Hirdetés
- 3D nyomtatás
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Az AI-piac kivégezte a Micronhoz tartozó Crucialt
- LG LCD és LED TV-k
- Milyen SSD-t vegyek?
- SAPPHIRE Radeon RX 580 NITRO+ Special Edition 8GB GDDR5 256bit
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi haladó szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
r3dsnake
nagyúr
Nálam így néz ki az R6 II. Tavaly áprilisi vásárlás:
-
Roxx
tag
Sziasztok.Canon R6 ból milyen progival tudnám az exposzámát kiolvasni?
-
p_adam
addikt
-
Beldar
tag
RP-t jómagam sem ajánlanám Sportra... Ami még király választás lenne, az egy akciós vagy használt R8-as masina, az R6-II kistesója, annak szuper AF tulajdonságaival
-
JohnyBlue
addikt
Ha azt mondtad volna, hogy óó csak a természetben szeretnék képelni meg sétálgatva streetelni, nyaralásokat, kirándulásokat pfotózni akkor azt mondom, hogy vegyél egy RP-t.
De mivel rohangászó sportolókat kell majd képelned közepesen gyenge fényviszonyoknál így R6 alá nem adnám. Teljesen más dimenzió a követő fókusza. Az 5d3 al meg élvezet darálni mert tök jó hangja van de ha lesz 10ből 2képed ami éles akkor már nagyon jó leszel.
Én már tükröst nem vennék

Ha debrecen fele jársz keress meg és tudok adni a kezedbe R6 classicot.
-
yuhui
csendes tag
Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni. 6D MK2 vagy RP?
A fő téma most, ami miatt váltanék/vásárolnék, gyerek kosárlabda meccsek fotózása.
Van egy 70-200 f4 IS, amit volt szerencsén kipróbálni egy 5D MK3-al. A piacon elérhető használt gépek miatt, illetve a kora miatt 5D-t már nem vennék, így jelenleg a 6D MK2 és az RP között vacilálok.
Videózás nem érdekel, a meccsek mellett általános felhasználás lenne, kis család, kis táj, street...Minden tanácsot szívesen fogadok.
-
arn
félisten
Nalam ez a ket fo obi megy: a 28 2.8 es az 50 1.8, ezeket cipelem mindenhova, ritkan hasznalok mast, es elsosorban a meretuk miatt, jo kompromisszum. Kerdes az 50et ki tudom e vele valtani. Ha a 45 bevalik, akkor maradok, es frissitem a vazat. Ha nem, akkor a nikont fogom kiprobalni, vmi budgetvazzal (z5ii vagy ilyesmi addigra gombokert lesz).
-
p_adam
addikt
Ellenpéldának ott van az RF 28/2.8, tök jó, hogy éles, pici, cserébe kb. semmi karakter nincs (még annyi se, mint a 35/1.8-ban, amiben eleve kevés). Van egy régi Canon LTM 28/2.8-as obim, sokkal jobban tetszik, csak pont Canon vázon nem jó használni. Sokkal inkább használok EF 24/1.4 Mk1-et, nagyobb, sose éles a sarokban (meg annyira középen se), de szimplán sokkal esztétikusabb képeket/videókat készít (főleg, ha becsillanás v. emberek vannak benne).
Lerekeszelve, a 45/1.2-ben se látok sokat, a torzítás se tetszik, de legalább van némi rugalmasság fényerőben/karakterben, szimplán túl olcsó és kicsi ahhoz, hogy majd egyszer ne próbáljam ki. -
p_adam
addikt
"It's sharper at f/1.8 than the 50 f/1.8 and also sharper in the mid-frame at f/2.8."
"mid frame the 45 f1.2 set at f1.8 beats the 50 f1.8. - see above"
Nem én írtam, de ugyanezt látom.
De tényleg olyan különbségekről beszélünk, ami 45MP-en se látszik nagyon, és nem valószínű, hogy rekeszelve pontosan volt fókuszálva.
Viszont az, hogy 1.2 v. 1.8 obi van nálam, érezhető különbség. -
arn
félisten
Szvsz ez az obi ott domboritana a legjobban, ha lenne vmi jo karaktere, mert technikailag nem a legjobb. De meg igy is erdekes db.
Mivel nalam az 50 az alapobi, es 1.8as vegen inkabb portrehoz hasznalom csak nem biztos, hogy ki tudna valtani, ha lerekeszelve visszalepes.
-
p_adam
addikt
[Mintaképek] belpiaci árat átszámolva csak 330€, ennyiért hibátlan, a kép túlnyomó részén jobb, mint az 50/1.8, csak a szélén nem, mert jelentős a torzítás korrekció.
Egyébként a fókusz eltolódik lerekeszelve, és nem biztos, hogy helyesen lett elvégezve a teszt. R6 Mark II v. újabb vázaknál beállítható, hogy adott rekeszen fókuszáljon. (csak RF optikánál elérhető) -
arn
félisten
Ossze lehet vetni mas obikkal a 45 1.2ot. [link]
Ez azert lerekeszelve is kompromisszumos.
-
Deko1978
csendes tag
Üdv! Lehet, nem profi kérdés, de r10 vagy r7 tulajok közül próbálta, használta valaki a gépen belüli stacking-ot, gépen belüli fókuszhalomzást? Mennyire használható?
-
p_adam
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Akinek a max. sebesség a legfontosabb, az vagy így használja, vagy nem használja. Egy esküvőfotós nem így használja. De van akinek kell RAW+JPEG (nyilván a Canon RAW formátum tartalmazza, de akkor is ki kell belőle szedni), de nem mindkettő mindkét kártyára...
Tudod, vannak funkciók (üzemmódok), amit be tudsz állítani, de még mindig azt hiszed, hogy csak Mi létezünk meg pár itthoni podcast-es, mert bár én belinkelek mindent, arról semmi ízelítőt nem kapok, hogy más "hozzáértő" (a kamerát sose próbálta, de szakértő) ezt hogy látja, mivel rajtuk kívül még nem sírnak emiatt, és egy R5 stb. esetében se tették
-
p_adam
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Már 5D III, D800 stb. esetében is ez volt, marad különbség még feljebb lévő modellekhez képest, ill. még több a panasz, hogy nincs átmenet. JPEG-re is lehet állítani backup-ot.
Persze jobb színlelni, hogy ez valami új keletű dolog.
A lényeg: van több funkció, és az sd gyengébb, régebbi, mint a CFexpress, amit kihasználnak új kamerák, ahogy telik az idő, egyre értelmetlenebb a régi mellett kampányolni. (A lélektani 1M Ft felett szvsz már most is az, csak idő, míg lecseng.)
Kb. arra a szintre kell(ene) jutni, hogy felfogni, hogy más is létezik, használna bizonyos dolgokat, ami nekem nem kell / szvsz értelmetlen - utóbbi lesz érdekes, ha több AI kerül kamerákba, hogy most kell-e v. nem - vagy hogy kié "jobb".
Arra vonatkozólag viszont relatíve kevés a kritika, hogy mi Nincs benne (az árához képest, bár egyesek nem tűrik a folyamatos áremelést, ill. az inflációt, mint magyarázatot)."Better burst
Despite having the same rates, the EOS R6 III improves on its predecessor's burst rates, no longer requiring a special Raw Burst mode to enable pre-burst capture. Instead, there's now a pre-continuous shooting option that you can simply enable when in the H+ drive mode. Canon says this is largely thanks to that CFexpress card slot and its faster write speeds."
Itt megjegyzik, hogy stacked sensor nélkül még mindig nem igazi blackout-mentes a kereső, ez a fő különbség, de bőven jó. A puffer nagyot javult (40fps C-RAW 5mp-ig), ami nem mindegy annak, akinek ez a (legnagyobb) probléma.Még mindig ott vagyunk, hogy akinek dupla sd kell, annak új középkategóriás kamera (használhatóbb burst móddal, jobb videóval, stb.) se feltétlen kell, a Z5 II nekik szól, és az R6 II már betölti ezt a szerepet a jövőre nézve is), és nem tud minden gyártó mindenféle modellt gyártani, mindig lesznek dolgok, amit más márkák máshogy csinálnak, ami valakinél az jelenti, hogy jobban, valakinél nem...
-
r3dsnake
nagyúr
-
p_adam
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Már mind régiek, ergo R6 II-vel vetendők össze, nem értem mi ezen olyan bonyolult.
A7V, Z6III, S1II, és S1IIE, ezek (lesznek) mérvadók arra vonatkozólag, hogy 2025-ben milyenek az újabb/új középkategóriás modellek, meg persze az X-H2s-t is kihagytad, teljesen érthető, hogy abba mért kell, és az X-H2-be miért nem.
Meg nyilván annak is van köze a választáshoz, hogy az R5, R3, R5 II is ezt használták eddig is, egyik se volt bukás, tehát azokat is gyűlölheted, ha ettől érzed jobban magad. -
p_adam
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Én értem, a kezdeti megállapításod még ok: "Nem tetszik a kártya, nem kell több MP, nekem nem kell". Amikor viszont magyarázod (egyre furább módon) Mindenki nevében, hogy a Canon (mint piacvezető) mit csinál rosszul ezzel a vázzal, az vicc.
Canon C50 3899$
Canon R6 III 2799$
Óriási különbség. Még akkor is, ha egyes emberek kérnék az IBIS-t, mechanikus zárat stb., míg mások nem. A kettő akár egymás mellé is tökéletes, ennél jobban nem illeszkedhetne a képük, mint A és B-cam.
Igaz, hogy egy ideje már van Sony A7SIII + FX3, mint hasonló páros - de itt látszik a fő probléma: egyik se olyan jó fotózásra.
Vagy most már az R6 III bármelyik másik RAW videót rögzítő Canon-hoz társítható. (Vagy akár RED-hez is.) Eddig is volt ilyen (pl. 7 éve még EOS R + 10-bit 4:2:2 külső felvevő + C200 RAW - vagy 8-bit 4:2:0...), de ez más szint, kisebb, kevesebb eszközzel, olcsóbban.Az árkülönbség fényében vártam, hogy az R6 III le lesz fojtva. Szerencsére a Canon elrontotta, ezáltal számomra jelen állás szerint a legjobb mindenes váz, amit valaha csinált. (Nyilván jobb lenne R3/R1 szenzorral, mint nagyobb felbontással, de maradjunk meg a valóság talaján.)
Remélem, hogy majd rontja az R5 II eladási számait, ezáltal (kénytelen-kelletlen) kiadnak hozzá firmware frissítést azon dolgok pótlására, amiben az R6 III még előrébb is jár. (4k60p Fine mód, megmaradó vízszintező és Waveform felvételkor) -
r3dsnake
nagyúr
"Gondolom kicsit se tiszta, hogy "internal RAW" micsoda, vagy hogy a C50 és R6 III milyen rokonságban áll?"
Természetesen tiszta, csak ha ott a C50, akkor miért kell az R6 III-at is ilyen irányba tolni? Két teljesen eltérő termékkategória, két teljesen eltérő feladatra.
Pont mint a Sonynál is.
Abszolút nem érted a problémát.
-
p_adam
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Gondolom kicsit se tiszta, hogy "internal RAW" micsoda, vagy hogy a C50 és R6 III milyen rokonságban áll?

(SD kártyára is rögzít azokban a módokban, ahol nem limitál.)
Gondolom nem tűnt fel, de minden kategória párhuzamosan emelkedik. Attól függően, hogy nézzük, ez már inkább Pro kategória képességek terén (legyen is az, ha ennyi).
Perszepersze, mindenki hülye, aki videóra használna MILC-t úgy, hogy közben teljes értékű fotó kameraként is működjön.
Az A7III is azért lett népszerű, amit fotóban tud (pont, hogy nem, az A7SII videós lendületét vitte tovább olcsóbban, jobb fotós képességekkel, mindenes, hibrid váz), és senkit nem zavar, hogy az A7V lemarad videóban, ha nem kap új szenzort, mert fotózásra (mechanikus zárral) teljesen elfogadható, amit tud, mások meg várjanak A7SIV-re, vagy bármi másra. És a dupla SD/CFe A miatt olyan kártyákat használ a user, amit akar.
Ehhez képest az R6 III képességei (új kártya miatt) elfogadhatatlanok
Néha tényleg észre kellene venni azt, hogy mikor van az, amikor kipécézünk valamit, hogy találjunk rajta valami nekünk nem tetszőt (spoiler alert: Mindig lesz ilyen), illetve mikor van az, amikor valami tényleg úgy van megcsinálva, hogy a nagy egésznek ez ténylegesen több hátrányt okoz, mint előnyt, azaz jogos kritika. -
r3dsnake
nagyúr
"a MILC + egyéb technológia egyik fő előnye a sebesség,"
Amit maximálisan megkapsz SD kártyákkal. Ez továbbra is egy Prosumer gép, nem flagship. Rossz döntés volt CFE felé nyitni.
"Tényleg praktikusabb a kilógó, kábeles SSD mint a belső kártya, és biztonságos."
Láttál már felrigelt kamerát? Csomón ATOMOS-ra rögzítenek HDMI kábellel. Most is erre vagy kényszerülve, ha RAW videót szeretnél.Ez továbbra is egy photo first camera, és illett volna úgy is kezelniük.
-
p_adam
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Nem kötelező 0-24 használni (nem Z6/Z7). Ha backup, hozzá se kell nyúlni, vázban van, kész. Akik használják, a sok macera mellett néha profitálnak is belőle (akár észreveszik, akár nem).
Sose állítottam, hogy nincs hátránya a váltásnak, vagy hogy kényelmesebb, ha eltérő a két média. De nem lehet legyinteni azokra, akiknek szükséglet, mert szeretnék használni egy gyorsabb kártya előnyeit, elvileg a MILC + egyéb technológia egyik fő előnye a sebesség, meg egy csomó egyéb korlátozás feloldása, amivel korábban még tudták szabályozni a piacot, de biztos tévedek.
Tényleg praktikusabb a kilógó, kábeles SSD mint a belső kártya, és biztonságos.
A túlmelegedés miatt nyilván jó, ha van ilyen opció (a rész, amit direkt korlátoznak), de ettől még ne legyen korlátozva a kártya, ha a Canon mellett pl. RED és egyes újabb Sony kamerák is ezt használják, akkor nem lehet olyan borzasztó...).De már azt is kifejtettem, hogy akinek ez a baja, hogy egy kamera fejlődik (nem feltétlenül olyan dolgokban, amit ő szeretne), mikor az előbbi jobban illett a preferenciáihoz, és kevesebb rejtett költséggel jár, örülhet, hogy az előbbi még elég sokáig elérhető lesz, lényegesen olcsóbban. Csomóan R6-ról se lépnek tovább, mivel már az volt a pont, ahol a Canon hirtelen sokat adott kevesebb pénzért és elengedő a tudása.
Sokkal többen fogják ezt választani azért, mert már olyan dolgokat tud, amit a Canon eddig ezen a szinten soha nem kínált, mint akik nem. Ha két SD kártyás lett volna, az szimpla korlátozás (Canon Cripple Hammer™), nem azért, mert a többség ezt kérte. Részemről pozitív meglepetés, annak mutatója, hogy a piac nyomást gyakorol rájuk.
-
r3dsnake
nagyúr
Plusz egy dolog, ami elromolhat, elveszítheted, otthon maradhat, stb.
Egyszerűen nem fér bele a napi rutinba, hogy CFe-vel szarakodjon egy fotós. De nem csak én utálom, azok is, akik napi szinten fotóznak riportanyagokat.
Az SD nem gyenge. A legolcsóbb V30-assal is fullos burst-öt lehet tolni, és fölötte még van két szint, az UHS-II V60 és V90. De ezekre se volt szükségem, mert a V30 a végtelenségig elég puffer telítettség nélkül. Értem, az R6 III kicsivel nagyobb fájlokkal fog dolgozni, de a V60/V90 oda is fullosan elég. Videót rögzíteni amúgy sztem CFE-re is hátrány, sokkal jobb lenne, mint amit a Panasonic vagy az Apple is csinál, hogy usb-c-n SSD-re rögzít. -
p_adam
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
És ez mitől a kamera hibája, nem értem. A Macbook előnye, hogy (legalább) SD van benne, de addig nem is téma, amíg az SD el se romlik, de ekkor se kell olvasó, mivel USB-C-n keresztül is lehet másolni a biztonsági mentést, tartva a minimalizmust.
Azon kívül, hogy venni kell pár CFexpress kártyát + kártyaolvasó se lenne rossz, mert úgy kényelemért cserébe időt takarít meg (nyilván a legjobb, ha lassú kártya a backup), nem látom a problémát.Ahogy mondtam, nem én mondom a kártya váltás dolgot hanem az egész piac, ami nem csak belőlünk áll. Teljesen mindegy, ki mondja, a fejlődés korlátozása pár Ft megtakarítás miatt nem logikus. (Én se tagadom, honnan jöttem, nem csípem az értelmetlen pénzköltést, de nem mindig erről van szó.)
Aki fotózni akar, annak azért eleve nem nagy ugrás a III, minek adna rá ki pénzt. Videóra viszont sokkal jobb, természetfotózásra is, ahol megint butaság a gyenge kártya, ahogy előbbi két videón kívüli bármelyik profi fotós mondaná.
-
p_adam
addikt
Annyit ér az egész, mint a leggyengébb pont. Némi kényelemért cserébe mindenki más szívja be, aki szeretné másra (is) használni a mindenesnek kikiáltott kamerát.
Teljesen logikus (mint Mo. vs EU
)
Canon R6 Mark II Review - Better in Every Way, Except For
ki lehet találni, hogy az 'Except For' mire utal
Vicc, ha valaki vesz új áron R6 III-t, de kártyára már nincs pénz, állóképekre semmiképp nem mondható drágának egy kisebb CFExpress, az SD még olcsóbb, de adott határ alatt mindegy, főleg, ha azt nézzük, hogy a Jövőben mi várható?Érdekes, hogy az akksit elfelejti mindenki, holott cserélni Kell
Szerintem minden olyan irányú "panasz", hogy az új kamera "túl jó, túl sokat tud, nekem nem kell minden, amit tud" értelmetlen, hiszem pont a fejlődés, továbblépés lenne az egész értelme, ami periódusonként mindent érint - egy részét direkt cserélik újra, ez valóban bosszantó. De itt a fő újdonságok jelentős része pont a kártya (+akksi) miatt lehetséges.
-
arn
félisten
Ezek nyilvan merlegelesek a marketingesek reszerol. Csak ket pelda, hogy nem mindenki vagyik erre, es vkinek ez nem tetszik. En tobbre becsulom azt a ficsort, amit hasznalok (ket kartyara mentes parhuzamosan olcson), mint azt amit sose hasznaltam, es nem is tervezem, es cserebe tobbet kellene ra aldozni, hogy meglegyen a ket kartyas mentes.
-
r3dsnake
nagyúr
"+adalék, hogy Canon gépeken a puffer "lefagy", nem szimplán lelassul, mint Sony gépeken, azaz a lehető leggyorsabb kártya még inkább javallott..."
Soha nem tapasztaltam ilyet, R6 II, sandisk extrem pro kártyák (UHS-I V30, tehát az olcsó fajta), és simán darálhatok 14fps-sel bármeddig. Szoktam is. -
p_adam
addikt
Ugyanaz, mintha erős autóra nem kéne jó fék, mert "úgyse használom az esetek 95%-ában". Csak amikor szükség van a teljes erőre, akkor baj van.
A fotós gyakorlatban így néz ki.
Azon kívül, hogy szívatják a felhasználókat (hogy nem fizettek többet), és egyszerűbb egyféle kártya, teljesen értelmetlen mai gépet ezzel (is) korlátozni...
Az meg nyilvánvaló, hogy a legtöbb videót telefonnal veszik fel, a kameráknak is igyekezni kell, hogy tartsák a lépést.
+adalék, hogy Canon gépeken a puffer "lefagy", nem szimplán lelassul, mint Sony gépeken, azaz a lehető leggyorsabb kártya még inkább javallott... -
arn
félisten
Engem sem erdekel a video, nalam is ket sd van backup celbol, ha az egyik megdoglik.
-
p_adam
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Mégis melyik új középkategóriás vázban van dual SD? Elárulom, semelyikben. Sony ugye tudja kombinálni a CFExpress A miatt (sokkal kevésbé elterjedt, némileg lassabb) még a belépőbb szintű Panasonic S1IIE se használ már, csak a Z5 II.
Tényleg az lett volna vicc, ha a Canon nem változtat, és a múltat nézve volt rá esély. -
p_adam
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Nyilván a 300MB/s kártyákat nézem, butaság ezen spórolni ilyen gépeknél. (Van sokféle kártyám, amit korábbi vázakhoz kaptam, és nem mindegy, ezekben mindig a leggyorsabbat célszerű használni.)
Pontosan erre céloztam, hogy papíron igen, de csak a saját szoftver dolgozza fel, hamar kiürül a puffer, tehát a gyakorlatban az R6 III (részben a CFExpress miatt) sokkal használhatóbb, jobb.
Ellenpéldának ott van a Canon C80, ahol a dupla SD még durvább érvágás (korlátozott RAW rögzítés, meg ugye drága a nagy méret), emiatt tartottam is tőle, hogy itt is ezt teszik, de szerencsére elhagyták ezt a buta korlátozást (persze nyilván dupla CFExpress lenne optimális, mint az R1, vagy a csúcs cinema kamerák), persze azért is, mert így a C50 egyszerre jobb és rosszabb, mint a C80... -
p_adam
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Ez már az 5D III (2012) óta elfogadott. A legtöbb embernek előrelépés, sokkal olcsóbb a nagy kapacitású CFExpress, akár backup-ra is jó, akkor ki se kell venni.
Jó a 40fps, pre-capture stb., ha hamar belassul? Így már nem feltétlen.
Persze nem kell ez mindenkinek, ők örülhetnek, hogy lesz új/használt R6 II akár 1000+ euróval olcsóbban, (főleg, ha az e-infinity boltban is feltűnik). Nehéz látni, hogy lehetne másképp tervezni középkategóriás vázat, ami képes egyszerre sokféle igényt kielégíteni. -
p_adam
addikt
-
arn
félisten
nagyon jo vaz lett... de egy dolog miatt huzok a nikon fele: a jo aru, de kepu 50 1.8. foleg ha ugy nezem, hogy canon 50 1.4/1.2 + vaz vs nikon 50 1.8 + vaz. az elobbi valamivel jobb, de sokkal dragabb (es nagyobb).
50bol nem varhato vmi ujabb obi? a 45os erdekes huzas, a tesztekre kivancsi leszek, ha lerekeszelve eles, lehet beleugrok.
-
Sleek
senior tag
447ezer meg az R7
-
Sleek
senior tag
220v nél 420 ezer ft környéke az R8 . Kitben meg 495ezer környéke
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Revolve 810 G2 - i5-G4 I 8GB I 180GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia
- Lenovo Thinkbook 16 G6 WUXGA IPS Ryzen7 7730U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Az először kérdezett 6Dll-ben, illetve az RP-ben sincs, és 300e a plafon, amit költeni szeretne.