- Nosztalgikus húrokat megpendítő házzal rukkolt elő a SilverStone
- Úgy gondolja az NVIDIA, hogy az új GeForce-okon nem olvadhat meg a tápcsaltakozó
- Aktív hűtéssel érkezik a SilverStone legfrissebb M.2 bővítőkártyája
- Gyorsan Snapdragonnal: Acer Swift 14 AI tapasztalatok
- Párban járnak az Intel Arc B580 VGA-k az ONIX háza táján
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- SONY LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Analóg fényképezés
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hmmz
aktív tag
válasz szabi__memo #129199 üzenetére
KSH: Na fogd csak meg a söröm...
Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
fess
őstag
Sziasztok!
Meg akarom szüntetni az este értékpapír számlámat (még a random capitaltól kerültem ide). Van egy TBSZ-em, arról el tudtam adni a dolgaimat. A normál értékpapír számlámon 1 tétel van de a "kereskedés készletekkel" menüpontban nem látszik. Mi lehet a probléma? Ha bemegyek egy fiókba el tudják rendezni, ki lehet venni a pénzt, ott tudom őket hagyni? -
Ereshkigal
őstag
válasz maxximeggy #129207 üzenetére
Alacsony darabár, tudsz egészet venni kis pénzből is.
-
AssAssynn
őstag
válasz szabi__memo #129212 üzenetére
Ez a nem melyik kérdésemre nem? Már erre a kis időre is jobb más?
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
AssAssynn
őstag
válasz [CS]Blade2 #129198 üzenetére
Bocs, ezt nem láttam. Szóval ez nem 3.95, hanem 4.2 lesz. Továbbra se tudom mi legyen. Meglévő szabad pénzt lehet be kellene még dobni pmáp-ba áprilisig, utána meg nem tudom mi legyen a tőkével...
Fix-et saját magába vissza lehet fektetni, vagy abból is minden évben adnak ki egy tonna újat, más kóddal?
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
AssAssynn
őstag
válasz szabi__memo #129197 üzenetére
Köszi.
Ezt megéri még megvenni? Áprilisig nyereséges lesz? Utána ez is 3.95%-ra megy vissza?
Illetve más pmáp-ot nem is láttam most."Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
TCr
veterán
válasz bbsofficial #129208 üzenetére
Szia,
Napok óta kb. folyamatosan ez a téma, olvass vissza pár oldalt és mindenre megkapod a választ.
https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
bbsofficial
aktív tag
sziasztok,
rekord infláció évében minden megélhetésen túli bevételemet állampapírba raktam, hiszen az 1% büntetést gyorsan kitermelte (végül nem volt rá szükség).
Most melyik papírba érdemes rakni a likviditás megtartása mellett? (nem azonnali, hanem pl. havonta elre tervezhető kivétel) DKJ, BMÁP? -
norbeerto
csendes tag
Sziasztok!
IBKR TBSZ-re szeretnék venni SP500-at követő ETF-et.
Gondolkodtam VUAA, SPYL, SXR8/CSPX változatok között, mivel havi 200e HUF-ot tudnék befektetni és beutalni.
Szerintetek ekkora havi összegben melyik ticker költség szempontból a legjobb? USD vagy EUR?
A költségek miatt várjak össze nagyobb összeget, vagy vegyek mindig ahogy tudok?
Lightyear-t néztem, de inkább kihagyom.Nagyon köszönöm előre is!
-
Ixion77
addikt
Akkor ideje beizzítani a "befektetési tanácsadóikat" hogy a befektetési alapokhoz hasonlóan itt is mutogassák hogy: "Nézze milyen sokat emelkedett az elmúlt évben! És micsoda szerencséje van, most pont van eladó belőle! Nem szokott ám lenni, még két hete sem volt"
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
CragON
aktív tag
válasz szabi__memo #129199 üzenetére
Ez a Pmáp-nak kedvező lenne.
Úgy gondolom, hogy a Fix 6,5 %-os sokáig elérhető marad, talán egész évben és így, hogy várhatóan növekszik az infla nem érdemes váltani P-ről Fixre.
Ha viszont évközben ki akarnák vezetni a 6,5 %-ost, újra lehet gondolni az egészet (hogy alakult az infla stb)
Bár a váltás a kamatfizetés után a “legideálisabb” az 1% vissza miatt. -
zolnagy
őstag
Sziasztok! Egy Pmáp 2033 állampapíromnak most volt a kamatfizetése, és ki szeretném venni a kamatot és az állampapírt is.
Az alkalmazásban több módon járhatok el:
1. Feltöröm és a pénz számlámra visszavezetem, majd a pénzszámláról a kamattal együtt utalom a bankszámlámra
2. A feltörésnél közvetlen utalom a bankszámlámra, majd a pénzszámláról a kamatot szintén ez után.
A feltörésnél kérdezi, hogy eur vagy huf, ez gondolom huf, ugye? -
-
szabi__memo
nagyúr
-
AssAssynn
őstag
válasz AssAssynn #129167 üzenetére
Köszi mindenkinek a segítségeket. Nekem nincs appom, de egy barátomén ma megnéztük, s neki mutatott egy 7.9%os pmáp-ot a 6.5-ös fix és társai mellett. A pmáp volt a legnagyobb, most ezen gondolkodom. Viszont nem néztem meg annak a lejáratát...megnézné nekem valaki? Lehet idén lejárós, nem tudom érdemes e abba tenni.
-
eagleberg
tag
válasz [CS]Blade2 #129191 üzenetére
Ez egy rendkívül alapos és részletes elemzés, amelyért igazán hálás vagyok! Köszönöm, hogy időt és energiát szántál rá, hogy ilyen részletesen kielemezd a helyzetet.
[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
Jetzt länger traden ... gettex hat die Handelszeit verlängert von 7:30 bis 23 Uhr ... für unsere 1.000 meistgehandelten aktien, alle bonds, fonds, etps
Gettex 7:30-23:00 van nyitva
If you leave me, can I come, too?
-
[CS]Blade2
addikt
válasz eagleberg #129178 üzenetére
100.000Ft
Eddig kamatozott: 18.053Ft
20 napra még kamatozna: 1.047Ft
Eladod -1.000Ft:
99.000+18.053Ft=117.053Ft
BMÁP-ot megveszed:
Lesz egy 100-150Ft felhalmozott kamat, ezért 116.900 névértéket.
116.900-re fizet 1.919Ft-ot 85 nap után.Hagyod lejárni, a 100.000Ft PMÁP-ot:
-1.000Ft
+19.100Ft
118.100Ft
117.850Ft-ért veszel mondjuk Q12-t, az 65 napra hoz 1.364Ft-ot, meg van ugye a 20 napra hozott 1.047Ft.1.919Ft vs. 2.411Ft
Innentől nem ismerjük a BMÁP következő kamatát, de a 6,5% és a 7,05% között 1,6Ft van naponta, tehát még +300 nap:
+6.773Ft vs. +6.296Ft
8.692Ft vs. 8.707FtSzóval kb. 400 nap kell mire egálba kerül a történet, ha a BMÁP marad 7,05%-os végig.
Akkor lenne egálba az áprilisi kamatfordulóig a történet, ha valamiért február 20.-án a legeslegjobb papír 4,2%-os lenne.
Persze akkor április 20.-án egál, és onnan a BMÁP veri szépen a 4,2%-os papírt.Csakhogy jelen állás szerint tudjuk, hogy még, ha nem is lesz új BMÁP vagy rossz lesz, akkor is lesz 6,5-es fixMÁP, valamint lesz valami 5% feletti DKJ, és lehet maradni PMÁP-ban 5,2%-al,
tehát semmi esély, hogy 4,2% legyen 1 hónap múlva a legeslegjobb papír. -
Virág et.
senior tag
Segítsetek: ha csak állampapírban gondolkozunk akkor a 2029/N mellett rövid távon a DKJ nem rúg labdába, jól látom?
A D250430 5,4%-on megy áprilisig szemben a BMÁP 7% körüli hozamával, amit ha feltör az ember 3 hónap múlva akkor az 1%-al együtt is a DKJ felett lesz.
Ha meg nem lesz jobb lehetőség akkor mehet tovább. -
Llew
senior tag
PMÁP eladásra nem reprezentatív minta, csak egy megfigyelés:
K&H másodpiacos papirjai között régen vadászni kellett a jókat, mert percek alatt eltűntek.
Ezzel szemben, amiket már nem volt érdemes megvenni azok az utóbbi honapokban rendre több tizmilliós tételként ott vannak és nem tűnnek el, a 2033/I állomány meg az elmúlt napokban már 500 millió fölé hízott.Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
TCr
veterán
Tegyük fel, hogy van 2 féle kötvény, melyek kamata megyegyezik, csak és kizárólag a kamatfizetés üteme tér el, egyik éves, a másik negyedéves.
Ha a kamatokat azonnal visszaforgatjuk "saját magukba", akkor a negyedévesnél jobban érvényesül a kamatos kamat fogalma, jól gondolom?https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
szabi__memo
nagyúr
-
nagyúr
szerencsére megadhatod a MÁK appban, hogy egy állampapírról annak lejártáig rendelkezel. rendelkezhetsz úgy is, hogy a negyedéves kamatot kiutalod bankszámlára, de akár úgy is, hogy a MÁKnál tartod, és amikor akarod, felhasználod. ez lehet rögtön, de lehet akár évente is, amikor ráész, a pénz nem megy sehová. mondjuk így nem is dolgozik, de igazából az éves kamatozású sem fog jobban fizetni évente, mint a negyedéves a négy negyedév leteltével.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
A_Papa
senior tag
-
Hmmz
aktív tag
válasz ngaba #129179 üzenetére
Az a lényeg, hogy tudj hosszútávokban is gondolkodni, ne csak rövidben
Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
[CS]Blade2
addikt
válasz vnorbi #129172 üzenetére
Használtam már ezt az újra befektetést, és nekem működött rendesen. Szerintem olyan papírt fel sem hoz, aminek lejár a tervezett értékesítése. Egyedül akkor van gond, ha pl. megbízod jó előre, hogy 28Q1-et vegyem magától, és az tényleg idő előtt megszűnt, és magától nem választ másikat, tehát a Q12-est. Emlékeim szerint ez azért ritka, hogy idő előtt leváltják az egyik papírt.
Nem minden esetre minden időben jó, de szerintem amire jó, arra érdemes használni. Pl.: most 5db régebbi fixMÁP kamatot egy belépéssel beállítottam, hogy Q12-esbe tegye, meg egy PMÁP kamatot beállítottam ugyanekkor, hogy utalja ki bankszámlára.
Ebben a hónapban ide már be sem kell lépni, pláne nem akkor, amikor sokan manuálisan aznap időre fogják ezeket elvégezni.Ami még eszembe jut ezekből a konkrét esetekből, hogy pl. 3 hónapos FixMÁP-okból 4db ma fizetett, 1 holnap fog fizetni.
Az összes 20.-23. között jár le, mind január és onnan 3 havonta, tehát ezekre simán 1 belépéssel meg fogom adni előre, hogy mi legyen, és mindig egy PMÁP-ot is egy kalap alatt menedzselni tudok.
Tehát nem fogok belépni 20.-án is, 21.-én, 22, 23.
Na már most a kamatnak a kamatát valamibe visszaforgatva jó eséllyel ugyanezekre a kupacokra kerül annak a kifizetésnek a dátuma is, tehát 3 hónap múlva relatíve nem lesz bonyolultabb már a menedzselése.
Ha neked ennyi fajta papírod van, akkor még nagyobb az esély, hogy a következő fajtád valamikor az egyik meglevővel egyszerre fog kamatot fizetni. -
vlevi
nagyúr
Szerintem sem érdemes.
Korábban levezette valaki, hogy, ha most adod el, akkor a felhalmozott kamatból is lecsíp 1%-t az eladás miatt a kincstár.
Ha azonban kivárod a kamatforduló napját, akkor az a kamat már mint szabad pénz lesz a kincstári számládon, nem pedig állampapírban.
Így csak a kamat nélküli tőke részt kell eladnod. Nem sok pénz, de azért mégiscsak még kb 1 hónapig kamatozik az az éves 19%, és nem kell 1% buktával eladnod.
Lehet, rosszul számolok, de van 1MFt-od, annak az éves kamata 191eFt, ha ezt most eladod, akkor 11havi kamat, kb 175eFt, ennek 1%-át biztos bukod, illetve, még február 20-ig az 1MFt még kamatozna 15-20eFt-t. -
ngaba
aktív tag
Ezt nem lehet előre megmondani (nem tudjuk, milyen papírok lesznek elérhetőek február 20-án), de tippem szerint nem érdemes a biztos 1 havi 19%-os kamat (arányos részét) eldobni egy bizonytalanért.
Eladó 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
eagleberg
tag
Ha már 2029/N, akkor egy kérdésem lenne:
Szeretnék vásárolni a '2029/N Bónusz Magyar Állampapírból', amely csak január 31-ig érhető el.
Szerintetek érdemes lenne-e előbb eladnom (mondjuk jövő hét elején) a '2030/I Prémium Magyar Állampapírt' - amely 2025. február 20-án fordulna, és addig még 19,10% kamatot fizetne - majd ezt az összeget átforgatni a '2029/N'-be?[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz üzenabakusz #129176 üzenetére
Jól.
Eladó 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
üzenabakusz
tag
2029/N-el kapcsoltban van egy kérdésem. A kamatforduló után ez is 100%-os árfolyamon lesz vásárolható? Mert egyrészt most 3 hónapig elég szépen fog fizetni, másrészt aki most vesz belőle az kihagyott egy évet évet belőle "ingyen", cserébe ugyanúgy megkapja az utolsó két évre járó 2.5%-ot? Ez így elég szépnek tűnik. Jól látom?
-
LKJIOP
csendes tag
válasz Blaymoira #129168 üzenetére
Kösz, hogy megkerested. Nekem azt mondták, addig él, amíg megtartom a számlát, de tudom, csak az írás számít. Az összes kapcsolódó TBSZ-re, NYESZ-re is megadják. Online nyitás után emailt kell nekik írni, és akkor a vételi jutalékot lecsökkentik 0,45-ről 0,35%-ra. Én bevállaltam 11x5eFt Future befizetést is, hogy megkapjam az ajándék 40eFt értékű Arany befektetési jegyet TBSZ számlára.
-
vnorbi
aktív tag
Teljesen jogos, időigényes ezt kezelni. Nekem ebben a hónapban (konkrétan erre a mostani hétre sűrítve) 8 papír esedékességfizetésről kellett gondoskodni 2 számlán (február: 7, március: 7, április: 12).
Én azzal optimalizálok, ha nem túl nagy összegről van szó, hogy a hónap elején (vagy előző hónap hitelkártya fordulónapja után) meghitelezem a kamatfizetéseket. A február ezzel már le van tudva, a kamatfizetések jönnek majd ki törlesztésre.
A Kincstárban adható előrendelkezést újrabefektetésre nem tartom hasznosnak, bár ezzel lehetne a több napra elnyúló fizetésekről egyben gondoskodni. Ezt én nem használom (egyszer akartam, nem csinálták meg a befektetést, mert pont kivezették addigra azt a típusú papírt, amit beállítottam, azóta nem kísérletezek vele).
-
Hmmz
aktív tag
-
Blaymoira
csendes tag
Nagy nehezen megtaláltam itt van a 4. oldalon. A legjobb akciót választották, addig tart amíg úgy érzik.
A Társaság a változtatás jogát fenntartja.
-
AssAssynn
őstag
Köszi!
A kamatot mindig visszaforgatom. Már így is több pmáp futott, ezért a naptáramban fel vannak írva a kifizetési napok. Ha most negyedéves kamatozásút veszek, akkor még több dátum lesz, aztán ha azokból is negyedévest veszek akkor még több, és így sokszorozódik. Először csak havi 1, majd heti 1 kifizetés lesz, aztán ülhetnék neki állandóan, hogy megint befektessem, persze akkor mindig agyaljom az ember, hogy mi most a legjobb... ha meg elcsúszok vele, akkor dologtalanul ül a pénz...
Jobb szeretném inkább, ha évente csak egyszer kellene agyalni rajta.Amúgy a Plus az visszafekteti magába ugye? Nagyon kényelmesnek hangzik. Ezzel viszont csak az a bajom, hogy ha meg tényleg kellene a pénz, akkor csak bukással vehetem ki belőle, ugye?
-
Llew
senior tag
válasz AssAssynn #129165 üzenetére
A papírok részletes adatait az ismertetőkben meg a nyílvános ajánlattételben találod, így a vásárolható mennyiséget is.
A BMÁP is és a Fix is negyedèvente fizet. Előbbinek valtozik is olyankor a kamata.
Mi a baj a negyedéves kamattal? Miért zarnád ki? Akkor nem sok opciód marad csak a MÁP+.Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
AssAssynn
őstag
Sziasztok.
Hol tudom megnézni, hogy a most futó állampapírokba egy személy mekkora maximális összeget tehet be?
Folyamatosan csökkent mostanában, azt hiszem valamelyiknél már volt 10 milliós határ is.Illetve melyik az a papír, ami negyedévente fizet? Szeretném elkerülni. Úgy tudtam eddig a Bónusz, de most valakitől azt olvastam, hogy talán a Fix is? Rendes egy éves kellene nekem.
Mondjuk én azon gondolkodom, hogy bent hagyom Prémiumban, ami már ott van... mert mi van ha visszajön az infláció? A most futó többi papír amúgy sem fizet sokat.
-
Llew
senior tag
válasz LKJIOP #129163 üzenetére
Ennek hol lehet elérni a hirdetményét?
Mert az akció beharangozó felületen sehol nincs az összes között meg nem találom.
Jól hangzik az ingyenesség, de meddig az? a K&H fél évre ad kedvezményeket, gondolom itt sem örökre.Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
Phobion
őstag
válasz PredatorZoli #129157 üzenetére
+ #129155 - köszi a válaszokat!
-
kraftxld
félisten
A decemberi államkincstár ajánlós akcióban meghívtak, ma járt le a DKJ amit vettem 120 ezer lejárati értékkel, ki is fizették az ajánlásért a 20 ezret.
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
Ixion77
addikt
válasz Phobion #129154 üzenetére
Ha nincs IB-nél számlád és aranyba akarsz befektetni, akkor van értelme.
Költség 0.6%/év, plusz az esetleges adásvételi, számlavezetési, stb. díjak.[ Szerkesztve ]
-
Phobion
őstag
sziasztok
Ennek az Erste "Arany befektetési alap"-nak van értelme?
Van valamilyen kockázata annak, ha az Erste-nél értékpapírszámlát nyitok?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kallamor #129151 üzenetére
-Nem kötelező fizetni, ha nem fizeti, akkor annyi történik hogy párszáz forint költséget levonnak havonta a hozamból.
-Nem feltétlenül jelent forintkitettséget, ugyanis a pénztár a pénzt befekteti. Ha olyan portfoliot választ, ami részvénytúlsúlyos (egyébként is ezt érdemes a hosszú időtáv miatt), méghozzá nemzetközi részvényekből átt főként, akkor a kitettség deviza, hiába forintban van kimutatva az egyenleg.
-A céges 100% kiegészítés miatt még akkor is megéri, ha idő előtt feltöri és leadózza. Ezt korábban itt már számolgattuk. -
vlevi
nagyúr
válasz kallamor #129151 üzenetére
"ha önkéntes nyugdíjpénztárba rak pénzt"
Azzal csak az a nem teljesen jó, hogy az önkéntes pénztár munkáltatói hozzájárulás már nagyon sok-sok éve nem bérenkívüli, hanem egyéb juttatásnak minősül, tehát ugyanúgy adó és járulékköteles, mintha pl. jutalomként kaptad volna.
Sajnos.
Ezért csak akkor éri meg a dolgozónak, ha van adó és járulék kedvezménye, vagy pedig a munkáltató nem a bruttó, hanem a nettó összeget adja, vagyis rászorozza a dolgozó által fizetendő adót, járulékot. -
kallamor
csendes tag
Van egy külföldi ismerősöm aki itt él és dolgozik. A cégnél van valami cafeteria (vagy hasonló), ha önkéntes nyugdíjpénztárba rak pénzt, a cég ugyanannyit mellé rak (max a bruttó 5%-a).
Félig meddig utána olvastam, ha jól értem minden hónapban fizetni kell egy minimum összeget, és nyugdíj körül elérhető a pénz. Amit én kockázatnak látok ha az ismerősöm elhagyja az országot, gondolom akkor is kell fizetnie havonta forintban hogy éljen a számlája. Illetve a másik kockázat hogy forintban lesz a pénze, amihez majd nyugdíj körül tud hozzáférni.
Mit gondoltok megérheti hasonlót kötni? Vagy valami állampapír, TBSZ a jobb megoldás? (Mondjuk abban nem vagyok biztos hogy külföldi nyithat ilyeneket adómentesen.)
Jelenleg előny a munkáltató részéről az "ingyen pénz" és az adóvisszatérités, nem tudom ez ígyis megéri-e hosszú távon. -
addikt
Erre az extraetf oldalra mar annyiszor ranyomtam a hsz-eidnel, de a mai napig nem vagyok benne biztos, hogy ez az oldal tenyleg nem beszel angolul vagy csak en vagyok hulye es nem talalom a beallitast...
De Morningstar oldalon is kb. ugyanez van amit #129029 SzGee linkelt.
Azota eszembe jutott, hogy ez IBKR-en belul is elerheto amugy (mar amelyik ETF-nel).Koszi mindkettotoknek!
-
pictigjis
senior tag
ha valakit esetleg érdekel: most járt le a januári dkj-m, 2,64 millióért tudtam most egyből venni áprilisit belőle. épp lehet még készleten
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Dare2Live #129141 üzenetére
Nem a hitel a lényeg, hanem, hogy fogyassz
De, a hitel a lényeg. Az hozza létre a pénzt, a GDP növekedést. Ha elköltik, akkor is. Ha nem költik el hanem befektetik, akkor is. Lényeg, hogy kint legyen a hitel, és minél hosszabban legyen viszafizetve.
Tévhit, hogy a pénz úgy jön létre hogy a jegybankok nyomtatják. Valójában a pénz a gazdaságban a banki tökeáttételen keresztül jön létre. A jegybankok ehhez csak a hátteret biztosítják. A banki aktivitás mértéke a lényeg. Ezért (is) küzdenek most Kínában annyira azon, hogy a bankokat hitelezésre kényszerítsék.#129146 Simia
Bár én sem így lettem nevelve ezért képtelen vagyok rá, de egyéni szinten is az a gazdaságilag racionális ha hitelből, azaz más pénzéből élsz, fejlődsz, gazdagodsz. Ezért van általában az ultragazdagoknak rengeteg hitelük.[ Szerkesztve ]
-
Simia
kezdő
válasz Dare2Live #129141 üzenetére
Nem a hitel a lényeg, hanem, hogy fogyassz.
Ez teljesen így van, de a fogyasztásod rövid távon azzal lehet maximalizálni ha hitelből fogyasztasz. Tehát a fogyasztói társadalom pörgethető hitelekkel. Hosszabb távon már bonyolódik a dolog, mert a törlesztés meg pénzt von el a fogyasztástól, tehát hosszabb távon nem biztos hogy jobban járunk a hitelekkel.
Az igazi aranytojást tojó tyúk szerintem az a setup, ha a hiteleket folyamatosan törleszti a lakosság, de újabb és újabb hiteleket vesz fel a fogyasztása fedezésére. Ekkor mindenki boldog: a fogyasztás nő, a banki profit nő, a gazdaság pörög, a zemberek bevétele is nő (mert a gazdaság is nő). Persze az adósság is nő, de kit érdekel, ha egyszer a növekvő bevételekből ennek terhe kigazdálkodható?
Én magamnak nem akarok ilyen életet, de azt hiszem a csúcs fogyasztói társadalom valahogy így néz ki.
-
avl
senior tag
válasz D1Rect #129144 üzenetére
- ha folyoszamlan kb. <300e vagy <1m HUF van, akkor kellemetlenül erzem magam (itt. kb. naponta van valami mozgas, de 3 naponta biztos)
- vesztartaleknak a MAK-ot gondolom, ott több evnyi kiadasnyi van (itt akar 1 honapig sincs mozgas, neha kamatfizetes stb.)
- "normalis" ertekpapirok (pl. rv. es kötveny ETF-ek) meg TBSZ-eken -
félisten
Lehet tényleg csak értelmezés kérdése.
Én csak annyit akartam, hogy egy racionális összeg legyen mindig elérhető.Nem támogatom, hogy milliókat parkoltasson valaki a számláján, de az se tűnik logikusnak, hogy fillér nélkül legyen a hó utolsó napján.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Brave_86
aktív tag
IB-n pénz (pl HUF -> USD) váltással és vétellel kapcsolatban tudnátok segíteni, irányt mutatni?
Mennyit érdemes váltani egy tranzakcióban, van e különbség/sávok? Ugyan ez vásárlás tekintetében?
A 2000-es havi díj TBSZ esetében ebből hogyan kerül beszámításra?
Van valami jó táblázat ezen költségek áttekintésére, kalkulálására? -
Dare2Live
félisten
válasz Simia #129138 üzenetére
Nem a hitel a lényeg, hanem, hogy fogyassz. Ez nem USA specifikus, ld hszt nálunk is megy a fogyaszói társadalom. Csak nálunk ettől még a gazdaság se megy.
Ezért is sok közgazdász számára az ördög a defláció. Ha jövőre olsobb lesz, sokan halasztják a vásárlást. A kis fogyasztás miatt esik az ár.... negatív spirálba kerü a gazdaság.
(A nagy infla meg más okok miatt káros a gazdaságnak.)MEg persze van 101dolog a fejlett gazdaságok beszakadó demográfiájától elkezdve ténleg millió dolog.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Simia
kezdő
válasz Segal #129133 üzenetére
Valahol ez az USA sikerrecept nem? Fogyassz hitelből, aztán dolgozz inadszakadtáig hogy fizethesd a hiteled, különben pikk-pakk az utcán találod magad.
Mert ahogy Ray Dalio mondta: az egyik ember kiadása a másik ember bevétele. Aki stoppolja a pénzt, másokat bevételtől foszt meg. Kollégáid pörgetik a gazdaságot ahogy illik, nem kotlanak sokáig a pénzen.
Régebben ezt viccből írtam volna, de mostanában (sajnos egyre jobban elhatalmasodik rajtam a cinizmus) egyre inkább komolyan gondolom...
-
tototos
őstag
Hát én amivel találkoztam mint megoldás az hogy kirijak hogy kártyás fizetésre nincs lehetőség. Jobbik eset hogy a kutfejre rosszabik hogy a pultra amikor már megtankoltal. A magyar rendszer nagyon nincs erre szerintem felkészülve főleg nem vidéken ahol a kp létezik csak. 5 ezres községben képesek 20 30 kmt utazni amikor megall az egyetlen atm és írják facebook csoportba hogy már megint rossz.
-
Segal
veterán
válasz D1Rect #129104 üzenetére
Égeti a zsebüket a pénz. Nem is kell messzire menni, kollégáknál is azt látom megérkezett a tavalyi év végi bónusz, de a többség már el is költötte. Tartalékja gyakorlatilag semmi nincs, de már az idei (legalább 2) nyaralást tervezgeti, ha meg beüt valami pl az egyiknél beteg lett a kutya, akkor utána kész a katasztrófa mert már kérhetett is kölcsön...
Természetesen napi szinten böngészik a temut és a shein-t. Ja azt hozzá teszem a többség valami flancos albiba lakik és hiteles a kocsi, a mobil, a tv stb.
Ha mégis szerez egy kis pénzt akkor egyből pl szájfeltőltés, szem körüli vagy homlok ránctalanítás (2x-3x év körülieknél!!)
A másik oldalon meg akkor egyből nagyobb tét a tippmixen, azonnal valami műszaki cikk csere.
Számomra félelemetes dolog"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
vnorbi
aktív tag
Valaki nem jól számol, az ÁKK 7,05%-ot állapított meg a következő periódusra. A ténylegesen kifizetett kamat a 90 napra 1,76% lesz, amit ha visszaszorzunk 365 napra, akkor 7,13777% jön ki.
[ Szerkesztve ]
-
VÁMpír
aktív tag
az új "szabályok" értelmében, a 2029/N BMÁP akkor valszeg folyamatosan vehető majd a Kincstárban, annak ellennére, hogy kamatfizetés lesz szombaton (azaz az gondolom hétfőnek számít)?
-
TCr
veterán
válasz tototos #129126 üzenetére
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. Én sem a hibást keresem, ami nyilván a rendszeré, ha már...
De hol életszerű az, hogy egy vevőnek órákat kell várnia, mert önhibáján kívül, pontosabban a szolgáltatónál lévő technika miatt nem tudja kifizetni a cehhet?
Erre az eladónak kell megoldást találnia, ami nem az, hogy a vevőnek várnia kell akármennyi ideig is.https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
atee_13
őstag
"Tanuljunk már meg úgy élni, hogy ilyesmi ne a vevő felelőssége legyen. "
Rómában voltunk a nyáron Angyalvárban kávézóban fizettem volna kártyával, nem működött valami. Megérezte tudnék e készpénzzel fizetni 50 eurós volt csak nálam, mert addig is mindenre jó volt a kártya, de nem tudott úgy visszaadni, hogy jó legyen így elengedett megköszönte.
-
avl
senior tag
válasz aujjobba #129120 üzenetére
itt valoszinü a "bármikor" a kulcsszó ...es kiegeszithetö a "bárhol"-lal
volt feljebb, hogy ahol ATM sincs faluban (ott a szamlapénz sem "bármikor", hisz el kell jutni ATM-hez), de volt az autoszallitas is (ahogy en kepzelem - sosem voltam japannal raszorulva ;-) -, azoknak raér utólag is, hisz övek az auto addig ugyis, ..oda viszi, hogy nem is tudom hova)
barmikor: 1 percen belül ? 5 perc ? 1 ora ? 5 ora ? 2 nap ?
en ugy gondolom, hogy komolyabb összegnel nem kellhet "izibe" az összeg, hanem 1-2-3 nap benne kell legyen (akár elöleggel a foylószamlarol, akár addi "túsz, letét" valami, ...)
-
avl
senior tag
válasz aujjobba #129117 üzenetére
jó!
komolyan is: tipikus peldaja, hogy egy "alap" szó (itt a "vésztartalék") alatt is értünk/érthetünk mást ...tisztázni kell és lehet tovább haladni
szoktam munkában, cégnél mondani: ami félreérthetö, azt félre is értik (több kínai cég/ügyfél van, USA-beliek, ...igen gyakori az ilyesmi)
-
avl
senior tag
igen, vesztartalek alatt en is ilyesmit ertek es a szamlapenzt meg ahogy TE is
a fokozatok nalam:
- szamlapenz vagy cash, ami a folyamatos csip-csup, nehany 1000 de simán nehany 100.000, akár 1m is néha, jellemzöen azert nem (elethelyzettöl függö, hany gyerek, kocsi, sajat ingatlan, szamlak, ...), folyamatos penzforgalom, többnyire kiadas (vasarlad, gyerek menzaja, szamlak befizetese, ...)
- vesztartalek, ami 0.5-1 (2-3) ev megelheteset is fedezi, amihez igen ritka hogy nyulni kelljen es az nem elöre nagyon eltervezett hasznalata
- befektetett, ami több even belül nem kell, vagy igen nagy tav, igen nagy kiadasra, jellemzöen mo.-inak TBSZ-en erdemes, itt csak elöre rendesen megfontolt penzforgalom van illetve a havonta gyarapitas -
aujjobba
addikt
Az en ertelmezesemben a vesztartalek az az osszeg, ami barmikor hozzaferheto abban az esetben, hogy beut valamilyen varatlan dolog.
Tehat szamomra se olyan ami "folyószámlán csip-csup dolgokhoz kellhet", hanem konkretan ha valami gebasz van ehhez lehet rogton nyulni.Folyoszamlan tarolt penzt en barmikor hozzaferhetonek gondolom, egy ATM-ig azert megiscsak el tud jutni az ember valoszinuleg.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz D1Rect #129115 üzenetére
"Bármikor hozzáférhető pénzről volt szó." szerintem értelmezés kérdése
szerintem innen indult: #129022aujjobba
"Valodi vesztartalek szerintem allampapirban sincs jo helyen, hetvegen nem fersz hozza, unnepnapokon szinten nem."nekem itt a vésztartalék volt a kulcsszó
a fentire az elsö reakcio: #129030erdey_a "mi az az életszerű vész, amihez lekötött pénz kell és nem várhat 2-3 napot? unokázós csalás?"
majd #129037tototos "Több helyen tartok pénzt mint vésztartalék. A kérdés arra irányult ami pár napon belül hozzáférhető."
itt is a vésztartalék
szerintem szóértelmezési különbségünk van / volt
nekem az nem vésztartalék, ami folyószámlán csip-csup dolgokhoz kellhet, hanem egy folyamatosan rendelkezésre álló és folyamatosan használt összeg (abból is vásárolok élemiszert 1-2-3 naponta)
nekem a vésztartalék az nagyobb dolgokat es nagyobb idötavot is jelent, nem azonnalit, hanem pl. bevetelkieses esetén 0.5-1-2-3 évet abból megélni (hog ne kelljen TBSZ-t törni stb.)
-
TCr
veterán
Épp írni akartam valami hasonlót, hogy vésztartaléknak azt a pár havi keresetnek megfelelő összeget szoktuk definiálni, ami arra az esetre van, ha egyik napról a másikra megszűnik a munkaviszony / bevétel.
Erre azért nem jellemző, hogy azonnal kell. Arra ott van X mennyiségű "számlapénz".#129113 tototos:
Pl mi van ha a kuton ahol tankoltal nem megy a bankkártyás fizetés?
Tanuljunk már meg úgy élni, hogy ilyesmi ne a vevő felelőssége legyen.Pl kasz egy defektet és a falubeli gumishoz küldenek. A faluban nincs atm mondjuk.
Átutalás / Revolut[ Szerkesztve ]
https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
-
vnorbi
aktív tag
válasz AMD Power #129103 üzenetére
"De mivel euró , forint alapú állampapírt tudsz venni"
Dehogynem. Ilyen irányú devizaváltást csinál a Kincstár, érdeklődj náluk, hogy mi ennek a menete (valószínűleg személyes megjelenéshez kötött, amióta a TeleKincstárat kiherélték, az online felületre meg nem fejlesztik le ezt a funkciót).
-
tototos
őstag
Hát lehet így vagy úgy fogalmazni. Itt a kérdés szerintem az hogy az ott lévő pénzt teljesen elköltöd egy hónapban? Mert ha nem akkor az tartaléknak minősül az én olvasatomban.
Mindenre nem tudsz felkészülni. Pl mi van ha a kuton ahol tankoltal nem megy a bankkártyás fizetés? Azért azt látni kell hogy amikor kihivsz egy szerelőt nála nem igazán fogsz tudni kártyával fizetni. Pl kasz egy defektet és a falubeli gumishoz küldenek. A faluban nincs atm mondjuk. Persze lehet.hivni mobilgumist de hétvégén az isten háta mögött nehéz lesz.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
-
avl
senior tag
válasz aujjobba #129102 üzenetére
köszi
kicsit elbeszeltünk egymas mellett illetve félreértetteleka "vésztartalék" szó miatt - a folyoszamlan nekem van par százézer, de azt nem tekintem vésztartaléknak, inkabb folyamatos kiadásra, kiadási lehetöségnek (se nem "vész"nek, se nem "tartalék"nak)
MAK-nal levöt tekintem "vésztartaléknak"
-
Hmmz
aktív tag
válasz Moleman #129106 üzenetére
Nálam úgy van hogy ha autóval megyek valahova, pláne gyerekkel együtt akkor mindig van nálam KP, eddig mindig kiderült hogy kellett volna ha nemvolt.
Durvább eset is volt, szintén kocsival, városban az elöttem levő autós beszélt telefonon, pont mondták neki a telefonba hogy vazze ITT kellett volna bekanyarodnod, erre megált elöttem közepes+ erővel, én is megálltam, de ő vissza is tolatott a kanyarodáshoz, én meg már ott álltam.. BUMM
Mondom betétlap, de hogy ja ne betétlap, az nagyon nemjó neki, felsorolt 10 indokot, bla bla, kp-ban kifizeti amit mondok összeget most, csak menjek utána a kocsival egy automatáig..,
Jófej voltam, rá is értem épp, utánamentem, kivette kifizette, de mondhattam volna hogy nem megyek sehova, KP vagy betétlap.
Mondjuk pont egy rendőr hozta vissza a leszakadt rendszámtáblát, pár méterről, véletlen pont ott volt, látta az egészet, meg videora is vettem utána, még el is ismerte a videon, de azért ha mindez nincs, és elhajtunk, ő meg meggondolja magát és nem fizet, ráfaragok.Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
tototos
őstag
Ilyenre kevesen gondolnak szerintem. Én sem szeretem a sok kpt főleg nem magamnál tartani. Most mondjuk 60k van nálam mert így fizettek nekem is.
Nekünk azért 500 ezer forintnyi pénz van hitelkartya meg bankszamla komboban, sőt most az egyenlítő hiteles számlán tarolja a felesegem a pénzét mert ott 5,85 kamatot fizet.
Euroban van még kp de azt nyaralásra szoktuk használni. -
TomMusic
őstag
Ez élethelyzet függő. Ha nincs kocsid, távhős panellakásban laksz (csak az előző hozzászólásoknál maradva ), egyedül. Akkor eléggé beszűkül az a kör, amire kellhet több százezer forint. Főleg karácsonykor. Gyakorlatilag 0.
De az általad említett példában szerintem abszolút indokolt.
Egyébként nekem volt olyan pár éve, hogy az albiban (társasház) bedöglött a kombikazán (lakáson belül volt), és napokig (de lehet hetekig) tartott mire újra jó lett. Hát én azonnal vettem egy kis (talán 15 literes) villanybojlert, pár méter ötrétegű csövet, fittingeket, és megoldottam magamnak. Azóta már máshol is használva volt.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
aujjobba
addikt
válasz Moleman #129106 üzenetére
Arrol volt szo, hogy nincs a szamladon hagyva penz, es nincs otthon kp, hanem a vesztartalek full a kincstarban van.
Akkor hiaba ejted utba az ATM-et, es otthon se tudsz neki kp-t adni.
Amennyiben ez hetvegen, vagy olyan idoszakban tortenik, amikor nem jutsz hozza a penzhez a kincstarbol.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz AMD Power #129103 üzenetére
Miért nem tudod utalni? Revolutra 1-2 nap alatt kiér.
#129104 D1Rect
Ha megkotlik az autó, utána úgyis haza kell jutni valahogy. Vagy útbaejtetek egy ATM-et a tréleressel, vagy adsz neki otthon kp-t. Én egyszer rohadtam le motorral Ausztriában, egy fillér nem volt nálam, eljött értem egy magyar tréleres, hazavitt, otthon kifizettem. -
AMD Power
titán
Ha valakinek van eurós állampapírja. Eladja és szabad pénz formájában ott van. De mivel euró , forint alapú állampapírt tudsz venni belőle és utalni sem tudod. Azzal ilyenkor mi van?
-
aujjobba
addikt
Folyószámlán ülő parszazezer forint, mondjuk 2-300ezer, max 5.
Nem tudom mire lenne jo, mi lehet az a vész amire kellhet, de mégse szeretnék ott állni letolt gatyaval amikor beüt, es épp nem tudok pénzhez jutni mondjuk a karácsonyi időszakban 2-3 napig.
ATM-hez azert el lehet jutni, nem kell ennek készpénzben lenni. -
avl
senior tag
válasz erdey_a #129098 üzenetére
köszi!
aztakuba - 3db 15 ev ? mint irtam nalunk 20+ eve ugyanaz a darab
a gazkazan csak pelda volt, belatom: több szempontbol nem jo peldade biztos lehet olyan "havária", amire azonnali penzert lenne ember is (vagy ez csak illuzio ? Karácsony reggel senkinek sem kell ugy a penz ? ...vagy esetleg olyan emberi, hogy megtenné)
Új hozzászólás Aktív témák
- Asus Vivobook Go E1504GA-NJ146 /2026.01.02 gari/ 12gen. 8mag-8szál / 8gb RAM / 512 NVME/ WIN 11 PRO
- Acer Nitro ED320QR Full HD Ívelt 180HZ monitor
- P15s Gen2i 27% 15.6" FHD IPS i7-1165G7 T500 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam
- Latitude 7410 27% 14" FHD IPS i7-10610U 16GB 256GB NVMe ujjlolv gar
- 3 HÓNAPOT MENT! Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC 12GB
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest