- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Lenovo Thinkbook, Yoga széria
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Resike
tag
válasz
t72killer
üzenetére
Az államnak rohadtul mindegy hogy hiteltámogatásként fizeti ki az 5%-ot vagy állampapírba a 7%-ot, vagyis igazából az előbbivel pont hogy jobban jár mivel azon 5% ÁFA bevétel is van...
Ugyanakkor sehol se hallom hogy az állampapírok vételét is korlátozni kéne, mert fujj a csúnya tőkés ne nyerészkedjen már ezen. -
t72killer
titán
válasz
Resike
üzenetére
Tudtommal eléggé aprópénzről van szó. Nálunk a skót felföldön úgy fogták meg azt, hogy minden egérlyukat felvásároljon a gazdag londoni angol sose látogatott nyaralóként, hogy a tranzakciós illetékre rávágták még az ingatlan értékének 8%-át ÉS a mindenki által fizetett kb ingatlanérték 1%-a körüli council tax-ot duplázták. Így megvenni is egy jó 15-30k fonttal drágább egy kéglit ÉS az éves ktg-eket is megrúgják egy EXTRA 2ezressel (alapból is fizet 2ezret). Eredmény: kb nyugi van, hiénák lassan lekopóban.
Nem mondom, hogy ilyen drasztikus legyen a magyar szabályozás, elsőre már az is óriási előrelépés lenne, ha nem szórnának boldog-boldogtalannak "vásárlási ajándék" (3%, 0%) címén a helikopterpénzeket ÉS minden extra ingatlanra progresszív (érték és darabszám kombinációja) adót vetnének ki.
-
t72killer
titán
válasz
Resike
üzenetére
Előbb-utóbb pénz kell a bontanivaló rom gazdájának (szül az asszony, veseműtétre kell a magánkórházban, stb), és muszáj lesz olyasvalakinek adni, aki ténylegesen meg is veszi.
Ennek értelmes stimulálása lenne ugye a 2.-3.-stb ingatlanok/nem lakáscélú kéglik érezhető mértékű adóztatása. Ez már a jelenlegi állomány esetén IS bedöntené az árakat, uis házak ezrei állnak üresen, kvázi "bankszámlaként".
A hosszabb távú megoldás pedig az építkezés felfuttatása. Magyar demográfia mellett nem kell sok, alig van fiatal/gyerek.
-
avl
senior tag
korabban itt is voltak diszkussziok, hogy mi a felsö közeposztaly, ehhez egy aktualis cikkböl: "having about a $2MM-$10MM net worth. You’re objectively upper class, but you might not feel like it because you probably think upper class means flying private jets and eating caviar all day. In the USA a $2-3MM net worth puts you in the top 10% of net worth."
-
Cece04
tag
Sziasztok,
egy rokonom ezekből örökölt:
OTP Stratégiai Euró Kötvény Alap A sorozat
OTP Stratégiai Euró Kötvény Alap B sorozat
sg árfolyamsáv euró 2027 áprilisMO-n lakik, így nem célja az EUR, illetve nem is tudna/akarna foglalkozni ilyen bonyolultabb dolgokkal, mint az adózás stb, ezért én azt javasolnám neki, hogy adja el az A-t és a B-t, váltsa le HUF-ra revoluton és vegyen valamilyen állampapírt az alapján, hogy milyen időtávra tervez, illetve járjon utána, hogy milyen feltételekkel tudja ezt az árfolyamsávot is pénzzé tenni most, mert úgy látom, hogy ezt akár jóval a tőke alatt vásárolják vissza a futamidő lejárta előtt, meg egyelőre azt sem tudjuk, hogy milyen sávra lett leszerződve. Mit gondoltok, van valami amire még figyelni kéne? Köszönöm
-
hunym
tag
Sziasztok, ETF-be hol érdemes befektetni jelenleg? én etoro és trading212 között vacilálok, viszont kiváncsi vagyok hogy jó úton járok-e.
-
Resike
tag
Irreleváns, a lényeg a méretes eltérés lenne, a magyar adatok:
2000-től:
Real house prices (2010=100): ~115 (2000) → ~177 (2024) = ×1.54
Real wages (1990=100): ~93 (2000) → ~207 (2024) = ×2.232010-től:
Real house prices: 100 (2010) → ~177 (2024) = ×1.77
Real wages: 100 (2010) → ~173 (2024) = ×1.73Régebbre azért nem érdemes menni, mert a pengő/hiperinfláció/szocializmus nagyon elhúzná a számokat.
-
-
Resike
tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
"Statistics Canada data shows median real wages grew about 20% from 1981 to 2024, while inflation-adjusted home prices grew over 160% in the same period."
Akkor most nézzük meg a magyar számokat is, ugyanis ott még nem 8:1 a drágulási arány.
Majd ha itt is az lesz akkor azt mondom hogy lehet egy összeomlás. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Resike
üzenetére
Ez az ábra mutatja például a kanadai ingatlanpiac árának változását (a képen reálárak vannak, de azért ott nem volt annyira brutál infla szóval nem egy torz dolog amit mutat). Nem történt földindulás vagy világválság az elmúlt 4 évben, mégis folyamatosan szakadtak az árak. Ha egy fejlett nyugati országban ez megtörténhet, akkor ez idehaza miért annyira elképzelhetetlen? Lesz itthon még csökkenés...
-
Resike
tag
válasz
Gigicuci
üzenetére
Szerintem ez a 3%-os hitel egy öngerjesztő folyamat, az ingatlanárak nem fognak csökkenni amíg esetleges eladáskor neked is 3%-os hitellel fizetik ki a vételárat.
A másik oldal meg, hogyha nincsen semmiféle támogatás akkor mivel senki sem tudna épkézláb hitelhez jutni, ugyanúgy árulnák éveken át méregdrágán a bontanivaló örökölt romokat.
Valaki vázoljon már fel egy valid szcenáriót amiben középtávon egy esetleges világválság nélkül csökkenésnek indulhatnának az árak. Meddig is tartott a nagy 2008-as összeomlás, 3-4 évig?
-
Hmmz
senior tag
Trumpli (vagy más) majd elintézi nekünk a Mean Reversion-t.
A király(né)t megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem
Akkor hova is tegyük a vesszőket a mondatban?
#Bánk Bán
Én lennék az egyetlen gyáva, a merész és kockázatvállaló kisiparosok körében?
Pedig te is ott voltál 3000 évvel ezelőtt (2000-ben és 2008-ban), mégsem lett PTSD-d?
-
Simia
junior tag
válasz
bigdady
üzenetére
A pénzügyi termékek USD-ben kimutatott ára a dollár gyengélkedése miatt akkor is emelkedik, ha a mögöttes termék valójában gyengélkedik, és nem emelkedik.
Ezt szerintem jól látod.
Viszont ezen nem tudsz azzal "nyerészkedni" hogy HUF-ért veszed meg az ETF-et, mert ha Forinterőre számítasz, akkor a HUF ár meg egyenesen csökkenni fog.
Ökölszabályként: teljesen mindegy hogy milyen devizáért vásárolsz meg egy terméket, a befektetésed értéke szempontjából CSAK az számít hogy mit vettél.
Neked csak azt kell eldönteni, hogy milyen terméket akarsz tartani.
Ha azt várod, hogy a HUF baromi erős lesz, akkor lehet magyar államkötvényt venni részvény helyett, de ezek a termékek általában nem alternatívái egymásnak. -
Mmartinus
csendes tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
A jövedelemigazolás és a többi adat akkor lett beadva amikor még valóban dolgoztam is, és nem tudtam hogy nem lesz munkám.
A banki ügyintéző (nevezzük Mancika néninek) is vakarta a fejét mikor elmondtam neki az új felállást, és hogy így mi legyen az üggyel. Eljutott valami felsővezetőig az ügy, mert nem tudott rá válaszolni, és arra jutottak hogy inkább nem tudnak róla (lol) és ebben a hónapban még végigvihetjük az ügyet.
Elmondása alapján ha az értékbecslő mindent rendben talál akkor nem kell újból jövedelemigazolás. Ha kell, akkor az előző 3 havival még jó vagyok.Tudom, elég nyakatekert helyzet
-
axioma
veterán
válasz
PredatorZoli
üzenetére
(keresztposzt, targytalan lett)
esetleg annyi, hogy a szerzodes szovegeben tuti benne lesz, h az elozetesen kozolt adatokban a valtozast x napon belul be kell jelenteni, es hat ez az a kategoria... a bank = random Mancika szobeli tajekoztatasban nem biznek
masreszt a banknak nagyon jo uzlet a 3%, nem meglepo ha nem annyira szigoruak -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Mmartinus
üzenetére
Hát, ez érdekes, nem tudom ez így van-e. A jövedelemigazoláson mindig fel kell tüntetni, hogy felmondás alatt állsz-e. Ha már megegyeztetek, hogy mikor ér véget, az nem tudom minek minősül jogilag, talán az már felmondás alatti idő.
Mindenesetre ha átmegy, akkor én a helyedben nem lépnék vissza. -
Mmartinus
csendes tag
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Most van bírálat alatt, értékbecslő volt már kint. Közös megegyezés alapján megegyeztünk a munkáltatóval hogy meddig tart a munkaviszonyom, tehát ez jogilag nem felmondásnak számít.
A bank is tud róla, elvileg oké a részükről (ezen én is meglepődtem). -
Mmartinus
csendes tag
Ha már érintettünk ilyen ingatlanos témát, akkor szeretném kikérni az őszinte véleményeteket.
Előző évben belefogtam egy építkezésbe (társasházban 50nm-es lakás), ami úgy néz ki hogy már megtörtént egy telekhányados vásárlás ami 10M Ft volt, ebből 1M számít előlegnek. Ez a 10M önerőnek számít, az építkezés részét 25 év 50M Ft OSP hitellel fedezném.
A lakás 1 év múlva lesz kész, és nem befektetési céllal indultam neki, hanem mert én szeretnék beköltözni.
Terveim szerint ezt simán tudtam volna fizetni a fizumból.
Viszont nemrég leépítések voltak a cégnél és az én pozim is érintett volt, így most munka nélkül vagyok, de kaptam egy egész jó végkielégítést.Jelenleg gőzerővel azon vagyok hogy új munkát találjak, de látom hogy eléggé döglődik az IT piac.
Background: Jogilag még tart a munkaviszonyom, és a hitel még nincs aláírva. Kb. a hónap végéig van időm dönteni. Visszalépés esetén bukok 1M foglalót. Szerencsére van hova mennem ha minden kötél szakad. Mivel szakaszosan fizet a bank készültségi fok alapján, ezért az 1. törlesztőrészletet kb. a nyár közepétől fizetni kellene.
Pro: újépítésű, nagyon jó lokáció: vidéki nagyváros egyetemhez közel, könnyen kiadható vész esetén, és akkor önjáró lenne a lakás + 3%-os hitel.
Kontra: pszichológia nyomás: úgy érzem ha most nem fogok bele akkor úgy elmegy mellettem a piac hogy később már nem lesz lehetőségem saját ingatlanhoz jutni, de közben kicsit rémisztő is egy ekkora terhet egyedül bevállalni úgy hogy épp nincs munkám.
Ti hogy látjátok ezt a helyzetet?
Gondoltam megkérdezlek titeket, sok okos ember van itt
-
Gigicuci
senior tag
Köszönöm mindenkinek az észrevételt, azt hiszem maradok a megszokott vonalon. Várhatóan sose költöznék oda, és csak nézegetném hogy milyen jó, hogy X millióval többet ér, de az igazi profithoz csak akkor lehet hozzájutni (és csak egyben) ha eladod.
Ehhez a gondolatmenethez hozzáfűzve, azt se tartom kizártnak, hogy a TBSZ, legalábbis a korlátlan összegű verzió, a jövőben korlátos lesz vagy valamilyen formában átalakul. Túl jó ajánlat ez így. Érdemes addig kihasználni amíg lehet.
-
avl
senior tag
áá, a cikk túl bonyolult nekem
ami viszont szerintem érdemi kritika: "a rolling window approach to wavelet-filtered (denoised) S&P500 returns (2000−2020) "
- miert csak S&P500 ? szerintem nekünk, meg a szerzö Markus Vogl-nak is Aschaffenburgbol nem csak ezt kellene, lenne logikus vizsgalnia, hanem ACWI stb.
- miert 2000-2020 ? ez egy erdekes kerdes, hogy ha visszamenöleges adatokbol dolgozunk, meddig menjünk vissza ? en 1900 elöttig visszamenest egyertelmü tulzasnak erzem, magam a lazyportfolion gyakran 1950, 1970 tajaig szoktam a kezdeti idöpontot tenni, avval röviditeni; 2000-tölt viszont tulzott röviditesnek gondolom; mi lehet az idötavablak alapja ? mi alapjan mennyire valtozott a vilag, a tözsde - a kereskedes, infok terjedese, globalizacio stb.
ha en lettem volna Markus Vogl temavezetöje (nehany müszaki dipl.munkanak voltam), ezek alapjan bövittettem is volna vele -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
lemusz
üzenetére
Mondjuk ha meg újra növekedési pályára áll a gazdaság, és nőnek a bérek, az fogja húzni felfelé az árakat, hisz javul a vásárlók fizetőképessége, függetlenmül attól,. lesznek-e keresletösztönzők (az árak és a bérek közti korreláció itthon elég erős volt eddig). Szóval nem egyértelmű ez. De eszeveszett emelkedésre én sem számítok mostanság.
-
-szabi-
addikt
Mivel az első válaszuk használhatatlan volt, újra rákérdeztem.
Három hét elteltével ezt kaptam:A választott eszközalapok árfolyama napi szinten mozog. Tehát napi szinten módosítja a szerződés aktuális egyenlegét.
Az volt a kérésem, hogy az én egyenlegkimutatásomat felhasználva példaként vezessék le a számítási módszert.
Teljes mellébeszélés.
Az MNB ügyfélszolgálatának is írtam márc 22-én de még egy automata válaszra se méltattak. -
Hmmz
senior tag
válasz
bigdady
üzenetére
Lehet nem jól látod.
Mind1 hogy az SXR8-at HUF-ért veszed BÉTA-n, vagy a XETRA-n EUR-ért, az árfolyam szempontjából, mert ugyanazt a terméket veszed igazából és S&P500(USD) kitettséget szerzel vele. (Egyező ISIN kód)
A különbség abban lesz, hogy milyen költséggel váltottad oda-vissza az EUR-t, mekkora a spread, és mekkora vétel/eladás díja a szolgáltatónak az adott piacra, illetve a likviditás fontos még.Vagyis ugyanannyi pénzt fox megkapni "nagyjából" x év múlva, akár EUR-ért vetted, akár HUF-ért. (A felsorolt különbségek figyelembevétele mellett.)
-
lemusz
addikt
válasz
Gigicuci
üzenetére
Én biztos nem vennék most lakást, ha a TISZA kormány elengedi a különböző keresletösztönzők kezét és/vagy emellé meg beindul a bérlakásprogram és/vagy n+1. ingatlanok különadóztatása és/vagy fidesz esetén EU elhagyás, covid óta tartó gazdasági lejtmenet, na egyszó mint száz sok kockázatot érzek.
-
bigdady
nagyúr
“Jó” ez “HUF alapú” tbsz nyesz etf: Sxr8 vanguard stb. Amennyit megy fel az etf árfolyama annyit gyengül az USD és egy helyben topog folyamatosan… vagy nem jól látom?
-
Hmmz
senior tag
Hogy is írtad múltkor?
Bármikor bármi történhet
Állítólag hosszútávon sokat javul a helyzet:
Találtam -neked- egy káoszelméletes cikket az S&P500 vonatkozásában
(Én még a címét szótárazom, ennyi idegen szót 1 helyen még nemláttam, pedig tanítottak ilyesmire, de hátha majd szemedfénye segít neked
)Off:
Még a tanult nyelvekre visszautalva eszembejutott egy kis baromkodás.
Régen ugrattak a haverok, hogy ha ezt megtanulom és hibátlanul előadom a koncerten a küzdőtéren élőben, ők állják az italomat egész este.
1 hétig tartott és odafelé józanon kellett mennem, -tekintettel a feladat nehézségre-, de visszafelé már nem volt ilyen gond, még tapsot is kaptam
(Valamint kiderült hogy valóban nehéz 0 alappal megtanulni egy finn folkmetált 170-es BPM-el, (dalszöveg a leírásban))
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Gigicuci
üzenetére
Szerintem te is pontosan érzed, hogy ez így nem éri meg.
Egy fokkal jobban jönne ki a matek, ha ettől olcsóbb ingatlant néznél, mondjuk 60 millió körül, ahol elég lenne a 20% önerő és továbbra is fel tudnád venni nagyjából a max 3%-ost. Szóval ez mondjuk reálisan egy 2 szobás panel, ami neked most jó lenne szerintem, ha mindenképp venni akarsz valamit.
A beálló befektetési céllal totál rossz befektetés, mert nem hitelezhető, cash only. Tároló ugyanez. Bérbeadandó lakásra rálocsolni 8-10M-et berendezésre megint totál bukó, egy panelt párszáz ezerből marketplaceről be tudsz rendezni... Lehet hogy az ilyet nem fogod tudni kiadni 270-ért, hanem csak 200-ért, de akkor is jobb lesz a matek jóval. -
Hmmz
senior tag
válasz
Gigicuci
üzenetére
Engem inspirál a lelkesedésed és a lustaságod

De több éve tanulok leszokni az érzelmekről pénzügyeknél, és még csak tűrhetően megy :/
Eddigi emocionális befektetéseim max. csak mázliból jöttek be..
A matek lehet nem is rossz, na de a FOMO rész.
Rajtunk eskü nem múlik, ha akarod megszponzoráljuk neked (is), az adónk egy részével, a kormányon keresztül az Otthon Start-ot, (főleg hogy ez nem opcionális)

-
avl
senior tag

persze becsaposnak is lathato, illetve a fenti tény, az interpretacio szabad,
pl.: akár 3 sok éves nem sokat emelkedö szakasz is lathato
pl2.: akármi is volt, csak ment felfelé (valóban hosszútávon) -
avl
senior tag
válasz
Gigicuci
üzenetére
"full lusta vagyok, kicsit szorongok is miatta, a tőzsde hozzám sokkal közelebb áll ott bírom a volatilitást, igazából spekulálnék a lakással, de ezt írtam is. Csak félek, hogy megszívom. A felújításhoz nem értek."
en a helyedben - es a magameban is ugy - biztos nem foglalkoznék ingatlannal: macera, bizonytalan, minek ?
-
kovaax
őstag
On: Holnap kapok fizut, és minden megy fel a p*csába...
-
Gigicuci
senior tag
Teljesen új, XIII ker metró mellett , 83M, abból 38M az önerő (46%) a többi 3% hitel 46M.
+beálló 7M + berendezni 8-10MAz ingatlankezelő szerint 270 körül lehet kiadni. Csak és kizárólag a FOMO miatt (az eddigi drágulás mértéke éveken keresztül) illetve a tőkeáttétel miatt gondolkoztam, lakhatás miatt nem. Érdekes módon, a többi új lakás ennél drágább, 87-90 körül futnak.
De akárhogy számolom, konzervatív becsléssel is pár éven keresztül 0 vagy mínuszosra jött ki a cash-flow (Zoli számítása alapján 9-10 hónappal meg főleg negatív), utána lehet az értéknövekedés segít rajta, de gondolom jó sokáig kell tartani...és nem lehet realizálni az értéknövekedés kis részét, csak ha az egészet eladom.
Tehát belockolok 50-53M-t és nem férek hozzá. Cserébe a 83M-s lakás értéke növekszik.
Igen, full lusta vagyok, kicsit szorongok is miatta, a tőzsde hozzám sokkal közelebb áll ott bírom a volatilitást, igazából spekulálnék a lakással, de ezt írtam is. Csak félek, hogy megszívom. A felújításhoz nem értek.
De tudom vhol, hogy az ingtatlanpiac lusta hullámzását talán rosszabul is tűröm mint a tőzsdét, szóval nagyon idegesít h esetleg a tetején szállok be a 2025-ös 2x%-os emelkedés után (meg ami előtte volt).
De gondoltam megkérdezlek titeket, hátha kihagyok egy fontos szempontot.
És köszönöm mindenkinek az eddigi véleményt! Hasznos!
-
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
Távol álljon tőlem, hogy "lehúzzam" a rendszerváltást, de nem vagyok túl optimista. Az aksigyárasdi, autógyárasdi gazdaság önmagában is eléggé idejétmúlt konstrukció.
#141546: azt a piacot is irgalmatlanul feltépéték az utóbbi másfél évtizedben - természetes dolog a korrekció. Ajánlom körülnézni a DK Ázsiai régióban is. Csak egyesek hallani se akarnak róla és tukmálják az "ezüstöt 100$ felett is" - amikor meg bucska van, akkor hopp, sehol sincs a bölcsünk.
-
válasz
t72killer
üzenetére
A fundamentumok szintjén nem számítok arra, hogy ne nőnének tovább az árak. Ha kormányváltás lesz, és megindul a gazdasági növekedés, akkor az húzza magával a béreket, az meg az árakat. A kamatok is csökkenni fognak, ez biztos. A cikkben is benne van, Bp-n minimál alku van most is a paneleknél. Az OSP persze torzít, azt mihamarabb ki kéne vezetni.
-
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
Az árszinteket már így is az egymás hegyén hátán kihányt helikopterpénz tartja életben. Exit-likviditásért imádkoznak az eladók.
Itt UK-ben, helikopterpénz híján ez hamarabb indult, már tavaly év elején felfigyeltem, hogy egyre több az árcsökkentett ajánlat, és nem 5-6%-al.
-
t72killer
titán
válasz
Gigicuci
üzenetére
Amikor minden kerti budit úgy hirdetnek már, hogy "vedd meg befektetésre", na akkor kell mindent eladni és pucolni a piacról olyan messze, amilyen messze csak lehet.
Lehet ábrándozni, de a fák nem nőnek az égig. Az én varázsgömböm sok jót nem mond a következő pár év magyar gazdaságának. Illetve az nem világos, hogy mi van olynakor, ha a 3%-os csudahitelben ülve egy ingatlanpiaci korrekció negatív eszközérték tartományba rugdal. Tuudom, "csakegyszervoltilyen", 2008ban - jja. Csak az már majdnem 2 évtizede volt, azóta 4-5x-öződtek az egekbe tépett magyar ingatlanárak...
-
Hmmz
senior tag
válasz
Gigicuci
üzenetére
Kevés a személyes infó, és nem is láthatunk rád annyira mint te magad, ami kéne a jobb döntéshez.
És még csak után lehetne varázsgömbözni
Embere válogatja, de így is csak példálózni lehet:
Ha van 100-200m+ bef. vagyon és mellé jönne a lakás, nincs öt pici gyerek, meg 2db 24 órás ellátásra szoruló családtag és biztos 14 órás meló, 20 évre, akkor így jó ötlet lehet a diverzifikálás igen, és nem feltétlen azért hogy nagyot kaszálj rajta.
+1 (fizikai) eszközosztály emelheti a kockázatmegosztást.Gondolj arra is, hogy a tőkeáttétel kétélű fegyver lehet, ha csak a FOMO miatt, akkor szerintem ne csináld, de ha inkább hideg és számító, végiggondolt és szándékos befektetési/portfolió döntés, akkor jöhet.
-
válasz
Gigicuci
üzenetére
Én beszállnék, de kisebb önerővel. Minél nagyobb tőkeáttétel legyen. A lakáskezelő szerintem felejtős, elviszi azt a kicsi hasznot is, ami van rajta. Jó lokáción, jó elosztással legyen a kecó, esetleg olyan, amibe tennél munkát, hogy felpimpeld.
Abban nem hiszek, hogy az áremelkedés teljesen megállna, így is kevés lakás épül.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Gigicuci
üzenetére
A 40% önerő nagyon sok, a lakáskezelő pedig sokat elvisz, mert ha évente újra ki kell adni, az 1 havi díj, meg a 10%-ok miatt az év során mégegyszer kifizetsz 1 havit, van valamennyi ütesen állás is, szóval ilyen 9-9 és fél havi bérleti díjal számolhatsz, abból még leadózol, alig marad valamid. Már persze ha nem futsz bele valami gixerbe.
Csak akkor éri meg szerintem, ha megcsípsz valami jó dealt, amiben tudsz valami hozzáadott értéket beletenni. Ez általában nem az újszerű szegmensben keresendő (azokat piaci áron tudod megvenni), hanem inkább általában a felújítandóak közt.
Ha azért akarsz újszerűt, mert kényelmes típus vagy/nem akarsz vele bajolni (a lakáskezelőből is erre asszociálok) akkor szerintem egy TBSZ+ETF kombóval jobban jársz. -
Gigicuci
senior tag
Mit mond a varázsgömbötök? Megérheti még 2026-ban, 3%-os hitelre venni újszerű lakást befektetési célból, jó helyen? Sose csináltam ilyesmit, elbizonytalanított a sok bejegyzés, hogy így macera, úgy macera illetve, hogy ez tulajdonképpen egy fél állás. Gondoltam kiadom lakáskezelőnek és egy 15-20 évre terveztem vele. Egyetlen ok miatt gondolkodom rajta, a tőkeáttétel miatt, 40% az önerő amúgy.
Tudom, hogy rosszkor szeretnék beszállni, a tavalyi 25%-os drágulás után lehet egyszerűbb maradna az életem, de félek, hogy ez a drágulás tovább folytatódik, idáig még mindig kiárazódtam a lakáspiacról. Mi a véleményetek? Köszi -
t72killer
titán
-
-
Resike
tag
válasz
kovaax
üzenetére
Én nem olvastam félre semmit, itt a évek ótán lenne a hangsúly, de persze mindenki tudja hogy amint kurmányváltás lesz "alcoholism drops to zero". Bár az ígérgetésen kívül még senki nem tett le semmit az asztalra, de majd ezek most már mindjárt mindent is megcsinálnak elsőre se!
-
TomMusic
őstag
Na, volt itt minden.
Én úgy vagyok vele, hogy az elmúlt x évben hányszor volt már világvége hangulat...
Azért a kovidnál gondoljatok bele, hogy a boltokban készlethiány volt, kijárási tilalom, stb. Felfordult az egész világ. Aztán az egészet megoldotta egyik napról a másikraDr. Prof.Putyin.
A világon mindig van valahol valami forrongás.
Persze azért reménykedek benne, hogy a világ nem létező urai nem kattannak meg teljesen, mint a két világégés során.
-
Árpi001
őstag
válasz
Yellow73_a
üzenetére
Köszönöm a konstruktív választ.
Valami ilyesmit vártam.
-
Hmmz
senior tag
válasz
gattolino
üzenetére
Irigylem a gondjaidat

Mintha órákat kell vele daytrédelned nap mint nap, és tennap/ma is megjátszani egy lehetséges SPCE short suqueeze-t
Ez a felület -szerintem- már nagy előrelépés volt egy webes OTP direktbrókerhez képest, amikor nézted a homokórát állandóan, mintha faxmodem-en várnád a handshake-t, közben az árfolyam meg már rég elszállt, és kezdhetted újra limites megbízást
-
Yellow73_a
tag
válasz
Árpi001
üzenetére
Az autó - legyen az ICE vagy BEV - nem befektetés.
Ha félsz attól, hogy nem lesz benzin, és emiatt akarsz elektromos autót venni, az meg pláne nem befektetés, hanem egy beruházás, amivel egy problémát akarsz megoldani/áthidalni.
A félelmed alapján én maximum egy kicsi olcsó használt elektromos autót vennék, hogy üzemanyag hiány esetén el tudjak menni A-ból B-be.
Mondom ezt úgy, hogy nem ismerem az autózási szokásaidat (mennyit mész naponta, milyen távokra használod az autót, autópályázol-e sokat, stb.)
Az elmúlt hetekben sokakban felmerült ez a félelem, ami már kezdi rányomni a bélyegét az e-autók - és elsősorban a használt e-autók - árára.
Befektetési céllal semmiképpen sem érdemes szerintem autót venni, hacsak nem drága sportautóról, kis szériás autóról vagy oldtimerről van szó. Az autó használati tárgy. Nem fogsz gáztűzhely helyett villanytűzhelyt sem venni befektetési céllal. -
s0rT3d
tag
Kicsit trükkös, át kell vezetni a normál értékpapírra, majd webes felületen a George-ből át lehet lépni a régi netbroker felületre. (https://netbroker.erstebroker.hu/netbroker/Logon.aspx?), ott van egy TBSZ átvezetés menüpont, ahol át lehet vezetni.
De régebben a George-n belül is lehetett, lehet csak variálnak rajta. -
gattolino
senior tag
Sziasztok!
Márciusban nyitottam TBSZ-t Ersténél és ebben a hónapban már nem tudok rá átvezetni normál értékpapírszámláról George-ban. Forrásszámlánál feldobja a sima folyószámlát, az eurós számlát és a TBSZ-t. Célszámlánál pedig csak a Normált. Vagy nem itt kell gyűjtőévre befizetni?
Valaki akinek működik elmondaná mit csinálok szarul?
NYESZ-re sikerült simán, de TBSZ-re nem -
Maradt egy kis USD (1600) a 21-es TBSZ-en, az ERSTE-n. Lejárat előtt, az év végén mindent eladok.
Van amibe még érdemes befektetni ezt az összeget a következő 8 hónapra?
Nem találtam USD alapú rövid kötvény ETF-et.Az USD-t is ingyen vezetik át ERSTE bankszámla deviza számlájára?
-
Hali
újonc
Ersténél és IBKR-nél is volt TBSZ-m ugyan arra az évre (2023), Erstétől transzferáltam át IBKR-re, ahol a transzferált insrtumentum átkerült az ottani 2023-as TBSZ-re. Kell nekem ezt jelentenem a NAV felé? 2021, és 2022-es TBSZ-ek is transzferálva lettek, de ott nem volt az adott TBSZ-nek IBKR-es megfelelője, szóval ezeket le fogom jelenteni a NAV-nak.
-
Moleman
addikt
válasz
customer114
üzenetére
Nem lehet, hogy most járt le a 2 éves kedvezményes időszakod?
-
customer114
őstag
Sziasztok!
Erste future program ügyintézésre kinek mi a tapasztalata a személyes vagy az emailes kommunikáció a gyorsabb, hatékonyabb?
Nem figyeltem és idén egy TBSZ kivételével minden másra vonta a rendszer a havidíjakat.(Igen, minden feltétel teljesül részemről.)
Köszönöm
-
axioma
veterán
válasz
Simia
üzenetére
Ja, van egy 15 eves e-autom amit fele ilyen idosen vettem, es bar sporolas is benne volt, de leginkabb a benzines _helyett_. A plusz egy kocsi amortizalodjon a garazsban utnak szerintem sincs semmi ertelme... az elkapkodott e-autok se tarcsiba, hanem (legalabb egyes utakat) kivaltani kelhettek el - valoszinuleg az ingadozoknal billent csak at a merleg nyelve, nem nulla hasznalati infoval rendrlkezo befektetok vettek meg.
-
forumpista
aktív tag
válasz
axioma
üzenetére
Igen, ezen azért nem érdemes agyalni, mert ilyen szélsőséges szituációban már első este ellopják tőle az autót (jobb esetben, de jóval rosszabbul is járhat mert vihetik napelemestől a házat is őt meg - szintén jobb esetben - csak kirakják otthonról).
Másfelől, ha az feltételezzük hogy nincs olaj, akkor nincs műtrágya, nem megy a traktor, nem megy a kombájn stb stb
-
Simia
junior tag
válasz
axioma
üzenetére
3 masodpercen belul a fegyver lesz a legertekesebb
És ezzel már bukta is az elektromos autót, mert máris más vezeti...
Apokalipszisre valóban máshogy érdemes (illetve nem érdemes) készülni. Ha ilyen bekövetkezik, akkor rövid időn belül rengetegen fogunk meghalni, és kb. csak a családod fog segíteni, ők sem biztos. Szóval ilyenkor a klánépítés az, ami működhet.
Ha nincs végső összeomlás csak egy elég nagy, akkor pedig lehet vidékre menni kajáért vonattal. Nagymamám II vh.-ban (meg utána) ezt csinálta. Elcserélte a szép ruháit kajára. Ha meg már a vonat sem jár, akkor nekünk úgyis meszeltek...
Elektromos autót venni (amikor van két másik benzinesed) spórolási céllal szerintem hülyeség... Esetleg ha a két benzinest eladná, de szerintem akkor sem éri meg anyagilag...
-
axioma
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Viszont ha ebben a scenarioban gondolkodsz, akkor iszonyat versenyelonye lesz abbol, hogy tud kozlekedni (pl. elmegy videkre [a termelohoz] kajaert amit mas nem tud megtenni, sot nyilvan hoz jo dragan eladasra is...)
De ezt csak a gondolatkiserleted kiegeszitesere, kizartnak tartom ezt a forgatokonyvet. Vagy ha ennyire szelsoseges lenne, akkor mar mindegy, 3 masodpercen belul a fegyver lesz a legertekesebb, nem a penz vagy hazi energia. -
kovaax
őstag
-
t72killer
titán
válasz
Árpi001
üzenetére
"Tehát másnak is eszébe jutott"
A piac egyik alapszabálya: mindig minden IS hamarabb "jut eszébe ' másoknak, avagy kb instant beárazódnak a dolgok.
#141504: kb +1. Bár közben kb leesett, kolléga olyasmire gondolt, mint covid idején volt maszkokból bevásárolni: de ott is minden max áron volt már, amikor konkrétan kaptál is árut.
-
Árpi001
őstag
válasz
forumpista
üzenetére
Nem állampapir vs elektromos auto a kérdés mert:
1.nem azt kérdeztem itt senkitől,hogy inkább állampapir vagy más.
2.semmiképpen nem is maradnék állampapirban,nincsen lamentálás ezzel kapcsoltatban
jeleneleg, a mai nap van még állampapirom.Ennyi
Vedd úgy hogy a megtakaritásom a cihában van.
Mint látod van egy sötétebb sejtésem a közeljövővel kapcsolatban,ezért jutottam erre következtetésre.Persze ebben sem vagyok biztos,azért is érdeködtem itt.
Nincsen ebben semmi rejtélyes,sem trollkodás. -
forumpista
aktív tag
válasz
Árpi001
üzenetére
De te nem ezt kerdezted hanem ezt:
”Ha volna némi megtakarításom, szerintetek érdemes volna elektromos autót venni, félig meddig befeketetèsi célból?”
illetve
”Minden más általad is emlitett negatívumot nem lehetne ezzel kivédeni,csak ha a között hogy állampapirban maradjak ,vagy e között kell választani én egyenlőre e felé tendálok”Ha neked ez nem allampapir vs elektromos auto akkor nem tudom mi…
-
Árpi001
őstag
válasz
forumpista
üzenetére
Szóval troll lennék mert az épp lejárt állmapapiromból tervezek venni egy olyan jármüvet ami szerintem kevésbé lenne kitett azon változóknak amik jó esélyel itt kopogtatnak épp,és ezt megosztottam itt?
Szerk:nem emlékszem hogy összehasonlitottam volna a kettőt.
-
Árpi001
őstag
válasz
A Zéé
üzenetére
Ha van a családban egy elektromos autó, és napi 8 órát lesz áram ,már tudsz közlekedni .
Ha nincs ,nem tudsz...Persze ha valamiért egyaltálan nem lesz áram,akkor feleslegesebb mint egy benzines autó.Csak jeleneleg az olaj,és a gáz van válságban,és nem tudod otthon egyiket sem semmilyen modón megtermelni.(egy erkélynaplemmel,akkuval annyit tudsz termelni mindenki mástól függtelenül ,kivéve az időjárást ,termelni,hogy a telefonok,laptop fel legyenek töltve.)
Nem gondolnám hogy megváltanám a világot egy e autó vételével.
Minden más általad is emlitett negatívumot nem lehetne ezzel kivédeni,csak ha a között hogy állampapirban maradjak ,vagy e között kell választani én egyenlőre e felé tendálok.
Minden ötletet szívesen fogadok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- PlayStation 5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Xbox tulajok OFF topicja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Lenovo Thinkbook, Yoga széria
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- KOORUI E2212F FHD 100HZ (093)
- iiyama G-MASTER G2770HSU FHD / IPS /180HZ / 0.2MS (092)
- Lenovo Legion R32qc-30 32" / 180hz / 0.5ms
- Gawfolk Gaming Monitor 34 inch IPS 120Hz, Ultrawide PC Screen 2560 1080P (090)
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z390 i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 Super 8GB Aerocool P500B Digi ARGB 750W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! EVGA FTW3 Ultra Gaming RTX 3080 10GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R5 2600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB ZALMAN T3 Plus Deepcool 400W
- PC Architech Branding
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4418
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

?
mgoogyi