- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA® driverek topikja
- ZIDOO médialejátszók
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem, nem tudom, hogy ki mit tud. Ugyanakkor nem alapvetés, hogy mindenki olyanról ért a partíciók kötetek, raid tömbök felcsatolásához Linux alatt, még akkor sem ha mutatsz nekik pár parancsot. Ha jártasabb lenne ezen a területen, nem itt kérdezné a hogyan, merre hány métert, hanem megoldaná magának, vagy megmutatná meddig jutott, és rákérdezne a következő lépésre.
-
Shokkolo
addikt
Ha jól rémlik JBOD kötet volt.
Anno amikor volt a hardverhibám próbáltam sok mindent, hozzáférni az adataimhoz de nem sikerült.
Win alatt képben vagyok, de a linux nekem a kb. kínai kategória.
@Cigam:
Köszönöm, teszek vele egy próbát.
Igazából nem értem, direkt szabályosan leállítottam, és előtte i hibátlanul üzemelt.
És most meg nem is akar indulni?
A fő bajom, maitől tartok, hogy hiába a recovery, ha odáig se jut el hogy legalább HDMI-n adna képet.
Olyan, mintha nem bírná elkezdeni a bott sequence-t.
Sok veszteni valóm nincs, megpőróbálom, hálás köszönet -
Ha nem tudja értelmezni az sda3 jelentését, hiába másolja be a parancsokat. Semmi nem garantálja, hogy nála is sda lesz a NAS lemeze. Vagy hogy ugyanaz lesz a lemez szervezése (Pl. Single esetén nincs raid tömb, valószínűleg egy mezei ext4 kötet)
Egy Windows oly felhasználónak talán még a partícionálás se mond semmit, nemhogy az LVM vagy a (szoftveres)raid.Shokkolo
Elméletileg létezik egy USB Recovery image az x86-os NAS-okhoz. Egy próbát megér, hogy pendrive-ról lemezek nélkül elindule-e a HW. -
mrots
junior tag
-
-
Shokkolo
addikt
válasz
Shokkolo #12747 üzenetére
Illetve még 1 nagy kérdés:
Nincs-e valakinek egy, a 251+ -al (intel alapú) NAS-a, amit tudna nélkülözni maximum 2-3 napig?
Kibérelném, természetesen nem ingyen egy adatmentésre.
Elvileg a legfontosabb adataimról 2 cloudba is van mentésem, de ha átnézhetném mi van még rajta amit elfelejtettem jó lenne.
Megharagudtam a QNAPra, de nagyon... és erősen gondoplkozok hogy ha sehogy nem támad fel elengedem, mert rettenetesen túl vannak árazva.
Ami jó lenne "utódnak" a TS264 az 200 fölötti árcimkével megy.
Ennyiből röhögve kihozok egy mitx gépet ami mindent is tud már -
mrots
junior tag
Valoszinuleg rosszul fogalmazhattam, mert lathatoan nem ment at a lenyeg.
Nem arrol van szo, hogy melyik okoz nagyobb gyorsulast, mar a felvetes is teljesen ertelmetlen. A tenyek a kovetkezok:
- mindketto CPU csokkenest okoz, a titkositas kikapcsolasa is, meg a jumbo frame bekapcsolasa is, mivel mindketto azt eredmenyezi, hogy a CPU-nak kevesebb dolgot kell csinalnia, illetve ugyanazt kevesebbszer kell csinalnia
- az, hogy a titkositast kikapcsoltam, egy elfogadhato lepes egy vedett halozaton, de nem elfogadhato egy publikus halozaton, tehat ez a lepes nem mindig opcio mindenkinek
- a ketto nem vagy vagy, mint lathato, hanem egymastol fuggetlenek es kulon-kulon vagy egyutt is hasznalhatoak optimalizalasraA kerdes sosem az volt, hogy egyiket vagy masikat, hanem onnan indultunk, hogy szerinted a jumbo frame bekapcsolasa jelentektelen. Erre hoztam magyarazatot, hogy ez miert nincs igy, es egyebkent innen elkanyarodtunk, hogy a titkositas mennyivel jobban fogja meg a CPU-t, ha hasznalatban van. De ez nem minositi a jumbo frame-et.
-
-
mrots
junior tag
"Többet ér a CPU-t kevésbé terhelő beállítás, mint a Jumbo frame állítása"
Ez a mondat ket okbol sem igaz.1) mindket beallitas CPU-t kimeli, az egyik jobban, a masik kevesbe, de alapvetoen az eredmenye ugyanaz: kevesebb dolgot kell a CPU-nak csinalnia, tehat gyorsabb a masolas
2) Nem vonhatsz le kovetkeztetest abbol amit leirtam, mert eloszor lett jumbo frame es utana lett kikapcsolva a TLS az FTP szerveren. Ez utan meg ki kellett volna kapcsolni a jumbo frame-et, hogy lassam mennyi a befolyas a CPU-ra akkor, ha egyeb mas szuk keresztmetszetet kiiktattam. De mivel igazabol nem erdekel, ezert erre mar nem kerult sor.
"Mit szólnak hozzá, ha nyitsz rá egy hibajegyet, hogy az aposztrófos fájlnév újraindítja a NAS-t?"
Oszinten, nem annyira erdekel. Egyszerubb atnevezni / firmware -t downgrade-elni sem mint helpdeskkel vacakolni.A kodlap beallitas nalam is ugyanez.
-
Shokkolo
addikt
Uraim,
Egy kis segítségre lenne szükségem újra, az alany a legendásan beteg 251+.
Ugye a jól ismert hardware hibán már túl vagyok, az ellenállással sikeresen javítva lett anno, boldogan üzemelt ezidáig.
Most viszont jött a feketeleves:
Volt nálam a villanyzserelő egy "kis" átalakításra, és előbe akartam menni a bajnak, mert tudtam h el-el fog menni az áram.
Leállítottam szabályosan, majdu tána áramtalanítottam, nehogy...
Felesleges volt, bekapcsolom és semmi.
Világít kéken az USB, illetve a 2 HDD led pirosan, és se kép se hang semmi tovább.
HDMI-n se ad képet.
Ha bent vannak, ha kiveszem a 2 SSD-t semmi.
Bármit próbálok ugyan ez.
Van valakinek esetleg erre valami mentő ötlete? Vagy mostmár tényleg "tégla" -
válasz
Bazijoe73 #12744 üzenetére
Egy almapap miért jelenne meg a megosztott mappák listájában?
Van mód rá, hogy egy megosztás almappáját megoszd, lásd #12732.
És itt a kígyó a farkába harapott.
Egy többszörösen bővített mondatban leírnád hogy pontosan mire keresel megoldást?
Pl. a Szia ezt értem de egy almappát lehet módosítani? Tömör megfogalmazás, de az újbóli kérdés alapján látszólag mégse érted. Vagy nem is arra keresel választ amire rákérdeztél.rostiron
Szuper! -
PyCos
tag
Androidra pedig :Torrnado - Transmission Remote [Google App] - egy magyar fejlesztőtől - az eddigi legsokoldalúbb kliens. Sokéve megbízható számomra.
-
PyCos
tag
válasz
Petyku #12738 üzenetére
Szia, nézz körül a myqnap.org -on, a legnagyobb repo a qnaphoz.
Én ezeket találtam : [Myqnap.org - Transmission]Itt találod hogyan tudod betenni a App telepítőbe: [link]
Én anno 5€ -ért ezt : [Transmission BT 4] vettem meg , tökéletesen teszi a dolgát.
Van hozzá PC-re kliens is amivel könnyen kezelhető .
Kliens : [Transmission GUI] (régebbi oldalon : [Sourceforge] ) -
-
Petyku
csendes tag
Sziasztok,
TS-228-ra (fw 4.3.6.2805) szeretném visszatenni a Transmission-t, viszont a hivatalos oldalon már nincsen fent.
Van ötletetek, hogy honnan tudnám letölteni?Köszönettel,
Péter -
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Az egyik lemezen lévő megosztott mapákból eltűnt minden.
Ez mi lehet ?
Két lemez van külön statikus kötetek.
-
-
-
Bazijoe73
senior tag
Sziasztok. Ha egy megosztott mappában létre van hozva egy sima mappa, azt át lehet változtatni megosztottra?
-
Hm... Többet ér a CPU-t kevésbé terhelő beállítás, mint a Jumbo frame állítása.
- A fájlnevet miért teszik idézőjelbe, és pimpelik mindenféle spéci karakterrel? (tudom, ez nagyon menőnek tűnik a warez körökben, de a készítőkön kívül senki más nem szereti/igényli)
- Mit szólnak hozzá, ha nyitsz rá egy hibajegyet, hogy az aposztrófos fájlnév újraindítja a NAS-t?Rémlett, hogy láttam valahol kódlap konverziót, most meg is találtam:
Vagy ez nem befolyásolhatja a spéci karaktereket használó fájlneveket, mert a modern rendszerek mind UTF-et használnak? -
mrots
junior tag
Hatha valakinek hasznos lesz ket aprosag. Az egyik: visszakanyarodok a sebesseghez. Gondoltam kiprobalom mennyit szamit a jumbo MTU. Beallitottam, igazabol semmit nem szamitott, tovabbra is kb 7000 kbyte/sec -cel masoltam ftp-n a helyi halozaton. Eloszor azt gondoltam, hogy jo, akkor nem szamit sokat. Aztan rajottem, hogy ezt ha atvaltom emberi mertekegysegre akkor kb 56 mbit/s sebesseg. Azert az picit lassu, valoszinuleg nem a jumbo frame miatt. De aztan gyerek furdetes, mese, stb, nem foglalkoztam vele, mignem masnap reggel bevillant, hogy az ftp tls-en keresztul fut a nason. Oszinten, szerintem mar elfelejtettem miert. Valoszinuleg azert, mert a csalad egyeb otthonaibol ha el akartam erni evekkel ez elott a nas-t akkor (mivel ipv6 van mindenhol) internet felett ertem el tavolrol a v6-os cimen at, nem pedig a lakasok kozott kihuzott VPN-en at (ha csak ipv4 lenne). Ez meg sok evvel ez elotti allapot, es kb 3-4 eve megcsinaltam, hogy minden lakasbol barmelyik masik lakasba ipv6 felett is a vpn-ben utazzon a forgalom. Igy a TLS-nek mar nem volt ertelme, de a ketto kozott eltelt par ev, nyilvan elfelejtettem, hogy TLS-en hagytam az ftp szervert. A sebesseg meg nem zavart senkit. Na, gondoltam akkor visszarakom plaintext-re. A nas-ra masolas sebessege hirtelen felugrott 56 mbit/s -rol nagyjabol 470-480 mbit/s -re ami szerintem mar elfogadhato a halozatban. Ennyit arrol, hogy az ember a jumbo frame-ekkel pocsoljon, vagy inkabb nezze at a beallitasait es dontse el, van-e ertelme mindegyiknek. Igy visszagondolva, valamikor 2018 kornyeken amikor megvettem a qnap nas-t kapasbol titkositott filerendszerre formaztam, aztan hamar kihatraltam ebbol amikor rajottem, hogy ez mekkora irasi es olvasasi sebesseget jelent izzado CPU mellett. Mivel az iment beszeltunk sebessegrol, gondoltam megosztom.
A masik erdekesseg, hogy kicsit a k.vaanyjat a qnap-nak, hogy megnehezitik az ember eletet. Tortent, hogy egy eleg regi, 1999-ben tv-ben adott sorozatot akartam felulirni. Ez egy het evados sorozat, az elso negy angolul a masodik harom magyarul van meg. Ez sokaig zavart de nem nagyon. Most nagyon zavarni kezdett ugyhogy kitalaltam, hogyan szerezzem meg eredetiben. Ez meg is tortent es gondoltam felmasolom a nas-ra a magyar nyelvu verzio helyere. Igenam, de osszekavarodtam, hogy melyik evad melyik epizodja mi (eredetiben s05 e01, a magyarban 132. resz). Gondoltam akkor kezdjuk el mar nezni ezt a 132-es reszt, hogy ugyanaz-e. Samban van kiajanlva es halozati meghajtokent felveve. Megkeresem, enter. Semmi. Varok. Varok. Sipolas a NAStol. Hmm. Nem is tudtam, hogy ez tud sipolni. Nem akkor sipol ha bootol? De. Nade miert bootol? Lenyeg a lenyeg, hogy valahanyszor el akartam volna inditani VLC-vel a lejatszast, a qnap elcrashelt. Persze utana file system check stb, szoval egy enter utan minden alkalommal egy 30 perces musor volt. Gondoltam talan sectorhibas a diszk es bizonyos file-ok olvasasa okozza. Akkor talan ideje lemezt cserelni? Elokerestem, hogy egyatalan mi van benne - lefotoztam a diszket mikor beleraktam. Apro erdekesseg, hogy 2017 december 16-an fotoztam a lemezt, szoval azota megy 7/24 ez a lila WD benne. 4TB-s, amugy is 90 giga van uresen, gondoltam akkor talan ideje beruhazni egy ujba, ha mar meg is telik es ugy tunik sectorhibas is.
Igaz, a tesztek nem mondtak semmit, a log se nagyon. Megneztem amazonon, 2 darab 6 TB diszk (mert ugye backup is kell, amire havonta mentest csinalok a nasrol) az durvan 120k magyar penzbe faj - igaz, holnapra kihozzak a lemezeket. Azert ez megis csak nagyobb osszeg, nezzuk meg azert, hogy biztosan hibas-e a lemez? Mivel a NAS nem bobeszedu (logokat neztem, semmi) gondoltam kiveszem a lemezt, berakom egy raspberry pi-be, felmountolom es eloidezem a problemat ugyanugy, lassam, a linux mit loggol le. Itt kezdodtek a nehezsegek.
Az egy dolog, hogy fel ev hijan nyolc eve nem volt kinyitva a NAS doboza, nem is emlekeztem hogy nyilik. TS128 egyebkent, szoval egy lemezes kis vacak. Jutub video kellett ahhoz is, hogy kinyissam - ez elmondja mennyiszer volt dolgom a nassal az elmult majdnem nyolc evben. Kivettem, jo poros minden, nyilvan - szekreny tetejen lakik egyebkent, gyerekek kezeitol messze. Dokkoloba lemez be es radugtam a pi-re. Az elso meglepetes, hogy volt rajta ot particio. Mi a fene. Jo, mindegy, biztos a sajat vackai vannak rajta - mint OS meg egyebek. Egyetlen particio van ami 3.6T, nylivan az kell nekem, de felmountolni nem lehet:
root@thermo-living:~# mount -t auto /dev/sda3 /content
mount: /content: unknown filesystem type 'linux_raid_member'.
Mi a fene. Egy lemezes NAS, minek ide raid? Nyilvan azert, mert az osszes qnap termeken ugyanaz a szoftver fut, nem csinalnak kulon rendszert az egy lemezesre. Jovan akkor, legyen raid. Akkor ossze kene rakni a tombot valahogy es felmountolni ugy:
root@thermo-living:~# mdadm --examine /dev/sda3
/dev/sda3:
Magic : a92b4efc
Version : 1.0
Feature Map : 0x0
Oke, igy mar jutunk valahova, tenyleg raid van ott, meghozza raid 1. A timestamp szerint 2024 aprilisi letrehozassal - gondolom akkor frissitettem valami qnap firmware-t ami nem kototte az orromra, hogy mi a fenet csinal eppen, valoszinu akkor tertek at erre a megkozelitesre.
Akkor talan epitsunk egy array-t:
root@thermo-living:~# mdadm --assemble -v --name=1 /dev/md0 /dev/sda3
mdadm: looking for devices for /dev/md0
[...]
mdadm: /dev/md0 has been started with 1 drive.
Es valoban, most mar az mdstat is azt mondja, hogy van raid:
root@thermo-living:~# cat /proc/mdstat
Personalities : [raid1]
md0 : active raid1 sda3[0]
3897063616 blocks super 1.0 [1/1] [U]
Az U-val nem kell foglalkozni, raid 1 van egy darab lemezzel - gondolom en. Nosza, mountoljuk akkor fel, de meg mindig nem sikerul:
root@thermo-living:~# mount -t auto /dev/md0 /content
mount: /content: unknown filesystem type 'LVM2_member'.
Jaj de orulok, nem eleg, hogy egy primitiv egy lemezes nasban raid 1 van, de meg LVM is, hurra. Keressuk akkor meg mi a device amit mountolni kell:
root@thermo-living:~# lvscan
ACTIVE '/dev/vg288/lv544' [<37.28 GiB] inherit
ACTIVE '/dev/vg288/lv1' [3.59 TiB] inherit
Oke, akkor mountoljuk ezt fel, marmint nyilvan a 3.59 terasat:
root@thermo-living:~# mount -t auto /dev/vg288/lv1 /content -o ro
Es vegre ugy tunik celban vagyunk, ott van felmountolva:
root@thermo-living:~# mount | grep content
/dev/mapper/vg288-lv1 on /content type ext4 (ro,relatime,stripe=16)
Keserves kuzdelem volt. Azt kell mondjam, hogy ha tortenetesen tonkrement volna a NAS (de a lemez nem) es adatot kene mentenem rola, akkor elegge izzadtam volna. Frusztralo, hogy ott a kezemben a lemez, de ugraltatnak aprosagokkal, nehogy veletlen hozza is tudjak ferni az adatokhoz. Gondolom a helpdesk ilyenkor azt mondana, hogy vegyek toluk masik nas-t es tegyem bele abba, hadd koltse csak a felhasznalo a penzt naluk.
De a lenyeg, ami miatt az egesz szenvedes volt: az ominozus file-t siman tudtam olvasni, az eg vilagon semmi baja nincs a lemeznek. Ejjel futtatok egy komplett smart tesztet de az olvasas teljesen jol megy, a linux kernel nem nyafog arra, hogy a diszk ne valaszolna, vagy hogy hibas lenne a szektor. Ugyhogy megneztem jobban es azt lattam, hogy az adott konyvtarban a file neve aposztrofok kozott volt ('). Ugyhogy valoszinuleg a gond az lehet, hogy ettol hasal el a qnap, nem birja, ha a file nevben szokoz es ' van. Mert a rpi siman olvasta, nem volt semmi gond. Ugyhogy a lemez most megy vissza a nas dobozaba, mivel lathatoan nincs semmi baja, csak a qnap szoftver a fos. Megprobalom majd atnevezni, ha SMB-n at nem is, mert elhasal akkor majd ssh-val belepek es szepen a cli-bol atnevezem oket.
Ugyhogy megsporoltam durvan 120k elkolteset, azaz egesz pontosan el tudom tolni a vasarlast, mert nem surgos. A hely tovabbra is fogytan van, szoval hacsak nem torlok, a nagyobb lemezekre majd valamikor szukseg lesz egyszer.
A qnap meg rakjon fel sunt maganak, az elejen amikor meg total nem ertettem mi van es rakerestem, az internet tele volt olyan forumokkal es levlistakkal, hogy a qnap rendszere zart, vagy legalabbis zartta probaltak tenni, ilyen esetben adatmentest csak ugy lehet csinalni, ha a lemezt masik qnap eszkozbe rakja az ember. Mondjuk jo tudni, hogy nem.
-
-
mrots
junior tag
A legtobb esetben a jumbo frame tamogatas bekapcsolasa a hordozo halozatban a legfontosabb. Ha ott megvan es tamogatja, akkor lenyegesek a vegpontok. Az, hogy a teve nem tamogatja az ket okbol nem problema. A jumbo frame tamogatas lenyege, hogy minel tobb adatot szuszakolj bele egy keretbe, mert a hasznos vs haszontalan arany igy lesz a legjobb, illetve igy tudod a legtobb adatot tovabbitani a legkevesebb eroforras-hasznalattal. Namost ez pontosan az ellentettje annak, amit a teven akarsz. A teven nem azt akarod, hogy baromi gyorsan menjen az adat, hanem azt, hogy minel kisebb kesleltetessel. Hiaba tudna a teve sokkal gyorsabban lehuzni adatot a NASrol, te attol nem fogod tudni a ket oras filmet masfel ora alatt megnezni. Tehat a reszponszivitas a lenyeg, a real-time elmeny. Ehhez pontosan az kell, hogy az adatot amint keszen van azonnal kuldeni kell, nem pedig osszevarni meg ot csomagot, hogy tobb hasznos adatot lehessen az egy csomagba belerakni. Mivel tagadhatatlan, hogy egy hatszor akkora csomagot osszerakni tovabb tart mint egy hatod akkorat, nyilvan lathato, hogy legalabb az elejen valami kesleltetes kell, legyen amit persze a buffereles orvosol.
A dolog masik resze pedig az, hogy a legtobb esetben a forgalmat nem a nas inditja a teve fele, hanem a teve a NAS fele. Ki kell valasztanod, milyen tartalmat akarsz nezni es ezt a tartalmat a teve huzza le a nasrol, tehat a kapcsolatot is a teve kezdemenyezi. Ha a teve csak 1500 byte MTU-val tud mukodni, akkor ennyivel fog forglamazni. A NAS-t nem fogja erdekelni, hiszen a 9k-nal kisebb az 1.5k.
A harmadik resze a dolognak pedig az, hogy a TCP fejlecben van MSS, amivel a handshake soran az egyik oldal jelzi a masiknak, hogy mekkora a legnagyobb szegmens amit kezelni tud. Az alapertelmezett ertek az MTU minusz 40 byte. A SYN es SYN+ACK csomagok fejleceben mindket fel megtalalja a masik altal jelzett MSS erteket es a ketto kozul a kisebbet fogjak hasznalni azert, hogy ne legyen tordeles az utvonalon. Az egyik oldal azt jelzi, hogy tamogat 9k-t, a masik hogy 1460 byte-ot => 1460 byte-os kereteket fognak hasznalni. Amennyiben a forgalom UDP felett van, akkor MSS nincs, kezfogas sincs, ha valaki tul nagy csomagot kuld akkor azt valaki el fogja dobni es az alkalmazas feladata a hibakezeles - ezert hasznal UDP-t.
Amennyiben az oprendszer tamogat PMTUD -t akkor ezen a ponton is kiderul meg a kommunikacio megkezdese elott, hogy mennyi az annyi es mekkora a legnagyobb keret amit meg tordeles nelkul lehet elkuldeni.
-
-
mrots
junior tag
Felteve, hogy a halozati eszkozok rendben vannak - es miert ne lennenek - szerintem a jumbo frame ennel tobbet szamit. A kevesebb, mint 5%-ban igazad lenne, ha csak siman a matekot vennem. Mert az ethernet keret ugye 1522 byte (ha van vlan), amibol 18 + 4 = 22 byte az ethernet header, az IP header 20, a tcp header tovabbi 20, tehat 1522 byte-ra jut 1460 byte hasznos adat. Tehat a veszteseg a matek alapjan valoban 4.1% korul van.
Ugyanakkor ha csak az 1500 byte-os MTU-val szamolok (ethernet header es footer akkor is van, ha jumbo MTU-t hasznalok) akkor egy 9k -s frame pontosan hatszor akkora, mint egy 1500 byte-os frame. Ami azt jelenti, hogy 9k -nyi adat elkuldesehez nem hat, hanem csak egy keretet kell elkuldeni. Ez pedig azert fontos, mert mindenki, aki az utvonalon foglalkozik a kerettel (mindket vegpont, switch(ek) a helyi halozatban stb) annak hatod annyi CPU idot kell toltenie a fejlecek vizsgalataval.
Hat csomaghoz nyilvan hat fejlec is tartozik, ezeket pedig mind nem kell elkuldeni, hatszor, csak egyszer.
Aprosagnak tunik, de ha ki akarsz hajtani egy gigabites vonalat, akkor nem mindegy, hogy kb 80k keretet kell kikuldened, azaz minden eszkoznek 80k fejlecet kell megvizsgalnia, ami CPU es egyeb eroforrasba kerul, vagy csak 14k fejlecet. Ha raersz, szerintem erdemes kimerned sajat magadnak a sajat halozatodon, mert a nyereseg csak egy resze fog a fenti matekbol kijonni, a masik resze abbol fog kijonni, hogy egy csomo dolgot nem kell a halozati eszkozoknek, valamint a masolasban reszt vevo ket vegpontnak megcsinalnia.
-
válasz
Bazijoe73 #12723 üzenetére
Mármint Jumbo frame-et? Minek? Még ha minden eszközöd le tudja kezelni a nagyobb méretet, semmit se (kevesebb mint 5%-ot) nyersz. Ha meg egy kicsit rosszabb a kábel, csatlakozó, bármi... Ugyanennyit, vagy még többet vesztesz ha meg kell ismételni egy vagy több hibás csomagot.
-
Bazijoe73
senior tag
Jump framet milyenre szoktátok állítani?
-
-
Bazijoe73
senior tag
Egyébként valakinek van ssd a nasban? Ti mennyivel tudtok le és fől másolni rá? Nekem 120-nál jobban nem igen megy.
-
Pár hete (a legutolsó fw felrakása után?) fura dolog történik. Minden hétfő reggel automatikusan újraindul a NAS, és eltűnik a hálózatról.
Mint kiderült egy random(?) mac címmel jelentkezik be a hálózatba, így a DHCP ad neki egy másik címet. Ezen az új címen el is tudom érni, de pont azért van a DHCP-n Mac cím alapján fix IP cím beállítva, hogy ne vándoroljon össze-vissza.
Létezik erre logikus magyarázat?
Slussz poén: Ha kézzel indítom újra, akkor rendben visszakapja a DHCP szerveren beállított IP címet. -
-
Bazijoe73
senior tag
Be állítottam a routert agregattion módba. A nason ezt hol kell meg csinálni?
-
-
Bazijoe73
senior tag
Az ötlet jó de sajna nem!
-
-
Bazijoe73
senior tag
válasz
sziszi-fuszi #12705 üzenetére
Ja maga a nas meg van csak nem fogadja el a jalszót.
-
sziszi-fuszi
senior tag
-
Bazijoe73
senior tag
Azt meg tudja valaki mondani, hogyhogy tudok belépni 10 másodperces reszet után. Probáltam már MAC adresset meg mindent nem enged be.
-
Speeedfire
félisten
Tudja valaki, hogy lehet-e a transmission 4 configban ownert állítani a fájlokra? Egyedül umaskot találtam.
Valami miatt minden admin-nal kerül be, most az umask elvileg segít majd...csak ne legyen már admin az owner -
válasz
Bazijoe73 #12697 üzenetére
A Vezérlőpultban, vagy a reset gombot nyomva 10mp-ig nulláztad le?
Ha a 10mp-es resettel törölted, még van remény: [How to restore shared folders after resetting a QNAP NAS to default settings?]
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 6800 16GB +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Nagyon kedvező áron!Eladó Synology DS923+ Alza Gari 2027.10.23-ig
- Enermax Maxtytan 750W Titanium Moduláris Tápegység
- Cooler Master MWE Gold V2 1250W Moduláris Tápegység
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD ROG RX VEGA 56 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 530W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest