- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- E-book olvasók
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- LG LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Pékmester #97999 üzenetére
Képek alapján pedig rendben van....
Azaz a kötetek jók.
1,3 lemez RAID1-ben. ( 7 Tb )
A RAID 1 legfontosabb paraméterei
olvasás: nincs overhead (elemszám × olvasási sebesség)
írás: overhead - a tükrözés kétszer annyi írási művelettel jár (elemszám × írási sebesség / 2)
tárolókapacitás: a tükrözött elemek fele (elemszám × tárolókapacitás / 2)
meghibásodási tolerancia: (elemek száma - 1) elem2,4 lemez RAID0-ban. ( 18 Tb )
A RAID 0 legfontosabb paraméterei
olvasás: nincs overhead (elemszám × olvasási sebesség)
írás: nincs overhead (elemszám × írási sebesség)
tárolókapacitás: egyenesen arányos (elemszám × tárolókapacitás)
meghibásodási tolerancia: nincsCsak halkan jegyzem meg, hogy én a 4 db lemezből 1 db SHR kötetet csináltam volna....így is lesz 1 db lemez meghibásodása ellen védelem .....és ami fontos, hogy MINDEN adat védett ekkor.
Míg jelenleg a 2 lemezes RAID0 kötet....rizikós.
Persze kinek mi a fontos...mi az elképzelés.
A másik, hogy a Gigabites hálózat miatt sem lesz gyorsabb ....hiába van RAID1 vagy RAID0Ha a kábelt sikerül javítani, akkor érdemes lenne megpróbálni egy megosztott mappát felcsatolni a PC-re mint hálózati meghajtó.
Szerintem elegánsabb mint FTP-n szórakozni a PC és a NAS között.
Erre azért kíváncsi lennék, hogy mit is hoz majd....ha kipróbálod ?!
( Meg más protokollt használ ha jól tudom ?! )A NAS-ban ( DMS-ben ) beállított fix ip is jó kell legyen...mert , akkor mindíg ugyanazt az IP címet "kéri" a NAS a routertől.
Persze jobb ha a routerben van fixálva. -
Pékmester
tag
válasz
Borisz76 #97994 üzenetére
A NAS és router közötti kábel csatlakozó pöcke letört, a csatlakozó mozog az aljzatban. Ez most cserélem.
A NASnak fix IPje van, bár az csak a NASon van beállítva.
(Lehet, hogy nem volt szerencsés abból a tartományból választani fix IPt, amelyik tartományból a router osztja automatikusan az IP címeket?)
Átvariálom azt is más címre. -
Magnat
veterán
válasz
Ablakos #97980 üzenetére
Azt írja, h másik háztartásban van mint a nas, sztem a hálózat lesz a szűk keresztmetszet.
Egyébként ha nincs ABB, akkor én az Aomei Backuppert használom, az fut service-ként is Win alatt és lehet időzített mentéseket csinálni vele. (Lehet, h az általad említett appok is
)
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Pékmester #97992 üzenetére
Nagy méretű fájloknál sem másol 10-11 MByte-nál gyorsabban, holott kb 90-110 között másolt korábban.
Ez 100% , hogy kábel hiba lesz.
Alap esetben a Gigabites ( 10/100/1000 )
sebességhez ( 100-110 MB/s )
kell mind a 4 pár vezeték ( 8 db ugye összesen )
....nos ha csak 1 db is érintkezési hibás ,
akkor visszaáll Fast Ethernet ( 10/100 ) módba ,
aminek egyenes következménye ,
hogy 10-11 MB/s sebességre esik le a maximális elérhető sebesség.A 2 db 8TB-os HDD ment RAID1-be, ez lett a Tárlókészlet 1, alatta kötet 1
a 2 db 10 TB HDD meg ment RAID 0-ba, ez lett a Tárolókészlet 2 kötet 2. (Itt tenném hozzá, hogy bármikor megnyitom a tároláskezelőt, kiírja, hogy a Beállítások alkalmazása sikeretelen. DE hogy itt mire gondol, azt nem tudom.
Erről kérhetek képet ?
Akár többet is....A Router-ben célszerű lenne FIX IP-t adni a NAS-nak.
Pl : 192.168.1.1 a routered....
NAS meg lehetne 1.2 végű.
Az Advanced IP Scenner nagyon hasznos tud lenni az IP címek kiderítésében a belső hálózaton :
[https://www.advanced-ip-scanner.com/hu/] -
Már meg is jött az x25+-os gépeknél a csak Synology Hdd-t kikerülő megoldás. Ezzel már simán lehet bármilyen hdd-t továbbra is használni.
-
Pékmester
tag
válasz
Borisz76 #97977 üzenetére
Még mielőtt válaszolnék, annyit tudni kell az előzményekről. Ez a rendszer egyszer már működött nekem normálisan ezekkel a hardverekkel. Pár hete vettem még HDD-t a NAS-ba, és már benne lévő kettőt is variálni akartam. (RAID 0-ból, RAID 1-be) Természetesen ez az adatok elvesztésével és a DSM újratelepítésével járt.
A 2 db 8TB-os HDD ment RAID1-be, ez lett a Tárlókészlet 1, alatta kötet 1
a 2 db 10 TB HDD meg ment RAID 0-ba, ez lett a Tárolókészlet 2 kötet 2. (Itt tenném hozzá, hogy bármikor megnyitom a tároláskezelőt, kiírja, hogy a Beállítások alkalmazása sikeretelen. DE hogy itt mire gondol, azt nem tudom.Szóval lassú a NAS elérése, akár a böngészőn keresztűl a kezelőfelületen, akár a NAS-ra való másolás is. Ezt általában FTP-n keresztű szoktam, a total commanderen keresztűl.
Nagy méretű fájloknál sem másol 10-11 MByte-nál gyorsabban, holott kb 90-110 között másolt korábban.
Nincs felcsatlakozva a megosztott mappa virtuális meghajtóként.Én úgy gondolom, hogy a hálózati beállításoknál cseszhettem el valamit.
Ezekkel az port beállításokkal hadilábon állok.
A routeren engedélyezve van az UPNP, a NASnak megmondtam, hogy állítsa be a routert. Egy darabig gondolkozott, de hibaüzenet lett a vége. Ugyanakkor a routeren is vannak virtual serverek beállítva. ftp-nek, transmission-nak, stb. Valahol itt lehet a gubanc. -
válasz
Virag.h #97979 üzenetére
A többiek már írtak példát az egész gép mentésére. Ha nem akarod a komplett gépet tükrözni, pl. mert sok olyan adat is van rajta, amit felesleges menteni, és csak a helyet foglalja, akkor én a Synology Drive Clientet ajánlom. Synology letöltőközpontból lehet leszedni, ez egy windowsos program. Fel kell telepíteni, és be lehet állítani, hogy mely mappákat figyelje. A NAS oldalán a Synology Drive Servert kell feltelepíteni, hogy működjön.
Alapvetően kétféle üzemmódja van, tud mappát szinkronizálni a NAS-ra, vagy tud mentést készíteni az adott mappáról/mappákról. Szinkronizálásnál azt is megadhatod, hogy melyik irányba működjön a szinkronizálás, mindkét irányba, vagy csak az egyikbe.
Arra is jó ez a program, hogy ha mondjuk a NAS és a számítógép között nem elég gyors a kapcsolat, pl. mert wifin csatlakozik fel a gép, akkor nem kell direktben szerkeszteni a fájlokat a NAS-on, lehet lokálisan a gépen, ami közben a háttérben felszinkronizálódik a NAS-ra. És ami akár visszaszinkronizálódhat másik asztali gépekre is. Én például így oldottam meg szüleimnél, mert ott minden gép wifin csatlakozik fel a hálózatra. Van egy Dokumentumok mappa, ami az összes gép és a NAS között szinkronizálva van. Így ha mondjuk anyám letölt valami fájlt az asztali gépen a Dokumentumok/Letöltés mappába, azt később a laptopon is tudja használni, mert ott is megjelenik.
Elmagyaráztam nekik, melyik mappába kell dobni a fontos fájlokat, hogy biztonságban legyenek. De például anyám fényképei nem szinkronizálódnak át minden egyes gépre, mert azok túl sok helyet vennének el. Ezért arra egy másik task fut, a NAS, a telefon, és az asztali gép között. Így ha anyám letörli a képeket a telefonjáról, azok megmaradnak a NAS-on és az asztali gépen is. (Rögtön van backup.) És ahogy írtam, lehet állítgatni a szinkronizálás irányát, illetve azt is, hogy ha törölsz egy fájlt, akkor az törlődjön-e a másik oldalon. Értelemszerűen a képek például nem törlődnek le a NAS-on, akkor sem, amikor anyám már letörli a képeket a telefonjáról, hogy helyet csináljon.
A Synology Drive Clienttel tehát több párhuzamos feladatot lehet létrehozni, akár más-más NAS-okra is, vagy más-más funkcionalitással (szinkronizálási feladat / biztonsági mentési feladat).
-
tjsz
senior tag
Sikerült megoldanom: le kellett tölteni újra az image-t "last" tag-el. A container menüben a már meglévő, de régi image-t használó container-en jobb click, majd "Duplicate". Ekkor a rendszer létrehozott egy ugyanilyen container-t, de már az új image-t használva. A régi container-t le kellett állítani, utána törölni. Ezek után kellett a régi image-t törölni. Végül az új container-t elindítani. A unifi-os container web felületére belépve lehetett látni, hogy minden működik és már az új verzió fut.
-
merqree
őstag
válasz
aladarka #97978 üzenetére
Szia,
DS220+om van, de ezt már a memória mizéria idején lebeszéltük 😉
2 db WD RED PRO 10 TB van benne, RAID1 tömbben.
Plex server, qbittorrent, synology drive szerver fut rajta,.
Nekem sikerült 16 GB RÁM beletenni, szerencsém volt.
Távolról csak úgy érhető el, hogy a saját routeremen van DDNS és WireGuard VPN szerver, és azokon keresztül.
A mobilok a SynologyDrive-on keresztül töltik fel a telefonok fényképeit, otthon, vagy VPNt használva.
File küldésére vannak online megoldások, ez nálam tiltva is van.
USB dokkolóban van egy 1 TB régi HDD arra megy naponta a Hyper backup, illetve, ötletszerűen szoktam egy 2TBos SSDre menteni.
Jelenleg kb 65%on van a tárhely. Ebben benne van a gyerekek kedvenc mesesorozata, filmek, zenék, videoklippek, koncertek, telefonok fényképei. Vannak persze magunknak is filmek, sorozatok, bár ez utóbbiakat törlöm, ha megnéztük, kizárólag ikonikus sorozatok maradtak meg (Csengetett Mylord, Jóbarátok, Dr Csont)
Néha nekem is van vásárlási vágyam, és olyankor lényegesen nagyobb HDDt tervezek, de rájövök, hogy egyszerűbb letörölni olyan sorozatot vagy filmet, ami már nem érdekel.
Gigabites Telekomot vagyok, így a sebességgel sincs gondom.Én vennék 16 TBos HDDket, és azt tennem csak be, ha már “mindenáron” nagyon sok média tartalmat akarsz tárolni.
-
Virag.h
aktív tag
Szeretnek a szuleim windows geperol biztonsagi masolatot kesziteni ami egy masik haztartasban van mint jelenleg a nas. Ezt melyik backup programmal tudom megcsinalni?
-
aladarka
tag
A jelenlegi NAS (DS220+) kapacitásához képest plusz igények merültek fel, és alább összeírtam néhány kérdést a vásárlással kapcsolatban. Remek lenne, ha segítenétek megtalálni a fő csapásirányt, hogy miben érdemes gondolkodnom – utána úgyis felmerül még néhány extra kérdés.
Jelenleg mindössze 8 TB-tal, tükrözés nélkül használom, mert igazából csak az a cél, hogy hálózati meghajtóként több PC-ről/notebookról is elérjem. Emellett néha kiteszek fájlokat ismerősöknek, illetve egy kis torrent és filmnézés is megy. Semmi extra.
Az igények alapvetően annyival bővültek, hogy médiaanyagokat kellene tárolni – egyrészt jó sokat, másrészt mindenképp valamilyen RAID5+ módszerrel. Illetve itt a fórumon is sok jó ötletet látok, amiket szívesen kipróbálgatok (okosotthon, virtualizáció, automata mentések, stb.).
Koncepcionális kérdések:
1) Érdemes-e egy nagyobbra cserélni a jelenlegi kétlemezes NAS-t, és mondjuk akár egy 8 lemezesben gondolkodni, vagy inkább vegyek a meglévő mellé egy 4/5 lemezest a médiafájlok tárolására, a 2 lemezest pedig hagyjam meg fájlszervernek és „homokozónak”?2) Ha az előbbi kérdésre az a válasz, hogy egy nagyobb NAS a jobb megoldás, akkor egy 8 lemezesnél simán meg lehet azt csinálni, hogy 2 rekeszt elkülönítek fájlszervernek és a napi, mindenféle ügyes-bajos dolgokra, a maradék 6 rekesz pedig megy a kép/videóanyag tárolásra, valamilyen redundáns RAID módszerrel?
3) Fontos még: a biztonság kiemelten számít. A képeknél/videóknál főleg a tárolás a cél – nem szeretném őket kirakni a netre. A hozzáférés akár IP-alapon, helyi hálózatra korlátozva is történhet. Ennek lehet jelentősége, ha például ransomware támadás ér vagy feltörik a NAS-t? Úgy értem: ilyen szempontból jobb-e külön NAS-t használni, vagy ha már bejutnak, akkor mindegy?
4) Az említett 8 lemezes NAS-oknál is van olyan korlát, hogy az SSD-ket csak mindenféle hekkeléssel lehet használni?
5) Lehet, hogy ezzel már kicsit előreszaladok, de van-e valamilyen hátránya egy XS+ verziónak a sima + szériához képest (az áron kívül)?
6) Az új, ’25-ös széria kapcsán itt a fórumon felmerült, hogy a Synolgy HDD-k akár 50-100%-os extra költséget is jelenthetnek a Seagate/WD/Hitachi meghajtókhoz képest. Én, amit gyorsan utánanéztem, úgy látom, hogy a 12 TB-os lemezeknél ez inkább olyan 20-25% plusz. Ez ugyan nem kevés, de lehet, hogy megéri inkább a 10 éves támogatást választani egy 8 éves helyett, és megvenni valamelyik 2023-as modellt. Az is érdekelne, hogy a Synology HDD-k mennyire lehetnek jók. Gyanítom, hogy szimplán átmatricázzák más gyártók meghajtóit – de lehet tudni, hogy melyikeket? Megbízhatóságban vajon ugyanolyanok, jobbak, rosszabbak?
Így első körben itt megállnék, és ha jön pár válasz a fenti alapvető kérdésekre, akkor biztosan visszatérek még néhány részletkérdéssel.
Az, hogy valaki már válaszolt a kérdéseimre, ne riasszon el másokat attól, hogy ők is leírják a véleményüket – szívesen meghallgatok ütköző nézőpontokat is.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Pékmester #97973 üzenetére
Ez jónak tűnik elsőre....mármint a kábeles kapcsolatok és az ONT Bridge módban való használata a saját routerrel.
Viszont leírhatnál pár példát, hogy az a bizonyos gyors / lassú rész mit is takar....
Azaz egy konkrét példát, hogy mikor jelentkezik a lassulás ?
Mondjuk NAS-ról másolsz PC-re ?
Nagy méretű fájloknál lassú vagy sok kicsi , apró fálj esetén ?
Milyen lemezek vannak a NAS-ban ?
Hány darab és milyen kötet vagy kötetek vannak a NAS-ban ?
1 db SHR kötet 1 vagy hány lemezből áll ?
Esetleg Basic / alap kötet ?
Esetleg a megosztott mappa fel van csatolva mint hálózati meghajtó ? PC-ben SSD vagy HDD van ?
Hálózati lejátszókon Gigabites csatik vannak ?
Ott megy simán a lejátszás ?...vagy ott van gond ?Bocs.....kicsit sok kérdés de talán lesz olyan amire rájövünk a válaszok alapján.
Remélem !!! -
Sanya
nagyúr
válasz
Intelligencs #97975 üzenetére
Írási vagy olvasási cachenek lesz?
Írásra felesleges, hacsak tényleg sok apró filelal dolgozol, vagy 10 gigabiten tolod rá az adatot,.
Olvasásinak én 2db 16 gigás intel optane memóriát használok, 1 év alatt 2%-ot használódtak -
DS923+ NAS-hoz megfelelő lehet SSD cache-nek ez: Intenso Top SSD (512GB)? Specifikáció szerint 240 a TBW-je. Vagy az 1000-es TBW-jű WD Red SN700 (500GB) lenne a jobb választás? Nyilván igen, de az ára is a kétszerese, két WD Red 50k körül van, míg az Intenso megvan 24-ből. Ár/érték arányban szeretném a legjobbat.
Ezt írja a Gemini:
Írási cache (vagy írási/olvasási cache): Ha írási cache-t is használsz, a 240 TBW határ viszonylag hamar elérhető intenzív NAS használat esetén. Egy NAS cache sokkal több írási műveletet produkálhat, mint egy PC-s rendszerlemez, mivel folyamatosan íródik rá az adatok gyorsítótárazása céljából. Ez a 240 TBW egy otthoni felhasználó számára, aki naponta több tíz vagy száz GB-ot mozgat a NAS-on, akár 1-2 éven belül is elérhető. Egy WD Red SN700 (1000 TBW) ebben az esetben akár 4-szer tovább bírja.Nekem viszont erős kételyeim vannak a napi több száz GB mozgatásommal kapcsolatosan. Most ugyan pont csinálok egy nagy mentést, és több mint 2 TB-ot mozgatok meg 2 nap alatt, de ilyen baromi ritkán van. Alapvetően kicsit torrentezgetek, filmeket nézek, képet tárolok, tehát átlagos napokon nem hiszem, hogy 10-20 GB-nál többet forgalmazok.
-
Pékmester
tag
válasz
Borisz76 #97972 üzenetére
Szia!
Köszönöm, hogy időt szánsz a problémámra.
A Digi routerébe optikai kábel megy és bridge módban van. (Ezt az ügyfélszolgálat erősítette meg)
A saját routerem router módban van, Ő osztja az IP címeket
A switch a saját routerre csatlakozik, DHCP kikapcsolva rajta. Ő csak többfelé osztja a netet a nappaliban. (PC, média lejátszó és streamer)
A NAS a saját routerre csatlakozik.Bejön az optikai kábel és csatlakozik a bridge módban lévő digi modemhez. Ehhez csatlakozik a saját TP-Link routerem. A saját routerhez csatlakozik közvetlenül a NAS, illetve a switch. Ezek az előszobában vannak. Innen, a routertől jön be a nappaliba egy CAT5 kábel a switchhez. Megvan a gigabites kapcsolat, ezt a switch hátulján a zöld led jelzi, illetve a switchbe belépve, látom is.
A switchez csatlakozik a PC, meg két hálózati lejátszó.
Az általad említett 2. pont a helytálló. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Pékmester #97970 üzenetére
Szia !
Alapvetően az eszközök és azok összeköttetése az első lépés !
A lista alapján ezek vannak nálad :
- Digi szolgáltatói eszköze.
- Saját TP-Link router.
- Saját TP-Link switch.
- DS920+ NASKezdjük az elején :
Digi által adott eszközbe milyen kábel megy ?
- Koax
- Optika
- UTP ( LAN )Milyen módban van jelenleg ?
- Router
- Bridge
- DMZSaját router-ed milyen módban van ?
- Router
- Acces Point ( AP )
- Esetleg más....?A Switch melyik eszközre csatlakozik ?
- Digi által adott eszközre ?
- Saját TP-Link routered-re ?
- Esetleg a switch-re ?A Switch melyik eszközre csatlakozik ?
- Digi eszközére ?
- Saját routerre ?A Switch-re milyen eszközök kapcsolódnak ?
- Saját Router ?
- NAS ?Tehát első körben alaposan írd le, hogy mi a pontos kábelezés.
Vagy az is jó ha rajzolsz ....
Sematikus ábrák :
[link1] vagy [link2] vagy [link3]A felsoroltak alapján kb ez lenne a logikus :
Digi eszközébe megjön a net....mondjuk optika.
Digi eszközéből megy egy LAN kábel a TP-Link routerbe.
TP-Link router-ből megy egy LAN kábel a Switch-be.
Switch-re van kötve a NAS , PC , Nyomtató , TV stb...
Ebben az esetben 2 lehetőség a jó :
1.
- Digi eszköze router módban intézi a belső hálózatot.
- TP-Link router AP módban üzemel.2.
- Digi eszköze Bridge módban van.
- TP-Link router módban intézi a belső hálót. -
Pékmester
tag
Sziasztok!
Úgy döntöttem, hogy személyes segítséget kérek tőletek, mert belefáradtam, hogy sem a belső hálózatom, sem a NAS nem működik úgy ahogy szeretném. Valamit nagyon összekeverhettem, mert instabil rendszer, hol gyors, hol lassú, hol egyáltalán nem működik.
Dunaújvárosban élek, lenne valaki, aki személyesen beállítja nekem a belső hálozatomat és a NAS-t? Synology 920+. Semmi extra, fut rajta egy transmission kliens a torrenthez, meg lesz szinkronizálás egy másik, távoli NAS-hoz. A belső hálozatban van egy digi modem, egy tp-link router, megy egy tp-link switch.
Természetesen nem ingyen kérem.
Köszönöm! -
Tyson5
tag
válasz
Patice #97961 üzenetére
Azért nem gyanakszok a kliensre, mert android tv boxon és hisense tv-n is bufferel, ha synologyról streamelek, valamint ha rpi streameli ugyan azt a filmet, akkor érdekes módon nem bufferel 10 másodpercenként egyik lejátszó sem.
Tegyük fel, valóban a klienssel van a gond. Hogyan tovább ebben az esetben? Kezdek lemondani a plexről... -
kis.zsolt
aktív tag
Köszi a pontosítást, kicsit benéztem...
Valóban, a Plex nem írt „saját” lejátszót a nulláról, hanem nyílt forráskódú motorokra épít - és az egyik legfontosabb ezek közül tényleg az MPV. Csak kicsit többet kellett hozzá Guggliznom.
Ami eközben kiderült:
A Plex MPV-t (és korábban VLC-t is) felhasználja háttérként több platformon, főként az asztali lejátszókban.Nem a teljes MPV GUI-t használják, hanem az MPV core engine-t, amit beágyazva kezelnek a saját UI-n keresztül.
A Plex HTPC verziók (pl. régebbi Plex Media Player, illetve Plex for Windows/Mac natív kliens) valóban MPV-alapú lejátszómotort tartalmaznak.
A webes lejátszó továbbra is HTML5-re épül, tehát ott nem MPV fut.
-
Tyson5
tag
synology ds 224+ nas (6gb RAM) 4k (de amúgy 720p filmnél is tapasztalatom szerint) a megfigyelés a következő:
plex szerverként használva a nast hisense tv-n/xiaomi tv boxon plexen nézve: akadozik, sokat bufferel.
dlna-val megosztva ugyan azt a filmet: nem bufferel, akadásmentesen lejátsza,
(raspberry pi 4 szintén streameli plexen keresztül ugyan azt, nem akadozik a plex kliens)Nem transzkódolja a filmet, felirat kikapcsolva. A nasnak nem ugrik meg a cpu/ram kihasználtsága. Próbáltam konténerből futtatni a plexet, valamint natívan feltelepíteni, de sajnos a tünet ugyan az: ha a nast plex szerverként használom, akadozik. Találkozott már valaki ilyen tünettel? Sajnos chatgpt nem a barátom
-
válasz
Virag.h #97957 üzenetére
Eaton Ellipse ECO 1200 amit én használok, és 35perc amit tud úgy, hogy Synology NAS, Synology Router, NVR, MiniPC, és 2db POE Switch, szolgáltatói Router lóg rajta.
Kezdetben a APC Back-Ups volt oda tervezve de 7 perc lett volna a tudása, így gyorsan más hely lett neki találva.
Az Eaton nagyon jó cucc. Ha most kellene vennem USV-t akkor Eaton-ra esne ismét a választás. -
blakey
titán
válasz
Sanyi.mTs #97954 üzenetére
A 30 mp kevés, néha veszélyesen az és értelmetlenül áll le a NAS, nekem már volt ebből szívás, mert rövid időt adtam meg és az áramszünet is rövid volt, emiatt kár volt a NAS-nak leállnia. Érdemes percekben gondolkodni. De mindenki tegyen belátása szerint. Mivel nálam nagyon ritka az áramszünet, így hagyom az alacsony akkuszintig.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Virag.h #97953 üzenetére
inkább időt állíts be. ha 30mp után sincs táp, akkor inkább kapcsoljon le a nas rendesen.
nem érdemes a percekkel (százalékokkal) "játszani", az akku is lehet hibás, elhasználódott.
csak hasra ütésre egy példa, ha 20% az érték a lekapcsolásra és az akku 25% körül már lekapcsol, mert nem bírja, akkor sokra mentél az UPS-sel. -
Virag.h
aktív tag
Szunetmentes tapegysegnel az alacsony akkumlatorszint az pontosan mit jelent hany szazaleknal vagy mikor kapcsol ki kb a nas?
-
tjsz
senior tag
Sziasztok!
Container manager-ben valahogy "Tag"-nél a "Latest" valahogy átállítódott "none"-ra. Nem találom sehol sem azt a menüt, hogy újra "Latest" legyen. Erre van valami megoldás?
-
csomi1977
aktív tag
válasz
Patice #97949 üzenetére
semmi köz hozzá a NAS-nál. Syno router van+DS423+ . ráadásul egymás mellett . ez az opció nincsen kipipálva ,napi szinten megy a NAS-ból USB-s HDD-re több száz giga és semmi baja a wifinek . Eleve a routernél van csak jelentősége mivel az antennák közel vannak az USB csatihoz.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Mezga Aladár #97947 üzenetére
Köszi!
Ezt eddig csak routereknél láttam, amiken van USB3 csati.
Syno menüjében még nem figyeltem fel rá.
De akkor ez a legvalószínűbb OK a zavaráshoz.
A csatlakozó olyan frekvenciát szór, ami zavarja a 2,4 GHz wifit.
Viszont ha ezt bepipáljuk, akkor szerintem lassabb lesz a kapcsolat sebessége, nem? -
Patice
Topikgazda
válasz
wolf13 #97945 üzenetére
Gugli barátunk szerint 2025. Június 4-től (külföldön) elérhető már, további részletet nem írt.
Első hullámban a nagyobb piacú országokban szokott megjelenni ténylegesen, nálunk akár hónapokkal később.
Hivatalos itthoni forgalmazó asszem a Neon Multimédia Kft., vagy tőlük veszik az itthoni forgalmazók, ekkor van mellé regisztrációs kártya, vagy más külföldi kereskedőktől párhuzamos importtal. -
wolf13
őstag
Esetleg valaki tudni véli , hogy 225+ mikor és mennyiért kerül forgalomba itthon ?
-
Borisz76
nagyúr
Belépsz a DSM felületére.
Elindítod a File Station-t.
Majd megint kattintasz a File Station-ra.
De úgy néz ki, hogy nem csinál semmit.....
Ha megnézed a fejlécet...ott 2X szerepel a File Station ikon !!!
Az ablakok pontosan egymáson vannak !!!
Elhúzod a File Station ablakát....és alatta ott a másik.
Elrendezed, jobbra - balra egymás mellé.
Innentől kezdve pedig Másol - Belilleszt egyik ablakból a másikba.
Mindezt intézed PC-ről vagy laposról.
Ha sok , nagy fájlt jelölsz ki ....akkor a PC-t ki is kapcsolhatod mert a másolást a NAS végzi....csak a parancsot adot ki a gépről.Régebben én PC-n indítottam a másolást a felcsatolt mappákból , mappákba...Total Commander-t használva.
Akkor előfordult, hogy csak 50 MB/s környékén másolt mert megjáratta az adatokat...NAS-tól PC-ig majd vissza a NAS-ra dugott usb-s HDD-re. -
Delfi
tag
Sziasztok!
Migráció előtt állok és mentegetem ki az adataimat, hogy ne érjen meglepetés, ha az új NAS valamiért nem venné fel simán a régi diszkeket. A NAS-ra van kötve egy dokkoló, arra másolok a NAS File Stationjával. Számomra ez logikailag egy belső másolás, mégis azt tapasztalom, hogy a routerem wifi részét simán bedönti, mintha átmenne rajta a teljes forgalom.
Valamit állítanom kellene a NAS-ban, hogy ne csinálja ezt? -
4Grider
félisten
Sok kis fájl olvasásakor/írásakor sokkal komolyabb NAS-ok (és nem csak Synology) esetén raid tömbökben lévő ssd-k szintén eléggé alulteljesítenek. Még a szerverekben lévő raid tömbökben lévő ssd-k is. Több 10000 néhány kB-os xml fájlt jó ha 1-200 kB sebességgel lehet mozgatni rájuk/róluk.
-
Rengete
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék egy tönkrement nasból kivett vinyóról képeket lementeni!
Milyen módszerrel tudnám róla leszedni a dolgaimat?
Előre is köszönöm a segítséget.. -
Gyok2
senior tag
Adott egy DS223J NAS, amivel olyan probléma van, hogy sok kis fájl olvasásakor nagyon alulteljesít, ahhoz képest, amit az SSD-k tudnának. Nem teljesen értem, mert a processzor és RAM kihasználtsága alacsony. A hálózat sebessége is megfelelő. Arra tudok gondolni, hogy ez a Btrfs fájlrendszer nem alkalmas ezekhez. Persze, csak találgatok. Mi lehet a probléma?
Köszi. -
Virag.h
aktív tag
Miert kapom folyton ezeket az uzeneteket? Aramszunet lehet? De vagy 5-10x kaptam....
-
poirot
őstag
válasz
Borisz76 #97919 üzenetére
Nálam helyrejött, először azt írta ki, hogy mindent visszaosztottam, csodálkoztam is, de most ismét néztem, már bent vannak a visszamaradásaim, csak stoppedben, most futtatom végig az ellenőrzést.
Ha gond, van mint ma is, akkor kiírja, hogy karbantartás, stb. Ma azt írta, hogy egyeseknek jelszavát megváltoztatta, figyeljék a postaládájukat. -
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Az NC könyvesbolt nálatok megy rendesen ?
A weboldalon a profilomnál azt írja, hogy nem futtatok 1 torrentet sem....holott ez távol áll az igazságtól !
Pl : most töltöttem le egy filmet és a seed kötelezett anyagoknál semmit sem mutat.....azért ennyire nem gyors a netem, biztos, hogy nem osztottam még vissza és a seed idő sem telt le.
S ha már NC , akkor kérdezném, hogy hol lehet "hivatalosan" megnézni a legfrisebb híreket ha hiba van az oldalon vagy a trecker-el ? Mert amit az NC oldalán bedob mint linkek azok régi bejegyzések...
-
Ablakos
őstag
A snapshot nem készülhet távoli megosztott helyre (SMB)? Nem találom, hogy lehet ezt beállítani.
-
-
Magnat
veterán
válasz
Intelligencs #97913 üzenetére
Active Backupnak egyébként nem is értem, h miért nincsen olyan funkciója (vagy lehet h van csak én nem tudom), h ha a fileok akárhány %-nál nagyobb arányban változtak meg akkor küldjön vmi riasztást ... a ransomware támadások 99%-át detektálni tudná.
-
válasz
zsamiatt #97908 üzenetére
Haha, hát igen. Én magánszemélyként üzemeltetek 4 NAS-t a családnak. Ha én beszívnék egy zsarolóvírust, akkor a következő lehetőségeim lennének:
1. Van napi szintű snapshotom 1 évre visszamenőleg. Visszamennék annyi napot, amikor még nem ütött be a zsarolóvírus.
2. Van Synology Drive tükrözésem egy távoli NAS-ra. Igaz, hogy zsarolóvírusnál a távoli fájlok is lekódolodnának, viszont van verziózás. Egyszerűen visszaállnék egy korábbi verzióra.
3. Van heti mentésem lokál NAS-ra. Mentés után kikapcsol. 2 éve visszamenőlegesen, smart rotation.
4. Van heti mentésem távoli NAS-ra, szintén 2 évre visszamenőleg. (Nem arra amire a tükrözés megy, egy másikra.)A helyszínek közötti kommunikáció titkosított (VPN).
És én csak egy magánszemély vagyok ebben az esetben. Igaz, talán paranoiásabb, mint az átlag.
BTW dolgoztam egyszer egy kis magyar cégnél, akik szerverhosztingban elég fontosak voltak a 2000-es években. Ott volt olyan, hogy elpukkant a RAID tömbben egy diszk, aztán még egy, szóval szétesett a tömb. Mentésből kellett visszaállni, és akkor derült ki, hogy a szalagos mentés már hónapok óta nem működik, valami féléves mentésből tudtak visszaállni. Az ügyfél az egyik nagy kereskedelmi tévéadó volt...
Én megtanultam a leckét más példáján keresztül.
-
udna999
tag
válasz
Patice #97880 üzenetére
@ekkold
Céges nas, valószínű egy fertőzött email csatománnyal az egyik kliens gépről. Profi cucc, nem zárolt azonnal mindent, hanem megvárta az éjfélt, amikor minden mentődik egy második nas-ra, így az is kuka. Februári az utolsó mentés, minden céges adat, számlázás, munkaidő, kapcsolati adatok, kontaktok. 30ezer eurot kérnek, nem hiszem hogy kifizetik...
-
Sanya
nagyúr
válasz
AiRLAC #97904 üzenetére
A legtöbb reklamációm ott volt életemben! Sem az alin, sem az itthoni használtpiacon, sehol nem akartak úgy átvágni, mint a német ebayon. Ésszel onnan bármit. Megkérdezni, konfirmáltatni, videózva kibontani és csak akkor vásárolni. Bár az is igaz, hogy sokat vásároltam onnan, a sokból az a 6-7 reklamáció lehet nem olyan sok, de ez itthon 0.
-
Chrys_
addikt
Ideje volt kitakarítani
(DS1819+):
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektronikai hulladékot vásárolok!
- Bambu Lab P1 Series Hardened Steel Upgrade Combo
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Asztali PC , i7 6700K , 1080 Ti 11GB , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 500GB HDD
- Asztali PC , R5 8400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 500GB NVME , 2TB HDD
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Napirajz könyv
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest