-
PROHARDVER!

NVIDIA Blackwell széria - RTX 5090 (GB202) és RTX 5080 (GB203) kártyák témája
Az 5070 / 5070Ti topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
deo1977
üzenetére
Kétszeresen is jó vagy: jól tudsz dugni (kucc kucc, senki ne gondoljon rosszra) és még monitorozni is tudod az ágakat az Astral kapcsán.
Az 5090 stock teljesítményét 500 watt körül simán ki tudod húzni, ami fontos, hogy jól szellőzzön a ház (3-4 venti azért már elég jól elhelyezve), máskülönben szaunázik a kártya.
Persze sima OC 600 watt is mehet, mondjuk 500W stock vagy 600W pár plussz százalékért. Saját döntés.
-
deo1977
tag
Hali!
Becsatlakozom 10év piros után a zöldekhez
. Nagyon baráti áron lecsaptam egy vadi új ROG Astral 5090-re, valamikor 7 végén lesz időm beszerelni.
A tápomon/Seasonic Vertex PX1000/ csak 12vhpwr csati van (0km-es sose használt) aggódnom kéne? Vagy csak sasoljam a gpuTWEAK-ben a power ágak monitorozását, és ha elszalad valamelyik,akkor tápcsere 12vh-2x6-ra?
UV alatt (pl 575W korlátozva) ez a tápcsati melegedés enyhíthető gondolom (tételezzük fel hogy jó erősen csatlakoztatom a kábelt és bőven van tere hajlani a házamban).
Köszi a válaszokat! -
válasz
deathcrow42
üzenetére
Addigra szvsz lesz is...
-
-
Laraxior
titán
válasz
deathcrow42
üzenetére
Szerinted visszamennek a filléres árakra? Azért valljuk be elég vicc összegért mentek a ramok.
-
-
-
gaben22
senior tag
válasz
Laraxior
üzenetére
Ha tényleg csak elhalasztották a Supereket, akkor van rá esély, hogy lesz benne 2 évem
. Magyar webshopból vettem gondoltam magyar Asus-nak írok, válaszoltak, de 100% nem vagyok megelégedve vele (nyilván mindenki aki ilyet tervez külön írjon Asus-nak, hogy legyen mire hivatkoznia):"Mechanikai sérülések esetében teljesen elveszti a garanciáját a készülék.
Amennyiben lecseréli a blokkot, úgy véleményem szerint a garancia megmarad, viszont a meghibásodás esetében a gyári állapotában kell eljuttatnia a szervizbe az eszközt.
Ebben az esetben a szerviz teljeskörűen bevizsgálja azt, és amennyiben megállapítják, hogy a probléma visszavezethető a blokk lecserélésére, vagy erre utaló jelet találnak, úgy részleges vagy teljes garanciavesztéssel járhat a szervizelés." -
Laraxior
titán
válasz
gaben22
üzenetére
Sokat nem buksz rajta, mert ezeknek már nemigen fog lefelé menni az áruk. Nézem nálunk is 2900 az Astral.
Ami a gond, hogy ez azt jelenti, hogy a következő széria mégdrágább lesz
Reménykedem benne, hogy jövőre még nem dobnak ki semmit, akkor azért 2 évet megintcsak letudtunk vele. -
gaben22
senior tag
A sok rémhír miatt inkább nem vártam tovább, beszálltam
az internetbeén is a klubba egy 5090-es Astrallal, meg még vettem brutál áron memóriákat is... Eladtam a régi gépem így most nem lesz miben kipróbálni, a probléma, hogy most vettem új lakást és költözés meg egyebek miatt lehet majd csak januárban lesz időm foglalkozni computerrel. Főleg, mert össze akarom kenni vizesblokkal is. -
-
KAMELOT
titán
válasz
capitalers
üzenetére
Bolt alza vagy Firstshop.
Vegyél Zotacot (5 év gari) vagy GB (4 év gari) és ha valami gond van a gyártóval intézed. -
X Factor
addikt
válasz
capitalers
üzenetére
Mindegyik jo, de plusz 1 az ALZA-ra
-
Csandi
addikt
válasz
capitalers
üzenetére
Amelyik olcsóbb. Ha egyforma akk firstshop.
-
biker
nagyúr
válasz
Dreamie
üzenetére
Firstshop +1 pont, sok mindent vettem onnan, semmi gond nem volt még, így a garis ügyintézést nem ismerem

Alza, szintén, itt már sok mindent gariztattam, de rendkívül fájdalommentes. csak a kávéfőzőmmel húzták az időt, de a végén visszaadták az árat mikor a 18. napon írtam hogy wtf? -
Dreamie
őstag
válasz
capitalers
üzenetére
Alzát javaslom, Firstshopból már rendeltem, de még nem volt garanciális ügyintézésem. Alza viszont nagyon korrekt, legyen szó elállásról vagy garanciális ügyintézésről, nem kell heteket hónapokat várni.
-
capitalers
csendes tag
Szép napot mindenkinek!
A Firsthop-ot vagy az IPON-t ajánlanátok inkább VGA vásárlás szempontjából?Van esetleg valakinek tapasztalata a garanciális/elállási ügyintézésükkel kapcsolatban?Köszönöm.
-
tomas51
senior tag
válasz
Montesantos
üzenetére
-
válasz
Montesantos
üzenetére
Ez gar lesz valszeg. Nalam a 4090-es dobta el a HDMI csatit....
-
válasz
Montesantos
üzenetére
-
Hova lettek a videókártyák a boltokból? Kerestem volna egy Zotac AMP Extreme INFINITY ULTRA kártyát, de alig lehet kapni. Chip hiány miatt van ez most?
-
tomas51
senior tag
válasz
Montesantos
üzenetére
szerintem nyomj driver gyalut, ha driver nélkül jön a kép akkor nincs baja szerintem, illetve ha biosba van akkor is jó
az esetben is driver lehet, vagy váltsd biost rajta
utánna meg vissza és lehet megoldódik -
Asbee
veterán
Sziasztok! Csatlakozom egy Giga gaming oc-vel. Egész korrektnek tűnik, 1,050V 2880 ra boostol játékok alatt, szinte néma csendben 58 fokos. Egy kis alulfesz OC kéne, honnan érdemes kiindulni? Kb mit szoktak tudni? Köszi
-
tomas51
senior tag
válasz
Montesantos
üzenetére
Nem lehet hogy valami nem százas azzal a kábellel aztán ki nyírja a portot?
Nem hinném hogy 3 port rossz lenne, másik kábel?
teljes driver gyalu aztan ujra telepít -
Montesantos
senior tag
Sziasztok!
MSI 5080 vanguard soc kb 2 hete a 3 DP portból ez egyik nem nem adott jelet... átdugtam a másikra ma reggel meg elment mind a 3.... gari vagy esetleg más lehet a hiba? Alaplapi dp rendben megy.
Köszönöm -
boogie84
veterán
5080 huto tema: melyik a jobb?
Aorus master , Solid OC, AMP Extreme INFINITYVett mar vki innen alza felbontott kartyat?
Valami normalis 5080 lenne a cel, akar Alza SK-rol, vagy NBB. -
Sziasztok!
Gondolkodom rajta, hogy az MSI 5080 Suprim SOC-nak saját ventigörbét állítok be, mert nem vagyok elégedett a gyárival, főleg a 0 RPM móddal.
Az első kérdésem, hogy jó ötlet-e ez, tudok ezzel ártani a kártyának?
A másik kérdés, hány fokig mehet a 0 RPM mód, milyen hőmérsékleten kapcsoljon be legelőbb a venti?
Köszönöm szépen! -
X Factor
addikt
válasz
arabus
üzenetére
meg is van a kartya, holnap madj szamolok be eredmenyekrol, idaig UV-ztam. Most kozel 3000mhz-en megy, 0.95V-el. De nagyon durva, ha megy dlss vagy framegen nalam bk 350w-ot ker

Nyilvan default beallitasokkal, CP alatt ha mindent kikapcsolok es ugy path trace, akkor 575W. de akkor 44 fps van
Ha kapcsolok dlss q-t es mfg 2x-et akkor 150fps es elvan 400w- alatt. Ezt nem lattam jonni 
-
gaben22
senior tag
válasz
Phobion
üzenetére
A rövid hír alapján egyelőre nem biztos, hogy megmondják, mert attól függ, hogy jogutóddal vagy jogutód nélkül szűnnek-e meg, azt meg ezek szerint még nem akarják elmodani (vagy nem tudják).
Nekem fura egy kicsit, pár éve ránéztem és akkor ha jól emlékszem még nagyobb volt a nettó árbevételük, mint az "Ájponnak", meg is lepődtem ezen, nem is kicsit (nem 100%, de nekem ez rémlik). Az is igaz, hogy ha számtech cuccról van szó, akkor nálam már nem feltétlen klasszikus számtech bolt az első, hanem Alza/Amazon/Alternate/Proshop. Ha nincs semmi sumákolás a háttérben, akkor elég csúnyán félremanagelhették a céget vagy esetleg Alza ennyire kinyírta a piacot.
-
kevike576
senior tag
Hát aqua-ban se fogunk már 50xx-eket venni..
[link] -
Busterftw
nagyúr
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Pro vonalon van RTX 4000/5000, nem lesz gond.
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz
xtremist
üzenetére
Szerintem minden azon mulik, hogy mikor (es mivel) jon a konkurencia.
Eddig olyan leakek vannak, hogy Q2 2026-ban indul azRDNA5UDNA1 tomeggyartas, tehat Q3-Q4 realis, vagy ismet CES, 2027-ben.Ha elobb jon, akkor az Nvidia most mar nem fog Superekkel cseszekedni, 90% market share mellett.
A Blackwell mar igy is egy "hajtott" Ada magasabb fogyasztassal, mert a node nem valtozott, ehhez meg hozzajon a 3GB modulok + fogyasztasa.
Szerintem jobb is ha nem jon, inkabb legyen next gen 2026 osz/telen.3nm-en mar johet a 3GB modul, maradhat a TDP is. A kerdes az, hogy hoznak vegre MCM/chiplet designt vagy sem. Jensen anno azt mondta, 3nm-nel van ertelme.
Jo lenne valami nagyobb ugras mar, szerintem azt csak MCM-el lehet hozni.
-
Ez most mennyire lehet igaz?
"ÚGY NÉZ KI, MÉGSEM ÉRKEZNEK GEFORCE RTX 50 SUPER SOROZATÚ VIDEOKÁRTYÁK - ipon"
-
-
voodoo98
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
(nem tervezem alapvetően, de már rátaláltam a 3.1-es HX1200i-re
) -
s.bala31
őstag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Vele csináltattam én is anno a 4070Ti-hez egy 90fokosoat de ezt használom az 5080-hoz is. Eddig nem volt vele gond ja és szép is

-
válasz
voodoo98
üzenetére
Mármint a helyi Hardveraprós készítésű kábel? Szerintem legalább olyan jó, mint az FSP/Corsair prémium kábelei
Nekem van egy kábel tőle.Viszont vannak, akik nagyon ellene vannak. Ezt már most leszögezem

Magát a tápot meg nehogy lecseréld, az egyik legjobb

-
-
voodoo98
addikt
Sziasztok, ez a kábel jó RTX5090-hez? Most ez van RTX4090-hez, de biztosra mennék és inkább vennék 12V-2x6 kábelt. Köszi!

Táp: Corsair HX1200 1200W moduláris tápegység (CP-9020140-EU)
-
Laraxior
titán
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Instabuy
-
-
Laraxior
titán
[link] Proshopban megjelent a Matrix

Azt írják hogy közel 5kg a kártya
-
capitalers
csendes tag
Köszönöm az infót!
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
capitalers
üzenetére
adás-vételivel minden probléma nélkül kell tudnod gariztatni
-
WantIt
csendes tag
Egyébként adás-vételi birtokában is lehet probléma szerinted?Lehetséges hogy utólag pótolható lenne…
-
WantIt
csendes tag
Köszönöm szépen a gyors választ az uraknak!
-
-
Dreamie
őstag
válasz
capitalers
üzenetére
Szia!
Szerintem egy meghatalmazassal minden gond nélkül. De ahogy tanult kollégám mondta, jobb, ha megvan az eredeti tulaj is, ha bármi gubanc lenne.
-
Laraxior
titán
válasz
capitalers
üzenetére
GPU-t senki nem fog tudni garanciáztatni, komplett VGA-t viszont talán. De azért jobb, ha kéznél van az eredeti tulaj.
Nekem az eddigi pályafutásom során két VGA-t kellett gariztatni. Az elsőnél én voltam a 4. tulaj, ott az eredeti vásárlónak kellett rendezni, a második esetnél én vettem igaz, de továbbadtam, ott meghallgatták ugyan azt akinél volt a kártya, de nem mozdultak érdemben. Én gariztattam le, az viszont bonyodalom-mentes volt.
De persze van az ellenkezőjére példa, szóval nincsen kőbevésve semmi. -
capitalers
csendes tag
Sziasztok!
Nem az első tulajtól használtan vásárolt Alzás GPU garanciáját tudja érvényesíteni a sokadik vásárló szimplán a számla birtokában?Köszi.
-
Laraxior
titán
Aszongyák, 4100 lesz az 5090 matrix.... november vegen elerheto.
Szep es jó, de ugye a 800W-hoz btx alaplap kell... -
X Factor
addikt
válasz
FirstTripla
üzenetére
Profilok?
Zotac 5080an nalam, es megy firestortm pont ugyanugy az rgb miatt, es megy az msi ab is. MSi AB-ben bevan allitva h. az altalad beallitott profilt is toltse be?
Ah targytalan, most olvasom a kommented. -
FirstTripla
tag
válasz
FirstTripla
üzenetére
Azt hiszem közben meglett a gond. Ha elindítom külön a RTSS-t a monitorozáshoz, akkor rögtön elvesztem a 200 MHz-et. Ha bezárom külön akkor jó értéket mutat az Nvidia beépített monitorozója is. HWiNFO esetén külön kell megnyitni ugye az RTSS-t, és addig jól mutatja az app ameddig meg nem nyitom ezt a részét, de utána amint csak háttérben fut már lemegy a sebessége a GPU-nak...
Szerk:
Közben megvan a hibás beállítás. Valamiért be volt kapcsolva egy frame limiter opció és rajta 150fps volt beállítva. Mivel a játék kevésbé megy 200fps fölé, ezért kisebb órajelen tett meg ugye a 150 körüli fps-t. Amint kikapcsoltam RTSS-ben a frame limit opciót, rögtön átlag 2850-2900 között mozog. Nem gondoltam volna, hogy ez befolyásolja, főleg hogy nem állítottam be ilyet rajta, hanem ezzel települt... -
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Ja ez 4.6.7.
-
-
FirstTripla
tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Pont az a gond, hogy ha nem fut a Firestorm akkor nem tartja meg az RGB-t nekem, viszont amikor el sem indul, mert kikapcsoltam az automatikus indulást és csak Nvidia driver fut, akkor elindítva az MSI afterburnert, akkor is lassabban fut. Szerintem itt valami az MSI afterburnerben lesz, csak nem tudom még mi.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
FirstTripla
üzenetére
Tippre simán összeakadthat a kettő.
Reset és gyaluld le a Firestormot (esetleg csak RGB-t állítsd be aztán töröld) és MSI AB reset után nézd meg úgy már megy minden vagy sem. -
FirstTripla
tag
Na hétvége óta sikerült kicsit tesztelgetni ezt a Zotac 5080-at. A 1070-hez képest hatalmas teljesítmény előre lépés (9év mondjuk sok idő már). Viszont van két dolog amit nem tudok megoldani sajnos.
Az első az a Firestorm alkalmazás, ami a RGB-t vezérli, illetve lehet még állítani vele GPU sebességeket is ugye, ha a gyári OC nem lenne elég. Viszont Windows indításnál mindig megkérdezi, hogy engedélyezem-e a program futtattatását, még ha adok neki fix admin jogot. Kikapcsolni nem akartam persze ezt a popup üzenetet, mert védett már meg véletlen elindítás ellen, kétes eredetű programokat. Ha nem indul viszont el, akkor RGB-t se váltja aktív és inaktív között, illetve gondolom az OC rész se működne jól benne ha később ott állítanám.
A másik ami zavar, hogy eddig az MSI Afterburnert használtam a proci és videókártya monitorozásra. Le is frissítettem hétvégén, viszont amikor elindítom, gyengébb játékok esetén érezhetően mintha felülírná a sebességet. Elvileg semmit se állítok amikor megnyitom, nekem tényleg csak HW monitoring-ként fut az egész, viszont például egy WoT alatt 30-35%-os GPU kihasználás mellett 2650MHz-en fut a GPU órajele (ennek ugye alapból 2730MHz lenne a gyári), viszont ha kikapcsolom az MSI Afterburnert és csak Nvidia ALT+R monitoring részén iratom ki, akkor ugyanekkora terhelésnél 2850-2900 fölé megy szinte fixen. Nvidia panelben, az automatikus hangolás ki van kapcsolva és teszteltem hogy Firestorm nélkül és MSI Afterburner nélkül is tudta ezt, viszont az Afterburner alatt meg fixen lassabban megy az egész. Van valami beállítás ami felülírja az Nvidia beállításait és lassabban megy emiatt? Jó lenne használni olyan monitorozó programot, mert elég jól beállítható a formátuma, de így inkább nem használom, ha lassítom a kártyát.
Csináltam egy képet a sebességekről is, színek szerint a zöld és lila részen nem futott az MSI Afterburner, a kék részen pedig elindítottam kis időre.
-
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Nekem irja a legujabbal.
-
Laraxior
titán
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Pedig írja
-
Msi afterburner nektek se írja már a gpu frekvenciát?
Lefrissítettem azóta nincsen pff -
X Factor
addikt
válasz
SzlobiG
üzenetére
Igen, most en is remelem h.a kosarban levo msi trio vegigmegy es nem kapok ertesitot h. tulkepp mig atment a folyamat, elfogyott.
Azért az 5080-5090 koztti urbe, igazabol perf szempontbol is erkezhetne kartya, vagy mondjuk tok jo lenne ha lenne 4090 ami tokeletesen kitolti ezt...
De mar msot alig van 5090 a boltokban. Aztan ugy voltam h. egy baratom atveszi tolem jo aron az 5080-at. Abbol addig fizetem, aztan 6 honap mulva latom h. mi a piaci helyzet es tenyleg van-e igenyem ra. Addig meg tulkepp nekem "ingyen" van. Max a fennmarado reszt akkor kifizetem egyben.
Csak ugye nekem ugy van 240hz, h. 3440-1440 es nekem az fg2x nem okoz problemat. igy bf6-ban nekem megvan 180-200 fps az 5080al is. Most vagy meglesz fg nelkul ezentul
vagy hagyok mindent igy es beall szepen 240-re.
Ennyire vadkapitalistanak reg ereztem magam mint most
#cifranyomorusag -
válasz
X Factor
üzenetére
Szerintem még most vedd meg. ha tényleg befejezik a gyártását, és a készletek nagyon ezt mutatják, akkor csak drágább lesz később, és ezen szvsz az 5080 Super se fog változtatni. 5080-at most már nem vennék, megvárnám a Supert, de a ramon kívül nagy ugrásra ott sem kell számítani, szóval ne győzködd magad, hozd az 5090-et.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Most nézem konkrétan az alzán csak a suprim 5090 van jelenleg.

#17032Sontir Fel Tudni kéne, hogy milyen tartományokban mozog a monitorodon a Gsync, de én pont ezért kapcsoltam ki, hogy a 240Hz-et kihasználja nélküle.
Jó is lenne még DLSS-t is használok Qualityn, hogy meglegyen a 240FPS.

-
Sontir Fel
őstag
válasz
SzlobiG
üzenetére
Köszi.
Fixálva van, mert ha jól emlékszem ha jelentősen fölé megy az fps a monitor frissítésének, akkor kieshett gsyncből nem?
Low? Azt hittem ultrán 240 körül megy 5090essel
egyik barátomnál overkillen láttam, ott 160-200 között ugrált... mondtam is neki, hogy ezért kár volt 5080ról váltani
-
X Factor
addikt
Közben en is itt nagy dillemazasban, BalckFriday alatt alzanal van 0%, aztan befoglaltam az egyik 5090 MSI Trio-t reszletre. Egesz jo aron volt szerintem, csak semmi szükségem rá, kb még 3440 1440 240hz alá se, aztán most itt gyozkodom magam

De ugy vagyok h. max par honap mulva eladom, ha tenyleg sok, akkor kifizetem aztan max visszavaltok 5080-ra. Talan majd a keszlethiany meg h. nem kapni egy picit felveri amugyis az árát.
Egyébként vicces, az 5080-at day1 szereztem 616-ert, ami akkor vmi elkepesztoen jo arnak szamitott. Most meg 423-ert is latok siman boltban. -
válasz
Sontir Fel
üzenetére
Nincs feleslegesen, mert a BF ilyen, tehát ha tuningolsz növekszik az fps-ed attól függően is, hogy nem 99%-ot ír kihasználtságra. Viszont ha fixálod az FPS-t, akkor valóban mind1 mind addig ameddig nem lesz szűkkeresztmetszet a vga.
Nekem az UV vs tuning profil az utóbbi hatására kb +10 fps-t hoz meg 100W fogyi többletet.

Én lowon tolom szinte fix 240FPS-el a monitor végett.
-
Sontir Fel
őstag
Kérdezném az ideológialiag képzettebb gputársakat, hogy a power consumption alapján (96,4%) tök feleslegesen van húzva a kártya BF alatt? 4k és levettem ultrára, így szépen kiakadt az fps mérő 138-on, ami nekem tökéletes

-
Nekem adott az nvidia APP 2 hónap adobe creative cloud előfizetést. (RTX 5xxx -hez jár ?)
Nem tudom igazából mire fel jár de ne hagyátok veszni ha más nem én elfogadom ha valakinek nem kell

Közben néztem, elvileg simán nyereségesebb AI gyorsítókba tenni a 5090 chippet ezért lesz jóval alacsonyabb a készlet elvileg.
Szóval ha valaki venni akkor az még most tegye. (5090 -et) -
3L1T3
addikt
Guys tudna nekem valaki aki RTX 5xxx szériával rendelkezni aktiválni egy bundle kódot?
-
gaben22
senior tag
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
Itt linkelték. TLDR; ürge szerint kivezette Nvidia az 5090-et, még az is lehet igaz is lesz, de azt is mondta 4090-nel is ezt csinálták és azért így ennyire élesen én erre nem emlékszem, hogy megtörtént volna 1 évvel a bevezetés után. Volt valóban egy időszak, amikor drágább lett az is, de simán lehetett végig kapni, legalábbis én így emlékszem.
-
Hála istennek annyira nem érint de elkezdtem nézni miért ment fel a DDR5 ramok ára de most nézem, hogy RTX 5090 et sem kapni már szinte sehol.
Ennek most éppen mi az oka ? -
RazoR
veterán
válasz
FirstTripla
üzenetére
Evő vagy hurkapálcika
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Fogalmazzunk ugy, ha azzal csatlakozoval gond lesz, akkor az nem a meleg levegotol lesz
-
FirstTripla
tag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Igen, ez volt a kérdésem, és köszi. Régi kártyám nem fújta úgy ki a meleget a tetején ezért nem volt gond, hogy közel volt a kábel.
#17017 Sontir Fel
Akkor azt hiszem megyek a papírboltba célszerszámért majd
-
válasz
FirstTripla
üzenetére
Ha jól értem azt kérdezed lehet-e baj, ha a kábelt éri némi meleg levegő: nem lesz gond.
-
Sontir Fel
őstag
válasz
FirstTripla
üzenetére
TUF b550m lapom van és hasonló a problémám, főleg a nocuta d15s még nehezebbé teszi... a gyerek tolltartójában volt egy 20 centis vonalzó... már nincs a tolltartóban
csak azzal tudom kiszedni a kártyát - szintén zotac amp csak nem ultra -
FirstTripla
tag
Na én is sikeresen beszereztem egy Zotac RTX 5080 AMP Extreme INFINITY ULTRA kártyát, egész jó áron. Hát mit ne mondjak, a régi kis Asus Dual 1070 OC-hoz képest egy batár kártya ez
. Ami gond lesz majd csak, hogy most az alaplapomnak a pcie kioldóját nem tudom lenyomni kézzel, mert a hátlap elég széles, de majd talán proci hűtő nélkül oda férek.Ami kérdésem lenne csak felétek, hogy a tápcsatlakozót lefele vezettem szép ívben, viszont ahogy terhelem a kártyát akkor a meleg levegőt ott is fújja ki a gépház oldala fele és telibe kapja a meleg levegőt a kábel, ami langyos így. Ezzel nem lesz gond későbbiekben? (Egy új tápot is vettem a kártya miatt, Seasonic Focus GX-1000 ATX 3.1)
-
Peat76
őstag
Csak olvasom a rengeteg kommentet, jajjjj de meleg, jajjjj de hangos...
pont szerintem az egyik leghangosabb, legmelegebb Palit GamingPro 5080 kártyám van....és 3 év garival qrvára nem érdekel,hogy 72 fokon megy és hallom, játszom ha van időm, nem tudok ennyit foglalkozni vele, irigyellek titeket
-
Csandi
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
Azzal nincs gond, Vanguardon minden nap meglepődök mennyi hűvös

-
-
Csandi
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
Ja nem szeretnék vitatkozni, én csak abból dolgozom amiket olvastam, biztos igazatok van. De az tény, hogy egy elég olcsó léghűtés is elég rá, vagy egy 240-es AIO.
Nekem se 95 fokon működik persze, és ugye csak egy dupla tornyos Thermalright van rajta.
-
-
omfgk
veterán
válasz
Csandi
üzenetére
Ez most kicsit úgy lett megfogalmazva mintha az F1-ben lennénk, ahol a guminak van egy működési tartománya. És ha beesik 90 fok alá akkor már nincs tapadás.
Egyszerűen csak azért tolunk el mindent a falig, mert a verseny, vagy a háziverseny megkövetelte.
Tehát a 7800X3D miatt kellett megküldeni a 9800X3D-t 140W-al.
Hogy legalább a 10% kb meglegyen.Pedig az a 140W azt jelenti ,hogy bőven rosszabb a hatásfoka a 9800X3D-nek mint a 7800X3D-nek.
A 7800X3D-nél az ,hogy felül volt a cache, az volt a szűk keresztmetszet.
Nem nagyon tudtunk mit tenni a magas hőmérsékletek ellen.Na ilyen nincs a 9800X3D-nél.
Ez ugye Intel vs AMD viszonylatban működött korábban, csak most nem nagyon van verseny.
Ha a versenytárs túlmegy a sweetspot-on, akkor mész utána.
Ebből lesz aztán degradálódás, meg 95 fokos Zen 4. 7700X-et se volt kötelező azért megkínálni 140W-al. -
Csandi
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
Amúgy a 9800X3D pont vicces. Konkrétan egy 10 ezer ft-os léghűtő bőven elég neki, mivel nem sok wattot vesz fel, a hőfoka viszont "szándékosan" magas, 95 fokon tudja a csúcs performancát leadni, ezért AMD által is úgy van "beállítva", hogy azon működjön. De nem kell alá drága hűtő.
-
válasz
SzlobiG
üzenetére
RTX 5080: 378 mm2, 360W, 95W/cm2
RTX 5090: 750 mm2, 575W. 77W/cm2
Ryzen 9 9800X3D: 71mm2 (egy CCD), 120W terhelés alatt,
169W/cm25080 közel negyedével több hőt ad le ugyanazon a felületen, mint az 5090 - ezért nehezebb hűteni
9800X3D meg pici chipen ad le rengeteg hőt, 5090-heh képest több, mint kétszer annyit - nah azt a procit azért nehéz hűteni
Új hozzászólás Aktív témák
- Microsoft Surface Pro // Surface // Surface laptop 10.gen i5, Ryzen // 12,5 13,5 15 //
- ÚJ Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó feltörlő 2db 1999 Ft
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3735, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
. Nagyon baráti áron lecsaptam egy vadi új ROG Astral 5090-re, valamikor 7 végén lesz időm beszerelni.

Köszi!
4.6.6final

egyik barátomnál overkillen láttam, ott 160-200 között ugrált... mondtam is neki, hogy ezért kár volt 5080ról váltani