Hirdetés

2019. május 25., szombat

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

PROHARDVER!

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#50101) Domonkos válasza tibaimp (#50099) üzenetére


Domonkos
(Ármester)

En biztosra mondom neked, hogy a martogatott kupakos billentyuzetek NEM idotalloak. A marketing persze szokott azon versenyezni, hogy a sajat kapcsoloinak varhato elettartama 10M leutessel tobb, mint a cherry-e stb., de azt csak nagyon ritkan latom megemlitve, hogy a kupakok is jobb minoseguek lennenek (nem veletlen, mert a legnagyobb hanyaduk ugyanazzal az olcso, rossz technologiaval intezi el a feliratozast a vilagitos billentyuzeteiken). Azok elettartama altalaban toredeke az alajuk rakott kapcsoloenak. Persze ezeket lehet cserelni, de egy tenyleg "idotallo" szett az majdnem a billentyuzet aranak a felet tenne ki.
Azert mondom, hogy a ducky-n es a varmilo-n kivul egyetlen masik gyarto hasonlo arazassal biro termeke sem er annyit, mint ezek.

Masik teljesen hasonlo dolog pedig a cserelheto kabel. A kabelek elettartama sem szokott 50+M "leutesnyi" lenni. Persze meg ha fixen rogzitett, akkor is lehet oket cserelni, de egy ilyen arkategoriaban nem kene ennek egy oras muveletnek lennie. ~szerintem

pls rember that wen u feel scare or frigten never forget ttimes wen u feeled happy. wen day is dark alway rember happy day.

(#50102) Radeon_5 válasza Domonkos (#50101) üzenetére


Radeon_5
(fanatikus tag)

Ha PCB mounted a kapcsolok a bill-en, akkor lehet oket cserelni forrasztas nelkul? Es emellett milyen kulonbsegek vannak meg a plate mounted-hez kepest? Tartossag kenyelem hang vagy nem tudom meg mi lehet. Lehet ezt egyaltalan tudni egy bill-rol elore hogy milyen megoldasu?

Son of a Bit

(#50103) pengwin válasza Radeon_5 (#50102) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)

Igazából nem a plate-PCB mount-tól függ, hogy tudsz-e forrasztás nélkül cserélni.
Csak olyan billetnyűzetekben van lehetőség a forrasztás nélküli cserére, ahol a kapcsoló lábai nincsenek beforrasztva a NYÁK-lapba, hanem egy foglalatba vannak bepattintva. Ezek tipikusan palte mounted kapcsolók szoktak lenni, hogy legyen egy kis extra tartása a szerkezetnek.

Egyébként a mdoern billentyűzetek 99%-a plate mounted rendszerrel készül, a PCB mounted billentyűzetek arról lennének felismerhetőek, hogy a kupakot leszedve nem lenne egy a kapcsoló köré szorosan illeszkedő lap, hanem csak egy kis fedlap védi a NYÁK-ot. Vagy még az sem.

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#50104) Domonkos válasza Radeon_5 (#50102) üzenetére


Domonkos
(Ármester)

>Ha PCB mounted a kapcsolok a bill-en, akkor lehet oket cserelni forrasztas nelkul?
Nem. Csak akkor, ha "hot swapposak" - de az megy a NYAKtol fugg. Hot swappos bill viszont lehet plate mounted is.

A plate mounted kapcsolos billentyuzetek szerintem jobbak, masszivabbak, merevebbek. Nincs bennuk az a "mushy" erzes. Hang szempontjabol is masok, de az elegge szubjektiv, hogy melyik jobb. Kulonbozo anyagbol keszult plate-ek kozt is van amugy elegge sok kulonbseg. Nekem a rez a kedvencem. :K

Altalaban az elso review-bol ki szokott derulni, hogy melyik milyen. Tulnyomo tobbsegben egyebkent plate mountedek szoktak lenni.

[ Szerkesztve ]

pls rember that wen u feel scare or frigten never forget ttimes wen u feeled happy. wen day is dark alway rember happy day.

(#50105) dqdb válasza Radeon_5 (#50102) üzenetére


dqdb
(PH! kedvence)

Csak akkor lehet, ha szerepel a hotswap szó, ez Kailh vagy Holtite hotswap socketet jelent.

A plate mounted azt jelenti, hogy a kapcsolókat az általában fém plate-be pattintod bele, és a plate alatt olyan 3 mm-rel lévő nyákba forrasztod be a két lábat. A plate ad egy eléggé nagy merevséget az egész billentyűzetnek.

A PCB mounted azt jelenti, hogy nincsen plate, a kapcsoló közvetlenül a nyákon ül és oda is forrasztod be a két lábat. Mivel a nyák rugalmasabb, ezért az egész billentyűzet nem lesz annyira merev, ezt egyesek szeretik, mert a taktilis kapcsolók érzése kicsit jobban kijön, sokan nem szeretik, mert érezni lehet a billentyűzet enyhe rugózását gépelés közben.

Van half-plate néven emlegetett köztes állapot is, ilyenkor az alfanumerikus kupakok direktben a nyákra mennek, a többi a plate-re, így egyszerre hozza a billentyűzet a két megoldás előnyét (és hátrányát).

A switchnek is alkalmazkodni kell a megoldáshoz, PCB mounted esetben van két extra láb (2 fém + 3 műanyag), míg plate mounted megoldásnál három láb van csak (2 fém + 1 műanyag). Plate mounted switch nem szerencsés PCB mounted esetben (nagy eséllyel a végeredmény csálé lesz), PCB mounted switch akkor szerelhető plate mounted esetben, ha van a nyákon extra két lyuk (gyakori) vagy csípőfogóval lekapod az extra két lábat.

A forrasztástól nem kell félni, az a billentyűzetépítés egy eléggé rövid eleme, ami nem igényel túl sok kézügyességet sem.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#50106) Pxs


Pxs
(fanatikus tag)

Van itt egy eddig sokat mellőzött TKL noname ("Geezer") billentyűzetem, MX Blue klón kapcsolókkal. Szépen csattog ez is, meg mintha valamivel kezesebb lenne az eredeti Blue-nál, nem kell annyit noszogatni. Viszont rendszeresen 3D puzzle lesz belőle, ha viszem valahova, tehát a táska aljából kell összemazsolázni a keycapek felét, mindig leesnek. Ezen lehet valahogy segíteni? Illetve, érdemes erre a cuccra Aliexpressről rendelni egy PBT keycap szettet (az segíthet a leesős dolgon)? Vagy van valakinek eladó? :)

"Content" feliratos kapcsolók vannak rajta, nem tudom, ez kinek mond valamit, nekem nem sokat :)

Elég használható kis vasnak tűnik ez, két itthoni MX Blue-val (Corsair K70, Filco Majestouch) összehasonlítva.

'The key to success is just that - standing up one time more than falling.' Regisztrált: 2005-09-29 21:12 - fanatikus tag

(#50107) dqdb válasza Pxs (#50106) üzenetére


dqdb
(PH! kedvence)

Pakold át a Filcóról a kupakokat, ha legközelebb hordoznád. Ha azok is leesnek, akkor a stem túl kicsi, és annak a cseréjével oldható meg, ha maradnak, akkor egy passzentosabb kupakkészlet a megoldás.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#50108) Pxs válasza dqdb (#50107) üzenetére


Pxs
(fanatikus tag)

Köszi! :) Érdemes amúgy PBT szettet rendelni Aliról, nem ABS-t fogok végül kapni?

'The key to success is just that - standing up one time more than falling.' Regisztrált: 2005-09-29 21:12 - fanatikus tag

(#50109) nyunyu válasza Pxs (#50106) üzenetére


nyunyu
(PH! félisten)

Ezt nehéz megjósolni, hogy kellően pontosan passzol-e rá a kupakszett.

MX keresztje egyik irányban 1.32mm, másik irányban 1.3mm széles, így a kupakok hüvelyének 1.35mm körüli réssel kell rendelkezniük, hogy kellően feszesen álljanak a kapcsolón.
Azt tudjuk, hogy a Cherry kupakok (=mostani DIYból GMK) arra vannak méretezve, hogy ne essenek le a kapcsolóról, azok nagyon feszesek.

Igazából meg kéne mérni a noname kapcsolód keresztjét, hogy mennyire pontosan követték a Cherry méretezését.
Ha vékonyabb a keresztje, mint az eredeti, akkor a minden kupak lötyögni fog rajta.
Ha a kupak rése túl nagy, akkor is lötyögni fog.
Ha vékony a kupak hüvelyének fala, akkor idővel kitágul és lötyög.
Ha a kapcsoló keresztje vastagabb, akkor elrepeszti a pontosan méretezett kupakot. (Lásd pár évvel ezelőtti legelső Kailh Boxedek vs GMK)

Nem tudom az olyan házibarkács megoldások, mint tegyünk KEVÉS gyurmát a kupak hüvelyébe és úgy húzzuk fel, mennyit tudnak javítani a mostani kapcsoló+kupakszett párosodon.
De akár el is repesztheti a kupakszettet, ha az kevés anyagot tartalmaz.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#50110) dugo_ válasza Pxs (#50108) üzenetére


dugo_
(PH! kedvence)

Nem fogsz ABS-t kapni. Több filléres PBT kupakszettem is jött már Ali/Ebay kombóról.

(#50111) dqdb válasza Pxs (#50108) üzenetére


dqdb
(PH! kedvence)

Azért az nem így van :)

Olyan kupakkészletet érdemes venni, amire van visszajelzés, és van fotó alulról, hogy mennyi anyag van benne, de azt gyakorlati tapasztalat nélkül lehetetlen megmondani, hogy szoros lesz-e vagy sem. Cherry kapcsolón gyorsan végigpróbáltam pár készletet, melyik mennyire szorul rá a kapcsolóra:

olcsó/gagyi PBT Cherry profilos kupakkészlet* << DSA profilos PBT = Cherry profilos ABS GMK << XDA profilos PBT

Messze az XDA profilos szorult a legjobban, és mivel ilyet tudomásom szerint egyetlen gyártó készít, így látatlanban ilyennel tudsz biztosra menni (például ez). Ha tévedek ebben az egyetlen gyártó dologban, akkor majd a többiek kijavítanak. Cserébe más a profil, így ha eddig OEM profilra voltál ráállva, akkor a laposabb és minden sorban egyforma XDA szokatlan lehet.

* olyan 1-2 éve volt tele az AliExpress ezzel, az ismertetőjele a piros Escape billentyű volt, most nem találtam ilyet (vagy amit találtam, annál más a feliratok stílusa)

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#50112) pengwin válasza Pxs (#50106) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)

Legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha a stemek keresztjére raksz egy kis papírdarabot, mielőtt ráhúznád a kupakot. Ajánlott pl. papírzsebkendő, mert azt könnyű kivenni a kupak lyukából is.

Ugyan ez egy igencsak "házi barkács" megoldás, de cserébe megoldja a problémát. És mindegy, hogy a kupak túl tágas, vagy a stem túl vékony.

A "Content" felirat szerintem gyanúsan a kínai minőségbiztosítás csúcsa: "Same in English", és átment ki tudja hány kézen, mert még az öntőformába is belekerült... :))

Ali-s PBT kupakkészletektől nem kell félni, PBT-t kapsz, még a legolcsóbbaknál is.
Más minőségi "gondok" (én inkább igénytelenségnek hívnám) azért lehetnek (pl. sorjás az öntvény kicsit, vagy a feliratok nem egységesen középen vannak). Pld.

(#50109) nyunyu
Én a gyurmát nem ajánlanám, mert azt sose szeded már ki a kupak lyukából.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#50113) nyunyu válasza dqdb (#50111) üzenetére


nyunyu
(PH! félisten)

olcsó/gagyi PBT Cherry profilos kupakkészlet

Cherry RS6000M olcsógagyi PBT kupakszettjét elég nehéz alulmúlni :DDD
Olcsójános mecháikra valamivel vastagabb jutott.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#50114) dqdb válasza nyunyu (#50113) üzenetére


dqdb
(PH! kedvence)

Az "olcsójános" mechánál kicsit kevesebb az anyag ebben a kupakkészletben, keresztmerevítés csak három oldal felé van, és pad printed a felirat, ami már újonnan is meglehetősen halvány. Szóval a gagyi fogalmát ez is kimeríti :)

Azt a Cherry kupakot nehéz alulmúlni, csoda, hogy van elegendő szerkezeti merevsége ahhoz, hogy kupakként használható legyen.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#50115) frank04 válasza frank04 (#50053) üzenetére


frank04
(lelkes újonc)

Sziasztok,

Ebben tudtok segíteni? #50053

Köszi

(#50116) nyunyu válasza frank04 (#50115) üzenetére


nyunyu
(PH! félisten)

Csendes legyen (gondolom, csendesebb lesz, mint a mostani kuka, de az átlagnál is csendesebbet szeretnék), asszony szenved a másik szobában a space-eléseimtől.

Azon valószínűleg az MX Pink sem tudna sokat segíteni, ha nagyon csörög a szóköz stabilizátora, amikor hüvelykujjal csépeled a kupak egyik végét.

Ráadásul plate mounted billzetnél elég macerás a szigszalag/ragtapasz ragasztása a PCBre a végei alá, a drót kenése, meg a többi stab csendesítő trükk.
Mondjuk a plusz o-ring még mindig működhet, de azzal limitálod a kupak leüthetőségét ~2.5mm-re.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#50117) Nokedli


Nokedli
(kvázi-tag)

Sziasztok!

A Cooler Master CK550 (ami az ajánlottak közt van) és a CK530 között van valami lényeges minőségbeli különbség? A CK550 megfelelne az igényeimnek, de a TKL megoldás jobban tetszene ha ugyanazt az ajánlott színvonalat képviseli.

(#50118) Domonkos válasza Nokedli (#50117) üzenetére


Domonkos
(Ármester)

Igen, valoszinuleg ugyanaz. Ajanlott vetel lehet.
Nem volt meg kiprobalva, ezert nem is kerult be a listaba.

pls rember that wen u feel scare or frigten never forget ttimes wen u feeled happy. wen day is dark alway rember happy day.

(#50119) frank04 válasza nyunyu (#50116) üzenetére


frank04
(lelkes újonc)

Attól még szükség van egy újra, de akkor a szóközt nem figyelembe véve kell a csendesebb.

(#50120) Radeon_5


Radeon_5
(fanatikus tag)

Tok jo hogy ilyen aktiv ez a topic!
Jo sok orat kell utananezni a dolgoknak igy nullarol indulva, de mar haladok valamerre :D

Ahogy egyre tobb cuccot nezek es egyaltalan tudom mik a szempontok es a fogalmak, ami alapjan lehet nezelnodni, tudok mar szurni dolgokat, es egyre jobban a Redox fele tendalok. Tok jo lenne kiprobalni valahol, nincs veletlenul valakinek? :)

Meg Wireless verzio is van a Falba-nal, bar abban csak akkor biznek ha kabellel is mukodik ameleltt, de ezt nem tudom hogy van. A Redox eseteben is ha jol lattam a konfiguratorban, azzal a Mill-max hotswappal ha beleteszed, akkor tudod cserelni a switcheket forrasztas nelkul.
Egyebkent a Falba full osszerakva szallitja a cuccot vagy a vevore marad a moka?

Son of a Bit

(#50121) pengwin válasza Radeon_5 (#50120) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)

A Mill-Max socket nagyon király, csak szívás saját kezüleg olyannal építeni a billentyűzetet.
Tényleg ki-be pattintható bele a kapcsoló, és nagyon stabilan fogja. Kb. 30-40 kapcsoló már simán összetartja a plalte-et és a NYÁK-ot mindenféle csavarozás nélkül is.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#50122) Radeon_5 válasza pengwin (#50121) üzenetére


Radeon_5
(fanatikus tag)

Hat en semmikepp sem akarom magam epiteni a cuccot, hotswap vagy anelkul :D tenyleg rabiznam olyanra aki faszan megcsinalja inkabb. Eleg draga ahhoz hogy ne az en sajat fakezemre hagyatkozzam es rontsam el :D

Son of a Bit

(#50123) pengwin válasza Radeon_5 (#50122) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)

Tudom: látom, hogy neked összeraknák a billentyűzetet Mill-Max-okkal.
Úgy nagyon király dolog, nekem az első ~50$-os billentyűzetemben outemu foglalatok voltak, nagyon értékeltem, hogy lehetett cserélni a kapcsolókat benne... és hogy nem nekem keleltt az egészet összerakni.

Aztán nálam jött az agymenés és építettem magamnak billentyűzetet, de szerintem egyáltalán nem való mindenkinek.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#50124) ezoro12


ezoro12
(újonc)

Van egy A4tech és egy Hama billentyűzet is, ami ajánlott. De a drágább fajták is jók lehetnek? Gondolok itt az A4Tech Bloody B740A és a Hama uRage M3chanical billentyűzetekre. Magyar és mechanikus mindkettő, de vajon elfogadható, vagy a gagyi kategória a két említett? Van tapasztalata valakinek ezekről?

[ Szerkesztve ]

(#50125) mondomén


mondomén
(őstag)

Sziasztok!
Kerem ajanlanatok nekem oring-et Varmilo VA88M Ink Rhyme brown-hoz. Ha esetleg van valakinel keznel, sikitson (hamar kellene)!:)

Egyebkent elso mecha a haznal. Hasznalni es ranezni is baromi jo! Fnatik volt a B verzio, de silent red ellenere par kanyarral le volt maradva szamomra. :) Azt vettem eszre, ha ala rakom az egerpadot, akkor sokkal halkabb. Viszont kiprobalnam oringgel is...

(#50126) pengwin válasza mondomén (#50125) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)

Én tudok adni 1,5mm-es O-ring-et, ha jól emlékszem.
Nekem nagyon nem jött be, biztos nem fogom használni... touch type+taktilis vagy kék kapcsoló az én világom.

(#50124) ezoro12
Az A4tech gyanúsan fix szivárvány világítású. Ha találsz róla képet, videót, ahol átállítják a sorok világításának színét, akkor nem szóltam, mert az optikai kapcsolóval egy angyon is érdekes billentyűzet.

A Hama viszont csak egy túldizájnolt tucatkínai cucc, nagyon gagyi JWH kapcsolókkal. Ezeknél még a 10-15 ezres kategória Outemu kapcsolói is sokkal jobbak.
Inkább Cooler Master CK550, Gateron kapcsolókkal, azonos áron.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#50127) premierpark


premierpark
(őstag)

Sziasztok!

A Ducky Shine 7 és a Ducky One 2 között csak anyagbeli különbségek vannak? Azaz a One 2 műanyag a Shine 7 pedig fém? :)

köszönöm szépen :R

(#50128) 7 válasza premierpark (#50127) üzenetére


7
(PH! addikt)

Érdemes még megjegyezni, hogy a Shine 7-ből csak teljes méretű van, míg a One 2 jön TKL méretben is.

(#50129) premierpark válasza 7 (#50128) üzenetére


premierpark
(őstag)

Teljes méretűt szeretnék :) nagyon tetszik a Shine 7, de azért még körülnézek :)

Shine 7 illetve a GMMK van versenyben egyelőre

(#50130) Radeon_5


Radeon_5
(fanatikus tag)

Nahat mit talaltam :D Bill es eger kombo!

[Keymouse]

Mik vannak...amugy meg nem is biztos h akkora hulyeseg, kiprobalnam. Csak az ara ne lenne ennyire durva :D

[ Szerkesztve ]

Son of a Bit

(#50131) ezoro12 válasza pengwin (#50126) üzenetére


ezoro12
(újonc)

Köszi a tippet. És szerinted milyen színnel szereltet válasszak? Barna? Kék? Esetleg piros? (MX-ben pirosat próbáltam, az oké volt) Főleg játékra.

(#50132) Domonkos válasza ezoro12 (#50131) üzenetére


Domonkos
(Ármester)

Ez szimplan csak szemelyes preferencia kerdese. Probald ki oket es vedd azt, amelyik neked bejon!
Ezek kozul egyedul csak a kek kapcsolonak van objektiv hatranya jatekra hasznalva. Noha nem azt jelenti, hogy amugy erre hasznalhatatlan lenne.

pls rember that wen u feel scare or frigten never forget ttimes wen u feeled happy. wen day is dark alway rember happy day.

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.