Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
totálkezdő
üzenetére
Fog működni mindkét esetben.
-
totálkezdő
tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Bocsánat nem olvastam vissza, és lehet, hogy nem olyan régen már érintettétek a témát. Ha így van akkor elnézést kérek.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nem működik az "ezt a képet" link.
Most neked a fényességgel vagy a színekkel van bajod? Minden gyártó egyedi jpg motort alkalmaz, amit a kép témájához illeszkedve másképp hangol be. Automata módban sokszor felismeri, hogy tájkép vagy portré, más típusoknál a felhasználó tudja beállítani. De még téma mód nélkül is a felhasználó sok paraméterben bele tud nyúlni a jpg motor működésébe. Kontraszt, élesség, gradiens, hi-key, lo-key, WB és még egy csomó minden. A szomszéd topikban az utolsó 3x hozzászólás a szímnenedzsmentről szól, érdemes végigolvasni. -
aginor
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Hisztogram? Vagy ha konstans a fényerő különbség akkor vagy beállítani a menüben (expozíció eltolás talán a neve), vagy kitapasztalva már lehet vele kalkulálni.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Miért exponálod alul? A képnek nem a gép kijelzőjén kell jónak lenni, hanem a monitoron vagy nyomtatva.
-
aginor
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nem tudom, hogy ez a nézői visszajátszás, vagy a profi tesztből származó tesztképek. Ha az utóbbi, akkor abba gondolj bele, hogy a cikknek leadási határideje van, ami nem mindig esik egybe az időjárással, rendezvényekkel, ihlettel. Emiatt sokszor a tesztekben nem a "legművészibb" képek vannak.

Más: nemrég szenvedtem itt em1-en a bekapcsolhatatlan Hi-Res sorozattal. Nos, mint kiderült, nem én voltam a hülye, és sose becsüljétek le a firmware frissítés erejét..
A hétvégén bedurrant az egyem, és elkezdtem körbejárni a témát. Sajnos nem egyedi jelenség, sokkal gyakoribb, mint gondolnák, de szinte soha nem hardveres eredetű a probléma. Megoldási javaslatok is vannak bőven, mint pl: lencse le-fel, lencse és/vagy váz érzékelőinek megtisztítása, gép alaphelyzetbe állítása, ill. fw frissítés.
Az egyik srác elkezdte a legkorábbi fw-től frissítgetni a gépét, hogy lássa, hol tűnik el a funkció. Nála az 1.4 volt a vízválasztó. Én csak simán feltoltam a 3,7-est a 3,6-osra és lám, a funkció azonnal bekapcsolható vált. No comment..
Arra viszont igen kíváncsi lennék, hogy mi van akkor, ha a legutolsó fw-vel kattan be az agya. Akkor ugye már nincs hova frissíteni és hivatalosan a korábbi verziók már nem telepíthetők..
-
ROBOTER
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Köszi.
Az olympus hivatalos oldalain, még a 2000-es években olyan képek voltak, amit jó érzésű fotós a fényképezőgép kijelzőjén történő visszanézés után a helyszínen azonnal töröl és még rá is nyom egy sorozatot a kártya kapacitásáig, hogy biztosan ne lehessen visszaállítani. Aztán elindult egy lassú változás, és profibbak lettek az oldalak. a dpreview-ról nem is tudom, hogy ilyen "mindenki által beküldős", vagy hozzáértők teszik fel a képeket.
-
MrChris
nagyúr
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nálam bejön, de tudtommal már nem frissül:
https://dpreview.com/news/9097452022/imaging-resource-closed-following-acquisition-by-new-owner -
yle_greg
aktív tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Jobban jarsz egy nativ 14-140, vagyis 10x -es zoom obival. Nagyobb vetitokor, Pana vazzal Dual IS, ami 140-en mar eleg hasznos, gyors AF, jo kepminoseg, stb.
Vagy arrol van szo, hogy van egy rossz gep, amirol lementened a meg mukodo objektivet?
-
MrChris
nagyúr
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nem sok értelme van. Vannak B mountos stúdió kamera objektívek amik mögé érdemes mft vázat tenni. Nagy átfogás, fényerő, motoros zoom, motoros rekesz... rendszerint fujinon vagy canon gyártmányok. De ezekhez kell egy elszántság is.
-
aginor
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
És mit érnél egy 1,8"-os érzékelőre tervezett ősrégi lencsével? Meg kellene oldani a betápot és vezérlést is, ami nyilván nem kivitelezhető (ésszerű kereteken belül)..
-
aginor
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
A kérdés tényleg komoly volt, mert már többször is lett hivatkozva, mint komoly vélemény, ezért lettem volna kíváncsi, hogy mit kell róla tudni.
topikk #97404: az mondjuk indulóárnak nem volt rossz, de komolyan mondtam, hogy úgy látom, hogy ezek a lencsék jellemzően 200k alatt mennek el. Ami azért vicces, mert közben a 9-18-ért simán megadják a 110-et, a Pana 7-14-ért pedig a 170-180k-t. Ki érti ezt..
Amúgy miért adtad el, mi volt vele a bajod?Throme #97405: Nem tudtam, hogy ennyire nyitott mostanában, ezekről az infókról lemaradtam, látszik nem vagyok egy nagy influencer fogyasztó. Amúgy attól, hogy már nem nagykövet, attól még lehet szemellenzős, és ő az m43 tekintetében kicsit az is szerintem. Korábban ez nem zavart annyira, mert őszinte lelkesedésnek, és jó értelemben vett szeretetnek látszott, de mostanában van egy két számomra kissé erőltetettnek tűnő megjegyzése. Kicsit mintha magával is el akarná hitetni, hogy minden rendben, nincs itt semmi látnivaló. Aztán persze lehet, hogy csak én látom hülyén a dolgot.
-
trlala
aktív tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nekem is volt 12 2.0. A 45 1.8-cal együtt jelent meg. Az utóbbi optikailag jobb, de műanyag, a 12-es meg jobban meg van építve, fém, jobb kézbe venni. Nem sikerült a kettő előnyeit ötvözni.
-
mpierre
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
yt link
-
peppe79
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Tegnap olvastam a m4/3 adok-veszek csoportban. Az illető egy M42-es adaptert akart használni, de nem működött vele. Csak azért bizonytalanodtam el, mert beszélt egy Pana szervizessel, aki úgy informálta, hogy a GX9 menüjében már nincs ilyen opció.
Végül kiderült, hogy csak az adapter volt a rossz..
-
topikk
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nincs gari
-
vond
MODERÁTOR
válasz
totálkezdő
üzenetére
És 99%-ban csak tárolom benne, nem sokat nyitogatom. Általában akkor viszem a GX80-at is, amikor a G9-et, meg a sok obit, egy nagy táskában. Ha rendesen beleteszed, akkor a zipzár nem igazán tudja megsérteni a gépet. Hacsak nem direkt szeretnéd előidézni a balesetet.

-
Hi!King
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Mondjuk én meg tépőzáras tokot nem vennék semmiképp, mert a tepőzár minden nyitogatásnál egyre gyengébb lesz, így végül ki is eshet belőle a gép (alapból nyakba akasztva mondjuk nem, mivel ezek felfelé nyitósak).
Nekem egy valamivel kisebb Cullmann van amúgy, de GX800-am van, GX80-al kicsi lenne. Igaz, ritkán használom, mert általában jó a nagyobb táska, amibe belefér +2 obi és apróságok.
-
Studi
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Ez jellegét nézve utómunkában hozzáadott szemcsézettség. Néhány presetben is be van állítva, ha nem figyel az ember, akkor könnyen a szándéka nélkül is kerül rá ilyen.
-
MrChris
nagyúr
válasz
totálkezdő
üzenetére
Filmes szemcse utánzás, lehet öncélúan használni, ugyanakkor el lehet vele fedni dolgokat. Van egy kicsi élesség érzet növelő hatása pl a gyengébb objektívélesség esetén, vagy mikor kicsit odébb ment a fókusz, vagy enyhe bemozduláskor, alacsony felbontáskor. Jó lehet még túl tökéletes homogén felület, vagy erős zajcsökkentés esetén.
-
nozs23
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Alapvetően nem rossz, hogy van ilyen funkció és vannak egész szép megoldások, néha én is használom.
-
nozs23
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Pont az ugyanolyan, mint az ezt követő fotó. Meg van szórva valami ronda kamu grainnel LR-ban. A színek, sem soc. Nem kell ezt túlgondolni.
-
MrChris
nagyúr
válasz
totálkezdő
üzenetére
A 14mm-es obinak nem a legszebb a bokéja (fa lombja) és nyitva nem a legélesebb, de én ezen a képen nem látok kompenzálásként túlélesítést. Viszont jó sok grainnel meg van küldve. Így elsőre a fa árnyékában olyan mintha valamilyen derítés is lenne, bár villanót nem használt, talán szerencsés természetes megvilágítás...
-
Lassú Víz
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Egyértelmű utómunka hiba, de lehet már az expozíció sem volt jó. Nem érdekes, hogy mit csinált. Keresni kell portré utómunkás videókat, és az alapján kidolgozni a saját képeket jóra.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
totálkezdő
üzenetére
Igen, a G9 kicsit magentába tolja a gyári JPG-t, a GX80 meg zöldbe. Valahol a kettő között van az igazság. A RAW»JPG képeken látszik is.
Már csak ezért is megéri RAW-ban fényképezni, majd akár csak egy egyszerű preset-tel jépegeket csinálni belőlük. Most sem csináltam semmi mást, mint a féhéregyensúlyt behúztam a vázakon beállított értékre, majd toltam egy átméretezés nélküli, 90%-os JPG exportot.Érdekes, hogy videóban messze nincs ekkora különbség. A múltkor épp volt pár olyan forgatásom, ahol azonos körülmények között kellett használnom mindkét vázat, majd utólag összevágni a felvételeket. Natural profillal dolgoztam ott is (mivel V-Log L csak a G9-hez van), és nagyon keveset kellett utólag igazítani a GX80 képén, hogy hasonló legyen a G9-éhez. Persze általános 4K és FHD videó képminőségben elég messze van tőle. De a színeken tényleg nem kellett sokat tekerni. Kapott egy csöpp magentát, meg egy kicsit lejjebb húztam a kontraszot, és a csúcsfényeket, de kb. ennyi.

-
MrChris
nagyúr
válasz
totálkezdő
üzenetére
Csakugyan, akkor tényleg gyorsan le kéne próbálni, mert lehet rosszabb a helyzet mint első látásra és visszaadni az eldónak.
-
Throme
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
ha a weboldalról kimásolod a képet és úgy nézed meg, akkor is?
Mondjuk részletkérdés, nem ez a fő téma, csak kíváncsiságképpen
Jpg-vel az a gondom, hogy abba beleszól a váz beállítása (kontraszt, élesség, ....stb)
Szerintem állvány, raw, és homogénebb téma, vagy jól elkülöníthető téma. -
Throme
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
EM10 II vázhoz használok Godox TT350 O vakut. Nem volt egyszerű beszerezni, mert alig kapható. Persze canikon-hoz szinte mindig elérhető, de még pentaxhoz is....
Pedig az "O" verzió nem csak olymoushoz jó, hanem panához is....
Hobbi felhasználásra tökéletes ez a kis vaku. -
Warton
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Multiméterrel beméred a vakut azt csá. Egy multiméter cca. 2000 forint ráadásul az elemeket is meg tudod vele nézni, mennyire töltött, nagyon hasznos cucc.
Fogod a multimétert egyenáramra állítod, a piros "botot" neki nyomod a vaku alján középen lévő szakszóval mondva bütyöknek, a másik, fekete "botot" pedig a vaku alsó részén a nyakánál/oldalán lévő pici fém résznek. Elvakkantod a vakut, megnézed mit mutat a ketyere közben. Ha 5V fölöttit mutat akkor vaku mehet a kukába, vagy egy "Gyilkos Vakuk" feliratú ládába, ha az alattit akkor meg mehet rá a fényképezőre. Ennyi.
Én 8.4 V-ossal sem szórakoztatnám a gépet, nem ér annyit az egész mutatvány.
Ja, meg még van fordított polaritású vaku is, én azokkal sem nagyon próbálkoznék. Sajnos egybe én is belefutotttam.
De ha egyáltalán nem akarsz bohóckodni a méréssel akkor itt egy lista.
-
Studi
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Én 5V vs 8,4V viszonylatban egyáltalán nem aggódnék. A régi vakuk, amikről beszélek, azok tényleg többszáz V nagyságrendű talpfesszel bírnak, amit átengedve a váz áramkörein teljesen logikusan megsütik azokat. A 8,4V nem fog gondot okozni...

-
totálkezdő
tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Kiegészítés, csupán a pontosság miatt:
Több helyen olvastam, hogy a Metz 36 c-2 talpfeszültsége 8.5V. A PL1 használatija (55. old.): A fényképezőgép vakupapucsán 5V-nál több feszültséget használó idejétmúlt vakuk károsíthatják a készüléket. Igaz, hozzáteszik:
Az Olympus műszaki adatainak nem megfelelő jelkapcsolatot használó vakuk károsíthatják a készüléket.
Ugyanez a szöveg megtalálható a többi Pen használatijában is, csak ott már 24 voltot emlegetnek.
A második mondatban szereplő, sajnos csak részben kielégítő információ miatt (is) kerestem másik megoldást. -
válasz
totálkezdő
üzenetére
Vaku témában egy ötlet, hátha hasznos. Vannak azok a régebbi, filmes vázhoz készült vakuk, amiknek van automata módja. Azaz, nem kommunikálnak a vázzal, de van saját fénymérésük (azzal a vázzal természetesen tudtak kommunikálni amihez készültek, az automata mód sima középérintkezős vakuként működik jól).
Én egy Nikon sb-24-et szoktam használni (azt hiszem legalábbis, most épp nincs nálam mert visszakérte a gazdája), ezzel teljesen jól ment családi képek bevilágítása a gx80-nal. Ez úgy működik, hogy beállítod a vakun az ISO-t és a rekeszt, és az így a visszaverődő fényből kalkulál. Érdemes pár próbaképet csinálni, én pl plafonról vakuzásnál jellemzően rátettem +1 fényértéket.
Arra ügyelni kell hogy mivel a váz nem tudja hogy vakuzni fogsz, a záridő ne legyen több mint a maximális vakuszinkron. -
rizso
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Neten azt írják, hogy m10II-vel is gond nélkül használják, GX8-cal is működik, tesztelve.
De tény, hogy az MK320 is jó választás, nem tudom mennyire extra funkció, pl a benne lévő extra ledek is tök hasznosak, mikor sötétben makró szökevényeket keresek.
-
rizso
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Én a GX8-at egy Meike MK320-szal használom, árban 15k körül szokott lenni használtan, nagyon megéri az árát. Viszonylag kompakt, egyszerű a kezelése, jól állítható/forgatható.
Illetve most van nálam egy eladó E-M1 II, ahhoz gyárilag adnak egy kis FL-LM3 vakut. Gondolom ismered, de ha nem, én egyszerűbb használatra ezt is számításba venném, ez tényleg kompakt cucc.
-
Studi
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Villanócsövet az ügyes szakik tudnak cserélni, ha szerezhető bele méret, azzal nem lehet gond. Amúgy semennyire. De sajnos ez így megy, ennyi pénzért már nemigen lehet beszerezni új példányokat, legalábbis a "márkás" vonalon. Ha van türelmed manuális vakuval játszani, akkor Godox TT600-ból lehet gyűjtögetni, az is zacskó ziziért van kb.
-
t.imi
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Köszi, végén lemondtam, jött egy nagyon kedvező ajánlat
Indexen van 12k körül FL36 amit Studi írt. Hogy R vagy a sima azt nem néztem
-
Studi
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Godox TT350, de ahhoz érdemes egy vezérlőt is venni, igaz, így drágább lesz. Vagy vadássz Olympus FL-36R-re, az kicsit nagyobb, és lehet az Oly rendszerével vezeték nélkül vezérelni. Mostanában már zsák krumplit ér. (nem a négymilliós fajtából...)
-
Lassú Víz
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Van egy szomorú hírem. A fény nem tudja, hogy mekkora gép van a kezedben. Ráadásul amint elkezdesz vakuzni rögtön meglátod, hogy mennyire csúnya a direkt fény. Felmerül, hogy alakítani kellene azt a fényt, diffúzor, színező fólia. 1: nem tudod rárakni, 2: már nem lesz rá ereje a vakunak.
Nem sokkal tud többet, mint a gép mellé kapott kis vaku. Én nem költenék rá. Ha már kölséghatékony külső vaku, akkor Godox felé nézelődj.
-
t.imi
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Webshop átalakítás alatt. A levélből megnyitva ez fogad. A német oldal ment pár perce. [kép]
Karácsonyi akciókból lesz e valami, meglátjuk. Mondjuk a 10.1% dec 31-ig él, a komolyabb leárazásokra kíváncsi vagyok. -
Mercutio_
félisten
válasz
totálkezdő
üzenetére
Szerintem korábban már leírták mit visznek és mit nem, a lentebb idézett levél pedig csak egy marketing "fecni" pont semmi jelentősége.
-
válasz
totálkezdő
üzenetére
Én úgy értelmezem, hogy a teljes imaging üzletágat viszik, amibe a PEN és a kompakt is beletartozik.
-
hotkar
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Az is megérne egy misét, hogy miért olyan iszonyatosan nagy titok ez, hogy ennyire el kell rejteni. Egyszerűen felfoghatatlan számomra.
Én biztosan belevágnám valamelyik kulcsos vagy fogaskerekes menü aljába, aztán hadd nézegesse a tulaj. -
hotkar
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nem lehet, hogy a négyirányú gomb valamelyik érintezője bizonytalan? Amikor a fel-le-jobbra-balra műveletet kell csinálni, olyankor nincs semmilyen visszajelzés arról, hogy sikeres volt-e a nyomkodás, viszont ha valamelyik nem működött, akkor azt zokon veszi.
Csak egy ötlet.
-
Studi
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
A módszer elvileg E-P1 óta ugyanaz, nekem még sose volt vele problémám. Még a 4/3-os E-5-nél is működött.
-
hotkar
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Hát, hogy a cica rúgja meg... Azt hittem, midegyik géphez jó a módszer (én E-M10-en és E-M5 II-n próbáltam, ott megy).
Akkor nem mondtam újat.
-
hotkar
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nézd meg az exposzámot a gépben, kapcsold be-ki vagy 20-szor, utána nézd meg újra.
Szerk.
Azt nem tudom, beleszámolja-e, de a bekapcsolásokat külön is nyilvántartja. -
totálkezdő
tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Találtam egy magyarázatot, ami segít a hang megértésében, de mégsem igazán értem:
"One thing to be aware of is that the E-PL3 (and its sibling, the E-PM1) are the only members of the Pen family that share a characteristic you might find additionally unhelpful - they fire their shutters, without opening them, every time you turn the camera on."
Akkor ez minek számít az expószám szempontjából? Szerintetek? -
válasz
totálkezdő
üzenetére
12-ért veszek béjről legalább 4db-ot... Lehet, hogy gagyibbak, de akkor is 4db.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
totálkezdő
üzenetére
Itt hagyom most már, csak átpöccintettem őket OFF-ba.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
totálkezdő
üzenetére
Térj ki kicsit oldalra, és fényképezd le onnan, de úgy, hogy a gépet tartsd vízszintesen. Meg csinálhatsz videókat is gyaloglás közben.
De ez az egész már eléggé OFF itt, inkább az "Azonnali fotós kérdések"-be kellett volna tenni.
-
trlala
aktív tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
1. függőleges viszonyítási pont keresése (fa, épület)
2. átlós képkompozíció
3. normál, vagy méginkább nagylátó lencse
4. felhők belekomponálása -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
totálkezdő
üzenetére
Fény beeső szögén is sok múlik.
Azon is, hogy van-e mihez viszonyítani. Erősebb a hatás nagylátószögnél, de mondjuk kompakttal halszem effektet nem tudsz eleve csinálni. [link] -
Lassú Víz
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Mindenképpen. Én sem látok más megoldást
-
Lassú Víz
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Vettél már gyári Olympus BLH-1 akkut? Kapsz hozzá tokot is...
-
csaabz
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
De igen, a szobor és a messzi toronyház. Egymás után van a kettő
-
Lac-coo
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Hát azt nem akarám mmindent állíthatok be... Csak márszoktam valahogy, most meg szivat...
-
Lac-coo
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Van manuálom, de nem találok rá infót m ia csuda történhetett...
totál felcserélődött az első és hátsó tárcsa .... -
peppe79
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Értem, hogy mire célzol. Volt régen kompakt Camediám, meg bridge rendszerű E10-em is.
-
válasz
totálkezdő
üzenetére
Az Olympus DSLR korszakban volt a családban E-510, rövid idő után az akkufedél katapultált. Ez szerintem egy gyenge pontja volt akkoriban az Olympus gépeknek, többnél is láttam. Sajnálom hogy úgy tűnik hogy azóta is az.
-
peppe79
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Úgy cirka 9 éve vettem az E-PL1-es gépemet. Soha nem volt gondom az akkufedelével, a mai napig működik. Az E-PL5-ös akkufedele már egy picit más volt, abból óvatosabban emeltem ki az akkumulátort. Az élettartamáról nem tudok nyilatkozni, mert végül hamarabb sz@rt be a gép, minthogy letört volna róla az akkufedél.
Asszem, ez utóbbi még meg is van itthon, viszont sok más alkatrészt (LCD stb.) már elajándékozgattam a szétrobbantott vázból. -
válasz
totálkezdő
üzenetére
12-100mm f4 és 300mm f4 tudja ezt, ha a váz tudja kezelni őket együtt.
-
zsiga_667
tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Pont azt szeretné hogy ne kelljen gombot nyomni előtte, hanem az legyen az egyik tárcsa alapfunkciója.
-
peppe79
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
A m4/3-os objektíveim közül az Oly 14-42-től váltam meg legelőször. Pedig az még csak nem is az EZ volt, hanem a normál 14-42-es. Egy Pana 12-32 váltotta.
-
asdf_
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Videóra azért, mert kicsit elforgatod a zoomgyúrút, és _motor_ viszi a zoomot, ilyen stabil zoomot nyilván nem csinálsz kézzel tekerve sosem. Képre meg azért ajánlják a másikat, mert az a közmegegyezés, hogy annak jobb képe van (cserébe jóval nagyobb és nyitogatni kell).
-
asdf_
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Még szerencse, hogy lézetik internet, ahol vannak videos tesztek is róla, sőt, még a magyar használati útmutatója is letölthető
De a lényeg, hogy az elejét tekered lés zoomol. Ha kicsit, akkor lassan, ha nagyon, akkor gyorsabban, ha elengeded, akkor meg visszaugrik zoomgyűrű a helyére, tehát jobbra-balra úgy 30-30 fokot lehet rugósan elmozgatni. -
Fel
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Köszi az olvasnivalót. Ez alapján nem lenne vészes, de.. Próbáltam egy kicsit jobban utánanézni, és kiderült, hogy az első verziós obi nem Dual I.S képes (nincs rajta a kompatibilitási listán), úgyhogy mindenképpen visszaküldés/csere lesz.
-
Hi!King
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Tájképnél is jól tud jönni a nagyobb látószög, mert ok, hogy lehet panorámát illeszteni, de az nem mindig ugyanaz. Hegyekben is, de különösen szurdokban.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
totálkezdő
üzenetére
Annyira tudtam, hogy a külteret is oda kellett volna írnom, mert bizonyos esetekben ott sem megoldható a hátrébb menetel.

-
grigo
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Olyan csalóka hogy az oly képek mennyivel eye candy-k. De mégis több pana van. Ilyen különbség azért nem hiszem hogy van a két márka között. Érdemben van különbség a két csóró tele között?
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
totálkezdő
üzenetére
Klikkelj a herére?

![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Hi!King
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Igen, nekem meg sokadszori próbálkozásra sikerült betöltenem az oldalt, onnan a screenshot, amit betettem.
-
asdf_
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Szerintem simán elkúrták, 50 eurónak a kedvezménynek kellett volna lennie, nem az akciós árnak, tehát 250 helyett 200-ért kellett volna mennie.. Kb. tuti, hogy majd kap mindenki egy cancel-t, akinek sikerült megrendelnie.
-
aginor
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
A CA az egyik legkönnyebben javítható képhiba szerintem. LR-ban akár profilt is csinálhatsz rá (vagy szűrőt), hogy ne kelljen mindig manuálisan vacakolni vele, de úgy is csak két kattintás a javítása, így csak emiatt én nem vetném el a lencse használatát.
-
MrChris
nagyúr
válasz
totálkezdő
üzenetére
Igen én is figyeltem, de annyit nekem nem ért meg, nem sokat használok telét. Viszont mára ritkaság lett.
-
Throme
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Most utángyártott van benne és minden rendben. Egyből és gyorsan bekapcsol, vaku is működik a vázon. Elképzelésem sincs mi a fene baja volt. Valami szoftveresen bekattant náka. FWből is friss van rajta, de ezt még ellenőrzöm. Gyakorlatilag kialudta magát. Tiszta MI van ebben a milcben...
-
Ottó58
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nekem is van ilyen gépem (eladósorban), ugy. akkuval sem tapasztaltam e jelenséget, igaz, nagyon keveset használtam.
Régebbi gépeimhez, kameráimhoz is volt 1-2 utángyártott, sosem volt egyikkel sem gond, sőt némelyik még a gyárinál is többet "bírt".
-és ezután hogyan működött az utángyártottal? -
totálkezdő
tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Ja, és sima mechanikus.
-
MrChris
nagyúr
válasz
totálkezdő
üzenetére
-
MrChris
nagyúr
válasz
totálkezdő
üzenetére
Á, csak 700.
-
PuMbA
titán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Ezen a képen látszik, hogy vagy kicsi a felbontásod vagy nagyítás van berakva a böngésződbe, mert PC-n FullHD monitoron nem ilyen bénán néz ki

-
válasz
totálkezdő
üzenetére
Könnyű, mert bele lehet zoomolni. Egérrel kijelölöd téglalapként a kívánt területet.

-
totálkezdő
tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Jó, hát azért tapadnak egymáshoz, mert nagyjából azonosak az értékeik, de így a fentiek miatt elég nehéz követni a dolgot.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
totálkezdő
üzenetére
Egyszerre fel tudsz pakolni egy csomó gépet a grafikonra, csak jobb oldalon rá kell nyomni a nevükre.

Megnéztem én is. Ezek az adatok milyen mérések alapján készültek? A saját példámból kiindulva: Létezik, hogy ennyire jó legyen a G9, főleg MFT-hez képest?

-
Mirman
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Emelett DPReview-ról érdemes letölteni raw képeket és azokat megcibálni. Úgy is kiderül hogy melyik szenzor mire képes.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Pedig úgy van, hogy amíg villog, addig írja a kártyára a képet. De hol olvastál olyat, hogy közben nem használható? Arra van a buffer. Ha az megtelik, akkor fog megnőni a két expozíció közötti várakozási idő. Normál használat során ilyen lényegében nincs. Ha valakit ez korlátoz, vegye meg az UHS-II foglalatos zászlós hajókat vagy készítsen videót, ha már annyi képe van egy másodpercre
. -
INTELligent
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Ja azt hiszem értelek: szerintem amíg villog (miért gondolod, hogy nem azért villog
?), addig ír, csak az hogy ír, az nem jelenti azt, hogy nem készíthetsz képet, mert van puffere (=belső memória a képeknek, ahol átmenetileg el tudja tárolni, mielőtt kiírná a kártyára), amit nagyobb sebességgel tud írni. -
INTELligent
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Próbáld meg az új gépben formázni a kártyát (simán lehet, hogy a régebbi gép más ájlrendszert használ, de ami talán valószínűbb, hogy más szektorméretet, ott meg tuti lehetnek gubancok, mert lehet az új gép firmware-je nem akkora szektorméretre lett optimalizálva - ez amit írok, inkább mérnöki megérzés, viszont a formázást biztosan megpróbálnám). Ha az sem működik, akkor lehet vissza kellene vinni - legalábbis nekem más ötletem nincs egyelőre. Esetleg ha van másik, bármilyen kompatibilis memkari kéznél, annál is megnézném, hogy a két gép között ilyen a különbség.
hibavissza: én is pont ezt írtam neki
. -
hibavissza
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Fényképezőben formáztad? Csak ott jó.
-
MrChris
nagyúr
válasz
totálkezdő
üzenetére
20MB/s olvas, 6.7MB/s-al ír. Kártyaolvasóval készítetted, vagy a vázzal?
-
INTELligent
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nem tudom, hogy pontosan mi volt a különbség a tesztek beállításaiban, de ez alapján egy kb 1 MB-os kép esetén 20 MB/s-kel tud írni, vagyis a kártáyval nincs gond, legalábbis nekem úgy tűnik (a tesztet szerintem amúgy jól csináltad,a bemásolt információknak van értelme
). Ami 1/20 s, tehát itt valami más gubanc lesz.Formázás: a fényképezőben formáztad? Ha nem, akkor formázd meg - miután csináltál backupot - a gép format parancsával, mert lehet nem pont olyan beállításokra formáztad a kártyát PC-n (már ha ott csináltad), amit a gép is szeret.
-
Balinov
titán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Hmm...M10 MKII 16mp-es kepeinel szerintem nem normalis, hogy az a Sony C10-es kartyara 2-3sec alatt birja kiirni a jpeg/raw file-t. 45mb/sec-es regi C10-es SandiskExtremevel ugy remlik meg a G3 12mp-es kepeit is 1mp alatt kirta (raw), de a szinten 12mp-es EM5MK1-el sem emlekszem, hogy raw+normal jpeg-nel is tobbet kellett volna kartyairasra varni, mint 1sec. (sot, burst modban is kirta 4-5mp alatt max a bufferbol orf-be love). EM1MK1-nel meg a mostani 90mb-es C10-es Extreme 32GiB-osnal sem kell masodperceket varni, hogy a vaz kikipje az SDHC-re a dolgokat.
Szerintem ott a memkarty a ludas, Ahogy elottem is javasoljak, pc-n teszteld olvasoba, mit tud a kartya.
Aposomnak a pana kompaktjaval tapasztaltunk hasonlot (nem a m4/3-os LX, valami 50k korul volt 7-8eve Edigitalban), ott amit kapott hozza C6-os (talan) Kek sima 4gib-es sandiskkel voltak ilyen par masodperces irasi dolgok, aztan adtam neki egy hasznalt, 8GB-os 35mbos Sandisk Ultra-t es megtaltosodott a gep.
udv
B -
vond
MODERÁTOR
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nálam Sandisk Extreme Pro + Kingston FCR-HS4 kombó. Tökéletesen megy már jó ideje. Az olvasó 90MB/s körül másolja fel a felvételeket PC-re. A kártya meg minden igényt kielégít. Neked lehet, hogy túlzás is lenne. Nekem a 150mbps 4K50p videókhoz és a RAW sorozatokhoz kell.
-
hibavissza
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nem lehet, hogy egyszer RAW+jpg máskor pedig csak raw fájlokat írtál ki? Mikor JPG-t használsz akkor lehet jelentős a fájlméret eltérés a zajszűrés-ISO miatt. Világosban több a részlet, nagyobb a fájl, lassabban írja ki.
-
INTELligent
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Sajnos itt csak a MKI-hez van teszt, de az alapján is látszik (meg ez általánosságban is igaz), hogy nemcsak a kártya, hanem a kamera drivere is befolyásolja, hogy mekkora sebességgel tudsz írni.
A fenti teszt alapján a MKI - hiába 95MB/s-es kártya - max ~35 MB/s-et tudott, Sonyval inkább 30-at. Nem tudom mekkora a fájlméret, de ez alapján meg tudod saccolni, hogy mi a reális. Ha annál is lassabb, akkor érdemes számítógépbe dugni a krátyát és benchmarkolni valami progival, mert lehet, hogy ez ennyit tud (specifikusan az a darab, ami nálad van, mikroelektronikában is mindig van szórás, meg selejtek is kikerülhetnek, mint mindenhonnan).Szerk.: +1 a sincerity-trading nevű eladóra, én ebay-en vettem tőle kártyákat (nekem fekete-piros Sandisk van G85-höz).
-
zsiga_667
tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Abba kb. bármi jó, nem gondolom hogy érdemes túlzásba esni, nem fogod kihasználni a nagyon gyors és drága kártyákat vele. Én ezt a Sandisket használom: [link]
Kártyaolvasóban nem tudok tanácsot adni, a notebookom beépítettjét használom. -
Studi
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nem vagy béna. Mindkét állványod saját gyorscseretalpat használ.
Van a piacon egy kvázi szabványos gyorscseretalp típus, az Arca Swiss, az ilyen befogóval rendelkező állványokat tudod használni. -
mpierre
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
90° elforgatva a kamerát a gyors cseretalpat "helyettesíti".
-
hibavissza
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Ami 12-32 obi képét én láttam az kivétel nélkül durván decenteres és hiába a 12 mm-es látószög, ha a 18 mm-es képkörig taknyol. Nekem is van. Ugyan ilyen. Lehet arról polemizálni, hogy milyen a gyártási szórás vagy ki mennyit élesített a képeken, de nem érdemes. Nem rossz obi, de a jó nem ilyen. Egyetlen előnye, hogy kicsi és jól jön a 12 mm videóhoz.
Ez a gyári szórás nekem az urban legend kategória. Soha sehol nem láttam erről megbízható összehasonlító tesztet. Pl. Megvesz valaki 3-6 db ugyan olyan obit a boltból és összehasonlítja. Elképzelhető, sőt biztos, hogy két kitzoom nem lesz pont egyforma rajzolatú, de ez lehet használatból adódó kopás is. Egy fix obinál pl. 14 2,5 nincs olyan, hogy decenter meg gyári szórás. Olyan van, hogy jó objektív és rossz objektív. Ha decenteres, akkor vissza kell küldeni, mert az rossz, sérült, kopott objektív.
-
hibavissza
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Tudsz másik f2,8 alatti, palacsinta, af-es, széles látószögű objektívet a rendszerben? Tényleg érdekel! Ahol kevés a fény ott elég sokat számít az egy fényérték és a látószög is valamivel nagyobb mint a kitobié, mivel a torzítás korrekció kevesebbet vág. A következő három obi ami képes erre sem árban sem méretben nem ez a kategória (PL 12-60, 12-40, 12-35). Régóta vajúdok a megvételén, de valahogy soha ne jön szembe használtan. Bár most újonnan sem észvesztő az ára. Csak így rendszerváltás előtt már nehezemre esik beruházni.
-
Mercutio_
félisten
válasz
totálkezdő
üzenetére
Ahogy aginor is írja, elég nagy volt a gyártási szórás. Voltak belőle jobban sikerült példányok is.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS - 5120x1440 Dual QHD - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4125
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Samsung Tablet S9 FE, 128GB, 5G, SM-X516BLGA
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest