- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Vezetékes FEJhallgatók
- Megjött az Arrow Lake platformra épülő ASUS NUC 15 Pro mini PC
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen monitort vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crockoo
csendes tag
Shalafi, ezt a váltót anno te tervezted nekem. De a specifikáció nincs meg, és ebből őszintén szólva nem tudom visszavezetni, mennyi a keresztezési frekvencia. Ezt a kép alapján meg tudod mondani?
[ Szerkesztve ]
-
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #37345 üzenetére
Ezek szakértelmet, tapasztalatot igénylő dolgok, hangszórójavításnál az dönti el, aki végzi a művleteket, hogy mit mivel gondol jónak, sokféle alternatíva van, de anélkül, hogy megnézné valaki, szerintem pontos/jó választ erre nem tud adni.
Amit linkeltem, ott le van írva, hogy mire használható, porvédőhöz 90%-ban megfelel.
Későbbi bontást nem tervezünk alapesetben, sérülésmentesen nagyon nehezen megoldható a többszöri lágyrész szétszedés-összerakás, néhány anyag kivételével. -
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #37344 üzenetére
Szia.
Közben vannak fejlemények.
Szét szedtem a hangszórót roncsolas mentesen.
A porvedovel kellett dolgozni de melegen feljöttek.
Alumínium és fényes felületű papír.
Átnézve a bevezető szal is elvált egy másfél cm hosszan,nem teptem meg véletlenül sem.
Ragasztás technikai ismertem nem 200% ebben a témában.
Nem tudom hogy ilyen hőre lagyulo ragasztó létezik e valahol ami megvehető.
Mert vennék például a későbbiekben ugyan így bontható maradna az tetszene.
Illetve a bevezető szálra szálat mivel ragasszam ami jó?
Minden van csak nem tudom mi a jó mert erős rugalmas kötés kell legyen mindenképpen.
És bontható.ha kell. -
shalafi66
veterán
válasz
TurboK0 #37343 üzenetére
A B31-nél nem kezelték a magashangszóró kiemeléseit, ezért a felső oktávban kicsit hangosabb az átlag szinttől, erre a B32 hangváltója ad jó megoldást, vagy az, amit én készítettem.
Azért ez a dolog nem ilyen egyszerű kínával kapcsolatban. Mérthetően jobbak voltak a '90-es évek német hangsugárzói, Magnat-Canton-Heco-Braun-Grundig, amíg országon belüli alkatrészekből építkeztek, és sokkal rosszabbak az elmúlt két évtizedben. Mostanában van egy új irány a Magnatnál, az talán arrafelé mutat, hogy jobb hangszórókat vásároljanak a hangsugárzóikba.
#37342troll81
Ez is lehet egyfajta megoldás, ha az alkatrészek anyagához megfelel: [link] -
TurboK0
tag
válasz
shalafi66 #37339 üzenetére
Pont azt írtam hogy a Preludiumban a magas hangok élesebbek, lehet talán túlságosan is, más hangfalnál még nem hallottam hogy ennyire éles legyen. Lehet azért mert ezen kívül a többi hangfalam mind bóvli volt és ez a helyes.
Az hogy távol-keleti az nem sokat jelent, manapság már minden made in china. A Tempus hangzásának van bőven hibája, de előnye is.
-
troll81
addikt
Sziasztok le e esett porvedot mivel érdemes ragasztani ami jó és esetlegesen bontható is maradt?
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte #37340 üzenetére
A hangját lehet, mert azt szubjektíven érzékeled, a működését kevésbé.
Amúgy nem baj, mert én is leírtam a lényeget.
Lehet, hogy rossz időpontban írtad.[ Szerkesztve ]
-
válasz
TurboK0 #37338 üzenetére
Basszus, esküszöm, hogy a hsz-edre írtam választ (olyasmit, hogy a portok, kábelek cseréje mindenki szabad elhatározásából végezhető, érdemben nem befolyásolja a hangsugárzó hangját), el is küldtem, sőt láttam is a megjelenő hsz-t, erre most azt látom, hogy eltűnt
Nem hiszem, hogy szándékosan törölte bárki is a hsz-t, sajna a PH fórummotor nekem már nem az első hsz-emet tünteti el
-
TurboK0
tag
Hmm, akkor lehet hagyom úgy ahogy van, és bemegy másodlagos szettnek a másik szobába. Amíg nem tolom agyon a hangerőt, addig a mélyek nem rezonálnak, az érdes magas hangok meg eléggé tetszenek (pl. Yello - Insane c. dala majdnem mintha C64-en szólna). Inkább az elsődleges szettem az, aminél a magasak nem annyira részletesek (Magnat Tempus 55), meg a közepesek is hiányosak, de abba nem menjünk bele.
A csatlakozócsere kizárólag csak azt a célt szolgálná hogy könnyebb legyen bekötözni, mivel a gyári csatlakozóba alig alig fér bele a kábel amit használok, pedig az sem vastag.
Illetve egyik pár hangfalon valamiért teljesen hiányzik a gyári bemenet tehát azokra egyébként is kell bemenet, akkor meg már menjen mindre ugyanolyan. -
shalafi66
veterán
válasz
TurboK0 #37336 üzenetére
SBX2030 nem működik értelmesen két útban.
A SAL hangváltók mind bután tervezettek, semmilyen hangszóróval nem szólnak normálisan, általában a rosszul megválasztott alkatrészértékek miatt töréspontok környékén a szűrők névleges alá eső impedanciaértékeket és kiemeléseket hoznak létre.
Ha lenne egy normális mélyközép hangszóró benne, ami illeszkedik az eredeti kimart süllyesztésbe, illetve a magas+ferrofluid jó állapotban van, akkor akusztikai és elektromos mérések mellett lehet jó hangváltót tervezni az új mélyközéphez.
A csatlakozócsere, kábelek, ilyesmik lényegtelenek az előzőekhez képest.
A csillapítóanyagot nem kell cserélni, semmi baj nincs az eredetivel, maximum kevés lehet, az elő szokott fordulni. Csak pótolni kell a megfelelő mennyiségre.
100 fontos áron találtam ráadásul angliából,
És hiába, mert az új gyártások teljesen mások, mint a régiek voltak. A középtartomány is rosszabb, és a T-S is eltérő.[ Szerkesztve ]
-
TurboK0
tag
válasz
Donki Hóte #37335 üzenetére
Újonnan gyártott M21WG-9-08 hangszórót 100 fontos áron találtam ráadásul angliából, ennél fogva ez nem lesz megoldható 3 pár hangfallal.
-
-
TurboK0
tag
Preludium B31 hangfal tuningolással van itt valakinek tapasztalata?
Amit szeretnék:
- csatlakozók cseréje banándugósra
- belső bélés cseréje
- hangváltó cseréje (lásd: https://retronom.hu/node/47634), nem tudom ezt mennyire egyszerű megoldani a gyári hangváltón, avagy egyszerűbb beletenni pl egy SAL HV 228 váltót ami első ránézésre hasonló paramétereket tartalmaz mint a retronom-on írt verzió.
Jelenleg a Vifa mélyek ki vannak cserélve SAL SBX 2030-ra, így került hozzám. Az eredeti tulaj így szerette. Ezért is gondoltam a SAL HV 228-ra.Az én fülem számára annyi baja van a hangfalaknak a jelenlegi felállásban hogy:
- a mélyek kicsit "hordó" kongást produkálnak. Persze lehet hogy ez csak a méretből és a zárt kivitelezésből adódik, de ezért tervezem a bélés cseréjét.
- a magasakon lehet túl sok a hangsúly, hosszabb hallgatás után kezdik szúrni a fülemet. Talán a hangváltó tuning ezt kiküszöbölné.
- 120-160Hz között berezonál a hangfal. ezt nem tudom mi okozza.Hangfalat még nem tuningoltam ilyen mértékben, lehet hogy az lesz a vége hogy a hangfalak a meglévő állapotban kerülnének a kisszobába, nálam pedig marat a Magnat Tempus. Sajnos a szobám akusztikája nem elég jó, a falakból árad a mély, ezért csak vagy elől, vagy hátul érezni a mélyeket normálisan. De ezzel nem tudom mit lehetne tenni a padlószőnyegen kívül. A Preludiomok az előző tulajnál sokkal egyenletesebbek voltak, bárhol a szobában ugyanolyan erősek voltak a mélyhangok (ott padlószőnyeg volt és függöny volt a falon, nálam parketta és csupasz fal).
-
shalafi66
veterán
válasz
Crockoo #37332 üzenetére
Megméred a T-S paramétereket, majd lemodellezed. És kiderül.
(A hangszóró nem tudja, hogy ő milyen dobozba való, úgy működik, ahogy az a tulajdonságaiból következik). Másrészt gyártási eltérések miatt, addig nem tudod, amíg meg nem mérted. Valahol írtam már ezt is.
[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #37330 üzenetére
Ezt ebből nem lehet megmondani. Fs-ben tévedni nehéz, az összes többi meg az impedanciamérések pontosságára vezethető vissza, azt meg különböző értékű ellenállásokkal szokták ellenőrizni.
#37329Crockoo
Mivel HA15-öt évek óta nem lehet kapni, ezért nincs mihez viszonyítani, az elvégzett munka meg kb. ennyit minimum ér.Mindegy, mert HG2,5-ek, még ha jól szereltek, sem nagyon működnek normálisan, jó középtartományú 25-ös mélyközép mellett sem. Hát ha még vannak a magas szerelésében problémák is, vagy a mélyközép nem rezonanciamentes 1k fölött.
Ahogy írtam, a várható SPL-fr válasz a T-S arányon és a doboz paraméterein múlik. Az elektromos oldal, és a B*l áttétel, meg a tömeg-engedékenység aránya megadja hogy milyen dobozban hogy fog működni a hangszóró. És már szintén írtam, hogy fölösleges nézegetni az adatlapot, pont olyat úgysem tudsz venni, meg kell mérni a konkrét hangszórót, aztán abból modellezni.
-
lattila29
csendes tag
válasz
shalafi66 #37315 üzenetére
Kerdesem volna T/S parameterezessel kapcsolatban.
Igy elso ranezesre validak lehetnek a meresek, vagy vmit teljesen rosszul csinalok es nagyon tavol all?A korabban emlegetett SB Acustics
- fs 39.9Hz
-Qms 3,381
-Qes 0,393
- Qts 0,353
- Vas 42,44 liter
- Re 2,879 OhmEzzel szemben Tannoy M3 melykozep
- fs 60,4 Hz
- Qms 4,878
- Qes 0,497
- Qts 0,451
- Vas 14,46 liter
- Re 2,673 Ohm -
Crockoo
csendes tag
válasz
shalafi66 #37328 üzenetére
Na várj... akkor lehet én néztem valamit félre, már ami a javítás költségét illeti.
De ha azt mondod ez 5-10 között megáll, bár olyan 7000 körül láttam valahol, az bár már-már nem racionális, de ha a végeredmény a szériánál jobb, akkor lehet mégis érdemes.HA25 kérdés: csak modelleztem, elvi síkon nézegettem. Ugye volt egy Braunos (672P) HG2.5-el párosított hangsugárzóm, de a Braunok sajnos már nincsenek meg. Hja, nagy hülyeség volt eladni, tudom...
A doboz még megvan. A váltó hozzá szintén. A 6 Ohmos HG is.
Braun már nincs, 672P pláne, így a műhelybe valami zeneféleségre gondoltam volna, és elsőre abból főznék, ami otthon van.
Doboz paraméterei... Hmm... belső méret 28*29*47, szóval nettó 38 liter. Jelenleg B-R, 2 db egyenes reficsővel - azt nem mértem most meg, kb 15-17 cm hossz.
Ebbe a dobozba modelleztem volna a 479est és a 451et. Na és ott jött ki, hogy a "kicsi" 479 púpol vagy 4db-el 60-100Hz között.
T-S paraméterek H2000 honlapon elérhető adatlapokról származnak. -
shalafi66
veterán
válasz
Crockoo #37327 üzenetére
Bármilyen pillét tetetsz egy HG2,5-be, ami illeszkedik mechanikailag. Aztán olyan lesz, amilyenre a lengőrendszert meg a mágneskört gyártották.
Gazdasági totálkár? Párezer Ft-os dolgokról van szó, hangszórót már ennyiért nem is nagyon lehet kapni. 5-10 000Ft közötti összeg igazából nem tétel ebben a műfajban, ha valami jó eredménye lesz. Egyébként általában jót tesz egy alap HA15-nek a pontosabb újragyártás.
Nem egészen értem a kérdést. A várható SPL-fr válasz a T-S arányon és a doboz paraméterein múlik.
-
Crockoo
csendes tag
válasz
shalafi66 #37326 üzenetére
Az szép halál akkor. Ez egy teljesen széria hsz, ráadásul 2023as gyártás, nem is régi. De gazdasági totálkár szakmai nyelven, mert csévét cserélni nem kicsi bontás és nem kevés idő. Szóval akkor az polcdísz lesz. Kár érte, mert szép kis darab, noha a hangját nem hallottam.
Másik kérdésem lehet? Van egy 6 Ohmos HG 2.5-öm, abba készen kapható pille csévéstől, tokkal-vonóval 8 Ohmosítható? Jól gondolom, hogy akkor egy széria HG 2.5 lesz a végeredmény?
És még egy kérdés: miért adja a WinISD ki a HA25-479 esetén 38 literen, hogy lesz egy nagy púp 60-100Hz között - érdekes módon akár zárt, akárt reflex, ugyanaz, ugyanott van, ellenben a 451 magasabban éri el az átlagérzékenységet, de ugyanazon térfogaton nincs kiemelés, kvázi lineáris. -
Crockoo
csendes tag
Lenne egy kérdésem, nem hangfal építés, sokkal inkább hangszóró: hozzám került egy HA15-ös, ami jelre kapcsolva annyit tud csak, hogy "tak-tak-tak-tak...." semmi egyéb.
Hsz két kivezetése között multiméterrel ellenállás 0,4Ohm.
Mi lehet a baja? Jó tudom, nem űrtechnika, csévére gondolnék, de sokkal inkább az érdekel, mi érhette? -
Crockoo
csendes tag
válasz
shalafi66 #37322 üzenetére
Alapvetően kicsi lenne a doboz?
Az mondjuk tény, hogy a 634nek és 620nak 24 és 22 literes dobozt építettem, de ott a lehető legjobb hifi hangminőség elérése volt a cél. Ám valóban kihasználni nehéz.
Amit most modelleztem, az egy egyébként létező Technics hangfalpár szintű megoldás lenne, amelyiknek a hangja egyébként tetszik.
Tudom, építeteni nem feltétlenül gazdaságos, használtan venni vmi készet lehet olcsóbb na de hol marad az alkotás öröme?
Illetve a H2000 hangja is tetszik, én azokkal is elégedett vagyok. -
Crockoo
csendes tag
HA16-542 vagy HA17-582 mi a legkisebb B-R doboz amiben értékelhető alsó határfrekvenciát produkál?
Csatolok egy "referenciát", ha ezt tudná már elégedett volnék...[ Szerkesztve ]
-
Crockoo
csendes tag
Shalafi, megvan még valahol neked a 18R620 (2007 évvégi) adatlapja?
-
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #37316 üzenetére
Erre már válaszoltam, hogy nem jól érted.
Arra is, hogy mit kell csinálni a doboztérfogat meghatározásához.Nincs ideális doboztérfogat, olyan van, ami az igényeidnek (MaxSPL, felh.cél, körülmények, meghajtás, elvárt f3) megfelel, ezt kell először megfogalmazni, majd modellezéssel meghatározni az ehhez tartozó hangolást (Vb, fb, csillapítás, jóságok). És ha ez megvan, akkor próbálni előállítani a valóságban. Mérések, meghallgatások után-közben módosítani. Stb.
-
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #37314 üzenetére
Szerintem nem jól értelmezed a leírtakat/T-S paramétereket. [link]
Nem a gyártó adatlapjából szoktunk kiindulni, inkább független, vagy még inkább saját mérésekből.
Olyan, mint egy HA20/1018, de átlagban inkább rosszabb. Ha ez ér majdnem 20 000Ft-ot neked, akkor oké. Szerintem nem ér ennyit.
[ Szerkesztve ]
-
lattila29
csendes tag
válasz
shalafi66 #37313 üzenetére
Igen, éppen ezért tettem fel a kérdés, mert az általad linkelt oldal azt írja:
"A klasszikus méretezés szerint ha Qts = 0,383, akkor a dobozméret (Vb) = Vas * 0,707, a rendszer és a cső hangolási frekvenciája (Fb/Fp) pedig megegyezik a a hangszóró rezonancia frekvenciával"Így tehát ha semmi köze hozzá, akkor egyátalán mire használható a Vas? Meg a T/S paraméterezés során is a végeredményben egy Vas értékhez igazítjuk a doboz térfogatot (az általad linkelt oldal leírása alapján is).
Három utas rendszerben sem fér meg egy SB20PFC30-4? Ebben az árkategóriában, méretben, ez tunik a legkedvezőbb paraméterekkel rendelkezőnek...
-
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #37312 üzenetére
Ezek alap dolgok lennének, és mind le vannak írva itt a fórumban is, persze megtalálni nem olyan könnyű, de [link] itt megtalálod a legtöbb választ.
A VAS nem függ össze a doboztérfogattal. Modellezni kell a doboz + hangszóró várható tulajdonságait. Előtte megmérni a hangszórót.
A csőnek minél közelebb kellene lenni a hangszóróhoz, de minél távolabb a csillapítóanyagtól és van félhullámú rezonanciája is.
Ezt is lehet modellezni, de a középvonalak visszaverődések szempontjából sosem jók.
SB20PFC30-4
Minek? Nem jó hangszóró annyira, hogy pénzt adj érte. Játszani a Videotonnal is lehet.[ Szerkesztve ]
-
lattila29
csendes tag
válasz
shalafi66 #37290 üzenetére
Akad egy másik lehetőségem az SB20PFC30-4 kapcsán, amire viszont sajnos nem találtam a különböző magyar nyelvű leírásokban biztos választ: ennek a hangsugárzónak a VAS értéke 66,2liter. Nekem viszont rendelkezésre áll egy 65,4 liter nettó térfogatú doboz.
Itt ez a méret ideális lehet, vagy ez meg már túl nagy? Egyik leírás azt mondja hogy minél közelebbi érték, annál jobb, a másik azt írja a VASx0,7 az idális doboz méret…
Másik kérdés amit nem teljesen értek: az előlap tervezése. Pl arra vonatkozóan hogy a reflex cső mennyivel legyen a mélyhangsugárzó alá pozícionálva arra van valami ‘szabály’?
Illetve hogy a hangszórók legjobb ha szimetrikusan vannak egymás alatt? Vagy előfordulhat olyan hogy egyik irányba el kell tolni?
Köszi a válaszodat!
-
válasz
Crockoo #37309 üzenetére
Alkudhatsz is az ajánlott hangfalból a jófogáson az eladónál, drága a szállítás, tavaly év végén egy ilyen hangfalpár 20 eFt + pk összegért ment el.
[ Szerkesztve ]
-
Crockoo
csendes tag
válasz
shalafi66 #37306 üzenetére
HD Vario Star: kb 2 hete telefonon érdeklődtem, azt mondták, van még doboz, és kérdés nélkül mondták, eredendően ők a HA13-478-HG1,9-431 párossal szerelték. Kérdeztem, hogy és miféle váltóval, erre az volt a válasz sajáttal, de bármi jó 4,5kHz körül.
Körbenéztem, mi van ott a polcon, a két hangszóró van, váltók is vannak, érzékenysége a két hsznek egyezik, de jó, nyilván könnyelmű kijelentés a részemről mindenféle részletes frekvenciamenet ismerete nélkül gondolkodni. Ugye azt gálánsan figyelmen kívül hagytam, hogy a frekvenciatartomány egy dolog, de púpok, beesések, zörejek tarkíthatják.
Ellenben ha ezt a HD Audio dobozt megcsinálták ezzel a szettel, akkor valami alapja csak lehetett. Vagy nem...
És azért is kérdezlek, mert a korábbi tapasztalataim alapján pontosan tudom, amit mondasz, annak alapja van, illetve ismered ezeknek a hangszóróknak a lelkivilágát. -
shalafi66
veterán
válasz
Crockoo #37305 üzenetére
Hja, hát ameddig lin. tartományban van, az +-3,5mm, az gondolom nem több 50W-nál, de lehet modellezni, nézd meg. A maximum meg +-6 elméletileg, de ez gyártástól/precizitástól is függ. A magas meg >3kHz legalább másodrendű korrekt szűrés mellett, elméletileg 100W-os rendszerbe illeszthető, de ez is függ az adott termék gyártási pontosságától módszerétől.
De eleve egy hangszórót nem érdemes 50-60-80 fokos lengőcsévével használni.Szóval szerintem majdnem lényegtelen, hogy mennyi az elektromos terhelhetőség.
Hát nem tudom. Szerintem nem jó irányban gondolkodsz, már rénézésre sem, ez nem alap hangváltó.
Meg kellene mérni, utána lehet bármi pontosat mondani, a gyártás eltérései miatt. Mindenesetre ezek alapvetően Videoton helyettesítésre készült hangszórók, mindegyik, amelyiket említetted. Arra meg is felelnek. Többet meg nem tudok én sem. Nincs erre semmilyen rálátásom/hatásom, nem az én termékeim.
De az a doboz sincs már, az biztos. -
Crockoo
csendes tag
válasz
shalafi66 #37304 üzenetére
Értelek, akkor a mélyközép terhelhetősége a névleges határa.
Más: gondolkodom a műhelybe egy kicsike hsz.pár kreálásán, tényleg minimál hifi-igény. Ami cél, hogy némi mélytartomány is legyen, lehető legkisebb dobozmérettel. H2000ből építenék, ha volna optimális párosítás.
Egyik elgondolásom, a Logotechhes HD Vario star doboz, abba egy HA13 és egy HG1,9 legegyszerűbb váltóval konfigolva. Ez mennyire járható, hallgatható? Ahogy néztem érzékenységben is azonosak, tehát kb alap váltó elég hozzá. -
Crockoo
csendes tag
Shalafi, ha adott egy hangdoboz, amiben van egy 634-es mélyközép és egy 639-es magas, akkor annak kb mennyi lehet a névleges terhelhetősége, és mennyi a zenei teljesítménye? Mi alapján lehet ezt meghatározni?
-
shalafi66
veterán
válasz
SlyChocolate #37299 üzenetére
"Az álló hullámok miatt belső falak nem párhuzamosak."
Az pont mindegy, mert nem működik olyan frekvenciákon."Milyen márkák a jók?"
Szerintem erre egy NE5532 már bőven jó (mondjuk, ha eredeti, és működik).#37300Donki Hóte
xD de szépen megfogalmaztad.Hja, hát ezekből normális szűrés nem nagyon lesz, de buli az lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Crockoo
csendes tag
válasz
Donki Hóte #37293 üzenetére
Csütörtökön vagy pénteken néztem volna, és nem volt elérhető. Ma már látom a H2000-et, a Logotechet nem.
-
válasz
SlyChocolate #37299 üzenetére
Ha nem hifi célra kell, hanem csak döngetni, akkor én pár alkatrészből forrasztanék egyet. Persze ha nem akarsz pákászkodni, akkor itt van egy olcsó változtatható karakterisztikájú aluláteresztő szűrő, csak egy combos D osztályú monó erősítő kell utána és mehet a buli.
[ Szerkesztve ]
-
SlyChocolate
senior tag
válasz
shalafi66 #37298 üzenetére
Értem.
De úgy még is kezdésnek tudnál ajánlani konkrét terméket?
Merre induljak el?
Milyen márkák a jók?
Amúgy a doboz 15 mm rétegelt lemezből telibe faragasztott és öt centinkén facsapolt.
Illetve belűlről minden illesztés fb.s-el kitömítve van.
Az álló hullámok miatt belső falak nem párhuzamosak.
Szóval a masszívítással nem hinném, hogy gond lenne....[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz
SlyChocolate #37297 üzenetére
És van hozzá többszáz W, alacsony THD, meg magas DF mellett?
Pont olyat nem fogsz kapni úgysem, ami neked kell, szóval megméred, hogy mire van szükséged, megcsinálod a szűrőt, ellenőrzöd, kiigazítod, aztán kicseréled a kitben azt a két kondit és ellenállást, ami a szűrőkaraktert meghatározza.
Látod a hangszóró paramétereit, modellezd le a dobozzal, amit szeretnél használni. Hátha hasonlítanak a megadott adatok tényleg.
Mélytartományban nagyon fontos a kellően stabil doboz, főleg a szemközti olalak összekötése, és a hangszórók tömege miatt az előlap+rögzítés teherbírása.
[ Szerkesztve ]
-
SlyChocolate
senior tag
Aktív alul áteresztőre gondolok.
Kész szűrőket nézegettem.
Csak nem tudom mi a jó közzűlük.
Most nincs kedvem nyákot maratni.
Bár ha csak összeszerelős a cucc azzal nincs problémám, gondolok a kit jellegű áramkörökre.
A doboz mérete kb 13 liter, amiben egy darab 20-as mélysugárzó és két darab 16-os passzívmembrán lenne.
Mivel igen kicsi a ládám így autós hangszórók felé néztem.
Az egyik ez [link]
A másik pedig ez [link][ Szerkesztve ]
-
válasz
SlyChocolate #37294 üzenetére
Aktív, vagy passzív?
Kész termék, vagy kapcsolási rajz?
-
shalafi66
veterán
válasz
SlyChocolate #37294 üzenetére
Akisztikai mérésekkel beállított aktív szűrő, egy, a hangsugárzóhoz+alkalmazáshoz megfelelő végerősítővel.
Mélytartományban a passzív szűrés kb. értelmetlen, nagyjából 2-300Hz alatt és 10-20W fölött.
-
SlyChocolate
senior tag
Tudnátok ajánlani jó minőségű aluláteresztő szűrőt sub ládához?
-
-
Crockoo
csendes tag
Lehet kicsit off-topik, de a Hangszoro 2000 és a Logotech weblapja miért elérhetetlen?
-
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #37289 üzenetére
DX25öt még találgatok kisebb webshopokban.
Kiírva lehet, hogy ki van, de hogy van-e belőle az jó kérdés, én úgy látom nincs nagykernél az EU-ban. A másik kérdés, hogy mennyiért. Van az az ár, ami már nem éri meg.Nem hiszem, hogy lenne értelme ennek a projektnek, én nem tudok értelmes megoldást a problémára.
VT hangsugárzóknál álatalában az az egy megoldás éri meg, ha a működőképességet helyreállítod, és több enerigát nem fektetsz bele, mert nem térül meg semmilyen szempontból.
-
lattila29
csendes tag
válasz
shalafi66 #37288 üzenetére
Bocsi hogy így nemtudom elengedni a témát, de továbbra is tervezgetek az alapötlettel. Lehet hozzá kellett volna írnom, de cél alapvetően az alapok elsajátítása, tanulgatás, méregetés. Máshogy mondva - nem cél az hogy első blikkre egy jó hangszóró szülessen, sokkal inkább az, hogy egyszer majd valamikor egy jó hangú dolog szülessen meg.
Visszatérve az alapkérdéshez:
-DX25öt még találgatok kisebb webshopokban.
Mélyhangnak továbbra is a SB Acoustics SB20PFC30-4 mellett kitartanék.
(17R634A mint alternatíva?)
Doboztérfogat az adott, egy régi vidi-akai 25literes dobozról lenne szó. Az előlap, reflex cső stb majd tervezés függvényében.A fő kérdésem most hozzád elsősorban: korábban szoltál róla hogy az sb20-nak gyenge a közép tartománya nagyon. A kérdés adja magát: előbb utóbb a projekt végeredménye 3 utas hangfal lesz így: konkrétan olyan 30euro magasságában középsugárzót ha tudnál ajánlani azt nagyon megköszönném! H2000-en elérhetők Hifi célzattal nem jöhetnek szóba egy gondosan megtervezett hangváltóval?
Köszi a válaszodat!
[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #37287 üzenetére
A ScanSpeak 18W8424 vagy 8434 jó hangszórók, és egyszerűen használhatók. Azokkal pl. jók az esélyek.
#37286troll81
Hogy neked jó-e azt nem tudom, egy viszonylag jó francia magashangszóró van benne, azt tudom, és nem zavaró nagyon a süllyesztés hiánya sem. De amúgy a hangváltó miatt bármilyen lehet, fogalmam sincs. -
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #37284 üzenetére
P830657
Az kb. olyan, mint egy átlagosan jól sikerült Videoton. Vagy a Tannoy M2-3-4.valami Dayton Audio
Ha nagyon fölöslegesen költenéd a pénzed.Nem egészen értem a célt. Nyilván ezek arra jók, hogy szólni fognak, meg elfoglalod magad, amíg készül. De a korábban elmített használt vonalból még akkor is jobban jársz vszeg, ha kibontod a hangszórókat (és nincs rajtuk sérülés), a dobozt meg eldobod akár, vagy ültetsz bele paradicsomot.
-
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #37282 üzenetére
Mivel épp nem nagyon lehet kapni DX25-öt, ezért abból, első körben nem.
A 22W/8534G00 elég jó középtartományban a kétutas megoldáshoz.Nyilván lehet jobb, mint a Tannoy, az azért nem valami kifinomult dolog, átlag HiFi szint volt. De a normális hangszórókon kívül kell tudni hozzá dobozt és hangváltót is tervezni, illetve a szükséges elektromos-akusztikai méréseket tudni megcsinálni. Ezek nélkül nincs értelme nekikezdeni, mert kb. véletlenszerű, hogy jó lesz-e az eredmény.
Ezért jobb és biztonságosabb és olcsóbb a használt vonal, amit ajánlottam.
Ui: a 25 (nettó ~23) liter b-reflex feltehetőleg kevés egy 200mm-es hangszóróhoz, jó mélyátvitel mellett, aktív korrekció nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
lattila29
csendes tag
válasz
shalafi66 #37281 üzenetére
A kérdés továbbra is foglalkozat. Lehetséges a fent megnevezett két hangsugárzóból egy jó hangdobozt építeni? Vagy ezekhez elengedhetetlen egy harmadik közép?
Felül tud e múlni hangzásban pl egy Tannoy Mercury M1-et, mint viszonyítási alap. Ha nagyon gány az SB sugárzó, milyen alternatíva lehet rá 20cm-ben - új hangsugarzok kozul? -
shalafi66
veterán
válasz
Crockoo #37279 üzenetére
A gumi tartósabb persze.
Én készítek gumihab membránszéleket, azok kb. a dupláját tudják, mint a fehérvári habszélek. A tömör gumi az még hosszabb ideig lehet jó.#37280lattila29
Az SB PFC-k, PFCR-ek nem jó hangszórók, az SB20PFC30 sem. Ha csak a mélytartománya érdekel, az oké, de középen nem szól jól.
A DX25-ről lemaradtál, nincs több, valószínűleg nem is lesz. Ugye ezt a hangszórót nem a H2000 árulta, hanem én. Sajnos, amennyire én tudom, nem lesz már egyik Vifa-Peerless hangszóróból sem több gyártás. Legalábbis jelenleg, nagyjából, kicsit több, mint féléve nincs. Valószínűleg a korábbi formában befejezték. Több kínai forrás árulja a maradékokat, itt-ott ezeket még meg lehet venni, de a korábbitól drágábban, mondjuk DX25-öt pont láttam közöttük azt hiszem.
Még EU-s nagykertől lehet venni BC25-öt, gondolom ez is maradék készlet, de ha rendelnék belőle most, nagyjából 12500,-Ft/db áron lehetne adni, az meg ugyanannyi, mint a DX25 régi ára.
Most ezek a dóm magasak vannak nagyon jó árakon.
BC25SC
D2905
DX20
D19Az első javaslatom, ha eleve bizonytalan vagy, és nem túl tapasztalt hangsugárzóépítésben, akkor a 90-es évek német hangsugárzói (Canton, Heco, Grundig, Braun, stb.) között fogsz találni jobbat valószínűleg használtan, kevesebb pénzért, mint amit te tudnál készíteni. Ezek a hangszórók akkor még jó alkatrészekből készültek, korabeli Vifa-SEAS-Peerless-el megegyezőek a lágyrészeik.
-
lattila29
csendes tag
Sziasztok!
Hangfalépítés első lépéséhez szeretnék segítséget, illetve véleményt kérni.
Adott egy 25 liter környék űrtartalmú doboz, ezt majd reflex dobozzá szeretném majd alakítani.
Az alapanyaggal kapcsolatban kérdeznék elsősorban. Két utas hangfalban gondolkodok jelenleg, az alábbi párosítás áll most az első helyen:
- DX25TG59-04 (h2000-ről)
- SB Acoustics SB20PFC30-4
Nem vagyok meggyőződve róla hogy ez a megfelelő párosítás, bármilyen hangsugárzó javaslatot elfogadok a fentiekkel azonos árkategóriában.
Nagy dilemmám az is, hogy ekkora térfogatnál ezzel a hangsugárzóval lehet - e a legerőteljesebb mély hangot kihazoni
- részben ez is egy prioritás: ekkora méretben (20cm) az adott térfogattal mely azonos árú hangsugárzóval lehet a legerőteljesebb mélyet kihozni?
Lehet hogy vissza kellene lépni méretben mélyhangsugáró vonalon?
Ha más megoldás nincs. nyitott lennék 3 utas megoldásra is, ha van valami életképes közép hangszóró, és nem dobja meg nagyon a büdzsét.Várom javaslataitokat, előre is köszönök minden segítséget.
-
shalafi66
veterán
válasz
Crockoo #37277 üzenetére
Nincs ilyen Fehérvári hangszóró szerintem, HA16-17 van, ezek Videoton helyettesítésre alkalmasak. Javítani esetleg lehet a régi hangszórókat.
Évekkel ezelőtt volt a 17R634A, de jelenleg az sem készül.A Fehérvári habszélek élettartama átlag 10 év, 2006 óta bőven eltelt ennyi idő már.
Az én gyártásaim ennek nagyjából kétszeresét tudják. -
Crockoo
csendes tag
Sziasztok!
shalafi66, a kérdésemet neked címzem: a jelenlegi széria H2000 16os mélyközepekből melyik az, amelyik esetleg alkalmas lehet egy kicsike aktív subláda megépítésére? Nem kell egy nagy élmény, csak kiegészítő mélytartomány okán gondolkodnék ebben.
Régebben volt a 634 PP membrános, aminek jó a mélytartománya, és a 620as ismerem még, de az sima B-R dobozban szól szépen, és nem az a kimondott subládába való hangszóró.
Ja és 2006-7 óta normális, hogy a habszélek elporladtak, elfoszlottak? Mind a 634-es mind a 620as így járt - egyébként szerettem őket hallgatni. -
shalafi66
veterán
válasz
Zalankaaaaa #37270 üzenetére
Akkorára, hogy a hangszóró beleférjen.
Egyébként szinte mindegy, normális tervezéshez mérni kell a hangszórót, modellezni a doboz hatását, az meg több órás-napos feladat, attól függően, hogy mennyire vagy precíz.
A fl. tölcséreknél nagyjából meghatározza a hatérfrekvenciákat a hossz, és a száj- illetve kilépőkeresztmetszet, a hangszóró paraméterei + a kamrák méretezése csak formázzák ezt.#37269troll81
Szép. Az a 11kg ekkora dobozhoz kevésnek tűnik. -
Zalankaaaaa
újonc
Sziasztok! Egy tölcséres mélyládát szeretnék építeni 1 thundergermany pa18-xp1- es mélysugárzóból egy tölcséres mélyládát. Találtam is hozzá tervrajzot, de kicsit túl lőttem a célon ezzel a sugárzóval
így olyan széles a cucc mint a tervrajzon a lap amibe bele kéne férnie. Valaki tud nekem segíteni h mekkorára kéne átírni a méreteket rajta h nekem alkalmas legyen?
-
-
shalafi66
veterán
válasz
Gulyás Mikló #37257 üzenetére
Maguk a hangszórók sem annyira jók, de a gond nem ez. Az univerzális hangváltó a probléma fő forrása, ahelyett kell újat tervezni, de az nem megy elektromos és akusztikai mérések nélkül. Szóval, ha halkabbnak tűnik a mély, akkor a közép- és magas hangnyomását kell csökkenteni.
A dobozhoz kellenek közelítően jó, nem a gyártó által megadott T-S paraméterek, és azokkal lehet modellezni a doboz+hangszóró várható működését.
-
troll81
addikt
Sziasztok
[link] ez a hangszóró használható lehet autóban? -
Gulyás Mikló
friss újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni hangfal tervezésben.
A hangszórók amik vannak:
Magas: Monacor Dtm 104/8
Közép: Monacor Spm-116/8
Mély: Monacor SP-300P/8
A hangváltó Monacor dn-10
A reflexcső 63 mm átmérőjű.
Jelenleg egy Videoton DC3011A méretű dobozban vannak de nem igazán szólnak szépen, olyan mintha halkabban szólna a mély, ezért gondoltam csinálni egy másik hangfalat. Az erősítő Onkyo Tx 8220. Csatoltam egy képet a hangfalról.
Tanácsaitokat előre is köszönöm. Köszönettel: Gulyás Miklós -
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #37255 üzenetére
Az a két diagram nem néz ki igazán jól, csak ki van kozmetikázva az SPL-fr.
Egy, esetleg két pozitív tulajdonsága van, az egyik a magas érzékenység, a másik a réz a mágneskörben. De mondjuk ez a középtartomány problémáit nem javítja meg, csak kitérésfüggő THD-t csökkent.
És nyilván mélyben ki kell egészíteni, mert ott nem nagyon szól, a magas érzékenység miatt. -
troll81
addikt
sziaztok ez az adatlap alapjan milyen minosegu hangszoro lehet? [link]
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #37251 üzenetére
Ezeknél az történik, hogy a membránszél engedékenysége tűnik el, és keményedik, azért válik el a ragasztása. Nagyok sok Vifára és Classic ScanSpeakre jellemző abból a korszakból, de főleg a Vifa P hangszórókra.
Szóval nem elég visszaragasztani, cserélni kell a membránszélt.
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #37249 üzenetére
De ez nem Vifa, amit linkeltél.
Nem tudom melyik hangszórót keresed.
Jó, hát Accuton, de ahhoz meg ki tervez hangváltót.
Mert az meg nem igazán egyszerűen használható 90%-ban.
Átlagos célokra, ScanSpeak Disco és szeletelt membrános Revelator hangszórók jól használhatók, magasnál Vifák (BC, DX, XT), 810921(ha kapható még) és a Classic D2905 és összes rokona.
-
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #37248 üzenetére
Akkor konkrétan olcsóbban gyári jó hangszórót tudok venni mind mely és magas sugárzó tekintetében.
Konkrétan melyik hangszóró amit keresek?
Illetve ahoz a vifa hoz magas sugárzót tudsz ajánlani?
Ha van időm neki látok keresek belőlük nagyon piszkálják a fantaziam.Az acutont ajánlottak még de az is borzalmas áru.
De ezt még be vállalom mármint a vifa szettet.
A dynaudio autós szettjei mint a volvokban vannak azok a sok műanyag miatt nem jönnek be -
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #37247 üzenetére
Ebben vannak az infóik, elég összevissza anyagok. Ilyen-olyan mérések, meg mindenféle valóságtól elrugaszkodott leírás Pl. "No soundcoloration".
[link]Megvásárolt, kész alkatrészekből, kisiparilag összerakott dolgoknak látszanak, és megmérni vszeg nem tudja aki ezzel foglalkozik. Sok hülyeség van benne, talán az a kék mélyközép jónak látszik. De egy sima P17 azért jobb.
Azok a gyűrkészett alufóliafelületűnek látszó hangszórók, Görlich-"művek" termékeire hasonlítanak, az is egy extrém különutas eszmékkel operáló, erős áltudományos szöveggel megtámogatott hangszórócsalád. Asszem szintén német. Már így a név alapján.
[ Szerkesztve ]
-
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #37246 üzenetére
Hiányos tudásom kerdezessel próbálom fejleszteni.
Akkor kép alapján kb nem lehet ki deríteni mi az alap.
Érdekelne a márka de túl arazottnak tunik nekem illetve a miért mi változott érdekel.
Mert ezek nem autós hangszórók.
Meg nézem az MB quart márkát majd teszek be kiszemelt példányt ide neked.
Köszönöm mégegyszer a segítséget okitàst információt. -
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #37245 üzenetére
A Vifa az dán, de mindegy, a 2000-es évek előtt, minden európai hangszóró majdnem ugyanazokból az alkatrészekből készült. A SEAS P17-eseinek is hasonló alkatrészei voltak. De a West-Germany, az már inkább 1990 előtti.
Az elég régi lehet.
Az eredeti P17-nek a középtartománya volt nagyon szép, a membránszél miatt. De azok a gumik mára már mind használhatatlanokká váltak. Amiket meg frissen lehet kapni, vagy kínából, azok nem olyanok, mint a régiek, se T-S-ben se SPL-fr válaszban. -
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #37244 üzenetére
Érdekelne maga ez a hangszóró..
Azt tudom hogy elvileg ez egy jó hangszóró.de az érdekelne hogy miből lehet konkrétan.
Ezért kérdezem mert egy West Germany így ebből indulok ki hogy vifa származek.
Ha találok adatlapot hozzá abból lehet valamire következtetni?
Más nem igazán tud értelmes választ adni a kérdéseimre...csak te.
Úgy hogy köszönöm -
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #37241 üzenetére
Köszönöm.
Utalás az a gyári adatlapja van megjelenleg a hangvalton keresztül van bekötve az erősítőre.
Amin lesz az aktív beállítások sokat hozhatnak rajta ha jól gondolom.
Nem mondom H rossz vagy kicsi ,csak meglepett.
Illetve egy hangszórót kellene be azonosítani [link] ez nem autós hangszóró ez szerintem vifa -
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #37238 üzenetére
Hát meg kellene nézni a paramétereit, vagy van-e valami utalás a mélytartományra valahol. Átlagos ajtóban valószínűleg 60-70Hz alatt már csökken a hangnyomás, a 80Hz talán jó lehet, nyilván egy magasabb működési frekvencia mellett emelkedik a terhelhetőség is.
#37239troll81
Ezek ilyen ellenőrizhetetlen értékek, olyan, hogy RMS terhelhetőség, nincs hangszórónál, a Peak-ről van valami szabvány de az meg már nem életszerű.37mm-es lengőcséve méretet ír, az hasonló, de feltehetőleg kevesebb terhelhetőséget jelent, mint az előző hozzászólásban mutatott két hangszórónál. #37235 Szóval a névleges érték 60 körül, a zenei 100W körül.
-
t.zolka
aktív tag
Sziasztok!
Nemrég költöztem, és a régi ház pincéjéből előkerült 4 db bontatlan Monacor SPH-165 hangszóró.Arra gondoltam, hogy csinálnom kéne belőlük egy pár mélysugárzót az egyik polcsugárzó pár alá, állvány helyett, és így olyanná válna, mint egy álló, csak itt két darabból állna.
Külön erősítővel hajtanám, nem kéne bele hangváltó sem. A dobozát egy asztalos barátom megtudná csinálni, szinte ugyan olyanra, mint a polcsugárzó, de kéne valami méret. Ha nem zárt, hanem bass reflex, akkor gondolom a csővel kell majd hangolni. De mekkora lehet a doboz, vagy mekkorának kéne lennie?
-
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #37234 üzenetére
Azoknak is ugyanakkora a terhelhetősége. Senki nem tud adott lengőcséve méretből nagyobb terhelhetőséget kihozni. Nincs több eldisszipálható teljesítmény egy adott felületen.
Tehát mondjuk egy
SS 18W/4531G 38*17,5mm-es lengőcséve 70/110W [link]
17R634A 37,65*19mm-es cséve, terhelhetőség 80/110W [link]
ez pont az a terület, ahol nincsenek csodák.Meg ezek alapból nem freeair autóhangszórók, valami doboz kell mögéjük mindenképp.
[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #37232 üzenetére
A lengőcséve mérettől függ főleg, mindegyik autóhangszóró kb. ugyanakkora terhelhetőségű, ha 25mm a cséve átmérő, akkor maximum 35-40W névleges, ha 37mm, akkor 55-60W Pnévl. várható.
Zenei terhelhetőségben ebből lehet csinálni kétszer akkora értéket, de lényeges, hogy a végfokozat ne legyen torzításba vezérelve, egyébként könnyen melegszik túl, és megy tönkre a hangszóró.#37230acbr_13
300mm-es mélyközéphez legalább tölcséres magas kell, ami tényleg működik minimum 3kHz-től. Legalább 44mm-es lengőcséve átmérővel.
Meg alapból egyikről sem tudod, hogy milyen a hangnyomás-fr válasza, szóval normális hangváltót csak SPL-fr. mérések mellett lehetne készíteni.
Vagy legalább a feltételezhető karakterisztikákat (pl. tölcsérnél alacsonyabb frekvenciák felé emelkedő hangnyomásértékek) figyelembe kell venni.#37231troll81
Ezt láttam, és jobban nézett ki, mint az RS-nél a hasonló lap.Sajnos nincs több információ.
[ Szerkesztve ]
-
troll81
addikt
-
shalafi66
veterán
-
acbr_13
csendes tag
Hello! Hangváltó választáshoz kérnék segítséget!
Magas: M.N.C Dome 100w, 8Ohm 2Khz-20Khz MK Audio szerint.
Mély hangszóró: RH Sound PA0812, 300W, 8Ohm
40-5Khz, 96db.
Tehát egy 2800, 3000Hz vágásal rendelkező hangváltó jó lenne hozzá? 12db/oktával. -
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #37226 üzenetére
Hát nagyon konkrétumot nem látok benne, meg pont nem nagyon beszélem ezt a nyelvet.
Négy oldalt meg lefordíttatni nyelvi modullal..
Azt látom, hogy voltak próbálkozások rendesen, meg igyekezett eltüntetni a zavaró tényezőket a hangszórók környezetéből, de erről olyan nagyon nincs adat, hogy mennyire sikerült. Vszeg azért ennyi kiemelő és szintbe hozás, + vékony anyagok csillapítása mellett csak jobb lett, mint volt.
A hangváltóba meg reméljük, hogy beletervezték és mérték a 45°-os hallgatási szöget.
-
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #37225 üzenetére
Köszönöm a választ.
Ha ezt át futnad [link] meg köszönöm mert így helyeznem el a 3 út passzív szettet.
Vagy a 2 utat.Nem optimális de a 10 cm tudom dönteni magam felé.a magas elhelyezés szabadabb.
Az ajtó kap merevitest illetve szigeteléstMinden tanácsnak örülök és elfogadom
-
shalafi66
veterán
válasz
zoltanz #37224 üzenetére
Kisebb részben múlik a dobozon, és még kisebb részben az anyagán.
#37223troll81
Hát a QS-ről azért biztatóbb dolgokat lehetett látni.
De ez olyan, hogy, ha az alapok rendben vannak, utána kb. 90%-ban a hallgatási pozíciótól, környezettől, és a magas elhelyezésétől függ majd, hogy mit hallasz autóban az eredeti hangváltóval.[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Végre hallottam egy műanyag (fa, párti vagyok) dobozos hangládát ami tetszett.
Igaz elég rusztikus maga a láda, van súlya.
Bang & Olufsen Beosound A9[ Szerkesztve ]
-
troll81
addikt
Sziasztok az alumínium membránnak van valami jelentősége?
Hangszóró valamilyen tulajdonságát befolyásolja? -
troll81
addikt
Megjott a szett.. [kép] [kép] költséghatékony megoldás lett.
A magas helyett van itthon egy nagyobb 55-60mm valami eton szettel jött.
Jó hangja van és jól terhelhető.
Ezeket próbálom.
A közép sugárzó menne a műszerfalba az simán mehet a gyári helyre vagy kell neki valami kis zárt valami? [kép]
Illetve mennyire lehet összképet állítani passzív hangvalto val? -
shalafi66
veterán
válasz
python1 #37218 üzenetére
Logikusan nézve, a várható tendencia szerint az lesz vele, mint az A osztályokkal, és a lin. tápokkal. Pár tíz éven belül csak a spec. termékek között lehet majd megtalálni.
Mint ahogy 10-ből 9 táp SMPS DCDC buck, boost vagy inverter, a dugasztáptól napelemig.#37217momcrew
Ki lehet számolni is, de inkább meg kell mérni, úgyis szűrőt kell tervezni hozzá. -
shalafi66
veterán
válasz
momcrew #37215 üzenetére
Ez igazából nem tapasztalat kérdése, hanem elméletekből következő válasz adható rá. Ezt akartam mondani.
A kis zárt térfogat T-S-nek megfelelően hat, és a középtartomány is változik, persze abban az esetben, amikor dómot cserélsz Visaton mélyközépre, ez nem tűnik fontosnak valóban. Maguk a Visatonok eleve gyakran problémásak középtartományban, nem túl igényes szerkezetek.
-
shalafi66
veterán
válasz
python1 #37213 üzenetére
Hát de már mióta.
Nyilván a PC tápokat sem cseréljük le lineárisra, mert... Hatásfok, meg terhelés, meg stb.
Hja de, a HiFi ipar egyik fele pont ezt csinálja. Annak sem nagyon van racionális oka, maximum csökkenteni akarják a hálózat és a tápfeszek RF szennyezettségét.
Ezek is létező mániák.Lehet találni (én biztosan tudnék) olyan paramétereket, amiben egy adott AB végfokozat jobb, de olyat is, amiből az látszik, hogy a D.
Még akarat kérdése.
Plusz mindennek van egy józan határa. Műverősítőt, meghajtó/driver stage-et sem csinálunk D-ből. Szóval az opamp a végfok előtt ugyanúgy A/AB-ben működik, mint 50 éve.De egyébként [link] fejlesztenek AB-t is a mai napig.
És igényes alkalmazásokban elég ritka a D. Már csak gondolom sznobságból is.
[link] -130dB SN, 1000 DF
Szóval felső kategóriás HiFi-ben még mindig messze van attól, hogy általános legyen, vagy rá lehessen mondani, hogy nincs ellenfele.
Alkalmazásfüggő, hogy mikor mivel ésszerűbb dolgozni.Személyes megjegyzés, hogy én sosem vennék új erősítőt. Amíg az igényeim kiszolgálja valami ami már készen van (fenntarthatóság).
-
python1
veterán
válasz
shalafi66 #37211 üzenetére
A D - osztálynak jelenleg nincs ellenfele, sem mèrèsileg, teljesítmèny, sinad, hatásfokban ès egyre jobban lesznek, bár innen nehèz már feljebb lèpni.
Már a nagy nevek is váltottak, vagy fognak.
Nálam jelenleg 16 csatorna van, amit ki kell erősíteni, ezt AB osztályal, egyszerűen hülyesèg lenne, meg felesleges terhelés az elektromos hálózatnak, és a többi + hatásokról nem beszèltünk.[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz
Gino20 #37210 üzenetére
Ismét rizsa és hárítás
Igen, pont ezt csinálod. Félreértelmezel dolgokat, mert mást értesz, mint amit írtam, majd ráhúzod az abszolút semmit sem jelentő, eljárt felette az idő szöveget.Én folyamatosan használtat javasoltam. Szerintem megfelelő megoldás. Attól mert valami "vadi" új, még nem lesz jobb.
Igazából a további része, amit hozzáfűztél, abszolút irreleváns és lényegtelen, mert eredetileg egy 7 cm-es szélessávúhoz lett megemlítve a végfokozat.
És nem ragadtam ki semmilyen mérést, csak nem érted az összefüggést, amit szerettem volna megmutatni.
A technológiai különbség, AB és D között, és a fizika sem változik. Efölött nem jár el az idő.
Mindenkinek van valami mániája, neked ez az egyik.
De semmi alapja nincs, ugyanazokkal az adatokkal és módszerekkel kell dolgozni ma is, mint pár évvel ezelőtt. Nem is értem mire gondolsz.
csak egyszerűen bicskanyitogató a pökhendi, magaslóra helyezett stílusod, főleg ha állítasz valamit (közelében nincs) és ez nem felel meg a valóságnak vagy esetleg kiesik a hallható tartományból.
Hát, egy ilyen mondat után azért én meggondolnám, hogy ki és mikor "pökhendi". Még csak hasonló sem hagyja el a billentyűzetemet.úgy, hogy mind a kettő 25dB-n volt tesztelve!!!
Miféle 25dB? Adott frekvencián THD-kimenőteljesítmény profilokat látsz, max. kivezérlésig. Legalábbis én erre hivatkoztam.
Tipikus, mindenből is a DSP-t kihozni megoldásnak.
Meg azért vicces is.
Fáziskorrekció?A szoba melyik pontján, és milyen frekvencián? Illetve mihez képest. Fázis önmagában nem létezik.
A fáziskorrekció a szűrés része, ha a szűrőkarakterek SPL-fr megformázása és fázisválasza a hallgatási pozícióban korrekt, akkor a váltás is megfelelő lesz. De ha valakit túlzottan lefoglal, hogy a kalibrálás gombot nyomkodja, az erről valószínűleg nem tud.akkor ebből mi marad kalibrálás után?
Kérdéses, hogy mit értesz ezen, de ha azt feltételezed, hogy a szélessávú csatornák SN arányát rontod a kalibrálással, ahhoz valamilyen lineáris korrekció kell, jó hangsugárzónál meg arra nemigen van szükség, illetve az SPL-fr válasz hibáit elve nem DSP-vel kell és lehet jól korrigálni, főleg nem 10dB+ beavatkozások esetén. Ha ilyet csinálsz, az inkább kontárkodás. Azt hiszem.A kiválasztott szélessávúnál egyébként semmilyen erősítőspecifikus probléma nem lenne, mert a hangszóró terhelhetőség paramétereibe előbb ütközöl bele, mint az erősítő THD határolt max. kimenőteljesítményébe.
Hja, biztosan másképp csinálnám, hiszen erősítőmérésre megvannak a szabványok, alapvetően aszerint kell eljárni. Az, hogy én önkényesen bevezetek működési körülményeket, amiket vizsgálni akarok, biztos jó dolog, de nem összehasonlítható, csak önmagával. Azok eredményeivel nem, akik a szabvány szerint dolgoznak.
Illetve először a feltételeket, körülményeket kell tisztázni, világosan lefektetni, ebből a szempontból a linkelt oldal elég lazán áll a dolgokhoz.
És lehetne még valósághűbb értékelést adni, másféle lezárással pl.
Szóval hja, így szerintem jobb lenne. -
Gino20
őstag
válasz
shalafi66 #37209 üzenetére
Ismét rizsa és hárítás
"AB class használt erősítőt"?
115 vagy 200 dollárért az a "szar" D erősítő vadi új.Bármennyire is bizonygatni akarod, hogy a D osztály szar, az egyszerűen nem igaz. Lehet sok-sok évvel ezelőtt az volt (nem tudom, de nyugodtan hanyagolhatod a technológia különbséget, mert lehet elszállt feletted az idő). Felettem nem tud elszállni
, mert veled ellentétben nekem alapvetően nem kompetenciám a téma csak egyszerűen bicskanyitogató a pökhendi, magaslóra helyezett stílusod, főleg ha állítasz valamit (közelében nincs) és ez nem felel meg a valóságnak vagy esetleg kiesik a hallható tartományból.
Én nem linkelgetném ide a képeket egyesével csak itt hagynám egymás mellet a 200 és 400 dolláros terméket (amit linkeltél) [link] [link] amiből sikerült kiragadnod egy mérést (úgy, hogy mind a kettő 25dB-n volt tesztelve!!!), de mondjuk a SINAD-ot már nem említed.
Nad 84dB. Ha azt mondom, hogy ehhez illesztek mondjuk egy sub-ot és egy Dirac képes miniDSP-t, mert mondjuk fontos számomra a fáziskorrekció, sub illesztés, akkor ebből mi marad kalibrálás után?
Engedjük el"biztosan másképp csinálnád" a mérést is
[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz
Gino20 #37208 üzenetére
Hát ez van, ha nem pontos adatokat adunk meg. A "nem lesz annyira jó" és a "közelében sincs", abszolút nézőpont kérdése, főleg úgy, hogy azt írtam "valószínűleg", mivel egyik alapvető tulajdonsága a D osztályú végfokoknak az AB-hez viszonyítva, hogy erősebben emelkedő THD profilt mutatnak, magas frekvenciák felé, és/vagy alacsony kimenőtlejesítményen.
Ez egy tendencia, ami átlagosan érvényes. Elég egyértelmű a működési módokból következtetve.
Ha valaki ezt sem ismeri, az igazából pont a lényeget nem tudja.
Random kiválasztva egyet, épp erről szólnak az adatok.Nem, nem szándékoztam ajánlani semmit, de egy dolog teljesen biztos, a 200USD jelenleg 73 494,60 Magyar forint.
Ebből szerintem tudnék találni elfogadható AB class használt erősítőt.
Még akár kettőt is.
Most, hogy ez olcsó, vagy nem, az megint relatív dolog.
az AIYIMA A70 MONO meg 115 dollár
115*2 meg =23084 452,04 Ft
Gondolom kétszer annyi hűtőfelület kapsz érte.Biztos meg tudod mondani, te ismered ezeket. Így ránézésre mindenképp jobban, mint én.
[ Szerkesztve ]
-
Gino20
őstag
válasz
shalafi66 #37203 üzenetére
Amit idéztél az egy kérdés, nem állítás.
..........................."kis kimenőteljesítmény mellett, és /vagy magasabb frekvenciákon közelében nincs bármelyik AB osztályú diszkrét elemekből vagy STK-ból készült végfokozatnak."
A linkelt anyag egy 200 dolláros kis olcsó masina (az AIYIMA A70 MONO meg 115 dollár. Te látsz itt olyan kis teljesítményt, ami ebbe az árkategóriába ne férne bele? Olyat amit azonos árban az AB hozni fog?
Tudsz esetleg konkrét típust javasolni, ami ennyiből kijön és hoz jobb mérési eredményeket?
"nem lesz annyira jó a THD"
Már csak "nem lesz annyira jó"? eddig az volt, hogy közelében nincs.[ Szerkesztve ]
-
-
shalafi66
veterán
válasz
Gino20 #37201 üzenetére
Amit idéztél az egy kérdés, nem állítás.
És teljesen releváns. Valóban igazad van, az nézzen utána aki állít valamit, jó esetben.Szóval nem én. De köszi a linket.
Amúgy pont arra utal a linkelt anyag is, amit említettem.
Hogy kis kimenőteljesítmény mellett, és magasabb frekvenciákon, nem lesz annyira jó a THD.Ez meg nagyjából alapvetés minden végfokozatnál.
Hja, nézzünk utána, bár adott esetben inkább én meg is mérem, mert összehasonlítani, csak az azonos (vagy jelölt határon belül megegyező) módszerrel, azonos körülmények között végzett méréseket érdemes. Ezeknél is van nyilván, amit én biztosan másképp csinálnék.
#37202troll81
Igen, gondoltam, ahhoz elfogatható lehet a magas.[ Szerkesztve ]
-
Gino20
őstag
válasz
shalafi66 #37190 üzenetére
"Ki mérte meg és mit?"
Amir: [200 dolláros AIYIMA A70] vagy Hypex Ncore [link] (ebből van dögivel választék, megfizethető áron)............., de még lehetne ide sokat linkelni. Ha már annyira penge vagy, hogy itt rajtad kívül kb mindenki ostoba, akkor legalább utána nézhetnél mielőtt valamit állítasz.
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Vezetékes FEJhallgatók
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...