-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
tranceplanet #136038 üzenetére
Én akkor röhögtem sírva, amikor bejöttek ezek, úgy egy időben minden cégnél a világon, majd kb egy hónapra rá lecsukták a Harman elnökhelyettesét insider tradingért.
-
proci985
MODERÁTOR
Politikát ne. Nem akarunk törölni.
Techno megy, egy hete Prágában véletlenül [link] a hangot követve belefutottunk egy technopartyba. Értsd, fotózod a hidakat éjszaka, aztán feltűnik a dumdum - dum - dumdum 132bpmen. Úgy, hogy igazából csak kimentünk egyet sétálni megnézni este a várost. 4kor értünk haza, mert hála égnek a második dj nem tudott semennyire keverni (pioneer setup volt), mert egyébként abban a tempóban zárásig maradtunk volna.
-
kukulec
őstag
ez egy csapdahelyzet. azért nem darabolnak fel mindent, mert meg akarják őrízni az amcsi technológiai fölényt főleg a kínaiakkal szemben. ehhez pedig komoly kapitalizációjú erőközpontok kellenek, hogy legyen miből fejleszteni és piacot dominálni. amíg a pekingiek felcímkéznek egy céget és átírnak a nevére egy rakat állami pénzt, addig az amcsik sem fogják lábon lőni magukat. ettől még megvan a véleményem főleg a a social network urairól.
ami a samsungot illeti: ez egyúttal a hifipiacot is beárazza. gond nékül fel lehet vásárolni nagymúltú cégeket, mert ez a hobbi kihalóban van és a régi cégek nem tudtak eléggé teret hódítani. uraim, amikor mi nem leszünk, akkor már mindenki csak a fülesén vagy valamilyen szutyok mindentegybe egységen lesz hajlandó zenét hallgatni. jobb esetben a házimozi farvizén megmarad nosztalgiából néhány nagy vas, de ennyi. a saját korosztályom tagjai nem értik, hogy mitől jobb egy luxman-elac kombó egy jbl flip-nél. és nem azért h húzzanak, hanem tényleg. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Ne is mondd...
lezso6 ja.
Kanada is lol, de az nem techno (annyira). De Grönland ?Gondolom a felső pártucat techmágnás kiagyalta, hogy ha a globális felmelegedés így folytatódik, az északi régiók lesznek a legtutibbak, megcsinálják a kis saját világukat, mindenki körbe pedig b***on egyedül ahogy tanulta, nincs csúnya kezükre csapó uralkodó ország felettük, stb stb (bár a fékeket és ellensúlyokat kőkeményen ostromolja a szőke torgyi, ott azért nem kicsit nagyobb hagyománya van mindennek, mint nálunk, remélem bukik az egész és megy a levesbe hamarosan, idióták, a gigászokat pedig darabolni-szabdalni fel és valami új világot teremteni, mert ez így totál k.o).
-
hcol7
senior tag
válasz
nalunk is, aztan kozben olvasgatja az ember, hogy az orszag kulugyminisztere nem erti, hogy mi azzal a gond, ha meghivjak egy ~80millios egyheti yachtozasra.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tranceplanet #136036 üzenetére
Mondom, 100 év és egyetlen cég lesz a világon, tőle fog mindenki kaját venni, autót venni, hifit venni, mindent is venni.
Ők ott fognak felettünk élni a Holdon, Marson, Elysium-ban, mi pedig addigra itt megrothadunk, vagy felakasztjuk mindet egy globális lázadással, mert leuralták a világot
A kapitalizmus és szabad piaci verseny elméletben ugyanúgy csilivili jó dolog, mint a demokrácia. A gyakorlatban mindkettő erősen kérdőjeles.
Nem szeretem az ilyen híreket
-
tranceplanet
addikt
Hmmm: [link]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Beretvás #136029 üzenetére
Pusztán kezelhetőség szempontból mondtam, persze drágább is. Alapvetően jó a minél vastagabb, de ne őrülten
csak egy egészséges szintig, nem kell hüvelykujjnyi vastag kígyót vinni 15 méteren
Alternatíva lehet otthonra ilyen távra
a 100V-os rendszeraktív hangfalak használata, a bele beépített erősítőnek vinni balanced jelet (XLR, TRS), vagy ha passzívak, akkor a végfokokat letenni oda mögéjük és ugyanez (tehát balanced).Igazából meglévő cuccnál, pláne ha ragaszkodik az ember hozzá, nem gond a passzív sem és a nagy kábelhossz, mehet a kolléga javaslata, semmiképp se vékonyabbat. Amit csupasz kábelek összeszednek így, azok elenyészően kicsi jelek (zajok) a kábel jelszintjéhez képest és már nem erősítődnek tovább, ellentétben azzal, ha ezek csupasz hangfalkábelek helyett csupasz RCA-k lennének, ahol még a felvett zajt is erősítjük kényszerből (XLR-nél ezek kioltódnak).
-
VoidXs
Topikgazda
-
Köszi a válaszokat!
Igazából házimozi hátsó szatelitekről van szó, amiknek igye ilyen messze kell lennie.
A teljesítmény; 35VA DIN, 55W zenei.A hálózati kábele(ke)n egy légkondi megy és a komplett fürdőszoba; (mosógép, villanydadiátor, stb.).
Tehát ilyen feltételekkel ibkább egymás melletti vezetést javasoltok, ha jól értem.
Keresek vastag csavart kábelt, ha nem találok, akkor vagy megcsavarom a rezet fúróval. -
turho
addikt
válasz
Beretvás #136031 üzenetére
Számomra, mivel vastag hangfalkábel hívő vagyok, ami túl drága egyszerű kábelnek is, és/vagy már akadályoz a járásban
múgy ésszerűen vaszagot hasznánék 15 méterre. Pl 2x8-16 mm2-t/érpár. Ha már ennyire messze van...de megnézném, hogy lehet-e rövidíteni az erősítő-hangdoboz távolságon úgy, hogy pl. csak digit jelet viszek oda, vagy közelebb rakom a forrást, stb.
2x4 mm2-t ilyen távolságra nagyon minimumnak gondolok még kis könyvespolc-sugárzó esetén is. Passzív váltó kicsit elmászik, damping elköszön, stb.
De mindezt olycsó kábelből, akár villanyos boltból. 900-1100 Ft kb métere a 10 mm2 vezetéknek. -
Dißnäëß
nagyúr
Ha azon a 230V-on két telótöltő lóg, vihető ott. Ha egy indukciós főzőlap, amin anyu sokat főz és még a pulyka is sül közben, akkor inkább skip
Áthallás csak párhuzamos vezetőknél van. Ha bolti olcsó-de-jó OFC kábeleket veszel pl. Media-ban, Bauhaus-ban, vagy egyéb helyen, általában párhuzamosan futnak a vezetők egymás mellett, bár az áthallás itt sem szokott gondot okozni, annyira marginális és pici, hogy elhanyagolható.
Ha mégis nagyon aggódsz miatta, csavart kábelt keresel, vagy jómagad veszel villamossági szaküzletben szigetelt réz drótot (nem kábelt, drótot)
, mondjuk egy feketét és egy pirosat, egyik végüket összeilleszted egymás mellé és befogod egy fúró vagy csavarbehajtó tokmányába, majd lassan indítva szépen lassú fordulaton megcsavarod egy ismerősöddel a két drótot egymás köré és kész az egymásra soha sem merőleges erű hangfalkábeled, amit vihetsz aztán a plafonon. Merev réz dróttal csinálnám, nem fogja a hallás-élményedet korlátozni a magas hangokban sem, jön majd a litze nemsokára, de nem fog kelleni.
Teljesítményt jó lenne tudni, túl vastag kábel ekkora távon szerintem nem ajánlott, túl vékony pedig - ugyanúgy ahogy rövid távon sem - szintén nem.
-
Sziasztok!
Hangfal kábeleket szeretnék vezetni a szoba másik felében lévő erősítőtől - kb. 15m hosszon.
Vagy a padlónál vezetem és akkor 1cm-re lesz a 230V kábeltől, vagy a plafon sarkában vezetem, de akkor a két vezetéket egy díszlécbe kell tennem.
Vagyis vagy az 50Hz hallatszik be, vagy a két csatorna közt lehet áthallás.
Melyiket válasszam?
Melyik kevésbé gáz?Kössz!
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fererencz89 #136021 üzenetére
Kész
Juno-106 Rulz. -
Dißnäëß
nagyúr
Kis jóreggelt búgatós muzsika.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
ekkold #136008 üzenetére
Azt látom, hogy érted, sosem az volt a kérdés. Hanem hogy ezek az elméleti koncepciók tényleg manifesztálódtak-e a gyakorlatban, vagy egy mérés és egy hallgatás utáni-e a konklúzió. Mert én is kipróbáltam ezek közül sokat, és ellentétes eredményre jutottam a céges high-end mérőrendszerekkel, persze random zajforrással szívás is volt ott bőven, amit hónapokig kerestünk.
-
denesdr
addikt
válasz
adzam #136015 üzenetére
Egybéként bár nekem is van itthon C-Coil-om, de abból a szempontból sem szimpatikus, hogy terhelésfüggő az induktivitása és ez előjön valós helyzetben is. Elég kevés vezetékből áll és ezért nehezen mágneseződik a nagyméretű vasmag. Simán látszott ahogy csökkent az induktivitása, amikor egyre alacsonyabb hangerővel mértem a hangszóró frekiátvitelét.
-
adzam
kezdő
válasz
denesdr #136013 üzenetére
Megette a fene az alacsonyabb DCR-t, ha tönkrevágja az amúgy kiváló hangszóró torzítását, amit sokkal inkább meghallasz, mint a minimális Q-változást. A hangszórók tekercse jóval vékonyabb, mire egy átlagos légmagos tekercs melegedne, már régen leégett a driver.
Dißnäëß
Jelen esetben nagyon-nagyon messze volt a telítődéstől, mégis 4-5x a torzítás! -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
adzam #136011 üzenetére
"Vasmagos" és légmagos között mindig is volt különbség, de ez simán visszavezethető fizikára, nem határeset, hogy vagy halljuk vagy nem és akkor fülelgessünk.
denesdr-nek egy marék légmagosa van, Jantzen és talán más is, én is csak azt használok már, ha építek. Csak trollkodtam a hallgatásukkal, de hamár, akkor: egy háromutas PA lavór előtt vajon mennyit számít - mindkét esetben megfelelő méretezés esetén - hogy melyik van sorba kötve a hangszóróval ?
-
ekkold
őstag
válasz
Dißnäëß #136007 üzenetére
Csövesnél a csatolókondikon elég nagy feszültségek is lehetnek, a hatásuk is jobban észrevehető. A THD ilyenkor nem rossz mutató, de félvezetősnél azért Amir 32 jeles FFT-s, IMD mérései elég sokat mondanak, és nagyon kevesek adnak meg ilyen mérési eredményeket. Sőt igazából sima kétjeles IMD-t se sokan adnak meg. Illetve a THD+N is érdekes lehet...
-
ekkold
őstag
válasz
VoidXs #136004 üzenetére
Feltételezel bizonyos dolgokat, hogy mit és hogyan csináltunk, pedig nem részleteztem.
Régebben elektronikai fejlesztőként dolgoztam, most csak hobbiból segítek be, mert érdekel, és érdekes látni új dolgokat. Tisztában vagyok a korlátaimmal, és teljesen jól elvagyok egy olyan erősítővel is, aminek nem négy nullával kezdődik a torzítása. Általában szkeptikus is vagyok, és tudom azt is, hogy a hallás nagy része pszihológia, és a hallgatók általában nagyon eltúlozzák azokat a különbségeket amiket hallanak. Viszont, látom, hogy miket reszelünk egy-egy áramkörön, és abból mi az, ami tényleg mérhető változást hoz. Aztán jön a hidegzuhany, amikor egy lepkefingnyi változás után, több különböző helyről jön a visszajelzés, hogy hogyan változott a hangja. Ezek egy részét betudtuk annak, hogy valószínűleg más is változott azon kívül mint amit mérni tudtunk... Amikor a purifi-t kölcsönadta a barátom, és teszteltem itthon, nekem annyi jött le, hogy egész jó, de utána semmi rossz érzés nem volt a sajátomat hallgatni tovább. Tehát biztosan nem én vagyok az aki ilyen különbséget meghall, viszont biztosan tudok több olyan emberről is, aki simán.A saját labortápunk visszacsatolásának osztójába, TG barátomnak válogatnia kellett a 0,01%-os ellenállásokat, hogy valamennyire elfogadható legyen a végeredmény. Az ennél jobb ellenállások meg még durván tovább növelték volna a költségeket, ami egy félig-meddig hobbi projekt esetében drága szórakozás. Tulajdonképpen meg kellett volna venni a 0ppm-es ellenállásokat hozzá, csakhogy már más határokat is feszegettünk, pl. a 16 bites D/A határait is átléptük (max 120V, 1mV lépésekben). Egy erősítő pedig sokkal érzékenyebb jószág, hiszen nem egy fix értéket kell neki tartania, hanem folyton rángatják, és a terhelés is "visszapofázik".
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ekkold #136006 üzenetére
Akkor kivételes ember vagyok, kondit meghallottam vakon.
Viszont csövest építek, nem hoznak lázba a nagy SINAD-ok.
Szerintem egy szint felett nincs rá szüksége az átlag hifistának, max ott, ahol mondjuk 1-1.5 méterre van az embertől a hangszóró (például kis szoba, közeli szatellit hangszórókkal mozira.. ott zavarna a susogás, ha bekapcsolom a rendszert és még nincs jel. Hogy a hallásküszöb alatt mi történik SINAD téren, ugyanúgy mindegy nekem, mint ahogy egy folyó vagy tenger mélysége mennyi alattam, mikor benne úszok a felszínen. Persze nagyon ótvar azért ne legyen, arra húzom a szám, főleg ha valami audiofil készülék sokezer dollárért).
1M feedback-el (26dB) 0.4 Ohm a kimeneti impedancia és 0.007% a THD, amit a prototípus produkált. Ha sikerül jobbat építenem, korszerűbb elrendezés, alkatrészek és egyáltalán, sokminden, még ennél is jobb lehet kicsit, de igazság szerint jobban ügyelek a normális földre (és földhurok elkerülésére), mint bármi egyébre.
Nekem ez elég itt és most ebben a projektben.
-
ekkold
őstag
válasz
Dißnäëß #136005 üzenetére
Olyan dolgokat hall meg (néhány kivételes ember) vaktesztben amit sosem hittem volna el, viszont a vaktesztet egy barátom vezette, és nem egyedi a tapasztalat. Különösen sztereó rendszerben, egyes emberek térhallása rendkívül érzékeny.
Az ellenállások termikus zaja hőmérséklettől és az ellenállás értékétől függ. 1M körüli feedback-el garantált, hogy nem lesz túl jó jel/zaj viszonya az erősítőnek. Szóval ilyenkor már eleve mindegy, hogy mi a sokadik számjegy. Csöves technikában pl. szinte elérhetetlen a mikrovoltos nagyságrendű zaj a kimeneten.
Az ellenállások termikus torzítását nem az abszolút értékük eltérése okozza, hanem a dinamikus (nagyon gyors) hőmérséklet változások, és ahogy a kolléga írta akár a forrasztás minősége is. Ahol két különböző fém "találkozik", és a hőmérsékletük sem pontosan egyforma, akkor ott lesz termoelem is.
Vettem már olyan precíziós(-nak árult), kelvin kivezetéses söntöt (labortápba akartam használni, de másikat kellett vennem) ami 30A/75mV-ra volt specifikálva. A cél az lett volna, hogy 0,1mA felbontással mérjek kb. 15A-ig. Namost, amikor 15A-el ment a sönt, kicsit felmelegedett. Ekkor kikapcsoltam, és ott maradt egy bőven 1mA feletti érték... Először offszethibára gyanakodna az ember, de az áramkör felépítéséből adódóan ez szóba sem jöhetett. Egyszerűen a sönt anyaga, és a kivezetés anyaga közötti termoelem miatt volt a hiba. Ennek a szimmetria miatt persze nem kellett volna ott lennie, de a gyakorlatban mégis ott volt. Aztán ezt a hatást más (jobb) söntön is ki tudtuk mutatni, de itt 0,1mA alatti a keletkező mérési hiba, tehát nem látszik...De amúgy nem kell messzire menni, a múltkor pl. a HE-n egy fórumtárs csatolókondenzátorokat tesztelt, hallás alapján. Ezen fellelkesülve fogtam két kis itthoni erősítőpanelt, és az egyiken kicseréltem a csatolókondikat. Átkapcsolhatóvá tettem a két panelt, és úgy teszteltem. Annak tudatában is, hogy melyik panelt kapcsoltam be, és melyiken van a jobb kondi, nem tudtam határozott különbséget meghallani, inkább csak afféle hibahatáron belüli-t. Viszont a feleségemmel is meghalgattattam. Őt nem igazán érdekli a technika, és a HiFi sem különösebben. Viszont akárhányszor is próbáltam, gyakorlatilag minden alkalommal, következetesen meg tudta mondani, hogy melyiket hallja picit jobbnak, pedig nem láthatta, hogy melyik szól, és nem tudta, hogy ténylegesen változtattam-e vagy sem.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
ekkold #136001 üzenetére
Az a baj az ilyen jellegű próbálgatásokkal, egyszeri mérésekkel, zajos eredményekkel, és elvárásokkal ráhallgatásokkal, hogy nagyon könnyű becsapni magad és megörülni neki. Mint amikor egy fejlesztő optimalizál a kódján, egyszer futtatja, és konstatálja, hogy na, nyertünk 10%-ot. Én is beleestem, például itt, mert nem mértem többször oda-vissza, hogy stabilan jobb-e. Ennek a kódnak a visszavonására rengeteget kellett várnom, mire feltűnt a baj, annyira meggyőztem magam egy teszt alapján, hogy mennyire jó. A programozásban pont ezért 50 teszt az elvárt minimum, ha változást érzünk. Audio gyártósoron a benchmark még durvább számokkal megy.
A "büszkék vagyunk a felfedezésünkre, és hallani akarjuk, ezért meghallgatjuk, és ott van" effekt csak akkor működik, ha az emberek túl sokat gondolnak a fülükről, ezért ajánlottam az eszméletlen nagy különbségeket odaadó vaktesztet. Az segít megmutatni, hogy hol az emberi hallás határa. Soha senki a közelében nem járt annak, amit te leírsz, ezért ha nem tudod megmutatni, hogy toronymagasan vezeted a teszteredményeket, akkor bár az eredményeket el tudom hinni (érdekel, hogy tényleg mi volt a metodika, hátha elmentem egy olyan eset mellett, ahol tényleg számítanak ezek), azt sajnos nem, hogy ezeket (az említett számok alapján) bárki hallotta volna.
-
ekkold
őstag
válasz
lezso6 #135987 üzenetére
Igen, nevezhetjük akár tervezési hibának is, hogy mondjuk a visszacsatolásba egy sima 1%-os ellenállás kerül bele, és emiatt nagyobb az erősítő torzítása annal mint amennyi egy precizebb ellenállással lenne.
De tegyük hozzá, hogy ez csak egy kis szelet az egészől. Egyetlen apróság, ami mellett még sok egyébre kell figyelni.
-
ekkold
őstag
válasz
VoidXs #136000 üzenetére
Eszem ágában sincs meggyőzni téged. Nem otthon méregetek, én csak belekotyogok időnként a fejlesztésbe (mondjuk valamiért elég komolyan figyelembe szokták venni amit mit mondok). TG barátomnak van igen komoly laborja, én pedig látom az áramköröket, ismerem a módosításokat (vagy éppen én javasoltam), látom a mérési eredményeket, és ismerem a meghallgatások, vaktesztek eredményét is.
Nekem már nem olyan jó a hallásom mint huszonéves koromban, de erre is megvannak a megfelelő emberek... -
VoidXs
Topikgazda
válasz
ekkold #135999 üzenetére
Impulzusra nem fog egy ellenállás felmelegedni, elég erős folyamatos terhelés kell, hogy érdemi hőkapacitást pumpálj át a rendszeren. A melegedés nem úgy működik, hogy kHz-es tartomány változását ne vedd észre, ugyanis a disszipáció bár konzisztens, a környezetre lehűlni segítség nélkül baromi lassú. Még ha 25 fokos szobában is mindössze csak 35-ig felpumpálod az erősítőt, percekig látni a hőkamerával egyetlen ellenálláson, low level ic-n, csatlakozón, hogy nemrég be volt kapcsolva. Ki tudod számolni a konkrét gradienst, hogy milyen frekvencián milyen irányba mennyi hő terjed, Laplace tankönyvi példa is bőven elég.
Sokkal komolyabb dolgok is változnak egy ellenállás cseréjére, például ha nem géppel forrasztod be, annak a minősége is egy jelentősen nagyobb faktor, mint bármi, amit eddig leírtál. Amíg nem tudsz megismételhető környezetet teremteni (szabad kézzel nincs ember, aki tudna), nem érdemes ilyen nagyságrendű tulajdonságokat számításba venni, mert gépi mechanikus pontosság nélkül nem tudod elérni azt a toleranciát, ami kell hozzá. Házilag egyszerűen nem lehet 120 dB SNR körüli/feletti erősítőt gyártani, max outsource-olt részmodulokkal.
100 kHz-en kíváncsi vagyok, milyen műszerrel méred, ugyanis ott modelltől függően vagy a bitmélység, vagy a zajszint esik be nagyon durván, és pont az történik, amit leírsz, zaj. Továbbra is: olyan nagyságrendű változásokat vélsz otthon kimérni, amik a legjobb eszközöknek is feladják a leckét, ezért eleve nem közvetlenül szoktuk őket mérni, hanem különböző trükkökkel emeljük ki a torzítást, majd visszaosztjuk a nagyságrendet.
Ha úgy véled, hogy a -120 dB szintű változásokat hallod, akkor bizonyítsd nekem légy szíves, hogy a -10 dB szintet hallod-e egyáltalán. Mi itt konkrétan arról a nagyságrendről beszélünk, hogy ha belefaragok egy pélót a Parlament egyik klotyójának ajtajába, akkor te azt állítod, hogy ezt a Duna túloldaláról szemmel látod.
-
ekkold
őstag
válasz
VoidXs #135998 üzenetére
A hőmérsékletváltozásnak van egy terjedési sebessége, vannak hőellenállások, stb... Az impulzusszerű változások esetén nem sok jelentősége van hogy mekkora felületnek adja át a hőt. Hőkamerák frissítési sebessége pedig nem teszi lehetővé, hogy kHz-es tartományban levő változásokat észrevegyél.
Pont azért kezdett el foglalkoztatni ez a dolog is, mert erősítő torzításában kimutatható változásokat mértünk, ellenállások cseréjének hatására.
Zaj: az a mérés könnyen reprodukálható, talán egyszer készítek egy videót róla. Bár tulajdonképpen nem akarok senkit meggyőzni.
Nem csak erősítő esetén futottam bele ebbe.Még egy viszonylag nagy chipfelületű tranzisztoron is kimutatható kHz-es tartományban a hőtorzítás, egy apróm SMD-n meg akár 100kHz-en is, hiába van esetleg hatalmas hűtőfelületen.
A fentiek amúgy is csak egy kis szeletet képeznek az egészből, és csak annyi a lényege, hogy egy erősítőben igenis indokolt lehet precíziós ellenállásokat használni. A különbség nem csak hallható, hanem mérhető is.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
ekkold #135996 üzenetére
Hőtorzítás: Igen, létezik, de a nagyságrendet nézd meg. NiCr ellenállásokról beszélsz, azoknak 0.0004/C TCR-je van, vagyis egy 100 Ohm-os ellenállás 100 fokon is 100.04-ig nő csak meg. Nyilván a precíziós jobb lesz (egész pontosan két nagyságrenddel), de egyrészt az erősítő nem megy fel 100 fokig (ha igen, ott jóval nagyobb bajok is lesznek, mint egyetlen ellenállás hőtorzítása), másrészt nem úgy működik, hogy a felső jobban melegszik, mert nagyon hatékonyan adja át a környező elemeknek. Ezt kellett ellenőriznem hőkamerával, 10 fok különbség szokott lenni, az még egy nagyságrend az említett 100-asra (ami jellemzően a legkisebb, amit végfokra használunk) is 0.004 Ohm változás, amit most lusta vagyok a feszosztó képletbe behelyettesíteni, de -130 dB körüli szint lehet.
Majd ha az erősítő képes ilyet megmutatni, akkor lesz értelme beszélni róla, addig is érdemes lenne a valódi problémákkal foglalkozni, például érdemleges táptervezéssel, amit valamiért egyetemen pár fillérből mindig meg tudnak csinálni, a nagy gyártók azt is kispórolják, a manufaktúrák meg elmennek közben zebrát fotózni vagy nem tudom, de nem sok minősítésen szoktak átmenni.
Zaj: el kell keserítselek, de ez mérési hiba, volt nekem is hasonló, amikor az egyik gyártónak terveztem tesztrendszert. Amikor a pár 10 µV-os tartományt értük el, és pontosan az történt, amit leírsz, rámértünk a zajra, és kiderült, hogy a műszerek kommunikációja volt. A teljes földelési kört újra kellett tervezni, amihez egy Rohde & Schwarz scope dizájnja adta az alapötletet. Végül majdnem 1 µV pontossággal tudtunk mérni, ami bár egy mikrofonhoz elég volt, de meg kell jegyezni, hogy egyrészt önmagában az eszközpark 2.5 millió volt (majdnem 10 éve, ma ez kb. 7.5 lehet) csak ezen egy tulajdonság méréshez, másrészt ez még továbbra is csak 120 dB SNR (mégcsak nem is SINAD!) pontosságot jelent.
Amit te mértél, az a 100 dB-s tartomány, ami egy high end erősítőtől nem éppen elfogadható szám. Ha egy ellenálláson ilyen mértékű mérési hibát látsz, akkor azzal a mérővel nem lehet dolgozni. Sweepelj végig bármilyen teszkós ellenállást egy AP-vel, a teljes grafikon -140 körül lesz. Ez saját tapasztalat, az már a műszer saját zaja.
-
fererencz89
őstag
Klasszikus angol kedvelőinek: Monitor Audio Studio 5
-
ekkold
őstag
válasz
VoidXs #135985 üzenetére
A teljesség igénye nélkül:
- Hőtorzítás. Amikor az erősítő visszacsatolásában levő osztó nagyobb feszültséget kap, akkor az osztó felső tagja jobban melegszik mint az alsó. Emiatt megváltozik az osztási arány, nyilván ez a változás csekély, de az általa okozott torzítás mérhető , jó minőségű ellenállások esetén ez, az ezred %-os tartományban van, de ha az erősítő is ebben a tartományban torzít akkor már nem mindegy. A hőtorzítást van aki elbagatellizálja,de nem árt tudni, hogy egy apró chipméretű tranzisztor hőmérséklete még 100kHz-es tartományban is képes fel-le változni. Az ellenállások bár robosztusnak tűnnek de maga a vezető réteg vékony (a tömör szénellenállások kivételével, azok más miatt rosszak). SMD ellenálások közül a nagyon kicsik (0402, 0603) hőtorzítása jelentős, a nagyobbak közül is csak preciziósat érdemes használni a kritikus helyeken.
- Zaj. Baromi egyszerű mérés, fogom a 6,5 digites multimétert és rákötök egy sima huzallábas fémréteg ellenállást. Az utolsó számjegyek imbolyognak (változik a kijelzett érték). Az gondolnánk rossz a műszer, de ugyanezzel a műszerrel megmérek egy preciziós SMD ellenállást, és.. az kijelzett érték fix, meg sem mozdul... Egy zaj vagy egy THD+N mérésben már látni lehet az erősítő paramétereiben.Csak érdekességképpen: szimulátorban összedobtam egy D osztályú erősítőt, ami egész jóra sikeredett a szimuláció szerint. Ezen felbuzdulva épült egy prototípus (TG barátom jóvoltából), a több mint egy éve, szimulátorban készített (félhidas, D osztályú) erősítő alapján. A THD a gyakorlatban kb. 0,0026% (mélyben egy picit lejjebb megy). Tehát valós alkatrészekkel kb. 5x annyit torzít mint a modell a TINA-ban. Meglepetésre a THD alig függ a tápfesztől, és egészen a határolás előtti pontig alacsony marad. A kimeneti impedancia µΩ-os tartományban van, 1kHz/20V-os kimeneti feszültségnél, a 8ohmos terhelés ki/be kapcsolásának hatására, a 6 digites műszeren nem lehetett feszültség változást kimutatni. Közvetlenül a panelen levő csatlakozó után persze már mérhető 1...2mΩ.
A kimeneten mérhető zaj ha jól emlékszem 30µV RMS körül van.
(Ezek nem saját, hanem TG barátom mérései).
Amúgy TG barátom (szokás szerint) nem volt elégedett vele, mert készült már a műhelyében ennél sokkal kisebb torzítású D osztályú végfok is. Ez a jelenlegi megoldás azért érdekes, mert kevésbé hasonlít az ismert gyári megoldásokhoz.
Tehát még kell rajta reszelni: pl. ebből kimaradt pár helyről a preciziós ellenállás - egy próbát megér majd ez is. -
VoidXs
Topikgazda
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lezso6 #135987 üzenetére
Hát meg két dolog, a melegedés és ennek hatására az ellenállás értékének megváltozása, másik az induktivitás. A helyettesítő (azaz inkább kiegészített) képlet látható a rajzon.
Sztori: szaladtam már olyan leírásba én is, ahol kifejezetten nem volt oké ha számottevő induktivitása is van (kategóriájában persze) egy ellenállásnak és kerek perec le lett írva, hogy szénréteg only. Persze, annak meg más hátránya lett, "melegebb hang", kevésbé részletező, stb, de ott és akkor oda azt javasolta az építő mérnök.
Csöveknél meg vannak nagyon forrófejű modellek is néha, ahol a foglalat is forró tud lenni.. hozzájuk meg fémréteget írnak néha, mert ők közelebb maradnak a gyári speckóhoz nagy hő hatására is. (Nem a végtelenségig, de jobban).
Ma amúgy az ipar oda jutott, hogy nagyon jó minőséget gyárt mindenből és fémréteg a mainstream, de amúgy van minden persze. A minap pl. ilyet kellett forrasztanom és úgy döntöttem, kábelen bekötözött pukli helyett a jack dugó műanyag házában látni vélt helyre rejtem el az ellenállásokat. Ez együtt jár azzal is, hogy a korpuszhoz nagyon közel a páka, konkrétan 2 és 3mm-re, hosszú lábak nyissz. Még ott is kellett tartanom, hogy az ellenoldali nagyobb fémtömeg átforrósodjon és ráolvadjon a cin. Szépen összejött, meg sem kottyant neki, sem a borításának, sem a belsejének. Alig 1 perccel később rámértem és ugyanazt mutatta, mint forrasztás előtt. Az ilyen mértékű stabilitás jó dolog szerintem.
Meg amikor az eredeti kapcsrajzon egy sor ellenállással (fesz.osztóként) van együtt 4-4 kondi mind a pozitív, mind a negatív ágban pufferkondiként, mert nem volt más anno.
Ma pedig kis fejszámolás után áganként egyetlen egy elkóval kiraktam (még mákszemnyit nőtt is a kapacitás).
Ezek tök jó dolgok szerintem
Csak a félvezetők csendben fejlődtek, semmi látványos. Szerintem ezért van az, hogy élnek mendemondák, amiknek van is igaza, meg néha nincs is... változó.
Van egy teljes zacskó 1N4004-esem és 1N4007-esem, híres alap diódák. Hogy mire használom őket, fogalmam sincs, mert inkább teszek be egy egybetokozott Graetz-et a nyákba aztán viszlát (olykor még jobb paraméterekkel is), mint néggyel babráljak, hogy összeforgassam-kössem őket.
Apróság.. de nekem tetszik a mai "elektró világ" kínálat.
Amire meg nagyon rá kell hagyni, feszben, vagy egyébben, és nincs, kirakja az ember 2 másikból általában, pl. 500V-ból már limitált a kínálat.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lapalapa #135989 üzenetére
Induktivitáshoz kell fémmag, ami tud mágnesesen energiát tárolni. A kerámia erre nem jó. Amúgy is, a tekercs az indukciónak nem szükséges, de pláne nem elégséges feltétele. Itt kapacitás lehetséges, ahogy bárhol, ahol vezető - szigetelés - vezető rétegződés van.
lezso6: Az állítás ellenállásról szólt.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lapalapa #135986 üzenetére
Igen, egy darab kerámiából, és a vágás után van mindenféle csomagolás. Ez lehet üveg, szilikon, epoxi... Csak ha rosszat vagy rosszul használsz (pl. az eszközeid toleranciája tényleg elégtelen), akkor lesz parazita kapacitásod, ahogy az AC-nek könnyebb lesz ezen átmenni, mint a nikkel vagy ón vezetőn megtenni egy menetet. Ez azt jelenti, hogy részben highpassed lesz, nem totális ellenállásod.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ekkold #135982 üzenetére
Ma sem ez számít, régi csöves leírás mentén építek egy ideje egyet (közben költöztem is) és ott is még Maplin meg mikor hova miket ajánlott, ohhh csak legyintek, a legtöbb helyre kiváló a jó kis precíz fémréteg és kész, ahol nem, azt meg látja-sejti az ember a kapcsolásból, de az ritka.
Amir ennek a tesztoldalnak az alapítója és fő tesztelője, azóta már csatlakoztak hozzá mások is, egész komoly fórum és közösség épült köré, lényegében nagyon erős debunking tevékenységet végeznek, azaz csak indirekt módon.. szóval nem ekézik a nagy gyártókat, csak szimplán mérnek. DAC-okat, erősítőket, szobait és fejes erősítőket, ADC-ket is, hangfalakat is. Jók a módszertanaik, sokat változtatott is rajtuk a fórumbeli szakmabeli vélemények hatására, mára már elég jól beállt. Érdemes minden mai új eszközt meggugliznod, ha vennél valamit, hogy legalább műszakilag megüt-e egy normális szintet, amire hivatott, aztán ha igen, akkor legalább nyugodtan alszik az ember, hogy nem azért vett "high-end" RCA kábelt, mert az 500 Ft-os kínai kábelre rátett a gyártó két fakockát egy gravírozott logóval, meg költött hozzá egy kis mítoszt.
Nagyon rendben van és sokan innen nagyon szeretjük.
Amirra sokan fújnak, megosztó természetesen. A hívők számára a műszer pontatlan, nem jól mér, nem úgy mér, a fülünk jobb, éssatöbbi, a lényeg, hogy aki vett egy hifit mondjuk százezer dollárért és csak narancssárga zónába mérődik le az eszköz, az nem szívesen néz tükörbe, hát szívás, de ... ez van.
Szóval én szeretem a technológiát először rendben tudni, aztán ha az nagyjából oké, jöhetnek egyéb paraméterek, ami alapján megtetszik valami (vagy sem).
Itt van máris egy új, SMSL márkájú GanFET D osztály mérése.
Itt pedig egy DAC+fejes kombó mérése.El lehet benne mélyedni pár órára-estére
Az oldala megjelenése előtt senki nem publikált ennyire összeszedetten ilyen méréseket.
-
ekkold
őstag
válasz
liszi70 #135975 üzenetére
Bő 30 évvel ezelőtt amikor QUAD405 erősítőket építettem, akkor az volt (számomra) a világ legjobb erősítője. Aztán egy barátom vett műszaki bizományiban (mert akkor ilyesmi itt elérhetetlen volt) egy Marantz erősítőt (egy kisebb vagyonért). Áthozta és meghallgattuk... hát el kellett ismernem, hogy a QUAD, bár a keleti gyártmányoknál jobban szólt, de sehol nem volt a Marantz-hoz...
De utána még jó darabig hallgattam azt a QUAD-ot, és tulajdonképpen nem volt rossz. Az akkori orion, videoton, és egyéb gyártmányoknál szerintem jobb volt.
Azóta sok év eltelt, és sok technikai részlet világossá vált. Sokat fejlődtek a mérési módszerek is, szolgáltak, és szolgálnak nagyon hasznos eredményekkel. Pl. akár egy ellenállás által okozott torzítás is kimutatható méréssel (megfelelő mérőeszközök birtokában)... Emiatt sokszor mosolygok bizonyos ezoterikus megtapasztalásokon a hifiben (némelyikről tudom, hogy csak pszihológia, némelyiknek meg tudom a valós okát, és persze van, hogy meg is lepődök néha).
De én kissé technokratának számítok, és szeretem tudni, hogy egy adott jelenségnek mi a technikai oka, ettől jobb lesz a lelki békémViszont ettől még simán tudok hallgatni és élvezni egy mp3 zenét is, hogy tudom ez messze nem tökéletes.
-
válasz
lezso6 #135853 üzenetére
Na, most tudtam kipróbálni az SC208-akat javítás után. Az új tápegység panel jelentősen halkabb, szinte semmi zaja nincs most a hangfalaknak. Amúgy se volt zavaró alapzajuk, mindig is ilyenek voltak, újkorukban is. De most kb 10 dB-nyit javultak. Habár alacsonyabb frekvenciás büzzögés helyett 2 kHz cirip van.
SC205-ökkel majd még összevetem. Annyi biztos, hogy most a kis 5"-ok után a 8" méret orbitálisan nagy.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
liszi70 #135975 üzenetére
Sokkal kényelmesebb azt választani, hogy hazugságban maradsz, mint elfogadni, hogy az életed egy számottevő részében tévedtél. Nagyon sok dologgal csinálja ezt az ember, például ilyen elismerni egy abuzív kapcsolatot, rossz anyagi döntéseket (pl. drága autó, amitől nem jut kajára), függőségek, stb. Ez az emberi természet velejárója, ebből kell főzni. A pszichológiában éppen ezért az a konszenzus, hogy csak akkor konfrontálódunk, ha az alapvető életminőség rovására vagy más kárára megy a dolog. Sajnos hifiben mindkettőt láttuk, és kábelekről prédikálni az utóbbi eset, hiszen anyagi kárt okoz laikusoknak. Ha otthon kábeleznek a kábelesek, vagy haverokkal, és nem a gyerekük oktatási pénzét locsolják el rá, az társadalmi szempontból teljesen kártalan, nem elítélendő.
-
válasz
VoidXs #135973 üzenetére
Ha nem azt hangoztatod, hogy tényszerűen jobb, hanem hogy neked jót tesz a lelkeddel, akkor már előrébb leszünk
+1A legtöbb vakteszten bukó ember pontosan ugyanazokat veszi utána, mint előtte
Esetleg a gondolkodásmentes reménytelenek.Szerintem a többségnek valós kijózanodást hoz, persze baromi nehéz lehet évek alatt berögzült önámítás után szembesülni a valósággal.
-
VoidXs
Topikgazda
Most találtam meg egy 9 éves videómat, ugye, milyen jó volt az analóg hangtechnika?
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lapalapa #135972 üzenetére
Ha nem azt hangoztatod, hogy tényszerűen jobb, hanem hogy neked jót tesz a lelkeddel, akkor már előrébb leszünk, mindenki megért mindenkit, és az újonc se lesz csapdába csalva. A legtöbb vakteszten bukó ember pontosan ugyanazokat veszi utána, mint előtte, mert nem fogadja el az eredményt, de legalább már nem lesz ingyen marketingje a csaló márkáknak.
-
lapalapa
senior tag
válasz
VoidXs #135969 üzenetére
Kipróbálom ha lesz időm.
Viszont számomra mi haszna van?
Tegyük fel tök megbukom a teszten, teljesítem az elvárást. Aztán utóbb visszateszem a reklokkot és rájövök hogy nekem úgy azért mégiscsak kellemesebb. Rájövök hogy milyen becsapós a tudatom, és hogy rászedett ez a szélhámos jan canada az ördögtöl való ketyeréjével és gyorsan kiveszem, és boldogan hallgatom tovább a nekem sz.rabb hangot?
Ha nem foobaros tesztet veszek mondjuk alapul... -
lapalapa
senior tag
Aztán a trabantos egy hónap után visszaül a trabiba.
Mit fog érezni?
Ha az ember elkezd valahogy hifizni, van valamilyen mondjuk nem túl acélos lánca, mert nem tudja minek van jobb hangja, mit kellene mivel párosítani, szóval szól valahogy. Aztán elkezdi fejleszteni valamerre, komponenseket cserél jobbra, változik a hang, változik az izlése, kialakulnak a preferenciák és az elvárások, ami számára a jó és hosszan élvezhető hangot jelenti. Örömmel hallgat olyan zenéket, ami azelőtt az eszébe sem jutott volna. Szóval ez egy folyamat. Visszatérve a nyugerre, ha sokáig emelgeti azt a 25 kilót, rá fog jönni, hogy az 50 inkább a 100, aztán ha sokáig emelgeti az 50 kilót rá fog jönni, hogy a 100 a 100. -
vadkörte
addikt
válasz
lapalapa #135963 üzenetére
Tételezzük fel, hogy a lejátszási láncot leredukálod a kötelező minimumra:
-forrás->átviteli közeg->lejátszó->átviteli közeg->erősító->átviteli közeg-hangforrás->levegő mint átviteli közeg->TE
Minden egyéb felesleges sallangot - ilyen/olyan tápszűrő, leválasztó, ferritgyűrű, smirgli, reclocker, Rapunzel hajából font árnyékolás, párba-válogatott rézatomokból kovácsolt speciális kábelek, stb... - kiszórsz a láncból. Csak a kötelező minimumot tartod meg! Majd így állsz neki tesztelni -
avl
senior tag
válasz
lapalapa #135962 üzenetére
rengeteg egyszerü (es talan emiatt tamadhato) parhuzamot lehet hozni:
25 kg mérleg(ek szerint), öreg tata/mama meg sem birja emelni, "100 kg"-nak érzi -> akkor az emberrel van baj, aki emelné ?
1m-es bot méterrudak szerint, elsö osztalyos de 125cm-es Sanyika 95cm-nek saccolja, Józsika, aki 95cm-es meg 110cm-nek -> akkor kivel "van baj" ?
Trabant utan beülve egy X-be, jobban gyorsul, a trabis milen erösnek fogja "érezni" ?
-
lapalapa
senior tag
válasz
liszi70 #135964 üzenetére
"ha nyitottan állsz a kérdéshez, akkor viszont rengeteget."
Na ez lehetne a mottó, csak épp a műszaki oldal számára..
Most komolyan, nem túl sok (és talán egyre több) a halu magyarázat?
Engem lehet, hogy kíváncsivá tenne ha a tudomány felől közelítenék.
Persze lehet az egész audio ipar szélhámos, a vevő meg idióta halucinátor, de ez így túl egyszerű, bár kétségtelenül roppant kényelmes álláspont, szerintem. -
turho
addikt
válasz
lapalapa #135962 üzenetére
Kiforgatni nem kell....🙂 De megvan az a körülbelüli norma, ami alatt műszakilag tré egy eszköz. Szólhat nekem akármilyen jól, ha hallhatóan zajos pl. (Bár ez már kizárja, hogy jól szóljon).
Gondolod, nem kell egy mérhető műszaki rosta? Pár jogosan elvárható minimumparaméterrel?Jut eszembe, sosem szólt egyformán semelyik cuccom, mikor milyen napszakban, hogy ültem le elé, vagy feküdtem, máshogy verődött a fülembe a hang, aztán a külső zajszint, az energia szintem, az akkori hangulatom, esetleges zajszennyezésből érkezés, vagy az éjszaka csendje...
Nem, nincs olyan cuccom, ami mindig ugyanoda és olyan szögben szorítja be a fejemet, hogy mm-re ugyanabba a hallgatási pozícióba kerüljek.
Nincs olyan ember, akinek elhiszem, hogy ezeket a dolgokat objektíve tudná.produkálni.
(Nekem is van zenészismerősöm is, nincs abszolút pártatlan hallásuk például, aőt talán elfogultabbak...és megengedőbbek. )
Egy részét nagyjából lehet, ún. hangzásképekre, hangzásvilágra, frekvencia menetre én is fogékony vagyok. De ennyi. És csakis magamnak ítélkezem. -
válasz
lapalapa #135963 üzenetére
"azt várnám hogy valaki elmagyarázza műszakilag, hogy ilyenkor mi változik a láncban (nem bennem)"
Arra várhatsz jó sokáig.... Találgatások, meg irreleváns és marginális műszaki okok belemagyarázása van csak, de az általad tapasztalt jelenségekre még ennyi se.
Ilyenkor nagyon valószínű, hogy bizony "benned" zajlik a folyamat, bármennyire nem vagy képes felfogni és elhinni. Az a legnagyobb baj, kapásból elutasítjátok, hogy bennetek történik a változás (akár többekben is hasonlóan), pedig minden érzékelés szinte legfontosabb összetevője a psziché.
"haluzás, az meg roppant egyszerű és mindenre jó, csak épp nem lépünk tőle előre semmit..."
Elutasítása esetén valóban nem lépsz előre, ha nyitottan és okosan állsz a kérdéshez, akkor viszont rengeteget.
-
lapalapa
senior tag
válasz
liszi70 #135954 üzenetére
Jelenleg nem tudom, eddig ez volt a legmeredekebb észlelet. De nem akarok meggyőzni senkit, azt várnám hogy valaki elmagyarázza műszakilag, hogy ilyenkor mi változik a láncban (nem bennem).De nincs értelmes magyarázat csak haluzás, az meg roppant egyszerű és mindenre jó, csak épp nem lépünk tőle előre semmit...
-
válasz
lapalapa #135953 üzenetére
A számítógépeddel van valami baj, mert a hozzászólásaid szövegei kevésbé olvashatók, a betűk renderelése fátyolos, mintha az egész egy 0.1 pixellel el lenne csúszva. Meg PH-n a barna háttérszín is sokkal hidegebb, az avatarodon a répa is inkább mesterségesen pirosas, mint temészetes narancs színű. A hozzászólásaid ütemezése se az igazi, néha előbb vagy később írsz, mint ahogy az időpontok vannak.
-
válasz
lapalapa #135953 üzenetére
Ezt meddig tudod még fokozni?
facepalm Határ a csillagos ég...
Mint azt már többször kibeszéltük, nyilvánvaló, hogy nálad nem klappol valami a nuance-al kapcsolatban, mert eddig senkinek nem volt ilyen problémája. Ugye ismered a viccet a sztrádán forgalommal szemben haladó autósról...
De nyugodtan elengedheted a nuance-t, millió más lehetőség van még vaktesztre. Például szívesen levaktesztelném a most linkelt "tapasztalatodat". Hajlandó vagy rá? Ha átmész rajta, soha az életben nem kételkedek többé benned és a hallásodban, könyörgöm, segíts megtérnem!Hisz "simán hallani", meg "szép teret ad", tehát nem lehet gond a felismeréssel.
-
lapalapa
senior tag
válasz
denesdr #135952 üzenetére
Biztos én vagyok béna, annyi történt hogy kipróbáltam a programot és hideg, halott, balanszban jobbra elbillent hangja volt. Mivel régen hallgattam pc-röl usb-n zenét, arra emlékeztem, hogy ennyire nem volt gyenge. Fent van a gépemen a foobar, elindítottam ugyan azt a zenét és egészen elfogadhatóan zenélt, bár ez is gyengébb hang a streamer reklokkolt spdif felállásnál. Kipróbálom a pc optika reklokk felállást is, nem rég rápróbáltam, a youtube így egész élvezhető. (tudom a reklokk itt tiltott tartalom, de a történethez tartozik, meg azt is értem hogy itt 0 és 1 van, a többi meg baromság)
Persze az egész történet simán elvetendö mivel nem bizonyítom, csak leírtam, hogy ezt tapasztaltam. -
denesdr
addikt
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lapalapa #135950 üzenetére
Szerintem nem egy kompromisszumot megenged itt a méréspárti tábor is, nem erről van szó, csak szimpla tényekről, hogy mi az, amit jobb, ha műszerre bízunk, és mi az, ami egyértelműen emberi faktor.
A műszer nem mondja meg senkinek például, hogy Mozart, vagy Mahler a jobb, az érzékszerveinknél viszont "mélyebbre" lát.
Az viszont biztos, hogy itt a tapasztaltabbaknak van olyasféle szándéka, hogy egy bizonyos embercsoport ha lehet, ne hülyítsen már áltudományos maszlaggal egy másik csoportot, mert szimplán nem etikus.
Ez rég nem arról szól szerintem, hogy kinek van igaza, hanem arról, hogy kopjon már ki végleg a sok hülye vudu a hifiből és legyen a szakma egy olyan - egyébként objektív ítéleten alapuló - valami, amiben ugyanúgy helye van a tökéletes SINAD-os motyóknak, mint a tökéletleneknek. A különbség csak annyi, hogy próbáljuk lerántani a leplet a "mágiáról", a porhintésről, a szemfényvesztésről, viszont ha tökéletlen eszközöket használunk nagy megelégedéssel, nyíltan vállaljuk a miérteket.
A legfontosabb talán az önismeret itt is, akárcsak az emberi kapcsolatokban, mindennapokban.
Akinek nincs rálátása arra, hogy egy korrekt vakteszten bukja-e azt, vagy sem, magyarul nincsen bizonyítva, hogy neki mekkora pro hallása van, csak megy vakon előre, mi alapján állítja, hogy A jobban szól, mint B ?
Sajnos egy egész iparág épült a "gyengeelméjűekre".
-
lapalapa
senior tag
-
fehér_ember
addikt
válasz
kukulec #135945 üzenetére
Köszönöm. Igen, lehet hogy pont te mondtad. Én azért tartottam tőle hogy ilyen pici szobába túllövök velük, de még ezek is jók.
A fotó azért csalóka (az ágyról fényképeztem). Nagyon közel vagyok a dobozokhoz. A jobb oldali forgószéket középre kihúzva, csak ~120cm-re vannak a füleimtől a dobozok, szóval nagyon közelről hallgatom. Olyankor mögöttem a franciaágy van, baloldalt szekrények, illetve mögöttem, a jobb hátsó sarokban is van egy.
A "zsúfoltság" és a szekrényekben a ruhák is biztos segítenek a csillapításban. Viszont nincs már semmi hely. -
bunddog
tag
Milyen 5m-es optikai kábelt érdemes venni ami nem annyira hitvány? Vagy egyáltalán optikainál számít valamit? Nem kell túl komoly dolgokra.
-
kukulec
őstag
válasz
fehér_ember #135943 üzenetére
gratula! hát pl magam is ezt szoktam mantrázni. ekkora Elac-ok szólnak nálam egy 13 nm-es helyiségben. ha jól beállítod a rendszeredet, akkor eleve elég jó térhatásod lesz, szóval érdemes a sztereóra koncentrálni.
#135942Dißnäëß ez nagyon jól van felvéve/keverve és mint zene sem utolsó. nagyon szépen szól.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
fehér_ember
addikt
Régebben valaki itt említette, hogy be lehet tenni kisebb helyiségbe is "nagyobb hangdobozt"; nem kell annyira félni tőle, ha az akusztikai viszonyok tűrhetőek.
Én most megtettem:~11,5m²-re megvettem ismerősömtől a dobozait (Lua Con Brio 1.3), mivel úgy döntött hogy kipróbál mást/mégfeljebb lép. És számomra nem lettek "sokak".
Házimozi viszont nem győz meg ennyire kis helyen. Úgyhogy a sztereón kívül lehet hogy a többi doboz menni fog. Majd még meglátom. Illetve azért a sztereó sorsa sincs kőbe vésve.
Legtöbbször fejesezgetni szoktam, de azt is inkább ritkábban. Úgy nem szokok hozzá a "jóhoz". -
Dißnäëß
nagyúr
Délutánika.
Imádom ezt az albumot (is) tőlük... annyira más... -
kukulec
őstag
válasz
liszi70 #135939 üzenetére
ügyes próbálkozás, de rendszeres olvasója vagyok az asr-nek, i-fidelity-ről meg leálltam mióta nincsenek mérések. méréses tesztek után hallgattam meg és vettem meg az összes erősítőmet + a dac-omat. ennek a topic-nak az eredetijét kezdtem olvasni több mint egy évtizede, szóval ne játsszuk ezt az én megmondom h neked mi a szimpatikus dolgot.
-
-
kukulec
őstag
válasz
liszi70 #135936 üzenetére
"HiFi műszaki szemmel " - egy kanyi frekvenciamérésem sincs, az adott témában pedig nem vizsgáltam meg, hogy az aranymetszés szabályai szerint igazoltan szépnek tekinthető-e a kolléga által bemutatott laza 23 kilós gyöngyszem
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lezso6 #135867 üzenetére
Visszatérve erre, eddig elő van készítve minden kiállás CAT 8.2 SFTP-vel (AWG22-es tömör réz erek egyenként) és mellette 1 konnektor.
Akkor ahhoz, hogy az Ethernetet használjam a fenekén egy ilyennek, szükség lenne:
- vagy a 8-eres kábelből 4 érre (100Mbit), másik 4-en pedig analóg vagy spdif vagy ami jólesik...
- vagy nembántani ezt és a konnektorba dugni egy ilyet és ebbe a hangszórót + LAN-t isLehetett volna Wifi, nem drágák az ESP-k... ilyen van a szobai klímámban is.
-
-
kukulec
őstag
válasz
Dißnäëß #135934 üzenetére
ez nagyon szép, néztem is anno, de nem tudtam meghallgatni. nekem akkor lenne tökéletes, ha a power gomb balra egy síkba kerülne a másik kettővel a szimmetria kedvéért. meg yamaha a-s2200-on gondolkoztam még. (érdekes, de pl accuphase-ek egyáltalán nem tetszenek. amikor volt szerencsém meghallgatni egyet, a hangzása sem volt csúcs, igaz azt hiszem a hangfalak fogták vissza.)
#135930denesdr a japán klasszikus fémbódé vonalat Deprez műszerrel kedvelem. a nagyon dizájnolt darabok abszolút hidegen hagynak.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kukulec #135929 üzenetére
Hát, ha ránézek erre, ölni tudnék egy modern belű ugyanilyenért (de egy rohadt tizedmilliméter eltérést sem engednék).
Bár - állítólag - ezeknek is elég komoly hangja van.
1 elmegy RCA-sztereóban, 2 pedig XLR-en 1-1 monoblokként, oldalanként.Egyszerű, mint a szög, de annyira eltalált, arányok, minden... ahhh...
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
ekkold #135924 üzenetére
Nem tud polaritást cserélni, a tranzisztor nem így működik. Azon vagy megy áram, vagy nem. Polaritást akkor cserélne, ha tudna negatív feszültséget, de nem tud, az az AC csatolás mellékterméke, hogy elveszik a DC ofszet (ami gyakran akár 4 V is lehet). A jelalak pedig persze, függ a tranzisztor karakterisztikájától, de azokra vannak javítások, ezek szinte minden modern DAC-ban ott vannak.
-
válasz
denesdr #135926 üzenetére
Vakteszt alatt ott a nuance-ra gondol. Az, hogy "nem olyan minőséget hallok távolról sem, mint a kis szutyok streameremből" azt jelenti, hogy a nuance-ból nem tudott valamiért megfelelő hangminőséget kihozni. Próbálta, és valami beállításgondja lehet, mert senki másnak nem voltak eddig ilyen problémái. Ezért ajánlotta neki Void a Foobar ABX-et, ott nem lehetnek kifogásai.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lapalapa #135925 üzenetére
Ha valami nagyondurva rendszered lenne, sem irigyelném. Én örülök minden "őrültnek" ebben a hobbiban, a világ így szép, ha színes.
Vak tesztel az a bajom, hogy nem olyan minőséget hallok távolról sem, mint a kis szutyok streameremből..
Teszteld azzal !
Van valami digi bemenete, USB, ilyesmi, nem ?
Annak a DAC-a szólna akkor.Jót lehet pl. tesztelni mp3 különböző szintjei és eredetije (flac/wav) között, vagy ugyanígy opus-t tesztelni, megdöbbentő volt számomra... (ilyet nyújt amúgy a már linkelt oldal is).
Ezeket nem szabad (a vaktesztet sem) véresen komolyan venni.
Játék az egész.
Úgyis vérzik legtöbbünk szobája, tisztelet a kivételnek (és a fejhallgatósoknak)
-
denesdr
addikt
válasz
lapalapa #135925 üzenetére
"Ez olyan mintha a szemésznél leoltanák a lámpát hogy így olvassam el a táblát a falon."
Nem, egyáltalán nem olyan. A "vakteszt" a szemésznél azt jelentené, hogy a pl füled be van dugva, hogy a külvilág hangjai ne zavarják/térítsék el a látásodat/látvány alapján való ítélethozatalodat.
-
lapalapa
senior tag
válasz
Dißnäëß #135923 üzenetére
Nekem címezted, de inkább annak szól aki veszi a csicsa drága hifit évente. Nekem ilyenem nincs az egy viszonylag minőségi fejesen kívül (9 éves). A meglévő nem drága cuccaimból próbálom kihozni a jobb hangot rendszerben gondolkodással, szűrőkkel, rögzítéssel, tápokkal, tápszűréssel...
Vak tesztel az a bajom, hogy nem olyan minőséget hallok távolról sem, mint a kis szutyok streameremből, pedig az lenne az alap, ha már a hallásomat akarom tesztelni, addig meg minek. Ez olyan mintha a szemésznél leoltanák a lámpát hogy így olvassam el a táblát a falon..
Mindenkit szeretek, béke, csak beszélgetünk, érdekes... -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lapalapa #135918 üzenetére
Figy. Én sem fogadtam el régen sokmindent. De pont erre jó, hogy teszteld Magad... olyan, mint emberi dolgokban az önismeret. Tudod, mi kell Neked, mi nem kell már Neked, az életben. Hifiben is nagyon szépen betesz oda, ahol a helyed van (értsd jól), magyarul, tudni fogod egy rahedli jól végrehajtott vakteszt után, hogy mit kergess a hifiben is és mit ne, mert 0.0 hozadéka van.
Ezt nem kell itt megvallani, lehet járogatni ezo klubokba meg mindenhova, én is szoktam néha szubjektívebb, haluzós csopikba és videókba belenézni, most nem is feltétlen azért, mert úristen, kell onnan nekem valami (mert nem, nyilván), hanem mert a mai modern, faszára mérődő audio eszközök design-ja csapnivaló, ezeken a hülye szubjektív helyeken (beleértve akár egy HES-t is
) olyan gyönyörű műalkotások vannak gyakran, hogy az embernek csorog a nyála, az otthon ultrafaszára mérődő cucctól meg már mikor meglátom, elalszok....
Mert legyünk őszinték, a Topping szerintem még az áttetsző DAC-plexifedéllel sem a design bajnoka.
Persze, hova, mit csicsázzon az ember egy audio eszközt, és a plexi még zavart is enged be, nem véletlenül jó az, ha körbe fém van..
De ez olyan kicsit, mint a bútor. Meg az autó. Meg rengeteg minden.
Jó, ha kinéz valahogy.Szóval ilyen megfontolások mellett nézelődök nem mindig objektív helyeket is, de akkoris jó annyira józannak lenni szerintem, hogy tudod, hol a középvonal a hifiben, értem ezt azon, hogy világosan tudod, mi az, ami hoz Neked a konyhára egy eszközben és mi az, ami nem.
A legtöbb hifista csak keresi ezt és megy a búgócsiga, jönnek a mézesmázos ajánlatok, Nirvana 1, Nirvana 2, Nirvana 3... ... ... örök ördögi kör, a gyártók meg örülnek, minden évben kijön az új "Reference", ami a tavalyi reference-nél már sokkal reference-ebb, mert 1 év alatt annyit de annyit okosodtak, hogy amit 2024-ben még nem tudott a reference, azt 2025-ben már tudja, persze mélyen hallgatunk, hogy mire egy '25-ös rendszert megveszel és kiszállítják Neked + jó esetben betelepítik, már a '26-os reference-t lehozta a magazin és kiderült, hogy már megint "fejlődtek" valamit ... NEMÁÁÁÁÁR
Ne vetesd Magad palira, nem kell minket és senkit sem szeretni (de szabad)
, csak tényleg, teszteld le Magad, lásd, hol buksz vakteszten (ergo nem tudod eldönteni, bal vagy jobb), és hol van az, amikor egyértelmű, hogy valami más hozott érdemi javulást (vagy romlást).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lapalapa #135907 üzenetére
Ember. Komolyan nem értelek. Hozol itt szélsőségeket.
Nézz már fel este a csillagos égboltra és rajzold már le nekem, mit látsz. (Tegyük fel, képes vagy rá).
Utána nézzük már meg egy Hubble képét, vagy akár random földi, emberiszem-látószögű fényképezőgép által felvett képen mi van. Nyilván sokkal többet lát a műszer, mint Te. A füled ugyanígy működik.
A nőket egyelőre nem robotok fogdossák (bár ez hamarosan változhat)
, viszont ha már nőközelbe kerültél, én azt ajánlom, ne műszerrel méregesd, vagy legalábbis semmiképpen ne olyannal, ami nem a biológiai tested része
, mert elzavar a pékbe, hogy hülye aberrált vagy.
A nőt doktor méregesse, de leginkább ő se, mert akkor már baj van ..
-
Dißnäëß
nagyúr
#135900, illetve: ahogy smps-t, úgy lineárt is nagyon el lehet b*ni. Sok helyen, ahol trafót rendelsz, megadod a paramétereket (vagy eleve kiválasztod), hogy hány amper terheléssel szeretnél hány voltos szekunderest és nekem már 2x is tekertek úgy trafót, hogy mikor a terhelést ráadtam, akkor beesett a fesz, de rendesen, és a nagy áram + stabi miatt az sem segített, hogy az AC 1.41-szerese jelent meg DC oldalon, ha ráterhelsz és lehúzza az egészet..
Szóval a világ legegyszerűbb lineárját is jól kell tudni méretezni, Elektrisnek megmondtam például, hogy mennyivel lesz terhelve a trafó (+ picit ráhagytam), olyat küldtek, ami a speckózott max terhelés mellett érte el a névlegest (icipicit felette állt meg a ráhagyás miatt, ami csak jó, úgyis stabizok... bár a csöveket 12V AC-val fűtöm, ott meg mindegy, mert 5.7-6.3 között szórhat a fűtés nyugodtan).
Szóval: a gondos tervezés lineárnál gyakran hiányzik és faék egyszerűnél viszont nem lesz olyan a minőség, amilyet elvár az ember tőle.
Dynamic headroom-ban többnek mondják a lineárt, egy jó nagy pufferkondi blokkból pici időre több is kivehető, mint a folyamatos névleges (és valós) teljesítménye, de ezt nagyon gyorsan lehet úgy orvosolni mondjuk SMPS-nél, hogy 2x akkorát teszel az erősítő elé - problem solved. Nagyságrendileg amúgy névlegesre tervezés esetén smps-nél 3dB tartalék van, lineárnál 6dB, - ez becslés - de mondom, smps-t nagyon könnyű minimális méretnövekedéssel combosabbra tervezni, szerintem ilyenkor nem nagyon adódik olyan helyzet, hogy a fesz berogy (mert nem, híresen jól tartják), vagy az áram elfogy (túlmérezed és kész).
Az általunk hallgatott kis modult is egy tőle saccra 8x akkora Meanwell hajtotta (200W-os), de ha a kis mütyűr tud mondjuk valós életben - nem a kamuspeckó alapján - csak 30W-ot, akkor is egy kisebb méretű 100-150-es röhögve elég neki és nem téma a dinamikatartalék.
De ezek inkább csak ilyen nagyon sarokszámok, rengeteg mozgó tényező van még az idő mellett is (hogy mennyi időre nézve értelmezzük a dinamikacsúcsokat), szóval csak körülbelüli matek.
SMPS-nél ami fontos szerintem, hogy jó, ha aktív PFC-s, illetve ne tegyen zavart se maga elé vissza a hálózatra, se maga mögé (értelemszerűen) a DC vonalra.
Lineár PSU-kat szerintem azért építenek-tartanak
- gyártók: amiért van Van den Hul kábel és a többi vudu, magyarul mítosz és kereslet rá
- DIY-erek: az egyszerűsége miatt, bár smps-t is lehet, jóval bonyibb jóra csinálva- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Az audio erősítő mi is ? -> DC (egyenáram) modulálása a bejövő zenei jellel, amiből lesz egy egyenetlen "összevissza" AC (váltóáram) a kimeneten, amit a hangszóró lemozog.
A táp minden osztálynál nagyon fontos, de más és más miatt.
- "A" osztálynál hatalmas nyugalmi áram van és konstans be van erősen terhelve a táp akkor is, ha nincs bejövő jel. Ha pedig megjön a bejövő jel, ehhez az eleve nagy terheléshez képest már csak alig jelent valami kis pluszminusz változást ennek mértéke, tehát az, hogy most nem szól, vagy 100%-on szól a kimenet, nem igazán oszt-szoroz táp szempontból, mert akkora böhöm robosztusra építik őket (muszájból). Így aztán sem a pufferkondikat nem terheli a jelalak-változás, se a diódákat, se nagy EMI nem alakul ki a diódák-kondik körül nagy csúcslöketek hiányában... egyszerű konstrukció és mivel a zene minimuma és maximuma között alig van a táp szemszögéből nézve különbség, simán belefér, hogy ne is stabizzák a tápot, mert minek. Kicsit szűrni szokták, van aki tesz mögé még 1-2 passzív tagból álló szűrést, nem mindenki.. kőbalta egyszerű konstrukció, akárcsak az az erősítő, amit ellát. Hátránya a méret és az, hogy őrajta is disszipálódik teljesítmény (veszteség, hő), ugye az alkatrészek + nagy trafó és folyamatos nagy áram halad át rajta. A táp jóval nagyobb teljesítményű, mint amennyi kimenő teljesítményt az erősítő áramkör lead.
- "AB"/"B" osztálynál push-pull-ban a nyugalmi áram jóval kisebb. Van még mindig, de már kisebb lényegesen. Kisebb táp, kisebb trafó és névlegeshez közelebb álló értékek is lehetnek (felülről közelítünk, azért a táp itt is jó, ha tudja azt, amit az erősítő rész megkér). Régen sajnos itt rengeteget lehetett a drága trafón spórolni azáltal, hogy kisebb teljesítményűt tettek sok AB osztályú vasba és egy valamivel "nagyobb" (sajnos idézőjel itt is) pufferkondi blokktól remélték azt, hogy a felhasználók ezt nem fogják meghallani. Aztán addig hegyezték a cerkát a beancounter-ek, hogy sajnos nem ez lett a vége, hanem az, hogy 1 csatorna hozza a névlegest, de ha mind szól, a táp összefossa magát, ergo mélyen hallgatott mindenki arról, hogy mondjuk egy 5.1 - 6.1 - 7.1-es mozivasban az 5-6-7 csatorna ha egyszerre kér 100W-ot, akkor miért nem akkora táp van bennük, mint a fejem. "AB" osztálynál a kisebb nyugalmi áram miatt már jobban érzi a táp, ha a kimenetre maximum teljesítmény megy ki, hiszen amikor nincs zene és csend van, jóval kevesebbre van terhelve a táp, amikor pedig megjön a nagy hang, dolgozni kell. Nagyobb fluktuáció van terhelésben, amit megfelelően kezelni kell és tudnia mindennek. A gyártók amúgy először (ahogy láttam-tapasztaltam) az AB osztályú vasakban a lineár tápokat cserélték SMPS-re, az erősítő oldalt meghagyva AB-n, majd végül utóbbiakat is D osztályra cserélték, a kapcsoló üzem mindkét oldalon sokkal hatékonyabb.
- D osztályú erősítőnél alig van nyugalmi áram, és óriási a max teljesítményen leadott áram (ha mondjuk egy nagy modul). Nagyságrendileg 10-90% arány, aztán konstrukciótól függően lehet eltérő, mert ilyen-olyan-amolyan error correction, feedback-feedforward, mittomén milyen egyéb elektronikákat alkalmaznak már a mai gyártók (ehhez ismerni kéne a kapcsolást) és üresjáratban is fogyasztanak valamennyit. De még mindig lényegesen kevesebbet, kifejezetten hűvösek, ha nincs zenei jel és nincs kimenő teljesítmény. A tápot emiatt a nagy ingadozás miatt nagyon cibálják, lényegében a rájuk adott zenei jel függvényében, így jó lineárt tervezni hozzá nem csak hülyeség (méret miatt), de nehéz is, persze működni működik.. de azért a jó SMPS szinte kötelező. Gondolj bele, van egy sztereó, 2x500W képes modulod, az 1kW és ehhez egy combos lineár esetén - ízléstől függően - alsóhangon kellhet egy 6-800VA de inkább 1000-1500VA trafó. Csak trafó... Ezzel embert lehet ölni, olyan súlya és mérete van... teljesen abszurd.
Halkan hozzáteszem, hogy találni ilyet, a csöves világ maga is abszurd, de tranyósok is tudnak elszállni. Szép az élet...
(Csöves cumókra van egy jó analógiám: Ferrari Testarossa)
Jó D oszályú modulhoz, pláne ha nagy teljesítményt tud és/vagy sok csatornát építesz vele, illik valami jobbfélének tartott SMPS-t tenni és nem pazarolni sem a hőt, sem a pénzt, sem a nemtudommit lineár szörnyekre.
A Topping 38V-os táp megosztó a közösségben, marha jóra mérődik, de a TPA3255-ösöknek már pont határérték ez a fesz. Van utóbbiból is ilyen minőség, olyan, amolyan... én sosem hiszem el azt a teljesítményt, ami egy D osztály modulra rá van írva (ez minden osztályra igaz mondjuk, talán kivéve A-ra, azok nem hazudnak, annyira meg vannak építve), viszont soha nem is tápolnék egy 24-36V névleges határok közé speckózott modult pont a felső határon. Inkább legyen még D létére is hűvös, nyugika van, ízirájder, 24V-on nagyon kényelmesen-gyönyörűen elzenél és még ekkor sem hozom ki belőle a maxot, az garantált, mert embert nem ismerek, aki a névleges teljesítmény-maximuma körül hallgatja a hifijét. denesdr kollégánál már egy 8W-os miniatűr erősítő is kis túlzással kiverné az ablakot .. de aki mégis mozizni akar, szerintem úgy 2/3 környékén tápolhatja a D osztályát, ökölszabályként én így szoktam tekinteni ezekre. Csak minek ...
Azért Kína is tud alulméretezni, nem kell minden számot elhinni, de kellő szelíd mosolygással, szerényebben használva a kütyüket (kicsit lazább táppal, nem határértéken), iszonyú jó hangot tudnak. Legalábbis én szeretem, de még mindig azt mondom, hogy a hangfal és a szoba legyen az első. Harmadik a DAC ...
-
VoidXs
Topikgazda
Nagyjából így van (crosstalk és hasonlók elhanyagolva). Én nem ismerek olyan DAC IC-t, ami 100 dB alatt lenne.
A SINAD nagyon jó mérce, EQ nélkül a max hallgatási hangerőd és a szoba zajszintje különbsége + az erősítés + 10 dB headroom az ajánlott, ez olyan 90-95 köré szokott esni, onnan transzparens. Ha viszont EQ van, az a GLHF kategória, ott már van 20 dB extra headroom, jár az a szám 110 felett is.
-
avl
senior tag
válasz
VoidXs #135906 üzenetére
ez ugy is ertheto, hogy a tap a lenyeg
mintha a SNR-t a tap hatarozná meg
pl. a Topping LA90-nel 5 W-on a SINAD ~120dB THD+n ~ 0.0001%
a Douk A5-nél 88dB es ~ 0.004%SMSL A100-nálmeg 76dB es ~ 0.015%
SMSL SA100-nal meg 54dB es 0.2%
ha ezek tapjait egymas kozt cserelnenk az LA90 lenne "biztosan" 90dB alatti SINAD-dal, ha SA100 megkapná LA90 tapjat az meg 100 fölé kerülne?szerinted ASR meresből melyik jellemző(k vagy csak a mért jellemzők teljessége) es milyen szintje "transzparens", felette (kb.) nem hallható különbség?
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lapalapa #135912 üzenetére
A tesztfájlokat én is kérem, hogy megcsináljam mikrofonnal. Hogy a hangerő ne legyen más, ezért ne a tömörített verziót játszd le, hanem konvertáld azt vissza WAV-ba, és azt mérd az eredeti WAV-hoz. Ha kell ebben segítség, küldd át a tesztzenéd, és elkészítem. Annyi, hogy én ma 1 után már nem leszek, de előtte megoldom.
-
avl
senior tag
válasz
VoidXs #135904 üzenetére
Köszi
igaz, még - főleg a hátsó (dőlt betűsített) része - magyarázandó, lefordítandó:
"Ott az a fontos, hogy mindegyik erősítőnek sajátja legyen, és az üsse meg a szintet, amit szeretnél"
a sajatot ertemha egy D osztalyuhoz a gyarto ad / vehető az erősítővel táp, akkor ? Pl. az a tutti. vs. valoszinu igen jo hozza vs. szodaval elmegy. vs. tutti az egy limitalo. vs. mashonnan erdemes tapot hozza vs. ???
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
vadkörte #135901 üzenetére
Igen, jól ismered a szaglást, az ízlelő receptorokat előbb-utóbb szaturálod, ha mindegyikhez hozzáköt egy szagmolekula, egyszerűen fizikailag képtelen leszel szagolni. Ezt nagyon gyorsan ki tudja ütni kis időre a dohányzás/benzin/egyéb erős szagok, vagy például ha szerencsétlen vagy, mint én, akkor az ammónia egy egész életre.
Na a műszeres szaglás ennél sokkal kifinomultabb, nem várja azt, hogy a szervezet lepucolja a receptorokat (ezt hívjuk köznyelven takonynak). A műszeres szaglás destruktív, olyan anyag van benne, ami adott szagra reagál, és áramot/hőt/bármi mérhetőt termel. Teljesen hülyebiztos, analóg, és amíg van benne anyag, sokkal alacsonyabb küszöbbel, sokkal megbízhatóbban működik, mint bármi, amit az orroddal tudsz.
#135902 lapalapa: Már rég fel van találva. Ne tereld a foobar ABX-ről a szót, hajrá. Az konkrétan "foobar hang" lesz (most ennek a létezéséről tekintsünk el, arról majd beszélünk, miután rájössz, hogy a hallás egyáltalán nem autoritás ilyen kérdésben), pont, amit szeretnél. Válassz egy zenét és egy tömörítést, te megcsinálod füllel, én mikrofonnal, aztán levonjuk a konklúziót.
#135903 avl: A felhasználó számára csak akkor jelent ez bármit, ha cserélhető tápos erősítőt használsz, a többinél ott vannak ASR-en a számok. Modulárisnál az a fontos, hogy mindegyik erősítőnek sajátja legyen, és az üsse meg a szintet, amit szeretnél. Ha például 2 erősítő rángat 1 tápot, abból a lekoppanáson túl még az is lehet, hogy 6 dB-t nő a zaj.
-
vadkörte
addikt
válasz
lapalapa #135895 üzenetére
Az ugye megvan, hogy az orr viszonylag gyorsan képes hozzászokni szagokhoz. Így az adott szagra az adott körülmények között kevésbé lesz érzékeny. Egyébként a kellemetlen szagokat okozó gázmolekulákat a megfelelő(!) műszerrel lehet detektálni, szóval a példa nem volt a legjobb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i5-1145G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- Samsung 42" Full HD plazma TV eladó olcsón
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT HUN
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- IPhone 15 Pro 128GB Függelten! Akku: 89% Jótállás: 2027.01 hó ig
- Samsung Galaxy Watch Ultra LTE 47mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged