Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
p_adam
addikt
válasz
ANDROID??? #2325 üzenetére
-
arn
félisten
-
Mephike
őstag
Azért ez az RF16-28mm F2.8 IS STM Lens elgondolkodtató számomra.
-
Bensid
tag
Sziasztok!
Egy Canon EOS 6D Mark II gépem van és a következő problémába akadtam ma.
Bekapcsolom a gépet és a kijelzőn kapásból fejjel lefele írja ki a "szenzor tisztítása" feliratot. A továbbiakban tudok fotózni a géppel, de az lcd-n nem jön be se a menü, se az infó gombra nem reagál, se semmire. Egyetlen eset, amikor még mutat valamit a kijelzőn, amikor a fotó elkészítése után mutatja 2 másodpercig az elkészült képet. De azt is fejjel lefele.
Házilag megoldható szerintetek ez a probléma? Vagy ez szervizes történet lehet? Valami szoftveres hiba?
Köszi előre is ha valaki ír nekem valami érdemlegeset! -
arn
félisten
válasz
ANDROID??? #2325 üzenetére
Melyik latoszogre van szukseged?
almat kortevel, illetve mar van 1.4, 1.8.
-
ANDROID???
addikt
RF 24, vagy 35mm?
-
arn
félisten
Megint egy jo informativ video az 50 1.8-1.4-1.2 osszevetesben, rawokat is le lehet tolteni. https://www.youtube.com/watch?v=qDxe-n1fZJY
-
arn
félisten
Vki hasznal rf 50 1.2ot? Mennyire orrnehez egy r6 meretu vazon?
Mi volt a legjobb ar, ami az utobbi idokben ment?Asszem berelek egy hetvegere egyet, hogy milyen vele egyutt elni.
[ Szerkesztve ]
-
hemaka
nagyúr
-
ANDROID???
addikt
válasz
Celithrandi #2317 üzenetére
Remekül hangzik.
A lényeg, hogy a garancia érvényes számla nélkül is, csak jótállási jeggyel.
Nem értem meg, hogy miért kell a határon belül így működni a dolgoknak.
Anno TMX is egy kalap remek ügyködést végzett, ott nem tudom jelenleg mi a helyzet, de ha én olyan munkát adtam volna kii a kezemből magam mondok fel. Ez azért nagyon rossz, hogy ilyen remek szervizekre vannak a tulajok./felhasználók kényszerülve.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz
Celithrandi #2312 üzenetére
Nem biztos, hogy az uj osztrakok jobb munkat vegeznek.
-
Celithrandi
addikt
válasz
ANDROID??? #2316 üzenetére
Magyarországon maximum garancia levél kell,.de általában az sem mivel gyártási szám alapján benne van a rendszerekben. Viszont mivel a camera kft ról beszélünk igy általánosan bármid is van nem árt ha ügyvéddel mész és mielőtt bármit átadsz nekik fotókkal, állapot felmeréssel és közjegyzővel hitelesítve tedd. Egyebet nem mondok mert nincs kedvem becsületsértésért bíróságra járni, de kérdezz utánuk bárhol bátran. Én már elbeszélgettem párszor a cég vezetőjével így nekem nincs garanciám magyarországon canon termékekre, de több ismerősöm is van ezzel így és van pár fotós cég az ismeretségemben aki perben áll velük.
[ Szerkesztve ]
-
hemaka
nagyúr
válasz
ANDROID??? #2314 üzenetére
Az oldalukról:
A jótállásból eredő jogok jótállási jeggyel érvényesíthetőek, amelynek nem tehető feltételévé a fogyasztási cikk felbontott csomagolásának a fogyasztó általi visszaszolgáltatása. A jótállási jegy fogyasztó rendelkezésére bocsátásának elmaradása esetén a szerződés megkötését bizonyítottnak kell tekinteni, ha az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot – az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján kibocsátott számlát vagy nyugtát – a fogyasztó bemutatja. Ebben az esetben a jótállásból eredő jogok az ellenérték megfizetését igazoló bizonylattal érvényesíthetőek.De aztán ki tudja mikor frissítették utoljára, egyszerűbb, ha felhívod őket, vagy dobsz nekik egy mailt. btw én is osztom azt a véleményt, hogy oda semmit nem vinnék.
-
ANDROID???
addikt
válasz
Egyébként köszönöm a tanácsot, majd észbentartom, ha kell vinni garba/szervizbe. Most csak azt szeretném tudni mi kell a garhoz a szerviznek.
-
ANDROID???
addikt
válasz
Kell a számla garanciáztatáshoz, vagy elég vinni a garancia levelet?
[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz
ANDROID??? #2311 üzenetére
camera kft, szerintem próbáld meg az osztrák szervizzel garanciáztatni én ezeknek nem adnék át gépet
-
ANDROID???
addikt
A garanciáztatáshoz kell a számla is Canon milc esetén, vagy elég a garancia papírja?
-
arn
félisten
Attol fugg mihez viszonyitok
az 1.8 rfhez kepest nagy, de a tipikus modern milc 1.4-1.8 canon nikon obikhoz kepest mar nem, amit probaltam elkerulni eddig, de ugy latszik ezek a budget canonok egyedulalloak a piacon, kar hogy masok nem repultek ra erre a kicsi kategoriara.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Elotte 10 evig az volt
A canonba is inkabb az obik merete miatt ugrottam be, sajnos nem jott be, hogy az 1.4 fixek, jo arasak es nemileg nagyobbak lesznek. Igy most azert kacsingatok megint a fuji fele, mert nem 200 euros 50es obival terveztem hosszutavon (az arahoz kepest mongy baromi jo, a merete meg zsenialis).
Azon megy a dilemma, hogy kicsengessem az 1.4 arat, vagy valtsak mas rendszerre. Ebben a meretben es arban mar nem vonzo az egesz, beragadtam a budgetobikba.
-
arn
félisten
Itt meg siman a fuji render jon be… [link]
mas obi… de ugy latszik nem veletlenul dobtam 35ot, ott is tobb szituacioban olyat csinalt, amit az 50 nem tett.. Lehet epp azert jott be az 50, mert hasonlo melegebb szinrendert csinal, mint a fuji csinalt? A 28at is semlegesebbnek erzem.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Epp a youtubeon szinrenderes vakteszteket nezek. Meg is allapitottam magamban, hogy kb igy jottek… canon > nikon > fuji. Sot olyan videokat is talaltam, ahol a nikonnal jobban tetszett a sony. Itt meg pl alig latok szinrenderben elterest a canon 50 es a fuji 33 kozott. [link] kicsit makosteszta az egesz, az obik siman huznak ennyit rajta, meg gondolom a szenzorok sem epp egyformak rendszeren belul sem.
Csak egyszer csereltem vazat rendszeren belul (oly pl2 - m5), es ott is volt elteres, a pana szenzor javara.
-
feeregon
csendes tag
Kedves Fórumtársak!
Mindenkinek köszönöm a válaszokat.Amire jutottam:
Megrendeltem egy adaptert, és kipróbálom az EF 70-200 F4-et. Csodát nem várok, főleg nappal, kirándulások alkalmával használom a gépet. Képeslap méretű képeket nyomtatok, néha talán A4-es is készül. Ami a legnagyobb problémám, a méret és a súly. Közeledve a 6.X felé, már nem vagyok mindig toppon, meg kell gondolni minden dekát. A 28mm sokszor van felrakva, nálam az az "alap" optika.
A három optika között durva átfedés lenne, de ha meggyőz, megfontolom a 24-240 cseréjét.
Mégegyszer köszönöm mindenkinek -
Celithrandi
addikt
Bizonyára azért szeretne 150ezerért obit venni mert 450ezre van rá. Még az alkalmazott fotósok sem cserélgetik le az EF obikat háromszoros árú RF-re ő meg leírta hogy hobbista. Ez egy fórum ahol lehet véleményezni azt amit ír valaki ez a lényege. Talán ne akard megmondani hogy mit véleményezhetek és mit nem. Ha már azt ajánlottad valakinek hogy 28 és 70 közé nem kell neki objektív
[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz
kisharsany #2299 üzenetére
bocsi 55-250 igen. A 70-200 persze hogy jobb, de nem feltétlen mind1 hogy mivel sétálsz 500kilómétert egy utazáson. 55-250 nekem nagyon bejött, ha nem váltottam volna FF re nem is válnék meg tőle.
-
Beldar
tag
válasz
Celithrandi #2295 üzenetére
Írta, h ijesztő az a méret, és ódzkodott az adapterezéstől is, szóval adódott a logikai sorrend szerint az RF-es vonalon maradás.
Amúgy meg ne okoskodj itt nekem és ne véleményezd, h ki mit javasol, majd eldönti neki mi éri meg jobban! -
kisharsany
tag
válasz
Celithrandi #2298 üzenetére
EF-S 70-250? Az 55-250 lesz. Jó objektív, de azért egy 70-200 F4 más liga.
-
Sleek
senior tag
válasz
Celithrandi #2295 üzenetére
Mondjuk nekem Apsc n az RF 24mm kezdő sok esetben túl szűk lenne. Bár nem tudom a fórumtárs mit fotózik.
-
Celithrandi
addikt
válasz
feeregon #2290 üzenetére
tesztelned kell, a kép lényegesen jobb, de hogy neked kell e azt te tudod. Viszont akkor ha veszel 70-200 akkor érdemes lehet mellé egy zoom nagylátó vagy fix50 és a mostani zoomot meg eladni. Mondjuk én 100-400at vennék a mostani mellé
Nekem is van valahol egy felesleges 17-40 em amit akár letét ellenében kölcsön is tudok adni tesztelni.[ Szerkesztve ]
-
Beldar
tag
válasz
feeregon #2292 üzenetére
Erre a zoom-tartományra már van lefedettséged, azt gondold át, milyen helyzetben vinnéd magaddal a robusztusabb 70-200-ast, ami minőségben és fényerőben is jobb a 24-240-nél.
A 24-240 remek átfogás általános utazós kirándulásos alkalmakhoz, míg a 70-200 már specializáltabb - jól használható kültéri portré, sport, rendezvény, stb esetén is....
Ha anyagilag belefér, én pl. eladnám a 24-240-est és használtan vennék egy RF 70-200 f/4-et 420-450e körül, remek obi és könnyebb, kisebb a 24-240-hez képest is.
Szélesnek meg maradna az RF 28mm, ami remek minőségű kis üveg.[ Szerkesztve ]
-
feeregon
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy Canon EOS R7
Két optika van hozzá:
RF 28mm
RF 24-240mmA kérdésem az lenne, hogy hozzá tudnék jutni egy EF 70-200mm f/4 L IS II USM optikához. Ehhez kell vennem egy adaptert. Hobbi fotós vagyok, érdemes erre beruházni, vagy nem jelentene annyi pluszt? A mérete ijesztő egy kicsit...
Köszönöm
-
Sleek
senior tag
válasz
Celithrandi #2285 üzenetére
5200mm
-
Celithrandi
addikt
nagyon off, de nem tudom nem betenni. Sigma 1200mm
-
arn
félisten
Egesz jo teszt rf 50mm... a lerekeszelt teljesitmenyt hianyoltam, ugy milyen kulonbsegek jonnenek ki. A fokusz sebesseg elkepeszto az 1.4nel. [link]
Meg csak en sokallom a meretet?
-
Zodiacus
tag
Van amelyik gép 50 %-al lett drágább mint tavasszal. Tudom, hogy romlott a forint, de ez vicc. Szokott ingadozni az ár szezontól függően?
-
gypiero
tag
Sziasztok,
nálam egy RP kit van használatban, ami egy 5Dmk3-at váltott le. Feltűnt, hogy az RP keresője ahhoz képest sok idő, mire "betölt". Nyilván egy DSLR pentaprizmás keresője teljesen más, mivel mindig ott van, de számomra az RP késése annyira idegesítő, hogy szinte alig használom. Többször is elment a téma, mire a képernyő bevillant. Ez normális? Próbáltam egy R6-ot, ott is digitális a kereső, de azonnal megjelent szinte, ahogy belenéztem. A liveview-t utálom és amúgy is nagyon meríti az akksit, ezért bosszant ez az egész.
-
Zodiacus
tag
Canon R10 18-45 obival használható valamire? Vagy ez a kit objektiv felejtős?
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
Celithrandi #2270 üzenetére
80-ért vettem, annyit megért.
-
p_adam
addikt
Én sem állítom, hogy ez olyan jó trend, nekem sem tetszik.
Csak tegyük hozzá, hogy miről van szó, 24mm-es optikáról, ami fotóra/videóra egyaránt jó (az áron már inkább lehet vitatkozni, de $-ban a EF 24/1. 4L II új ára se olcsóbb).
Az se véletlen, hogy a 24/1.4 35/1.4 50/1.4 L mind szinte mind egyforma méretű, súlyú és szűrőmenet átmérőjű, akkor nyilván minél szélesebb látószög, annál nehezebb ugyanolyan szintűre csinálni. Nézhetjük a Nikon Z 35/1.4-et, ott is van beégetett korrekció, kialakításából adódóan nem lehet olyan, mint a Z 50/1.4, ahol nincs - és nem is az...ha csinálnának 24/1.4-et hasonló szempontokkal, ott se valószínű, hogy túlzottan másmilyen lenne. Vagy ha már teljesen mást nézünk, Leica SL-hez is gyártanak méregdrága (f/2 !) APO korrigált sort szinte ugyanolyan (nagyobb!) méretben és súlyban - és bizony még itt is az van, hogy van, ami használ torzítás korrekciót, és van, ami nem.M43 topikban valaki megszólta az RF 10-20/4-et is, hogy hasonló módon tervezték, aztán mikor mutattam, hogy az OM 7-14/2.8 "pro" azonos látószögeken kb. nagyobb torzítású, el is hallgatott
Legtöbb kritika olyanoktól érkezik, akik egyébként se vennék ettől a dologtól függetlenül. Ár/értékben jó lesz nekem egy ideig az EF 11-24/4 is, de az RF csak jobb lenne a gyakorlatban.
Találtam pár 28-70/2-vel készített régebbi videót, és kissé változott a véleményem:
Igaz hogy alacsony torzítású, de a focus breathing zavaróbb (gyorsan tegyük hozzá, hogy AF-et videóra eleve nem szeretem, finom kézi élességállítással egyáltalán nem olyan zavaró), és a kevesebb súly praktikusabb, mint ezt elemezni, amikor sok esetben alig van kézzelfogható nyoma.Ami tényleg kritizálható, hogy az MTF grafikonok vélhetően nem a korrigált állapotot veszik alapul (ez gondolom mindig így volt, csak nyilván nem mindegy, hogy milyen mértékű, és mennyiben kompenzálja azt, hogy közben a nyers felbontás a sarkokban sokszor nagyott nőtt).
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Vmelyik reviewban irtak. De mind irtam az olcso, kicsi fixeknel ez szvsz teljesen ok (nalam ezzel a szemlelettel a canon betalalt, majd lehet egy 16ost is veszek). A lenyeg a vegeredmeny, de az kicsit meglepett, hogy egy olcsonak kicsit sem nevezeto ff obi nem kepes optikailag egy szenzort kirajzolni.
Pl mi van, ha valaki ezt is maga szeretne beallitani? A raw lenyege epp ez, hogy en dontom el, mi a fontos, de igy eselyt sem ad ra a gyarto - gyk nem is lehet korrekcio nelkul hasznalni.
[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
Ez vajon milyen tapasztalaton alapszik? (Ja, semmilyenen.) 16/2.8 lényegesen szélesebb mint 16, nem kell mindig maximra korrigálni, de nyilván elsősorban arra tervezett, hogy videózzanak vele (akkor digitális stabilizálással), ahhoz tökéletesen elegendő és praktikus.
Az meg, ha korrigálni kell valamit, akkor azon kívül eső területen nem igazán számít, hogy vignettál, vagy nem. Focus breathing, CA, felbontás, stb. ugyanolyan problémás lehet másnak, mint a torzítás. -
arn
félisten
válasz
Picturemaker #2269 üzenetére
Az olcsobb fixeknel, amit meretre optimalizaltak, ezt megertenem… de egy ekkora 1800 euros fix legyen mar korrekcio nelkul is optikailag jo, de foleg rajzolja ki a ff szenzort.
A masik, hogy igy ez a 24mm latoszog most korrekcio utan ertendo? Mert az olcsobb fixeknel is azt csinaljak, hogy a 16mm halszemoptika, korrigalva meg nem eppen 16mm lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz
Picturemaker #2269 üzenetére
Canon RF 16mm f/2.8 STM -et akartam venni, de az is ilyen. Kb 45ezret ha megérne de nem 130at.
-
Picturemaker
őstag
Hét kilóért??? A Canon elkezdheti bekapni az összes f..ú de szar ez!
Ez már a pofátlanság teteje.
Akartam egy 14-35 F4-et venni, de az is amilyen képet ad "szélesebb" végén!
Konkrétan amit ott (meg láthatóan a 24-esnél is) kap az ember, az átméretezett rajzolt kép.
60-ért kb. elfogadható lenne. -
arn
félisten
Wtf… 24 1.4
From the RAW files it's clear that straight out of the can the imaging circle isn't big enough for the full-frame sensor and relies upon in-camera corrections to fix these imperfections.
-
feeregon
csendes tag
válasz
Celithrandi #2264 üzenetére
Igen, nálam R7-nél az 1.6-os szorzó nagy segítség, de ha kell, "mankónak" van egy 150-600. :)
De azért az érdekes, hogy képminőségben mindenki a régebbi optikát választja.
[ Szerkesztve ]
-
feeregon
csendes tag
válasz
Celithrandi #2262 üzenetére
Most néztem, az RF 70-200mm f/4 L IS USM
700e HUF
Az EF így nem is olyan rossz... -
feeregon
csendes tag
válasz
Celithrandi #2260 üzenetére
Köszönöm a megerősítést, egyedül a méretbeli különbség vonzott, nagy eséllyel marad az EF "spóroltam" pár százezret. Ezt viszont beforgatnám egy vakuba. Mit ajánlanátok? Beltéri használatra kellene, főleg családi események.
-
feeregon
csendes tag
Sziasztok!
R7 vázam van.
Jelenleg ezt használom
Canon EF 70-200mm f/4 L IS II USMÉrdemes cserélni az RF 70-200 F4-re?
Köszönöm
-
ANDROID???
addikt
Még én sem próbáltam egyiket sem.
Tesztvideo. -
ANDROID???
addikt
válasz
ANDROID??? #2256 üzenetére
Természetesen nem CSAK a PWM számít, de ha az rossz, akkor nem okvetlenül kell tovább menni a kijelzőjét illetően..
Google Pixel 7 Pro 3120x1440 OLED 240 PWM
Google Pixel 8 2400x1080 OLED 170 PWM
Google Pixel 8 Pro 2992x1344 OLED 120 PWM
Google Pixel 9 Pro 2856x1280 OLED 240 PWM
Google Pixel 9 Pro XL 2992x1344 OLED 240 PWM
.......
Viszont, a gyártók mind! spórolni akarnak, így nem teszenk bele jobb kijelzőt, ha a jó népnek így is kell. Ez is olyan kinek mi.NA, DE ez nem az a topik.
[ Szerkesztve ]
-
ANDROID???
addikt
válasz
Celithrandi #2251 üzenetére
Pl. PWM, volt olyan telefonom amit azonnal küldtem is vissza, mert a PWM-e 140 volt mindössze, rettenetesen "húzta a szemem", olyan 500 as PWM környékén már nem rossz.
Teljesen érhető, mondjuk ahol nem szívesen járkál az ember fotós cuccal, ott a telefon is necces.
-
arn
félisten
válasz
Celithrandi #2254 üzenetére
Erdekes, mert a fenti ar is nagyon jo kint.
-
arn
félisten
-
arn
félisten
[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz
ANDROID??? #2250 üzenetére
a piacon kapható legjobb oled kijelzőkkel mi a gond? Telefont meg amúgy is vesz az ember. Az új pixel pedig kapott már a nagylátó kamerára is 50mgp szenzort, nagyon nem szar. nekem sokszor kényelmes nagylátókat telóval lőni, azonnali korrekcióval, hdrrel, tájkép opcióval miközben tele van a gépemen. + van sok hely ahol nem szívesen rohangálok láthatóan drága géppel a nyakamba
[ Szerkesztve ]
-
ANDROID???
addikt
válasz
Celithrandi #2249 üzenetére
A remek kijelzője pedig szét vibrálja az ember szemeit.
Azt a 150-et akkor inkább bele lehet tenni egy obiba..[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz
ANDROID??? #2246 üzenetére
és milyen jó hogy a pixel 150-300 ért ezt megoldja
-
arn
félisten
válasz
Celithrandi #2245 üzenetére
Inkabb 500 az mar
-
arn
félisten
válasz
r3dsnake #2244 üzenetére
Biztos, de a en a kenyszerbol cipelt kameratol nem olyan minosegu kepet varok. Szoval hiaba jobb, ha nem eleg jo, vagy ha ott a fix es azzal kompromisszumosabban hasznalva is jobb kepeket csinalok. Minek fotozok vele, ha nem okoz oromet a vegeredmeny. De ez a sajat tapasztalat, masnak lehet mas igenye.
A mobilt akkor hasznalom, ha nincs mas, de ugyanakkor olyan lepteku a javulas hogy bizonyos helyzetekben elfogadhato es praktikusabb, akkor is, ha ott van a kamera (pl azonnal meg akarok osztani vmit, vagy tudom hogy a mobil jobban old meg vmit).
[ Szerkesztve ]
-
ANDROID???
addikt
válasz
Celithrandi #2245 üzenetére
Nekem nincs 500-600 rugós telóm, az életben nem tervezek elkölteni annyit rá. De.persze jó az alma fotó..
-
arn
félisten
válasz
ANDROID??? #2235 üzenetére
Ezt a dbot nem probaltam, csak turaobikat mas rendszerben, de szimplan fizika. Ekkora atfogast nem lehet megcsinalni normalisan optikailag megcsinalni, minden az atfogas oltaran lett felaldozva, a minoseg, a meret, az ar, a fenyerosseg.
En arra hasznalom a fenykepezot, hogy jelentosen jobb kepeket keszitsek, mint amit mobillal tudnek, ami mindig ott van velem. A masik, hogy mar kinottem abbol, hogy mindent lefotozzak, arra ott a mobil ha megis kell. Max akkor ajanlanam, ha minden pillanatot le akarsz kapni geppel, es semmirol sem akarsz lemaradni.
Olyan mint a svajci bicska, mindenre jo, de valojaban semmire sem, ha kicsit komolyabban gondolod. Ha olyan jol mukodne, az obipark 90%a felesleges lenne. Amikor hasznalod, orom, amikor a vegeredmenyt megnezed, bosszusag.
[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz
ANDROID??? #2240 üzenetére
igen, a 24-240 ről volt szó
Nézd meg azt amit privátban küldtem. Van amúgy egy markék obim amit nem használok és felgyűlt itthon
-
ANDROID???
addikt
válasz
Celithrandi #2239 üzenetére
A 24-240-et említed? Láttam, annyiért borzasztó. A 18-150 sem ér 180 ezret sem nyilván.
-
Celithrandi
addikt
válasz
ANDROID??? #2238 üzenetére
nem láttad azt a hordó torzítást meg a fekete sarkokat? ennyiből használtan kijön egy L es nagylátó meg egy L es tele. Nem az obival van gond hanem az árával. kb 100ezret ér szvsz újonnan egy olyan obi ami full fekete sarkokat fotóz és akkor elmegy egy 100-150ezres gépre játszósnak. Ennél olcsóbb volt a 16-35 L f4 + a 70-200 L f4 obim együtt.
[ Szerkesztve ]
-
ANDROID???
addikt
válasz
Celithrandi #2236 üzenetére
p_adam:
Igaz, ha az obi csere miatt lemaradsz a pillanatról az még kevésbé jó kép , mint a zoom objektív által készült "nem olyan jó" minőségű kép.
Nem akarom magam nyugtatni, vagy hitegetni. Azonban valamerre el kellene indulni és bizonyos esetekre és helyekre nem tudok és nem akarok vinni 2-3-4 objektívet.
50mm 1.8 fix van, de az sem jó minden helyzetben. Kell mellé egy zoom és még talán 1 fix esetleg majd valamikor, ha látom okát egy 100-400mm.[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
Valamiért mindenki csak extrém példákat hoz fel, vagy az (eleve hatalmas) átfogás is kevés, vagy a kevés is túl sok, semmire se jó, stb.
Hogy konkrét példával éljek, ezeket pakolom a 3 napos (nem fotós) útra R6II mellé:
24-105/4L repülőből hasznos a 105, ennél tovább úgyis túl sok a légszennyezés
35/1.4 (manuális) közös vacsorákhoz tökéletes
28/2.8 meglátjuk kap-e szerepet, de 0 súly és méret, kb. nincs értelme kihagyni.
Ha lenne, akkor talán 28-70/2, korábban is jó volt erre (zársebesség/optikai minőség miatt hasznos). Legegyszerűbb, centire befér, nincs dilemma, és nekem ahhoz mérten nincs bajom a súllyal, hogy akkor tényleg nem kell más - de már magyaráztam eleget.
Vagy a B verzió hogy másik vázat viszek, akkor mondjuk egy 135-öst meg másik 28-ast pakolok be, és akkor nincs AF.
Van két 28/1.4-em is, de mindkettő nagy, mert DSLR-hez való, akkor talán nem kéne a 28/35 dilemma. (Idővel majdcsak rájövök, hogy egyszerűsítsek.)
Kb. egy jobb átfogású standard (vagy nagylátó) zoom és egy tetszőlegesen választott fix elengedő egy adott helyszínre. Lehet kombinálni, de arra célszerű helyezni a hangsúlyt hogy legyen a legkevesebb, utána meg elengedni azt, ami nincs.
Szóval az "ott tartok" opció szerintem kezdésnek bőven megfelelő... -
Celithrandi
addikt
válasz
ANDROID??? #2235 üzenetére
ott a teszt videó abból kiderül, hogy egy filléres fos obi. Ilyeneket régen 100ezres gépekhez adtak kitben kb.
-
-
arn
félisten
válasz
ANDROID??? #2227 üzenetére
Az ilyen turaobik semmire se jok igazan. Regen mftn mindig turaobit meg par fixet vittem magammal, 10 kepbol 8at a turaobival lottem meg, mert baromi kenyelmes volt, a fixel kettot, de ez utobbi kettot hagytam meg.
-
Celithrandi
addikt
válasz
ANDROID??? #2231 üzenetére
passz, nálam 16-35, 50 és 100-400 volt most egy 3 hetes úton. Ami hiányzott az a 400 feletti rész. Az 50 és 100 közotti soha. No meg sokszor tele van a gépemen nagylátóra meg ott a pixel 9
-
ANDROID???
addikt
válasz
Celithrandi #2230 üzenetére
R10. (APS-C)
Nem sorolom, sem az előnyeit, sem a hátrányait, mert minek.
Az okosok azt mondják, hogy 1-2-3 hűde fix + 18-150 + 100-400 és minden remek. Hát, eddig ott tartok, hogy 1 fix pipa, jön mellé egy 18-150 (mert a múltkor is, tele volt ....), hogy nem látok "messzire", de nem is tudok úgy helyezkedni, hogy a 20mm meg legyen, mert ugye ezt városnézés közben külföldön elég macera kivitelezni, ha nincs rápattintva egy zoom... -
Celithrandi
addikt
válasz
ANDROID??? #2229 üzenetére
az a baj hogy jelenlegi árak mellett ha ez nem hordósodna ennyire és fix f4 lenne mondjuk akkor kétszer ennyibe kerülne. Akkor már inkább egy 70-200 L f/4 és mellé egy nagylátó, bár ff gépen a 200 és a 250 is nagyon kevés telének
[ Szerkesztve ]
-
ANDROID???
addikt
válasz
Celithrandi #2228 üzenetére
Gondoltam, hogy valahol ez az "olcsó" darab is valamiben gyenge lesz. Azért ennyiért nem szabadna ilyet elkövetnie ennek az obinak.
-
Celithrandi
addikt
válasz
ANDROID??? #2227 üzenetére
szép fekete karimát 24-en amit kikorrekcióz a gép
[link]
Ennyi pénzért azért na.. -
ANDROID???
addikt
Most ahogy nézem a RF objektívek átfogását, van aki használ 24-240-et? Akkora átfogással azok mit tudnak?
-
SkyLine3000
addikt
Üdv!
Nemrég adtam el a 700D felszerelésem. Vmi olcsóbb milc kéne. Nappal, statikus témát fotózok. Utca, utcarészlet, épületek (helytörténet miatt). Tehát nem kell semmi durva, drága cucc. Néztem az R100-at kitobival, ami a Mediamarkt-nál 155-e vmi táskával és memkarival. Azért ez árban nem rossz. Oké, a gép sem vmi extra, de sok mindenben jobb, mint a 700D volt. Egy, ami miatt kicsit hezitálok, hogy nem érintős a kijelző. Úgy egyszerűbb lenne fókuszpontot kiválasztani. Bár, ez statikus témánál majdnem mindegy.
Valakinek van tapasztalat ezzel a géppel? -
Sleek
senior tag
válasz
r3dsnake #2220 üzenetére
Szerintem semmi gond nincs vele. Bár én hobby kattintgató vagyok.
Decemberben több időm lesz már mert kifutnak a munkák a mezőgazdaságban. Ha összetudjuk hozni , szívesen elviszem kipróbálásra . Van hozzá dokkolóm is tehát magadra is szabhatod.
Mutatok egy linket nézd meg milyen képeket készített egy felhasználó ezzel az obival.
Gép az R7
[link] -
Sleek
senior tag
válasz
ANDROID??? #2213 üzenetére
Ez jó kérdés , agyaltam én is amikor megvettem az R8 at ,hogy az FF re drága az obi.
Azt használt piacon vettem obikat, kivéve a Sigma 150-600mm et.
A 24-70mm f4 IS pár alkalommal használt makulátlan a Tamron 70-210 f4 ez is képstabis 1-2 alkalommal kipróbált volt csak. Kb mindegyik 150ezer ft volt. Nem gondolnám ,hogy apsc re annyival olcsóbb lenne a dolog. -
arn
félisten
Olyan kerdesem lenne, ha rawba fotozok canon r6on, a vaz obi korrekcioi megjelennek a kepen? Vagy siman raw a kep, es csak a lightroom fogja ratenni (magyaran irrelevans a vazon mi van beallitva)?
Ez a masodik lenne logikus.
[ Szerkesztve ]
-
ANDROID???
addikt
válasz
ANDROID??? #2199 üzenetére
Nem akarok senkit megbántani, de érdeklődni szeretnék, csak halkan hogy érdemes beruházás a 18-150 (R10-re), vagy inkább ne adjam el az R8-am és ahhoz kerítsek obikat?
Nekem jobban kézreesik az R10 az FF ellenére is, plusz ha nincs nálam vaku, magasabb iso ide vagy oda, nem lesz még. Mikro villanóm sem ugye..
Egyébként olvasva a hsz-ket már kezdek elveszni, hogy akkor melyikre is van ár/érték stb-ben jobb obi készlet? (nem akarok egyelőre 500-kat költeni objektívenként)
Még itt az új kérdés: nyugodtan gondolkozzak K&f ttipodban, vagy maradjon a fejemben a "csak a vanguard, vagy a manfrotto"?
[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
Ilyen más 3rd party gyártónál se nagyon van, tehát nem ez a probléma. Azon kívül, hogy vélhetően csinálnak majd 40/2 palacsintát is, nem nagyon látszik, hogy hol kellene itt tovább bővíteni.
Ami a Sony-nál kisebb és belső fókuszos, az már 50/2.5 (és olcsónak se nevezhetjük). -
arn
félisten
Az a nikon 50 1.8 eleg penge obi, de amikor rendszerszinten hasonlitottam a canonnal eleg durva meretbeli elteres jott ki. Persze ha eggyel feljebb mennek (canon rf 1.4), akkor mar a canon is akkora es sokkal dragabb. Ma lehet mar a nikonba ugranek bele inkabb, a canonnal a kicsi fixek es a fokusz a plusz pont nalam.
De igazabol mindegyik rohadt nagy az ef obikhoz kepest. Orulnek ha kicsit jobban rafekudnenek a kis obikra es nem csak olcsositas szempontjabol. Igaz tuti nagyobb lenne, mert ekkora meretben nem lehet elesebb obit nagyon csinalni a nikon 50 1.4 is fenyerosebb de kevesbe eles. Siman a nikon1.8at vennem.
Szoval nekem a canon 50es tortenetbol az 1.8 es 1.4 kozotti kellene meretben, arban es minosegben.
[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
válasz
JohnyBlue #2209 üzenetére
Ezt a triót én kevésbé érzem (persze, van az a pénz...), szűk lefedés (mennyivel használhatóbb volna egy RF 14-35/4L IS), első kettőben nincs stabi, és ahogy a 70-180/2.8 VC G2 akciós 540ezres árát nézem...olcsónak se mondható, RF 70-200 f/4L IS volt már ennyi, az a fényerő ellenére is sokkal inkább kellene, meg az új belső zoom-os 2.8 is csökkentheti az árakat kicsit.
RF 28-70/2.8 IS-t a Nikon Z 28-75/2.8 G2-höz hasonítom, 166ezer az árkülönbség - elég új, idővel olcsóbb lesz. Stabilizált, kisebb = összességében érdekesebb, nem kell neki alternatíva, ha Nikkor Z lenne hasonló, ott se biztos, hogy "engedélyeznék" ezt az obit.
Értem hogy alternatíva, de olyat várok, ami tényleg jobb, vagy olcsóbb, de ugyanolyan jó alternatíva.
Meg azt is számoljuk bele, hogy egy R6 II jóval kedvezőbb áron elérhető, mint pl. egy A7 IV szóval az egészet nézve már nem olyan egyszerű a helyzet.[ Szerkesztve ]
-
JohnyBlue
addikt
Nekem csak az a fő problémám, hogy nem lehet natív 3d party objektíveket kapni az RF csatlakozásra. Vagy a régi EF obeszok vannak ilyen olyan állapotban és minőségben vagy a csillivilli RF obik vagyonokért )
pölö: sonyra 135 1.8 gyutáv és fényerőre gyárt a sony, tami, nyamnyang, viltrox és igen a felhasználó tud választani.
És igen a tami 17-28 28-75 70-180 sorát nagyon sok canonos megvásárolná ha valahogy rá lehetne tekerni az re-re. ( tudom... várjam a vasárnap reggel nyolc órát és essek neki az akciós parsideos flexel
)
[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
válasz
JohnyBlue #2207 üzenetére
Persze, aláírom.
Ugyanakkor mégis: konkrétan melyik az a 3rd party obi, ami legjobban hiányzik, mitől olyan "súlyos a helyzet" a gyakorlatban? Kb. szinte mind olyan, hogy 'Ok, olcsóbb, de semmi extra. Ami 'extra', az leginkább Sony G/GM... Ok, van a 35-150/2-2.8, ha valakinek ez az átfogás kell, a 28-70/2 is némileg ezt a réteget célozza, jóval drágábban (meg még drágábban lehet 70-150/2, de az megint ebben a rendszerben lesz, nem másban).
A 28-45/1.8 létjogosultságát már sokkal kevésbé látom. (18-35/1.8-nak nagy jelentősége volt, crop szenzorra sose gyártottak sok optikát, talán jobb lett volna ennek csinálni direkt utódot).
A Tamron nem akar több fixet fejleszteni, de zoom optikákkal a Canon is eléggé telítve van már - és még messze a vége. Ez a VCM hybrid széria nekem se tetszik kifejezetten, de azért általánosságban véve (az adott esetben szokatlanul kicsi fényerőn kívül) a legtöbb RF obi eléggé rendben van. -
p_adam
addikt
A Nikon 35/50mm esetében meg az 1.4 és 1.8 összemosódik, az se feltétlen jobb
Előbb-utóbb bővül a rendszer, az árak meg csökkennek (beleértve az slr obikat).
Egy FE ZA 35/2.8 és 55/1.8 se az a szint volt régen, mint most.
Half jokingly half seriously – my subjective overview of photographic market
Látszik, hogy itt legalább van némi logika abban, ahogy épül a rendszer.
Pl. ha lenne Sigma 50/1.4 DG DN, ugyanúgy nem tetszene a mérete miatt[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
Már rég megállt az a tendencia az R5/R6 óta, kellően tempós az optikák kihozatala, a vázak is egyre jobbak. A Sony meg a sok eltérő kamera modellel szegmentál. Még az A1II-re se lehet azt mondani, hogy "ténylegesen csúcsmodell", mikor pont ugyanazok maradtak a korlátai, mint az A1-nek.
Vagy itt van ez is: Leica Just Recorded the Highest Revenue in Its Entire 100-Year History
A Canon ehhez képest sokkal kiforrottabb, széleskörűbben használható termékeket gyárt jobb szervizháttérrel, szóval biztosan van mindettőre kereslet.
(És minden gyártónál lehet más miatt siránkozni. Ahogy formálódik a piac, ők is aszerint fognak cselekedni.)