Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Bazsee71
őstag
Egy tipp azoknak, akik E-M10-ben gondolkodnak: érdemes időben megrendelni a gépet, mivel raktáron nem nagyon marad belőle. Ha minden igaz ma érkezik áru a mintaboltba, de az kérdéses hogy raktárra egyáltalán maradt-e.
-
Fujis2950
tag
Tisztelt Urak ( és hölgyek. - ha van
)! Ki használ Panasonic DMC-GF6- ost? Mennyivel másabb mint az oly pl5 pl-6os? Miben jobb, esetleg rosszabb?[( általános használat, videó mód, vázban ill obiban lévő stabi jobb-e, esetleg zajszűrés melyiknél mennyire hatásos?) Főként családi esemény megörökítésére, kevés fényben, beltérben, illetve utazásnál, esetleg néha macro és eseményfotózás. -
MrChris
nagyúr
válasz
qpakcovboy
üzenetére
ok, akkor jobb a képe
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
AA szűrő mentes az EM10.
-
MrChris
nagyúr
válasz
qpakcovboy
üzenetére
jaja, kb pontosan ugyan olyan képe van.
-
qpakcovboy
őstag
Remélem hamarosan lehetőségem lesz az e-pl5 vázat egy e-m10-re cserélni. Cserébe be kell áldoznom az oly 14-150 obit, viszont a sok extráért cserébe nem bánom.
Azt viszont nem találom sehol, hogy az e-m10 mennyivel jobb képminőségben. Elvileg ugyan az az érzékelő van bennüm ha nem.tévedek? -
jjeahh
nagyúr
Köszi, időközben rájöttem, hogy nekem fluid fejes állvány kell, ez alaposan leszűkíti a kört
-
.mf
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Tudod, a jobb felső sarokban van egy mágikus rész, amit úgy hívnak, hogy "Kereső"
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
6615. Jóféle, csak kicsi a max magassága, és sokat kell hajtogatni-csavargatni. Meg a tokjánál nagyon elméretezték a pánt hosszát.
Japánban vettem nagyon leértékelve használtan Slik Sprint Minit, az is jó, kisebb a magassága, de jóval könnyebb és gyorsabban felállítható, jobb arra az esetre, ha cél a kisebb tömeg és méret.
Ha most vennék, talán Q-668, az már normál magasságú, de összecsukva csak kicsit nagyobb. Az ilyeneknek viszont a monopodként kicsavarható láb menete a gyenge pontjuk, az a fícsör inkább hanyagolandó.Üdv Oslo mellől Lillestrømből. Lassan éjfél, 10 körül ment le a nap, de még mindig éppcsaklement fíling van. Már nem is kérdés, hogy miért a tél ajánlott az északi fényekhez, pedig ez még csak nem is a sarkkör, és nem is a nyári napforduló.
-
Maximum1
őstag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Az az érdekes hogy itthon az E-PL 6-ot 14-42 II R obival adják, míg ha kintről rendeled akkor a 14-42 EZ obit kapod ami azért 1/3 a réginek.
Én is szívesen beszereznék egy ilyen obit, sokkal barátibb/kompaktabb lenne a mérete a gépnek.
Azt a samut én is néztem, batár nagydarab.Szerk: közben látom itthon is van, lehet választani dupla kitt vagy kis obi.
-
Studi
veterán
Szia!
Ha csak kitobival szeretnéd használni, akkor bármelyik jó választás lehet. Ezesetben célszerű megfogdosni, kipróbálni mindkettőt, és a személyes benyomásaid alapján dönteni. Tudásban nincs egetverő különbség a két gép között.
Ha viszont később bővítenél, vennél hozzá obikat, vakut, más kiegészítőket, akkor az Olympus mellett sokkal több lehetőséged lesz. -
thess
csendes tag
Sziasztok!
Tervezem egy E-PL6 beszerzését. Ettől már csak egy Samu-NX300 téríthet el.
Segítenétek feloldani a dilemmám?Köszönöm!
-
cselt
senior tag
Erről a Meike MK320 vakuról van valakinek személyes tapasztalata? Vaku vásárlás előtt állok, FL-36R lenne a kiszemelt, csak elsőre lehet nem költenék annyit vakura. Ez mennyivel tud kevesebbet nála?
-
Lassú Víz
addikt
válasz
aginor
üzenetére
Meike MK320 pl. aliexpress-ről értelmes áron beszerezhető.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Köszönöm a válaszokat! DSTE-vel teszek egy próbát, dx.com-on igen jó áron kínálják.

-
Mercutio_
félisten
válasz
Tin_Shield
üzenetére
DSTE-t használok G3-ban, az mindkettő rendben van, közel a gyári kapacitást hozzák.
-
Jelentem időben ott tudok lenni holnap, nem csak este. Studi, nem cipelnéd
el 12-40-et? -
Tin_Shield
őstag
válasz
Bazsee71
üzenetére
A BLS5 akksikat nem ismerem, BLN1-ből narancs címkéjű (1050 mAh-s) van nekem, az korrekt, nagyjából azt hozza amit gyári, ennyi nekem elég is, pontosan sosem számoltam utána. Felváltva használom több mint egy éve, eddig nem nyűgösködött. A DSTE BLS5-öt szokták még ajánlani.
-
Bazsee71
őstag
Olvastam, hogy többen használtok Patona akksikat. Érdemes a az 1100mAh-s premium változatot venni, vagy pótnak teljesen alkalmas a 900mAh-s sima? Csak vészhelyzet esetére venném, nem állandó használatra.
-
Rum.cájsz
tag
Segítséget kérnék, cimbi nemrég vett egy Leica D-Lux 4-t és keres hozzá valami diszkrét csuklópántot. Nem azt a cérnából valót, meg DSLR-ekhez gyártott vastag verziót. Asszem korábban valaki mutatott 1-t, ha jól emlékszem Pana GM1-re? Előre is köszi

-
Studi
veterán
Akkor listázzunk egyet!
gorgo
Mercutio_
Studi -
Lassú Víz
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
"minden kép expozíció/kompozíció hibás. de gondolom ez nem gond"
Azt hittem hülyéskedsz

(#65253) gorgo: Ott szoktunk még lenni. Legutóbb is kb. 1/2 10-kor indultam, de még nem volt vége.
-
Na bazz, nekem ez a hét elég necces, konkrétan nem rajtam múlik, hogy ott tudok-e lenni. De ha tudok, megyek! Illetve este 8 után már elég valószínű hogy odaérek...
-
ati3x
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Szerintem 2.8-on mindegyik frankó. A régi canon SSC, igen, 50milis. De elég közel van a 45-höz. Igen, a fényviszonzok.. Első körben ugyanakkor lőttem az SSC-vel is, peakingel, belenagyítás nélkül.. No már kezdem sejteni, miért szidják a peakinget.
Szóval kellet egy másik sorozatot lőnöm kb fél órára rá, amikor észrevettem. Akkor már megváltoztak a fényviszonyok.. Visszatérve a Canonra, fura, hogy a gép alapból sötétebbre lőtte a képet ezzel az obival. Meg azért az látszik, hogy ne mai csirke.. A színei valahogy nem az igaziak... Volt anno egy pl1-em, azon is járt, de előtte volt egy 55/1.8-as takumar.. Ami lehet hogy nem volt ennyire borotva, de a színei, meg a képe sokkal jobban bejött. Kicsit hasonlított a 45-re. De valahogy a kedvencem a sami 7.5 halszem. Nem tudom de olyan színek jönnek elő azzal az obival... sami1 sami 2 -
hibavissza
veterán
épp most hétvégén lőttem vele pár értelmetlen tesztsorozatot. a fenti linkről letölthető. a google drive nézőkéje is élesít, úgyhogy le kell tölteni. van fent több különböző rekesszel készült kép és kitobis is.
most hogy átnyálaztam a tesztképeim már nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez optikai hiba. van hogy az 1.8 is jó...ez valami fókuszálási probléma. a mozgó képeknél 1 méter körül volt a dof, a statikusabb portréknál is volt bő 10 centi.
persze utófeldolgozva mindegyik kép fogyaszthatóvá tehető. de ez igaz a kitobira is....
igazából f3,2-től már tényleg remek. nem kell utófeldolgozni. 2,8-nál még random "melléfókuszál" az enyém. lehet beadom gariba.
minden kép expozíció/kompozíció hibás. de gondolom ez nem gond

-
totálkezdő
tag
Köszönöm az összehasonlítást, de akkor bocsi, de most Te melyiket is tekinted 2.8-on beretvának, a Canont, vagy az Oly 45-öt? Szerintem egyes részeken a Canon ölég jó (háztető, autó hátsó fele), máshol viszont az Oly jobb (pl. a téglafal egyes részei, fatörzs stb.). És akkor még nem vettük tekintetbe a 45mm és az 50mm közötti különbséget, illetve, hogy két felvétel között megváltoztak a fényviszonyok, lásd a garázs kerítése melletti jobb alsó részt. Szóval ez még így is bonyolult.
-
ati3x
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
"vótmá. nekem azt mondták rekeszelni kell minimum f4/5,6-ra....akkor meg inkább fennhagyom a kitobit."
Hát azért ez erős túlzás! Csináltam egy tesztet a 451.8-al 1.8 2 2.2 2.8-on.MEg a 12-50-el 45mm-en F6-on ("full nyitva") Háát a 45-ös már 1.8-on körberajzolja a 12-50-et. Bónuszként csináltam egypár képet egy 50/1.4-es canon SSC-el. 1.4-en vadul lágy, de már F2-n már milliószor jobb, 2.8-on pedig beretva...

-
törölt tag
Köszönöm a mikro-s közösségnek, hogy ilyen jó arcok és segítenek néha egymáson

Először TayRol a 45-ös vásárlásban, most pedig cool13 pótaksikkal a holnapi nonstop "lövészethez"

Folytassátok, érdekes téma
FEDMan jól leírta ezt a zenéljünk vagy folyton hangoljuk dolgot.
A DSLR-t árgus szemekkel néztem, mit produkál. A milcet meg csak használom és élvezem. 
-
Studi
veterán
válasz
FEDman
üzenetére
Na igen, ettől félek én is. Egy régi 50/1.8 volt a vázamon, az konstans sz@r volt. A 100/2-re, amit vettem, azt mondta az eladó, hogy neki korrekcióval volt pontos a markII-n. Nekem gyakorlatilag tökéletes, az a kevés kép, ami mellémegy simán lehet user error is.
Arra már rájöttem, hogy az 50/1.4 nem igazán éri meg a felárát, annyival nem jobb. Így most gondolkozom, hogy legyen-e egy fényerős 3rd party alapzoom, egy 35/2, vagy az 50/1.8-ból valamelyik verzió. Az elsődrága, és összelőni az 5D-vel nem egyszerű, így nem vonz. A második sem olcsó, így leginkább marad az 50/1.8 alapnak. Kérdés, hogy megéri-e a felárat az új verzió. Azt hiszem meg kell várnom az első 5D-s tesztelőket.
-
-
FEDman
addikt
Hát látod ez az, amit egy DSLR esetén sose lehet így előre megmondani.
Nagy valószínűséggel sokkal stabilabb lesz, mint az elődje, de ez se garancia arra, hogy ha veszel egyet, akkor az a te vázadon egyből jó is lesz.
A DSLR világban van hogy egy adott obi egy 5D vázon atom pontos, aztán ezt az obit átteszed a te saját 5D vázadra és ott meg téveszteni fog. Ebben ez esetben lehet összehangoltatni a kettőt.
Többek között pont az ilyenek miatt untam bele a DSLR-ekbe. Meguntam ezt az állandó próbálgatást és finomhangolást.
Mégiscsak jobb érzés zenélni, mint állandóan a hangszert hangolni.
-
FEDman
addikt
-
válasz
FEDman
üzenetére
ezen én is sokat gondolkodtam, de:
- 1 mm az 1 mm, itt bizony van értéke
- a 11-22m ilyen gombos összecsukódó obi, most már én is utálom
- tényleg nagyobb így, de amúgy sem olyan üveg, ami sokat lenne a vázon, specialty cucc
- ebben a felállásban idővel az asszony nikon dslr-je is canonosodhat és akkor neki is jó az üvegde amúgy még nem vettem semmit, bár pont most 10 rugót visszaad a canon. adapter pedig ebay-ról olcsóé'.
-
FEDman
addikt
Nem értem akkor már miért mindjárt az eleve Eos-M-re tervezett EF-M 11-22?
Az nem csak építésre kellemesebb, de méretre is lényegesen kisebb, mint egy adateres EF-S 10-18.
Ráadásul a 10-18 árban is csak addig jó, míg nem számolod hozzá az adapter árát. Azzal együtt már nagyjából egálban van a kettő.

-
b.vr
őstag
válasz
FEDman
üzenetére
Nem gondoltam volna hogy az mar maganszam ha egy nyilvanos forumon gondoltam nem csak egyetlen konkret ember konkret problemajaval foglalkozom hanem kicsit altalanossagban is kitekintunka temara, de legyen. Amugy jjeahh szamara 3 sort irtam (a tobbi masoknak ment), utana meg ketszer ket sort meg hogy rahagyjam a dolgot, de tok jo hogy azota is gorgeted a temat

Reszemrol gorgo javaslatara megyek is snickerst enni, asszem az volt a hiba hogy penteken felkeltette a figyelmemet hogy a photozone szerint az oly 60 makró az nem túl jó, kicsit itt ragadtam leirni a velemenyem olyan temakban amikben azert van nemi tapasztalatom, es meg az obikat is valamelyest ismerem.
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Azt ugye vágod, hogy pont azt írtam neki, hogy ez nem fog menni?

Amit írtam, azt személy szerint jjeahh-nak írtam. Nem meglepő módon ő egyből értette is, hogy mire gondolok.
Egyesek viszont úgy látom vannak olyan egocentrikusak, hogy egy pillanatra se képesek beleképzelniük magukat más helyzetébe. Mindig minden helyzetben elő kell adni valami magánszámot.

-
-
b.vr
őstag
csakhogy jjeahh arról beszél hogy _speciálisan_neki_ (és hogy az _neki_ mennyi pénzt ér meg, és egyszerre tudjon mindent egy stabi _nélküli_ vázon, stb) Erről meg nem biztos hogy sokat lehet beszélgetni, Ő tudja/Neki kell tudnia, és kész.
Amúgy persze a témáról általánosságban beszélve lehetne mondani miért jó a 75/1.8 (és nemrég igen komolyan volt akciózva, úgy sem olcsó, de talán ne is akarjunk sokkal kevesebb pénzért sokkal többet, bár úgy tetszett ez a "szerintem egy F1.4-es jó árú portréüvegnek sokan örvendenének mft-n"
), valamint én mind koncert, mind portré (és nem csak stúdió) témában abszolut behoznám a 40-150/2.8-at és a 35-100/2.8-at (ezek persze nem olcsóak, de még mindig nem Nocticron árban vannak, persze nem is kiváltják hanem mást tudnak (kicsit egymáshoz képest is), aki használt már ezekben a szitukban jó minőségű zoom-ot az tudja ezt értékelni)(#65212) jjeahh: a "nem is érdemes tovább feszegetni"-t arra írtam hogy azt innentől kár közösen feszegetnünk hogy speciálisan Neked mi mennyit ér. Te tudod, Te dolgod.
-
jjeahh
nagyúr
"honnan feljebb"
- a sigmáról
"mire nincs más mint a Nocticron?"
- "feljebb lépésre"
a viszonylag olcsó sigma 60, oly 45 és a méregdrága nocticron között nincs semmilyen natív portréüveg.
"Mlyen célra/célokra?"
- portré, gomba, koncert, táj
"Mihez képest és mire "semmi extra" a 75-ös, és miért csak az 1.8 a releváns paraméter?"
- a sigmához képest nem igazán kapnék ha jól gondolom sem sokkal jobb képminőséget, sem stabit, és ugyan fényerőben jobb, de a 75 milit még nehezebb kitartani mint a 60-at, tehát gyenge fényben záridőt sem nyerek igazán ha így nézzük. Egyedül mosodában lenne tényleg durva előrelépés de ez annyit nem ér, mint amennyiveltöbbe kerül (nekem). Persze lehet tévedek, és eszemben sincs most újabb portréüvegre költeni, csak itt technózunk összevissza. -
b.vr
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
(#65207) MrChris: Egy PanaLeica 25/1.4et, de egy Oly 45/1.8at sem tud maradéktalanul kiváltani, nem is kell neki. De ahogy többször leírtam már, gyakorlati tapasztalatból, ha arról van szó hogy egyetlen objektívet kell választani, és változatos hely- és fényviszonyok vannak, pl. barangolás városban, szűkebb utcák és tágabb terek, közben sötétebb belső terek, pl. templombelsők, aztán persze alkonyat vagy este, tehát mondjuk minél kevesebb cucc egy külföldi kiruccanásnál, akkor egy jó stabis váz + a 12-40/2.8 az szuper választás.
(#65204) jjeahh: Nem biztos hogy értem amit írsz. honnan feljebb és mire nincs más mint a Nocticron? Mlyen célra/célokra? Mihez képest és mire "semmi extra" a 75-ös, és miért csak az 1.8 a releváns paraméter?
Más. Úgy néz ki ma megyek olyan koncertre ahová gépet is lehet vinni, hosszú idő után ma akkor a 45öst teszem fel, régebben nem volt semmi extra problémám vele, de kíváncsi vagyok tegnap óta megszaporodtak-e a nyűgök vele

-
tkp. csak egy júzer error volt, -mivel tudtam/tudhattam volna- ezért nem kellett volna 1.8-on hagyni, hanem 2-re rekeszelni. Ennyi, többire figyeltem.
Amúgy sokat agyaltam én is a 12-40-en, de ahhoz már kell a markolat, és úgy már (de anélkül is) túl nehéz. Cserébe penge a teljes tartományban és nem kell cserélgetni (nagyritkán halacskára), fél-makrókat meg drc-250-nel gyorsan lehetne. Jó kis dilemma... -
k1csi
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Korábban megcsináltam ezt a tesztet a 45 1.8-al, tettem is be képet (váz: E-M1).
Az obi élessége nem függ annyira a tárgytávolságtól, mint az most itt fel lett kapva. Lehet valamivel gyengébb távolra mint közelre, de ha valaki pixel szinten éles képet akar akkor közeli tárgytávra is érdemes f/2.2-re rekeszelni. f/2.8-tól meg nem igazán lehet belekötni (nagyobb tárgytávra sem).
Számtalan esetben használtam teljesen nyitva is, ha nem crop a végcél ott is bőven használható.
Az, hogy a korábban linkelt képednél mi ment félre nem tudom. Nekem nem szokott ilyet produkálni. (Csak félve kérdezem, ugye nem volt semmilyen szűrű az obin ill. vázon stabi be volt kapcsolva?)
Ha egyedi eset volt akkor valami félre ment ill. ha f/2.2 környékén éles lesz akkor nincs semmi gond, viszont, ha f/2.8-ra rekeszelve se lesz hibátlan akkor megondolnák a helyedben egy mintabolti látogatást, másik obival próbát stb.Nagyjából amikor megcsináltam a távoli tárgytávra a 45 1.8-al a tesztet nem sokkal utána megcsináltam a Pana 25 1.4-el is. A Pana középen tényleg mintaszerű, viszont annak az obinak a rajza sokkal meredekebben esik szélre haladva mint a 45 1.8. A méretén felül ez a kettősség ami miatt vannak fenntartásaim azzal az obival kapcsolatban is (leszámítva, hogy a 45-ös inkább portré obi).
Egyébként a 45-ös az egyik kedvenc obim, tényleg pici, szépen a háttérmosása. Eszembe nem jutna kitobival hasonlítani (nincs is kitobim, a 12-40 helyett is szivesen felteszem, a 12-40 néha zavaróan nagy).
-
jjeahh
nagyúr
válasz
FEDman
üzenetére
Ja, szerintem egy F1.4-es jó árú portréüvegnek sokan örvendenének mft-n, ha feljebb lépnék így nincs más, csak a nocticron. Meg persze a 75-ös, de az csak F1.8, gyenge fényben nem nyújt semmi extrát, főleg ilyen gyútávon és stabi nélkül...
A sigma szerintem is jobb üveg képileg a 45-ösnél, csak nem mertem felhozni soha
Vagyis a 45-ös is nagyon jó, de a 60-as egyenesen zseniális, ahogy elnézem a nocticron élességét hozza kb. a 45-ösnél olcsóbban. -
válasz
hibavissza
üzenetére
Ragassz rá láthatósági csíkokat!
A szelfi rudakkal miért nincs ilyen bajuk?
Túra bot és monopod egyben? Az sem tetszene a hatóságnak?
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3932
- Új, Aktiválatlan iPhone 16 Pro (256 GB) (rendelhető)
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 USB-C Dock (ELKELTEK) - CSAK RENDELÉSRE
- Eladó Apple iPhone 14 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R5 2600X 8GB DDR4 250GB SSD 120GB SSD GTX 1050Ti 4GB Gamdias Argus E1 400W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)