- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- HTPC (házimozi PC) topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Bluetooth hangszórók
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
IRO21
senior tag
Gyorsan átfutottam, jónak tűnik.
A múltkor linkelte be valaki, akkor még volt benne egy felesleges lépés, hogy egy ip helyére ip:portot írt, úgy látszik az javítva lett.Amúgy szerintem a Docker GUI-ból egyszerűbb telepíteni 🙂
Csak letöltöd az image-t, kiválasztod hogy indítás és a varázslóban végiglépkedsz a lépéseken.
Az id-ket előtte nézd meg, de ha már van konténered, akkor ezen valószínűleg túl vagy. -
fiti69
csendes tag
Szia!
Nálam docker-ből nem akart rendesen múködni...
Ha a csomagtelepítési központhoz hozzáadod a https://spk7.imnks.com csomagforrást, akkor tudsz telepíteni qbittorrentet, nekem ez bevált a 920+-on... -
Dawe24
tag
Sziasztok!
Nemrégiben egy 2018-as 4 tb-os WD redet cseréltem biztonsági okokból, egy ugyanolyan kapacítású WD red plus-ra. Pár napig minden rendben volt, majd jött a Figyelmeztetés jelző a fájlrendszerrel kapcsolatban
Tároláskezelésnél futtattam a fájlrendszer ellenőrzést, de a hiba nem szűnt meg.
A winyóval nem lehet gond vagy igen? Az lehet a baja, hogy másik winyó van benne és ezt felismerte? Klónoztam a régivel, minden fut normálisan, de ez a figyelmeztetés jelző baromira aggaszt. Rendszer újratelepítés segíthet? Biztonsági mentés és helyreállítás esetleg? Köszönöm a válaszokat! -
dro0py
tag
-
-
dro0py
tag
Sziasztok! A következő esetről kérném a véleményeteket:
A NAS-omban az egyik HDD behalt ("meghibásodást észlelt"). Kicseréltem egy újra, elkezdtem a tárolókészlet javítását. A javítás elején (már 1% előtt) a másik régi HDD-n, ami eddig jó volt, elkezdett hibás szektor értesítéseket és I/O hibákat dobálni a NAS. Csak néhányat, de akkor is. Lehet ennek az az eredménye, hogy egyes fájlokat hibásan másol át az új HDD-re? Nyilván ezek után egyből cserélni fogom a másik régi HDD-t is, de nem szeretném, ha fájlok sérülnének...
A másik, hogy azt írja a HDD-re, hogy a javítás várható ideje 3 nap és 6 óra, ez normális?? Nekem irreálisan soknak tűnik kb 2 TB adat másolására...
-
ugyes
senior tag
-
-
Sanya
nagyúr
válasz
hatesz #83126 üzenetére
https://www.disctech.com/Synology-DiskStation-DS115J-NAS-Server szerint meg 8tb, de kezel 16tb-os diszket is. TÚl nagyot sem érdemes, én egy 4Tb-os Seagate Ironwolf-ot vennék bele, az fogyaszt talán a legkevesebbet és a legcsendesebb is a NAS_ba szánt lemezek közül.
-
Patice
Topikgazda
Nem, az elsődleges tárhely az említett Exos HDD.
Én is olvastam ezeket a review-kat és nem is akarok ilyesmivel szívni.
Másodlagos kötetet akarok létrehozni rajta, ami a tapasztalatok alapján stabilnak tűnik.
És a HDD miatt lenne az egyik NVMe SSD read cache, a másikat meg használnám kötetnek.
Gondolkodtam az SSD-n is, lenne is hozzá itthon egy 500-as, de erről is olvastam, hogy SSD + NVMe együtt már felesleges, nem hozna gyorsulást a plusz cache-elés.
Majd látom hogy alakul, kíváncsi vagyok a Syno fogja-e engedni nem saját márkás NVMe SSD-kel is a köteteket.
A slotok elméletileg PCIe Gen3x1 sávot kaptak, így azok limitálva vannak 1000 MB/s-nél. -
hatesz
tag
-
gyugyo79
addikt
A Syno igen ? Ezt nem kötözködés miatt kérdem hanem mert érdekel és egy linket ha adsz megköszönöm, mert én még nem futottam bele. Ami cikket én olvastam ott ugyan lehet kötet létrehozni de arról nem indult el a NAS + ugye a sytem sincs rajta használva. Most gyorsba itt egy ilyen. A lényegi ide vágó része.
"
Can You Boot Synology DSM from the M.2 NVMe SSDs?
Unfortunately, at the time of writing and testing, you cannot use the M.2 NVMe SSD Bays on the DS923+ NAS as a boot drive for DSM. To clarify, I booted the device with NO SATA HDD/SSDs and JUST the 2x M.2 NVMe SSDs inside (so the system was in initialization mode). The DS923+ did not recognize the M.2 NVMe SSD drives as usable system media for the DSM OS. You are greeted with the image below:
<képet megnézi aki akarja>
Perhaps this will be changed later on as the M.2 NVMe SSD Storage Pool utilization improves, but as it stands right now, you cannot use the NVMe drives for the system OS "
De azóta ez változhatott persze.Amúgy egyet értek veled én sem csinálnék soha ilyet és nem is javasolnám senkinek.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Nasra gyűjtöm a routereim log üzeneteit. Ma kaptam egy ilyen üzenetet:
"A rendszer nem tudta engedélyezni a(z) [Napló fogadása] szolgáltatást a Naplóközpontban. Lépjen kapcsolatba a Synology műszaki támogatószolgálatával."Pontosabban hogyan is tudnám kideríteni mi is a probléma?
-
Sanya
nagyúr
válasz
hatesz #83121 üzenetére
Szerintem véletlenül elgépelted, és ez egy DS115j NAS.
Én, Seagate Ironwolf-ot vennék bele, az tutira CMR-es merevlemez (az a jó), NAS_hoz lett tervezve. Ne válaszd a PRO merevlemezt, annyival nem tud többet.
Ha a másik gyártótól szeretnél vásárolni, akkor az WD RED széria a tied. Érdemes itt is CRM-es lemezeket vásárolni, bár egy lemezes NAS_ba jó lehet az SMR-es merevlemez is, de okozhat galibát. -
ugyes
senior tag
válasz
Patice #83115 üzenetére
Boot-ként (vagy volume1-ként) egyetlen más NAS gyártó sem javasolja az nvme SSD-ket, mert ha elszáll, akkor minden adat helyreállíthatatlanul elszáll róla a többségi tapasztalatok alapján.
Gondolkodtál már azon, hogy ha az első lemezhelyre tennél egy SATA SSD-t és az nvme meghajtót egyéb, kevésbé fontos adatok tárolására használnád /bár a 18+8TB alapján sok hely kell neked/? -
hatesz
tag
Sziasztok!
Van egy Synology DS155j NAS-om, és eljött az idő, merevlemezt kellene cserélnem benne.
Tudnátok segíteni, hogy milyet vegyek bele?
Sajnos az anyagi helyzetem most nem éppen rózsás, erre nem szeretnék most sokat költeni.
Előre is köszönöm a válaszokat! -
zpkasa
csendes tag
Sziasztok,
tanácsra lenne szükségem: kinőttük a ds218plus +2x8TB wd redet. Szerintetek cseréljek nagyobb nasra, vagy vegyek bővítőt a meglévőhöz?
Köszi a válaszokat -
IRO21
senior tag
Szerintem a File Station nem támogatja sem az explicit, sem az implicit titkosítást, csak a sima titkosítatlan FTP-t.
A logok szerint a háttérben gvfs-t használ és hiányoznak a megfelelő backend mount konfigok hozzá (ftps/ftpis).
Megpróbáltam létrehozni egy új ftps konfigot egy Debian minta és a gyári Syno FTP alapján.
Sajnos csak annyit értem el vele, hogy a File Staton-ben megjelent a plusz lehetőség, de mindenáron csak ftp URI-t volt hajlandó használni. (nekünk ugye most ftps kellene)
Valaki hozzáértőbb is ránézhetne, hátha csak kell még valami hozzá.
Bár azt is el tudom képzelni, hogy mivel gyárilag csak FTP-re használják, nem is veszi figyelembe a konfigban lévő Type és Scheme értékeket.Helyette esetleg használhatsz parancssorból lftp-t:
lftp -u user,pass -p21 hostname
Ez jól scriptelhető is, pl. egy távoli mappa tükrözése egyetlen sor:lftp -c "open -u user,password -p 21 hostname; mirror /folder/subfolder /volumeX/shared_folder/subfolder"
Vagy ha inkább GUI-t szeretnél, akkor esetleg dockerben egy FileZilla:
[jlesage] vagy [linuxserver]Az FTPS szerver, amivel teszteltem a gyári Synology DSM 7.1-en, let's encrypt tanúsítvánnyal, a kliens szintén Synology DSM 7.1-el.
-
Patice
Topikgazda
Két napja megvan a DS923+, most még csak ismerkedek vele, meg készítem elő a migrációt az épített szerveremről.
A célom az még bármilyen adat áthelyezése előtt, hogy megcsinálom az NVMe SSD-ken a plusz kötetet parancsorból.
Az egyik slotba egy 250-es Samsung 970 EVO került, ezt cache-nek szeretném használni, a másikba pedig egy 500-as Samsung 970 EVO Plus. Ezt akarom külön kötetnek és akkor ide raknám azokat az appokat, amiknek jól jön a gyorsabb meghajtó.
Az első lemezhelyre egy Seagate Exos X18 18TB példány került, a többi helyre a szerveremből jönnek át a 8TB-os WD RED-ek, meg még egy új Exos 18TB-os.
Jelentkezem még a tapasztalataimmal. -
válasz
BlindMind #83113 üzenetére
Lesz még Docker is. Pár konténert tudsz majd vele futtatni, a limit a 4GB RAM lesz, nem támogat többet az az Atom proci (két mag se sok de meglepően sokmindenre elég lesz).
Szerk.a D2700 az 2 mag és HT=4 logikai CPU, szóval jó lesz az.
-
válasz
BlindMind #83110 üzenetére
Nyugodtan frissítsd (egy lépésben talán nem fog menni, szóval lehet 5-6-7 közökben kell majd).
Az a két Intel mag és 4GB RAM még mindig elég sok mindenre, a 7es verzió nem lett erőforrás-igényesebb mint az elődök (van még 512MBos Synology is a közelmúltból amin szintén fut).Vagy ha tudod törölni (van mentés gondolom) akkor csinálhatsz egy friss telepítést is, akkor egyből 7est kapsz.
-
BlindMind
tag
Sziasztok,
Synology szűz vagyok ezért kérlek titeket kérdéseimet türelemmel olvassátok...
Nemrégiben lettem új tulajdonosa egy viszonylag régi eszköznek , DS2413+ személyében.
Össze foglalót elolvastam , de számomra nem derül ki ,hogy mennyire "jó/érdemes" ezeket a régi vasakat az új DSM-el üzemeltetni, gyárilag ezen még valamikor 4.1-es futott.
Át böngészve a netes topicokat megtaláltam, hogy a 7.1.1 (42962) [link]
Support List-jében is benne van az eszköz, viszont vannak aggályaim mivel ebben a szerencsétlenben egy D2700-as Intel Atom dolgozik 4GB Ram-al.
Nincs rálátosom a korábbi illetve a későbbi verziók HW igényére , csak nem akarom megölni szegényt már 7es DSM felrakásával. Amúgy sem az ereje miatt vásároltam hanem a 12 lemez kezelés győzött meg. Válaszaitokat előre is köszönöm.Szép estét!
BMind
-
tusi_
addikt
Sziasztok.
Egy oylan kerdesem lenne, hogy hogyan tudok bejelentkezni a file station segitsegevel egy olyan ftp szerverre, ami ssl over tls-t hasznal explicit titkositassal.
Sajnos nem talaltam olyan opciot, ahol ezt megtudnam adni.
Latom a tavoli szerver loggokban, hogy megprobal bejelntkezni, de el kene fogadni a tanusitvanyt is es erre meg nem jottem ra, hogyan kene -
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #83107 üzenetére
Hyper Backup -ot jól írtad (#83104) azzal lehet bizonyos Synos Csomagok beállításait menteni.
Leírja, hogy mit mennyire ment le és ehez leállítja e a csomagot is ha kell a mentés idejére.
Aztán lehet vele olyanokat is menteni mint pld a PLEX csak ahhoz meg kell nézni, hogy a PLEX szerint mire van szükség és azt elérhetővé tenni ha nem látja alapból ...
A PLEX az ugye csak egy példa bármi menthető csak van amit még érdemes a mentés idejére leállítani és utána elindítani ami már nem biztos, hogy mindenkinek egyszerű. Ezt teszi igazán kényelmessé a HB a "Synos" (igazából támogatott mert a Maria DB-t is lehet vele menteni pld ) alkalmazások esetén. Csak azt is jó, tudni, hogy okosan kell a frissítéseket kezelni mert el tud menni a HB és a támogatott a csomagok verziója és olyankor nem tudja menteni azt amit előtte tudott ... -
Magnat
veterán
válasz
Mátésum #83103 üzenetére
Nézd meg, h a konfiguráció mentése a Vezérlőpultban miket ment (kiírja, amikor mentesz), sztem ezek közül a Plex kivételével mindent ... a Plexenek a beállításait meg meg kellene Guglizni, h hogyan tudod menteni. De egyébként a Hyper Backuppal is tudod a gyári appok beállításaid menteni. Mondjuk még nem csináltam soha, szóval előtte mindenképpen teszteld le, h műxik-e a visszaállítás. Erre ugye azért van szükség, mert azt a kötetet fogod törölni, amin az alkalmazások is telepítve vannak.
A stabilitást nem kéne h befolyásolja ha mindent visszaállítottál. -
Mátésum
aktív tag
Nagyon köszönöm a sok segítséget. Komolyan, más fórumokon nem mindig ilyen jó a helyzet. Ds220+ a nas. Két lemez között fogok mentést csinálni, hogy a rosszul beállított raid típust javítsam. A régi lemez adatait az új lemezre, ami már a megfelelő raid beállítással rendelkezik - innen pedig visszaállítás. Bár az is lehet, hogy egy külső tárhely lesz végül. Nem tudom, hogy a stabil és gyors működést befolyásolja-e, hogy össze-vissza állítgatok, visszaállítok, stb. Ajánlott teljesen előről kezdeni a NAS belakását? Vagy törlöm a köteteket, létrehozom, ami kell és úgyis mindent felépít rendesen elölről?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Elektromos cigaretta 🔞
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
- Google Pixel topik
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Netfone
- AliExpress tapasztalatok
- Synology NAS
- Kuponkunyeráló
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest