- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HP notebook topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kiderült mit tud a Nintendo Switch 2 rendszerchipje
- Azonnali processzoros kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- iPad topik
- Apple MacBook
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
válasz
nLali #135702 üzenetére
Van egy ezer éves nemtommi, szinuszos, line interaktív, még Mistral-ban vettem. Az pl. halkan ciccereg. Ha tisztán akkuról megy, akkor nem halkan. Lett helyette egy két akkus AEG, az is ciccereg, de pár10 cm-ről már nem hallom. A munkahelyen volt egy öreg APC, az jól hallhatóan sípolt, aztán füstölt. A többi APC meg AEG is sípol, de pár cm-ről már nem lehet hallani őket.
Egy jó minőségű táp elé pár méter minőségibb kanóccal* betéve több haszna lehet mint egy vajákolt elosztónak. Kiszűri a hálózati zavarokat, tüskéket. Szerintem(!!!)
*: kígyóolaj meg varjúháj kence mentes, nem csodakábelnek eladott kínaipiacos vacak
#135704 benfolds
Nálam az asztalon a master monitor alatt van az erősítő meg az előfok(ok, mikor melyikhez van kedvem), alatta a gépszörny (Mac Mini), mellettem a bookshelf zajkeltők. Hol az asztal mellől hallgatom, hogy ágyból élvezve a muzikot. Nekem így kényelmes a távirányíthatóság nem volt lényegi szempont, aktívat nem akartam.
Mindegyiknek megvan a helye. Az Edifier S2000 egy lassan 20 éves típus. Valószínűleg olyan rossz nem lehet, ha már as 3. generációnál tartanak. -
vadkörte
addikt
válasz
nLali #135699 üzenetére
Mindegyik invertere sípol/cicereg valamennyire. Süketszobában biztosan lehet hallani, de ha jól el lehet dugni nem lesz zavaró. Ha vacakol a betáp, akkor meg csattog, az sokkal zavaróbb.
#135693 benfolds
Először azt dönteném el, hogy egybeszereltet akarok-e, vagy modulárist (hangfal+erősítő) Ha ezt tisztáztad magadban, lehet továbbgondolkodni. -
fererencz89
őstag
-
benfolds
őstag
válasz
lezso6 #135666 üzenetére
igen, tegnap youtube-on már eljutottam az s2000-ig. néztem összehasonlítót tesztet, nekem egy kicsit jobban tetszik a hangja, mint az s1000-é.
sajnos nincs dac-om. az s1000-nél egy kommentben azt írta valaki, hogy optikai kábelen keresztül jött ki igazán a hangszóró tudása. nem tudom, hogy érdemes lenne-e olyan hangkártyát vennem, amin van optikai kimenet.utoljára, amikor ezzel a kérdéssel foglalkoztam, akkor az edifier egy lesajnált gyártó volt, most meg úgy látom, hogy kezdik komolyan venni, és ők is kezdik saját magukat komolyan venni, ha az árazást nézem. persze relatíve még mindig olcsó, de már nem annyira. ugyanazt az utat járják szerintem, mint a kínai telefongyártók. meg általában a kínai brandek.
nem tudom, hogy össze lehet-e hasonlítani a kettőt, de pl. egy s2000 és egy wharfedale dimond 220 egy hozzá passzoló erősítővel mennyiben más? gépről menne a nagy felbontású zene.
-
benfolds
őstag
válasz
Peczek #135675 üzenetére
köszi elengedtem a hs280-at. igazából eléggé vakon vagyok ám a dologgal kapcsolatban, kb. kétévente rám jön, hogy kéne valami jobb cucc, aztán vagy elmúlik vagy nem.
előző körben egy wharfedale diamond 220 + erősítő kombóban gondolkodtam, akkor abba a hangsugárzóba nagyon beleszerettem, de az erősítő résznél elakadtam, úgyhogy abból nem lett semmi.
-
L4D1K
őstag
válasz
fererencz89 #135688 üzenetére
Pont most olvasom.
Úgy nézem ezzel meg tudom valósítani az aszony barát (nem lehet kábel, nem kell új hangfal) házimozi rendszert is.
Ha jól értem az amp ultra az egy vibe amp + ultra egyben?
A kis spot hangfalakra kíváncsi leszek. Na meg az árra.
Nagyon tetszik a wiim irány
-
fererencz89
őstag
-
Dißnäëß
nagyúr
-
avl
senior tag
válasz
denesdr #135681 üzenetére
evvel egyetértek, ezt en semmiképp nem szeretném (hogy csak 1 csatorna jelet kapja a sub - basszusgitaros setalgathat, klasszikus nagyzenekart rosszul is felvehetnek, ...)
a feszegetett itt az volt inkabb, hogy "low level"-re vagy ".1/LFE"-re;
en az elöbbi mellett lennék, de fogalmam sincs, hogy müszakilag hol miben különböznek (egyszerüen csak a "LFE"=low frequency effects szerintem home theater kifejezés, nem sztereo 2.1-es); es mivel a manual szerint mas a bemeneti impedanciajuk, mas ellenállókkal érdemes megoldani (gondolom en, tisztan logika alapján)
-
avl
senior tag
válasz
Dißnäëß #135670 üzenetére
igen a manual spec. oldala T2-re is ezeket irja:
ezen mondatodat "Szóval ha hihetünk a hátul leírt infóknak, akkor a .1/LFE input impedanciája 33k, ergo 1-1 68k ellenálláson át már tuti lehet bejönni ide egy sztereo-mono közösítővel."
ugy ertem, hogy a ".1/LFE" csatornara kötnéd
1) jól értem
2) miert nem a "low level" -re ?ahogy en ertem - emailben kerdeztem REL-t is -, ök a low level-re ajanljak a "sima" sztereo erösitö (nem egy home theater dedikalt sub csatorna kimenetét) sub kimenetét:
"The LOW LEVEL input is via a phono connector and connects to the sub or preamp output of the amplifier/processor.
...
The .1/LFE input is via a phono connector, and connects to the sub or LFE output of a receiver/processor."emailjükböl: "If you are using the Douk Audio with the high pass filter on the speaker output and dedicated sub-output you would need to use the low level input on the REL here - Ideally this would be done by using a mono 3.5mm jack to single RCA connected from the sub-out ( 3.5mm jack ) into the low level RCA input on the REL. "
a low level-hez meg gondolom masik ellenallasok kellenek bele
-
Dißnäëß
nagyúr
Nem feltétlen mondom, hogy mindenben mindig egyetértek a kínai gyártókkal, ami a design-t és a körítést érinti.. én a klasszik, nagy dobozok híve vagyok.
No de vissza a méretekre és hibás számokra, kislány elnézte aztán jónapot, hülyeség került fel a weboldalra.
Ha viszont PFFB-s 3255-ös, szerintem tetszeni fog. De majd látod.
-
Peczek
aktív tag
válasz
benfolds #135645 üzenetére
Nekem volt HS282-m, az majdnem ugyanaz, mint a 280-as (picit rosszabb).
Utána az evolúció így alakult: Videoton Preludium, majd Mission 731 régi kis doboz.Nos soha többet Oriont, de Preludiumot se. A HS280 szerintem felejtős, én keresnék valami pici Missiont használtam, 20-25-től szokott menni. Esetleg hozzá egy HK erősítőt (620, 630, azok is 50 alatt mennek).
Most egy StandArt 2-em van, nem feltétlenül jobb, mint a pici Mission, pedig ez már állódoboz.
-
-
avl
senior tag
-
avl
senior tag
válasz
Dißnäëß #135664 üzenetére
wow; akkor lehet hagyom az egeszet; nekem ezek dragak (a kinezett Doak A5-höz kepest, ami ~30e HUF), en meg nem forrasztok / nem is tudok / eszközöm sincs
jelenleg van 3db (hagyomanyos) erösitöm
semmi hianyerzetem nincs a meglevö hangzassal
...csak erdekelt volna a Douk A5 uj D osztalyos, kivancsisag a D osztaly kapsan es a hangsugira csak felülateresztett megy kapcsan
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
VoidXs #135665 üzenetére
Innen megpróbáltam megnézni, mennyi a bemeneti impedanciája a T2-nek.
Az EU helyében törvényben szabályoznám mindenféle legyártott eszközre, legyen bicikli, autó, egyéb, 20 évig elérhetővé tenni változatlan URL-en az egyszer valaha legyártott eszköz fotóit és összes manual-ját, különben EU-s piacon nem forgalmazhat eszközt a gyártó.
HIGH-on 100k-t ír, lehet helytelenül, mert itt hátul már 150k-t. De ez mindegy is, bár HIGH inputot preferál, valszeg nem számol azzal, hogy a két front szűrve lehet (széles sávot feltételeznek).
És írja az Y kábelt is LOW inputhoz, ami a REL-nek természetesen jó, csak az előtte lévő eszközt veszélyezteti. (Ezt így azért tudhatnák REL-nél, de hát minden szentnek maga fele hajlik a keze úgy látszik).
Szóval ha hihetünk a hátul leírt infóknak, akkor a .1/LFE input impedanciája 33k, ergo 1-1 68k ellenálláson át már tuti lehet bejönni ide egy sztereo-mono közösítővel.
Viszont ez eléggé lecsillapítja a jelet szerintem, védeni véd a 4.7k is, lehet 2x68k helyett inkább ez alattit néznék (akár 33k-ssal indítani, vagy még kisebbel, valahol 10k-68k között), hmm ?
-
válasz
benfolds #135655 üzenetére
Ha ennyire tetszik, akkor Edifier S2000 lehet még érdekes, néha csak minimálisan drágább, mint az S1000. DE, ha nincs szükséged optikai bemenetre, távirányítóra meg hasonló sallangokra, és van valami DAC interfészed, akkor belépő stúdió monitor is szóba jöhet, ha a legjobb hangminőséget szeretnéd.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
VoidXs #135662 üzenetére
Ilyet kellene keresnie.
Sztereó bemenet, 2db mono kimenet (amiből 1 is elég természetesen a sub-hoz, de kapásból 2 sub-ot is lehet akkor használni akár).
Még itt is írja és máshol is írják, hogy az előfok/forrás kimenetét megfőzheti a sima egyesítő kábel, ha nem ellenállásokon keresztül összegezzük őket.
It is superior and more electrically correct than using a Y cable which could cause damage to outputs
-
VoidXs
Topikgazda
Az alsó arra van, hogy subkábelt osszon kétfelé, ami sima párhuzamos kapcsolás, de az egyesítés nem az. Ott kell extra ellenállás, a bemeneti impedanciával összemérhetően, különben a csomóponti törvény miatt nem a subba megy minden áram, hanem vissza az előfokba. Persze, a monó rész a subba megy, a side miatt aggódok, hátha nem kezeli az előfok. Láttunk már olyat a fórumon, hogy semmi gond nem volt belőle, meg olyat is, hogy szervizbe kellett vinni.
-
avl
senior tag
ábrákkal:
-
avl
senior tag
válasz
denesdr #135656 üzenetére
2 lepesben nem jo ?
egy Klotz AYS-4 (vagy mas ugyanolyan csatlakozokkal = 1 apa jack, 2 anya RCA):es a fenti 2 RCA anya-ra olyan, ami 2 RCA apa es azokat egyesiti 1 RCA -ba (onnan tovabb sima RCA - RCA drot a REL T2-be), pl.
ez nem jo megoldás ? mert nem müködik vagy csak sok a csatlakozó/ás ?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
benfolds #135647 üzenetére
Két HS280-asom van, a családban keringett emberről emberre, végül hugom levedlette őket, hogy nagy neki.
Wiim Amp Pro-val EQ-zva értelmes hangot lehet kiszedni belőlük.
A gyári váltószűrő nem kis frissítésre szorul, itt már lehet nyer az ember vele (a közepek mindenesetre abbahagyják az elszálldogálást), a többit pedig EQ-val lehet szelidíteni, ahol kiemel.
A mély az alján hiányzik, szerintem sub-al, tipikusan egy ilyen Wiim Amp Pro ekvivalens eszközzel belőve igenis tökjó hang kijön belőlük, mármint szubjektíven. (Sokkal kevesebb is elég a fülnek, tapasztalataim szerint, mint amit mérünk).
Nekem ezt az 1 párat istennek se viszik el, pedig adnám
Optikailag nem illik az eredeti, barnás színe a lakásomba. -
avl
senior tag
a forummotor kinlodott, a 3. kepet nem töltötte be, ez utan:
es akkor ehhez kellene egy ilyet vennem:
-
avl
senior tag
válasz
denesdr #135641 üzenetére
hol talalhato ilyen közösitö adapter ? tehat sztereo 3.5mm-es jack-röl 1 db RCA-ra menjen mindket csatorna
ez nem jo ?
azaz "már a 3.5mm-es dugoban közösiti, egybeköti bal es jobb csatorna pozitivjat"
mondjuk fiokban van egy 3.5mm-es jack apa -> 2 RCA anya adapterem, nem ez, de ilyen csatlakozokkal:
es akkor ehhez kellene egy ilyet vennem:
amiröl mehet a REL T2 1db RCA bemenetére
-
Tristis
őstag
válasz
benfolds #135645 üzenetére
Nekem lesz most eladó HS280 babrált hangváltóval. Mélye nem sok van, amúgy ha a hangváltója "rendbe van rakva" szerintem 40-50e Ft-ot ér. Itt az a kérdés, hogy alkatrész lesz-e hozzá 5-10 év múlva. Bár 50e Ft-os tételnél lehet tök mindegy. Szerencsére a hangfal peremei nem porladnak el. Kecskeméten vagy, megmutatom a sajátom szívesen. Van hangváltó babrált nélküli párom is
-
benfolds
őstag
válasz
lezso6 #135648 üzenetére
köszi a tippet. gép előtti zenehallgatásra kellene, a 2.1 nem tudom, hogy mennyire lenne jó megoldás ehhez, még nem volt olyanom. a mélynyomót max. csak az asztal egyik oldalán tudnám elhelyezni, nem középen. szóval a 2.0 lehet, hogy jobb lenne. jó drágák lettek már ezek a kínai cuccok is.
-
Wow, ilyen ronda stúdió monitorokat még nem láttam:
Viszont elérhető áron van, és végre SPDIF bemenettel!
Nem kell DAC. Hisz amúgy is felesleges lenne hozzá, hisz DSP van mindenben. És elvileg jön hozzá applikáció, szobakorrekcióhoz, bár azért nem hiszem hogy nagyon testreszabható lesz, de ne legyen igazam.
Én meg most vettem nemrég egy pár SC205-öt...
-
-
benfolds
őstag
Sziasztok, egy pár Orion hs280 milyen minőséget és értéket képvisel, ha jó állapotú? Mit lehet várni tőle?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
HELLAFLUSH #135639 üzenetére
Nem mondom, hogy szar erősítőket kell venni, mert legyen jó, de sokkal kevesebb múlik rajtuk manapság (is), mint a hangsugárzókon és a szoba kezelésén, pláne a forráson..
-
denesdr
addikt
Ezzel így az a gond, hogy csak az egyik oldal jele menne ki a subra. Kellene egy közösítő adapter, hogy mindkét csatorna jelét megapja a sub. Bár a felvételek túlnyomó többségében úgyis monó a mély, de előfordiul, hogy sztereó és különböző a két oldal tartalma.
Pl egy sztereő jack -> RCA átalakító, utána pedig egy Y RCA kábel. -
VoidXs
Topikgazda
Fourier-sorból nem hagyhatsz ki elemet, mert a transzformációban nullával osztást okoz. Ez a legtöbb kód szempontjából NaN-t jelent, a lejátszás megáll. A szűrők csak nagyon nagyon kicsi számmá torzíthatják a kitevőket. IIR highpassnál ez a fázist is tekergeti (hiszen valójában jel - simított jel a képlet, a simítás pedig késleltet fél-1 mintát), és ilyenkor fontos, hogy a sub is úgy legyen tekergetve, hogy ne oltsa ki azt a tartományt. Ezt a Cavern crossover szimulátorával tudod tesztelni. FIR szűrőnél ilyen nincs (FIR = úgy szorzod és forgatod a Fourier kitevőket, ahogy csak szeretnéd, ami nyilván a jelalakban is megjelenik a cirkularitás és egyéb szopók miatt), de FIR crossovert tudtommal egyedül szintén csak a Cavern tud.
-
HELLAFLUSH
őstag
Mai szerzemény
(jövőre lesz 40éves a vas).
Igazából azért vettem meg mert nagyon óccó vót meg szép állapotú meg a közelben is volt, de hatalmas meglepetés mert a korábbi NAD-om meg Cambridge Audio-m nem volt ennyire zenei...olyan a dinamika, hogy csak vakarjuk a fejünket itthon. -
Tibor77i
kezdő
-
avl
senior tag
válasz
VoidXs #135633 üzenetére
emlitetted az idöbeliséget, arrol jut eszembe: mindenfele szürö es frekvenciatartomany kihagyasa nem zavarja az idöbeli viselkedést ? (ha Fourier-re bontjuk, nehany elemet kihagyat a szürö igy a Fourier összege sérül)
praktikus kerdes: a REL T2 sub-om összekötese (eddig a REL altal ajanlott high level neutrik speakon droton kapcsolaton at, az erösitö hangfalkimenetere kötöttem)
a Douk A5-nel ezt irjak:
azaz 3.5mm gondolom :-) stereo jack anya
a REL-en van low level input 1db RCA:
jol gondolom, hogy ezeket kellene összekötni ? a sztereo 3.5mm-es jack anyába bedughato minden gond nelkül, zavart nem okozva egy mono jack dugo ? vagy hol vezetendö össze a sztereo kimenet monová ??
RCA kabelem van, tehat kellene az erösitö oldalra egy 3.5mm jack apa -> RCA anya atalakito
Conrad ez jo ?
itt van olcson 50 Ft-ert, de szallitas tovabbi 990
itt 0.4€ de pláne draga szállítássalhol lehet ilyet könnyen olcson venni ? (Bp.-en, plane eszaki reszen atvenni)
-
Reverting
őstag
Sziasztok... audioquest rocket 11 kabelnel szuksegem lenne 2x2m-re...azt neztem h negy eres a kabel, mi van ha szethuzom a ket metert es lesz 2x2 meter ket ket erem... nem kene vennem negy metert, a kerdes h azonos erteku a kabel minden ere?
Nyilvan ha nem, akkor megveszem a 4metert... csak probalok koltseghatekonykodni...Koszi ha tudtok segiteni...
-
VoidXs
Topikgazda
Tegyük fel, hogy vágsz 40 Hz-en, és érdekel a torzítás, amit a 20-as hangok visznek be. Mondjuk egy kellemes 80 dB-n mérnél, a hangszóród már eleve leszed 20-at (legalábbis ami itt a hsz-ben), amit a filter még 24-gyel csökkent. Van 80-44=36 dB, namármost a szobai zajszint átlagosan 30 körül mozog. Ez a 6 dB különbség fele hangerőt jelent, a megszólaltatott jel felénél ott lesz a zaj. Végük a jelet 2 egységnek, ekkor a fele 1 egység, ez összesen 3 egység. Ezeket számolja a mikrofon, és hogy ennek mennyi százaléka zaj, az lesz a torzítás: 33%. Ha halkabban mérsz, akár csak a majdnem standard 74 dB-n, már 50%-ot fogsz mérni, ami a kvázi maximum. Időbeli jelenségek miatt lehet több is, de igazából 10% felett már nem vesszük érdemlegesnek a mérést.
-
avl
senior tag
válasz
VoidXs #135630 üzenetére
...ajjaj; értem a mérés lehetetlenségét. ... hangsugira vonatkoztatva
a usernek persze a rendszer hangja a lényeges, az előző abrak szerint ott (20-100-130-... Hz) "közönséges polcsugik" torzítása nagy/megnő, vajon mi nyerhető ezen tartomany csak subra engedésével (...ocska sub vs. top sub ottani torzítása vs. a polcsugiké illetve
szobaakusztika miatt annak szerepe, hogy ott csak sub[ok] szolnak vs. a sub[ok] es a hangsugik is [ők erősen {?? mihez képest??... hat pl. 300-500 Hz-en torzitasukhoz kepest erősen} torzítva]
-
avl
senior tag
válasz
VoidXs #135626 üzenetére
Hogy érted, hogy "Ha a hangszóró eleve nem szólaltatja meg azt a frekit, akkor nincs is ott megjelenő torzítás."
"megszólaltat", de nyilvan alacsony szinten pl. itt a 30-50 Hz is "ott van" csak alacsony szinten
vagy soundstage-ről egy b&w merese THD-val együtt, 150 Hz alatt igen megugrik THD
mini utopia: 130 Hz alatt -tól indulva 10 dB-nel többel nő a torzítása, ha azt a subra bizzuk, nincs ez a torzitas(novekedes)
kef ls50 (brrrr)
monitor audio gold 100: (nem lenne jobb - mennyivel? mitől függően mennyivel - 80 Hz alatt nem adni ra jelet, azt csak a sub-ra ? szerintem de :-)
remelem ezek segitik a megértését, miert gondolom izgalmasnak a high pass filtered hangsug. kimenetet
-
avl
senior tag
válasz
fererencz89 #135625 üzenetére
esetleg felülateresztett jel torzitascsökkentő hatasarol is ismersz merest? -
Tristis
őstag
válasz
fererencz89 #135625 üzenetére
Hogyasszonnya, valószínűleg 4 ohm-on nem csinál semmit, inkább a nehezen hajtható hangfalaknál lehet előnye. Ezt látom ebből kiolvasni.
-
VoidXs
Topikgazda
Ha a hangszóró eleve nem szólaltatja meg azt a frekit, akkor nincs is ott megjelenő torzítás. Azért nem lesz más frekin se torzítás (mint pl végkitérésnél), mert ebből nem feltétlenül membránmozgás lesz, hanem elfűti a tekercs vagy crossover azt az áramot. Persze, hatékonyságot növel, szóval erre nagyon jó, csak: tudja ezt sok forrás/EQ is, illetve az általános minőségnél nem fontosabb.
-
avl
senior tag
válasz
VoidXs #135623 üzenetére
sajnos amit írsz nem értem
a hangsugaro kimeneten felülateresztö szürö van
evvel beallithato, hogy a hangsugarzora milyen mély frekik ne menjenek
kismeretü polcsugarzok 4-5"-os "mélysugárzóval" gondolom ha kapnak 20-30-40-...Hz-es jeleket, az torzitassal/sukkal jar, ha nem kapnak, akkor kevesbe torzitanak
az erösitö meresekor nyilvan nem adhatnak ilyet: "Amíg a mérés nem mutat jelentős előnyt", mert a torzitas (a hangsugarzóé, nem az erösitöé) csökkenése a hangsugárzótól függ (1) ha van 2) gondolom én; az egyik kevesbe, a masik inkabb erzekeny illetve különbözö mertekben torzit 30-40-.. Hz-es jelekre)
-
avl
senior tag
válasz
VoidXs #135617 üzenetére
"Annyira közel vannak egymáshoz, hogy mindegy"
sok szempontbol értem / érteni vélem
a PFFB és a high pass filtered hangsug. kimenet ? szerinted azok jelentösege is igen kicsi (engem föleg kis hangsugarzok torzitasa érdekel, ha teljes frekv. spektrumot kapnak vs. csak X1, X2, X3 Hz felettieket kapnak) ? vagy afelett elsiklottál ?
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Gino20 #135620 üzenetére
A reflex irányítása annyira komplex téma, hogy hiába beszélünk gömbkarakterisztikáról a frekvencia miatt (ilyen mély hangokat csak a hullámhossznál nagyobb kardioid subokkal lehet sugárrá alakítani), hatalmas faktor a reflex útvonala, hossza, ahol az időbeli torzítás frekinként más és más lehet, ebből vannak azok a nagyon csúnya group delay patternek. Lényegében: kézzel lehetetlen kiszámolni, mindent mérni kell. Nálam volt már sub 90 fokkal forgatása a megoldás.
-
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #135617 üzenetére
"Például harmad helyett negyed hullámhosszt kell nézni, mert a visszaverődés során 1/4+1/4=1/2 távolságot tesz meg a hang, vagyis pont ellenfázissal érkezik vissza a hangszóróhoz."
És ezt írta is valahol a válaszok között, amikor a faltól való távolságról kérdeztem, de most ismét rákérdeztem:
..........A negyed hullámhossz (λ/4) távolság kulcsfontosságú a Speaker Boundary Interference Response (SBIR) okozta első kioltás frekvenciájának meghatározásában. A hang a hangszórótól a határfelületig (pl. falig) megtesz egy negyed hullámhosszt, majd onnan visszaverődve még egy negyed hullámhosszt, így a teljes megtett plusz út a direkt hanghoz képest fél hullámhossz (λ/2). Ez a fél hullámhossznyi késés éppen 180 fokos fáziskülönbséget jelent az adott frekvencián, ami a destruktív interferencia és a hangkioltás feltétele.ahogy pl ezt is, amikor arról kérdeztem, hogyan tudom mérni:
Impulzusválasz mérése: A REW-vel végzett impulzusválasz mérés tartalmazza a direkt hangot és az összes későbbi visszaverődést. Frekvenciaspektrum elemzése: Az impulzusválaszból a REW FFT (Fast Fourier Transform) segítségével kinyeri a frekvenciaspektrumot. A fésűhatás ezen a spektrumon lesz látható periodikus hullámzásként (csúcsok és völgyek).Szóval ott vannak a jó válaszok is. Persze ha valakinek nem kompetenciája a téma (ahogy nekem), akkor részben cseszheti, de attól még ez egy jó "opció", aztán ha valami "élesedik", akkor úgy is megyek valamelyik topikba kérdezni
.
Amúgy arról, hogy a hátsó faltól való távolság vs első vagy hátsó reflexnyílás témával kapcsolatban nem tudom meggyőzni
. Ugye te ha jól emlékszem azt mondod, hogy nincs jelentősége, hogy hátsó vagy első portos a doboz, mert az a kevés levegő kis távolság esetén is ugyan úgy tud távozni, amire Gemini azt mondja, hogy persze ez igaz, de:
A reflexnyílásból származó hanghullámok is visszaverődnek a falról: A reflexnyílás nem csak levegőt áramoltat, hanem hanghullámokat is kibocsát, amelyek fázisban vannak a hangszóró membránjának bizonyos frekvenciájú mozgásával, erősítve ezzel a mélyhangokat. Ezek a hanghullámok ugyanúgy visszaverődnek a közeli falról, mint a hangszóró membránjából származó hanghullámok.
A visszaverődés időzítése és fázisa: A reflexnyílás és a hangszóró membránja nem ugyanazon a fizikai ponton helyezkedik el a hangfalon. Emiatt a falról visszaverődő hanghullámok a membránból és a nyílásból érkezően eltérő időben és fázisban érkezhetnek meg a hallgatói pozícióba. Ez az interferencia befolyásolja a végső mélyhang karakterisztikát.
A reflexnyílás "sugárzási mintázata": Bár nem olyan irányított, mint egy hangszóró membrán, a reflexnyílásnak is van egyfajta "sugárzási mintázata", különösen a mélyfrekvenciákon. Ha ez a nyílás a fal felé néz (hátul elhelyezett), a fal sokkal erősebben fogja befolyásolni a kibocsátott hanghullámok terjedését és visszaverődését, mint ha a nyílás a hallgató felé (elöl elhelyezett) vagy oldalra nézne.
Összefoglalva:
Bár a levegő távozásának fizikai mechanizmusa nem függ közvetlenül a fal távolságától, a reflexnyílásból kibocsátott hanghullámok igenis kölcsönhatásba lépnek a közeli fallal. A visszaverődések időzítése, fázisa és a nyílás sugárzási mintázata mind befolyásolják, hogy a fal közelsége hogyan módosítja a hallgatói pozícióban érzékelt mélyhangokat.És ez még logikusnak is tűnik. Ha jól emlékszem a véleményedre, akkor kifejthetnéd hétköznapi nyelven, hogy mi az igazság
.
"vannak emberek, akiknél ez a mindennel egyetértés és mindenbe belemagyarázós helyeselés nagyon rossz véget ért." -
VoidXs
Topikgazda
Annyira közel vannak egymáshoz, hogy mindegy, kényelem/ár alapján dönts.
Gino20: Itt nagyon sokat hibázott. Például harmad helyett negyed hullámhosszt kell nézni, mert a visszaverődés során 1/4+1/4=1/2 távolságot tesz meg a hang, vagyis pont ellenfázissal érkezik vissza a hangszóróhoz. Ezek alapján felrajzolod a tartományokat egy grafikonra, és tudsz dönteni, hogy melyik távolságon melyik hibás frekvenciát választod, ami már túl mély a hangszórónak, vagy olyan magas, hogy már más effekt teszi tönkre. Ebből van például az a nem ajánlott tartomány, amit asszem a Genelec a weboldalán minden modellhez máshogy közöl, ábrával.
A hangok "összeállása" nagyon könnyen mérhető, kisebb a fésűhatás a spektrumon, ugyanis az említett visszaverődések azt okozzák.
Fázisviszonyt viszont nem tud mérni a REW, csak együttes fázist vagy önálló fázist. A fázisviszony egy 2D height plot, amit például a hullámfront szimulátor szoftverem mutat meg, de lett egy ötletem, beleteszem majd a Cavern-be is.
A fázis alakja a világon semmit nem jelent ebből a szempontból, és az unwrapeltet sem tudod összehasonlítani, hiszen a meredekség a késleltetést jelenti. Hacsak nem koppra ugyanoda vannak belőve, ez a módszer nem működik.
Ez az AI-nak 4-ből 0 helyes válasz, ezért nem ajánlom soha senkinek. Nálad csak picit téved, amitől max kicsivel rosszabb lesz a hangod, de vannak emberek, akiknél ez a mindennel egyetértés és mindenbe belemagyarázós helyeselés nagyon rossz véget ért.
-
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #135613 üzenetére
El sem tudom képzelni, hogy neked, hogyan jött ez össze.
Én ChatGTP használtam magyarul, ahol kis ikonok gyors pörögnek, hogy hol keres. Az Audioholics jelét többször is felismertem. Tegnap meg a Geminit nyúztam.
A hangok integrációjáról kérdeztem, hogy mekkora távolság kell, hogy a hangok összeálljanak. Kérdezte milyen hangfalam van, majd írta, hogy legalább 250cm-t ajánlanak hozzá, majd közöltem vele, hogy a legtávolabbi sugárzók közti távolság 70cm. Hullámegyenletek alapján nem ezt a számot kell felszorozni hárommal? (ezt ugye még veled beszéltem)
Igen, igazad van, általános ökölszabály, hogy 3-al felszorozzuk..........Eszerint a 210 cm-es távolság logikusnak tűnik......................, de ez nyílt téren igaz......... A hangszórók sugárzási karakterisztikája, a keresztváltó kialakítása és a visszaverődések a szobában mind befolyásolják, hogy a hangok mikor állnak össze ideálisan......
Hogyan és miért ront:
1:
2:
és így jött az akusztika, panelok, SBIR, amire nem írt ilyen Small Business Innovation Research marhaságot.
Ha nem jó az eredmény, vagyis a hangok nem állnak össze, akkor az mérhető valahogy? például a REW-el?
Sajnálom, de a REW (Room EQ Wizard) szoftver önmagában nem képes közvetlenül mérni azt, hogy a hangok mennyire álltak össze egységes hangképpé a hallgatási pozícióban. A REW elsősorban a frekvenciaátvitel, az impulzusválasz, a fázisviszonyok és a szobaakusztikai jellemzők mérésére szolgál.
Azonban a REW által nyert adatok közvetetten segíthetnek következtetni arra, hogy a hangok megfelelően integrálódnak-e. Íme néhány mérési terület és azok lehetséges összefüggései a hangkép koherenciájával:...............................
Fázis (Phase): A hangszórók fázisviszonya kritikus a megfelelő hangkép kialakulásához. Jelentős fáziskülönbségek a frekvencia függvényében "szétesett" hangképet okozhatnak. A REW képes a fázismenet mérésére, bár ennek értelmezése összetett lehet. A két csatorna fázismenete közötti nagy eltérések problémát jelezhetnek.
...........
SPL és Fázis (SPL & Phase) Grafikon:
Mit kell nézni (fázis görbe):
Fázis görbe alakja: Az ideális esetben a fázis görbének viszonylag simának kell lennie, nagyobb hirtelen ugrások nélkül. Két csatorna összehasonlítása: A bal és jobb csatorna fázisgörbéjének hasonlóan kell alakulnia. Nagy eltérések fáziskülönbségekre utalhatnak bizonyos frekvenciákon. Fázis kibontása (Unwrap Phase): Ennek bekapcsolása segíthet a nagyobb fázisváltozások áttekintésében, amelyek időbeli késéseket jelezhetnek a frekvencia függvényében.
És ez csak egy kis részlet, mert egy halom infót megadott. Nyilván nem tévedhetetlen, de nekem pozitív volt a tapasztalat na, de ezzel nem OFF-olnám a topikot. Csak a belső képek miatt írtam, hogy azt milyen gyorsan megtalálta. -
Maxell014
senior tag
Sziasztok!
A közel múltban kértem segítséget tőletek, főképpen elektronikus zene hallgatáshoz való szettre. (Szép mélyekkel)
Az erősítő szinte egyhangúan lett Wiim Amp vagy Wiim Amp PRO viszont hangfalból jött pár ajánlás mint pl.
- KEF Q550
- Acoustic Energy AE109 MKII
Vagy
- Edifier S3000 MKIIMost találtam egy ilyen Acoustic Energy AE109-et ami aránylag közel is van hozzám. Érdemes lehet akkor meghallgatni / beruházni rá ?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Gino20 #135612 üzenetére
Túlnyomó többségében helytelen az AI, mert a tananyagának a forrása nagymértékben fórum/Facebook csoportok/egyéb fertők. Sajnos korábban láttunk már rá példát, hogy teljesen random alkatrészeket hasonlított össze, nem az eszközökét (valamelyik konkrétan nem is létezett), azokat is rosszul. Pontosan a Facebookról tanulásért is extrém magabiztos a hülyeséggel. Olyan alapvető dolgokat nem tud jól, mint a phase unwrap. Na azt bárhogy kérdezed bármelyiktől, mi rá a képlet, soha nem kerül elő, pedig egy mérnök gólyának triviális, sok középiskolásnak is.
Pár napja jött ki a teszteken eddig "legjobban szereplő" kínai gigamodell (Qwen 3), amit korlátlanul ki tudsz próbálni az én gépemen, de durván mellélő, főleg, ha magyarul kérdezed (AI jellemzően csak angolt tanult érdemben, hiszen a minőségi kutatás mind angol), ilyeneket köp ki néha:
Köszönöm a kiegészítést! Ha hangtechnikára gondoltál az SBIR-re, akkor valószínűleg az Egyesült Államokban működő Small Business Innovation Research (SBIR) program egyik témakörére gondolsz, amely a hangtechnológiai kutatásokat és fejlesztéseket is támogatja.
Persze lehet őket házilag tovább nevelni, ott van például Melody, ami egyedül felelős azért, hogy a Cavern support email-ek 99%-kal csökkentek, mert el tudta magyarázni az embereknek, hogy azért nincs TrueHD support, mert nincs róla doksi. Ez viszont egy olyan modell, ami alapból Cavern-ről sokat tud, de általános audio-ban is szeretném tanítani. Arra nagyon jó az AI, hogy ha van egy bonyolult tudományos forrás, és megadod neki, azt érthetően elmagyarázza, összefoglalja. Én pl. így tanulok mostanában matekot. Ha van valami, ami témával szeretnél ilyen módon ismerkedni, csak mondd, és hozzávágom az AI ismereteihez.
-
Gino20
őstag
válasz
Tristis #135611 üzenetére
[Fosi] [Fosi] [Douk]
Beszarás, de ~0.5 perc volt ezeket megtalálni. Tegnap próbáltam ki a ChatGPT-t, de túlléptem a free kérdéseket, így ma a Geminit nyüstöltem. Hónapok óta mondogatják körülöttem az emberek, de nem mozgatott a dolog, erre ma "hosszasan beszélgettem" a Gemini-vel olyan dolgokról, mint SBIR / faltól való távolság, ahol megadtam neki forrásként pl ezt [link] / akusztikai panelek (elnyelő, diffúzor - mi a cél: mozi és/vagy sztereó) / ..........
Nem igazán kompetenciám a téma, de pillanatok alatt jöttek a válaszok. Persze lehet, hogy nem mind helyes, de gyors informálódáshoz pazar, ha jó a kérdés. Sőt talán még ez sem kell hozzá, mert "rossz" kérdés esetén is a válaszokból el lehet jutni a konkrét témához, aztán ha valami eljut a megvalósítás környékére, akkor meg itt a topik / a tapasztalatok / jó esetben a kompetencia.......
szerk: látom te is AI-oztál egyet -
Tristis
őstag
Szerintem vedd meg az olcsóbbat és azt, amelyik jobban tetszik. Mivel a teljesítményük közel van, kell keresni képet, ahol szétszedik és ott megnézni, hogy mennyire tartós komponensekből van. (Ha van hozzá türelmed, biztos találsz hozzá forrást valamit.)
Szerk.: AI keresővel rákerestem, azt mondta, hogy jobb a Fosi, jobb alkatrészekből áll. Nyilván ennél lehet alaposabb véleményt is adni, de most NBA- rájátszást kell néznem.Ha meg kell DAC is egyből, meg CD minőséget tudó BT, akkor meg Aiyima A80.
-
avl
senior tag
ja: lassan 60 évesen a PFFB nelkul 1-2 dB 20kHz-nel nekem nem hallható, 10-14 kHz-nél meg sokkal kisebb
szóval gondolom a PFFB nice to have de nem tartom nekem hallhatónak
-
avl
senior tag
Douk A5 vagy Fosi ZA3 ?
ASR review-ikat ismerem
REL T2-m is van, emiatt megfog az A5 high passed hangsugi kimenete -> csak fogalmam sincs, hogy ennek jelentősége (melyhangtol "tehermentesített" kismeretű hangsugik, kisebb torzítás ott - pl. Kolibri-m van, tipikusan nem nagy hangerőn + 2.9 x 3.9m-es szobaban + közelről fültől ~140cm-re vannak, szoval nem méteres membrankilengések ) mekkora?? semennyi - elvi - akár észrevehető is lehet - komoly
ki mit miért gondol illetve milyen info hasznos még a véleményhez?
-
FJC
senior tag
Zene ajánlat:
Teljesen egyedi zene, egy elvarázsolt hangulat, nagyon jó hangzás. Modern reneszánsz zene, néha.
Nekem a harmadik szám a kedvencem, amiatt kedveltem meg.
A közelmult legjobb zenei felfedezése számomra...
[link] -
VoidXs
Topikgazda
válasz
turho #135606 üzenetére
CD-n jött hozzá a driver konkrétan, annyira ősi modell. Szerencsére valahol nagyon elrejtve a weboldaláról le lehetett tölteni és az legalább használható volt. Sok zaj jöhet egy rossz körítésből is, és például a PynQ Z2-nél is, az ADAU 50 dB alá is csökkenhet. Két MiniDSP már megoldás lehet.
-
turho
addikt
-
turho
addikt
válasz
VoidXs #135562 üzenetére
Bár a sima MiniDsp 2x4 is elvileg ADAU1701 alapú
, lehet hogy 2 db-bal ( ha sikerül lőni olcsón, most 1 db van az AVX-en 27k-értv), lehetne egy tűrhető 2x3 utat faragni, nem? Akkor már csak 2x3 csatorna pl. 3255, és jó is lennék (bár a magassugárzóra enyhe túlzás a 3255).
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dißnäëß #135603 üzenetére
mondjam azt, hogy ezt a szamot lattam eloben legalabb ketszer?
cyberpunk2077 egyébként kb itt láthatóan 1:30tól feldolgozta.
prodigy zseniális volt raven, de adj idot amit kuldtem albumnak, mashogy hat.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
proci985 #135602 üzenetére
Hozok én is egy gyöngyszemet.
Már csak azért is, mert próbáld meg ezt a verziót a YT-on megtalálni...
f* censorship
f* pc world
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dißnäëß #135601 üzenetére
kb harom fazisu az album, ahogy egy underground technopartynak lennie kellett.
upstart es kora este (1-6) - intermezzo (7), csucspont ejjel 1-6 kozott (9-15), kaosz, rendorseg es lecsenges (15).
btw, majd ird le mit szolsz a pannik (remix)hez a vegen. a szam eredetileg a thunderdome past, present, future egyik huzoszama volt, es az album vegen teljesen mas funkciot tolt be tortenetmeseles szempontbol, mint magaban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Logitech g920 F1 kormánnyal
- Samsung Galaxy S25 Ultra 12/256GB titánszürke garanciával
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 6800 16GB +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Nagyon kedvező áron!Eladó Synology DS923+ Alza Gari 2027.10.23-ig
- Samsung Galaxy A8 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest