Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
madgie
titán
Lagziról nem sok minden mutatnivaló lesz, épp azon bosszankodom, hogy a polgári szertartás itt lesz, ebben a picsányi kápolnában leszünk beszorulva vagy tizen (a pár, aki összeadja őket, a tanúk, a szülők, a kislyány, aki odaadja a gyűrűt meg én). Nem tudok majd bent normálisan helyezkedni, körben meg víz van (bele kéne esni, úgyis meleg van
)Na mindegy, lesz@rom, csak ilyen helyzetben szeretek kicsit DoF-buzulni, távolabb helyezkedni, nem a pár szájában végigkattintani az eseményt. Tavaly a sógorék polgáriján is 95%-ban a Zuiko 45/1.8 volt a gépen.
-
scarabaeus
őstag
válasz
role_of_72
üzenetére
Vuk hosszas tárgyalás után visszaadta?

-
role_of_72
tag
válasz
üzenetére
Ohh, akkor valamennyire megnyugodtam.
Igen, az élesség a kövekre ment, úgyis ott/mögötte van minden aminek élesnek kellene lennie.Egyébként azért lett így kinyitva az obi, mert stabit nem akartam használni (a "shutter shock" sajnos létező probléma, küzdök vele rendesen), meg a fényt is kicsit össze-vissza mérte a gép... manuállal meg úgy voltam hogy nyaraláskor dolgozzon az automatika is kicsit, én hadd pihenjek

A gépről/képminőségről kicsit:
Úgy vettem észre az élességgel alapvetően nincs baj, kicsit nekem zajos az alap iso200, de meg lehet szűrni + maszkolni..
A tónusokkal nincs baj (meg amúgy is Canonosként muszáj vagyok pontosan kiexponálni minden képet, szóval megszoktam
), de az olvasottakkal ellentétben én nem látom a nagy dinamika tartományt a Sony érzékelőből.. lehet aps-c esetén megvan, de az eddigi tapasztalataim alapján ez a 450D szintjét hozza, nem többet.
Amit még szokni kell, hogy alapból ne F8-9-re állítsam az obit mint Canonnál, hanem mondjuk F6.3-7.1. Viszont ha szép napcsillagot szeretnék az ~F16 ahol már azért taknyol rendesen a diffrakció miatt.A kis méret + a kitobik "játék" mérete bejövős, de ezzel is vigyázni kell: a kép készülte után este pl. megjelent a kertben egy róka, felkapta az egész m43 cuccom táskával együtt és el akart vele szaladni! (nem vicc)
Tehát csak óvatosan! 
-
törölt tag
Aha, sőt szerintem 28 is lehetett a csúcson, majd le döglöttünk. De a Bukura tónál, 2000 méteren is tök meleg, egyedül az éjszakák voltak hűvösek (8-9 fok), de az is nagyon sok. Most augusztusban tele volt a tó, sátorhelyek fullon, 75-öt számoltunk össze, ami ilyen WTF rekord, ahhoz képest, hogy 2 éve mikor voltunk, volt 6-8 sátor kb és éjjel sz***á fagytunk a minusz 1 fokban

Szóval így augusztusban soha újra, de amúgy iszonyú meleg volt fent is ahhoz képest, hogy ott az ember már egy kellemes 15-öt várna. Fenét. 2 éve úgy volt, júniusban... tavaly meg májusban még jég úszkált a tó felszínén, szóval ez a mostani ez paff volt teljesen. Kopár kő, mászás, vízből vittük a szokásos adagot, ami már felfele háromnegyedig fogyott, köptük is a vattát lefele már rendesen.

Sátornál meg millió légy, zengőlégy főleg és szúnyog is, ami szintén ismeretlen egyéb időszakban ilyen magasságon már. Ja és egy rohadt nagy birkanyáj, tele kakival, bogyókkal az egyik ösvény, ... szóval most annyira nem volt buli a dolog, de azért másztunk most is. 2 éve Bukura II-es csúcs, most Judele volt, Peleága-t akartunk még, de már kivoltunk mint a fene, úgyhogy talán majd jövőre. Bár akkor meg a Kis Retyezátba mennénk át, ahova most is felmentünk egy hágóra, kb. 1800-2000m, zöld fű, csodás levegő, nem a kopár sziklás unalmas színtelen szürkeség, hanem mint valami skót felföld. Sokkal gyönyörűbb, itt volt naplementézés is, tóval, anélkül, stb

Ja, képek... ha a kártyaolvasóm is úgy akarja

-
válasz
üzenetére
2400-on 20°C fölött volt??? Bakker. beszarok! (de elviselném)
f11 ??? Bakker.Holnap megyek 5 napra a Tátrába, csak 12-40 meg halszem lesz velem. F8 fölé menni nem javít a képen, bár penge fixek azf11-et még bírják de sztem fölösleges. Mire hazajövök remélem megosztasz pár képet, a Retyezátban még nem voltam...
mazsi: ha már ilyen szépen beharangoztad ezt a melót, esetleg kérj engedélyt, hogy 1-2 képet megoszthass...
Úgy unom már ezt az uborkaszezont, még jeeahh is csak mozgóképezik (de nem mozgóképel). -
törölt tag
válasz
role_of_72
üzenetére
Nekem kifejezetten tetszik
f/5.6 annyira nem nagy bűn tájképre egy 2x crop szenzornál, pláne ha nincs nagy érdekesség az előtérben, hanem inkább a végtelenben-környékén minden téma. Meg ilyen milliméteren az f/5.6 nagyjából a legélesebb rajzolat a kitobinál. Szóval jó, na. Legközelebb f/8, én a Retyezáton f/11-eztem is
mert érdekes táj volt legelöltől végig .. de ide .. ez .. tök oké.Szerintem.

-
role_of_72
tag
Sziasztok!
Mint kezdő m43 felhasználó (még) inkább read-only módban vagyok jelen a fórumon.
Látva viszont hogy alkalmasint szoktatok képeket megosztani, gondoltam megmutatom az első (szerintem) vállalható képem a rendszerrel.
Aztán jöhet a sav, hogy miért F5.6...

-
-
törölt tag
Na mizu Urak ? Rég voltam. Retyezátot ismét megmásztuk (Bukura tó, illetve idén a Judele csúcs), készült éjjeli Tejút fotó is, jó zajos
..
.. nekiállok a RAW-knak a napokban és meglátjuk, mennyire tudom jól zajszűrni. A csúcson a 45-össel ment egy kis vőlegény-menyasszony fotózás is, poén képek 
Üdv mindenkinek

-
hegyimorc
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
"hegyimorc: nem "szabad" nemet mondani, mert ők is segítettek rajtam."
OK, nyilván más, ha 40 fokban egész nyáron pakolták a téglát az épülő házadnál
, de tényleg az lenne az alapkérdés hogy vendégnek hívnak, vagy dolgozni.Mindegy, nagyon off, meg külsős úgy sem lát bele és nem tartozik rá. Szerencsére a hasonlókat eddig mindig el tudtam kerülni konfliktus nélkül.
-
jjeahh
nagyúr
-
madgie
titán
válasz
hibavissza
üzenetére
Ne aggódj, jövő héten én is megyek nyaralni, itt is lesz hiszti

hegyimorc: nem "szabad" nemet mondani, mert ők is segítettek rajtam.
-
xXxian
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Én meg megmondanám, hogy gyökerek voltatok, kapjátok be.
Különben abban a hitben élik le az életüket hogy milyen jó fejek. -
hibavissza
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Én egyszer elkövettem a hibát, hogy szívességből végigfotóztam-videóztam egy ballagást. Rá két napra mentünk nyaralni és miután visszaértünk kellett vagy másfél hét (munka mellett) az utómunkának. Mert ügye fotózni-videózni nem tudok így szarból kellett várat építeni.
Megkaptam, hogy mit képzelek, hogy ennyi ideig ülök azon a pár képen meg kis videón. Mert nekik azonnal KELL. Azóta azzal mentem ki magam, hogy nem két kártyás a vázam és előfordulhat véletlen adatvesztés így oda lenne az emlék.
(#67674) hegyimorc: isten hozott Magyarországon.
-
válasz
silmatauki
üzenetére
...én még a külső vakupapucs hiányát is kizáró oknak mondanám... (Számomra ez és a RAW hiánya az.)
-
madgie
titán
válasz
hibavissza
üzenetére
Igazuk van, de ez van.
A kedvencem ,amikor úgy jönnek oda megkérni engem, hogy nagyon szeretjük a képeidet, csak veled szeretnénk megcsináltatni*. Nézek felhúzott szemöldökkel, hogy mondjuk a tejutas, csillaghúzós képeimből hogy jutottak el idáig

*: magyarul lefordítva rokon vagy, úgyse kapsz lófaszt se, de hajnal egykor még legyen a kezedben a gép.
-
silmatauki
őstag
"Nem mondod, hogy nincs raw! Szerintem ez gàzabb mint az előbb felsorolt lista. "
Számomra ez a kizáró ok. Szívesen megvettem volna a P900-at szuperzoom másodgépnek, mert azért sokkal távolabbra megy, mint az APS-C 50-230-asom, és a DPR legújabb travel zoom tesztjén se szerepelt rosszul képminőségileg. Persze nem főgépként használtam volna.
-
ati3x
senior tag
válasz
silmatauki
üzenetére
Nem mondod, hogy nincs raw! Szerintem ez gàzabb mint az előbb felsorolt lista. Na mindegy, ennek ellenére sikeresebb lesz mint sok tükrös/milc/premium kompakt amik minimum 10x körberajzolják.. Mondjuk èn biztos leszek abban, hogy sok vérpistike csalódott lesz, mikor a zoom végén a képek nagy szàzaléka kuka lesz. Na nem a pár pixeles bemozdulásra gondolok... 😊
-
madgie
titán
válasz
hibavissza
üzenetére
"ülni a monitor előtt és órákig húzogatni a csúszkákat pár fotón aztán egy hét múlva meg kukázni az egészet"
-
silmatauki
őstag
Nem garantált, hogy bújtatott reklám – lelkes, de egyáltalán hozzá nem értő ember is írhat ilyen cikket (és sajna az Index tele van hozzánemértő "cikkírókkal"). Emiatt meg se kérdezte, hogy pl. ugyan hol van a RAW-támogatás (amelynek hiánya, legalábbis számomra, eleve kizárha a P900 megvételét)...
-
hibavissza
veterán
Valójában az emberek 90%-ának ez a minőség tökéletesen megfelel. Nem jutnak el odáig gondolatban, hogy ez mitől éles az meg mitől nem. Állatka, édibédi kisgyerek, csöcsök, drága autó legyen és jó a kép.
Eltudom fogadni, hogy sokaknak egy ilyen gigazoom jobb játékszer mint ülni a monitor előtt és órákig húzogatni a csúszkákat pár fotón aztán egy hét múlva meg kukázni az egészet. Ha jó képet akar csinálni előkapja a szifont vagy a lumiát és már mehet is a fészre.
Szerintem ez a realitás. Meg az áruhitel és a tuc-tuc 128-as mp3-ban. -
schawo
titán
Az ikszesek között is egy ordítóan ostoba darab. Úgy voltak vele, hogy a szövegből úgyis világít a hatalmas, piros X, nem is kell jelölni.
(#67657) jjeahh
Ó, akkor ez egy gyáva féreg. Egy-két éve olvastam egy olyan keresést, ahol azt írta az érdeklődő, hogy azért kell, hogy a szomszédot kukkolja. Legalább őszinte.
-
"A Coolpix p900 az a fényképezőgép, amelynek megvásárlását senki sem bánja meg. Hatalmas zoomja legtöbbször feledteti a kisebb hibákat, a képminőség pedig bőven megfelel az átlagfelhasználónak, kis gyakorlással hirtelen komoly lökést adhat a legegyszerűbb családi fotóknak is."
ilyet hogy lehet leírni? ez egy ....szott x-es cikk, x nélkül

-
ati3x
senior tag
index
Nem baj, hogy màr szobában, átlagos/kevesebb fénynél szar képeket csinál. Meg az af is lassú/hibàzik. De a "parasztnak" ez köll.
Nem tom, a galériában lévő képeket hány képből válogatták ki, de pl a medvés és a tigrises képeknél a fókuszsík nem csak centikkel csúszott el.
És ez nem csak pixel*uzulás. -
.mf
veterán
válasz
Mirman
üzenetére
Egy tipp: a gépben volt formázva a kártya?
Volt egyszer, hogy egy másik gépből raktam át kártyát, és hihetetlenül lassú lett tőle minden. Már kezdtem gyyanakodni, hogy a kártyával van valami gond, leteszteltem laptopban, de ott jó volt. Azért még megpróbáltam az OMD-ben formatálni, hátha -- és láss csodát, újra normál sebességgel működött.A raw kártyára írása nem gyors; de valamiért elég hullámzó is a sebessége. Van, hogy egyből meg is van, de néha, s általában pont, amikor sietnék ellenőrizni és rányomok a visszanéző gombra, akkor megmakacsolja magát és akár 1-2 mp-ig nem hajlandó mutatni. Gyanakszom, hogy a visszanéző gomb nyomogatásáért direkt büntet ezzel, hogy türelemre neveljen

-
Mirman
őstag
Urak 70k egy 1 hónapos , majd 3 év mintabolti garis E-PL6 + kitobiért méltányos ár nem ?
Mégis hiányzik a kereső úgyhogy ha elviszik ennyiért akkor feljebb váltok E-M10-re.

-
Studi
veterán
válasz
Chapel
üzenetére
Ha már 4/3 tele: egy igazi ritkaság bukkant fel a pixinfo aprón, egy 4/3-os Sigma 70-200/2.8. Nem tudom, hogy teljesíthet ezen a kis szenzoron, de azért rossz nem lehet. Cserébe a lassú élességállítás garantált. Viszont az ára szerintem korrekt.
Flickeren van egy srác, aki női röplabdát fotóz ilyen obival, igaz 4/3-os vázzal, de a szenzorméret azonos. Jók a képei.

-
Mirman
őstag
Uraim valamilyen formában lehet biztosítást kötni gépre és objektivekre ? Mert jelenleg még nincsenek drágább cuccaim de karácsonykor mar tervezek valami dragabb obit venni amit nem ártana védeni (főleg lopás ellen).
-
hmm, ennek természetesen a világon semmi értelme mft-re, viszont nex-re nagyon is, lassan teljes lesz a sigma sor nex-re, megszűnik a krónikus obihiány

-
atis78
tag
Sziasztok,
Beruhaztam egy Samy 12/F2.0-ra.
Eddig sajna csak egy fel oram volt probalgatni de az elso benyomas nagyon jo.GX7en hasznalom a kicsiket es sajna meg soha nem manualoztam.
Van esetleg nehany hasznos tudnivalo/beallitas ami megkonnyiti az egyuttelest?Elore is koszi..
-
kenguru99
senior tag
-
Studi
veterán
válasz
Chapel
üzenetére
Én tudom mindkét rendszeren használni, mert van még tükrös vázam is. És a fényerőt bizony nem pótolja semmi. Amikor jött a hír, hogy 100-400-at ad ki a Pana, én nagyon reméltem, hogy az egy fix4-es szuper obi lesz, de sajnos ők nem így gondolták.
Kevesebb fényben több játékteret ad az 50-200. Persze ilyenkor emögé nem árt egy jó stabi, ami a 100-300-ban viszont alapból benne van.
De máskor meg hiába a jó stabi, ha mondjuk egy gyors madár mozdulatát akarod megörökíteni, oda kevés lehet a szuper stabival kitartható hosszú záridő.Nem lett rövid.
De akkor röviden is: az 50-200SWD egy pro kategóriás obi, és ez minden tekintetben igaz is rá. A Pana 100-300 egy szerintem nagyon jó minőségű, elérhető áru nagytele. -
Chapel
addikt
A betyárját, van ám élesség és egész szép a dof!
Láttam pár nagyon csúnya hátteret abban a flickr csoportban, de ahogy nézem ilyen f10 körül lesz olyan; F5 után kezd már romlani a dolog látványosan. (A képek alapján.)Röviden miben több/jobb az 50-200? Mert gondolom ha csak egyet választhatnál az az lenne, nem?
-
Studi
veterán
válasz
Chapel
üzenetére
Néhány kép 100-300-al. Váz jpegek, semmi utómunka.
-
Chapel
addikt
Nem rossz, az új ára harmad annyi, nálam is felmerült, ki is fogom próbálni. Persze oka is van az árdifinek, a háttér mosása az 50-200-nak klasszisokkal jobb. Ha egy olyat megcsípnék 150-200k között használtan (ami ha jól tudom esélyes) akkor zok szó nélkül az lenne a látott képek alapján.
Persze mondom ezt úgy hogy se a kiszemelt EM10, sem az obik nem voltak még kezemben, így egyenlőre csak képnézegetés van folyamatban. Még nem vagyok meggyőzve a mostani cucommal szemben,de ha élőben adja, vonz a dolog.
-
80hun
addikt
válasz
Chapel
üzenetére
Én pont az ekv. 150-600mm miatt nézegettem az olyt, tetszenek a képek nagyon a 75-300mm-esel.
-
Chapel
addikt
válasz
Mirman
üzenetére
Áhh ez már arany ár, ennyit nem adok érte.

Vagy akkor már inkább szimpatikusabb valamiért az 50-200 swd. Az túlképp ugye olyan mint ff-en a 100-400 L és közben még combosabb fényerő. Azért képminőség difire kíváncsi lennék...Studi: kösz, ezeket már vagy 10x megnéztem, kb. emiatt is jön be nagyon az üveg, szépen krémel és penge az élesség is

-
Mirman
őstag
válasz
Chapel
üzenetére
Olympus 40-150mm f2,8 + telekonverter ? Nekem ezt ajánlotta egy természetfotózásban jártasabb kolléga párnapja innen a fórumról madárfotózni.
Valószínűleg az ekv. 420mm már elég lenne neked is. -
Chapel
addikt
Micro Four Thirds Off Topik

Akkor más hogy kérdezek. Van valaki, vagy tudtok e olyan fotós képeit linkelni aki természetfotózik tele szinten és ezeket a gépeket használja? Vadfotózásra és cserkelésre gondolok, tehát ahova kell a penge kép és (nekem) minimum ekvivalens 400mm.
Vagy ha tényleg pengét akarok (400 5.6 L szint, baromi magas léc tudom) akkor marad 1,5-2 milkáért a csúcs obi tartomány? Mert odáig nem fajulok
-
hegyimorc
senior tag
Ilyesmihez már tényleg pofa kell. Tudja, hogy teljesen használhatatlan egy HLD6 alsó fele a felső nélkül, de még véletlenül sem említi magától, hátha lesz olyan balek, aki nem látott még ilyet és megveszi tőle, mondjuk postázva? Vagy mi a pöcs?
Tovább szívóskodik, meghirdetek egyet én is, durván olcsóbban
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
hegyimorc
senior tag
Irányjelzőn megint freak-show

-
MrChris
nagyúr
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Ja amúgy rengeteg profi videós dslr/milc fényképelőt használ emlék videó készítésre, pl a gh3-al gh4-el nyomják le az esküvőt. Az a videó meg tényleg csak emléknek készül.
Bár sosem fogom valszeg megérteni hogy pont a saját emlékeink felelevenítésére, nosztalgiázásra, szórakoztatására miért elégséges a gyenge minőség. Nekem, családomnak a saját emlékeink a legfontosabbak, ezért az emlék képek és videók legyenek a lehetőségeinkhez mérten a legjobbak. Az Olympus e téren pedig nagyon gyenge. -
MrChris
nagyúr
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Akkor emlékkép készítésre bőven jó egy mai középkategóriás telefon! Mert ha videós emléknek jó ez a minőség akkor fotós emléknek óriási túlzás egy EM10! 16mp több méteres poszterhez kell, simán jó és elég 2mp, úgy is max fhd monyón, meg 10X13-as nyomaton lesz viszont látva a kép. Mert nem vagyunk profik. Teljesen felesleges akár egy E-P1 is. Mondja azt valaki hogy emlékképre nem elég egy 12 éves kompakt, mert 11 évvel ezelőtt is végig bírtam és millióan végig bírták fotózni a nyaralásukat, gyermekeiket én pedig Provance-t és most is emléknek jó visszanézni, pedig azok 2-max5mp-es gépek voltak. Ma már egy rendes teló lenyomja ezeket.
Ha meg nagyon hiányzik a zoom akkor meg egy 10 éves zoomos kompakt is bőven elég emlékképek készítésére!
Ha nem vagy profi fotós minek neked m4/3? Egy 2/3"-os, 5Xös zoomátfogású, 10mp-es hd videós kompakt is bőségesen kiszolgálná az emlékkép készítést és egy vázsapka obi árából megoldható! -
tacto
aktív tag
Itt egy micro 4/3-os "streetfotos", igen jo kis anyaggal, etalon:
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- eBay-es kütyük kis pénzért
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Nem tudom a dal címét, előadóját
- Xbox Series X|S
- SONY LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- TCL LCD és LED TV-k
- Arc Raiders
- Epic Store Ünnepi Ajándékozás - Total War: THREE KINGDOMS
- További aktív témák...
- Használt számítógépek/merevlemezek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost/PostaPont!
- Lenovo Thinkpad P1 Gen 6 - i9-13980HX, 32GB, 2TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- Új, Aktiválatlan iPhone 16 Pro (256 GB) (rendelhető)
- Eladó Apple iPhone XS 64GB / 12 hó jótállás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3967
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
)

), de az olvasottakkal ellentétben én nem látom a nagy dinamika tartományt a Sony érzékelőből.. lehet aps-c esetén megvan, de az eddigi tapasztalataim alapján ez a 450D szintjét hozza, nem többet.
Tehát csak óvatosan! 

f/5.6 annyira nem nagy bűn tájképre egy 2x crop szenzornál, pláne ha nincs nagy érdekesség az előtérben, hanem inkább a végtelenben-környékén minden téma. Meg ilyen milliméteren az f/5.6 nagyjából a legélesebb rajzolat a kitobinál. Szóval jó, na. Legközelebb f/8, én a Retyezáton f/11-eztem is
.. nekiállok a RAW-knak a napokban és meglátjuk, mennyire tudom jól zajszűrni. A csúcson a 45-össel ment egy kis vőlegény-menyasszony fotózás is, poén képek

Örülök, ha teszik par kep, reszedröl különösen, ez mar tök jo