-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Valkűr
addikt
válasz
Molydeus #105952 üzenetére
Igen a Neoba én is ezért tettem CF plate, azota imádom a hangját, mondjuk a neo eleve nem kong fémesen, de a HMX kapcsoló hangra köröket ver az előd Gateron Sea salt kapcsolókra a Neóban, de most a Q8-ban is bizonyított. A PC platenek fura hangja volt, de kíváncsi vagyok rendesen összeszerelve mit mutat majd. A jelenlegi egész jó, igy lesz viszonyítási alap.
-
Molydeus
őstag
válasz
Synthwave #105949 üzenetére
OK, akkor lesz mivel kipróbálni.
A CF-et én simán az acél mellé raknám. A legutóbbi GDCTech-es plate-eknél volt alkalmam kicsit összehasonlítani pár anyagot, igaz 60%-on, nem Arisu-ban, ami azért elég sajátos geometria és nem is beépítve, csak a két rövid oldalon megtámasztva egy kis terheléssel.
A CF könnyű, de flex-cutok* nélkül nagyon merev, merevebb, mint az azonos vastagságú alu. Az FR4 pedig rugalmasabb, mint az alu. És ahogy írod, mindkettőnek előnye a fémekkel szemben, hogy nem pengenek (kivéve persze, ha pont a rezonanciakeltés a cél).A puha műanyagoknál, amit eddig próbáltam, ott kb ez a sorrend hajlékonyságban:
POM < PP~=ABS < PCAz ABS hangjáról még nincs tapasztalatom, mert nem építettem még be, de a másik 3-nál én így hallom (a mélyebb hang irányában):
PC < POM < PPIgazából a PP kicsit hangosabb a POM-nál, de mélyebb is. Eltér az érzékelésünk és az elvárásaink is, szóval simán el tudom képzelni, hogy valaki a POM-ot hallja mélyebbnek éppen azért mert csendesebb. Nekem jelenleg a PP a kedvencem.
A POM inkább egy allrounder a puha műanyagok között, ahogyan az FR4 is középen. Mindkettő jó halkított buildekhez, mindkettő jó bounce mellé, a POM-mal a flex is megy és meg lehet célozni vele a pincét is a megfelelő switch-ekkel és kupakokkal. Az FR4 cserébe stabilabb és szinte egyáltalán nem színezi a hangot.Amig ki nem próbáltam, azt gondoltam, hogy a CF nem az én világom. Valójában nagyon is, csak a megfelelő konfighoz, amikben nem cél a mélyebb hang. Szvsz long pole és clicky mellé ideális, de a stabilitása erősen taktilisekhez is jó lehet. Viszont legfeljebb bounce lesz, flex nem.*
*: 60%-on soronkénti hosszú, horizontális flex-cutokkal és pár mm-es befogásokal viszont nagyon is rugalmas tud lenni. Valamennyire akkor is, ha a plate anyagában alakítunk ki "ál" leafspringeket.
A Gina-ban erre sok helye nincs, pedig a geometriának ebben az esetben nagy szerepe lenne, de azért érezni, hogy nem olyan merev, mint a szintén gyári alu plate. Simán el tudom képzelni, hogy nagyon rövid befogásokkal és hosszú karokkal kifejezetten rugalmas lenne.M.
-
JulianSinulf
őstag
Megjött a XMI-s kupakkészlet.
Így már egy igazán retro billentyűzetem lett.
Jobb is ezekkel a kupakokkal. Valahogy más a nyomkodása.
A hangja egyelőre kérdéses, mert a plate készlet is megjött pár órával később, mint a kupakok, így mindjárt kicseréltem a pom-ot alura. Éppen nem rossz. A szóköz mintha jobb is lenne. De ma sok időm nem volt nyomkodni. Egy darabig marad ez.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Molydeus #105948 üzenetére
Már nála van a nyolcgasketes polikarbonát plate, csak szereléke nincs hozzá. De pénteken már lesz.
Amúgy a CF azért annyira nem merev, mint az acél(, alu vagy a sárgaréz), de az tény, hogy nem peng annyira, és megélénkül tőle a board.
Szimpla taktilisekkel még az FR4 is tetszett. Plate foam + acoustic szivacs + dye-sub PBT Cherry-vel nagyon krémes volt benne a BSUN Ruben Hornet Tactile. POM-mal viszont elég uncsi hangok születnek, meg a kapcsolókat sem tartja annyira. A következő mindenesetre majd az ABS leszen, először szerintem mezei Gateron G Pro Brownokkal.
-
Molydeus
őstag
válasz
Valkűr #105944 üzenetére
Szerintem ha a fémes hangzást akarod megszüntetni, annak a legegyszerűbb módja egy Plate csere lenne. Ebben az esetben az acoustic kitre sem lenne szükség.
A CF a gyári acélnak megfelelő merevségű és a long pole switcheket is kiemeli, de az FR4 is teljesen jó megoldás erre a célra. Mivel ugyanaz az anyag, mint amiből a PCB készül, nem befolyásolja a rugalmasságot számottevően (leszámítva persze, hogy két rétegről van szó, viszont a Q8-ban a plateless amúgy sem lehetséges). Hang szempontjából pedig az FR4 talán a leginkább semleges, nem viszi el a kapcsolók hangját egy irányba. A kupak és a szivacsok igen.A Hammerhead Dark jól megy az ezüst szürkéhez.
Ha jól látom, ez a világosabb, fakóbb accent, ilyet kapott az enyémek közül a későbbi batch. A korábbi egy árnyalattal sötétebb. A Hammerhead Light készletben pedig ennél élénkebb zöld van.#105942 HThomas
Egy másik ismerős keycap a Q8-on, ezzel használtam két éven át.
Ha mégis megtartod és esetleg egyszer nem halkított kapcsolóra váltanál benne, nekem a KS-3X47 Pro-val volt a legjobb és legmélyebb hangja, de magasabb tartományban a full milky KS-3-mal is jó volt. Viszont ezekkel a wobble nagyobb lenne, mint a Zero Degree-vel.
Tudom, hogy unásig ismételgetem, de örülök, hogy megerősítetted, amit a Zero Degree hangjáról szoktam írni. A legtöbb halkított kapcsoló puha szilikonnal készül, ami halkabb ugyan, de sokkal gumisabb érzésre. A Gateron szilikon padjai - akár ebben, akár a sima Silenetekben - keményebbek és éppen ettől egyediek. Egy ideje persze van alternatíva a HxG, Haimu és WS laprugós stem-jei révén, de szerintem a Gateron még mindig jó választás, ha nem a némaság a cél, hanem csak a halkítás.M.
-
Valkűr
addikt
ÁÁÁ ez kellett a Keychronnak HMX XinHai... Nagyon jo kis hangja lett ezzel a kapcsolóval, igaz az akusztikai kitet megkapta, h csillapitsam ezt a nagyon fémes hangzást. Megjött a kupakszett is, de sajnos ez sem kék hanem zöld, de amúgy elég fainul néz ki ez is..
-
Átöltöztettem picit a Q8-at. Gateron Zero Degree és Alis AFSA kupakszett.
A Gateron eddig tetszik, azt még nem tudom, hogy megéri-e az árát a Peach-hez képest, majd némi használat után kiderül. Tényleg hangosabb picit, de nem vészes. A WS Silenteknél számomra sokkal jobb, minden szempontból.
Az AFSA eddig tetszik, főleg a legfelső sorban pl a backspace és alul a space-ek jobban kézreállnak, és úgy általában jó tapintásúak a gombok. Az scooped F és J-ért hatalmas piros pont.Azt nézem közben, hogy az I fordítva van berakva... a szorgos kis kínaiak az összes szimmetrikus karakterű kupakot fordítva rakták be dobozba
Először vakartam a fejem amikor az X-nél és a Z-nél kiszúrtam és azt hittem rossz sorhoz tartozót küldtek...
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
Mephike
őstag
Közben Akko-ék elkezdték promózni az új billentyűzetüket.
-
Mephike
őstag
Wooting Knob érkezik. Régebbi modelleken használható lesz.
- 2x2u
- 1x1u
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #105924 üzenetére
Tehát a kérdésemre a válasz leginkább a Topréhoz ragaszkodás némi múltidézéssel vegyítve.
Nem, a kérdésedre a válasz a preferencia. Több embert ismerek, aki TKL-en is R3 Ctrl-t használ, mert úgy kényelmes neki. PC vonalon még az AT billentyűzetnél is a mostani Caps Lock helyén volt a Ctrl, és a mostani Ctrl helyén az Alt, csak később költözött le a Ctrl az alsó sorba.Egyébként tudtommal már van QMK-s Topre/EC build, még Cherry keresztszárral is, szóval a kupakvadászat sem egy Canossa-járás.
10+ éve létezik MX slider, a kupak azóta nem problémás*. A többi komponens is szépen lassan összeállt idővel, jelenleg két árszinten (Deskeys drága, KLC olcsóbb) is komplett választék létezik 2-3 éve, ezeket kombinálni lehet egymással és RealForce-ból bontott komponensekkel.Cipulot a szoftveres támogatás megírása óta futószalagon gyártja az EC nyákokat a népszerűbb kiosztásokhoz, ha nincsen fizikai kompatibilitási probléma**, akkor eléggé sok piacon lévő billentyűzet átépíthető már most EC-re, pár group buy pedig eleve gyári MX+EC+Alps támogatással jön.
Az EC hátránya, hogy amíg a nyák az MX-hez hasonlóan többféle kiosztást támogathat, addig a plate már problémásabb tud lenni: a 6.25u és 7u alsó sor simán megy ugyanazon a plate-en, de a kettéosztható stabilizált billentyűk már nem, mert a stabilizátornak nagyobb kivágás kell, ami a kettéosztott kapcsolókat nem fogná meg stabilan, szóval nem olyan rugalmas sajnos a többféle kiosztás támogatása.
Erre jelenthet megoldást a nemrég kijött a ÆBoards Nævy EC kapcsoló, ami MX formában, komplett kapcsolóként hozza el az EC élményt, MX stabilizátorokat használ, ehhez a nyákon szükség van a stabilizátorok furatára (korábbi EC nyákokon ez nem volt ott, az ezután érkezőkön már várható, a fenti linken az Alice-nál például már ott vannak a lyukak).
Érdekes mellékág az ÆBoards Ræd HE kapcsoló, ami felülről Topre a gumidómmal, alulról HE, és bármelyik KS-20 kompatibilis HE nyákba bepattintható.
* némelyik alacsonyabb profilnál előfordulhat bizonyos kupakok esetében binding, ilyen DCS-nél az A betű (meglepő módon a többi betű nem abból a sorból), szóval például DCS-t érdemes kerülni
** EC esetében a space stabilizátorának kicsit nagyobb hely kell a drót miatt, ezért előfordulhat, hogy egyes korábban tervezett és a drótnak szűkebb helyet hagyó házakba nem fér be
-
dqdb
nagyúr
[Keychron B2 Pro]
B1 Pro + numpad -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Van még amarra is build, de nyelestojásom se akarja szükségből cserélgetni állandóan.
A WASD alatt nem véletlenül BOX White v1 van a BOX Jade-s buildben. Szerencsére ebben a konfigban teljesen beleolvad hangra, és a kapcsolóutak hossza vagy az aktuációs pont magassága sem különbözik. Csak ugye nyilván sokkal könnyebb és kevésbé taktilis, viszont így, négy gombbal ez gépelés során nem igazán tűnik fel, játék közben ellenben már annál inkább.
--------------------------------------------------------------------------
(#105934) Molydeus: "A "B" honnan jött?"
Az valami 8BitDo / Nintendo-retrokonzolos történet.
-
Molydeus
őstag
Egy, ami jobban szól mint a többi. Ez szerencsére bármelyikre igaz, mert hogy mi szól jól, az attól is függ, hogy milyen hangot szeretnénk vele elérni. "Hosszabb, mint zöld", ugye.
Egy, ami kattog.
Egy, aminek nincs hangja.
Egyet elviszel otthonról.
Egy retro.
Egyet azoknak adsz a családban, akik keresztet vetnek egy spli-Space látványától.
..
Egyet valójában már eladtál, csak még nem adtad fel.#105910 Ispy
Tetszik, van egy hangulata!
A "B" honnan jött?M.
-
dbius
veterán
Na, belekezdtem egy szép hosszú irományba, aztán rossz kombót nyomtam meg véletlenül és ment a levesbe, még egyszer nem írom le az egészet.
A lényeg, hogy nem tudom ki mennyire követi figyelemmel, de a Keychronnak van új qmk ága, a wls_2025q1 , ami elvileg az újonnan kiadott firmwarekhez kapcsolódik.
Tegnap este a Q10 Max kapcsán én is elszórakoztam vele Linux alatt, fordítottam is belőle sikeresen elsőre egy teljes értékűen működő verziót több layerrel (hogy meggyőződjek arról valóban az általam fordított firmware megy rajta
).
Viallal nem sikerült összeházasítani, de ezen végülis nem csodálkozom, mert ez qmk forrás, nem a qmk-vial repó és gondolom kéne még hozzá pár dolog (vagy én nem csinálom jól, amin szintén nem csodálkoznék).
-
sittes79
addikt
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Szerintem is jól néz ki, de ha nem is az oprendszeres/szoftveres billkombóknál, klasszik Doomban biztosan kinyírná a lelkem a bal ctrl hiánya (ezen van a +turnleft, ami a balos SR50-hez kell).
------------------------------------------------------
(#105928) Molydeus: Hasznos kis cucc.
-
Molydeus
őstag
Igazad van, ez simán lehet bottom mount.
Kávák
Az más, ha design nyelv része a káva, de a Keychronnál szerintem csak annyi történt, hogy a szokásos körbevezetett plate fülek a gasket mount-hoz így adták ki. Nincs ezzel baj, csak ami arányaiban mondjuk egy TKL-en még jól mutat, az 60%-on már esetlen egy kicsit.M.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Ismerem a HHKB történetét.
Tehát a kérdésemre a válasz leginkább a Topréhoz ragaszkodás némi múltidézéssel vegyítve. Mert ha MX, akkor teljesen mindegy, hogy mi hol volt az eredeti HHKB-n, bármit bárhová rakhatsz, nem azért fogod választani.
Ha meg nem tudod tetszés szerint programozni és nem UNIX-ot használsz, nehezemre esik komfortosnak találni már csak a legegyszerűbb "capsLock"+c/"capsLock"+v kombót is. Már a shiften is sokkal jobb lenne. Szerintem. No mindegy. Nem mindenkinek ugyanolyan az "ergonómiája".
Egyébként tudtommal már van QMK-s Topre/EC build, még Cherry keresztszárral is, szóval a kupakvadászat sem egy Canossa-járás.
"Azt akartad mondani, hogy Piggy60? Vagy M0110-t?"
Akkor már Saturn 60. Zeal Clickiez + MT3/MG/SA, ofc.
-
dqdb
nagyúr
Pár Cherry bejelentés.
Cherry IK néven érkezik az induktív analóg kapcsolójuk, Cherry MK néven érkeznek majd a mágneses kapcsolóik, de ide nem volt még termékbejelentés.
Cherry MX Honey
silent tactile (3,7 mm-es teljes út, 1,9 mm-nél kapcsol, 45 grammos érzékelés)
Cherry MX Blossom
extrém könnyű lineáris (3,8 mm-es teljes út, 2 mm-nél kapcsol, 50 grammos bottom out, 35 grammos érzékelés)Cherry MX Falcon
erős taktilis (3,5 mm-es teljes út, 1,7 mm-nél kapcsol, 50 grammos bottom out, 70 grammos érzékelés) ← az adatoknak lehet, hogy nincsen köze a valósághoz, mert a letölthető adatlapban más számok vannak -
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #105904 üzenetére
Tudom, de ugye a QMK/VIA/Vial/ZMK/Launcher korát éljük erősen, szóval így nem igazán releváns, hogy ctrl, capsLock vagy bármi.
De, jelen esetben releváns, mert a HHKB kiosztás az R3 Ctrl köré lett tervezve.Persze ezt egy modern firmware esetében felülbírálhatod, de akkor nem sok értelme volt a HHKB kiosztást választani, ha az alapjátt dobod ki.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #105920 üzenetére
Öööö, bottom mountot akartam írni, top mountot sikerült
Ez itt olyan, mintha a nyákban lenne egy bemélyedés, amin keresztül a plate-től leér a csavar a házig, ezért gondolom, hogy a plate van a házhoz csavarozva és nem a nyák:
Persze simán lehet, hogy csak az áttetsző műanyag viccel meg a pocsék részletességű képeken, mert itt meg mintha a plate-en lenne bemélyedés:
Ezért kell a robbantott ábra.
60%-os mérethez képest nekem is kicsit erősek a kávák
Azt akartad mondani, hogy Piggy60? Vagy M0110-t?A legdurvább 60%-ost, ami körülbelül full size szélességű, most nem találtam meg sajnos hirtelen.
Seep: köszi a linket, ez sokkal jobb, mint a mostani megoldásom, azaz kerestem egy problémamentes verziót, kikapcsoltam benne minden funkciót, ami felesleges és nem engedem frissülni.
-
-
Molydeus
őstag
válasz
Synthwave #105904 üzenetére
Ja hogy gyűjteménybe szánva? Akkor persze, oda sok minden belefér.
Nekem amúgy a színvilága tetszik a prebuiltnek, de ahogy t256 is említette, 60%-os mérethez képest nekem is kicsit erősek a kávák. Oldalt felesleges is lenne, de persze a Q formanyelv ilyen, szóval érhető, hogy itt sme változtattak rajta.QMK/VIA/Vial/ZMK/Launcher korát éljük erősen
Nem mondod, hol éltem én eddig!?
/SEzekkel nyilván bármit át lehet szabni, de az eredeti HHKB elgondolásból kiindulva, ha a Ctrl az R3-on van, akkor a sarokban igazából nincs rá szükség.
Persze értem, hogy egy megszokott helyen lévő billentyűről van szó, szóval furcsa, hogy nincs ott, és tornászmutatványt ugyan nem igényel elérni, de pl. nekem viszonylag kicsi a kezem, csak úgy tudom lenyomni a Ctrl-t, hogy közben nem feszüljön a kisujjam, ha 1U-nyit balra mozdul a kézfejem, amivel annyit érek el, hogy a feszülés a csuklómban keletkezik. Az esetek többségében éppen ezért marad az alkarral párhuzamos csukló és könyökből mozdulok, még ha ezzel időt is veszítek, pedig amúgy gyakran használom.
Ugyanez a LShift és a Caps helyén nem gond, azok mennek kisujjal is. Magyarán nekem pl. a Caps->Ctrl váltás kifejezetten előnyös és nem is hiányzik a sarokból.Anno egy ideig a Q8-at is használtam úgy, hogy az alsó sorban csak a Space-ek és tőlük jobbra-balra lévő billentyű élt, a szélek és a nyilak le voltak tiltva.Az alsó sorban így csak a hüvelykekkel dogoztam. Az Alt-ot kellett szokni egy kcsit.
Az elképzelés részemről nem is az alsó sor vagy a Ctrl helye miatt dőlt meg, hanem a WASD, IJKL, HJKL, diamond nyilak miatt, azokhoz nem tudok hozzászokni.
A HHKB szerű elképzelésem pedig végül a mid profile-os megoldásban teljesedett ki, ahol lett 3 billentyű a nyilaknak az alsó sorban a jobb oldali Space mellett.M.
-
norby_42
aktív tag
Hogy jártam....
A Charybdis adta az ötletet, hogy találjak valami hasonlót, amit meg tudok építeni wireless-re. A megoldás: Cygnus
Lassan meg is érkezik minden alkatrész, a leghúzósabb a 3D nyomtatott ház, érdekes módom kb. ugyanannyi itthon, mint a JCPCB-től. Aztán találtam az Alin egy megfelelő házat féláron, megrendeltem. A gond csak az, hogy a nekem kellő 3x5 helyett ez 3x6. Megreklamáltam, de szerinte rendben van, mert fehéret küldött, ahogy kértem
Végül Ali megoldotta, visszakaptam az árát.
Nem érdekel valakit beszáron? Szerintem még pcb-t is tudok hozzá adni. -
dbius
veterán
válasz
Valkűr #105908 üzenetére
Monsgeek két csomag stabot ad a billentyűzetekhez (M1 V5-höz biztosan, de a sima M1-hez is szerintem), egyet, ami be van építve és egy másikat külön zacsiban.
Ami be van építve az be van kenve és az eddigi legjobbak számomra, amikkel én eddig találkoztam, mert valami hihetetlen simán és halkan járnak, mindenféle csörgés, zörgés nélkül.
Ami zacsiban van, azok viszont nincsenek kenve. Könnyen lehet, hogy ami a tiedben van, az azért nincs kenve, mert nem azokkal volt gyárilag szerelve.
-
válasz
HThomas #105911 üzenetére
"Könnyebb kapcsolókkal nem kísérleteztél?"
45-től felfelé van itthon minden kb,, de mindnek "lötyögős" érzete volt, a 75-ös volt az első, ami bejött, igaz, ennél feljebb még nem mentem. Nagyon jól hozza az általam preferált olajos-vasas gépíró fílinget és hangot a 75 grammos Clickiez + MT3 kupakok + kiürített nagy térfogatú ház kombináció. -
válasz
Jorus #105907 üzenetére
Érdekes, hogy mennyire egyéni dolgok ezek. Most pár hetet használom így, de akarok majd utána még egy kört futni a lábak nélkül, aztán ha ismételten nem jön be, akkor elengedem a dolgot.
Ez a Charybdis trackball pozíció érdekes dolog... egyrészt zseniális, mert tényleg jóformán pozícióváltás nélkül használható, ha normál esetben a jobboldali thumb gombon pihen a hüvelyujj, akkor onnan kb 1U-t kell odébbmozdulni vele jobbra, és már lehet is egerészni. Nekem alapból fel van rakva nagy érzékenységre, vagyis kevés mozgással tudok átmenni az 5120-as desktop egyik oldaláról a másikig. Precíziós mozgatásra meg a mouse layer aktiválásakor automatikusan leveszi az érzékenységet. Ez így egyben nagyon hatékony tud lenni, főleg vegyes egér és billentyűzetes használatkor. De azért kíváncsi lennék pl a Cyboard trackball megoldására is. Ott ha jól gondolom nem lehet megúszni a pozícióváltást, mert kb 2U-t kell elmozdulni balra, viszont talán kevésbé fárasztó és pontosabb lehet, mint a hüvelykujjas megoldás.
Azon is gondolkodom mostanában, hogy ki kéne próbálni egy Ferrist touchpaddel, egyrészt a lapos kialakítás miatt, másrészt meg bedöntve is elég lenne hozzá egy lényegesen alacsonyabb támasz. Csak annyira nem szeretem a touchpadet, illetve azoktól a lapos gomboktól a hideg ráz, bár egy ilyen keycap szett mentene a dolgon. Aztán a tapasztalatoktól függően vagy maradna az, vagy jöhetne egy Charybdis Nano. Tök felesleges nekem az a rengeteg thumb gomb, az oldalsó sorok elhagyásával meg tudnék csökkenteni a támasz magasságán. De ezek távlati tervek...
Könnyebb kapcsolókkal nem kísérleteztél? Gondolom akkor a pihentetés szintén nem opció... ritkán, de néha én is eltolom a Charybdist
-
Ispy
veterán
válasz
Molydeus #105901 üzenetére
Kicsit passzentosak lettek a stab kivágások, de még épp be tudtam paszírozni, ráadásul maradékokból mixeltem össze a stabokat, szóval van mindenfajta rajta.
A hangja nagyon jó lett és végre nem hullámzik, a gasket bowl eleve egy nagyon puha cucc, de a flexcuttal kiegészítve az egész hullámzott. Így most se a pcbn, se a platen nincs kivágás, csak a bounce maradt. Egyedül a capslock csalódás, mert annak semmi hangja nincs még most sem, nem értem miért. Na mind1. -
t256
őstag
válasz
Synthwave #105899 üzenetére
"Csodálom, hogy egy Keychron Q60-at vagy Q60 Maxet még nem újítottál be."
Ennek egyszerű oka van. Amikor MX HHKB billentyűzetet akartam venni, akkor a Qwertykeys árazása valamint elérhetősége volt a legszimpatikusabb.Keychron Q60/Max nagyon ritkán van készleten. Nem is tetszik, túl bumszli.
Azóta viszont sikerült szereznem eredeti HHKB billentyűzetet. Ez abszolút egyéni preferencia kérdése, de szerintem egyik MX kapcsoló sincs köszönő viszonyban a Topre-val. Teljesen más világ. Nem jobb, nem rosszabb, más.
Másik téma pedig a súly. Nekem egy fém házas billenytűzet egyszerűen nehéz. Sokat pakolgatom az asztalon a billentyűzetet. Tudom nem kéne az íróasztalnál ebédelni munka közben, de sajnos ezt nem mindig tehetem meg.
A HHKB nagyjából fél kg.
Akkor miért van egy kb 1.5-2 kg súlyú QK60-am? Mert az AFSA profilú kupakokat jobban szeretem használni. Ezért használom felváltva a HHKB Prof. 2-t és a QK60-at.Amúgy miért jó, hogy bal kisujjnak nincs gomb a bal alsó sarokban? Nem kötekedés, komolyan érdekel.
Az a bal kisujjnak van? A CTRL gombok helyén én a hüvelykujjaimat szoktam pihentetni, valamint ott fogom meg a billentyűzetet ha arrébb teszem.
A CTRL ugyebár a Caps Lock helyére került (a Caps Lock pedig rétegre, FN+TAB), ez sokkal kényelmesebb. Megszokni csak pár nap. Ha esetleg a laptop billentyűzetét használom, akkor sokat nyomkodom a Caps Lock-ot véletlenül.
Eredeti HHKB esetében pedig ne beszéljünk QMK/VIA programozásról, mert nincs! Vagyis van, de ehhez controller-t kell benne cserélni, ami tudja, de a HHKB nem custom vonal. A layout minimálisan változtatható a hátulján/tetején található DIP switchekkel (win/alt felcserélése, win/mac mód). -
Valkűr
addikt
Újabb családtaggal bővült a billentyűzeteim listája. Szert tettem egy Monsgeek M1-re amibe tesztelgetések után bekerült a GEON Raptor Mx Extreme. A kupakok Synthwave fórumtárstól vannak, épp jókor jöttek.
Kellemes a hangja de a stabok az valami iszonyat, gyanus, h ezek gyárilag nincsenek kenve mert nemigen látok rajta zsirt, és olyan szinten csörög, mint valami csörgő. A billencs minősége sztem nagyon korrekt, szerelhetősége a szokásos csavaros, ez is rendben van.
A kérdés az lenne, h ez mennyire hasznáható zsir? Ez kapható itthon, és az ára sem vészes. Érdemes megvenni?
-
válasz
HThomas #105859 üzenetére
Érdekesen hangzik ez az utóbbi koncepció, de ha így válik be, akkor így kell használni.
Nálad a trackball miatt egészen más a TC használata, ott ahogy néztem róla videókat, jelentősen meg kell emelni a hüvelykujjat a használatához. A sima TC esetében, ahogy pl. nálam van, ott ugye a hüvelykujj egy síkban, körív mentén mozog, nem kell kiemelni ahhoz, hogy elérjem az összes billentyűt.
Az agresszív tenting nekem azért nem jött be néhány napos teszt alatt, mert nem tudtam az ujjaimat a billentyűzeten parkoltatni és mert a 75 grammos kapcsolókkal nem volt egyszerű úgy rögzíteni a kis állványokat, hogy ne toljam el őket.
Nekem a patkánykák olyan 5-6 centire vannak a billentyűzettől egyébként, nem közvetlenül előtte, és nekem a csuklómat támasztják, a tenyerem széle a patkánykák és a billentyűzet közé esik.
-
RoyceHUN
csendes tag
Sziasztok, szeretnék ajánlásokat kérni az alábbi infók alapján, köszönöm előre is!
1.Mekkora összeget szánsz rá? 50-80K között jó lenne ha megállna, de akár dupláját is hajlandó vagyok, ha jók a funkciók.
2.Használt szóba jöhet? Semmiképp, mindenképp újat szeretnék.
3.Mit használok, csere oka: Konkrétan egész nap egy billentyűzetet használok, fejlesztőként azon dolgozom, illetve gamingre is használom szabadidőmben. Egy Redragon Mitra K551 Brown-t használtam sokáig, nem volt rossz de túl nagy úton jártak a billentyűk (illetve túl nagyok voltak a gombok), maga a billentyűzet is túl nagy helyet foglalt az asztalon, illetve zavart hogy vezetékes (előtte nem volt más mechanikusom, ez belépőnek elment nekem). Mostanában egy Rapoo E9100M-et nyúzok, ez munkára nagyon kényelmes, de gamingre viszont nem a legjobb, mert a laptop stílus miatt nem érzem elég "agilisnek" kompetitív játékoknál.
4.Mire használnád a billentyűzetet? Programozás és gaming - heavy usage.
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? Mechanikusra lőnék inkább, de valami low-profile szerű modellre, amin még kényelmes egész nap pötyögni, de az esti gamingnél is jól teljesít. Fontos, hogy relatíve halk legyen.
6.Van konkrét modell ami tetszik? Imádom a jelenlegi Rapoo E9100M-em méretét - van rajta numerikus, de mégis kompakt. Valami olyat szeretnék, ami nem foglalja el a fél asztalt.
7.Milyen kiosztást szeretnél? Magyar
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? Kell a numpad, de legyen kompaktabb modell (lásd Rapoo E9100M).
9.Extra igények: Wireless (2.4GHZ és Bluetooth is legyen), gamingre alkalmas latency-vel. Imádom a Rapoonál, hogy 3 bluetooth eszközt el tudok rajta tárolni, és gombnyomásra tudok köztük váltani, plusz negyediknek ott az USB stick. Ha ezt tudná az új billentyűzetem is, akkor nagyon boldog lennék. LED blacklight sem lenne rossz, de arról a funkcióról le tudok mondani (pláne, hogy mindenképp wireless kell).
Köszi előre is! -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Molydeus #105902 üzenetére
Én továbbra sem. Láthatóan a HHKB kiosztás a liebling, van már otthon ez-az, köztük MX is, így igazán megfért volna akkor egy Q60 is, hiszen elég régen a piacon van.
"viszont a HHKB a Ctrl-t alapból a CapsLock helyére rakja,"
Tudom, de ugye a QMK/VIA/Vial/ZMK/Launcher korát éljük erősen, szóval így nem igazán releváns, hogy ctrl, capsLock vagy bármi. A lényeg egy gomb hiánya egy különösebb nyújtózást vagy tornászmutatványt nem igénylő helyről. Értsd a normál, alfanumerikus számokat kényelmetlenebb elérni. Legalábbis szerintem.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Kár, hogy lebegő, meg Armoury Crate, de az ASUS-nak jön egy 75 százalékos, mágnesekkel egyesíthető osztott HE billencse.
-
Molydeus
őstag
válasz
Synthwave #105899 üzenetére
Én viszont megértem. Egyrészt a Q60 MX HHKB, ami azért nem teljesen ugyanaz, másrészt drága, harmadrészt egyáltalán nem variálható. Persze utóbbi - mint oly sok minden ebben a témában - egyéni preferencia, de azért lehet szempont (nálam az volt).
Ha MX HHKB, akkor most biztosan a Neo60Cu-t választanám, de voltak mostanában mások is, amiknél opcionálisan volt HHKB felső rész.A sarkokat elérni szerintem többünknek is kényelmetlen, viszont a HHKB a Ctrl-t alapból a CapsLock helyére rakja, szóval nem is szükséges. 60%-on is szoktam így használni, főleg mivel az elsődleges layerváltók mind beköltöztek a hüvelykek alá. A split RShift melletti Fn is csak megszokásból van fent és az is Layertap-pelve. Mondjuk ezen a Cu változtatni fog...
M.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Riasztó topik
- 6 milliméter alá lő az Infinix is
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen egeret válasszak?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Hobby elektronika
- Honda topik
- További aktív témák...
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés Laptopok
- ASUS Radeon RX 7600 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest