- Videós, mozgóképes topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Mini PC
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- TCL LCD és LED TV-k
- Szinte megfizethetetlenül magas lesz a TSMC A14-es node-jának ára
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DemonDani
addikt
válasz
Tesztelo.hu #134249 üzenetére
Valójában nincs akkora difi jelenleg.
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
bul07 #134247 üzenetére
"Az a baj hogy a nyugdíjakat nem emelik úgy mint a minimálbért százalékosan." - Persze, mert 2010-ben eltörölték a Horn kormány által bevezetett svájci indexálást, ami az átlagbér növekedését is figyelembe vette az infláció mellett a nyugdíjemelésnél 50-50%-ban, ha jól emlékszem. Sokkal jobban kommunikálható a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjprémium, mint egy fix nyugdíjemelés. Ez utóbbiakkal együtt is sokkal kevesebb egy mai nyugdíj, mintha maradt volna a svájci indexálás. (Nem én mondom, hanem szakértők szerint.)
-
Hmmz
aktív tag
válasz
bul07 #134247 üzenetére
Köszi, hogy igy hosszabban is megosztottad
#D1rect: jah, ez lenne a célja a nyugdijcélú megtakaritásnak is, hogy kiegészítse vagy fedezze a esélyesebben szerény összeget majd.
Sajnos csak egy régebbi cikket találtan erről, de a graf. elég sz@rul néz ki, valszeg azóta nőtt a dolgozók száma, főleg szükségből.
Emléxem 2000-ben összefutottam a teniszpályán egy volt IBM középvezetővel "odakint", akkor volt 35 éves, mondta hogy most már visszavonult, inkább engedi a fiatalokat érvényesülni, mossá csak nyugíjas meg utazgat/teniszezget
-
bul07
nagyúr
válasz
D1Rect #134244 üzenetére
Édesapám 1980 környékéig (kb 15évig) rendőr volt Budapesten, majd leszázalékolták, aztán falura költöztek(tünk) egyszer segítség gyanánt fűtötte az iskolát mert a fűtő kieset, feljelentették elvették a rokkant nyugdíját, aztán helyi téesz mint mások falun, kilencvenes évek elejétől máshol talált munkát de csak 4órába volt bejelentve és akkor vagy így vagy sehogy felállás volt, főleg itt falun a világ végén(amúgy szabad jó munka volt), kétezres évekbe 6vagy 8órába volt, majd nyugdíj előtt 5-7év szakmunkás minimálbér
És mikkor elment nyugdíjba 60e Ft lett megállapítva, mostanra 75évesen a nyugdíja nincs 110e Ft
És mai napig dolgozik havi 240órában hogy a kocsiját meg a horgászatát ne keljen elhagynia, mert megélhetésre se lenne elég amit nyugdíj címszóval kap.Édesanyám Nők 40-el ment nyugdíjba, fiatal korában 3műsazakos szövőnői munka majd gyerekek, falun nem volt más mint először óvodában munka, majd utána iskolában takarítónő, és itt dolgozott folyamatosan. Mikkor elment nyugdíjba 78e Ft lett megállapítva, majdnem ennyi volt akkor a minimálbér
Most 66évesen az első méltányossági emelés után 139e Ft-ot kap.Az a baj hogy a nyugdíjakat nem emelik úgy mint a minimálbért százalékosan.
Édesanyám nyugdíján jól látszik ez, menyi is most a minimálbér 193e Ft, kb ennyinek kellene lennie neki a nyugdíjnak ha egyformán emelték volna.Amúgy lesz itt nagy baj 10-20év múlva
Mert aki most albérletben lakik még valahogy ki tudja fizetni fizetésből de nem tud spórolni saját akár csak egy legkisebb panelra vagy falun egy régi házra, de hogy fogja nyugdíjból fizetni az albérletet, tömegesen fognak utcára kerülni a nyugdíjasok.Ajánlom azoknak akik albérletben élnek hogy boldog nyugdíjas időkre ne is gondoljanak számítsanak, ha nem akarnak majd utcára kerülni amíg élnek dolgozniuk kell.
-
" ~280k nyugdijas él 120k forintnál kevesebb pénzből havonta"
Ennyi nyugdíjat kapnak, egyáltalán nem azt jelenti, hogy ennyiből élnek.
Nekem 2 olyan rokonom is van, akinek nagyon alacsony a nyugdíja, de ennek az az oka, hogy 40 évesen megkenték a dokit és leszázalékoltatták magukat.
De mindkettőnek a mai napig van vállalkozása. -
Hmmz
aktív tag
Nyugdíj célú megtakarítások és fontosságuk (by Szendrei)
Egész jó de azért találtam benne hibákat. (Ha érdekel bárkit majd kifejtem..)
Tuti hogy ide is érdemes (lenne) befektetni..Mert ez annyira nem is rossz ötlet, tekintve hogy ~280k nyugdijas él 120k forintnál kevesebb pénzből havonta.
Ez ~12% az összes nyugdijasnakÉs ahogy mondják távolról sem jó irányba mennek a dolgok hosszútávon..
Továbbá, hogy hány fő kap és mennyi pénzt, azt ITT láthatod
-
ztak
csendes tag
válasz
Yellow73_a #134239 üzenetére
Szerintem ugyanazért nyitottunk számlát :) Te csak ott csinálod másképp, hogy a NYESZ-re nem ETF-eket veszel végül, hanem megtartod a Futures alapokat.
Köszi, hogy választoltál. A 3.) pontot illetően: jogos, erre gondolhattam volna. Bár azért elég egyértelműen azt írták, hogy 12 hónapon keresztül várják azt a havi 5-öt. -
Yellow73_a
tag
Sajnos nem igazán tudok válaszolni a kérdésedre. Én alapvetően a NYESZ és TBSZ miatt nyitottam értékpapírszámlát.
1.) Nem írtunk semmilyen extra szerződést, csak egy alapmegállapodást (és annak mellékleteit) az új értékpapírszámlához, emlékeim szerint nem volt külön szerződés a 40eFt "ajándék"-ról.
2.) Fogalmam sincs, kérdezd meg a kapcsolattartódtól, vagy hátha itt a fórumban találsz ezzel kapcsolatos információt.
3.) Szerintem azért csinálta, mert havonta ~40eFt-ra adtam megbízást, nem várta meg a 12 x 5 ezret (ami ugyebár 60eFt), mert a második befizetésnél már 80eFt-nyi alapvolt a NYESZ-R számlámon, és úgy gondolta, hogy a 80 ezerrel teljesült a feltétel. (t.i. több, mint 60 ezer) -
fil
őstag
MÁK-ból akartam kiutalni Eurót az Erstés eurós számlámra. Nme engedi kiválasztani csak a Revolut számlámat.
Belföldi számlára nem lehet? -
Hmmz
aktív tag
válasz
Apollo17hu #134226 üzenetére
Hát az a banktól függ.
Az OTP-nél pl. asszem úgy, hogy ha az Árfolyam+ opciót aktiválod és az EUR-t devizaszámlára váltod át OTP középárfolyamon a netbankban,
akkor azt később készpénzben is felveheted OTP fiókban, lehet csak előzetes bejelentkezés mellett. (Az OTP saját középárfolyama esetleg eltérhet az MNB-jétől)
De egyszerűbb ha megkérdezed Őket elötteNekem mikor kellett, volt egy ismerős sok EUR-al, akinek kellett a forint, és lebartereztük középárfolyamon mindenki jóljárt
-
ztak
csendes tag
válasz
Yellow73_a #134092 üzenetére
Ebben a hozzászólásban szó van arról az akcióról, hogy ha 12x5e ft-ot befizetek az Erste Future bármely csomagjába, akkor az Erste ehhez 40e ft-ot ad Erste Arany Alapok Alapja befektetési jegyben.
Kérdés:
1. Erről külön szerződést kell kötni?
2. Ha rögtön eladom Future-ös alapot (eleve csak azért veszek olyat, hogy teljesüljenek az ingyenes számlavezetés feltételei), akkor is érvényes a dolog?
3. Abban mi a logika, hogy már másfél hónap után ráteszi az Erste a TBSZ-re a 40e-s csomagot? Mi van, ha a következő hónaptól kezdve hanyagolom a befizetést? -
Andris...
tag
Szombat este utaltam webkincstárról folyószámlára egy összeget. A tranzakciók között ez a pénzszámla-kifizetés tétel "Lezárt", "Teljesíthető" státuszt mutat. A folyószámlámon viszont még mindig nem jelent meg az összeg. Ez is csak a következő kereskedési nap, hétfő reggel fog véglegesedni?
-
DemonDani
addikt
Én előbb vennék ebben a pillanatban bármilyen formában platinát, mint aranyat. Fizikai formában lényegesen nehezebb beszerezni ahogy nézem, kevesebb helyen kereskednek vele.
A katalizátoros téma annyiban nem meglepő, hogy azért a munkagépek, áruszállítmányozás nem úgy fest, hogy nagyon erőltetné ezt az elektromos hóbortot, a személyautóknál persze csökken, de sok olyan terület van, ahol inkább a hidrogén lehet a következő lépés a BEV helyett, de az megint kedvez a platinának.
Szóval elképzelhetőnek gondolom idővel az arany és a platina újra egymásra találását az árfolyamban. Az arany korrigálhat lefelé valamennyit, és szép lassan elkezdhet emelkedni a platina a túlfűtött arany miatt.
Talán az ezüst sem lenne hülyeség, és ott a hozzáférhetőség sem korlátozott annyira. Viszont ott azért volt emelkedés az utóbbi időben, kisebb az olló nyílása, mint az arany/platina estén.
-
aAron_
őstag
válasz
kovaax #134225 üzenetére
Nem, mert jelentéktelen mennyiség. Ez amúgy inkább másik topic témája: Tőzsde és gazdaság
-
DemonDani
addikt
-
Hmmz
aktív tag
válasz
DemonDani #134222 üzenetére
Jó felvetés, de nehéz ügy.
Ugye fő felhasználása a katalizátor, lehetne hinni hogy akár csökkenő tendencia várható az elektromos autók térhódítása miatt, de a szakértők nem erre számítanak.Jövőbeni felhasználás tovább nőhet a hidrogéncellák terjedésével, azthittem annyira azért nem ugrunk rá mint az elektromos autókra de mégis felfelét várnak.
Viszont nincs akkor nimbusza mint az aranynak, aminek valóban túlfűtött lehet a piaca..
Volatilisabbnak tűnik és kevésbé likvid.
Ékszerként a jelentős felhasználása még jelenleg, ebben is emelkedést várnak, de ugye aztán vagynem..Ha 10 éve vettél ilyet, akkor most 0-n lehetsz kb..
Túlfűtöttség távolról sincs, inkább lehetőséget látok benne..Kitermelése az elmúlt 5 évben minimális csökkenést mutat, viszont a jövőben olyan
0,5-1%/év-vel növelni szeretnék, de mivel Dél-Afrika a fő forrás, ezért akadnak bizonytalanságok.
De dicaprió gyémántos filmjéből azért némileg sejthető hogy arrafelé kicsit nehezebb az élet
Tisztára mintha Trump kezében lenne a kitermelés, hogy nehéz legyen jósolgatni bármitis előreÖsszegezve: Simán van benne potenciál, simán megérheti, de én biztos inkább ETF-et vennék mintsem fizikai formáját..
-
DemonDani
addikt
Nagyon forró téma az arany mostanában, de mi a helyzet a platinával?
Lényegében most az eléggé jó áron van. Nem gondoljátok, hogy érdemesebb lehet abból spajzolni fizikai formában, mert a jövőben rá fognak kapni a durván elszállt arany miatt?
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
Paxker315 #134218 üzenetére
Nem feltétlen rossz a kis AUM egy olyan elszánt dedikált, specializálódott etf esetén, mint az flxe vagy az avem. Ha kicsi az alap nem olyan nagy mértékű a rebalanszolás problémája. Amikor a vanguard vagy a blackrock rebalanszol egész biztos matekozniuk kell rajta, hogy önmagában az esemény ne mozgassa meg a piacot, és bejön még a likviditás kérdése is, ha nagy a részesedésük egy illikvid papírban.
-
Paxker315
addikt
válasz
donat_sz #134206 üzenetére
Nem jobb, hanem más.
AVWC: tartalmaz némi small-cap, small-cap value részvényt is, illetve kiegyensúlyozottabban közepes-nagy kapitalizációjúakat is. Nem "dedikált" faktor-alap, így bizonyos faktorokban (méret, értékeltség, "minőség" ill volatilitás) nagyon enyhe - "mild" kitettség van, de legalább "pozitív nulla". Jobban reprezentálja a piacot a teljesítménye.
JPGL-nél rendkívül sok a mid-cap value, kifejezetten célozza az "érték" illetve "minőség" faktorokat (ez jelen kontextusban a "befektetés" (CmA) ill. profitabilitás (RmW) összetett megnevezése).Így, mivel eltérő megközelítést alkalmaznak, szerintem attól is függ, ki melyiket választja, hogy mennyire "convict" a FF-faktormodell kapcsán. Ha jobban hisz bennük az ember, JPGL preferált & hozzá egy kis SCV globál, illetve SCV "európa" az enyhe home-country bias végett.
Emerging marketeknél a JPGL-hez hasonló alapnak az FLXE-t mondanám. Ami átka a kis AUM, és a nem-túl-nagy állomány problémája a JPGL-t is érinti. Amit még lehet "bedobni" eltérésként, hogy JPGL "passzív", AVWC "aktív", valójában mindkettő árnyaltabb. A JPGL egy eleve aktívan épített-szelektált indexet követ, ráadásul nem is az összes index-összetevőből, hanem, szelektáltan & az AVWC szintén egy ilyen "aktív-indexet" követ, amit pont az Avantis hozott létre. Tehát mindkét alap "inkább" aktív, ahogy én látom.
Én alapvetően nagyon kedvelem a JPGL-t (és így az FLXE-t is), de látom, hogy sok befektetőnek az AVWC vonzóbb lehet. Rosszul egyikkel sem lehet járni. : ) : )
-
Genesist
tag
Rendben, Köszönöm a válaszokat.
-
axioma
veterán
válasz
Genesist #134210 üzenetére
ha nagyon szabalykoveto akarsz lenni, van olyan hogy onrevizio, az elso lapon jelolod, hogy melyik javitasa
de amugy en se javitottam a bevallasom mikor uj valtozatot kuldott a munkaltato, osszegileg ua., ha eszreveszik eloszor ugyis 'tamogato eljaras' van bunti nelkul -
pictigjis
őstag
válasz
velizare #134205 üzenetére
kb. masfel honapja csereltem telefont, igy abbol az idoszakbol rengeteg osszehasonlito uzenetem van a kulonbozo gyakorlatokrol. a kh-nal a kod utan meg ketto egyertelmusito uzenet jon arrol, hogy mi is tortent az ugyfelnel, ebbe a sorozatba semmilyen birosag nem tudna belekotni: [kép]
ezzel szemben all az mbh osszehasonlithatatlanul benabb uzenete. szoval lehet, hogy az itteni szakerto ur szerint olyanok hagytak jova, akiknek csokolommal kellene koszonni, csakhogy az latszik, hogy mind hulye volt, amit aztan sajat jol felfogott erdekeben megprobalt az ugyfelekre tolni. de nyilvan mindenki mas a hulye, es nem az mbh-s szerencsetlenek
vegre egyszer nem usszak meg a sajat balf..szsagukat
(a raiffeisennel mobilbank regisztracio utan az elso ket tranzakcios kiserletet sms-koddal is jova kell hagyni. nem veletlenul az mbh-t tamadtak. aprilisban ugyan mar ugy volt, hogy aktivalas utan az elso 24 ora turelmi ido volt, de ezt egyertelmusito sms-ek hianyaban a csalok nyugodtan ki tudtak varni, es utana kezdtek penzt lopni)
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
donat_sz #134206 üzenetére
Én is eladtam a jpgl-em, bár nekem nem az adta a portfólió gerincét. Számomra idegesítően viselkedik. Ha valaki low volatility etf-et akar, arra tökéletesen alkalmas. Ilyen értelemben kiváló termék. Amikor a piac esik az kevésbé esik, viszont amikor emelkedik minden, akkor előbb-utóbb lemarad. Nem tudom talán valamekkora tőkeáttéttel lenne értelme tartani, de az nem az én műfajom. AVWC nekem is van, a legjobb lefedettséggel rendelkező (S,M,L) world etf.
-
Genesist
tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni Revolut adózással kapcsolatban. Néhány éve kb. 5000 Ft értékben vettem Apple és Google részvényt játszásiból. Azóta nem foglalkoztam vele. Ezen idő alatt az Apple összesen 0.12 dollár osztalékot fizetett. A részvényeket nem adtam el, az osztalékot nem vettem ki a befektetési számláról. Lett volna ezzel bármilyen adókötelezettségem?
-
pictigjis
őstag
válasz
velizare #134201 üzenetére
tudom, hogy nagyon off mar a tema, de most direkt visszakerestem az uzeneteim kozott, hogy milyen szovegu sms-t kuldott az mbh a mobil app uj eszkozre valo regisztraciojakor iden aprilis 17-en. idemasolom:
MBH Bank App bejelentkezési kòd: 773 056 Kérjük, jelezze a 06 80 350 350-es szàmon, ha nem Ön kezdeményezte!
na most ebben az uzenetben SEMMILYEN figyelmeztetes nincs arra vonatkozoan, hogy barmilyen mobil eszkozre torteno uj regisztraciorol van szo. egy ilyen szoveg egyaltalan nem egyertelmu a nem programozo/it-s ugyfelek szamara, mbh bank app vagy netbank, az nekik ugyanaz. ezuton megnyugtatlak, hogy eleg sok magyar banknal ugyfel vagyok, a k&h gyakorlataba szerintem nem lehet belekotni
osszehasonlitasul:
ùj mobilbankot aktivàlsz? Ha igen, a MOBILBANK AKTIVÅLò KòD: xxxxxx. Ha nem te kezdeményezted, azonnal hìvd a TeleCentert!
N/s1OzGC9SS
@kh.hu #xxxxxx -
Ha van TBSZ-en felesleges dollárom és csak parkoltatni akarom határozatlan ideig, akkor IB01-et érdemes vennem?
-
Paxker315
addikt
válasz
Wn2tl #134194 üzenetére
már nagyon kéne egy AVES is opcióként, úgyis nagyon madárbarát vagyok
Gyk képes lennék a ticker-név miatt váltani EMVL-ről
-
-
Cpt.747
újonc
Sziasztok,
2028J-t érdemes áttenni FIX vagy BMAP-ba? 1,5%-os papír, de a lejárat miatt nem tudom van-e értelme tartani? Ha el is szállna az infla 2026-ban, azzal úgy vélem nem sokra mennék a 28-as lejáratú papírral. Vagy inkább valami brókerhez érdemes tenni? 5 évig nem fogok hozzányúlni terveim szerint.
-
pictigjis
őstag
válasz
Vision #134182 üzenetére
ne komolytalankodjunk már. attól, hogy egy csomó ember átnéz valamit, az miért is garantálja azt, hogy jó az a megoldás? ezek szerint nem volt jó, csak azt nem értem még mindig, te miért akarod az ellenkezőjét állítani? érthetetlen. fizessen csak az mbh, amúgy is egy kupleráj az egész bank, most szépen megeszik, amit főztek. és amúgy nem, nem vagyok érintett, nekem csak fizetni szoktak a sorozatos panaszok után
btw ezt az sms-dolgot a revolut is beszopta, az ő szövegük sem volt egyértelmű. olyat változtattak az egész procedúrán, ami példaértékű lehetne mindenki számára
-
Paxker315
addikt
válasz
donat_sz #134167 üzenetére
Óh, hát. Egyelőre ~ 30% World Multifactor, 17% "MCW" - ami itt S&P500, 15% global small cap value, 13% world momentum, 12% world value, 9% emerging market, a többi meg olyan "magam is szégyellem" eszköz (~3%), mint QDVE pl. & a kisebb részt állampapírok, hogy apróságokra legyen biztosíték (lakással kapcsolatos dolgok, váratlan események).
Terv: a globál multifaktor& MCW összevonása AVWCE-be (visszafogni az US-kitettséget). World Momentum átcsoportosítás Globál Small-Cap Value-ba (AVWS), illetve elkezdeni európai irányba nyitni (elsősorban ZPRX-en keresztül gondoltam).
Az EM-részhez egyelőre nem nyúlnék, DE, az AVEM azért vonzónak tűnik (Meg az FLXE is, ezt muszáj volt ideírnom...) .
A pontos arányok nem statikusak, mert minden hónapban van vásárlás, végeredménynek körülbelül ilyesmit gondoltam: 50% AVWC*, 20% AVWS, 15% Európa-dedikált, 10% emerging, a többi rész meg "hülyegyerekeskedésre". Plüss állampapír.
*problémám: nagyon nem szeretném a JPGL készletet felszámolni...
-
aujjobba
addikt
Szerintem a Google megoldasa eleg felrevezeto sokak szamara.
Kezembe kerult androidos telefon, a fokepernyo kozepen kint van egy szep nagy keresomezo, oda beir a joember valamit, aztan az se latszik bongeszobe vitt, milyen oldalra, vagy csak egy beagyazott webview az egesz, atlathatatlan.
Az AI is veszelyforras, megkeri majd a delikvens hogy nyissa meg neki a netbankot, aztan ha rossz helyre visz ki felel? -
eagleberg
aktív tag
Remek ez a topik a megtakarításokról. Már csak a megtakarítások hiányoznak belőle – de hát azt elvitték a csalók.
-
válasz
pictigjis #134181 üzenetére
Ezen a területen dolgozom, és ez most eléggé beütött nekünk is. Ez nyilván az ügyfeleken is csattanni fog, be lesz árazva, stb. De örülök, hogy nem tudod abbahagyni a személyeskedést.
miért fáj az neked, ha a kúria kimondja, hogy a bank is hibázott?
Elmondom, hogy miért. Azért, mert nem hibázott. Egy ilyen SMS szövege átmegy az IT-n, a risken, a compliance-en, az atyaúristenen is. Olyan embereken, akiknek te csókolommal köszönnél. Aztán a végén a Kúria kitalálja, hogy ugyan ez nem volt leírva sehol, de mégis másként kéne csinálni. És fizess. Ha ezt veled csinálnák, te sikítanál a leghangosabban. És ez nem NER-specifikus. Ha bárkivel igazságtalanul kibasznak, az gáz.
Hja, mindezt úgy, hogy egyébként az MNB árgus szemmel figyeli a pénzügyi intézmények minden lépését, folyamatos a kontroll és a mogyorózás.
-
pictigjis
őstag
válasz
Vision #134171 üzenetére
valójában az egy rossz vicc, hogy néha azt érzi az ember, te bezzeg mindent mindenkinél jobban tudsz
miért fáj az neked, ha a kúria kimondja, hogy a bank is hibázott? miért fáj az neked, ha a ner-es tolvajoknak kell kifizetniük a saját bénaságukkal IS összefüggő kárt? tudjuk, hogy te hibátlan vagy, de egyrészt ne gondold már, hogy minden ember pont ugyanolyan figyelmes és tökéletes, mint te, másrészt nyilván nem véletlenül alakult úgy az ügy, ahogy
-
tototos
addikt
Ezt az MBHnál rontották el de nagyon. Több hétig nem vették észre hogy a Google keresőben a legelső találat egy kamu oldal.
-
Minden banknál van ilyen, de ez nem 100%-os. Nálunk már mindenféle figyelés be van vezetve (külsős szolgáltatókat is fizetünk ezért vastagon), és mégis átcsúsznak ilyen tranzakciók.
Meg hát érted, ha az ügyfél egy csaló oldalon megadja a belépési adatait, akkor ki cseszte el? A bank, vagy az ügyfél? Tudom, hogy ez szar helyzet, mert profikat is át lehet baszni, de attól az még az ő hibája marad.
-
-
válasz
axioma #134173 üzenetére
Nem az IT rendszerekkel volt a gond, ez is benne van a cikkben. A CIB ezt megoldotta: csak a fiókban lehet új mobilkészüléket regisztrálni. Csak az meg kényelmetlen az ügyfélnek.
Most érted, minden biztonsági szigorítás kényelmetlenséggel jár. Aztán ott a Revolut, aminek még fiókja sincs. Szóval hát nem könnyű téma ez.
-
Hmmz
aktív tag
Én is előkerestem gyorsba majkától a csurran cseppen-t, Zsiday is emlitett osztogatás a telexes videoba
DE
inkább arra hegyezném ki, hogy dolgozol egy 1hónapig, 1évig, 30évig, félreteszel/megtakarítasz mikróra autóra vagy lakásra/nyugdijra, és hopp egy kinai hacker vagy egy script vagy akármi lerabolja a felét vagy az egészet digitálisan vagy manuálisan..
Amiért te a munkáddal az életed egy részét adtad..Csak mer 1x elnézel valamit.. ha egyáltalán te nézted el..
70+ éves nyugdijas női ismitől is vittek el most lóvét, há hirtelen be kellett vinni egy gyors kivizsgálásra a korházba, gondolhatod...
-
Ahhj, ez az egész egy rossz vicc. Telexen volt erről egy hosszú elemzés, már békéltető testületi és Kúria döntés is van. Az tényleg nonszensz, hogy ügyfelektől nem elvárható a felelős viselkedés és az értő olvasás. Csórikám hozzáférést adott a csalóknak új mobilapp telepítéséhez, majd a bíróság azzal utasította el a bank érvelését, hogy az SMS túl hasonló volt a normál belépési SMS-hez. Hát B+, ilyen ország tényleg nincs. De van.
-
axioma
veterán
meg szerecsenmosdatas (azert az mbh mert nekik van a legtobb ugyfeluk... nem azert mert nem foglalkoztak a biztonsaggal! ld. karosultak nem ertesultek alternativ uton a megvaltozott elerhetosegrol, nem kellett uj szamlara gyanus merteku utalast egyeb uton megerositeni...)
-
Hmmz
aktív tag
Még az MBH csalás margójára
OV: „Elég egy rossz kattintás, és ugrik a családi megtakarítás.”
avagy
Könnyű Katit táncba vinni ha ő is akarja.Ez mondjuk pont katasztrofális hiba, de az vesse rájuk az első követ, akit még egész életében soha nem vertek át egyetlen forinttal se, semmilyen kontextusban.
Egyenlőre a hivatalos álláspont szerint:
A probléma a billentyűzet és a szék között található
Aztán majd ez is olyan lesz mint az Ikertornyok, hogy soha nem tudjuk meg az igazságot pontosan?!? -
LaySoft
tag
válasz
Yellow73_a #134158 üzenetére
Hogy lenne 5 cm3 arany egy kiló, amikor 1000 cm3 19.3 kiló?
-
avl
senior tag
válasz
Yellow73_a #134158 üzenetére
50
-
Yellow73_a
tag
válasz
aujjobba #134152 üzenetére
Egy centi*centi*centi ranykocka csak 18,6g lenne?
Ahhoz képest, hogy ugyanennyi víz csak 1 g, a vas meg 7,85 g, elég combos az a 19,3 g!
De úgy is nézheted, hogy öt darab ilyen 1 cm3-es kocka közel egy kilót nyom, máris nem tűnik olyan kevésnek. Vagy olyan nehéz, mondjuk, mintha egy fél literes ásványvíz majdnem 10 kiló lenne. -
-
-
Ixion77
addikt
válasz
aujjobba #134152 üzenetére
Minden relatív persze, de jól számolsz:
Az arany sűrűsége a természetben előforduló elemek között az egyik legnagyobb, 19,3 g/cm³
(A különbség abból adódik, hogy az aranytömbök manapság nem téglalap, hanem trapéz formájúak)Azért elég nehéz ez. Kb. 8-10 mobiltelefon térfogata. Azok együtt kb. 3 kilósak, ez meg 12. Ha ultragazdag lennék, vennék egyet és csináltatnék belőle súlyzót, hogy több kedvem legyen edzeni
-
aujjobba
addikt
válasz
Paxker315 #134150 üzenetére
Na ez tokjo, hogy te is az AVWC-hez jutottal, marmint az a jo, hogy nem csak en jutottam oda
Annyi hogy az egyszerusitest en levittem addig, hogy mar csak az AWVC-t bovitem, van benne SCV kitettseg is, tokeletes.
A mar meglevo faktorosakat azert karbantartom, idonkent rebalanszolom, legutobb asszem a momentum szaladt meg nagyon az USA SCV karara.#134151Ixion77
Varj, az 12500g / (28*6*4)cm³ =18,601 g/cm³ igy elsore nem is tunik soknak.
Jol szamolok egyaltalan?
Egy centi*centi*centi aranykocka csak 18,6g lenne? -
Paxker315
addikt
Milyen jó, hogy nekem meg egyedül 2 tervem van egyelőre
Egyszerűsítés végett AVWC a JPGL ill "MCW" portfoliorészek helyett, illetve a Cederburg-hatásra kicsit bővíteni-felülsúlyozni európát. Legyen kevesebb elemű a portfolio, nafene.
-
forguet
senior tag
válasz
gertitorpe #134145 üzenetére
Igen én is pont ebben gondolkodom h visszatrimmelem 50k környékére az egyedi részvényeket és inkább átteszem etf-ekbe.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Apollo17hu #134142 üzenetére
Ez nem rossz.
Ha nem várod meg a lejáratot, akkor 1% bukó lesz a visszaváltásnál.
Ekkora összegnél már kérhetsz egyedi árfolyamot a bankodtól, hátha adnak is.. -
Hmmz
aktív tag
válasz
kw3v865 #134138 üzenetére
Nem mondtad a pénzügyi célokat/korodat (fiatalon nagyobb kockázatvállalás is javasolt) , de ha van olyan része ennek a pénznek amit tudnál nélkülözni akár 5 éven túl is, ha véletlen rosszabra fordul a tőzsde, akkor azt én bedobnám mondjuk VWCE-be. (1-2-3-5-7-10M), főleg ha van mellette normális bevételed is.
Én mondjuk akkor is bekockáztatnék valamennyit ha a TBSZ lejártával mind kellene majd,
Egyszerre vagy részletekben is lehet (LumpSum vagy DCA, meggyőződés szerint)
Sőt vennék Gold-ot is.. (Mondjuk 20g törhető aranytáblát)
Szép csillog, lehet dugdosni, nem rozsdásodik, jó lesz a világvégére meneküléshez, vagy az unokának az esküvőre, játszik az évezredes varázs, de el is adhatod ha akarod, szerencsére nem 2 kattintás kell az eladáshoz, nehéz elkapkodni, ami jó.
Mivel fizikai aranyban brutál az árrés (~6%), (főleg a törhetőben ~12%), nem szerencsés hamar túladni rajta. (ETF 4 President)
Inflációt nem számolva, ennek is van egy ~7% hozama a sokéves történelemben.
Ugyanez S&P 500 indexre pedig ~10%
Márpedig 10% éves hozam USD-ben vagy EUR-ban már igenjónak számít.
(Fontos hogy a sokévesen van a hangsúly)
Lehet szerezni PMÁP feletti hozamot, persze kockázatosabb, nincs gari, de ha ésszel csináljuk, könnyen megérheti
De nem vagyok a helyedben, és én elég nyuszinak számítok itt kockázatvállalás terén, a többség itt nálam bátrabb ("Dehogy vak csak bátor")Ha meg komoly lelki/anyagi gondokat okozna hogy 5 év múlva is 0 hozamod van, mert az állampapir hozamát elvitte az esetleges ETF esés akkor maradjon csak az állampapir, mert sajnos ilyen is megeshet, habár valószínűbb hogy hasznod lesz rajt..
-
gertitorpe
tag
válasz
forguet #134141 üzenetére
Első reakcióm: wow, ma is tanultam valami érdekeset. Második: még egy jó indok, hogy (december óta) nem tartok amerikai részvényeket.
Fogalmam sem volt, hogy ilyen létezik. Nem tudom, hogy ez mennyire van betartva külföldön. Egyrészt van 60 ezer USD limit, amiről te is tudsz, másrészt én azért nem vagyok benne annyira biztos hogy a magyar bróker, magyar hagyatéki eljárás annyira tördelné a kezét hogy értesítse az amerikai adóhatóságot az esetről és behajtsa részükre azt a 18%-kot. Az a baj, hogy akinek már van közvetlen tapasztalata az eljárással kapcsolatban az már nem él, hogy elmondhassa nekünk pontosan mi történt
Harmadik: a 18% adó, főleg ha az ember vagyonának csak egy kis részét érinti szerintem nem a világ vége. Ha kell az örökösök befizetik az adót és boldogan élvezik a maradék 82%-kot.
-
avl
senior tag
válasz
Yellow73_a #134140 üzenetére
én a kivétel / szükségességtöl teszem / tenném függövé
ha kell (a) pénz TBSZ-röl elörelathatolag 1 even belül, akkor TBSZ-en belül eladom es (rész)kivét
1 ev mulva meg ugyis fordul(nak) a következö TBSZ(-ek)tovabb könnyit:
- minden TBSZ-en többféle - nem -1-es korrelacioju, de azert általában nem is teljesen együttmozgo ertekpapirom van - abbol es annyit adhatok el, amennyit gondolok/kell
- minden ev vegen több TBSZ-em fordul (idén 4 db :-) -
axioma
veterán
válasz
Yellow73_a #134140 üzenetére
tbsz-en belul kivetel elott at lehet ulni vele kevesbe volatilisbe
-
Apollo17hu
őstag
sziasztok! allampapirban van nehany milliom. eurora (cash) szeretnem valtani. nem surgos (mondjuk nehany honap van ra). mi a legkoltseghatekonyabb modja? koszi!
-
forguet
senior tag
Sziasztok! Azokat kérdezném akiknek 60k usd fölött van egyedi amerikai részvényekben befektetése. Én is ide tartozom de ahogy nő a befektetett értékem ebben a szegmensben egyre gyakrabban jelenik meg a gondolataimban h ha holnap elüt a busz mekkora nehézséget okozok a családomnak a US estate tax-szal, egyrészt admin másrészt nyilván pénzügyi oldalról. Nektek ez mennyire faktor a gondolkodásotokban? Lehet h túlaggódom, nyilván nem készülök sehova, de ugye bármikor bármi lehet.
-
Yellow73_a
tag
Elméleti kérdés a TBSZ-szel kapcsolatban:
A TBSZ ugyebár 5 éves ciklusú, tehát a gyűjtőévet követő 5. év végén automatukusan megszűnik, vagy továbbvihető újabb 5 éves periódusra.
Mi van akkor, ha az 5. (10., 15., stb.) évekvégén pont sz@rul áll a befektetésem (pl éppen mínuszban van az ETF-em)? Ilyenkor mit érdemes csinálni? Ha nem hosszabbítom meg a TBSZ-t, akkor a normál befektetési számlámra kerül a részvény, az éppen aktuális árfolyamon, amin eladni nem akarom, hiszen buknék rajta. De ahogy elindul fölfelé, az onnan számított hozam már mind adóköteles lesz.
Ha pedig meghosszabbítom a TBSZ-t, akkor újabb 5 éves ciklus következik, és a remény, hogy az újabb 5. év végén jól fog állni a részvényeim/ETF-eim árfolyama.Ti hogyan kezelnétek egy ilyen szituációt? Volt már valaki ilyen helyzetben?
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
kw3v865 #134138 üzenetére
30 millió? Azt már ügyesen lehet diverzifikálni. Fizikai aranyat nyugodtan el is engedheted. Én TBSZ-be pakolok, itt a fórumba sok biztonságosnak nevezhető ETF-et ajánlottak már. Mellé veszem a fixmápot a MÁK-nál. 60% ETF 40% fixmáp. Illetve van még EUR cash is, de azokat szépen befogom forgatni ETF-be, ha lesz valami jó deal.
-
kw3v865
senior tag
Köszi, így már jobban képbe kerültem. Kb. 30 millióról van szó, persze ennek jó részéhez nem akarok most hozzányúlni, mert le van kötve a MÁK-nál. Veszek valamennyi fizikai aranyat a biztonság kedvéért (persze bukni fogok rajta), meg havonta váltogatok némi összeget EUR-ra, hogy több pénzem legyen abban. Esetleg még más devizát is választhatnék mellé, de ha már az EUR is beszarik, akkor meg úgyis mindegy...
-
Genesist
tag
Sziasztok!
A legutolsó webkincstár app frissítéssel nekem elkezdett belassúlni az alkalmazás és szaggat. Nálatok is van ilyen gond?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
kw3v865 #134130 üzenetére
Itt egy kis iránymutató diverzifikálás terén.
De nem mindenki ért ezzel egyet itt.Fontos hogy megtervezz egy jó stratégiát a megvalósítás elött, amihez illene ragaszkodni, akkor is ha jól fizet, meg akkor is ha nem.
(Hiszen mindkét esetet számításba vetted a stratégia megtervezésekor)
De ehhez meg komolyabb rálátás kell vagy külső segitség.Az ETF-et azért preferáljuk mert alacsony költsége egy bef. alaphoz képest, és akár még sokrétűbb is (Olyan 0,1%-0,6%/év)
(Hosszútávon ez nagyon kiütközik, még ha nem is hinnéd elsőre 2,5% +20% sikerdij micsoda összeg lehet mondjuk 20 év alatt (Durva összeg!)Ha egy bankban kérdeznéd meg hogy mibe fektess, akkor minden bank a saját bef. alapjait fogja az arcodba tolni meggyőződéssel, (Mint az auto-gumisok, amelyik márkát Ő forgalmazza, az a legjobb -természetesen
)
Másszóval nem fognak neked az OTP-nél Erstés alapokat ajánlgatni/rábeszélni.
(Sőt ETF-et se nagyon, mert kevés rajta a haszonkulcs nekik, ami viszont neked plusz)Vannak alacsonyabb kockázatú ETF-ek is:
-Kötvény ETF
-Low-Volatility ETF-ek
-REIT-ek
-Defenziv szektor ETF-ek
-Meg talán még a GOLD ETF is ide.Sokan szeretik -okkal- 60%/40% arányt (részvény/kötvény)
Aztán az arányt lehet tolni a kockázatvállalási hajlandóságod irányába.
Aztán ez úgyis borulni szokott az első nagyobb esésnél, mert megijed a páciens
De ezekről egy könyvet is lehetne irni, (Vannak is ajánlatok az topikösszefoglalóban)
Nézd meg esetleg a kiszámoló akadémiát YT-n.A részvény/részvényindex ETF minimális befektetési időtartama ~7 év, az ajánlások szerint .
(Szerintem akár több is van az (Dupla-Tripla.))
Nézd meg mondjuk az európát az elmúlt 15-25 évben.. stagnált..azaz mostanában már emelkedésbe kapcsolt. (Amig az USA és a BUX fel volt, Japán meg 30 év alatt ért vissza 0-ba.)
Gold-ra akkor már válaszoltam-tunk, max 20% szokott lenni de inkább 10% alatt/környéke nagyobb porfoliónál, de ezt is embere válogatja. (De van aki közel 100%-ot is bevállal itt.) -
kovaax
őstag
válasz
kw3v865 #134130 üzenetére
Erre az időtávra továbbra is állampapír (lehetőleg az államkincstárnál). Persze nagyobb a valószínűsége, hogy nyernél valami világ részvény etf-fel is, de mondjuk 30% hogy nem, ami elég sok. Ha megengedheted magadnak, hogy 5 év múlva bent hagyd még pár évre (50-10), ha éppen gáz van, akkor lehet, de egyébként nem ajánlott.
-
Saughassy
aktív tag
válasz
Yellow73_a #134128 üzenetére
Na, sikerült, bár DÁPom már volt korábbról. Azért elég veszélyes tákolmány ez a Magyarorszag hu, de a webkincstar egesz pofasan nez ki. Vegul nem kellett letolteni es scannelni semmit, minden online ment, kb 20 perc munka.
Koszonom a segitseget es a motivaciot.
-
kw3v865
senior tag
Köszönöm a választ neked és kovaax-nak is!
Mint írtam, a KH-nál már van értékpapírszámlám. Ha csak az a célom, hogy hasonló hozammal és kockázattal fektessem be a pénzem, mint a jelenlegi OTP-s befektetési alapjaim esetén, akkor jó lehet? Vagy ott se érdemes befektetési alapokba fektetni? Csak és kizárólag ETF jöhet szóba, ami ajánlott lehet? Volt egy Kiszámoló cikk, rendszer havi befektetés ETF-be a címe, onnan jött az ötlet. De abban már semmit nem segít, hogy mégis milyen ETF lehet jó. Maradnék az 5 év körüli időtávnál.
Máshogy fogalmazva: ha nem akarok ETF-et venni a KH-nál, akkor inkább szüntessem is meg azt az értékpapírszámlát?A dizerzifikáció is fontos szempont nálam. Valami javaslat van, hogy a megtakarítások hány %-át érdemes devizában, mennyit nyeresanyagban (pl. aranyban), mennyit állampapírban stb. tartani? Egyáltalán mekkora vagyon felett van csak értelme a diverzifikálásnak? Erre vonatkozóan sajnos nem találtam ajánlást. Persze nyilván mindenkinek más az élethelyzete, de azért valami támpont jó lenne.
Fizikai arany esetén: az a kérdés elsősorban, hogy hol vegyek, ami 100%-ig megbízható. Tehát nem b*sznak át értsd valódi aranyat kapok.
-
mokus18
tag
Sziasztok
Erste, Nyesz, az első befektetési elvileg díjmentes. (Eddig az volt.)
Van most egy folyamatban lévő megbízás, ami még nem teljesült. Kérdezném, ha ezt visszavonom, és újat rögzítek fel, akkor nem fogja úgy venni, h ez már egy második megbízás, és felszámol költséget?Köszönöm
-
Saughassy
aktív tag
válasz
Yellow73_a #134126 üzenetére
Akkor ha jól látom, letolt kitolt feltolt DAP-pal:
MÁP - Értékpapír nyilvántartási-számla nyitása a Magyar Államkincstárban
MÁP - WebKincstár és MobilKincstár elektronikus csatorna igényléseutana belep es orul?
-
Yellow73_a
tag
válasz
Saughassy #134124 üzenetére
Mivel az Államkincstárnál semmilyen költség nincs, ezért érdemes minden állampapírt ott tartani, mert a visszaváltási költségek is ott a legkedvezőbbek. A te esetedben a kincstárnál csak 1% a visszaváltási árfolyamkülönbség, míg a Rafinál ahogy írtad, 1,5%. Tudom, kis összegeknél ez szinte kerekítési hiba, de ha már azon agyalunk, hogy érdemes-e átlépni a PMÁPból más állampapírba, és annál a döntésnél a tized százalékok is fontosak, így szerintem a fél százalékos eladási "büntetés" árkülönbözetet is jó megfogni.
-
Saughassy
aktív tag
válasz
Yellow73_a #134121 üzenetére
Neked is nagyon köszönöm, igérem többet nem floodolok a sok koszivel, de eloszor kertem segitseget es tul sokan, tul sokat oltetek ebbe bele. Tenyleg ertekelem.
-
Saughassy
aktív tag
válasz
Cs.Tibor #134119 üzenetére
Köszönöm a részletes választ. Ezek fényében nem hiszem hogy érdemes ugrálnom, hiszen 1 szazalekot legalabb elbuknek a kiszallason is.
A Rafinal vagyok premium ugyfel igy emlekeim szerint nincs koltsege az ertekpapir szamlanak. Ezzel egyutt az atvaltas netto arfolyamanak 98.5 szazalekot ir, szoval ha jol ertem, akkor masfelet bukok, ha mas, rejtett koltseg nincs.A diszkont kincstarjegy jol hangzik, sajna az asszony eleg para ezert is szimpatikus. Megnezem sikerul-e webes feluleten venni. Megeri ezt a Rafin kivul bonyolitanom, vagy ha mar ugy is van ingyen ertekpapirszamlam, akkor vegyek ott?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
CriticalHit #134120 üzenetére
Néztem már, micsoda nyitómondatok , LoL
Övé az egyik bef. alap, (a kettőből), aminek már régebb óta szorítottam helyet a portfóliómban, a diverzifikáció miatt.
Jól hoz, csak persze k* drága,
Főleg annak aki most akar belépni már..Mondjuk pont a 2008-as válság végénél indították ezt az alapot, igy még nem látott komolyabb recessziót, még nem láttuk mit tudna egy olyanba produkálni..
-
Yellow73_a
tag
válasz
Saughassy #134112 üzenetére
Mindenképpen várd meg a június 20-át, hiszen addig még a jelenlegi magas, közel 19%-os kamatot adja.
Akkor kell eldöntened, hogy mit vársz az inflációs pályától.
1.a) Ha úgy gondolod, hogy a (hivatalos) infláció növekedni fog, akkor akár meg is tarthatod a PMÁPot, ami 2026.06.20-ig éves 5,2%-ot fog hozni, azt követően egy évig (2027.06.20-ig) pedig a hivatalos 2025-ös infláció fölött 1,5%-kal többet. Akkor pedig már nem nagyon kell pattogni, hiszen 28-ban lejár a papír, maximum ha nagyon beesne a 27 június utáni kamat.
1.b) Ha növekedő inflációs pályára számítasz, de nem akarod kivárni 2026 júniusát, amikor is jobb kamatra fordulna a PMÁP-od, akkor eladhatod a PMÁP-ot, és vehetsz az árán BMÁP-ot, ami szintén nagyjából leköveti az inflációt, bár ez nem a hivatalos inflációhoz kötött papír, hanem a háromhónapos diszkont kincstárjegyek átlag hozamához. Ennek háromhavonta változik a kamata a DKJ aukciók függvényében, tehát évente négyszer is igazítják az aktuális DKJ aukciókhoz. Jelenleg 7,3% a BMÁP kamata.
2.) Ha arra számítasz, hogy csökken az infláció, akkor a kamatforduló után el kell adni a PMÁP-ot, és venni belőle FixMÁP-ot, amivel 3-5 évig lefixálhatod a kamatot évi 6,5%-ra, függetlenül a közben változó inflációs- és kamatkörnyezettől.
3.) Ha bizonytalan vagy, jó megoldás lehet a diverzifikálás, akár 1/3-1/3-1/3 arányban PMÁP-BMÁP-FixMÁP (vagy bármi más arányban), ami lefed minden scenáriót. Értelemszerűen így pár százalékkal kevesebb, de akár több hozamod is lehet ahhoz képest, ha csak egy lóra tettél volna.
Ha eladod a PMÁP-ot, akkor van egy "visszaváltási díj", ami valójában árfolyamkülönbözet, ez a PMÁP-od névértékére vetített X százalék. Nem tudom, a K&H-nál mennyi a lejárat előtti visszavásárlási árfolyamkülönbözet, talán 1,5%, az Államkincstárnál ez 1%. Vagyis 100 Ft névértékű papírt a kincstár 99 Ft-ért vesz vissza (és ezen felül persze kifizeti a felhalmozott kamatot is) -
CriticalHit
addikt
Zsiday Viktor: Az emberek, lassan menekítik a pénzüket az országból
[link] -
Cs.Tibor
kezdő
válasz
- A 2028/K nem annyira rossz papír. (Infla+1,5%). Kamatforduló után 3,7+1,5=5,2% kamatot fog fizetni 1 évig. (2026.06.20.-ig)
Kivárhatsz, hogyan alakulnak a kamatok, az infláció hosszabb távon.- A kivárás kockázata, ha csökkenteni kezdik a kamatokat, lemaradhatsz, és már csak kisebb kamatú papírba tudsz átmenni.
(Mondjuk a változásnál általában van hagyva néhány nap "időablak", hogy a régi papírból is vehessen még aki akar, de ez nem garantált.)
Ez esetben (csökkenő kamatok), a FixMáp lenne a jó megoldás jelenleg fix 6,5% kamattal, 3évre 2028/Q2, vagy 5 évre 2030/Q2.- Ha a másik scenario lesz, (emelkedő kamatok, infláció) a BMÁP
lehet a jó választás, (jelenleg 7,36% a nettó kamat, ami negyedévente változik a 3hónapos DKJ átlaghozam+1% prémium)
A meglevő PMÁP-od is jó lehet még hosszabb távon...
( bár utóbbi időben eléggé elcsalják az infláció számítását, és még ha bevallják is a magasabb inflációt, a PMÁP elég nagy késleltetéssel követi csak).A visszaváltás csere során a -1%-ot nem tudod megúszni, érdemes a magasabb kamatok utolsó cseppjét is kipréselni...., nincs határidőd, amíg nem csökkennek a kamatok jó vagy...
Az is járható út lehet, hogy megosztod egy általad választott arányban FIXMÁP és BMÁP között.
Esetleg valamennyi Diszkont Kincstárjegy is szóba jöhet mellé, a likviditás miatt. (A DKJ-ek most 5,7-5,95% nettó hozamot adnak, és a lejáratkor nincs plusz visszaváltási költség.)+1 gondolat, nem írtad melyik banknál tartod, ott mennyi a visszaváltási költség, van-e plusz állománydíj, plusz számlavezetési díj stb..
Lehet érdemes volna áttranszferálni az ÁK-hoz
Az Államkincstárnál a visszaváltás -1%, egyébb számlavezetési, vagy állománydíj nincsen!! -
Hmmz
aktív tag
válasz
kw3v865 #134113 üzenetére
AZ ETF legtöbbször kockázatosabb mint a lakossági állampapir.
Csak akkor válts le róla ha magasabb hozamot szerentél, de ehhez magasabb kockázatot kell vállalnod.
Kezdőként olvasd ez a topik összefoglalóját, és vannak youtube videók isAz IBKR-t szokták javasolni külföldi brókerként, sokan vannak ott a topikban.
(Elsőre kicsit bonyi lehet, de chatgpt és google forditó segit, vagy vannak cikkek is a témában)
Ha meg fontos hogy legyen banki háttér (problémáknál jól jöhet) és magasabb befektetésvédelmi alap, ráadásul magyar székhellyel, akkor meg maradnak a húzósabb költségekkel működő magyar módi, ERSTE, KH a fő csapásirány TBSZ számlával.Legegyszerűbb a VWCE ETF-et megvenni, de 3-4 év alatt akár negatívba is mehet a hozamod, ez elég rövidke idő ebben. (Aktuális évben pl. -4% környékén tart..)
Diverzifikálni érdemes, főleg nagyobb pénz esetén, más devizában, eszközosztályban, földrajzi elhelyezkedésben, esetleg brókerek között is.Fizikai aranynál mire vagy kiváncsi? (van arany ETF is)
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Saughassy #134115 üzenetére
Ez már volt téma, olvasgass kicsit
Neked mintha 1,5% költség lenne névértékre vetitve az eladási költség a banknál, számold bele azt is..
A kincstárhoz lehet érdemes átvinni, főleg ha sok pénzről van szó. (Itt 1% csak)
Nem kell kamatforduló környékén eladni, akár meg is tarthatod, PMÁP-nál (is) naponta számolják a kamatot (csak évente fizetik ki neked)
Ez most majd neked 5,2%-on fog ketyegni 1 évig. (3,7% infla+1,5% prémium) -
Saughassy
aktív tag
válasz
Mauzes #134114 üzenetére
Köszönöm a gyors választ.
Igen, ez a forgatokonyv is lehetseges, amit írsz.
Ha mégis úgy döntök, hogy eladom, akkor rémlik valami, hogy kamatfordulo korul optimalis ezt megtenni. Ez kotvenyenkent valtozik, vagy egyseges a szabalyozas? Ha eltekintunk attol, hogy mibe ugrunk at a megszerzett penzzel, mikor a leggazdasagosabb eladni? Extra dijakra, rejtett koltsegekre gondolok. -
Mauzes
addikt
válasz
Vannak más hasonló (sőt, most éppen jobb) állampapírok, amiken semmit nem kell gondolkodni. Például Fixmáp 2030/Q2, aminek fix 6,5% kamata van a lejáratig, azaz még közel 5 évig. Már ha mindenképp el akarod adni a PMÁP 2028/K. Egyáltalán nem rossz papír az sem, infláció fizet mindig +1,5% prémiumot. Simán lehet, hogy a jövőben magasabb kamata lesz, mint 6,5%.
-
kw3v865
senior tag
Sziasztok,
Két kérdésem lenne, megtakarításokkal kapcsolatban:
1. Nyitottam egy számlát a K&H Értékpapírnál. Még pár hónapja volt a Kiszámolós kupon, ami még érvényes, de már nem sokáig használható fel a kedvezmény. Eddig még nem fektettem be ott pénzt, viszont most már itt az ideje. ETF-ekben gondolkodok, viszont teljesen laikus vagyok a témában, ugyanakkor nem igazán kockázatvállaló. Ha már annyit tud, hogy nagyjából hozza a magyar állampapírok kamatait, azzal már elégedett lennék, még ha kockázatosabb is. Egyelőre nem nagy összegről, pár 1000€-ról van szó, de amint lejárnak a MÁK-os pénzeim, rögtön át akarom utalni ide, tehát később lesz ez több is.
Szóval kezdőknek mit tudtok tanácsolni, hol érdemes elkezdeni, mit olvassak el, ami aránylag tömören, lényegretörően leírja a legfontosabb tudnivalókat?
De ha tudtok konkrét ETF-et javasolni, azt is szívesen fogadom. Kb. 3-4 éves távlatban gondolkodok, bár igazából nincsenek pénzügyi céljaim.2. Hová érdemes menekíteni a pénzemet Magyarországról? Jelenleg a MÁK-nál és OTP-s alapokban van a pénzem, egyelőre csak HUF-ban és EUR-ban. Szeretném úgy diverzifikálni, hogy minél kevesebbet csökkenjen a reálértéke (hozamra nem is számítok), de biztonságban legyen. Semmiképp ne NER-közeli banda kezelje a pénzt, és lehetőleg az állam ne nyúlhassa le. Gondolkodtam fizikai aranyon is, bár azon jó eséllyel buknék, de legalább némi biztonságot ad. Erre tudtok valami jó ötletet?
-
Saughassy
aktív tag
Sziasztok,
Eléggé későn kapcsoltam és persze csak mérsékelten vagyok képben, így segítséget szeretnék kérni.
Van 2028/K Prémium Magyar Állampapírom, aminek a kamatfordulója 2025.06.20. Azt hittem, mostanra felszedek némi pénzügyi tudatosságot, de az élet vagy a képességeim máshogy hozták. Mit kezdjek most ezzel? Jelen állás szerint a netbankon is el tudom adni, 116,34 br árfolyamon. (Bankon keresztul vettem anno). Hogyan, mikor tudnam ezt atrakni valami olyan befektetesbe (akar ugyanigy allampapir, vagy hasonlo kockazatu) amivel nyerhetek egy ujabb évet, vagy felet, ameddig jobban képbe kerülök?
Elore is koszonom a segitsegeteket.
-
Hmmz
aktív tag
Bátorság vagy botorság intézményi állampapírt venni?
Avagy amitől még Trump is fél, de ha te nem, akkor akár kaszálhatsz is..A spread és a tét is óriási
-
confuser
senior tag
-
ztak
csendes tag
válasz
PredatorZoli #134096 üzenetére
Köszönet! A többieknek is.
Ha ÖNYP-nél és EP-nél együttesen már van évi 150e ft jóváírásom, amellé még nyithatok NYESZ-t további 100e ft jóváírásért, ugye?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Maxxxim #134097 üzenetére
Már írtam erről nemrég
(Nem árt megírni üzikor a tervezett vételi mennyiséget nekik)
Egyéb külföldi államkötvényeket Xetra ETF formában veheted magadhoz, vagy még esetleg a BÉTa piacról.
(Magyart persze csakis a MÁK-tól érdemes) -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
bozsokiandra #134102 üzenetére
Hát nézd.
A NYesz szerződésébe bele van írva ez a lehetőség, így szerintem normálisan csak felmenő rendszerben, új nyeszekre lehetne kivenni ezt az opciót.
Aztán persze Magyarországon vagyunk, láttunk már ezt-azt. Szerintem nem fognak belenyúlni, eleve kevés ilyen számla van.
A TBSZ-ek száma viszont az utóbbi időben elég kövérre hízott, ha valamihez, akkor szerintem ahhoz előbb fognak hozzányúlni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Videós, mozgóképes topik
- Megdöbbentő bejelentés a Nothingtól
- Konteó topic
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- PHP programozás
- Xbox Series X|S
- Reklámblokkolók topikja
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Direct One (műholdas és online TV)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Asus Rog Strix x570-f gaming 1 év jótállással
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- ASUS TUF Gaming RX 6700 XT OC 12GB GDDR6 Videokártya!
- Latitude 5350 2-in-1 13.3" FHD IPS érintő Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G / 8/ 256 GB / Gyári független / 12 Hó Garancia
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest