-
PROHARDVER!

Új hozzászólás Aktív témák
-
-
atyca
senior tag
Sziasztok!
Memória bővítés előtt állok.
Jelenleg 32GB memória van a gépben EXPO I módban ketyegnek, adnék még 32GB azonos típusú memóriát neki.
A Biosban kell valamit állítani a modulok behelyezése elött (default), vagy csak berakom és annyi?
Köszi! -
HantekDSO
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nem biztos, hogy menni fog. PCI Express buszon gyakran nem támogatott a klasszikus „ISA-style” párhuzamos portok 0x278/0x378/0x3BC tartományba történő fix hozzárendelése. " LPT port does not support legacy 278/378/3BC ISA address under Microsoft Windows nor Linux operation systems."
-
laed
aktív tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ez úgy szokott menni Windowsban, hogy a WIN felismeri a kártyát, aztán kéri a drivert v. berakja magának.
Linux alatt nem tudom mi a teendő, régen Linuxoztam már.... -
marec1122
senior tag
-
-
Top cat
addikt
válasz
makoss
üzenetére
Biztos félrenyúlt arabus és neki akarta ezt küldeni.
Mire kell neked az a 10 gigabites LAN? Az ilyen kártyák, tudnak ám melegedni rendesen.
-
-
makoss
veterán
válasz
Top cat
üzenetére
Az a baj, hogy amin van ilyen port alaplapon, vagy USB4, az már nagyban a felső kategória!
Amit néztem ma az úgy 260eFt
Ennek függvényében nem drága, de ugyanez van a 2,5 Gigabitnél nagyobb, az 5 vagy a 10 Gigabites lankártyákkal is sajnos, azok is a prémium kategóriákban van.
Ha már szét lesz szedve a gép, egy ilyen sem ártana: [link]
-
makoss
veterán
Üdv!
Ez mit jelent pontosan?
-
-
cibus
senior tag
válasz
85Slaci265DC
üzenetére
Nem garis ez a lap?
-
85Slaci265DC
tag
Sziasztok!
Problémám lenne egy ASRock X870 PRO RS WIFI lappal.
Win 10 felment,de akármit csinálok a 2x32 gb Kingston fury 6000mhz ramokból csak 1el megy.Bios 3.40 van rajta.Elvileg van 3.50 bios is de nem lett rárakva.(Az előző biosokkal se mentek a ramok csak 1) Mindkét ram jó.
A2 slotba 1x megy1x nem.B2 be stabilabb.Expo módban 6000mhz et tudja,XMP módban vissza dobja 4800ra
Proci- Ryzen7 7800x3d.
Minden segítség érdekel.
Üdv.Laci -
-
ChRiS_RS
aktív tag
Sziasztok,
akad mostanság valamelyik gyártónál olyan deszka, amelyiknek kiemelkedőbb az alaplapra integrált hangja, mint a nagy átlagnak?
Köszönöm!
-
Bizonyos lapoknál az m.2 és egy két sata port vagy ez vagy az alapon működik. Ha mindkettőbe dugsz káosz lesz. (néha ez néha az jelenik meg véletlenszerűen?)
A tárolóhelyek közül simán ki lehet törölni win alatt a tárolóhelyek menüben (ha van valami fontos adat rajta azt mentsd ki előbb)
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Solved.
Elég volt egy bios reset. Valami dram beállítás nem tetszett neki. -
cibus
senior tag
helló! nem tudom hova írjak ezzel.
tegnap jött havernak az új m.2-je, eddig csak nem m.2 ssd volt a gépben, azt mondta egy 750es 2 particióra szedve, 250 +500. erre hív hogy baj van, berakta, elment az 500as partíció, nem is látja sehogy. kértem pár képernyőfotót tényleg sehol nem látszódott, de annyira , hogy cmd-ben kilistázva is disk 0 disk2 disk3. átugrotta az 1et. bementem, az istenért nem tudtam előcsalogatni, sehol nem is láttam hogy létezik, csak hogy foglalja a disk1-et láthatatlanul. mit csináltál? ő aztán semmit!!! csak berakta az m.2-t és eltűnt. nemár! ilyen nincs. mit csináltál? semmit!
jó hagyjuk, majd valami linuxal visszacsinálom, az majd látja, menjünk tovább, az m.2-re rakok fel neki egy win11-et.
boot, telepít, újraindul, hiba. mi a franc.? na újra.
boot, telepít, újraindul, pendrive-ról bootol megint. o-óóó
go bios (msi b450 tomahawk max). boot sorrend: jajjj istenem, mi ez a legacy+uefi?? uefi!
hopssz, nincs ott az m.2, csak a régi ssd amin a win 10 van. érdekes...
ok, legacy+uefi, ott van az m.2 is. akkor go win10, m.2 convert gpt. bár kilistázva a lemezeket azon volt, érdekes. lefutott, kész, hurrá.
újra bios, újra csak uefi, sehol az m.2... mi van már??!boot usb, win11 telepítő, jönnek a lemezek, hogy válasszak, akkor nézem hogy van a régi ssd, tök jó, alatta az új m.2 hogy virtuális lemez (3 partició: 3): új kötet 929.7Gb elsődleges
mi van???? virtuális???
hát te mi a tökömet csináltál? hát ő semmit! csak berakta és kész
mindenhogy próbáltam formatálni, konvertálni gpt, nekem nem jött össze semmi, mindig a telepítőnél azt írta hogy virtuális lemez. enged rá telepíteni, de mintha semmit nem csinálna, újra indul és hiba, mintha nem lenne rajta semmi, meg mintha nem gpt lenne, pedig annak írja. erre fél óra után kiböki, hogy hát ő izé, ő berakta az m.2-t eltűnt az 500gb partíció, és nem látszódott az m.2 sem, ezért őő izé, youtubozott és akkor ott mutattak ilyet, hogy winben beírom, hogy tárterület, ott alul a tárolóhelyek kezelése és akkor itt kattintgattam és akkor lett meg az m.2, win-en belül tudom használni, másolni rá.
jééééé, ez így 1,5 óra után eszedbe jut, hogy csináltál valamit, ugye?? eddig csak beraktad és semmi, csak nincs 500gb partíció.
na de bármit csinálok a virtuálist nem tudom eltűntetni, nem tudok rá wint telepíteni.
oké, kiveszem az m.2, majd holnap megpróbálom nálam, vagy valami, erre hopp, előkerült az 500gb
és mint kiderült az nem egy partíció... egy másik 500as ssd ... okéééé , nem is mondok semmit
na de a lényeg. m.2 berak, eltűnik egy ssd, miért? m.2 miért virtuális? miért nem lehet rá telepíteni? illetve win alatt miért csak úgy látszik az m.2, ha ezen a táróhelyek kezelésén van "betárcsázva"??? viszont az 500as ssd sehogy nem jön elő, ha bent az m.2
ötlet?
köszi -
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
adott egy asrock B560M Pro4 alaplap amiben eddig i5 10400f volt. Most vettem használtan egy i7 11700k procit. Viszont fekete képernyőt kapok. Az alaplap világít, a venti megy. De semmi. Hivaltalosan elvileg támogatva van a processzor, friss bios van rajta.
Honnan tudhatom, hogy a proci rossz, vagy a támogatás nem jó? -
Top cat
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Úgy értem újabb platformba...
-
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Phoenixy
üzenetére
Elektrotechnikai szerviz egy M.2 slot miatt? Az gazdasági totálkárt jelentene.
1. Veszel egy PCIe M.2 adapter pár ezerért.
2. Veszel egy SATA SSD-t.
3. Eladod az alaplapot kis hibával, kis bukóval és veszel másikat.Ui.: én megnézném, hogy abban az M.2 foglalatban nincs-e görbült érintkező, ami esetleg rövidzárlatot okoz egy SSD behelyezésekor és így keletkezik egy never ending loop.
-
Spec
őstag
Sziasztok! Adott egy Gigabyte Z68P-DS3 típusú alaplap. Nem mai darab már, több mint 10 éves, de azért tesz ia dolgát. Viszont pár hete olyan hibajelenséget produkál, hogy kikapcsolt állapotban villódzik az usb-s egér led világítása, ill. a processzor hűtő ventilátora alacsony fordulaton forog tovább, és annak is villódzanak a ledjei. Azt már csekkoltam, hogy a bios-ban az ErP be van kapcsolva, nincs WoL, és egérről/bill.-ről való felélesztés se aktív. Szóval elvileg teljesen áramtalanítania kellene, de mégse teszi. Tápegységet próbáltam cserélni egy teljesen újra, azzal is csinálja. Azt is már kikutattam a netről, hogy valószínűleg valamilyen standby 5V feszültség szivároghat át valami elektronikán. Lehet ezzel kezdeni valamit, vagy kezd megdögleni a lap? Mondjuk valami kondi(k) kezdik feladni az évtizedes küzdelmet?
-
Phoenixy
senior tag
Sziasztok,
Egy elég fura problémába ütköztem.
Van egy ASUS TUF GAMING B560 PLUS WIFI (link) alaplapom 2021 júniusa óta. Van rajta két M.2-es slot, egy 512 GB SSD-vel használtam az egyiket (M.2_1-es), de egy hete vettem egy 1 TB-osat, amit beraktam az M.2_2-es slotba, és amint elindítottam a gépet, pár másodperc után újraindult, és az így megy, amíg ki nem nyomom a kapcsolóval a tápnál.
Azt hittem rossz az SSD, de kivettem a régit az 1-es slotból, és azt beraktam a 2-esbe, de ugyanaz a probléma állt fenn. Végül beraktam az újat az 1-esbe és persze ott az új is működik (2-es értelemszerűen üres, mert csak úgy megy).
Azóta így használom, de szeretném továbbra is a 2-es slotba berakni a másikat.
Mit tudnék ezzel kezdeni, vigyem szervízbe? Ha igen, akkor mit ajánlanátok? Sajnos a 3 év garancia már lejárt...
Amúgy az alaplapon (ha jól emlékszem) a sárga led világított (tehát nem lett fehér), majd újraindult, megint sárga lett, és így a végtelenségig.Processzor: Intel i5-11400F
RAM: HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 FURY és Kingston FURY 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 (a másik 16-os kit később lett véve, és akkor az előző már nem volt kapható).
Táp: Be Quiet! Pure Power 11 FM 550W -
jokeph
nagyúr
válasz
Aprósólyom
üzenetére
5600G-vel is tolom az SC2-őt, Single-ben nagyon baráti, Coop-ban erősen map függő, de élvezhetően megy, a beépített IGP-vel, FHD-ban, mediumon.
Egy dVGA-val nyilván még jobban menne, azért a Vega 7 IGP mégiscsak egy IGP. Másik gépben 5600X-el nyomom, RX 480 8 GB VGA-val, itt a VGA miatt mehet az FHD/max. fő gépben i5-13600K van, Z790-es DDR4-es lapban (költséghatékonyságból lett DDR4-es lap), GTX 1070-el, na ott mehet bármilyen felbontáson a max. Adott mapokon Coop módban amúgy még a 13600K-s gépben is van FPS drop, simán be tud esni 20FPS-re rövid időre, de ez már az SC2 gyengesége.
5600G-t ha van az embernek türelme, CO-val fel lehet hozni CPU erőben az alap 5600X szintjére. -
Aprósólyom
addikt
válasz
gdori007
üzenetére
Közben én ellenőriztem a driver támogatást, ha esetleg neked kell még Windows 7, akkor driver támogatás miatt újabb és erősebb platformokból, csak B350 és B450 alaplapok jöhetnek szóba. (most mondhatnám, hogy használt A320 is jó, de abból nincs 4 RAm foglalatú. Ilyen RAM árak mellett csak 4 RAM foglalatú alaplapot szabad nézni szerintem.) Ezekbe tudsz tenni 5600/5600X/5700X-et. (Figyelj arra, hogy viszont az X nélküli R7 5700-t ne is nézz! Most nem írom le miért. 5700-ből csak az X verziót szabad: 5700X)
-
gdori007
csendes újonc
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Végülis elég sok alkatrészt halmoztam már fel az évek alatt. Csak a feleségemnek nehéz beadagolni miért van még egy doboz a sarokban.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
gdori007
üzenetére
Ha 10-15 éves gémek, akkor még a driver támogatások is kérdéseses lehet. Ha valamelyik játéknak kell mondjuk windows 7? Ki tudja, csak hangosan gondolkodom....
Új platformoknál win10 előtti driverek már nincsenek is.
Aki szereti a régi játékokat, érdemes lehet egy régi gépet is tartani. csak 1 ötlet. -
Grave_444
nagyúr
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Az a halott platform, amibe nem érkezik új processzor. Az már csak hab a tortán, hogy 1700-ba csak a 12.gen ajánlott, a következő 2 nem, tehát 12700K a plafon.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amúgy értem én a keretet, de akkor sincs értelme egyel újabb foglalatra váltania.
gdori007
Oké, akkor írd le mennyiért néztél alaplapot és procit. Számold ki mennyivel lenne drágább egy 8400F/7500F és egy olcsó AM5 deszka. -
gdori007
csendes újonc
válasz
Grave_444
üzenetére
Nézegettem a gépajánló topikban, de árban az nagyon messze van nekem, és nem is biztos, hogy megérné, mivel főleg csak 10-15 éves játékokkal foglalkozom.
MOD
Aprósólyom
Végül én is a 14100F-re néztem rá, és valami rendes alaplapra. Mivel nem sürgős a váltás, még nézegetek, 12400F is felmerült, az azért mégiscsak 6 magos. -
Aprósólyom
addikt
válasz
gdori007
üzenetére

Bocsi, nem is a neked szánt sorok közé linkeltem a benchmark videót, hanem az EGO-nak.
Itt van: https://www.youtube.com/watch?v=82QSLYpobfU&t=515s
Ez a youtube csatorna mindig teszteli a StarCraft 2-t, úgyhogy körbenészhetsz a csatornán. i3-12100 80fps átlag körülre tesztelik, Ryzen 7500F tud 90fps körül. 13600KF/14600KF tudna 100 fps körül is. Előbbihez csak DDR5 alaplapok vannak, de utóbbihoz léteznek DDR4 alaplapok is. Ahogy nézem a teszteket, a StarCraft 2 egyáltalán nem érzékeny a memóriára.
De ha esetleg i3-ra lőnél, igyekeznék 14100F-t venni, ha nem sokkal többért kapsz 12100F helyett, mert annak a legmagasabb az egy szálas órajele/teljesítménye.
Prioritás: 1. 14100F, 13100F, 12100F.#91264 Grave_444: Azért mert a PUBG-re erőmű kell, egyáltalán nem lesz halott a platform. Egy 14600KF általában 7800X3D/9700X teljsítménye körül van. Miközben egy LGA1700/14600KF-nél még van lehetősége DDR4 és DDR5 között is választani, ha szoros a büdzsé.
De különösen most, hogy milyenek a RAM árak és milyen lesz még az elkövetkező 1-1,5 évben, bejánlasz neki drága DDR5 platformot, mikor low-budget gépe van. Jófej vagy ám!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
kodmen
aktív tag
válasz
_DiEGO_
üzenetére
Az intrusionnal nincs baj. Dikicseltem egy LED-et az alaplap rá, úgy néz ki processzor hiba, legalábbis többet villan egy másodperc alatt. Kivettem, nem volt semmi látható probléma, visszatértem, de továbbra sem működik. Küldhetem vissza a procit, vagy még méregessem a feszültséget a tápkábelen (jó helyre van bedugva mindkét vége, szóval nem sok értelme van)? Tálcásat vettem, mert nem kell a ventilátor, a boxos mondjuk jobban véd szállításkor...
-
gdori007
csendes újonc
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Kicsit utánanéztem. I7 10700 és egy normális, használt alaplap árából vehetnék egy I3 12100F-et és egy normális lga1700 alaplapot. Ennyit számítana két generáció?
-
Aprósólyom
addikt
válasz
gdori007
üzenetére
Ahogy írtam 10-15% plusz fps-t ha remélhetsz, ami ezen a szinten plusz 6-10fps jelent max(!).
Ha ingyen kapod, akkor az poén. Én azt a munkát se tenném bele 6-10 fps-ért, hogy cpu hűtő le-proci csere-cpu hűtő vissza. Nem is feltétlen az idő és munka, hanem mert 6-10 fps-t nem fog megérezni a szemed/kezed. Tapasztalatom szerint ahhoz, hogy érzékszervi szinten is érezhető legyen változás, ahhoz inkább 20-25% különbség kell. (oldaljegyzet: egyébként valószínű nem véletlen kb. ennyi százalékos különbség szokott lenni 1-1 GPU szint között. csak egy példa: 6600 XT vs. 6700XT)
Én inkább eladnám a 10700-t a 10400-t meg megtartanám abba a platformba, mert az teljesen jó proci még egy rx 6600 vagy hasonló mellé. A 10700-ért meg még relatíve jó pénzt kapnál. -
válasz
gdori007
üzenetére
Ingyen főleg kipróbálhatod.Biosba lépj be legelőször és tiltsd le az integrált gpu-t.
Igy nem lesz nagy fogyasztó nem sokkal fog többett fogyasztani mint a mostani.
Nem rossz proci a 10700.
Inkább az a kis vacak 6600 a korlátozó és a memóriáid.
Persze szerintem azon a predatoron lehetne felmenni még 2933-ig.
Nem tudom a biosban van-e állitási lehetőség. -
gdori007
csendes újonc
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Köszönöm mindenkinek, a 10700 ingyen lenne, és igen, sokszor úgy érzem a proci kevés single playerben, hiába a sok mag, ha csak egyet-kettőt használ.
MOD
Grave_444
Még nem építettem be a procit, ha nálam lesz, akkor tudom majd monitorozni. Platformot váltani majd tavasszal szeretnék. -
Aprósólyom
addikt
válasz
gdori007
üzenetére
Nem invesztálnék abba a platformba. Jól látható, hogy a Starcraft 2 erősen 1 szál érzékeny. 10400 és 10700 közötti 1 szálon kb van 10-15% különbség. 60fps helyett lenne 66-70fps? Az általam linkelt benchmark videóban jól látható, hogy egy újabb generáció i3-12100 egyből már 80fps átlagot hoz. Nem érdemes egy drága 10700-t venni a Starcrafthoz. Inkább platform csere. Legjobb ár/érték arányt 14100F, 13100F, 12100F procival tudod kihozni. Érdemes nézni hardveraprón ezeket a procikat, mert sokan előszeretettel váltanak több magra, így olcsón be lehet húzni.
#91255 _DiEGO_ Jajjj ezek a kalkulátor oldalak... A 10400F éppen csak tud ~60fps-t átlagban, de a frame time-on látszik, hogy kell az erős proci, mert sokat ugrál a 20-30ms közötti tartományban, ami nem túl acélos egy pörgős real time stratégia esetében. [link]
Nem véletlenül jött kérdezősködni, proci erősítés aspektusból. -
_DiEGO_
őstag
válasz
gdori007
üzenetére
Belépő szintű alaplap gyengécske VRM-el és hűtés nélkül.. Nem i7 alá tervezték... az hogy elméletileg belemehet - egydolog. Trabantba sem raktak 100LE motort

Chipset Intel H470I5 10400F
Total Cores 6
Total Threads 12
Max Turbo Frequency 4.30 GHz
Intel® Turbo Boost Technology 2.0 Frequency‡ 4.30 GHz
Átlag TDP 65W2 x 8GB DDR4 2666MHz
MSI Radeon RX 6600 XT 8GB
1TB WD Blue SN580 M.2 NVMeEz még pont okés benne 6 mag 12 szál - én nem feszegetném ezen alaplap képességeit. Jó az kis konfig ahogy van!
https://gepigeny.hu/jatek/starcraft-2 [link] túl erős is a géped hozzá

Ha arra használod a gépet amiket leírtál, akkor bőségesen erős is a géped, vagy még sok is !
-
gdori007
csendes újonc
Sziasztok!
Mostani gépem GIGABYTE H510M H V2, I5 10400F, THERMALRIGHT Assassin X 120 Refined SE, Hyperx Predator 16GB (2x8GB) DDR4 2666MHz, MSI Radeon RX 6600 XT GAMING X 8G, Deepcool PF500 500W, DEEPCOOL CC360, 1TB WD Blue SN580 M.2 NVMe.
Ha ebben a konfigban ki tudnám cserélni a processzort I7 10700-ra, az szerintetek mennyire működőképes? Konkrétan az érdekelne, hogy egy belépő szintű alaplap, amin semmiféle vrm hűtés nincs, hogyan birkózik meg egy relatív erős processzorral. Utána olvasva nem lettem okosabb, van ahol azt írják rendben van, máshol nem ajánlották. A cél office, böngészés, virtualbox és StarCraft 2 single player lenne full hd-ban, ez nem tudom mennyire minősül komoly felhasználásnak. A házba felülre tudok még tenni egy kifelé fújó ventilátort a másik 3 gyári mellé, ha az ér valamit.
-
_DiEGO_
őstag
Még ennyi végül pontosításként :
-
_DiEGO_
őstag
válasz
kodmen
üzenetére
8-as volt kettébontható két 4-esre
az úgy OKés.Akkor ha nincs bekötve a Power LED (piros) nem látod miképp villog? az baj mert jelzi a vas csak nem látod

Van egy érdekes csatlakozó is számomra, az arra szokott lenni hogy: nyitott vagy zárt a ház oldala, azaz ez nem egy ON - OFF kapcsoló lenne?! HA nincs rajta jumper , akkor nyitottként értelmezhető. De nem bizti, hogy az a szerepe.

Gépkönyvét nézd át, mi a csöcsre szolgál? -
kodmen
aktív tag
válasz
_DiEGO_
üzenetére
Igen, bár a 4 pin-es nem volt külön a táphoz, hanem egy 8-as volt kettébontható két 4-esre, de gondolom ez nem baj, a TÁP-on a CPU/VGA portba van bedugva. Még esetleg rámérhetek, hogy milyen feszültség jön ki, nehogy valami 5 voltosba legyen mégis csatlakoztatva.
A gépházon nem látszik a q-led, Power led sincs rajta, csak az alaplap hátulján figyeltem a ledet, ami villog a flashelésnél, az nem villogott.
-
_DiEGO_
őstag
válasz
Vadernagyúr
üzenetére
-
válasz
Vadernagyúr
üzenetére
Akkor rossz a bűnbak kijelölésed.
Inkább a fast boot lesz az ok. -
Top cat
addikt
válasz
kodmen
üzenetére
Az íves csatlakozó felület rendben van.
Már a DDR4 is ilyen volt.HDMI-vel van csatlakoztatva a monitor, vagy DisplayPort-al?
-
kodmen
aktív tag
válasz
_DiEGO_
üzenetére
Procit még nem próbáltam kivenni, az lesz az utsó, mert utána már megy vissza a lap az eladóhoz. Memória az A2-ben csücsülhet egyedül a leírás alapján, már mindkettő volt ott. Ami fura kicsit, hogy a memóriák nyákja nem egyenes a csatlakozónál, hanem van benne ív. Ez normális? Az erintkezőkön látszik, hogy a foglalat megfogta, van rajtuk nyom .
-
válasz
Vadernagyúr
üzenetére
Beszerzel egy nem több évtized öreg vga kártyát...
-
Viktor77
titán
válasz
Vadernagyúr
üzenetére
Reset volt már?
-
_DiEGO_
őstag
válasz
kodmen
üzenetére
Esetleg próbálj egy olyat, hogy kiveszed a procit és akár az elemet is nyomsz egy CMOS resetet. Picit vársz, visszarakod a CPU-t és a B2 slotba 1db ram modullal próbáld elindítani...
Ha egyszer életre kel onnan már nyert ügy. Ha nem megy a B2 -ben, próbáld A2 -ben egyesével stb... RAM hiba sincs kicsukva, egyik akár hibás is lehet! én is így jártam
( ment vissza gariba iPonhoz. A csere már jó lett !
Minden eshetőséget megkell nézni és csak türelmesen... -
-
kodmen
aktív tag
válasz
_DiEGO_
üzenetére
Köszönöm a képeket, pont így csináltam. Két pendrive-val is próbáltam, hátha az a gond. A LED zölden villogott, előbb lassan, majd gyorsabban, végül kikapcsolt.
Lehetséges, hogy az alaplapon kívül más, proci vagy memória hiba legyen? CPU és vagy memória nélkül tudom tesztelni? Vagy csak a frissítés megy ezek nélkül, a BIOS -ig nem lehet eljutni?
-
kodmen
aktív tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Az első boot-ról már lecsúsztam, de egy egész éjszaka be volt kapcsolva, hátha észhez tér... Másik kábellel próbáltam, de nem volt jó, ráadásul előtte ezt használtam a régi géppel, és utána is működött.
-
_DiEGO_
őstag
válasz
kodmen
üzenetére
Még az előzőhöz és fontos, hogy úgy lássa ahogy annak lennie kell:
Az USB BIOS Flashback eszköz futtatása előtt nevezze át a BIOS fájlt ( A5672.CAP ) -ra BIOSRenamer segítségével.”
Ezt rámásolni pennára és bedugni a megfelelő USB portba s majd ezután nyonti a BIOS FLBK gombot. megvárni még végez... de ha igaz utána autostartol. És ezután várni picit még sajátmaga készít egy alap autokonfigot , lehet akár 2x restart, de ez a konfigurálás miatt teszi - nem kikapcs, megvárni míg beindul s onnan magadévá teszed
A mutatott BIOS fájl természetesen a legfrissebb BIOS-é

-
Aprósólyom
addikt
Az nyugtasson meg, hogy a techspot eredményei szerint, hiába melegszik az olcsó VRM, látszólag nem nagyon throttlingolja a procit, úgyhogy ha minden igaz, nem lesz olyan helyzeted, mikor visszafogja a 7800X3D teljesítményét. Ahogy mondod, ha esetleg majd fejlesztenél egy nagyobb étvágyú procira 8mag/16szál felett, akkor esetleg cserélsz majd alaplapot is. De azt már korábbi és sok tesztelő felismerte, hogy 8mag/16szál Ryzen-ig kb. bármilyen alaplap elég.
Ui.: Egyébként lehet azért preferálják az Asus terméket, mert talán nekik van magyar képviseletük. Szerintem egyik másik alaplap márkának nincs. De majd kijavítanak, ha nem így van.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
kodmen
üzenetére
Ha vatta új gép, akkor lehet csak várnod kell 1-2-3 percet az első bootkor. Egy szervizes mondta nekem, hogy előfordul új gépeknél, hogy az első inicializálás nagyon lassú. Igaz én még nem tapasztaltam, de nem is foglalkozok annyi géppel mint egy szervizes.
Néha még a VGA-kábel-Monitor vonal is bezavarhat. Ki lehet próbálni, hogy bekapcsolás után rögtön dugod rá a VGA-ra a kábelt. (1-2 volt, hogy mintha ez segített volna nekem, vagy csak sok véletlen összjátéka, ki tudja?!) Vagy szimplán másik kábel.
Ha ezek nem segítenek és belefér a vallásodba, akkor én kihívnék egy kisördög-űzőt!
Lehet belebújt a kisördög.
-
válasz
_DiEGO_
üzenetére
AI azt írja.
Az ASUS Prime B850M-K alaplap rendelkezik VRM hűtőbordákkal, de a hivatalos specifikációkban nincs feltüntetve dedikált VRM-hőmérséklet-érzékelő. Ez az alsóbb kategóriás alaplapok esetében gyakori jelenség. Mit jelent ez a gyakorlatban?A hőmérséklet pontos mérése nem lehetséges: Dedikált szenzor hiányában a VRM-hőmérséklet pontos, digitális kiolvasása nem lehetséges a BIOS-ban vagy külső szoftverekkel (például HWiNFO).
Őszintén szólva már marad ez az alaplap, van rá 3 év garancia. Egy kicsit az bosszant, hogy én a computerimperial-ra biztam a gép update-t, mondtam 7800x3d kell és hozzá egy normálisabb lap, mert azt nem tudom mi legyen, ők ezt ajánlották, pedig ha tudom hogy 30-40 ezerrel sokkal jobb van, simán megveszem. Mind1 most már, ehhez a cpu-hoz tökéletes, ha legközelebb fejlesztés lesz max veszek megint alaplapot. Nagyon jó egyébként, minden játékban amivel játszom néha, meg vagyok elégedve. DDR4-ről váltottam, és az aida64 memória írás, olvasás stb, majdnem a duplája lett, 16 sec alatt van bent a windows, szóval tetszik.
-
kodmen
aktív tag
válasz
Top cat
üzenetére
Igen, tapasztalom többször, csak gondoltam leírom őkelme "gondolatait" is. Én is úgy kalkuláltam vásárláskor, hogy van benne GPU.
Igen, volt VGA nélküli próba is. Közben kipróbáltam a VGA-t a régi gépben is, egyből boot-olt és mutatta a windows bejelentkezési képernyőt, kicsit gyengébb felbontásban (gondolom kellene beállítás neki, de azzal most nem foglalkozok, mert csak teszt volt).
Van egyéb javaslat esetleg valakinek?
-
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Igen néztem, de azt nem tudtam hogy ennyire nagy a W különbség: Most azért megnyugtattál.
-
kodmen
aktív tag
Sziasztok!
Kérnék egy kis/nagy segítséget, mert kezd az őrületbe kergetni az új gépem.
A probléma az, hogy bár bekapcsoláskor elindul (HDD és ventilátorok felpörögnek, RAM led világít), minden próbálkozásom, fórum, ChatGPT és Google ellenére nem kapcsol be a monitor, nem látom a BIOS képernyőt, csak fekete képernyő fogad. A config a következő, minden újonnan véve:
Alaplap: ASUS B850 MAX GAMING WIFI W
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D Tray
RAM: DDR5 KINGSTON FURY Beast RGB 6000MHz (AMD EXPO) 32GB - KF560C30BWEAK2-32 (KIT 2DB)
TÁP: Asus ROG Strix 1000W Platinum White Edition
VGA: ASUS GeForce RTX 5070 PRIME White OC 12GB GDDR7 192bit Videokártya (PRIME-RTX5070-O12G-WHITE/90YV0M19-M0NA00)
HÁZ (bár ez mellékes): DeepCool - CH560 DIGITAL WH számítógépház - Fehér
CPU cooler (ez is mellékes): DeepCool - AK620 DIGITAL PRO WH PROCESSZORHŰTŐ - FEHÉRAmiket eddig próbáltam:
1. Alaplapi és VGA HDMI kimenetének kipróbálása (nem volt egyértelmű, hogy most van-e iGPU, vagy nincs, ChatGPT szerint nincs, kereséseim szerint egy bios képet azért kellene mutasson...)
2. Memória modulok megcserélése, kipróbálás 1-1 memóriával (bár mindkettő LED-je világít)
3. Előző gépben működő VGA behelyezése
4. CMOS reset elem eltávolításával
5. Indítás VGA nélkül
6. CMOS reset jumperrel
7. BIOS flashback pendrive-rólAzt hiszem, nem volt több. Hibajelzést (sípolás, Q-led villogás) sosem kapok, mintha minden rendben lenne. A CPU eltávolítása lehetne még, de be van psztázva, nem szívesen szedném ki, bár nagyon úgy áll a dolog, hogy vissza kell küldjem az alaplapot...
Van még valami, amit meg lehet tenni, és nem tiltja a vallásom (fekete mágia és véráldozat kerülendő, bár pár cseppre még hajlandó is lennék...
) ? Valakinek volt ilyen problémája, talált megoldást?Itt volt egy hasonló, de a megoldás még nincs meg:
https://www.reddit.com/r/PcBuildHelp/comments/1nowhpb/b850_max_no_display_on_monitor/Előre is köszönöm!
-
Aprósólyom
addikt
Arra figyeltél, hogy a techspot teszt Ryzen 9950X-szel történt 1 órányi cinebench-csel? A CPU VRM-en 280-300W körüli teljesítmény mehetett át. A 7800X3D maximum 120W körül tetőzik ha tunningolod. Ha nem, akkor 100W alatt. Ha nem használod render parknak a géped, akkor azt a procit minden "virsli" deszka ki kell hajtsa. Rajtad áll, hogy cseréled-e jobbra és bevállalod vele a macerát. Ami biztos, hogy olcsó Asus lapok nagyon ritkán hoznak jó ár/érték arányt VRM aspektusból. Persze csatlakozók és egyéb integrált megoldások lehet jó lehet személyenként, de VRM-en szeretnek erősen spórolni a belépő szegmensben.
-
Csorbi
addikt
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Mert a beállítást az operációs rendszer alatt kell beállítani, nem az alaplapon, nem a BIOS-ban, hiszen egy külön dedikált kártyáról van szó, nem alaplapra integráltól. Irány a Linux topic!
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Csorbi
üzenetére
Értelek de kérlek ne azt nézzed hogy linux,szerintem az LPT printerportnak a mególdása is miért is nem is tartózik az alaplapoknak a témájába és ezért is ezt a válaszódat nem is értem pontosan.
Akkor másképpen kérdezem is meg most: Pci-exp LPT portos kártyámat hogyan tudnám kézzel beállitani,tudom a gépem már újjab és ez a problémám is most is az LPT-vel,holl is kérdezzek is ebben a hardveres témámban.
-
Csorbi
addikt
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Linux topicban vagy valami specifikus, modellvasutas csoportban kérj segítséget, ez leginkább oda tartozik, ez már bőven nem alaplapos kérdés.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Igen látom én is az alaplapra intgrált COM portot,de nekem kűlőn kártyát kellet vennem is hogy legyen LPT portom,azt már mondtad ne UEFI-ben keresgéljek,de megtaláltam a driverét gyárióldalán egy *.exe nevű fájlban van és láttam tőbb kőnyvtárakban van kűlőn LINUX kőnyvtára és nem tudom azt is mejik kőnyvtárakból installáljak.
A segítség ebben kéne ha megoldható. -
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Csorbi
üzenetére
Az infók itt vannak és csak most találtam meg a pex-comlpt-01 lpt express kártyáhóz.
Gyártó: Gembird; Termékosztály: Egyéb vezérlők/adapterek; Busz típus: 1 x PCI-E ; Belső kártya alaplapokhoz.
Így is ismerhetjűk is fell: PEX COMLPT 01, PEXCOMLPT01, PEX COMLPT-01, PEX-COMLPT 01 néven.
Easily add 9-pin COM serial and 25-pin LPT printer ports to your PC.
Internal PC interface: PCI Express x4, v.3.0
External outputs: DB9M RS-232 port (16C550 UART up to 8 Mbps); DB25F 1MBps Standard Parallel Port (SPP, supporting EPP and ECP modes, IEEE 1284)
Chipset: WCH382
Additional low-profile bracket
Dimensions: 120 x 78 x 18 mm
Ezt találtam hogy Linux Kernel 2.6.11 től támógatott a kártya,szerintem ez jó választás - mi a véleményed most róla.
A driverét ezen a néven: PEX-COMLPT-01_driver_611554E5-D444-4707-AB13-F164C5C83A40.EXE
A DoubleCommanderrel kicsómagóltam a *.exe fájját és egy csómó kőnvtárakat látók és nem is tudom eldőnteni is azt hogy mejik LINUX kőnyvtárából installáljam a driverét,ha ebben tudnál segíteni nagyon is megköszönöm,gépemen nincsen Windows és nem is tervezem,ezt azért mondom mert:Ubuntun LinuxMnten ArchLinux EndeavourOs Cinnamonnal régóta belaktam már ezt a négy jó rendszert és minden is remekűl műkődik.
A mostani témám ez a COM és LTP kártyát kellene jól műkődő állapotba hóznóm a vasúthóz. -
Csorbi
addikt
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Légyszíves oszd meg velünk pontosan milyen kártyát vettél. (Gyártó, modellszám)
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Köszönöm a válaszodat az UEFI biosnak a kapcsán.
Igen ezt is észre is vettem azt hogy már az UEFI -ben nem is látható a COM és LPT-s kártyám,régebbi alaplapom párhete megadta magát és ezért gondoltam venni ezt az LPT portos megoldást,most is keresem a megoldását is főleg is linuxalatt érdekel és egy módellezéshez - szeretném őt használni,driverét most töltöttem éppen is le és egy csómó könyvtárban látók kűlőn LINUX-kőnyvtárat és nem is tudom is mejikből installáljam is fell a driverét.
Ebben a témában kérnék segítséget ha ez megoldható. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nincs változás. Úgy működik most is uefi alatt mint 20 éve.
Viszont egy kártya beállításait be a biosban keresd.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Az UEFI-ben,van beállitva nálam a Legacy módoja és képes UEFI-ben is bootolni a gépem,az újjabb UEFI-ben,váltózótt e? valami erről pontósat nem tudok mondani.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Én nem értek hozzá csak kérdés, hogy nem kell Legacy módot aktiválni az UEFI-ben, hogy a régi eszközök menjenek? Ha egyáltalán van, mert a legújabb platformokon talán már kivették a legacy-t.
-
IstvánLászló
őstag
Sziasztok szép napot mindenkinek segítségeteket szeretném kérni,mert teljesen is elakadtam az LPT-s témámban.
A héten vettem egy Pci-express COM és LPT portos kártyát és az UEFI-biosban nem látóm a beépített kátyát és ennek a miértje érdekelne is miért nem tudom őt beállitani manúálisan.A gépem tudom UEFI-s és azt is hogy az alaplapomon csak is egy COM portja-van és nincsen paralell LPT portomrajta integrálva.
A biosban jelenleg a COM port levantiltva és csak egy lehetőséget kínál is enabled vagy disabled-nek a lehetőségét.A kártyának az lpt portját szeretném beállitani a 378h-ra,kérdésem ez lenne,mit kellene pontósan tennem is azért is beállitanom és hogy ezt az LPT 378h-t használja a gépem.
A LPT-t villanyvasútnak a vezérléséhez szeretném használni, régi gépemnek az alaplapján volt integrált LPT-portja és 378h-ra kellet és lehetett is állítani és szépen tudtam használni így vele a kiss vasútómat.
Az alplap több év útán tönkrement és gondoltam is hogy ezért vettem ezt a LPT-protos kátyát és szeretném most a vonathózhasználni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Autós topik
- Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Indiában Philips okostelefonokat is lehet majd választani
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Windows 10
- ASUS ROG Ally
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- JBL Quantum400 gamer fejhallgató
- HP 65W töltő eladó
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3320, 100% Akksi
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2660v4 (28c/56t, 2.0/3.2GHz), 96GB RAM, 4x1G, áfás
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE VERSA H17 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

de jó volna egy ilyen, vagy egy 5 Gigabites, ha egyszer átállok a 4000-res netre. De mivel vannak mostanában USB4-es kütyük, 
de megrendelem, nagyon nincs itx kínálat. msi 100k asus is..
Sem USB4, sem Thunderbolt, sem 5 Gigabites Lan port....

( ment vissza gariba iPonhoz. A csere már jó lett !

Lehet belebújt a kisördög.