-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zorzy4
addikt
Sziasztok! Elnézést az amatőr kérdésért, de hány mhz ram ez? Google ír mindent rá, gépbe meg most nem tudom berakni megnézni aidával.
-
Baryka007
addikt
Igen, én szoktam mindig egy ellenőrző TM5-t futtatni.
De egyelőre ne piszkáld meg, csak indíts egy VGA Bench loopot + TM5 öt, és ha úgy hibázik akkor megpiszkálhatod. VGA Hoz én javaslok egy Unigine Heaven-t, ez nem terheli annyira brutálisan le mint a furmark, de bőven fogja dolgozni felfelé a hőt ez isHa lesz hiba, akkor az említett módosításokat nyugodtan elvégezheted, ezek az időzítések nem függnek egyetlen másiktól sem. Így nem borul a dominó, és nem kell mindent is módosítanod
lowzor:
Ez attól függ, hogy mennyire táncoltatod pengeélen a ramokat. Ha stiftre kihúzol belőle mindent, akkor már 39°C nál is dobhat hibát. -
lowzor
veterán
válasz
Baryka007 #66489 üzenetére
A Dual Rank B-die-ok alapból is eléggé melegszenek. Kb egy +10 fokkal simán melegebbek, mint a Single Rank. Nálam a COD BO6 multi, ami eléggé pörgeti a procit és a ramot, annál 52 fokra is simán képesek felmelegedni (igaz ekkor 1,55V-on járnak). Nálam még nem hibázott soha még ekkora hőfokon sem. Egyszer TM5 közben elfelejtettem bekapcsolni a házventiket, akkor 56 fokra felmelegedtek, és még akkor sem hibáztak.
-
Köszi a tippeket és tanácsokat!
Őszinte leszek én annyira nem értek a ram OC-hoz, ezt egy ismerős állította be atom stablira és tényleg az is csak mivel az Astral valóban fúj felfelé is levegőt lehet nem segít neki.
Ha ezekhez hozzá piszkálok amiket írtál (tREFI, tCKE, tRFC) akkor tm5 teszt rá vagy hogyan tovább? Ha így maradnának az értékek lehet gond? -
fudi2002
Topikgazda
-
Baryka007
addikt
Itt a probléma az, hogy a videókártyából jön fel a meleg. Nem tudsz vele nagyon mit kezdeni.
Valaki régen emlékszem úgy tesztelte a ramokat, hogy közben nyomtatott egy Furmark-ot is... Pont ezért ...
Simán lenyomta hiba nélkül a tm5 anta777@extreme-t... De ha ment a furmark is, akkor már hibázott... Miért ? -> Mert elkezdtek a vga ből jövő hő miatt hibázni a ramok.
Szerintem egyébként ezek teljesen jó értékek... tREFI-t ha 32767 re állítod, akkor bírni fogják a 45°C os meleget is a B-DIE ramok... tCKE is mehet feljebb inkább 6-8 között legyen valahol... tRFC meg 340 körül... És ezzel garantáltan szerintem még 50°C ba is bekacsinthatnak a B-DIE ok -
kico76
csendes tag
válasz
fudi2002 #66484 üzenetére
Nem cserélni akarok, hanem új gépet építeni és AM4-re futja.
A 3200 MHz CL16 és a 3600 MHz CL18 között pedig csak 600 Ft a különbség.
Ami még terítéken van, azok az Adobe programok, leginkább Photoshop és InDesign, szintén nagyméretű fájlokkal.
Szóval van-e veszélye a gyorsabb RAM használatának, illetve van-e szabadszemmel is jól látható előnye, vagy ez is olyan, hogy lásd meg a különbséget a 150 meg a 200 FPS között? -
válasz
fudi2002 #66480 üzenetére
Ez egy jó másfél óra PUBG után. Kb ez melegíti legjobban fel azért is nyomtam ezt.
Igaz a HW fél órája ment, mert az első órában elfelejtettem mérni. 45 alatt vagyok, de csak épphogy. Lehet valamit még ki kell találnom, hogy valahogyan közelebb vigyem a ventit teljesen az arcára.... -
Baryka007
addikt
Szuper !
Azért van jobb megoldás, csak oda már víz kell
Sokat fog számítani
CJ4567:
Semmi blame, de jelenleg próbálom megfejteni hogy az AMD-ken miért mér a progi ilyen lassú tempót.
-Ami fix, az az hogy AVX2-ben az AMD processzorok sokkal lassabban dolgozzák fel a műveletet mint az Intel cpu-k ~2,5x
-Viszont teljesen valid módon latencyben fixen jobban jönnek ki mint az Intelek, ami pont ellentétes az AIDA-ban mért eredményekkel.
-Valamint nem szeretik ha a cache memóriát üríteni kell.
A probléma az, hogy valid mérés van a memórián. A buffer méretét és a chunk size-ot lehetne csökkenteni... De akkor nagyon hamar átbillenünk cache mérésbe, mert rájönnek a pattern mintázatára a processzorok... -> Ezért clflusholjuk a cache memórákat (ürítés) ... Ezzel viszont megint túlságosan belassítom az AMD-ken a mérést...
Szóval gondolkozom hogy mit kéne csinálni, talán ellehetne dobni az egész AVX2 utasításkészletet. De ez azt jelentené, hogy előről kéne megálmodni az egész benchmark engine-t...
Kaptam tesztelésre havertól egy R7 2700X es rendszert... nem a legjobb, de legalább ryzen, és itt van mellettem. Szóval tesztelek rajta... -
CJ4567
nagyúr
Lefuttattam én is, AMD-n érdekes dolgokat dob.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
kico76 #66464 üzenetére
Összetettebb a válasz. Amit leírtál, az natútban a memória vonatkozólag igaz. De abban a képletben nincs benne a processzor memóriavezérlője. Ha az magasabb frekvencián üzemel (magasabb ddr sebességnél) akkor az megdobja picit az előnyt.
A melegedéssel kapcsolatban: annyira laza értékekkel fut az xmp, hogy hiába 1.35v kontra 1.4v, szinte semmit nem számít melegedésben. -
kico76
csendes tag
Lehet, hogy láma kérdés, de a gyakorlatban mi a különbség DDR4-nél egy 3200 MHz CL 16 és egy 3600 MHz CL18 RAM között. Elméletileg a first word ugyanúgy 10 ns, a különbség később jön ki, mert a 4th word 10,94 vs 10,83, az 8th word 12,19 vs 11,94. Elméletileg úgy tudom elképzelni, hogy a 3600-asnak az előnye nagy feldolgozandó adatmennyiségnél jön ki. Viszont gondolom a nagyobb sebesség miatt jobban is melegszik.
Ezeket jól gondolom?
-
5leteseN
senior tag
Az IT-Dinóm 1886MHz-en, DDR3-ECC, Dual-Chanel(2x16GB), Quad-Rank(ha ez számít egyáltalán):
A CPU-Z rosszul írja ki, nem DDR4, hanem DDR3.
Másnál is láttam ezt az érdekességet, hogy az Olvasás csak kb fele az Írás/Másolás sebességnek.
A "winsat mem" is kb ezt hozza eredménynek egyébként: -
Baryka007
addikt
válasz
fudi2002 #66458 üzenetére
A két érték azért tér el egymástól, mert eltérő MiB méretű buffer size-al dolgozik a két program.
Az én bufferem 384MiB ... Ha ezt 256MiB re csökkentem, akkor kb pontossággal ugyan akkora tempót kapok az én CPU-mmal mint amennyit az AIDA-mér.
Az ok, miért 384MiB re állítottam a buffer size-t. Az a 3D Cache és olyan szerverprocesszorok miatt volt, amelyeknek legalább fele akkora a cache memóriája mint maga a buffer.
Jelenleg minden iterált 64Byte után (8 hex kód) jön egy CLFlush ami töröl mindent a cache memóriából.
És sok esetben randomizált pattern szerint ír/olvas a memóriára a szoftver.
Erre azért van szükség, mertha random pattern-t (mintázatot) használ a szoftver, akkor a cache nehezebben tanulja meg a mintát. Ezzel biztosítom azt, hogy a mérés ne csússzon át picit se a Cache memóriába.
A CLFlush cache törlés pedig azért kell, hogy tovább csökkentsem az esélyét annak, hogy a cachebe íródik pár byte ... (hidd el, clflush nélkül hirtelen 180-200gb/s-t mérnénk, még a random patternnel is) -
Baryka007
addikt
válasz
Baryka007 #66451 üzenetére
Bakesz:
Szerintem megvan miért lassú egyébként a te CPU-don a tempó ...Jelenleg minden lefutott iteráció után új patternt rajzol, hol random hol kiszámított patternt az alapján, hogy hová írja a byteokat a következő művelethez (minden művelet read, write, copy latency) 5 másodpercig fut ...
És az van, hogy neked nagyon sok cache memóriád van ezért a clflush (ami törli a cache memóriát) --> (amire azért van szükség hogy tutira dram tempót mérjünk, és ne tudjon megjegyezni patterneket a cache) túl sokáig tart, mert a kis sz**ros 12600K-n van 20mb cache, amit sokkal előbb lehet üríteni, mint egy 100+ mb cache memóriát...
Szóval ha most egy másik 7.-genes ryzen eredményt is látnánk, amiben nincs x3d cache, és azon magasabb értékek lennének, akkor tuti hogy a clflush hülyíti meg az eredményedet...
A gond az, hogyha a clflusht kiszedem, akkor cache memóriát mérek mert az i5 ösömön is 200-300 gb/s es eredmény lesz.
-
Baryka007
addikt
válasz
BaKeSZ87 #66450 üzenetére
Igen van egy sor, amiben az van hogy (if detected cpu name == amd) { decrease results by 90%}Egyébként nincs benne tényleg semmi ilyesmi.
btw, nagyon furcsa az eredményed... 18,4ns... Ez már Cache közeli ...
De a mért sebesség meg a write kivételével majdhogynem egy pcie 5.0 ssd szint...Lesz még meló az engine-el úgy érzem...
Ezért nagyon hálás vagyok, hogy ennyien tesztelitek
Ha egyszer világszintű progi lesz belőle, ti kaptop VIP licenct hozzá
Szerk.:
Külön örülök, hogy X3D procival mértél, mert én őszintén azt hittem hogy a nagyon magas cache miatt, megfogja enni a byteokat a cache és nem a ramot fogja mérni...
De mint kiderült pont ellenkezőleg történik valami ... Kifogom deríteni, hogy ezt mi okozzaA latency az biztosan cacheközelben mér... De minimum 2-3 patternt sikerült megtanulnia a cache memóriádnak, és ezért levitte az átlag elérési idejét a byte-ok eléréséhez.
-
BaKeSZ87
őstag
Intelre van optimalizálva?
-
zebra_hun
veterán
Én nem igazán szeretem így méregetni, ugyanis ahogy írod is Bary, CPU OC nagyon belemászik. Én meg nem vagyok oda még a Default-ért sem, nemhogy OC
Bocsesz, én DC (Downclock)'er vagyok.55P 44E 48R, még ahogy a sok mérést is csináltam, úgy van azóta is. (Amit azóta sem mutattam ...)
Hasonlításra mellé tettem párat. 2x ment a GB. -
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66444 üzenetére
Közel is van az én eredményemhez... Minden ua.- csak nálam 4133 cl16-16-16-32
arabus:
Engineering sample CPU-d van?
Vagy milyen CPU-val lett az mérve?
Hány memóriád van berakva az alaplapba ?Töltsd le kérlek újra a programot, próbálj rá úgy
fudi:
Elképzelhető, ezért jó hogy ennyi sok rendszeren tesztelünk egyszerre. Végtelenül hálás vagyok nektek ezértRelink a GearBench programhoz, ha valaki nem akar annyit visszaolvasni
-
Baryka007
addikt
válasz
5leteseN #66440 üzenetére
Elképesztően erős eredmény, gratulálok!
Sajnos az Engine időközben módosult (a thread-kezelés és más belső működés is változott), így ez a konkrét mérés nem hasonlítható össze közvetlenül a korábbiakkal – emiatt elnézést kérek.Viszont így is brutális a 72,9 GB/s DDR3 memóriával!
Külön örülök, hogy te is lefuttattad a tesztet, mert a te rendszered 4 csatornás memóriakiosztása segít megérteni, hogy a sávszélesség hogyan skálázódik különböző topológiákon. Ez most aranyat ér.
Jelenleg az Engine finomhangolásán dolgozom.
A cél az, hogy pontosabban meghatározzam veletek, mennyire befolyásolja a végeredményt a CPU számítási teljesítménye a RAM tényleges sávszélességéhez képest.
Ha ugyanis a CPU sebessége túlzottan dominál a mérések során, akkor az már nem tekinthető tisztán memória benchmarknak.Ezért azt próbálom elérni veletek, hogy a CPU és DRAM hatása kiegyensúlyozott legyen a mérés során, valahogy így képzeljük el:
CPU |*****x*| DRAM
Ha ezt sikerül elérni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a benchmark valóban a memória teljesítményét méri, és nem a CPU teljesítményét. -
Baryka007
addikt
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm az eredményeket
Kicsit módosítottam az Engine-en. Most már van latency mérés, és a többi mérés is sokkal validabb.
Frissültek a fájlok a google drive linkenMegtennétek, hogy lefuttatjátok így is ?
-
-
Baryka007
addikt
Nagy kár, hogy Z370 es chipseted van... Z390 el eltudnál menni 4400-4600 mt/s ig is...
Z370 eseken jellemzően pont 4000 vagy nagyon max 4100 szokott lenni..Pedig az a proci
Nekem is volt, imádtam
Én most a Z370 gyengeségeire tippelnék mint probléma főleg így, hogy Z270 ről lett Z370 re moddolva
btw szakmailag:
A TCWL általában = a tCL el, vagy nagyon max tCL-1 ... De azokat jellemzően csak a B-DIE-ok tudják...A Tfaw 16 már érdekesebb... sokat nem vesztesz vele... rakd 24 re akkor vagy hagyd 20 on... Ha nem tudja, nem tudja... Vagy chipset, vagy memória szinten.
GearBench:
Mivel nálad is ez a baj, szerintem ott a digitális aláírás lesz a probléma... valszeg a windows defender vagy valami tiltja a GearBenchEngine.DLL betöltését (az végzi a benchmarkot) AVX2 -t futtat egyébként mint az AIDA, csak hát ugye ott történhetnek adatszivárgások kártyékony dolgok stb... Ezért kell neki a digitális aláírás szerintem... nekem meg azért fut le, mert az én gépemen készült, ezért nem ellenőrzi, mivel az én PC-m számára nem külsős fájl a DLL ...Kirakok egy javított verziót, csak ez a digitális aláírás elég macera... minden verziónál újra alá kell írni, és nem olyan egyszerű mintha egy papírlapot írnál alá
-
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #66429 üzenetére
Nézd meg kérlek, hogy a GearBenchEngine.DLL ott található -e a .EXE fájl mellett.
A Vírusirtó letiltja vagy sandboxolhatja a DLL betöltését
Windows Defender, ESET, vagy más AV futtatás közben kilövi a programot, vagy meggátolja a DLL betöltését.
Ez gyakori natív, AVX2-es.dll
fájloknál, ha nincs aláírva a bináris. ... Úgy néz ki, alá kell írnom a programot digitálisan, ha ez lesz a felállás... -
krekk
tag
Sziasztok, szereztem pofátlan olcsón egy 2x16gb mjr corsair szettet. Azt olvastam hogy az mjr nem szereti a tfaw 16-ot valamint a tcwl-t sem tudom 18 alá vinni. Proci 8086k apex 9 10-re modolva.
Baryka007: sajnos a bench nálam instant kilép, a stability pörög ha elindítom...
-
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #66427 üzenetére
A cél az, hogy egy programban lássuk a memória főbb beállításait / sebességét / és opcionálisan azt is, ha stabil mind -e mellett a ram !
Lesz egy pókdiagram arra van ott a placeholder, ahol az online adatbázis miatt össze tudod majd vetni más akár azonos típusú ramokkal vagy azonos platformmal a te ram sebességedet...
Overkillben DDR4 et is lehet DDR5 höz hasonlítani majd, ha úgy állítja be a felhasználó a szűrést...
Ha stability teszt lefut, akkor kap egy Stable plecsnit is, és össze lehet hasonlítani csak a stabil eredményekkel is majd az eredményt.
Igazából ez 2 program összegyúrva... És csak arra jó, hogy megkönnyítse az Overclockolók dolgát, ha hasonlítgatni / tanulni akarnak a statisztikákból.
De nem viccelek ha lesz végleges verziója... én megyek reddit, ocn, stb stb... Fog kapni digitális aláírást, viszem GitHubra... és megpróbálom elterjeszteni.
Ha összejön összejön, ha nem - nem ... De vannak nagyon jó ötleteim ... És akkor 2in1 AIDA+TM5 ... -
Baryka007
addikt
Kedves Fórumlakók !
Szeretném a segítségeteket kérni !
Elkezdtem lassan ~2 hónapja dolgozni egy Memory Benchmark szoftveren !
Mostanra elérte azt az állapotot, hogy magát a benchmark engine-t tesztelni kelljen.
És ehhez tesztelőkre van szükségem.
Egyelőre itt veletek szeretném tesztelni, hogy rendesen skálázódnak-e a ram sebességek különböző ram beállításokkal, mert akkor a BenchmarkEngine véglegesítve lesz, és a munka mehet tovább.
Mivel a program még nem képes kiolvasni az SPD-t ezért nem látja a memória frekijét és időzítését.
Így arra kérek mindenkit aki szeretne ebben részt venni és tesztelni, hogy ide töltsön fel egy képet egy vagy több lefuttatott benchmark-al (ha többet futtatsz akkor a console logon látszódjanak az előző méréseid)
És szövegben a HSZ.-be írd bele kérlek hogy a memória milyen beállítással ment... Pl az én esetemben ami a képen látható:
4133 CL16-16-16-32
Jelenleg a szoftver nem rendelkezik digitális aláírással, és e-miatt több vírusírtó riogathat.
Aki szeretné megtekinteni a nyers kódot az megteheti itt:
Illetve ugyan ezen a linken fent van a program .zip -be tömörítve, és mellette tömörítés nélkül is bele tudtok kukkantani mielőtt letöltitek, ha bármire kíváncsiak vagyok. A .txt fájlban található a kód.
Mindenkinek nagyon köszönöm, aki teszteli és ide feltölti a képet az eredményről !
-
mateo91
tag
Sziasztok, vettem 2 uj ramot mert rgbs nem nevetni.
A lenyeg a regi az 2x16gb 3200mhz cl16.
Az uj 2x16gb 3600mhz cl18.
Van ertelme a regi ramot berakni az uj melle, lassabb lesz esetleg instabilabb?
Ryzen 5 5600 van mellette
RX7700xtKoszi a valaszokat.
-
-
peete88
tag
válasz
peete88 #66419 üzenetére
Szia!
Miután visszaraktam ujra a 4 db modult akkor vettem észre hogy nem a meg felelő párok volta az azonos szlotokba... Ez rendbe rakva, simán elindult a gép 3600 XMP I el.
[kép]
Nem tudom h ez lehettt az alap hiba vagy épp ismér szerencse volt.
Az eloző képek is XMP I profilal készültekköszi
-
zebra_hun
veterán
válasz
peete88 #66414 üzenetére
Két képet mutathatnál, az nagyot segítene.
Egyet a 2x8 xmp felállásról, azon is a system agent fesz az érdekesebb.
Mindenképp korrekt, mindent bemutató felállást mutass.
Azaz legyen atc (asrock timing config), hwinfo a 3 lényeges feszről. Dram, vccio és az sa.Azután egy mostani 4x8-ast, ugyanígy. Én nem esnék neki egyből a feszültségeknek drasztikusan.
Rengeteg képem van lementve, 11600k és xmp dr kit esetén 1.18V mindkettő. Dram 1.35V, az marad is.
De jó volna látni, mit is akar a lap művelni.
Belső megérzésre az ~1.22-1.25V körül elégnek kellene lennie a 4x8-hoz. A 2x16 dr majdnem ua.3733-ra kellett ~1.23-1.25V, ez egy nagyon enyhe oc.
Az is lehet, hogy az sa feszt nem is engedi állítani.
3600 a "bűvös" határ, 3866-ra már 1.46V-ot kellett alápakolnom.
Vhogy nézd meg, olvasd ki a 3 fontos feszültséget.
Mennie kell, olyan nincs, hogy nem. 3600MT/s nem a világ vége.Kieg:
Persze ha van a kit-ben potenciál
3733 cl14 14 14 egy nagyon kellemes profil volt a kis 11600-nak. -
Baryka007
addikt
válasz
fudi2002 #66413 üzenetére
Megmondom neki itt is nagyon szívesen
peete88:
Szerencsére a B560 még pont az a kategória ahol asszem lehetett még 1-2 deszkánál SA / VCCIO feszt állítani... De nem mindegyik 'B' -s deszkánál !
Szóval 2 opciód van !
Vagy odakensz neki egy kövér feszt, vagy mész G2 be, és buksz egy csomó fps-t és teljesítményt.
Én azt ajánlom, hogy erőltess rá egy G1 et, majd XMP beállítása után, kezdésnek tolj oda egy 1,3v SA / 1,3v VCCIO -t
Az van, hogy a 11.-genes CPU-knak alapból is 3600 mt/s volt a plafon G1 ben, 4 modullal nagyon necces, hogy mennyire lesz az stabil.
Szóval G2-t még mindig nem ajánlom !
Ha nem indulsz így sem, akkor a G1 et erőltesd továbbra is, és vidd le a ramok órajelét 3200-3400 közé
Vagy, ha van fölösleges rengeteg órád. Akkor ki lehet húzni stabilra a 4x8 3600 at, de ahhoz a bios-ban annyi időt kellene eltöltened, hogy gyakorlatilag achievementet kéne kapnod rá
És akkor sem garantált B lapos deszkával, és alsó kategóriás i5 -el ... -
peete88
tag
válasz
fudi2002 #66413 üzenetére
Szia!
Köszi a választ.
Írtam a megfelelő helyekre. Kiváncsi leszek
Annyi változás történt hogy XMP II -vel szépen fokozatosan emelgetve 3200-ról fel 3600-ra elindult.
Mos Prime95 tesztelem egy 15 perce Large FFTs. Eddig nem jött kék halál.
Mi az amivel még ajánlatos nézni h stabilitást?
Köszönöm -
fudi2002
Topikgazda
válasz
peete88 #66412 üzenetére
Szia
Na ezért nem javasoljuk a 4 modul használatát. Normális jelenség amivel találkoztál.
Javaslom a processzor topikját keresd meg és kérdezd meg az ottaniakat, hogy a memóriavezérlőnek mekkora többletfeszültséget próbálhatsz(ha egyáltalán tudsz) adni.
Sajnos nincs tapasztalatom B-s lappal és nemK-s intellel. -
peete88
tag
Sziaztok!
Akadt egy kis problémám 16G -> 32G memória bővítgés után.
A konfig
Alaplap: ASUS B560-PLUS lap a gyártó honlpaján elérhető legfirsebb BIOS-al ami . ver 2001
RAM: 4x8 GB GSkill 3600 Mhz CL16 DDR4 RAM (F4-3600C16D-16GTZNC).
Proc: INTEL Core i5-11400F 2.60GA jelenség az hogy nem akar elindulni a gép ha a RAM -ok 3600 MHz-n vanak csak 2133 MHz.
XMP I és II nem oldja meg.
Elött 16G XMP I -el 3 évet ment probléma mentesen.Van valami tipp hogy mi lehet a megoldás?
Köszön előre is -
akyyy
senior tag
válasz
BreamHunter #66408 üzenetére
Közbe rákerestem, 2021-ben már cserélni akartam, és akkor kérdeztem itt hogy lehet-e bővíteni, vagy csere. Akkor is cserét írtak.
Annyi hogy anno 2x16-ot szerettem volna, de most már 2x32 lenne szerintem a jó.
Cserélni szeretném, a régit majd eladom valószínü.
Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz KF432C16BBK2/64
ilyet néztem ki.
(Jelenleg 2x8 van benne, eztbővítenémcserélném 2x32-re.) -
szabeska
addikt
Sziasztok!
Gigabyte B650 Eagle AX
Ryzen 7 7700
2x16GB Fury Beast 3000/cl30 expoAz Expo- kivul, a High Bandwidth, es Low Latency beallitasokat bekapcsoljam, vagy hagyjam a csudaba? Mit csinalnak ezek pontosan? Ram tuningot nem tervezek.
-
BreamHunter
tag
Szia.
Én nem vagyok híve a kutyulék ramoknak. Sőt a négy modulnak sem (IMC-nek sem a legjobb).
A helyedben eladnám a mostaniakat és vennék 2x32-es kitet.
Illetve most nem is világos, hogy mit is akarsz. Mert először 2x8-as kitet írtál de lejjebb meg 2x16-ot.
Meg mennyi kellene összesen? 2x32-t írtál, hogy menne e a 2x16 mellett, de feljebb meg 2x8-as kitről írtál, hogy az van. -
akyyy
senior tag
Sziasztok.
Szeretnék memóriát frissíteni a gép specifikációm a következő:
Seasonic Core GC-650 650W tápegység (SSR-650LC)
500GB Kingston SSD M.2 NVMe A2000 meghajtó (SA2000M8/500G)
16GB 3200MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Predator RGB CL16 (2X8GB) (HX432C16PB3AK2/16)
Be Quiet! Dark Rock Pro 4 univerzális CPU hűtő (BK022)
Intel Core i5-10600K 4.1GHz Socket 1200 dobozos (BX8070110600K)
Gigabyte Z490 GAMING X alaplap
világítás nem fontos rá úgyis kitakarná a venti, én legszivesebben gy 2x32 GB-ot vennék, de nem tudom mennyire lenne stabil a 2x16 mellé egy olyan.
vagy inkább 2x16-ban gondolkozzak?
Ha lehet maradnék kingstomnál,. de ha kompatibilis más márkával a már meglévő, akkor ok. -
Steve198310
őstag
válasz
Lacpac #66405 üzenetére
Köszönöm.
AMD pajti szereti a magas órajelű ramokat.
Közben meg lett. Igen furmányos adolog. Illetve a ram foglalatok sem könnyítették meg a dolgom.
A 4000+4266mhz -4000+4266mhz Így fut 4000mhz a 4db 8Gb modul. CL18-ra lötte mindet.
Jaaaa eddi 4266mhz használtam a 2x8Gb modult. De mivel nem leltem még egy pár 4266mhz ramot így vette egy pár 4000mhz-t Gondoltam lejebb hozom a magasabb órajelüt. Nagy szenvedés mellett sikerült. -
Lacpac
őstag
válasz
Steve198310 #66403 üzenetére
Az ok az AMD. Nagyon kevés cpu van, amelyik a 3933 MHz memóriatempót tudja. Még a 3800 is jónak számít.
A G- s cpu kivételével. Azok tudják.
A 4x8GB sem könnyíti meg az imc dolgát...
Ha stabil a 3900 (amit kétlek), akkor örülj és használd. -
Baryka007
addikt
válasz
lowzor #66401 üzenetére
Nekem az az észrevételem, hogyha az IMC kifut, akkor teljesen random hogy mikor dob hibát a TM5 Extreme ... Nekem 4300 ra húzott SR kittel, volt hogy 1 hibával lefutott... Másnap meg 20 hiba volt, kopp ugyan azon a beállításon ...
Ugyan ez 4200 cl15-15-15 ön ... Nagyon nehéz stabilizálnom... 4200 16-16-16 ot már sikerült ... De a főidő is valamennyire terheli az IMC-t ...
Ha mindenképpen ragaszkodsz a 4100 hoz, akkor a Third Timingban állítsd át az összes 7 es időt 8 asra !
Szóval amit sárgával kijelöltem azokat állítsd 8 ra, és ha biztosra akarsz menni, akkor ott ahol írtam hogy +1, ott a saját jelenlegi idődhöz adj hozzá +1 et
Ha így sem lesz stabil, akkor onnantól
lehetetlen... Esetleg még egy utolsó trükk, ha veszel Contact Framet és lehúzod azzal egyenletesen a CPU-t ...Esetleg ha van már most is kontakt framed. Akkor húzd meg egy hangyafasszal jobban a csavarokat valamint !
Ezt a műveletet mindenféleképpen végezd el, --> Vedd ki a CPU-t alkohollal tisztítsd meg a CPU alját, és tedd vissza.
ekdavid:
Nagyon szívesen, várjuk a fejleményeketSteve198310:
Röviden azért mert a CPU IMC-je gyenge és nem bírja annál feljebb.
FCLK / MCLK nak ha jól emlékszem 1:2 arányban kell lennie ... De nem akarok hülyeséget mondani... olyan ~2000mhz körül bírják azok a Ryzenek, ami azt jelenti, hogy a ram max 4000 mt/s -t tud ... Állíthatod máshogyan is, de az latency problémákhoz vezethet.
De az AMD hez annyira nem konyítok... Annyit tudok, hogy 3800 körül végük van nagy átlagban. Pár példányt láttam 4000 -en futni.
Tehát mégegyszer röviden... A ramod tudja, de a CPU nem támogatja -
Steve198310
őstag
Sziasztok,
Van egy pár G.Skill 2x8 4266mhc cl19
És
egy pár G.Skill 2x8 4000mhz cl18 as ramok.
Az istenért nem akarnak együtt futni 4000mhz-n. Miért? külön nem próbáltam a 4000mhz-s ramot. A 4266mhz-s megy annyit amenyi megvan adva. 3933mhz-n elindul a gép. De 4000 vagy felette már nem akar bármit állítok.
Asus rog strix b550 a lapKöszönöm
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- foobar2000
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nissan klub
- Ukrajnai háború
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- DDR5 Hibás ramok eladók ha egyben viszed INGYEN FOXPOST+Olcsóbb
- Mushkin Essentials 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz MES4U320NF32G RAM!
- több db DDR4 laptop ramok 2x4Gb (3e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- 2 x 32 GB kit 6000 MHz CL30 DDR5 G.Skill Tident Z5 Neo RGB 10 év garancia!!!
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston) (Foxpost:+1400Ft)
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro - Deep Purple - Használt, karcmentes, 100% akku
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lépj egy szintet felfelé gamingben! Kamatmentes rèszletre is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest