Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
Biznicelők! A zindexen 110e-ért GH3+14mm+gwc1 obi! 200ért tovább lehet seftelni!
-
madgie
titán
válasz
jjeahh
üzenetére
Ha félpercenként lősz képet, akkor az 14 óra alatt 1680 kép, az 24 fps-sel visszaosztva 70 másodperc. Tehát bő egy perces lesz a time lapse, ha félperces szünetekkel darálsz. Ha 15 mp, akkor meg 2 perc. Ha kicsit is okos a G6, akkor két expozíció között kikapcsol, nem meríti magát. Félperces közökkel lehet kibírja egy töltéssel, nekem a gyenge akkus Fuji jól szokta bírni a timelapse-et, értelemszerűen akkor jobban, ha nem megy folyamatosan a képernyő.
Az A7S-es csókának meg mutasd ezt meg
Esetleg ezt is, mert a gépén ez is megoldható.Meg mondd meg azt is neki, hogy az A7S-ben van e-shutter, bátran használhatja

-
jjeahh
nagyúr
No, szerk. időbe nem fértem bele: 13-14 órát kibír a g6 szerintetek timelapsere allítva?
Meg ti hány percenként lőnnétek képeket vele, hogy 14 óra 1-2 percbe sürítve szép folyamatos legyen? -
jjeahh
nagyúr
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Köszi, ez jó hír!
Egész napot pár percbe foglaló time lapse-t akarok egy fesztiválról, eredetileg az A7s-el csináltuk volna, de az elvileg csak laptoppal összedugva tud ilyent és 1000 kép a limit meg e-shutter sincs... már csak az akksiidővel kell kitaláljak valamit, mert kb. 300 kép után le fog merülni, így megszakad a felvétel egy akksicsere erejéig. -
törölt tag
válasz
Mirman
üzenetére
Jó nagy legyen, egyenletesebb lesz a fénye. Van arany színű - meleg fényt ad. Ezüst - hideget. Van kicsit drágábban olyan, aminek a szövése váltakozó, vegyes, vagy ki hogy hívja, a lényeg, hogy mindkét szín benne van, azokkal semlegesebben lehet kooperálni. De a legegyszerűbb egy jó nagy fehér darab hungarocell lap
- tanulni tökéletes.A derítőket én pont azért nem szeretem, mert vagy segéd kell hozzá, vagy csak tök szélcsendben használható állvánnyal körülményesen tökölve, szóval én pl. se derítő, se vaku, se semmi és próbálom tényleg available (rendelkezésre álló) fény mellett lőni, amit kell.
Sok-sok gyakorlással rájössz szép lassan, mit szeret a géped, obid, milyen expókorrekció kell mikor, stb. Keressétek mindig az árnyékot elsőre, az hamar jó eredményt hoz (ha nem foltos, hanem összefüggő árnyék)
Mármint ha süt a Nap hétágra. Felhős időben meg szuperül lehet kint is, és bent is (ablakba, ablak elé állítva) mókolni. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Mirman
üzenetére
Keress mindíg szórt fényt és tanulj meg utómunkázni, maszkolni stb., esetleg beszerezhetsz egy (fehér?) derítőlapot... Egy sima vakunak pontszerű a fénye, így azzal még durvábbak lennének az árnyékok pl. orr mellett szerintem, mert nem tudja az egész arcot lágy fénnyel bederíteni.
Az nd-hez: a szűrő miatt nem lesz a háttér sötét, és fókuszt is talál. A hoya varind-vel nálam simán találnak a panák fókuszt nd400-on is
Más: nincs nálam most a g6, nem tudja valaki, timelapsenél max hány kép a limit g6-on? MrChris?

-
Mirman
őstag
válasz
schawo
üzenetére
Tapasztalt modelleket tudok szerezni ingyen gyakorolni akik tudnak mutatni beállásokat amik jól működnek náluk és az alapján el tudok indulni. Van pár ismerősöm.
Most ne abból induljunk ki hogy unokahugiról lőttem egy nyaraláson egy gyors képet. 
Eperkutyus : Köszi , igen olvastam de csak miután itt is feltettem a kérdést. HA ez elérhető PS-ben az a legjobb mert azt így is használom rendszeresen (nyilván nem ilyen szinten ) és az tanulható. Az sem utolsó szempont hogy ingyen van....
Igyekszem beszerezni akkor derítőlapot is , meg majd valakit aki tartja. Derítőlapból mi az a méret ami alá nem szabad menni vásárlásnál mert túl pici ? Vagy ilyen nincs és felhasználástól függ ? Mondjuk arc vagy mellkas portréról ha beszélünk.
-
Fujis2950
tag
válasz
stev_taylor
üzenetére
egyébként ha TE választok ki, hogy mi legyen éles ,akkor szinte nem lehet rossz képet lőni. (mármint élesség szempontjából)
-
Fujis2950
tag
válasz
stev_taylor
üzenetére
vagy user error, vagy valami egyéb. De jó kis gép nekem is az van, jó képeket készít odafigyeléssel.
Mirmann: valószínű, hogy derítőlappal készült, milyen vakud van? (de majd okosabbak megmondják) -
Mirman
őstag
Sziasztok!
Akkor megpróbálkoznék itt a segítségkéréssel még egyszer egy kicsit összeszedettebb formában összegyűjtve az összes kérdésem és problémám hátha valaki tud segíteni.

Először is a célom nappali szabad és beltéri portrék készítése . Teljesen kezdő vagyok , olvastam pár könyvet de az ott leírt dolgok mind ezerévesek és magára a technikai dolgokra nem ami engem érdekelne nem igazán térnek ki. Jelenleg egy Oly E-PL6 gépem van amihez vettem egy 45mm (ez ekv. 90mm itt) F1,8 objektívet és egy Meike 320 vakut amit gondoltam szögből beeső fény előállítására fogok használni de mint kiderült a HSS hiányában erre alkalmatlan mert nem tudom eléggé levinni a záridőt.
Az a kb 1 hét alatt mióta megvan a gép ezt az egyetlen portrét lőttem de az eredménnyel nem vagyok elégedett maradéktalanul. A kép minőségével mint élesség , háttérmosás , zaj és színek maximálisan meg vagyok elégedve de a fény milyensége nem tetszik (ezért is vettem a vakut gondolván hogy az megoldás). Hogyan tudnék elérni ilyen vagy ilyen és ezekhez hasonló megvilágítást ? Derítőlapokkal ? Ha igen akkor pontosan milyen fajtával és mekkorával ?
A másik dolog hogy a fényekkel és a vakuval kapcsolatban felmerült az ND szűrő használata hogy kellőképpen le tudjam vinni a záridőt nyitott blendével is. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne hogy szerintetek ez egy járható út és minőségi eredményeket adna ? A háttér nem lenne teljesen sötét ha a portréalanyt a vaku világítja meg ? A fókusz miatt is aggódtam hogy esetleg nem találná el a gép a sötét miatt de kipróbáltam szinte teljesen sötét szobában (redőnyök lehúzva) és az af segédfénnyel így is kifogástalanul pontosan fókuszált és kellően gyorsan.
-
m.albert
csendes tag
Sziasztok. Ha már pont a vakukról van szó, van valakinek tapasztalata egy régi Metz 58 AF-1 Olympus vaku és egy E-M10 váz kompatibilitással? Leginkább a beépített vakus távvezérlős mód érdekel, a gépre rakni nem szeretnék egy ekkora vakut, a neten meg nem találtam egyértelmű választ. Most pont tudnék venni egyet nagyon olcsón, csak nem tudom megéri-e.
-
Gépötty
senior tag
válasz
stev_taylor
üzenetére
Szia!
Én Canon G10-ről váltottam ugyanilyen gépre, és pontosan ezt tapasztaltam. Még annyi fókuszhibás képet, mint az első napon lőttem, sosem csináltam. Lehet, hogy van ennél egyszerűbb megoldás is, de én fixen kiválasztottam a fókuszrácsból középső mezőt, nem hagyom, hogy magának válogasson. Ha nem a kép közepére akarom tenni a fókuszt, akkor csak rábökök a kijelzőn a kívánt helyre (csak a kiválasztást engedem a kijelzőn, mert állandóan, és kivédhetetlenül hozzáérek), és fényképezek. A problémás képek megszűntek. Próbálkozhatsz fókuszcsoport kiválasztással is, amikor egy 3x3-as fókuszkeret-csoportból választ magának a gép, én a magam részéről a fentiekkel megelégedtem. -
mano42
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Valószínüleg, bár jobban meggondolva, az uv szűrő 1mm vastag, nagyon vékony peremmel és rászorult az objektívre, nem tudtam leszedni csak itthon. Szóval nem lustaság, balf*szság volt az oka

-
mano42
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
A gm1 az irodában maradt szűrőstől, pontos adatom nincsen, kb 4 -mm, és az is rá volt tekerve egy uv szűrőre amit lustaságból nem vettem le, az is rontott a végeredményen, nem is keveset. Mármint a belógáson. A polárfilter Hoya.
-
Mercutio_
félisten
Skacok, ha már CPL: Mennyiben ront a képminőségen, ha a több éves használatból eredően apró karcok vannak a külső felületén?
-
hibavissza
veterán
válasz
mano42
üzenetére
Értem. Nekem egy ultra low cost Tanya van, de az nincs jó hatással a képekre eltekerve. Elviszi a WB, rombolja a részleteket. Csak akkor teszem fel, ha célom van vele.
Belógás: akkor érdemes résen lenni szűrővásárlásnál erre az obira. Milyen vastag a szűrő amit használsz? -
mano42
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Egy helyben álltam. Végülis miután kipróbáltam, hogy nem polarizáló pozicióban ua mint szűrő nélkül, egyszerüen csak eltekertem. A belógás az a filter széle, a 12-32 eléggé széles látószögű, hogy belógjon. Csak azt nem tudom, hogy miért csak a jobb felső sarokban lóg be. Zavaró, de kivágható, illetve lightroomban valamennyire ellensúlyozható, de itt az ooc jpegeket akartam feltölteni, nem volt belenyúlás. Minimális zoommal illetvemás objektívvel eltűnik.
-
a pentax 645d mostantól 4000 usd

-
mano42
aktív tag
Bocsánat, most vettem észre, hogy hülyén töltöttem fel, az utolsó két összehasonlításban a polárfilteres a második, bár gondolom szakavatott szemeknek ez nyilvánvaló

-
válasz
stev_taylor
üzenetére
erre nehéz bármit mondani, főleg, mert az is kizártad, hogy "rekesz gondja" lenne vagy hogy kezdő lennél. tegyél fel képet. (ha mégis kezdő lennél, akkor azt mondanám, hogy a kompakttal ellentétben itt nem feltétlenül végtelen a mélységélesség, azaz ha csak elkattintod a képet, nem biztos, hogy minden éles lesz)
-
schawo
titán
válasz
stev_taylor
üzenetére
Tegyél fel problémás képeket flikrre és linkeld be ide.
-
stev_taylor
újonc
Sziasztok!
Új vagyok a csoportban mivel eddig egy Olympus XZ-2 használtam.
Feljebb szerettem volna lépni és mivel a DSLR nekem nagy falat lett volna mint anyagilag mint tudásban, ezért egy Olympus E-PL6-ot vettem dupla kittel akciósan.
Sajnos n nagyot csalódtam néhány nap után, mert egyáltalán nem hozza azt amit vártam tőle.
Azt kell hogy mondjam, hogy a középkategóriás XZ vel jobb képeket tudtam lőni mint ezzel a MILC-el.
Pedig műszaki paramétereit tekintve ez sokkal többre kellene képes legyen.
A képek nem elég élesek, nem kontrasztosak és hiába a kistelés 40-150-es obi a távoli tárgyak életlenek.
Nem vagyok kezdő, tehát nem rekesz, fókusz gondja van.
Vagy valami beállítási gond van?
Vagy ez a gép csak ennyire képes?
Minden hasznos tanácsot szívesen veszek :-) -
hibavissza
veterán
Jó hír! Letöltöttem a legújabb Catalystot és már nem fagy az ACR és hasít!
-
-
Sera26
aktív tag
Hello!
E-M10 tulajoktól kérdezném, hogy exponálás közben, amikor fókuszáltok és félig lenyomjátok a gombot, nektek is hallatszik egy ilyen tengermorajláshoz hasonló hang? Ez valami fícsör vagy hiba?

Sehol sem találom a menüben, hogy ki lehetne-e kapcsolni. -
Schanyee
senior tag
-
Fujis2950
tag
válasz
func93
üzenetére
Ha homokos ( opp meleg ill más
) a tengerpart, akkor lehetőség szerint ne ott cserélj objektívet. Egyébként fehéregyensúlyt naposra ( ha süt a nap), tárcsa vagy i autó - és nincs gond- vagy menüben van olyan, hogy tengerpart, ill P:A:S:M mód- olyan okos az Oly, kiírja melyik beállítás a jó. A kijelzőn van egy skála ami mutatja hol van a helyes beállítás. Ha középre állítod, akkor jó. ( pl blende, és zársebesség).
De vannak nálam okosabb userek majd megírják a tutit. -
func93
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Olympus E-PL5 két obival: 14-42 - 40-150.
Nem volt még ilyen gépem eddig, és most megyek nyaralni a tengerpartra.
Tudtok adni pár tippet? Módokat esetleg amikkel lehet dolgozni egy amatőrnek? -
schawo
titán
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Most jelent meg pár hónapja, nem csoda, hogy nincs használtan. Ha olcsó használtat keresel, akkor Metz 44-48-50-est keress. Azok nem kicsik, de legalább jó nagyok.
-
qpakcovboy
őstag
Megnéztem youtubon a nissi i40 tényleg tuti. Használtan sajnos nem sokat talátam.
-
-
törölt tag
-
hemaka
nagyúr
-
Gondwana
addikt
Eddig az egyetlen hátránya, amibe belefutottam, hogy amíg TTL módban van, nem engedi manuálisan eltekerni a fej zoompozícióját, csak manuális módban lehet a derítőlap alatti színkódokat előcsalni. Apropó derítőlap: mekkora fazon, hogy mágnes tartja a helyén a két végponton, közötte meg nagyon könnyen jár és a vakuhoz adott pici softboxban előlátták, hogy be lehet tolni a derítőlapot kihúzott pozícióra! (A tokban tárolt softboxban pont elfér 4db AA akku tartaléknak, már csak az alatta lévő részt kellene picit kivágnom, mert abba meg pont beférne egy Fuji NP-95. Ráadásul Fujin okosan ki is kapcsol, nem úgy, mint az FL36R a GH1-en, mert az Oly utána nem kapcsol vissza, az i40 ilyenkor pár másodpercenként villan egyet az ellenőrzőleddel és a gépet visszakapcsolva rögtön be is kapcsol)
-
Nincs név
tag
Sziasztok, állványt mennyitől kezdve lehet/érdemes venni? Esetleg ajánlások? Abszolút kezdőként kérdezem, hosszú expós éjszakai képeket próbálgatnék vele. jjeahh, azt hiszem keresgélt korábban nem tudom talált-e már.

Előre is köszönöm

-
ati3x
senior tag
válasz
anaqer
üzenetére
Lett egy nissin i40-es vakum. Forgatható, dönthetô. 360/180 fokban. Én is azért vàlasztottam, mert tud hss-t. Elég nagyot villant, és ehhez képest kompakt a mérete. Most barátkozok vele, elég frankó. Èn is főképp portrézàshoz, nappali fénynél probálkozom. És igen, drágàbb mint a kínai y-s vakuk, de ha azokat akarod használni nd szűrökkel, akkor biza az nd szűrő és vaku ára biza elég hamar eléri a nissin árát. Akkor még nem is beszéltünk ha esetleg többféle objektívet akarsz használni, különböző szűrőmenetekkel. Amúgy meglepődve tapasztaltuk, hogy a canon 5dmkiii is elsütötte, igaz csak manuál módban. Szóval azt tudom mondani, inkább dobjatok egy kis lóvét rá, és vegyetek i40-et.
-
qpakcovboy
őstag
Mindenképp olyan vakut szeretnék, amit fel is tudok pattintatni a gépre, de időnként szeretném használni vezetékkel, vagy nélküle.
-
Gondwana
addikt
válasz
qpakcovboy
üzenetére
A Yongnuóság a lényeg, vagy az olcsóság? Mert ha utóbbi, Dojcslandisztánból 160€ körül mérik a megfelelő Nissin i40-et. Tény, kb. feleennyiért vannak YN cuccok, amikhez már csak olyan transcievert kell találni, ami m4/3 gépen is észleli, hogy gépen van, tehát adó és nem vevő üzemmód kell.
Szerk.: most nézem, hogy nem is találok olyan YN vakut, ami Oly TTL-t tudna kezelni, akkor meg bármilyen manuális vakut is használhatsz helyettük - és még olcsóbban is.
-
Sera26
aktív tag
Sziasztok!
Légyszi dobjon már egy privátot az, akinek volt Olympus nyári akciós visszafizetése.
Lenne kérdésem ezzel kapcsolatban.Köszönöm.
-
qpakcovboy
őstag
E-m10 hez tudnátok ajánlani olyan yongnou vakut, amit a tud vezérelni? Olyat keresek amit lehet vezeték nélkül is használni.
-
Mirman
őstag
Köszi mindenkinek a segítséget.
Azthiszem legjobb lesz ha tényleg lenyugszom picit és nem próbálom szórni a pénzt lehet hogy felesleges dolgokra. Csak ott van bennem hogy vettem egy vakut egy addot célra és most itt fog porosodni amíg nem veszek ND szűrőt.

Igen RAW-ban fotózok már évek óta ( eddig telefonnal most meg az Oly-val) és Lightroomban valamint Photoshopban végzem az utómunkákat.
A vari-ND-t azért gondoltam mert ha veszek akkor már legyen jó, ez még később is jó lehet ha megjönne a kedvem bármihez ami ND szűrőt igényelne. Másrészt azért gondoltam hogy legyen vari mivel full nyitva szeretnék portrékat lőni , az ND szűrő meg nem lehet se túl sötét , se túl világos mert a környezeti fény nem állandó. És mivel kézből fényképeznék nem állványról ezért a túl hosszú záridő sem jöhet szóba , 1/200nál meg rövidebb ugyebár nem is lehet.
Elnézést ha sok baromságot beszélek de igyekszem tanulni , fejlődni.

-
totálkezdő
tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Köszönöm a linket.
-
.mf
veterán
válasz
Mirman
üzenetére
"Martin Kühn fényképeinek stílusa lebeg a szemem előtt mint követendő példa , nekem az ő képei elképesztően tetszenek. Tudom hogy ez a szintű technikai megvalósítás amit ő csinál baromi költséges de én nem is szeretnék iylen szintő eredményeket elérni."
Példát tudsz mutatni? Bármelyik képét néztem meg, ami ellenfényes vagy nappali, nekem, bár bevallottan nem erősségem a vakuzás és megvilágítás, de úgy tűnt, hogy csak derítőlap van, vaku fényét nem látom, exifnél is "flash: off, did not fire". A tagek között pedig mindegyiknél szerepelt, hogy "available light"...
Raw képeket highlight-midtones-shadow csúszkákkal szoktál-e használni?... Ha eddig nem, akkor most tüstént. Vagy különben ez lesz [link]
"Ahogy utánaolvastam az itt javasolt ND szűrő tényleg megoldás lenne a problémámra."
Szóval bár a vakuzás nem épp erősségem, de szerintem még ezzel a 20k rálocsolásával sem instant siker és magic bullett lesz. Lelassíthatod annyira a záridőt, hogy már nem-HSS elsüthesd a vakut; de a vaku eleve nem túl magas kulcsszámú; adott záridőn még lehet, hogy annak is csak egy töredékét adja; kellhet softbox is rá, ami megintcsak sokat levesz az erejéből.
A helyedben előbb átmennék a vakus topikba. Ha a fenti irányon akarsz maradni, akkor drága vari-ND helyett közepes árfekvésű, normál minőségű ND (vari inkább videósoknak kell), és egy olcsóbb derítőlap. S szigorúan csak raw.
-
-
Real_Necro
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
-
Mirman
őstag
Szabadtéri helyszíneken szeretnék kis mélységélességű portrékat csinálni ahol a háttér szépen el van mosva a modell pedig tűéles és szépen megvilágított (már amennyire a felszerelésem engedi persze). Martin Kühn fényképeinek stílusa lebeg a szemem előtt mint követendő példa , nekem az ő képei elképesztően tetszenek. Tudom hogy ez a szintű technikai megvalósítás amit ő csinál baromi költséges de én nem is szeretnék iylen szintő eredményeket elérni.
Az én céljaimra úgy gondoltam hogy az Oly 45mm f1,8 és a meike vaku elég lehet de úgy tűnik tévedtem . Ahogy utánaolvastam az itt javasolt ND szűrő tényleg megoldás lenne a problémámra.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Intel Ultra 5 245K / RTX 3080 10GB / 16GB DDR5 / 1TB SSD!
- Újszerű Dell Latitude 7400 14" FHD IPS, i5 8365U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- iKing - Xiaomi 14T Pro Titan Gray Vékony, prémium kivitel, nagy kijelző 12/512
- Bomba ár! HP ProBook 440 G8 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4157
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Egész napot pár percbe foglaló time lapse-t akarok egy fesztiválról, eredetileg az A7s-el csináltuk volna, de az elvileg csak laptoppal összedugva tud ilyent és 1000 kép a limit meg e-shutter sincs... már csak az akksiidővel kell kitaláljak valamit, mert kb. 300 kép után le fog merülni, így megszakad a felvétel egy akksicsere erejéig.
- tanulni tökéletes.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
) a tengerpart, akkor lehetőség szerint ne ott cserélj objektívet. Egyébként fehéregyensúlyt naposra ( ha süt a nap), tárcsa vagy i autó - és nincs gond- vagy menüben van olyan, hogy tengerpart, ill P:A:S:M mód- olyan okos az Oly, kiírja melyik beállítás a jó. A kijelzőn van egy skála ami mutatja hol van a helyes beállítás. Ha középre állítod, akkor jó. ( pl blende, és zársebesség).