- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Analóg fényképezés
- VR topik
- Váratlanul ledobta asztali csúcs-Ryzenjét az AMD
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- DUNE médialejátszók topicja
- Nagyon is lát fantáziát a Socket AM4-ben az ASRock
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KAMELOT
titán
Érdekes sztori
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
deathcrow42
üzenetére
Nem kapsz érte semmit, az AC:Shadows a Yotei-nél is fényévekkel jobb volt, csak az Ubisoft meg a
szomorúszerecsen szamuráj miatt -100 karmával kezdett... De futási teljesítményre és úgy általában grafikára keresztbe-hosszára megette a Yoteit. Aláírom, hogy az utóbbiba egyik-másik beállított képen, ahol a fények is kiadták, lélegzetelállító, de ha rendesen toltad a felfedezést, akkor lépten-nyomon belefutottál helyekbe, ahol konkrétan PS3-as grafika van. AC-ban ilyen nem volt. -
X2N
őstag
válasz
DudeHUN
üzenetére
Neked ezek közül melyik az a játék amit végigjátszottad és azt gondolod hogy ettől nem lehet jobbat csinálni, ez volt a legjobb játék amivel valaha játszottál, és úgy voltál vele hogy semmi más nem ilyen jó, és inkább újra végigjátszod ezt? Nálam a Witcher 3, azóta se találtam jobbat, ha végigjátszotta valaki mert szereti a hasonló játékokat szerintem tudja miről beszélek. Persze van pár kedvenc még:
Roller Coaster Tycoon, Starcraft, Age of Empires, Dungeon Siege, Mafia, Max Payne 1-2, MoH, COD2, COD4, BF2, CS Source, Skyrim, Mass Effect2, HL2, Far Cry 3, Assassins Creed 2, Stalker sorozat, Control, Project Zomboid, Factorio, Rimworld, Simcity 4, Tropico
A dínópark meg középkori faluépítős játékok annyira nem érdekelnek. Vártam a Cities Skylines 2-t de az is bukta lett, most egy másik fejlesztőcsapat elkezdte patchelgetni, így kiadás utána több évvel, talán majd lesz belőle valami értelmes, addig meg ott van az előző rész. De az első rész se egy Simcity 4 lássuk be.
Stalker 2 szintén bukott, éveket csúsztatták, most az 1.8-as patchnél tartanak, majd talán 2.0-ra benne lesz az amit tudott az előz rész "alapból". Nagyon sok AAA játék bukott vagy nem lett annyira jó mint azt ígérték az utóbbi években ami engem érdekelt volna és amúgy is vártam már évek óta, ezen az AI-se segített a fejlesztőknek hiába volt elérhető mindenkinek.
Nekem teljesen jó az ha előveszem valamelyik régi játékot újra, azok jobbak voltak, és nem csak a nosztalgia miatt, ezeknek nem kellett 1-2 patch hogy jó legyen.. Sajnos a mai játékok nálam nehezen rúgnak labdába ezek mellett. Amiket írsz azok közül egyedül a Space Marine 2-ment nagyobbat AAA téren arról én is hallottam eleget, de a Warhammer40k világa nekem kimaradt teljesen valami miatt.

-
-
DudeHUN
őstag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Én kártyához kaptam. Nem szokásom az első pár hónapban amikor kijön valami megvenni. Később olcsóbban úgyis jobb verziót kap az ember.
Ennek is kell 1-2 patch. De nem rossz. Kategóriákkal jobb, mint az UBI próbálkozásai imho. -
-
DudeHUN
őstag
Rengeteg jó játék van. Nem feltétlenül AAA. De van.
Space Marine 2, új BF amúgy jó lett nagyon, Farthest Frontier, Jurrasic World Evo 3, Prehistoric Kingdom, Endzone 2, Manor Lords, Aliens Dark Decent, Robocop, stb... csak így az 1-2 évből.
A legtöbbhöz egy PS5 szintű hardver teljesen elég is.
Meg amúgy ez a Crimson Desert sem lett rossz. Nem egy 10/10 vagy 9/10-es játék. De a rossztól messze van. -
X2N
őstag
válasz
BigBear
üzenetére
Szerintem te nem érted miről van itt szó. Elveszítették a játékok 90%-át pár hónap alatt, érted?
Azokat akiknek a következő kiegészítőket, lootboxokat, season pass-t, meg az anyámkínját is el lehetett volna adni, és a fejlesztés árát sokszorosan visszahozni.Már ha működött volna normálisan a játék. De olvasva a Steam-en a review-eket még ezt se sikerült összehozni, pedig a sokadik Battlefield.
Más stúdiók kisebb összegekből készítenek jó multis játékokat amiket évekig, évtizedekig lehet pörgetni mert a játék jó, vannak fizető vásárlók, és a játék is folyamatosn kapja a frissítéseket.
Ezek soksorosan hozzák vissza a befektetett fejlesztés költségét, ha jól csinálják.De mint látjuk az EA-nek bőven elég az ha behúz 750ezer játékos-t az első hónapban. Majd kirúgja a fejlesztők felét is költségcsökkentés címen, mert megtartani már nem akarja őket, ahogy a játékosokat se, így viszont senki nem fogja megvenni a játékot később.
A következő Battlefield-re majd ugyanígy be lehet szerinted húzni a népet? Szerintem nem. Engem mint játékost már a BF3 után elveszítettek évtizedekkel előtt, azt még aktívan toltam, minden egyes részt.
-
BigBear
senior tag
Te tényleg szeretsz hülyét csinálni magadból.
Avagy tátott szájjal a f...erdőbe.
Szerinted mennyire érdekli a kiadót, hogy a játékát akár pár hónap elteltével elkezdik elhagyni a játékosok?
Látszik, hogy képtelen vagy üzleti szemmel nézni az iparágra. Mennyit is termel a TF2?
A BF6 a kiadását követő néhány napban(!!!) behozta a brutális, 400 millió dollár környéki fejlesztési költségét. Azóta termelt a kiadónak több, mint 1 milliárd dollár hasznot. Szerinted mennyire érdekli őket, hogy esetleg csökken az érdeklődés? Ettől még éveket fog kihúzni és minden cent nettó haszon. Már jön a BF7, ahogy jönnek dögivel az új EA címek folyamatosan. Lesz bukta is, igen. De amíg ilyen számokat látnak a kiadónál, menni fog a szekér.Szerk: miről is beszélsz megint? Pénzt kell termelni? Hogy is állnak a számok AMD vs NV téren játékosoknál? Melyik is képtelen évek óta feljebb tornászni a számokat? Melyik szalad a másik után?

-
X2N
őstag
válasz
KAMELOT
üzenetére
Kíváncsi lennék meddig menne stabilan egy 14900KS egy 5.8GHz P-Cores, 4.6 GHz on the E-Cores OC-val úgy hogy 450W-ot vesz fel és 0-24-be tolom rajta a blendert. Szerintem nem sokáig, gyárilag is eléri a 100fokot.
Az a baj hogy így is alig gyorsabb mint a 7950X és közel 4x annyit fogyaszt.
Nem arcokat kell generálni az ai-al, hanem pénzt termelni. Ennyi. Nem tom mit vergődik Jensen a DLSS5-el, ennyire nincs kihasználásuk a szerverekre? Már kell a játékosok pénze is mert elfogyott a befektetőké? Azt hittem megy a szekér...
-
X2N
őstag
BF6 is a masterclass in player manipulation. EA delivered the best-selling game of 2025, raked in $3 billion, and then immediately rewarded the developers at DICE and Criterion with mass layoffs.
Kis érdekesség. Jön az AI.KAMELOT- Számít a méret, állítólag.

Bizony komoly arcok vannak a Valley-ben, a farmnak nőnie kell.
Mennyivel jobb az ha azt mondom hogy a lassan 20 éves Team Fortres 2-vel is annyian játszanak jelenleg is mint a BF6-al? Valve mit tud amit az EA nem? -
KAMELOT
titán
Lehet szerinted marhaság, de érdemes tartani a lépést a fejlődéssel!
GB200 teljesítménye 2700W akkor azok is leégtek???
Mennyi van egy AI központban?
Xeon 6980P 500W vagy 14900KS a közel 400W fogyival is leégett?Stardew Valley....komoly emberek lehetnek akik ilyennel játszanak!
Bigbear: +1 AI már mindenhol kell és szükséges!
-
X2N
őstag
-
BigBear
senior tag
Te kevere a szezont a fa...mal.
Vagy trollkodsz, vagy nem is érted, miről írunk itt. Mi köze a Mona Lisának, a Gyűrűk urának, vagy bármelyik hasonló műnek az AI-hoz?
Homokba dughatod a fejed, ez téged minősít legfeljebb.
De megnyugodhatsz, ha a kiadó szorongatja a mogyidat, használni fogod az AI-t. Mert vagy használod, vagy repülsz, mert lassú vagy. De elmondom - ahogy feljebb is említettem - nem csak szoftverfejlesztésben kell az AI.
A kiadó / munkáltató meg nem jótékonysági intézmény. Jó-e, hogy félkész, optimalizálatlan szoftverek kerülnek piacra? Dehogy jó, legalábbis a usernek nem jó. Csakhogy mivel így is veszik a programokat, nem számít. A részvényes meg a tulajdonos hasznot akar, az ember drága, ezért amennyire csak lehet, pótolja mással. A más jelenleg pedig az AI. Magasról tesznek arra, hogy neked tetszik-e az eredmény vagy sem. Ontják az AAA címeket (igen, a BF is az). Ezt meg, hogy bukta, ne nagyon hangoztasd mert csak körberöhögteted magad. 2025 végéig több, mint 20 millió eladott példánnyal brutális siker a játék. Bukta, az...
-
X2N
őstag
Mégse azt látom hogy készülnének a jobbnál jobb AAA-s játékok. Ubisoft-ot nemrég vásárolta fel a Tencent bagóért, és jelenleg mindenki jóformán a túlélésre játszik. Idén milyen értelmes AAA játék fog megjelenni a Tomb Raideren kívül? GTA6? Az úgyis csúszik jövőre vagy kitudja mikorra. PC-re meg kitudja mikor-jön, én konzolt azért nem fogok venni. A Resident Evil most nagyot ment, de az nem kifejezetten érdekel. A Stalker 2 bukta volt, Concord bukta, Battlefield 6 bukta(multis, már eleve nem érdekel a sok csaló miatt), Skull & Bones bukta, SW Outlaws bukta, Starfield bukta, Monster Hunter Wilds optimalizáció bukta...és most így csak ezek jutottak eszembe de biztos van még. Egy indi izometrikus hardcore zombis szimulációs játékkal játszom 1.5-2 éve mert nem képes senki letenni az asztalra egy normális Cyberpunk2077 kaliberű játékot, pedig lenne gép ami futtassa, de lehet az lesz a megoldás hogy megint előveszem a Witcher3-at és végigjátszom ötödjére, mint a CP2077-t is, vagy a Stalker Gamma/Anomaly-t.

-
X2N
őstag
válasz
BigBear
üzenetére
Leonardo da Vinci Mona Lisa-t ~16 évig festette, Tolien a Gyűrűk Ura-t ~12 évig írta.
Linus Torvalds 91-óta fejleszti a linuxot. Ők akkor a te felfogésod szerint nem hatékonyak?
Ők kimaradtak, lemaradtak? Festmény, könyv, szoftver van rengeteg, a te munkád is van ilyen jó, csak mert gyorsan elkészült AI-al és "átnézted"?
Mennyivel lenne jobb az ha 2 nap alatt lefejlesztenék gyorsba valamit az AI-al, mintha szépen magam leülnék és megírnám, életem végéig fejleszteném?Én nem akarom hogy az ai élő dolgokat generáljon. Azt Jensen akarja.
-
BigBear
senior tag
Csakhogy nem biztos, hogy amit te hatékonynak nevezel, az valóban az. Sajnos vagy sem, az AI itt van es egyre több helyre fog bekúszni, így a kódolásba is. Elhiszem, hogy te úgy gondolod, hogy az adott kódot ha elkeszíted 2 nap alatt az jó, csakhogy már most ott tartunk, hogy egyes kódsorokat, részleteket percek - másodpercek alatt készít el a másik ember AI segítségével. Aki kimarad, az bizony lemarad. Az élet legegyszerűbb területein is segítség, munkában mindenképpen. Miért készítsem el századszorra is kb. ugyanazt a táblázatot/szöveget/számítást/és kódsort(!), ha ott az AI amivel tenyleg pár utasítással kesz leszek, legfeljebb átfutom, hogy rendben van-e.
De már annyira specifikus dolgokra is képes, mint a 3D tervezés - statika meggyorsítása. Nincsenek kétségeim, hogy kellő számú minta es számítási kapacitás bővülés után - azaz relatív a közeljövőben simán képes lesz a valóditól megkülönböztethetetlen emberi arcok kreálására is, amire annyira vágysz. -
X2N
őstag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Tudok ai nélkül hatékony lenni mert már kialakult a workflow. Ha be kell emelnem még az ai-t is az változtat ezen, csak bonyolítja feleslegesen a dolgokat. Amit szeretnék most is megtudom e nélkül csinálni. Azért mert valamit lehet nem biztos hogy kell is használni.
Milyen játékot lehet összedobni 2-3 hét alatt? Nem vagyok fejlesztő.
3D Game engine-t is írsz hozzá 2-3 hét alatt? Rust-ban jó lenne összehozni egy izometrikus 3D-s Project Zomboid játékot, raytracingel, ilyen terveim vannak.
Azt a játékot 11 éve készítik és még mindig early access, van benne lassan 900 órám.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ennyi idő alatt nem sikerült megoldani a fejlesztőknek azt se hogy szimpla árnyékok legyenek a játékba:

-
S_x96x_S
addikt
> De aki programozóként hosszútávon azzal programoztat az szerintem nem is követhetne el nagyobb hibát. Mert ha eleve nem szeretsz problémákat megoldani, optimalizálni, hibát keresni, és egy géppel akarod megoldani az egészet, akkor egyáltalán minek "imitálod a programozást"?
Valószínüleg teljesen eltérő a programozásról alkotott képünk.
Nekem az AI használata a programozásban
- csak egy magasabb absztrakciós szint.
- tervezési társ
- tanulási buddyÉn már régen nem hexa kódokban adom meg az utasításokat,
és bár az assembler egy magasabb absztrakciós szint,
a "c" / pascal / java / golang / typescrypt még magasabb
De egy részletes rendszerterv + program specifikáció ennél is magasabb - amit fel kell darabolni és 5-10 ágens majd lekódolja.Amúgy AI-val is megmarad
a hibakeresési és optimalizálási feladat csak egy kicsit másképp.
Teljesen más a folyamat és sok mindent újra kell tanulni.Sajnos teljesen más a hobby és a professzionális programozás.
a valóság hogy az ügyfél elvárása diktál
( aki fizet a programozásért )
és őt egyáltalán nem érdekli,
hogy én közben élvezem-e a munkát. Az az én problémám.
És ha én nem oldom meg 1-2 hét alatt a problémát ( AI -val vagy anélkül - kisebb költséggel és magasabb minőséggel )
akkor megoldja valaki más és én munka nélkül maradok.Szóval lehet kivülről moralizálni,
de a gazdasági realitás az élet minden területém az,
hogyha valaki nem lesz hatékonyabb,
akkor nem lesz munkája.És ha te AI-nélkül hatékony tudsz lenni - akkor szerencsés vagy.
És az AI trend a játékfejlesztésre is igaz.
Ha indy fejlesztő vagy, akkor 2-3 hét alatt AI-vak össze tudsz dobni egy játékot - vagyis a tudáshiány a kreativitásnak kevésbé szab határt.
-
X2N
őstag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Az a baj az ai-al hogy a kreatív dolgoknál(mint a művészet is), ahol fontos a végeredmény,(mert kell az hogy ember készítse, aki tudja hogy kellene kinéznie, mint egy emberi arcnak) pont a kreatív részét veszi el a dolgoknak, a tényleges cselekvést. Tehát nem te valósítod meg amit eleve szeretnél, hanem megmondod neki mit csináljon, ő meg egy véges dataset-ből ami general képeken lett trénelve(más munkájából)alkot valamit, de biztos nem azt amit te akarsz, mert lesznek olyan dolgok amiket ő nem tud megcsinálni a véges adatmennyiség miatt ami benne van a modellben.
Amikor meg lepromptolod neki mit is szeretnél az kb. olyan mintha egy lovat akarnák megtanítani zongorázni. Nem szórakoztató, inkább frusztráló, és időpazarlás ha te is megtudnád egyébként is csinálni, mert megbízol a képességeidben. Ha elmondod 10 3D-artist-nak hogy rajzoljanak neked egy almát, akkor fogsz 10 különböző alma képet kapni. Egyik se lesz pontosan ugyanaz, még ha nekiállsz a végtelenségig pontosítani hogy milyen megvilágítással, színekkel, akkor se. Viszont 10-ből 10 ember a saját elképzelését valósította meg, nem a tiedet.
Egy számológép csak megyorsítja a munkámat, de nem fogja befolyásolni a végeredményt, mert ugyanúgy kitudom számolni papíron is. A végeredmény ugyanaz, akárhányszor számolod ki, ez még a Raytracing/Path tracing esetében is így lesz ha hagyod elég ideig futni.
Lehet arra használni az ai-t értelmesen is hogy egy repetatív, teljesen felesleges, és amúgy sem annyira fontos, de időpazarló munkát, megcsináljak azzal hogy programoztatok vele egy scriptet, ami 2000+fát meg más vegetációt random lerak a Far Cry térképre, erre jó.
De aki programozóként hosszútávon azzal programoztat az szerintem nem is követhetne el nagyobb hibát. Mert ha eleve nem szeretsz problémákat megoldani, optimalizálni, hibát keresni, és egy géppel akarod megoldani az egészet, akkor egyáltalán minek "imitálod a programozást"? -
S_x96x_S
addikt
> Szerintem rendre azok használnak AI-toolokat akiket csak a végeredmény érdekel, de nem akarnak belefektetni igazán energiát abba hogy ők jobbak is legyenek valamiben. Mint a multis játékokban a cheat.
kezdünk átmenni egy anti-AI vitába,
Szerintem nem lehet ennyire általánosítani.
Lehet etikusan és etikátlanul is használni az AI-t.
Az AI -tool számomra olyan mint egy segítő eszköz, ami jól felhasználva hatékonyabbá tesz.
Olyan mint a fizikai munkagépek.
Bár lehetne csupa izommal is dolgozni
( ami megfeleltethető a te általad elvárt "energiabefektetésnek" )
de ez nem zárja ki, hogy mellette eljárj az edzőterembe gyurni
és súlyokat emelni és fejleszd a testedet.Az AI-Tool használata se zárja ki, hogy önképezzük magunkat,
de azt se, hogy az AI-t tanulásra használjuk.Az más kérdés, hogy az emberek nagy része ellustúl
és csak kis része használja tudatosan az edzőtermet és az ai-t oktatásra.Vagyis ugyanilyen logikával szidhatod a tömegközlekedést és az autókat is.
Amúgy vannak korrekt és meggyőző AI kritikus érvek,
de amit te felhoztál az kevésbé tartozik ide.Használsz számológépet ?
Ha igen, akkor te se fektetsz be elég energiát, hogy jobb legyél a számolásban. És miért lenne más az AI ?( persze más, de akkor jobban is kell érvelni ! )
-
X2N
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
Az engem is jobban érdekelt volna, nagyon a karakterekre volt kihegyezve a bemutató.
Egy ilyen technológiával akár meg lehetne azt is csinálni hogy egyszerűbb, jóval alacsonyabb felbontású textúrákat lehessen használni, majd az ai azt alapul véve felskálázza, ráteszi a környezeti modellekre, ismétlődés nélkül, mindenféle plusz részlettel, több rétegben,adott esetben az idő elteltével lehetne az is hogy generál rá plusz vegetációt, tökéletlenségeket, meg ilyesmik.
Generáljanak élethűbb világokat vele, az npc-knek legyenek saját ai modelleik amikkel lehessen beszélgetni, legyen a játékon belül egy vagy több game engine "ai director" ami tudatában van a világának és a saját belátása szerint generál dinamikusan eseményeket, konfliktusokat, meg hasonló dolgok, ne csak egy statikus világ legyen a világ. Skyrimben volt erre már példa a radiant küldikkel, Far Cry-ba generáltak ezzel teljesen élethű világokat, vegetációt. Starfield-ben láttuk hogy nem szabad használni ezt, mindig kell az emberi beavatkozás még generálásnál is. Starfield-nél már a koncepció is rossz volt, nem véletlen lett bukta, el se kellett volna kezdeni fejleszteni a játékot. Annyi minden másra lehetne ezeket a toolokat használni a grafikán kívül is. -
X2N
őstag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Mert szánalmasnak tartom a végeredményt/befektetett energiát, ezért inkább csinálom én "kézzel" 3D renderelve, mert még az is gyorsabbnak tűnik alkotás közben, mint amikor magyarázod az ai-nak hogy mit akarsz, hogy utána úgyse azt csinálja, még a sokadik iteráció után se, amit én akarok, plusz sokat kell várakozni mire generál. Ez frusztráló.
Mindenki nagyon specifikus ha erről van szó(már ha érdekli), hogy nézzen ki az adott setting, a karakterek, hogy legyen megvilágítva a jelenet, a karakterek, a színvilág, az AI nem fogja soha kitalálni mit akarsz.Ugyanennyi idő alatt meg lehet jól is csinálni 3D-vel és akkor olyan is lesz a végeredmény, nem generic, ai kinézet. A készítés folyamatát szeretem, nem csak azért csinálom hogy kész legyen. Szerintem rendre azok használnak AI-toolokat akiket csak a végeredmény érdekel, de nem akarnak belefektetni igazán energiát abba hogy ők jobbak is legyenek valamiben. Mint a multis játékokban a cheat.
Ettől függetlenül is piszkosul nehéz fotoreális grafikát csinálni de lehetséges, én már annyira nem kergetem ezt, elég nekem ha számomra jól néz ki 3D-sen is, szerintem így is sokkal jobb rendereket tudok csinálni mint a nagy átlag, ezzel a programmal. Látom a 3D render engine/saját korlátaimat is, váltanom kellene, mert amit most használok már régi(Iray), körülményes használni, az a baj hogy amire váltanák(Houdini/Blender), az megint olyan hogy évekig lehet majd tanulni, most inkább ezt a projectet szeretném befejezni már, amit ebben elkezdtem, nem azon szorongani hogy tudom átvinni a másik programba amit nem ismerek még annyira jól, és amúgy se biztos hogy a 24GB-os vga-t tudnám használni benne renderelésre(komplex jelenetek), pedig az lenne igazán előny.
-
S_x96x_S
addikt
> Várom már az első teljes egészében AI-által írt, és leforgatott filmet.
miért nem csinálsz te is ?
------
amúgy :
1.)
"Chinese AI studios are now creating full TV show series using Seedance 2." https://x.com/markgadala/status/20310112315285181362.)
HORIZON 2080: Humanity’s Last Hope | 2025 Full Sci-Fi Movie | Cinematic Future Epic
https://www.youtube.com/watch?v=L1fiDe0movc3.)
"Marked or Delivered | First Ever AI Full Length Feature Film In History!!" https://www.youtube.com/watch?v=_8mAjctZs1k -
X2N
őstag
válasz
KAMELOT
üzenetére
Várom már az első teljes egészében AI-által írt, és leforgatott filmet. Biztos nagyon eredeti lesz. Beülünk majd a moziba megnézni.
b. Starfield előtt én is értetlenül állok hiszen egy többszörösen díjnyertes stúdióról van szó, aki kvázi etalon volt 10+ éve az open world játékok terén, és mégsem sikerült elég tehetséges programozót, karakter artist-ot felvenni(a régiek már elmentek), Starfield-el ugyan nem játszottam sokat, (~2 óra) de az alapján rendesen visszalépés, még a 10 évvel előtti Fallout4-hez képest is, open world téren. Hangulatot nyomokban sem találtam benne, a képet nagyon erősen lerontották post process filterekkel, az npc-k pedig még rosszabbak mint valaha, nem csak kinézetben, de butábbnak is tűnik az ai. TES6-al nem tudom mi lesz így, én már elengedtem. Ilyen vezetéssel(Todd Howard/Microsoft), esélytelen.
A Hogwarts-ot is próbáltam, még az is jobbnak tűnt mint a Starfield, pedig azt egy teljesen kezdő csapat készítette, nem tudom kritizálni mert nem realisztikus karakter dizájn volt a cél és első komolyabb játéka annak a stúdiónak. Már az első 1,5 óra alatt látszott az átvezetők alapján hogy jó lesz.
-
KAMELOT
titán
Nincs itt semmi gond az AI progival!
-
Reszben egyetertek.Ami engem zavar,hogy most a DLSS5 eseteben fullra fel van ertekelve az hogy altalaban milyen szar karakterabrazolassal keszul el sok felkesz jatek.Lasd Starfield, de emlithetnem Hogwart L.-t is.
Ezzel nem azt mondom ,hogy ezt AI csinalja,hanem azt,hogy jó lenne ha a mostani esemenyek fenyeben a kiadók is összekapnák magukat. -
X2N
őstag
Az is baj hogy pont az arcokkal kezdtek el szórakozni, azt szúrja ki legkönnyebben az ember, csak az agy egy része évezredek óta az emberi arcok felismerésére lett "trénelve", bármilyen természetellenes eltérést rögtönk kiszúr mindenki. Az AI igazából még hihető szemeket sem tud gyártani nem hogy egy teljes arcot, arc mimikát. Ezt még a 3D-artistok is évekig tanulják, hogy lehet élethű arcot készíteni. Az AI pedig különböző kamerákon, színprofilokkal, lencserendszereken keresztül, torzításokkal, mesterségesen bevilágítva, retusálva látja az arcokat, ezért nem is lesz soha "élethű" a végeredmény, rossz datasettel lett trénelve eleve.
-
X2N
őstag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Ez a modell problémája hogy nem tud konzisztens maradni. Innentől kezdve már csak az a kérdés mennyire rossz minőséget lehet letolni az emberek torkán, a multi frame generation-t még le lehetett, amiben minden valós képkockára jutott 3 fake, ott volt valahol a határ. A folyamatos fake frame már kiveri a biztosítékot. A Starfieldnél is RT nélkül futott, szerintem nem ezen múlik hogy raszterizált vagy eleve RT-s képpel eteted a modellt.
De várom a Minecraft/Borderlands-os példát az nvidia részéről:
-
Erről az addonról a generatív AI első pár éve jutott az eszembe, ahol egy másodperc 24 képkockájában 6x változott valaminek a színe.
Pont ez volt a lényege Danika és Ian beszélgetésének, hogy vagy ilyen shader szerűség post processben, vagy már a rendernél beleszól, de még nem tudják 100%-ra meg mondani. Lesz-e jelentős különbség RT és RT nélküli (józan ésszel ott egy shader ML alappal feltételeznék) játékban ennél a dlss-nél?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
deathcrow42
üzenetére
El se ment... mGPU van helyette, mert a DirectX 12 és a Vulkan API nem támogatja a régi módokat. Viszont minden programba írható egyedi multi-GPU támogatás, tehát akár ugyanaz a mód is, amit a Crossfire és az SLI adott. Ezt most is támogatja minden hardver, tehát nem az van, hogy a gyártók nem adnak erre lehetőséget. A fejlesztők nem használják ki.
-
X2N
őstag
If u needed any more proof of how lazy and literally sloppy it is what Nvidia praised as such an huge achivement, here is a single reshade shader/addon developer who made this in a short time (3 days). of course it runs way slower and all, but in a sense, it is what NV tries to sell us as the NEXT GEN LEAP in GFX instead of coming up with a real advancement.
for the nerd´s, here are teh HW specs on which this ran:4090 and processing with a dedicated 5090 on runpod, with nvfp4 and sageattention3.
Inference was twice as fast than locally with my GPU, but the latency increased about 250ms annihilating the purpose of using runpod, at least for the realtime goal, but it was worth for larger resolution / step count and show benefits. -
X2N
őstag
-
S_x96x_S
addikt
végre elég VRAM.
"NVIDIA DGX Station Systems Available At Last GB300 and GB200 Workstations For Your Desktop"
https://www.servethehome.com/nvidia-dgx-station-systems-available-at-last-gb300-gb200-workstations-for-your-desktop/ -
lenox
veterán
válasz
Komplikato
üzenetére
Az csak quadron volt, geforce-on max harmada, tehat 2 link, 100 GB/sec ketiranyban.
-
X2N
őstag
válasz
Komplikato
üzenetére
GB/s
-
X2N
őstag
NVIDIA DLSS 5 Gets 84% Dislikes on YouTube as Backlash Grows
Akinek valamiért nem szimpatikus az eredeti kinézet vagy már második végigjátszásra mást szeretne az majd letölti amit szeretne.
-
Mennyi sávszél kellene összesen? 64GB/s lenne így a két kártyának egymás közti kommunikációra és a vga feladatokra is. Lehet kevés lesz.
Szerver szinten a két Blackwell chip összekötve egy nyákon az Nvidia szerint 900GB/s sebesség körül történik. (amikor a bőrkabátos még 2024-ben azt mondta, hogy két chipet egyként látja a külső rendszer, medzsik), míg az 5090 önmagában kb 1.8 TB/s memória sávszéllel rendelkezik, az 5080-nak 1TB körül, 4090-nek is kb .1TB/s a sávszéle a belső memóriákhoz.
Ahhoz képest lehet az a 64GB/s kevésnek hangzik, hogy a két kártya normálisan tudjon együttműködni. -
válasz
Komplikato
üzenetére
De PCIE5.0 esetében mehet alapból a dual GPU megoldás nem?
2XPCIE5.0 x8 = 2xPCIE4.0x16?
meg vannak a workstation/ lapok procik ott van elég sávszél is. -
KAMELOT
titán
válasz
Komplikato
üzenetére
Nvlink kicsit másképp működik és sokkalta több lehetőséget kínál!
-
Busterftw
nagyúr
"Mit fejleszettek az RT-n?"
Játékban ilyen formában? Nem nagyon volt.
Azóta meg ég és föld a különbség."Ezt mondták ők is. Most még 2 5090-es kellett neki a bemutatón, 1 kártyán fog futni, ez lesz a cél. Digital Foundry bemutatóból nem rémlik?"
De rémlik, sehol nem mondták, de főleg nem az Nvidia, hogy 1 rtx 5090 a cél és csak azon fog menni.
A DF találgatta, hogy 4K-ra valószínűleg 5090 kellhet, a többi kártyán pedig alacsonyabb felbontáson mehet a DLSS 5, mert konkrét infó nincsen Nvidiatol.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Még a saját szövetségeseivel szemben is fegyverként használná az AI-t az USA
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Assetto Corsa Rally
- FreeCAD
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Google Pixel topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Analóg fényképezés
- További aktív témák...
- KERESEK Magyar GARIS VGA-t: 7900XTX NITRO+ / 7900GRE Pulse / 5070 Ventus 3X/ 4070Ti SUPER 2x Ventus
- AMD Radeon RX 7800 XT 16 GB (21330-01-20G)
- Asus GeForce GTX 660 Ti DirectCU II OC 3GB GDDR5 192 bit PCI-E Videokártya
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 10GB OC GDDR6X 320bit LHR dobozos, 1 tulajos, 2027.07.04-ig gari
- SAPPHIRE RX 6700 10GB GDDR6 PULSE GAMING OC - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Logitech Mx mechanical master series magyar keyboardlabor gmail.com
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 66921Ft+ÁFA
- 27% - Crucial 96GB (2x48GB) DDR5 5600MHz CT48G56C46S5 Notebook RAM!
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga 6th Gen. i7 11th, 32GB RAM 27% ÁFÁS (0326)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ezek soksorosan hozzák vissza a befektetett fejlesztés költségét, ha jól csinálják.