Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• .mf

veterán

válasz aginor #101689 üzenetére

Ezzel a visszaszólással csak magad ásod el. Elég sok infó volt benne, csak el kellett volna olvasni. Írtam, hogy van már több FF vázam, munkára is használom, és kirándulásra náluk kisebbet-könnyebbet keresek, az elromlott EM5 helyére utódot. Mi volt ebben elégtelen infó?

Yle_Greg: GX9 valóban kicsit újabb, az még játszhat, csak kár, hogy nem időjárás-álló, ill. nem kihajtható-forgatható a kijelző, mint a G80-on, ami videónál (vagy makrónál) előny lenne.

• .mf

veterán

válasz aginor #101684 üzenetére

Nem gondoltam volna, hogy egy m4/3 topikban kell magyaráznom, hogy a vázméret és a rendszerméret két külön dolog :))
    Van két FF gépem, az egyik egy Sony A7, ami alig nagyobb, mint az A7C, és talán még könnyebb is nála; de a m43 szettem része általában a 20, 45 és 9-18 vagy 12-32 - mire hasonló átfogást összeraksz FF-en, sokszoros méretnél tartasz. Ma is vittem a Z6 + 24-70-est, már az önmagában nagyobb és nehezebb, és még az UWA tartomány sincs lefedve.

• .mf

veterán

Hali!

Rég jártam errefelé :) A m4/3 már kb 5 éve nem a fő rendszerem, munkára ott a FF, de röviden kirándulni, bringázni, everyday carry-ként vagy nem komoly koncertképekre (ahova jobb olyat vinni, amit nem sajnálok) még rendszeresen használtam az EM5-öt.
    Azonban egy ideje leszakadt a zár (pedig még csak 30-40k körül lehetett benne), be se hajlandó kapcsolni. Mivel már pár éve is padlón volt az ára (50k), gazdasági totálkár.
    Azóta párszor vittem magammal valamelyik FF vázat kis kirándulásra vagy csak úgy, hogy legyen nálam valami gép, de nem az igazi, még egy obival is nagyobb táska, nehezebb.

Gondolkozom, hogyan legyen (vegyek-e még egy m4/3 gépet, vagy adjak el minden ilyen cuccot), nézelődöm, hogy mire váltsak. Nem betervezett kiadás, meg másod/harmadrendszer, szeretném olcsóbban, 100-150k körül megúszni. G80, EM5m2 vagy EM1-en gondolkozok jelenleg, van még valami, amit érdemes számításba venni?
    G80 mellett szól, hogy olcsóbb, és jobbak a videós képességei - ha már vennék újabb gépet, akkor timelapse és videós kamerának is használnám. EM1 mellett a jobb felépítés és PDAF, EM5m2 mellett az EM5-höz hasonló méret és a live compo/live time fícsörök, mert hosszú-expózni is szoktam.

• .mf

veterán

válasz PuMbA #95217 üzenetére

Lóf@szt tud az a gyökér... A folyamatos "a m43 szar", "a m43 halott" mantrázásával, mint az egyik legnagyobb fotós jútyúber (teszem hozzá: totál érdemtelenül, a technikai tudása felületes és hiányos, utóbbi időkben főleg a clickbait csúsztatásokból él) jelentős része volt abban, hogy a m43 Amerikában nem tudta megvetni a lábát.

• .mf

veterán

válasz Oly-Service #95235 üzenetére

Köszönjük az infót, reméljük a legjobbakat.

Én azért kicsit félek ettől a tulajdonos-váltástól, főleg látva, hogy a VAIO-val mi lett (egy nagyon - talán túlságosan is - innovatív, korát megelőző, egyedi termékvonalból csináltak egy n+1. tucatterméket bármi innováció, új ötlet, eredetiség nélkül, és a disztribúciót is leszűkítették csak pár országra... Van még régi VAIO-m, szoktam a kedélyeket borzolni, hogy kis méretébe mennyi alkatrész és port fért bele, amiket a mai gépekből mind kispórolnak (nagyon zárójelesen: TX11-em 2006-ban már ledes kijelzővel szerelték, 11" és alig több mint 1 kg, mégis volt benne nagy akksi, DVD, Picimaci, Smartcard, SD és MS-kártyaolvasó, külön füles és miki jack, 2 USB, Firewire, Eth, Dsub... És volt olyan verziója is, amiben TV-tuner kártya is volt...)).

Komolyabb fotózásra FF-et használok már évek óta, de kirándulni, bringázni még rendszeresen a kisöreg EM5-öt viszem 9-18, 20, 45 társaságában - szinte észre se veszem, hogy nálam van, akkora könnyebbség mondjuk egy FF váz + 70-200 f2.8-cal szemben.

• .mf

veterán

Jól kiszúrt velem tegnap az FL-LM2 kisvaku.
    Végre összeállt a legó-bringám, feltekertem gyorsan vele a Gellérten a rétre pár fotóra, mivel az idő már közeledett a sötétedéshez, bedobtam a 36R-t is a táskámba. Ott vettem csak észre, hogy a 36R-ből múltkor kifogyott az akku, és most csak a miniszettel voltam fent, nem volt nálam tartalék. Sebaj, van a kisvaku, felrakom azt, egy kis fillre amíg sötétedik blue hour elején még az is elég. Lövök 2-3-at, még minden működik, áttolom másik helyre a bringát, és elkezd össze-vissza működni, pl. lövök -2 alexpó és vaku +0.3, minimált villant; vaku +0.7 hajszállal erősebb; vaku +1.0 villant egy jókorát, túl sok is lett, vissza 0.7, nem villan... Onnantól kezdve 80%-ban el se sült, bármit állítottam, fill, slow, slow2, manual. Kikapcsoltam, levettem, megtörölgettem a kontaktokat, semmi. Ma este itthon megpróbáltam megint, hogy behalt-e, vagy hátha a hideg miatt volt, de semmi. Ellenben a délutáni fotók után az akku már elkezdett villogni, úgyhogy kicseréltem másikra, erre azzal egyből villant... :W
    Legalább valami figyelmeztetés lenne, hogy "hé öreg, csak fullos akkuval vagyok hajlandó elsülni"

• .mf

veterán

válasz Terapeuta #85476 üzenetére

"Szinte mindenütt Panával próbálgatják, oly videót szinte nem is találtam, ennek esetleg van valami oka?"

Az, hogy elsősorban videóra használják, egy GHx-es rigen nem számít annyira, hogy egy nagyobb APS-C vagy FF obi van ráapplikálva egy apró m4/3-os helyett.
    Ha fotózol, akkor felejtős (kivéve ha a 18-35 f1.8 --> 12.78-24.85 f1.3 vagy 50-100 f1.8 --> 35.5-71 f1.3 zoomok mozgatják meg a fantáziád), mert méreten túl fókuszsebességben és pontosságban sokkal gyengébb, mint a natív megoldások, videóra többnyire manuál fókusszal használják.

• .mf

veterán

válasz asdf_ #85449 üzenetére

"Valtozatlanul azt mondom, hogy az E-M10 III-ba nem rakhattak PDAF-et, ha az aktualis E-M5-ben nincs. De ott az MKII-nel a high res patront lottek el"

Ami egy gimmick, szinte használhatatlan vakítás (stúdió tárgyfotózáson kívül nem használható)
    A 3-as sorozathoz képest az EM5 hozott:
    - sokkal jobb szenzort
    - beépített EVF-et
    - sokkal jobb stabit
    - sokkal jobb és gyorsabb fókuszt
    - időjárás-állóságot
    - jól kitalált kétrészes gripet
    - remek formatervet
    Az EM5-höz képest a m2 hozott:
    - wifit
    - picit reszelt stabit, amivel jött a gimmick hi-res mód
    - pár szoftveres fícsört, amit fw-ben 1-be is simán betolhattak volna (live compo, live bulb)
    - minimális ergonómiai javítások (gombok, tárcsák), de cserébe rontottak is (kényelmetlen grip)

Lehet, hogy az EM5 nagyon jól összejött és túl magasra tette a mércét, de előtte nem volt olyan, hogy valami lényegi újítást (hibrid AF) kispóroltak a következő gen majdnem-csúcsmodelljéből. A szememben itt ásták el magukat nagyon.
    Mindenesetre nagyon remélem, hogy észhez térnek, az EM5m3 már megkapja a hibrid AF-et (ha a brutál-fps-t és nagy puffert, dupla kártyát és az extra akkut meghagyják az EM1-eseknek, már az is elég erős szegmentáció, hogy sportfotósok azt vegyék), illetve hogy a Sonyt is ráveszik, hogy m4/3 méretben is gyártson végre mainstream BSI-s és rézzel hátul-huzalozott szenzorokat, azaz hogy a 2013-as RX100m2 újításait megkapja...

• .mf

veterán

válasz kátú #85441 üzenetére

"szerintem simán ősze lehet hasonlítani egy FF géppel is bizonyos erzekenysegig, és nem jön ki rossz eredmény"

Igen, össze lehet hasonlítani, csak abban az összehasonlításban természetesen alul is marad. Bármennyire is szeretem az A7-tel szemben az EM5 kezelését és hordozhatóságát, de az A7-nek tagadhatatlan előnye van, nem csak azonos érzékenységen, hanem még akkor is, ha adok az EM5-nek egy kis előnyt, és még ha csak képernyő-méreten is nézem az eredményt. Teljesen jó képek jönnek ki a kicsi Olyból is, de "there's no replacement for displacement", tudomásul kell venni, hogy kompromisszum.
    És ezt el is fogadom, a méretért cserébe.
    Ami viszont zavar, ez a késlekedés és szegmentálás. Mobilban már 10 éve van BSI, FF-ben is már 2015 óta (A7R2), erre m4/3-nál csak most jutunk odáig, hogy az első, kimondottan speciális gép kap; hol van még az, hogy egy kommersz modellbe is belekerül, pedig nagy szükség lenne rá, hogy az egyre erősebb kínálattal lépést tartson. Kb az EM5 (2012) óta nem volt jelentősebb előrelépés szenzorban, ez az új 20 Mpx-es majdnem ugyanaz csak +4 Mpx. Meg ez a fícsör-Canonkodás, minden más MILC-nél már régóta CD+PD hibrid-AF van, csak m4/3 az, ahol ez egyedül az EM1-ek kiváltsága. Ami régen jó volt a m4/3-ban, hogy nem fukarkodtak a fícsörökkel, mára megfordult. EM1m2 hibrid AF, gyors sorozat, nagy puffer, legjobb elektromos shutter. EM5m2 mellette már csak egy "futottak még": csak sima CDAF, lassú sorozat, kis puffer, lassú e-shutter, ellenben az ár olyan magasan ragadt, amennyiért más rendszerekben sokkal értelmesebb gépet kapni.
    /rant

Stauffenberg: "csak" erősen csökkentett, de itt az RX100m4-re gondoltam a stackelt memóriával (Exmor-RS), most épp nem találom, de egy olyan kép rémlik, ahol a golfütő nem hajlik meg, ami azért már elhanyagolható mértékű rolling shuttert jelent. Jim Kasson mérése alapján az A9 sensor readout-ja ~1/160, és az EM1m2 se volt rossz a maga 1/60-ával, de ha ez a stacked memory is képbe kerül, tovább lehetne csökkenteni.

• .mf

veterán

Végre egy kis mozgás szenzorügyileg a m4/3 fronton, ez ugyanis az első BSI szenzor! Végre megértük 2018-ra, röpke 10 év késéssel az első BSI-s (Exmor R) szenzorok megjelenése (2008) után... A GH5 hagyományos front-illuminated szenzorához képest látható is az ugrás, kb. mint amikor az addigra eléggé elöregedett 12 Mpx-es Pana-szenzoros EP3 után megjelent az újabb fajta 16 Mpx-es Sony-szenzorral szerelt EM5, és hirtelen 1-2 FÉ-et nyertünk magas ISO-ban.
    Na már csak az alsóbb kategóriákig kell a BSI-nek lecsorognia, plusz jöhetne a többi újítás is, mint hátul-huzalozás, a stacked memory a rolling-shutter mentes kiolvasáshoz és elektromos zárhoz, meg esetleg az Olympus is befejezhetné a Canonkodást, hogy a hibrid-AF csak az EM1-ek kiváltsága, szóval már csak évtizedek (ha addig a mobilos fotózás lentről felfelé és az APS-C és FF MILCek fentről lefelé terjeszkedése el nem tiporják őket)...

• .mf

veterán

Richard Wong - Laowa 7.5 teszt

A bevonatoktól ezek szerint joggal féltem, flare és sajnos coma is...
    Remélem ők is fejlődnek ilyen téren, ahogy a Samyang bevonatai is elég ergyák voltak régebben, de pár év óta már teljesen jók.

• .mf

veterán

válasz bogka #82296 üzenetére

Jó tervnek tűnik, hajrá. A 40-150-es is egy jó obi, főleg az árához képest; legrosszabb esetben továbbadod, minimális vagy akár nulla "használati díjért".

Ha már meglesz a 14-42, akkor azt 20-on használva kipróbálhatod, hogy milyen a 20-as látószöge. Régen néha nekem is épp kicsit szűknek érződött, főleg beltérben, amikor már nem lehetett hátrébb menni, ezért (és az esti (koncerteken) gyorsabb fókuszért) vettem a 17-est, de végül a 20-as került egyre gyakrabban a vázra, idővel a 17-est már csak koncertekre vittem, majd már oda sem.
    Én egy 20, 45, 9-18 felállásnál kötöttem ki, hasonlóan tájképezésre, elég kompakt kis szett jó áron, ami képminőségben is korrekt.

Pandur, neked működik Olyval az exposureplot? Kétszer legalább letöltöttem már régebben, de pont a gyútávot nem olvasta ki...

Mikrofon: nem vettem magamra, csak furán vette ki magát, amit írtál :)
    Már egy ideje nem követem a m4/3 használt árakat, de ez a 35k a 12-50-ért nem csak egyedi eset volt, ennyire lement volna az ára? Régebben 50k volt az átlag, 45k egy jobb fogás.

• .mf

veterán

válasz Studi #82287 üzenetére

"Az ár/érték aránya nem a 17/1.8-nak a legjobb az biztos, de zoomokhoz hasonlítani azért kicsit túlzás."

Márpedig biztos vagyok benne, hogy a DxO 17mm-en a 12-40-est élesebbnek hozta ki, s mintha a 12-35 (I. gen) is magasabb vagy legalább azonos sharpness eredményt kapott volna. Miután a 12-40-es megjelent, sokan váltották rá itt is, és mondták, hogy a 17-est simán kiváltotta, mert meglepő módon élesebb nála.

Szaby: fotózást írt, videóról egy szó sem esett, és a hangja csak ott zavaró, normál fotós használatnál nem. A 20-as fókuszát sem írnám annyira le, a PL3/P3/PM1 generációhoz képest rengeteget gyorsult az EM5 és frissebb vázakkal, nappal bőven elég gyors. Elég masszív, több esetet is hallottam már, amikor esést sértetlenül túlélt.
    Azt írta, hogy a képminőség a fontos, és tájképel, ahová széltől szélig élesség is fontos szempont -- ez alapján a 20-as az egyértelműen jobb választás.

Mikrofon: valamit elnéztél, első kérdésem az volt hozzá, hogy zoom vagy fix, és ajánlottam mindkettőre párat; majd a diskurzus nagyrésze azóta a 17-esről szólt, hogy azt a többiek sem ajánlanák.

Zoomok közül én a 12-50-est sem ajánlanám, ha a képminőség számít, a jelenlegi (II / II R) standard 14-42-esek élesebbek és olcsóbbak, ha 12 kell, akkor a 12-32 is élesebb a közös tartományban, miközben sokkal kisebb nála. Esetleg a makró-módja lehet még számára érdekes, de egy 5-6-ezres jelátvivős közgyűrűvel, vagy valamivel drágábban a Raynox szettel bármelyik obiból lehet makrót kihozni.
    A 12-60-asnak (a kit verzió) még nem nagyon néztem utána (lenstipen volt egy teszt, de csak átfutottam), használt árát sem ismerem, az is lehet még egy opció, mert elég jó tartomány, és nem f6.3 50 mm-en, hanem mintha f5.6 lenne 60-on.

Studi: "Csak itt a 20/1.7-et valami vallásos fétis veszi körül. :DDD"

:P Ahol csak hit támasztja alá, az vallásos, amikor mérhetően jobb, az már tudományosan alátámasztott fétis :P Lehet, hogy én fogtam ki egy nagyon jó 20-ast és egy gyengébb 17-est, de nálam elég nagy volt a különbség a kettő között, nem csak a széleken, de középen is jobb volt a 20-as. Teszt-oldalak is ezt hozták ki. S eddig még nem hallottam olyat, akinél / ahol a 17-es elérte volna a 20-ast élességben.

• .mf

veterán

válasz Mirman #82281 üzenetére

>>Oly 17 1.8
    >>nagyon éles

Bwhahahahahaha
    A jobb zoomok élesebbek nála, és szinte az összes fix. 20-as mellett élességben nagyon csúnyán leszerepel.

bogka
    Zoom vagy fix?
    Ha fix, akkor a Pana 20-ast nagyon ajánlom, amennyiben a gyenge fényben lassú fókuszt mint legfőbb gyengéjét el tudod fogadni. Nálam évekig az volt a default obi az EM5-ön, azzal lőttem a legtöbb képet. Pici és pengeéles, kontrasztos, van nemkevés torzítása, de ezt a szoftverek jól kezelik. Nálam ez az obi a m4/3 esszenciája: pici, elérhető árú (használtan 65k körül), de fényerős és pengeéles. Fixek közül mászthev.
    Ajánlott még mellé az Oly 45-ös, ami ugyan portréobi, így nyitva kicsit lágy, f2.5-től kezd éles lenni, de szép a színe, kellemes a bokéja, kicsi, könnyű, és használtan gyakran látni, ált. 55-60k körül. A Pana 42.5 élesebb, kevésbé meleg a színe, de ritkább és drágább.

Zoomban a 12-32 ugyan egy kitobi, de ekv. 24-ről indul a legtöbb kitobival szemben, kicsi, könnyű, és kitobi létére elég éles. Hátránya, hogy 25-re (ekv. 50) már elég sötét, és csak 32-ig megy, ott már f5.6. Olyan 50k körül lehetett?
    Igazából az Oly 14-42 II R és Pana 14-42 II is egészen jók élességben kitobi létükre, az Oly még elég filléres is, 23-25k körül? A párja, a 40-150 is egész jó, 30k körüli árához képest főleg.

EM10m2-n egy kicsit nagy és nehéz és főleg orrnehéz, de a 12-40 f2.8 ritka jó fényerős alapzoom, ami 12-~35 tartományon kiválóan éles, és ugyan nem 1:1, de egész jó makró-képességei vannak.
    Makróra van még Pana 30 f3.5, de nem tudom, hogy milyen; illetve az olcsó megoldásként 5-6k körül ha jól emlékszem vannak jelátvivős makró közgyűrűk

• .mf

veterán

válasz Mercutio_ #82193 üzenetére

A7 váz + egy halom manuál (amely halmaz azóta is növekszik).
    A légitársaság súlykorlátja miatt csak azt vittem el magammal egy hónapra Szingapúrba és Malajziába, hogy hátha használva és rákényszerülve kicsit jobban összecsiszolódok vele... hát... az Oly kezelésétől messze elmarad. Kezdek hozzászokni vagy legalábbis elfogadni, de nem szerettem meg. A szenzor és az eredmény viszont .

Econ: amiket nyújt, azért nagyon jó árban van; ellenben a 685 nekem nagy, leginkább a 350-est néztem ki, a 600-ast csak azért mérlegelem, mert annyira jó áron megy, miközben a 350-hez hasonlóan szintén tud HSS-t vezérlővel, de kulcsszámban sokkal nagyobb, és 24 helyett 20-ról indul a zoom... A 685 pedig a 600 + TTL, viszont emiatt majdnem duplájára nő az ára...

NKeke: egy olyan olcsó obinál szerintem nem éri meg. Pár apró porszem a frontlencsén vajmi kevéssé számít.

Rob01: kicsi az esélye, Pana UK-nál elég gyakran van akció, itt viszont sokkal ritkábban.

Csurgoi: :DDD ;]

• .mf

veterán

válasz Grga_Pitic #82191 üzenetére

+1
    X1T Oly-Pana verziója is elvileg hamarosan érkezik, jelenleg csak a TT350o-val mint master vakuval lehet a többi rádiósat (abból viszont bármelyik 2.4 GHz-eset) távvezérelni, és távvezérelve HSS is van TT600 és 685-ösökkel, vagy az akkus V-szériával.
    Én is Godox rendszert tervezek Sonyra, már csak azt kell kitalálnom, hogy X1T mellé a kisebb, könnyebb TT350 legyen, ami TTL és vázon se olyan otromba; vagy az olcsóbban sokkal nagyobb kulcsszámú (60 vs 35), viszont manuális TT600, mivel esélyes, hogy többet fogom off-camera használni... de amikor mégis on-camera kell, akkor viszont magammal szúrok ki, és tömegben is duplája... Meg az, hogy ebayről rendeljem az angol stockost olcsóbban, vagy amazon.de-ről, ami ugyan kicsit drágább, viszont ha bármi garanciális probléma adódik, könnyebb intézni... Ja és legvégül az, hogy megvegyem-e most az X1-est, vagy várjak az X2 megjelenésére, hamarosan az is várható... De sok kérdésem van, ugye? :DDD

Studi: nekem még az szimpatikus a rendszerben (remélem nem csak én értek félre valamit, Grga, javíts ki légyszi ha tévedek), hogyha van egy A rendszerhez tartozó vezérlőd vagy wireless master-képes vakud (legtöbb jelenlegi vakujuk ilyen), akkor akár B vagy C rendszerhez tartozó vakut is lehet vezérelni... Tehát ha most megvenném a TT350S azaz Sony változatát, remélem egy X1T-O azt is tudja vezérelni.
    Plusz Yongnuo árban kínál annál jobb összeszerelési minőséget, több innovációt és szélesebb (cégen belüli) kompatibilitást

• .mf

veterán

válasz Studi #82178 üzenetére

Köszi a választ! :R
    Vágom, azt írtam is, hogy a vázon másik vakuval. De úgy tűnik itt már zátonyra is futott a dolog :DDD Legolcsóbb Sony-TTL-kompatibilis vakuhoz hasonló árban (11 vs 12k) már megkapni a Godox X1T-S rádiós távirányítóját (az Oly optikai vezérléssel azért nem mindig sült el nappal, tehát jobb lenne a rádiós), és 18k-ért van beépített rádiós távvezérelhető 20-200mm GN60 manuál HSS vakujuk :Y vagy huszonpárért az FL36R-hez nagyon hasonló, de beépített rádiós (TTL, HSS, 24-105, GN36, 2xAA, optikai és 2.4G master és slave). Sok jót hallottam a Godoxról, a Yongnuonál minőségibb, egységesebb és átgondoltabb rendszernek mondják hasonló áron.

• .mf

veterán

válasz Muerte68 #82121 üzenetére

Erre milyen forrásod van? DxO-n is nagyon hasonló eredményt ér el az EM-5, EPL-5 és EM-10, és zaj-karakterben is hasonló, szemben az EM1-gyel, ami viszont Pana szenzoros. Nem kevered az EM1 és EM10-est?

Steveg08 m4/3-ra a Samyang 14 f2.8-ast és nem focal reducer miatt, biztos vagy te ebben? Szerintem annak a nagy dögnek csak FF-en van értelme, és még ott se szeretem cipelni mérete és tömege miatt. Annál kisebb szenzorokra arra a látószögre bőven van választék sokkal kisebb és könnyebb, kevésbé torz és hasonlóan éles obikból, pl. az APS-C-re tervezett Samyang 12 f2.

-------

És akkor jövök én egy láma kérdéssel :DDD
    Nem értek én a lovakhoz Oly vakukhoz. Van egy FL-36R, fotóztam már vele úgy, hogy wireless remote módban volt, az EM5 vázról vezérelve, és az FL2 kisvakuval elsütve. De vajon lehet-e teljesen manuál wireless módban is használni, ahol egy más rendszerű vázon lévő más rendszerű vakuval sütöm el?
    Vagy kezdhetem arra a rendszerre is vásárolgatni a vakukat?... :U

• .mf

veterán

válasz un2112 #81749 üzenetére

Nyugtasson a tudat, hogy a szigeten minden drágább, sokszor eurós ár oda fontban lett ugyanannyi, még akkor is, amikor HUF-ban 300 vs 360~380 volt (1200 EUR váz --> 1200 GBP). Plusz ahogy jön le a font a hard-brexit félelmek miatt, egyre kisebb a különbség :) ( :( úgy vesztek pénzt, hogy nem is költök)

Hmm... a tesztekre legalább kíváncsi leszek. Megfelelő használtpiaci ár esetén majd valamikor lehet, hogy benevezek rá :) (azt a pár évet meg majd kihúzom egy Samyang 14-essel)

• .mf

veterán

válasz madgie #81672 üzenetére

Persze, aki nem szeret cserélgetni, annak kényelmesebb.
    Azonban a 9-18 is szűrőzhető, pinduri, könnyű, és használtan 110-130k. Ez viszont 1100 USD --> EUR + 27% áfa + x% vám + x% kisker árrés, és 420-450k körül vagyunk :( Hiába 1 FÉ plusz, kicsit szélesebb kezdő, időjárás-álló, és vesszőparipád, a retesz, de nekem akkor sem érné meg 3-4-szeresét.

Szerintem is kicsit sűrű már az UWA zoom kategória, hogy ilyen áron dobják be. Inkább fejlesztettek volna egy 7~8 mm f2 vagy kompakt f2.8 (vagy mindkettőből egy) fix obit, az jobban hiányzott a rendszerbe, de ezzel a Laowa most már megelőzte őket. Vagy egy UWA TS, de legalább shift obi is milyen jó lenne... Meg egy kompakt és baráti árú 70~100 f2.8-as tele... Meg...

• .mf

veterán

válasz MrChris #81666 üzenetére

Inkább 8 f2.8, még ha akkora is, mint az Oly 9-18 vagy 14-42, sokat számít az az 1 stop éjszaka. De most már lassan megjelenik a Laowa 7.5 f2, az 2 stop...

Mazsi: a 9-18-ast szinte csak 14-ig használom (sőt, döntően 3 állásban: 9, 12, 14), afölött inkább felcsavarom a 20-ast, sokkal élesebb és fényerősebb. Amilyen kicsi a 20-as, könnyen elfér még az is.

Hegyitahó, Merci: a 20-as a default obim az EM5-ön több éve, legalább tizenezer képet készítettem ezzel a párossal, rengeteget este, éjszaka vagy beltérben gyenge fénynél, és nem kényszerültem kézi fókuszálásra. Júzer error. :P
    Jól kell megválasztani a fókuszpontot. Ha van valami fény és/vagy kontrasztos él, még sötét éjszaka is egész korrekt sebességgel fókuszál.

• .mf

veterán

válasz shouryuken #81639 üzenetére

"Épület / belső tér / tájfotóknál csak én érzitek kicsit limitáltnak az m43-at?"

Igen. Ott a 9-18 egész elérhető áron nyújt jó minőséget; vagy ott vannak a 7-14-ek. A Fujin kívül APS-C-n sincs másnak se ilyen széles és korrekt minőségű felhozatala.
    Ha asztrófotót mondtál volna, azzal még egyetértenék, legalábbis amíg a Laowa 7.5 f2 meg nem jelenik (csak legyen árban és minőségben is jó).

• .mf

veterán

válasz yoli666 #81621 üzenetére

"Power zoom" ha olcsón szeretnéd megúszni. Oly 12-50-est pl. használtam így, bár nem parfokális, de közel van ahhoz, és a fókuszt is elég gyorsan igazgatja, hogy ne legyen zavaróan feltűnő. Panának is van PZ-s 14-42-ese.

Cine vonalon persze a follow focus a professzionális megoldás, csak ez olyan, mintha A-ból B-be ingázásra Suzuki helyett Lambókat nézegetnél...

• .mf

veterán

válasz 80hun #81482 üzenetére

Na tessék, a kísértés :DDD
    Az angol jobb deal volt, főleg a 28-70-es kit. Alszok rá egyet...

Studi: angol amazonon tavaly átszámítva ~375k volt...

• .mf

veterán

válasz jmakk #81478 üzenetére

Evvan, legalább nincs kísértés. Ellenben átnéztem az A7-helyzetet, plusz néhány cikket, és emésztgettem a kompromisszumokat, előnyöket-hátrányokat. Ha ez nem az utolsó készlet-kisöprés, az új és használt árakat lehet, hogy lejjebb nyomja.

Studi: :))

• .mf

veterán

válasz Balinov #81470 üzenetére

Én is lens lock pinre gyanakodtam volna, pont ilyen tüneteket produkál; de persze lehet más is...

Közben meg a hajamat tépem... Az EM5m2 + 12-40 kit ára újból elindult felfelé: 1139.50 GBP helyett 1199 lett mára amazonon, pedig tavaly már volt 1049 is (vártam, hogy beessen 1000 alá). De mire fel drágul ez már megint, és miért ilyen drága még mindig? :((( Közben pedig az eredeti A7 akcióban van, 659 GBP a váz vagy 799 a kitobival (itthon a használtak drágábban mennek), és bár tudom, hogy ezer sebből vérzik (szenzor tükröződés, mikrolencsék, deformálódó műanyag mount-alja, ergonómia, menük), meg nincs benne pár fícsör ami nekem eléggé kéne (e-shutter leginkább); ellenben a nagyobb dinamika nagyon kéne, néha a magasabb ISO is, a mélységélességgel is nagyobb mozgástér lenne, Philip Reeve is milyen képeket lőtt vele és pár régi fixszel, amik nekem is megvannak, meg lehetne rá olcsón UWA 14 f2.8... szóval nemkicsit remeg a kezem... Panasonic is tud árat csökkenteni, Sony is, csak az Olympus nem, a fenébe is :((

• .mf

veterán

válasz b.vr #81446 üzenetére

"Két kép (most kicsiben. Majd írok róla blogbejegyzést, ott lesznek majd nagy képek)"

Remélem a többi hölgyről is írsz blogbejegyzést, nagy képekkel :DDD :DDD :DDD

Topikk: élnék a gyanúval, hogy az a "20/1.4" valójában 25, csak elírva (ahogy te is "70 1.8"-at írtál).

Mikrofon: 75 alá a Sigma 60 f2.8? Persze, az csak f2.8, de már nyitva is elég éles. Közvetlen fölé viszont nincs natív fix, tehát lehet tényleg egyszerűbb egy jó telével kiváltani az alá + fölé tartományt.

• .mf

veterán

válasz Nippon #81384 üzenetére

Igaz, ez mondjuk még pont egy rövidebb záridős. Később ahogy sötétedett, voltak olyanok is, amik már az EM5-tel is bemozdultak.
    Mindenesetre, mint aki EPL3 után váltott EM5-re, Krisztosz állítását megcáfolnám, elég nagy különbség volt a kettő stabija között, és az EM10 tudtommal az EPL3-ban is lévő régebbi stabit kapta.

• .mf

veterán

válasz pandur99 #81380 üzenetére

Én ha hiányolom is, megpróbálom máshogy megoldani, hiszen ez már megvan, eladni már úgyse lenne értelme (amennyi kopást-karcot és egyebet már összeszedett, meg a harmincsokezer expo), azok a fícsörök meg úgyse fognak mágikusan belekerülni. Jó lenne a live compo, de így is sikerült egy ilyet összehozni; ha meg nem az EM5 lett volna nálam, hanem egy EM10, akkor lehet, hogy nem is sikerült volna, mert állvány nem volt, kézből lőttem, és az EM10 stabija talán nem bírta volna már a záridőt.

• .mf

veterán

válasz pandur99 #81378 üzenetére

Azért még ne dobd ki (vagy inkább add nekem, jól jön még egy tartaléknak :DDD ), de pl. wifis távirányítás és élőkép-ellenőrzés távolról, beépített time-lapse intervalométer, live-composite pl. villámokhoz nagyon jó lett volna párszor, gyengébb az AA-szűrője is, így élesebb, kisvakut sem kell külön hordozni és felrakva 2+1 takarólemezre vigyázni, az akkuja olcsóbb és gyakoribb, és a gép maga is kevesebbe került.

De persze az EM5-nek is bőven vannak olyan fícsörjei, amik pedig az EM10-ből hiányoznak (a fent említetteken túl landscape grip, battery grip, külső betáp a grip-en, jobb stabi, jobb ergonómia)

• .mf

veterán

válasz Studi #81225 üzenetére

Ez köztudott, itt inkább arra utaltam, hogyha lövök pár képet, majd egyből kitörlöm őket mind, akkor nem a helyükre írja az új képeket, hanem utánuk. Ami olyan szempontból jó, hogy egy véletlen törlés után még megmenthető marad a kép, olyan szempontból viszont nem, hogy sok lyuk marad.

• .mf

veterán

válasz t.imi #81222 üzenetére

Nekem is van néha ilyesmi EM5-tel, általában akkor szokott jönni, amikor már lőttem annyit, ami megtöltene egy kártyát, még ha töröltem is közben. Nem lepődnék meg, ha a közben törlésnél csak a FAT táblából törli a fájl helyét, de nem írja még felül; aztán amikor a kártya a végére ér, akkor kezdi a lyukakat betömni, csak a képek nem illenek pontosan az előző képek helyére, ezért elkezd legózni.

• .mf

veterán

válasz nikkor #81175 üzenetére

Nézd,
    1.) Nem kéne kétpercenkénti hsz-ekkel floodolni, 5 percen belül még az előző hsz-hez hozzáírhatod
    2.) Kapcsold ki a write-only módot és olvasd is el, amit írtunk. Ezt a kérdést már megválaszoltam, 3 éve 450 GBP-ért vettem ugyanezt, amikor még friss volt. Most már kifutott gépként még drágábban szerinted jó üzlet?
    3.) Az EM10m2 vs G7-et is megválaszoltam már, neked kell eldönteni, hogy döntően csak fotózol, vagy a videó is szempont-e.

• .mf

veterán

válasz nikkor #81171 üzenetére

Fordítva :) Az újabb a fényerősebb.

Studi: majdnem :DDD Kösz a pontosítást.

• .mf

veterán

válasz nikkor #81163 üzenetére

Az nem valami jó ár. G6 + 14-140-II-t megjelenése után nem sokkal vettem 550 GBP -100 GBP cashback = 450 GBP-ért, ha jól emlékszem.

Fókuszálás: CDAF van PDAF helyett, tehát álló témákra pontosabb, ellenben mozgó témák követésével gondban van, ott többet téveszt.

Vaku: a felszerelésed és a nézett obi alapján motoszkál egy kicsit bennem, hogy tényleg lényegi szempont-e ez, használsz remote vakut? :B Oly FL36R / Pana FL360 (ugyanaz) kellemes árban van (25-35k között kifogható használtan), tud HSS-t és remote vakuként is működik, viszont nem rádiós, hanem optikai kioldással.

Ha videó is fontos szempont, akkor jó választás valamelyik Pana, ha belefér, akkor inkább az újabb, 5-tengelyes stabis vázak szvsz (inb4 Mazsi-rant), a stabi hosszabb záridővel alacsonyabb ISOt tesz lehetővé. Ha a videó mellékes, és nem kell időjárás-állóság, akkor szerintem az EM10m2-k alig használtan nagyon jó árakon mennek, arra rá egy 14-150 ha nem akarsz obikat cserélgetni, vagy a kit 14-42 mellé Pana 20 és Oly 45 két kiváló obi, amivel belekóstolhatsz a fixek világába.

• .mf

veterán

válasz Tin_Shield #81033 üzenetére

... és nem tesztelték a kómát, meh... Egyik készülő tesztből úgy hírlik, hogy se a képszélek élessége, se a coma nem az igazi asztróhoz, ami nagy kár lenne, ha igaz. Szép kicsire zsúfolták, főleg a látószög és fényerőhöz képest, de egy kicsivel nagyobb mérettel is kiegyeztem volna, ha a vignettáláson és képszéli élességen javítanak egy kicsit, meg persze kómában is jobban teljesít.

• .mf

veterán

válasz Studi #81020 üzenetére

Ettől még igaza van. Egy fényerős normál (ekv. 50 körüliek értelemben) obitól nyitva saroktól-sarokig egyenletes borotva-élességet várni nem kicsit álomvilág, még az Otusnál is van egy kis lágyulás. Persze, ott már csak tesztábrával kivehető. A m4/3 obik e téren szerencsére egész jól teljesítenek, mondjuk a Canonokkal szemben. De ha valaki tájképel és saroktól-sarokig egyenletes élességet szeretne, érdemes kicsit rekeszelni.

• .mf

veterán

válasz Grga_Pitic #80940 üzenetére

Nem csak, hogy szélesebb (és UWA-ban főleg a szélesebb az érdekes), hanem a tetejébe végig f2.8, nem f2.8-4, és a várható árnál jóval olcsóbb is, már most elérhető, és tesztelten jóféle... Nem igazán értem, Panánál mire is gondoltak a 8-18 árazásánál, amennyiben a pletyka igaznak bizonyul (nagyon remélem, hogy nem).

Elek: sajnos csak kocsival jártam meg Erdélyt tavaly mindkét alkalommal... Mióta a sportgép összetört (még azóta sem kaptam hozzá vázat emberi áron), azóta csak enduro van (bütykös-gumikkal), amivel az aszfalt nem annyira élmény -- ellenben ahhoz hegyek, dombok, ösvények is vannak bőven Erdélyben, hajh de még milyenek... A következő 1-2 évben biztosan elviszem még oda a motort.

• .mf

veterán

válasz Studi #80933 üzenetére

"Price tag around $1,500 for the two new yet non releasedzoom lenses!"

Nos, a 7-14 f2.8 és 40-150 f2.8 a tesztek alapján képminőségben elég magasra helyezte a mércét, és azok 929 ill. 1080 GBP-s (vagy 1199 ill. 1269 EUR, ha csak AT és DE árakat nézzük) ára még alacsonyabb is. Kicsit elszaladt a ló az árazásukkal szvsz.

• .mf

veterán

válasz Mercutio_ #80912 üzenetére

Warning, the following stunts were performed by trained professionals or under the supervision of professionals on a closed course. Do not attempt this at home.

De tényleg. Reptér e célból lezárt részén, engedéllyel. Ott szabad :) Én meg csak fotóztam.

Grga: ha viszont világosabbra húztam, akkor a vörös csatorna égett ki, ami szerintem sokkal rosszabbul nézett ki. Amúgy a világítótornyosat nem érzem annyira alexpósnak. Tényleg ilyen kicsit sötét volt (ld. -1/3 FÉ-kel 1/80 a Nap irányába), a Nap már lement, és az ég csupa felhő volt.

Dolphin: a múlt év derekáig feldolgozott képeken döntően használt presetemben 10 szaturáció volt, az év végefelé és idén befejezett képeken 0 :P Na jó, a Velvia filmszimuláció valószínűleg elég sokat ad hozzá, még így felére lehúzva is. De azért remélem egy Rizsavi-festménytől megkülönböztethetőek maradtak :DDD
    Alexpósság: mint fentebb írtam, ahol a napkelte / naplemente volt a fő tárgy, ott úgy lőttem be, hogy az égbolt ne égjen lehetőleg nagyon ki, és amennyire csak lehet, megmaradjanak a részletek és színek. Ld. májusban volt egy nagyon szép napkelte, ahol volt pár kép a Gellért-téren és a Sziklakápolnánál a Szabadság-hídról, aztán pár percre rá felértem a Gellért-hegyen a kereszthez, és lekaptam a napkeltét néző fiatalokat. Utóbbinál egy jó adag részletet, színt, kiégést beáldoztam, hogy jobban lehessen az embereket látni, és ott bármit is próbáltam (ld. a Nap körül a vöröses kiégés), nem tudtam már az égbolt szépségét visszahozni.
    Már régóta sokan mondják, hogy alexpósak a képeim. Nekem viszont így adják. Mondhatni ez már személyes védjegyem része :))

• .mf

veterán

válasz Golota #80893 üzenetére

Golota + OPiiPO + G@ß! + Grga: köszi :R

Juzaphotoról azt se tudom, mi az :B 500px még továbbra is a "gondolkodom rajta" fázisban van :DDD Flickr-t is olyan ritkán használom, évente pár alkalommal.

Sötét előterek: naja... Örök kihívás. Eleve megfelelően érdekes és a fő témához jól használható előteret találni is az. Időnként "a sötét ápol és eltakar", mert az, hogy egy törmelékdombon állok, a földön szemét hever, vagy ótvar igénytelen félkész vagy omladozó épületek vannak a képben, inkább csak levonna a képből. Van, hogy a közelben nem láttam igazán érdekeset, vagy van, amikor túl kicsi volt, a már eleve hosszú záridőn nem akartam erős rekeszeléssel még tovább rontani. De olyan is volt, hogy nem éreztem, hogy a sziluett helyett világosabb előtér hozzátenne a képhez, ilyenkor még mínuszba is nyomtam az árnyékokat.
    Aztán persze van a technikai oldal is, hogy mire már értelmezhető lett az előtér, túl zajos lett, vagy természetellenesnek nézett ki.
    Esetleg valamelyik konkrét kép?

• .mf

veterán

Végre végeztem 2016-tal.
    Flickr
    (Tudom, lehetett volna még tovább szűkíteni csak a leges-legjobbakra, de nem ez volt a célom)
    EM-5 + 95%-ban 20, 9-18, 45 hármas, a maradék 5%-on 7.5, 25 f1.4 és 14-150 osztozik.

• .mf

veterán

válasz un2112 #80486 üzenetére

Ilyen jellegűre

De ilyet is inkább csak extrém helyzetben (ha egyből vinnéd -20-ból dunsztos 25 fokba). Normál esetben a hideg előszobában hagyom akklimatizálódni az egész táskát, mielőtt kiveszem belőle.

• .mf

veterán

válasz Lassú Víz #80474 üzenetére

Még ott is f4 tűnik nyerőnek. Lenstip tesztjén a képközép élességi maximuma f2.8, onnantól már f4 is visszalépés; a képszéli max pedig f4. Kipróbáltam saját magam is anno, lőttem egy sorozatot: távoli épület, állványról, önkioldó, kézi fókusz; f4 és f8-at a gépen magán x5-ös nagyításon (tehát még nem a teljes méretű x7-esen) összehasonlítva már látszott egy enyhe lágyulás. Az én obi+váz kombinációmmal ez jött ki. Lehet, hogy az EP1 12 MPx-es szenzorával szemben az EM5 16 MPx-es, enyhébb AA-szűrős szenzorán egy kicsit nagyobb különbséget mutat. Lehet egy enyhe gyártási variancia is. Ki tudja...

• .mf

veterán

válasz Dolphin #80458 üzenetére

"Általában mindig felül exponálj kicsit"

Kivéve ha Sony szenzorral szerelt géped van, ami Olynál az utóbbi 5 év talán összes modellje. :U
    A Sony-szenzorok sokkal jobban tűrik az alexpóból húzást, mint a highlight recoveryt. Tehát itt inkább arra érdemes figyelni, hogy a hisztogram ne jelezzen kiégést.

Ezt leszámítva viszont tényleg elég alexpós a kép. +2/3 FÉ-t még lehetett volna neki adni, amennyiben nem sziluettek volt a cél.

Lassú Víz: "Ami a diffrakciót illeti, az elemi pixel méretétől, közérthetőbben a szenzor nagyságától és a felbontásától, valamint a rekesz nagyságától függ. Egy 16-os mFT szenzor esetén valahol f8 és f11 között már lágyul a kép."

Plusz az obitól is függ. A 45-öst ahogy teszteltem, f4-en legélesebb, f6.3 már lágyabb, mint f5.6 vagy f4, f8 vs f4-hez pedig már 100%-ra se kell nagyítani, hogy jól látható legyen a lágyulás.

Topikk: 20 >>> 17, szerintem: sokkal élesebb, kontrasztosabb, kisebb, olcsóbb, gyakoribb. Egyedül a fókusz-sebességben lassabb (gyenge fénynél kifejezetten problémás), nálam a 17-es szinte csak ezért van, de szerintem kb. másfél éve volt legutóbb a vázon...

Dolphin: én is microSDt használok pár éve, eddig kb. tucatnyiból csak egynél volt olyan bajom, hogy amint telt a kártya, az első pár kép írása eléggé lelassult.

• .mf

veterán

válasz |AP| #80437 üzenetére

Végre! A m4/3 rendszer legfájóbb hiányát tömi végre-valahára be. A teszt alapján teljesen elfogadható a képminőség. Csak az árával ne szálljanak el... attól félek, hogy nem lesz olyan baráti, mint a Samyang ultra-szélesei, de remélem emészthető marad.
    Ha még lehet kívánság-listát írni:
    - 9 f2.8 vagy f4 TS, de legalább shift;
    - 75 f2.8, ami kisebb, könnyebb, olcsóbb az f1.8-asnál, de szintén éles, kontrasztos

B.vr, neked volt Pana 20-asod? A 12-40 rég motoszkál a fejemben, válthatná a 12-50-est időjárás-álló obiként; plusz vannak alkalmak, amikor a 9-18, 20, 45 hektikus cserélgetése helyett egy zoommal jobban tudnám a lépést tartani. Csak hát nagyobb méret, tömeg, rosszabb egyensúly... A 20-as a default nálam, két éve szinte hozzá van nőve a géphez: többet használom, mint az összes többit együttvéve. Hozzászoktam pöttöm méretéhez, tömegéhez, és pazar élességéhez. Egyszer-kétszer felcsavartam már a 12-40-est topiktalin, de nem adta, megbomlott vele az egyensúly. Lehet, hogy grippel jobb lenne, de az is plusz méret, tömeg, és macera elemcserekor. Valamint nem mellesleg extra beruházás is, miközben a széles oldalt a 9-18 vagy 12-32, a 20-as pedig a normált fedi.

A 12-50 mint időjárás-álló obi lecserélésére másik alternatíva a Pana 12-60 f3.5-5.6, amint lesznek kitből bontottak olcsón -- a 12-50-est az is csúnyán lekörözi.

• .mf

veterán

válasz topikk #80433 üzenetére

Ne floodolj, ott a szerkesztés gomb...

Lehet azt is csinálni, hogy a gépet egy zárható műanyag zacskóba teszed még a kinti hidegben -- amikor beviszed, akkor a nedvesség a zacskóra csapódik ki, nem a gépre.

• .mf

veterán

válasz t.imi #80427 üzenetére

"0-40 fok működési tartomány"

Az EM5-tel, ami még nem volt "freezeproof", jártam már a sarkkörön, semmi baja nem volt.
    Mazsi és sokan mások is csillagfotóztak télen, hogy a hideg hűtse a szenzort, és így alacsonyabb legyen a képzaj hosszú expo alatt. Sőt, direkt csillagfotózásra Peltier-elemekkel hűtött szenzorok is vannak. Az akku kivételével nem hinném, hogy a hideg ártana neki, főleg csak egy ilyen enyhe -8/-10.
    Én is arra gyanakszom, amit Studi írt, hogy a WB lett elállítva.

• .mf

veterán

válasz asdf_ #80288 üzenetére

[link] - megjelenéstől vagy utóbbi két év legalacsonyabb és átlag-árai. Ez kifejezetten fotós oldal, s csak a hivatalos kereskedőket mutatja -- vannak HK-i szürkeimportosok is, még olcsóbban, csak azokra nem lesz hivatalos európai garancia. Van még néhány ár-összehasonlító oldal, ahol ezeket nem választják külön.

• .mf

veterán

válasz Parci #80282 üzenetére

Lehet, hogy az már jobb áron van, azt nem néztem, mert nekem az időjárás-állóság hiánya miatt kiesik :(

Asdf: oké, akkor az egy hónappal ezelőtti angol árhoz képest már csak 80k-val drágább, nem 95k-val :)

Studi: igen, jópár dologban jobb volt a nyitóáruk, mint az európai boltok többsége, sőt, volt, hogy kedvezményekkel náluk nyitott a legolcsóbban; de sajnos utána ott is ragadnak, nyitóáron, még évekkel később is. Kár, hogy a MM-os akciókat ritkán verik nagydobra...

• .mf

veterán

válasz Parci #80279 üzenetére

A szomorú csak az, hogy még ezekkel a "brutkó" kedvezményekkel is drágább, mint máshol Európában... EM5m2 + 12-40 = 599 990 -15% -31 000 kuponban = 478 990, amennyiben a kupont értelmesen fel tudod használni. Ugyanez Németországban 1499 EUR akció nélkül, Angliában pedig hivatalos disztribútortól (tehát nem szürke-import) 1149 GBP, és volt már 1049 is, tehát a brutkó-kedvezményes árnál közel százassal olcsóbban, és még kuponokkal sem kell szívni...

• .mf

veterán

válasz LélekVándor #80259 üzenetére

Nem igazán értem a célt vele.
    Az 56 f1.2 egy céleszköz: elsősorban háttérmosós portrézáshoz veszik. Ez nem épp a m4/3 erős pontja. Viszont más rendszerekben is vannak alternatívák, még nagyobb háttérmosással is, natívak pl. Canon 85 f1.2 és 1.4, Nikon 85 f1.4 és 105 f1.4, Sony E 85 f1.4, Sony A 85 f1.4, 135 f1.8.
    Ha pedig GH5, az egy videóra kihegyezett MILC váz, illetve lassan már inkább egy fotós képességekkel is rendelkező, dSLR méretű videókamerának nevezhető. Tehát videóra? Videóra viszont nem AF, hanem manuális fókuszálás a szokás. Ha meg már manuális fókusz, akkor extra fényerős portré-obi célra olcsóbb megoldásként a GH5-re felpattintasz egy Metabones Speedbooster 0.71 vagy 0.64-est és rá egy jobbfajta régi manuális 55~58 f1.2~1.4-est. A 0.71-essel egy 58 f1.2 obi 41.18 f0.852 lesz, ami FF-ekv. 82.36 mm és f1.704-nek megfelelő DoF, és az 55~58-asok között van néhány, ami nyitva vagy csak kicsit rekeszelve is egészen éles középen. Esetleg megpróbálhatod az Ibelux hasonlóan 40 f0.85-ös obiját, akkor adapterezni sem kell; nemrég nagyon durván leakciózták őket, azonban az elég lágy. Aztán ott van a Voigtländer Nokton 42.5 f0.95, bár egy kicsit azt is kell rekeszelni; vagy az SLR Magic 50 f0.95, ami még egy kicsit ritkább de egy hangyányival élesebb.
    Ezek az opciók, ha ennyire sekély DoF-ot akarsz... Viszont videózás közben olyan sekély mélység-élességgel élesre belőni dolgokat, nos, sok szerencsét...
    Vagy ha ragaszkodsz az AF-hez és a videós képességekhez, akkor A6x00 + Metabones 0.71 + 85 f1.4, vagy pedig A7s(2) + Metabones vagy Sigma MC11 EF->E adapter, és Canon 85 f1.4. Bár igazából az A7s is kiesik a csak CDAF miatt, túl lassú és darabos lenne vele az AF. Ellenben ha nem háttérmosás, hanem gyenge fényhez kell a nagy fényerejű obi, akkor az A7s szenzora ezt könnyen kompenzálja még kevésbé fényerős obikkal is.
    A helyedben először inkább sorba venném, hogy mire és miért is kell, majd amint megvan a cél, arra keresni céleszközt...

• .mf

veterán

válasz gorgo #80230 üzenetére

Látod a képeim Fb-on, én se géppuskaként kattogok mindenre, és töltöm fel teherautószám; csak ha látok valami érdekeset, lövök néhányat, s párnaponta-hetente néhány képet fel is rakok. Legutóbb elsején raktam fel képeket, mert az a zúzmarás fagyott Dunapart, ahogy a hidegtől lassult folyású és simább felületű, épp zöldesebb árnyalatú Dunán tükröződött, szerintem nagyon klasszul nézett ki. Meg azok a fafejek is poénosak voltak :)

Látod, különbözőek vagyunk :) Tájképelek, sem szűk DoF nem kell, és obicserére is ráérek. Néha annyira, hogy negyed órákat ülök egyhelyben, ahogy várom, hogy változzon az idő vagy menjen le / keljen fel a Nap -- múltkor egy macsek ezt kihasználva odajött, és be is fészkelte magát az ölembe :) Az obicsere régen engem is zavart, de amekkora a különbség élességben, kontrasztban, színekben, nos ezekért hajlandó vagyok bevállalni a rengeteg obi-cserélgetést. Engem a gyorsan kiégő vörös csatorna zavar jobban.

Nekem az EM5 + kis-szett is simán mindenhova hurcolós, terepmotorozás is csak azért más, mert azért mégiscsak ~300k+-t még ér a cucc, és ott azért néha esünk-kelünk... 100-120k már kisebb veszteség, plusz kisebb, így biztonságosabban, komolyabb védőtokba is el tudnám helyezni anélkül, hogy túl nagyra nőne a pakk.

Grga: ha nem olyan rossz, akkor az már jó hír :)

Studi: bár lenne Olynál is több gépben e-shutter, de ez van. Most telefon, régi kompakt és az EM5 között váltogatok, ha terepre megyek. Az ősrégi kompaktot is csak kényszerűségből használom (1 azaz egy fókuszpont középen, 35 mm f2.7 induló, gyenge dinamika, magas zaj... széles oldalon a telefonom is sokkal jobb képeket csinál, pedig annak sem a kamerája az előnyös oldala...), annál már nehezen lehet rosszabb :DDD

Mazsi: megértem, de ezek nem "keverednének": GM1 csak akkor fotózna, ha nincs ott az EM5; amikor pedig ott van, akkor viszont csak TL-ezik. Nem fizetős melók, csak saját szórakozásból. DXO-ban majd csinálok hozzá is preseteket

Pandur: igen, olcsóbb, a szenzora is azonos lenne az EM5-tel, tehát a GM1-énél jobb és vele az utómunka is egyszerűbb. Ellenben egy-egy TL-hez akár 1000 kép belemehet, amiből egy alkalommal lehet több is. Pár év alatt lenulláznám a zárat...

Ati3x: GM5 és EVF-re ezesetben semmi szükség. Ha motorozok, a sisaktól úgyse tudom szemhez emelni; ha TL-ezek, akkor meg úgyis csak állványra letámasztva kattog magában egy órát.

• .mf

veterán

válasz gorgo #80056 üzenetére

"Nos 2 éve nem követem érdemben a topikot"

Én meg közel egy éve egyáltalán nem, 5k+ új hsz-t skippelek most :D
    Fotózásról fórumozás helyett inkább eljártam ténylegesen fotózni (meg persze motorozni). Az EM5 lassan már kb / bő 3 éve stabil, a kis-kittem is kikristályosodott 20, 9-18, 45 formájában.

Ami még tervben van gép terén: még több TL, de az EM5 nyasztatása helyett valami e-záras olcsóbb váz / gép kéne. Plusz, mivel az EM5-ös kis-kitt is nagyobb és értékesebb, mintsemhogy terepmotorozásra magammal vigyem, 2-in-1, ha valami kicsi, olcsóbb cucc lenne, az úgy még jobb lenne. Gondolkoztam 2/3" és 1"-es kompaktokon; utóbbiak sajnos még mindig drágák, és az e-shutter sem gyakori (pl. RX100 szériából csak m4 & 5), ezért szenzor-méretileg képbe került a Samsung NX-Mini, mint egy sokkal olcsóbb alternatíva (anno 55-60k-ért szórták ki a kiteket, 40-50-ért találni aprón), ami szintén tud e-shuttert; de a képeket megnézve obival (9-27) együtt a GM1-tól alig tér el méretben. Ha viszont GM1, akkor még rendszerben is maradnék, 12-32-m meg már úgyis van, plusz a nagyobb méretű és dinamikájú szenzor sem egy hátrány. Nem úgy, mint az a nyavalyás kis akksi, ahhoz DC coupler is kéne...
    Vagy... nem aprózom el, veszek egy EM5m2-t, mert amennyit az EM5 már kapott, ki tudja, meddig bírja még; a m2 ugyan itthon még mindig nevetségesen magas áron ragadt, de Távol-Keleten már kezd 200k alá benézni újonnan. EM5-ével azonos battery grip (már van) és akkuk, van e-shutter, és időjárás-álló is, ami a Samuból és Panából hiányzik, pedig szükségem lenne rá. Sőt, akkor már a 12-40-es kiten is erősen elgondolkoznék, időjárás-álló obiként válthatná végre a 12-50-est.

Szóval most épp ezen dilemmázok: melyik e-shutteres gép legyen, Samu NX1-Mini, Pana GM1 vagy Oly EM5m2...

• .mf

veterán

válasz hibavissza #75148 üzenetére

Egyszer már mintha megfutottuk volna ugyanezt a kört, ahol már kiderült, hogy még sosem használtál OMD-t... Akkor már mintha abban maradtunk volna, hogy előbb próbáld ki, majd azután firtasd.

Fizikkel a veletechen megnéztük a stabi nélküli G7 vázán a stabis Oly 300 f4-et és a stabi nélküli 40-150 f2.8-at. Szerinted melyikhez kellett (sokkal) tovább tolni az ISOt?

• .mf

veterán

válasz jjeahh #75046 üzenetére

Jjeahh: makró-közgyűrű kapcsán úgy látom változóak a tapasztalatok. Nekem "Kernel" márkájú van, akkoriban a legolcsóbb volt (Meike 12k-jával szemben 6-7k), műanyag tubus és fém bajonett, de feszes mint a fene, és működik a kettő együtt. Vagy lehet, hogy csak azért működik még nálam, mert csak pár alkalommal használtam :DDD

ANOka: "De akkor miért szórja ki (majdnem) mindenki ezeket az objektíveket a megvásárolt szettből? :F"

- mert néha a kétobis kitet megvéve és a telét eladva olcsóbb, mint az alapobis kit
    - mert rájönnek, hogy a 14-42 is elég sokat lefed, és a 40-150-est ritkán használják
    - mert utálnak obit cserélgetni, és inkább választják a kényelmesebb 14-150-est

Én is 14-140-es vételekor adtam el a 40-150-est, de nagyon megbántam. Élesebb, mint a 14-140 és 14-150 (m1), 100 felett látványosan.

Pandur99: "Még annyi, hogy a 12-50 optikailag nem jobb, de ott a nagyobb látószög és a makró funkció, ami használhatóbbá teszi, plusz videósoknak a motoros zoom."

Most nézem, még nem is írtam a Cebit óta. Nos, bármennyire is nem kedvelem a 12-50-est, ott ez az utóbbi funkciója eléggé kapóra jött.
    Szóval, CeBIT!
    Huh, teljesen más munkafolyamat. A nyitás előtti napon még lőhettem fixszel, optimálisra rekeszelve, raw-ban; na de amint elkezdődött, 12-50, gradation, jpg, és pörgés. Reggel beautózni (messziről, mert a közeli helyek nagyon feltolt árakon mentek), délelőtt járni a csarnokokat, amikből ~25 volt most nyitva, és közülük 1-1 nagyobb, mint itt a Syma; elmenni ez-az termékről képet és interjút csinálni, részt venni előadáson vagy termékbemutatón és képelni, videózni; délben vissza presscenterbe, felületes válogatás és témákba rendezés után felnyomni a képeket és videókat, gyors kaja; utána vissza és folyt. köv. este ~6-7-ig, este valamilyen fogadás vagy buli, majd ~10-11 visszaautózni, válogatás és feltöltés, 1-2 órát foglalkozni a normál munkámmal is, és 1-2 körül lefekvés pár óra alvásra.
    Amúgy nem én voltam a presscenterben az egyetlen m43 géppel, 1-2 GHx mellett láttam valaki másnál is futólag vagy EM1 vagy EM5m2+marcsát 12-40-nel. :) Ugyan a többség Canikon egyszámjegyű géppel volt, néhány kettővel is, de azért láttam jópár közép-APSC-t is szuperzoommal. Igaz a presscenter a kisebbeknek és függetleneknek volt, a nagyobbaknak külön helységeik voltak, illetve a tévétársaságok más épületben voltak.

Gravity1234: "Van valakinek M42-M4/3 adaptere Budapesten kolcsonben egy manual obi kiprobalas erejeig?"

Ha még aktuális, írj pü-t

• .mf

veterán

válasz Studi #74808 üzenetére

Eleinte én is így gondoltam, de most már nem nevezném álomnak.
    Olvastam pár jó elemzést a témában, de ilyenkor tuti nem találom meg őket...
    Az FE nem nyerő: egyszerre nagyon rövid a bázistávolság (rövidebb, mint m43, 18 vs 25 mm) és szűk a bajonett. Ha csak a bázistávolság lenne rövid, de a bajonett szélesebb lenne, akkor egy nagyméretű kilépő pupillával lehetne a képszéli beeső fénysugarak szögét növelni.
    Megoldás az A7R2 jobb mikrolencséi és szenzor-struktúrája; na de az A7R még mindig a szűk keresztmetszet, minden obit annak a hibáinak kikerülésére terveztek. Emiatt eléggé be vannak korlátozva, hogy milyen lencse-elrendezést lehet vele használni.
    FE-n, amíg az A7R-t teljesen el nem felejtik (de lehet, hogy még azután se), nem lesz pancake, sem igazán kompakt objektívek. Az obik akkorák lesznek, mint dSLR-es társaik egy adapterrel. S ez nekem nem tetszik...

FF MILC szvsz csak teljesen arra tervezve fog rendesen működni, nem pedig ilyen APS-C mountba beleszuszakolva.

• .mf

veterán

válasz Balinov #74553 üzenetére

Azt hiszem Sony E-re is még csak most jelennek meg az első (erősen béta-állapotú) Nikon elektronikus adapterek (és azok se 10-20 EUR, hanem 3-400 rémlik). Azokon a kitobikon elektronikus a blende-vezérlés és talán a fókusz is, tehát az olcsóbb "buta" adapterekkel használhatatlan, azzal csak a manuálisan is használható AF-D fog menni.

• .mf

veterán

válasz Peethy #74498 üzenetére

"Sziasztok, alma vagy körte? Melyiket vennétek? Mekkora az ízbeli különbség?"

A kérdésed kb. ilyen volt :U Csak a lényeg maradt ki, hogy mire használnád.
    Ha videó fontos, akkor a G7. Ha inkább állóképek a profil, és sokat használnád gyengébb fényben, amikor már kell a stabi, akkor az EP5. Ha utómunka nélkül akarsz szép képeket, akkor inkább EP5.

Sefter: bekapcsolás utáni első pár kép mindig lassú, kártyától függetlenül. Vagy ha az összes nagyon lassú, akkor lehet, hogy az a baja, hogy nem a gépben, saját maga formázta a kártyát -- más gépen formázott kártyával volt már, hogy nekem is tetűlassan csinált bármit.

• .mf

veterán

válasz madgie #74212 üzenetére

PDAF és visszatartott fejlesztések: teljesen egyetértek, nemrég én is leírtam ugyanezt.
    Szerintem nem a lendületből fogytak ki, hanem az EM5 és EM1 sikere után túlságosan megnőtt az önbizalmuk, szerepet tévesztettek, és azt hitték, hátradőlhetnek és elkezdhetnek fejlesztések visszatartásával piacot szegmentálni.

Silmatauki: ismerős érzés... "kedvencem" az a típus, aki, miután jól belőtted állvánnyal és fixszel a képet és szöget, beáll a téma elé, előveszi a mobilt, lefotózza mobillal, majd észreveszi, hogy jött fb valami más lóf..z üzenet, és 10 percre ott ragad a mobilját nyomkodva, kimozdíthatatlanul, és kitakarva a témát...

Azt hittem, hogy a sekrestyéssel vagy pappal lebeszélve olyan időpontban mentél oda, mielőtt nyit / miután zár / amikor a legkevesebb látogató szokott lenni. Ha a képeket is megmutatnád nekik, lehet, hogy sokan örömmel fogadnának ;) Ismerősömet engedték már így fel harangtornyba is.

T72: "A fuji se a kamkordereiről híres, mégis nekifutnak a 4k-nak, ahogy a Nikon is tolja az új DL kompaktjaiban"

4k-t azért ne keverjük a videó-centrikus váz fogalmával.

Nippon: "Mekkora oltást kaptam én ezért a legutóbb... :U"

Biztos nem ezért kaptad :P

• .mf

veterán

válasz t72killer #74204 üzenetére

+"MILC-fronton mostmár az oly egyedül duzzog a "fotó-orientált" dobozban."

Nem te lennél... Nézzük, mit is mondtak:

" at the moment we do not dedicate a specific line to video [such as Panasonic GH], because our main metier remains the conventional photography. "

Nem jönnek ki egy elsősorban videóra gyúrt vonallal, mint amilyen a GH vagy A7S -- amire nem is lennének képesek, nincs meg az a több évtizedes videókamerás tapasztalat, videókodekes know-how, ami a Panánál és Sonynál megvan. Teljesen nyilvánvaló, és teljesen irreális ilyet várni. A videó nem csak náluk kiegészítő szolgáltatás -- a Fuji, Nikon, Canon sincs ezzel másképp, náluk sincs videóra hegyezett MILC-váz, tehát eléggé nem egyedül vannak, ez a MILC-front többsége...

A T-S obiért kár. Ugyan vannak tilt-, tilt-shift-, és full movement-es bellows adapterek sokféle minőségi- és árszinten (kezdve a 6-10k-s ebayes játékadapterektől Cambo, Novoflex, Hartblei, stb-ig), de a 2x crop miatt m4/3-ra nincs elég széles.

Oly telékben stabi --> dual IS: erre jó lenne, hogyha a Panával együttműködnének, hogy egymás között is működjenek (Oly váz IBIS + Pana obi OIS, vagy Pana váz IBIS GX-ekben és talán leendő modellekben + Oly obi OIS).

Silmatauki: wow, szép munka :C

• .mf

veterán

válasz Nippon #74187 üzenetére

Igenám, de itt nem csak árakról van szó, hanem látószögekről is. A 45-ös után kéne még valami, a 60-as még túl közel van. A 75-ös látószöge ideális lenne, de sajnos túl drága + nagy + nehéz.

• .mf

veterán

válasz shouryuken #74168 üzenetére

Amit a többiek már elmondtak, ahhoz még egy dolgot tennék hozzá.
    Ha csak a 20-as és a most választandó obi lesz nálad, akkor 45. Nálam is ez a kettő van a 9-18 mellett, és párszor belefutok abba, hogy a kép komponálásakor a 20-as túl széles, de a 45-ös már pont szűkebb, mint kéne; úgyhogy meglövöm 20-assal, majd utóban masszívan kroppolok. 60-assal ez gondolom még rosszabb lenne.
    -40: 56°40'
    -90: 26°60'
    120: 20°20'
    Továbbá: a 45-ös jóval kisebb, könnyebb, és az a kotyogó hangja sincs, mint a kikapcsolt 60-asban oda-vissza csúszkáló lencsetagok. Élességben viszont a Sigma jobb, bár a 45-ös sem vészes, f2.2~2.5-től (~f5.6-ig, f6.3 már megint lágyul, f8 már jobban láthatóan, tehát kevésbé szereti az erős rekeszelést; nem tudom, hogy a Sigma ebben hogy teljesít).

Jjeahh: "Nincs 75-ösöm, de tesztképek alapján a sigma sokkal élesebbnek tűnt"

Melyik Sigma, a 60-as vagy a 75-ös? ;]

"Valszeg akkor azon agyalnék, hogy nem elég szűk, még a 60-ast is túl szélesnek találom néha"

Dettó. De hát ezért van az Olynál 45 és 75-ös is a sorban ;) csak ne lenne olyan drága... Bár gyártana a Sigma hasonló éles, kompakt és olcsó 75~85 f2.8-ast is, m4/3-on és APS-C-n is jó lenne szűkebb-portrézós ill. távolságokat-összenyomós-tájképelős obinak.

• .mf

veterán

válasz ati3x #74132 üzenetére

Köszi, de ezt már én is megtaláltam, és tapasztalatból tudom, hogy nem az obi nem-bepattanása. Egyszer a PL3 + friss 20-as ijesztett rám, hogy csak egy fekete képet kaptam, nem ismerte fel az obit -- de aztán kiderült, hogy csak nem kattant be a helyére (újan olyan passzentos volt, hogy már azt hittem, bepattant, azért nem fordul tovább); azon a gépen viszont nem volt semmilyen hibakód később sem.

Frankstork: nem főbenjáró bűn, de fórumos netikettnek hívják, hogy előbb egy keresést megejtünk -- gyorsabban megvan, mint ahogy a hsz-t beírod, és ha volt már a kérdés, akkor a válaszokat is egyből megkapod rá.

Konyi: pl. a FF Sigma obik, amiket lehet szintén SA mountos kivitelben kapni? Valószínűleg néhány APS-C fix is kirajzolja.

Silmatauki: azt nyilatkozták, hogy az új szenzor a dp-knél >1 FÉ-kkel jobb ISO-ban; és mintha újabb feldolgozó processzort is kapna. Ugyan ez még mindig kevés a hátrányuk ledolgozásához, de ettől én még örülök, hogy vannak. A Sigma egyike azon kevés nagy cégeknek, akik mernek innoválni, és radikálisan változtatni a bevett dolgokon, még ha ezeknek jelentős része nem is lesz közvetlenül sikeres. Mondták is, hogy még ha a Foveon szenzoros vázak veszteségesek is, az ott kifejlesztett technológiával jobb obikat tudnak készíteni, ahol pedig behozzák nyereségben.

• .mf

veterán

válasz frankstork #74127 üzenetére

"Nem tudom, kérdezem!?"

Oké, kérdezd azt a téglalap alakú mezőt jobb oldalt fenn, amibe szürkével az van írva, hogy "gyorskeresés itt". Már többször végig lett beszélve.
    Bár mondjuk ez a Sony APS-C vs m4/3 is, mégis újra és újra felhozzák egyesek...

---

Mint korábban említettem, az EM5-ösömön a szerviz-menüben megjelent a 8222-es hibakód, de erről semmit nem találtam a neten; és már lehet, hogy régóta ott volt, mégis látszólag működött minden.

Most nemrég videófelvétel közben pár mp. után mintha befagyott volna (kimerevedett a kép, mint amikor leállítod a felvételt, de sokkal tovább tartott). Kikapcsoltam, vissza, működik. Következő snittnél megint pár mp. után befagy, a normál videó-leállításhoz képest kb. 3x annyi idő merevség után visszatér a normál állapotába, és utána megy. Majd később mégegyszer megállt pár mp. múlva (6-16 mp közti hosszokról van szó).
    Wétéef.
    Túlmelegedés biztos nem lehet, elég hűvös volt. Akku is cserélve volt közben. Régebben is előfordult már 1-2x, de akkor egy alkalommal csak 1x játszotta el ezt.
    Gondolom más se látott még ilyet?
    Neten is keresgélek, de a keresőszavakra nem sok releváns találatot dob...

• .mf

veterán

válasz jjeahh #73972 üzenetére

Az obik és adapter mellett nem számítottam rá, hogy még ezzel is kijönnek. Tisztelem, hogy még próbálkoznak, valamint örülök, hogy a legutóbbi dp-k után visszafordultak és valami értelmesebb formát használtak; de az egész még továbbra is nemkicsit fura... miért nem lehet ergonómia vagy munkafolyamat alapon végiggondolni és úgy kialakítani az elrendezést?

Pár kommentben írták, hogy lehet, hogy a Foveon szenzor miatt kell a hosszú flange distance. A több réteg miatt logikusnak hangzik, ld. az A7R-nek is milyen gondjai voltak képszéli lilulással, amit a lapos szögben érkező sugarak okoztak. Ha tényleg így van, az a más obikkal való kompatibilitás miatt kár, viszont lehet, hogy az új APS-H szenzorral, a Foveon szenzorokkal (/-ra?) tervezett szép f1.4-es sorukkal és fényerős zoomjaikkal ez egy kiváló alacsony-ISOs tájképes rendszer lesz.

T72: "Tájkép állványról = e-m5ii high res mód :K"

:N Bármi megmozdul, pl. hullámok, szellőben lengedező levelek, ágak, egyből katyvasz lesz. Gondolom elég felületesen nézted végig a teszteket, mert ezt szinte mindenhol kiemelték, általában képekkel illusztrálva...

Studi: az A7-en egy elég maszatoló AA-szűrő van, az A7R-en egyáltalán nincs. Nézd meg Gordon tesztjét a cameralabs-en, sajnos elég látványos a különbség. Ha a kettő közül és tájképre kell, akkor eléggé adja magát az A7R, főleg, hogy most már elég kicsi az árkülönbség (800 vs 900 GBP).
    Én azt rónám fel még mindkettőnek, hogy fos bajonettgyűrű van rajtuk, nehezebb obikkal vagy csak használattal is elkezd lötyögni. Az A7s és a második széria már jobb bajonettet kapott. Néhány embernek sikerült elérnie a Sonynál, hogy kicseréljék az újabb fajtára, meg ott van a Fotodiox-féle Tough E-mount gyűrű, de akkoris, és tényleg röhej, hogy még mindig így gyártják őket.

T72: "No meg a lencsekínálat is vérszegény, "

Ha fogalmad sincs a dolgokról, és utánanézni is lusta vagy, akkor legalább ne hangoztatnád... Szinte minden dSLR obijuknak van Sigma SA verziója is, ami minden csak nem vérszegény... az alap- és szokásos telezoomok, valamint optikailag kiváló FF f1.4-es 20-tól 85-ig fix-soruk mellett a Canon-Nikon párosnál sokkal merészebb és különlegesebb obik is vannak náluk, pl. 120-300 f2.8, 200-500 f2.8, vagy a még fényerősebbek, 18-35 f1.8, 50-100 f1.8, FF 24-35 f2...

• .mf

veterán

válasz Ferenc1989 #73877 üzenetére

"Ár/érték arányban az m.zuiko 9-18-nak van alternatívája?"

Ez kérdés? Ha 12-nél szélesebb kell, akkor a Pana 7-14 és Oly 7-14 is sokkal drágább.

Jjeahh: a házas-ködös szerintem is nagyon jó lett :C Idén végre én is eljutok Erdélybe (méghozzá lehet, hogy kétszer is), már várom :)
    Mire kell pszichológus és antidepresszáns, mit készülsz művelni szegény lánnyal? :DDD
    Ja, hogy a hugiról van szó... akkor a fentiek helyett megteszi pálinka is, nem? :DDD

Evo: ha ezt csapod rá, nem értem, miért kellett a GM1? Oké, hogy +10 mm az egyik végén, amit croppolással is tudnál pótolni; ellenben a másik oldalon -2 mm, amit nem tudsz ezzel hozzárakni. Cserébe méretben többszöröse, és a GM1 lényege, a kis méret, elveszik.

• .mf

veterán

válasz madgie #73778 üzenetére

Igen, 36 Mpx már elég magas felbontás, AA-szűrő nélkül elég éles; de pont az AA-szűrő hiánya és magas felbontás miatt jön jobban elő a moiré. Több hasznát látom, ha csak 4-et lő és ezzel a Bayer-interpolációs színzajt csökkenti (főleg, ha a 4 lenne olyan gyors, hogy kézből kitartható), mint azt, hogy lő még 4-et, hogy legyen egy 2.5x felbontású jpg vagy négyszeres felbontású raw. Nekem már a 16 is elég, ha választhatnék, inkább egy 4-képes, 16 Mpx-es, de kézből is kitartható verziót kérnék. Vagy legalább lenne választható, de hiába van bő egy éve piacon, még mindig nem csinálták meg. Gondolom megvárják vele az őszi Photokinát, csak hogy még nagyobb lépéshátrányba kerüljenek...

• .mf

veterán

válasz eeXaa #73746 üzenetére

Baszki és tényleg :Y
    Jó szenzor, zsír IBIS és az IBISt kihasználó sok okosság (AA-szűrő szimulálása a Sony extra üveglapjai helyett, az Oly-féle erőltetett nagyfelbontás helyett értelmes multi-shot mode, horizont-korrekció (esetleg tilt is valamikor, prettyplease?), astro-tracker), látszólag jó ergonómia és kezelhetőség; de tükrös :( Ha a belsejét kihozták volna MILC-ben, tükör helyett EVF-fel, és pluszba e-shutterrel, előrendelném.

Merci: rengeteg kicsi+jólrajzoló+filléres obi van. Csak adapter kérdése. ;) Tájfotónál van idő manuálozni. Még koncertet is fotóztam manuállal.

Rumos: a G-ket is először egy kicsit magasra lövik be, majd utána kezdik el akciózni árleszállításokkal, kedvezményes kitekkel. Nem nagyon videózok, így a tesztek ezen részeit is ritkábban nézem, kár, hogy a Pana is ilyen gyenge ebben. Akkor rájuk is vonatkozik, hogy azt a nyamvadt hibrid AF-et ennyi év alatt mi a halálért nem csinálták meg?...

Sefter: "Az oly 40-150 f2.8 obinak addig van "értelme", míg nem csavarom rá az 1,4 telekonvertert, hiszen így +1 fé miatt elveszíti az előnyét a pana 100-300-hoz képest (ár/értékben mindenképp)...jól látom a dolgot?"

Nem. Alma-körte.
    Gyútávok, fényerő: Oly + 1.4 TC --> 56-210 f4 lesz, míg az 100-300 f4-5.6 210-nél kb. f4.8 lehet.
    Az Oly még konverterrel is szinte biztosan végig élesebb, mint a Pana
    Az Oly időjárás-álló
    A Panában van stabi, ami a hosszú oldalán már eléggé kell (reciprok-szabály szerint min. 1/600 záridő kéne nélküle)

• .mf

veterán

válasz hemaka #73743 üzenetére

Nem mondanám, hogy halott, de az elég valószínű, hogy lejtmenet és lemorzsolódás jön.
    Vázak terén, amiről a videó nagyobbik része is szól, szvsz ott szúrták el, hogy pl Oly esetében az EM5 sikerén megülve elkezdték lassan adagolni a techet: ott volt a zsír stabi EM5-ben, ahhoz jött a hibrid-AF EM1-ben; de az EM5m2 már megint csak CDAF. Nem előre-, hanem visszalépés; közben a Sony az A6000 és most A6300 követő AF-jével elhúzott, pedig ők se jobb helyzetből indultak. A Fuji is a kezdeti fájdalmas szintről felküzdötte magát, és ott is alap a hibrid-AF. Súlyos szereptévesztés, ők a nagyok (Canon-Nikon) kihívói, nem részsikerek babérjain ülni kell, hanem tovább innoválni, nagyobb nyomást gyakorolni.
    Most kijöttek a 300-assal, ami a crop factorral kiváló lenne elkötelezett (elborult) sherpa nélkül természetjáró madarászoknak, vagy nagyon elhivatott hobbista sportfotósoknak. Igenám, de van egy 1. generációs hibrid AF váz pár évvel korábbról, amire akkor is az volt a vélemény, hogy iránynak, kezdetnek jó, de a dSLR-eket nem veszélyezteti, a tracking AF helyett inkább a 4/3-os obikkal való kompatibilitásban van haszna. Közben kijött még 3 OMD és 2-3 PEN, mind hibrid AF nélkül, egyikkel sem igazán használható pont arra, amire a legtöbb értelme lenne. Közben a Sony kijött kb 8 vázzal, ennek felében hibrid AF-fel, ami látványosan javult is közben.
    S ez csak AF, a videót már meg sem említem.
    Pana szvsz ezek miatt hosszabb távon jobban áll, annak ellenére, hogy az eladások nem ezt mutatják: náluk megvan a videós tapasztalat és technika, és az AF-ből is többet tudtak kihozni, hogy erős videós hibrid vázak felé el tudjanak menni; meg a mini (GM) vonalra is jól ráéreztek. Ott mást rontottak el. Pl. marketing; vagy árazás: magas kezdőárak, így kevesen vették, amíg frissek voltak a fejlesztései, újításai; majd az alacsony eladásokat látva később nagy vágásokkal kiszórták, így már jó deal volt, de nem a legújabb fícsörök. Kimaradtak vagy később kerültek be fícsörök (pl. IBIS, vagy az Oly makró-sorozata). Régebben a jpg sem volt erősségük. Meg részemről egyik vázuk sem volt igazán rákívánós, nincs az a dizájn és a brand, nehéz megfogni, de nem az a "masszív, anyagból lévő, megbízható, régivágású fényképezőgép" feelingje van, mint pl. egy OMD-nek, hanem egy "kommersz műanyag, digitális-kori szórakoztatótechnikai tömegtermék", mint egy Sony.

Obi fronton az új Oly obik (40-150, 7-14, 8, 300, bár a vonal talán már a 12, 75, 12-40-nel elindult) nem "népobik", mint a korai 17 f2.8, 20, 45 darabok, hanem nagyok, nehezek, drágák, kevesen engedhetik meg maguknak. Persze, a rendszer presztízséhez kellhetnek ilyenek IS; de itt nem IS, hanem CSAK ilyenek jöttek, miközben még mindig vannak betömetlen lyukak a rendszerben (nagyobb tömegeknek egy közepes átfogású korrekt alapzoom, pl. 12-60 f2.8-4; néhány népszerű / alapnak tekinthető rétegtermék, pl. UWA fix csillagozóknak, T-S épület-fotósoknak).

Amiért én még tervezek egy ideig maradni a rendszerben:
    tájfotózáshoz nem kell sem bokeh sem villám AF, ellenben vannak hobbistáknak is elérhető árú penge éles obik (9-18, 20, 25, 45 helyett most már talán inkább a 42.5 áll élesebb hírében?, ill. a Sigma 60), s ezek mind kicsik és könnyűek. Valamint itt van csak olyan váz, ahol egyszerre jelen van számomra sok fontos tényező (korrekt szenzor, EVF, IBIS, e-shutter, távvezérlés, időjárás-állóság), hobbistaként ~kb lenyelhető áron. S az egész kit elfér egy nagyobb övtáskában.

Ami engem megingatna:
    - ha Oly végre kijönne egy Sony 1" Exmor-RS-szenzoros, fényerős, optikailag korrekt ekv 24-70-es obis TG-x strapakompakttal, kapna jó stabit, gyors kiolvasású e-shuttert, lenne rendesen állítható rekesz, és megmaradna a raw -- így meglenne a (kabát)zsebben elférő, mindenhova cipelős, minden-álló viharban nem-sajnálós kisgép;
    - és Sony csinálna végre egy jó A7m3-at, benne új és jobb 24-30 Mpx szenzor gyorsabb (legalább 1/60 s) kiolvasású e-shutterrel, AA-szűrő nélkül vagy az RX1Rm2-es vari-LPF, tovább reszelt IBIS, jobb ergonómia, értelmes menü, A6000-szintű hibrid AF fókuszpont-választó joystickkel, A7r2 és A6300-szintű A-mount és EF obi fókuszálási sebessség, és lossless-compressed raw. Meg ha már bili, akkor jobb videó (nekem fHD is elég, csak legyen jobb kodek, bitráta), valamint egy új kitobi 24-85 átfogással, korrekt optikai minőséggel, a 28-70 és 24-70-nél nem sokkal nagyobb méretben.

• .mf

veterán

válasz Dolphin #73706 üzenetére

Ez még továbbra is egy döntetlennek hangzik, mert a 20 és 45 élesebb, ellenben a 12-40 időjárás-álló. A 12-40 használtan 200k, a 20-as 65, a 45-ös 60. Ha lenne 12-40-esem, a 20-ast még biztos nem váltaná ki (mert az kicsi, kompakt, fényerősebb, élesebb), talán a 45-öst sem.

Azért nem egy tucat koncertet fotóztam már végig ismerősök bandáinak, kis kocsmáktól fesztiválokon át A38-ig :) Csak más az, amikor az ember elvárások nélkül, saját kedvére csinálhatja, és bármit kapnak, örülnek neki, még ha csak 10 kép is az; és más az, amikor elvárás van, teljesíteni kell, és nem lehet az, hogy "bocs, erről meg erről van, de arról pont nem sikerült egy kép se jól".
    Egy EM5m2 + 12-40 amúgyis "rég gondolkozom rajta, mindkettőnek lennének számomra elég hasznos fícsörjei, talán benevezek rájuk, ha majd lejjebb megy az áruk (és ha nem jön ki valami sokkal jobb)" állapotban van.
    De végülis, egy hét, annyira pörgős csak nem lesz, mint egy koncert, azokat meg mindig fixekkel fotózom :) Meg úgyse fizetős hakni, örüljenek, ha kapnak valamit :DDD

• .mf

veterán

válasz Dolphin #73692 üzenetére

Szerintem ez leginkább attól függ, hogy
    - méret, tömeg mennyire számít
    - milyen gyútávok kellenek
    - időjárás-állóság számít-e
    - obi-cserélgetés zavar-e, van-e rá időd és alkalmad (hó-/ homokvihar?)
    - rugalmasság mennyire fontos (értem ez alatt: 20 és 45 közti gyútávok)
    - abszolút élesség mennyire számít

Ez a 12-40 kérdés nálam is aktuális. Egy ismerősöm hívott, hogy kimehetek velük Cebitre (van kiállítás+konferenciák+party jegyük), ha cserébe fotózok, ugyanis a fotósuknak ütközik az időpont. Nem tudom, mennyire lesz időm folyton obit cserélgetni.

• .mf

veterán

válasz 80hun #73340 üzenetére

Az FL-LM3 EM5m2 vagy újabbal működik -- a felsorolásodban ott volt az EM10 (m1) is, azzal nem.

• .mf

veterán

válasz Studi #73313 üzenetére

Akkor tényleg volt egyszer egy működési zavar, a gép szoftverének is hideg lehetett, mert lefagyott :)) de kikapcs-bekapcs akkucsere után újra működött. Azonban nem ez okozza a hibakódot, mert azután az út után megnéztem az exposzámot (hogy a time-lapse képelések mennyire darálták a zárat), és akkor még nem volt benne ez a hiba. Ez szinte pontosan 1 éve volt, azóta most néztem meg először, és közben azért történtek dolgok, 1 bringás tanyálás, 1 fotóstáska bringáról lebukfenc, valamint 1 motorbaleset, de a gép azóta is működik tovább, csak ez a 8222-es hibakód megjelent.

Épp most győztem meg magam, hogy nem kell még az elektromos-záras EM5m2, mert két év alatt csak 21k ment bele, tehát ilyen tempóval előbb avul el, minthogy a zár tönkremenjen :))

Pollai: ez egy neked való klipp :))
    A zene kicsit meh, de néhány egész jó kép és érdekes épület van benne.

Lassú Víz: nem lehet, hogy azért, mert már mindannyiunkat ignore-ra raktál? :DDD

• .mf

veterán

Volt már itt másnál is az Oly service menüben D-nél 8222-es hibakód?
    A gép működik, csak amikor az exposzámot megnéztem, a D oldal nem volt üres...

• .mf

veterán

válasz t72killer #73190 üzenetére

Érdekes az eredmény. Felületesen belenézve a részletekbe, elsősorban az alacsonyabb modellek és a nagyon leakciózott árak mozgatták a japán piacot.

Az éves top3 rangsorok és %-ok változása is elég érdekesen néz ki. Pana 2011-ben vezetett 38.9%-kal, Oly akkor 29.1-gyel harmadik. Tavaly Oly 22.1-gyel már második, míg Pana 11.9%-kal (gondolom éppen csak) fért fel a dobogóra. Úgy tűnik, hogy a Pana ott se csinálja valami túl jól az akciózást...

Sefter: az EM5-öm kis túlzással már megjárta a világot, de egész jól állja. A vakusaru fekete festése az egyetlen, ami nagyon hamar kopik.

• .mf

veterán

válasz #16820480 #73184 üzenetére

Ja bocs, valamiért úgy rémlett, hogy gyakran vagy HK-ban is. Shanghait nem ismerem, de biztos vagyok benne, hogy ott is vannak olyan használtas boltok, ahol nem töltik fel folyton a készletet a netre.

• .mf

veterán

válasz #16820480 #73170 üzenetére

Csak azt ne mondd, hogy nem ismered HK-t, miután annyit voltál ott ;]
    Boltlista megvolt? Volt Mongkokban egy új és használt fotós bolt, most nem ugrik be, hogy melyik, valamelyik tech-pláza 3-4. emeletén pár másik fotósbolttal egyetemben, elég sok m4/3-os volt náluk. Volt ott egy 12-35-ös nagyon jó áron és egy fekete 17-es, amikért sokáig rugdostam magam (elsősorban a 12-35-ösért), hogy otthagytam őket. Akkor (2 éve) nem volt a neten a készletük, tehát érdemes időnként benézni, a "neten nem látok" nem jelenti azt, hogy nincs. ;)

• .mf

veterán

válasz #16820480 #73155 üzenetére

Samyang 7.5 után megvettem egy évre rá a 9-18-ast, és azóta szinte nem is használom, csak pár éjszakai csillagos égbolt / Tejút-fotóra vettem elő, míg a 9-18 mindig velem van. Tehát ha UWA-t keresel, azt a halszem nem igazán pótolja. Más.
    Felhőkarcolók: a halszemet használtam arra is HK-ban, de pár kép után unalmas volt :) Pl. 1, 2. Vagy templom- vagy mecset-belsőkben. Ez még poénos lett. Ezekben a sugaras felállásokban annyira nem látszik az a "térgörbülés" :) Nem sugarasból most csak ezt találtam, itt talán jobban átjön a görbülés, s bár itt még annyira nem zavaró, de talán ezen is érezni, hogy nehéz kezelni.

Japánban 80-90k körül láttam makulátlan használtat, most kb. 120k az új -- gondolom HK is hasonló. Idehaza használtan 110-130k között mennek. Ha mégse tetszik és itthon eladod, kis pluszban vagy max. minimális bukóval ki tudsz belőle szállni.

• .mf

veterán

válasz ati3x #73106 üzenetére

Szó se lehet róla :N Kell az obi is, hogy végre a 12-50-est mint jelenleg egyetlen időjárás-álló obim, végre le tudjam cserélni.

Közben a PEN-F-ről felkerült a promó-videó és teljes speckó-lista, és......semmi érdekes új fícsört nem látok :( Így tehát még kevésbé értem, hogy mire fel a nagy áremelkedés, egy EM5m2 vagy EM1 sokkal jobb választás. Ez így sajnos nem fogja az utóbbiak árát lejjebb vinni, sem a rendszer helyzetét javítani a konkurenciával szemben (G7, GX8, XT-k, XE2 és XPro2, A6000 és leendő utódja, ha most már tényleg érkezik) :(

• .mf

veterán

Ex-demo EM5m2 + 12-40... 1000 GBP alatt... Erősnek kell lennem :DDD

Csak azért nem repültem még rá, mert remélem, hogy a PEN-F bejelentésével, ha lesznek értelmes új fícsörök, akkor kicsit lejjebb megy az ára. Meg mert fekete, nem pedig ezüst, azt a válogatós pofámat :DDD

• .mf

veterán

válasz INTELligent #72997 üzenetére

"jobb-e annyival a 14-150 II-nek a képminősége, hogy megérjen +25k-t egy 14-42 EZ 40-150 kombóval szemben"

Nem, ellenkezőleg. A 14-42 II R és a 40-150 mindkettő jobb a saját tartományán, a 40-150 jelentősen, mert 80-90 fölött a 14-150 nagyon lágyul és életlenedik. A 14-150-ben a kényelmet fizeted meg, hogy nem kell az obikat cserélgetni. Ha pedig ultimate képminőség a cél, akkor fixek.

frankstork: "de azért az MKII nem kitobi... Nézd!"

De, a 14-150 kitobi, az EM5m2 és EM10m2-k kitobija, per definitionem :U
    Képminőségben a 14-42-esek és főleg a 40-150 túlszárnyalják.
    Az pedig, hogy Robin Wong jót tud belőle kihozni, talán még két penészes szelet kenyérből is tudna... ;]

T72: "szvsz még egy pörgősebb egyedüli kiránduláson se életszerű a cserélgetés"

Miért ne lenne életszerű? Hátra van kötve a kezed? Szintidő van, és futva teljesíted a távot?
    Obit cserélni menet közben is lehet; jó szöget keresni, komponálni, fókuszpontot beállítani, majd ellenőrizni (és esetleg újralőni, ha kell) sokkal tovább tart.
    Néha olyanokat írtok, hogy csak pislogok...

Studi: furcsa, én pont fordítva vagyok ezzel. Az EM5, EM10-ek és régebbi PEN-ek ezüstben, az EM1 és PEN-F viszont csak feketében tetszenek.
    Tegnap is volt ugyanez a teszt, nem? Az obi még most is bitang, de sajnos az ára is.

A dual-IS felveti bennem a kérdést, hogy
    a.) a telékből (pl. 40-150 sima és Pro, 75-300) lehet, hogy jön majd új verzió dual-IS támogatással? A 75-300-ra a maga nem túl acélos f4.8-6.7 kezdő-fényerejével talán ráférne egy újratervezés. Ha már 14-42-esből csak az Olynak is már 4 verziója van (+ 3 a Panától), a telékből is belefér pár extra :DDD
    b.) fog-e ez valaha a Pana hosszú teléivel (100-300, 100-400) is működni? Sajnos szinte biztos, hogy nem, pedig jó lenne.

• .mf

veterán

válasz ati3x #72912 üzenetére

"A fötükröt saját kezüleg csiszoltam."

Az betyáros :C Nem hittem volna, hogy házilag is lehet ilyen minőségűt készíteni :R
    Egy ideig én is gondolkoztam belekóstolni az asztrofotóba, de alaposabban utánaolvasva, majd papíron összeállítva egy fotózásra is alkalmas szettet (100-120-150 f4-f6 500-600-as távcső, okulárok, elfogadható minőségű mount, léptetőmotoros vezérlés, és esetleg a hosszabb gyútávok és hosszabb expoidőkhöz szükséges autoguider), majd megnézve a végösszeget... nos, ennyi kóstoló elég is volt :N :(
    Úgyhogy gondoltam maradok az asztrofotó normál fotós felszereléssel is kivitelezhető műfajainál. Egy dolog van még tervben: házibarkács léptetőmotoros vezérlés, azzal talán néhány nagyobb és fényesebb mélyég-objektumot is le lehet kapni egy fényerős telével.

Tacto: na ez már teszt a javából. Nagy kár, hogy még az EM5m2-ből is kispórólták a hibrid AF-et (de könyörgöm miért? Minden más rendszerben már alap, ennél sokkal-de-sokkal olcsóbb gépekben is!), így nehéz a választás az EM5m2 és EM1 között.
    Érdekes módon az EM5-tel nem volt ilyen zár-befagyásos problémám hidegben (-2x°C + erős szél), pedig az még nem is volt freezeproof.

Észak-Hokkaidoba nyáron kell menni: amikor mindenhol máshol saját levedben fősz a hőség és magas páratartalom miatt, akkor ott kellemes kirándulóidő van :)) Igaz, Hokkaido egésze, sőt, Tóhoku nagyrésze is már annyira kieső a fő turistaforgalomból és turista-látványosságokból, jelentős városok és templomokból, hogy oda tényleg csak célzottan mennek az emberek. Tippre az összes ismerősöm közül is csak azok jártak ott, akik ott születtek, valaki nagyon fontos ismerőst vagy rokont látogattak ott, vagy oda kaptak ösztöndíjat :))

Parci: ez elég drámai lett :C

T72 / Pen-F speckók: nem látom azt az emlegetett 3 új képességet, ami a magas árát indokolná. Sőt, igazából alig látok újdonságot az EM5m2-höz képest (nagyobb felbontású szenzor, talán más az EVF, illetve az ISO low 100 helyett 80). De már csak pár nap és úgyis kiderül.

• .mf

veterán

válasz ati3x #72908 üzenetére

"Készült -16 fokban.. 15 percnél nem is bírtam többet odakint... :)"

Ezért költöztél oda? :DDD És még a sör is drága.

Valami 300-as obi? Arrafelé is van Tair3? :))

• .mf

veterán

válasz t72killer #72901 üzenetére

Nem, én kerülnék hamar sokak ignore-listájára :DDD

Parci: bannolni is lehet? ajjaj :Y

Jmakk: :DDD

• .mf

veterán

válasz Parci #72897 üzenetére

"köztük a fotósokra is gondolós funkcióval"

Melyik, az ignore? :DDD Legalább valamiben toplistás lehetek :DDD

• .mf

veterán

válasz t72killer #72882 üzenetére

Eddig nem volt se hír, se pletyka új szenzorról, valószínűsíthető, hogy ugyanazt az IMX269 szenzort kapja, mint ami minden valószínűség szerint a GX8-ban is van, és az sima Exmor, nem pedig BSI-s Exmor-R.
    Nem lehetetlen, hogy egy még nem bejelentett szenzort kap, csak elég kicsi az esélye, hogy a Sony hirtelen előrukkolt még egy 20 Mpx-es 4/3-os szenzorral, amikor a másik is épp, hogy csak boltokba került.

• .mf

veterán

válasz Parci #72876 üzenetére

Igaz, bocsánat. T72-nek néha sikerül kicsapkodnia a biztosítékot.

T72: a PL3 / P3 --> EM5 / PL5 / P5 váltásnál a régi, már elavult (Panákban időközben már le is cserélt) 12 Mpx-es Pana szenzorról a kiválóan sikerült Sony szenzorra váltás tényleg óriási minőségi ugrás volt (főleg közép- és magas ISO zajban), de ilyet most hiába vársz. A 20 Mpx-es szenzor nem sokkal jobb, ld. pl a Cameralabs tesztet a GX8-ról: felbontásban kicsit jobb, zajban viszont kicsit rosszabb.

"In my tests the GX8 captured finer real-life detail than existing 16 Megapixel Micro Four Thirds bodies, but the difference could be quite subtle at times and also demanded high quality lenses set to optimal apertures. Packing more pixels onto the sensor also had a minor negative impact on noise levels at higher sensitivities, but again it was subtle. I personally wouldn't choose - nor indeed discount - the GX8 based on this fractionally higher resolution or fractionally higher noise."

Szóval, mivel alig rosszabb, lehet még értelme "régi szenzorra építő vázba pénzt lapátolni", ha pl. a Pen-F megjelenésével csökkenne az EM5m2 ára (remélem, mert most egy kicsit borsos).

• .mf

veterán

válasz t72killer #72860 üzenetére

T72+Trlala, lol, a pár hsz alatti pálfordulás új rekordjára gyúrtok? ;]
    Az előbb még rajongtatok érte, most meg miután a többieknek nem tetszett, már egyből ti is szidjátok? ;]

Továbbra is inkább EM5 formában kérném a beltartalmát, de ha egy feketét odaadnának (az talán egy fokkal kevésbé látszik bazárinak), én nem sértődnék meg :P Eddig se tetszett, ez most se változott, a gomb- és tárcsa-elrendezéssel se értek egyet, de külseje nálam nem a fő szempont, a technika és a fícsörök úgy tűnik rendben lesznek, és még bőven elég kezelhetőnek tűnik.

Trlala: "Ezek a kilógó bisz-baszok, ha gagyi (mű)anyagból vannak (lásd e-m5 I tárcsái), akkor az kuka"

Oh, tényleg? Várjál, szólok a sarkkört és trópust bármi gond nélkül megjárt, több bringás esést és egy csúnya motorbalesetet túlélt EM5-ömnek, hogy ő valójában kuka, bocs. Mert nem fémbű' van, valami fotel-fotós megmondta.
    Komolyan már, kabaré... Feladatát gond nélkül ellátja. Ezek az óriási bumszli tárcsának csúfolt hengerek meg nekem nem tetszenek, azt a kicsit is simán tudom kesztyűben használni, annál csak kicsit nagyobb is elég lett volna.

T72: "Nem is estem tőle hasra, venni nem vennék. Csak m43-tól megszoktam, hogy olcsóbb a nagyobb formátumú rendszereknél."

Ezelőtt pár hónappal még mintha az A7R2-re és A7m2-re lettél volna teljesen rágyógyulva... ;] Nem tudom, mit szedsz, de jó cucc lehet. Látom a félrebeszélés és bőbeszédűség (ezen az oldalon 22 hsz-ből 6 a tiéd) a mellékhatásai között van. Az APS-C nagyobb formátumú rendszer, mégis a top vázakat (pl. D7xxx, Dx00, 7D szériák) leszámítva (de néha akár azokat is beleértve) rendszerint olcsóbb volt. A m4/3 nem az olcsóság céljával jött létre.

• .mf

veterán

válasz G@ß! #72843 üzenetére

Ha úgy működik, mint a GH-knál, akkor az elektronikus zár alatt a kiolvasás 12 helyett csak 10-bites, ami 1:1-en már látható minőségromlást és részletvesztést okoz.

• .mf

veterán

válasz tacto #72806 üzenetére

Miért ne lenne? A matek stimmel:
    16 x4 = 64 MPx RAW, és ebből 40 MPx jpg -- ami 2.5x a 16-hoz képest.
    20 x4 = 80 MPx RAW, és ebből 50 MPx jpg -- ami 2.5x a 20-hoz képest.
    A kérdés az, hogy sikerült-e a folyamat sebességén javítani. Az EM5m2-nél 1 kép kiolvasása 1/20s, mindebből 8 db (ez már 0.4s), és közte még a szenzort is mozgatja. Így túl hosszú ahhoz, hogy a.) kézből kitartható legyen b.) stúdión kívül is használható legyen, ne mozduljanak be ágak, fűszálak, hullámok. Amit még tehetnének, az az, hogy a 8 db helyett 4, amivel ugyan maradna "csak" 16 / 20 Mpx, de ellenben élesebb, moiré-mentes lenne a kép, és talán még kézből is ki lehetne tartani.

Engem inkább az a többi új fícsör érdekel, amit rebesgettek (csillag-követés, lécci-lécci :DDD), a hi-res módot már ismerjük. Meg az, hogy ezek mikor jönnek át az OMD-vonalba is. Illetve, hogy az EM5m2 árát mennyire nyomja majd le (ráférne, csak a váz még mindig drágább, mint amennyi az EM5 volt kitobival megjelenés után ennyivel). A Pen-F 1500 EUR-os ára miatt egyelőre nem kísért túlságosan.

• .mf

veterán

válasz Balinov #72781 üzenetére

Én is elhagytam már egy ideje, de miután megnéztem az eredeti és az utángyártott árait, úgy is maradt a gép :) Így is bőven használható.

• .mf

veterán

válasz t72killer #72589 üzenetére

Köszi :) Parndorf, egy kis falu a Fertő-tó partján kicsivel a határ után.

Ez a Pen-F egyre szimpatikusabb, bár formára nekem még mindig az EM5/10 a kedvenc -- valószínűleg mivel gyerekkoromban ez volt A fényképezőgép. Parcival és Feddel ellentétben nálam a sok tárcsa és kapcsoló külön jó pont, a letisztult dizájn helyett a funkcionalitást jobban értékelem, hogy minél kevesebb dologért kell menübe mászkálni, ott van egyből ujjbegynél.
    Abban viszont egyetértek, hogyha elöl az a tekerő csak az Art és színeket állítja, akkor kár volt vele belerondítani az előlapba, az hagyjuk meg Fujis szokásnak ;]

• .mf

veterán

válasz t72killer #72461 üzenetére

Angliában a valószínűsíthetően szürkeimportost 750 GBP-ért vesztegették nemrég akciósan... Most úgy látom akció nélkül már *gasp* 785...

• .mf

veterán

válasz madgie #72379 üzenetére

"Letölthetőek ám"

Bámulatos a technika fejlődése :Y Obit az enkórról? :DDD

• .mf

veterán

válasz Grga_Pitic #72286 üzenetére

"így 410 E Ft-ból megvagy abszolút megbízható magyar forrásból, 3 év garanciával.
    Nekem ennyit bőven megérne, hogy 3 évig nyugodtan aludjak, és a szállításon, illetve az eBay-es eladó megbízhatóságán sem kell aggódni.
    "

Igen, a mintabolt árai és akciói európai mércével kiválóak.
    De amint ránézel a japán árakra, sírva fakadsz :O
    Én legalábbis most belül sírok, az EM5m2 + 14-150m2 kit pl. épp akciós, néhány webshopban 110k JPY fával. Nem elírás, 270k HUF, és ez ott már bruttó ár. Itthon az olcsóbb ezüst verzió is 550k-ról indul (a fekete 650k, wtf), igaz abban a kétrészes marcsa és egy akku is van, de ezeket és az esetleges 15% kedvezményt levonva is még mindig iszonyatosan nagy a különbség. 12-40-es kit sajnos nincs, de a váz önmagában és nem-akciósan 85k JPY, ez is elég távol van az itthoni 370k-s indulótól. Az európai árképzés nagyon nembegyere :(

• .mf

veterán

válasz Mercutio_ #72272 üzenetére

Szerintem a szenzor felülete csak egy másodlagos vagy akár sokadlagos tényező, a felbontást előbbre sorolnám, amiben kicsi a különbség (14 vs 16 Mpx). S ha úgy nézzük, a felület is csak fele, tehát az 1/80 vs 1/20 még mindig sokkal nagyobb lemaradás, mintha csak a felület alapján lineárisan arányosítanánk. Szenzor felépítése, jelszintek / erősítés, jelfeldolgozó processzor, rengeteg tényező lehet még ott.

Dolphin: nekem márpedig ez a személyes tapasztalatom. A normál és szélesebb csodálatosan megy, 9-18 szélesebbik oldalán a 0.5-1s trükközés nélkül is megy; a 20-assal 1/15-1/10 alatt átváltok 2s késleltetésre és úgy akár 1s is sikerül; a 45-össel viszont 1/30 után már váltanom kell a késleltetésre, és úgy is csak 1/25 az, ami még jó eséllyel sikerül, 1/20 és 1/15 már rosszabb arányban vagy csak ritkán. Nincs olyan biztos, remegésmentes kezem (meg szabolcsi pálinkám), mint Mazsinak, de nem csak ennyi. Mástól, máshol is azt hallottam / olvastam, hogy az eredeti EM5 a szélesebbik oldalon remekel, hosszabbnál annyira nem fényes; ellenben az EM5m2-nek már jobb a telés teljesítménye.

Új hozzászólás Aktív témák