Hirdetés
- Milyen nyomtatót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hogyan tovább? — Ezeket várjuk 2026-ban 🖥️
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen videókártyát?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lassú Víz
addikt
E-M1-nél tudom, de hasonló lehet a 10-es is.
Lassú sorozatot kell kiválasztani, mert a gyorsnál mindenképp az első kép beállításaival készül minden kép. A másik, pedig, hogy a "C" kioldás menüben a C Pr. Kioldást kapcsold ki. Persze ennek ára van, lelassulhat a sorozat, ha nehezen talál a gép fókuszt. -
válasz
Ear001
üzenetére
Milyen üzemmóddal használod? (Fókusz; 'A' menüpont alatt: AEL/AFL paraméterezése félig/teljes lenyomás esetén).
Nekem M10-esem van, de eddig nem sikerült rájönnöm, hogy sorozat felvételnél hogyan lesz "minden" kép jó fókuszban.
Tény, hogy csak pár hónapja kezdtem "komolyabban" a fényképezést. -
b.vr
őstag
Nekem van 60as makró és 40-150Pro is, mindkettő nagyon kiváló objektív. Mivel december óta amúgy is a 40-150et használom messze legtöbbet (mert legtöbbet stúdióban fotózom), gondolkoztam is hogy a 60ast eladom, makrózni úgyis keveset makrózom, portréhoz és koncertre pedig tökéletesen (sőt!) kiváltja a 75ös vagy a 40-150. Csak éppen nem ugyanaz a teherbírású, és így súlyú és méretű állvány+állványfej kell a 40-150hez meg a 60ashoz. Így egyelőre még marad a 60as is, pár helyre még el szeretném vinni, aztán majd meglátom.
-
.mf
veterán
válasz
üzenetére
Érdekes, a legtöbb más helyen nem ezt hallani, pl slrgear
-
ROBOTER
addikt
Egy 15mm körüli virágnál ezt tudja a PRO tele + 26mm közgyűrű (nem maximális nagyítás).
-
törölt tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Az csak hab a tortán. A primer indok a fókusz volt, hogy 160-ezerért (+ üveg) olyan atompontos AF-et kapok arcfelismerővel, közelebbi-szem észleléssel, teljes képmezőre, amit a Nikon 800e-ért (+ üveg) nem adott meg. Nyilván amúgy össze sem hasonlítható a két gép
, egy D800 és egy E-M10, de ... na, a többit már ismered
Imádom ezt a kis "játékot". 
Egy nagy makro nem zavarna, ritkán lenne fent (egy 45 fixhez vagy standard zoomhoz képest). De a Roboter megoldása már nem is annyira nagy ágyúcső

-
ROBOTER
addikt
válasz
üzenetére
A 60-as makró is kiváló. Lehet középen icipicit jobb a 45-ös, de ha nem makróra is használod, egyenletesebb a 60-as a teljes képfelületen, nyitottabb rekeszeken.
A 40-150 + közgyűrűvel van mindened, AF és rekesz is. Nyilván nem érintkező nélküli közgyűrűt kell venni.
-
törölt tag
Az Oly 60-as nem túl penge makro létére, ha jól emlékszem. A lajka 45 igen.
De Roboter sem mondott hülyeséget. (Sőt, tényleg két légy egyszerre). AF stb. nem kell, úgyis focus peaking sztem.. az nagyon tetszett, mikor a 75-össel próbálgattam (csak hát a közelpontja brr). 
-
Studi
veterán
válasz
üzenetére
Azt tudod, hogy Sigma 105-ösből van csak kvázi natív? Azaz feladapterezhető normálosan, hogy menjen az AF, blende. Manapság már egész normális áron is vannak kínai adapterek ehhez. De az AF tetűlassú lesz.
Az a baj, hogy a jelenlegi két makróobi gyújtótávolságban igen közel van a rendszer legnépszerűbb fixéhez, így kisteléből egyből duplikáció lesz. Ettől függetlenül a 60/2.8 szerintem nagyon jó obi, ha erre jár ROBOTER, akkor mond pár szót a 45-ös Lajkáról is, esetleg felvet pár összehasonlító gondololatot. Sajnos a gyártók (Pana) most is épp rövidebb, 30-as makrón gondolkoznak.
Ha jársz a belvárosban, vagy Maglód felé, akkor a 60-ast amúgy egy próba erejéig oda tudom adni.
-
törölt tag
-
aginor
veterán
Sziasztok!
Valaki nem tudná kölcsönadni az Oly klubbkártyáját egy vásárlás erejéig?

-
anaqer
veterán
válasz
Freddy76
üzenetére
Talán kicsit ide is tartozik, de a D szerintem nagyon jó tud lenni MFT-re adapterezve - most fejből meg nem mondom (exifben meg ugye nincs benne), de ilyen 2.8 körül is elég nájsz starburstöket ki lehet hozni vele.
Ez persze nem mindenkinek kenyere (ugye híresen a broki bácsi van eléggé ráppattanva a témára sok lencsetesztjében), de nekem mondjuk bejön.
// most csak illusztratív snapshot, majd kellene kroppolni meg miegymás
-
Studi
veterán
Picit off, de aki szabadban szokott fotózgatni, annak hasznos lehet: a Mikrosatnál akciósak az 5-1 összehajtható derítőlapok, a 80-as 3.500 Ft, ennél a vágottszeműektől sem olcsóbb lényegesen, és erre nem kell várni hosszú heteket.
-
Studi
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Martin Kühnnél néha tényleg megszalad picit az ecset, főleg a Victoria nevű modellnél szokta eltúlozni a dolgokat. De a képei 95%-át én is nagyon szeretem.
Akiket még bírok például:
David Olkarny
Cyril Sonigo
Yannick Desmet
Maxim GuselnikovAmúgy amire nagyon jó a Flickr: ha valakinek tetszenek a képei, munkái, akkor szeretem megnézni azokat is, amiket ő favolt. Így némi képet kaphatunk arról is, hogy őt mi inspirálhatja.

-
jjeahh
nagyúr
Ja, amikor kérdezted gyorsan szét is néztem a csoportokban, amikben benne vagyok, de nem találtam semmi értelmeset.
(#65053) pollai: neki van néhány férfiportréja, nem mellesleg on topik géppel nyomja (gh3), mást nem tudok...

Eperkutyus: kissé gumiarcúvá retusálja a modelleket, de inspirációnak ez jó, köszi!
ha már popók, meg pipik nekem is van két flickr-es kedvencem, csak nem merem ide beszúrni, nem tudom mennyire szabályos vagy szabálytalan

-
|AP|
veterán
válasz
üzenetére
ismerem, követem

Most inkább ilyesmiben gondolkodnék, a modell is elég hasonló alkat... -
törölt tag
Nekem Martin Kühn a kedvenc, nézegetem néha a záridőket, stb, mit hogy csinál, de főleg az utómunkát... imádom az ilyet. Oly-val is dolgozott korábban, most Sony A7R-ezik

Egyébként van Scott Kelby - Professzionális portréretus c. oktató könyve, nagyon ajánlom, csak sok, tömény, idő, mire átrágod, de atom ötletek vannak benne, az őrült még a keresztbe álló szempillákat is kiretusálja, a bőr ilyen alap dolog ..

De a legjobb még mindig nézelődni portré témában és találni 1-2 inspiráló kedvencet, akinek nézed a munkáját: hány milin lő, milyen vázon, mennyi ekvivalensen, milyen rekesszel, hogy teszi a fénybe az alanyt, stb.
-
madgie
titán
válasz
hibavissza
üzenetére

-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
ez egy gif akar lenni. nem sikerült a beillesztés,
töröljétek. thx -
-
jjeahh
nagyúr
No nem tartozik ide, de ide járok a legtöbbet: nem tudtok pár jó portréfotóst inspirációnak? Csak ihlet kéne, nemsokára kimegyünk páran a természetbe (eddig 5-6 fotós, 10-12 modell), és egész nap ontani fogjuk a képeket, közben piknikezünk, kaja, pia stb. Már van pár ötletünk amit megvalósítanánk, de ötletekből sosincs elég...
-
törölt tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Mert még mindig a múlt technológiáját kell eladni, ami már régen a polcon van nekik, csak csepegtetik. Ehhez marketinges és sales-es kell, a termékfejlesztők már előrébb járhatnak, közelebb a műszaki racionalitáshoz. Aztán őket is lenyugtatják, hogy neeem, még nem, csitu gyerekek.
Bárki meg tudná az über, szent-grál gépet csinálni szerintem. Még Te is, és sokan innen, meg tudnák fogalmazni, mi lenne az ütős recept. Most is keresztbe-kasul vásárolgatnak egymástól technológiát, gyártást, licenszeket. Amikor leírja valaki innen azt, hogy "de jó lenne egy klassz gép, Fuji EVF, Pana AF, Sony szenzor, Oly váz" (csak írtam valami hülyeséget), ez simán megoldható is lenne. Szerződések, licenszek, összesakkozás, egy kis műszaki egyeztetés és ollé. Beletellene 1-2 évbe és kész, halleluja. De ilyen soha nem lesz. Előbb tönkre kell mennie valamelyiknek, vagy többnek is, hogy a másik megvegye a dolgait, amit vagy továbbvisz, vagy nem. Tőke kellene egy ilyen projekhez, ami egy nagy halnak jobban megvan, mint egy kicsinek, csakhogy a nagy hal meg nem motivált a fejlődésben-fejlesztésben nagyon, mivel már megette az összes kicsit és nem erőlködik körülötte senki, akkor minek egyből a szent grált az asztalra tennie, nem ?
Inkább csepegtet. Lásd CaNikon front, életveszélyesen gáz az egész
Szóval szar a szitu ígyis-úgyis..Ha nem lenne olyan, hogy pénz, hanem vmi über utópia (tekintsünk el attól, hogy mélyebben belegondolunk ebbe, hogyan is működne), akkor van csak esélye az ilyeneknek.
Vagy akkor, ha jön egy Steve Jobs 2 mondjuk egy Canon élére és végigver a szervezeten egy ostorral, tekintet nélkül érdekekre, összefonódásokra, személyekre, mindenre, elkezd megabrutálul innoválni, átcsoportosít némi extra tőkét, hogy leszerződjön a Sony-val vmi vadállat szenzorra, bevásárol kis EVF tech-et is innen-onnan, wifi, gps, minden atom tech, aztán beteszi őket egy 4D nevű vázba mondjuk
és masszívan beveri a szöget a Nikon koporsójába. Meg úgy mindenkiébe a környéken...De ettől nem kell félni, ennyire nem okosok.

Azaz lehet. Csakhogy ha az alábbi képre (élelmiszeripar) ránézel, gyanús nekem, hogy elektronikában ugyanez lehet a helyzet. Ismételten: minek is akkor nagyot fejlődni és ugrani ?
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Gépészmérnök diplomával, mérnökként dolgozva nehezen veszi be a gyomrom, ha egy eszközt, szerszámot marketinges szúnyogcsődörökkel terveztetnek meg. Sajnos tudomásul kell venni, hogy ez a fényképezőgép váz "fejlesztés" már messze elhagyta a műszaki racionalitás ösvényét. Tisztelet a ritka, üdítő kivételnek.
-
qpakcovboy
őstag
[ Módosította: TayRol ]
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Miért? Mert csak csepegtetik?
Még ez is jobb annál, mint a városi legenda szerint, ha a japánok nem kezdenek gyártani ezt-azt akkor talán csak most kezdene terjedni a színes TV ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
FEDman
üzenetére
canon sajtóesemény volt, eldicsekedtek az új cuccaikkal

a 11-24 beszarás tényleg, nézni is
félelmetesjó, de az igazi lényegét nem tudtam megtapasztalni, mert nem voltam elég harcias és nem szereztem alá ff vázat.az eos m3 igazából nagyon egyben van, fém romboló, nem is könnyű. de már egy 11-22 + 22/2 is egy frankó kit vele. a 100d-t is kedvelem, üssetek, de az oly e-400-ra emlékeztet. az utóbbi időben jobban tetszik, amit a canon csinál... a nikon csak egy nagy szenzor. egy nagy sony szenzor. kivéve a nikon 1-et, az zsír. igaz, most már az is sony szenzor

-
törölt tag
Ezt a Panás hírt látta már vki ? 33 MP, 4K 60/120 fps, 8K, stb..
Igaz, 2020-ra, de akkor is. Az úgy derekas fejlődés lenne szenzorban, prociban.. -
törölt tag
válasz
Freddy76
üzenetére
Ez amúgy így van, legalábbis szerintem is. Az 50 1.8D fénygömbjei és háttér-"golyói" , mosása szögletesebb, mert a lamellái nem kerekítettek, illetve 7 van neki csak. Viszont maga a bokeh, úgy általában a mosása szerintem is jobb a D-nek.
Én már nem is nézem meg nem is írogatok oda. Nekem már a milc vonat marad..Taliztam kleroo-val múlt héten, D800 és 24-70 2.8 (Nikkor), bnőjéről és róla kattintottam pár közöset, hát nem fájt a szívem vissza érte. De komolyan nem. Fura. Tudod, katt, katt, katt, egyből: zoom, lássuk, éles-e, lett-e fókusz, stb, addig meg a "modellek" állnak egyhelyben és várnak, stb stb.. ahh bazz, kértem gyorsan vissza a kis Oly-t
Annyira sokkal de sokkal használhatóbb az én igényeimre.. EVF-ben látom egyből kattintás után az eredményt, belezoom nélkül látszik, éles-e, meg amúgyis mit nézegessem én, 10/10-es AF szemre nonstop, abszolút ami nekem kell..ilyeneket bármikor lövök, 100-ból 99 jó fókusz totáltelibe. A DOF sem zavar már, ez is f/4 a 45-össel, mégis szétkeni a hátteret. -
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Az Oly is beletehetné az 5 éves LGo2x telóm kamera szoftverét és szintén tarolna
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
-
ma egész délelőtt a canon 11-24, 70-200/2,8II és az új 100-400-zal lőttem budapestet (a váz egy 100d volt
). marha jó a kézben, de ezért váltottam milc-re, éreztem azért a csuklóm délutánra. volt canon g7x és g1xm2 is, az egyik tanulság számomra, hogy mechanikus zoom vagy semmi, pont. segít kirostálni a kínálatot... -
MrChris
nagyúr
Úgy látom meglesz a G7-ben a 100mbit a 4k-hoz. De fhd-hoz marad a 28
nemtom volt e, 700$ a váz. -
Freddy76
addikt
válasz
üzenetére
Hát, ez érdekes, múltkor a nikon topikba benéztem, mert félreklikkeltem, és ott áradoztak, hogy az 50/1.8G bokeh mennyire nagyonjó, az 50/1.8D mennyire szögletes, csúnya, pfejj. Esküszöm jobban tetszett az 50/1.8D bukéja, de inkább nem írtam semmit, elhagytam a topikot...
-
törölt tag
válasz
FEDman
üzenetére
Igen, a nagy hagyma már túl sok, de ha iszok mellé rendesen, nem könnyezek annyit

@ jjeahh: sztem itt ma már minden ízlés kérdése, fotóban pláne. Ami egyiknek ronda, másiknak tökéletes, stb. A napokban láttam egy szép képet háttérfényekkel vmi Facebook topic-ban, de az üveg vmi ősrégi izé lehetett, 5 lamellás, hát olyan "stopptábla"-hatású volt (még annál is szögletesebb) minden háttérfény, ami gömb lenne amúgy egy profi üvegnél (jó esetben), hogy csak pislogtam. Van akinek ez tetszik. Én pl. a Sigma-s bokeh-t szeretem nagyon, sokkal selymesebb, mint a CaNikon-oké, lágyabb, finomabb a "transition zone", kicsit Zeiss-ra hajaz.. bírom, na. És örömmel tapasztaltam, hogy a 45 1.8-as Oly is olyan "Sigma"-s bokeh-jú. A Nikkorét nagyon nemszerettem, egyik üvegnél sem. Francsetudja miért. "Zavarosak" hátul, annak ellenére, hogy kenve minden.
De ez is ízlés dolga.. amúgy meglepő, mennyit lehet egy közelebbi portrénál rekeszelni a 45-ön úgy, hogy még mindig szénné kenje a hátteret
Egy időben zaj és bokeh miatt szidtam az m43-at, most már qssolok. 
-
MrChris
nagyúr
Most láttam egy spanyol túrista párt a metrón 6D + méretes alapzoommal, de nem L-es. A nyakát már vörösre kidörzsölte a széles gyári nyakpánt, ezért kézben hordta, de most ölébe tette a gépet hogy megmaszírozza az alkarját, ami eléggé ki lehet a tetemes súly cipelésétől. Nem irígyeltem. A fotóstáskámat mászkáláskor időnként azért nézem meg hogy benne van e egyáltalán a milc cuccom, mert szinte üresnek érzem.

-
FEDman
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Vízcseppek kemény ellenfényben. Ez tipikusan az a téma, ami minden objektív bokehjából kihozza a benne rejlő "legrosszabbat". Vagy pontosabban fogalmazva ilyenkor hozzák a legkeményebb, legkarakteresebb formájukat, mert amúgy ezt én is szeretem.

Mondjuk az igazi manuál fíling nekem körkörös bokehval van meg csak igazán, de ahogy nézem ilyen aljasságra a 60-as Simga mFT-n sajnos nem nagyon hajlandó.

-
jjeahh
nagyúr
válasz
üzenetére
Ja, erre céloztam én is kb.
Képileg talán ez az egyetlen hibája ennek az üvegnek, a bokeh néha elég ronda (amiért mondjuk én rajongok
)... egyik leméretezett portrémat nemrég a bokeh alapján azt hittem revuenon-al lőttem, meglepődtem, amikor flickr exif infója a sigmát írta ki 
FEDman:

Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Peugeot, Citroën topik
- Fotók, videók mobillal
- Milyen nyomtatót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 8GB RAM 256GB SSD
- VeryBig! Akciós! Dell Precision 7760 i7-11850H 32GB 512GB SSD RTX A5000 16GB 17" FHD 1 év garancia
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 32GB / 1000GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Imádom ezt a kis "játékot".

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Igaz, 2020-ra, de akkor is. Az úgy derekas fejlődés lenne szenzorban, prociban..