- Házimozi belépő szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen SSD-t vegyek?
- OLED monitor topik
- 3DMark (2013) eredmények
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Everest / AIDA64 topik
- Hővezető paszták
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
válasz
hackeeeee #7477 üzenetére
"Kinek higyjen az ember?"
Nem ennek a cikknek, ugyanis ebbe egy mérés sincs, hogy melyik összeállítás mit eredményez
Ez egy elméleti leírás, teljesen figyelmen kívül hagyva a gyakorlatot. Anno a GamersNexus is csinált méréseket és ott is az jött ki, hogy a töménytelen sok ház venti minden oldalon nem ad számottevően jobb hőfokokat, mint 2-3 darab jól elhelyezett elől és hátul.
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
ScomComputer #7472 üzenetére
Giga még mindig a 1.2.0.3b-nél tart...
-
hackeeeee
Jómunkásember
Kb. tesztelni kell, én most ezt csinálom..
Csak, szerintem ez a venti felállás csak olyan esetben jó, ha nem termelsz befelé alulról.. bár nekem most ez valamennyit hoz így, de tényleg nem sokat.. Még majd kipróbálom, hogy kikötöm az oldalsókat, és az alsókat is, hogy akkor mi történik.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri #7479 üzenetére
Értem, hogy mit mondasz, csak hőfokban ez nem jelentkezik. AMD Cpu-nál legalábbis biztosan nem.. Intel-nél lehet számít, de itt semmit.
Alapjában véve én annak hittem, hogy zéró hőfok különbség volt terhelt hőfokok mellet
Semmi, ugyan annyi volt minden. Megnéztem 128W és 142W mellett.. semmi különbség.
Viszont az, hogy befeleé fújok a hűtő elé, az már ér valamit.. csak ezek alapján az alsó ventiket kb. ki kellene venni a vga alól, mert nem sok értelme van..
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri #7476 üzenetére
Pont ez alapján szedtem ki az egyiket, amúgy.. de, mondhatni semmi különbségem nem volt, ahhoz képest, hogy bent volt 2. Elsőre azt hittem jobb, de nem..
Sokat gondolkoztam ezen.. Nekem a hátsó az pont a D15 tornya mögött van, ergo az csak a bordáról lejövő meleget szívja ki..
De, befelé termel 6 (2 lent, 2 elől, 2 oldalról)... nem tudom azt elképzelni, hogy jó az ha csak 1 van fent.. persze tudom, elszívja a venti elől... de ha alulról is termelsz be, akkor mizu?
-
Winne
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7460 üzenetére
Na elsőre ilyen, még csak a belakás van, két 10 perc körüli játékot nyomtam. A szoba majdnem 28 fokos, de ez nem is lesz jobb kb, a ház ventik 8%-on mennek.
-
iceQ!
addikt
válasz
DroiDMester #7470 üzenetére
DarkRock Pro 4 van rajta és egy Be! Quite Pure Base 500dx házban van.
Elől 2 venti, hátul 1. -
-
iceQ!
addikt
Sziasztok,
CO ki, echo mode off.
Last of Us 2 alatt voltak ilyen hőfokok, nem tartósan. Ez mennyire rövidíti meg a proci élettartamát?
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nah, így lement 1.1V-ig, alatta már hibázik.. Ez 1.12V terhelve, ahogy látszik:
-
tlac
nagyúr
válasz
HornedReaper #7463 üzenetére
igen, ne az inteles lapba tedd
-
Winne
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7462 üzenetére
Nem.szabad hagynom, hogy megfertozzon újra, mert megeszi az időmet, ami még nincs. 😂
Inkább amit írtál, hogy ne legyen túl hangos, gyári orajel a legkisebb fesszel ami még jó. ☺️
-
HornedReaper
senior tag
Sziasztok! Most váltok Intelről 7800X3D-re
Rendeltem hozzá Thermalright AM5 Bending Correction Frame-et, Arctic Freezer III 240-es hűtőt. Kell valamire különösen ügyelnem összeszereléskor?
-
Hétköznapi felhasználásban - főleg játékoknál egy 9800X3D esetén a grafikus kártyád lesz a szűk keresztmetszet szinte minden VGA esetén (kivétel az 5090, szerintem)
Úgyhogy az ajánlatom inkább az, hogy úgy állítsd be majd a CPU-t a hűtéstől függően, hogy ne legyen zajos, ne pörgesse a ventit ok nélkül.
Aztán ha van időd, mehet a cpu tuning, a ram tuning, és a vga tuning is
-
Winne
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7460 üzenetére
Most épül a gépezet, reményeim szerint ma már haza tudom vinni, aztán meglátjuk lesz-e, vagy indokolt-e a tuning.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Itt már nem nagyon játszik ez, CO van.
Illetve ahogy említettem, léggel nem nagyon tudod hűteni.
Talán 95W profil menni fog, de sztem ott már kevés lesz a DR. Nem azért mert xar, hanem a proci miatt. Sőt ha kicsit rosszab, feszigényes példányt fogsz ki akkor meg mindegy.
Offset itt nem nagyon megy már, lehet, de nem sokat számít.
-
Winne
nagyúr
válasz
parandroid #7453 üzenetére
Húzni nem szeretném, nekem valszeg felesleges. Nagyon rég volt, hogy tuningoltam, nem volt rá szükség, nem is emlékszem már mit hogyan kellene, de ha feszt itt is lehet és érdemes állítani, akkor abból vennék vissza, ha még mindig feleslegesen sokat ad az automata beállítás, de fogyasztás nem érdekel, max ha élettartamra jobb lehet, vagy kevésbé terhelődik, akkor eltökörésznék vele.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Asszem elégedettt vagyok, főként ha stabil is, holnap kitesztelem:
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
parandroid #7453 üzenetére
162w ppt az alapja.
mert 120w, a 142w az a 105w-s prociké
-
hackeeeee
Jómunkásember
65w sima, 95w talan, 105w sztem mar keves lesz, 120w-re vegkepp. Ezek 88w, 128w, 142w es 162w ppt-t jelentenek.
D15-tel -20 co-val, ha birja az ingerkuszob akkor 90-95 fok koze lehet beferni cruncher alatt, r23-ban 85-90 fok koze, 142w ppt-vel, ilyenkor proci igenyesebb jatek mellett siman van ingame 80-85 fok a cpu. Persze ez mehet, csak nem mindenki szereti. 128w ppt mellett -5 fok ezekbol, kb
-
Winne
nagyúr
Urak általánosságban mennyire jól hűthető a 9800X3D? Úgy lett a ház ventillátorokkal tervezve, hogy előle 3 be, hátul 1 ki és felül 2 ki, a procihűtő egy Dark Rock 4, az talán fordítható is, hogy hátra, vagy felfelé tolja a levegőt. Amiért kérdés elsődlegesen, mert kicsi és meleg a szoba ahol van a gép, klíma nincs.
-
-
válasz
deathcrow42 #7448 üzenetére
Star Citizen állítólag elég RAM érzékeny
[videó]
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #7445 üzenetére
Nem megy, próbáltam.
1.45V-ig mentem, nem is indul el. Ez ennyit tud.
6000-ren megy a CL28 csak ott viszont cirka 10%-ot lassul.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #7443 üzenetére
24, na.
oszinten szolva tenyleg erezheto, hogy az uclk emelkedése sokkal jobban keri a soc feszt, mint az fclk..
most 2200/6200-on megy, es 1,15v soc fesz eleg ahhoz h stabilra támassza és jó legyen, es lehet megy meg lentebb is, mikozben a 2200/6400-hoz 1.26v kell. Termeszetesen 1:1-ben.
mindez kb 1-3% lassulast hozott, ami kb elhanyagolhato. Ami persze kb csak aida alatt merheto, de ott sem mindenhol.
-
hackeeeee
Jómunkásember
~21.150 pont körül megy, 142W.
felülről kivettem 1 ventit, í]y csak 1 van, így nem szívja el a D15 elől a levegőt, tényleg segített egy kicsit.
128W-n ~23900 pont körül hoz, sztem maradok ott, nyárra jó lesz.
illetve ~1%-ot hoz.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #7434 üzenetére
Számítottam már erre, rég volt ilyen.
-
válasz
DroiDMester #7433 üzenetére
megette a 1504.es CMO-t
és úgynéz ki nincs hiba sem!
-
pilu85
őstag
Bocsánat a kérdésér.
Az am5-ös wraith prism hűtője kompatibilis az am4-el?
Köszönöm. -
Ájszii
tag
Még mindig nem gondolnám, hogy a hiba nálam van mert szögre ugyanaztokat a beállításokat használom hónapok óta biostól függetlenül mind harver mind pedig szoftver oldalon. Szerintem a feladatütemezőben lesz valami változás 9950x3d esetén. Minden esetre az egyértelműen látszik, hogy a 9800x3d-k teljesítményét nem igazán befolyásolják a mostani bios updatek.
-
válasz
deathcrow42 #7437 üzenetére
Nézd meg a CPU értékeit az ő képein.
Minimális szórással ugyan ott van neki előtte és utána mérésen is ahogy nálam.
Tehát emiatt kétlem, hogy a bios hozott volna neki növekedést, pláne ekkorát.Csak GPU esetén van eltérés, amit hozhatott neki a driver, vagy pedig amire gyanakszom, hogy a DLSS profilnál ment félre neki valami. Az látszik nála és nálam is, hogy CPU oldalon nincs számottevő FPS növekedés.
-
-
Nos a "hiba" nálad lesz.
1002 Bios - Native - Extreme preset
1512 Bios - Native - Extreme preset1002 Bios - DLLS Performance - Extreme preset
1512 bios - DLSS Performance - Extreme presetSzóval nem hinném, hogy a bios hozott volna neked ennyit, inkább gondolom, hogy valami nem ugyanúgy volt beállítva nálad.
-
válasz
DroiDMester #7433 üzenetére
egy kis szösszenet még hozzá.
nincs vissza út.....
-
ASUS-hoz ismét van friss BIOS
Letöltés => itt
ROG CROSSHAIR/STRIX/PROART/TUF X870 Series Beta Bios 1512
1. Update to AGESA ComboAm5PI 1203e (GNR: 98.81.0)
2. Improve system performancedont use older cmo file
-
IzI
senior tag
válasz
deathcrow42 #7431 üzenetére
Thx
-
-
IzI
senior tag
válasz
deathcrow42 #7429 üzenetére
Proci bírja, amiket leirtam,mert 1hetet használtam már,csak utána küldtem el az alaplapot gariba és akkor ment vissza a gpu is.
-
-
tlac
nagyúr
a soc feszültség csökkentése után mivel szoktatok tesztelni?
-
IzI
senior tag
válasz
deathcrow42 #7418 üzenetére
Remélem nem rá szükségem, mondjuk még utána is jó lenne azért használni
-
-
IzI
senior tag
Végül kiderült már,hogy mi okozhatja 9800x3d leégését?
Gigabyte b650 aorus elite ax,6000 cl32 van,expo némi időzítés, -20 curve,amit állítok.Kell valamit állítani valamit,hogy biztonságban legyen a proci vagy nem szükséges? -
akkor meg inkább 96GB KIT DDR5 6400MT/s CL32 Dominator Titanium vegyétek, alig drágább és dupla méret!
az említett 6200@CL28.at tudja ő is!
-
Uzmany
őstag
válasz
DroiDMester #7409 üzenetére
Eszembe nem jutott volna megvenni. A főnök szerint a hobbi az hobbi, a cég elbirja.
-
-
Uzmany
őstag
Sziasztok,
Milyen másodlagos időzitéseket javasoltok ehhez a ramhoz?
G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 - 48GB - CL26 - Dual Channel (2 pcs) - AMD EXPO -
Köszönöm. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Linux kezdőknek
- EAFC 25
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xbox tulajok OFF topicja
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Le Mans Ultimate
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 5600X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 7500F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest