- Utolérte az áremelés a PlayStation 5-öt
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Raspberry Pi
- Nem panaszkodhat a sebességére a Team Group legújabb, PCI Express 5.0-s SSD-je
- Milyen videókártyát?
- Párduc a gépben: teszten az ASUS ExpertBook Ultra
- SSD kibeszélő
- Döbbenetesen sok energia kell az érkező Nova Lake működéséhez?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargata
csendes tag
Ezzel néztem
https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/
Az a furi, hogy elvileg a 6881-9 rá van irányítva a NAS-ra, de csak a 6881-2-t látja nyitottnak.
Ha lezárom a HGW-ben, akkor azokat sem látja nyitottnak, tehát jónak tűnik a port monitorozás.
Ha átálllítom a 6881-6882-t a NAS-ra (TCP-UDP, külső port, belső port uaz), akkor sem történik változás
-
Zolee11
senior tag
válasz
vargata
üzenetére
Szia!
Szerintem a Download app-al lesz vmi bibi. A seed létezését akkor is látnod kell a torrent oldalon, ha passzív módban vagy, azaz nincs port FW. Azért sem kapcsolódnak hozzád, mert nem is létezel számukra a torrent szerver szerint.
Alapesetben, ha valami működik, és nincs benne/rajta frissítés, akkor annak ugyanúgy működnie kell, szóval a Telekomos router hibáját kizárnám. -
vargata
csendes tag
sziasztok,
Mi lehet az oka, hogy a download app csak passzív torrentként viselkedik?
Tehát van port forward, le tudok tölteni, ha én töltöm le, akkor látom, hogy még töltenek rólam, de ha abbahagyják, akkor eltűnik a listából a torrent oldalon.
Változott valami beállítás esetleg?
Telekomos Sagem HGW-m van, nem tudom, hogy ebben mikor volt utoljára frissítés és nem-e az az oka.Köszönöm, T
-
Zolee11
senior tag
válasz
drcyberg
üzenetére
Sziasztok!
Transmission 4.1.1 - Container station.
drcyberg leírása alapján indultam el, viszont a konfigurációs mappát nem szükséges írásvédetté tenni, és külön más mappa alá "csatolni" a torrents és resume mappákat.
A configs.json módosítható, kivéve a USER és PASS mezők, ezeket Környezeti változók (Environment) formájában kell megadni a konténer telepítése során Variable és Value formájában. Ezeket szépen betölti a konténer indításakor, a webes, vagy Transmission Remote GUI alatt módosítható a többi beállítás, ezeket menti a program és újraindításkor sem vesznek el. Szerintem a felhasználó/jelszó páros manuális szerkesztése váltja ki a konfig fájl felülírását indításkor.
Amire még nem jöttem rá, hogy lehetséges-e több letöltési mappát megadni a konténernek, azaz, hogy nem csak a /complete mappát társítom/csatolom a NAS-on lévő megosztott mappával, esetleg több mappához társítom... -
Throme
veterán
Elölről feltelepítve és beállítva, valamint jobban beleolvasva a qsync világába az megoldható a helytakarékos mód bekapcsolása mellett, hogy a PC-n megnyithatók a file-ok, qsync használat nélkül is.
A helyhasználat még mindig x-akta. Erre majd egy jövőbeni C meghajtó és win újrahúzásnál visszatérek....
-
Throme
veterán
Elengedtem

A "QsyncClient" mappa nálam máshol helyezkedik el, nem abban a könyvtárszerkezetben, amit megadtál és nincs alatta szinte semmi.
A filestation lomtár könyvtárában az összes, "Hely" alatt lévő könyvtárra ráengedtem a "Kiürítés" parancsot.
Nincs változás.Fogtam és töröltem az összes megosztást a qsync-ben, majd a progit is töröltem.
Töröltem továbbá a TC-t is, leszedtem a magyar verzióból a legfrissebbet.
Nincs változás.Ha TC-ben a C-n (rendszer, M2) nézem a felhasznált területet, akkor nem jön ki a matek, szemben a D meghajtóval (sata).
Ha a windows-ban nézem a tulajdonságok opciót, ott meg jó a C is, a D is (kijön a matek).Holnap visszarakom a Qsync-et.
Nem foglalkozom többet ezzel.Kösz a kitartó segítségnyújtást!
-
cigam
titán
válasz
Throme
üzenetére
Ha valóban ez az oka, akkor szinkronizációs után nézd meg, hogy a pc-n felszabadult-e a hely. De még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a Qsync egy külön szemetest tart fenn a PC-n, hogy a véletlen törléseket visszaállíthasd.
Nem tudok részleteket, nem használtam még a Qsync-et. -
Throme
veterán
Eddig annyit csináltam, hogy a nas-on töröltem a recycle könyvtár tartalmát.
Amit most írtál majd ma vagy holnap ki tudom próbálni.
Ha sehogy se sikerül megfejteni a rejtélyt, akkor újra felveszem a szinkronizációs szabályt, csak a kimondottan specifikus könyvtárakra (tehát az évszámos könyvtárak) és egyből a kikapcsolt helytakarékos móddal.
-
cigam
titán
válasz
Throme
üzenetére
Meg azt is írtad, hogy nem tudom mi az a recycle könyvtár, de kb az a méret hiányzik a PC -ről. Mivel az SMB megosztásban alapból ez is látható, ezt is szinkronizálja. Ezért kellene a kivételek közé berakni. Vagy a konkrét mappa nevet, vagy a rejtett fájlok/mappák szinkronizálását kikapcsolni.
Azt már próbáltad, hogy a NAS-on törlöd a megosztott mappához tartozó szemetest?
Ezután a PC-n is felszabadul a hely?
Vagy kukkants bele a gépeden a %LOCALAPPDATA%\QNAP\QsyncClient mappába. Itt vannak a naplófájlok, és az adatbázisa. Sőt! A%LOCALAPPDATA%\QNAP\QsyncClient\.qsync\recyclemappa (mérete) is érdekes lehet. -
Throme
veterán
"Akkor meg is válaszoltad magadnak a kérdést. Az a bizonyos "recycle" mappa, a kuka"
Félreérted. Ahogy írtam ez a recycle könyvtár a maga 116GB-jával nem a PC-n, hanem a NAS-on van.
Engem a PC háttértár "felzabálása" zavar.A javasolt "lomtár engedélyezése" opciót kikapcsoltam, de ez is NAS megosztott mappát érinti.
Admin téma:
Külön felhasználóként de adtam admin jogot. Ez majd leveszem erről.#13322cigam
3 helyen vannak meg az adatok, külső hdd, nas, másik lokáció (ezért nincs raid se többek közt).Kösz még1x!
-
cigam
titán
válasz
Throme
üzenetére
MI-vel csak érdekesség képpen társalogj, nagyon messze van még a valódi intelligenciától. Többet hallucinál, minthogy igaza legyen. Minimum más független forrásból is tájékozódj, ellenőriz a mondandóját.
Pl. ez a szektorméret is akkora butaság, hogy eszem megáll.
Mikoze a lemez szekroméretnek ahhoz, hogy mennyi helyet foglal a lemezen?
Ments egy egy A betűt, TXT fájlba. Aztán csekkoly a fájlméretét. A merevlemez szektorméretét mutatja, vagy azt, hogy 1 byte a mérete (UTF esetén 2 byte). Nem a szektorméret (512byte, vagy 4k) írja, nem a szektorméret sokszorosát mutatja a fájl méretének!Igen, a helytakarékos módnak pont az a lényege, hogy a fájlok a NAS-on vannak, és csak akkor tölti le, ha éppen megnyitnád valamelyik programmal.
Értelemszerűen ilyenkor csak a NAS-on vannak meg a fájlok. Ha a NAS háttértára "meghal", az adataid is mennek a levesbe. Ezért kell legalább 3 helyre elmenteni a fontos adatokat. A raid nem igazán a mentés kategóriába sorolható, inkább a rendelkezésreállási javítja.Ugye van mentésed?!
-
Throme
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Közben "beszélgetek" az AI-al is
.
Ez lehet az ok (bár elég nagy különbségről van szó):"Fájlrendszer különbségek: Kis fájlok ezreinél a HDD szektormérete miatt a "méret a lemezen" mindig nagyobb lesz, mint a fájl tényleges mérete."
-- o --
Illetve ez hogy kell érteni?
"
(Helytakarékos mód)
Amikor ez a mód be van kapcsolva, a Qsync úgynevezett "sparse files" (ritka fájlok) technológiát használ. Ez azt jelenti, hogy a gépeden látod a fájlok ikonját és nevét, de a tényleges adatuk a NAS-on marad. Csak akkor töltődnek le, amikor megnyitod őket.
"
Mi van ha ilyenkor a nas, vagy a nas-ban a vinyó meghal (nincs raid)?
Hiába látom a PC-n a file-okat, mivel nasról töltődnek be, kuka az egész?Bocs a sok kérdésért....
-
Throme
veterán
Nincs bekapcsolva a verzió vezérlés
Helytakarékos mód
kikapcsolvaIntelligens törlés bekapcsolva
2 vinyó van a gépben
C meghajtón vannak a szinkronizált könyvtárak
Qsync felzabált nem tudom mire 100 GB helyet:TC szerint a C lemezen felhasznált tárhely mennyiség
850 GB
C max hely: 976 GB (szabad hely 5Gb)
970 -(850+5) -> 0-nak kéne lennie
Különbség 120 GB
Ez a kérdés, hogy mire használja, hol tárolja a QSYNC ezt a helyet??
Ahogy kikapcsoltam a helytakarékos módot a Qsync megette a 120GB-ot.Hogy nem a TC számol rosszul:
D meghajtó (nincs szinkronizált mappa)Felhasznált hely: 941 GB
Max hely: 976 GB
Üres hely: 35 GB
Kijön a matek a D-n:
35GB + 941GB = 976GBEnnél egyszerűbben nem tudom leírni
QSYNC mire használja el a vinyó kapacitását és hol tárolja amit lefoglal ha ki van kapcsolva a helytakarékos mód?
Semmi dolga nincs csak figyeli az adott könyvtárat és ha van benne változás leköveti.Kösz
-
cigam
titán
válasz
Throme
üzenetére
Nem vagy jó mesélő, nem vágom mit mire állítottál, és az sem világos, hogy milyen méreteket mutatsz. Pláne kilobyte ban...
A kikapcsolt helytakarékos módnak pont ez a lényege, hogy mindent letölt a NAS-ról, ha kell ha nem. Tényleg olyan nagy gond, ha folyamatosan fut?A NAS-on mekkora a (9fájl/22mappa)mappa össze mérete?
Egész véletlenül nincs bekapcsolva a verziózás? -
Throme
veterán
Sziasztok!
Qsync működésével kapcsolatban nem értek egy dolgot és szeretnék kérdezni.
Kikapcsoltam a helytakarékos módot.
Egyik oka, hogy a fotókat (nas-ra menti biztonsági mentésként) qsync nélkül nem tudtam megnyitni és/vagy másolni. A qsync programot meg nem futtatom állandó jelleggel.
A másik, hogy hiába állítottam be azt, hogy a nas-on ne legyen törlés akkor se, ha a PC-n törlök file-t, ennek ellenére leszedte a nas-ról is... (az intelligens törlést így be tudtam kapcsolni)Szóval kikapcsolás követően elkezdett szinkronizálni, amivel nincs is baj, de felzabálta a számítógép ssd-ről az összes szabad helyet. Szabályosan láttam a TC-ben, ahogy fogy.
Az a gondom, hogy nem látom mire ment el a sok hely. Rejtett könyvtárat se látok.
Úgy gondolom ez a qsync progi annyit csinál, hogy a megadott könyvtárakat szinkronizálja. A PC-n bekerül egy file a szinkronizált könyvtára, ami felkerül a nas szinkronizációs könyvtárába. Ehhez miért kéne szabad hely az ssd-n (úgy értem a keletkezett file-on felül)?Most szabadon rendelkezek a fotók felett qsync nélkül is, de rengeteg hely, úgymond eltűnt.
TC-ben végig jelölök mindent (rejtett file/könyvtár is láthatóra van állítva) és összeadva a felhasznált hely és a max kapacitás közt van jócskán differencia. Lomtár üres.

A win 10 file
Mi lehet ennek az oka?
Köszönöm!
-
biga
őstag
Nem zartam ki ezt a forgatokönyvet, ezt irtam is, hogy otthoni filmnézésre/fotok tarolasara stb hasznalt esetben ez nem kritikus. En kifejezetten arra reagaltam, hogy ez egy hasznos plane szinte szükségszerü dolog (marmint az ujrainditas). Miközben ez nagyon nem igaz, valojaban még a korabban emlitett céloknal sem, legfeljebb felesleges allandoan futni hagyni az ö esetükben, de az allasidöben leallitas != ujrainditassal!
#3313: nyilvan mindenki el tudja dönteni, hogy neki mi a fontos. A virtualizacio az elég sok minden lehet, pl egy emlitett docker/vm-ben futo automatizalas is, ami emlitve lett. En pl több VM-et is futtatok különbözö, pl munka célra is. Ezek közül van több is, ami konkrétan nélkülözhetetlen (nekem).
Egy VM-en meg pl egy pfSense fut. A nélkül konkrétan leall a halozatom
Szerinted az nélkülözhetetlennek szamit?
De természetesen csak ismétlem, mindenki maga döntse el, hogy mi a fontos.
Ettöl még tartom magam ahhoz, hogy csak egyfajta hibamegelözési célbol ujrainditgatni felesleges a szervereket (a kis fajl szervert is), söt, inkabb ellenjavallt... -
mrots
tag
"Azért ne keverjük össze a nagy rendelkezésre állást igénylő ipari feladatokat az otthoni igényekkel. Otthon nincsenek ilyen elvárások."
A te otthonodban lehet nincs, de mar egy home assistant is az iparival megegyezo rendelkezesreallast igenyel: futesvezerles, legkondi, vilagitas, redonyok, csotores-erzekeles, betores-erzekeles, kamerak. Ezekhez pedig infrastruktura is kell."Egyáltalán nem szentírás, hogy a NAS-t 7/24-ben kell üzemeltetni, különben összedől a világ."
Nem szentiras, de egy nason mar futhatnak virtualizalva dolgok, illetve lehet hasznalva egyeb feladatokra is. Nezopont kerdese, hogy mikor dol ossze a vilag: van akinek ha a torrent megall, van akinek akkor, ha a futes leall. Es persze vannak azok is akiknek megfeleloen kiepitett rendszeruk van, benne redundans megoldasokkal. -
cigam
titán
Azért ne keverjük össze a nagy rendelkezésre állást igénylő ipari feladatokat az otthoni igényekkel. Otthon nincsenek ilyen elvárások. Persze fel lehet állítani egy fontossági sorrendet, priorizálni a feladatokat. Mégis mi gond származik abból, ha 5 percig nem megy a torrent? Természetesen kellemetlen, ha éppen megy rá/róla a mentés és újraindul. Éppen ezért praktikus is lehet. Ha tudom, hogy hétfőn 8 órakor újraindul, akkor úgy szervezem a mentési feladatokat, hogy azok ne erre az időpontra essenek.
A számítógépet se kapcsolom ki, egy idő után elaltatja magát. Más meg csak arra a fél órára kapcsolja be, amíg előtte ül, aztán kikapcsolja. Mindenki el tudja dönteni magának, hogy minden éjszaka kikapcsolja, és csak reggel kapcsolja be a NAS-t, vagy még az automata frissítéseket is kikapcsolja, nehogy véletlen újrainduljon. Fogadjátok el, hogy mások máshogy használják, nem feltétlen a Ti szokásaitok a mérvadó követendő példa.
Pl. egy irodai/otthoni szerver, ahol csak fájlokat/adatbázist tárolnak egy központi helyen miért fusson munkaidőn kívül, vagy amikor alszol? Csak az áramot fogyasztja, koptatja az alkatrészeket, érdemi feladata nincs, és csak a tűzveszélyt növeli. Igaz az elektronikai eszközök a be/kikapcsolás pillanatában szoknak meghibásodni, így abban is van ráció, hogy ne kapcsolgassuk, így kisebb lesz a meghibásodása esélye. Mindenre lehet pro kontra érveket felsorakoztatni. Hiába származtatjuk a nevéből a szolgáltatást, ha nincs rá 7/24-ben szükség. Vagy visszatérve a hétfő 8 órára. Időzítve, csak hétfőn 8 órakor kapcsolom be azt a NAS-t, amire mentek. A hét többi napján ki van kapcsolva. Egyáltalán nem szentírás, hogy a NAS-t 7/24-ben kell üzemeltetni, különben összedől a világ. -
biga
őstag
O-o! Na az hianyozna csak, ha rendszeresen ujra kellen inditanom a rendszert egyfajta hibamegelöési célbol! A szerver (a NAS is, hisz lényegében az is egy szerver) müködési logikaja, hogy "serve-eljen", altalaban 7/24! Nyilvan aki otthon egy mediaszerverként hasznalja, és napi 2 ora filmnézésre hasznalja (na jo; akar + torrentezésre) ez nem kritikus, de ettöl még ez az alap müködési elv, erre épül az egész elv.
Azért ma még egy sima NAS is ellat még szamtalan egyéb feladatot sok embernél: pl otthoni cloud szolgaltatas, automatizalasi feladatok, biztonsagi mentések stb. Es akkor mét nem is beszéltünk az esetleges virtualizacios feladatokrol! Gondold el, hogy mondjuk web-szerver fut direktben vagy egy VM-en. Vagy egy adatbazis (master vagy akar csak backup) stb. Egyszerüen normal üzemben elfogadhatatlan az, hogy ujra kelljen inditanom mondjuk hetente. Még havonta sem! En kb akkor inditom ujra, ha:
- valami hiba van
- frissités
- leallitja a szünetmentes aramkimaradas miatt (amit mar nem tudott athidalni)
Es akkor is hosszas elökészités elözi meg... -
Biga123
addikt
Ez sem igaz így.
A windows szerverek igen is igénylik a rebootot.
Arról nem is beszélve hogy egy rendesen karbantartott rendszer megkapja a patch eket és havonta úgyis újra van indítva. Nálunk ha fél évente lennének patchelve a szerverek , már a fél compliance team minket rudgosna. Szal ez a "eves, fel eves, ket eves" dolog nagyon elrugaszkodott. De lényeg a lényeg újraindításból nem lehetne probléma sőt, ártani biztos nem árt, inkább használ.Szerk: erre reagáltam:
"Rosszul tanultad. Ha barkivel beszelsz aki uzemeltetesben el, akkor el fog hajtani, hogy ez marhasag. Az idoszakonkrenti (eves, fel eves, ket eves - attol fugg) szoftverfrissitesen kivul semmi ok nincs ujrainditani semmit."
Nem nas specifikus volt a commented hanem általános üzemeltetés.De igen abban igazad van , hogy csak úgy nem indítunk újra semmit, mert nincs rá szükség hiszen a megfelelő MW-ban úgyis megkapja a rebootot.DE az én NAS om pl volt hogy pár nap alatt úgy feltolta a swap filet hogy könyörgött a reboot-ért. De ezen nem veszünk össze. Bár ha heti rebootra lenne rakva az én nasom is akkor nem kéne megvárnom a tetvesen lassú újraindulást egy FW frissítés előtt
-
mrots
tag
Ennek semmi koze az uptime-hoz.
"Heti egy újraindításra állítottam"
Innen indultunk, hogy ez marhasag. Nem azert, mert heti, hanem mert ok nelkuli. Ha valamit hetente ujra kell inditani valid ok miatt, akkor ott problema van amit orvosolni kell. Ha pedig nincs valid ok akkor nem kell ujrainditani, amig nincs ra ok.
A baj nem volt belole allitast vitatnam
-
cigam
titán
Papíron ez szépen hangzik, de a gyakorlatban nem így van. N+1 ismeretlen hiba(Ez lehet attól, hogy elfogy a memória, mert más programok úgy lépnek ki, hogy nem szabadítják fel az el/lefoglalt RAM-ot, stb...) miatt szükséges lehet újraindítani. Természetesen van amikor elég lenne az adott szervízt újraindítani, vagy a normál működést gátló programot leállítani, de a beragadt RAM-ot másképpen nem tudod felszabadítani.
Velem rendszeresen megtörténik, hogy látszólag megnyitja a programokat, működik, de mégis hibákat generál az eredményben (pl. egy animáció renderelésekor) ilyenkor újraindítom, és utána már hiba nélkül készül el az animáció.
De volt már olyan eset is, hogy a mentő program annyi erőforrást lefoglalt, hogy a megosztás szolgáltatás nem volt használható. Perceket kellett várni egy távoli könyvtár listázására, és mivel a mentő program is megszűnt kommunikálni a WEb-es felülettel, kilőni se tudtam.
Rengeteg példa, van arra, hogy miért jó az újraindítás. Pl. nálam a mentés végén lecsatolja az USB lemezt, így a kártevők sem tudják törölni/lekódolni. Ahhoz, hogy 1 hét múlva tudjak rá automatikusan menteni, újra kell indítanom, hogy újra felcsatolja az USB eszközt.
Így mindíg friss problémamentes a rendszer. Nem kell fura megfoghatatlan hibák után nyomozni, hogy éppen miért van X akta, amit egy újraindítás megold.Igen, folyamatos üzemre vannak tervezve, de már csak a hibajavítások okán (fw. frissítés) is pár havonta újraindulnak.
-
mrots
tag
válasz
Gatling
üzenetére
"Mert minden IT eszköznek használ időnként az újraindítás, legalábbis én így tanultam."
Rosszul tanultad. Ha barkivel beszelsz aki uzemeltetesben el, akkor el fog hajtani, hogy ez marhasag. Az idoszakonkrenti (eves, fel eves, ket eves - attol fugg) szoftverfrissitesen kivul semmi ok nincs ujrainditani semmit.Ha barkivel beszelsz aki securityben utazik, akkor o azt fogja mondani, hogy az ujrainditas szukseges kellemetlenseg, mert ha egy olyan fertozes / worm / szoftver kerult a gepre ami rosszindulatu de nem eli tul az ujrainditast, akkor a rendszeres ujrainditas ki tudja takaritani. Nem egy tipikus gyakori eset, de security szempontbol az egyetlen ok az ujrainditasra.
De az, hogy barminek hasznalna az ujrainditas, az nonszensz.
-
cigam
titán
válasz
Gatling
üzenetére
Így találnám el a lottószámokat

MI alapján én sem nyúlnék bele, utánna olvasnék, hogy mit is javasol pontosan. Gondolom "Ő" is arra tippelt, hogy a torrent progi hamarabb indul el, minthogy felcsatolná a helyére a külső lemezt. Konfig fájl szerkesztés helyett cselezd ki!
Pl. ha minden Hétfőn 08:00-kor indítod újra, akkor a Download station-ben állítsd be, hogy Hétfőn 08:00-09:00 között ne seedeljen:
Így újraindítás után (1 órával) beáll a seed-be. -
Gatling
csendes tag
@Speedfire
Mert minden IT eszköznek használ időnként az újraindítás, legalábbis én így tanultam. Bár ez az első NAS-om, eddig mindennél így jártam el, az okos órától a média szerver asztali gépig...@Cigam
Igen, külsőről seedel. Az AI szerint ennél a Qnap családnál ez ismert hiba, és leírt mindenféle trükköt, hogy mit próbáljak ki, de őszintén megmondom, nem szívesen nyúlnék a konfig file-okba chatgpt alapján... 😃
Lehet, hogy az lesz, hogy elengedem az újraindítást... -
cigam
titán
válasz
Gatling
üzenetére
Nem normális. Nálam is rendszeresen újraindul, de nem dobja el a letöltéseket. Igaz nem is nézem rögtön újraindítás után, hogy seedel-e. Pár nappal később se indul be?
Nincs valami trükk a konfigban? Pl. Külső meghajtórol seedel?Induláskor ezzel jelzi, hogy minden oké, és nem lehet kikapcsolni:
"The POST (Power-On Self-Test) audio alert, issued when a NAS is booting up, cannot be disabled. This audio alert indicates that there are no hardware malfunctions." -
válasz
Speeedfire
üzenetére
1-2 havonta én is újra indítom, mert jön új firmware
-
Speeedfire
félisten
Miért indítod újra?
-
Gatling
csendes tag
Sziasztok, Most vásároltam (használtan) egy Qnap TS 251A NAS-t. Heti egy újraindításra állítottam, és azt látom, hogy a download station visszaáll a gyári beállításra. Visszateszi a nyitott portokat, a seed időt, és meegállítja az összes futó torrentet. Miért csinálja ezt? Én bénázok valamit, vagy egyszerűen ne engedjem újraindulni?
Egy másik apró, de bosszantó visszaállítás, hogy hiába van kikapcsolva a rendszerhang, újrainduláskor sípol. -
péjé
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Az admin usert alapban letiltja ha jól emlékszem. Ha az újraindítás nem segít akkor van egy trükk, a soft reset.
Akkor most működik ezek szerint?3 másodperces reset (Soft reset)
NAS bekapcsolva
Hátul a RESET gombot tűvel nyomd meg 3 másodpercig
Elengeded, sípol egyet
Mit állít vissza?
Admin jelszó:
→ MAC address lesz az új jelszó (nagybetűvel, kötőjelek nélkül)
Hálózati beállítások DHCP-re
Port beállítások
Nem töröl:
Adatokat
Felhasználókat
RAID-et
Megosztásokat
🔍 Hol találod a MAC címet?
NAS alján matricán
Qfinder Pro programban
Router admin felületen
Példa:
MAC: 24-5E-BE-12-34-56
Új jelszó: 245EBE123456
3️⃣ 10 másodperces reset (Hard reset)
⚠️ Ez már komolyabb!
10 mp nyomva tartás → 2 sípolás
Mit töröl?
Minden rendszerbeállítást
Felhasználókat
Csoportokat
Hálózati beállításokat
Megosztási jogosultságokat
Nem töröl:
Az adatokat a lemezen
Utána újra kell konfigurálni. -
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
A qfinder pro-val beengedett. Nem tudom mi volt ez.
-
Speeedfire
félisten
Találkozott már valaki olyannal, hogy a web ui nem akarja beengedni? User jó, pass jó.
De azt írja, hogy van valamelyik azonosító nem jó, vagy nem él a fiók.
Ami fura, hogy ssh-n be tudok lépni.
-
joebacsi
csendes tag
sziasztok, hátha másnak megspórolom az agyérgörcsöt:
ma délelőtt frissítettem a container-station-t app center-ből a fejajánlott új verzióra:
v3.1.2.1742Otthagytam, ezt talán meg tudja oldani magától. Persze az esti mesenézésnél derült ki, hogy nem megy a plex. Bár sikeresen lement a frissítés, elvesztette az összes meglévő konténert. Kb. 1 órám ráment mindenféle hibajavítás kipróbálására.
Végül az oldotta meg, hogy felraktam az app centerből még nem elérhető 1-el újabb verziót (v3.1.3.1854).Erről a linkről le tudjátok szedni.
https://www.qnap.com/en/app-center?os=qts&version=5.2.1~5.2.8&kw=containerEddig bíztam a qnap-ban, hogy azért leteszteli rendesen az új verzióit a standard app-oknak app center-es release előtt, így nem dobtam snapshotot előtte, de sajnos ahogy látom a sok bölcsész indiai vibe kódolónak köszönhetően náluk is csökken a minőség ...
-
péjé
őstag
Sajna folytatódott a hiba, a tápcsere nem volt igazi megoldás. 10-12 óra állás után hidegen nem tud bebootolni ütemezetten a nas. Próbáltam 1 hdd-vel, hdd nélkül, stb. Ha megadok neki egy 10 perc múlvai időpontot, leállítom, simán bebootol. Szóval táp kizárva, hdd-k kizárva. Találtam ilyesmi leírást hogy ez 8-10 éves nasoknál már előfordulhat, hidegindítási instabilitás néven, IC hiba, elöregedett kondi okozhatja. Ha nincs leállás akkor megy 0-24-ben gond nélkül. Van egy pc szerelő ismerősöm, nasokat is szokott piszkálni, megkérdezem érdemes-e ezzel foglalkozni.
-
péjé
őstag
A tápcsere oldotta meg a dolgot. Előtte töröltem az ütemezést és újra beállítottam, kipróbáltam de csak pittyent és utána villogott a sárga led, bootolni nem tudott. Van itthon egy backup nas, ts231, annak a tápjával szépen elindult az ütemezés szerint. az LPC degradáció csak azért jött szóba mert a ts-251 érintett, a 251A mint kiderült nem. Szóval ebben az esetben bejött amit írt az MI.
Most majd sasolom a ts-231 mit csinál ezzel a táppal...:-) -
cigam
titán
válasz
Biga123
üzenetére
Nem lett volna semmi baja, csak létrehoz egy új "Single" kötetet. De te nem ezt akarod. Ezek szerint csak úgy lehet jbod-ba tenni, ha
- Mentesz minden adatot
- Letörlöd a jelenlegi "Statikus" kötetet
- Új Statikus (jbod)kötetet hozol létreEzért jobb a vékony/vastag kötet létrehozása, (ahogy morfondőr is írta) mert ott nincs ilyen korlátozás. Ott bármikor hozzáadhatsz egy új lemezt, amivel megnöveled az elérhető kapacitást.
-
Biga123
addikt
Ehh, most tényleg nem lehet utólag Jbod-al hozzáfűzni a második lemezt az elsőhöz? Régen mintha csináltam volna ilyet. (de lehet rosszul emlékszem)

Nincs annál elegánsabb megoldás minthogy pár share-t, átmozgatok az új volume ra ? -
cigam
titán
Az MI magyarázatokat nagy nagy fenntartással, kétkedéssel kell kezelni.
Pl. ha LPC degradáció lenne, akkor gombnyomásra sem indulna be. Ráadásul ahogy írod, egy nem is érintett processzorral van szerelve. Szóval egy szép mese, aminek nincs köze a problémádhoz.
A gyenge tápegységben lehet ráció, de amikor megnyomod a gombot, már nem gyenge? Igen, elképzelhető, hogy a standby-ból nem tud felébredni, mert az a része problémás. Lehet csak az alaplapi órát tápláló CMOS elem merült le. [link]Nyisd meg a Helpdesk alkalmazást, menj a
Diagnostic Tool>Download Logsmenüpontba. Ez egy .zip fájlt generál, amely tartalmazza a hardveres óra (hwclock) állapotát és az ütemezett feladatok (crontab) konfigurációját is, ami kulcsfontosságú az időzített indításhoz. Ebből már ki lehet indulni. Ha nem értesz a "nyom olvasáshoz" , nyiss egy hibajegyet, amiben leírod, hogy kézzel simán elindul, de időzítve csak a sárga Led villog, és csatold hozzá ezt a zip fájlt is. Nekik már van rutinjuk benne mit kell keresni, mire kell ránézni. Segítenek.Azt már próbáltad, hogy kikapcsolod az időzítést, majd újra beállítod?
-
péjé
őstag
Átnéztem, lemezek smart jelentése rendben van, a logban nincs semmi hiba, az eseménynaplóban viszont látszik hogy nem indul el az ütemezés szerint. Naná hogy megkérdeztem a chatgpt-t. Elég okosan levezette hogy bootprobléma lesz, + kaptam egy ilyen infót:
TS-251-ben lévő Intel Celeron J1800/J1900 sorozat érintett az ún. Intel LPC clock bug hibában. Ez egy fizikai degradáció a CPU-ban, ami miatt a rendszer nem bootol.Azok a modellek, amelyek Intel Atom / Celeron (Silvermont / Bay Trail) alapú processzorokat használnak, tipikusan érintettek lehetnek, különösen az alábbi sorozatokban:
TS-251+ (Celeron J1800 / J1900) – tipikus modell, ami LPC bug miatt nem bootol.
TS-451+ / TS-453 Pro / TS-453 / TS-451 – ezekben is Intel J1800/J1900 CPU lehet, és sok hibajelentés van róluk.
TS-x51 és TS-x53 sorozat többi tagja – ezzel a CPU családdal több NAS-ban is előfordul.
👉 A közös, hogy Intel Bay Trail / Silvermont generációs processzorokat használnak (pl. J1800, J1900, N2800, N2900, Pentium N3500 stb.) — ezek mind potenciálisan LPC clock degradáció forrásai lehetnek.Az enyémben pont N3060 van, ez elvileg nem érintett. Amúgy javítható ez a hiba de lehet rá számítani hogy kuka lesz a NAS.
A végére pedig ezt:
HDD LED villog
nem bootol
nincs sípolás
akkor nagyobb eséllyel:
1️⃣ Tápegység hiba (nagyon gyakori)
A 12V adapter öregszik.
Tünet:
LED villog
nem áll fel
instabil indulás
Ez a leggyakoribb ok a 251A-nál.Adott egy tippet ami nem jutott eszembe:
A 251A-n van HDMI.
Ha rákötöd monitorra, látni fogod:
BIOS jön-e
boot hiba üzenet
vagy teljesen halott
Ez sokat elárul.Akkor jön ez meg a táp vizsgálata.
-
péjé
őstag
sziasztok, ts-251 nasom olyat produkál hogy 1 hete kb nem indul el az ütemezés szerint, sárga hdd led villog de más nem történik. Ha kézzel kényszerítem akkor elindul és működik minden, vmi bootolási hibának tűnik, vkinek tapasztalat ezzel? köszi
-
kimaga
csendes tag
TS253D NAS-om van ebben kicseréltem a régi lemezeket. Két új lemez van benne. Tárhely kezelésnél látja mind a két lemezt de a fájstation nem látja. Már nem emlékszem hogyan kéne a két lemezt beállítani, hogy ne legyen raid-ba, csak használható legyen mind a kettő.
-
cigam
titán
válasz
Throme
üzenetére
Nem ,a TC-hez szükség van egy sftp plugin-re, hogy ssh-n keresztül csatlakozni tudjon.
A hibás HDD-n van a rendszer is. Helyére berakok egy új HDD-t.
A második (hibátlan) HDD-t vegyem ki a telepítés előtt, vagy bentmaradhat, amíg fut a telepítő?
Nem írtad le, hogy raid-be van kötve, vagy önálló kötet van rajta. Milyen telepítés? Áramtalanítod, kicseréled a lemezt, és visszakapcsold. Ennyi.Nincs olyan hogy küszöb. Ha talál egy hibát felvési oda. Ha nem 0, már jön is a rend oly mód.
-
Throme
veterán
Kösz!
Az adat mentést természetesen megkezdtem a hétvégén.
A read onlyt jó lett volna, ha feloldja (felőlem log-olja, hogy ez megtörtént, hogy ne lehessen később a NASra fogni , de engedje meg... ).TC-ben automatikusan újra látható, ha SSH be lett pipálva a NAS menüjében?
Este megnézem, most nem emlékszem , hogy visszajött volna a kis monitor ikon-os elérhetőség, miután engedélyeztem az SSH-t.A hibás HDD-n van a rendszer is. Helyére berakok egy új HDD-t.
A második (hibátlan) HDD-t vegyem ki a telepítés előtt, vagy bentmaradhat, amíg fut a telepítő?Tudom ez nas fórum, nem hdd, de lehet azt tudni mitől függ ez a 'gyártó által megadott küszöbérték' ?
-
cigam
titán
válasz
Throme
üzenetére
Igen, sérült. A 197-es azonosító az egyik legfontosabb jelzője annak, hogy egy merevlemez vagy SSD kezd meghibásodni. A te esetedben a nyers érték: 6, ami azt jelenti, hogy 6 olyan szektor van, amit az eszköz nem tudott megbízhatóan kiolvasni, és várakozó listára tette őket.
A Qnap azonnal reagál, ha ez az érték nem 0. Pl. Raid-ben a hibás elérhetetlen szektorokat nem tudja szinkronizálni. Ez íráskor adatvesztést, a raid újraépítése közben összeomlást okozhat. Ezért inkább „túlreagál” (read only mód), mint hogy adatot veszítsen.Mit akarsz törölni róla? Az egyetlen járható út, hogy lementesz róla mindent. Ha az SSH engedélyezve van TC-vel is rákapcsolódhatsz, vagy winscp-vel. Így lemásolhatod a fontos adatokat (miért nem volt mentés?!). A másik megoldás, hogy rádugsz egy USB meghajtót, és arra másolod rá az adatokat.
A lemezt minél hamarabb cserélni kell a hibás szektorok nem szoktak maguktól megjavulni. Ezt meg beteheted egy USB fiókba, lótifuti lemeznek jó lesz, mentésre már nem szabad használni. Ott is érdemes rendszeresen ránézni az értékére. Lehet még hónapokig, évekig nem romlik az érték, lehet holnap már már több 100 hibás szektora lesz.
-
Throme
veterán
Sziasztok!
Qnap TS-228
2 hdd
datavol1 Read only lett, de nem azért mert megtelt.Probléma:
Lemez épsége/S.m.a.r.t információk: Azonosító 197 (Current_Pending_Sector) Állapot: "Figyelem".
Küszöb: 000, Nyers érték: 6
Sem total commanderben, sem win10 fájlkezelőben a Hálózatok menüpontban nem látható a NAS, mint könyvtár (az a kék monitor ikon). Ami látszik, azok egyből indítják a böngészőt.
Egyedül böngészőben férek hozzá.
Valóban read only.
Most mentem le róla, ami kell.
Lesz helyette egy másik HDD.Kérdéseim
Ez a hdd sérült?
Smart szerint a gyártó által megadott küszöbértéket elérte a hdd (nem tudom mi ez).
Valahogy meg lehet szüntetni ezt a read only státuszt (akár saját felelősségre) a NAS-on? El lehet valahogy érni, hogy újra lássam filekezelőben és TC-ben a mappákat?Törölni nem tudok a lemezről.
Végrehajtottam az SSH aktiválást (#13212Genius007) és aPutty-n kerszetül elértem a NAS-t. Nem próbáltam még törölni semmit.
Van egy HDD dokkolom, szerintem leformázom a lemezt, de ha sérült (197 (Current_Pending_Sector)) akkor igazából ezt már nem fogom tudni használni, illetve nem érdemes erőltetni a használatot?Bocs, hogy hosszú lett.
kösz.
-
cigam
titán
válasz
macimeister
üzenetére
Próbáltad úgy is, nem spéci karakteres mappát adsz meg hanem csak az angol abc betűiből származót? pl. abc
Ha kikapcsolod a space-save opciót, akkor jól működik?
A Finder menübe nem épül be egy Qsync menüpont? Ha ott bepippantod, hogy offline is legyen elérhető, akkor már meg tudod nyitni?
Pontosan mit üzen, miért nem tudja megnyitni? -
macimeister
aktív tag
[link]
Kerestem képet. Space Saving mode. Nem tölt át mindent a program csak azt amit valóban használni szeretnél. Ha így állítom be a programban a mappa párt akkor Macbookon valami nincs rendben. Bár mutatja a finder, hogy mik vannak a mappában, de nem tudja megnyitni. Windowson rendben van ez a funkció. -
kutyuska
aktív tag
A TS-228-nak semmi baja, saját hálózatom szívatott meg.
Mikrotik a központi eszköz, ezen volt eredetileg a NAS ( új NAS került a helyére).
A mikrotik másik portján van egy NetGear swith, ennek egyik portjára kötöttem a resetelés idejére. Itt produkálta a hibát.
A mikrotik másik portján van egy TP-Link WiFi router, AP és switch funkcióval, ennek egyik LAN portján tökéletesen működik a NAS.
A hálózat egy LAN szegmens, még a NetGear switch bekavarhat. -
cigam
titán
válasz
macimeister
üzenetére
ebben a helytakarékos módban. Nem feltétlen tölteném le az egészet a laptopra.
Ezt részleteznéd? Nem esik le mit szeretnél. -
cigam
titán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Nekem egy ilyen van rádugva a TS233-ra. Semmi baja, teszi a dolgát. Nálam nem Raid-re van állítva, hanem a két lemezt önállóan mutatja, kezeli.
-
kutyuska
aktív tag
Sziasztok!
Reseteltem a TS-228A-t Advanced System reset opcióval ( Reset gombbal, 10 s push )
Boot után a NAS nem érhető el, QFinder sem találja.
Ezek a portok vannak rajta nyitva:
135/tcp open msrpc
139/tcp open netbios-ssn
445/tcp open microsoft-dsVan valakinek ötlete hogyan tudok bejelentkezni?
Köszi -
macimeister
aktív tag
Sziasztok!
Macbookon szeretném a QSyncet használni ebben a helytakarékos módban. Nem feltétlen tölteném le az egészet a laptopra. Viszont ebben az esetben indexeli a fájlokat, de egyiket se tudom megnyitni. Mi lehet a gond? Programból friss van fent, Tahoe a mac os verzió és a nas-t is frissítettem.
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
van értelme rákötni a gépre egy ilyen külső 2 lemezes box-ot? Jelenleg usb-n egy 4TB-os hdd van torrentre. Viszont van még egy régebbi 4TB-os HDD-m is. Médiának tök jó lenne.
A legjobb egy 4 lemezes nas lenne a mostani 2 helyett, de egyelőre nem tervezek váltani. Láttam, hogy a qnap árul külső tárolókat, de áruk annyi mint egy NAS.
Ez a fenti 2 lemezes meg nem drága, nyílván az USB interfész jobban fogja a cpu-t, mint a natív SATA, és sebességben is lassabb. De itt jelenleg nem fontos. -
morfondőr
addikt
válasz
szabzoltan1
üzenetére
QuMagie is erre való, ugyanúgy tud feltölteni, beállítható, hogy milyen hálózatról, vagy csak töltés alatt, viszont amiért én ezt ajánlom az az, hogy egy gombnyomással törli a már feltöltött képeket a telefonról ami jól tud jönni, ha elfogy a tárhely. Qfile Pro ezt az egyet nem tudja, viszont azzal bármilyen mappát tudsz szinkronizálni a telefon és nas között, és tudod böngészni az összes fájlodat, nem csak a képeket.
-
Biga123
addikt
válasz
szabzoltan1
üzenetére
Bocs nem értem a koncepciót.
Ha a telódról akarod feltolni a képeket a NAS ra arra teljesen jó a Qfile.
De ha a google fotókat akarod lehúzni a NAS ra akkor valóban a MARS jó lehet neked elvileg, (Sose használtam.)
DE azt a NAS ra kell telepítened:
-
Biga123
addikt
válasz
szabzoltan1
üzenetére
Qfile pro lesz a te barátod.
-
szabzoltan1
tag
Üdv.
Tegnap unatkoztam,megpróbáltam szinkronizálni a telómon lévő fényképeket a NAS-ra,de már az elején el akadtam.
Nem találom sehol azt a programot amit irtak,hogy telepítsem fel.Ez a progi a MARS nevű progi lett volna,de nem találtam sehol.Lehet nem kompatibilis a Nasommal?
Qnap ts-231+ -
attila.86
tag
-
cigam
titán
válasz
rostiron
üzenetére
A kérdéses mappa a QVR Pro videó megfigyelőhöz tartozik. Gondolom itt tárolja felvételeket.
A legegyszerűbb, ha a Vezérlőpult -» Megosztott mappák-on belül a megosztás tulajdonságaiban átállítod, hogy másik köteteire tegye át az adott megosztást.
A Lemezkötet beállításaiban kapsz egy legördülő listát, és ott átrakhatod bármelyik másikra, amelyiken van elég hely. Ez átpakolja az összes fájlt, és mappát, jogosultságot, mindent. Aki a megosztást használja, észre sem veszi, hogy másik kötetre kerültek az adatok.
Nem használom a QVR Pro-t, lehet azt a megosztást is probléma nélkül áthelyezi, lehet a programon belül újra kell konfigurálni hová tegye a felvételeket.
Ezután már kiürül a lemez, eltávolíthatod (Ha biztosra akarsz menni, akkor a kötetkezelőben is eltávolítod, nem csak fizikailag)
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
A nas-ba 4 lemez van , és mind sima statikus kötet. Az egyik hdd-t ami a DataVol2 szeretném kicserélni egy másik ( kisebb 4TB) hdd-re. Hogy lehet a legegyszerűbben kivitelezni , hogy a rajta lévő adatok átkerüljenek az új/kisebb hdd-re ?
Nem tudom számít-e ,de a DataVol2 -ön van egy mappa ( QVRProSpace_DataVol2 ) amit a QVR hozott létre és azt írja a megosztott mappáról, hogy nem modósítható és nem távolítható el.
-
kutyuska
aktív tag
Sziasztok!
Egy ideje már gondolkodom, hogy a TS-228A-t lecserélném egy erősebb és fiatalabb vasra.
Az 1 GB RAM már időnként kevés, használja a swap-ot erősen.
Most baráti áron szembe jött egy TS-216G.
Megnéztem a Qnap migrációs leírását. A közvetlen rendszermigráció egyszerűnek tűnik.
Van valakinek tapasztalata ilyen típusú migrációval?
Köszi -
cigam
titán
válasz
rostiron
üzenetére
Csak átfutottam. Ugye ott is írta a vgchange -ay, de nem ellenőrzi, nézi meg, hogy mi a helyzet vele. Persze ha problémamentes, minden egyből működik, felcsatolhatóak az LV-k. De nem azért tettük át a PC-be mert minden jó.
Persze később is ír vicces dolgokat. pl.Csak parancssorból tudom törölni ? A linux fájlkezelője nem fogja látni ?
Igen, a Linux fájlkezelő LÁTNI fogja,
👉 de NEM ajánlott onnan törölni, csak ha pontosan tudod mit csinálsz.Miért nem ajánlott? Mi a difi, ha a terminálból törlöm az alma.txt-t, vagy a fájlkezelővel? Szóval elég vad szószátyár válaszokat ad. Nem érti a problémát, csak próbál analógiák, hasonlóságok alapján válaszolni a tudástárából.
-
rostiron
őstag
Nekem ez sajnos kínai.
De azt mondod ezzel , hogy a chatgpt nem jól csinálta ?
Mivel én ehhez tök h...e vagyok, vakon követtem.
Átfutottál a teljes sztorin ?Amúgy megoldódott
A chat gpt feladta , utána visszatettem a nas-ba . kiírta hogy sérült és akarom-e lefuttatni a fájlellenőrzést. De nem akartam, és láss csodát újjra írható volt a hdd. Gyorsan letöröltünk kb.200 GB és azota is jó.
Bár a szektorhibák még jelen vannak. -
cigam
titán
válasz
rostiron
üzenetére
Nem mindegy, hogy "statikus", vagy "statikus önálló". Utóbbi esetben így csatolja fel.
/dev/sdb1 14.5T 6.3T 8.2T 43% /share/external/DEV3304_1
Vagyis semmi himi-humi, se raid se lvm, egy mezei partíciós tábla, rajta egy partíció, ami ext4-re van formázva.
Most jön a mélyvíz, szóval nagy levegő!
Alapból egy raid kötetbe szervezi a lemezt, és ezt a raid tömböt adja hozzá a VolumeGrouphoz, aminek vg1 a neve
sudo pvdisplay
--- Physical volume ---
PV Name /dev/md1
VG Name vg1
PV Size 7.27 TiB / not usable 7.81 MiB
...A vg1 adatai alapból ehhez hasonlóak
sudo vgdisplay
--- Volume group ---
VG Name vg1
System ID
Format lvm2
Metadata Areas 1
Metadata Sequence No 237
VG Access read/write
VG Status resizable
...
A VolumeGroupban létrehozott kötetek között van, egy külön köteten az OS, és a telepített programok, és külön köteten az adatok, amiket beüzemeléskor létrehozott
sudo lvdisplay
...
--- Logical volume ---
LV Name tp1
VG Name vg1
LV UUID P78d8Q-nsqj-3EvT-lrzD-KkP5-5v15-Zmyt2d
LV Write Access read/write
LV Creation host, time magic-NAS, 2025-12-22 15:05:58 +0100
...
A fenti mintákon jól látható, hogy mind a VG, mind a rajta létrehozott LV állapota írható, olvasható. Elképzelhető, hogy a Qnap ezt állította csak olvashatóra, így a rajta létrehozott fájlrendszeren sem tudsz változásokat eszközölni.Ha maga a VG nem aktív, akkor az alábbi parancsol kell aktiválni
sudo vgchange -ay vg1A példában szereplő tp1 nevű LV-n (amin a fájlrendszer van) az írás/olvasást így engedélyezheted.
sudo lvchange -pw vg1/tp1A sudo lvchange -ay vg1/tp1 parancs pedig aktiválja, létrehozza a megfelelő bejegyzést a /dev alatt, pl. /dev/mapper/vg1-tp1.
Ekkor már jöhet a fájlrendszer ellenőrzése
sudo e2fsck -f /dev/mapper/vg1-tp1És fel lehet csatolni.
sudo mount /dev/mapper/vg1-tp1 /mnt/ide/csatolom/felEgy kis LVM gyorstalpaló, hogy jobban megértsd az LVM működését.
Bármelyik lépésnél beüthet a ménkü, rosszul reagál, ami plusz műtéteteket tesz szükségessé. Ez már restaurálás. Sokkal egyszerűbb, jobb ha van mentés. Tanulni, megérteni a működést "remek szórakozás", de nem mindenkinek. -
rostiron
őstag
ubuntu 25.10
Látta, de nem csatolta fel. Nagyon hosszú a dolog de pl. erre lsblk -f ezt monta az MI
Ez NEM sima „statikus ext4”, hanem
mdadm RAID + LVM, csak QNAP-on „statikus kötetként” látszik.
Aztán valahogy read only módba megnéztük, de az RW mount nem jött össze.
Egy pár dolog ami hibák jöttek :
A hibaüzenet kulcsmondata ez:can't read superblock
Ez NEM azt jelenti, hogy sérült a lemez.
Hanem azt, hogy az ext4 journal „nem tisztán lezárt” (read-only mód, tele kötet, NAS kényszerítette).
Aztán volt ilyen:
Oké, látom a kimenetet 🙂
Alv2továbbra is ott van:/dev/mapper/vg289-lv2 ext4 DataVol1
Tehát az LVM + ext4 kötet épségben van, csak még mindig nem írható, mert a journal nem lett felülírva.
Valami LVM -et aktiváltunk.. stb...stb..
Volt ilyen is :A hibaüzenet:
No such file or directory while trying to open /dev/vg289/lv2
bár az LVM aktiválva van, még mindig nem létezik a hagyományos/dev/vg289/lv2eszköz, mert a QNAP LVM az ext4-et egy LVM2 + RAID rétegen belül hozta létre, és Linux Live rendszeren nem látjuk közvetlenül a logikai kötetet, csak a RAID + LVM réteget.
Szóval volt itt minden. Ha van kedved átnyálazni az egész sztori [itt] van.
Bár voltak benne még tegnapi próbák is. -
cigam
titán
válasz
rostiron
üzenetére
Az ls -al .... úgy listázza ki a megadott elérési utat, hogy látszik melyik felhasználó a tulajdonosa, és milyen jogosultságokkal rendelkezik. Ebből már kitotózható ki hogyan fér hozzá, lehet-e egyből törölni.
Igen az rm törli a megadott fájlt (ha van hozzá joga
)Akkor itt lenne az ideje, hogy mentsék ami menthető. Mivel reand oly módban is menthetőek az adatok, ideje rádugni egy szép nagy külső merevlemezt.
Bár ha nem volt róla mentés, akkor nem is voltak olyan fontosak
-
rostiron
őstag
Szia.
Igen, admin jogu user adja ki a parancsot. Elmondom mi történt.
Úgye ez jött (....is not in the sudoers file ) pedig admin jogu az user . De utána meglett az admin user jelszava (aki le volt tiltva , de engedélyeztem )
Szóval ssh-n már az admin-al léptem be . Itt a sudo -i parancs után jött ez
Utána beállítottam a homes mappát minden felhasználóhoz.
Megint beléptem ssh-n, és most már nem jött ez a sudo -i parancs után. Utána próbáltam törölni, de nem törli ki.
Amúgy ez még régebbi nas, itt nincsenek pillanatképek, a lomtár is üres.
A GUI-hoz hozzáférek bár melyik felhasználóval. Két hdd van benne , és mindegyik sima statikus kötet. Tele van sajnos , és most néztem bizony szektor hibák is vannak. Nincs mentés.Nem értek az ssh hoz.
de ez a parancs is töröl amit irtál ?
"sudo rm"Valami biztos a lemezzel van, mert a másik kötetről ment a törlés
-
cigam
titán
válasz
rostiron
üzenetére
De az admin jogu user adja ki a parancsot? Értem hogy megnyílik egy terminál ablak, de pontosan mi a válasz a parancsra?
Nem lenne egyszerűbb, ha átrak(at)od a gépbe, és egy live Linux alól törölsz a megfelelő könyvtárból 1-2 nagyobb fájlt?
Egyáltalán hogyan volt képes így megtölteni? Biztos a telitettséggel van a hiba?
A GUI-hoz hozzáférsz? A pillanatképek, ill. a szemetes törlése nem segít?
A SMART adatok rendben? Mert ha szektor hibás lett a lemez, akkor is readonly-ba teheti.Ennyi idő alatt már a reset utáni mentést is visszatöltötte volna. Van mentés?
Ja és, az ls -al share/CACHEDEV1_DATA ill. a /share/CACHEDEV1_DATA/innen törölnék mappa kimenete mit mutat?
Nem lenne elég a sudo rm /share/CACHEDEV1_DATA/Download/film.mkv paranccsal törölni?Ha not in suders az üzenet, az nem az administrator csoport tagja, hanem egy tök mezei user. Azt próbáltad, hogy engedélyezed az admin users a Control panelben, és úgy lépsz be?
-
rostiron
őstag
A saját nassomon sikerült. ( csak próbaképpen csináltam TS-453D )
De amin fontos lenne TS-233 mert csak olvasható a kötet, az a sogóromé, és team viewer keresztül próbáltam. Na azon nem sikerült.
Nálam a sudo -i parancs után bejött egy konzolkezelés ablak mint [itt] , de a TS-233 nem.
Valamit ott nem jól csinálok.
-
rostiron
őstag
Szia.
Ezen a nason alapból nincs tiltva az admin, de utólag le lett tilva. Újra engedélyeztem, de
az admin felhasználóhoz tartozó jelszót már nem tudom.
Másik felhasználóval próbáltam ssh-n, de nem sikerült törölni semmit.
Azt a parancsot a chatgpt ajánlotta, hogy talán újra írhatóvá válik a kötet.
Kipróbáltam amit Genius007 mondott, de nem sikerült.Belépni sikerül ssh belépni , de utána nem boldogulok.
-
cigam
titán
válasz
rostiron
üzenetére
Valami nálad ment félre. Adminisztrátor jogosultságú felhasználóval kell belépni. A leírás azért megtévesztő, mert az admin felhasználó alapból tiltva van.
Honnan vetted ez a mount -o remount,rw /share/CACHEDEV1_DATA patancsot?
Ide a /dev/mapper/cachedev1 eszköz van felcsatolva, nem kell újracsatolni, Genius007 leírásában sem szerepel. Ide teszi a megosztott mappákat és az alkalmazások adatait teszi. -
kutyuska
aktív tag
Sziasztok.
Használt valaki usb3 to eSATA átalakítót?
TS-228A-hoz csatlakoztatnék egy régebbi WD mybook-ot. ( Usb2, eSATA, FireWire interfészei vannak.) Usb2-nél jóval gyorsabb lenne az eSATA. -
Genius007
őstag
válasz
rostiron
üzenetére
QNAP TS-233 esetén, ha a kötet 100%-ra telt, a rendszer read-only módba vált, ezért GUI-ból nem lehet törölni, de SSH-n igen.
QTS-ben engedélyezd az SSH-t (Control Panel → Network & File Services → Telnet / SSH).
PC-ről belépés:ssh admin@NAS_IP
Root jog:sudo -i
Foglalás ellenőrzése:df -hdf -i
Nagy mappák keresése:du -h --max-depth=1 /share/CACHEDEV1_DATA | sort -h
Törlés (csak saját adatból):rm -rf /share/CACHEDEV1_DATA/Download
vagy a lomtár ürítése:rm -rf /share/CACHEDEV1_DATA/.Recycle/*
Ha felszabadult hely, újraindítás:reboot
Általában pár GB felszabadítása után a kötet visszavált írható módba.
by chatgpt 5.2 (de hátha hasznos)
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Egy ts-233 nas az alany . A sógorom úgy megtöltötte a benne lévő lemezt, hogy csak olvasható (Read-Only) állapotba került. Fel kéne szabadítani egy kis helyet, de sajnos így törölni sem tudok. Azt olvastam hogy ssh-n talán tudok törölni .
Leírnátok pontosan milyen parancsot kell kiadni , ha ssh-n belépek ? -
Genius007
őstag
Közbe rájöttem chatgpt segitségével, de sajnos arra is hogy ez nekem nem jó mert:
1️⃣ Rekordbox módosít 1 fájlt
2️⃣ Windows szól az RTS-nek: “change happened”
3️⃣ RTS elindítja a.ffs_batch-et
4️⃣ FreeFileSync ekkor is végigcsekkol 120 000 fájlt a Rekordbox mappádban hogy mi a változás
👉 tehát:
RTS nem gyorsít
RTS nem csökkenti a terhelést
RTS csak triggerRekordbox library esetén:
sok apró változás
sok trigger
minden trigger = teljes scan
👉 rosszabb, mint kézzel indítani azt hogy 1x csekkolja végig és frissiti a változásokat. -
Genius007
őstag
Megnéztem a videót, és lehet én vagyok f*szláma, de nekem nem sikerült
Pl. honnan van olyan batch fileja a videóban?
Vagy az a batch file az az amit a FreeFileSyncbe projektként elmentesz?
Mert ott ugye én elmentettem 4 félét (PC To NAS, NAS to PC, stb), de behúzni nem tudom a Real Time Syncbe.
Elinditom a RTS-et, megadom a 2 mappát hogy melyikből melyikbe akarnék modositani ha változás van, de mindenképpen meg kell adnom parancsot is, máskülönben nem tudok rámenni az inditás gombra.
Ha parancsnak megadom ezt (mint ahogyan a videoban is láttam egy részét:
"C:\Program Files\FreeFileSync\FreeFileSync.exe" "C:\Users\pielk\Documents\FreeFileSync Projekt\PC_to_NAS_Database.ffs_gui" akkor bár látszólag elindul a program, lerakja óra mellé, de hiába módositok a pc-men lévő mappába valamit, nem módosul a NAS-on.
Ilyenkor olyan hülyének érzem magam mert a videó bár egyértelmünek és egyszerűnek tűnik, de mégsem sikerül.
-
Genius007
őstag
Akkor lehetne gyorsítani, ha valós idejű szinkronizációt állítanál be, így minden változás a PC-n, azonnal megjelenne a NAS-on is.
Erre lenne a FreeFileSync helyette a RealTimeSync?
Kitette az asztalra az ikonját de még nem volt időm csesztetni.
Nekem az is jo ha realtime változtatja a dolgot, sőt lehet az lenne a legjobb, csak mivel tényleg laikus vagyok ezen a téren, nem akartam össze - vissza nyomkodni, meg nem tudom mi a célszerü.
-
cigam
titán
válasz
Genius007
üzenetére
A többszálúság ott bukna meg, hogy egyetlen eszközről olvasod be az adatokat. Meg kell várni, míg egyesével beolvassa a fájlok metaadatait. Hálózaton keresztül is. A párhuzamos feldolgozás adott esetben (HDD) még rontana is, hiszen közben n+1 más dologgal is foglalkoznia kell a lemeznek(Arról fut az op.rendszer, a többi program rendszeresen ír olvas róla. Miközben azzal vegzálja egyre több program, hogy adja ki a fájlok meta adatait.
Akkor lehetne gyorsítani, ha valós idejű szinkronizációt állítanál be, így minden változás a PC-n, azonnal megjelenne a NAS-on is.
Amúgy az az 5-10 perc nem tűnik kibírhatatlanul soknak.
-
Genius007
őstag
Köszi köszi, ha eseleg a FreeFileSync nem vállna be akkor kipróbálom ez a GrSync-et.
Nyilván ha van kezelőfelület és nem Putty-ba kell pötyögnöm annak örülök, most a FFS-be csináltam "projekteket" igy csak mindig rámegyek az egyikre, nyomok egy összehasonlitást és synchet és elvileg kész is.
Bár jobb lenne valami olyan program ami tud több szálon nézni ilyesmiket.
Gondolok itt arra hogy pl a FFS is elinditom és 110.000 filet végig csekkol, de mi lenne ha pl 100 szálon tudna menni egyszerre és 1000 filet kellene csak végignéznie, sokkal gyorsabban végezne, mert igy totál nincs kihasználva a hálózat, és több ideig is tart. (5-10min kb), ezeket nem lehet valahogy beállitani akár ebbe, akár a GrSyncbe?
Ui.: Remélem jól fogalmaztam meg amit szeretnék, bár szerintem értitek
-
mrots
tag
válasz
Genius007
üzenetére
"Ti mit használtok szinkronizálásra?"
rsync-et. a laptopon ket veracrypt file van mountolva, ezek tartalmat menti. mivel laptop, ossze-vissza van hasznalva, nincs automatizalva, kezzel tolom csak a mentest amikor eszembe jut:rsync -av --delete <helyi folder> <tavoli folder>
ahol a tavoli folder sambaval fel van mountolva. Azt nem tudom a qnap rsync hogyan mukodik, mert semmilyen qnap tool-t nem hasznalok, mivel semmi ertelmuk igazabol - mindenre van normalis, dokumentalt free tool, amin raadasul a qnap sajatja is alapul, csak korlatozasokkal. -
cigam
titán
válasz
Genius007
üzenetére
Azért, mert Qnap-ra szinkronizálsz, nem feltétlen kell a Qnap programját használni. Ahogy írtad is ott van pl. a FreeFileSync
A Qnap Qsync azért lassú, mert a fájlok tartalmát is összehasonlítja a métaadataival együtt. Vagyis minden alkalommal be kell olvasnia több 10e db, több 100GB-nyi fájlt.
A Qsync 6-ban mar tudsz "Backup sync"-et választani, ami csak egyirányú feltöltést kínál.Egy próbát megérhet a HBS3 itt 3 féle szinkron is beállítható. Ezt négy különböző feladatban lehet megoldani:
- A fő PC feltolja a NAS‑ra a változásokat (HBS3 One‑Way Sync)
- A laptop lehúzza a NAS‑ról a változásokat (HBS3 One‑Way Sync)
- A zenélés után a laptop visszatolja a NAS‑ra a változásokat
- A fő PC lehúzza a NAS‑ról a változásokatAz Rsync-el is tehetsz egy próbát, ehhez a NAS-on engedélyezned kell az rsync szervert, és a Windows-os gépekre telepíteni az rsync-et, pl cwRsync
Ez szinkronizálja a PC-ről a NAS irányába a Mappa1-et:
"C:\Program Files\cwRsync\bin\rsync.exe" -av --delete "D:\Mappa1\" "Genius007@NAS_IP:/share/Mappa1/"
A --delete opció törli a NAS-ról azt ami a PC-n már nincs
Visszatöltés a laptopról a zenélés után:
"C:\Program Files\cwRsync\bin\rsync.exe" -av --delete "E:\Mappa1/" "Genius007@NAS_IP:/share/Mappa1/"
A --delete itt is törli a NAS‑ról, ami a laptopon már nincs.
Ezeket beteheted egy bat fájlba, és az asztalra kirakott ikonként indítani tudod őket, vagy akár automatizálva, a gép/laptop bekapcsolásakor/kikapcsolásakor. pl.
pc_to_nas.bat
nas_to_laptop.bat
laptop_to_nas.batA törlés opciókban nem vagyok biztos, mert nem feltétlen értettem meg mit szeretnél, de egy teszt mappán kitapasztalhatod milyen gyors, hiszen csak a változásokat tölti fel, és csak a fájl meta adatai (méret, dátum) alapján dönti el, hogy másolni kell-e, nem hasonlítja össze a tartalmukat.
-
Genius007
őstag
Ti mit használtok szinkronizálásra? Én a Qnap QSyncet próbáltam de ... 1 napja szivok vele (sok file miatt) és nem az igazi.
Amit szerettem volna:
1) Fő PC, ezen szoktam dolgozni 90%-ban, 2 mappát akartam szinkronizálni a NAS-al.
Mappa1: 10Gb 100.000 File
Mappa2: 420Gb 24000 file
2) Zenélős laptopom, ami a Fő PC-n van, 99%-ban ezen is megvan.
A terv az volt hogy a fő pc-n dolgozom, ha van változás szinkronizál a NAS-al.
Ha kész, akkor zenélős laptopot bekapcsolom, le szinkronizálja CSAK A változásokat (NAS -> Laptop), igazából ilyenkor általában 30-40db 50mb filet kell átmásolnia kb .. és ennyi.
Elmegyek zenélni, zenélős laptopon változnak apróbb fileok (history generálódik az estéről hogy miket játszottam, stb, pár mb változás csak tényleg, laptop bekapcs, megnézni a különbséget a NAShoz képest és Laptop -> NAS szinkronizál szintén csak a változásokat, ha végzett (pár secbe biztam) kikapcsolom, és mindenki boldog.
Viszont a Qnap QSyncbe nem tudok irányt állitani, az még hagyján mert kitaláltam hogy akkor milyen sorrendbe jó hogy müködjön, egyszerre ne menjen 2 gépen mert megbolondulna, stb stb, de az istennek se akar jó lenni, ráadásul 3órán keresztül csekkolta a különbségeket, ennyi idő alatt becsomagolom, feldobom nas ftp-re, zenélősre letöltöm ftp-ről, kicsomagolom, bemásolom és csókolom, csak nem akartam igy manuálisan baszakodni vele, azért gondoltam ezzel a Qnap Qsyncel de eddig nekem nem sikerült müködésre birni pedig a chatgpt 5.2 ügyesen segitett beállitani de mégse az igazi.
Most a FreeFileSyncet próbálom, az eddig elsőre sokkal ésszerübbnek tünik, és gyorsabbnak, de több kattintásos a dolog, plusz még le kell tesztelnem, hogy mennyi idő élesbe neki a szink.
Köszönöm előre is a segitséget srácok!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Elemlámpa, zseblámpa
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Utolérte az áremelés a PlayStation 5-öt
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Filmvilág
- Steam topic
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad W541,15.6,FHD,i7-4810MQ,32GB DDR3,256GB SSD,K1100 2GB VGA,WIN10
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra 5G 12/256 2028.09.03-ig garancia
- iPad Pro M1 11 512GB wifi + Magic Keyboard + Apple Pencil
- 3TB Seagate Barracuda 3,5-es HDD-k
- Ryzen 7 5800X / AIO / NITRO+ RX 9060 XT 16GB / B550M WIFI / 32GB RAM / 1TB NVMe SSD / 650W GOLD
- Behringer B-CONTROL BCF2000 USB/MIDI kontroller
- Dell Inspiron 15 3520 - 15.6"FHD IPS - i7-1255U - 8GB - 512GB - Win11 - MAGYAR - 1,5 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4475
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB SilentiumPC Signum SG1 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A kötetkezelőben is eltávolítottam.

Utána beállítottam a homes mappát minden felhasználóhoz.