- Apple MacBook
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Audiofil és gamer? Az ASUS megpróbálja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen egeret válasszak?
- Döbbenetesen sok energia kell az érkező Nova Lake működéséhez?
-
PROHARDVER!

AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9850X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
petymeg
addikt
Szevasztok!
Egy szar Be Quiet pure rock 3 léghűtővel van értelme belemenni Cynebench stressztesztbe?
-
Devid_81
félisten
Kisse sokallom nalad azt a 87c fokot.
Milyen beallitason megy az a 360mm AIO nalad? Nincsenek a ventik veletlenul silent beallitason?
Sztem ha leveszed a CPU fogyasztas normalrol ECO 105Wattra es PBO enabled mellett egy Curve Optimiser -20 all core-t allitassz nyernel vagy +5-10%-ot a mostanihoz kepest -
Adi01
tag
Alaplap: MSI MAG B850 TomaHawk Max Wifi
Proci: 9800X3D
Memória: Corsair Vengeance 6000mhz CL28
CPU Hűtő: AIO 360
Olvastam az összefoglalót és az van benne, hogy Cinebench R23-ban multi score 22000-23000 között normális 9800X3D-vel.
Nálam alap bios beállításokkal + EXPO-val 21600pont.
Mellékelem a HWinfot miközben ment a CB23R.
Ez így normális vagy van valami hiba nálam?
-
MPowerPH
félisten
Megneztem 101 FCLK -val. Mindenben kicsivel gyengebbek a pontok. Megneztem 1,18V -on a SOC -ot, de az mar keves neki. Valoszinuleg a masik memoriaval az 1.2V is keves lesz, mar ha a szukebb idozitesek annyira kepesek befolyasolni.
-
MPowerPH
félisten
FCLK -t probaltam emelni, de egyenlore szerintem attol jott a fagyas Win alatt. Vagy nem birja, vagy valamibol keves van neki.
-
MPowerPH
félisten
válasz
abridabri
üzenetére
Most reggel inditottam egyet ugy, hogy a hatterben nem fut a HWInfo. A Core fesz alacsony, azert ennyi a fogyasztas...

SOC 1.2V, de megnezem, birja e alacsonyabb feszen.
Itt vannak a limitek... Ugyan azt lottem be, amit anno az 5950X -nek. Teljesen foloslegesen, mert a kozelebe nem er.
-
omfgk
veterán
válasz
nrg_52
üzenetére
Ha ez valid
Patriot Viper Venom RGB 48GB KIT DDR5 6000MHz CL30
akkor neked eleve nem ez kell.
Hanem egy ilyen.
Sima single rank.
48GB M-die esetén TRFC változik, A-die-al ellentétben itt 160ns körül vége a dalnak.Egyébként az általad linkelt is dual rank A-die-ra vonatkozik.
tRFC / tREFI (temps<50C)
Safe: 480 / 49152
Optimal: 408 / 57344
Extreme: 384 / 65536
-
nrg_52
addikt
Szerintetek mennyire használható ez a leírás?

-
MPowerPH
félisten
válasz
hackeeeee
üzenetére
Holnap. De ebben a felállásban, ha maga a CB26 nem kér többet, mint a CB23, akkor nem lesz magasabb a fogyasztás sem.
Hétfőig még itt vannak a Crucial ramok. Addig kitalálom, kibontsam e a másik kit -et, amit eredetileg nem szándékoztam. Ahogy néztem, itt számít a memória is. -
MPowerPH
félisten
válasz
DroiDMester
üzenetére
Nincs limitem, írtam, hogy ki van szedve.
Silicon lottery. Neked 5290MHz@1.282V, nekem meg 5500MHz@1.16V. Nem korlátozva van, hanem ennyit eszik meg. Ha az LLC -t feltolnam maxra, nem esne be ennyire a feszültség, de akkor a boost sem lenne ilyen magas.
-
válasz
MPowerPH
üzenetére
nincs 9850X3D-m szóval nincs mivel hasonlítani!
korábban linkeltem itt 9800X3D-vel 150W felett, és még nemis volt nagyon el engedve!
most meg 9950X3D-m van, az kicsit más a 2X annyi maggal és a 275W ig engedett limittel
-
MPowerPH
félisten
válasz
DroiDMester
üzenetére
160W -ot maximum Prime vagy Y-Cruncher alatt fog enni, ami abnormális workload. C23 és Aida féle terhelés közelébe sem érek játékok alatt. CB23 alatt ennyit eszik, hiába akarnám, nem fog többet.
De dobj be egy tesztet a sajátoddal, aztán megcsinálom ugyan azt.
Btw, CB23 20 percet ment. 2x indítottam, ott van a HWInfonal az idő számláló.
-
-
MPowerPH
félisten
-
MPowerPH
félisten
válasz
MPowerPH
üzenetére
Es eldontottem, hogy neki sem allok szorakozni a Micronokkal, beteszem a masik kittem.
PBO Enhancement: 90°C/Level 5
TDC, EDC, PPT annyin, hogy nem tud bezavarni
Temp limit 90°C
Boost override: +200MHz
PBO Scalar: 4x
Curve Optimiser: all cores -30
Curve Shaper: min. +15, low +5, medium 0, high -10, max -15.
Load line calibration: low (5,4GHz@1.104V, 5.2GHz@1,051V all core load)Nincs jatek alatt sem BSOD, restart, es asztalon sem indulgat ujra.
-
MPowerPH
félisten
válasz
hackeeeee
üzenetére
Ez ilyen eltarolt profil fele, vagy ramtol fuggetlenul, magatol allitja feszesebbre az idoziteseket?
Btw, en a CPU -val megerkeztem. Jatekok alatt szepen tartja az 5720-5845MHz kozotti erteket. Mellette stabil, Aida64 4 pipaval ment 3 orat.
Amit allitottam curve optimiser -ben, curve shaper azt csak a BIOS -ban tudom ellenorizni, vagy Win alatt is van lehetoseg ra? Asus software -ben anno volt, most a Giganal nem talalom.
-
Obliterátor
tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Még az is lehet h megnézem mi a vége a moduloknak
. Bar X3D mellett nem nagy tűz... -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester
üzenetére
Jogos..
*széttártkarok 
Pedig amúgy ez a trfc2 és trfcsb jó móka..
Csak arra még nem sikerült rájönnöm, h fesz emelésre enged-e többet bármelyikből is.. de sztem inkább az imc, és/vagy a ram fogja meg.
-
-
Lendova
őstag
Amikor a post-ok ~14%-a a tied a topic-ban.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee
üzenetére
És észre vettem még 1 hasznos dolgot.. 230/160/225-ös limittel elmegy a proci 200W fölé.. Az eddigi bios-okkal 200W-n megállt, mert lekoppat a 160A TDC limiten, és csak úgy ment 200w fölé, ha adtam neki TDC-t, és EDC-t..
Most jelenleg R23 alatt ~205watt, R26 alatt pedig ~220 wattig megy.
Szummátva, piszkálás nélkül eddig ezzel a biossal megy mondhatni legjobban a proci.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee
üzenetére
HWInfo nincs.. mert nem fér el.. na de szóval, ez így megy.
Ez jelenleg nem megy sesm a 6400-al (de ott valszeg SOC fesz gond volt) sem pedig az eddig stabil 8000 profillal. A 8000 bacca a csőröm h mi lehet a bokafájása de nem nagyon van időm kitesztelni, mert a lassú posthoz mos nincs idegem.

Ez mellett ez ~2 óra ram test pro stabil is.

-
hackeeeee
Jómunkásember
Igen.
Előző stabil biossal ami blend, 2-3 óra stabil volt, az most elhasal kb. 1 óra után.
Persze normál használat mellett valszeg ez nem sok vizet zavarna, de tudom h eddig ez ment, de most nem.
A 6200 1/2/0-s nitros setup úgy néz ki megy. ezért a proci oldalt kizárnám, valamelyik ramhoz kapcsolódó rész változott. Lehet az IMC-nek kellene több, vagy a VDDG-knek. De oda többet nem akartam most adni.. De majd még tesztelgetem.
Visszaraktam a normál 230W-s TDC/EDC-t is, nem +15%-ost, hogy hátha az a baja, de nem.
Most a 6200-as profilt használom.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Új asrock bios refreshed.
Na szóval a 8000 nem megy sehogy.. trfc lazítással sem.. több feszt nem adtam a ramnak mint kéne, ergo valami más változott. Lehet a CO-n kellene lazítani, de akkor a 6200 sem menne, ami viszont úgy néz ki rendben.
Próbáltam 6400-at is, kíváncsiságból, de 1.2V-s soccal nem megy, de ez nem lep meg, elvileg 1.23V-n már oké.
Szóval tényleg, tuti volt varia, több vonalon is, de még nem tudtam pontosan rájönni, hogy mi változott.
-
Obliterátor
tag
válasz
deathcrow42
üzenetére

Ennyit kaptam, ez átlagos ?
(win11 van fent , nem tudom miért ír 10-et ) -
válasz
Obliterátor
üzenetére
65W TDP / 88W PPT-n van megfogva a proci ahogy látom, ha van rá lehetőséged: a Cinebench R23 olyan 22 ezer pont alatt fog dobni, és akkor 100%, hogy le van fojtva a TDP miatt a proci, és egy stock 9800X3D teljesítményét hozza kb. az egy core 5.6Ghz boost mellett.
-
MPowerPH
félisten
válasz
deathcrow42
üzenetére
Csak mert anno az 5950X -nel a megemelt scalar letorte a max boost -ot, igaz az alacsonyabb erteket stabilabban tartotta.
Nekem per pill 1x erteken van. -
-
válasz
pendre54
üzenetére
Nem érdemes, majd év végén csinálsz egy updatet, ha van kedved és időd.
Végfelhasználói szempontból nagyon nem kell parázni a TPM-mel kapcsolatos dolgokon, kivéve ha Bitlockert használsz - ott viszont ott meg legyen kéznél a key, mert máskülönben reszeltek az adatoknak egy esetleges TPM update esetén ha nincs jelszó.
-
MPowerPH
félisten
Scalar -t mindenki 1x erteken hagyja? Vagy erdemes elmenni vele olyan max. 6x ertekig?
-
Üdv!
Tavaly szeptemberben raktam össze, egy vadi, új konfigot, a profilomban minden cucc látható. Az alaplap, egy Asus TUF B850 Plus Wifi. A mai nap Eseménynaplójában, van egy ilyen hibabejegyzés, ami a TMP-vel kapcsolatos:
Az alaplap támogatási oldalán, meg tegnap adtak ki egy új BIOS-t.
Kérdésem, hogy lehet a két dolog között szoros összefüggés? Azért kérdezem, mert amióta összeraktam az új konfigot, azóta atomstabil a rendszer, a szűk fél év alatt, soha semmilyen fagyás, akadás, pláne kék halál, nem fordult elő, és ez igaz minden használt programomra, játékokra is( pl. Cyberpunk 2077, PUBG, Battlefield 6, ARC Raiders).
Mindez úgy is, hogy például az összes magra - 35 CO van belőve.
A jelenlegi BIOS, a most kiadotthoz képest, kettővel korábbi, 2025 szeptemberi.
Szóval, ha nem nagyon lenne muszáj a BIOS frissítés, akkor inkább hanyagolnám, mert fázok attól, hogy az új BIOS-tól esetleg, véget ér, az eddigi kegyelmi állapot.
Ráadásul, ha felrakom az újat, a jelenlegi szeptemberire, már nem lehet visszaállni, mert a köztes, 2025 decemberi BIOS-t, már úgy adták ki, hogy azt felrakva, onnan már nincs visszaút. -
Zsohi
őstag
válasz
Obliterátor
üzenetére
Nem fogja egy 9850X3D ategetni azt az alaplapot abban a deszkaban.
Egy 9950X is kb 3 Wattnyi hot termelne meg fazisonkent abban a deszkaban, venti kellene ra, de nem lenne gond.Szek: Amugy grat hozza! Az az 1.285V VID fesz egesz kellemes a tobbi 9850-hez kepest.
-
Obliterátor
tag
válasz
Obliterátor
üzenetére
Ami lemaradt :
Felbontás 4k
PBO on
Minden más default.
Nincs +200mhz
Fogyasztás pass, nincs hozzá eszközöm. -
Obliterátor
tag
Álljon itt az utókornak egy Asrock tulaj tapasztalata. TLDR következik !
Egy kis forum olvasgatás után úgy döntöttem h leszek béta teszter és utána járok h vajon tényleg hűthetetlen-e a 9850X3D és leégeti-e a lapom. (ha utóbbi megtörténik, azt is megírom).
Rövid info a jelenlegi rendszerről: 2023 végén lett vásárolva B650M Pro RS és egy 7800X3D. Ez egy elég csöves deszka, főleg a fentebb linkelt TACHYON-hoz képest de majdnem 5-öd annyiba került. 32GB CL 30 6000mhz van mellette, ami akkor 45k volt. A proci -20 CO ment (25ön fagyott), a ramok egy kicsit feszesebb subtimeal mint a gyári EXPO. Aidaba 66ns körül tudott. A rendszer első nap óta hibátlanul üzemelt, játék közbe 52-54 fok környékén járt. WOW,Fallout,Starfiel,BF6,Border3,Last of Us,Hogwarts stb.3 napja hozta a futár a 9850-et. 4.03 bios fel, gépet szétszed , kicsit megtörölgettem, 13 éves MX4 paszta fel. Indítás után fekete kép,mire lementem vízért és kidobtam a szemetet már windosba volt a gép. Újraindít , CO egyből -30-ra (ugy voltam vele h nézzük meg mit hozott a szilikon lotto) ramok ugyan oda ahol eddig voltak. PPT, TDC és EDC default, SOC 1.15V. És most jöjjenek a képek :
Aida stressz teszt 76C-ig ment el, igaz nem futott órákig de nem is az volt a cél hanem h bírja-e a -30 CO-t. Játék közbe jellemzően 57-58C láttam. A magok szépen tartották 5.6Ghz-et. Minden nap 4-5 óra játék ment, igaz megszakításokkal de eddig minden stabil. Egy kis adalék: leginkább WOW-ra voltam kiváncsi mert ott a Retail raid,bg környezetben a 24 éves toldozott-foltozott fos hulladék engine alá 1 négyzetméter X3D is kevés lenne, de érezhető volt a javulás a 7800-hoz képest is. Főleg a minimumok erősödtek, és még simábban futott a játék mint eddig.Természetesen ez eddig még nem jelent semmit mert lehet 3 hónap múlva kapom a 00 post-ot de eddig jól muzsikál a rendszer. Ramban még van tartalék de most nincs kedvem pár ns-ért kínlódni. Gyorsabb és erősebb lett az egész gép, és még hőfokok is rendben vannak.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee
üzenetére
Nah szóval, ha bárkit is érdekel, valami tuti változott az AS01-es bios-sal.. kicsit lassabb a post 1:1-ben is, nem csak 1:2-ben. Kicsit lassabb a post is alapból, picit megáll a bios screen előtt.. illetve utána is áll egy kicsit, utána megy tovább.
Tesztelgetem a stabilitást, hogy mi változott.
A 6200 végül megy, nem dobta el magát. A 8000-nél 1:2-ben valami változott, ott engedtem a TRFC-n egy kicsit, meglátjuk az elég-e neki.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee
üzenetére
6200 sem jó, szaggat az egér random prime blend közben.. sztem a trfc változott it is, megint.. lazítok majd rajta aztán meglátjuk mi a helyzet. De megnézem h ezt eldobja-e.. a 8000 nem stabil, de ott csak feszt próbáltam, az nem oldotta meg. Ezért gondolok a trfc-re.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Teszt.
A post lassabb indításkor. Elsőre, frissítés után kellett egy gombos reset, mert bios előtt megállt.

1/2-n a training ugyan olyan lassú (egyszerűen nem értem a miértet..)
És, megszünt a HWinfo hibaüzenet indításkor..

-
hackeeeee
Jómunkásember
Jah és bios, holnap ha lesz időm akkor felpakolom asrock-ra a béta bios-t, megnézem változik-e valami.
-
Atish19
őstag
Néhány Asus lapra érkezett friss és ropogós Bios.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee
üzenetére
Amiért ezt gondolom, csak lejárt a szerk, a 8000 elmegy 1.5V körül, de a 8200-hoz már 1.55-1.6V kell, C38-C40-en, és nem stabil még úgy sem.. Trfc-től függetlenül..
Miközben magasabb órajel megy intel mellett 1.5V alatt.. Ergo persze jó ez.. De de na, tényleg csak bench-re max, ebben sem tudsz 24/7-re tovább menni.
Én tesztre is próbálgattam a Taichi-ban ezt, ventizve a ramot, meg minden, de elengedtem, mert nem akartam neki többet adni, mert tudom, hogy alapesetben jóval kevesebb is elég neki.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester
üzenetére
Azért nálam a 8000 jobbat gurít mint a 6200 CL28, pedig az is elég feszes, 1/2/0-s nitro.. Csak a kérédés a fesz, hogy mennyi mellett tudod megfogni.
FPS-ben a min pár%-al jobb, illetve ebből adódóan az átlag is kicsit javul 8000 mellett, de kb. ennyi a különbség.
Én azért használom 8000 , mert a VDD/VDDQ szinte ugyanannyi, mert ugyan annyit kér a ram, VDDG-knek is ugyan annyi kell mert 6200-on nitróval, ha lemegyek 1V környékére akkor hibázik..
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
-
Atom_Anti
senior tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Ugyan nekem is a 6200 bejött, mert nagyon alacsony vSOC elég és több marad a procinak, de ha átmész az OCN-re, ott mindenki a 8000 fölötti értékekkel erőlködik.
-
Bossp
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
Azt azért kétlem mert akkor elmkellett volna indulnia mikor új biost raktak rá. Sőt akkor bios resetnél is elkéne indulnia.

-
Zsohi
őstag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Mindig is szerettem volna egy Tachyon lapot az aktualis platform ala, de olyan alacsony darabszamban gyartottak eddig(?), hogy max scalperektol tudtam volna venni.
Ertelme, pedig biztosan nem lesz. Mintha egy f1-es autot kellene a forgalomban vezetni.
-
-
válasz
Atom_Anti
üzenetére
próbálkoztak itt többen is 8000 és e feletti órajelekkel, csak kiderült hogy egy feszes cl30. as setup pont annyit hoz mint egy jól belőtt 6200@CL28.
innentől fogva semmi értelme nincs 8000 ren járatni, mert SEMMIT NEM HOZ A KONYHÁRA.
a kék oldalon ott igen van értelme, ott énis 9133MHz en hajtom a 285K mellett a ramokat ott hoz a konyhára nem is keveset, de itt pirosaknál nagyon gyenguska az imc, és 1átalán nem is skálázódik olyan jól mint a kékeknél.

kinézet: az más tészta, kinek a pap kinek a paplan..., nálam mondjuk nincs esélye a világos színeknek, így fehér/ezüst/szürke cuccok szóba sem jöhetnek.
-
Atom_Anti
senior tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Mért ne lenne, először is nagyon jól néz ki, majd az érzés hogy egyik legjobb lap és 8000MHz fölött igen is számít. Egy Heró jó 8200-ig, utána 2 slotos kell.
-
-
Zsohi
őstag
Egy nagyon perverz almomat sikerult most lehuznom a bakancslistamrol.
-
-
omfgk
veterán
Nem semmi ,hogy milyen videó jött szembe reddit-en.
Ez lesz akkor ha kretén a tesztelő.
https://www.youtube.com/watch?v=lyMvudKDLq4
Konkrétan semmilyen rendszer vagy értelem nincs a videóban.
Semmi se stabil, semmi se esik le neki (FCLK 2200 lassabb mint 2133
) és még szerintem az 1:1 és 1:2 sincs meg neki agyban.all over the place
Idéztem a szerzőtől.
Kb az agysejtek is ilyenek. -
válasz
Sefi84
üzenetére
Tisztában vagyok vele. HT nélkül vagy PBO nélkül igen tudhat , de szerencsére nem sokan butítják le a CPUjukat.
A 7700-am PBO nélkül bekapcsolt HT val is tud -35 öt,de lehet még többet is, csak már ráuntam tesztelgetni , így használom
Ez meg a főgépem 9800x3d (+200 /HT ON ) , percore CO daily :
-
MPowerPH
félisten
Egyenlőre el vagyok veszve... Nem melegszik, már -40 CO -nál járok, és nem nagyon boostol tovább, mint 5515MHz all core.

Nem futok bele limitekbe sem.
-
MPowerPH
félisten
MemTest64 -et hasznaljatok a ram stabilitas meresehez? Vagy jobb a TM5?
1T -n rendben van GDM off -al.
mod: Emeltem 1.22V -ra, idoziteseket nem babraltam. Elinditottam egy TestMem64 -et. Jelenleg itt tartok.
-
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee
üzenetére
Fel lett kapva ugye a sztori, mert érzékeny lett rá a reddit népe ezért az Asus kiadta a corporate bullshit-et.
Ahogy minden újabb 5090 leégést is felkap mindenki, annak ellenére ,hogy masszívan csökkent a számuk.
És ugye az arányérzékkel vannak bajok reddit-en. Tehát 5db leégett 9800X3D Asus lapban nem jelenti azt ,hogy helyrebillen a statisztika.

-
hackeeeee
Jómunkásember
Én volt Asus tulajként is ezt mondom.
Hát, ez is egy megoldás, de az is egy megoldás lenne, hogy utána néznek, és valóban kivizsgálják, hogy mondjuk 1000-ből 10 esetben miért történik olyan, hogy mondjuk készlenléti állapotból visszatérve miért kap a user 00-s hibakódot, vagy füstcsíkot a CPU aljára.
Én máig azt vallom, hogy tényleg nem tudja senki.. Mert máig nem láttam valódi leírást arról, hogy milyen feltételekkel voltak használva az ilyen gépek, ergo volt limit, nem volt limit, volt pbo, nem volt pbo, stb stb stb.. ami szerintem elég fontos lenne.
És ez mindentől független, hogy asus, asrock, msi, giga...stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 8500 6 mag 6 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 6700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i3-10105 / i3-10100 / Gold G6400T / garancia / számla
- i9-7900X
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 5700X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Új! AKRacing Premium Master gamer szék
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Asus A31 PLUS TG ARGB 650W
- Dell Latitude 7420 Core i7-1185 G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar, szép állapot
- Apple iPhone 15 Pro Max 256 GB White Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8265U I 16GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az alaplap támogatási oldalán, meg tegnap adtak ki egy új BIOS-t.
Kérdésem, hogy lehet a két dolog között szoros összefüggés? Azért kérdezem, mert amióta összeraktam az új konfigot, azóta atomstabil a rendszer, a szűk fél év alatt, soha semmilyen fagyás, akadás, pláne kék halál, nem fordult elő, és ez igaz minden használt programomra, játékokra is( pl. Cyberpunk 2077, PUBG, Battlefield 6, ARC Raiders).
Aida stressz teszt 76C-ig ment el, igaz nem futott órákig de nem is az volt a cél hanem h bírja-e a -30 CO-t. Játék közbe jellemzően 57-58C láttam. A magok szépen tartották 5.6Ghz-et. Minden nap 4-5 óra játék ment, igaz megszakításokkal de eddig minden stabil. Egy kis adalék: leginkább WOW-ra voltam kiváncsi mert ott a Retail raid,bg környezetben a 24 éves toldozott-foltozott fos hulladék engine alá 1 négyzetméter X3D is kevés lenne, de érezhető volt a javulás a 7800-hoz képest is. Főleg a minimumok erősödtek, és még simábban futott a játék mint eddig.

Ez meg a főgépem 9800x3d (+200 /HT ON ) , percore CO daily :
Most időszűke van.