se volt betöltve...
-
Rewmac
tag
válasz
itr_henrik #6025 üzenetére
Én az egész problémáról nem tudtam, pedig szoktam követni a dolgokat, azt hittem csak AsRock hiba és nem CPU. Kicsit félek most azért elég sokáig pakoltam félre a gépre.
-
Rewmac
tag
válasz
Sajnos én nem néztem meg a batch számot, gondolom serial alapján még mindegy.
-
válasz
Nagyjából ennyit tudsz tenni, meg ne tuningold agyon a procit
-
itr_henrik
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy 9800X3D-t, de sajnos rajta van a halállistán (2502PGE).
Alaplap: ASUS TUF B850-PLUS WIFI
RAM: Kingston Fury Beast DDR5-6000 CL30 2x16GBMit tudok csinálni, hogy csökkentsem az elhalálozás esélyét? BIOS update, VSOC 1.15-1.2V, bármi egyéb?
-
Rewmac
tag
válasz
ScomComputer #6011 üzenetére
ASUS-nál mire érdemes figyelni, hogy ez ne történjen meg? Lehet ellene tenni valamit?
Nekem SOC Voltage 1.240, de mondjuk ez B650-es lap.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
ScomComputer #6016 üzenetére
Azt en is eszre vettem h tullovi a soc feszt a lap..
viszont az asusnal forditva megy minel alacsonyabb az llc annal magyobb a dropp.
itt is a terheltet kell nezni?
de nem is ertem, ennyivel sztem nem lovok tul h megsuljon, vagy megis?
eddig az volt a mondas h 1.3v oke, ezek szerint megsem?
-
ScomComputer
veterán
válasz
deathcrow42 #6014 üzenetére
Ismerem , követem és mérem is a dolgokat nálam járt asrock x870-s lapnál ha vsoc 1.190 + LLC2 akkor lap vsoc vrm max 1.200 -1.184 között változik....viszont a valós (CPU VDDCR_SOC Voltage (SVI3 TFN)) stabil 1.180..tehát az LLC jól müködik...
Ugye az ascok minél nagyobb az llc száma annál nagyobb a vdrop...
-
gejala
őstag
válasz
deathcrow42 #6014 üzenetére
Azért ez nagyon gáz lesz, ha sima túlfeszelés áll a háttérben és csak hónapok után sikerül majd fixelni.
-
válasz
Sajnos ahogy nézem a threadet, még mindig jönnek a halott procikról szóló beszámolók akár pár hónapnyi működés után is.
És ha ez a rész igaz, akkor további Asrock oldali fix kell ide:
The board properly caps vSOC to 1.30v in BIOS. However, setting the BIOS vSOC to 1.30v and using Level 3 LLC results in 1.35v during idle at CPU SVI3 TFN, and drop to 1.34v during load. This is NOT acceptable behavior.
-
KAMELOT
titán
válasz
Jó embertől, jó segítség
-
steewcv65
őstag
válasz
Király vagy, köszi
-
ScomComputer
veterán
Meghibásodási arány Batch alapján(9800X3D) +alaplapok !
további info
Egy kis VSOC nyomozgatás : A little bit of investigation into VSOC -
pRoject22
őstag
Köszönöm mindenkinek a segítséget, most állt össze a rendszer.
Beállítottam egy 6200-as memória órajelet CL28-ban CO -20 allcore, SMT-on, azt még eldöntöm ,hogy az X3D turbo módot hagyom -e bent az SMT helyett mert ugye együtt nem mennek.
CB 23 23400 pont és 88 fokig melegszik fel, sima cpuz alatt 75 fok, játék alatt 40-50 fok.
-
Van fent egy összefoglaló, minden kérdésre van válaszod benne.
- 9700X teljesen jó a kinézett feladatra. Függően az igényektől, lehet 65W-os TDP-t beállítani, hűvös lesz, egytornyos léghűtő lehűti, cserébe 1-2-3-5%-al kisebb lesz a teljesítmény. Lehet elengedni 105W-os TDP-vel, ez esetben esélyesen a 95°C-os Thermal Limit fogja megfogni, hűtéstől függően 120-160W körül.
- DDR5-6000 tCL28-tól mehetsz DDR5-6400 tCL30-ig. Egyéni izlés kérdése, ár/érték arányban egy DDR5-6000 tCL30 / tCL32 / tCL36 a legjobb.
Viszont nem írtál mennyiséget. 32GB-ot én már nem vennék, 48 vagy 64GB javasolt szerintem. Hardveraprón van 70e Ft-ért 64GB-os Kingston Fury Beast DDR5-6000 CL36, garanciát nem vállalok rá, de eddig pár ilyet már raktam gépbe, és nálam is ilyen van (nem RGB verzió, plusz lassan 2 éves...), és DDR5-6000 tCL28 vagy tCL30 időzítések mentek 1.4V-os VDD/VDDQ feszültséggel.
- Az alaplap teljesen rád van bízva. Egy CCD-s procikat, mint a 9700X nagyjából a leggagyibb alaplapokon túl bármi lekezel, a VRM sem meghatározó tényező (a VRM alapvetően a 2CCD-s prociknál és a durva negatív CO tuningnál számíthat). tt a 65W TDP esetén 88W-ot, 105W TDP esetén ahogy fent írtam, ereszd el a hajadat módban, vízhűtéssel is 160-165W körül tudod kinyomni a szemét.
Tehát igényeket meghatározod (ár, méret (ITX, mATX, ATX, E-ATX), nVME, LAN, Wifi, hangkeltő, USB-k, szín, gyártó-szimpátia, stb.), és ráböksz egyre. Nagyon mellé fogni nem tudsz alapvetően. Az összefoglalóban van link egy alaplap-összehasonlító táblázatra, ott mindent is megtalálsz az alaplapokról, még a hátsó I/O panel fotóját is... -
hackeeeee
Jómunkásember
Kb egykutya.. valszeg.
ugyan úgy alapesetben 6400 lesz a vége, kivéve ha combosabb B850, vagy X870-es lapra alapozol, ott tudsz fentebb menni, de akkor már lassul a memória, és cirka 8000 körül tudod elérni a 6400-as 1:1 memclock=uclk val elért eredményeket.
Csak jobb rammal lehet ki tudsz hozni egy 6400 CL28-at, ha nem akkor CL30, de az azért sima. Van pár Cl36-os kit is, ami tud lentebb menni Cl30 környékére csak lutris, és jól utána kell nézni. A fontos alapesetben a 2 modul.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hát, igen.. Őszinte leszek a stock és az OC beállításokhoz képest mondjuk ingame pár %-ot tudsz elérni..
Ami játékok alatt fontos lehet, az az 1% low érték, ill az fps dropp javulhat, ha hajtod a cpu-t, és a ramot is.. ill úgymond '"smooth-abb". De úgymond nem kell, ha elégedett vagy vele, akkor főként nem kell bántani.
-
válasz
hackeeeee #6000 üzenetére
Maradnék AMD-nél, mert hűséges típus vagyok.
6400 MHz-esben, vagy efelett a CL30 a legkisebb késleltetést, amit találok, vagy használtan CL32 sokkal olcsóbban.
6000-esben van CL28-as.
Melyik a jobb? Kicsit kisebb késleltetés, vagy +400Mhz?Utoljára DDR2-es időkben bencsmárkoltam ilyeneket, és már kikopott az agyamból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD I Phenom I Athlon I A10 I FX I Ryzen I FM2 - AM4-ig 2.000ft-tól
- Intel Core i9-10900KF 10-Core 3.7GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i5 14600KF - 14mag/20szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
- KIÁRUSÍTÁS! Utolsó darabok - 40AC Lenovo ThinkPad Thunderbolt 3 dokkoló + 135W AC + TB3 kábel
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- Samsung Galaxy A05s 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD ROG RX VEGA 56 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 530W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest