-
PROHARDVER!

AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9850X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee
üzenetére
Amúgy érdekesség, hogy a rommá hajtott 6200-as, Nitros profilom lassan egy órája Aida-zik.
Egészen pontosan 40 perce.. szal nem a CO miatt száll el nálam az aida, az már biztos.. A 6400-hez sajna tuti kevés az 1.2V-s soc, legalábbis szerintem, de majd még próbálgatom.. megnézem, hogy az 1 órán átmegy-e, mert az szokott lenni a köztes idő.. -
-
Laraxior
titán
Vált valaki majd 9950x3d2-re? Ez már érdekelne engem is
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
omfgk
veterán
Volt szó a shaper-ről, de a gond az vele ,hogy rengeteg meló.
Én is megkereshetném ,hogy a -15-ös mag melyik rész miatt -15 csak és nem -30, de rengeteg meló.
5-ször annyi.Ha valami brutál eltérés van, akkor ajánlanám.
Tehát ha valakinek 1 mag már -5-ön elhasal.
Na azt megnézném ,hogy shaper-el melyik frekvencia tartományban ilyen szar. -
Zsohi
őstag
[link] Talán nem volt még, pár héttel korábban futottam bele és jómagam még nem teszteltem. Majd valamikor.
-
Enyemen mar negativ OC van

-
-
steewcv65
őstag
Akinek van itt 9850x3d, a kérésem oda szólna :
Pbo-val és all core oc-val csinálna nekem képet tesztekben, mondjuk cinebench és ingame ?
Előre is köszi, egyben mehet kinek a gyorsabb
-
válasz
hackeeeee
üzenetére
Akkor az van,hogy nem stabil a rendszered ,csak magadat csapod be .Aztán jön az anyázás, ha újraindul egy új játéknál ami máshogy terhel
omfgk
Aida folyamatosan változtatja a terhelés tipust random .Pont azért jó ,és azért kell több óráig futtatni ,hogy mindent le tudjon fedni. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri
üzenetére
Hát csak itt az a kérdés, hogy ha minden más jó, csak az aida száll el, akkor mivan?

Én végigteszteltem az összes TM5- tesztet ami számít, Prime blend, linpack, cruncher.. ezek mind jók..
Lásd lent.. minden.. most cirka 45 perce a fullos cruncher is megy hiba nélkül..4 pipás aida max 20 perc.. *széttártkarok.
Én annó ezért adtam fel, már CO-nál is, mert amikor xar volt a CO akkor a cruncher is elszállt már.. ill a prime is.
-
omfgk
veterán
válasz
abridabri
üzenetére
Csak pontosan a görbe melyik részénél best?
Pont erre van a shaper is. És egyik procival se futottam még bele abba a sávba, ahol az aida terhel. Lehet ,hogy azt az instabilitást kapja el a leggyorsabban, ami mondjuk medium frekinél van, többszálon.
Nekem meg közben magasabb frekvencián hibádzik a v/f görbe.
Ezért lesz az a vége ,hogy valakinek jó az aida, valakinek nem. Most az új procival látom is ,hogy ami korábban a legjobb volt, vt3 már nem az. BKT pedig korábban nem is emlékszem ,hogy hibázott volna.
-
-
ScomComputer
veterán
-
Lendova
őstag
A "4 pipás Aida" tanács jelentősen felgyorsította a tesztelést (meg sokat rontott is a korábbi CO értékeken
).
-
omfgk
veterán
válasz
DJZoliboy
üzenetére
Ez még megugró feszültség igények nélkül elérhető.

Amit ki kell tesztelni ,hogy a 6400-hoz mennyi SOC kell.
FCLK 2133 az esetek túlnyomó többségében sima ügy.Illetve a ram fesz ,hogy pontosan mennyi kell. Lehet 1,4V, lehet ,hogy 1,45V.
CL28 az ami többet kér már enni. Az 1,5V felett lesz.
Ami a standard expo/xmp 6000 CL30-hoz képest a legtöbbet hozza, az a trfc és trefi, valamint maga az órajel.
-
ScomComputer
veterán
-
omfgk
veterán
Alzán 95k lett a 250K és 138k a 270K.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee
üzenetére
Nah akkor részemről ez így letudva, hogy a ramtest pro oldaláról nézve valami szoftveres rigolya.. Nem tudom miért.. és mi ez.. de, ez így oké.. sztem ez így jónak mondható. Még kap egy prime95-t, és ennyi.. De ez mind lefut..
Sry a sok képért, csak.. kicsit felb@szott, hogy vajon mi történhetett... mi okozza ezt.. De néztem, abból a progiból nincs frissebb.. lehet valami update, vagy driver nem tetszik neki, és azért van ez, fogalmam sincs..

-
Lendova
őstag
Az Aida 4 pipás talált. Marad a magonkénti CO, de jelentősen gyorsabb így instabilitást találni.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nah, meguntam, mert akkor is szoftverre gyanakszom.. A ramtest pro mutat hibát.. most meguntam.
Megnézem még több profillal is.. meg majd linpack-al is.. de úgy néz ki megy.. szóval nem tudom.. még próbálkozom.

-
DJZoliboy
aktív tag
válasz
deathcrow42
üzenetére
-
-
DJZoliboy
aktív tag
Sziasztok! Nekem miért marad a latency Aida ba 86-88 körül ha 6200 MHz ha 6400 mhz a ram sebesség akkor is ez egy 9850x3d egy Asus x870f és egy g.skill 2x24 GB RAM 6400 MHz 32-39-39. Időzítéssekel miket kéne állítsak ? Köszönöm.
-
Lendova
őstag
1 hét alatt megjött az aliexpress-szes 9800X3D, amit 135.6k-ért mákoltam be.
Pár óra BF 6 és egy teljes éjszakás magonkénti SSE terhelésen túl van, idle volt eddig 1 fagyi. Ma éjjel kap egy AVX2-t.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy a chipset driver, és a windows update is befolyásolja a ramtuningot.. semmi másom nem változott, csak lefrissítettem a chipset drivert, azóta nem megy a korábbi setupom..
Jah és még vga-t cseréltem, de az végképp nem hinném h befolyásolna bármit is..
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Phobion
üzenetére
Hát, kinek mi.. amúgy a ram szerintem megéri az optimalizálást... azért az sokat hozhat a konyhára, főként egy expo-hoz képest. És akkor még ehhez jön a többi.. Ergo ne is beszéljünk arról, hogy túlhajtod, hanem mondjuk ha van egy 6000 C30-as kited, akkor azt belövöd (nem expo-val) hanem bekonfigolva 6000 c30-ra, vagy c28-ra, sőt ott már meglehet egy c26 is, és az már hoz a konyhára, főként subokkal, trfc-vel, trefi-vel.
Azért ha csak a késleltetésre játszik az ember és nem beszélünk még írásról, olvasásról, másolásról (pedig akkor már ez is számít), akkor átlag fps-ben azért lehet javulás, illetve a minimumban is, ami sztem sokat számít.. És akkor még CPU tuningról nem is beszélünk..
-
Zsohi
őstag
válasz
Phobion
üzenetére
Van annyi egy default es egy csucsra jaratott gep kozott, ideertve a videokartyt is, mint mondjuk egy 5070 ti es 5080 kozott, vagy 7900 xt es 7900 xtx kozott es ebbol a kulonbsegbol a ram is kiveszi a maga reszet. Teljesitmenyben a jedec es az expo/xmp profil kevesebbet jelent, mint egy behangolt profil vs expo/xmp.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42
üzenetére
Őszintén szólva már kacérkodtam a gondolattal, hogy úgymond teszt miatt összedobnék egy kisebb K-s Intel konfigot, akár ITX-ben, hogy kicsi legyen, és kompakt.
Hát, talán igen.. de mindenki arról beszél mostanság, hogy áremelés várható a piacon, nem, hogy csökkenés.. Az AMD már korábban emelt, proci, illetve VGA piacon is (16GB).
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MPowerPH
üzenetére
Most olcsóbb, de az Intel is emelni fog.. jelenleg kb. 10-15%-ot biztosan. Mire ez elér a mi piacunkra lehet kicsit több is lesz.
-
omfgk
veterán
-
MPowerPH
félisten
Egyébként ennek örülni kell, mert az AMD árak nagyon elszálltak.
Jövőre ez is változik, lesz az Intelnek is 3D Cache megoldása, maga a CPU -k pedig már most sem rosszak, c to c is erősek.
És az LGA1954 az elmondások szerint időtálló lesz, 3-4 gent. remélhetőleg megeszik. Így azért jó érzéssel megveszem, nem kukáztatják a drágán megvett felsőkatos alaplapot. -
hackeeeee
Jómunkásember
Mivel kb foldbe allt a pc platform, folent a memoria, ssd arak miatt, valamit csinalni kell.. egy uj szeria bevezetese valamilyen szinten adott volt arra h le tudjak torni az arakaty a kerdes h ez meddig lesz tarthato.. illetve mennyire fogja novelni a keresletet az eddigirlhrz kepest.. mert sztem sajnos nem nagyon..
-
omfgk
veterán
válasz
MPowerPH
üzenetére
Igen, a platform cost kicsit kinyírja a 250K-t és 270K-t.
DDR5 is drága, socket is eol...
Pedig ár/érték arányban fasza lenne.
250K munkában 9900X, 270K meg 9950X. Pedig a két amd proci vagy 70%-al drágább.Igazából a non X3D procikat majdhogynem kivégzik.
9700X is kurva drága lett így hirtelen, miközben a 250K hozza ugyanazt játékban, melóban meg eltapossa és még olcsóbb is. -
MPowerPH
félisten
válasz
deathcrow42
üzenetére
Vesziteni nem veszitesz, csak veszel egy alaplapot, amit jovore kukazhatsz...
Broken heart: A CL26 -ra az nem lesz eleg.
-
-
Zsohi
őstag
válasz
abridabri
üzenetére
Igen, arban nagyon durvan alavagtak az Amd-nek, de meg maguknak is. Viszont en masban nem latom azt a nagy fejlodest. Valoszinuleg gyartani is dragabb, mint az Amd megoldasat, folleg az 1 CCD-s procikat.
Viszont az biztos, hogy a jelenlegi arakon az Amd megoldasai nagyon butan neznek ki.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
abridabri
üzenetére
az volt a mondas, hogy idén lesz Zen6, de először az epycek jönnek ; viszont a jelenlegi az "ai cégek mindent is megvesznek bármibe kerül" helyzetben -- nomeg amikor még az Intel is aszondja, hogy nemtud elég processzort processzálni -- asztalra kb. eselytelen.
végülis tapeout már volt, ha nem kell új reviziót csinálni, akkor csak a TSMC gyártás felfutásán múlik, hogy lesz vagy sem. -
Zsohi
őstag
válasz
Broken heart
üzenetére
Jelenleg azt mondanam inakbb az Asus, elerheto minden a bios-ban amire szukseged lehetne, gyorsan erkeznek az uj bios verziok is.
Az ui az Msi biosokban klasszis, de nekem nagyon baxa a csoromet, hogy az elozo szerias lapok mennyire el vannak hanyagolva, honapokat kesnek a friss biosok.
Vagy Giga, ha feheret akarsz. Szerintem szebbek, mint barmelyik mas gyarto feher lapjai.
-
MPowerPH
félisten
válasz
Broken heart
üzenetére
Ha ilyen időzítést szeretnél ilyen memórias frekvenciához, akkor inkább olyan ramot vegyél.
-
Broken heart
aktív tag
Sziasztok.
Van valakinek tapasztalata
MSI MPG B850 EDGE TI WIFI
vagy
Asus B850-A strix lapokkal? Megnézném ezt a platformot a közeljövőben, egy 9800x3d-vel, és érdekelne a vélemény.
Nem ragaszkodom görcsösen a fehérhez, de az lenne a legjobb.
A szempontok: max 2 nvme ssd (4.0) használata vga sávszélt nem befolyásolva, minimum 3 argb header, és elegendő pwm (5 azt hiszem)
A cél a maxi elérhető gaming teljesítmény természetesen, és hogy jól lehessen a ramokkal bíbelődni. Ebben az esetben az itt látottakra alapozok, 6200-6400 c28 vagy c26, és ha jól értesültem, a g2nek itt nincs hozadéka 1ccd-n, mint a 2ccd-s 9950x3d-n.
Köszi előre is
-
-
MaddeNNNN
addikt
AMD Ryzen 9 9950X3D2 Spotted In CPU-Z; Specs Show 128 MB Of L3 Cache?
Kit fog először elkapni a gépszíj?
-
hackeeeee
Jómunkásember

-
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
LN2 lesz az amire te gondolsz, az LNG az max a kormányunkat érdekli per pill

-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42
üzenetére
Inkább ramban jön a javulás (ha jön), több réteg pcb, stb.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hát nézd, a 9800x3d-t én kimaxoltam egy ~50k-s lapban.
Szóval, ez részletkérdés.. 142w-n elértem vele amit lehet.. egy B650M-E WIFI-m volt, és nem térdelt le a lap alatta, hozta amit lehet.Valami tuti nem kerek, csak rá kellene jönni, hogy micsoda.

De amúgy már többször mondtam, hogy R23 nem feltétlen hajt maxra, pl. a 9950x3d is lekoppan nálam 200W-n. R26 alatt pedig 210-220W-n megy.
ezért is tudtam 142W-n maxon járatni a 9800x3d-t annó, a +20W már nem adott neki semmit..
-
-
MPowerPH
félisten
-
válasz
s.bala31
üzenetére
Leirtam cb23 pár pontal megy 24k fölé, úgy hogy valós időre van rakva.
Most full alapon a CPUz a multi 8700 pont +200 -25co x10 minden elengedve a limitek 20% sem erik el, 8800 pont
és cb23 alatt 72-73 fok silentre kapcsolt hűtővel.Már nincs kedvem piszkalni ilyen és kész. Várok egy uj BIOS-t

-
Nálam továbbra is egy fos a PBO
már az anyját is állítottam ez ilyen ennyi 
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester
üzenetére
Nah, ez így fain
Akkor neked is adott az új agese azért, egy kicsit. 
-
MPowerPH
félisten
Igazából ha van rajta jó hűtés, akkor lehet vacakolni a PBO -val, és ha Intel platformon sokat tököltél a ram finomhangolással, akkor itt ugyan az a helyzet. Annyi különbséggel, hogy a hozama itt jóval kevesebb.
CB23,26 alatt milyen pontokat dob? Csak azért, hogy legyen viszonyítási alap, ha hozzányúlsz
-
3L1T3
addikt
Megtörént az 14900K-ról való platform cserém tegnap.
9800X3D
ROG STRIX X870E-E Gaming Wifi
Trident Z5 64GB 6000MHZ CL30
EXPO II-vel működik a rendszer, van bármi amit érdemes még beállítani a BIOS-ban az alapvető QFAN és egyéb kényelmi funkciókon kívül amivel a rendszer stabilitását tudom javítani (nincs egyelőre észrevett problémám) vagy amit igényel a 9800X3D? Nem vagyok jártas AMD oldalon, köszi a helpet.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri
üzenetére
Reménykedem hogy ki lehet tolni annyira, hogy odaférjen, én ebbem bízom.
de ez ennél is benne lehet a pakliban, mert ugye D15 van nálam is. Úgy hogy az első ventit leveszem és max én is hátra teszem majd és szívóként fog menni, majd meglátjuk.Ha nem van még 1 alternatív ötletem, de nem akartam kettöt rendelni

-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42
üzenetére
Nem tudom, nem vettem hozzá ventit, van 2 noctua-m.

Az félgőzzel néma, sőt majdnem maxon is, emlékeim szerint 85% körülig némák, felette kezd el hangjuk lenni.
-
Más téma:
9650X és 9750X érkezik - nagyon remélem nulla árváltozás, mert kezdenek kellemetlen ársávba átmenni, ha még drágulnak…

AMD is preparing an update to its Ryzen 9000 series desktop processor lineup with the introduction of two new models, the Ryzen 7 9750X, and the Ryzen 5 9650X. Both these chips are non-X3D (lack 3D V-Cache), and implement the regular "Zen 5" CCD with 32 MB on-die L3 caches. The two are being designed with increased clock speeds and TDP, and their launch closely follows Intel's recent product stack refresh with the Core Ultra 7 270K Plus and Core Ultra 5 250K Plus. -
Broken heart
aktív tag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Nálam is van két noctua, 60x25mm a ramokon, maxi rpm-en gáz, de be van állítva szépen, egyedi görbére RAM hőfok alapján, illetve fülessel játszok, de úgy nem hallani őket, kb 55%ig szokott felpörögni max
Idle 29.5-30 fok környéken vannak, ott a házventik hangosabbak, de azt is csak közvetlen melléhajolva lehet hallani füles nélkül. Az ágyból már nem hallom, és 0-24megy
Mióta rajta van a ramokon, azóta 40-ig se nagyon látom felmenni a hőfokokat se játék, se stabteszt közben -
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester
üzenetére
Amúgy, ha az 1.165V után nem zavar annyira, akkor egy 1.2V-s 6400-ra rápróbálhatsz, ha kíváncsi vagy... mert amúgy ezzel az új agesa-val nekem megy.. vagyis teszt stabil, onnantól már talán ingame is működik..
Rendeltem aliról egy kicsit más fajta ventitartót a ramok fölé, ha az beválik, akkor nekifutok újra a 6400 c28-nak, de 1.5V felett a sima ház venti már nem elég.

-
MPowerPH
félisten
Akkor allítsad mind a 3 helyen. Az 3db hőmérséklet tartomànyt jelent adott freqin.
24.000 körül mindenképpen kellene kapj.Btw, lehet vacakolni vele, de számítani brutál nagy vga limitnél fog igazán. A többi maximum a személyes belső nyugalmadat szolgálja.
Én is inkább gamelek, amíg van időm. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester
üzenetére
Amugy a trfc2-ben es az sb-ben a Te esetedben lehet van még, nálam ennyit tud.

bar ugye mixed-ben valszeg a trfc2-bols szamolja az ns-t, igy valszeg 160 alá nem tudsz menni, de az sb még hozhat, ha a lz imc es memoria is ugy akarja, nekem nem ment lentebb.de igen, ahogy anno Tibcsi is emlitette, jól megy a DR, de SR kitekkel mennek jol igazan a Ryzenek.
es igen, ez egy jo kis kit
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester
üzenetére
Ejj na igen, ez igy fatya, ahogy lennie kell

-
-
Atish19
őstag
Asus elkezdte kiadni a Stabil 1.3.0.0a. biosokat. Legalábbis B850F-re már kint van.
-
Zsohi
őstag
A 6400-as dual rank eselyesen nem fog menni a gyari profillal. Ezen tul elegge plug and play ma mar ez a platform.
Ha viszont piszkalni is akarod, akkor az osszefoglaloban minden reszletesen le van irva, ha pedig azon is tul akarsz menni megprobalunk segiteni a tovabbiakban is.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MPowerPH
üzenetére
Nekem ennyi kell, de azért is említettem annó, hogy pl. 1.1V-n is megy a 8000, és mondjuk prime stabil is volt, szóval vegyes.
Nálam a 2 ccd sokat kavar, de ezét is emlíettmem, hogy a 9800x3d-nek is hasonló feszek kellettek, vagy vddg-kkel 6400-ig elvileg 0.99V-n, de 8000-nél már 1.05-t adtam már neki.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
1.025V a vddp alja, lentebb max 1 óra alatt hibázik. Nagyjából ez egy kimaxolt 6200, értelmes feszen..

-
3L1T3
addikt
láma kérdés lesz sry. Most váltok 14900K-ról 9800X3D-re, de a RAM-om maradna a mostani. Kaphatnék némi tippet, hogy mit lesz érdemes beállítanom?
Lapka: ROG Strix X870E‑E
RAM: G.SKILL Trident Z5 RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL32 -
omfgk
veterán
https://videocardz.com/newz/amd-preparing-ryzen-7-9750x-and-ryzen-5-9650x-desktop-cpus-with-120w-tdp
Érkezhet a 9650X és 9750X.
A kérdés ,hogy a 9600X és 9700X helyére, vagy megmarad minden.
TDP el lesz eresztve. A logika azt diktálná ,hogy legalább a 9700X-et kivezessék ezzel.
8 magos CCD-ket el lehet adni máshogy. 9800X3D-ként vagy akár 9850X3D-ként is ha megfelel a v/f görbe. Vagy 16 magosban. -
hackeeeee
Jómunkásember
Alapból mindig egyet kéne állítani, de lusta vagyok erre.
Többet is szívok így, de ez van.. most is egyszerre állítottam mindháromat, majd vddg vissza, úgy is rossz volt, így akkor maradt a vddp. Még a PU-t kell majd megnéznem de sztem az is jó lesz.. De még lemérem, hogy így lassul-e az előzőekhez képest.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Meg is néztem, 0.95V VDDP nem megy, 1V-t nem próbáltam, viszont a VDDG-k mentek lentebb, de még hagyom dolgozni, meg kap majd prime-ot is, utána meg le is mérem, de kezdésnek jó.. Ilyet pl a 9800x3d nem tudott:

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Asus VC239 23 Full HD Monitor 6 hó garancia Házhozszállítás
- szinteÚJ Dell 15 i7 1355U 16GB 512GB FHD 120Hz!!!!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 5900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 1TB NVMe SSD, 1 év gar 2230
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Egészen pontosan 40 perce.. szal nem a CO miatt száll el nálam az aida, az már biztos.. A 6400-hez sajna tuti kevés az 1.2V-s soc, legalábbis szerintem, de majd még próbálgatom.. megnézem, hogy az 1 órán átmegy-e, mert az szokott lenni a köztes idő..
mondjuk ha az egyik -18, a masik mondjuk -22, de nem tudom van e ertelme mondjuk az allcore -18-hoz kepest

Gamékat kihajcsa
A curve sharpert nem tudtam mert ott mindegyiknél 3 helyen lehet állítani azt meg nem vágom