- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- CES 2025: Naya, az igazán egyedi billentyűzet
- CES 2025: prezentálta az NVIDIA az új GeForce-okat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sza_Sa
senior tag
Köszi srácok a segítséget, hétvégén szerintem megcsinálom.
"Van három rágóm, pont hárman vagyunk. Egy kell holnapra..."
-
TomPack
őstag
-
RockCNC
senior tag
-
addikt
-
IRO21
aktív tag
válasz TomPack #83493 üzenetére
Akkor szerintem kb. ezek a lehetőségeid:
- Felteszel egy olyan klienst, ami ezt tudja. Pl. Transmission, ott a Remote GUI-ban is láthatod a statisztikát.
- Időzítve futtatsz egy scriptet, ami minden reggel kávéidőben elküldi az adatokat emailben a kívánt formátumban. (esetleg email helyett használhatsz valamilyen notification servicet is)
- Írsz egy PHP scriptet, ami mondjuk egy weboldalt megnyitva kiírja az aktuális statisztikát.
- Nyitsz egy feature request-et a Synology-nál, és megvárod, hátha beépítik a DS-be.
- Lemondasz az igényedről 🙂Lehet, hogy van más, jobb megoldás is, de most nem ugrik be.
-
Borisz76
veterán
válasz TomPack #83493 üzenetére
Ilyet a DS nem igen tud alapból....
Annyit tud, hogy amióta elindítottál egy adot torrentet mennyit töltött fel.
Nálam kb így áll most : ( feltöltött adatmennyiség szerint sorba rakva )
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
TomPack
őstag
Köszi a kimerítő választ de én igazából csak valami egyszerű beállításra gondoltam, mert zavarja a szemem, -vagy csak megszoktam a "rendes" torrent klienseknél-, hogy ezt az infót folyamatosan mutatja nekem.
Ez így túl macerásnak tűnik nekem, ahoz képest hogy lenézzek a jobb-alsó sarokba miközben reggel a kávémat szürcsölöm, hogy mennyit seedelt a masina az éjjel.Bytban kaptam meg az eredményt.
ᕦ(ò_óˇ)ᕤ
-
IRO21
aktív tag
válasz TomPack #83491 üzenetére
File Station-ben csak a megosztott mappák látszanak, jogos, hogy ami azon kívül van azt nem látod.
Ezt csak parancssorból tudod elérni, miután bejelentkeztél telneten/SSH-n valami terminál programból. (Vezérlőpulton engedélyezni kell valamelyiket a Terminál és SNMP lapon)Ha még sosem csináltál ilyet, akkor talán egyszerűbb, ha létrehozol a Feladatidőzítőben egy felhasználói scriptet, amit root-ként futtatsz, így az hozzáfér ahhoz is, amihez Te nem.
Nem kell beütemezni, sőt engedélyezni sem, elég ha egyszer kézzel lefuttatod.Ha be van állítva az email küldés a NAS-odon akkor lehet ez a parancs:
cat /volume1/@appconf/DownloadStation/download/stats.json
Bepipálod, hogy küldje el a futtatási adatokat emailben. Ekkor kapsz egy emailt a fájl tartalmával.Ha nincs beállítva email küldés, akkor mondjuk ilyesmi:
cp /volume1/@appconf/DownloadStation/download/stats.json /volume1/megosztott_mappa/stats.json
Ez átmásolja a fájlt egy megosztott mappába, amit utána már sima fájlkezelővel is elérsz.A parancsokban a volume1 az első kötetre vonatkozik. Nálam oda van telepítve a Download Station, és ott van a megosztott mappa is, amivel próbáltam.
Ha nálad vagy a csomag, vagy a mappa másik köteten van, akkor cseréld le a parancsban a hozzá tartozó volume1-et a megfelelő kötetre. (második kötet volume2, harmadik kötet volume3... stb). -
IRO21
aktív tag
válasz TomPack #83488 üzenetére
Én egy ilyen fájlban találtam némi adatot:
/volume1/@appconf/DownloadStation/download/stats.json
A formátuma ugyanaz, mint a transmission statisztikáé (le-feltöltött byteok, fájlok száma, aktív idő, session szám).
Ez alapján gyanús, hogy a built-in transmission hozza létre, és csak a torrenteket számolja bele, FTP/HTTP/NZB letöltéseket nem.
Úgy tűnik nem is frissül azonnal, mert nekem ma reggeli a dátuma, hiába adtam hozzá letöltést azóta. -
addikt
válasz Sza_Sa #83486 üzenetére
Akkor ahogy Borisz76 kolléga írta, egyesével lemezcsere és kész is vagy. Mindegyik lemezcsere után a rebuild jó pár óráig eltart, szóval légy türelemmel.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
TomPack
őstag
Sziasztok!
Azt hol lehet megnézni hogy mennyit töltöttem le, illetve fel download stationba?ᕦ(ò_óˇ)ᕤ
-
addikt
válasz Sza_Sa #83481 üzenetére
Vállalatirányítási szoftver fut de nincs RAID? Lehet jobb lenne ha lenne, nem?
Amúgy kérj leállásra időt és akkor nyugodtan cserélheted és másolhatod az adatokat, illetve töltheted vissza a beállításokat.
Szerk.: Ja hogy négy lemezes. Az egy fokkal egyszerűbb, a DSM rákerül az új lemezekre amikor létrehozol rajtuk egy Storage poolt.
A telepített programokat kell majd újratelepíteni.Én lehet csinálnék egy SHR tükröt egy régi (amin a Volume1 van) meg egy új lemezzel, aztán régi lemez ki, második új be a helyére, SHR szinkront megvárni, végén s kötet bővül, akkor van több helyed, második lemez megosztásait átmásolni/átállitani, második lemez ki.
Ezzel marad 2 lemez SHRben, egy új lemeznyi hellyel, ha kell több hely akkor további lemezekkel bővíthető és magasabb a rendelkezésre állás, meg egyszerűbb is a következő lemezzel bővítés nagy nagyobbra csere.[ Szerkesztve ]
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
rpet
csendes tag
DS220j (vagy más) NAS-ban lehet-e időzítőt beállítani arra, hogy az USB csatlakozó mikor legyen bekapcsolva (engedélyezve) és mikor ne?
Rákötnék egy HDD-t, aminek a tápegységét rákötném egy 220V-os időkapcsolóra, ami hetente bekapcsolna. Beállítanám, hogy az USB csatlakozót is hetente kapcsolja be a NAS, és ekkor a NAS elvégezné a beállított heti mentést a külső HDD-re. Köszönöm -
Sza_Sa
senior tag
Srácok, kellene egy kis segítség
Van egy Rs822, amibe tettem 2 új 10 TB-os lemezt, a most használt 2 db 2 TB-os meg ki lenne dobva belőle.
Hogyan tudom biztonságosan a Dsm-et áttenni az új hdd--re? A lemezek nem lennének raid-be, minden nap van automatikus mentés egy másik nasra (ds214)Az adatmásolás az megvan, de a rendszert merem csak úgy piszkálgatni, ezen fut egy vállalatirányítási rendszer adatbázisa, ha valamit elcseszek... bele se menjünk
"Van három rágóm, pont hárman vagyunk. Egy kell holnapra..."
-
Csixi
csendes tag
Sziasztok!
Tudnék olcsó pénzért szerezni DX510 5 lemezes bővítőt. Ez szerintetek működne a meglévő DS918+-al? A Synology a DX517-et ajánlja...[ Szerkesztve ]
-
lange04
csendes tag
Sziasztok!
Ha esetleg memória bővítésben gondolkodnék (723+), van értelme 4+4 GB-ot venni 1 db 8 GB-os helyet? Számít a dual channel, vagy nincs jelentősége / nem érzékelhető? -
zsamiatt
őstag
válasz AiRLAC #83468 üzenetére
mit értesz tökéletes alatt? egyébként edge se reklamál kedvedért megnéztem. Amúgy az ön aláírt tanúsítványoknak is menniük kell. Lévén, hogy vannak cégen belül is szerverek/szoftverek amik igényelhetik és nem mennek ki külső szolgáltatóhoz.
Amúgy a webfelület pl csak ahoz kell, hogy kezelgesd/rendszerezd elsősorban a jelszavakat. Én 3-4 hónapja legalább nem is léptem be oda. A droid kliens és az addon emlékeim szerint http-n is kommunikál.[ Szerkesztve ]
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
zsamiatt
őstag
válasz AiRLAC #83466 üzenetére
A firefox nem reklamál csak jelzi, hogy nem ismeri fel a kiállítót. A kaspersky reklamál. De ettől még működik. (weben, firefox addon, android kliens) Értelem szerűen a windowshoz is fel van véve mint megbízható tanúsítvány.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Lehet, többen írták itt hogy nekik NAT loopback-el működik, nekem sohasem kellett, mert már régóta Adguard Home-al meg DNS rewrite-al használom gond nélkül.
-
IRO21
aktív tag
válasz grabber #83461 üzenetére
A Lastpass-ról mindenképp, azzal egyetértek.
Már az első alkalom után menekültem volna 🙂
Bitwarden-t nem törték még fel ha jól tudom.Mondjuk én abban sem bíznék jobban, amit én kattintgatok össze mindenféle webes leírás meg fórum jótanács alapján a kis SOHO kategóriájú eszközeimen.
De lehet, hogy csak az önbizalom hiányzikTalán kevesebben, vagy kevésbé hozzáértők támadják az otthonit, az mindenképp az előnye.
-
addikt
Ha a központit feltörik a te jelszavaid nincs ott.
Csak te férsz hozzá a sajátodhoz ha úgy csinálod.
Nem kell hogy kint legyen a neten akár belső hálózatodon is lehet.Akkor nem jársz úgy mint a Lastpass,hogy a titkosított jelszavak az összes kint van valakinél és most törik ezerrel amit tudnak. Nekem is lehet át kéne állnom a Bitwardenre.
-
IRO21
aktív tag
Mivel ennyien foglalkoznak vele, kíváncsi lettem
Mi az előnye egy self-hosted Bitwardennek az ingyenes online-hoz képest? -
addikt
-
Syl
nagyúr
válasz AiRLAC #83456 üzenetére
Köszi! Gondoltam, hogy megoldható. Viszont ez sajnos nem oldja meg a fő problémámat: hogy az egész dolog local IP-ről fusson, router portnyitás nélkül.
Asszem maradok továbbra is a kőkorszakban: Keepass.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
Nagyon köszönöm a hosszú hszt.
Sajnos rögtön az első pontnál leakadtam. Amit jelenleg használok OpenVPN-hez DDNS tanúsítványt (nev.synology.me), akkor az erre a célra nem jó?
Meg gondolom a routeren (újabb) lyukat kell ütnöm. Vagyis kellene, mert nem szívesen tenném.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Sanya
nagyúr
1.: Csinálsz magadnak egy Let's Encryptes tanusítványt, mert a saját tanusítvány olyan, mint ha nem is lenne semmi. kövesd ezt: [link] FONTOS!!!! az utolsó lépésnél
A Subject Alternative Name sorba a te Synology.me-s címedet írd be így:
*.prohardversly.synology.me
*. legyen elöl. Ezt azt jelenti, hogy wildcardot kapsz, ami neked kell.
2.: Bekapcsolod a HTTPS-s, és hogy mindent irányítson át https-re:
vezérlőpult --> Hálózat --> Csatlakozási lehetőségek --> http/2 engedélyezése
és
Biztonság --> SPeciális HTTP tömörítés engedélyezése
Bejelentkezési portál-> DSM: HTTP-kapcsolat automatikus átirányítása HTTPS-re a DSM asztali környezeté esetében3. Reverse proxy: Ennek az a célja, hogy te amikor nem otthon vagy és helyi hálózaton, akkor ne úgy kelljen elérned a https://prohardversly.synology.me:8086, hanem így: https://bitwarden.prohardversly.synology.me és kész. Ezt úgy képzeld el, mint egy parancsikon, csak hálózati.
Szóval elnavigálsz a
vezérlőpult --> Bejelentkezési portál --> speciális --> fordított proxy --> létrehozás
Állomásnév: bitwearden.prohardversly.synology.me
A többi ugyanaz, mint, amit ott látsz.Jó. Eddig, ha valaki meghívja a https://bitwarden.prohardversly.synology.me címet, akkor az a nasod 8085-ös portjára jut. Csak még nincs ott semmi, tegyünk oda valamit!
Dockert felrakod.
A /docker mappába létrehozol egy bitwarden mappát:
tehát /docker/bitwarden jöjjön létreDockert elindítod --> nyilvántartás --> Vaultwarden-re rákeresel.
Föl is dobja a vaultwarden/server-t, amit letöltesz (jobb click): a latest verziót. Erre várni kell vagy 40 másodpercet.
Ha lejött, akkor a docker/kép alatt kikeresed a vaultwardent és elindítod:
1.: hálózat: Bridge, magyarán minden bepipálva. A docker host által használt hálózat használata nem kell bepipálni. Nyomd meg a továbbot
2.: általános beállítások: automatikus újraindítás engedélyezése pipáld be, majd nyomd meg a speciális beállításokat.
3.: Környezet
add hozzá:
változó: SIGNUPS_ALLOWED értéke: true
ADMIN_TOKEN ide_egy_nagyon_HOSSZU_jelszot_kell_v4l4ssz!!!!! legalább 20 karakter, kis, nagybetű, szám.4.: hivatkozások: semmi
OK, majd tovább:
portok:
80-as portnak megadod a 8085-öt, a 3012-t nem bántod.
kötet:
fájl/mappa:
docker/bitwarden --> telepítési útvonala: /data (a csak olvashatót be ne pipáld!!!!)Indítás
Ha mindent jól csináltál, akkor elindul.
a https://bitwarden.prohardversly.synology.me-n bejön a regisztrációs felület és beregisztrálod magad, meg akiket akarsz.
Utána leállítod a dockerben a vaultvarden szervert, szerkeszted és a signups_allowed értékét átrakod false-ra.
Ha letöltesz böngészőbeépülőt, akkor a a frissen felrakott addonnak a kezdőlapján nyomd meg a fogaskereket és a felső sorba írd be: https://bitwarden.prohardversly.synology.me
utána már minden menni fog.Hajrá! nem bonyi ez, csak úgy tűnik!
BTW ha 1 lépés kimarad, akkor nem lesz lyau.A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
IRO21
aktív tag
-
zsamiatt
őstag
Sajnos nincs. Kell a https hozza. On alairt tanusitvannyal megoldgato, de nem next next finish lesz. Nekem is igy fut. Miutan a syno volt olyan kedves es kivette (hogy ba****na meg) local cert generalast igy egy gepen le kell generalnod. Vagy keresni valami webes toolt ami tud kesziteni sajat tanusitvanyt.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
Tud valaki fehér embernek való leírást Bitwarden Synology Dockerbe való telepítésről és beállításáról? Mert amiket én találok, az kb a Háború és béke kategória. Nyolcmillió lépés, reverse proxy meg domain név, mifene... Nincs valami mód, hogy az egész kóceráj sima local IP-címen működjön, ahogy pl. a Synology Photos is?
szerk.
A külvilágból nem akarom elérni. Vagy ha mégis, akkor azt OpenVPN-en keresztül tenném, tehát ismét csak elegendő a sima, local IP-cím.[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
kmarci25
veterán
-
IRO21
aktív tag
válasz szuper94 #83440 üzenetére
A Személyes tárhely a /home/Photos mappában lévő képeket jeleníti meg. Minden felhasználónak a sajátját.
A Megosztott hely a /photo megosztott mappában lévő képeket jeleníti meg. Mindenki, aki jogosultsággal rendelkezik látja az összeset. (Ezen belül tudsz egyéni engedélyeket adni az albumokhoz)
Ami ezeken kívül található azzal a Photos nem foglalkozik.Nem hivatalosan CLI-ből megoldható, hogy bemountolsz külső mappákat mondjuk a /photo mappába, akkor megjelennek a meglévő képek onnan is. Viszont az indexelésre nem találtam automatikus megoldást, ha új képeket másolsz be, akkor amíg nem futtatsz egy kézi indexelést nem fognak látszani. Ezt lehet időzíteni, mondjuk a feladatütemezővel, de így nem teljes értékű megoldás. Ha valaki megtalálja, hogy mi indítja el automatikusan az indexelést, akkor jó lehet.
Van egy csomó php alapú ingyenes fotó szerver alkalmazás.
Azok között esetleg körülnézhetsz, hátha valamelyik jobban megfelel a célnak.
Ha nincs semmi különleges igénye, akkor jó eséllyel tudod futtatni a Web Station segítségével. A kiválasztott php profilban az open_basedir direktívát módosítanod kell, hogy hozzáférjen a kívánt mappákhoz, és a szükséges modulokat engedélyezni.
Én valamikor nagyon régen néztem egyet, már a nevére sem emlékszem, de az semmivel sem volt jobb, mint az akkori Synology Photo Station. -
szuper94
tag
Sziasztok
A Synology Photos alkalmazásban valahogy meg lehet jeleníteni a nason lévő összes fotót? ( alapból csak a mobilról szinkronizáltakat látni )
vagy van esetleg erre valami alkalmazás ami össze gyűjti az összes fotót az összes mappából és egy helyen jeleníti meg? -
Bacusuz
addikt
válasz zjuhasz #83433 üzenetére
Szia
Nekem DS420+ ban ugyan az a HW ez van bent
Használtan kb 8k volt
Ha hasonló tulajdonságú ramot teszel bele valszeg befogadja. Nekem ezekben mindig Micron es Hynix volt.
ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
Lasersailing
senior tag
Szóval:
tűzfalat kikapcsoltam (laptopon), mindent ugyanúgy beállítottam, majd próba mobilneten: működik.
Mondom akkor tűzfal a ludas. visszakapcsolom: működik így is.Innentől nem értem, de öröm és boldogság, mert végre működik.
(biztos user error, más nem lehet, de mindegy is működik ez a lényeg)Ráadásul a hétvégi probléma (lassú letöltés rokonnál) is megoldva:
1.5 MB/sec sebességgel tudtam letölteni mobilneten keresztül. Ha legközelebb ott leszek tesztelem, de az már tuti, hogy nem a NAS és itthoni környezetben van a hiba.(A szerkesztett részt Nálad csak utólag láttam)
De száz szónak is egy (kettő) a vége:
KÖSZÖNÖM SZÉPEN!ill. szerk:
Nem lehet, hogy a lapos bitdefender beállítása blokkolta, csak az most inaktív (még kb. fél óráig, amíg előfizetek rájuk?) -
IRO21
aktív tag
válasz Lasersailing #83435 üzenetére
CGNAT:
Jól, akkor ez nem probléma.Port forward:
Ha az OpenVPN beállításainál a protokoll UDP-re van állítva, és ez a NAS-od belső ip címe, akkor ez is jó.Tűzfal:
Legegyszerűbb, ha egy teszt erejéig kikapcsolod a tűzfalat. Ha úgy működik és bekapcsolva nem, akkor majd foglalkozunk vele.Ha minden megvan, akkor kb:
Kiexportálod az OpenVPN konfigot, kicsomagolod a zip fájlt.
Beírod a remote kezdetű sorban a YOUR_SERVER_IP helyére a synology.me-s címedet. A portot ellenőrzöd a biztonság kedvéért.
(Opcionálisan, ha szeretnéd, hogy minden forgalom a NAS-on menjen keresztül, a redirect-gateway def1 sor elejéről kiveszed a kommentet.)
Felteszed az OpenVPN klienst.
Beimportálod a módosított konfigot és csatlakozol.Ja, a tűzfalat a NAS-on gondoltam. Kifelé egy alap Windows tűzfal nem blokkol.
Hacsak nincs valami third-party internet security alkalmazásod, akkor ott nem lesz probléma.[ Szerkesztve ]
-
Lasersailing
senior tag
Visszatérek a VPN-es problémámra:
CGNAT:
whatsmyip és router szerinti ip cím megegyezik, távolról a kamerát elérem a synology.me-s ipcím segítségével. Ha jól értem, akkor a fentiek mellett ezt a hibát kizárhatjukport forward:
Így van beállítva, szerintem ez is OK:
EXT port és INT port megegyezik a NAS-on beállított nem gyári portszámmal, ill. erre is hivatkozik a log file (amiben benne hagytam, szóval ha majd működik ezeket írhatom át)tűzfalon letiltva?
ezt hogyan ellenőrizzem?
most elvileg csak windows van gyári beállítással (vírusírtóval a próbaidőm pont most járt le, megújítom hamarosan) -
IRO21
aktív tag
válasz lange04 #83432 üzenetére
Ha mindkettőt el akarod érni egyszerre, azt vagy külön porton tudod, vagy az egyiken beállítod a reverse proxy-t.
Külön port esetén mindkettőt forwardolni kell a routerben.
Mondjuk 5000/5001-et NAS1-re, 6000/6001-et NAS2-re.
A belső port elvileg maradhat, én nem teszteltem, de biztos van aki így használja.Ha ugyanazt a portot akarod használni mindenhol, akkor mondjuk a NAS1-en a reverse-proxy konfigban fel kell venned a NAS2 domainjét és megadni a belső ip címét, és a külső és belső portot.
Fontos, hogy ilyenkor a tanúsítvány azon a NAS-on legyen, ahol a proxy konfig van, a belső hálón meg nem is fontos az SSL, így ez mehet már a HTTP portra is. Ebben az esetben a NAS1-nek is mennie kell, ahhoz hogy a NAS2-t elérd.Remélem nagyjából sikerült érthetően leírni
-
zjuhasz
aktív tag
Sziasztok,
Ds220+ memóriát bővítenék. +8GB-t gondoltam. Az alábbi linken találni sok "kompatibilis" modult. Van itt tapasztalat, h mely gyártó memóriáit eszi meg nagy eséllyel a Synology? Vagy hiába volt jó pl a Kingston egy korábbi kiadása, amit ma találok a boltban, már nem biztos, hogy használható?
[link]
köszönömAz elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag van.
-
lange04
csendes tag
Sziasztok!
Megjöttek a csere vinyók, újra nekiálltam a telepítésnek (723+). Csináltam egy NAS2.synology.me ddns címet, kértem hozzá a let's encrypt tanusítványt, elkészült. Beírom a böngészőbe, hogy NAS2.synology.me:5001, erre a vele 1 hálózaton lévő NAS1.synology.me bejelentkező oldala jön be(216play)....az első telepítésnél is ugyanezt csinálta, azt hittem az a baj, hogy a routeren nem voltak nyitva NAS2 portjai....most nyitva van minden, biztonság fülön NAS2.synology.me tanusítvány az alapértelmezett, mindent frankónak mutat....
Mi a túrót rontottam el? Van valami ötletetek?....vagyinkább arra, hogy gyógyítsam meg....Ja a régi nason a let's encrypt évek óta gond nélkül működik, frissíti magát....
[ Szerkesztve ]
-
IRO21
aktív tag
válasz Lasersailing #83423 üzenetére
"Hogyan tudok úgy letölteni a NAS-omról, hogy az adat a lehető leggyorsabb úton közlekedjen?"
Ne használj köztes szervereket, mint pl. a Synology QuickConnect megoldása!
Közvetlenül csatlakozz a NAS-odra egy DDNS címmel, akkor a lehető legrövidebb útvonalon közlekedik az adat!
Ha ez megvan, akkor a használt protokoll, és az, hogy VPN felett használod-e az alkalmazást, még befolyásolja a sebességet, de nem olyan mértékben, mintha minden forgalom keresztülmegy egy külön (általában külföldi) szerveren."SMB-n keresztüli elérést hogyan tudok kiépíteni a NAS-hoz?"
Ha VPN-en keresztül használod, ugye az olyan mintha a belső hálón lennél, ugyanúgy tudod megnyitni/csatlakoztatni a megosztott mappákat, mint otthon. (\\nas_ip_cime\megosztott_mappa)
Ha VPN nélkül, akkor a 445-ös TCP portot kell átirányítani hozzá és a DDNS címet használni (\\example.net\megosztott_mappa)
Fontos, hogy a Microsoft (és mások) szerint csak az SMB3+ alkalmas az internet feletti közvetlen használatra, ők is így állítják be titkosítással a saját felhős tárhelyüknél. A Windows verziók által támogatott SMB protokollokat itt találod: [link]
Vannak önjelölt biztonsági szakértők, akik szerint még az SMB 3.1.1 sem elég biztonságos az internethez.
Ha így akarod használni, és ezt meg is osztani a fórumban, inkább készülj fel rá lelkileg -
Lasersailing
senior tag
válasz Bacusuz #83425 üzenetére
Szia,
Én photos-zal próbálkoztam, sem Iphone-on sem androidon nem sikerült normálisan beállítanom:
(normális nálam = beállítom és a NAS-on megjelenik a fotó max. 1-2 nap csúszással (ha pl. nincs wifi közelben az eszköz))synology drive-ot viszont sikerült androidon már beállítanom, tegnap reggeli fotókat már látom a NAS-on (azóta nem is fotóztam)
iphone-on 1-2 napon belül megpróbálom a drive-ot. Azt, hogy automatikusan menjen ott eddig nem sikerült beálíltanom (manuális meg nem érdekel, mert feleségem nem akarja manuálisan indítgatni (én sem akarnám...))Szerintem a photos-t azért nem sikerült beállítanom mert az oprsz.ek folyton lelövik az appot és nem sikerült a múltkor beállítanom, hogy ne tegye. Most meg talán android alatt sikerült. Iphone-on még nem próbáltam (nem igazán vagyunk barátok ezért húzom az időt...)
[ Szerkesztve ]
-
IRO21
aktív tag
válasz Bacusuz #83425 üzenetére
Képek/videókhoz a gyári alkalmazás a Synology Photos.
Pontosabb specifikáció: [link]Vagy van általános fájlkezelő, illetve a Synology Drive, egy Google Drive/Onedrive/Dropbox-szerű alkalmazás.
Ezen kívül lehet használni valamilyen általános fájlkezelőt is, ami távoli kapcsolatokat tud kezelni. A NAS megfelelő beállítás esetén többféle protokollon keresztül is tudja fogadni a kapcsolatokat (AFP, FTP, FTPS, SFTP, SMB, NFS, WebDAV).
Plusz biztos van még egy pár, ami hirtelen nem jutott eszembe.Én kb. ennyit tudok hozzátenni, az apple termékeket/szolgáltatásokat sajnos nem ismerem.
-
IRO21
aktív tag
"- miért nem frissül automatikusan?"
6.x-ről 7.x-re az egy nagy ugrade.
Vannak olyan változások, amit nem lehet automatikusan kezelni, mint pl. az USB adapterek támogatásának a megszűnése, néhány alkalmazás kivezetése, ext3 támogatás megszűnése...stb.
Javasolt végignézni a release notes-ot, hogy van-e olyan ami Téged érint.
Ha nincs, akkor mehet rá, nem szokott gond lenni. -
Bacusuz
addikt
sziasztok, abban kérném a segítségeteket, hogy a fiamnak elfogyott a tárhely az apple telefonján és előfizetett az ICloudra +200GB-ot.
Sajnos igazából nem ismerem az almás termékeket, operációs rendszerüket ezért nem tudom mit tudnak ezek a szolgáltatások de hátha van Köztetek olyan aki a témát jobban vágja esetleg NASsal használja.
Mivel nekünk itthon a NAS és van egy csomó tárhely szerintetek ki lehetne valami hasonlóval váltani? Gondolom főleg képek és videókról lenne szó.
ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
Lasersailing
senior tag
válasz Magnat #83408 üzenetére
Köszi Mindkettőtöknek, de nem értem amit írtok
Azt odáig értem, hogy a quickconnect az nem lesz jó nekem, mert beteszek felesleges műveleteket (synoserver), amiről ráadásul nem is tudom, hogy mennyit lassít a folyamaton.
Nagy file-okkal próbálkozásnak nem látom értelmét: Ha a 3-4 megabyte (amekkora egy file) is ~30 sec. akkor a nagyobb file-on mit teszteljek? (amiket nem is akarok áttölteni)
(elfogadom, hogy egy kis file -on elérhető sebesség kevesebb, mint a nagy file-on, de 50kilobyte vs. 300 megabit/s között sokszáz szoros a különbség, azaz nem a file méret miatt lassú.) Vagy mit gondolok rosszul?Sajnos most már nem vagyok ott, de legközelebb megpróbálok mindkét helyről egy azonos pl. pesti szerverre mérni, az úgy már kb jó, nem?
Hogyan tudok úgy letölteni a NAS-omról, hogy az adat a lehető leggyorsabb úton közlekedjen?
(bocsánat az amatőr megfogalmazásért, de csak így tudom érzékeltetni, hogy mit szeretnék)SMB-n keresztüli elérést hogyan tudok kiépíteni a NAS-hoz?
Holnap mérek egyet a cégnél, szerintem oda még korrekt sebességgel megy a letöltés, (pedig csak 60/60 ott a net)
-
Orcsi
aktív tag
Sziasztok, nem sokat szoktam a NASomhoz nyúlni, tipikus user vagyok összeraktam megy teszi a dolgát nem kérdez frissíti magát automatán, de PLEXet szeretnék használni Apple TV-n és ehhez kell a DS215j-re egy Plex Mediaserver progi is ... jelenleg DSM 6.2.4-25556 Update 6 van rajta de amikor elkezdetem keresni a Plex honlapján realizáltam hogy már 7.1-es DSM is van ...
Kérdéseim:
- érdemes frissíteni 6.2-ról 7.1-re 215j esetén
- miért nem frissül automatikusan?
- ha telepítem fogja lassítani a NASt a PLEX?Üdv,
Orcsi
[ Szerkesztve ]
Same shit, different day!
-
IRO21
aktív tag
válasz gyuri81 #83418 üzenetére
Nekem Android 12 van, azon még működik az l2tp is, csak figyelmeztet, hogy nem biztonságos.
Android 13-tól szerintem nem oldható meg telepítés nélkül. Vagy a NAS-ra, vagy a mobilra telepítened kell valamit.
Talán a Synology is fejleszt már valamit a VPN szerverén, ráférne.Terveztem már, hogy kipróbálok valami IKEv2 VPN szervert a NAS-on, de még nem jutottam el odáig. Azt tudja az Android 13 is alapból.
Ha valaki tesztelt már ilyet, az engem is érdekelne. -
veterán
Androidon ti hogy állítjátok be a vpn klienst? Nem igazán akarok ezért külső app-ot telepíteni.
Csak egészség legyen, meg térerő!
-
IRO21
aktív tag
válasz Mano66 #83413 üzenetére
Mi a natív Emby klienseket használjuk minden eszközön, és törölni sem nagyon szoktam, ezért ebben nincs tapasztalatom.
Találtam egy Emby fórumbejegyzést, ahol ezzel foglalkoztak, nem olvastam végig, de nézd meg, hátha: [link]
Illetve van egy script, ami automatikusan törli a megadott felhasználó által megnézett cuccokat: [link]
Személyesen ezt sem használtam, de ránézésre egy próbát megérhet.Esetleg nézd meg az Emby plugineket is, hátha van közte valami használható...
-
Borisz76
veterán
válasz Juzzie71 #83409 üzenetére
Nyugodtan mehet bele.
Én olyan Toshiba lemezeket használtam sokáig, amik listán sem voltak.
Megesznek ezek minden lemezt !Különbség a lemezek melegedésében és a hangjukban lesz.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Mano66
senior tag
Kösz. Még egy kérdés. A Plexnél volt egy olyan lehetőség, hogy a megnézett filmet a végén a Kodiban tudtam törölni. Az Embynél ilyen lehetőséget nem találtam. A Kodi saját törlése meg nem törli a NAS-ról a fájlt. Valahol engedélyezni lehet a törlést?
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
mikrofon
veterán
válasz AiRLAC #83352 üzenetére
Megnéztem és be is állítottam @Borisz76 fórumtárs sorozatából, RSS könyvjelző résznek megfelelően a NAS-om automatikus letöltését. Köszönöm!
Az lenne a kérdésem, hogy valamilyen hasonló megoldás nincs arra, ha valamelyik letöltés bekerül az "Aktivitás" oldalamra, akkor azt a NAS is letöltse és elkezdje a seed-elést?
Ez azért lenne számomra hasznos, mert sokszor csak a megnézés kedvérét töltök le egy-egy tartalmat egy készülékre. Onnan nem tudok a kötelezettségemnek eleget tenni. Viszont ha a NAS monitorozná az infót, hogy van egy új aktív letöltésem, akkor letölti ő is és már mehet is a visszatöltés. -
Juzzie71
tag
Sziasztok!
Ma megjött az rendelt Synology DS 218-am. Rendeltem mellé két WD Red NAS drive 4TB-s HDD-t. Azonban a Synology adatbázisban ez nincs benne: WD40EFAX - 68JH4N1
Merjem azért használni?Köszi előre is a válaszokat!
Üdv. -
Magnat
veterán
Hát konkrétan az internetkapcsolat sebességét nem befolyásolja, de vpn-en biztosan lassabb lesz az elérés, főleg egy viszonylag lassabb nason, mert terheli a vasat, meg a plusz layer miatt az adatforgalom is több lesz valamivel ...
[ Szerkesztve ]
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
válasz Lasersailing #83405 üzenetére
Az, hogy mit mérsz az nem számít. Ez csak a szolgáltató/mérést végző szerver és a gép közötti kapcsolat sebességét méri. Ez pedig biztosan nem a két gép közötti kapcsolat sebessége.
Ha kíváncsi vagy a 2 gép közötti kapcsolatra, akkor azt az iperf-el tudod kimérni. Plusz relatíve kis fájlokról van szó, nem pedig egy folyamatos adatfolyamról.
A VPN nem befolyásolja a két gép közötti internetkapcsolat sebességét. Azt otthonról nem tudod befolyásolni.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Magnat
veterán
válasz Lasersailing #83405 üzenetére
Szia,
QC az normális, h lassú (keresztül megy a Syno szerverein), próbálj meg egy nagyobb filet (legalább 100MB, nem kell Photos-on át, lehet sima http megosztás is) megpróbálni, az pontosabb adatot fog hozni. Meg http-n sztem alapban lassabb a rendszer mint smb-n, az biztos..
[ Szerkesztve ]
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
DS118 van digin otthon (1000 le, 300 feltöltési sebesség - rámérve ezt szokta kb hozni is szokta, de a 300 feltöltést eddig mindig hozta). Most szeretném távolról elérni a NAS-t itt 450/150-et mérek aktuálisan speedtest-tel.
Egy 3-4 MB-os képet a fentiek mellett kb 3-4 sec alatt tudok betölteni a NAS-ról (photos-zal). Elvileg a NAS nem csinál semmi mást közben. Ez normális, hogy ennyire lassú?
Ha letölteni próbálom (quickconnect-es csatlakozáson keresztül) az még rosszabb: 50-55 KB/s-et produkál.
Ha nem normális, akkor mit kellene tegyek?
Esetleg ha sikerül beállítanom az openVPN-t az segít? (az folyamatban, talán este sikerül...) -
IRO21
aktív tag
válasz Mano66 #83401 üzenetére
Nálam ez a sorrend:
Sorozat: TheMovieDb, TheTVDB, The Open Movie Database
Évad: TheMovieDb
Epizód: TheTVDB, TheMovieDb, The Open Movie Database
Nincs benne semmi tudományos, csak az elején próbálgattam hogyan kapok jobb találatokat.
Lehet, hogy érdemes lenne már újra tesztelni.Fentről lefelé sorban keres oldalakon, ha valamelyiken megtalálja a keresett infót, akkor nem lép tovább.
Most megnéztem egyébként. A szerver logok szerint magyar és angol metaadatot keres, vagyis ha valahonnan oroszt kapott az valószínű az oldal hibája volt.
Azt hiszem a TheTVDB-re írtak olyat, hogy néha a készítő ország nyelve szerinti infót ad.
Új hozzászólás Aktív témák
- IPHONE 11 FEHÉR 64GB 79% DOBOZZAL
- Apple iPad Pro 2020 11" 128Gb (MY232HC/A) , Space Grey 6 hónap Garancia, TÖLTÉSI CIKLUS: 211 Akku:92
- PlayStation 5 (PS5) DualSense Edge vezeték nélküli kontroller - újszerű, hibátlan, sosem használt
- Thrustmaster kormány pedállal és cockpittel!
- Green Cell Asus R510C R510L R556L X550C X550L töltő ÚJ
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest