Hirdetés
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bluetooth hangszórók
- SSD kibeszélő
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Bandika447
üzenetére
Amint azt sejtheted a szenzorméretből, a zajkezelés, a low-light, stb. nem a rendszer erőssége, az APS-C is, de főleg az FF sokkal jobb. De ettől függetlenül simán elég lehet az MFT is, nekem 12 éve (az első E-M5) elég ez a low-light tudás - egy-két fényerős objektívvel megtámogatva. Természet és tájfotó alkalmasság inkább a választott objektívtől függ, gyakorlatilag minden kapható, csak az ár lehet kérdéses.
A live composit (Olympusom van, de gondolom a Pana is hasonló) jópofa játék ha nem akarsz az utómunkával foglalkozni. -
Tin_Shield
őstag
válasz
Jahno
üzenetére
Izé, 14-42X lesz az, vagy a zoly14-42EZ, a 12-32 kézitekerős.
Amatőr szinten, fényerős objektívvel az mft is használható, de nyilván vannak jobbak a műfajban, - újonnan - nem is feltétlenül drágábban. Az mft erőssége máshol van. Használni kell, fotózni sokat, 2nd hand cuccokkal bukni sem nagyon lehet, ha kiderülne hogy kevés valamire, és lépni kell feljebb. Én pl 15 éve (EM5 Mk1) nem éreztem késztetést továbblépni. Egy rövid ideig Fuji XE1 is volt párhuzamosan, mondjuk azon a rendszerrel is együtt tudnék élni. Sony technikailag übercsúcs, de számomra "lelketlen", én még gépet annyira kedvetlenül sosem vettem a kezembe mint azokat (van a családban). Canikon MILC vonal a kezdetekben vicc volt, az újakat nem ismerem, érdektelenek számomra. -
Tin_Shield
őstag
válasz
xhege
üzenetére
Próbálgasd a kitobit 17/18, 20 ill 25mm állásban, melyik jön be jobban, a lényeg hogy ne tekergesd a zoomotbármennyire csábító is

Járd körbe a témát, helyezkedj, hogy megszokd a làtószöget Ne a képminőséggel törődj most, a kompozíció legyen szem előtt. Beltérben is próbálgasd, hogy lásd a korlátokat. Kint egy lépés előre-hátra megoldhatja a problémát, beltérben ez sokszor nem lehetséges. A 25mm fel van tüntetve, a 18 is, a 20 pedig megsaccolható, de talán a váz is kiírja a gyutáv állást.
Az Oly 25 nagyon jó cucc, ajànlott (egyébként nagyon kevés mft objektív "nem ajánlott") -
Tin_Shield
őstag
válasz
xhege
üzenetére
Lassú, de azért élhető, ha kiismered a határait, a képe viszont kárpótol mindenért.
Panasonic vázakon azt hiszem le van tiltva folyamatos AF. EM5III-on működik az AF-C, normális fényben mondjuk egy sétáló embert tűrhetően lekövet, de kábé ennyit tud, ez az objektív nem erről szól...
-
Tin_Shield
őstag
válasz
xhege
üzenetére
Elégé kitartják - nem véletlenül, gyorsan elviszik így is - a 20-as árát, a II-es széria 80e körül mozog, ez kb annyi mint egy új nettó ára. Az I-es széria valamivel olcsóbb, az optikai felépítésük egyébként egyforma, valamit a bevonatokon változtattak talán. Kint sem sokkal jobb a helyzet, a nagyobb kereskedő oldalak a szép példányokat szintén drágán mérik, - igaz 6 hónap garanciával. Talán az osztrák/német "jófogásokat" érdemes böngészgetni.
Az Oly 45 gyakori, annak beszerzésével nem lesz gond. -
Tin_Shield
őstag
válasz
xhege
üzenetére
Ne (csak) így nézd. A 14-140 egyetlen zoom objektív lenne - gondolom, ez lenne a vázon szinte mindig. Nekem az már sok lenne egy ilyen kis vázon egész napra A tele ellenben csak az idő néhány százalékában van feltekerve De ez nagyon egyéni, kinek mi. Nálam pl fixek vannak a legtöbbet a vázon, a kitobi+ egy fix a kirándulós minimál szett, a tele marginális, csak akkor viszem ha tudom/sejtem, hogy szükségem lesz rá.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
xhege
üzenetére
A 14-140 f3.5-5.6 az egyik legjobb túristazoom ever, simán kiválthatja kitobikat, nem kell cserélgetni. De kicsi vázon kényelmetlen lehet állandóra. A GX880-ra a 12-32 illik a legjobban szerintem. A tele párja (35-100) már véleményes, bár méretben tökéletes párja a 12-32-nek, de nem túl acélos a rajza*, és kis méretnek is megkérik az árát.
* nem reprezentatív a mintám, csak egy darabot próbáltam, az nem győzött meg, de simán lehet csak egy gyengébb példányhoz volt szerencsém. A 45-150-at összességében jobbnak tartom, és az sem hatalmas.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
xhege
üzenetére
Inkább az Oly 40-150-et engedd el, és keress egy Pana 45-150-et, mégha ritkább és picit drágább is. Ezek a kittelék "sötétek", ha nem verőfényes napon használod akkor igencsak elkél a stabi, vagy az egekbe kell emelni az érzékenységet.
Az Oly 45 f1.8 ellenben simán vállalható akár stabi nélküli vázon is a fényerő miatt. De ha mégis szükségét érzed a stabinak, a Panának van 42.5 f1.7, az stabilizált és egy leheltnyit talán élesebb is. Plusz egész jó a közelpontja, kvázi "makrózni" is lehet vele. Cserébe ritkább és valamivel drágább mint az Oly 45. -
Tin_Shield
őstag
Tök jó kis gép a PM2, sajnálom is, hogy gyártók kukázták ezt vonalat (a Pana GM-et), de azért nagyon nem egy kategória az EM5II-vel. Persze a szenzor ugyanaz, szóval ha nem használod ki amiben a nagytesó többet tud, akkor valahol érthető, a nettó végeredményben nem lépsz előre.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
hdanesz
üzenetére
Sok a hasonló paraméter, de azért különbségek is vannak. Az EM1 a kezdetektől fogva tud PDAF-et. Akkoriban ez még kuriózumként volt a MILC-ek között, és nem is annyira a videós képességek miatt került bele, hanem a 4/3-os objektívek használhatósága miatt. Az EM5 csak a mk3-ban kapta meg ezt. Az EM5mk2 inkább szoftveres fícsörökben lépi le az öregebb nagytesót. És persze a nagyfelbontású üzemmóddal, ami ha korlátozottan is, de azért használható.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
yle_greg
üzenetére
Ebben az esetben más a szitu. Van ugye az X100 széria, ami a Fuji kvázi prémium cucca, és amit a jutyub népe elkezdett sztárolni. Hogy ebben a hype-ban mekkora szerepe van magának a gépnek (amúgy jó a cucc), és mekkora gyártói "szponzorációnak" azon lehet elmélkedni, de ettől még tény: megy a habverés, keresett a cucc, amit a gyártó a kínálat visszafogásával igyekszik tovább gerjeszteni. Ebből gondolják hogy így majd luxusmárka lesz a Fujiból, extra profit, pénzeső stb.
Csak ez nem egészen így működik, a zemberek fejében a Fuji egy konzumer márka, attól hogy drágán adják és hiányt generálnak még nem lesz luxus. Ezt a japánok megtanulhatták évtizedekkel ezelőtt a saját bőrükön. A Honda NSX anno verte a vele egy kategóriás Ferrarikat, az összes autobuzi elovadt tőle, Senna is tolta, mégsem lett hatalmas siker. Az emberek fejében (a zusában) a Honda az aggregátor vagy kerti traktor, esetleg Civic, de semmiképpen sem luxus cucc, és ez nem fog attól megváltozni, hogy drága és nincs. A Toyota pl ezért is vezette be a Lexus brandet. Szóval vagy az egész brandet feljebb kell tolni, ami hosszú időigényes folyamat, ki kell vezetni a konzumer cuccokat, és meg kell várni, hogy azok adják a fő vásárlóerőt akiknek a Fuji már nem egy hétköznapi márka. Vagy létre kell hozni egy új brandet, ha egyszerre akarnak résztvenni a megfizethető és a luxus termékek piacán is. -
-
Tin_Shield
őstag
válasz
yle_greg
üzenetére
Nyilván a szabvány kibővíthető, módosítható, amennyiben van rá (közös) elhatározás, akarat. De én sosem vettem észre, hogy a két "főkolompos" az MFT-ben bármit is közösen promótálna, fejlesztene, összehangoltan csinálna, nem is kommunikáltak ilyet soha emlékeim szerint. Nyilván a mi szempontunkból ez nem optimális, de a gyártók stratégiáját (vagy annak hiányát) nem is könnyű megérteni. A japánokét főleg nehéz, ez saját évtizedes tapasztalat is.
-
-
Tin_Shield
őstag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Szerintem nincs látványos különbség képminőségben, pixelkukkolva a Pana talán picivel élesebb nyitva. Látványosabb optikai különbség szerintem - ha ki tudod használni - a Pana lényegesen jobb közelpontja. Nem makró, de egész jó közeli képeket lehet vele lőni, az Oly 45 ebben nem igazán erős.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
Egy pro MFT rendszer újonnan kiépítéséhez jelen helyzetben valóban komoly hit kell. De azért egy E-M5/10/PanaG upgrade (akár használtan is) még ésszerű választás lehet most is, ha a tudásuk elég, az ár/érték arányuk elég jó, néhány év múlva pedig ki tudja melyik rendszer fog élni és melyik haldokolni.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Ubulhun
üzenetére
Tulajdonképpen nincs nehéz dolgod, bármelyik MFT zoom megfelelő (kép)minőséget tud videóra. A használhatóságban vannak különbségek, pl a népszerű Pana 12-32-n nincs kézi fókuszgyűrű, az olcsó kitobik zoom mechanikája általában nem igazán finoman jár, stb.
Olcsó dedikált videós objektívnek a 14-42X és a 45-175X párost szánta a gyártó, bár egy időben kitobjektívként is adták, a használt piacon ritkaság. -
Tin_Shield
őstag
Ha tetszik a 25mm perspektívája akkor hajrá. De azért én a döntés előtt kipróbálnám az Oly 45-öt is. Vagy még egy tipp: Pana 42.5, ennek jó közelpontja, ha rovarszemet makrózni nem is, de egész megkapó dolgokat lehet vele alkotni.
A pixelkukkolós képekhez felcsavarod a fix(ek)et és rekeszelsz, minden másra meg ott a 14-150
-
Tin_Shield
őstag
Oly 17 mellé 25-öt? Ezt jól meggondoltad? Elég közeli gyújtótávok, a gyakorlatban elég sok esetben ki tudják váltani egymást.
A 14-150 kb azt tudja optikailag mint a két kitobi, csak nem kell cserélgetni. Ha a kényelmet részesíted előnyben akkor jó választás. Ha nem zavar a cserebere akkor a 14-42-t érdemes lehet lecserélni egy Pana 12-32-re, nyersz a nagylátó oldalt 2mm-t és optikailag is jobb valamivel mint az Oly kit.
A 12-45PRO másik mezőnyben játszik, optikailag kvázi tökéletes, de "csak" f4, neked kell tudnod mire elég ez. -
Tin_Shield
őstag
válasz
lugosi
üzenetére
Ha nem ragaszkodsz, hogy Panasonic felirathoz, akkor pár száz forintért tudsz venni középen összenyomós 46-os sapkát bármelyik fotós üzletben. De azt is kényelmetlen használni szerintem ezzel a fajta napellenzővel. Olyat vegyél ami a napellenző elejébe illik, talán 58mm, de meg kell mérni.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Monya78
üzenetére
A 17 f1.8-at nem nagyon szokták szeretni, főleg mert olcsóbban ott a Pana 20 f1.7, ami azért jól érezhetően karcolósabb. Viszont használni, de csak egyszerűen kézbe venni is nagyobb élmény az Olympust. És ha a sarkok pixelkukkolásától eltekintünk a képével sincs olyan nagy baj szerintem.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
üzenetére
(Fej)portrére a hosszabb (ekv. 85+) gyutáv előnyösebb, pont az említett perspektívikus hatás miatt, jobban "belesimul" az orr az arcba.
A csoportképekhez az ekv.28mm (ez még nem torzít a széleken túlságosan) talán előnyösebb, de a 35mm is jó lehet, ha van elég helyed. Ezt egy kitzoomal is ki tudod tapasztalni.
Az ekv. 24 és 35 között a PanaLeica 15 is ott van, engem megvett egy rövid próba alapján, lehet lecserélem rá előbb-utóbba Pana 20-ast. -
-
Tin_Shield
őstag
Igen. Jobb rajzú, élesebb, és fotózni is kényelmesebb mint a villanyzúmmal. Persze együtt lehet vele élni, ha ez jobban tetszik. De ha palacsinta és kitzoom, akkor a Pana 12-32 inkább.
Nyugodtan mehet egyébként a Pana objektív az Oly vázra, vagy fordítva. Egy-két márkaspecifikus funkció esetleg nem működik, pl Dual IS vagy a focus stacking, de a lényeges dolgokban kompatibilsek. -
Tin_Shield
őstag
Szia!
Az E-M10 II jó kis gép. Alternatíva m4/3 családban a Panasonic GX80.
Ha kitben szeretnéd venni akkor inkàbb a 14-42IIR, olcsóbb és jobb. A kittele korrekt darab.
Nagylátószög a normál látószög (ekv 50mm) alatt minden, a gyakorlatban inkább ekv 35 mm alatti a nagylátó. Ez itt 17.5 mm. A 14-42-n kívül van több ekv 24mm-ről induló objektív Oly 12-50, 12-40, Pana 12-32, 12-35, 12-60. Fix: Oly 12, Pana 12, 14, 15. Az ultranagylátó zsebbenyúlós Oly 9-18, 7-14, Pana 7-14.
Végtelen pénztárcával Pana 10-25
És van egy frankó uwa manuális fix is, a Laowa 7.5 mm, de ez sem budget cucc. -
Tin_Shield
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
A Pana egy kifejezetten budget objektív, az Oly magasabb osztályba szánta a magáét. Az már egy másik dolog, hogy ez a gyakorlatban nem igazán jön ki, főleg nem képminőségben.
-
Tin_Shield
őstag
Szerintem próbáld ki pl a teddpróbára program keretében. A 12 f2 nem örvend itt túl nagy népszerűségnek - valószínű a QC nem makulátlan, hiába made in japan, lehet gyártási szórás - de én szeretem az enyémet, középen elég karcos nyitva is, 2.8-tól pedig a sarokok is szépen feljavulnak. Az egyedüli bajom a belenagyítós MF üzemmódal van, túl nagyokat lép a fókuszgyűrű mozdítására, kvázi "ugrál". Érdekes módon AF+MF módban nem, csak tisztán MF állásban.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Alcsi69
üzenetére
E-M10 mkIII szerintem.
De ha nem érdekes a video akkor a mkII is elég lehet.
Nagyon jó kis gép (volt) az E-M5, de a kistesók kaptak annyi újdonságot, hogy megéri azokat választani. A stabi és az építési minőség hangyányit jobb - a E-M10 is lekörözi a mezőny jelentős részét, akár még magasabb osztályban is - valamint időjárásálló, lényegében ennyi a classic E-M5 előnye. -
Tin_Shield
őstag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
A manuálozás miatt talán, bár attól függ mit használsz. Az 50-es jobb látószög portréra m4/3-on szerintem, a 28 és 35 pedig APS-C-n jobb, azok m4/3-on elégé a "senkiföldjére" esnek.
A szenzor nem fog érezhetően többet tudni, az 20-as még nagyon nem a 24-es.
Ha Sony színekkel és a kezeléssel is meg tudsz barátkozni akkor bele lehet ugrani szerintem.
Bár én inkább egy NEX5N/T/R gépet néznék, sokkal komolyabb gép minden szempontból, szenzorban is jobb hiába kevesebb a pixel.(#89759) +1, de tartok tőle az XE1 azért még nem a5000/EPL5 árban megy...
-
Tin_Shield
őstag
A markIII főleg videóban lépett komolyat előre, pár helyen viszont butították, és hangyányit gyengébb az építési minősége - érzésre.
A három kitobi közül a 14-42R a legkiegyensúlyozottabb rajzú.
Az EZ palacsinta előnye a méret, de ebben a műfajban a Pana 12-32 lényegesen jobb.
A 12-50 mellett a nagyon kellemes átfogás szól, a makró képesség, és az időjárásállóság, de ennek E-M10-en nincs sok haszna. Méretileg nem kicsi, de legalább nem nyújtogatja az orrát. A rajza olyan amilyen, nem pixelkukkolva elfogadható. -
Tin_Shield
őstag
válasz
panoly
üzenetére
Én a 45-öst hébe-hóba szűrőzöm, polárral, ND-vel, néha egymásba tekerve is

Van még Oly 40-150R is, elég ritkán használom, annak nagyobb szűrőmenete, de ott még sose éreztem késztetést a szűrőzésre.
Ha tervezel Pana 25-öst akkor olyan szűrőt nézz ami arra is jó lesz, és step-up ring. -
-
Tin_Shield
őstag
válasz
panoly
üzenetére
Olyan pici szűrőt nem igazán éri meg venni, másra nem lesz jó, ha később váltasz. Van más objektíved amin még használnád a szűrőket? Van elképzelésed mire váltasz?
Szerintem nincs a baj a 12-32 nagylátó végével, de nyilván s helyén kell kezelni, ez egy olcsó kitobi, nem fényerős fix vagy Pro zoom. -
Tin_Shield
őstag
válasz
vakablak93
üzenetére
Megéri megnézni azt a 35-100-at, szerintem meglepően kicsi és könnyű 2.8-as zoomhoz képest.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Többet kéne tudni, illetve a látni a videókat...
Én a Pana 35-100 f2.8-ra gondolam volna első körben, de ha a zoom nem játszik akkor nem igazán van az Oly 75-ön kívül más natív cucc.
Esetleg valamilyen adapterezett objektív, annak minden macerájával együtt... -
Tin_Shield
őstag
válasz
vakablak93
üzenetére
Olympus 75 f1.8. Ez kb. ideális gyutáv 10-15 méterre, az egész alakos képkivágáshoz.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Én Nikon DSLR irányból jöttem, részben az ismert tükrös nyűgök miatt, részben mert egyre macerásabb volt a szettet cipelni. Már ott jártam, hogy vettem mellé egy - anno legendás - Fuji F30-at, és azt hurcoltam. Aztán E-M5, szerelem első látásra, annyira hogy még az early adopter felárat sem bántam. És ez a szerelem azóta is fennáll, bár már E-M10II van. Egy 12-32-vel gyakorlatilag minden nap velem van.
Anno az Oly Mintaboltból egy kolléga úgy emlékszem az MM-hez ment a digifotó részlegre, akkoriban kezdtek a MILC-ek -inkl. Olympus - is megjelenni, aránylag nyomták is őket. Ennek pár éve, sejtésem szerint már nincs ott...
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Van olyan piac ahol hagyományosan jól szerepel az MFT, Japánban a 11 évből talán 10-ben az Olympus adta el a legtöbb MILC-et, míg van ahol a bigger is better elv mindent visz.
De amíg ott járunk 11 évvel a rendszer megjelenése után, hogy ezen a tech fórumon is mindennapos dolog, hogy a DSLR jobb minőséget tud, a MILC pedig valamiféle hipszter bohóság, addig mit várjunk egy MM eladó és vevő párostól... főleg ha az eladó is úgy van motiválva, hogy azt tukmálja. -
Tin_Shield
őstag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Ez azért nagyon attól függ mennyire sikerül felülni a Panasonicnak a fullframe vonatra. Kiderül egy-két éven belül.
Az MFT meg nagyjából készen van, minden fontos szegmens többszörösen le van fedve objektívvel, a rétegigények túlnyomó részére is van már megoldás. A vázak tudását kell a piaci igényekhez igazítani, itt mondjuk lenne tennivalója a Panának, főleg a követő AF-fel. Nagyon bízhatnak a DFD-ben ha ezzel ki mernek jönni fullframeben is (főleg azt látva, hogy Sony hová jutott a kezdeti bénázasaik óta) -
Tin_Shield
őstag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Az m4/3 objektívek is kicsivel nagyobb képkört rajzolnak az IBIS miatt. A natívat a csatlakozásra és a kommunikációra értettem, nem kell adapter, nem kell magát más objektívnek hazudnia, semmilyen hókuszpókusz.
Volt anno Sigmám Nikonra, nagyon tudom értékelni, hogy m4/3-on ugyanazt az akcentust beszélik...
Az igaz, hogy a gyutávok inkább APS-C klasszikusok, de itt is jól használható mindegyik szerintem. -
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Dehogy manuális. A Sigma hivatalosan csatlakozott az m4/3-hoz, rendes natív objektíveket gyárt ezzel a bajonettel, nem "reverse engineering" mint a DSLR-eknél.
MLaca már tesztelte
https://mlzphoto.hu/2018/12/11/sigma-56-mm-f1-4-dc-dn-c-az-uj-portrecsoda-m4-3-ra/ -
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha lenne egy tisztességes natív zoom Sony APS-C-re akkor a Sigma 56 f1.4-el megtámogatva az a6300 elég jó kis kombó lenne.
A Sigma felmegy m4/3-ra is, és nekem kifejezetten tetszik, hogy kicsit hosszabb mint APS-C-n. -
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
A7mkII, 24-105 f4, portéra 85 f1.8. És egy 55 f1.8, csak azért mert jó, amúgy nem kedvelem ezt a gyutávot. Ezzel ellennék ha leküzdhetetlen vágyat éreznék a fullframe iránt.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ahhoz fullframe kell, hogy "lemásszon" a képről a bokeh...
Ha te a E-M5II-re csavarsz egy 45 f1,8-at, más valaki meg Canon APS-C 50 f1.8-at, ott a dof-ban nem nagyon lesz különbség. Ugyanez igaz, ha te 75 f1.8-at, használsz, ő meg 85 f1.8-at. Sőt megkockáztatom szubjektíve többet fog számítani a bokeh minősége, krémessége, mint néhány mm dof különbség -
Tin_Shield
őstag
válasz
Mirman
üzenetére
Akkor nem ugyanazokat a review-kat néztük
Ez pl dikszó, de a többi is hasonlót mutat. Gondolom nem kell mondanom melyik az oly és melyik a sanyi

A Fuji azért 30%-kal többe kerül (a fotoplusnál néztem), azért ez nem jelentéktelen összeg 300e Ft-nál. Egyébként nagyon jó objektív 16-55 - mint szinte minden Fuji -, de a körberöhögést nem tudom hol kell keresni... -
Tin_Shield
őstag
válasz
Mirman
üzenetére
OK.
Hány jó f4-es zoom van APS-C-re?
Sony 18-105? Jó átfogás és f4, de ahogy olvasom a Sony topikban annyira nincs senki hasraesve a rajzától, sőt. A 12-40-re azért ezen a téren nem lehet panasz. A Zeiss 16-70 is inkább vicc annyiért.
A Fuji 16-55 patent cucc, de az sem 12-40 árkategória.
Még talán a Fuji 18-55, az kellemes darab, főleg kitobinak, jó az ár/érték aránya. Volt nálam is egy ideig, tetszett, de azért nem tenném a 12-40 mellé. -
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
A szokásos előnyöket ismered, az APS-C szenzor ~1FÉ előny, fullframe ~2FÉ.
A 12-40 kiváltásával leszel bajban akármerre indulasz. Sony APC-re még csak hasonló sincs, Fujira van, de az nem Oly kategória sem árban, sem méretben. Fullframe-en 1FÉ-t kapásból eldobnál egy f4-es zoommal, a 2.8-as zoom pedig végképp más dimenzió.
Ellenben ha fixeket használnál elsősorban akkor egy a6300 és az 1.4-es Sigma sor (16, 30, 56) megfontolandó. -
Tin_Shield
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A két 300-as végű "budget" nagytelén (Oly 75-300, Pana 100-300) még a Pana 45-200 lehet érdekes, ez kisebb és olcsóbb, egykor duplakitben is adták, az olcsóbb 150-es végű kittele megjelenéséig. A 200-as végére gyengül - mint minden tele - a 300-asok itt még jobbak.
-
Tin_Shield
őstag
A Panának lényegesen jobb a közelpontja, ha ez számít, amúgy szerintem fej-fej mellett vannak valós körülmények között. Az Oly 45 mellett szól hogy a használtpiacon mindennapos.
Szerk: a Sigma érdekel engem is, remélem hamarosan lesz valakinek és beszámol a tapasztalatokról

-
Tin_Shield
őstag
válasz
padi68
üzenetére
Megveheted, bár a 14-42EZ nem a legélesebb kitobi - finom voltam
Ha találsz 14-42IIR kitet az jobb és olcsóbb is, vagy ha palacsinta kitobit szeretnél akkor a Pana 12-32-t érdemes beszerezni, akár használtan is.
A városban megállja a helyét nem tudom mit jelent nálad, bármelyikkel lehet városban fotózni, ultranagylátószöggel vagy szupertelével is, csak nyilván mást
-
Tin_Shield
őstag
válasz
itouchfan
üzenetére
A G7-et azért gondold át a shutter shock miatt. Persze együtt lehet vele élni, igyekezni kell elkerülni a kritikus zársebességeket és/vagy e-shuttert használni ilyenkor. Az utódok sokkal finomabb mozgású zárjával gyakorlatilag megszűnt ez a kellemetlen jelenség.
A kinézett objektívek jók. A mft bajonettes Sigma és az Olympus objektívek is tökéletesen működni fognak. -
Tin_Shield
őstag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
G80 és raw
És 12-60-nal, a különbözetet megéri, elég jó "mindenes" objektív. -
Tin_Shield
őstag
válasz
Ereshkigal
üzenetére
Szerintem azok teljesen rendben vannak, a 8-18 egy ideje birizgálja is a fantáziámat.
Az Oly 1.2-es fix sora miatt megy leginkább az értetlenkedés, Pl. Oly 25 f1.2 vs. PanaLeica 25 f1.4, nem is kérdés melyik illik jobban az egész mft koncepcióba. Ilyenből kellett volna a 17 és 45 is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Büszke apukák és anyukák topikja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- D-Link DIR-860L
- Arc Raiders
- Bluetooth hangszórók
- 007 First Light - Bemutatkozott a PC-s gépigény
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- E-roller topik
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

És 12-60-nal, a különbözetet megéri, elég jó "mindenes" objektív.