- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen SSD-t vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Hobby elektronika
- Házimozi belépő szinten
- Steam Deck
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.12.07)
Új hozzászólás Aktív témák
-
konyi79
addikt
válasz
Tamarel
üzenetére
Működik hibátlanul, látszólag.
A HDD nem is nagyon tudhat többet.
Pedig szép kis adatátviteli tornyot építettem fölé, amin át kell mennie.
WD80EFZZ + DS 423+ => 2x Cat5e => Tplink TL-SG105-M2 => Cat5E => Axagon ADE-25R => DELL U2723QE => TB4 => Thinkpad P1 + 9100pro
Sőt, párhuzamosan az internet használata is mehet, tehát ami marad tartalék a 2,5GbE vonalon, becsatlakozva a routerből a switch-be, azt is kihasználja.Tényleg kijelenthető, a Synology leírása hibás.
-
P1eTr0
aktív tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Köszönöm szépen. Akkor frissítem majd a 7esre, itt az ideje.
Törölni nem szeretném a készülékről, nem baj, ha rajta van, elfér. És akkor marad a "korábbi" módszer, ami szintén nem baj. Reménykedtem benne, hogy valahogy meg lehet oldani úgy, mintha pl. a Google-el lenne összeszinkronizálva a telefon és automatikus menti mindig a dolgokat.
-
bexinho23
őstag
válasz
Tamarel
üzenetére
Hazaérek, megnézem, viszont az egészben az a furcsa, hogy telefonváltás (Samsung S21FE --> S25) óta van ez. Semmi más nem változott, se szoftveresen, se hardveresen.
Párom iOS alapú telefonján elég egyszer megadni a kódot (én felhasználómmal tud belépni), a telefonom synology authenticator alkalmazásból mondom a számot.
Ezt a problémát csak a Photo androidos appnál vettem észre, a DS Get appnál nincs ilyen gondom. A NAS kezelőfelületére pedig push megerősítéssel lépek be, ami minden alkalommal hibamentes.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Mivel én rontottam el valamit a frissítés során (ez alapjában azért érdekes, mert a frissítést elindítod, lefut, és nem lehet elrontani), ezért még akkor is volt a Volume3 Btrfs lemezemen 1,7 TB foglalt hely, mikor már az utolsó fájlt is letöröltem az akkori 7.3.1-es DSM-et használó NAS-ról.
Én így tapasztaltam a saját masinámon. A fél internetet átnyálaztam a megoldásért. Ez okafogyott azoknál, akiknek nincs fájlberagadása, de én még egyszer nem kockáztatok, erre nincs időm.
Most az az ábra, hogy érezhetően kezelhetőbb a DS918, minden szépen működik, a szabad hely szépen, dinamikusan változik (csökken vagy nő). A Backup most megy vissza. Csak a Home Assitant került át virtuális gépről Raspberry-re, minden más maradt.
Maradjunk annyiban, hogy normál esetben Btrfs, de ha valakinek ugyanúgy összekuszálódik a gépe, és 3 nap után sem sikerül megoldani a problémát, akkor egy jó menekülő útvonal lehet az, ahogyan én megcsináltam a saját NAS-omat.
De mindenki a saját cseresznyéjének a pogácsa. -
Downsampling
senior tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Köszönöm! Villanyász szintén!
-
Downsampling
senior tag
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Tamarel
üzenetére
Még jó , hogy írod !!!!
Most jutott eszembe, hogy a Synology Assistant-al nem csak a hálózaton található NAS-t lehet megtalálni DE :
Van benne memória teszt is !!!
Az assistant indítása után :
- Jobb felső sarokban a fogaskerékre katt.
- Haladó szolgáltatások engedélyezése alatt :
Memóriateszt....pipáld ki.
- OK-d le a beállítást.
- Katt a NAS-od nevére.
- Katt a memóriateszt-reEz fogad majd :
-
Nemo1
tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Sajnos nem az.
Letiltottam a munkaálomás oldalon az 1 Gigás hálózati kártyát.
De így már csak 145-150 MB/s a másolás sebessége.
A munkaállomáson mind a két 40 gigás port, a hálózati kártyán, kb 634-700 Mbit-tel volt leterhelve a teszt alatt.
Ez a két port megy a Cisco-ba, a Cisco pedig egy darab 10 gigás kapcsolaton keresztül van összekötve azzal a switch-el amibe 3 db Synology 1 gigás kapcsolat van bedugva + a Syno USB-s 5 gigás kapcsolata is ide van bedugva (A Syno-nak van még egy, 1 gigás kapcsolata egy Linksys 1 gigás swithc-ről /alternativ utvonal, ennek a switch-nek külön 1 gigás kapcsolata van az Asus router-ral/).
Vissza engedélyeztem a munkaállomás 1 gigás kapcsolatát.
Semmi változás!
Maradt a 145-15 MB/s másolási sbesség, és a feleadtkezelőben nézve az 1 gigás hálózati kártya nem is vesz részt a másolásban, nincs terhelés rajta. -
Nemo1
tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Köszönöm az SMB-nél beállítottam, amit írsz, majd megnézem változik e...
De a 169-es IP-k korrektek mert nincs bedugva több hálózati kábel a Syno-ba (csak egy alaplapi port-ot használok).
Az USB nem korlátoz annyira, de ha 1 gbit helyet, "csak" 3 gbit-el megy... az akkor is több mint 1 gbit...
Inkább az a probléma, hogy a nagy terhelésre hajlamos túlmelegedni, hiába hütőm ventivel.
Na olyankor ledobja a kapcsolatot, gondolom újra indul az eszkőz...
Van, hogy várni kell, hogy lehüljön addig ez az interfész nem elérhető, ezért kell az alaplapi 1 gbit-es "stabil" interfész.
Jó volna a 4 kábeles SMB multi, de nincs hová bedugni a kábeleket.
A router nem egy helységben van a Syno-val.
A Cisco meg csak QSFP-t tud, és nincs elég átalakítom UTP-re.
De tervezem, hogy veszek egy UTP-s 10 gbit-es másik switch-et, akkor megtudom oldani a 4 UTP kábel bekötést a Syno-ba, majd onnét egy 10 gbit-el áthozzni az Asus router-be.
Köszönöm az informácíót!
-
Nemo1
tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Ki kapcsolom a jumbo-t és megnézem, hogy így mit csinál.
/Amugy is úgy látom hogy az MTU értékeket nem lesz egyszerű egyformára hozzni.../
Nem az Asus routerben látom, hogy a szolgáltatótól "valódi" külső IP címet kapot, nem internet szolgáltatos belső IP címet pl 10..x.x.x.
A belső hálozatomon jelenleg csak egy tartomány van a 192.-es tartományban így más tartomány pl 10.x.x.x nem tud be zavarni szerintem. -
Nemo1
tag
válasz
Tamarel
üzenetére
A torrent miatta kénytelen voltam DMZ-be rakni különben az nem megy "aktív"-ba.
Hiába probáltam port trigger-t, vagy port továbbítást, csak a DMZ-vel megy (Asus RT-AX89X router).
Az upnp pedig marad, sokféle online játékot játszom, nem győzném keresgetni, hogy melyiknek mit nyissak ki...
Nincs "kézi" routing szabály, mind két hálózati kártyának ugyan az a kijárata, max a sorrendet tudom változtatni, hogy melyik legyen az elsődleges, de az sem segítet... -
Nemo1
tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Hát ez az... ezért nem értettem a routing táblát se, hogy annak meg miköze van a helyi hálózathoz...
Igen van kijelőlt alapértelmezet átjáró IPV4, és IPV6 átjáró is.
Mindegy melyik hálózati kártyát állítom alapértelmezetre, a tünetek ugyanazok maradnak.
Igen, amit írsz, az ARP-s rész bevan kapcsolva.
Probáltam a "Több átjáró engedélyezése"-t is de az sem oldotta meg a problémát. -
BullZeye
veterán
válasz
Tamarel
üzenetére
Köszi, ahogy utánanéztem nem nagyon van jobb megoldás. Ismerem VeraCryptet, de jobb örültem volna egy teljes diskes encryptnek, így bennem van a frász, hogy átmásolja a fájlt, és bruteforceal visszaoldja valaki

#98460 ffodi
Bitlocker lenne az ideális, de tudtommal az DSM nem támogatja, vagy igen? -
Peathee
senior tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Szia,
Szerinted ezek közül elég lehet nekem a D-link? vagy inkább ez(t a számomra ismeretlen gyártó) Tenda legyen mert ennek van valami NAS kompatibilis "static link aggregation" funkciója a 7-8-as portokon.
Az a cél, hogy az SMB megosztások sebessége ugorjon meg, mert nem a DSM-be lépek be, hanem a gyakran használt könyvtárakat simán hozzáadtam windows intézőben hálózati mappaként.
-
-
Rederik
tag
válasz
Tamarel
üzenetére
160MB/sec letöltést és 140MB/Sec feltöltést értem el ennek a bekapcsolásával. Két kábel a NAS-ból a routerbe, 1 kábel a PC-be.
Nálam nincs raid, gondolom ez már HDD limit miatt van, szóval a 2.5Gb-es kártya sem sokat dobna már ezen a NAS-be berhelve.
Kösz, mindenkinek a tippeket! -
fulcrum
tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Lehet mást nem érint, de én azért is támogatom az Intel procisat, mert ezen működik a Synology Active Backup for Business, és értem, hogy nevében üzleti alkalmazás, de otthoni környezetben is nagyon jól jön a család gépeinek mentésére. Így engem is érdekel, hogy melyik lesz a legkisebb Intel procis, gondolnom kell az utódlásra
-
-
Tamarel
senior tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Azt olvastam, hogy Q35-tel linux alatt a host cpu negyedével kevesebb terhelést kap. Sok paraméterben nincs érdemi változás, de a cpu pont elég.
Két vm-et raktam át, az egyik túlélte, a másik újratelepítést igenyelt.Jelentősen jobban reagál mindkettő és a nas / ssd hőmérséklete alacsonyabb.
-
Reinhardt
őstag
válasz
Tamarel
üzenetére
Linksys MR7500
Eredeti router amit a szolgaltato adott az egy Linksys Atlas Pro 6, amikor ez utan volt kotve az enyem a letoltes leesett 300-ra, de a feltoltes lenyegesen gyorsabb volt.
Megforditva (vagyis inkabb a szolgaltato roeteret kiveve a sorbol), a speedtest 960/960 at mond a PCmen, es a letoltes tenyleg felment 100MB/s fole a NASon is, csak a torrent megosztas lassult be teljesen. -
-
bigdady
nagyúr
válasz
Tamarel
üzenetére
Ez működhet?
1. Google photos telóra, mentse le az icloud képeket és amit feltöltött törölje (manuálisan).
2. Cloud sync nas-on beállítva automatikus szinkronizációra erre a google fiókra. Itt be lehet állítani amit leszinkronizált fotókat a nas-ra azt törölje google fotókból ez a kérdés. (egyirányú?) Így google mindig üres maradna és menteni lehetne kézzel bármikor ide és kvázi automatikus lenne a mentés nas-ra
-
boborján2
senior tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Köszi!
A példádban gondolom volume2 a "B" megjajtó ?
Felmerült még egy kérdés. A linelt mappákra ugyanúgy lehet , a megszokott módon jogokat állítani? Vagy ilyenkor mi az eljárás. Értem ezalatt SMB megosztásban pl. a gyereknek nem legyen joga minden mappához csak a mesékhez.
Illetve ha nem lesz rá szükség ugyanígy parancssorból megszűntethető? -
Csandi
addikt
válasz
Tamarel
üzenetére
Na igen ez még lóg a levegőben, de másik topikban azt írták, hogy akár egy másik NAS is lehet erre a célra megoldás. Tudom költséges, de most (egy bizonyos szintig) az kevésbé szempont.
Illetve amit Borisz írt, pont úgy képzeltem el magamtól is, hogy SHR, 2 HDD-n ugyanaz van. Tudom így fele annyi a hely mint amennyit vettünk, de akkor csak nagyobb HDD-t kell venni (vagy többet ha 4 slotos) -
-
Gardaai
senior tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Túl van lihegve szerintem. Én anno br. 700 Ft-ért vettem egy ilyet: [link]
Még csak nem is hallom, hogy megy, pedig már 3 éve tuti benne van. Csendes üzemmódban ment és megy a mai napig.
Az enyém 90mm-es, kisebbe átmérőben (esetében 60mm) lehet van ekkora különbség amit írsz, de majd' 10x áron ventit venni.. Ti tudjátok.
-
stahlhelm79
csendes tag
-
-
Gaultier
csendes tag
válasz
Tamarel
üzenetére
A nas Beállítások / Külső hozzáférés / Speciális részen megadtad a külső portszámot (5xxx)?
Igen, megadtam. De mit is allit be ez a menupont pontosan?
Tomoritest kikapcsoltam. sajnos a fapados vpn blokkolások miatt ezt is érdemes másik portra tenni (a komolyabbak csomagtípust néznek)
Szoval ne 1194 legyen hanem mondjuk 51194?
- szerintem 10.8.0.1-ként tudsz csatolni
beirtam ezt: smb://10.8.0.1/sharedfolder01 ugy nez ki hogy megtalalta a szervert, mert bekerte a usernevem es a passwordot de ezt adta vissza:megpingeltem a 10.8.0.1-et es van valasz. Mondjuk ilyen 40-50msec. Az nem szamit rossznak?
- a szerver nem ad default route-ot, vagyis nem húzza magára a teljes net forgalmat (második kép), de nem is kell
Ez azt jelenti hogy attol hogy VPN pacsolaton keresztul toltok le, ne varjam hogy a szamlalok az adatforgalom tenyleges sebesseget mutassak?
Amúgy korlátozó tényező, hogy a nason végződik a vpn és a gui erősen egyszerűsített.
Ez miben korlatoz?
dns:
- ha csak a távoli elérés a cél, akkor nincs jelentősége vpn-en belül tartani
- vpn kliens szempontjából a 127.0.0.1 önmaga, az otthoni subnet meg nem ismert
- a 10.8.0.1-et próbáltad?
Mit nincs jelentosege a VPN-en belul tartani?A 10.8.0.1-et mint DNS? Ugy erted hogy a routeren belul beallitani mint DNS? Meg nem probaltam, este kiprobalom.
Ha komolyabb igényeid is vannak (road warrior), akkor vpn tcp 443, default route és a routeren a doh / dot beállítása legyen a kezdet.
Egyelore boldog lennek ha sikerulne jol beallitani a tavoli elerest es a NAS halaozati meghajtokent valo csatolasat, de nyitott vagyok minden tudasra :)
A 192.168.0 és 192.168.1 is felejtős, mert gyakran használt és helyi közelebb van, mint a vpn-en keresztüli.
Ezt sem ertem teljesen mire gondolsz. Hol es mit kellene beallitani maskent?koszi
-
biker
nagyúr
válasz
Tamarel
üzenetére
mindenből mindig a legfrissebb, nem tudom épp melyik. auto update mindenre, és a 10-el ezelőtti verziókkal pont ugyanezt csinálta, hiszen írtam, már a 213 is képes volt zombizni, meg az előző is, meg most a 216+ is, pedig ott még 5-ös meg 6-ös keret volt, most a 7.x ugyanez
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Az a félelmem, hogy ha 1re állítom (jelenleg is 2n van), akkor ha az épp sor elején állót nem seedelik, akkor megállhat a teljes letöltési sor.
És sajnos fhdban néha olyat töltök, amit csak néhány ember seedel, szóval ez elvileg megallíthatja.Mindenesetre köszönöm az ötletet, lehet hogy ezt be fogom vetni ideiglenesen, ha legközelebb is filmezés előtt 10 perccel találjuk ki, hogy mit is néznénk...
Amúgy a prioritást próbáltam korábban állítgatni, de nem vettem észre hatását a sebességre...
-
gyugyo79
addikt
válasz
Tamarel
üzenetére
A nem hozzáértőeknek inkább mountot szoktam javasolni ( Feladatkezelőbe indításkor futtatva a parancsokat) mert azt minden Syno alkalmazás "kezeli" míg a symlink-elt mappákat van ami nem mutatja. Aztán nyilván mint te tudod ezt kezelni míg legtöbben nem értenék ...
Mivel én is mindent mountolok mert nem csak én használok sok könyvtárat ahol erre szükségem van nem tudom jelenleg pontosan mi a helyzet 7.x alatt. Pld.: sok ismerősnek van FileStation hozzáférése a Filmek/Sorozatok mappákhoz ami nálam olyan 5 HDD és ezzel együtt különálló köteteken van, ami pont egy ilyen alkalmazás volt még 6.x alatt így viszont ők 2 mappában látnak mindent összevonva. -
Rick4
félisten
válasz
Tamarel
üzenetére
Normálra, szóval még ezen se múlna, pont kapóra jött a dolog, most töltöttem fel az aktuális adag fotót, 100 perc alatt szépen felment a 20.8GB fotó, a nason a feltöltés+ indexelés esetén 25-30% volt a procihasználat, kikapcsolt indexeléssel 6-15% között volt a procihasználat, feltöltés befejezése után indexelés indítása, ekkor 10-15% között ugrált a cpu használat, tehát ez nem sok neki, máshol van a gond.
Viszont érdekes, hogy a win11 sajátgépnél a felcsatolt hálózati meghajtó tulajdonságainál bekapcsoltam a "mappa optimalizálása a következőhöz, és ott a fényképeket választottam, ezután a feltöltött fotók között azonnal tudtam böngészni, 10x-es sebességgel ment minden, bármelyik mappát nyitottam, szóval végülis meglett, mi kellett neki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Assetto Corsa Rally
- Fogyjunk le!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Kétezer eurós csomag lehet a Vivo X300 Ultra
- Viccrovat
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- 27% - ACEmagic S3A MiniPC! Ryzen 6900HX 16GB DDR5 / 512GB SSD/ Radeon 680M!
- Új Dell Inspiron 14 Plus 7440 WQHD 2.8K 90Hz Ultra7 155H 32GB 1TB SSD Intel Arc iGPU Win11 Garancia
- Lenovo 13w Yoga 2in1 Gen 2 AMD Ryzen 3 7330U 8 GB RAM 256 GB SSD Premium garancia FHD IPS TOUCH
- Apple iMac 24" Blue! M3 / 16GB RAM / 512GB SSD!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Plus 256GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4561, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Patice