- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gigabyte alaplap topik
- OLED TV topic
- Philips LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- RAID
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
camper
tag
válasz
Pityu. #89516 üzenetére
Lehet, ha nincs dedikált csatlakozó. De ha van akkor oda kösd, a pumpának nem tesz jót az ingadozó sebesség, igazából még magának a ventilátoroknak sem ha már itt tartunk, de egy zörgő ventit könnyebb/olcsóbb cserélni mint egy komplett vízhűtést.
Plusz ez eleve úgy van tervezve, hogy menjen fullon és kész, majd a venti sebessége szabályozza a hűtés mértékét. -
Pityu.
nagyúr
A hűtéssel kapcsolatban a helyedben itt keresném a választ
-
Cs.J.
újonc
válasz
camper #89514 üzenetére
A pumpa az alaplapi aio csatlakozóra van kötve, az folyamatosan maxon megy. 75 fok a bios szerinti kritikus határ, ott indul a 100% elvileg. A probléma az, hogy a 65 fokot sem éri el és mégis felpörög. cpu z/ cpuid rog programmal proci teszt terhelés közben sem pörög fel. érthetetlen, hogy játék közben miért.
-
camper
tag
Feltételezem 65 fok a határ mikor 100%-on beindulhatnak a ventik, végülis ez a dolga. Biosban ellenőrizheted a jelenlegi beállításokat.
A pumpát meg ne kösd a normál cpu venti csatlakozóra, nem tesz jót neki, a pumpa menjen csak teljes sebességen.Aida64 segédprogrammal ellenőrizheted a ventillátor és a pumpa teljesítményét akár terhelés közben.
-
Asusu0
újonc
Sziasztok!
Adott egy asus prime x399-a alaplap. Tr 1920x procival tesztelem. 800watt psu.
A hiba a következő: 08 q-code system agent initialization after microcode loading. Kb 1 másodpercenként újraindul. Csipogó néma marad.
Amiket eddig végignéztem:
ddr4 ramok több slotba egyesével és többel egyszerre.
cpu psu 8 és 4 atx csatlakozó használata, és csak 8 pin atx csatlakozó.
Teljesen összerakva (gpu,ram,cpu), teljesen üresen, cpu sem volt benne!
Bios flashbackre nem reagált, és a manualnak megfelelő slotba dugtam az usb-t (fat32), bios filet átneveztem a megfelelő formátumra.
20+4 mobo psu feszültséget leadó lábai között, és az io portok (usb ház) között arra az 1másodpercre megjelenik az összes feszültség szint.
CPU-t többször újraigazítottam, a foglalat lábai nincsenek elhajolva.
Külső eeprom programozóval kiolvastam a bios chipet, hex kód alapján volt rajta adat, de újraírtam a legfrissebb bios-al.
Clk gombelemet kivettem, visszatettem, cseréltem.
FET-ek nincsennek szakadásban.
Kondik rendben vannak(a furatszereltek).
Amit még nem próbáltam:
Nem mértem ki az a cpu táp (8 és 4 atx csatlakozó 12+ volt és föld között)
Aliró úton van 5db bios chip (nem eredeti) ami kompatibilis a lappal, lehet írok egy újat és átforrasztom.
Minden segítség jól jönne, mert kezdek nagyon kifogyni az ötletekből.
Még talán a super io-t cserélhetném…
Válaszaitokért előre is köszi. -
Cs.J.
újonc
Sziasztok! Adott egy ASUS ROG B450 F Gaming alaplap, Ryzen 7 3800 X proci, be quiet! Pure Loop 2 240mm vízhűtéssel.
A problémám az lenne, hogy alap esetben rendben van a hűtés, csak ha játszom kicsit, vagy izzad a proci a ventillátor egyszer csak iszonyatosan felzúg/felpörög pár másodpercre annak ellenére, hogy 65 celsius fölé nem megy a hőmérséklet. Próbáltam már bios-ból vagy Al suite 3 programmal állítani, más fórumon erre a jelenségre rákeresni, de semmi megoldás. Előre is köszi a választ!
-
Pehi
senior tag
válasz
Aprósólyom #89509 üzenetére
Köszönöm, megnézzük!
-
Aprósólyom
addikt
BIOS->Advanced->Onboard Devices Configurations->M.2 and Sata Express SATA Mode Configuration: M.2?
Nem ezt kell átváltani?Forrás (kézikönyv): https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1151/Z170-PRO/E10417_Z170-PRO_UM_WEB.pdf?model=Z170-PRO
-
Pityu.
nagyúr
Valamit mintha írna a könyve erről egy rövid pontban a végén
" • This socket supports M Key and type 2242/2260/2280/22110 storage devices.
• The M.2 socket shares SATA ports with SATA Express. Only one SATA device could
be activated. To use an M.2 SATA device, refer to section 3.6.7 Onboard Device
Configuration regarding the BIOS switch.
• When using Intel® Desktop Responsiveness technologies with PCIe M.2 device,
ensure to set up the Windows® UEFI operating system under RAID mode. "" - Ez a foglalat támogatja az M kulcsú és a 2242/2260/2280/22110 típusú tárolóeszközöket.
- Az M.2 aljzat megosztja a SATA portokat a SATA Expresszel. Csak egy SATA-eszköz lehet
aktiválható. Az M.2 SATA eszköz használatához lásd a 3.6.7. szakasz Fedélzeti eszköz
Konfiguráció a BIOS-kapcsolóval kapcsolatban.
- Az Intel® Desktop Responsiveness technológiák használata esetén PCIe M.2 eszközzel,
gondoskodjon arról, hogy a Windows® UEFI operációs rendszert RAID módban állítsa be. "[ Szerkesztve ]
-
Pehi
senior tag
Szevasztok!
Segítséget kérnék! Egy Asus Z170 pro gaming alaplapba sata m2 ssd van. Bele lehet tenni a helyére PCIe m2 ssd-t úgy hogy felismerje? Mert fizikálisan belemegy, csak a bios nem látja. Esetleg egy bios frissítés megoldaná?
Köszönöm! -
válasz
thedivision2 #89501 üzenetére
Üdv !
Jól értem, 1 modul ram van a gépben ?
Ha igen, akkor a B2-es slotba van téve ? -
thedivision2
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Asrock B760-as alaplap. Ma lett vásárolva. Bekapcsolásnál a DRAM led világít egy 45 másodpercet, majd hiba nélkül elindul a gép, és működik is tökéletesen. XMP profil ki és bekapcsolásával is ez a helyzet. Amíg a DRAM led világít, képet sem ad. Legfrissebb BIOS telepítve. Valakinek van valami ötlete, hogy hogy tudom ezt a 45 másodperces DRAM gondolkodást eltüntetni? 1 slotos 48 GB-os Crucial DDR5 RAM van a gépben, előző konfigban nem csinálta. Előre is köszönöm!
-
Gery0505
aktív tag
válasz
5leteseN #89497 üzenetére
Pityuval már mindent megpróbáltunk, szerintem még esőtáncot is jártam, meg füstölőt is tettem a gépbe, de semmi sem segített sajnos. Visszavittem a boltba az alaplapot, ez már szervizes feladat lesz, meglátjuk meg tudják-e javítani. Azért köszi Neked is, hogy gondoltál erre a megoldásra is, sajnos egy tégla lett az alaplap, az én eszközeimmel nem sikerült megcsinálni.
@Pityu Köszi szépen még egyszer a sok segítséget, majd írok, hogy mi lett a fejlemény az alaplappal. Kb 1 hónap átfutási ideje lesz ennek, mire lezongorázzák.[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Akinek gondja volt a CPU lábakra kötődött Gordiuszi csomóval, nézze meg EZT a videót.
...nem elkövetni szepuku!
-
5leteseN
senior tag
válasz
Gery0505 #89493 üzenetére
"...Nem lett eljátszva, mivel nem tudtam róla. "
Semmi gond, 230-kábel ki, BIOS-elem ki, CMOS-Reset érintkezők az alaplapon 10, vagy inkább 20mp zárás.
Tudomásom szerint ennél "resetebb reset" nincs!
Előtte a BIOS-Flash nyomógombos műveletet megismételném. Szerintem ebben e helyzetben nem kockáztatsz vele semmit.
Nyugodtan mehet!Kb csak jobb lehet a helyzet. Hea nem, akkor a =>"legresetebb reset"
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Doky586 #89489 üzenetére
Bocsi, nem mindenki ért hozzá olyan jól, 12 éve vettem utoljára gépet, azóta nem foglalkoztam ezzel az elmúlt időszakban. Működött a gépem, gond nélkül. Tönkrement a videókártyám, újat meg már nem akartam venni ebbe a régi konstrukcióba.
@5leteseN Nem lett eljátszva, mivel nem tudtam róla. -
-
válasz
FoxiestFox #89490 üzenetére
Arra figyelj hogy a user manual szerint 4 modullal lejjebb kell venni a memóriasebességet.
-
Sziasztok!
Memóriát bővítenék egy Asrock B450M Pro4-ben.Pinnacle Ridge van benne (Ryzen 5 2600).
Jelenleg 2x8GB G.Skill F4-3000C16-8GISB van benne.Arra gondoltam veszek még két tök ugyanilyet, de a srác akire ráírtam és hirdetett pont ilyet azt mondta hogy neki is ugyanez az ötlete volt, de nem ment a 4 egyforma ilyen a modul ebben a lapban.
Szóval mire kellene figyelnem, milyen memóriákat kellene vennem?
-
-
5leteseN
senior tag
válasz
jokeph #89487 üzenetére
Esküt nem teszek rá, de mintha korábban lett volna olyan infó, hogy az újabb lapoknál van egy eltárolt alap-BIOS, amit a táp-elem-ki, +Reset 10-20mp után megmarad. Mint minden, ez is gyártó-modell függő.
Ennél a modellnél ez le lett játszva már?
...és az ismételt "nyomógombos-BIOS-Flash" is játszik, szerintem is.
Az meg volt már?[ Szerkesztve ]
-
válasz
Gery0505 #89483 üzenetére
Érdekes meg kell hagyni.
Elméletben a BIOS Flashback (Gigánál újabban Q-Flash Plus) képes felülírni a sérült BIOS tartalmat (amennyiben nem a chip sérült, csak a tartalma).
X370-es Asus lapra ráspájszeroltam egy idegen BIOS-t (B450-es Asrock lapét), majd amikor kijátszottam magam, BIOS Flashback-el simán visszaraktam rá az uccsó gyári BIOS-t.
A lapon valahol elvben van egy LED (a színét passzolom) ami jelzi hogy megy e a bios frissítési folyamat, amikor rányomtál a Flash gombra, világított/villogott ? -
Pityu.
nagyúr
válasz
Gery0505 #89485 üzenetére
Isten igazán szerintem a mai világban a nagy tömegtermelésben szarnak bele a dolgokba.Én amiket olvasgattam a gigabytet nem nagyon dicsérték meg ezt az új chipsetet sem annyira.Gondolom kell egy kis idő ,hogy kiforjon valahol írták átlag felhasználásra a B650 chipset is elég én azt is vásároltam bár én már sokalltam ezt a 64EFt-os árat is mert régen azért kevesebbe került az AM5-nek meg normális lapból ez az alja környéke árból én ár értéket néztem nekem ez tökéletes.Ez igaz tavalyi cikk de itt írtak az x870-ről
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Pityu. #89484 üzenetére
Akkor ezek szerint sikerül beválasztani egy nem jót. Az a baj, hogy a mérnök a tervezőasztalnál nem látja át teljesen, amikor kikerül a nagyvilágba egy termék, hogy milyen problémákkal küszködnek a felhasználók. Ott kezdődik, hogy nincs meg nekünk az a fejlesztői háttér, és tudás, amit feltételeznek. Milyen gondok voltak ezzel a szériával, miket olvastál? Szerinted el tudok még állni a vásárlástól, vagyis vissza tudom adni, és a pénzt visszakérni, és veszek egy másikat, így hogy a BIOS nem jó rajta?
-
Pityu.
nagyúr
válasz
Gery0505 #89481 üzenetére
Szerintem ne haragudj magadra,ha még nem csináltál ilyet hisz nincs gyakorlatod benne.De amúgy én sem értem miért nem tudják egyszerűre megcsinálni bár lehet emögött is a profit áll...Amúgy ahogy olvasgattam a neten a gigabyte alaplapokkal pláne ezzel a szériával voltak gondok sok elégedetlen ember volt.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
jokeph #89482 üzenetére
Igen. Átneveztem a fájlt gigabyte.bin-re, és pontosan úgy csináltam végig, ahogy a videó is mutatta. Szerintem a fő probléma az, hogy a BIOS egyáltalán nem működik az alaplapon, ehhez működő BIOS kéne. Vagy rosszul gondolom, és akkor is meg lehet csinálni, ha megakadt a frissítés?
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Pityu. #89480 üzenetére
Nem, feladtam. Ez sajnos egy tégla lett, szétszedtem a gépet teljesen, megírom a reklamációt, és viszem vissza garanciális javításra, vagy cserére a boltba. Pedig csak annyit kéne tudni megcsinálni, hogy a BIOS Flash memóriájába visszaírni a BIOS-t, ahogy a gyárban is ráteszik, és jó is lenne, de ehhez nincs fejlesztőkörnyezetem. Úgy is próbáltam, ahogy pandras83 írta, hogy memória és proci nélkül próbáltam rátölteni a BIOS programot, de nem reagált erre sem. Marha dühös vagyok magamra, hogy ennyit nem tudtam megcsinálni.
Köszi szépen a sok segítséget, majd még írok, hogy mit sikerült intézni a bolttal.
-
Pityu.
nagyúr
válasz
Gery0505 #89478 üzenetére
Hát ha párban vetted a ramokat az dual chanel.Csak azért kérdem mert mintha a kompatibilitási listán csak single chanelként jelezte volna.Bér két ugyan olyan ram megy együtt ha ugyan olyan de külön vásárolt.Legalábbis én múltkor is úgy raktam egy laptopba és tökéletesen működik.Nem hiszem,hogy a CL30 gond lenne pláne,hogy nem olcsó alaplap.Igaz nekem csak B650-es alaplapom van de én pl ilyen ramokat vettem az enyémbe Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Vengeance Grey EXPO tökéletesen megy 6000mhz-n.Azért választottam corsair ramot mert úgy hallottam barátságban van az amd cuccokkal meg még a curcial is jó szokott lenni,de pl előző gépembe goodram memóriát vettem elsőnek az nem működött rendesen akkor lett csere curcial-ra.
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Pityu. #89477 üzenetére
Igen, pontosan ezt a típust vettem, hát, remélem, hogy dual channeles ramot vettem. Egyébként azt hiszem csak az XMP profilt állítottam be a BIOS-ban, és az Ultra Fast Boot-ot, talán mást nem nagyon, és ekkor is gondja volt a bootolással. Ekkor nem is tudtam belépni a BIOS-ba, csak azután, és akkor is csak nagy nehezen, miután megcsináltam a Clear CMOS-t. Aztán beléptem, és betöltöttem a default beállításokat, akkor nem volt benne az XMP Profil, hanem két külön RAM-ként kezelte. Ekkor hibátlan volt a BOOT. Egyébként nem lehet, hogy túl feszített tempójú neki a CL30-as időzítés?
[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
válasz
Gery0505 #89476 üzenetére
Azt a procit már az F2 alap bios is támogatja.Ramból ez a G.SKILL Ripjaws M5 RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz F5-6000J3040F16GX2-RM5RK pontos típus van benne? Mert az amd sokszor kényes a memóriára.Ahogy nézem a ram bent van a támogatott listában,amúgy dual chaneles ramot vettél?
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Pityu. #89475 üzenetére
Most láttam én is, hogy felkerült egy újabb BIOS verzió, az F5a mindössze 2 nappal az előző verzió feltöltése után. Szóval biztos gondok vannak a BIOS-sal, ha így tolják ki az új BIOS-okat.
Az F4-es BIOS-t töltöttem le és raktam fel. Az új F5a biosban azt olvasom, hogy memória kompatibilitási problémákat javítottak, és az alaplapon a DRAM LED világít... Tehát az F4-ben valami gond volt a memória kezeléssel. Az F3-as BIOS volt rajta eredetileg, és Ryzen 7 9800x3D proci van benne. A memória meg G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Ripjaws M5 RGB Black. Nem értem egyébként, hogy egy csúcsalaplapot miért nem lehet rendesen megcsinálni, az ember azt várná, hogy jó legyen. Mondjuk jó is volt, csak miért nem lehet normálisan frissíteni a BIOS-t, ha nem sikerül valami miatt. A Windowst is akárhányszor meg lehet próbálni, ha nem sikerül, vagy megakad a telepítés. Ezt is így kéne megcsinálni szerintem.#89474 pandras83
Megpróbálom így is, hátha segít. Az a baj, hogy az 50-es kódnál megakadt az újraindítás után, és aztán már csak a 4F kódig jut el. -
Pityu.
nagyúr
válasz
Gery0505 #89473 üzenetére
Ahogy olvasgatok a neten úgy látom másoknak is akadt ezzel a lappal problémája írják a bios dolgot,hogy felraktak xy biost az oldalra másnap már nem volt ott biztos visszavonták,Te melyik biost töltötted le?Mert általában a legfrissebb az mindig béta verzió szokott lenni és az egyel előttit érdemes felrakni.Meg milyen processzorod van egyébként a lapban?
-
pandras83
őstag
válasz
Gery0505 #89473 üzenetére
A q-flasht cpu nélkül kellene megpróbálnod. Legalábbis MSi lapoknál cpu nélkül kell. Csak a 24pin(mobo) ás a 2x4pin (cpu) legyen bedugva a lapba, ramok és cpu nem kell hozzá. Ebben a tutorial videóban sincs cpu, sem ram a lapban.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Pityu. #89472 üzenetére
Igen, ez lenne a legjobb megoldás, próbáltam így is, hogy beraktam a Pendrive-ot az USB-be, megnyomtam a Q-Flash gombot, a gép elindul, majd leáll. Az lenne jó, ha be tudna bootolni a Pendrive-ról, de nem teszi. De megpróbálom még egyszer. Hátha.
Szerk.: Nem, sajnos nem reagál semmire.
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Pityu. #89469 üzenetére
Kivettem az elemet is, összeérintettem a BIOS reset érintkezőket, többször is, de a 4F kódnál sajnos megáll a történet. Ezaz, hogy nem tudom, hogy lement-e biztosan a frissítés végig, mert az 50-es kódnál, ahol először megakadt, ott vártam elég sokáig, de akkor lehet még mókolt valamit a BIOS ? és én meg közben kikapcsoltam?
Egyébként nem volt egyszerű kivenni az elemet, mert szét kellett szedni hozzá az egész gépet. Kiszedni a videókártyát, kikábelezni kicsavarozni a gépházból, az elem előtt meg van egy takarólemez, ami az M2 SSD-ket hűti, és utána van még egy hűtőlemez, ami az északi és a déli hidat rögzíti, ami hátulról oldható négy csavarral. Úgyhogy most visszaraktam, de nem megy végig az ellenőrző folyamat, megakad az F4-nél. Ilyenkor mit lehet csinálni? Vigyem vissza az Alzába? -
Gery0505
aktív tag
válasz
Pityu. #89467 üzenetére
Az elemet mondjuk nem vettem ki, de van két tüske az alaplapon, ahol lehet resetelni a BIOS beállításokat, ez működött is, de nagyon nehézkesen sikerült visszaállítani az eredeti BIOS-t is. De megpróbálom kivenni az elemet is, hátha. Ha ez nem segít, és nem röffen be, akkor mit lehet csinálni? Jobb kézzel megfog, és bal váll felett bedobom a kukába az alaplapot?
[ Szerkesztve ]
-
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Pityu. #89463 üzenetére
Megpróbáltam az F4-es BIOS-t feltelepíteni, a Bioson belülről el tudtam indítani a fájl feltöltését, fel is töltődött. Aztán újraindult a gép. A BIOS frissítés után sokáig megállt az 50-es kódnál ami azt jelenti, hogy "Memory initialization error occurs" vártam egy jó darabig, majd a bekapcsoló gombbal tudtam csak leállítani az egész gépet, semmire nem reagált. Most ha bekapcsolom, akkor az F4-es hibakódnál megakad. Azt írja erre a hibakódtáblázat, hogy: Recovery firmware image is loaded. BIOS-ba nem lehet belépni, nem tudok semmit csinálni vele, nem reagál semmire a gép. Szóval nem tudom, hogy most hogyan tovább, mitévő legyek. Sikerült téglásítani az alaplapom?
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Pityu. #89463 üzenetére
A BIOS frissítéshez hogy kell felmásolni a BIOS fájlokat, illetve melyiket? Rufussal csináljak belőle bootolható pendrive-ot? Hála Istennek van két gomb a hátlapon, az egyik a Clear Cmos, a másik meg a Bios Q-Flash gomb, azt hiszem ezzel lehet BIOS frissítést csinálni.
-
KeviN79
csendes tag
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.
Az miért lehet, hogy egy Asus Prime B450m-k -legújabb biosszal- egy ryzen 5 3600-nal csak 2mag/4 szállal működik?
Előre is köszi segítséget. -
Pityu.
nagyúr
válasz
Gery0505 #89462 üzenetére
Ezzel én is így voltam másfél hete új alkatrészeket vettem és mindent a nulláról újrarakni, beállítani,mentéseket csinálni,szerelni,stb.
Szerintem csinálj egy bios resetet ha más nem esetleg ha van másik géped letöltöd a legfrissebb nem béta biost és ha van a lap hátulján egy bios flashelő gomb akkor bedugod a pendrájvot bekapcsolod a gépet megnyomod azt a gépet és állítólag automatikusan felfrissíti a biost.De szerintem először csinálj egy bios resetet,elem ki ha van kis tüske vagy ilyesmi azt összezárni ja és a gépet kihúzni addig,vársz pár percet elem vissza és árama alá helyezed a gépet és indítod. -
Gery0505
aktív tag
válasz
Pityu. #89457 üzenetére
Bocsi, a kései válaszért, tegnap szereltem, meg telepítettem a gépet, még csak a Win11 van fent. Még van mit csinálni vele, még mindig nem készültem el a szereléssel, tegnap offline voltam.
Szóval az SSD, megkérdeztem még valakit erről, azt mondta az illető, hogy az ő gépében nincs is borda az SSD-n, meg hogy ezen az alaplapon ez a rugós mechanizmus rögzíti az meg mozog egy kicsit. Úgyhogy most itt tart a dolog, nem izgulok annyira már a dolgon. Viszont egy új probléma adódott, nem tudok belépni a Biosba, hogy módosítsam azt. Valami gondja van a processzorral, hogy új procit talált, és csak egy Yes meg No állítási lehetőség van rajta, de a DEL-lel nem tudok belépni. Ha a No-ra kattintok, akkor elindul a Windows. BIOS-t még nem frissítettem, most keresgélem, hogy kell csinálni. -
nagyonjjo
tag
Szép napot!
[link]
Lenne ilyen alaplapi sata kábel,amin átalakítòval van megoldva,a VGA tápellátás.A teszt lefut szépen,140w átmegy rajta ahogy kell.
Kérdésem,az lenne hosszú távon is érdemes akkor kipróbálni?
Van valakinek ilyen átalakítòval vagy kabellel tapasztalata?
Köszönöm[ Szerkesztve ]
-
Moonwolf
senior tag
Sziasztok!
A két slotos vagy négy slotos deszkát vegyen az ember kérdés miatt lényeges.
AMD prociknál ha mind négy memória slotban van ram akkor csökkentett sebességgel kezeli a proci a ramokat.Jelen esetben egy AMD Ryzen 5 9600X-nél, a 4 db memóriánál 3600 on járatja a ramokat 5600 helyett.
A kérdés az hogy a CL értéket lejjebb lehet venni hogy ne legyen akkora teljesítmény csökkenés?[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
Köszönöm a segítséget a múltkori asus alaplapos témához most piszok gyorsan indul a gép.
-
azazbeza
tag
Sziasztok,
Kicsit kiestem már témából, ezért szeretnék kérni egy kis segítséget!
Asrock x370 killer sli típusú alaplap, ryzen5 5600 cpu-t vagy felsőbb kategóriát kezel megfelelően? Rx6600 vagy 3050 vga megfelelő lehet hozzá??Köszönöm előre is,
Gábor -
pruzsi
őstag
válasz
VanAzAPénz #89292 üzenetére
Kipróbáltam Középre 1-10 ig.
Pendrive elfüstölt -
Pityu.
nagyúr
válasz
Gery0505 #89451 üzenetére
Igen most látom,hogy 22110 méretűt is támogatja.Még ennyit találtam róla videóban
Neked be van szerelve a rövidebb ssd-hez az a kis rugós pöcök mint a videón?Mert ha kisebb ssd-t raksz bele annak a végének is kell rögzítés mint pl manuálisan más lapoknál a csavar csak itt egy rugós mechanizmus rögzíti.Az lesz a megfejtés amit mondtam mert a te videódon kiveszi a rögzítő pöcköt a hosszú ssd miatt.[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Pityu. #89450 üzenetére
Igen, pontosan így csinálom, ahogy a videó is mutatja, csak a felső hűtőborda nem lesz feszes, hanem lötyög rajta. Annyi a különbség, hogy a videóban hosszú (gondolom két oldalas) SSD van, nekem meg rövid, 2280-as SSD-m van, és egyoldalas. Lehet kétoldalassal jó lenne, mert kb a másik oldalon lévő chipek vastagsága hiányzik alóla. Még a felső hűtőbordám is ugyanez, és ugyanez a rögzítési mód is.
[SSD beszerelés]
Szerk: Már látom mi a baj, a videóban a hosszú SSD-nek ugyanaz a rögzítési pontja mint a bordának, és így jobban eltartja.Az probléma lehet, ha alátennék az SSD alá egy emelést, és akkor talán jobban felfeküdne? Alul úgysincs chip amit hűteni kellene.
[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
válasz
Gery0505 #89449 üzenetére
Itt az oldalán mutatja animációban ,hogy hogy kéne működnie az ssd rögzítésnek
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Pityu. #89448 üzenetére
Bevallom őszintén fogalmam sincs, nem találtam ilyen támasztékot, amit be lehetne csavarozni. Az alaplapra rá van csavarozva egy lemezke, és azon van ez az alsó thermal pad, ahogy a fotón is látod. Egy ilyen kis önzáró klipsszel lehet rögzíteni az SSD-t, amit el kell fordítani, és rázárni ha benne van az SSD. A hűtőborda ugyanez. Szóval az alaplap dobozában nem találtam ilyet, csak egy csomó kábel volt benne, egy kis venti a memóriák hűtéséhez, meg két tépőzáras kábel összefogó szalag. Más nem.
[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
válasz
Gery0505 #89447 üzenetére
A támasztó csavar beraktad alá amibe be kell csavarozni a rögzítő csavart?Én pl az asus lapommal így jártam kis tasakban volt két ssd rögzítő csavar meg két ilyen becsavarozható támaszték aztán azt hittem úgy van mint az msi-nél,hogy alapból be van csavarva.És nekem is lötyögős volt míg rá nem jöttem erre.
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Éppen raknám össze az új gépem, és egy olyan problémába ütköztem, hogy gondom akadt a PCIE M2 SSD beszerelésével/rögzítésével. Nem volt még ilyen SSD-m, ezért sajnos nem tudom milyennek kéne lennie. Egy ilyen SSD-t próbálok beszerelni:
Western Digital Blue SN580 2TB M.2 (WDS200T3B0E) ez egy 2280-as méretű cucc. Az alaplap, amibe próbálom bepattintani az egy Gigabyte X870E Aorus Master. A videókártya feletti SSD foglalatba szerettem volna beszerelni ahol csak egy olyan széles borda van, mint maga az SSD, de az a gondom vele, hogy ha berakom a foglalatba, és felhelyezem rá a felső hűtőbordát, az nem rögzül eléggé feszesen, vagyis jóformán lötyög rajta. Szerintem alul hiányzik kb másfél milliméteres alátámasztás, de a felső hővezető párnához hozzáér az SSD chipje. Nem nyomódik bele, hanem csak hozzáér. Az alaplapon ezek az elfordítható klipszek vannak, ha megnyomnám az SSD-t akkor bepattan a helyére, vagyis nem csavarral kell rögzíteni az SSD-t, és a bordát sem, hanem ezzel a bepattintható klipszszel. Nem tudom, hogy így a hűtés megfelelő lesz-e, (gyanítom nem)? Az SSD egyoldalas, vagyis csak egy oldalon vannak chipek, gondolom emiatt sem rögzül olyan pontosan. A leírás eléggé szűkszavú ezügyben, így gondoltam hozzátok fordulnék tanácsért. Mi ilyenkor a teendő? -
Csorbi
addikt
válasz
Té Csibi #89444 üzenetére
Nem tudom feltűnt-e, de SEMMI infót nem osztottál meg magáról a gépről (legalább egy gyártó, illetve modell), illetve a rajta futó rendszerről sem. Ezen kívül, ez elég offtopic gyanús kérdés, az eszközöd kategóriájának megfelelő topicot kellene keresni és ott érdeklődni.
-
Té Csibi
újonc
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni Tőletek, hogy a laptopom, ami hibrid, tehát táblagépként is működtethető, "elfelejtette" a táblagép funkciót, olyan értelemben, hogy 2 évvel ezelőtt még AUTOMATIKUSAN átlépett ebbe a működési formába, ha kihajtottam a képernyőt, most (ma próbáltam azóta) pedig nem, sőt, rá is kérdezett, h akarom e használni ezt a módot. Már csak manuálisan tudom bekapcsolni.
Ez még nem is lenne baj, de a képernyő elforgatás sem működik, ill. a legnagyobb gond, h a fizikai billentyűzet is aktív marad, így ha az ágyban a combomra vagy a térdemre vagy bárhová rakom, írja a zzzzzzzzzzzzz,kkkkkkkkk,llll stb betűket. Így elég nehéz, sőt lehetetlen használni....
Tud valaki segíteni? Találkozott már valaki ilyen problémával?
Köszi előre is! -
-
Csorbi
addikt
válasz
mefistofeles #89441 üzenetére
-
-
Csorbi
addikt
válasz
mefistofeles #89439 üzenetére
A bekarikázott ramok mind 4800-at tudnak, a típusszámukban található 4800 is azt jelzi.
-
válasz
Csorbi #89438 üzenetére
Ja kérdés már nincs, csak azt akartam megmutatni, hogy a lap tech.spec oldalán a felső kép látható miszerint 5600 mhz modulakat is támogat, az alsó képen pedig a memória support lista. minden modulnál a jelzett érték tehát 4800 mhz szerepel mint támogatott sebesség. Szerintem ez így elég ellentmondásos.
Oké igazad volt az én procimnál, de elvileg ebbe a lapba tehető I9 12400 is és ott már 5600 mhz a proci által támogatott memória sebesség.
(a termék oldal nem hiszem, hogy tudhatja, nekem milyen procim van)[ Szerkesztve ]
-
Csorbi
addikt
válasz
mefistofeles #89437 üzenetére
És most mi a kérdés? 4800-on fog tudni menni a ramod abban a lapban, azzal a CPU-val.
[ Szerkesztve ]
-
-
Csorbi
addikt
válasz
mefistofeles #89435 üzenetére
A memóriavezérlő a CPU-ban van. Ergo, a CPU memóriavezérlőjének kell elsősorban bírnia a megemelt órajelet. Az XMP órajel használata mindig overclocknak minősül, a CPU-d szerinti (12400F ha jól látom??) max. JEDEC órajel az Intel adatlapja szerint 4800MHz, elsősorban azt kéne megpróbálni belőnöd a BIOS-ban (BIOS friss legyen). Utána lehet esetleg elkezdeni memóriatuninggal az emelést, ebben segítséget leginkább a CPU (!) topicjában tudnak adni. Bár, azzal a lappal én nagyon nem kísérleteznék...
[ Szerkesztve ]
-
Üdv Urak!
Egy igen bosszantó dologot figyeltem most meg a gépemnél.
Adott egy ASUS Prime H 610M-R alaplap.
Tudom, hogy nem egy táltos gamer cucc de nekem elég. Na most a lapban található egy
16 Gb-os Crucial 5600 Mhz-es DDR5 memória modul. A gép belakása közben a biosban vettem észre, hogy csak 4000 mhz-en ketyeg a memória. Oké, semmi gond, sokkal komolyabb lapoknál is előfordult, hogy egy névleges értéken futtatott egyébként gyorsabb memóriákat, ilyenkor beállítom arra amit valóban tud a modul és kész!
Na most ennél a lapnál lehal a rendszer ha 5600 vagy akár 5000 Mhz-re állítom a frekvenciát.
Megnéztem a lap hivatalos oldalát és ami ott van az szerintem egy orbitális átverés.
A technikai specifikációnaál nagy betűvel szerepel, hogy a lap támogatja 4800 tól 5600 Mhz ig a memóriákat.
A támogatási listában viszont már minden memória modulnál 4800 Mhz szerepel mint max frekvencia.
Akkor most ez hogyis van?
Ez azt jelenti, hogy fizikailag betehetsz te egy 5800 mhz-es modult is de az csak 4800-on fog ketyegni?
Totál átverés szerintem.
Mi a véleményetek? Ilyennel én még nem találkoztam.[ Szerkesztve ]
-
-
5leteseN
senior tag
válasz
Doky586 #89427 üzenetére
Igen ez alap helyzetben így van, de most nem jön be a BIOS képernyő, hanem fekete monitort látok, logó nélkül.
Ezért kellene a vagy a
- vakon(BIOS frissítés gomb-jumperrel) BIOS frissítés üzemmód a flash-drive-ról(fat32, ...),
- vagy a W11 alól BIOS frissítés.Ilyen zavaró körülmény miatt tettem fel a szokásos alaphelyzetben valóban nem logikus kérdést.
[ Szerkesztve ]
-
-
5leteseN
senior tag
Az ASRock B365M-OEM alaplapnak van BIOS frissítő gombja, "ilyesmije".
Esetleg vmi ASRock program, ami W11 alól frissít BIOS-t?
-
Pityu.
nagyúr
válasz
5leteseN #89422 üzenetére
Tudom,régebben volt már olyan,hogy küldtem vissza dolgokat még pl a nagy videokártya bányás árrobbanásnál is.Isten igazán az alaplappal úgy komolyabb gondom nincsen mert úgy választottam,hogy ár érték arányban szerintem elég jó hátulján hál isten kevés usb kettő legtöbb lapon az olcsók vagy hasonló árúak között azzal volt tele a hátlap meg pont kettő M.2 ssd-m van.Szerintem még összecsiszolódnunk kell én inkább a videokártyától parázok még nem teszteltem így alap állásban tetszik az is csak attól parázok mekkora hangja lesz ha terhelést fog kapni mert a hangos dolgoktól van herótom.
-
5leteseN
senior tag
válasz
Pityu. #89421 üzenetére
Ha figyelsz az időre(: a neten rendelt "bármit" magánszemély 14 napon belül indoklás nélkül visszaküldhet!), akkor meglepően jól jössz kis szinte minden problémából.
"Csak": figyelni kell az időre, néha azon az "elengedett" egy-két napon múlhat minden a sikeres végkifejlethez.Az örök klasszikus:
"...de ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz!"[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
válasz
5leteseN #89420 üzenetére
Igen,csütörtökön jött meg az utolsó alkatrész és pénteken délután szereltem össze a gépet.Hát a drivert a franc se tudja előző gépen ment anélkül is meg azzal is nagy ritkán volt ilyen,hogy nincs hang,itt volt fent a driver csak első gyanúm arra volt és töröltem de úgy néz ki nem az a gond.
-
5leteseN
senior tag
-
Pityu.
nagyúr
válasz
5leteseN #89418 üzenetére
Most nagyjából jó lett a gyors indításra nem esküszöm de egy alap hiba még mindig fennáll csak nem tudom a windows e vagy az alaplap.Ha be bootol a rendszer egy külső dac-ot használok usb-n hangkártyának és nincs hang sőt hiába kap áramot az eszközkezelőben sem látni ha kihúzom usb-ről meg vissza dugom azonnal jó utána következő indításig.MSI lapnál ritkán fordult elő ilyen de ez lehet a win11 baromsága.
Ami még amúgy nem tetszet az asus biosban,hogy állítgattam a ventilátorokat de csak százalék van jobban örülnék ha fordulatban is láthatnám,hogy pl ha én 800 as fordulatra akarom fixen állítani a ventit lássam is,hogy mit csinálok. -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Van egy Asus TUF Gaming B760-Plus Wifi alaplapom amivel tavaly az történt hogy költöztem át egyik házból a másik és amikor vettem ki a gpu-t akkor a gpu kioldó lenyomásakor eltört ott valami és egy kis műanyag pöcök gurult ki onnan. Maga a kioldó nem tört le csak szabadon jár nincs meg az a kattogó hangja mint új korában.
Igazából tökéletesen működik az alaplap csak nem tölti be a funkcióját az a csodálatos Q-Release hiper szuper dolog... Kézzel ki kiemelni a gpu-t teljesen.
Olvastam több külföldi fórumon hogy sok embernek letört teljesen, szóval nem egyedi problémáról van szó.
Írtam az Asus-nak hogy lehetséges-e ennek ellenére gariztatni. Félek hogy nem de egy próbát megért..
Szeretném eladni az alaplapot a közeljövőben de szeretném ha 100%-os lenne. A lappal az égvilágon semmi baj nincs csak így nem akarom eladni hogy nem tökéletes a lap. Ha az Asus nem fog vele foglalkozni akkor tudnátok innen PH-ról valakit ajánlani aki esetleg ilyen apró dolgok javításával is foglalkozik?
Abban reménykedek hogy esetleg csak ezt a kis pici pöcköt kellene kompletten cserélni. Tehát kipattintom majd bepattintom az újat aztán kész. Csak jó lenne ha egy hozzáértő megnézné.Köszönöm!
-
Csorbi
addikt
válasz
5leteseN #89412 üzenetére
És ez most hogyan kapcsolódik a kiinduló kérdéshez? Némi varázsgombát érzek a levegőben...
-
5leteseN
senior tag
válasz
Csorbi #89411 üzenetére
1, A PCIe 4.0 az átlagos felhasználónak elérhtő VGA-khoz bőven elegendő a belátható időn belül(kb a következő Armageddon-ig).
2, A RAID-del a következő generáció (tripla áras) SSD sebességei is megközelíthetők.
3, Nekem elég szélesnek tűnik a CPU támogatottság.
4, Négy RAM foglalat!
5, sok-magas MHz-ekig!Vannak jobbak is, ha gyártó lennék én belehajszolnám a csillió-bilió €-$-Ł... -os alaplapokba (a feleslegesekbe is, "mint a sicc"
) a vásárlóimat, de én a Vásárlói oldalon vagyok még egy darabig!
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz
Pityu. #89403 üzenetére
A gyári adatlap alapján egész biztató!
"...egy kalappal!"
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Pityu. #89407 üzenetére
Elsősorban lehet van erre külön beállítás, ErP, illetve nézd meg hogy C-statek, illetve a USB beállítások hogy állnak, jellemzően szinte minden UEFI-ben van, de változó hogy hol, én csak ASRocknál tudom. Bár amin írok (970A-UD3, AMD FX) még BIOS van, és ebben is benne vannak a Wake on Lan, Stay on USB after Hibernate, Standby funkciok. Ha ez nem, akkor Windows-ban is lehet próbát tenni.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Pityu. #89405 üzenetére
Valoszinuleg a Memory Training miatt csinalja. Tudtommal kikapcsolhato, valahol DRAM Timing Control > Memory Context Restore körül, ha van ilyen opció, akkor azt tedd Enabled-re.
AMD AGESA frissitésekkel javult a helyzet, de ahogy észrevettem ez az idő alaplaponként változik.[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
Adott egy ASUS PRIME B650-PLUS-CSM alaplap,még barátkozok vele.Tud e valaki megoldást a lassú indulásra,az MSI régebbi alaplapomhoz képest sokszoros idő a gép elindulása meg ha kivan kapcsolva a gép mintha akkor is kapna áramot mert az usb dac hangkártyán nem alszik el a jelző fény és hátul a lan csatlakozásnál is világít a zöld fény sőt mintha néha még villogna is.Hol lehet energia dologgal kapcsolatban esetleg a bios-ban állítani?MSI lapomnál ilyen nem volt ott mikor leállítottam a gépet mindentől elvette az áramot.
-
Rica
senior tag
Segitseget szeretnek kerni. Duplaztam a DDR3-as RAM-ot 8-rol 16 GB-ra. Ebayrol tudtam venni olcson egy hasznalt azonos (Crucial Ballistic Tactical) parost. Betettem (ahogy kell). A bios latja is szepen (Asrock 97 Extreme4), de nem latta az SSD-t (SATA porton volt), igy nem tudott bootolni. A WD Red winchestert latta, onnan akart inditani. Cserelgettem kicsit a kabeleket, mig megjelent az SSD. Sikerult Windows diagnozisig eljutni, de az nem tudta a hibat javitani. Nehany fagyas utan, a bios mar nem lat semmit, ami SATA csatlakozoba van dugva. Ennek megfelelo (A2, A6, A9) hibakodokat jelez az alaplap. Rendeltem gyorsan egy uj SSD-t, amit az M2-be teszek bele amint megjon es addig surun imatkozok. Minden inditasnal nyomtam CMOS tisztitast, ahogy kell.
Van esetleg otletetek, mi lehet a baj vagy mit csinaltam rosszul?
Koszonom szepen.[ Szerkesztve ]
-
rodman73
aktív tag
Milyen programmal tudnám letesztelni hogy minden megfelelően müködik-e egy alaplapon? Performance test-t próbáltam, ott minden ok volt. De megnézném másik programmal is. Vagy indítsak egy grafikai benchmarkot és ott kijön ha valami nem okés?
Új hozzászólás Aktív témák
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Politika
- Bemutatta a Garmin a Tactix 8 órát
- Szerdán mutatkozik be az iPhone SE
- Sorozatok
- Gumi és felni topik
- PlayStation 1 / 2
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...