-
PROHARDVER!

Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
szarnyasdino
üzenetére
Szia. Dobsz be ide egy képet a világító led-ről + a cpu foglalatról, kivett cpu-val?
-
Csorbi
addikt
válasz
szarnyasdino
üzenetére
A CPU led jellemzően:
- hibás CPU
- a foglalatban rosszul érintkező CPU
- a foglalat lábai sérültek, elmozdultak, elhajoltak, összekócolódtak, stb
- esetleg nem bedugott/nem megfelelő CPU tápellátás -
szarnyasdino
tag
Adott egy gép melyben egy GIGABYTE B850 AORUS ELITE WIFI7 van.
Korábban ugye írtam hogy össze lett rakva feltéve ami kell majd fél évig hozzá se nyulva.
Aztán nem indult el (legalábbis én azt láttam mivel a monitor nem kapott jelet) az alaplapon égett a cpu led pirosan folyamatosan.
Ennek utána olvasva elvileg ez egy hiba....Nos most volt idöm újra összeraktam ugyanugy semmi. majd már a legvégső köze nincs az egészhez dologhoz nyultam átettem a gépet display portra és eddig is ment csak a hdmi valamiért nem adott jelent... mindegy lényegtelen..
Ami a kérdés... az alaplapon a cpu led továbbra is pirosan világot egyfolytában... Ezek szerint ennek így kéne lenni alapból?

-
PeterUr
csendes tag
Tudtok ajánlani PC-s tesztelésre kártyát az ISA, PCI re valamint memória slotokra és memüria kártyákra? Mert elkezdtem gondolkodni a fiam "örülete" miatt hogy egyszerübb volna kideriteni egy adott alaplapnál mi jó és mi roszz.
-
sonkauram
csendes tag
-
válasz
sonkauram
üzenetére
Szia.
SSD 40-50 fok??? VGA alatt? Szerintem ezt te sem írtad komolyan hogy nem ideális?? Mert az, bőven a határon belül vagy, sőt.
Ettől még lehet SSD hiba de nem a hő miatt. Ezt sajnos tesztelni kell.
De ha már pár éve van akkor hagyd így....
Viccet félre téve. Kezd el tesztelni, pl RAM teszt (memtest), vagy teszt rendszer másik SSD-vel, új rendszer legyen, lehet csak sw hiba lesz. -
sonkauram
csendes tag
Sziasztok!
Most húsvétkor hódoltam egy régi elbaszott szokásomnak, hogy elővettem a League nevű fantasztikus játékot. A gépem nem egy nagy eresztés, de eddig azt hittem, hogy a videókártya fogja most meg érdekes dolgokat produkált a gép. 75-105 fps
(RTX 5070 nel amire most cseréltem. (két 144 hz monitort hajt ki 24" 1920x1080) MSI B450M microATX bazooka (használtan vettem kb. 7+ éve) processzor (Ryzen 3600 ez is 8+ éve szintén használtan) eddig az utóbbi pár évben produkálják a jelenséget....
RAM 2x8gb crucial 3200 ddr4 ramok)
FPS hydro táp 750W az egész nem eszik többet 200Wnál fogymérő szerint. Persze alig használja a VGAt)És random kifagyásokat játszott el többször például, hang marad a másik képernyőn egér stb. de a játék 30-120 másodpercre kifagy teljesen. Hang szokott érdekesen késni vagy megakadni. Most két dologra gyanakszom egy kb. 6 éve egy videókártya elfustölt az alaplapban de mást nem nyírt ki látszólag. Vagy az alaplapi SSD slot a videókártya alatt van folyamat melegíti az SSDmet állandóan 40-50 fokos ami szertintem nem ideális. Még az lehet, hogy a proci ment gajra.
Ha van ötletetek mi ment gajra az szuper lenne. Alaplapra gyanakszom.
Köszönöm!
-
_DiEGO_
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Valamikor voltak... sok hardverem volt és kiöregedtek, azt anno odaadtam olyan csórikának a gépet aki a MÉH telepre adta le valamennyiért, gondoltam segítek rajta, De akkor még nem volt ez a mizéria, hogy mennyi értékes fém van benne, Így utólag bánható ugye mert elég sok gépet elpasszoltam. Olyanokét is akiknek gépet raktam össze. Így utólag: de nagy marha voltam ! Akkor még szemétnek számítottak, elektronikai hulladék...
Ez van. Mindennek ellenére anno egy C64 -el kezdtem, aztán jött az AMIGA és vettem egy AMIGA 500-ast. Volt (meg is van) egy rendőr haver srác akinek Amiga 1200-a volt és mutatott rajta pár játékot... Na több se kellett eladtam A500-at és vettem A1200-ast. No erre költöttem , Blizzard 1230 kártyát vettem bele. CD olvasót hozzá stb... Aztán az lett hogy közösen veszegettük rá a játékokat
Legjobb a NAPALM c. stratégia volt. Persze mindkettőknek voltak innen-onnan beszerzett egyéb játékai és cserékgettünk. Szép idők voltak. Azt Ezután jött a PC-s korszak... ennyi -
-
Visszatértem a ledobálódós vinyók eredményeivel.
- BIOS frissítve, chipset driver frissítve, nem javult.
- Live Linux Minttel ment egy ideig gond nélkül, de nyilván nem volt számottevő használatban, szóval nem elég meggyőző ahhoz, hogy Windows + programok újratelepítésbe fogjak.
Az Eseménynaplóban az eldobódásokat úgy lehet a legkönnyebben megtalálni, hogy ilyen Alkalmazások hiba jön:
The storage optimizer couldn't complete defragmentation on Store2 (D:) because: The disk was disconnected from the system. (0x89000011)
Maga a "disk" csak figyelmeztetéseket rak be a Rendszer naplók közé:
The IO operation at logical block address 0x6a588178 for Disk 0 (PDO name: \Device\00000038) was retried.
és utána egy csomó
An error was detected on device \Device\Harddisk0\DR0 during a paging operation. -
-
_DiEGO_
őstag
Megvan a gyártó is: PC Chips - P6LA (Ver. 1.3)
Chipset: Intel 440LX (régi Pentium II korszak)
CPU foglalat: Slot 1
RAM: SDRAM DIMM
Bővítőhelyek: 1× AGP (barna)
3× PCI (fehér)
2× ISA (fekete, alul) ATX formátum
------------------------------------------------
Intel Pentium II 233 MHz – 450 MHz (ez a biztos tartomány)
Intel Celeron (Slot 1 változat) 266 / 300 MHzEnnyit sikerült

-
PeterUr
csendes tag
Van másik hasomlón is de ahhoz legalább találtam leirást de erröl semmit. CPU mem van hozzá az már más kérdés bármi is müködik belőlle
Fiam elkezdett retrózni és én is nosztalgiázok vele. Ha már van gyári telepitő csomagok win3.11, win95, win98, wimMe, OS/2 Warp 3, 4, BeOS meg linux egy mobil reckkel vissza visz a kezdetekhez 
Az az érdekes hogy a AI sem talált a kép alapján szinte semmit, a másik laprűl meg elég sokat. Majd leteszteljük. Ha elindul és a BIOS-ba betudunk lépni már könyebb lesz a dolgom.
-
_DiEGO_
őstag
Talán ez lesz a jó hozzá:
Introduced in: April, 1998
FSB: 66 MHz
Supported RAM type: EDO-DRAM
SDRAMSupported
CPUs: Pentium II, Celeron
AGP 2×
UDMA/33Pentium II with 66 MHz FSB
és így fest foglalatban hűtővel:
-
_DiEGO_
őstag
Egy őskövület 1998-ból ! Szinte gyűjtői alaplap. Van hozzá proci és a befogadó kártya? Má a nevét sem tudom
386 - 486-os proci mehet bele, netán P1. SDR RAM PC 100-133MHZ talán... és a 1-4 mikrokapcsolókat kell megfelelően beállítani a CPU-hoz. AGP jó esetben 2X
-
-
PeterUr
csendes tag
Egy alaplapot kéne beazonositani, sajnos amit találtam róla az egy nagy nulla. A CatGP szerint ez de igy sem talál semmit: vintage SMC COMi Hond P6LA ver1.3 de az sem ir érdemi infót.
[link] -
brabbitz
aktív tag
válasz
stewe2
üzenetére
Eljárt, de használható. Persze nem vagyok álszent, mert a main gépem még mindig egy 5600X&RX6800 kombó, ha komolyabb játékoknak kell a gép, de egyébként általában minden mást a FX-8320&RX580-on csinálok. Érződik hogy öreg az nem tagadás, de egyébként teljesen használható. Igazából ingerküszöbtől függ a dolog, engem pont nem érdekel hogy 3 másodperc helyett 10 másodperc alatt indítja el például a Dockert (Desktop), ha azon kivul amugy tokeletesen elintézek minden mást, és régebbi játékokkal korrekten elbánik. Van a korában jobb helyette, de pl. egy normális Z-s lap+K-s i7 Haswellt még mindig aranyárban mérik, abból a pénzből meg az általad is említett gombokért árult AM4 jobban választás (sőt olcsóbb is picivel).
És az DDR4, igaz drágább, de az még belemegy néhány jóval jobb platformba, és az AM4 vonalon belül is tudsz még bőven mozogni.Egyébként pont a DDR4 áremelkedés miatt nem váltottam még ezt az FX-et én se le, jóvanaz' alapon, majd ha ismét gombokért fogják árulni, akkor már vlszg lesz olyan idős a proci hogy megérje a váltást.

Kellemes husveti unnepeket!

-
stewe2
aktív tag
válasz
brabbitz
üzenetére
Köszi mindenkinek
Ja, valszeg a feladatkezelő rosszul olvassa ki az adatokat, mert végül is a gép rendesen működik, játékok is mennek. Csak azt sajnálom, hogy eljárt az idő ezek felett a rendszerek felett. Valamikor öltük egymást az aprón, ha beesett egy dobozos FX8350BE
Most meg a legócskább tarcsi gépem is fényévekkel gyorsabb (R5 1500X), és ezt a procit is gombokért dobálják
Kellemes Húsvéti Ünnepeket stewe
-
degec
senior tag
Tiszteltem,
Kérhetném szépen, hogy szakértőbb (mint az enyém) szemmel mondanátok pár észrevételt a két alaplap között? 7200 ddr5 és 270k plus menne bele, oczve nem lenne, csak stabil melós gép..Össze tudom hasonlítani, látom kicsit gazdagabb a felszereltség stb. de vrm, meg ilyesmit nem annyira vágom.. Köszönöm !
ASUS ROG STRIX Z890-F, és az E lenne a kinézett, vagy akkor dobjak rá picit többet és PROART.. 
-
brabbitz
aktív tag
válasz
stewe2
üzenetére
FM2-nél 100 MHz BCLK x szorzó míg FX-nél 200 MHz (HT) ref clock x szorzó.
Emiatt mutatja furán FX-nél, míg az FM2 processzoroknál nem. Ha kiszámolod, az effektív órajeled ugyanarra jön ki mindenképp, de hozzáteszem azt is hogy AM3+nál a feladatkezelő nem mindig olvas ki korrekt adatot, ezt nyugodtan elmondhatod az új tulajnak ha ugy adodik. Példa:

-
heavygrip
senior tag
válasz
stewe2
üzenetére
Vedd ki az egyiket és nézd meg modulonként mit mutat. ( Vagy a RAM cseréket erre értetted?)
Havernál hasonló volt a szituáció. BIOS látta mind két modult, CPU-Z szerint dual chanelben ment, aztán a Windows csak egy modult használt hiába írta hogy 16Gb-ot lát, 8-at engedett használni.
Modulonként tesztelve az egyikkel nem töltött be a Windows csak fekete képernyő..Asszem anno az A10 7870k rendszerem is 1866-ot jelzett.
-
stewe2
aktív tag
válasz
_DiEGO_
üzenetére
+Viktor77 Köszi az észrevételeket
, de ugyanez a memória egy hasonlóan öreg FM2+ lapban így néz ki.
Feszültségek BIOS-ban mindkét esetben OK (1,5V). CPU-Z is szintén mindkét esetben helyesen számol (kb.933). Eladnám a cuccot apróért, csak nem szeretném, ha az új tulaj ezen rugózna.
Köszi stewe
-
_DiEGO_
őstag
válasz
stewe2
üzenetére
Milyen RAM van benne ! plusz a ram milyen fesszel negy? 1,5V vagy 1,65V ? lehet hogy kevés a fesz neki!
alap freki: 933MHz x 2 = 1866MHz amúgy ! DDR = Double Data Rate
-remélem csak elnézted - kép alapján hibátlan !
Maga az alaplap szereti még a 2000MHz és 2133MHz-es ramokat is OC -vel. De lényeg hogy a RAM kapja meg a működtetési feszt BIOS-ban ! [link] -
Viktor77
titán
válasz
Hellboy2387
üzenetére
A kell és a lehet két külön dolog.
Ha lehet a lapodon ilyet, akkor megcsinálhatod, de az 550-es lapok alapból kezelik az 5-ös szériát, így megcsinálhatod beépítés után is. -
stewe2
aktív tag
Sziasztok!
Maradék használt gép összerakása történt. A RAM-ok sebességével van gond, és érezhetően lassúnak is tűnik a rendszer. BIOS-ban minden OK, frissítettem is. RAM cserék (típus, db) megvoltak. A WIN tiszta telepítés (többször is). Mi lehet?
Köszi, stewe
-
válasz
Zsolesz69
üzenetére
Sziasztok, vettem egy msi b550 gaming wifi [link] alaplapot, eddig x370 msi lapom volt ami elromlott, a kérdésem az, hogy ennél a lapnál is kell proci meg ramnélkül bios cserét csinálni? 5600x procim van, a x370nél a generáció váltás miatt kellet csináltatni az tudom. Ez elvileg a 5 genhez van. Vagy így össze tudom rakni a gépet és utána is lehet biost frissíteni? A válaszokat előre is köszönöm.

-
Zsolesz69
tag
válasz
joghurt
üzenetére
Ritkábban, de lehet BIOS hiba is.
Mivel a BIOS inicializálja a PCH-t és az kezeli a SATA, USB PCI vonalakat.
Nekem volt, hogy az összes USB-t elfelejtette és csak PCI-USB kártyával és PS2 billentyűvel fértem hozzá a géphez.
Meg kéne nézni, BIOS alatt is leoldja-e a vinyókat, érdemes lenne rányomni a legfrissebb BIOS-t (ha már fent van, akkor ugyanazt rányomni) -
BogyóBP
veterán
válasz
joghurt
üzenetére
Anno akkor láttam ilyent amikor doglodott az alaplap sata kezelője. Az is lehet hogy a táp oda már nem jut el de én inkább azt mondanám hogy az alaplap a véget járja már ami a lemezeket érinti. Ha a tapegyseg bírja es nem ő szakítja meg a merevlemezeket akkor csak a déli híd az ami kezd meghalni. Elso körben általában ez szokott lenni aztán jönnek a furcsa kék halálok amik szinten ide köthetőek mint a kimeredt kép is. Az hogy másikkal is lett próbálva gondolom más sata portban is méginkább ezt a gyanút erősíti meg. Annak idején az ilyen olcsó lapokkal szenvedtem én is főleg ezzel a márkával csak az inteles oldlon is de volt ilyen szóban forgó alaplapom is es nem bírta sokáig először a hangkartya fingott ki benne aztán sorra a többi cucc.
-
-
Sziasztok!
Egy parajelenséget vadászunk. Adott egy Gigabyte B550M DS3H, benne Ryzen 3 3100 (gyári hűtővel), 600 W-s táppal. A Windows 11-es rendszer egy M.2 SSD-ről megy, gond nélkül. A házban van még egy 3.5-ös Seagate vinyó, amivel korábban semmi gond sem volt.
Egy ideje viszont elkezdte ledobálni-visszacsatolni, először ritkábban, most már folyamatosan.
Természetesen sok másik SATA kábellel kezdtük a próbát. Másik aljzattal is. Másik tápkábellel. Sőt, másik vinyókkal is ugyanez a jelenség.
A kábelt másik SATA aljzatba átdugva egy ideig rendben megy, de aztán kezdi a pingpongozást.
Van más tipp, mint a SATA vezérlő megbetegedése? -
BogyóBP
veterán
Sziasztok. Értetlenül állok egy jelenség előtt. Ha az alaplap hátsó audio kimeneti csatlakozojába csatlakoztatok egy hangfalat jack dugóval ha egy bizonyos szögbe áll vagy egy bizonyos részhez hozzá ér a jack dugó eleje (valahol belül) egy pillanatra elmegy a kép a monitoron aztán visszajön. Ilyenkor gyakran a hangzás is megváltozik (hiába húzom ki be a jack dugót) pl a basszus elkezd recsegni amig a gépet újra nem indítom. Elszállhatott a hátsó alaplapi kimenet?
-
Zsolesz69
tag
válasz
Apucy01
üzenetére
"vagy a proci hűtője feszíti úgy a foglalatot, hogy elment egy csatorna. "
99 % hogy ez lesz a probléma.
A dual channel 4 ram slotot tápellátás szempontjából általában egy 3.3 amperes LDO "viszi a hátán" tehát amit mondasz, olyan nincs, hogy táp miatt csak egy slotot tiltana.
Párosával tiltja ha vmelyik csatorna sérült, ritkán CPU belső dma hiba, ami gyakori, az a CPU slot pl. ferde v törött tüske, vagy feszíti a hűtő.
Ha egy slotot tilt, az mikrorepedés, ami lehet slot alatti forrasztás, felhúzó ellenállás, ritkábban repedt MLCC, ill. a multilayer rétegben történt szakadás.
Ez utóbbi esetben sajnos bele kell törődni, mert nem javítható.
(mókolok lapokat amúgy) -
Apucy01
őstag
válasz
looser
üzenetére
"Szia! X99-en 450W-os táppal kísérletezni nem óvatosság, hanem öngyilkosság. 😂 Valószínűleg az IMC-d (memóriavezérlő) nem kap elég stabil kakaót, vagy a proci hűtője feszíti úgy a foglalatot, hogy elment egy csatorna. A HWInfo látja az SPD-t, de a BIOS/OS már nem tudja használni. Mérj egy feszültséget, vagy tegyél bele egy normális tápot, mielőtt az egész Taichi elfüstöl!"
-
looser
addikt
válasz
Zsolesz69
üzenetére
Sziasztok! Adott egy Asrock X99 Taichi alaplap. Eredetileg egy E5-2618L-V3 cpu volt benne. Egyszerre lett cserélve a táp, cpu (E5-2697A V4) és 2x16 > 4x16 GB DDR4 ECC 2400. A tápot (most vissza kell küldenem garanciális javítás miatt, ezért visszatettem a régi 450W-os tápomat és a biztonság kedvéért a régi cpu-t is (75W - 145W TDP), hogy ne legyen gond, de a 64GB ram maradt. Viszont azóta csak 48 GB-ot lát az OS, miközben a HWinfo látja mind a négy modult. Mi lehet a gond?
Köszi & üdv
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Csorbi
üzenetére
Nem csupán DAC, ahogy egy ALC hang sem az, hanem integrált fejes erősítője is van, csak sokkal jobb, mint egy alsó polcos ALC-nek. És közben maga a DAC minősége is jobb, csak nincs benne 2 csatornás DAC-nál több. De minek is több. Nem véletlen koptak ki az alsó-közép árkategóriából a sok csatornás hangrendszerek. Marginális az igény rá.
Ez a logilink azért érdekes, mert emlékeim szerint ugyan az a DAC van benne mint a Sharkoon-ban, amit igorslab is tesztelt, csak egy picivel kisebb teljesítményű fejes erősítővel szerelik. -
Csorbi
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Ez csak egy DAC.
Egy integrált hangkártya is lényegesen többet tud ennél funkcióban mindenképp. Nem tudhatod, lehet hogy neki kell a többcsatornás kimenet, vagy a felváltott hangfal/headset használat (rear jack/front panel jack), esetleg DD/DTS dekóder/enkóder, optika, stb. Netán mikrofon, vonalbemenet, DSP funkciók. Szóval funkciókban jelentős visszalépés. A minőségi előrelépést sem egy 7 ezer Ft-os DAC-tól remélném.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
sniper112
üzenetére
Se a garanciális macerát se a hangkártyát nem hiányolnám annyira, hogy megérje a szüttyögést a gariztatással. Mármint, ha tényleg elhalálozott a hangkártya.
Inkább nézd meg ezt az USB-C DAC-t, ami sokkal tisztább kimenetet fog adni, illetve erőteljesebben tudja meghajtania a füleseket és csak 7K: [link] -
Apucy01
őstag
válasz
sniper112
üzenetére
„Szia! Mielőtt szétműtenéd a BIOS-t vagy CMOS-t resetelnél feleslegesen: az új kártya (Nitró+) valószínűleg csak átvette az alapértelmezett hangkimenetet (HDMI/DP Audio).
Vezérlőpult -> Hang -> Lejátszás fülön állítsd vissza a Realtek-et (vagy amit használsz) alapértelmezettre. Nem a hardver tiltott le semmit, csak a Windows "okosabb" akart lenni nálad. 😉” -
Csorbi
addikt
válasz
sniper112
üzenetére
Előbb BIOS frissítés (ezt millió okból amúgyis érdemes, elég ha megnézed a changelogjait), utána ha még mindig nem jó, akkor érdemes lehet még egy CMOS reset.
Ha a BIOS-ban látszik, engedélyezve van, akkor nézd meg az eszközkezelőt, ha ott nincs, ismeretlen eszközként sem, akkor nézz meg egy usb-ről bootolható live linuxot vagy hasonlót. Ha az alatt sem jelenik meg, akkor nagy eséllyel defektes lett a lapon valami. -
sniper112
aktív tag
Tudom hogy nem annyira de lehet ez is hogy kb 1 hónapja van meg ASRock b850m pro rs lapom és eddig jó volt a hang hátul elöl, de megjött az új vidikari és hozzá a táp és mondom azt is kicserélem, gép indult minden jó BIOS 3.40 gyári szinte csak a ventik vannak lejjebb véve plusz a RAM beállítva, de tegnap készenlétiből indítom ahogy szoktam, és nézem hogy nincs hangkártya, csak a monitoron keresztül van (HDMI).
Sehol nem látni a hangkártyat
Kérdésem érdemes erre BIOS frissíteni? Vagy tud esetleg valaki infót adni? Mielőtt visszaküldöm garanciával.
Olvastam ilyen ai opciókat de nem hiszem hogy ér valamit, kisütni sem hiszem mert sokáig volt áram nélkül amíg szereltem a gépet. Olyan mintha proci 9600x meg a 9070xt páros okozná ezt és BIOS valamiért letiltja . Még nem szedtem szét tesztre.
Táp bequiet 850 pure power 13 m
Vidikari meg Sapphire nitro+ Radeon 9070xt
Előre is köszi. -
Zsolesz69
tag
haver tavalyelőtt még túrt ilyen 560-570-580 kártyákkal (4GB) én is tőle hallottam a mókolt bios-t persze azóta a villanyszámla miatt nem éri meg.
-
Zsolesz69
tag
válasz
djbahool
üzenetére
elvileg ki kéne írnia a VGA bios verziót sztem win alól AIDA meg HWInfo progik kiírják.
ha felmész a VGA gyártó lapjára és nincs az ottani BIOS listában, akkor valami mókolt van fenn.
mondjuk ezek közt pont megy egyik a másik bios-ával is csak nem arra a kártyára van optimalizálva:
Sapphire PULSE RX560 OC 4GB Filename:Sapphire.RX560.4096.170419.rom
BIOSTAR RX560 Dual Cooling Filename:217683.rom
AMD Radeon RX560
() -
djbahool
senior tag
válasz
Zsolesz69
üzenetére
Semmi nem oldaotta meg a problémát.
Volt BIOS reset, CLR_CMOS , elem kivét is. Elem jó.
Port kifújtam a portból (nem volt benne amúgy).
Tápot kicseréltem.
BIOSba levettem Gen2-re, M.2-t átraktam másik portba, vagy épp teljesen kivettem.
Semmi!BIOS-t újraflesseltam, az sem segített.
-
Viktor77
titán
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
Ez FW-t frissít, elég egyszer.
-
ImpersonatoR
addikt
Sziasztok
Ezt elég csak egyszer telepíteni vagy minden windows reinstall után is újra kell telepíteni

ASUS 4242 and PD-GX Firmware Windows Update Tool (ez a két exe van benne)
-ASMx4242_FWUpdateV40014_u424250708200111AcmAPDV1
-PD_UPDATE_TOOL_V0206ASUS ROG CROSSHAIR X870E HERO ez az alaplap
-
djbahool
senior tag
Sziasztok!
Van egy Asus B250M-C Prime alaplapom, amit eddig az i3 7100 CPU integrált videókártyájával használtam.
Most vettem bele egy PCI Express videókártyát (RX560), és nem működik vele, a Windows eszközkezelőben sem jelenik meg. (mindig az alaplapin ad csak képet)
Átállítottam a legfrissebb BIOS-ban, hogy az legyen az elsődleges GPU, de visszaáll.
Próbáltam egy másik (nagyobb) tápegységgel, ugyanaz a jelenség.
A VGA kari másik gépben működik.Ahogy olvasgattam a manual-t ez szúrt szemet:

Mivel valóban van az egyik M2 slotban egy SSD/NGFF, lehetséges, hogy az a baja?
Valami BIOS beállítással orvosolható?
Vagy esetleg próbáljam a másik M.2 slotba tenni az SSD-t? -
-
HaZsolt
őstag
válasz
varmi2
üzenetére
[kép] alapján, ha a PCIE 4.0 X16 PCI_E1-be rakok VGA-t, továbbá 2 db SSD-t a Gen 4 x4 M.2_1 és a Gen 4 x4 M.2_2 foglalatba, akkor semmilyen korlátozás nem lesz. A VGA x16 az SSD-k pedig x4-x4, sávszélt kapnak igaz? Erre gondolok, nem lesz sávszélcsökkenés, mert elvileg 4+4+16= 24 és a CPU ami egy 9800X3D 28 sávszélt biztosít.
Most ez nyilván nem volt szakmai de remélem érthető, hogy mire gondoltam.
-
varmi2
nagyúr
válasz
HaZsolt
üzenetére
Itt a gyártói oldalból idézek:
2x PCI-E x16 slot
• Supports x16/x2 (For Ryzen™ 9000/ 7000 Series processors)
• Supports x8/x2 (For Ryzen™ 8700/ 8600/ 8400 Series processors)
• Supports x4/x2 (For Ryzen™ 8500/ 8300 Series processors)
1x PCI-E x1 slot
PCI_E1 Gen PCIe 4.0 supports up to x16 (From CPU)
PCI_E2 Gen PCIe 4.0 supports up to x2 (From Chipset)
PCI_E3 Gen PCIe 3.0 supports up to x1 (From Chipset)
Egyértelmű, hogy a felső fémmel megerősített slot x16 a második csak x2, a harmadik meg x1 -
HaZsolt
őstag
Sziasztok!
MAG B650 TOMAHAWK WIFI tud egy GPU-t pcie (4.0) x16 slotban és 2db nvme ssd-t egyaránt m2 PCIe (4.0) x4 kezelni? Tehát PCIE- x16, x4, x4. sávot megkapná? Általában tudják ezt a B650 lapok, tehát egy gpu és 2db nvme ssd kimaxolható velük max sávszélen?
-
Tibroo
aktív tag
Sziasztok!
Van köztetek, vagy ismertek olyan szakembert aki tud (Intel LGA 1151) cserélni CPU foglaltott?
Az új foglalatok megvannak,csak szakszerüen ki kellene cserélni,mert a pinek hol el, hol pedig nagyon elvannak görbülve
-
Ricco_hun
senior tag
válasz
Apucy01
üzenetére
Köszi a tippet. Majd még próbálkozom, csak már ma estére belefáradtam.
A ramok a 2. és 4. slotban vannak. Bios-ból eggyel újabb érhető el (F22--->F23) nem tudom számít-e.
Esetleg ilyesmi hogy Secure Boot, vagy CSM bezavarhat? Az előző lap, amin működött az XMP (igaz 2400-ra, de működött) win10-zel futott. Most win11 került fel. -
Apucy01
őstag
válasz
Ricco_hun
üzenetére
"Az XMP elvileg egy kattintás, de a valóságban a Gigabyte BIOS-ok néha szeretik a kézi törődést. Nézd meg a DRAM Voltage-ot, ha 1.2V-on hagyja, hiába kapcsoltad be az XMP-t, nem fog elindulni. Verd be neki kézzel az 1.35V-ot.
Meg egy fontos: melyik slotban vannak a ramok? Ha nem a proci felől nézve a 2. és a 4.-ben, akkor soha nem lesz meg a 3200 stabilan ezen a lapon. A BIOS frissítés meg alap, a 12. generációs mikrokódokat azóta sokat csiszolták." -
Ricco_hun
senior tag
Sziasztok! Most frissítettem alaplap+proci kombót. Gigabyte b360m ds3h-ról b760m ds3h-ra és i3-9100f-ről i5-12400f-re. A DDR4 memória maradt a G.Skill Aegis 2x8GB 3200MHz (XMP-vel, alapon 2133Mhz). Nos, az előző alaplapban gond nélkül tudtam aktiválni a memóriának az XMP profile1-et, és beállította a (az i3 proci által támogatott maximális) 2400MHz-et. Ezen is üzemelt gond nélkül. Mai nap: új alaplap+proci kombóval ugyanaz a gép összerak. Alapból ugye 2133Mhz-en indultak a ram-ok. Mondom végre kihozhatom belőlük a 3200Mhz-et. Beállítom az XMP profile1-et (nincs is más opció). Save&Exit, erre b*szik bootolni, fekete képernyő. Erőszakos leállítás, majd a biosban vissza alapra, és csak így működik. Van valami trükk a biosban amit még át kell állítani? Sok minden auto-n van, olyanok amiket nem nagyon vágok, de úgy gondolom az XMP profil aktiválásával meg kéne adnia automatikusan az 1.35V-ot az 1.2V helyett, ez lenne a lényege az XMP-nek hogy egy kattintással aktivál mindent. De ha mégse, akkor mit állítsak át a bios-ban? Vagy nem bírja a memóriám? Hisz sosem ment 3200MHz-en (elvileg tudja). Vagy Bios frissítés kellene? Vagy legalább azt tudnám elérni hogy 2400Mhz-en menjenek. De úgy sem boot-olt a gép.
-
djbahool
senior tag
válasz
Apucy01
üzenetére
Advanced mode ebben nincs, de Ai tweaker van.
- AVX Instruction Core Ratio Negative Offset - ilyen abszolut nincs
- Long Duration Package Power Limit és Short Duration Package Power Limit Ilyen van, de Auto-ról semmi másra sem állítható :-(
-Digi+ VRM. A CPU Load-line Calibration-t állítsd egy közepes szintre (pl. Level 3 vagy 4) - OK
- CPU Current Capability-t pedig 110%-ra vagy 120%-ra - ilyen sincs :-(De a lényeg, hogy vmiért most muxik
-
Apucy01
őstag
válasz
djbahool
üzenetére
Szia! Megnéztem a CPU-Z képet, és teljesen egyértelmű, mi történik nálad. Két dolog fogja vissza a procidat: az AVX Offset és a BCLK ingadozás.
Íme a megoldás lépésről lépésre, és hogy miért van rá szükség:
1. AVX Offset kiiktatása (A legfontosabb)
Indok: A CPU-Z stressztesztje (és sok modern program) AVX utasításokat használ. Az Intel gyári beállítása szerint ilyenkor a processzor biztonsági okokból (hőtermelés miatt) automatikusan visszavesz 1-2 szorzót. Ezért látsz 40-es szorzó helyett csak 39-et.
Lépés: Belépsz a BIOS-ba -> Advanced Mode (F7) -> Ai Tweaker fül. Keresd meg az AVX Instruction Core Ratio Negative Offset opciót. Írd át az "Auto" értéket 0-ra. Így AVX terhelés alatt sem fog lassulni a proci. 2. Teljesítményhatárok kitolása (Power Limits)
Indok: Az i7-7700 alap TDP-je 65W. Ha minden mag pörög, a proci túllépné ezt a keretet, ezért az alaplap "lefojtja" (Power Limit Throttling), hogy beférjen a 65W-ba.
Lépés: Ai Tweaker -> Internal CPU Power Management. A Long Duration Package Power Limit és Short Duration Package Power Limit értékeket állítsd a maximumra (vagy írj be 999-et, a lap megadja a maxot). Így nem fog "elfogyni az erő" hosszabb terhelés alatt sem. 3. Digi+ VRM beállítások
Indok: Az Asus üzleti lapjai (mint a B250M-C) gyárilag nagyon szigorúan fogják az áramellátást a stabilitás miatt.
Lépés: Ai Tweaker -> Digi+ VRM. A CPU Load-line Calibration-t állítsd egy közepes szintre (pl. Level 3 vagy 4), a CPU Current Capability-t pedig 110%-ra vagy 120%-ra. +1 Megjegyzés a 3889 MHz-hez:
A CPU-Z-ben azért látsz 3900 helyett 3889-et, mert az alaplapod alap órajele (Bus Speed) nem pontosan 100 MHz, hanem csak 99.73 MHz. Ez egy irodai B250-es lapnál teljesen normális "szórás", ne ijedj meg tőle.
Ha ezeket beállítod, látni fogod a 4000 MHz-et stabilan minden magon (illetve 4200-at egy szálon). Dobd be a képeket a BIOS-ról, ha elakadsz! -
djbahool
senior tag
Sziasztok,
Van egy Asus B250M-C alaplap + i7 7700 konfig.
A proci, az ugye turbo modeban 42x100 MHz, de valamiért csak 39x100-on megy.
CPU-Z és HWINFO is ezt írja, viszont BIOS azt írja, hogy Target CPU Boost clock: 4200 MHzValami beállítás lehet amit nem találok?
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Klemens
üzenetére
Egy ötlet: Esetleg megpróbálkozhatsz egy 90 fokos adapterrel: https://ebay.us/m/nbAttA Az irányra figyelni kell. 2-féle kapható.
Talán még szebb is lesz, mert nem kell nagy ívben ráfordítani a merev USB 3.0 kábelt.
Ha máshogy nem lesz stabil, akkor a 90 fokos fordító miatt valószínű könnyebben oda lehet kötegelni valahova az előlapi kábelt, hogy stabilan csatlakozzon, ne csússzon le.
Egy vélemény, ha már vásárlással akarod megoldani a problémát. -
-
Klemens
őstag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Én rádugtam a csatlakozót, de jelenleg elég könnyen le is csúszik. Ezért gondoltam pótolni a műanyag foglalatot.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Klemens
üzenetére
Ahogy írják olyan nagy szerepe nincs.
Ha pótolni szeretnéd Aliexpress, Temu, ha fillérekért megvan.
Esetleg kuka bontott lapról érdemes leszedni, ha találsz ilyet. Nálam szerintem lesz ilyen, ha még a többiek nem vitték ki hulladéknak a dobozt, amibe nyákokat bontottam. Írj rám.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Klemens
üzenetére
Ilyen egy darabbal lehet ma már nincs is olyan elektrotechnikai üzletet, amely foglalkozna veled. De ha igen is, nincs értelme az idő vagy postaköltség miatt, mert:
Leginkább azért van szerepe, hogy 1. ne dugd rá fordítva 2. Ha nincs rádugva a kábel, akkor védve legyen a véletlen zárlattól.
Ha rádugod a kábelt, akkor teljesen jó vagy. Alaplapi kézikönyvből/online képről kinézed, hogy a foglalat hogy állna rajta és rádugod annak megfelelően az előlapi kábelt. Stabilan fog csatlakozni, mert a foglalatnak ebben nincs jelentős szerepe. -
Klemens
őstag
Sziasztok!
Van egy Asus Prime H510-K R2.0 alaplapom. Sajnos hiányzik az alaplapi usb3 csatlakozó műanyag keret, csak a pinek vannak meg. [kép]
Hol tudnék szerezni ilyen foglalatot?
Utána simán csak rádugom a pinekre és kész?
Köszönöm! -
Apucy01
őstag
Köszi a tippet, de a gép már régen túl van az alapbeállításokon. A 8700K természetesen delidelt, a kupak alatt és a kupak felett (az Alpenföhn K2 alatt) is folyékony fém (Liquid Metal) biztosítja a hőátadást, így a hőfokok miatt nem kell aggódnom.
Jelenleg egy stabil, 24/7-es 4.8 GHz-es beállításon használom a rendszert, amit sikerült jóval 1.30V alatt stabilizálni, így a hatékonyság és a hőtermelés is optimális. A memória oldalon is szorosabbra húztam a gyeplőt: a deszka ugyan T2-vel indított volna, de manuálisan már hetek óta 1T Command Rate-en megy a rendszer, a tRFC-t pedig 525-ről levittem 390-re.
A stabilitás 0 WHEA hiba mellett betonbiztos, a latency pedig sokat javult ezekkel a finomhangolásokkal. Szóval a 'vas' köszöni szépen, ki van maxolva, de azért köszi a segítő szándékot!
Üdv, István" -
Apucy01
őstag
Ez igy rendben van srácok?
-
ndstyle
lelkes újonc
am4 amd lap fekete kep nem bootol,
am4 amd asrock a520m hdv
bios frissites? nem nyert , mert 2024es bios van rajta tehat mennie kellene, de nem megytehat hibas a lap.
-
3L1T3
addikt
Sziasztok, z790-e chipsetes alaplapommal
szivok azzal a problemaval hogy a kontroller vezetekes modban lefagy par masodpercre. Van barkinek erre az usb problemara megoldasi javaslata , otlete? -
Grave_444
nagyúr
válasz
kisselandras
üzenetére
Legyen rajta VRM borda és neked megfelelő csatlakozók ennyi a lényeg.
mATX/ATX... Aprón nézz szét, ez amúgy sem a vásárlós topik.
Mivel régi proci és keveset fogyaszt árban nem érdemes túlzásba esni.
-
kisselandras
senior tag
Sziasztok tudtok ajánlani Intel 6700 procihoz alaplapot ami legalább gaming
-
Viktor77
titán
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Igaz.
Most látom, 3-as, 4-es vagy 5-ös proci kell. -
ndstyle
lelkes újonc
valaki birna segiteni am4 amd lap (asrock a520m hdv) bios frissitesben ? elore is koszi
-
Aprósólyom
addikt
Rákerestem. A Ricochet anti cheat-nek kell secure boot és TPM 2.0.
HP géped kapcsán keress rá a HP oldalán, hogy a TPM firmware updatelhető-e a gépedre. Elitedesk 800 G3 elméletileg updatelhető TPM 2.0-ra, AI kereső szerint.Nem tudom mi alapján esett a választásod erre a gépre, mert a 4C/8T proci ma már kevéske. A folyamatos update-ek miatt egyre erőforrás igényesebb lett. (Kvázi a Steamen olvasható gépigény, amit nem frissítenek, már rég elavult információ.)
Én ezért hagytam abba anno. Szebb nem lett, de jóval kevesebb fps az viszont igen. Sok helyen/szituációban leterhel 12 szálnál is többet, a kis mocsok. Kell neki a 8C/16T.SZVSZ.: De én azt mondom, hogy el kell engedni az ilyen gémeket. Saját magunk és a gaming ipar alatt vágjuk a fát, ha inkompetens bandákat (játékokat) és iparágat támogatunk. Ez egy olyan kompetetív játék lett, amihez erőmű kell, hogy menjen 120fps+ felett stabilan érezhető framedroppok nélkül. Le kell húzni a WC-n, kész. Jah, még eszembe jutott, hogy mára mennyit is foglal, 120GB telepítve: Nettó vicc...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NvidiaRTX: Xiaomi Electric Scooter 6 Max: Az első rollerem
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- PlayStation 5
- Túl jól fogy az S26, túlóráznia kell a gyártósoroknak
- Bestbuy játékok
- Házimozi belépő szinten
- Gitáros topic
- Crimson Desert
- ASUS routerek
- További aktív témák...
- 32 Gb Gb G.skill Trident Z Royal Silver 3200 Mhz Beszámitok! (16 Gb-ra bontom igény szerint)
- MSI B360M-PRO-VD / Beszámítás OK!
- Asus TUF B360M-E Gaming / Beszámítás OK!
- RAM Bazár!!! SK Hynix, Kingston, Samsung, Hyperx, minőségi DDR4-es RAM-ok kiárusítása!
- T-Force Delta RGB DDR5-6000 16GB (2x8GB) fehér
- Eladó Nokia 5.4 4/64GB kék / 12 hónap jótállás
- PE ProLiant ML350 Gen9 Hot Plug 8SFF Rack Szerver! x2 XEON + HDD + 16GB
- Apple iPhone 14 Pro Max 128 GB Black 100% Akku 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga 5th Gen. i7 10th, 16GB RAM 27% ÁFÁS (0329)
- 180 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Valamint megigazitottam a foglalatában a VGA-t- mert a ház elhúzzta kicsit.
Legjobb a NAPALM c. stratégia volt. Persze mindkettőknek voltak innen-onnan beszerzett egyéb játékai és cserékgettünk. Szép idők voltak. Azt Ezután jött a PC-s korszak... ennyi

Fiam elkezdett retrózni és én is nosztalgiázok vele. Ha már van gyári telepitő csomagok win3.11, win95, win98, wimMe, OS/2 Warp 3, 4, BeOS meg linux egy mobil reckkel vissza visz a kezdetekhez

Milyen foglalat van rajta AGP , PCIe CPU mi van benne? Ha nem műxik akkor CPU foglalat típusa, Alaplapon ezek tuti rajta szoktak lenni.

Most meg a legócskább tarcsi gépem is fényévekkel gyorsabb (R5 1500X), és ezt a procit is gombokért dobálják

Köszi, stewe

A ramok a 2. és 4. slotban vannak. Bios-ból eggyel újabb érhető el (F22--->F23) nem tudom számít-e.

Ez igy rendben van srácok?