- Mini-ITX
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple MacBook
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
BerserkGuts #51741 üzenetére
szerintem ha normális hangnemben kommunikálsz egy szakmai vitában semmit nem veszítesz vele.Akár még érdekes is lehetne amiről szó van.
-
FLATRONW
őstag
válasz
BerserkGuts #51741 üzenetére
Nem okosítani jöttem, csak egy észrevétel volt.
A kromatikus aberrációba már nem megyek bele, tényleg ne legyen elterelve a téma. -
BerserkGuts
addikt
válasz
FLATRONW #51740 üzenetére
ezt én is tudom a jogi csűrés csavarás nem az asztalom pont le.... minek nevezzük én ocsmányságnak nem is erről volt szó csak jöttél okosítani aztán elterelődött az egész
aberrációk vannak azt látni az a jó ha nem jó xD telerakják ilyen olyan effektekkel amiktől nem jobb lesz hanem rosszabb most ennek örüljek ez is ilyen utána kellett nézni aztán OFF
-
FLATRONW
őstag
válasz
BerserkGuts #51739 üzenetére
Nem magyarázok meg semmit. Olyan nincs, hogy nincs mélységélesség.
Amikor a kép minden része éles, azt nevezik magas mélységélességnek (a beállításokban alacsony minőség szintnek felel meg, vagy kikapcsolt állapotnak).
Amikor behozták a játékokba a mélységélességet, mint beállítást, akkor az alacsony mélységélesség lehetőségét hozták el. Szerencsés esetben ezeket lehet finomhangolni.
Én például szeretem, ha egy pici homályosítás van a háttérben, átvezető videók esetén a nagyobb homályosítást is kedvelem. -
FLATRONW
őstag
válasz
BerserkGuts #51736 üzenetére
Ez mind világos nekem. A játékokban főleg alacsony mélységélességget használnak, ezért homályos a háttér. Néhány játékban van lehetőség ezt külön állítani, ebben az esetben az Ultra beállítás számít az alacsony mélységélességnek.
Én nem kekeckedek veled, de úgy látom, hogy sértésnek veszed, ha kiigazítanak téged.
-
BerserkGuts
addikt
válasz
FLATRONW #51733 üzenetére
kekeckedsz nem baj legalább tanulsz valamit ezekről a hatalmas fjúcsőrökről
itt a post process-ben van bele rakva depth of field de még a wikipédia kis okos is kihagyta:*
aztán a probléma hogy "homályosító" szutyok effektek annyira összetettek hogy kikapcsolni se lehet rendesen mert egy sor másik fontosabb beállítással vannak társítva de itt mint látod OFF nincs de alacsonynál legalább kikapcsolja a ....ba
*Additionally, post-processing is commonly used in 3D rendering, especially for video games. Instead of rendering 3D objects directly to the display, the scene is first rendered to a buffer in the memory of the video card. Pixel shaders and optionally vertex shaders are then used to apply post-processing filters to the image buffer before displaying it to the screen. Some post-processing effects also require multiple-passes, gamma inputs, vertex manipulation, and depth buffer access. Post-processing allows effects to be used that require awareness of the entire image (since normally each 3D object is rendered in isolation). Such effects include:
Ambient occlusion (HBAO, Screen space ambient occlusion (SSAO, reflections), etc. Anaglyph Anti-aliasing (FXAA, AGAA,[1] SMAA, MLAA, and custom anti-aliasing methods—not sample-size AA like MSAA and SSAA) Bloom Blur (depth of field, motion blur, smart) Bloodlust effect (red vignetting with particles, etc.) Bokeh Bump mapping Cel shading Chromatic aberration Color correction Color grading Contrast adjustment Dynamic contrast Crepuscular rays Digital camera light compensation Dithering (including subpixel) Eye adaptation Film grain Filmic scene tone mapping Fog/mist Gamma correction Global illumination Glow Grayscale Haze (depth, heat) High-dynamic-range rendering Image distortion Infrared Lens flare (cubic lens distortion flare,[2] pseudo lens flare[3]) Light scattering Nightvision Outlines Particle effects Pixel vibrance Point-light attenuation Posterization and deposterization Scanline Screen borders Screen rotation Shading (ink, paint, sketch) Shadow mapping Sepia tone Sharpen/unsharpen (texture unsharp mask, LumaSharpen, sharpen, sharpen complex 1/2, adaptive-sharpen) Sobel operator Split screen Upscaling (i.e. xBR, Super xBR, SuperRes) Texture filtering (point, linear, bilinear, trilinear, anisotropic, and custom algorithms) Vignette -
[link]
Nem lenne amúgy rossz az 5060. 20-25 % előrelépést ad átlagban, a 4060 hoz, RT ben pedig a 3080 körül van egyes játékokban. Valamiért ebben a kis kártyában jobban domborít az új RT.
Ha valamire, akkor erre nagyon jól jönne a 3 GB modul. 12 GB vrammal ezen az áron bestbuy is lehetne. -
FLATRONW
őstag
válasz
BerserkGuts #51731 üzenetére
Attól függ, hogy milyen szintü mélységélesség van használva, magas vagy alacsony. Alacsonynál nyilván homályos lesz a háttér.
-
BerserkGuts
addikt
válasz
Alogonomus #51729 üzenetére
[link] felskálázás
leskálázás pontosan mondva lebutítása a grafikának
ez olyan jó marketinges hazugság mint a mélységélesség játékokban ami homályosít qvára nem éles lesz a kép tőle hanem homályos
+nyilván a lebutítása a grafikának kevésbé eret vágó ha 4k-ról történik vagy 1440phát szegény krispi=Kryzzp se érti: "what a hell" hogy történt ez? ő is hisz a marketingben
-
lenox
veterán
válasz
Alogonomus #51729 üzenetére
Ez a lassabb 1650, en arra tippelnek, hogy az a kulonbseg oka, nem a ram mennyisege.
-
Alogonomus
őstag
A 1060 tesztelésekor azért látszik, hogy a 1080p abszolút minimum grafika is inkább 5+ GB foglalt és 4+ GB aktívan használt memóriát használ. Ráadásul míg a 1650 a 4 GB miatt a performance felskálázás 540p esetén is csak 30 fps-re volt elég, addig a 1060 azzal, hogy 5+ GB rendelkezésére áll a programnak, máris eljut 40 fps környékére, pedig natív 1080p esetén ugyanúgy csak 25 fps környékéig volt elég.
-
lenox
veterán
válasz
Alogonomus #51727 üzenetére
Nyilvan ha a kakao fogy el az 5060-nal 5 ev mulva, akkor 16 gb-tal is elfogyna, de ugy tunik, hogy alap grafikaval a ram nem fog.
-
FLATRONW
őstag
válasz
BerserkGuts #51716 üzenetére
link
A HU pedig tegnapelőtt volt kint. -
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A memóriamenedzsmenttől függ. Az Intellel beszéltem erről még decemberben, és az a tapasztalatuk, hogy a legtöbb stúdió nagyon egyszerű menedzsmentet ír, amit könnyű ugyan kezelni, elég gyors is, de nagyon pazarló lesz az eredmény. A legtöbben úgy állnak hozzá ehhez a kérdéshez, hogy majd ha kevés a VRAM, akkor a rosszabb grafika megoldja a problémát, mert ezt ugye eleve skálázhatóra tervezik.
Erre egyébként vannak megoldások. Például az AC Shadows eléggé memóriazabáló lett volna, ha az eredeti memóriamenedzsmenttel érkezik, ami bőven 24 GB-ot igényelt volna 4K-ban. 10 GB lett volna a minimum igény. De az Ubisoft a játék csúsztatása miatt lecserélte a memóriamenedzsmentet az AMD-nek a D3D12MA-jára, és azt úgy konfigurálták, hogy minimalizálja a memóriahasználatot. Így végül ugyanaz a grafika a kiadott játékban belefért 11 GB VRAM-ba is 4K-ban, maximum részletességgel, tehát 13 GB-ot faragtak az egészen. És teljesítményben mindössze 1-7%-ot esett a sebesség, függően a GPU dizájntól.
-
lenox
veterán
Amugy az hogy van, oke, hogy 8 GB ram valamire keves, de rt nelkul, medium quality 1080p-ben is kifutnak az uj jatekok 8 GB rambol? Nyilvan egy csomo nem, de mondjuk fele igen? Vagy csak 1-2 van?
Chatgpt-tol kerdeztem, Starfield, Alan Wake 2, The Callisto Protocol, Forspoken-t irta, hogy nem futnanak 4 GB vram-mal a minimum system requirement szerint, de valojaban ezek futnak 1050 ti-n.
-
-
-
joysefke
veterán
A 8GB-s 5060XT-t az AMD a nem nyugati piacokra szánja, hozzánk elméletileg csak a 16GB-os verzió fog jönni.
-
válasz
Yutani #51709 üzenetére
A Pascal-os terminológiával ez egy 5050 Ti, igen. 140 helyett 300 dollárba kerül - nyilván nem valami örömteli, de azért nem is kizárólag az NVIDIA kapzsisága miatt van. A konkurenciának sincsenek sokkal jobb ajánlatai - az AMD hozni fog egy valamivel gyorsabb kártyát ugyanennyiért, ugyanennyi VRAM-mal, az Intelnek meg van egy valamivel lassabb olcsóbban és több VRAM-mal, viszont az egy erősen dotált termék, nem fenntartható.
Én nem gondolom, hogy az 5060 egy annyira rossz termék lenne, ha az ember tisztában van vele, hogy egy belépőszintű kártya. -
válasz
FLATRONW #51707 üzenetére
Május 19-én jött ki a kártya, tehát ha valaki vett egyet, vagy jó kapcsolata van egy olyan gyártóval, akinek nem olyan szűkös a marketing-budgetje, mint az NVIDIA-nak, akkor letöltötte a drivert aznap, és mehettek a tesztek. A Guru3D teszt 20-án jelent meg, szóval ha Hilbert ezt a vonalat követte, akkor respect neki az elszántságért. Vagy szintén durván nyomta a TechSpot:
"Believe it or not, we set up an AM5 test system in our hotel room while attending Computex 2025 in Taiwan." -
FLATRONW
őstag
válasz
BerserkGuts #51706 üzenetére
19 órával ezelőtt írtad a hsz.-t, azaz tegnap.
Tegnapelőtt már volt HU teszt.
A hozzáállásod előtt már Guru3D teszt is volt tegnap. -
T.Peter
őstag
-
válasz
deathcrow42 #51678 üzenetére
A B580 technikai paramétereiben (GPU, RAM, fogyasztás -> hűtés) nagyon hasonló az RTX 4070-hez, szóval az Intel biztosan boldogan adja kevesebb, mint a feléért
Sok helyen olvastam amúgy, hogy hiánycikk, de itthon pl. lehet kapni az 580-at is meg az 570-et is, kicsivel MSRP felett.
-
DudeHUN
senior tag
válasz
Heroes fan #51700 üzenetére
Vagy azon játékokat, amik ugyan jól futnak de cserébe vizuálisan kell a felbontáson túl kompromisszumokat kötni.
(LOD, textúrák). -
Busterftw
nagyúr
válasz
Heroes fan #51698 üzenetére
Dekodolom a ferditesed:
4 jatekot tesztelt 1080p max felbontason, mindegyikkel jol futott, a Stalkernel voltak nagyobb laggok, ahol megjegyzi, hogy minden VGA-val laggol.
Azt is mondja, hogy 1440p-4K-ra ez a VRAM nem eleg, ami nyilvanvalo.Ennyit arrol, hogy vannak bajok szepen, es laggolasok ezerrel, mikozben teljesen elegedett a kartya teljesitmenyevel es tulszarnyalta a kituzott 1080p 60FPS celt.
-
Heroes fan
őstag
Kingstech is letesztelte a karit és vannak bajok szépen, laggolások ezerrel a 8 giga vram miatt.
-
válasz
S_x96x_S #51695 üzenetére
Szerintem itt alapvetően a kicsit naív felfogás az, ami problémás + az Nvidia elleni szemüveg picit rátesz. Én használok AMD-t, Nvidiát, Intelt, Asust, MSI-t, kutyafülét.
Én nem csak rasztert nézek, hanem fícsört (FSR vs. DLSS) és használhatóságot productivity-vel kapcsolatos témákban. Szó nélkül ajánlom a 9070 kártyát, vagy akár a használt 6700XT/6750XT kártyát a gépajánlós topikban.
Nekem aztán nem fizet se az Nvidia, se az AMD hogy reklámozzam a termékeiket. Az AMD vga-val kapcsolatos dolgai az utóbbi években nagyon nem sikerültek jól, és a 9070XT/9070 az egy jó lépés arra, hogy nagyobb versenyben legyen az Nvidiával ebben a generációban, és a következőekben.
Az Nvidia nem kezelte túl jól ezt az 5060 MFG témát, de sehol sem látom azt, hogy ez olyan szinten el lenne cseszve, minthogy csak úgy repkedjenek az ilyen jelzők, hogy zsarolás és lefizetés meg a független média halála és bindzsisztán.
De lehet, hogy csak én nem vagyok ennyire érzékeny.
Illetve az, hogy vitatkozunk veled nem azt jelenti, hogy akkor mi most Nvidia fanok vagyunk. Ha az AMD jobb kártyát csinál, mint az Nvidia akkor bumm, AMD kártyám lesz.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #51694 üzenetére
> es eleg szajbaragosan leirtak a szituaciot az Nvidiaval es a szerzodes korulmenyeit.
persze ... a média teljesen körbejárta - sokat be is linkeltem
és nem nagyon van olyan média vélemény - ami helyesli is - amit az nvidia tett.most csak annyi változik,
hogy a "Gamer Nexus" megpróbál összegyüjteni mindent ami kapcsolódik a témához.
és utána majd - mindenki jobban lát; -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #51692 üzenetére
Engem az erdekel, hogy ha megtevesztest kiabalsz, akkor azt bizonyitsd konkretumokkal es ne az #Nvidiarósz altal vezerelve, kodositve, felinformaciokkal probalkozz.
Amugy ha 2025-ben neked nem vilagos, hogy az ilyen-olyan marketing szerzodesek, influenszerek stb hogy mukodnek, szivesen tudunk segiteni - nyugodtan szolj.
Mert amint lathato, meg azok a csatornak is meglepodtek, akik havonta tobb tucat hasonlo marketing dealeket fogadnak vagy utasitanak el."amúgy hamarosan több bizonyíték is lehet"
Mire pontosan? A preview tesztek mar kinn vannak es eleg szajbaragosan leirtak a szituaciot az Nvidiaval es a szerzodes korulmenyeit."breach of trust"
Lol, jo reggelt. Az Nvidia nem a haverod. Az AMD sem a haverod. Ez egy uzleti szerzodes.
Mikozben GN kb zsigerbol ekez mindent ami Nvidia. Es o beszel itt breach of trustrol? -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #51689 üzenetére
amúgy hamarosan több bizonyíték is lehet ...
A Gamer Nexus - megpróbálja magát mélyebben beleásni a témába;
úgyhogy bárkinek itt a fórumban - ha bármilyen új információja van
( akár PRO akár CON ) --> akkor érdemes elküldeni a GN-nek."After NVIDIA's huge breach of trust that we covered, we are officially opening an investigation and deep-dive into more of NVIDIA's shady business tactics. This will take a long time to put together and will be done to GN's classic standards. We are not going to let go of this bone until we fully understand the extent to which NVIDIA may strongarm businesses. Several system integrators, partners, and members of the media have approached us at Computex to inform us of underhanded dealings from NVIDIA. If you have anything to share from the view point of a business of any kind (system integrator, partner, retailer, distributor, supplier, factory, media, etc.), we want to hear from you. You can email tips at gamersnexus dot net to share. Put "NVIDIA Investigation" in the subject so we can filter. We want to know everything there is to know about NVIDIA's dealings. By default, your information will be kept anonymous and will be scrubbed for identifiable sourcing.
I spoke to several people at Computex today who expressed that they have felt "threatened" by NVIDIA at various points, including non-media business partners. We want to put together the full picture of this."
( link ) -
PuMbA
titán
válasz
DudeHUN #51688 üzenetére
Igen és az AMD nem véletlenül várja be mindig az NVIDIA árait, ahogy most is tette, mert abból kalkulál
Ha úgy számolna, hogy legyen rajta X árrés és kész, akkor nem kéne bevárni senkit, de maximalizálnak. Az NVIDIA mindig rárakja a kártyáira a legújabb gyártási technológiás GPU-t és memóriát, aztán majd az ár lesz olyan amilyet gondolnak.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
DudeHUN #51688 üzenetére
Igen, ez mar a RDNA2 ota kb igy van, ezzel a strategiaval viszont nem lesz 40% market share. En mindig a HUB kommentjet hozom fel peldanak, mert en is igy larom:
-teljes paritas mellett 20%-al olcsobb
-ha nincs teljes paritas akkor 30%-al olcsobbnak kell lenni, mint az Nvidia. -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #51682 üzenetére
"Elég konkrétum a média jelentős részének a kiállása az nvidia ellen,
és az - hogy az nvidia nyilvánosan nem cáfolta."
A kiakadas pont olyan kiakadas, mint a wall of text etikai kodex linkelgetese.
Ettol meg nincs megtevesztes, nincs informacio elrejtese, mert meg azok a tesztelok is szajbaragosan lehoztak a szitut, akik belementek a feltetelkbe."Tudsz mutatni valamilyen hivatalos cáfolatot az nvidiától; hogy nem így történt ?"
De milyen cafolatot akarsz? Az Nvidia nem arult itt zsakmamacskat, mar aprilisban lehetett tudni, hogy kartyat-drivert nem adnak ki, mert a preview felteteleivel utkozott.
Eloszor az allitolagos megtevesztes tenyet kellene bizonyitani, mirol beszelsz?"s minden tesztelő ugyanazt hallucinálja"
Nem hallucinalnak semmit, hiszen ok is kozzetettek a felteteleket, ok most nem csinalnak mast, mint alszent modon meglovagoljak a clickbait dramat, amikor ok pontosan tudjak, hogy mukodnek az ilyen marketin/influenszer kapcsolatok es szerzodesek.A linkeiden pontosan ez latszik, "reagalnak" egymas videoira, kommentjeire, nyomjak a drama/clickbait gepezetet, de ok sem tudnak semmi konkret bizonyitekot felmutatni a megtevesztesre, mert a preview tesztekbol vilagosan, egyertelmuen informalva van az user.
Beszelnek itt a fuggetlen sajto jovojerol, mintha barmelyikuk ra lenne szorulva az Nvidiara.
(sajat bevallasuk szerint, lasd GN, Linus stb, nincsenek) -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
deathcrow42 #51683 üzenetére
Úgy, hogy a GDDR6 olcsó. A 9060 XT 16 GB kapcsán van egy érdekes infó egy gyártótól, hogy ha csak annyi árrést raknának rá, amennyit az 5060 Ti 8 GB-ra, akkor simán tudnák adni 239 dollárért. Szóval, ha az AMD a jelenlegi NV MSRP árrésekkel dolgozna, akkor már 229 dollárért is adhatna 16 GB-os VGA-t.
A GDDR7 drágítja meg az NV kártyákat jelenleg, de majd valamikor ősz végén ez kedvezőbb lesz. GDDR6-tal sokkal olcsóbb ugyanaz a memóriamennyiség.
-
-
válasz
DudeHUN #51680 üzenetére
A saját igényem az egy dolog, de az az igazság, én nem látom át teljesen a helyzetet, hogy azt mondjam a 300 dolláros ársáv az túlárazott 8 gigáért, és 12 kéne alsó hangon.
Igen, van az Intel B580-s fecske, ahol kapunk 300 dollár alatt 12GB-t, de nem tudni, mennyire életképes és milyen profittal eladható modell az Intel részéről.
Az biztos, hogy AMD, az Intel és az Nvidia az profitot akar látni az eladásaiból. Szerintem a 300 dolláros ársáv még nem tart ott, hogy a 12GB vram az alapelvárás legyen. Idővel lehet kapunk annyi vramot, és általános elvárás lesz. Ott szerintem még nem tartunk.
Az Intel hogy bírja 300 alatt tartani a 12 gigás B580 kártyáját, nem is értem amúgy
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #51670 üzenetére
> barmilyen bizonyitek es konkretum nelkul.
Elég konkrétum a média jelentős részének a kiállása az nvidia ellen,
és az - hogy az nvidia nyilvánosan nem cáfolta.Tudsz mutatni valamilyen hivatalos cáfolatot az nvidiától; hogy nem így történt ?
Én egyáltalán nem hiszem, hogy itt kollektiv hallucinációról lenne szó - és minden tesztelő ugyanazt hallucinálja ...
------------
Hogy mi lehet az oka - az nvidia hozzáállásának megváltozásának ..
az egy újabb érdekes kérdés.18 May 2025 - der8auerEN : 'Chatting with GN-Steve on "How Nvidia Ruins Everything"'
https://www.youtube.com/watch?v=pHz8Z0rEIMA
ebben - der8auer és GamersNexus Steve - arról beszélgetnek, hogy szerintük az Nvidia egyre jobban irányítja, - miről és hogyan - írhatnak a tesztelők,
sőt, időnként indirekt nyomást is alkalmaz. Érdekes az RTX szériák készlethiányának megemlítése, ami mesterségesen növelhette az új modellek iránti keresletet, miközben a partnerekkel szembeni szigorú szabályozás csökkenti az innovációt.
Ők jelezték - hogy aggódnak - hogy ez a hozzáállás hosszú távon árt a piacnak, különösen a felhasználóknak - még akkor is hogyha az nvidia technológia továbbra is erős marad.
A lényeg, hogy szerintük - az Nvidia kontrollja túl nagyra nőtt,
ami már komoly szakmai és etikai kérdéseket vet fel.vagy ott van Paul - elég indulatos véleménye.
"Lies and Manipulation: NVIDIA Doesn’t Give a F**k". ( 19 May 2025 )
https://www.youtube.com/watch?v=8RHQJenbuIc
Amiben a maga stílusában kifejtette, hogy az Nvidia az RTX 5060-at úgy mutatta be a Computexen, hogy a sajtónak nem adott előzetes tesztelési lehetőséget, és így csak a gyártó adatai alapján lehetett tájékozódni. Az NV prezentáció eléggé manipulatívan kezelte a generált frame-eket, miközben a valódi belépőszintű kártyák továbbra is hiányoznak. ... és aggódik, hogy ez a stratégia teljesen félrevezeti a vásárlókat, és veszélyezteti a független hardvertesztek jövőjét.és ott van a HardwareUnboxed -es videó.
"Nvidia Accused of Manipulating Gamers Nexus - Our Thoughts"
https://www.youtube.com/watch?v=IYcD0gW0yVk
vagyis a HardwareUnboxed szerint az Nvidia egyre agresszívebben próbálja irányítani a független tesztelők tartalmait, ( pl. hozzáférés megvonásával zsarolva őket, ha nem a cég narratívája szerint tesztelnek.) és ez teljesen aláássa a független hardvertesztek hitelességét, különösen a kisebb csatornáknál.és ott van Daniel Oven - véleménye:
"RTX 5060 sits on shelves after Nvidia's review manipulation attempt..."
https://www.youtube.com/watch?v=Wgyq2KsmMSE
amiben kifejti, hogy az RTX 5060 rajtjánál az Nvidia megpróbálta kontrollálni a független teszteket, de a visszaütés óriási lett: ... elég sok negatív vélemény jelent meg, és a kártyák még napokkal a megjelenés után is a polcokon maradtak, ami ritka a 60-as szériánál. .... A tesztelők szerint a 8 GB VRAM ma már kevés, és a termék nem jelent valódi előrelépést, .. amúgy az ilyen irányított rajtok rontják a független média helyzetét és a vásárlók bizalmát. -
DudeHUN
senior tag
válasz
deathcrow42 #51678 üzenetére
? Te vagy a fogyasztó. Miért ne lenne igényed olcsóbb/jobb termékre? Főleg, hogy látjuk a korlátokat, amik ezzel járnak már most.
Nyilván ha a megfizethetőbb kategóriában 8GB kapható, akkor az fog fogyni. Így persze mondhatjuk, hogy erre van igény. De, ha ez a megfizethető a legtöbb embernek, akkor nyilván az fog fogyni. 22-es csapdája. -
válasz
DudeHUN #51675 üzenetére
Én valahol nem érzem magam jogosultnak, hogy azt mondjam ide 8 vagy 10 vagy 12 GB kell vagy kellene 300 dollárért. 2 évente veszek VGA-t, ott is csak egyet
Ami tény, az Nvidia meg az AMD 8-t ad, ha nem veszik az emberek, majd adnak többet esetleg, idővel.
Az Intel ad 12 gigát a B580-nal, de annak meg nem tudom a sales adatait. Meghogy egyáltalán veszik-e az emberek...
-
rumkola
nagyúr
válasz
deathcrow42 #51674 üzenetére
Ez is marketing. Csak nagyon rossz.
-
DudeHUN
senior tag
válasz
deathcrow42 #51672 üzenetére
8GB-os kártya 300 dollárért 2025-ben nem mondható jónak. Mind az 5060, mind a 9060XT legalább 12 vagy minimum 10 GB VRAM mellett kellene jöjjön ennyiért. Már a 4060-nál is necces volt a dolog, de most már gáz.
Véleményem szerint 249$ MSRP a felső határa a 8GB-nak jelenleg. Vagyis kellene legyen. Amikor kifogysz a VRAM-ból meg teljesen mindegy milyen a GDDR rajta. -
-
hahakocka
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #51649 üzenetére
Mint a klasszikusban , nincs itt semmi látnivaló mehetünk is tovàbb...... A marketinges szakma ezen fajta rèszèt ezèrt is utàltam mindig.a ki tud nagyobbat mondani hazudni kategória. A megrendelt statisztikákkal pàrban. Volt nekünk is marketing órànk, amin sokszor maga a tanàr is támadta, a főleg etikailag felhígult szakmàt.
De eddig is működtek az NV, Intel vagy AMD marketing trükkök ezèrt alakult ki a Rajongói vásárló bázis is, ami kitart a vègsőkig. Èn Intelt is vettem volna VGA ban (amúgy külsőre mai napig Best számomra) ha jön egy erősebb B770- 780 ahogy eddig is váltogattam. -
válasz
FLATRONW #51671 üzenetére
Szerintem is okés lett az 5060 amúgy a maga árában, nem 1440p ultrára van kitalálva, és igen a jövőben egyre nagyobb bottleneck lesz a 8GB vram.
Lehet szidni persze, de ahol van MFG ott ilyen RT látványt nem nagyon lehetett kiszedni 300 dolláros kártyából ezelőtt.
Ha lesz 5060 super jövőre 12GB vrammal, 330 dollárért... lehet az még jobb lenne
-
FLATRONW
őstag
válasz
BerserkGuts #51668 üzenetére
Van már bőven teszt. Meglepő, hogy nem is lett olyan rossz ez a kártya.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #51669 üzenetére
"És ha egy cég ( nVidia, Intel, AMD, Apple, ... ) feltételeket szab a tesztekre (NDAs, klauzulák), akkor azzal korlátozza a független tesztelés szabadságát."
Attol, hogy sokszor, ugyanazt ismeteled, meg nem lesz igaz.
A zarojelbe odairhatod a vilag osszes ceget.A teszteloi szabadsagot semmilyen formaban nem korlatoztak, mert donthetett ugy, hogy a felteteleket elfogadja, vagy sem.
Erosen kodositesz, barmilyen bizonyitek es konkretum nelkul. -
S_x96x_S
addikt
válasz
deathcrow42 #51665 üzenetére
> Preview vs. Review
> Preview-ben (megjelenés előtt) csakis MFG címekkel engedett összehasonlítást az
> Nvidia, és nagyon kevés outletnek - akik elfogadták az Nvidia feltételeit.A tech-közösségnek teljesen más az érdeke mint az nvidiának!
Nem árt tudatosítani,
hogy a preview tesztek is jelentős hatással vannak a vásárlói döntésekre, részvényárakra, közvéleményre , stb ...
Plusz a "válogatott" tesztek félrevezetőek is lehetnek, hogyha az olvasó nem tudja, hogy erősen szelektált adatokon alapulnak.És ha egy cég ( nVidia, Intel, AMD, Apple, ... ) feltételeket szab a tesztekre (NDAs, klauzulák), akkor azzal korlátozza a független tesztelés szabadságát.
Ráadásul ha egy gyógyszercég csinál ilyet - akkor az életekbe is kerülhet.
Ami törvényszerű - az nem mindig etikus.
-
BerserkGuts
addikt
válasz
deathcrow42 #51500 üzenetére
rendes teszt nincsen ahol összehasonlításban lenne mfg nélkül a 4060-hoz meg amd-hez mérten az elég szégyen meg fenyegetés ment nv részéről ami elég durva cenzúra
de nem is kell teszt mert tudjuk milyen a teljesítménye 0% +plusz az MFG4x nélkül
mert be kell kapcsolni már ahol működikszerintem ennyi erővel 6,89€uro a lossless scaling egy 4060 tulajnak és probléma le van tudva kár ezért új kártyát vennie
Ott adaptíven beállítja 60 vagy 120fps kell neki és annyit varázsol oda bármilyen játékkal és nem fog rábaxni ha csak 2x van támogatva mint pl: silent hill 2-nél vagy 0 -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #51664 üzenetére
Tehat tovabbra sincs semmilyen megtevesztes, amivel te itt beprobalkoztal.
Az "elozetes"-nek voltak feltetelei, amit a ket fel elfogadott.
Se a tesztelot nem tevesztette meg az Nvidia, ahogy a tesztelo sem tevesztette meg az usert.Ez a lenyeg.
"akkor még a következő high-end szériánál ( RTX 6080 ; RTX 6090 ) is elképzelhető hasonló"
Es? Azt nem tudja megakadalyozni, hogy a tesztelo megjeleneskor hozzajusson es letesztelje ahogy jonak latja, ahogy a ketoldalu szerzodes elfogadasara sem tudja kotelezni, ha a tesztelonek az nem felel meg."mert a segítségével vissza lehet tartani fontos információkat"
Oke es hol huzzuk meg a hatart, mikor lesz teljesen fuggetlen teszt a teszt?
Ha teljeskoru VRAM teszt nincs, akkor "visszatartottak" informaciot?
Ha a shroud muanyag minoseget nem teszteltek, visszatartottak informaciot?
Csak 20 jatekkal teszteltek, mi a helyzet a tobbi ezerrel?
Nevetseges amirol beszelsz. -
ozwald
csendes tag
Személyes véleményem:
A független tesztelést igenis befolyásolja az nvidia ezzel a lépéssel, és ne dobjunk neki mentőövet, csak mert lehet, de nem kötelező release előtt 2 nappal tesztelni bizonyos médiumoknak.
Számomra ez aggasztó, az is hogy nyomást gyakorol a teszterekre és bizonyos dolgok megvonásával próbálja érvényesíteni az akaratát.
Úgy gondolom, ahhoz hogy a userek a jövőben is független és transzparens teszteket kapjanak ahhoz ezt most nem szabad engedni, mert nem elképzelhetetlen hogy legközelebb egyéb igények merülnek fel részükről (Igaz hogy most az nvidia teszi ezt, korábban az Amd és az Intel csinált turpisságokat és szerintem a jövőben is lesznek próbálkozások, szóval a versenytársak esetén sem szabad megengedni).
#Az AMD 9060XT is egy fajta önreklámos preview, mert "1440P Ultrán gyorsabb a 9060XT"
Ez is egy ocsmány bazári trükk mert aki felületesen ránéz és ez alapján tájékozódik vagy vesz terméket az sajnos szintén befolyásolva van.
De ezt a dolgot már nem fogjuk tudni megváltoztatni, iparági standard lett hogy a gyártók a saját terméküket jobb színben tüntetik fel a saját key-note alatt.
Na most pont arra lenne hívatott egy preview vagy review (ahogy deathcrow42 kolléga írta is )hogy bemutassa a valóságot független környezetben.
Summázva, én nagyon nem akarok arra az útra lépni amihez ez az egész vezethet! -
válasz
S_x96x_S #51661 üzenetére
a független tesztelést is próbálja szigorúan szabályozni az nvidia.
Preview vs. Review
Preview-ben (megjelenés előtt) csakis MFG címekkel engedett összehasonlítást az Nvidia, és nagyon kevés outletnek - akik elfogadták az Nvidia feltételeit.
Minden mozinál van megjelenés előtt a 2-3 perces trailer? Ez nagyjából ugyanaz.
Review-ben nincs limit. Guru3D, Hardware Unboxed úgy tesztelt, ahogy ők akartak. Kint van a review, olvasható illetve nézhető a HUB esetén. Semmit se limitált itt az Nvidia. Az egy dolog, hogy az outletek egy része Computexxel, és emiatt is van szerintem késés az 5060 tesztekben pölö Techpowerupnál.
Az AMD 9060XT is egy fajta önreklámos preview, mert "1440P Ultrán gyorsabb a 9060XT", majd amikor kijön, akkor a független teszteket (aka review) megnézzük. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #51662 üzenetére
A Gamestar-os linkben szerepel ez a mondat:
( gamestar-os link + google translate )"
Ami különösen fontos, hogy ebben az előzetesben nem választhattuk meg szabadon, hogy mely grafikus kártyákat és játékokat mérjük, és milyen beállításokkal.
...
Mindezen pontok ellenére szeretnénk, ha a jövőben visszatérne az Nvidia megszokott eljárása, ahol minél több különböző weboldalon, YouTube-csatornán és egyéb médiában legyen lehetőség a grafikus kártyák megjelenés előtti mérésére, teljesen mentesen mindenféle specifikációtól.
"Vagyis itt most a lényeg:
Hogy sokan azt szeretnék, hogy az nVidia térjen vissza a régi megszokott eljáráshoz,
és ne legyen ebből precedens, ( amit a versenytársaknak is követniük kell,
hogyha nem akarnak versenyhátrányt elszenvedni. )Ez olyan lejtő, aminek a vége az is lehet,
hogy egyes sw/hw benchmarkját nem publikálhatod - mert megsérted az EULA-t.
És itt már olyan túlzó korlátozások is vannak;
mint az Oracle licencmegállapodása
- ami explicit módon megtiltja a benchmark-eredmények publikálását,
~ kivéve, ha az Oracle előzetesen jóváhagyja azokat.
( lásd - DeWitt Clause )
pl a The DeWitt clause’s censorship should be illegal -ban
a korróziós hatást különösen kiemelik ; ami a GPU-nál se zárható ki ezek után, hogyha az nVidia ragaszkodik az eddigi gyakorlatához.
(vagyis ~ az AMD és az Intel is kénytelen lesz átvenni )
"A serious problem is that these clauses have a corrosive effect within the areas they are used. Once one supplier adds a DeWitt clause, the others can feel that they are at a disadvantage without one. After all, when a supplier uses a Dewitt clause, then their product cannot be rigorously critiqued in public using repeatable benchmarks, and the other suppliers can be critiqued. I am actually sympathetic to the suppliers who add DeWitt clauses because their competitors do so... but that kind of decision should never be necessary."
Ha az nVidia ebből precedens csinál,
akkor még a következő high-end szériánál ( RTX 6080 ; RTX 6090 )
is elképzelhető hasonló
- csak azzal a 10 játékkal lehet tesztelni, amit az nVidia engedélyez.
- és nem lehet a Blackwellel ( RTX 5080; RTX 5090 ) összehasonlítani.
- és csak azokkal a beállításokkal amit az nVidia specifikál.a "DeWitt clause" törvényes - de nem etikus;
mert a segítségével vissza lehet tartani fontos információkat. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Megjött a másik oldal reakciója az eseményekre a javasolt guide-ban:
We’d like you to test it in any way you see fit. We’re very confident in our product, so we have no intention of hiding anything from your readers.
-
Busterftw
nagyúr
A többit nem idézted.
Ezt mondtam én is, hogy már kb 1 hónapja lehetett tudni, nem adhatnak pre-launch drivert, mert ahhoz kétoldali szerződés kell, feltételekkel.
Erről az Nvidiaval kellett volna egyeztetni.
A sajtó pedig nincs manipulálva, mert még arról is írtak, hogy mi volt ennek a háttere, miért van csak MFG teszt most.
Ahogy az user sem volt megtévesztve, hacsak nem a sajtó szarul tüntette fel a tesztet. Én ezt nem láttam.Jó példa erre S_x96x_S hsz-e, ő próbált itt mindenkit megtéveszteni a Gamestar-os linkkel, miszerint megtévesztik az usereket, holott ez sehol nem látható a tesztben.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
deathcrow42 #51659 üzenetére
itt ( #51644 ) már leirtam:
idézem magamat:a gyári tesztekben és reklámokban
eddig se nagyon lehetett megbízni ( és ez az AMD, INTEL-re is igaz )
és kellenek a független tesztek.
Most annyiban új,
hogy a független tesztelést is próbálja szigorúan szabályozni az nvidia.És ha az AMD és az INTEL is hasonló tesztelési feltételeket ir elő,
akkor őket is el kell itélni.Ahogy egy gyógyszergyártót is el kell (etikilag) itélni,
hogyha a külső kutatókkal olyan szerződést akar elfogadtatni,
ami lehetővé teszi, hogy a gyógyszergyártó
- a nem kívánatos mellékhatások adatait részben el tudja hallgatni,
- vagy legalább ezeknek a publikálását késleltetni tudja. -
Aha. Szóval akkor a következő kettő az ugyanaz:
"Mert az biztosan rohadt sok marketing budgetbe kerül, hogy xy újságírót rárakják az access control listára,"
vs
"egy kartyamegjelenesben a driver listara felrakas a szignigikans koltseg"Értelemszerű, hogy én csúsztatok
És hát igen, láthatóan nem érted.
-
válasz
S_x96x_S #51658 üzenetére
AMD 9060XT képe (9060XT 16GB vs 5060Ti 8GB) ugyanolyan etikátlan akkor,, mert az általad felvetett összes pontot kipipálja.
Az elvárás szerint a 9060XT az bizony lassabb lesz az 5060Ti ellenében. Fogadni mernék, hogy a 16GB 9060XT az ki fog kapni a 16GB 5060Ti-től a független tesztekben.
Az 1440P Ultra az már pont olyan szelektív felbontás, hogy lesz pár cherry picked játék, ahol látványosan gyorsabb lesz a 16GB vrammal a 9060XT. High részletességgel meg saccra rögtön fordul a kocka.Nem patyolat tiszta az Nvidia a 5060 preview kapcsán, de ők legalább a saját kártyáikkal reklámozták magukat vs AMD esete, ahol nálam ez a fajta cherry picking már sokkal félrevezetőbb.
El lehet dönteni, melyik az “aljasabb” húzás:Megjelenés előtt:
5060: Van egy új fícsörünk, az MFG. MFG-vel a támogatott játékokban nagyon sok FPS-d lesz, nézd: cyberpunk ultra path tracing 5060 vs 3060 vs 2060.
9060XT: 1440P Ultrán 6%-kal gyorsabb vagyok 16 gigával vs a 8 gigás 5060Ti ellenében. XY játékban 60%-kal gyorsabb vagyok!
-
S_x96x_S
addikt
> Lehet ezt Etikátlannak is nevezni, de ahhoz látni kellene azt valóban miről van szó.
"Az etika azt jelenti, hogy tudjuk, mi a különbség aközött, hogy mihez van jogunk, és mi az, ami helyes" by Potter Stewart
két példa; az első egy gyógyszergyári :
Ha a Pfizer a reboxetinről csak azt az egy kedvező tanulmányt mutatná be, miközben hat nagy, negatív eredményt eldugna, akkor az jogilag talán beleférne,
de etikailag súlyos megtévesztés volna és a betegek szívnák meg . ( link )
a másik egy NVIDIA-példa (2025. május)
Az RTX 5060-at csak DLSS 4 + MFG-t támogató játékokkal engedik tesztelni.
A többi, ahol gyengébben teljesít, kimarad.
Papíron szabályos, de ugyanúgy félrevezető:
a vevő látványos pontszámot kap - pár játékban, de valós teljesítményt nem.Mi a közös tanulság?
Ha elhallgatod a rossz eredményeket, a maradék mindig szépnek tűnik.
Jogilag rendben lehet, de erkölcsileg bukta;
a gyártó mindig nyer - közben a felhasználó ( páciens ) veszít.Amúgy ennek a trükknek az a neve, hogy
- Szelektív publikálás / publication bias
De talán a Cherry-picking ( játék/adat/beteg-válogatás)
amikor is előre kiválasztják a "jó" tesztkörnyezetet, "jó" játékokat vagy pácienseket,
hogy jobb képet kapjanak. -
lenox
veterán
Mert az biztosan rohadt sok marketing budgetbe kerül, hogy xy újságírót rárakják az access control listára,
Csusztattal, most ki akarnad menteni magad, megint kamuzol, hogy mast mondok, mikor ugyanazt mondom es igy tovabb. Ja, szep munka. Szerintem abba lehetne hagyni.
az a szörnyű gyanúm, hogy tényleg nem érted
En ertem, hogy szerinted zsarolas, meg fenyegetes, es ezert sajtoszabadsag korlatozasa, csak targyi tevedesben vagy. -
Na ezt akkor most elemezzük ki:
- Csúsztatásnak titulálsz valamit, amit nem is mondtam
- Megerősíted, hogy komolytalan valami, csak közben a valami már teljesen más valami, mint eredetileg
- Bújtatottan vádaskodsz, hogy rendszeresen csúsztatok
- Gúnyos felhanggal prezentálsz valamit, amiről egyre inkább az a szörnyű gyanúm, hogy tényleg nem értedSzép munka, csak így tovább
-
válasz
Busterftw #51652 üzenetére
Nem keverünk, a "kártyát-drivert" az "kártyát és/vagy drivert"-re fordul le. Ha nem így gondoltad, az egy más tészta.
Nyilván az nem nagyon képzelhető el, hogy kapnak kártyát valahonnan aztán az Nvidiatól meg elvárják adjatok drivert, kártya már van wink-wink.
Nyilván? Nem képzelhető el? Most már tényleg, mi a jóistenről beszélünk? Már az NVIDIA keserves verejtékkel összekapart, szűkös marketingbudgetjét sem fogyasztjuk, mert kaptunk valamelyik gyártótól a régi jó kapcsolat folytán egy kártyát (tényleg? ilyen is van? nekik nem drága a marketingbudget?), és miután az NVIDA megtiltotta a gyártóknak, hogy a drivert továbbadják, nem kérhetjük az NVIDIA-tól, hogy legalább egy szaros drivert adjon, hogy az NDA lejártára ki tudjuk tenni a tesztünket? Pl. ha egy olyan oldal vagyunk, akik 20+ éve tudósítanak a termékeikről? R U serious?
És hogy a fentit ne tekintse senki science fictionnek, idézet a PCGamer cikkéből:
I've had an RTX 5060 sat on my desk for the past few weeks, as MSI has been happy to oblige us with the hardware, however, no vendor has been allowed to give us access to drivers in order for those pre-release cards to actually function as intended. I mean, I've just been using mine as a paperweight.#51653 lenox : teljesen komolytalan a gondolat, feltételezve, hogy a független sajtót ellenségnek tekintjük, a sajtó manipulálását természetesnek, a sajtószabadságot meg valami idegen bolygóról származó hülye propagandának. Ha Neked így jó - hát hajrá.
-
lenox
veterán
Tehat mivel olcson meg tudna szopatni az nv a sajat marketing esemenyet, ezert meg kene tennie, hiszen nem a sajat uzleti erdekei kellene neki a fontosak legyenek, hanem azok a tesztelok, akik nem akarnak reszt venni a marketing esemenyben? Erdekes gondolat. Mondjuk komolyan venni nem tudom, hogy lehet.
-
Busterftw
nagyúr
Nana azért itt már keverünk ám.
Én Nvidiatol írtam kártyát-drivert, ami a feltételekhez kötött.Nyilván az nem nagyon képzelhető el, hogy kapnak kártyát valahonnan aztán az Nvidiatól meg elvárják adjatok drivert, kártya már van wink-wink.
Ha jól tudom olyan elő szokott fordulni, hogy board partnertől szereznek kártyát és drivert, de erről már Linus áprilisban például hozott erről egy videót, hogy a partnerek sem kaptak drivert.
TESCO-Zsömle
Rám nem vonatkozik, nem élek ott. -
válasz
TESCO-Zsömle #51649 üzenetére
Vigyazz, en ugyan ezt a parhuzamot le mertem itt irni tegnap aztan ment is a levesbe a hsz, gbors egyik hsz-e hasonlo parhuzammal szinten leves lett tegnap.... valszeg a modik szerint is minden teljesen rendben van nV es MO sajtonyilvanossag vonalon is....
Errol a hsz-rol meg gyorsan nyomok egy PS-t mielott szinten torlodik...
-
válasz
S_x96x_S #51644 üzenetére
Na ez a kommented már azt taglalja amiről valóban szó kellene hogy legyen,szerintem is ez a helyes megközelítés , az Etikai probléma, amivel meg abszolút egyetértek.
Ne felejtsd el hogy itt van a két fél között egy megállpodás egy szerződés.
Itt van egy lefektetett szerződés, ami törvény adta kereteken belül ad marketing lehetőséget egy cégnek...
Amivel nem értünk itt egyet többen ,hogy ezt sokan jogsértőnek tartják, te is erre probáltál hozni ilyen olyan törvényi idézeteket meg stb,de ezek marketing szerződések amiben mindkét fél vállal és kér. Jogi úton érvényesíthető.
Lehet ezt Etikátlannak is nevezni, de ahhoz látni kellene azt valóban miről van szó.
Mert valóban lehet használni azt a szót hogy zsarolás, amikor egy cég érvényesíteni akarja a jogait egy aláírt szerződésben a másik féllel szemben?Nekem ez furcsa ebben, hogy egy 2.5 milliós feliratkozó számmal rendelkező csatorna, nem kicsit profitál abból, hogy 2 nappal a sok kicsi ,az Nvidiát nem érdeklő csatorna elött megjeleníti a tesztjeit és azoknak meg már esélyük sincs ,hogy valami újat mutassanak. Na ez sem éppen etikátlan és itt nem az Nvidia részéről csak. Azoktól a giga csatornáktól akik ezzel visszaélnek vagy élni akarnak.
Én az Nvidia megoldásában igazából azt tartom etikátlannak, hogy ezt egyáltalán lehetővé teszi bárkinek is, nem azt hogy feltételeket szab.
Ezzel nagyon nem értek egyet és ebből a megközelítésből fogalmam sincs miért is kell nekik ezt erőltetni, miért nem lehet ezt elengedni.Ez az ami abszolút etikátlan és ami gusztustalan. -
joysefke
veterán
HUB 5060 Review:
https://www.youtube.com/watch?v=2e1a2-VxxvQVicces, hogy a 3060Ti-3070 majdnem 5 éve jött ki, tehát 5 év kellett, hogy az új 60-as megugorja a régi 60Ti-70 szintet. Legalábbis 1080p-ben ami nyilván a fő felhasználása területe lesz ennek.
-
válasz
Busterftw #51640 üzenetére
Ha pedig megjelenes elott akar kartyahoz-driverhez jutni, annak ketoldalu szerzodesben feltetelei vannak, amit vagy elfogadsz vagy nem.
OK, tehát akkor ahhoz, hogy valaki press drivert kapjon 3 nappal a megjelenés előtt (mert kártyája van valamelyik gyártótól), ahhoz szerződést kell aláírni, és ezért cserébe teljesen jogos, hogy az NVIDIA "kér" dolgokat. Mert az biztosan rohadt sok marketing budgetbe kerül, hogy xy újságírót rárakják az access control listára, hogy le tudja tölteni a drivert.
Én komolyan döbbenettel állok az előtt, hogy ez szerintetek rendben van... -
S_x96x_S
addikt
> Szerintem nem vagy jogasz, es ezek tevedesek. Lenyeges tulajdonsag elhallgatasa
Amúgy nem vagyok jogász - üzleti jogból van pár kreditem;
Ahogy én tudom - a szakmai etikai kódex-ek [ orvosi, reklám, ... ]
elsősorban a szakmai-etikai elvek érvényesülnek,
és mivel az etikai bizottság tagjainak jellemzően nincs jogi végzettsége
a komolyabb etikai bizottságokat általában egy jogász segiti,
hogy a törvényességet betartsák.
de a legtöbb etikai testületbe simán be lehet még diploma nélkül is kerülni.
https://www.elte.hu/bizottsagok/etikaiA korábban idézet Reklám etikai kódex - az önszabályozás elvén alapul:
https://www.ort.hu/onszabalyozas/
"A reklám önszabályozása a reklámra vonatkozó etikai szabályok megalkotása és érvényesítése az önszabályozás révén, amikor is a reklám szakma szereplői (reklámozó-hirdető vállalatok, kommunikációt készítő ügynökségek és az azt közzétevő médiumok) megfogalmazzák a reklámozásra vonatkozó elveket, szabályokat és annak érvényesítéséről – önszabályozó szervezet létrehozása és fenntartása révén – gondoskodnak."és egy pont "mégéri -e etikusan reklámozni?"
""""
Igen. A jó reklám jót tesz az üzletnek. A hűséges fogyasztónál pedig nincs jobb. Ha a fogyasztó elpártol a reklámozott márkától, mert nem azt kapja, amit a reklám ígért vagy sugallt, akkor a csalódott vevő visszacsalogatása nagyon nehéz. A reklámozók döntően nagy többségének ezért az az üzleti érdeke, hogy a reklámok tisztességesek és igazak legyenek. A fogyasztói bizalom megtartása tehát kifejezetten üzleti érdek. Az ÖRT a tisztességes vállalatok pártján áll.
A társadalmi felelősségvállalás és a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség mind több vállalat filozófiájának részévé vált. Az e területen végzett munkájukról éves beszámolót készítenek, amelyet a Global Reporting Initiative ajánlása szerint készítenek el. (Sustainability Reporting Guidelines) Ennek része az etikus kommunikáció és a jogi és etikai szabályoknak való megfelelés is.
"""Ki mondja meg, hogy egy reklám elfogadható -e ?
"Az ÖRT, csakúgy mint az európai jogszabályok és hazai ítélkezési gyakorlat, az átlagfogyasztót veszi figyelembe. Szakértőink napi munkájuk során kiválóan ismerik a kutatási eredményeket, a fogyasztói visszajelzéseket és elvárásokat. A döntés soha nem egy ember véleménye, hanem egy bizottság közös tudása alapján összegzett bölcsesség."És akkor az elméleti kérdés :
- Mit tud egy "átlagfogyasztó" a 8GB vs. 16GB -os vitáról ... szinte semmit. -
válasz
deathcrow42 #51643 üzenetére
Én nagyon meg lennék lepve, ha nem. A 9060XT egy felezett 9070XT, megnyomott órajellel. Én közelebb várom az 5060-hoz, mint a Ti-hez.
-
S_x96x_S
addikt
én az etikai probléma gyökerét abban látom,
hogy a korlátozott tesztelési körülmények félrevezethetik a fogyasztókat,
ami hosszú távon az iparági bizalom rovására mehet.a gyári tesztekben és reklámokban
eddig se nagyon lehetett megbízni ( és ez az AMD, INTEL-re is igaz )
és kellenek a független tesztek.így utólag - az nVidia is okosabban csinálhatta volna ( remélem tanultak belőle )
például csak "javasolhatta" volna, hogy DLLS4 és MFG teszt mindenképpen kell ;
de mostani szigorú feltételek elég drasztikusra sikerültek.Amúgy egy tipikus Streisand-hatás tanúi leszünk hamarosan;
Az nVidia próbált valamit eltitkolni - és pont ellenkező hatás fogja kiváltani
mert sok tesztelő eztán még jobban rászáll az RTX 5060 -ra,
és várhatóan ez lesz az egyik legjobban kitesztelt termék.És ne felejtsd el, a médiának nincs más eszköze mint a kiabálás.
Mindig van dráma ...
És az nVidia is sokszor hoz átgondolatlan döntéseket
( pl. ott volt a 12GB-os RTX 4080 -esete is ; amit a közösségi média kavart fel )> Az etika és a törvény két különböző dolog.
> megint belemész egy olyan dolgoba min ta linkeléseknél
> is volt hogy szerinted ez is törvénysértő, engedélyhez kötött, pedig nem az.Tisztában vagyok vele, hogy a Reklám Etikai kódex - önkéntes vállalás; minimális gittegyleti retorzióval ( ellentétben az orvosetikai kódex megsértésével )
Az nVidia Etikai kódexe meg egy még egyhébb vállalás,
mert azt a cégen belül - a cég érdekei szerint - bírálják el.
Viszont ha van ilyenjük - akkor lehet és nem is árt - emlékeztetni őket erre.A reklám-törvény és a versenyhatóság már egészen más terület ;
persze nagyok az átfedések, -
-
Egon
nagyúr
Az AMD ár szerinte hasonlít össze. A 9060 XT 16 GB ára 349 dollár, míg a 8 GB-os 5060 Ti ára 379 dollár. Adja az NV a 16 GB-os 5060 Ti-t 349 dollárért, és azzal lesz összehasonlítva.
Már megint terelsz. Nem az összehasonlításban szereplő kártyákkal van gond, hanem a felbontással meg a grafikai beálíltással. Más szavakkal, a kimondhatatlan nickű pingvines fórumtárs szavaiból kiindulva, az AMD megtéveszti a fullhd-s kijelzővel rendelkező júzereket ezzel a teszttel, ami hamisan azt sugallja, hogy kisebb felbontáson is gyorsabb az AMD megoldása...
-
lenox
veterán
válasz
S_x96x_S #51633 üzenetére
Szerintem nem vagy jogasz, es ezek tevedesek. Lenyeges tulajdonsag elhallgatasa az olyan, hogy mondjuk gyorsabb a 3060-nal 25%-kal, de csak akkor, ha 50 fokot vagy fulsiketito zajt csinal a szobaban, es ezt elhallgatod. Vagy a masik peldad akkor allna meg, ha azt kene hazudniuk a nepeknek, hogy minden jatekot figyelembe veve, atlagosan 40%-kal gyorsabb, pedig valojaban csak a felsorolt jatekokon szamolt atlag szerint. En nem tudom, ez egy vergodes, fizetett reklam van/volt elso korben, remelhetoleg vesztenek sok szimpatiat, legkozelebb majd atgondoljak, bar amugy az a gond, hogy az 5060 16 gb-tal tokeletes kartya lenne, ha azzal jonnenek ki, akkor pont leszarnam, hogy ki milyen velelmezett zsarolast venne zokon, es azzal valorantoznek, igy viszont, hogy csak 8 gb van rajta kenytelen leszek mostmar rtx pro 6000-rel.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #51638 üzenetére
A tesztkorlatozas nem megtevesztes, ha a korlatozas kozolve van.
A megtevesztes (ahogy mar tobbszor le lett irva) az lenne, ha az Nvidia olyan feltetelt szabna, miszerint merjel MFG-vel, de ird oda hogy nativ.Semmi ilyenrol nincs szo.
"egyértelműen a teljesítmény túlzó bemutatására szolgálnak."
Igen, pozitivan akarjak feltuntetni az eladasra kivant termeket, XY feature fokusszal, ami az uj generacio ujdonsaga.
Hol hallottunk meg ilyet? Kb minden nap, amiota letezik a "marketing", 1000+ eve."És a GameStar cikke éppen hogy leleplezi ezt a nyomásgyakorlást:"
Igen, tehat nincs semmilyen megtevesztes.
Elfogadtak a pre-launch felteteleit, majd ezt vilagosan kozoltek az userekkel."az Nvidia szándékosan próbálja korlátozni a független teszteket"
Az Nvidia nem probalja korlatozni a fuggetlen teszteket, hiszen barmelyik tesztelo hozzajuthat a boltban a kartyahoz, megveheti szabadon, letoltheti hozza a drivert megjeleneskor es azt ir rola amit akar, ugy teszteli amit akar.
Ha pedig megjelenes elott akar kartyahoz-driverhez jutni, annak ketoldalu szerzodesben feltetelei vannak, amit vagy elfogadsz vagy nem."És próbálta az nVidia manipulálni az eredményeket ? --> Próbálta !"
Nem probalta, hiszen az eredmenyek vilagosan ott vannak a teszteken.
Ki van irva, hogy MFG-vel tortent a teszt.
"Van bizonyíték a próbálkozásra ? Igen --> Gamestar cikke."
Megtevesztesre viszont tovabbra sincs bizonyitekod.
"A manipuláció etikai elveket sérthet ? --> Ezt majd egy etikai bizottság eldönti."
Nem kell ide etikai bizottsag, te mar hasrautve, bizonyitekok nelkul eldontotted. -
válasz
S_x96x_S #51627 üzenetére
Most komolyan nekem akarod ezt bemutatni? Két évtizede a dohányiparban dolgozom, marketinggel és gyártással.A legnehezebb piac magyarországon jelenleg marketing tevékenyégi körben. Még egy trafikban sem lehet reklámozni terméket sem ajánlani.
Nagyon mellett vagy a témának és egyáltalán nincs igazad ebben.
Mint leírtam elítélem az etikai hozzáállásom miatt ,mert nagyjából sejtjük mi áll ez mögött, illetve feltételezzük, hogy az 5060 gyenge előrelépése de semmit nem tudunk mondani ami törvénysértő lenne ebben a dolgoban
.Ez egy üzleti megállpodás, amire nem lehet rákényszeríteni senkit.
Az egyik fél feltételeket szab a deal megkötése miatt a másik dönthet hogy ezt elfogadja vagy nem. Az hogy valaki két nappal elöbb akarja üzleti érdekekből megvalósítani az 5060 tesztet és ezért eladja a lelkét az ördögnek ez az ő döntése.
Mindenkinek joga van ezt elfogadni vagy elutasítani.
Minden reklám arról szól a tv-ben, rádióban ami az előnye egy terméknek, ezek bizony reklám tesztek, szponzorált tesztek mindegy minek hívjuk de nem függetlenek., pártatlanok lehetnek attól még.
Aki független akar maradni az nem fog itt kiabálni, hogy az Nvidia feltételekhez köti azt hogy támogassa őket( milyen meglepő, MotoGP ben sem ingyen van a Lenovo reklám a motorokon) hanem befogja , hátradől és tesztel és független marad.Aki ezen most háborog azt valószínűleg üzletileg szarul érinti a dolog, nem feltétlenül a gerincessége áll ez mögött.
Az etika és a törvény két különböző dolog.
megint belemész egy olyan dolgoba min ta linkeléseknél is volt hogy szerinted ez is törvénysértő, engedélyhez kötött, pedig nem az. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #51635 üzenetére
> Tehat a linkeden milyen megtevesztest latsz?
> A teszt vilagosan, egyertelmuen leirja, hogy mi a szituacio,
> mivel tesztelnek es milyen korulmenyek kozott.A cikkben dokumentált Nvidia RTX 5060 tesztkorlátozásai
pl. ~ tiltva az RTX 4060 összehasonlítást, előírva az MFG-t --> egyértelműen a teljesítmény túlzó bemutatására szolgálnak.És a GameStar cikke éppen hogy leleplezi ezt a nyomásgyakorlást:
csak az engedelmes médiumok kaptak drivert, és így elhallgatták a szerény ~ 0 - 20%-os előrelépést az RTX 4060-hoz képest,
miközben az MFG-vel 473%-os javulást kell kidomborítani.
És ez már sértheti a magyar reklámetikai kódex 23. cikkét, mert lényeges információt elhallgatását kérik.
Olyan ez, mintha egy vesztegetési ügyben azt mondanák:
csak az elfogadott ajánlat etikátlan ( sikeres vesztegetés ), a sikertelen próbálkozás már nem.És ha az Nvidia szándékosan próbálja korlátozni a független teszteket,
( hogy manipulálja a narratívát és átlépje az etikai határokat )
akkor ez már önmagában elítélendő, akár sikerül, akár nem.És próbálta az nVidia manipulálni az eredményeket ? --> Próbálta !
Van bizonyíték a próbálkozásra ? Igen --> Gamestar cikke.
A manipuláció etikai elveket sérthet ? --> Ezt majd egy etikai bizottság eldönti.Amúgy a vásárlók a teljes igazságot érdemlik és nem statisztikai és reklám trükköket!
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
deathcrow42 #51636 üzenetére
Az AMD ár szerinte hasonlít össze. A 9060 XT 16 GB ára 349 dollár, míg a 8 GB-os 5060 Ti ára 379 dollár. Adja az NV a 16 GB-os 5060 Ti-t 349 dollárért, és azzal lesz összehasonlítva.
Ez amúgy az AMD-nél is nyilván annak a kihasználása, hogy a GDDR7 memória kb. 4x drágább a GDDR6-nál, de az NV-nek nem volt kötelező GDDR7 memóriát használni. Rakhattak volna rá olcsóbb memóriát is, és akkor árazhatnák lejjebb.
-
válasz
S_x96x_S #51634 üzenetére
Feketén fehéren oda van írva mit követelt meg az Nvidia a preview részeként a gamestar.de cikken, ott van a gamestar véleménye is róla. Ők is azt írják ez a megjelenés előtti preview követelménye, utána már nincs limit, lesz egy sokkal bővebb teszt is ezen a héten tőlük.
Már megbocsássatok srácok, de ebből hogy jött le nálatok a zsarolás? A lefizetés? A fake news? Az átverés?
Minden le van írva, miért van csak 5060 - 3060 - 2060 a tesztben. Nvidia azt mondja onnan érdemes upgradelni. Minden eredményen ott van, hogy van-e MFG vagy nincs.
Az átverés lenne, ha az Nvidia lefizetné mondjuk a gamestart, hogy ne mondjon negatív véleményt vagy fogalmazzon meg kételyt, illetve esetleg ne ilyen tisztán tüntesse fel az eredményeket és a követelményeket.
És az korrekt az AMD részéről, hogy itt a fórumon általánosan elfogadott lehetséges VRAM bottleneck esetekben (1440p Ultra) tesztelje a 16 gigás 9060XT-t a 8 gigás 5060TI-vel szemben?
Nálam ez sokkal nagyobb probléma, mert ez már azt vetíti előre, hogy 16GB vs. 16GB esetén ki fog kapni a 9060XT a 16 gigás 5060TI ellenében.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #51634 üzenetére
"Akkor teljesen félrement a vita, mert sokan meglévő review -ról! és az nVidia feltételeiről beszélnek itt."
Tehat a linkeden milyen megtevesztest latsz? A teszt vilagosan, egyertelmuen leirja, hogy mi a szituacio, mivel tesztelnek es milyen korulmenyek kozott.
Errol beszelunk, hogy lehetett volna igy is clickbait frocsoges es drama helyett, ott vannak egyertelmuen a parameterek, ott van hogy MFG mellett van, ott van a felbontas.Aztan kesobb lehet kozolni a tobbit.
(nincs review arra ertettem, hogy az "erintett" HUB/GN-nel nincs review, mert ok nem fogadtak el a felteteleket)Jóhiszeműen feltételezem, hogy megmutatod a fenti peldaban a megtevesztest, amit a tesztelo kenytelen lett lehozni, hogy megtevessze az usert, mert az Nvidia kotelezte ra.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #51632 üzenetére
> Mivel nincs review, ezert semmilyen bizonyitek nincs a megtevesztesrol.
???
Akkor teljesen félrement a vita,
mert sokan meglévő review -ról!
és az nVidia feltételeiről beszélnek itt.magyar google translate -es link
https://www-gamestar-de.translate.goog/artikel/geforce-rtx-5060-preview-benchmarks,3433080.html?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=wapp"""
Az Nvidia a következő specifikációkat adta meg nekünk:
- Grafikus kártyák: Csak az RTX 5060, RTX 3060 és RTX 2060 Super méretei engedélyezettek. A háttérben az áll, hogy az Nvidia ezeket a frissítési útvonalakat különösen relevánsnak tartja (amit alapvetően meg is érthetünk), és ezért hangsúlyozni akarja őket.
- Játékok: Csak az öt játékban futtathatunk benchmarkokat: Avowed , Doom: The Dark Ages , Marvel Rivals , Cyberpunk 2077 és Hogwarts Legacy .
- Beállítások: Mind a felbontás (1080p), mind a grafikai beállítások rögzítettek. A döntő tényező itt az, hogy míg az RTX 5060 képes négyszeres multi-frame generálásra, a régebbi GPU-k nem képesek további képeket generálni mesterséges intelligencia segítségével.
"""és a review - nVidia által elvárt eredménye
( az RTX 4060 azért hiányzik, mert azt az nVidia nem engedélyeztemert az valószínüleg csak összezavarná a vásárlókat.
> Hozod itt a wall of textet az etikarol, mikozben
> csak vadaskodsz, bizonyitek nelkul, odakepzelsz olyat, ami nem tortent meg.Jóhiszeműen feltételeztem, hogy olvastad a cikkeket - amikről a vita van.
részletes német:
https://www.gamestar.de/artikel/geforce-rtx-5060-preview-benchmarks,3433080.htmla TomsHW - már egy összefoglaló:
https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/nvidia-rtx-5060-is-up-to-25-percent-faster-than-rtx-4060-with-frame-generation-in-new-gpu-preview -
S_x96x_S
addikt
>> "23. Megtévesztő az a reklám is, amely a termékkel és annak igénybevételével
>> kapcsolatos lényeges információt elhallgat."
>> És az nVidia ezt kéri !
>Erre mondjuk nem ártana némi bizonyíték.részletes német:
https://www.gamestar.de/artikel/geforce-rtx-5060-preview-benchmarks,3433080.htmla TomsHW - már egy összefoglaló:
https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/nvidia-rtx-5060-is-up-to-25-percent-faster-than-rtx-4060-with-frame-generation-in-new-gpu-preview
"""
Apparently, previews could only compare the RTX 5060 to the RTX 3060 and RTX 2060 Super. The list of allowed titles is reportedly limited to Avowed, Doom: The Dark Ages, Marvel Rivals, Cyberpunk 2077, and Hogwarts Legacy. Meanwhile, the settings must be configured to 1080p resolution, ultra image quality, DLSS in quality mode, and ray tracing.
"""Vagyis el kell hallgatnod, hogyha más játékokban rosszul müködik
Nem tesztelhetsz más beállításokkal
és nem hasonlítható az RTX 4060-al ( és az Intel és az AMD GPU-ival se .. ) -
Busterftw
nagyúr
Pontosan, itt beszelunk "fuggetlen" mediarol, amikor eppen ezek a csatornak helyeztek peldaul anno az RT-t/Framegent es most az MFG-t a hatterbe.
S_x96x_S
"És az nVidia ezt kéri !"
Ja te mar hozzajutottal a szerzodeshez?Mivel nincs review, ezert semmilyen bizonyitek nincs a megtevesztesrol.
Ha a tesztelo tesztel az MFG-vel es azt feltunteti, az nem megtevesztes.Hozod itt a wall of textet az etikarol, mikozben csak vadaskodsz, bizonyitek nelkul, odakepzelsz olyat, ami nem tortent meg.
-
xtremist
őstag
Értelmes tesztet raktak már fel az Rtx 5060-ról, vagy még mindig a marketingháború van terítéken? Vagy csak nem volt még idő a driver kiadása óra egy alapos tesztet megírni?
-
S_x96x_S
addikt
Akit érdekel még
https://www.nvidia.com/en-us/about-nvidia/company-policies/
--> Code of Conduct ...
https://images.nvidia.com/aem-dam/en-zz/Solutions/about-us/NVIDIA-Code-of-Conduct-External.pdfAz új gyakorlat még az nVidia saját kódexének is ellentmond(hat):
- Integrity + Honesty (Integritás és őszinteség)
pl. a manipulatív tesztelési feltételek és a 8 GB VRAM korlátainak elrejtése ellentétes ezzel a vállalással.- Fair Competition and Business Practices (Tisztességes verseny és üzleti gyakorlatok)
A média nyomásgyakorlása és a tesztelési szabadság korlátozása már tisztességtelen üzleti gyakorlatnak számít.
- Corporate Social Responsibility - Fogyasztói bizalom:
A független tesztek akadályozása korlátozza a fogyasztók jogát az objektív információkhoz.stb ...
-
Egon
nagyúr
válasz
S_x96x_S #51627 üzenetére
A Magyar Reklámetikai Kódex 10. Cikkelye "A megtévesztő reklám tilalma" -ról
elég részletes; és az NVIDIA gyakorlata, amely korlátozza a független tesztelők hozzáférését az illesztőprogramokhoz, és szigorú feltételeket szab a "preview" cikkekhez, több szempontból is megtévesztő lehet ...Ez azért már komoly vergődés...
Figyi, a megtévesztő reklám, az az, ha mondjuk reklámoz valaki egy magas szárú bakancsot, és
1. kiírja hogy vízálló, holott nem -> ez egyértelmű jogi kategória (inkább csalás, mint megtévesztés), törvényt sért az adott cég;
2. nem írja ki hogy vízálló, de bokáig érő vízben gázolnak vidáman, mosolyogva a bakancsot viselő szereplők a reklámban -> ez az igazi megtévesztés, etikai kategória, polgári perben vélhetőleg támadható.
Ezzel semmilyen szinten nem analóg az, ha a preview cikkek feltételekhez vannak kötve - feltéve ha ezek a feltételek nem merítik ki a csalás fogalmát."23. Megtévesztő az a reklám is, amely a termékkel és annak igénybevételével kapcsolatos lényeges információt elhallgat."
És az nVidia ezt kéri !Erre mondjuk nem ártana némi bizonyíték.
-
S_x96x_S
addikt
> A de igen hasonlítható.A marketing szerződések arról szólnak,
> hogy a fizető cég előnyös pozicióba akar jutni, kér érte valami..A ( Magyar ) Reklámetikai Kódex -et emiatt találták fel.
https://www.ort.hu/kodex/
Nagy dohánycég vagy és cigarettát akarsz eladni fiataloknak?
Vagy orvosokkal reklámoztatsz .. etikátlanul?
Sok mindent már a törvény is tilt, de a szürke zónára ott van az etikai kódex.Mert hol van ott a vásárlók érdekeinek a védelme?
Egy cég felelősségel tartozik a vásárlóinak és a társadalomnak is !A Magyar Reklámetikai Kódex 10. Cikkelye "A megtévesztő reklám tilalma" -ról
elég részletes; és az NVIDIA gyakorlata, amely korlátozza a független tesztelők hozzáférését az illesztőprogramokhoz, és szigorú feltételeket szab a "preview" cikkekhez, több szempontból is megtévesztő lehet ...lásd Etikai kódex 23.pont:
"23. Megtévesztő az a reklám is, amely a termékkel és annak igénybevételével kapcsolatos lényeges információt elhallgat."És az nVidia ezt kéri !
de a 10. Cikkely tiltja még a fogyasztók félrevezetését is - a termék lényeges jellemzőivel kapcsolatban. ...
mert az RTX 4060-nal való összehasonlítás tiltása megfosztja a leendő fogyasztókat attól, hogy reális képet kapjanak az RTX 5060 ár-érték arányáról és fejlődéséről.És ha a fogyasztók a manipulált teszt miatt - olyan benyomást kaphatnak, hogy az RTX 5060 (8GB) jobb teljesítményt nyújt, mint amire valójában képes - akkor az szintén az Etikai kódex-be ütközik.
-
válasz
S_x96x_S #51614 üzenetére
A de igen hasonlítható.A marketing szerződések arról szólnak hogy a fizető cég előnyös pozicióba akar jutni, kér érte valamit. Miben befolyásolja a technikai megítélését? miért, hazudniuk kell róla? vagy nem valós eredményeket kell feltüntetni?
Gondolkodj már. Milyen teszt az manapság amikor egy grafikus kártyánál nem tesztelik a tudását, hiányzik az FG, az RT, az FSR, DLSS?
Egy oldal alőnybe akar kerülni azzal hogy ő két nappal elöbb tesztelhet mint a többi, ezért eladják magukat az Nvidiának, AMD nek, Intelnek. Mi veszi erre rá őket? A pénzéhség.Nem kérnek labóratóriumi teszteket egy mosópornál? Te hol élsz ember? Ez azért nem a balkán, itt ellenőrzik független cégek egy emberi bőrkonketktusra használt terméket és megfelelőségi bizonylatot kell kiállítani bármilyen hasonló terméknél.
Sokkal komlyabb előírásoknak és követelményeknek kell megfelelni egy mosópornak mint egy szaros videókártyának, ráadásul itt nincs igazán teszt, mert nem tudod összehasonlítani hogy az Ariel fehérebb minta Persil, meg stb.Itt el kell hinned hogy ami a dobozban van az rád nem ártalmas és valódi azokat az összetevőket tartalmazza 3 év múve is mint most. -
S_x96x_S
addikt
válasz
arabus #51617 üzenetére
> Gondolom ha bemész a boltba és zukor helyett lisztet veszel
A polcos hasonlat ( #51612 ) egyáltalán nem jó.
Ráadásul a GPU nem mosópor.És a független tesztek fontosak és szükség van rájuk.
Amit viszont számon lehet kérni a médiától ( még a prohardver.hu -tól is ) - hogy publikálják a saját etikai kódexüket és az esetleges Conflict of Interest-et.
Kooperáljanak és dolgozzák ki a saját etikai kódexüket!Egyes komolyabb ( és jó nevű szoftver tesztelőknek)
kifejezetten pontos és alapos az etikai kódexük ;
és itt már az is probléma, hogyha túl pozitív a teszt - akkor az még a megrendelőt is zavarhatja, mert az ügyfelek nem fogják hitelesnek tartani a tesztet.
https://jepsen.io/analyses/ethics( részlet ... )
"""
Összeférhetetlenségek
Jepsen technikai korlátai mellett társadalmi és pénzügyi motivációk is befolyásolják ezt a munkát. Senki sem lehet teljesen objektív - minden kutatást színez a kutatók világnézete -, de Jepsen mégis arra törekszik, hogy olyan magas színvonalú eredményeket tegyen közzé, amelyekben az emberek megbízhatnak.
Először is, a motivációk. A Jepsen azért végzi ezt a munkát, mert fontosnak tartjuk, és mert segíteni akarunk másoknak jobb rendszerek kiépítésében. A Jepsen úgy véli, hogy az elosztott rendszereknek világosan közölniük kell a követelményeiket és garanciáikat, egyértelművé téve a kompromisszumokat. Hiszünk abban, hogy a dokumentációnak teljesnek és pontosnak kell lennie, formálisan elemzett párhuzamossági modelleket használva a rendszer invarianciáinak leírására. Azt szeretnénk, ha minden üzemeltető és mérnök rendelkezne azokkal az eszközökkel és tudással, amelyekkel elemezheti a rendszereket, amelyekre támaszkodik, és a rendszereket, amelyeket épít.
Kutatóink személyes kapcsolatai az elosztott rendszerek világában befolyásolják a munkát. Ugyanakkor igyekszünk kritikusan viszonyulni azokhoz a rendszerekhez, amelyekkel kapcsolatban állunk, mint például a Riak, a Kafka és a Datomic. Ezzel szemben a kemény kritikák produktív kapcsolatokhoz vezethetnek: néhány negatív jelentésünket baráti együttműködések követték, mint például az Aerospike, a Redis és a MongoDB esetében.
...
Kutatóink személyes kapcsolatai az elosztott rendszerek világában befolyásolják a munkát. Ugyanakkor igyekszünk kritikusan viszonyulni azokhoz a rendszerekhez, amelyekkel kapcsolatban állunk, mint például a Riak, a Kafka és a Datomic. Ezzel szemben a kemény kritikák produktív kapcsolatokhoz vezethetnek: néhány negatív jelentésünket baráti együttműködések követték, mint például az Aerospike, a Redis és a MongoDB esetében.
Pénzügyi összeférhetetlenség is előfordul, amikor egy gyártó fizet Jepsennek az adatbázisuk elemzéséért. Kevés vállalat szereti, ha a termékét negatív fényben tárgyalják, ami nyomást gyakorol a pozitív eredmények elérésére. Ugyanakkor, ha következetesen nem találunk problémákat, nincs okunk arra, hogy a Jepsent alkalmazzuk: nem tudunk semmi újat mondani, és nem tudunk segíteni a termékének fejlesztésében. Aztán vannak másodrendű hatások: a vállalatok gyakran úgy vélik, hogy egy pozitív Jepsen-poszt manipulációra utalhat, és arra ösztönzik a Jepsent, hogy találjon problémákat. Az adatbázis-felhasználók meglepő jóindulatot mutattak azokkal a gyártókkal szemben, akik nyitottak a nyilvános kritikára, és akik elkötelezik magukat a fejlesztés mellett.
Végül, ha valaki fizet a Jepsennek, hogy elemezzen bármilyen rendszert - nem csak a sajátját -, az megváltoztatja a vizsgálat mélységét és jellegét. Egy fizetett megbízás során megengedhetjük magunknak, hogy több időt szenteljünk az elemzésre: a dokumentáció alaposabb olvasása, agresszívebb tesztkészletek, és több idő a gyártóval való oda-vissza együttműködésre a tesztelési hiba okainak azonosítása és a megoldások kidolgozása érdekében.
...
( Translated with DeepL.com (free version) )
""""----------
Az itt ( #51612 ) emlegetett "Ha elmész kur.nak ne csodálkozz, hogy megb..nak."
érv kifelejti, hogy nekik is lehet saját becsületkódexük
( ahogy a tolvajoknak, rablóknak és más ~ bünözőknek is ; pl. Zorró / Robin Hood / Rózsa Sándor ~ szegényektől nem lopnak ) -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
arabus #51620 üzenetére
Ha ez így igaz lenne, az meglátszana a teszteken, a procikat ugyanis -szintén elkerülendő a bottleneck-eket- az aktuálisan elérhető legerősebb videókártyával tesztelik, ami évek óta nVidia...
Aztán ott van a tény, hogy a procinak nincs drivere, tehát teljesen mindegy mit teszel mellé, nem veszítesz teljesítményt.
sz: Becslésem szerint pedig azok aránya, akik Intel CPU mellé raknak Radeon-t még rosszabb, mint akik úgy általában Radeon-hoz nyúlnak a GeForce ellenében.Amire te emlékszel, az a hybrid-CF az APU-knál, de a CF-fel együtt az is ment a levesbe úgy általánosságában.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
A parhuzam ugyanaz, mert ketoldali szerzodes kereteben a Persil azert van premium helyen a polcon, mert azert fizetett.
A tesztelo is bizonyos feltetelekkel kaphat launch elotti hardver/driver hozzaferest."És az átláthatósággal és a fogyasztói bizalom előtérbe helyezéssel - hosszú távon - sokkal jobban járna az nVidia;"
A felteteleket nem ismerjuk, tehat ez igy megint egy nagy semmi ilyen formaban.
Ha a tesztelo kiirja, hogy MFG-vel tortenik a teszt, az semmilyen formaban nem serti az atlathatosagot es a fogyasztoi bizalmat.Amirol te beszelsz az az lenne, hogy az Nvidia arra kotelezne a tesztelot, kapcsolja be az MFG-t es irja ki, hogy nativ felbontas, no upscaling, no framegen/MFG.
-
-
arabus
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #51619 üzenetére
Nem nincs igazad ebben és ez az ami igazán etikátlan húzás.
Ha emlékszel ezeket a csoda kacat vackokat úgy reklámozták hogy ha mellé teszel egy szintén AMD által gyártott vga-t akkor azt a driver érzékeli és jobb teljesitményt fogsz kapni.
Na pont ez az ami vérlázitóan etikátlan.
És én pont olyan vga teszteket szeretnék látni ahol nem AMD processzorral tesztelnek Nvidia vga-kat!
Amiről itt diskurzus folyik az a nagy-nagy semmi. -
arabus
addikt
válasz
Jó nagy gondod lett ebből.
Gondolom ha bemész a boltba és zukor helyett lisztet veszel mert az volt közelebb és valaki azt mondta az is fehér akkor is kivered a balhét.
Ez egy mondvacsinált marhaság.
Engem pedig kimondottan zavar hogy a legtöbb oldal ingyen kapott AMD processzorokkal tesztel,hiszen én egyáltalán nem ilyen kotla vacak procikkal készült teszteket szeretnék olvasni,mégis a pofámba tolják kéretlen-kelletlen. -
DudeHUN
senior tag
válasz
Busterftw #51613 üzenetére
Az a jó neked, hogy valós vásárlóval nem találkozol. Simán elhitték az RTX 5070 = RTX 4090 marhaságot is sokan. Persze ott az apróbetű, de nem ez van az arcodba tolva.
"A hobbistaknak/fogyasztoknak csak akkor lesz negativ, ha az adott csatorna ezt nem kommunikalja le tisztan."
Pont ez a cél.
Plusz az extra tartalom mind a három félnek jó volt. Nyilván Nvidia is ezért ment ezekbe bele, mert pozitív marketing számukra.
Linus és a helyes kommunikáció... nem kell őket megtapsolni, ha kivételesen valamit etikusan kezelnek. -
S_x96x_S
addikt
> Ha bemész a Tescoba nem véletlenül látod szemmagasságban bizonyos mosópor
??? A grafikus kártyák piaca nem hasonlítható a szupermarketek polc-stratégiájához,
mert az utóbbi nem befolyásolja a termék technikai teljesítményének megítélését,
míg az NVIDIA korlátozásai éppen ezt célozzák.
+ egy mosópor esetében a fogyasztók nem várnak független laboratóriumi teszteket,
míg egy grafikus kártyánál ez elvárás.Azzal sincs semmi gond,
hogyha az RTX 5060 8GB - az üzletekben szemmagasságban vannak elhelyezve.> mert egyértelmű, hogy Nvidia ezzel álcázni akarja a kevés fejlődést,
> ez nem etikus , ezt aláírom,
Bár sokakat nem zavar ; de másoknak meg fontos ...
- a teljesen független média
- és a fogyasztói érdekek védelmeBármilyen verseny ( az üzleti is ) akkor jó, hogyha tisztességes.
És az átláthatósággal és a fogyasztói bizalom előtérbe helyezéssel - hosszú távon - sokkal jobban járna az nVidia; -
Busterftw
nagyúr
válasz
DudeHUN #51611 üzenetére
Pontosan, nem tudjuk mi van a szerzodesben, de bologassunk az ilyen-olyan clickbait dramara.
Ez nem uj dolog, mar a 2000 szeriaban is volt ilyen, hogy az RT-t akartak nyomatni, a 3000-nal a Framegent, lasd a HUB videok errol.
A hobbistaknak/fogyasztoknak csak akkor lesz negativ, ha az adott csatorna ezt nem kommunikalja le tisztan.
Ott van peldaul az Nvidia instagram, annyi feliratkozoval, mint a GN.
Nyomatjak a DLSS/MFG-t minden jateknal, de meg ott is ki van egyertelmuen irva, hogy MFG. Ha ez neked megteveszto, akkor nem tudom hogy vitazzunk tovabb.A helyes kommunikacio es a video script pedig a csatornakon mulik, irtam peldat, lasd Linusek.
-
Felénk erre van egy alpári,de egyszerűen megérthető hasonlat:
Ha elmész kur.nak ne csodálkozz, hogy megb..nak.
Senki nem kényszeríti egyik oldalt sem, hogy ők az Nvidiától bármit is elfogadjanak.
Akivel az Nvidia marketing szeződést köt ott pedig feltételeket szab azért, hogy előnyt biztosít. Ennyi a sztori.
Ha bemész a Tescoba nem véletlenül látod szemmagasságban bizonyos mosópor gyártók vagy italgyártók termékeit,mustár stb, nem véletlenül van egy dohányboltban bizonyos helyeken bizonyos gyártók termékei vagy bizonyos termékek kiemelve a benzinkutaknál a hátfalállványon.
Marketing szerződések.Itt aki nincs Nvidiával szerződésben, az majd tesztel normál időszakban, nem két nappal a megjelenés elött. Na puff, most akkor mi van?Amúgy persze értem és igazuk van valahol a HU-nak és Jesusnak is, mert egyértelmű, hogy Nvidia ezzel álcázni akarja a kevés fejlődést,az MFG előretolásával, ez nem etikus , ezt aláírom, és valószínűleg megalázónak is érzik ezt a dolgot. Ha üzleti etikát nézek kifogásolható ez is, felénk nézve is.
A a mérnökök felemlegetése és üzleti tárgyként való behozása is , elhiszem hogy kiakadt jesus,de igazából nagyon magas színvonalra emelték ezzel a videóit, hogy Nvidia odaadta őket neki, ha lehet ilyet mondani: Ez nálunk is így van, egy nálunk dolgozó mérnök nem jár a boltokba a boltosokat népszerűsíteni. Meg persze ha akarna is akkor is kell hozzáa cég( jogi) engedélye, jóváhagyása.Azért ez elég nagy dolog. -
DudeHUN
senior tag
válasz
Busterftw #51610 üzenetére
Nem tudjuk mi van ilyenkor a szerződésben. Így nem tudjuk pontosan milyen megkötések vannak.
De mivel nem a gyártó biztosítja neked a hardvert és drivert a day one teszthez így mindegy is, mert anélkül is kapsz egyéb szankciókat. Ez a probléma lényege. Összedől a világ? Nem. Csak, ahogy korábban is kifejtettem mivel ez negatív a hobbistáknak és a fogyasztóknak is, ezért nem lehet kiállni a hozzáállás mellett. Kell a backlash, hátha kihátrál a cég. -
Busterftw
nagyúr
válasz
DudeHUN #51609 üzenetére
"Én nem akarom megvenni és tesztelni."
Nem te, hanem a tesztelok."Továbbra is aggájosnak tartom, hogy adott esetben nem megfelően és nem a termék piacra kerülésekor informálódhat a vásárló"
De epp errol van szo. A GN es a HUB csinalhatta volna azt, mint Linusek peldaul.
Nem fogadjak el a felteteleket, ha nem szereznek be kartyat, akkor kozoltek, hogy itt a kartya launch, kartya nincs, beszelnek az ujdonsagokrol es kiadnak egy kesobbi videot amikor volt kartya. Ezt lehet komminukalni az usernek, drama es frocsoges helyett.De nincs felrevezetes, hacsak a tesztelo szarul prezentalja.
Ki lehet irni hogy TESZT MFG. Mi ebben a megteveszto?
Egyertelmuen ott van, hogy nem "nativ". -
DudeHUN
senior tag
Nem. Az egyiknél az az érdeke a cégnek, hogy a szoftver a lehető legjobban fusson az új hardveren. A másiknál az, hogy maximalizálja az eladásokat azzal, hogy a valós tesztek később jelenjenek meg. Tehát ez egyiknél a fogyasztó szándékos megvezetése a cél.
De továbbra sem ez a fő probléma, hanem a sajtó azon részét zsarolni más eddig megszokott információktól való megvonással, ami a végfelhasználót, fogyasztót negatívan érinti. És mellé a hobbista réteg is kevesebb érdekes tartalomhoz juthat. Ez nem jó. Főleg, hogy Nvidia nem így lett nagy. Joga van hozzá. Hogy ez mennyire etikus és mennyire korrekt arról megy a vita. -
lenox
veterán
válasz
DudeHUN #51607 üzenetére
Teljesen analog az a resz, hogy a fejlesztonek is van konkurenciaja, es elonyt jelent hamarabb kapni hw-t (sw-t), es ugyanugy a megelhetes fugg tole, hogy allod-e a versenyt, ugyanugy letettel mar az asztalra egy csomo mindent, ugyanugy kaptad az elozo korben is a hw-t, es varod el a kovetkezoben is. Szoval szerintem minden emlitett lenyeges reszben van egyezes vagy kapcsolat.
-
lenox
veterán
válasz
DudeHUN #51605 üzenetére
Hat de, tobben irtunk arrol altalanositva a kerdest. Meg nincs jelentosege, hogy hw-hez vagy sw-hez nincs hozzaferes, annyi a lenyeg, hogy ha nem egyezel bele valamibe, akkor nem tudsz tesztet csinalni ido elott. Es amugy a fejlesztoi kartyaknal is van driver kerdes, tehat ez az analogia is megvan.
-
lenox
veterán
Amugy fejlesztoknek is kuldenek kartyakat, es ott se mindegy, hogy mikor tudsz elkezdeni egy uj genre fejleszteni, megse jutott eszebe senkinek arcoskodni, hogy marpedig neki jar a kovetkezo gen is azonnal, mert elojoga van, illetve ha azt mondana az nv, hogy akkor adnak kartyat, ha x dolgot kiprobalok, es adok visszajelzest, kulonben nem, akkor eldontenem, hogy van-e ra affinitasom, de nem jutna eszembe, hogy tisztessegtelen.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
bitblueduck #51598 üzenetére
> De továbbra is, miért akkora probléma?
Az etikailag a helyes megközelítés ( az nVidia részéről ) a transzparencia és a fogyasztói érdekek előtérbe helyezése lenne.
Már ha valakit is érdekel saját vagy a játékosok érdeke itt ...Itt arról megy a félrement vita, hogy
- a fogyasztóknak joguk van-e független tesztek alapján dönteni, vagy sem?
vagyis fontosak a valós használati esetek, és nem csak azok, amelyek csak marketingcélokat szolgálnak.Bár az nVidia célja
- hogy pl. DLSS 4, MFG, .. jobban kihangsúlyozva legyenek,
- és elkerüljék a negatív összehasonlításokat ( ~ amelyek félrevezethetik a fogyasztókat. - ésszerűnek tünhet, de a módszer nem jó )Mindenki tegye fel a kérdést magának:
- Ha egy barátod egy RTX 5060 8GB -osat szerez be a közeljövőben,
és utána elégedetlen, akkor mit fogsz neki mondani?Majd ha az egészségügyi életmentő készülékekeket ; repülőgépeket ; új élelmiszer adalékokat; - is igy fognak tesztelni - és mindenki a saját börén érzi a negativ következményeket, akkor lehet majd visszasírni a régi időket.
-
DudeHUN
senior tag
válasz
Busterftw #51600 üzenetére
"Nem csorbitja egyaltalan, mert nem fogadod el a felteteleket, megveszed a boltban es azt irsz roluk amit akarsz."
Én nem akarom megvenni és tesztelni. Továbbra is a fogyasztókról beszélek. Fogyasztóként és/vagy kereskedőkémt nem ez a dolgom. Részemről árusítom a hardvert én nem tesztelem. Továbbra is aggájosnak tartom, hogy adott esetben nem megfelően és nem a termék piacra kerülésekor informálódhat a vásárló, mert a cég nem bízik a saját termékében eléggé a piacon. Az egész gáz, mert a végén szokássá válik másoknál is. Nyilván nem a világ vége. De, akinek fontos ez a scéna az ne tapsikoljon már ilyen nyomiságnak. Főleg, hogy azok vannak baszogatva akiknél hajlandóság van arra, hogy a decibel értéknél jobban ránézzenek mondjuk egy hűtési megoldásra és mögötte a zseniélis mérnöki megoldásokra.
Btw. pont a GN áll bele mindenbe is, amire rábukkannak és sketchy AF. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
bitblueduck #51598 üzenetére
[link] - Ha tudni akarod, hogy ez hogyan zajlik a háttérben, akkor ebben a videóban több információ van erről. Én nem szeretnék kifejezetten nyilatkozni erről, de JayzTwoCents kitálal mindenki helyett.
[link] - kiemelten ajánlom ezt a részt. A Digital Foundry-nak például egyre több videója van, amiben csak NV szerepel. Az AC: Shadows PC tesztből mindenkit kihagytak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- MSI GeForce GTX 1080Ti 11GB GDDRX GTX1080Ti GAMING X TRIO
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- PowerColor Red Devil RX 7900 XTX Csere is
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest