Hirdetés
- Gaming notebook topik
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- SSD kibeszélő
- Bluetooth hangszórók
- 3D nyomtatás
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
-
-
troll81
addikt
[link] ez mekkora jó vetél lehet?
lenne aránylag olcsón.
-
shalafi66
veterán
válasz
Tsabber
üzenetére
Ugyanott néztem szét, ahol ez volt, meg keresőben (google) tölcséres hangszóró keresőszóra, a beszédhangok valahol 300Hz fölött kezdődnek érdemben, szóval ha alacsonyabb frekvenciáktól szól az jobb élmény lehet, és ott még kevésbé irányítottak is a tölcsérek, mint a magasabb frekik felé, de általánosságban, ha a tölcsér hossza kisebb, valószínűleg jobb lesz a diszperzió.
Grafikonok nem nagyon vannak ezekhez, annyira nem érzékeny a piac arra, hogy konkrétan hogyan szól. Mondjuk az gond, hogy nem látod a hozzávetőleges méreteket, akkor mégiscsak végig kell néznem rendesen. -
Tsabber
csendes tag
válasz
shalafi66
üzenetére
Köszönöm az észrevételt. Már az is segítség, hogy rámutatsz: lenne jobb választás. Főleg, ha fél áron van. Esetleg arról tudsz nekem iránymutatást adni, mik azok a paraméterek, amikre figyeljek, és mik azok az értékek, amik nekem jók (vagy jobbak) lehetnének beszédhang visszaadására, és mik azok, amik valamiért nem megfelelőek (pl. a hangszórón, amit linkeltem)? Ha esetleg a forrást is meg tudnád adni, ahol a kínálatot átnézted, azért is hálás lennék. Sajnos nem értek a témához, és már az is nagy segítség lenne, ha valaki szakértő arra rámutatna, mit keressek, mikre figyeljek, hogy a végén egy jó eszközt építhessek. Ha márkát, vagy webshopot is tudsz mondani, az még jobb lenne. Tekintve, hogy vakként nem látom a képeket, grafikonokat a termékekről, minden segítség ami pontosítja a keresést rendkívül hasznos nekem. Tényleg nagyon köszi!

-
shalafi66
veterán
válasz
zeltam
üzenetére
A D2905/950000 is alkalmas lehet akár.
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ha szeretnél többet segíteni, te is átböngészheted a felhozatalt, a megadott paraméterek alapján. Én legalábbis úgy gondolom, hogy meg tudod tenni.
-
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Hja de az bonyolultabb, felelősséggel átnézni, ajánlani egy konkrét terméket. És nem is nekem kell ezt csinálni, szinte bárki képes lehet a legalább megadott felhasználási tartományok átböngészésére. Én csak annyit csináltam, hogy ránéztem a felhozatalra, és levontam a következtetést, amit már leírtam:
Nem teljesen fedi le a beszédhang tartományt, és drága is. Vannak szélesebb sávban működő példányok is féláron.
Engedelmeddel, szerintem pont nem igaz, hogy ezzel ne menne valaki semmire, támpontot adtam, ami alapján lehet tovább keresni..
Akinek ez nem segít, az... valószínűleg fel sem teszi a kérdését, ilyen formában. -
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nem teljesen fedi le a beszédhang tartományt, és drága is. Vannak szélesebb sávban működő példányok is féláron.
-
shalafi66
veterán
válasz
zeltam
üzenetére
Tudom, ez a 26-os hangszóró ugyanazzal a membránnal készül, mint a ScanSpeak-ek.
32 liter nagyon sok ezeknek a a 18W hangszóróknak szerintem.A tömeget nem kell mindig megmérni, az soha nem változik, csak a Cms csökken, és ez változtatja meg a többi paramétert. Szóval az együttmozgó tömegben tapasztalt eltérés az csak a mérési pontatlanságod.
-
-
Tsabber
csendes tag
Fülmonitor sajnos nem jó. Illetve semmilyen fülhallgató. Mindenképp az előttem lévő vezető térbeli lehető legpontosabb pozícióját kell hallanom. Az ő ívét fogom követni, így hallanom kell, ő épp hol van a térben. Mintha sötétben követnétek egy fáklyának a fényét. Megvan a támpont ami mozog, és a ti feladatotok azt követni. Persze a térbeli pozíció nem elég, a hang amit követek, az is hordoz extra információt, egyszerű szavak formájában. Ezért kell a mikrofon, és nem csak egy folyamatosan pittyegő valami. Ezek alapján döntöm el, hogy épp mit kell tennem. Mintha a fáklyát vivő személy pluszban figyelmeztetne titeket, miközben követitek, hogy vigyázz, itt egy gyökéren léptem át, itt belerúgtam egy kőbe, most meg jobbra egy szakadék. Ő a fáklya miatt látja, de te mögötte már nem fogod. Ha kellő összhangban vagytok, és folyamatos a távolság és a differencia köztetek, tudtok "időben elcsúsztatva" mozogni. Ha a hangforrás kifordul előttem kanyar közben, az is infó. Hallom milyen mértékben "halkult/tolódott el", és tudom az milyen éles kanyar lesz, illetve én ahhoz képest hol tartok az ívemben. Tudom nüanszok, és lehet értelmetlennek tűnik, de higyjétek el, ha egy életet éltek le hangok iránymutatásával, minden apró zörrenésnek lesz jelentősége.

Egyáltalán nem biztos, hogy a tölcséres/irányított hangszóró a legjobb erre. Eddig ezt találták az ismerősömék. Én pedig csak szeretném körbejárni, van-e más lehetőség, ha már 10 évvel később építek egy sajátot. Az is lehet, én használom rosszul a "tölcsér/irányított" kifejezéseket, ha igen, ezért elnézést. Azért is kérdezlek titeket, akik szakmailag is értenek hozzá, hogy hátha van sokkal jobb ötletetek. Annak örülnék a legjobban, ha lenne.
Itt egy videó, amin az ismerősöm egy kis riportban bemutatja a síelést, talán segít elképzelni az eszközt, és hogy mit is csinálnak vele: https://www.youtube.com/watch?v=XP5G_GIyDoU&t=5s
Illetve annyit ki tudtam deríteni, hogy elvileg ez a hangszóró van neki benne. Ebből tudunk kiindulni: https://webshop.giantsound.hu/100_voltos_rendszerek_epulethangositas_87/ohmikus_hangsugarzok_207/ohmikus_tolcserek_209/monacor_nr_254ks_tolcseres_hangsugarzo_551 -
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Hja hasonlóan gondolom elsőre, de én ezt olvastam:

-
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Hja, hogy nem, vagy nem csak a hallhatóság érdekes.
Mondjuk erre a tölcséres hangszóró pont értelmetlennek tűnik, mert ha fordul egyet a vezető, akkor a célszemély pont nem hall semmit, max. visszaverődést a környezetből. Ehhez nem kell irányítottság. Egyébként a legtöbb PA rendszer is 1kHz fölött 60°-tól szűkebb iránykarakterrel működik.
-
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Sztem vannak áteresztő üzemmódot tudó fülesek. De mindenképp logikusabb, minél közelebbről megszólaltani a hallani kívánt hangokat, mint küszködni mindenféle hátizsákkal meg tölcséres hangszóróval. És attól közelebbi nemigen van, mint amit magával visz.
Mondjuk őszintén szólva ezt egy okosteló is tudja vszeg, ha stabil netkapcsolata van. Aztán, hogy az átvitt hangfrekis jelet, hogy hangosítod ki, és mire vezeted rá, az már részletkérdés.
-
-
-
Tsabber
csendes tag
Sziasztok!
Egy egyedi projekthez keresnék segítséget. Látássérültként (teljesen vak vagyok) szeretnék egy egyedi kihangosítót építeni, amelyet síelés során tudok használni. A koncepció nem bonyolult, de kéne valaki aki segít nekem finomhangolni, komponenseket választani, és végül összerakni. Szóval hangtechnikában, és elektronikában is jártas embert/embereket keresnék. Természetesen nem ingyen, minden költséget állok, és a kompenzációt is megbeszéljük, én vakon sosem tudnék ilyet építeni. Sok helyre postolgattam, a jelentkezők nem tülekednek sajnos.
A rendszer egy irányított kürt hangszóróból, ahhoz való erősítőből, egy mikrofonból, és ahhoz való előerősítőből állna, amelyek akksiról mennek egy hátizsákba pakolva (valami védő dobozban/tokban). 20-30W teljesítmény, mono erősítő, illetve ideálisan 10-12 óra üzemidő kellene kb. (minimum 5-6 óra, 1 nap annyit síelünk egy huzamban). A mikrofon egy speciális gégemikrofon, ez már megvan, és csak ez jöhet szóba (szélzaj kiszűrése miatt), ennek fixen kell előerősítés, mert eredetileg rádiózáshoz való motyó. Ebbe az eszközbe beszél a vezetőm, és én ennek a hangját követve tudok mögötte síelni, akár verseny szinten is. Eddig egy kölcsön eszközzel mentem, de szeretném megépíteni a sajátomat. Illetve akár tovább is fejleszteni, ha vannak jó ötletek. Egyetlen ilyen eszköz van Magyarországon, ahhoz nem igazán férek már hozzá.
Sajnos meglévő idegenvezetős/tanároknak való hordozható PA rendszerek nem jók, mert nem irányított a hangjuk, ami nekem kritikusan fontos. A hátizsákra már találtam partnert, az profi lesz.
Szívesen vennék bármilyen ötletet, javaslatot,
Mindenféle segítségért hálás lennék, akár csak tanács, komponens ajánlás, iránymutatás, vagy kontakt valakihez. Nem szeretném teleszemetelni a topicot, szóval ha a szabályok úgy diktálják, a részleteket privátban/e-mailben/telefonon is tudom egyeztetni bárkivel.
Nagyon köszönöm, ha elolvastátok, és ha maradhat a hozzászólás!
Üdv: Csaba -
shalafi66
veterán
válasz
zeltam
üzenetére
Az adatlapokra biztonságból inkább az áramgen. impedanciaméréseket tettem és az ahhoz tartozó T-S-t írtam, mert az ellenőrizhető. De profi felhasználó már volt, hogy igényelte a Vgen meghajtással készült verziót is, mert ő meg azzal mért.
Az elrendezés ugyanaz, de a hangkártya kimenőjelét egy kis ~10 W-os végfokozatra vezeted, a soros ellenállás értéke lemegy 0,1ohm alá, az ellenálláson mérhető jelet erősíteni kell, a hangszórón mérhetőt pedig visszaosztani a bemenet érzkenységének megfelelően.
Az Ap is így működik, amit az SS használ.
De szerintem a hangkártyás verzió is teljesen megfelel. Csak tudod, hogy nagyobb teljelsítményen, és feszgen meghajtással a mérhető Cms nagyobb, és Qms kisebb lesz. Emiatt nem kell mérési módszert váltani. Egyszerűen figyelembe veszed a várható különbséget. -
shalafi66
veterán
válasz
zeltam
üzenetére
Az a helyzet, hogy a felhasználáshoz az ő adataik vannak közelebb. Mert az átlagos félvezetős erősítők meghajtása szinte feszgenerátoros pár kikötéssel, és ezt modellezi a SS mérése. 1W-tól nagyobb jelszinteken.
A szokásos nagy soros ellenállásos mérés, kis jeleken, persze ad paramétereket amik támpontnak nagyon jók, mert az arányok látszanak, és összehasoníltáshoz is megfelelő, ha minden mást ugyanígy mérsz, de max. 0,5-0,8V jut a hangszóróra, 0,1-0,2W, áramgenerátoros a meghajtás, szóval a végleges körülményektől ez van távolabb. Viszont egyszerűbb, és otthon reprodukálható. Ezért elterjedtebb, mint a feszgen. módszer. 😁
Bármelyiket is használod, nincs gond, ha tudod, hogy mit csinálsz, és mire jók a mért eredményeid.
-
zeltam
tag
válasz
shalafi66
üzenetére
Világos, én nem is merném állítani hogy rossz szándékkal közlik így az adatlapot. Inkább talán az a kérdes merülhet föl hogy aki nincs benne olyan mélységekben mint mondjuk te,akkor mi alapján válasszon magának hangszórót. Említetted hogy ezer szám gyártják ezeket is. Ezeket el is szeretnék adni. (el is adják)Egyszerű amatőrnek csak az adatlap van és a netes tapasztalások ami alapján kell választani illetve a hozzáférhető mérő szoftverek (Rew,dats,stb).Így nem a legegyszerűbb a tervezés.
-
shalafi66
veterán
válasz
shalafi66
üzenetére
Szóval akik jelzik, hogy nem kapják vissza az SS mért adatait, azok nem feltétlenül veszik figyelembe, hogy mit és hogyan mérnek, és miért nem egyezik. Pedig szerintem teljesen egyértelmű.
Az adatlapos mérések készítői sem akarnak rosszat (gondolom), de náluk ez valamiért rögzült szabvány, és nem ugyanaz, mint amit otthon te csinálsz. -
shalafi66
veterán
válasz
zeltam
üzenetére
Persze, attól függ, mennyire agresszíven járatják be, ez egy progresszív pille, kis jeleknél képes a 33-35Hz fs-re, ha jól át van mozgatva. Én is annakidején frissen 45-48Hz-eket mértem, de a középtartomány és a THD profil nagyon szép volt, szóval tényleg csak lágyítani kell.
Illetve a méréstől és a meghajtástól is sok paraméter függ, egy nagyobb végfokkal, nagyobb DF-ral kisebb fs-t mérsz, és alakul a Qms is a gyári adatlaphoz. Hangkártyával dats modullal nem fogod ugyanazt a paramétert-eredményt kapni.
Nagyobb doboz jobb mélyben, de a terhelhetőség kisebb. Te döntesz. -
shalafi66
veterán
válasz
zeltam
üzenetére
Definíció szerint a hozzáadott tömeg, vagy a dobozba zárt levegő engedékenysége akkora legyen, ami jelentős, jól észrevehető változást okoz fs értékében. Gondolom +15-20g-mal 30-35Hz körül várható.
A cél az lenne hogy egy viszonylag kis dobozból jó mélytartományt kihozni.
Vb=15liter fb=40Hz f3=50Hz Gondolom.
Kevesebbnek nincs értelme, a több, meg nem viszonylag kicsi.
#37493zeltam
1000 alatt nem nagyon állnak neki a kis gyártók sem kínában. Szóval valahol 5-10000 darab körül lehet ennek az értelmes minimumrendelése a gyártói oldalon. Magyar forgalmazóknál alig van készlet ezekből, mindig várni kell az EU-s nagykerre. -
zeltam
tag
válasz
shalafi66
üzenetére
A mérési metódust változtva változott az Mms valóban. Ez most csak egy súly hazzáadásávaolt számolt érték. [kép] A cél az lenne hogy egy viszonylag kis dobozból jó mélytartományt kihozni. Ha csak egy db hozzáadott súllyal mérnéném hány grammal kellene csinálni,mennyi az ideális terhelés egy ekkora hangszórónál?
-
shalafi66
veterán
válasz
zeltam
üzenetére
Sztem semmi gond, max. kicsit keményebb a pille, vagy a membránszél, vagy mindkettő. Kicsit melegebb lesz, nyár, 22-25 fok, meg addig sokat lesz mozgatva, addig a 40Hz-et vszeg eléri. Ha sietsz, akkor mozgasd te előre. Plusz tényleg a SS-nél nem így mérnek, ahogy te.
Nekem is volt ilyenem, de jóval régebben. Az nagyobb engedékenységű volt, de összességében ez semmit nem befolyásol, ha az SPL-fr válasz oké (500Hz fölött), és a tömeg is stimmel, akkor nincs semmi baj.
A 9g-os Mms, amit mértél, tuti mérési hiba, mert fizikai képtelenség lenne.
A cséve magában 8g kb. 
Amit a cikkben emleget, hogy a Wavecor Cms-e jobban hasonlít az adatlapra, az lehetséges, de attól még az a hangszóró meg nem igazán jó (sz@r).
Szóval gondolom, nem a 33Hz fs miatt veszi meg valaki (ha igen, az régen rossz), hanem a szép középtartományért, mert abban jó.
-
Khaosz55
addikt
Győrben tudtok asztalost aki tud sub ládát építeni, és nem csak összedobja ?
-
zeltam
tag
válasz
DjTaRsY
üzenetére
Szia! A két hangszóró szinte azonos értékeket mutat. Más súlyokkal is szinte azonos az eredmény. Próbára megmértem egy saját kínai vackot ezzel a kalibrálással az eredmény pontosan megegyezett azzal amit két hete mértem ugyanezen a hangszórón az akkori kalibrációval. A forgalmazóval leghamarabb hétfőn lehet beszélni,hogy ilyenkor mi van.Addig megpróbálom újra ellenőrizni megam korábban mért hangszórókkal.
-
DjTaRsY
aktív tag
válasz
zeltam
üzenetére
Ugyanaz a mérés, ugyanolyan eredménnyel konzisztensen megismételhető, vagy nagy a szórása? Illetve más súlyokkal való mérés hosonló eredményt hoz? Ha többes számban beszélsz a hangszórókról, akkor gondolom legalább kettő van. Két hangszóró mérése azonos módszerrel mekkora eltérést mutat?
-
zeltam
tag
Szia! Megérkeztek a 18w/4531G00 Revelátorok,várni kellett egy kicsit a gyártásra. Mozgatás nélkül megmértük. Ha mindent jól csináltunk akkor nem túl jó a helyzet. Jelentős eltérést mutat,ennyit gondolom nem változhat járatással sem. Két lehetőség merül fel vagy nem jó a mérés vagy nem olyan a hangszóró mint ígérik. Az elsőn lehet változtatni vagy ellenőrizni.

-
shalafi66
veterán
-
DjTaRsY
aktív tag
-
shalafi66
veterán
-
-
Khaosz55
addikt
Most mit csináljak ha 3 különböző tervezó program ugyan arra literre azonos hangszóró esetén ugyan olyan hangolásra (24hz) különböző port hosszúságot ad meg. A port szélessége én magassága minden esetben ugyan az és a hangsugárzó paraméterei is.
-
zeix
senior tag
Sziasztok!
CNC megmunkálással foglalkozom, ha valaki szeretne igényes cnc megmunkált hangfalakat, írjon privátban. -
shalafi66
veterán
válasz
zeltam
üzenetére
Azt azért nem túl könnyű tönkretenni. Arra a +-8-10mm-re meg lehet mozgatni szerintem, maximum kicsit melegszik majd. 10-12V-ot ki kellene bírnia elektromosan pár óráig, az meg sztem elég az Xmax fölötti kitéréshez bőven, vszeg még annyi sem fog kelleni.
A lényeg, mint mindig, hogy ne legyen túlvezérelve az erősítő.
-
shalafi66
veterán
válasz
zeltam
üzenetére
Ha nem teljesíti a várt paramétereket, akkor lehet bejáratni persze, Xmax<>Xmech körüli kitéréssel, ez több órás folyamat is lehet, ha elektromosan kibírja a hangszóró. Ettől nő majd az engedékenység, de más (arányok, SPL-fr válasz) lényegesen nem változnak.
Persze utána nem közvetlenül kellene mérni, egy órára félretenni, aztán mérni.
Alapból úgy szokak adatlapot készíteni, hogy megmozgatják valamennyire, így talán közelebb lesz a használat közben beálló paraméterekhez. De igazából nagy jelentősége nincs, mert főleg Cms-t érinti a változás. -
zeltam
tag
Sziasztok! Egy új hangszórót a paramétereinek mérése előtt érdemes megjáratni generátorral?
-
shalafi66
veterán
válasz
lajosx
üzenetére
Érdemesebb lecserélni hangfalselyemre. Valami ilyesmire. [link] A szivacsot nem fogod tudni jól ragasztani, mert mindig csak a felületéhez kötődnek a ragsaztók, és onnan némi bomlás után úgyis újra le fog válni (valakinek ezt le is írtam egyszer már nem olyan rég,
lehet, hogy te voltál).
Ragasztónak a szivacshoz egy rugalmas anyag megfelel, pl. a habszél ragasztásokhoz való [link] De hogy mennyire marad meg vele, mennyire szívja be, zárja le, stb, azt ki kell próbálni. Sűrűbb rácshoz eleve nem annyira jó ötlet bármit ragasztani, maximum pontszerűen.
-
Sziasztok
Szeretnék egy aktív subon a rácson lévő szivacsot ami belül van lecserèlni. Tudtok erre valami jó ragasztót? Volt itthon nekem soudal kontaktragasztó. Azzal próbátam jól meg is szívatta magam. Ne is fogta meg, továbbà fehér pokháló szerű valami lett a rács szemei között is. 2 napja kapargatom le. Szóval valami olyan kellene ami színtelen erős, nem baj ha hengerrel kell felvinni sem, csak jó legyen. Hátha nektek van ami már bevált erre a célra. Köszönöm szèpen.
-
-
shalafi66
veterán
válasz
Khaosz55
üzenetére
Pont ezt írtam, hogy az eredmény szempontjából ugyanazt csinálod ha a többit csillapítod, akkor is. Teljesen mindegy, hogy + vagy - amíg belefér a kivezérelhetőségbe.
A hangszóró ugyanazt fogja csinálni, és pont ugyanannyira emelkedik a THD a fizikai rész miatt. Szóval ilyen szempontból nincs semmi különbség.Alapvetően 3-6dB-s korrekciónál több kérdéses lehet, mert az már 2-4*P.
#37466Donki Hóte
Meg egy normálisan működő st. rendszerben teljesen fölösleges. Viszont kényelmes lehet, ha csak digit forrásod van, és sok csatornád, sok erősítőd, vagy eleve akarsz valamilyen spec. átalakítást.
Illetve mélytartományban (szub kieg) adja magát a helyzet, mert ott eleve lehetetlen aktív szűrés nélkül működni. -
-
Khaosz55
addikt
-
Khaosz55
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Minidsp-HD pontosabban ő [link] .
-
zeltam
tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Sokféle változatot kínál a gyártó.
[link] -
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Milyen torzítást?
Ha a THD-re gondolsz, azt nem a DSP növeli, hanem a fizikai rendszerből jön. És mivel nem a DSP tehet róla, ezért nincs is olyan eszköz, ami ne így működne, a hangnyomás növekedésével teljesen biztosan nő a THD. Ezt nem jelfeldolgozási oldalon kell kezelni.
Ez a rendszer természetes fizikai korlátjaihoz tartozó elem. Pont ezt írtam eggyel korábban.#37458Khaosz55
Teljesen mindegy, hogy egy adott frekvenciát erősítesz, vagy az összes többit halkítod
A vége ugyanaz. Valahol relatíve nagyobb lesz a Pki. A korrekciók energetikailag relatívak. Ez legfeljebb SNR-t és kivezérlehetőséget érinthet.Ha az 50Hz-es problémád a környezet okozza, akkor nyilván nem oldja meg (jól) semmi, csak az akusztikai probléma kezelése.
-
Khaosz55
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Minidsp-vel negatívba EQ-zok. A csúcsokat vágom le. Ennek ellenére 50hz-nél van egy beszakadás azzal nem tudok sokmindent kezdeni. Talán az MSO majd megoldja.
-
válasz
shalafi66
üzenetére
Azért vagyok szkeptikus, mert még nem láttam olyan DSP-t, amit egy adott frekvencián (adott Q érték mellett) úgy növelné meg a hangnyomásszintet, hogy ne növelné meg a torzítást.
Elképzelhető, hogy van ilyen DSP, de az szerintem valami csiliárdokba kerülő studió cucc lehet. Ráadásul egy jobb házimozi rendszerben általában elég sok erősítőcsatorna van, ha többségére kell DSP, akkor az eléggé húzós összegbe kerül

Márpedig a delay-ek állítgatása miatt kell a DSP, meghát ugye a kolléga frekvenciákat is akar kiegyenlíteni.
-
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
😁Szkeptikus. De mivel kapcsolatban? A DSP-vel gyakorlatilag tetszőleges SPL-fr válasz kialakítható, hiszen a digitális szűrők segítségével pontosan szabályozható az amplitúdó- és fázisválasz.
A korlátot csak a rendszer fizikai határai jelentik – például a hangszóró nagyjelű viselkedése vagy a maxSPL. De remek korlátozási lehetőségek vannak erre is.
Ezért nincs is igazán értelme szkeptikusnak lenni a DSP ezen képességeivel kapcsolatban, inkább a fizikai határokat kell jól ismerni.
Ugyanakkor vannak olyan problémák (pl. hangszóró+doboz IR), amit nem tudsz vcs nélkül hatékonyan kezelni, ezeket a fizikai részen lehet könnyen megoldani, vagy a helyiség problémái, amiket szintén korlátozottan javíthatsz.#37453Donki Hóte
Egy bútor- vagy ajtóelem nem fog bármilyen frekvencián berezegni, csak a saját hangolási frekvenciáján.
Ez függ a tömegétől, a méretektől, rögzítés módjától.
Például ha egy szekrény oldallapja 60 Hz körül rezonál, akkor 20 Hz-en hiába van nagy hangnyomás – ott egyszerűen nem történik semmi, mert a rendszer nem erre a frekvenciára van ‘hangolva’. -
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
20Hz-en ritkán rezeg bármelyik bútor. És a helyiség állóhullámai sem szokták elérni ezt a frekvenciát, bár, ha elég hosszúak az oldalak akkor ez már benne lehet végülis.
#37449Khaosz55
8 akusztikai panelom van és és két baszus csapda
😁"És egy csíz a csupasz körtefán"
Általában pont ezekre nincs szükség egy lakótérben (ha nem teljesen üres - de tudom most ezetk a cuccok nagyon felkapottak), meg
ilyen frekvenciákat hatékonyan csillapítani épeszű méretű tárgyakkal kb. lehetetlen, szóval nem ezt szoktuk megcélozni. A bútorokkal is kihozható jó pozíciókban, egy megfelelő hangtér. Szóval igyekezet az látszik, hogy van, de nem feltétlenül a leghatékonyabb megoldásokat találod meg. -
válasz
Khaosz55
üzenetére
A te cuccod, a te lakásod (a te feleséged
), neked kell a preferenciákat meghatározni és megvalósítani
Ha neked így jó, akkor ebből kiindulva fejleszd tovább a rendszert.
Én eleve nagyon szkeptikus vagyok a DSP-vel kapcsolatban, persze ha valaki csak a tényleg legszükségesebb dolgokat állítja be rajta, akkor jó is lehet. De ha egy rendszer lent csak 30-32 Hz-ig megy magától, akkor nem hiszem, hogy DSP-vel 28 (25?) Hz alá lehet menni a többi paraméter elkúrása nélkül.
Ha van egy jó mérőmikrofonod, akkor elég sok idő ráfordítása után lehet optimalizálni a hangot a hallgatási helyre elfogadható torzítások mellett.
-
Khaosz55
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
-
Khaosz55
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
8 akusztikai panelom van és és két baszus csapda. Persze még így sem ideális, de a lecsengéseken sokat segített rew mérés alapján.
2 sub a front oldalon 2 a kanapé mögött. Minidsp-vel a delay beállításnak még a haverommal neki ugrunk MSO segítségével, mert szerintem nem a legjobb ahogy én lőttem be.
20-30hz-nek van létjogosultsága mozi esetén. -
válasz
shalafi66
üzenetére
Ha 20Hz-eket célzol meg nagy maxSPL mellett, akkor, nem igazán van más megoldás.
Hát ez igaz

Az más kérdés, hogy van-e értelme ilyen alacsony frekvenciát nagy hangerőn megcélozni egy olyan helyiségben, ahol nincs tele a fal rezgéselnyelő betétekkel, hanem az amerikaikonyhás ebédlőben ott rezonál a konyhaszekrény, a teraszajtó, az asztal, meg ilyenek

(Hacsak persze nem eleve a szekrény méretű szubládában tartják a konyhai eszközöket
) -
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Az a helyzet, hogy ez elvárások kérdése. Ha 20Hz-eket célzol meg nagy maxSPL mellett, akkor, nem igazán van más megoldás. Ha egy hangszóróval csinálod, csak fűtés lesz belőle meg THD.
Szerencsére ki lehet számolni. 😄 -
-
shalafi66
veterán
válasz
Khaosz55
üzenetére
Minél alacsonyabb az érzékenység, annál jobb a mélyátvitel. Nagyjából. Persze ezt is lehet jobban részletezni.
teljesen látszik, hogy a refelx jobban hozza a 30Hz alatt sávot.
A zárt doboz mindig jóval hangosabb a szűrő csökkenő hangnyomású részében, mint a b-reflex, szóval ez nem lehetséges, kivéve, ha az f3 pont 20Hz körül van a b-reflexnél. De az meg nem túl valószínű, szóval inkább a méréssel lehetnek problémák, és annak az eredménye nem feltétlenül pontos/hiteles, ha azon ezt látod.Ha szubot keresel, az nem PA hangszóró lesz, hja. Nem is ezért került szóba.
-
Khaosz55
addikt
válasz
shalafi66
üzenetére
Van zárt és reflex is. A zárt 2X akkor teljesítményű, rew méréssle teljesen látszik, hogy a refelx jobban hozza a 30Hz alatt sávot.
98dB-s Pa hangsugárzók hangja nem tetszik, illetve netes mérésekenl is azt látom hogy jellemzően a 50-60Hz-es sávban kegyetlenak de 35-40hz alatt már meredeken esik a görbe. Alacsonyabb érzékenységű jobban hozza 20-30hz-es tartományt.
Persze PA-ban is van olyan ami tudja hozni, de elég drága sugárzókról van akkor szó. -
Khaosz55
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
2db 38-as és 2 db 30-as van.
Mondjuk úgy, hogy a film esetén ha átmegy a vásznon Godzilla, az olyan is tud lenni minha testeden menne át és nem bántó hangerőben, és 20-30 hz-en nincs a torzítás az egeben.
Mondom megleődnél hogy a két zárt ultimax 86dB érzékenységgel, kihajtva mennyire kevés 60m^2-en. Kb nem is érzed. -
shalafi66
veterán
válasz
Khaosz55
üzenetére
Eleve hangosítani ma már nem állnak neki 98dB@1W alatti hangszóróval, és ott azért nem négy darab van belőle.

Mondjuk a helyiséget ezzel kompenzálni elég reménytelen, mert max. egy pontban lesz jó.
De legalább akkor ott oké, kiegyengethető.Illetve, ha hangsúlyosan 20-30Hz között szeretnél vele dolgozni, akkor a zárt doboz inkább alkalmas a célra, az akutsztikai HP szűrő meredeksége miatt is.
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nem jól látod. Amire 89 van írva annál a ref. érzékenység 85-86 között van, számítási módszertől függően, a 90-es meg 87@1W
Amit te írsz, az nem az érzékenység, hanem SPL@2,83V
Ez alap számokban kb. autós szub kategória. Az meg nagyjából = házimozi. De a teljes kép azért jóval árnyaltabb (is lehet).
Ezek a Wattok nem feltétlenül komolyan vehető értékek, a lengőcséve méreteiből következtetve nagyjából fele a Névleges elektromos terhelhetőség. Illetve nem is arra való a hangszóró, hogy folyamatosan ezen üzemeljen. Készülni kell(ene) 10-20dB csúcstényezőkre is ilyen felhasználásnál.
-
válasz
Khaosz55
üzenetére
Erre azt szoktam mondani, hogy bármilyen kis verébre is lehet egy óriási hajóágyúval lőnni, hiszen a veréb már sosem tudja meg, hogy egy légpuska, vagy a hajóágyú végzett vele
Ha amúgy is EQ-zod, akkor meg méginkább nem értem a 4 db 38 cm-es hangszórót ~4 kW teljesítménnyel
-
Khaosz55
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Dehogynem, és ennél még jóval van feljebb is. Az ézékenység meg kevesebb mint 89dB mert 4ohmra van megadva 2.83V-on. Hogy rendesen le tud sugározni a 20-30Hz közötti hangokat nagy teljesítmény kell referencia hangerőn, főleg hogy a torzítás ne másszon el az egekbe.
Ráadásul 4 sub is azért jobb házimozira mert a hallgatói pozicióban lévő akusztikai beszakadásokat szépen ki lehet Eq-ni. 1 Sub esetén ha beszakadásod van akkor úgy jártál, és tuti lesz.. -
-
shalafi66
veterán
válasz
Khaosz55
üzenetére
A programok nem tudják, hogy mekkora doboz kell egy hangszórónak., nem is erre valók, nem erre készültek. Ezt vszeg nem érted egészen szeritnem.
A tervezés alaplépései ezek lennének:
1. Célok, elvárások megfogalmazása (maxSPL, f3)
2. felhasználási körülmények (helyiség hatásai, erősítő, Pmax)
3. hangszóróválasztás (kis- és nagyjelű paraméterek ellenőrzése)
4. modellezés, a fentieknek megfelelő megoldások keresése
5. megvalósítás, mérés ellenőrzésSzóval az a dolog, nem létezik igazán, hogy egy hangszórónak valamilyen, vagy valamekkora doboz kell.
Először azt kellene eldöntened, hogy mit szeretnél.
Nyilván 1,0 körüli jósági tényezőkkel még a zárt doboz sem szól jól, de ettől függetlenül, ha kell a b-reflex nagyobb hangnyomása és terhelhetősége, akkor lehet hozzá igazítani doboztervet. -
Khaosz55
addikt
válasz
shalafi66
üzenetére
Igen pontosan, nem PA hangsugárzók 92-96dB érzékenységgel. Zárt Ultimaxok egyáltalán nem érződnek soknak ekkora helyiségben. Maxra járatva azt mondod ez fing. Amerikai konyhás ebédlő nappali nappali, így van 70 négyzetméter 3.2m és 2.5m belmagasság. Kb 200 légköbméter. Szóval nem egy 15 négyzetméteres szoba 2.3-as belmagassággal.
Reflexnek jobb lenne az ulti ekkora helyiségbe, de ahhoz nagy doboz kell a winisd szerint.
Papíron mondjuk erősítő teljesítményben van 4kw teljesítmény de a sugárzók nem bírják ki. Tehát nincs kihajtva az erősítő ami egyáltalán nem is gond.... -
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Mondjuk ott a hangszórók érzékenysége nem 85-86dB@1W.
-
-
shalafi66
veterán
válasz
Khaosz55
üzenetére
szeretnék egységesíteni, hogy mindegik refelx legyen.
Miért? Ez nem túl erős indok a változtatásra önmagában. Ha semmi más gondod nincs, akkor kár belekezdeni.Olyan, hogy ideális nincs, olyan van, ami a céljaidnak megfelel.
900W-1100W lényegtelen, úgysem használhatók ilyen terhelésen. Amúgy is ez maximum 0,8dB lehetne, nem kifejezetten hallható.
A Dayton adataival nem igazán lehet pontosan számolni, ha megmérted a hangszórót csak az a biztos, az adatlapok mérései gyakrabban nem teljesen valósak, mint ahányszor jók náluk.
-
Khaosz55
addikt
Szisztok.
Jelenleg 4 sub van rendszeremben. Két Ultimax 15" zárt és két XTZ Sub 1X12 hátul refelx módban. Légköbméterre elég nagy a nappalim, és szeretnék egységesíteni, hogy mindegik refelx legyen.
Elöl a két zárt ultimax és a vászon illetev a ersősítők stb miatt elég korlátozaott helyem, így gyári megolgások nem jöhetnek nagyon szóba klipsch, svs stb. Vagy túl magasak vagy túl szélesek. Ezért gondolkodom egy reflex láda építetésén. Ehhez WinISD-ben halkuláltam. Elég amatőr vagyok a tervezésben.
Kb 100-120 literes reflex ládát tervezek. tevezés során az ultimax-nak az ideális reflex láda méret 300 liter felett van. Nem tudom, hogy ez tényleg valós lehet-e, de ez túl nagy méretben. Találtam a dayton audiótól a Signature 15"-os a hagszorót amire a tervezés során sokkal jobb freki ment jött ki kisebb ládában. Jól csináltam vagy teljesen rossz úton járok.
A hangsugárzó adatok: [Ultimax] és [Signature] .
Első körben 120 literes láda esetén ezt a freki menet, ez így valós lehet ?
Signature = Piros
Ultimax refelx I. = zöld
Ultimax zárt I. = kék
Egyenlőre 900W-os terheléssel számoltam, signature esetében 1100W a terhelhetőség. A port méretezése mási téma lenne.
-
Cona
csendes tag
Köszönöm a válaszokat. Három utas hangfalak elég drágák.
Keresek akkor két utas használtat. -
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Értelmetlen a háromutas feltétel is. Nem kell akkora mélyközéphangszóró a 40W-os erősítőhöz, ami igényelné a 3 utasságot.
-
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Azért a 70kHUF kicsit drága.
20-30 körül bőven lehet valamit találni ami nem rosszabb ettől.
Az eredeti is valami kis 130-as mélyközép+dóm kombó volt. Attól több nem kötelező.
-
Ez egy elég jó hangú kis rendszer, kár elrontani a hangját egy otthon olcsón összebarkácsolt hangfallal.
A jó hangszórókból összerakott hangfal meg drágább, mintha ugyanolyan szintű hangfalat használtan vennél az Apróról

-
shalafi66
veterán
Nem kell egyeznie. Ez az érték nem azt jelenti. Amit megadnak 6R 40W annyit jelent, hogy 6R lezárással, 40W kimenőteljesítmény mellett 0,04% a THD. Ha jól olvastam gyorsan.
Ettől függetlenül működhet 4R lezárással is, de valószínűleg az áramkorlát miatt csak 26,666W lenne ugyanez az érték, ~ vagyis kb. 30W-nál volna a THD-vel határolt kimenőteljesítmény.
Ugyanez 8R-nál a max. kimenőfeszültségbe (<tápfesz) ütközik bele, Akkor is 240/8=30W-ot kapnál.
De egy valódi hangsugárzó csak néhány frekvencián van a névleges érték közelében, többségében ettől magasabb a frekvenciafüggő impedancia. Szóval legfeljebb minimumpontok közelében lehet lényeges a dolog.
Öszességében a 8R hangsugárzó kisebb átfolyó áramot jelent, ez biztonságosabb, mint a 4, és valószínűleg ugyanakkora lehet a THD határolt max kimenőteljesítmény mindkettőnél. -
DjTaRsY
aktív tag
Szia!
Hangváltót az igényeknek, céloknak megfelelően kiválaszott, összepárosított hangszórók mért átviteli karakterisztikájának, impedanciamenetének ismeretében kell tervezni és megépíteni, ahol a mérést már a tervezett és megépített dobozban végzed el. Ha nem csináltál még ilyet, akkor pláne ne háromutas dobozokkal kezd. Egyszerűbb dolgod van (és értékelhetőbb eredményt kapsz, ha nincs tapasztalatod), ha kész dobozokat veszel, ha nagyon építgetni akarsz, akkor interneten található tervek alapján (ahol van hangváltó terv is) építkezhetsz, de drága lesz és mérések nélkül nem biztos hogy a várt eredményt kapod.
Nem tudom, hogy mit takar a "6 homos mini hifi", de félek, az erősítő része is szűk keresztmetszet lesz még akár készen vásárolt dobozhoz is. -
Cona
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy 6ohm-os mini hifit cd lejátszóval. Szeretnék építeni hozzá 3 utas hangfalat. Viszont hangváltót sehol nem találok hozzá. -
shalafi66
veterán
válasz
Állítólag
üzenetére
Hát, ha a hangnyomását illeszted, és jó szűrővel a mélyközéphez formázod az SPL-fr karaktert, akkor jó. Ha ez nem sikerül, akkor semmilyen hangszórónak nem lesz jó hangja. Egyébként elég alacsony a THD az eredetihez vizonyítva. Meg jóval hangosabb is, azért kell hozzá a feszültségosztó.
A HA20-484 változó, de az érzékenysége ~90dB@1W, ha a mélytartomány esését (Baffle Step) kompenzálod, akkor legfeljebb 86-87dB marad (környezeti hatásoktól függően), a magas meg 95 körül van, elég sokat kell elvenni belőle ahhoz, hogy közel legyenek, 8-9dB-t.Meg úgy kell felszerelni az eredeti zárófedélre, hogy mechanikailag is jól illeszkedjen, kb. középre kerüljön, de tömítve is legyen rendesen. Az eredeti mágneskör három csavarhelyét is le kell zárni.
Plusz ugye az előlapba süllysztés. -
shalafi66
veterán
-
Állítólag
csendes tag
Sziasztok.
Van egy házilag épített hangfalam, valamikor tizenx évvel ezelőtt építettem általános
házi zenehallgatásra, de rég óta nem használtam őket..
Egy oszlopszerű zárt kb. 33l-es doboz, benne egy H2000 által gyártott HA20-484 mély és egy HG2.5-639 magassugárzóval.
Előszedtem mostanság a padlásról zenehallgatás céljából.
A hangszóróperemek rendben vannak nem foszlottak szét.
Viszont a hangja nem tetszik. Kevésnek tűnik a magasa.
Milyen hangváltót ajánlanátok ehhez a dobozhoz? -
shalafi66
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Gaming notebook topik
- LEGO klub
- Synology NAS
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- BestBuy ruhás topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- PlayStation 5
- CES 2026: A sportautó piacot is összeporszívózná a Dreame
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Apple iPhone 16 Pro MAX 256Gb, White Titan, Makulátlan állapotban, kártyafüggetlen, 3év , 100% akku
- Ultra Gamer PC - AMD RYZEN 7 9800X3D/RTX 5090 32GB/32GB DDR5/2TB NVMe/1000W
- Legion Pro 5 16ARX8 16" QHD+ IPS Ryzen 7 7745HX RTX 4070 (140W) 32GB 1TB NVMe gar
- GAMER PC - AMD RYZEN 7 7800X3D/RTX 5070 Ti 16GB/32GB DDR5/1TB NVMe/850W
- Panasonic Lumix G DC-G97 kit (14-140mm f/3.5-5.6 ASPH Power OIS) + G 25mm f/1.7 obi
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3920
- magyar billentyűzet - 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 90 /12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3685
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

lenne aránylag olcsón.

Gugli annyi találatot dob fel, hogy nem lettem okosabb 
)